Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden"

Transkript

1 FÖRFATTNING Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Antagen av mos 29/13 (avser miljöverksamhet) Reviderad av mos 82/08, 81/12 (avser trafikverksamhet) Antagen av mos 59/14- (avser plan- och byggverksamheten samt gemensamma bestämmelser) Miljöverksamhet SBC = stadsbyggnadschef, = miljöchef 1 Ärendegrupp Delegat Beslut att lämna klagomål utan åtgärd. Åtalsanmäla avseende brott mot de lagar och författningar som nämnden har att övervaka. Begära polishandräckning enligt de lagar och författningar som nämnden har att övervaka. Överklagande av beslut och domar som innefattar upphävande eller ändring av beslut. Beslut om förläggande eller förbud utan vite samt dispens enligt de lagar och författningar som nämnden har att övervaka. Beslut om rättelse eller annan åtgärd på den felandes bekostnad enligt de lagar och författningar som nämnden har att övervaka upp till kr utan föregående föreläggande eller förbund.

2 2(19) Yttrande till kommunala nämnder och andra myndigheter i remissärenden av rutinartad karaktär. 2 Taxor Taxa enligt miljöbalken Beslut om avgift enligt kommunens taxa enligt miljöbalken. Beslutanderätten avser även rätt att sätta ned eller efterge avgift. Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Beslut om avgift enligt kommunens taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter. Beslutanderätten avser även rätt att sätta ned eller efterge avgift Taxa enligt strålskyddslagen Beslut om avgift enligt kommunens taxa enligt strålskyddslagen Beslutanderätten avser även rätt att sätta ned eller efterge avgift. Taxa enligt lag om handel med vissa receptfria läkemedet Beslut om avgift enligt kommunens taxa enligt lag om handel med vissa receptfria läkemedel. Beslutanderätten avser även rätt att sätta ned eller efterge avgift. 3 Miljöbalken m m Miljöbalken (1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 4 Yttrande till länsstyrelsen om betydande miljöpåverkan.

3 3(19) 5 Yttrande med anledning av utökat samråd. 8 Yttrande över miljökonsekvensbeskrivning. 10 kap Verksamheter som orsakar miljöskador 14 Beslut att förelägga verksamhetsutövare att vidta åtgärder för avhjälpande. 11 kap Vattenverksamhet 14 Yttrande om dispens från förbud om markavvattning. 12 kap Jordbruk och annan verksamhet 6 Beslut gällande anmälan om skyldighet att anmäla för samråd vad gäller utfyllnad, schaktning eller tippning inom strandskyddsområde utanför tomtplats. Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende angående samråd för verksamhet/åtgärd som väsenligt kan ändra naturmiljön. 14 kap Kemiska produkter och biotekniska organismer Yttrande i tillståndsärende m.m. 15 kap Avfall och producentansvar 18 Beslut i ärenden om dispens/tillstånd att själv återvinna och bortskaffa avfall. 26 kap Tillsyn 13 Beslut att ålägga tidigare ägare eller nyttjanderättshavare att lämna uppgifter om ny ägare eller nyttjanderättshavares namn och adress. 15 Beslut att sända föreläggande eller förbud, som meddelas mot någon i egenskap av ägare till fastighet m.m. till inskrivningsmyndigheten för anteckning i inskrivningsregistret.

4 4(19) 21 Beslut att förelägga om att lämna uppgifter och handlingar. 22 Beslut att utföra undersökningar samt förbud att överlåta berörd fastighet eller egendom till dess undersökningen är slutförd. 30 kap Miljösanktionsavgifter 3 Beslut om miljösanktionsavgift som inte överstiger kr Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 Beslut om tillstånd att inrätta avloppsanordning med ansluten vattentoalett eller anslutning av befintlig vattentoalett till befintlig avloppsanordning. 14 Beslut om ändring av avloppsanordning. 17 Beslut om inrättande av värmepumpsanläggning. 20b Yttrande gällande tillståndsansökan. 27 Beslut i anmälningsärende. 28 Beslut i anmälningsärenden. 37 Beslut om anordnande av gödselstad eller annan upplagsplats för djurspillning inom detaljplanelagt område. 38 Beslut i anmälningsärende om lokal eller anläggning. Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer 7-14 Yttrande gällande tillståndsansökan

5 5(19) Avfallsförordningen (2001:1063) 30 Yttrande till länsstyrelsen avseende tillståndsansökan. 38 Beslut i anmälningsärende. 51 Beslut om hantering av farligt avfall då skador på människors hälsa eller miljö uppkommer. Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket 9 Yttrande till länsstyrelsen angående dispensärende Föreskrifter om spridning av kemiska bekämpningsmedel (SNFS 1997:2) 11 Beslut i anmälningsärende om spridning av bekämpningsmedel. 14 Beslut om tillstånd att yrkesmässigt använda bekämpningsmedel. Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor (NFS 2003:24) 4 kap 1 Beslut i informationsärenden. Förordning (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande Ämnen 28 Beslut med anledning av information om installation. 4 LIVSMEDELS- OCH FODERLAGEN M.M. EG förordning 882/2004 Art. 18 Beslut att omhänderta sändning i avvaktan på destruktion

6 6(19) Art Art eller vidta andra lämpliga åtgärder. Beslut om omhändertagande m.m. vid införsel av foder och livsmedel från tredjeländer. Beslut om att omhänderta sändning i avvaktan på destruktion eller vidta andra lämpliga åtgärder som är nödvändiga för att skydda människors och djurs hälsa. Art 31.1.a Beslut i ärenden om registrering av livsmedelsanläggning. Art c Beslut om godkännande av anläggning. Art d Beslut om villkorat godkännande av anläggning. Art e Beslut om tillfälligt upphävande av godkännande eller återkallande av godkännande. Art a Beslut om sanering eller andra åtgärder som anses vara nödvändiga för att se till att livsmedel är säkra och att lagstiftning följs. Art b Beslut att begränsa eller förbjuda utsläpp av livsmedel på marknaden och import eller export av foder, livsmedel eller djur. Art c Beslut att övervaka och vid behov beordra att livsmedel återkallas, dras tillbaka från marknaden och/eller destrueras. Art d Beslut att ge tillstånd till att livsmedel används för andra ändamål än dem som de är avsedda för. Art e Beslut att tillfälligt avbryta driften av eller stänga hela eller delar av det berörda företaget under en lämplig tidsperiod. Art f Beslut att tillfälligt eller permanent återkalla anläggningens godkännande. Art g Beslut om åtgärder som avses i artikel 19 i EG-förordning 882/2004 för sändning från tredjeländer.

7 7(19) Art h Beslut om andra åtgärder som den berörda myndigheten anser vara motiverat. EG förordning 882/2004 Art 3.1 Beslut om godkännande av anläggning för animaliska livsmedel. Lag om foder och animaliska biprodukter (2006:805) 25 Beslut att ta hand om en vara samt förstöra den på ägarens beskostnad. Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2006:84) om befattning med animaliska biprodukter o s v Yttrande angående nedgrävning av djur. Livsmedelslag ( ) 6 Beslut gällande skydd för människors liv eller hälsa och för konsumentintresset. 10 Beslut gällande förbud att släppa ut livsmedel på marknaden. 24 Beslut att ta hand om en vara samt förstöra den på ägarens bekostnad. Livsmedelsförordning (2006:813) 8 Beslut om läkarundersökning för den som är sysselsatt med livsmedelsverksamhet. 23 Beslut om godkännande och registrering av livsmedelsanläggning.

8 8(19) 24 Beslut om återkallande av godkännande av livsmedelslokal eller tillfälligt upphävande av godkännande. 39 Beslut om åtgärder som behövs för att spåra smitta och undanröja risken för smittspridning efter underrättelse från Smittskyddsenheten. Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2005:10) 11 Beslut om fastställande av provtagningspunkter samt frekvensen av normal respektive utvidgad kontroll av dricksvatten. 5 LOKALA FÖRESKRIFTER Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Staffanstorps kommun (Kf 108/09) 2 Beslut vid ansökan om tillstånd för att inom område med detaljplan hålla 1 nötkreatur, häst, get, får eller svin 2 pälsjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur 3 giftorm 5 Beslut vid ansökan om tillstånd för att inrätta annan avloppsanordning än som avses i 13 första stycket förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, exempelvis avloppsanordning för bad- disk- och tvättavloppsvatten (BDT-vatten). 6 Beslut vid anmälan om att inrätta andra slags toaletter än vattentoalett som är ansluten till kommunens spillvattennät. 9 Beslut vid ansökan om tillstånd att bränna halm på åkermark inom kommunen.

9 9(19) 12 Beslut om dispens från lokala hälso- och miljöföreskrifter. Föreskrifter om avfallshantering för Staffanstorps kommun Beslut om tillstånd, undantag eller dispens från föreskrifter om avfallshantering i Staffanstorps kommun. 6 ÖVRIGT Strålskyddslagen (1988:220) 31 Begäran om upplysning eller handling som behövs för tillsynen. 33 Omhänderta tekniska anordningar som kan alstra strålning för att förebygga olovligt brukande. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier 8 Beslut i anmälningsärende. Lag om hotell- och pensionatrörelse (1966:742) 2 Yttrande till polismyndighet i ärenden om tillstånd. Ordningslagen (1993:1617) Yttrande till polismyndighet. Alkohollagen (1994:1738) 6 kap Yttrande till socialnämnden när ansökan om serverings-

10 10(19) tillstånd prövas. Förordning om bidrag till åtgärder i egnahem (1988:372) 7 Yttrande i ärende angående bidrag. Bilskrotningsförordningen (2007:186) 6 Yttrande till länsstyrelsen i ärende om auktorisation av bilskrotare. Jaktförordningen (1987:905) 26 och bilaga 4 Beslut om skyddsjakt för att förhindra olägenhet för människors hälsa enligt 9 kap 3 miljöbalken. PLAN- OCH BYGGVERKSAMHET SBC = stadsbyggnadschefen Författning Ärenden Delegat PBL 8 kap Bygglov inom ramen för de föreskrifter och riktlinjer 1 som anges i 8 kap 11 och 12, för a) nybyggnad av en- eller tvåbostadshus, friliggande eller sammanbyggda samt nybyggnad av kontorsbyggnad, industribyggnad, affärsbyggnad, flerbostadshus, skola och liknande. b) tillbyggnad eller annan ändring av en- eller tvåbostadshus, kontorsbyggnad, industribyggnad, affärsbyggnad, flerbostadshus, skola och liknande byggnader. c) ny- och tillbyggnad eller annan ändring av ekonomibyggnad, gäststuga, garage eller carport, andra uthus och där med jämförliga byggnader. ersättare SBC ersättare SBC

11 11(19) d) ny- och tillbyggnad eller annan ändring inom detaljplan eller område med områdesbestämmelser av enklare fritidshus, kolonistugor och liknande byggnader. e) ny- och tillbyggnad eller annan ändring inom detaljplan av kiosk, transformatorstation, avloppspumpstation eller därmed jämförlig byggnad. f) ianspråktagande eller inredande av byggnad helt eller till viss del för väsentligen annat ändamål g) ändring som innebär att det inreds någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, kontor eller industri ersättare SBC h) mindre tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus Bygglov inom ramen för de villkor som bestämts i bindande förhandsbesked (8 kap. 34 ) Bygglov inom ramen för de föreskrifter och riktlinjer som anges i detaljplan eller områdesbestämmelser och under följande särskilt angivna villkor Ändring av meddelat lov inom ramen för tidigare medgiven bruttoarea, användningssätt eller medgiven mindre avvikelse från detaljplan, fastighetsplan eller områdesbestämmelser ersättare SBC ersättare SBC eller delegat som fattat beslutet PBL 8 kap 2 Bygglov inom ramen för de föreskrifter och riktlinjer som anges i 8 kap. 11, 12 och 12a,

12 12(19) PBL 8 kap 3, 6 och 7 a) anordna eller väsentligt ändra upplag eller materialgårdar (punkt 2 och 10), uppföra eller väsentligt ändra murar eller plank (punkt 7 och 10), anordna eller väsentligt ändra parkeringsplatser utomhus (punkt 8 och 10) b) inrätta eller ändra fast cistern Bygglov inom ramen för de villkor som bestämts i bindande förhandsbesked (8 kap 34 ). a) omfärgning m m av byggnader (3 första stycket punkt 1 och 6 första stycket punkt 1 och 2). Ersättare SBC b) uppsättning eller väsentlig ändring av skyltar eller ljusanordningar (3 första stycket punkt 2 och 7 ) PBL 8 kap 13 Bygglov för kompletteringsåtgärder PBL 8 kap14 Bygglov för tillfällig åtgärd PBL 8 kap 8 och 16 PBL 8 kap 9 och 18 PBL 9 kap 2 Rivningslov inom ramen för de föreskrifter och riktlinjer som anges i 8 kap 8 och 16, i en detaljplan eller i områdesbestämmelser eller eljest. Marklov inom ramen för de föreskrifter och riktlinjer som anges i 8 kap 9 och 18, i en detaljplan eller i områdesbestämmelser eller eljest. Beslut om medgivande till att byggnadsarbeten får påbörjas tidigare än tre veckor efter bygganmälan.

13 13(19) PBL 9 kap 7 Beslut om byggsamråd. PBL 9 kap 9 PBL 9 kap 9 tredje st. PBL 9 kap 9 andra st. (16 kap. 7 ) Lag om byggfelsförsäkring 1b och 14 Beslut om kontrollplan för arbetena (dvs. om innehållet i kontrollplanen) Beslut om ändring av kontrollplanen. Anmärkning i anslutning till besiktning (inom ramen för nämndens tillsyn över byggnadsarbeten) som innefattar för byggherren bindande föreskrift. Förepåföljd (vite eller åtgärd) beslutas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Besluta om behovet av byggfelsförsäkring Besluta om behovet av färdigställandeskydd PBL 9 kap 10 Utfärdande av slutbevis. PBL 9 kap 14 Godkännande av kvalitetsansvarig för visst arbete. PBL 10 kap 3 och 16 PBL 10 kap 12 och 13 PBL 10 kap 14 PBL 10 kap 16 PBL 10 kap 19 Förbud att fortsätta byggnadsarbeten m.m. enligt och användningsförbud enligt 16. Ansökning om särskild handräckning när någon har underlåtit att utföra arbete eller vidta en åtgärd som har förelagts honom enligt 15, 16 första stycket eller 17 (12 punkt 4). Föreläggande att inom viss tid vidta rättelse. Användningsförbund vid bristande säkerhet. Uppmana ägare att ansöka om efterföljande bygglov rivningslov eller marklov, dock under förutsättning att någon påföljd inte anges om inte ansökan inkommer

14 14(19) inom föreskriven tid. BBR 2008 Taxa för bygglov m m 2 PBL 11 kap 5 Lag och förordningen om brandfarliga och explosiva varor SFS (1988:868) Medgivande till avvikelser eller undantag från de bindande föreskrifterna om avvikelserna eller undantagen inte är av principiell betydelse eller kan anses innebära någon olägenhet. Bestämmande i varje särskilt fall av avgift enligt tredje och fjärde styckena taxan för byggnadsnämndens verksamhet. Meddelande av nytt tillstånd vid i huvudsak oförändrad verksamhet (13-14 lagen) Återkallelse av tillstånd vid underlåtet utnyttjande och efter anmälan av räddningsnämnden (15 lagen) Avsyning och medgivande att påbörja hanteringen efter avsyning (30 förordningen) Meddelande av nytt tillstånd vid innehavarskifte med i huvudsak oförändrad verksamhet (35 förordningen) Yttrande till polismyndigheten enligt förordningen om brandfarliga och explosiva varor (27 förordningen). Fastighetsbildningslagen 4 kap. 25 och 25a Anläggningslagen 21 och 23 Ledningsrättslagen 21 Företräda miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid samråd med fastighetsbildningsmyndighet. ersättare Stadsbyggnadschef

15 15(19) Fastighetsbildningslagen 5 kap 3 tredje stycket Rätt att påkalla fastighetsreglering som behövs för att mark och vatten skall kunna användas för bebyggelse på ett ändamålsenligt sätt. Ordföranden Fastighetsbildningslagen 14 kap 1 andra stycket Fastighetsbildningslagen 5 kap 11 Anläggningslagen 18 Rätta att påkalla fastighetsbestämning såvitt gäller område med detaljplan eller områdesbestämmelser eller område beträffande vilket fråga väckts om upprättande av sådan plan eller sådana bestämmelser. Godkännande av förrättning, förrättningsbeslut eller gränsuärkning. Rätt att påkalla förrättning. Ordföranden ersättare Stadsbyggnadschef Ordföranden Anläggningslagen 30 Ledningsrättslagen 28 Godkännande av beslut eller åtgärd. Förordningen (1993:1598) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Boverkets föreskrift om funktionskontroll av ventilationssystem BFS 1991: :5 Boverkets föreskrifter och Beslut av tillsynsmyndighet om särskild besiktning (8 ) av hissar och andra motordrivna anordningar som nämns i 1. Godkänna funktionskontrollant (ventilation) för viss kontroll och besluta om en annan funktionskontrollant skall utses. Besluta om senareläggning av besiktningstidpunkt Beslut om användningsförbud för hissar och andra motordrivna anordningar.

16 16(19) allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar BFS 2003:10 Medgivande enligt 3.1 tredje stycket att anordningar, trots vissa brister, får användas under en begränsad tid. Boverkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar BFS 2003:10 Utfärdande av besiktningsskylt enligt andra stycket. Beslut om längre besiktningsintervall enligt fjärde stycket Beslut om anstånd med besiktning enligt femte stycket. Beslut om mindre avsteg från föreskrifterna enligt 2.1 tredje stycket. Lagen om civilt försvar (SFS 1994:1720) Skyddsrumsbesked (6 kap. 8 ) Delegationen innefattar rätt att vid beslut om bygglov och marklov medge mindre avvikelser från detaljplan, fastighetsplan eller områdesbestämmelser om avvikelserna är förenliga med syftet med planen eller bestämmelserna (8 kap 11 sjätte stycket, 12 fjärde stycket och 18 andra stycket), när grannars medgivande föreligger, att meddela förelägganden enligt 8 kap. 11 andra stycket (fastighetens överensstämmelse med fastighetsplan) och 20 andra stycket (ofullständiga ansökningshandlingar), Delegationen avser inte befogenhet att avslå framställning eller avgöra ärende som är av principiell natur eller i övrigt av större vikt.

17 17(19) Delegationsordning (trafikverksamhet), miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Trafikförordningen 1998:1276 Delegat (delegationen gäller ) 1. Tillfälliga lokala trafikföreskrifter Gatu- och trafikingenjören Ersättare Stadsbyggnadschefen 2. Dispenser från a) bestämmelser om fordons vikt, bredd och längd Gatu- och trafikingenjören Ersättare Stadsbyggnadschefen Fältingenjör b) lokala trafikföreskrifter Gatu- och trafikingenjören Ersättare Stadsbyggnadschefen 3. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Samhällsvägledaren Ersättare Stadsbyggnadschefen 4. Särskilda trafikregler för en väg eller en viss vägsträcka enligt Trafikförordningen (1998:1276) 10 kap 14 Stadsbyggnadschefen Tekniske chefen Gatu- och trafikingenjören

18 18(19) Gemensamma bestämmelser Förtroendevaldas deltagande i kurser, konferenser o dyl högst 2 dagar Upphandling av varor och tjänster inom ramen för fastställd budget Avskrivning av fordringar uppkomna inom nämndens miljöverksamhet Avskrivningar av fordringar uppkomna inom nämndens plan och byggverksamhet/trafikverksamhet Ärenden som är så brådskande att miljö- och samhällsbyggnadsnämndens avgörande ej kan avvaktas Yttranden i enskilda ärenden av icke principiell beskaffenhet Förande av miljö- och samhällbyggnadsnämndens talan inför domstol och andra myndigheter, inklusive att träffa förlikningar och att utkvittera nämnden tillkommande medel och andra värdehandlingar i sådana ärenden. Prövning av om överklagande av beslut inkommit i rätt tid Prövning av om överklagande av delegationsbeslut inkommit i rätt tid, rättelse av delegationsbeslut samt avgivande av yttrande över sådana överklaganden. Beslut om utlämnande av allmän handling Beslut om gallring/bevarande av arkivhandlingar efter samråd med arkivmyndigheten. Ordföranden Stadsbyggnadschef Stadsbyggnadschef Stadsbyggnadschef Ordföranden Ordföranden Kommunjuristen Stadsbyggnadschef, Miljöchef Ersättare: bygglovhandläggare Miljöchef Stadsbyggnadschef Stadsbyggnadschef

19 19(19) Samråd med arkivmyndigheten angående överlämnande av arkivhandlingar. Stadsbyggnadschef Åt stadsbyggnadschefen, miljöchefen och kommunjuristen överlåts i sin tur att uppdra åt annan anställd inom kommunen att besluta i deras ställe. Ärenden vari beslutanderätt delegerats får av delegaten, om ärendets beskaffenhet påkallar detta, överlämnas till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för avgörande. Nämnden skall besluta i ärenden som avser frågor av principiell natur eller av större vikt, framställning eller yttrande till kommunfullmäktige, yttrande med anledning av överklagande av nämndens beslut, vitesföreläggande samt verkställande av åtgärd på den försumliges bekostnad. Beslut av delegat skall anmälas skriftligen till nämnden vid dess nästkommande sammanträde. G:\Stadsbyggnad\Politik\MOS\Delegation\1.3.4 Miljö- och samhällsbyggn delegationsordning doc

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering Förbundsjurist Annika Gustafsson 1995-06-01 Bilaga 3 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 11 kap. 3 plan- och bygglagen (PBL) beslutar nämnden att uppdra

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antagna av Byggnadsnämnden 2009-12-15 139. Gällande från och med 2009-12-16. Delegationsbeslut har samma status som ett nämndsbeslut och därför är det viktigt att

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (19)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (19) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (19) CD 4.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FÖRE 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggförvaltningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande var

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Beslut i Bygg- och miljönämnden 2007-01-20, 11 Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Allmänna bestämmelser för delegering I följande slag av ärenden får enligt kommunallagen (6 kap 34 ),

Läs mer

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden 2013-12-02 1 (13) Delegeringsordning för iljö- och byggnämnden Gäller från och med 2014-01-01. Antagen av miljö- och byggnämnden 2013-12-09, 125. 2013-12-02 2 Allmänna bestämmelser kring delegering öjligheten

Läs mer

Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun

Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun Delegationsordning för bygg- och trafiknämnden i Sigtuna kommun Fastställd av bygg- och trafiknämnden den 25 januari 2011, 21 1 INLEDNING 1.1 Rättslig reglering Enligt kommunallagen 6 kap. 34 får ärenden

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN

DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2010:33 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2010:34 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN Delegering enligt plan- och bygglagen (1987:10) och speciallagstiftning

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen.

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen. Författningssamling Antaget av samhällsplaneringsnämnden: 2015-01-28 10 Samhällsplaneringsnämndens delegationsordning Juridiska förutsättningar för delegering De juridiska förutsättningarna för delegering

Läs mer

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen

Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen BILAGA 2006-09-14 1 (5) Avdelningen för juridik Staffan Wikell Underlag för nämndbeslut om delegationsordning för den kommunala livsmedels- och foderkontrollen Frågor om godkännande och registrering av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11 Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll 2015-02-05 11 Bn 9 Dnr 2013/845 Delegationsrätt Beslut beslutar att med stöd av 6 kap 33 kommunallagen och 12 kap 6 plan- och bygglagen uppdra beslutanderätten enligt

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (11) Antaget av miljö- och byggnadsnämnden2019-02-11, 14. Gäller från: 2019-04-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: 2019-09-09 Beslutsinstans: Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden,

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10)

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) 2013-08-29 274 BILAGA A 1 (8) s beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) Med stöd av 6 kap 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar byggnadsnämnden

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning UPPDATERAD TOM NÄMNDEN MARS 2015 Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 3 februari 2015, 3 1 Ändringar i

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2016-09-01 1 (12) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Ärende 8 En presentationsversion av delegationsordningen, som redovisar förändringarna med röd text. Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Förkortningar;

Läs mer

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND.

DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. 1 (16) 2015-09-21 Dnr 2015.3301 DELEGERINGSREGLER FÖR DIREKTIONEN FÖR YSTAD- ÖSTERLENREGIONENS MILJÖFÖRBUND. Gäller från och med 2015-09-21 2 (16) Miljöbalken 1 Allmänt Rätt att besluta om tillstånd/dispens

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 207--29 Dnr 204.2775 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2 förordningen

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning 1 Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning Delegationsordning enligt plan- och bygglagen (PBL), fastighetsbildningslagen m.m. Med MHLansvar avses servicehandläggare vid medborgarkontoret med ansvar

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (18) C 04.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FR.O.M. 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggavdelningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande var

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Grästorps kommun Miljö- och byggnämnden Styrdokument Dnr 321/2018 Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Fastställd av miljö- och byggnämnden 2018-10-25 Uppdateras före 2012-10-25

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2011-05-xx, xx Generella regler Ärendegrupper delegeras till antingen arbetsutskott, till viss nämndledamot eller

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Som framgår i 6 är en 900 kr. För att få fram rätt avgift ska det antal timmar som anges vid respektive punkt multipliceras med 900 kr (denna avgift kan indexregleras

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (17) C 04.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FR.O.M. 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggavdelningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande var

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN 230/2015 BN-bilaga 21/15, KFS 2015:28. 2015-10-07 1 (11) 1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I Med stöd av 6 kap. 33-34 och 36 kommunallagen (1991:900), KL, och 12 kap. 6 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900)

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900) yggnadsnämndens delegeringsordning (PL 2010:900) Dokumenttyp Delegeringsordning Fastställd/upprättad 2011-04-19 av ygglovsnämnden 32 Senast reviderad 2016-03-01 av yggnadsnämnden 21 Detta dokument gäller

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 204-09-5 Dnr 204.2775.2 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2

Läs mer

Taxa miljö- och byggnadsnämnden

Taxa miljö- och byggnadsnämnden 1(8) Taxa miljö- och byggnadsnämnden Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen

Läs mer

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken TAXEBILAGA Sida (7) Datum 204-09-0 Antagen av KF 204--27, 7 Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken Med tidsfaktor (TF) avses i nedanstående taxa den tid

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1(21)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1(21) FÖRFATTNINGSSAMLING 1(21) C 04.1 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN, ÄRENDEN ANHÄNGIGGJORDA FR.O.M. 2011-05-02 Delegation till miljö- och byggförvaltningen Ärende/Ärendegrupp Beslutande

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Åre kommun, Samhällsbyggnadsnämnden 1(7) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att

Läs mer

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken

TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter enligt miljöbalken TAXEBILAGA 1 till Umeå kommuns taxa för verksamheter miljöbalken Reviderad 2018 01 01. Redaktionell ändring 2018 02 15. För att få fram aktuell årlig avgift ska antalet timmar multipliceras med aktuell

Läs mer

DELEGATIONSORDNING BYGG

DELEGATIONSORDNING BYGG DELEGATIONSORDNING BYGG MILJÖ- OCH BYGGNÄMND ANTAGEN 2012-12-05 145 REVIDERAD 2013-02-06 10 2015-02-11 7 2015-12-16 234 2016-12-08 261 Sidan 2 av 12 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 7 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Reviderad

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Byggnadsnämnden. Allmänt 1

Byggnadsnämnden. Allmänt 1 Byggnadsnämnden Delegationsordning Antagen av BN den 5 oktober 2010, 155 Reviderad 2014-09-24 160 Innehållsförteckning: Sid: Allmänt 1 MYNDIGHETSÄRENDEN Plan- och bygglagen 2 Fastighetsbildningslagen 5

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken. av ansökan om tillstånd samt dispens

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn!"""#$%&'()(*++(, $+!""#,) $-.+-/,, / $%&(* ($ $-,-. (.0 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn Sid 1(6) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning, anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs Timavgift i de fall tillsynen

Läs mer

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN

Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN Avser ärenden enligt plan- och bygglagen inkomna före den 2 maj 2011. 1 DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR MILJÖ- OCH SAMHÄLLSNÄMNDEN, ÖSTERSUNDS KOMMUN fastställda av miljö- och samhällsnämnden den 15 januari

Läs mer

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden Delegationsbestämmelser Byggnadsnämnden Antagna den 26 juni 2019 Gäller från och med den 1 juli 2019 1 Inledning... 3 Generell begränsning av delegeringens omfattning... 3 Ersättare för ordföranden...

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Datum: 2013-11-13 Diarienummer: 03967/13 Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Gäller från och med den 1 januari 2014. Allmänna bestämmelser Av kommunallagens 6 kap. 33-38 framgår

Läs mer

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Ärende 12 Föreslagna förändringar, med markeringar, där grönt markerar de senaste tilläggen Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Författning Ärende Delegat

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift.

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. 1(6) Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 14-03-26 56 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsynsavgift. Med h avses gällande timavgift. ALLMÄNNA

Läs mer

Skydd av naturen (7 kap.)...8. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (9 kap.)...9

Skydd av naturen (7 kap.)...8. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (9 kap.)...9 Mbn 27/2009 Delegationsordning för Miljö- och Byggnadsnämnden sid. 1 (28) Innehåll Förutsättningar...4 Avrapportering...4 Administrativa ärenden...5 Allmänna ärenden...5 Personalärenden...5 Upphandlingsärenden...5

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800 Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2005-11-17, 87. Indexändrad taxa (KPI), gäller från och med 2015-01-01. 2015 800 Avgiftsunderlag Avgift 2015 (kr) GENERELLT Tillsynsavgifter

Läs mer

Svedala Kommuns 4:07 Författningssamling 1(28)

Svedala Kommuns 4:07 Författningssamling 1(28) Svedala Kommuns 4:07 Författningssamling 1(28) antagen av bygg- och miljönämnden 2002-09-19, 85, med viss ändring Gäller från av bygg- och miljönämnden 2003-04-10, 31, 2004-10-14, 119, 2002-10-24 2005-03-10,

Läs mer

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken Information om taxa Avgiften (timtaxan) är beslutad i kommunfullmäktige genom beslut 2016-10-13, Kf 92. Denna avgift baseras på ett prisindex som kallas för PKV. Timtaxan kan därmed förändras varje år.

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur-

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten.

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten. SIG3000, v4.1, 2015-11-12 Taxebilaga 1 Miljöbalkstaxa Avgifter för prövning och tillsyn SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Byggnadsnämnden BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Diarienummer: 15/0304 Beslutad av byggnadsnämnden 2015-08-20 84 Lysekils kommun, 453 80 Lysekil Tel: 0523-61 30 00 Fax: 0523-61 37 12 registrator@lysekil.se

Läs mer

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut.

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut. 1 Miljöbalken A. 1 Allmänt 1. Delegationsrätten omfattar inte ärenden som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Sådana beslut skall av delegaten hänskjutas till nämnden för avgörande.

Läs mer

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X Bn 62 TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X DnrBN2018/9 Delegeringsregler för Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden Bn 2018-08-22 62. Gäller från datum för beslutet. Dokumentansvarig

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN. Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253.

LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN. Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253. LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2002, 253. 1 LOKALA MILJÖFÖRESKRIFTER FÖR LUNDS KOMMUN Lokala föreskrifter för Lunds kommun för att skydda människors

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1. Sida 1 av 6. Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 6 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Denna taxa

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1)

Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1) Miljö- och byggnadsnämnden ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE PARAGRAF 156, 2015-10-19 BILAGA 2 TILL TAXA ENLIGT MILJÖBALKEN 1 (7) Avgift eller grund för avgiftsuttaget för olika verksamheter (Taxebilaga 1)

Läs mer

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: Dnr: 145 /11 Handlingsslag. Arkivläggs

DOKUMENTHANTERINGSPLAN Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: Dnr: 145 /11 Handlingsslag. Arkivläggs Livsmedel och smittskydd Antagen att gälla från och med: 2011-01-01 Dnr: 14 /11 läggning Analysprotokoll livsmedel Analysprotokoll dricksvatten ej kommunalt Analysprotokoll dricksvatten kommunalt Avgift

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område

Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område Taxebilaga 1 till Sundsvalls kommuns taxa inom miljöbalkens område ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENLIGT 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT Timavgift

Läs mer

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 1 av 19 Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 2 av 19 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR DELEGERINGEN... 4 1.2. DELEGATER I GRUPP:...

Läs mer

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2007-12-20 Bilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som

Läs mer

Delegationsordning för utvecklingsnämnden

Delegationsordning för utvecklingsnämnden Fastställd av utvecklingsnämnden 2011-01-18, 1 1 (1) Delegationsordning för utvecklingsnämnden Enligt 6 kap. 33 Kommunallagen (1991:900) får en nämnd, med vissa undantag, uppdra åt ett utskott, åt en ledamot

Läs mer