Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D15-0004190 1.0"

Transkript

1 Dokumentslag Rapport 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Grid Business Development Dokumentansvarig Sekretessklass Godkänt av Tomas Malmström Öppen se e-signatur Titel Rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Rapporten avser 2014 och samlas in med stöd av 3 kap. 17 a ellagen. Dispositionen följer Energimarknadsinspektionens webformulär, publicerat på Sida 1. Företagets namn E.ON Elnät Stockholm AB 2. Organisationsnummer Namn på person som är övervakningsansvarig Tomas Malmström 4. Ingår nätverksamheten i en koncern som bedriver produktion av el eller handel med el.? 5. Ingår nätverksamheten i en koncern vars samlade elnät har minst kunder? Nej 5. a) Om ja. Har VD, någon ledamot eller firmatecknare under året samtidigt varit vd, ledamot eller firmatecknare i ett annat företag inom koncernen som bedriver handel med el eller produktion med el? 5. b) Beskriv på vilket sätt den faktiska beslutanderätten under året har varit självständig i förhållande till övriga delar av koncernen när det gäller de tillgångar som nätföretaget behöver för att trygga drift, underhåll och utbyggnad av nätet.

2 E.ON Elnät Sverige AB Rapport 2 (6) Det är inskrivet i styrelsens arbetsordning. Det innebär att företaget får en årlig finansieringsplan godkänd inom E.ON-koncernen, inom vilken företaget sedan självständigt fattar beslut om den löpande förvaltningen av elnätsverksamheten, byggande eller modernisering av elnätet. Finansieringsplanen utgörs rent faktiskt av det första kalenderåret i den treåriga budgeten - Medium Term Plan (MTP) - som årligen upprättas inom företaget. 6. Beskriv hur företaget hanterar koncerngemensamma tjänster för att förhindra diskriminering av tredje part. Styrelsen har utvärderat den övergripande samordningen med vissa gemensamma funktioner och processer och funnit att den gagnar företaget. Kostnadseffektivitet i nätverksamheten kommer då även att gynna kunderna. En utgångspunkt är att korssubventionering inte får ske mellan involverade företag. Köp och försäljning av tjänsterna sker på marknadsmässiga villkor och dokumenteras skriftligen i avtal. Genom att studera fördelning av nedlagd tid, kostnader och resurser kontrolleras och garanteras att tjänsterna tillhandahålls på marknadsmässiga villkor och därmed inte diskriminerar tredje part. Koncerninterna avtal ska (då upphandling inte sker enligt Försörjningslagen) granskas av företagets övervakningsansvarig i åtskillnadsfrågor, tillsammans med koncernens juridikfunktion innan avtal undertecknas. 7. Vilken information och vilka uppgifter betraktar företaget som kommersiellt känsligt? Kundregister Förbrukningsregister Kundanläggningsstatistik Kunders kreditvärdighet Avtalsvillkor Kundens elhandelsleverantör Leverantörsbyten Annat Servicemeddelanden 7. a) Beskriv vilka åtgärder företaget, under året, har genomfört för att hindra icke behöriga från att få tillgång till ovan nämnd kommersiellt känslig information. E.ON Elnät har en skriftlig instruktion angående hur bolaget och dess anställda ska hantera känslig information hänförlig till nätverksamheten. Denna instruktion innehåller bland annat information om förbud eller restriktioner vad gäller tillgång till, registrering, bearbetning och lagring av sådan information.

3 E.ON Elnät Sverige AB Rapport 3 (6) E.ON Kundsupport AB och E.ON Sverige AB har utfört uppdrag åt E.ON Elnät. För att kunna fullfölja detta uppdrag, måste de även ha tillgång till kommersiellt känslig information i nätverksamheten. Dessa båda bolag utför även uppdrag åt t.ex. E.ON Försäljning Sverige AB. Avtalen med E.ON Kundsupport AB och E.ON Sverige AB är därför kompletterade med en sekretess- och hanteringsreglering, som innebär att de inte får vidarebefordra informationen till utomstående eller utnyttja informationen i sin övriga verksamhet. Avtalet innehåller även krav på att det ska tas fram instruktioner/rutiner som säkerställer att detta efterlevs. Dessa instruktioner är framtagna och finns i E.ON Kundsupport Sverige AB:s och E.ON Sverige AB:s verksamhetssystem. Personalen är utbildad i dessa frågor och har även genomgått ett utbildningsprogram om E.ON Elnäts övervakningsplan där bakomliggande syften och regler tydliggörs. E.ON Business Services Sverige AB (IT) har utfört uppdrag åt E.ON Elnät. För att kunna fullfölja detta uppdrag, krävs tillgång till kommersiellt känslig information i nätverksamheten. E.ON Business Services Sverige AB utför även uppdrag åt t.ex. E.ON Försäljning Sverige AB och är därför informerade om de särskilda krav som gäller. Övervakningsansvarig inom åtskillnadsfrågor har, tillsammans med medarbetare inom IT-säkerhet, deltagit på ett antal möten där utveckling av olika IT-system har diskuterats. Vid samtliga tillfällen har poängterats vikten av behörighetsstyrning i de fall det handlar om koncerngemensamma IT-system. Regelverket kring åtskillnad har förklarats och förutsättningar har därmed förmedlats för att kunna ta hänsyn till detta i utvecklingsprocessen. I dessa sammanhang har den behörighetsstyrning som finns inbyggd i vårt affärssystem, SAP, lyfts fram som ett föredöme. Övervakningsansvarig har under året vid ett antal tillfällen bistått med vägledning och utlåtanden då frågor om kommersiellt känslig information har uppkommit. I förebyggande syfte har dessa utlåtanden spridits i kundsupportorganisationen för att garantera ett enhetligt agerande. 8. Beskriv hur personalen under året har utbildats i att motverka diskriminering gentemot övriga aktörer på elmarknaden. Medarbetarna har under året haft möjlighet att ta del av övervakningsplanen, som finns publicerad på företagets intranät. I planen framgår på många olika sätt hur diskriminering ska motverkas, både vad gäller hantering av kommersiellt känslig information samt vilket agerande som förväntas i olika sammanhang. Bland annat informeras om att medarbetarna ska presentera sig som anställda endast för E.ON Elnät, samt att de inte ska rekommendera kunder en speciell elleverantör utan istället hänvisa till allmänna källor som t.ex. Konsumentverket.

4 E.ON Elnät Sverige AB Rapport 4 (6) I introduktionen för nyanställda ingår en så kallad E-learning utbildning om åtskillnad och övervakningsplanen. Efter det inledande utbildningstillfället ska kursen utföras regelbundet, med en frekvens för närvarande på vart tredje år. En översyn och uppdatering av utbildningen har påbörjats under året. Via interna informationskanaler såsom intranätet, enhets- och avdelningsmöten förmedlas löpande kompletterande information i ämnet. 9. Beskriv hur företaget under året har arbetat aktivt med att synliggöra ledningsgruppens stöd för övervakningsplanen. Vid ett flertal tillfällen under året har medlemmar i ledningsgruppen hänvisat medarbetare till den övervakningsansvarige för konsultation. Detta har lett till deltagande på möten där aspekten med åtskillnadsreglerna har kunnat tas i beaktande i projektplaner o.dyl. 9. a) Beskriv hur ledningsgruppen säkerställt att anställda tar del av övervakningsplanen samt vilka åtgärder som har vidtagits vid överträdelse. Övervakningsplanen är ett av de styrande dokument inom verksamheten som medarbetarna förväntas ta del av, på samma sätt som en mängd andra policies och riktlinjer. Förutsättningar för att kunna ta del av dokumenten finns genom att de är publicerade på företagets intranät. Någon särskild uppmaning att ta del av, eller kontroll av i vilken grad varje medarbetare tagit del av, dessa dokument, har inte förekommit. Uppfattningen är att den här kategorin styrande dokument är så grundläggande att det genom ledningsgruppens normala kommunikation med organisationen säkerställs ett beteende där informationen når ut. Inga överträdelser av övervakningsplanens anvisningar har uppmärksammats under året. 10. Beskriv hur den övervakningsansvarige har utsetts. Uppdraget är formaliserat genom en direkt delegering från VD till den övervakningsansvarige. Den övervakningsansvarige har utsetts bland en grupp medarbetare inom företaget som arbetar med liknande frågor kopplade till reglering, myndighetsrapportering och diverse analyser avseende nätverksamheten. Denna urvalsgrupp garanterar en medarbetare som är väl förtrogen med såväl regelverket som med nätverksamheten i stort.

5 E.ON Elnät Sverige AB Rapport 5 (6) Ett ytterligare krav har varit erfarenhet, som nu är uppfyllt med mer än 20 års arbete i branschen. Den övervakningsansvarige har även utsetts med uppmaningen att självständigt övervaka och föreslå åtgärder, dock med möjlighet att tilldelas extra resurser om och när så erfordras. 11. Beskriv den övervakningsansvariges arbete med uppföljning och utvärdering av övervakningsplanen under året. Medarbetarna har informerats om vem som är övervakningsansvarig och uppmanats att ta kontakt med denne för vägledning och rådgivning angående åtskillnadsreglerna. Ett antal frågor har inkommit under året. I dessa fall fungerar övervakningsplanen som en utgångspunkt för bedömning. I samband med dessa utredningar ges tillfälle att utvärdera om övervakningsplanen behöver förtydligas eller kompletteras inom något område. Den samlade erfarenheten av de under året behandlade frågorna har lett till att ett större arbete med översyn av övervakningsplanen har inletts i början av år Vem eller vilka ansvarar för att upprätta övervakningsplanen? Den övervakningsansvarige upprättar självständigt ett förslag till övervakningsplan, som sedan godkänns av VD. Både i det löpande arbetet och vid särskild översyn av övervakningsplanen har den övervakningsansvarige möjlighet att på egna villkor söka information hos andra medarbetare. Arbetsgrupper kan även tillsättas vid behov av större utredningar kopplade till övervakningsplanen. 13. Var publiceras den årliga rapporten om åtgärder enligt övervakningsplan? Den årliga rapporten publiceras på företagets hemsida med sökväg enligt nedan: A) Om ni inte har publicerat rapporten på webplats, ange vilken rikstäckande tidning rapporten har annonserats i och vilket datum annonseringen har skett.

6 E.ON Elnät Sverige AB Rapport 6 (6) Om företaget har vidtagit andra åtgärder enligt övervakningsplanen kan dessa redovisas nedan Övrig info

7 SIGNATURSIDA Dokumentnamn: Rapport om åtgärder enligt övervakningsplan_2014_e.on Elnät Stockholm Utgåva: 1.0 Datum :45:25 Signatur Tomas Malmström Tillstyrka dokument :09:02 Johan Mörnstam Godkänna dokument -

1. Ingår nätverksamheten i en koncern som bedriver handel med eller produktion av el?

1. Ingår nätverksamheten i en koncern som bedriver handel med eller produktion av el? Dokumentslag Rapport 1 (4) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D13-0001850 1.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Grid Business, D & A Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 170101-171231 Datum 2018-02-19 1. Företagets namn Olofströms Kraft Nät AB 2. Organisationsnummer 556462-1125 3. Namn på person som är

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Sida 1 av 6 Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei).

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 150101-151231 Ange datum ÅÅ-MM-DD 2016-02-29 1. Företagets namn Olofströms Kraft Nät AB 2. Organisationsnummer 556462-1125 3. Namn på

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Sida 1 av 6 Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei).

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Sida 1 av 7 Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei).

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei). Ange datum

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Page 1 of 7 Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei).

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Använd webbformuläret för att lämna årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplan till Energimarknadsinspektionen (Ei). Ange datum

Läs mer

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan

Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Elnätsföretagens årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan Ange datum ÅÅ-MM-DD 1. FÖRETAGETS NAMN 2. ORGANISATIONSNUMMER 3. NAMN PÅ PERSON SOM ÄR ÖVERVAKNINGSANSVARIG 4. INGÅR NÄTVERKSAMHETEN

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2017

Vattenfall Eldistribution AB s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2017 Vattenfall Eldistribution AB s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2017 NDRa00262 Ange datum 20180305 1. FÖRETAGETS NAMN Vattenfall Eldistribution AB 2. ORGANISATIONSNUMMER 5564170800 3.

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB, Rapport om åtgärder enligt övervakningsplan för 2015

Vattenfall Eldistribution AB, Rapport om åtgärder enligt övervakningsplan för 2015 Vattenfall Eldistribution AB, Rapport om åtgärder enligt övervakningsplan för 2015 Uppgifter som rapporteras till EI på EI WEB-formulär per 2016-03-12 (se nedan) START FORMULÄR 0. Datum 2016-03-12 1. Företagets

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB:s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2018

Vattenfall Eldistribution AB:s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2018 Vattenfall Eldistribution AB:s årliga rapport om åtgärder enligt övervakningsplan 2018 NDRa00360 Ange datum 20190226 1. FÖRETAGETS NAMN Vattenfall Eldistribution AB 2. ORGANISATIONSNUMMER 5564170800 3.

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-110311-002 D12-0002974 2.0

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-110311-002 D12-0002974 2.0 Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (11) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-110311-002 D12-0002974 2.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Strategi & Kommunikation

Läs mer

Planen ska följas av en årlig rapport som skickas in till Energimarknadsinspektionen.

Planen ska följas av en årlig rapport som skickas in till Energimarknadsinspektionen. Alla elnätsföretag som ingår i samma koncern som bedriver produktion eller elhandel ska upprätta en övervakningsplan. Övervakningsplanen ska visa hur Nybro Elnät AB arbetar för att motverka diskriminerande

Läs mer

1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB

1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB Söderhamn Elnät AB:s övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5) 1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB 1.1 Bakgrund

Läs mer

http://www.ei.se/for-energiforetag/overvakningsplan-formular/

http://www.ei.se/for-energiforetag/overvakningsplan-formular/ Sida 1 av 5 Övervakningsplan formulär Skriv ut Företagets namn Söderhamn Elnät AB Funktionell åtskillnad Ingår verksamheten i en koncern som även bedriver handel med eller produktion av el/naturgas? Om

Läs mer

Övervakningsplan Nybro Elnät AB

Övervakningsplan Nybro Elnät AB Dokument: Övervakningsplan Upprättad av: Kent Hagman Godkänd av: Styrelsen Affärsområde: Nybro Elnät AB Fastställt den: 2016-01-27 Övervakningsplan Nybro Elnät AB Bakgrund Alla elnätsföretag som ingår

Läs mer

Alvesta Elnät AB är ett helägt dotterbolag till Alvesta Energi AB som tillsammans bildar koncernen Alvesta Energi.

Alvesta Elnät AB är ett helägt dotterbolag till Alvesta Energi AB som tillsammans bildar koncernen Alvesta Energi. Rapport ANGÅENDE FRÅN Å r l i g r a p p o r t o m å t g ä r d e r e n l i g t ö v e r v a k n i n g s p l a n e n Mats Karlsson DATUM 2015-02-11 GILTIGHET Denna rapport avser rapportering om åtgärder enligt

Läs mer

3. Information om Jönköping Energi Nät AB (JENAB)

3. Information om Jönköping Energi Nät AB (JENAB) Jönköping Energi Nät AB:s övervakningsplan enligt 3 kap 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd EIFS 2013:5 1. Bakgrund Samtliga nätkoncessionshavare (elnätsföretag)

Läs mer

Övervakningsplan - Policy Telge Nät AB. Org. nr

Övervakningsplan - Policy Telge Nät AB. Org. nr Övervakningsplan - Policy Telge Nät Org. nr. 556558-1747 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Juridisk åtskillnad... 3 3 Funktionell åtskillnad... 3 4 Förutsättningar/gemensamma system... 3 5 Informationshantering/gränsdragning...

Läs mer

:y Näckåns Elnät AB Datum: 2015-02-13

:y Näckåns Elnät AB Datum: 2015-02-13 :y Arlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplanen för Näckåns Elnät AB med organisationsnummer 556526-6995, avseende perioden 1 januari 2014-31 december 2014. Diarienummer 2015-100236 Allmänt Övervakningsplanen

Läs mer

Karlsborgs Energi AB reviderad (7)

Karlsborgs Energi AB reviderad (7) Karlsborgs Energi AB reviderad 2018-04-10 1(7) Karlsborgs Energi AB:s övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857), 20 elförordningen (2013:208) samt EIFS 2013:5. Fastställd på styrelsemöte 2018-04-10

Läs mer

Rapport om vidtagna åtgärder enligt övervakningsplan

Rapport om vidtagna åtgärder enligt övervakningsplan Rapport Datum 2008-03-11 Dnr 86/2008/AL20 Rapport om vidtagna åtgärder enligt övervakningsplan Svenska Kraftnäts rapport år 2008 om vidtagna åtgärder enligt i 3 kap. 17 ellagen angiven övervakningsplan

Läs mer

Övervakningsplanen har fastställts genom beslut av styrelsen för Näckåns Elnät AB, efter utarbetat förslag från VD.

Övervakningsplanen har fastställts genom beslut av styrelsen för Näckåns Elnät AB, efter utarbetat förslag från VD. 1 Årlig rapport om åtgärder enligt övervakningsplanen för Näckåns Elnät AB med organisationsnummer 556526-6995, avseende perioden 1 januari 2017 31 december 2017. Diarienummer 2017-103097 Allmänt Övervakningsplanen

Läs mer

Enligt ellagen 3 kap. 1 a får en nätkoncessionsinnehavare ej samtidigt bedriva handel med el eller produktion av el.

Enligt ellagen 3 kap. 1 a får en nätkoncessionsinnehavare ej samtidigt bedriva handel med el eller produktion av el. Jönköping Energi Nät AB:s övervakningsplan enligt 3 kap 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd EIFS 2013:5 1. Bakgrund Samtliga nätkoncessionshavare ( elnätsföretag)

Läs mer

ÖVERVAKNINGSPLAN ELNÄTSVERKSAMHET. Joakim Johansson

ÖVERVAKNINGSPLAN ELNÄTSVERKSAMHET. Joakim Johansson ÖVERVAKNINGSPLAN I ELNÄTSVERKSAMHET Joakim Johansson 2018-03-01 1. Allmänt 2. Juridisk åtskillnad 3. Funktionell åtskillnad 4. Hantering av information 5. Utbildning 6. Koncerngemensamma tjänster 7. Offentliggörande

Läs mer

Övervakningsplan för Skara Energi AB.

Övervakningsplan för Skara Energi AB. Övervakningsplan för Skara Energi AB. Skara Energi AB:s övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5) Bakgrund Syftet

Läs mer

Övik Energi Nät AB övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5)

Övik Energi Nät AB övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5) ÖVERVAKNINGSPLAN 15 mars 2012 1 (7) Övik Energi Nät AB övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5) Bakgrund Syftet

Läs mer

Elproduktion bedrivs av Bjäre Kraft Energi AB som ingår i koncernen Bjäre Krafts ek för. Handel med el bedrivs i Bixia AB.

Elproduktion bedrivs av Bjäre Kraft Energi AB som ingår i koncernen Bjäre Krafts ek för. Handel med el bedrivs i Bixia AB. ÖVERVAKNINGSPLAN för Bjäre Krafts ek för Org. nr 73 94 00-0132 Inledning Ellagen, 3 kap 17, stadgar att varje nätföretag och naturgasföretag skall upprätta en övervakningsplan för att eliminera risken

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14. Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-14 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Per Virdesten. Tredje inremarknadspaketet för el

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Promemoria 2011-09-28

Promemoria 2011-09-28 Promemoria 2011-09-28 Tredje inremarknadspaketet för el och naturgas vissa genomförandeåtgärder Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian, som har upprättats inom Näringsdepartementet, föreslås

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2011:713 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon

Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon 2016-06-09 Punkt 10: Dnr 0023/16-09 VD-instruktion Försäkrings AB Göta Lejon Förslag till beslut - att anta framlagd VD-instruktion för Försäkrings AB Göta Lejon FÖRSÄKRINGS AB GÖTA LEJON VD-instruktion

Läs mer

Funktionell åtskillnad mellan företag som ingår i koncerner som bedriver nätverksamhet och produktion av eller handel med el

Funktionell åtskillnad mellan företag som ingår i koncerner som bedriver nätverksamhet och produktion av eller handel med el Funktionell åtskillnad mellan företag som ingår i koncerner som bedriver nätverksamhet och produktion av eller handel med el 1 Förord Regeringen har den 5 juni 2008, genom en ändring av regleringsbrevet

Läs mer

Yttrande avseende Datainspektionens begäran om upplysningar, diarienummer 1080-2013

Yttrande avseende Datainspektionens begäran om upplysningar, diarienummer 1080-2013 Datainspektionen Att: Camilla Sparr Box 8114 104 20 Stockholm Yttrande avseende Datainspektionens begäran om upplysningar, diarienummer 1080-2013 Med anledning av Datainspektionens skrivelse, daterad den

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal 1. Parter Personuppgiftsansvarig (PA) Namn: Organisationsnummer: Adressuppgifter: Telefonnummer: E-post: Personuppgiftsbiträde (PB) Namn: Digerati Sverige AB Organisationsnummer:

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7

MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Bil 7 Detta avtal har dagen för undertecknanden ingåtts mellan parterna; 1) XXX ( XXX ), org. nr 123456-7890, (Personuppgiftsansvarig) och 2) [ ],

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2012:336 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Punkt 21 Riktlinje för fritextfält

Punkt 21 Riktlinje för fritextfält 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 21 Riktlinje för fritextfält Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Styrelsens utvärdering av verkställande direktören

Styrelsens utvärdering av verkställande direktören Styrelsens utvärdering av verkställande direktören Styrelsen skall årligen utvärdera den verkställande direktören, att denna sköter den löpande förvaltningen enligt styrelsen riktlinjer och anvisningar.

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Företag som har anslutit sig till The Supply Chain Initiative förbinder sig att:

Företag som har anslutit sig till The Supply Chain Initiative förbinder sig att: Checklista för små och medelstora företag: Vad krävs av mitt företag för att efterleva de europeiska principerna för god affärssed för vertikala förbindelser i försörjningskedjan för livsmedel? Hur implementerar

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Användning av PRI Pensionsgarantis webbtjänst

Användning av PRI Pensionsgarantis webbtjänst Användning av PRI Pensionsgarantis webbtjänst PRI Pensionsgarantis kunder har möjlighet att utnyttja de webbtjänster som erbjuds på PRI Pensionsgarantis webbplats. För att kunna börja använda tjänsten

Läs mer

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal.

Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här nedan är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som kommit till FAR och Srf konsulterna

Läs mer

Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning

Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning Riktlinje 2004-05-19 Riktlinje angående behörighet att besluta om att ingå avtal för kommunens räkning Diarienummer KS-2004.4765 Antagna av kommundirektören den 19 maj 2004. Om riktlinjen Riktlinje angående

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering

Riktlinjer för personuppgiftshantering Sida 1(6) Riktlinjer för personuppgiftshantering 1. Inledning Bakgrund Personuppgifter hanteras från och med den 25 maj 2018 enligt EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och kompletterande nationell lagstiftning

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL DEFINITIONER Begrepp och definitioner i detta Avtal ska ha motsvarande betydelse som i Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2016/679 (nedan kallad dataskyddsförordningen)

Läs mer

1(6) VD instruktion. Styrdokument

1(6) VD instruktion. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av 2010-03-12, 24 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Löpande förvaltning...4 3 Brådskande

Läs mer

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning

Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Informationssäkerhet - Instruktion för förvaltning Innehållsförteckning 1. INFORMATIONSSÄKERHET...3 2. ORGANISATION OCH ANSVAR INFORMATIONSSÄKERHET...4 2.1 KOMMUNSTYRELSEN... 4 2.2 NÄMND OCH BOLAG... 4

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2011:712 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

Integritetspolicy kunder

Integritetspolicy kunder Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Målgrupp... 2 1.2 Ändringsnotering... 2 2 Sammanfattning... 2 3 Vad är personuppgifter?... 2 4 Vad är känsliga personuppgifter?... 2 5 Vad är behandling av personuppgifter?...

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2005:404 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-12-19 Upphandlande organisation Upphandling Västmanlands läns landsting Program för primärvården i Västmanland - LOV - 2017 Anette Öhrn DU-UPP16-0363 Symbolförklaring:

Läs mer

Integritetspolicy leverantör

Integritetspolicy leverantör Integritetspolicy leverantör Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Målgrupp... 2 1.2 Ändringsnotering... 2 2 Sammanfattning... 2 3 Vad är personuppgifter?... 2 4 Vad är känsliga personuppgifter?... 2 5 Vad är

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

/Bloenergi AB. t Energi. r LU 1 E 201 6-02-1 1 1 (5)

/Bloenergi AB. t Energi. r LU 1 E 201 6-02-1 1 1 (5) r LU 1 E 201 6-02-1 1 1 (5) t Energi Dnr Ej 2016-100210 Rapport om åtgärder enligt övervakningspianen för Luleå Energi Elnät AB avseende 1 januari 31 december 2015 Allmänt Övervakningspianen reviderades

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anskaffning, användning, utveckling och förändring av Polisens

Läs mer

Ett eller flera dataskyddsombud?

Ett eller flera dataskyddsombud? Dataskyddsförordningen (GDPR) kommer att gälla som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Förordningen kommer att ersätta personuppgiftslagen (1998:204), PuL, och vara direkt tillämplig

Läs mer

GDPR Presentation Agenda

GDPR Presentation Agenda GDPR Presentation Agenda Start & välkommen Föreläsning - dataskyddsförordningen - principer - laglig behandling - den registrerades rättigheter - ansvarsskyldighet - GDPR Roadmap Föreläsning slut Varför

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:216

Regeringens proposition 2008/09:216 Regeringens proposition 2008/09:216 Avgränsning av elnätsverksamhet Prop. 2008/09:216 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 28 maj 2009 Fredrik Reinfeldt Andreas Carlgren

Läs mer

7. Policy om hantering av intressekonflikter Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB (9)

7. Policy om hantering av intressekonflikter Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB (9) 7. Policy om hantering av intressekonflikter Ansvar Senast fastställt Version Sid nr. Styrelsen, Redeye AB 2014-02-18 1.2 1 (9) REDEYE AB Policy om hantering av intressekonflikter Innehåll 1. Versionshantering

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

Policy för hantering av personuppgifter

Policy för hantering av personuppgifter Policy för hantering av personuppgifter Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Policy för hantering av personuppgifter Beslutsdatum: 2013-10-15 Dokumentansvarig

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET Stadsledningskontoret RIKTLINJER FÖR UMEÅ KOMMUNKONCERNS FINANSIELLA VERKSAMHET Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvar Kommunfullmäktige Dokumentnamn Riktlinjer för Umeå kommunkoncerns finansiella verksamhet

Läs mer

Vem bär ansvaret för elnätet?

Vem bär ansvaret för elnätet? Vem bär ansvaret för elnätet? Roger Husblad, avdelningschef Energimarknadsinspektionen roger.husblad@ei.se www.ei.se Seminarium 2011-11-10 Vad är en nätkoncession? Nätkoncession: Tillstånd att bygga och

Läs mer

Ei R2018:13. Tillsyn avseende åtskillnadsregler

Ei R2018:13. Tillsyn avseende åtskillnadsregler Ei R2018:13 Tillsyn avseende åtskillnadsregler Erfarenheter och resultat från tillsyn av adekvata och dokumenterade fördelningsgrunder för en rättvisande bild av nätverksamheten 2016 Energimarknadsinspektionen

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 306/2006/107 2007-01-01 Kf 2006-10-30 127 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 26 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI

Läs mer

Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden

Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden MISSIV Datum 2006-06-22 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden Affärsverket svenska

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

1. Bakgrund. 2. Parter. 3. Definitioner

1. Bakgrund. 2. Parter. 3. Definitioner Personuppgiftsbiträdesavtal samt fullmakt för såväl direktansluten vårdgivare som Inera AB att teckna personuppgiftsbiträdesavtal enligt 30-31 Personuppgiftslagen (1998:204) Modellavtal 2 riktar sig till

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE

Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE Avtal MELLAN PERSONUPPGIFTSANSVARIG OCH PERSONUPPGIFTSBITRÄDE 1. Personuppgiftsbiträdesavtalets syfte Detta Personuppgiftsbiträdesavtal syftar till att uppfylla stadgandet i 30 personuppgiftslagen (PuL)

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna.

Kommunen och Personuppgiftsbiträdet benämns nedan var för sig Part eller gemensamt Parterna. DETTA PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL ( Personuppgiftsbiträdesavtalet ) är dag som nedan träffat mellan: (1) Lomma kommun, organisationsnummer 212000-1066 ( Kommunen ); och (2) [ ], organisationsnummer [ ]

Läs mer

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko FAQ Vanliga frågor om uppdragsavtal Här är ett urval av de vanligaste frågorna (FAQ, Frequently Asked Questions) som FAR och SRF har fått om uppdragsavtal.

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet.

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet. 2012-08-27 Sidan 1 av 6 IT-säkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Diarie nummer Fastställd av IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/ processägare

Läs mer

Integritetspolicy kunder

Integritetspolicy kunder Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Målgrupp... 1 1.2 Ändringsnotering... 2 2 Sammanfattning... 2 3 Vad är personuppgifter?... 2 4 Vad är känsliga personuppgifter?... 2 5 Vad är behandling av personuppgifter?...

Läs mer

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Nu börjar vi närma oss en del av omfattningen av de förändringar som skett efter att ISO/IEC 17020:2012 trätt i kraft den 1:a oktober. Detta är den första

Läs mer

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet

vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet 2018-05-25 GDPR dataskydd vid Geritrim vård- och rehabiliteringsenhet (för personal, kunder och samarbetspartners) Tony Westerlund DATASKYDDSOMBUD Geritrim beredskap för GDPR Från och med 25.5.2018 börjar

Läs mer

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Livsmedelsföretagen och Li Service AB / maj 2018 För Livsmedelsföretagen och Li Service AB är personlig integritet mycket viktigt. Vi eftersträvar därför alltid

Läs mer

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-04-23 1 (5) Vägledning om information vid anvisningsavtal

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne

BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 Jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-06-25 1 (5) Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Följande tillämpningsanvisningar

Läs mer

angående risk för förtroendeskada har bolagens hantering och efterlevnad av

angående risk för förtroendeskada har bolagens hantering och efterlevnad av 1(4) Stadsledningskontoret»n Ekonomiavdelningen Datum Er Referens 20 l 5-07-01 Landskrona stod Handläggare Vår Referens tf. ekonomichef "7/zc% Jonas Lundqvist Kommunstyrelsen 2014 Lekmannarevision Ärendebeskrivning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Beslut Dnr 2009-01-12 786-2008 Kuoni Scandinavia AB Box 454 39 113 47 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) registrering av kunduppgifter samt klagomåls- och reklamationshantering Datainspektionens

Läs mer

Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal

Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal Bilaga Personuppgiftsbiträdesavtal Diarienummer: 2016-066 1. Personuppgiftsavtalsparter Personuppgiftsansvarig Personuppgiftsbiträde Huddinge kommun Social- och äldreomsorgsförvaltningen 141 85 Huddinge

Läs mer