TRAINEEPROGRAMMET. i GR s regi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAINEEPROGRAMMET. i GR s regi"

Transkript

1 TRAINEEPROGRAMMET i GR s regi Sammanfattning av utvärderingen vad hände sen? En undersökning av personer som mellan 1998 och 2003 deltagit i utvecklingsprogrammet Trainee, i GR s regi. Totalt utskick: 88 personer Totalt tjejer: 65% Totalt killar: 23% Feladresser: 21 personer Totalt antal svarade på enkäten: 42 % 37 personer I vilken kommun/förvaltning/ bolag var Du anställd vid programmets start? (ant pers) I vilken kommun förvaltning/bolag/företag är Du idag anställd? (ant pers) Ale komun 3 Ale kommun 1 Härryda kommun 1 Bollebyggd kommun 2 Kungälv kommun 1 GR 1 Lerum kommun 2 Härryda kommun 1 Mölndal stad 1 Kungsbacka kommun 1 Partille kommun 2 Kungälv kommun 2 Stenungsund kommun 1 Lerum kommun 2 Tjörn kommun 1 Mölndal stad 2 Öckerö kommun 1 partille kommun 1 Öckerö kommun 1 Gunnebo slott & trädg.ab 1 Göteborgs stad Göteborgs stad Business region 1 Business region 1 Fastighetskontoret 1 Fastighetskontoret 1 Gbgs stad upphandl AB 1 Renova AB 1 Idrott och förening 1 Stadsbyggnadskontoret 4 Renova AB 1 Stadskansliet 1 Stadsbyggnadskontoret 6 Gbgs stad upphandl AB 1 Studium 1 Trafikontoret 1 Trafikontoret 1 SDF Centrum 1 SDF Centrum 2 SDF Härlanda 2 SDF Backa 1 SDF Linnéstaden 2 SDF Härlanda 1 SDF Lundby 1 SDF Linnéstaden 2 SDF Örgryte 2 SDF Lundby 1 SDF Torslanda 1 Privat SDF Tynnered 1 Apoteket AB 1 SDF Örgryte 2 Privat företag i Göteborg 2 Baggium AB 1 10 % har mellan 1998 och 2003 lämnat offentlig sektor för privat sektor. 16 % har totalt lämnat Göteborgsregionen.

2 5. Hade Du en ledande befattning när Du påbörjade utvecklingsprogrammet? Ja 3% 1 st Nej 97% 36 st 6. Har Du en ledande befattning idag? Ja 38% 14 st Nej 62% 23 st Om svaret är Ja, vilken befattning? Marknadschef Enhetschef Projektledare Föreståndare på behandlingshem Områdeschef Barn och ungdomsförvaltningen vik. teamledare projektledare Utvecklingsledare Biträdande enhetschef Informationschef ProjektledareEkonomiansvarig. Utbildningsbakgrund på de som har ledande befattning: - social omsorg, 5 personer - Pol.mag, offentlig förvaltning, 3 personer - Civilekonomer, 3 personer - PA-programmet - Fil kand. kultur och kommunikation - Gymnasielärare 7. Har nätverket efter avslutat program fungerat? Ja 68% 25 st Nej 29% 11 st Vet ej 3% 1 st Det beror på vad man menar med nätverk. Vi är inte aktiva men när jag skulle behöva hjälp tvekar jag inte att kontakta någon av mina gamla traineevänner. Inte med alla deltagare, men många och det fyller fortfarande en stor funktion för mig. Kontaktytan har ökat och skapat mer arbetsmöjligheter Vi hade ganska bra kontakt i ett par år, men nu har det runnit ut i sanden lite. Jag har kontakt med en handfull personer från min "kull". och ett par personer från andra årgångar. Helt ok. De som varit intresserade har fortsatt, men det är i princip alltid samma personer som alltid/aldrig kommer på träffar, men så är det väl alltid med grupper. Vet ej, jag har inte velat delta.

3 Framförallt åren direkt efter avslutat program. Men även idag känner jag att jag har ett tillgängligt nätverk vid behov både bland de i min traieegrupp, bland personer i andra traineekullar men även bland en hel del andra personer jag hade förmånen att få komma i kontakt med under min tid som trainee. Sådär, många har falligt bort. Mer socialt nätverk än yrkesmässigt. Kanske skall säga både ja och nej. Det första året efter hade vi någon eller några gemensamma träffar. Nu träffas vi inte kontinuerligt. Däremot har olika "subgrupper" bildats som träffas på olika sätt. Även om jag inte har kontinuerlig kontakt med mina fd traineekollegor upplever jag ändå att jag har kvar de i mitt kontaktnätverk. Om jag tex har en fråga/behöver tips/material eller dylikt som jag tror någon/några i traineegänget skulle kunna svara har jag möjlighet att vända mig till dem för att få stöd/hjälp. Jag byggde upp ett stort nätverk under programmet och det har jag haft stor nytta av, dock kanske i avtagande utsträckning. Idag har jag ingen direkt kontakt med mina kurskamrater vilket är väldigt synd. En återträff skulle vara skoj!!! Fungerade ett tag, men sedan har träffarna "dött ut". Träffar dock några från Traineeprogrammet fortfarande, men då enbart av privata skäl. Både ja och nej, vi har ett nätverk men det är inte alltid så bra uppslutning till våra träffar. Vi hade mycket täta kontakter i gruppen mellan 2000 och 2003, därefter har det varit mer sporadiskt. Det finns dock ett bra nätverk etablerat. 8. Kände Du efter avslutat program att Du var bättre rustad för ledaruppdrag? Ja 97% 36 st Nej 3% 1 st Det var inte aktuellt för mig att ta ett ledaruppdrag med personalansvar, vill ha mer erfarenhet av organisationen. Däremot ok med projektledaruppdrag. Absolut bättre rustad. Men ändå inte redo att ta något ledaruppdrag, då jag först vill få mer verksamhetskunskap och erfarenhet. Jag har deltagit vid kommunens egen ledarutbildning för nuvarande chefer som delvis sköttes av externt utbildningsföretag. Traineeutbildningen höll åtminstone samma standard om inte snäppet bättre. Bättre kontaktnät, mer kunskap om kommunal verksamhet, såg fler möjligheter. Har haft ledande befattning innan programmet men var definitivt bättre rustad för att ha det efteråt Fantastisk personlig- och ledarskapsutveckling Rent teoretiskt kände jag att jag hade fått med mig ett tänkande samt metoder för att hantera olika situationer. Jag har dock inte fått någon form av praktisk erfarenhet, vilket gör att utbildningen haltar.

4 Ja absolut, men direkt efter jag avslutade traineeprogrammet kände jag mig inte mogen för att ta ett medarbetaransvar. Har haft mycket stor nytta av de kunskaper jag förvärvade under traineetiden i min roll som utvecklingsledare där jag utövar ledarskap samtidigt som jag inte har ett medarbetaransvar, vilket passar mig perfekt! Upplever att jag under traineetiden fick med mig ett helhetstänk och ledningsperspektiv. Traineeskapet och mitt nuvarande arbete har i kombination gjort att jag idag känner mig bättre rustad för att också kunna arbeta som chef med medarbetaransvar. Kanske när det är dags för nästa utmaning. Traineeprogammet blev lite av den praktik som jag saknade i utbildningen. Det hade ju varit kul om jag åtminstone hade erbjudits anställning. Ledaruppdrag känns långsökt i det perspektivet. Trainee programet gav en väldigt värdefull start för att jobba inom kommunalverksamhet på många olika nivåer Absolut, alla som är eller tänker på att bli chefer borde få chansen att gå ett likanande program 9. Anser Du att någon utbildningsinsats saknades i utvecklingsprogrammet? Ja 43 % 16 st Nej 57 % 21 st Om svaret är ja, vad? Organisationsteori och processledning Med tanke på inriktningen mot ledarskap skulle det kanske ingå som obligatoriskt moment att man fick prova på det mer i verkligheten. Men det kan ju förstås vara svårt att få till det Budget kanske, men annars minns jag inte på rak arm. Det mest påtagliga fortfarande är nog glappet mellan budskapet på GR (att vi utbildas till att ha ledande position i kommunen) och anseendet hos många på förvaltningen (att Traineeprogrammet är en praktikantutbildning för nyexade). Hade önskat större möjligheter att få öva ledarskap, praktik. Eventuellt något mer konkret handledning i praktiska frågor kring ekonomi och personalfrågor samt erfarenhetsutbyte med chefer i mellanställning. Vi fick träffa många personalchefer, kommundirektörer och kommunalråd, men få chefer i första ledet. Det finns alltid mer att önska. Mer om medarbetarsamtal, ansvar mm. Vi kunde till stor del själva forma vilka utbildningar vi ville ha så om det fattades något har vi oss själva att skylla. Tycker det var heltäckande. Mer praktiska övningar både i ledarskap och projektlederi. Samt lite mer psykologisk kunskap om hur man fungerar som olika individer. Vi fick heller aldrig kursen om muntligt framförande vilket skulle varit välbehövligt. Arbetsmiljö och friskvård. Det läggs idag mer och mer fokus på vikten av en god arbetsmiljö och friska medarbetare. Och vikten vid att arbetsgivaren tar stort ansvar för

5 de delarna och jobbar förebyggande. Jag tycker det är en viktig bit att få med sig i sitt tänk som framtida ledare. Tycker kanske också att utbildningen kunde kompletteras med processledning; inspiration och tips vid hur man håller en långsiktigt ärende/fråga vid liv, eftersom man många gånger inom kommunal sektor jobbar med trögrörliga processer. Önskar att det hade ingått moment med arbetsrätt och samverkan (tex med fackliga företrädare) i programmet. Mer ekonomi. Programmet kunde säkert ha innehållit ännu mer, men något vesäntligt tycker jag inte saknades. 10. Vad tycker Du att en eventuell vidareutbildning för dig idag borde innehålla för moment, för att ytterligare öka din kompetens som ledare? Ekonomistyrning, Organisationsteori och processledning Om jag på sikt skulle ta ett ledaruppdrag, hade det varit värdefullt att ha ett forum att ta upp och diskutera problem och funderingar man stöter på i det jobbet. Övrig vidareutbildning skulle vara mer på temat självinsikt (fortsättningskurs UGL tex) samt praktiska saker som arbetsrätt mm (man glömmer snabbt och får nya frågor), och även hjälp med MOTIVATION - hur man motiverar sin personal. Innan jag kan uttrycka mig om ledarutbildning vidare för min del måste jag ut i chefsuppdrag. Kontinuerlig påfyllning av grupprocessteori, feed back, personlighetsutveckling, projektledarskap med budgetansvar. En mycket viktig del är kommunallagen och offentlighetsprincipen. Den skulle jag gärna repetera nu när jag har mer att relatera till. Fördjupad självkännedom, kanske personlighetstester och mentorskap. Information och dialog kring hur GR vill utvecklas. Jag arbetar som projektledare idag och behöver just nu egentligen mest få göra lite mer misstag och lära av dessa samt en kurs i förhandlingsteknik med utgångspunkten " its only buisness-not personal":-) Övningar med feedback på det egna ledarskapet, att genomföra samtal med medarbetare, integrering av kvalitetsarbete i verksamheten, förhandlingsteknik. Riktade utbildningar inom mitt område (funktionshinder), samt handledning. Ekonomi, projektledning och förvaltningsjuridik. Svårt att säga då jag inte har en ledande position idag. Skulle gärna gå human element, lära mig mera om konfliktlösning och förhandlingsteknik, samt svåra samtal och hur man motiverar sig själv och andra Upplevelsebaserade övningar, metodarbete utifrån den specifika målgruppen som jag möter i mitt arbete, samtalsmetodik

6 11. Övriga tankar, idéer och kommentarer: Jag är glad att jag har gått traineeprogrammet! Har lärt mig mycket om både mig själv och andra, som jag har nytta av både i arbetet och privat. Under min traineetid samt den första tiden efter traineetiden vikarierade jag som rektor, vägarna har nu lett fram till ett mer strategiskt administrativt spindeln i nätet arbete för min del. Traineeprogrammet har rustat mig väl för den typen av uppgifter som jag idag har. Min ambition och målsättning är att så småningom landa i chefstjänst men är idag glad för att jag kunnat ta ett steg tillbaka från rektorsvikariat. Jag tror att traineeprogrammet fostrade oss till övertro på vår egen beredskap för ett ledarskap med 50 eller fler underställda. Teorin i utbildningen var utmärkt, praktiken en helt annan. Jag är mycket glad att jag gått traineeprogrammet och har mycket nytta av det, trots att jag inte har någon ledarfunktion. Det absolut svåraste för mig har varit att hitta trygghet i min roll som ledare. Starkt bidragande orsak har förstås varit att jag har hamnat i en verksamhet som i stora stycken har saknat rutiner och riktlinjer. En idé jag nämnt tidigare är att förlägga traineeperioden annorlunda så att den avslutas i september, vilket skulle ge möjligheter att vikariera som chef den sista sommaren. GR ska inte ta in personer som kommer direkt från högskolan till ett traineeprogram. Man måste ha yrkeslivserfarenhet för att tillgodogöra sig bitar inom självkännedom och egenansvar i arbetet. Urvalen till traineeprogrammen borde inrikta sig ännu mer på att få in "udda kompetenser och nytänkare", duktiga flickor dräller det äv ändå inom kommunal verksamhet. I övr en mkt lärorik o trevlig tid med bra personal på GR Trainee-programmet var suveränt på många sätt. Framförallt på det personliga planet vad gäller personlig utveckling osv. Det får ju visserligen effekt också på arbetslivet. Det jag kanske är något besviken på är att jag inte upplevt att man efter genomgånget program längre värdesätter att man faktiskt gått det. Då menar jag främst vad gäller uppdrag, tjänster och lön. Inte på riktigt i alla fall, det blir mycket läpparnas bekännelse från många chefer att traineeprogrammet ju är så bra. Men man tar inte riktigt tillvara kompetensen. En otroligt rolig utbildning som givit mig jättemycket på många olika plan. Det har varit svårt att hålla samman gruppen efter traineeutbildningen. Alla splittras och det är svårt att hinna med att ta sig tid att arrangera en samling för alla. Jag skulle gärna ha arbetat ett eller två år innan jag gick kursen för att bättre kunna ta till mig nätverket i de övriga förvaltningarna som jag daligdags ska ha kontakt med men som jag inte riktigt kan se hur de jobbar. Det skulle gett mer distans till sin egen förvaltning. Detta är svårt att ta till sig som helt ny i en kommun som man inte vet hur den fungerar. Det blir för mycket andra intryck att hantera. Det vore bra att ha en större blandning mellan deltagare från de sociala förvaltningarna och mer tekniska förvaltningar. Som relativt ensam "tekniker" (om nu jag som arkitekt ska kalla mig för det) så kände jag att vi har enormt olika arbetsförhållanden vilket är svårt att kunna diskutera som ensam.

7 Jag ser att det inte bara har varit fördelar med att gå traineeprogrammet. Jag har märkt att jag faktiskt ibland sollats bort när jag söker jobb, just på grund av att jag är gammal trainee. Det verkar finnas en hel del fördomar mot oss som grupp. Är fortfarande mycket nöjd med programmet, det har gett mig mycket nyttigt som jag har kunnat ta med mig. Att lägga så mycket pengar på en människa som mig, och sedan inte ta vara på investeringen, känns som ett skamligt slöseri med skattepengar. Min kompetens har ju inte efterfrågats sedan jag lämnade kommunen, men borde jag inte egentligen vara intressant? Borde jag inte finnas med i någon lista över investerat humankapital? Eller var kvaliteten på programmet så dålig, att jag är värdelös fem år efter programmet? Många frågor, få svar. JAg tycker det hade varit bättre om tanken med traineen varit klar från början, kanske till och med skriftligen. JAg tror att en redovisning från varje stadsdel av tankar och framtidsplaner skulle vara bra. Detta skulle skrivas ned och tas fram då coh då under traineetiden så att alla är på det klara med tankarna och visionerna. Som det är idag är det allt för lätt för stadsdelarna att ta emot en trainee som "gratis" arbetskraft och "det ser bra ut". Jag tycker det skall vara tydligare krav! Annars ett väldigt bra program som givit mig massor av kunskap och tankar inför framtiden! Tycker inte att det borde vara så mycket inriktat på ledarskap utan mer på helheten och ett gott medarbetarskap på vilken "nivå" man än hamnar. Skulle också önska ett bättre bemötande/mottagande i kommunerna/sdf/förvaltningarna - att de ser nyttan av det som händer. Det är ju de som har allt att vinna på att det blir bra! Det vore bra att ha en större blandning mellan deltagare från de sociala förvaltningarna och mer tekniska förvaltningar. Som relativt ensam "tekniker" (om nu jag som arkitekt ska kalla mig för det) så kände jag att vi har enormt olika arbetsförhållanden vilket är svårt att kunna diskutera som ensam. Bättre "eftervård". Stora pengar satsas på varje trainee men när programmet är avslutat är man inte så noga med att se till att få avkastning på sin investering. Oavsett som jag inte arbetar som chef idag så spenderar jag mycket tid där jag i någon mening leder grupper. Det hade jag aldrig kunnat göra på samma sätt utan traineeprogrammet. Tack!

Utvecklingsprogrammet BLIVANDE LEDARE

Utvecklingsprogrammet BLIVANDE LEDARE Utvecklingsprogrammet BLIVANDE LEDARE Sammanfattning av utvärderingen vad hände sen? En undersökning av personer som mellan 1998 och 2003 deltagit i utvecklingsprogrammet Blivande ledare, i GR s regi.

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum LillaEdet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Öckerö

Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka Kungälv Lerum LillaEdet Mölndal Partille Stenungsund Tjörn Öckerö Framtidens Ledare Framtidens Ledare SYFTE Marknadsföra regionen som en attraktiv arbetsplats Skapa en gemensam arbetsmarknad och stimulera ökar rörlighet Öka nätverksskapande Ta vara på kompetens hos nuvarande

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Utvärdering av Blivande Ledare 2. En sammanfattning

Utvärdering av Blivande Ledare 2. En sammanfattning Utvärdering av Blivande Ledare 2 En sammanfattning Utvärdering av Blivande ledare 2 Utvärderingen bygger på 22 enkätsvar. Nedan redovisas en sammanfattning av deltagarnas svar. Anser du att programmet

Läs mer

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR per maj OM KARTLÄGGNINGEN Kartläggningen baseras på uppgifter erhållna från samtliga GR-kommuner under perioden 9. Göteborgs uppgifter har erhållits

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Framtidens samhällsbyggare

Framtidens samhällsbyggare Framtidens samhällsbyggare Traineeprogram för CMB:s 50 huvudmän och Göteborgsregionens 13 kommuner 1 Framtidens Ledare - Framtidens Ledare är ett samlingsnamn för GRs olika program för försörjning, utveckling

Läs mer

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll?

1. Vad har Carpe betytt för dig personligen i din yrkesroll? det har gett mig mer kunskap och självkänsla för det jag arbetar med. det har kännts väldigt skönt att fått gått utbildningar som passat in i verksamheten,som man annars inte hade fått gått.. Ökade kunskaper

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2016 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem Sammanfattande resultat

Förskole-/familjedaghemsenkät 2016 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem Sammanfattande resultat Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016 GR Sammanfattande resultat Jämförelsevärde per frågeområde Frågorna har slagits samman i fem frågeområden. Nedan visas medelvärdet för varje område.

Läs mer

Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad

Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal

Läs mer

Brudbergsskolan - Åk 2 - Göteborgs Stad

Brudbergsskolan - Åk 2 - Göteborgs Stad Brudbergsskolan - Åk - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Chefernas ojämlika arbetsmarknad

Chefernas ojämlika arbetsmarknad Tema jämställdhet/mångfald: Bilder för presentation Chefernas ojämlika arbetsmarknad Ledarna: Temo AB: Olle Hernborg David Ahlin, Anna-Karin Bärjed Datum: 2006-03 - 17 Sida 2 Ledarnas Chefsbarometer 2006

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Göteborgsregionen Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2016 Om undersökningen För tredje året i rad görs en regiongemensam

Läs mer

Utbildningsförvaltningens. Chefs- och ledarprogram

Utbildningsförvaltningens. Chefs- och ledarprogram Utbildningsförvaltningens Chefs- och ledarprogram Tillsammans skapar vi resultat Chefs- och ledarstrategi beskriver hur du som chef skapar resultat i förhållande till mål och uppdrag. Du: har en uttalad

Läs mer

Att rekrytera till vår VAverksamhet

Att rekrytera till vår VAverksamhet Att rekrytera till vår VAverksamhet Erfarenheter av traineeprogram Erfarenheter av annonsering Hur gör vi nu? Henrik Kant, avdelningschef Utveckling och projekt, Kretslopp och vatten Vi hade två traineevägar

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 GR Sammanfattande resultat Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2015 Om undersökningen För andra året i rad görs en

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Umeå universitet Inst för informatik P O Ågren Annakarin Nyberg Sid 1 (7) Sammanställning av kursutvärdering Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer Framtidens IT-miljöer, 7,5 hp,

Läs mer

Regiongemensam enkät till vårdnadshavare inom förskola och pedagogisk omsorg

Regiongemensam enkät till vårdnadshavare inom förskola och pedagogisk omsorg 170210 Förskolenätverket Regiongemensam enkät till vårdnadshavare inom förskola och pedagogisk omsorg RESULTAT SYFTE Att ge ett underlag om hur vårdnadshavare uppfattar att förskoleverksamheten svarar

Läs mer

Ideologi och ledarskap är en mycket uppskattad utbildning som väl fyller sitt syfte.

Ideologi och ledarskap är en mycket uppskattad utbildning som väl fyller sitt syfte. Maria Wilhelms Kommunikation och facklig utveckling 070 573 66 66 maria.wilhelms@vision.se Sida 1 Till Visions förbundsstyrelse Sammanfattning Sammanfattning Ideologi och ledarskap är en mycket uppskattad

Läs mer

Så utvecklar vi vår kompetens!

Så utvecklar vi vår kompetens! Så utvecklar vi vår kompetens! Färdigheter kunna tillverka kunna hantera verktyg Samordning fysisk kraft psykisk energi Kunskaper veta fakta kunna metoder lära av misstag och framgång social förmåga kontaktnät

Läs mer

Den politiska ledningsgruppen för Framtidens Ledare har under 2003 haft följande sammansättning;

Den politiska ledningsgruppen för Framtidens Ledare har under 2003 haft följande sammansättning; Projekt Framtidens Ledare - Verksamhetsberättelse 2003 Den politiska ledningsgruppen för Framtidens Ledare har under 2003 haft följande sammansättning; Bengt Odlöw (s), Mölndal, ordförande Åke Eliasson

Läs mer

Deltagarnas utvärdering av 23 saker

Deltagarnas utvärdering av 23 saker Deltagarnas utvärdering av 23 saker 2008-08-19 I sammanställningen har tagits med vad alla skrivit men i de fall där flera personer skrivit samma sak eller ungefär samma sak redovisas detta endast en gång.

Läs mer

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 5 T E K N I

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Uppföljning På egna ben 2012

Uppföljning På egna ben 2012 Uppföljning På egna ben 2012 Sammanfattning statistik över deltagande 11 kommuner 5200 elever 216 klasser 15632 km 26,6 ton koldioxid 4 varv runt jorden Uppföljning Uppföljning varje år via webenkät som

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Göteborg åk9 Kommunrapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen omfattar alla kommuners

Läs mer

Våga vara chef VÅGA VARA CHEF

Våga vara chef VÅGA VARA CHEF VÅGA VARA CHEF Programmet bygger på väl beprövade teorier och metoder som ger varje deltagare möjlighet att följa sin egen ledarskapsutveckling under programmets gång. Vi kommer att varva teoripass och

Läs mer

Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad. För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad

Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad. För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad För dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö, planering eller samhällsbyggnad Ska du till hösten läsa sista året på en utbildning inom miljö-,

Läs mer

och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM

och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM och LEDARSKAPS- CHEFS- PROGRAM 2012-2013 Chefs- och ledarskapsprogram i Sigtuna kommun 2012-2013 I Sigtuna möts flygplats, storstad och landsbygd. Här finns historien, nutiden och framtiden. Kommunen växer

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor GRAA-gruppen Sammanställt av John Nelander, GR U 2016-11-30 Skollagen När en elev börjar eller slutar

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Bilaga 1 Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning Innehållsförteckning Bilaga 1 KARTLÄGGNING AV MÅLGRUPPENS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING UNGA SOM INTE FULLFÖLJER GYMNASIET Ej behöriga till

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Sverige

Vård- och omsorgscollege Sverige Vård- och omsorgscollege Sverige 15 certifierade Vård- och omsorgscollegeregioner 41 certifierade lokala vårdoch omsorgscollege Struktur för Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege Nationella rådet

Läs mer

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB.

ANALYS LEDARSKAP. Kvoturvalssystem samt viktning av resultatet med avseende på kön, ålder och NUTS2-region baserat på siffror från SCB. @ungdomsb ANALYS LEDARSKAP Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Totala respondentantalet: Online, kvantitativ 18 september 20 oktober 2014 Individer i Sverige, 15-25 år 20 973 st. (av vilka 5185 st. har

Läs mer

Kursutvärdering HT 14. Att arbeta med sjukdomsförebyggande metoder 2XX029, 9XX029

Kursutvärdering HT 14. Att arbeta med sjukdomsförebyggande metoder 2XX029, 9XX029 Kursutvärdering HT 14 Att arbeta med sjukdomsförebyggande metoder 2XX029, 9XX029 Hur svarade kursen mot kursbeskrivningen? fördelning 0% 0% 0% 10% 25% 65% antal (0) (0) (0) (2) (5) (13) Medelvärde (för

Läs mer

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret

Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Exploateringskontoret Fastighetskontoret, Stadsbyggnadskontoret Trafikkontoret Strategi Strategi för att säkerställa för att säkerställa behovet behovet av av projektledare och specialister Sida 1 (6)

Läs mer

Ekåsa internatskola - Åk 5 - Göteborgs Stad

Ekåsa internatskola - Åk 5 - Göteborgs Stad Ekåsa internatskola - Åk 5 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Enkätresultat. Kursutvärdering öppen Datum: :57:27. Enkät: Status:

Enkätresultat. Kursutvärdering öppen Datum: :57:27. Enkät: Status: Enkätresultat Enkät: Status: Kursutvärdering öppen Datum: 2012-02-29 08:57:27 Grupp: Aktiverade deltagare (LFD200 H11 Läkemedel för djur) Besvarad av: 9(19) (47%) Typsjukdomar hos hund, katt och gnagare

Läs mer

Grundläggande ledarutbildning.

Grundläggande ledarutbildning. Grundläggande ledarutbildning. Företag växer med sina ledare Det är ingen som har sagt att det är lätt att vara en bra ledare. Men det finns olika färdigheter som kan hjälpa Dig som vill utveckla Ditt

Läs mer

Projekt Modig. Mer omsorg med digital teknik. Uppstartskonferens 5 september 2019

Projekt Modig. Mer omsorg med digital teknik. Uppstartskonferens 5 september 2019 Projekt Modig Mer omsorg med digital teknik Uppstartskonferens 5 september 2019 Dagordning 13:00 Välkomna! Praktisk information 13:10 Projekt Modig Presentation av Monica Wallström 13:30 Förbjuden framtid.

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

Hur mycket kostar äldres fallskador i Ale

Hur mycket kostar äldres fallskador i Ale Ale invånare i Ale för respektive Fallskadorna i Ale kostar varje år: Regionens kostnad 6,7 milj. kr Kommunens kostnad 6,7 milj. kr Individens kostnad 0,2 milj. kr Total kostnad 13,6 milj. kr bland de

Läs mer

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Framtidens ledare 2004 Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Det regionala ledarförsörjningsprogrammet Inriktning 2004 Förbundsstyrelsen har beslutat att genomföra ett flerårigt

Läs mer

Bergums skola - Åk 5 - Göteborgs Stad

Bergums skola - Åk 5 - Göteborgs Stad Bergums skola - Åk 5 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Svenska Balettskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad

Svenska Balettskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad Svenska Balettskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Gunnilseskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad

Gunnilseskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad Gunnilseskolan - Åk 5 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Sannaskolan år F-9 - Åk 5 - Göteborgs Stad

Sannaskolan år F-9 - Åk 5 - Göteborgs Stad Sannaskolan år F-9 - Åk - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

R.O.P. mentorprogram

R.O.P. mentorprogram Förändring, utveckling R.O.P. mentorprogram Svensk Fjärrvärme AB erbjuder mentorprogram för medarbetare i branschen Svensk Fjärrvärme AB erbjuder åter igen sitt uppskattade mentorprogram för medarbetare

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Antal svar: 30 Antal medarbetare: 47 Svarsfrekvens: 63,8% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund och syfte 2 Svarsfrekvens

Läs mer

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport HR-avdelningen kommunstyrelseförvaltningen Nynäshamn 2017-09-13 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 1. Introduktion... 4 2. Syfte... 4 3. Faktasammanställning...

Läs mer

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014

Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014 Halvtidsutvärdering av yrkesutbildningar med språkstöd Den 12 december 2014 Bakgrund GRsfi startade 2011-07-01 som ett delprojekt i Kommungemensam plattform. Erbjuda fler alternativ som kan skapa snabbare

Läs mer

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Nu byggs det mer än på länge i Region Västra Sverige. Cirka 5 900 bostäder blev inflyttningsklara 2018. Åtta av tio var lägenheter i flerbostadshus. Andelen hyresrätter

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap. Schoollaboration /2019

Utveckla ditt ledarskap. Schoollaboration /2019 Utveckla ditt ledarskap Schoollaboration - 2018/2019 Från chef till ledare! Vi vill ge dig möjligheten att ta nästa steg som ledare med ambitionen att utveckla dig själv, ditt team och din verksamhet.

Läs mer

Från: *SCB Medarbetarenkät Skickat: Till: Ämne: Göteborgs Stad - Ledarenkät. Välkommen till 2009 års ledarenkät!

Från: *SCB Medarbetarenkät Skickat: Till: Ämne: Göteborgs Stad - Ledarenkät. Välkommen till 2009 års ledarenkät! Från: *SCB Medarbetarenkät Skickat: Till: Ämne: Göteborgs Stad - Ledarenkät Välkommen till 2009 års ledarenkät! Ledarenkäten genomförs i syfte att ta reda på hur du upplever ditt arbete och förutsättningarna

Läs mer

Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR)

Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR) Användning av skadedata i det förebyggande arbetet - Samverkan inom Göteborgs regionens kommunalförbund (GR) Robert Ekman, docent, Jan Schyllander, utredare, Anders Jonsson, statistiker, Myndigheten för

Läs mer

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott.

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. 1(5) Absolut! Som vanligt översteg den mina förväntningar. Absolut Ja, till 100 %. JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. Fantastiskt att

Läs mer

HR-nätverket Stockholm

HR-nätverket Stockholm Program hösten 2012 Ny internationell standard för bedömningstjänster i arbetslivet - ISO 10667 Maria Åkerlund & Anders Sjöberg Tid: 30 augusti, 2012, kl 9.00 12.00, frukost serveras från 8.30 Plats: Kungliga

Läs mer

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare

Norra Hisingen. Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare Norra Hisingen Slutrapport Den visa organisationen Bilaga 6 Intern uppföljning av kompetensinsatser för medarbetare Kompetensinsatser Motiverande samtal (MI) Det har hållits 17 stycken tvådagars workshoppar

Läs mer

Gamla Långedragsskolan - Åk 4 - Göteborgs Stad

Gamla Långedragsskolan - Åk 4 - Göteborgs Stad Gamla Långedragsskolan - Åk 4 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Toleredsskolan - Åk 4 - Göteborgs Stad

Toleredsskolan - Åk 4 - Göteborgs Stad Toleredsskolan - Åk - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda områden.

Läs mer

GRs projektredovisning för

GRs projektredovisning för Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Box 5073 402 22 Göteborg Organisationsnummer 222000-0265 K-person på GR är Lotta Wall Kontaktperson på Dialoga är Maj Bjurving Medel rekvireras till Göteborgsregionens

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Kursutvärdering moment 2, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Jag är nöjd med de regelbundna föreläsningarna och seminarierna,

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

Företagsklimatet i Mölndals stad 2017

Företagsklimatet i Mölndals stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Toleredsskolan 7-9 åk9 Skolrapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen omfattar

Läs mer

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Förordning 2015:504 Statsbidraget ska användas till utbildning som motsvarar kommunal vuxenutbildning

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Lundby åk9 Stadsdelsrapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen omfattar alla kommuners

Läs mer

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM AUDITION SPEED DATE FÖRBEREDANDE AKTIVITETER FÖR STUDENTER Inför Audition Kartlägg

Läs mer

HR-strategi. HR-strategi

HR-strategi. HR-strategi HR-strategi HR-strategi 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Strategi HR-strategi 2016 2020 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för Personalchef 2016-11-11

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2019

Regiongemensam elevenkät 2019 Regiongemensam elevenkät 2019 Göteborgsregionen Åk 2 GR rapport åk2 Om undersökningen Bakgrund Sedan 2011 har Göteborgsregionens medlemskommuner haft möjlighet att genomföra regiongemensamma elevenkäter.

Läs mer

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap.

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. RÄTT KUNSKAP GER MER VI VILL GE DIG DET BÄSTA. KVALITET OCH KUNDNÖJDHET GÅR ALLTID FÖRST. TEKNOLOGISK INSTITUT är ett av

Läs mer

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras!

Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF. Samtal pågår. men dialogen kan förbättras! Hur ska kommuner, landsting & regioner attrahera framtidens ekonomer? En rapport från SKTF Samtal pågår men dialogen kan förbättras! En undersökning kring hur ekonomer uppfattar sin situation angående

Läs mer

Företagsklimatet i Lerums kommun

Företagsklimatet i Lerums kommun Företagsklimatet i Lerums kommun 2016-09-29 Företagens betydelse Tempo Solkatten, har med sina 12 anställda bidragit med omkring 1 500 000 i skatt! (bolagsskatt, arbetsgivaravg o löneskatt) Det räcker

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden Missiv ÄRENDE 1 Till Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden 2014-2021 SYV-nätverket fick den 18 oktober uppdaget från att ta fram

Läs mer

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Framtidens ledare 2003 Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Det regionala ledarförsörjningsprogrammet Inriktning 2003 Förbundsstyrelsen har beslutat att genomföra ett flerårigt

Läs mer

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871 ALE KOMMUN FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2010 011. Arbetslös, otillräcklig ersättning 840 329 012. Arbetslös, väntar på ersättning 92 805 013. Arbetslös, ingen ersättning 1 113 313 014. Arbetslös, flyktingar i introduktion

Läs mer

Punkt 20. Medarbetarenkät 2017

Punkt 20. Medarbetarenkät 2017 1 Tjänsteutlåtande 2018-06-12 Handläggare: Annika Forsgren Tel: 031-368 55 07 E-post: annika.forsgren@gotalejon.goteborg.se Punkt 20. Medarbetarenkät 2017 Förslag till beslut i styrelsen för Försäkrings

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Värt att veta om ungas livssituation

Värt att veta om ungas livssituation Värt att veta om ungas livssituation Arbete och resultat från det regionala samarbetet kring Lupp 2017 i Göteborgsregionen Socialchefsnätverket, GR, 23 november 2018 Åsa Nilsson, analytiker GR/FoU i Väst

Läs mer