DELEGATIONSORDNING MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN. Del nr Beskrivning Delegat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELEGATIONSORDNING MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN. Del nr Beskrivning Delegat"

Transkript

1 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 1 (35) 1 Allmänt 1.1 I ärenden som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas beslutar ordföranden på nämndens vägnar. 1.2 Delegationer, förutom punkt 1.1, 1.3, 1.5, 1.7 och 4-8 och 10, i dessa regler ges till förvaltningschefen med rätt att delegera dessa vidare. 1.3 Delegationer enligt punkt 4-5 i dessa regler ges till avdelningschefen för gata, trafik och park med rätt att delegera dessa vidare. 1.5 Delegationer enligt punkt 7 i dessa regler ges till miljöchefen med rätt att delegera dessa vidare med undantag av punkt Delegationer enligt punkt 8 och 10 i dessa regler ges till avdelningschefen för stadsbyggnad med rätt att delegera dessa vidare. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Förvaltningschefen Avdelningschefen för gata, trafik och park Miljöchefen Avdelningschefen för stadsbyggnad 1.8 Utlämnande av allmän handling. Förvaltningschefen 1.9 Att med behörighet som avses i 12 kap 14 rättegångsbalken föra kommunens talan inom nämndens ansvarsområde inför domstol och andra myndigheter ävensom rätt att därvid sätta annan i sitt ställe. Förvaltningschefen 1.10 Begäran om biträde av polismyndighet. Förvaltningschefen 1.11 Fastställa dokumenthanteringsplan. Förvaltningschefen

2 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 2 (35) 2 Ekonomi Förvaltningschefen 2.1 Upphandling och försäljning av lös egendom, entreprenader och tjänster till ett belopp om högst 15 basbelopp i varje enskilt fall. Förvaltningschefen 2.2 Utseende av beslutsattestanter. Förvaltningschefen 2.3 Rätt att utse person att utkvittera värdeförsändelser och paketavier till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och till Miljö och Samhällsbyggnad. 2.4 Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ombud vid entreprenadförhållande och vid tjänsteköp. Förvaltningschefen Förvaltningschefen 2.5 Avvikelser från taxa och avgift. Förvaltningschefen

3 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 3 (35) 4 Gata/park Avdelningschefen för gata, trafik och park 4.1 Bidrag till vägsamfälligheter, vägföreningar och andra enskilda vägar. 4.2 Yttrande i ärenden enligt ordningslagen och lokala ordningsföreskrifter. 4.3 Upplåtelse av allmän plats för särskilda ändamål. 4.4 Förordnande av parkeringsvakter. 4.5 Besluta om dispens från skyldighet att svara för gångbanerenhållning som kommunen ålagt fastighetsinnehavare (3 lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning samt kommunens föreskrifter om gångbanerenhållning.) 4.6 Besluta om föreläggande eller förbud i tillsynsärende om renhållning som avses i 2-4 lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.

4 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 4 (35) 5 Trafik Avdelningschefen för gata, trafik och park 5.1 Tillfälliga lokala trafikföreskrifter. 5.2 Lokala trafikföreskrifter med undantag för föreskrifter som berör strategiska frågor. 5.3 Särskilda undantag för rörelsehindrade enligt trafikförordningen 13 kapitlet, 8, utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade. 5.4 Flyttning av fordon i enlighet med förordningen om flyttning av fordon. 5.5 Undantag från lokal trafikföreskrift enligt trafikförordningen 13 kapitlet 3 som ej faller under Ärenden rörande tidsbegränsade undantag från trafikförordningen eller med stöd härav utfärdad lokal trafikföreskrift 13 kapitlet, Parkeringsärenden (ej rörelsehindrade) Transporttillstånd Undantag från förbud mot eller tillåtelse för visst fordonsslag eller färdriktning. 5.7 Föreskrifter med särskilda trafikregler enligt trafikförordningen 10 kapitlet, 14. Beslutsutfärdare i egenskap av väghållare.

5 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 5 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll Miljöchefen Miljöbalken 7.1 Allmänt Besluta att på ansökan av tillståndshavare upphäva eller ändra bestämmelser och villkor i ett tillståndsbeslut (24 kapitlet 8 miljöbalken) I den mån inte annat framgår av den aktuella ärendegruppen omfattar delegation av rätten att "Besluta om tillsynsärende" rätt att - Besluta att avskriva klagomål a) Besluta att meddela föreläggande och förbud (26 kapitlet 9 miljöbalken). b) Besluta att förena föreläggande och förbud med vite upp till kronor (26 kapitlet 14 ) Besluta att ålägga tidigare ägare eller nyttjanderättshavare att lämna uppgift om ny ägare eller nyttjanderättshavares namn och adress (26 kapitlet 13 miljöbalken) Besluta att sända föreläggande eller förbud, som meddelats mot någon i egenskap av ägare till fastighet m.m. till inskrivningsmyndigheten för anteckning i inskrivningsregistret (26 kapitlet 15 miljöbalken) Besluta att begära att den som bedriver verksamhet som kan befaras medföra olägenhet för människors hälsa eller påverka miljön skall lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder (26 kapitlet 19 tredje stycket miljöbalken) Besluta att förlägga den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärd att lämna de handlingar som behövs för tillsynen (26 kapitlet 21 miljöbalken).

6 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 6 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.1 Allmänt, forts Besluta att förelägga den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärd eller som upplåter byggnad för bostäder eller allmänt ändamål att utföra sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen (26 kapitlet 22 första stycket, första och andra meningen miljöbalken) Besluta att undersökning av verksamhet och dess verkningar i stället skall utföras av någon annan och att utse någon att göra sådan undersökning (26 kapitlet 22 första stycket tredje meningen miljöbalken), om kostnaden för undersökningen inte överstiger kronor Besluta att förena beslut om undersökning med förbud att överlåta berörd fastighet eller egendom till dess undersökningen är slutförd (26 kapitlet 22 tredje stycket miljöbalken) Besluta att meddela förbud vid vite att rubba eller skada mätapparat eller liknande utrustning som behöver sättas ut vid undersökningar (28 kapitlet 7 miljöbalken) Ansökan om utdömande av försuttet vite (6 lagen om vite) Beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas (26 kapitlet 26 miljöbalken) Besluta att begära hjälp av polismyndighet för att få tillträde till fastigheter, byggnader, andra anläggningar samt transportmedel och att där utföra undersökningar och andra åtgärder (27 livsmedelslagen, 28 kapitlet 8 miljöbalken) Besluta om villkor av mindre betydelse som miljödomstol eller länsstyrelse överlåtit åt tillsynsmyndigheten att fastställa (22 kapitlet, 25 miljöbalken).

7 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 7 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.2 Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag Yttranden Avge yttrande till verksamhetsutövare med anledning av utökat samråd med miljökonsekvensbedömning (6 kapitlet 5 miljöbalken). 7.3 Naturvård Besluta i tillsynsärende angående skydd av områden (7 kapitlet miljöbalken) i fråga om 1 naturreservat, kulturreservat, naturminnen och vattenskyddsområden som har beslutats av kommunen, 2 biotopskyddsområden som har beslutats av kommunen, 3 djur- och växtskyddsområden som kommunen har meddelat föreskrifter om enligt 7 kapitlet 12 miljöbalken, 4 strandskyddet, utom den tillsyn som omfattas av länsstyrelsens ansvar och 5 områden och föremål som omfattas av ett interimistiskt beslut meddelat av kommunen enligt 7 kapitlet 24 miljöbalken Besluta om tillstånd, undantag och dispens avseende föreskrifter i vattenskyddsområde (7 kapitlet 22 miljöbalken) Besluta att förelägga ägare och innehavare att yttra sig (24 förordningen om områdesskydd) Besluta om undantag och dispens avseende strandskydd (7 kapitlet 18b miljöbalken) 7.4 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Besluta i ärende om tillstånd att inrätta avloppsanordning till vilken vattentoalett ska anslutas (13 första och andra styckena förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd).

8 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 8 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.4 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, forts Besluta i ärende om tillstånd att ansluta vattentoalett till befintlig avloppsanordning (13 första och andra styckena förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Besluta i ärende angående anmälan om att driva eller arrangera vissa verksamheter (38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Besluta med anledning av anmälan enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (27 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Besluta med anledning av anmälan om ändring av avloppsanordning (14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). Tillstånds-/dispensbeslut enligt lokala föreskrifter Besluta i ärende om ansökan att inrätta annan avloppsanordning än till vilken vattentoalett är ansluten (13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 2 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön) Besluta i ärende om ansökan eller anmälan att inrätta värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten (17 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och lokala föreskrifter för skydd av dricksvattentäkter) Besluta i ärende om tillstånd att inom område med detaljplan hålla (39 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 3 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön) a) nötkreatur, häst, get, får eller svin, b) pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, c) giftorm.

9 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 9 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.4 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, forts Besluta i ärende om tillstånd eller dispens att sprida visst gödsel, slam eller annan orenlighet inom område med detaljplan eller intill sådant område eller inom annat tättbebyggt område, (40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 5 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön) Besluta i ärende om tillstånd att inrätta annat slag av toalett än vattentoalett (40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 2 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön) Besluta i ärende om anmälan att anordna upplag innehållande petroleum-, olje- eller tjärprodukter, lösningsmedel, vägsalt eller andra liknande produkter som kan förorena yt- eller grundvattentäkt (40 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 6 lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön). Tillstånds-/dispensbeslut enligt lokala föreskrifter, forts Meddelande av undantag i vissa fall från de lokala hälsoskyddsföreskrifterna (11 ). Tillsynsärenden Förelägga den som bedriver miljöfarlig verksamhet att avge miljörapport (26 kapitlet 20 miljöbalken). Yttranden Avge yttrande till miljödomstol eller länsstyrelse i den så kallade kompletteringsremissen vid prövning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Avge yttrande till länsstyrelsen i anmälningsärende angående mindre ändring av tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (5 tredje stycket samt 21, 22 och 26 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd).

10 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 10 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.5 Förorenade områden Besluta i tillsynsärende angående vidtagande av åtgärder inom förorenade områden som avses i 10 kapitlet miljöbalken (jfr 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Beslut i tillsynsärende angående vidtagande av åtgärder inom miljöriskområde (jfr 10 kapitlet 14 miljöbalken, jfr 10 kapitlet 17 miljöbalken 3 ) Besluta i tillsynsärende om ansvar för verksamhetsutövare eller den som annars är ansvarig för efterbehandling att utreda föroreningar (jfr 10 kapitlet 8 första stycket miljöbalken, jfr 10 kapitlet 9 och 10 miljöbalken 3 ). Yttranden Besluta i tillsynsärende om ansvar för verksamhetsutövare eller den som annars är efterbehandlingsansvarig att utföra och bekosta efterbehandlingsåtgärder (10 kapitlet 2-4 miljöbalken och 10 kapitlet 14 miljöbalken 3 ) Avge yttrande till länsstyrelsen om samråd avseende förklaring av område som miljöriskområde (3 förordningen om miljöriskområde). 7.6 Vattenverksamhet Tillstånd Avge yttrande till mark- och miljödomstol i ärende angående tillstånd till vattenverksamhet Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende angående tillstånd till markavvattning.

11 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 11 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.7 Jordbruk och annan verksamhet Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende om undantag för djurhållning och gödselhantering (6-7, 9 förordningen om miljöhänsyn i jordbruket) Avge yttrande till länsstyrelsen eller skogsstyrelsen i ärende angående anmälan för samråd för verksamhet/åtgärd som väsentligt kan komma att ändra eller skada naturmiljön (12 kapitlet 6 miljöbalken och 9 förordningen om anmälan för samråd) Beslut att medge undantag från bestämmelserna om miljöhänsyn i jordbruket ( 36 SJVFS 2004:62) 7.8 Kemiska produkter och biotekniska organismer Tillstånd/dispensbeslut Besluta i ärende om ansökan eller anmälan att sprida kemiska bekämpningsmedel (11 och 14 SNFS 1997:2). Tillsynsärenden Besluta i tillsynsärende om kemiska produkter och biotekniska organismer (Förordning 2008:245 om kemiska produkter och biotekniska organismer) Besluta i tillsynsärende om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor (NFS 2003:24) Besluta i tillsynsärende om anläggningar som innehåller HCFC, halogener och HFC (jfr. F-gasförordningarna EG 842/2006 och SFS 2007:846) Besluta om att medge undantag från informationsplikten enligt 13 SNFS 1997:2 (16 SNFS 1997:2).

12 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 12 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts Tillsynsärenden, forts Avge yttrande till Kemikalieinspektionen i tillståndsärenden och övriga ärenden där yttrande begärs avseende kemiska produkter och biotekniska organismer Avge yttrande till länsstyrelsen i tillståndsärende och övriga ärende där yttrande begärs avseende kemiska produkter och biotekniska organismer. 7.9 Avfall och producentansvar Tillstånd/dispensbeslut Besluta i ärende om dispens/tillstånd att själv återvinna och bortskaffa avfall (15 kapitlet 18 tredje och fjärde stycket miljöbalken) Besluta i tillsynsärende angående a) Hushållsavfall i övrigt, b) Industriavfall, c) Producentansvar, d) Hantering av avfall i övrigt Begära att få ta del av anteckningar om avfall enligt avfallsförordningen (59 avfallsförordningen) Avge yttrande till länsstyrelsen i ärenden om tillstånd till yrkesmässig transport av avfall (36 avfallsförordningen) Omprövning av tillstånd (24 kapitlet 5 miljöbalken) 7.10 Avgifter för prövning och tillsyn Besluta att debitera avgift enligt kommunens taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (27 kapitlet 1 miljöbalken) Besluta att sätta ned eller efterskänka avgift enligt kommunens taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (27 kapitlet 1 miljöbalken).

13 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 13 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Miljöbalken, forts 7.11 Sanktioner m.m Besluta om miljösanktionsavgifter (30 kapitlet 3 miljöbalken och förordningen om miljösanktionsavgifter) som inte överstiger kronor.

14 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 14 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning 7.16 EG förordningen 882/ Beslut i ärende om registrering av livsmedelsanläggning. (Art 31.1 a och b, i EG-förordning 882/2004 samt artikel 6.2 i EGförordning 852/2004, 23 livsmedelsförordningen) Beslut i ärende om godkännande av livsmedelsanläggning. (Art c, EG-förordning 882/2004, 23 livsmedelsförordningen) Beslut i ärende om villkorat godkännande av livsmedelsanläggning. (Art d, EG-förordning 882/2004, 23 livsmedelsförordningen) Beslut om tillfälligt upphävande av godkännande av livsmedelsanläggning. (Art e, EG-förordning 882/2004, 24 livsmedelsförordningen) Beslut om sanering eller andra åtgärder som anses vara nödvändiga för att se till att foder eller livsmedel är säkra eller att lagstiftningen följs. (Art a, EG-förordning 882/2004) Beslut om att begränsa eller förbjuda utsläppande av foder eller livsmedel på marknaden och import eller export av foder, livsmedel eller djur. (Art b, EG-förordning 882/2004) Beslut om att beordra att foder eller livsmedel återkallas, dras tillbaka från marknaden och/eller destrueras. (Art c, EGförordning 882/2004) Beslut om tillstånd till att foder eller livsmedel används för andra ändamål än dem som de ursprungligen var avsedda för. (Art d, EG-förordning 882/2004) Beslut om att tillfälligt avbryta driften av eller stänga hela eller delar av det berörda företaget under en lämplig tidsperiod. (Art e, EG-förordning 882/2004) Beslut om att åtgärder som avses i artikel 19 i EG-förordning 882/2004 för sändningar från tredjeländer. (Art 54.2 g, EGförordning 882/2004)

15 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 15 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.16 EG förordningen 882/2004, forts Beslut om permanent upphävande av godkännande av anläggning när verksamheten upphört. (Art 31, EG-förordning 882/2004. Art 4 i EG-förordning 853/2004) Beslut om andra åtgärder som anses vara motiverade. (Art 54.2 h, EG-förordning 882/2004) Beslut om omhändertagande av livsmedel eller foder från tredjeländer som inte överensstämmer med bestämmelserna i foder- eller livsmedelslagstiftningen samt beslut om att a) Förordna om att fodret/livsmedlet destrueras, blir föremål för särskild behandling i enlighet med art. 20 eller återsänds utanför gemenskapen i enlighet med art. 21 eller vidtagande av andra lämpliga åtgärder b) Beträffande livsmedel eller foder som redan släppts ut på marknaden, förordna om att fodret/livsmedlet återkallas eller dras tillbaka från marknaden innan någon av de åtgärder som anges ovan vidtas. (Art 19.1, EG-förordning 882/2004) Beslut om att omhänderta sändning i avvaktan på destruktion eller vidta andra lämpliga åtgärder som är nödvändiga för att skydda människors och djurs hälsa. Beträffande livsmedel/foder av icke-animaliskt ursprung som är föremål för strängare kontroller i enlighet med art och som inte kontrollerats eller hanterats i enlighet med art. 17, se till att det återkallas och omhändertas och att det därefter antingen destrueras eller återsänds i enlighet med art 21. (Art 19.2, EG-förordning 882/2004) Besluta om att omhänderta en sändning till dess kontrollmyndigheten erhållit resultat av offentlig kontroll vid misstanke om bristande efterlevnad m m. (Art 18, EG-förordning 882/2004)

16 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 16 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.17 EG-förordningen 854/ Beslut i ärende om godkännande av anläggning för animaliska livsmedel. (Art. 3.1 a, EG-förordning 854/2004 samt art 60.3, EG-förordning 882/2004, 23 livsmedelsordningen) Beslut i ärende om villkorat godkännande av anläggning för animaliska livsmedel. (Art. 3.1 b, EG-förordning 854/2004 samt art 60.3, EG-förordning 882/2004, 23 livsmedelsordningen) Besluta om sanering eller andra korrigerande åtgärder som anses vara nödvändiga för att garantera att produkter av animaliskt ursprung är säkra eller uppfyller relevant lagstiftning. (Art. 9.2.a) Besluta att begränsa eller förbjuda utsläppande på marknaden av produkter med animaliskt ursprung. (Art. 9.2.b) Besluta om övervakning och vid behov kräva att produkter av animaliskt ursprung återkallas, dras tillbaka och/eller destrueras. (Art. 9.2.c) Besluta att ge tillstånd till att produkter av animaliskt ursprung används för andra ändamål än de som de ursprungligen var avsedda för. (Art. 9.2.d) Besluta att tillfälligt avbryta driften eller stänga delar av det berörda företaget för animaliska livsmedel under en lämplig tidsperiod. (Art. 9.2.e) Besluta att tillfälligt upphäva eller dra tillbaka anläggningens godkännande. (Art. 9.2.f) Besluta om andra åtgärder som den behöriga myndigheten anser vara motiverat gällande animaliska livsmedelsföretag. (Art. 9.2.h)

17 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 17 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.18 Livsmedelslagen (2006:804) Meddelande av föreläggande och förbud som behövs för att lagen, de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna skall följas. (22 livsmedelslagen) Meddelande av förelägganden och förbud enligt 22 eller enligt de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, förenat med vite upp till kronor. (23 livsmedelslagen) Beslut att ta hand om en vara som a) har släppts ut på marknaden, eller uppenbart är avsedd att släppas ut på marknaden i strid med 10 livsmedelslagen eller de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen eller b) avses med ett föreläggande eller ett förbud enligt 22, om föreläggande eller förbudet inte följs. (24 livsmedelslagen) Beslut om att på ägarens bekostnad låta förstöra omhändertagen vara, eller varor som omfattas av ett förbud enligt föreskrifter meddelade med stöd av 6 6 livsmedelslagen. (24 livsmedelslagen) Besluta om rättelse på den felandes bekostnad. (26 livsmedelslagen) Beslut om åtgärder som behövs för att spåra smitta och undanröja risk för smittspridning efter underrättelse från smittskyddsläkaren om att smitta sprids eller misstänks spridas genom livsmedel. (25 livsmedelslagen) 7.19 Livsmedelsförordningen (2006:813) Besluta om skyldighet att genomgå läkarundersökning. (8 livsmedelsförordningen)

18 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 18 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.20 Förordning om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel (2006:1166) Beslut att inklassa samt fastställa avgift för livsmedelsföretag. (6 förordning om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel (2006:1166) och kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll) Besluta att sätta ned eller efterskänka avgiften. (10 förordning om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel (2006:1166) och kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll) 7.21 Förordning om avgifter för offentlig kontroll av foder och andra animaliska biprodukter (2006:1165) Beslut att inklassa samt fastställa avgift för foderföretag och företagare som befattar sig med animaliska biprodukter vilkas verksamhet är föremål för kontroll. (6 förordning om avgifter för offentlig kontroll av foder och andra animaliska biprodukter (2006:1165) och kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll) Besluta att sätta ned eller efterskänka avgiften. (11 förordning om avgifter för offentlig kontroll av foder och andra animaliska biprodukter. (2006:1165) och kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll) 7.22 Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (2001:30) Beslut om fastställande av provtagningspunkter samt frekvensen av normal respektive utvidgad kontroll av dricksvatten. (11 dricksvattenföreskrifterna LIVSFS 2005:10) 7.23 Lag om foder och animaliska biprodukter Meddelande av förelägganden och förbud som behövs för att lagen, de föreskrifter och beslut som meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EG-bestämmelserna skall följas. (23 lag om foder och animaliska biprodukter)

19 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 19 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.23 Lag om foder och animaliska biprodukter, forts Meddelande av föreläggande och förbud enligt 23 eller enligt de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen, förenat med vite. (24 lag om foder och animaliska biprodukter) Beslut att ta hand om en vara som a) har släppts ut på marknaden, eller som uppenbart är avsedd att släppas ut på marknaden eller användas i strid med 7 och 8, de föreskrifter som meddelats med stöd av 9 eller 11 eller de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen samt avses med ett föreläggande eller förbud enligt 23 om föreläggandet eller förbudet inte följs. (25 första stycket lag om foder och animaliska biprodukter) Beslut om att låta förstöra en vara på ägarens bekostnad. (25 andra stycket lag om foder och animaliska biprodukter) Besluta om rättelse på den felandes bekostnad. (26 lag om foder och animaliska biprodukter) 7.24 Taxa för livsmedel och foder fastställd av Kommunfullmäktige Besluta att debitera avgift enligt kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena Besluta att sätta ned eller efterskänka avgift enligt kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena Tobakslagen Besluta om föreläggande och förbud (utan vite) (20 Tobakslagen).

20 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 20 (35)s 7 Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll, forts Miljöchefen Livsmedelslagstiftning, forts 7.29 Bilskrotningsförordningen Avge yttrande i ärenden om auktorisation av bilskrotare. ( 6) 7.30 Alkohollagen Avge yttrande avseende alkoholärenden till den nämnd som ansvarar för dessa (8 kapitlet 15, 17) Ordningslagen Yttrande till polismyndighet Strålskyddslagen Begära upplysning eller handlingar som behövs för tillsynen. ( 31) Meddela föreläggande eller förbud utan vite. ( 32) Omhänderta radioaktiva ämnen eller tekniska anordningar eller anläggningar för att förebygga olovligt brukande. ( 33)

21 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 21 (35) 8 Plan- och byggärenden Avdelningschefen för stadsbyggnad 8.0 Fastighetsplan Besluta att upphäva fastighetsplan 8.1 Bygglov, rivningslov och marklov Att bifalla ansökan om bygglov: a) inom detaljplan uppföra en- och tvåbostadshus, som inte är att hänföra till gruppbebyggelse, c) inom detaljplan uppföra industri-, handels- och kontorsbyggnader, d) utom detaljplan uppföra en- och tvåbostadshus, som utgör ersättningsbyggnader, e) uppföra komplementbyggnader samt transformator- och pumpstationer eller därmed jämförliga byggnader, f) göra tillbyggnader, ombyggnader och fasadändringar i byggnader, - göra mindre tillbyggnader typ uterum, skärmtak och takkupor - göra mindre ändringar av industribyggnader. g) ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål än det för vilket byggnaden har använts eller för vilket bygglov har lämnats om detta är förenligt med gällande detaljplan, h) för tidsbegränsade bygglov som överensstämmer med gällande detaljplan,

22 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 22 (35) 8 Plan- och byggärenden, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad 8.1 Bygglov, rivningslov och marklov, forts i) enligt 8 kapitlet 14 PBL lämna bygglov för tidsbegränsade bygglov avseende uppsättning av lagertält, uppställning av kontorsmoduler eller dylika mindre byggnader j) göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri, k) anordna, uppföra eller väsentligt ändra upplag, materialgårdar, murar, plank, fasta cisterner, parkeringsplatser utomhus, l) färga om byggnader, byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial samt för att göra andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre utseende, m) sätta upp eller väsentligt ändra skyltar eller ljusanordningar Att bifalla ansökan om bygglov inom ramen för av Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutat bindande förhandsbesked eller tillstyrkan enligt Miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll Att bifalla ansökan om rivningslov där byggnaden inte bör bevaras på grund av byggnadens eller bebyggelsens historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värde Att bifalla ansökan om marklov. 8.2 Övriga ärenden Att besluta om byggsamråd och byggfelsförsäkring krävs eller inte samt kalla till och hålla samråd Att besluta om kontrollplan.

23 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 23 (35) 8 Plan- och byggärenden, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Övriga ärenden, forts Att utfärda slutbevis samt att om det brister i förutsättningarna att utfärda slutbevis ta ställning till i vilken omfattning byggnaden skall få användas innan bristerna avhjälpts Att godkänna kvalitetsansvarig för visst arbete samt att om den kvalitetsansvarige har åsidosatt sina skyldigheter besluta att annan kvalitetsansvarig skall utses Att godkänna sakkunnig för utförande av funktionskontroll beträffande ventilationsanläggning enligt förordningen om funktionskontroll av ventilationssystem samt att utfärda intyg över att besiktning är utförd Att meddela förbud att fortsätta byggnadsarbeten m m enligt 10 kapitlet 3 PBL Att meddela förbud mot användning av byggnad eller annan anläggning enligt 10 kapitlet 16 PBL Att medge avvikelser eller undantag från bindande föreskrifter i normer om avvikelserna eller undantagen inte är av principiell betydelse eller kan anses innebära någon olägenhet Att pröva och avgöra frågor enligt förordningen om brandfarliga varor Att lämna skyddsrumsbesked enligt 6 kapitlet 8 lagen om civilt försvar Att enligt förordningen om hissar och andra motordrivna anordningar medge att anordningen får användas trots vissa brister samt att utfärda besiktningsskylt Att enligt förordningen om hissar och andra motordrivna anordningar ge anstånd med besiktningen om det finns särskilda skäl samt att besluta om särskild besiktning om det finns tveksamhet om säkerheten hos anordningen.

24 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 24 (35) 8 Plan- och byggärenden, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Övriga ärenden, forts Att påkalla fastighetsreglering som behövs för att mark och vatten skall kunna användas för bebyggelse på ändamålsenligt sätt Att påkalla fastighetsbestämning såvitt gäller område med detaljplan eller områdesbestämmelser eller område beträffande vilket fråga väckts om upprättande av sådan plan eller sådana bestämmelser Att påkalla förrättning enligt anläggningslagen Framställning till och yttrande över remisser från lantmäterimyndighet angående fastighetsbildning etc. samt vid förrättning av skilda slag Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende om dispens från strandskyddsbestämmelserna (23 förordningen om områdesskydd) Besluta att debitera avgift enligt kommunens taxa för prövning enligt lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning Besluta att sätta ned eller efterskänka avgift för prövning enligt lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning Besluta om förläggande eller förbud i tillsynsärende angående skyltning, tavlor, affischering eller andra anordningar som avses i 5-9 lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning Att avge yttrande till länsstyrelsen eller annan kommunal nämnd som prövar ärende om tillstånd/dispens/medgivande till skyltning m.m. (5-9 lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning) Ansökan om utdömande av försuttet vite (10 kapitlet 18 planoch bygglagen, 6 lagen om vite).

25 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 25 (35) 8 Plan- och byggärenden, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad 8.3 Sotningsärenden Föreläggande och förbud i anledning av brister som konstaterats vid kontroll av brandskyddet i samband med sotningsförrättning. Gäller ej omprövning av föreläggande eller förbud ( 56 RäL) Dispens från sotning och kontroll i fråga om speciella anläggningar och enstaka avlägset belägna bostadshus Medge längre sotningsfrister av typgodkända eldstäder Övriga avsteg från sotningsfrister Bevilja ansökan från fastighetsägare om att själv få utföra sotning.

26 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 26 (35) 9 Personal 9.1 Anställande av tillsvidareanställd personal och projektanställning eller motsvarande överstigande 6 månader. Förvaltningschefen 9.2 Medgivande om återbesättande. Förvaltningschef efter samråd med kommunledningskontoret 9.3 Frågor angående innehav av bisysslor. Förvaltningschefen 9.4 Fastställande av förmåner under ledighet för utbildning upp till sex månader. Förvaltningschefen 9.5 Ingående av bilavtal. Förvaltningschefen 9.6 Uppsägning/avsked från arbetsgivarens sida, omplacering, disciplinåtgärder och avstängning. Förvaltningschef efter samråd med kommunledningskontoret

27 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 27 (35) 10 Plan- och bygglagsärenden inkomna efter 2 maj (PBL) Avdelningschefen för stadsbyggnad Beslut om planbesked i de fall stöd för den avsedda åtgärden finns i en aktuell eller aktualitetsförklarad översiktsplan. (PBL 5 kapitlet 2 och 5 ) Beslut om överenskommelse med sökanden att planbesked får lämnas senare än inom fyra månader. (PBL 5 kapitlet 4 ) 10.2 Beslut om anmälan till inskrivningsmyndighet Beslut att göra anmälan till inskrivningsmyndigheten för anteckning i fastighetsregistrets allmänna del när fråga om prövning enligt 6 kapitlet 5 PBL har väckts i byggnadsnämnden. (PBL 6 kapitlet 6 ) 10.3 Beslut om bygglov, rivningslov, marklov m.m Beslut om bygglov inom ramen för de föreskrifter som anges i 9 kapitlet PBL i följande ärenden. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1, 2 och 3): a) Nybyggnad av en- och tvåbostadshus inom detaljplan (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1) b) Ersättningsbyggnad för en- och tvåbostadshus utanför område med detaljplan (PBL 2 kapitlet 2 första stycket 1) c) Nybyggnad av en- eller tvåbostads hus utanför område med detaljplan, inom ramen för de villkor som bestämts i bindande förhandsbesked. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1 och 2) d) Nybyggnad eller tillbyggnad inom detaljplan för handel, kontor, hantverk eller industri. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1 och 2) e) Tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1 och 2) f) Ny- eller tillbyggnad av komplementbyggnad. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1 och 2)

28 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 28 (35) 10.3 Beslut om bygglov, rivningslov, marklov m.m, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad g) Ny- eller tillbyggnad av kiosk, transformatorstation, avloppspumpstation eller därmed jämförliga byggnader med en bruttoarea sammanlagt ej överstigande 25 m 2. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1 och 2) h) Ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller delvis för väsentligen annat ändamål inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 3a) i) Inredande av någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk eller industri. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 3b) j) Byte av färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller andra åtgärder som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 3c och 8 första stycket 2c) k) Ärenden om att i område av värdefull miljö underhålla ett byggnadsverk eller ett bebyggelseområde som avses i 8 kapitlet 13 PBL i den utsträckning som framgår av detaljplan eller områdesbestämmelser. (PBL 9 kapitlet 8 första stycket 2b) l) Ändring av beviljat bygglov inom ramen för tidigare medgiven bruttoarea eller medgiven avvikelse från detaljplan eller områdesbestämmelser. (PBL 9 kapitlet 2 första stycket 1, 2 och 3) m) Nybyggnad eller väsentlig ändring av upplag eller materialgårdar, fasta cisterner samt murar och plank. (PBL 9 kapitlet 8 första stycket 1 och 16 kapitlet 7 samt PBF 6 kapitlet 1-2 ) n) Uppsättande eller väsentlig ändring av skyltar eller ljusanordningar. (PBL 9 kapitlet 8 första stycket 1 och 16 kapitlet 7 samt PBF 6 kapitlet 3-4 )

29 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 29 (35) 10.3 Beslut om bygglov, rivningslov, marklov m.m., forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Beslut om rivningslov inom ramen för de föreskrifter som anges i 9 kapitlet 34 PBL, dock ej rivning av byggnad som ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt har större värde eller rivning som kräver beslut enligt annan författning. (PBL 9 kapitlet 10 ) Beslut om marklov inom ramen för föreskrifterna i 9 kapitlet 35 PBL. (PBL 9 kapitlet ) Bygglov för åtgärder som inte kräver lov. (PBL 9 kapitlet 14 ) Beslut om villkorsbesked inom ramen för föreskrifterna i 9 kapitlet 19. (PBL 9 kapitlet 19 ) Beslut om att förlänga handläggningstiden för ärende om lov eller förhandsbesked i högst tio veckor utöver de ursprungliga tio veckorna. (PBL 9 kapitlet 27 ) Beslut om tidsbegränsat bygglov inom ramen för föreskrifterna i 9 kapitlet 33 PBL i de fall åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse, av byggnad eller mark eller om åtgärden har ringa påverkan på omgivningen. (PBL 9 kapitlet 33 ) a) Besluta att om ansökningen är ofullständig förelägga sökanden att avhjälpa bristerna inom viss tid enligt 9 kapitlet 22 plan- och bygglagen (2010:900). Föreläggandet skall innehålla en upplysning om att ansökan kan komma att avvisas, eller att ärendet kan komma att avgöraas i befintligt skick om föreläggandet inte följs. b) Besluta att avvisa ansökan eller avgöra ärendet i befintligt skick om föreläggandet enligt inte följs.

30 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 30 (35) 10.4 Beslut om anmälningspliktig åtgärd m.m Beslut att, om en anmälan av anmälningspliktig åtgärd enligt 6 kapitlet 5 PBF är ofullständig, förelägga sökanden att avhjälpa bristerna inom viss tid. Annars kan anmälan komma att avvisas eller att avgöras i befintligt skick. (PBL 10 kapitlet) (PBF 6 kapitlet 10 ) Beslut om att byggnadsverk får tas i bruk utan att slutbesked har lämnats. (PBL 10 kapitlet 4 ) Beslut att godkänna kontrollansvarig. (BFS 2011:14 KA 4) (PBL 1987:10 kapitlet 9 14). Delegationen gäller till och med a) Besluta om tekniskt samråd krävs eller ej, kalla till och hålla samråd samt ge startbesked b) Beslut att ge startbesked om det enligt 10 kapitlet 14 inte behövs något tekniskt samråd. (PBL 10 kapitlet 22 första stycket 1) Beslut att förelägga byggherren att ge in de ytterligare handlingar som behövs för prövning av frågan om startbesked om det enligt 10 kapitlet 14 PBL inte behövs något tekniskt samråd. (PBL 10 kapitlet 22 första stycket 2) Beslut att med startbesked godkänna att en åtgärd får påbörjas och att i startbeskedet - fastställa den kontrollplan som ska gälla med uppgift om vem eller vilka som är sakkunniga eller kontrollansvariga - bestämma de villkor som behövs för att få påbörja åtgärden - bestämma villkor för utstakning som behövs - bestämma de handlingar som ska lämnas inför beslut om slutbesked ge de upplysningar om krav enligt annan lagstiftning som behövs. (PBL 10 kapitlet ) Beslut att utse ny kontrollansvarig om en kontrollansvarig har lämnat sitt uppdrag. (PBL 10 kapitlet 13 )

31 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 31 (35) 10.4 Beslut om anmälningspliktig åtgärd m.m, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Anmärkning i anslutning till arbetsplatsbesök/besiktning inom ramen för nämndens tillsynsarbete som innefattar för byggherren bindande föreskrift. Föreläggande med påföljd (vite eller åtgärd) beslutas av nämnden. (PBL 10 kapitlet 27 och 11 kapitlet 8 ) Beslut att det för rivningsåtgärder inte behövs någon kontrollplan. (PBL 10 kapitlet 18 ) Beslut om kompletterande villkor för bygg- eller rivningsåtgärderna eller för kontrollen. (PBL 10 kapitlet 29 ) Beslut om slutbesked respektive om interimistiskt slutbesked enligt föreskrifterna i 10 kapitlet PBL) (PBL 10 kapitlet ) Avge ingripandebesked inom ramen för föreskrifterna. (PBL 11 kapitlet 7 ) Beslut att av polismyndigheten begära det biträde som behövs för tillträde enligt 1 kapitlet 8. (PBL 11 kapitlet 8 )

32 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 32 (35) 10.4 Beslut om anmälningspliktig åtgärd m.m, forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Beslut om lovföreläggande om lovpliktig åtgärd har vidtagits utan lov, om det är sannolikt att lov kan ges för åtgärden och delegaten har befogenhet att besluta i lovärendet. (PBL 11 kapitlet 17 ) Förelägga ägare av byggnadsverk att inom viss tid ge synpunkter på övervägt uppdrag åt sakkunnig, att utreda behovet av underhållsåtgärder och vem som ska betala kostnaderna för uppdraget. (PBL 11 kapitlet 18 ) Beslut om förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd, även förbud som förenas med vite. (PBL 11 kapitlet ) Beslut om förbud mot användning av byggnadsverk om byggnadsverket har säkerhetsbrister, även förbud som förenas med vite. (PBL 11 kapitlet 33 1) Beslut om förbud mot användning av byggnadsverk, om det inte finns förutsättningar för att ge slutbesked. (PBL 11 kapitlet 33 2) Besluta att utse annan funktionskontrollant inom ramen för föreskrifterna i 11 kapitlet 34 PBL. (PBL 11 kapitlet 34 ) Beslut att entlediga kontrollansvarig inom ramen för föreskrifterna i 10 kapitlet 11 och 11 kapitlet 35 PBL och, efter förslag av byggherren, besluta om en ny kontrollansvarig. (PBL 11 kapitlet 35 ) Beslut att ansöka om handräckning hos kronofogdemyndigheten för tillträde enligt 11 kapitlet 8 eller när någon har underlåtit att utföra arbete eller vidta en åtgärd som har förelagts honom eller henne enligt 10 kapitlet 19,21 eller 22 PBL. (PBL 11 kapitlet 39 ) 10.5 Beslut om avgifter Besluta om avgifter i enskilda ärenden/fall med tillämpning av kommunens plan- och bygglovtaxa. (PBL 12 kapitlet 8-11 och kommunens plan- och bygglovtaxa)

33 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 33 (35) 10.6 Beslut - övrigt Avdelningschefen för stadsbyggnad Beslut av om särskild besiktning av hissar och andra motordrivna anordningar. (PBF 8 kapitlet 8 och 5 kapitlet 9 ) Beslut om längre besiktningsintervall enligt 3 kapitlet 18. (Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1994:25 H 1 med ändringar omtryckt i BFS 2006:26 H 10) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar.) Beslut om anstånd med besiktning enligt 3 kapitlet 19. (Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1994:25 H 1 med ändringar omtryckt i BRS 2006:26 H 10) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar.) Beslut om användningsförbud för hissar och andra motordrivna anordningar med tillämpning av bestämmelserna i 3 kapitlet 4-5. (Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 1994:25 H 1 med ändringar omtryckt i BRS 2006:26 H 10) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar.) Besluta om föreläggande (utan vite) mot ägare till byggnader som inte fullgör sina skyldigheter ifråga om funktionskontroll av ventilationssystem. (PBF 5 kapitlet 1-7 och 11 kapitlet PBL) Beslut om senareläggning av besiktningssynpunkt inom ramen för föreskrifterna i 4 (om det finns särskilda skäl). (Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av Ventilationssysten, BRS 1991:36, 4 ) Beslut att medge mindre avvikelse från föreskrifterna om det finns särskilda skäl och byggnadsprojektet ändå kan bli tekniskt tillfredsställande och det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt. (Boverkets byggregler, BFS 1993:57, BBR 1:22)

34 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 34 (35) 10.7 Boverkets föreskrifter 2008:8, omtryck 2010:28, om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder) Avdelningschefen för stadsbyggnad Beslut att medge mindre avvikelse från föreskrifterna om det finns särskilda skäl och byggnadsprojektet ändå kan antas bli tekniskt tillfredsställande och det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt. (BFS 2010:28, EKS 7, 2 ) 10.8 Lagen (2006:985) om energideklarationer Beslut om föreläggande (utan vite) som behövs enligt 25 lagen om energideklarationer för att byggnadens ägare ska fullgöra sin skyldighet. 1. att, för byggnader med luftkonditioneringssystem som inte skall energideklareras, enligt 10 i lagen, se till att systemet regelbundet besiktigas på det sätt som anges i 11 första stycket i lagen 2. att den energideklaration som senast har upprättats för byggnaden är tillgänglig på väl synlig plats enligt vad som anges i 13 i lagen. (LED 11 första stycket, 13 och 25 ) 10.9 Fastighetsbildningslagen (1970:998) Rätt att vid samråd begära att ärendet hänskjuts till byggnadsnämnden för prövning. (FBL 4 kapitlet 25-25a ) Besluta att påkalla fastighetsreglering som behövs för att mark och vatten ska kunna användas på ett ändamålsenligt sätt. (FBL 5 kapitlet 3 tredje stycket) Besluta att ansöka om fastighetsbestämning. (FBL 14 kapitlet 1 a första stycket 3-7) Godkännande av förrättning, förrättningsbeslut eller gränsutmärkning. (FBL 15 kapitlet 11 ) Anläggningslagen (1973:1149) Företräda byggnadsnämnden vid samråd med lantmäterimyndigheten. (AL 12 och 23 ) Rätt att påkalla förrättning. (AL 18 )

35 (Antagen ,???, att gälla fr o m ) 35 (35) Anläggningslagen (1973:1149), forts Avdelningschefen för stadsbyggnad Godkännande av beslut eller åtgärd. (AL 30 ) Ledningsrättslagen (1973:1144) Företräda byggnadsnämnden vid samråd med lantmäterimyndigheten. (LL 21 ) Godkännande av beslut eller åtgärd. (LL 28 )

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (11) Antaget av miljö- och byggnadsnämnden2019-02-11, 14. Gäller från: 2019-04-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: 2019-09-09 Beslutsinstans: Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden,

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning 1 Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning Delegationsordning enligt plan- och bygglagen (PBL), fastighetsbildningslagen m.m. Med MHLansvar avses servicehandläggare vid medborgarkontoret med ansvar

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Grästorps kommun Miljö- och byggnämnden Styrdokument Dnr 321/2018 Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Fastställd av miljö- och byggnämnden 2018-10-25 Uppdateras före 2012-10-25

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen.

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen. Författningssamling Antaget av samhällsplaneringsnämnden: 2015-01-28 10 Samhällsplaneringsnämndens delegationsordning Juridiska förutsättningar för delegering De juridiska förutsättningarna för delegering

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2016-09-01 1 (12) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering Förbundsjurist Annika Gustafsson 1995-06-01 Bilaga 3 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 11 kap. 3 plan- och bygglagen (PBL) beslutar nämnden att uppdra

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden 2013-12-02 1 (13) Delegeringsordning för iljö- och byggnämnden Gäller från och med 2014-01-01. Antagen av miljö- och byggnämnden 2013-12-09, 125. 2013-12-02 2 Allmänna bestämmelser kring delegering öjligheten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11 Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll 2015-02-05 11 Bn 9 Dnr 2013/845 Delegationsrätt Beslut beslutar att med stöd av 6 kap 33 kommunallagen och 12 kap 6 plan- och bygglagen uppdra beslutanderätten enligt

Läs mer

DELEGATIONSORDNING BYGG

DELEGATIONSORDNING BYGG DELEGATIONSORDNING BYGG MILJÖ- OCH BYGGNÄMND ANTAGEN 2012-12-05 145 REVIDERAD 2013-02-06 10 2015-02-11 7 2015-12-16 234 2016-12-08 261 Sidan 2 av 12 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900)

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900) yggnadsnämndens delegeringsordning (PL 2010:900) Dokumenttyp Delegeringsordning Fastställd/upprättad 2011-04-19 av ygglovsnämnden 32 Senast reviderad 2016-03-01 av yggnadsnämnden 21 Detta dokument gäller

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10)

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) 2013-08-29 274 BILAGA A 1 (8) s beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) Med stöd av 6 kap 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar byggnadsnämnden

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning UPPDATERAD TOM NÄMNDEN MARS 2015 Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 3 februari 2015, 3 1 Ändringar i

Läs mer

Ärende 8 En presentationsversion av delegationsordningen, som redovisar förändringarna med röd text. Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Förkortningar;

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen BILAGA 2006-09-14 1 (5) Avdelningen för juridik Staffan Wikell Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen Frågor om godkännande och registrering av

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 1 av 19 Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 2 av 19 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR DELEGERINGEN... 4 1.2. DELEGATER I GRUPP:...

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Ärende 12 Föreslagna förändringar, med markeringar, där grönt markerar de senaste tilläggen Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Författning Ärende Delegat

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN. Delegeringsordning. Byggfunktionen. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019

MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN. Delegeringsordning. Byggfunktionen. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019 MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN Delegeringsordning Byggfunktionen Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019 Innehållsförteckning Delegeringsordning för byggfunktionen...5 PBL 6 kap...5 PBL 6 kap.

Läs mer

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND.

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. 1 (16) 2015-09-21 Dnr 2015.3301 DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. Gäller från och med 2015-09-21 2 (16) Miljöbalken 1 Allmänt Rätt att besluta om tillstånd/dispens

Läs mer

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN 230/2015 BN-bilaga 21/15, KFS 2015:28. 2015-10-07 1 (11) 1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I Med stöd av 6 kap. 33-34 och 36 kommunallagen (1991:900), KL, och 12 kap. 6 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Byggnadsnämnden BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Diarienummer: 15/0304 Beslutad av byggnadsnämnden 2015-08-20 84 Lysekils kommun, 453 80 Lysekil Tel: 0523-61 30 00 Fax: 0523-61 37 12 registrator@lysekil.se

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering 1 (15) Byggnadsnämndens beslut om delegering Antagen 2018-08-23 av Byggnadsnämnden Mönster kommun. Gäller från 2018-09-01 Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan- och bygglagen

Läs mer

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden Delegationsbestämmelser Byggnadsnämnden Antagna den 26 juni 2019 Gäller från och med den 1 juli 2019 1 Inledning... 3 Generell begränsning av delegeringens omfattning... 3 Ersättare för ordföranden...

Läs mer

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X Bn 62 TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X DnrBN2018/9 Delegeringsregler för Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden Bn 2018-08-22 62. Gäller från datum för beslutet. Dokumentansvarig

Läs mer

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Beslut i Bygg- och miljönämnden 2007-01-20, 11 Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Allmänna bestämmelser för delegering I följande slag av ärenden får enligt kommunallagen (6 kap 34 ),

Läs mer

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut.

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut. 1 Miljöbalken A. 1 Allmänt 1. Delegationsrätten omfattar inte ärenden som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Sådana beslut skall av delegaten hänskjutas till nämnden för avgörande.

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADS- NÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADS- NÄMNDEN DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADS- NÄMNDEN Gäller fr.o.m. 2018-05-25 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden uppdrar åt nedan angivna befattningshavare att besluta på miljö- och stadsbyggnadsnämndens

Läs mer

Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa.

Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa. 2011-05- 17 Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa. Gäller för ärenden inkomna från och med den 2 maj- 2011 Antagen av byggnadsnämnden i Mora 2011-06- 09, 152 Antagen

Läs mer

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antagna av Byggnadsnämnden 2009-12-15 139. Gällande från och med 2009-12-16. Delegationsbeslut har samma status som ett nämndsbeslut och därför är det viktigt att

Läs mer

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden -

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden - 1 (11) Dnr BYN 2017/14 Delegationsordning - Byggnadsnämnden - Kommunfullmäktige har i beslut 2015-08-31 138, antagit reglemente för byggnadsnämnden. I reglementets inledning framgår att reglementet gäller

Läs mer

Förslag till beslut i Miljö- och byggnadsnämnden. Förtydligande av delegeringsordning. MBN Dnr 2015/1161. Ärendebeskrivning

Förslag till beslut i Miljö- och byggnadsnämnden. Förtydligande av delegeringsordning. MBN Dnr 2015/1161. Ärendebeskrivning Förslag till beslut i Miljö- och byggnadsnämnden Datum 2016-06-01 Handläggare Rolf Englesson MBN Dnr 2015/1161 Förtydligande av delegeringsordning Ärendebeskrivning Det finns ett behov av att förtydliga

Läs mer

Delegationsordning. Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenbergs kommun gäller från , MHN 6

Delegationsordning. Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenbergs kommun gäller från , MHN 6 1 Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenbergs kommun gäller från 2018-01-24, MHN 6 Allmänt Ordföranden Ordföranden får i nämndens ställe besluta i alla förekommande ärenden, om besluten

Läs mer

Delegationsordning för utvecklingsnämnden

Delegationsordning för utvecklingsnämnden Fastställd av utvecklingsnämnden 2011-01-18, 1 1 (1) Delegationsordning för utvecklingsnämnden Enligt 6 kap. 33 Kommunallagen (1991:900) får en nämnd, med vissa undantag, uppdra åt ett utskott, åt en ledamot

Läs mer

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND.

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. 1 (16) 2017-09-18 Dnr 2017.2841 DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. Gäller från och med 2017-09-18 2 (16) Miljöbalken 1 Allmänt Rätt att besluta om tillstånd/dispens

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för Bygg- och miljönämnden Antagen av Bygg- och miljönämnden den 19 maj 2011, 30 Innehållsförteckning Delegationer... 3 A. Allmänna ärenden... 4 B. Ärenden inom Miljöbalkens och Livsmedelslagens

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING

DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING Dnr A 2011/0011 DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING Gäller fr.o.m. 2012-07-01 INNEHÅLL sidnr Beslut 1 1 Övergripande 1 2 Personalärenden 2 3 Avtal- och upphandlingsärenden

Läs mer

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden -

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden - 1 (12) Dnr BYN 2016/30 Delegationsordning - Byggnadsnämnden - Kommunfullmäktige har i beslut 2015-08-31 138, antagit reglemente för byggnadsnämnden. I reglementets inledning framgår att reglementet gäller

Läs mer

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-19 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Diarienummer: SBN-2017-01824 Sammanfattning av

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN 2015:11 Fastställd av miljö- och byggnadsnämnden 2011-06-08 62 Reviderad av miljö- och byggnadsnämnden 2015-06-10 72 Reviderad av miljö- och byggnadsnämnden 2016-01-28 3 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 4.4

Laholms kommuns författningssamling 4.4 1 Laholms kommuns författningssamling 4.4 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden; antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 7 januari 2015, 4 1. 1 Delegationen avseende ärenden enligt plan-

Läs mer

Myndighetsnämndens delegationsordning

Myndighetsnämndens delegationsordning STYRDOKUMENT DATUM 2013-11-14 Myndighetsnämndens delegationsordning Detta dokument ersätter tidigare delegationsordning, antagen av myndighetsnämnden 2007-02-01, med senaste ändring 2011-04-14, 20. Riktlinjer

Läs mer

Byggnadsnämndens delegationsordning fr o m jan 2015

Byggnadsnämndens delegationsordning fr o m jan 2015 Byggnadsnämndens delegationsordning fr o m jan 05 Delegationen omfattar inte ärenden som anges i kommunallagens 6 kap 34 med lydelse:. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2017-06-20 Reviderad 2017-06-20 Gäller fr.o.m. 2017-07-01 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Ärenden som inte kan delegeras... 3 Delegation... 4 Delegationsbeslut

Läs mer

Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: Antagen av BN 233, , reviderad BN 124, Dnr 2015/4457

Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: Antagen av BN 233, , reviderad BN 124, Dnr 2015/4457 Delegationsordning för byggnadsnämnden Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: 2016-07-01 Antagen av BN 233, 2015-12-02, reviderad BN 124, 2016-06-15 Dnr 2015/4457 Med stöd av kommunallagen 6 kap. 33 37

Läs mer

Delegeringsordning för Myndighetsnämnden

Delegeringsordning för Myndighetsnämnden Delegeringsordning för Myndighetsnämnden Innehållsförteckning Sidan Delegeringsordning för Myndighetsnämnden 3 Ärenden, bygglovsavdelningen 4 - Plan- och bygglagen och speciallagstiftning 5 Ärenden, miljöstaben

Läs mer

Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun

Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun Fastställd av bygg- och trafiknämnden den 25 januari 2011, 21 1 INLEDNING 1.1 Rättslig reglering Enligt kommunallagen 6 kap. 34 får ärenden

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Datum: 2013-11-13 Diarienummer: 03967/13 Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Gäller från och med den 1 januari 2014. Allmänna bestämmelser Av kommunallagens 6 kap. 33-38 framgår

Läs mer

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde 1 (3) Ärende 6 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-19 2017-11-21 rev. Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Diarienummer: SBN-2017-01824 Sammanfattning

Läs mer

Delegationsordning Myndighetsnämden

Delegationsordning Myndighetsnämden Delegationsordning Myndighetsnämden Dokumenttyp Delegationsordning För revidering ansvarar Kommunkansliet Dokumentet gäller till och med Tills vidare Diarienummer 2019-010-002 Uppföljning och tidplan Kommunchef

Läs mer

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga)

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga) BILAGA, VERSION 0.92 2018-12-20 1 (16) Juridiska avdelningen Johan Larsson Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga) Denna bilaga kompletterar en promemoria som handlar

Läs mer

Dnr.t\.. ~ ~. Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Dnr.t\.. ~ ~. Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Södertälje kommun 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-13 Samhällsbyggnadskontoret.. ANKOM SODERTÄLJE KOMMUN 2017-09~. l 5 Dnr.t\.. ~ ~.,~ I.P.~.../.?.?4. Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Läs mer

Miljö- och byggnämndens delegationsordning

Miljö- och byggnämndens delegationsordning STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-29 Miljö- och byggnämndens delegationsordning Detta dokument ersätter tidigare delegationsordning, antagen av myndighetsnämnden MYN 107, 2013-12-05. Riktlinjer och principer

Läs mer

Dnr Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden. Antagen Sbn Reviderad Sbn Reviderad Sbn

Dnr Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden. Antagen Sbn Reviderad Sbn Reviderad Sbn Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden Antagen Sbn 2016-05-03 55 Reviderad Sbn 2017-08-29 94 Reviderad Sbn 2018-06-12 60 1 Förkortningar som används i delegationsordningen AB Allmänna bestämmelser

Läs mer

Delegationsordning för bygg- och miljönämnden Partille kommun (inkl vidaredelegation)

Delegationsordning för bygg- och miljönämnden Partille kommun (inkl vidaredelegation) DELEGATIONSBESLUT 2014-03-24 Delegationsordning för bygg- och miljönämnden Partille kommun (inkl vidaredelegation) Allmänna bestämmelser 1 Delegering innebär inte rätt att fatta beslut i ärenden som innefattar

Läs mer

Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden

Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden Delegationsordning för Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till ny delegationsordning Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-05-03 55 1 Förkortningar som används i delegationsordningen AB Allmänna bestämmelser

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning. Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 24 januari 2018, 13

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning. Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 24 januari 2018, 13 Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 24 januari 2018, 13 2 Ändringar i delegationsordningen för miljö-

Läs mer

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND.

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. 2019-05-13 Dnr 2019.5103 DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. Gäller från och med 2019-05-13 Miljöbalken 1 Allmänt Rätt att besluta om tillstånd/dispens i en viss

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 28 Den 26 februari 2014 Sida Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 28 Den 26 februari 2014 Sida Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19 Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19 Bilaga A Byggnadsnämnden 2014-02-26 28 Delegeringsordning för BYGGNADSNÄMNDEN Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 2 av 19 Delegeringsordningen som instruktion

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 200.5

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 200.5 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 200.5 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Mn 2011-01-19 1 2011-01-20 2011/4 Mn 2017-12-13 102 2017-12-14 2017/7405-1 DELEGATION AV MYNDIGHETSNÄMNDENS BESLUTANDERÄTT

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändringsdatum. 5.9 Övrigt (hälsoskydd) 5.10 Övrigt (bygglov) 6 Avgifter. 6.1 Miljö- och hälsoskydd 10/28

Punkt Beslut Delegat Ändringsdatum. 5.9 Övrigt (hälsoskydd) 5.10 Övrigt (bygglov) 6 Avgifter. 6.1 Miljö- och hälsoskydd 10/28 10/28 5.9 Övrigt (hälsoskydd) 5.9.1 Yttrande över radonbidrag 5.9.2 Yttrande till socialnämnden över alkoholtillstånd 5.9.3 Yttranden över ansökning för skottlossningstillstånd 5.9.4 Yttrande över militärövningar

Läs mer

DELEGERINGSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

DELEGERINGSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN VINDELNS KOMMUN DELEGERINGSORDNING 1(29) DELEGERINGSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Med stöd av kommunallagen 6 kap 33 beslutar miljö- och byggnadsnämnden att delegera beslutanderätten i nedanstående

Läs mer

Stadsbyggnadsnämndens delegationsordning för myndighetsbeslut

Stadsbyggnadsnämndens delegationsordning för myndighetsbeslut Dnr 2011-06139 2011-04-11 Stadsbyggnadsnämndens delegationsordning för myndighetsbeslut Stadsbyggnadsnämndens beslut Med stöd av 6 kap 33-34 och 36 kommunallagen (1991:900) och 12 kap 6 plan- och bygglagen

Läs mer

tbj Södertälje ~. 15 ., \"":f.. Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde 1 kommun

tbj Södertälje ~. 15 ., \:f.. Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde 1 kommun tbj Södertälje 1 kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-13 Samhällsbyggnadskontoret.. ANKOM SODERTALJE KOMMUN 2017-09~. 15., \"":f.. D ~ :c_ ~ Q_ h... ( b ½ nr.... 1 (3) Ny delegationsordning för bygglovenhetens

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden FÖRFATTNING 1.3.4 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Antagen av mos 29/13 (avser miljöverksamhet) Reviderad av mos 82/08, 81/12 (avser trafikverksamhet) Antagen av mos 59/14- (avser

Läs mer

Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN

Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN fastställda av miljö- och samhällsnämnden den 15 januari

Läs mer

Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden , 3

Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden , 3 Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden 2011-02-03, 3 Reviderad av jävsnämnden 2018-04-05 7 VANSBRO KOMMUN VANSBRO KOMMUN Delegationsordning för jävsnämnden Rev. 2018-04-05 BESLUTS- OCH

Läs mer

Delegeringsordning för miljö- och byggnämnden för Forshaga och Munkfors kommun. Antagen i miljö- och byggnämnden , 52, Dnr

Delegeringsordning för miljö- och byggnämnden för Forshaga och Munkfors kommun. Antagen i miljö- och byggnämnden , 52, Dnr Delegeringsordning för miljö- och byggnämnden för Forshaga och Munkfors kommun A ALLMÄNT Nr Ärendetyp och lagrum Delegat A 1 A 1.1 Allmänna förutsättningar Delegater Beslut som är delegerat till handläggare

Läs mer

Delegationsordning för miljökontoret

Delegationsordning för miljökontoret 1 (17) Miljönämnden 2005-11-10 Dnr 2005-464 Delegationsordning för miljökontoret fastställd av miljönämnden den 7 december 2005 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun,

Läs mer

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap kommunallagen.

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap kommunallagen. Författningssamling Antaget av samhällsplaneringsnämnden: 2016-02-24 27 Samhällsplaneringsnämndens delegationsordning Juridiska förutsättningar för delegering De juridiska förutsättningarna för delegering

Läs mer

Byggnadsnämndens. delegationsförteckning

Byggnadsnämndens. delegationsförteckning 1(20) Kontoret för samhällsbyggnad BN/2015:44 Byggnadsnämndens delegationsförteckning Nivå: Styrdokument för byggnadsnämnden Antagen: Byggnadsnämnden den 24 mars 2015 19 Reviderad: Giltig t.o.m.: 2015-12-31

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 207--29 Dnr 204.2775 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2 förordningen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDEN 1(19 ) DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDEN Beslutanderätten delegeras inte i följande slag av ärenden 1. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet, 2.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18) C 04.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FR.O.M. 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggavdelningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande var

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsregler

Byggnadsnämndens delegeringsregler www.hassleholm.se S Byggnadsnämndens delegeringsregler Reglemente Antagen av Byggnadsnämnden 1995-06-13. Gällande från och med 1995-07-01 och svidare Reviderad 1996-02-13, 2000-11-14, 2001-02-13 samt 2003-11-11

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17) C 04.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FR.O.M. 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggavdelningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande var

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och byggnadsnämnden

Delegationsordning. Miljö- och byggnadsnämnden Delegationsordning Miljö- och byggnadsnämnden Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2012-03-08 86 Uppdaterad av Miljö- och byggnadsnämnden 2012-12-06 333 Upphovsman: Jan Hammarfors, Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN ISSN 2000-043X HebyFS 2015:05 Infördes i författningssamlingen den 30 januari 2015 Bygg- och miljönämnden beslutade 1 den 8 januari 2015 om följande

Läs mer

Delegationsordning för bygg- och miljönämnden

Delegationsordning för bygg- och miljönämnden 1 (21) Bygg- och miljönämnden Dnr BMN 2016-9 Delegationsordning för bygg- och miljönämnden Fastställd av bygg- och miljönämnden den 21 april 2016 74 Adress: Linköpings kommun, Drottninggatan 45, 581 81

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 207 Den 23 november 2016 Sida Ersätter BN 28/2014 Utbytt den Sign 1 av 18

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 207 Den 23 november 2016 Sida Ersätter BN 28/2014 Utbytt den Sign 1 av 18 Ersätter BN 28/2014 Utbytt den Sign 1 av 18 Delegeringsordning för BYGGNADSNÄMNDEN Ersätter BN 28/2014 Utbytt den Sign 2 av 18 Delegeringsordningen som instruktion 3 Syfte 3 Ansvar 3 Spridning och dokumentering

Läs mer