BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BESLUT. Datum Dnr Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Region Skåne"

Transkript

1 Regiondirektören Jonas Rastad BESLUT Datum (5) Tillämpningsanvisningar om Rätt att ta del av patientuppgifter inom Följande tillämpningsanvisningar är en revidering av de anvisningar om elektronisk åtkomst till patientuppgifter som beslutades den 14 november 2013 () och ersätter dessa. Anvisningarna inleds med nedanstående förenklade sammanfattning. När du arbetar inom sjukvården får du ta del av de patientuppgifter som är nödvändiga för att utföra ditt arbete. Vad som ingår i ditt arbete bestäms ytterst av din verksamhetschef. När får medarbetare ta del av patientuppgifter? Det är tillåtet att ta del av patientuppgifter (bl.a. genom det elektroniska journalsystemet) om: (1) du deltar i vården av en enskild patient, dvs. utför en vårdinsats för en viss patient och behöver patientuppgifterna för denna vård. Vårdinsatsen kan vara direkt, dvs. det är du som utför vården eller indirekt, du blir konsulterad angående vården av patienten. Det kan också gälla administrationen av vården till patienten. Detta beskrivs vanligen som att du har en vårdrelation till patienten. Eller, (2) du har en arbetsuppgift utöver vård och tar del av patientuppgifter i den utsträckning som är nödvändig för att utföra arbetsuppgiften. Det är verksamhetschefen som bestämmer och delar ut arbetsuppgifter. Det är viktigt att arbetsuppgiften eller uppdraget är dokumenterat antingen i din arbetsbeskrivning eller i specifikt dokument, t.ex. uppdragsbeskrivning. Exempel på arbetsuppgifter kan vara kvalitetssäkring av utfört arbete inom vården, ett administrativt uppdrag att utvärdera eller dokumentera vården eller utlämnande av journaler. När ska medarbetare ta del av patientuppgifter? Vårdpersonal som möter patienter ska ta del av den egna vårdenhetens journaluppgifter och även ospärrade patientuppgifter från andra vårdenheter i den utsträckning det behövs för att ge en god och säker vård till patienten. Postadress: Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Internet: skane.se Organisationsnummer:

2 2 (5) Vidare förutsätts medarbetare att i enlighet med verksamhetschefens instruktioner löpande följa upp sitt arbete som ett led i kvalitetssäkringen av vården. Kvalitetssäkring kan ske genom individuell kvalitetsuppföljning avseende patienter man har, eller i närtid har haft, en vårdrelation till eller som projektbaserad kvalitetssäkring avseende patienter utifrån en viss diagnos eller annat urval. Kvalitetssäkring ska återkopplas till verksamheten. Det finns regionala anvisningar för kvalitetssäkring som mer detaljerat beskriver förutsättningarna. När är det inte tillåtet att ta del av patientuppgifter? Har du inte en vårdrelation eller en arbetsuppgift som kräver tillgång till patientuppgifter är det inte tillåtet att ta del av patientuppgifter. Utbildning är normalt inte en patientrelaterad arbetsuppgift i patientdatalagens bemärkelse. Du får alltså inte ta del av journaluppgifter endast i syfte att utbilda dig själv om till exempel en viss åkomma. Ska patientuppgifter användas för utbildning av andra ska de sammanställas av någon som fått ett uppdrag att utföra detta och sedan avidentifieras innan de används i utbildning. Nyfikenhet är aldrig en acceptabel anledning för att ta del av patientuppgifter. Det är inte tillåtet att använda sin yrkesmässiga behörighet till IT-stöden för att ta del av sina egna patientuppgifter eftersom man inte har en vårdrelation till sig själv. Överträdelse kan medföra rättsliga konsekvenser. Är du tveksam bör du alltså alltid ta kontakt med verksamhetschefen för samråd. Denna förenklade sammanfattning förtydligas i följande dokument med mer omfattande bakgrund, legala förutsättningar och ordlista.

3 3 (5) Inre sekretess Inre sekretess innebär att bara viss personal inom en vårdgivare har rätt att ta del av en patients journaluppgifter (patientuppgifter) samt att behörig personal alltid tar del av dessa patientuppgifter på eget ansvar. Sekretessen innebär också att uppgifterna inte får spridas vidare, vare sig muntligen eller på något annat sätt. Inre sekretess berör både elektroniska journalsystem och pappersjournaler, det vill säga all dokumenterad information om patienten. Mer specifikt innebär inre sekretess att bara den som är anställd hos en vårdgivare och deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete får ta del av patientuppgifter. Detta framgår av Patientdatalagen (4 kap. 1 PDL) som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2008:14), ger ramarna för vad som är tillåten åtkomst till patientuppgifter. Den som arbetar hos en vårdgivare och deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården får ta del av uppgifter om en patient. (4 kap. 1 PDL) Förutom dessa legala ramar krävs också att medarbetaren fått behörighet till elektronisk åtkomst till uppgifterna (tillgång till det elektroniska journalverktyget). Denna behörighet ska tilldelas av verksamhetschefen efter prövning av den anställdes yrkesmässiga behov, enligt bestämmelserna ska behörigheten inte omfatta vare sig mer eller mindre än detta och föregås av en behovs och riskanalys. Vad innebär begreppet deltar i vården av patienten (vårdrelation) 1? Vårdrelation innebär att medarbetare aktivt deltar i vården av en patient. Vårdinsatsen kan vara direkt; dvs. medarbetare som själv utför vården eller indirekt; medarbetare blir konsulterad angående vården av patienten. Det kan också gälla administrationen av patienten för vård. Det är alltid medarbetaren själv, inte vårdgivaren som organisation (), som har vårdrelationen. En läkare som inte längre behandlar en patient deltar inte längre i vården av patienten (och saknar därmed vårdrelation), även om patienten själv fortfarande behandlas inom vårdgivaren men av annan hälso- och sjukvårdspersonal t.ex. på en annan vårdenhet. När ett deltagande i vården av en patient mer exakt börjar och slutar kan verka diffust. Normalt börjar vården med att patienten kontaktar sjukvården och avslutas när vårdinsatsen avslutats. I förarbetena till Patientdatalagen anges att vårdrelationen är avslutad då en patient skrivs ut som färdigbehandlad och det inte finns några inplanerade återbesök. Detsamma gäller om patienten skrivs ut för 1 Begreppet vårdrelation är inte definierat i lagtext men används normalt i verksamheten för att beskriva relationen mellan patient och utövande vårdpersonal. Det som avgör innebörden av begreppet vårdrelation är den juridiska tolkningen av uttrycket deltar i vården av patienten från bestämmelsen i 4 kap 1 PDL.

4 4 (5) fortsatt vård eller uppföljning på annan vårdenhet eller i annan vårdgivares regi dvs. när ansvaret för patienten tagits över av någon annan. Medarbetare kan aldrig ha en vårdrelation till sig själv och det är därför inte heller tillåtet att ta del av sina egna patientuppgifter med stöd av den inre sekretessen. Vad innebär av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården? Begreppet innebär att hälso- och sjukvårdspersonal för sina arbetsuppgifter kan behöva tillgång till patientuppgifter av annat skäl än deltagande i vården av patienten. Annat skäl kan vara att medarbetaren har ett rent administrativt uppdrag att utvärdera eller dokumentera vården (t.ex. medicinsk sekreterare), ett ansvar att hantera fakturering eller ett ansvar att författa intyg, anmälningar eller bedömningar som följer av lag. Här innefattas även medarbetare i laboratorieverksamhet som utför analyser. Andra exempel kan vara att medarbetaren har ett övergripande uppdrag från vårdgivaren som innebär utveckling och säkerställande av vårdens kvalitet, tillsyn av verksamheten eller framställning av statistik. Medarbetaren kan också utföra individuell kvalitetssäkring av egna åtgärder (uppföljning av vidtagna åtgärder) i enlighet verksamhetschefens instruktioner. Oavsett vilket skäl medarbetaren har för att behöva patientuppgifterna måste behovet finnas dokumenterat. Ett uppdrag måste alltså alltid finnas som separat uppdrag, ingå i tjänstebeskrivning eller följa direkt av lag eller föreskrift Kvalitetssäkring ska generellt vara beslutad av verksamhetschefen och i förväg planerad, bestämd och dokumenterad. Vad avser den individuella kvalitetssäkringen ska finnas lokala riktlinjer om vilken personal som ska utföra denna och på vilket sätt resultat kan återföras verksamheten, se vidare regionala anvisningar om hantering av patientuppgifter för kvalitetssäkring. Behörighet för elektronisk åtkomst När det gäller åtkomst till patientuppgifter i de elektroniska journalsystemen måste medarbetaren även ha en tilldelad behörighet för elektronisk åtkomst. Verksamhetschefen är ansvarig för att varje medarbetares behov och tillgång till uppgifter kontrolleras och att lämplig behörighet tilldelas. Medarbetaren är själv ansvarig för användningen av sin behörighet. Enbart en faktisk möjlighet att genom tilldelad, teknisk behörighet i IT-stödet bereda sig tillgång till patientuppgifter innebär inte att en medarbetare också har rätt att ta del av uppgifterna, övriga kriterier (vårdrelation, behov av uppgifterna för arbetet m.m.) måste vara uppfyllda. Det är inte heller tillåtet att ta del av patientuppgifter genom elektronisk åtkomst om medarbetaren saknar teknisk behörighet för detta, oavsett om övriga kriterier är uppfyllda. Det är alltså aldrig tillåtet att använda en annan medarbetares behörighet för åtkomst till patientuppgifter.

5 5 (5) Den tilldelade behörigheten kan jämföras med en nyckel som ger medarbetaren möjlighet att öppna registret med patientuppgifter. För att få nyckeln av verksamhetschefen krävs att den anställde har ett dokumenterat uppdrag (arbetsuppgift), uppdraget ska också tydliggöra ändamålet för behandlingen; t.ex. vård- och behandling, administration, kvalitetssäkring eller verksamhetsuppföljning. För att få använda nyckeln krävs slutligen också att det finns ett lagligt stöd för åtkomsten, dvs. att den anställde i det enskilda fallet deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete. Publicering av anvisningar samt frågor och svar Utifrån dessa regionala anvisningar ges enheten för juridik i uppdrag att ta fram frågor och svar kring konkreta situationer som ett stöd för verksamheten. Anvisningar om elektronisk åtkomst till patientuppgifter, anvisningar om kvalitetssäkring samt ovan nämnda sammanställning av frågor och svar ska vara lättillgängliga och publiceras på s intranät. Jonas Rastad Regiondirektör

BESLUT. Instruktioner om styrning av behörigheter för åtkomst till uppgifter om patienter

BESLUT. Instruktioner om styrning av behörigheter för åtkomst till uppgifter om patienter Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2017-03-01 Dnr 1700202 1 (11) Instruktioner om styrning av behörigheter för åtkomst till uppgifter om patienter Syftet med

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr

BESLUT. Datum Dnr Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 Jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-06-25 1 (9) Tillämpningsanvisningar om Hantering av patientuppgifter för kvalitetssäkring inom vård

Läs mer

Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska

Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska Godkänt den: 2017-11-07 Ansvarig: Barbro Nordström Gäller för: Region Uppsala Åtkomst till patientjournal för vårdens personal - blankett, Uppdrag att journalgranska Innehåll Delta i vården av patienten...2

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

Studerandens möjligheter att ta del av och använda patientuppgifter

Studerandens möjligheter att ta del av och använda patientuppgifter Promemoria 2013-12-31 Utredningen om rätt information i vård och omsorg S 2011:13 Promemorian ingår i utredningens delredovisning enligt direktiv 2013:43 och syftar till att belysa förutsättningarna för

Läs mer

Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman

Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman Förvaltning Ägare Reviderat datum Sofia Öhrman 2016-04-22 Verksamhet Region Örebro län Slutgranskare Sofia Öhrman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m 16RS2416 Riktlinjer Rickard

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Sid 1(5) Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Inledning Hantering av patientinformation inom Region Skåne ska ske utifrån patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens

Läs mer

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben Patientdatalagen 1 kap. Tillämpningsområde 2 kap. Om personuppgiftsbehandling 3 kap. Patientjournalföring 4 kap. Inre sekretess och elektronisk åtkomst inom vårdgivares verksamhet 5 kap. Utlämnande av

Läs mer

Patientdatalagen - till skydd och nytta. Anne Olmarker, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Patientdatalagen - till skydd och nytta. Anne Olmarker, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset Patientdatalagen - till skydd och nytta Anne Olmarker, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset Patientdatalagen en ramlag som behöver lokal tolkning Riktlinje för åtkomst till patientuppgifter: Syfte:

Läs mer

Kändisspotting i sjukvården

Kändisspotting i sjukvården Kändisspotting i sjukvården Sten Jacobson Grundprincip för hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvården ska bygga på respekt för patientens integritet och självbestämmande. PDL ska ge en bättre samverkan

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (7) 2017-06-13 991-2016 Södersjukhuset AB 118 83 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Hur gör vi action av juridiken

Hur gör vi action av juridiken Hur gör vi action av juridiken Hur gör vi action av juridiken? Nationella ehälsodagen 2014-10-22, Sofia Malander Målbild 2016 Fokus på uppdraget En god och säker vård Om verksamheten lyckas följa alla

Läs mer

Hur får jag använda patientjournalen?

Hur får jag använda patientjournalen? Hur får jag använda patientjournalen? Offentlighets- och sekretesslagen Patientdatalagen Vision 2014-01-30 Susan Ols Landstingsjurist Översikt När får jag läsa i patienters journaler? Sekretess - När jag

Läs mer

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen En presentation i fem delar Behörighetsstyrning Åtkomstkontroll Regler om inre sekretess

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Beslut Diarienr 2012-02-21 642-2011 Karolinska universitetssjukhuset Styrelsen Sjukhusledningen C 1 89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap.

Läs mer

3 Frågor om att ta del av uppgifter i en patientjournal

3 Frågor om att ta del av uppgifter i en patientjournal Bilaga 4 SOU 2014:23 3 Frågor om att ta del av uppgifter i en patientjournal Avsnittet innehåller frågor och svar om att ta del av och använda uppgifter i en patientjournal. För att besvara frågorna har

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Maria Bergdahl, jurist Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Integritet ej motsatt

Läs mer

Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler

Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler Sida 1 (7) 2013-09-19 Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler Övergripande riktlinjer för kontroll av åtkomst av hälso- och sjukvårdsjournaler i Stockholms stads verksamhetssystem. Dessa riktlinjer

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 989-2016 Praktikertjänst AB 103 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning

Medicinsk service Division IT/MT IT/MT Samordning Division IT/MT IT/MT Samordning Martin Svensson 0736-25 06 09 RAPPORT Datum 2014-03-27 1 (5) Anpassning av IT-stöd enligt patientdatalagens krav Bakgrund Regionstyrelsen har den 11 april 2013, 66, beslutat

Läs mer

Riktlinje för informationshantering och journalföring

Riktlinje för informationshantering och journalföring RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för informationshantering och journalföring Nedanstående lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Förtydliganden om begrepp för Pascal. Förtydliganden kring begrepp som används för att få åtkomst till Pascal

Förtydliganden om begrepp för Pascal. Förtydliganden kring begrepp som används för att få åtkomst till Pascal Förtydliganden kring begrepp som används för att få åtkomst till Pascal I samband med att Pascal är på väg att tas i bruk i Västra Götaland har frågor inkommit till projektet. Återkommande frågor gäller

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-02-23 1333-2009 City Dental i Stockholm AB Box 16156 111 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 990-2016 Feelgood Företagshälsovård AB Box 101 11 100 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare

Läs mer

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg Erik Janzon Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Digitala vinster & digitala risker Integritet

Läs mer

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun Riktlinjer utarbetade för: Vård och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson, Anna- Karin Tholerus Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Giltig

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 751-2011 Landstingsstyrelsen Jämtlands läns landsting Box 602 832 23 Frösön Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter i e-post Datainspektionens

Läs mer

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport

Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Bilaga 1. Preliminär juridisk rapport Sid 1/6 1. Syfte I projektets uppdrag ingår att granska och utreda de legala aspekterna av projektet Mina intyg. Syftet med den preliminära rapporten är att initialt

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 749-2011 Capio S:t Görans Sjukhus 112 81 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 573-2013 Vuxennämnden Eskilstuna kommun Vuxenförvaltningen 631 86 Eskilstuna Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för logghantering, kontroll och åtkomst enligt Patientdatalagen (PDL) och SOSFS 2008:14 (Vodok och NPÖ)

Riktlinjer för logghantering, kontroll och åtkomst enligt Patientdatalagen (PDL) och SOSFS 2008:14 (Vodok och NPÖ) Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Riktlinjer Sida 1 (8) 2016-05-19 kontroll och åtkomst enligt Stadsgemensamma riktlinjer för logghantering och kontroll av åtkomst av hälso- och sjukvårdsjournaler

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 580-2013 Vård- och omsorgsnämnden Lunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Box 41 221 00 Lund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Definition av begrepp Vårdgivare, regionen är vårdgivare enligt lagens definition, med ansvar att bestämma övergripande

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-02-23 1464-2009 Folktandvården i Stockholms län AB Huvudkontoret Olivecronas väg 7 113 82 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Yttrande Diarienr 1(7) 2015-09-15 1284-2015 Ert diarienr 4.1-39055/2013 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Enligt patientdatalagen 4 kap 3,skall vårdgivare göra systematiska och återkommande kontroller av om någon obehörigen kommer åt sådana uppgifter om patienter

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 570-2013 Socialnämnden Bollnäs kommun 821 80 Bollnäs Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut Socialnämnden,

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring Direktiv Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring Diarienummer: VON F 2017/00217 003 Fastställd år: 2013-02-07 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 574-2013 Socialnämnden Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut

Läs mer

Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården

Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU20 Förbättrad informationshantering avseende vissa patienter inom hälso- och sjukvården Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:202

Läs mer

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv

Sekretess utifrån ett medarbetarperspektiv 2016-02-26 13105 1 (8) Sammanfattning Riktlinjen utgår från patientdatalagens regler om inre sekretess och anger under vilka förutsättningar medarbetare får ta del av patientuppgifter. Riktlinjen, som

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Beslut Diarienr 1 (7) 2016-12-19 1567-2016 Regionstyrelsen Region Jönköpings län Box 1024 551 11 Jönköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-06-27 Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vid vård av patienter ska det föras patientjournal. En patientjournal

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 578-2013 Äldrenämnden Karlskrona kommun Äldreförvaltningen 371 83 Karlskrona Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 572-2013 Socialnämnden Emmaboda kommun Socialförvaltningen Box 54 361 21 Emmaboda Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Läs mer

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem

Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Hantering av loggkontroller och intrång i journal- och passagesystem Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Patientdatalagen 2008:355 (PDL) HSLF-FS

Läs mer

Hur gör vi action av juridiken?

Hur gör vi action av juridiken? Hur gör vi action av juridiken? Hur gör vi action av juridiken? Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Tillämpningsproblem med dagens lagstiftning Saxat ur det allmänna bruset jag får inte gå in

Läs mer

Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Tjänstebeskrivning... 3 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 3 3.2 Vårdgivare... 3 3.3 Invånare... 3 3.4 Uppföljning

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 579-2013 Äldre- och handikappnämnden Lidingö stad Äldre- och handikappförvaltningen 181 82 Lidingö Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-04-28 1650-2009 AB Previa Box 4080 171 04 Solna Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att AB Previa (härefter

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 3 2014-12-23 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 571-2013 Vård- och omsorgsnämnden Botkyrka kommun Vård- och omsorgsförvaltningen 147 85 Tumba Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 577-2013 Omsorgsnämnden Kalmar kommun Omsorgsförvaltningen Box 848 391 28 Kalmar Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 576-2013 Socialnämnden Hultsfreds kommun Box 508 577 26 Hultsfred Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun 1(5) 4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 876-2010 TioHundranämnden Box 801 761 28 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundranämnden i strid med 6 lagen om behandling

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datum Diarienr 2010-05-21 1319-2009 Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Torggatan 1 431 35 Mölndal Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Uppsala. Sammanhållen journalföring inom hälso- och sjukvård. Nämnden för hälsa och omsorg

Uppsala. Sammanhållen journalföring inom hälso- och sjukvård. Nämnden för hälsa och omsorg Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karina Bodin Datum 2014-10-07 Diarienummer NHO-2014-0106.37 Nämnden för hälsa och omsorg Sammanhållen journalföring inom hälso- och sjukvård

Läs mer

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-05-07 Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem INLEDNING Patientdatalagen

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Instruktion Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 4 2018-09-11 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 584-2013 Socialnämnden Skellefteå kommun Socialkontoret 931 85 Skellefteå Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning enligt direktiv 2013:43 och syftar till att belysa

Läs mer

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Maria Jacobsson Socialstyrelsen

Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga. Maria Jacobsson Socialstyrelsen Informationssäkerhet en patientsäkerhetsfråga Maria Jacobsson Socialstyrelsen Syftet med patientdatalagen tillgodose patientsäkerhet och god kvalitet samt främja kostnadseffektivitet patienters och övriga

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen Datum Diarienr 2013-08-26 920-2012 Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset Sjukhusledningen C1:89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen

Läs mer

Patientdatalag. Patientdatautredningens huvudbetänkande SOU 2006:82 Patientdatautredningen

Patientdatalag. Patientdatautredningens huvudbetänkande SOU 2006:82  Patientdatautredningen Patientdatalag s huvudbetänkande SOU 2006:82 www.sou.gov.se/patientdata Tidigare Kvalitetsregisterutredningen Särskild utredare: lagmannen Sigurd Heuman Sakkunniga och experter 1 Behandlingen av personuppgifter

Läs mer

Journalföring inom hälso- och sjukvården och sekretess

Journalföring inom hälso- och sjukvården och sekretess Utfärdad av: Medicinskt ansvarig Sjuksköterska Margaret Fritz Giltig från: 2018-07-10 Upprättad: 2017-11-16 Reviderad:2018-07-10 Journalföring inom hälso- och sjukvården och sekretess 1 Innehåll Syfte..2

Läs mer

Föreläsning för medicinska sekreterare 18 maj Linda Hamidi jurist/utredare

Föreläsning för medicinska sekreterare 18 maj Linda Hamidi jurist/utredare Föreläsning för medicinska sekreterare 18 maj 2017 Linda Hamidi jurist/utredare Agenda Kort om IVO Syftet med en patientjournal Journalförstöring: från ansökan till beslut Verkställighet Vad göra när uppgifter

Läs mer

Jens Larsson,

Jens Larsson, Patientdatalagen, journaler på nätet, patientintegritet, sociala medier uppdatering lagar och regler Jens Larsson, 0706-110179 jens.larsson@lul.se Jens Larsson, Chefsjurist Offentlighetsprincipens syften

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

Sekretess, lagar och datormiljö

Sekretess, lagar och datormiljö Sekretess, lagar och datormiljö VT 2015 Sekretess och tystnadsplikt Tystnadsplikt gäller oss som individer Tystnadsplikt är ett personligt ansvar vi alltid har, vare sig vi agerar i tjänsten eller som

Läs mer

Informationssäkerhet. Varför jobbar vi med informationssäkerhet? Vad är informationssäkerhet? Presentation

Informationssäkerhet. Varför jobbar vi med informationssäkerhet? Vad är informationssäkerhet? Presentation Presentation Informationssäkerhet Kim Strandberg Informationssäkerhetsstrateg/jurist kim.strandberg@regionostergotland.se 010-103 03 385 Region Informationssäkerhet, Östergötland 2015-03-11, Kim Strandberg

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 587-2013 Vård- och omsorgsnämnden Östersunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen 831 82 Östersund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ)

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamhet och daglig verksamhet Sida 0 (8) Vers. 2.0 Rev. 2018 Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsdokumentation

Hälso- och sjukvårdsdokumentation SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-10-10 Beslutad av SN 126 2017-10-25 Hälso- och sjukvårdsdokumentation BAKGRUND Vårdgivaren ansvarar för att det förs patientjournaler.

Läs mer

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen Beslut Diarienr 1 (12) 2019-06-28 143-2017 Omsorgsnämnden Uppsala kommun Omsorgsförvaltningen 753 75 Uppsala Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt

Läs mer

Information om personuppgiftsbehandling till studenter

Information om personuppgiftsbehandling till studenter Koncernkontoret Koncernstab HR Marie Karlsson HR-strateg 040-6753639 Marie.mk.karlsson@skane.se Datum 180912 Version 1 1 (5) Information om personuppgiftsbehandling till studenter Allmänt Nedan följer

Läs mer

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen 1 (5) Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänna riktlinjer för e-tjänsten Journalen

Läs mer

Tillsyn - äldreomsorg

Tillsyn - äldreomsorg Datum Diarienr 2011-12-07 877-2010 TioHundra AB Box 905 761 29 Norrtälje Tillsyn - äldreomsorg Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att TioHundra AB 1. I Procapita genom direktåtkomst

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Kvalitetssäkra patientjournalen TANDHYG Kvalitetssäkra patientjournalen Inledning En legitimerad tandhygienist måste utöver sitt yrkeskunnande om

Läs mer

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen Beslut Diarienr 1 (16) 2019-06-28 143-2017 Äldrenämnden Uppsala kommun Äldreförvaltningen 753 75 Uppsala Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt

Läs mer

Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011

Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011 Konferens om tandtekniska arbeten den 26 januari 2011 Pål Resare Socialstyrelsen 1 3 TL Krav på tandvården 3 Tandvården ska bedrivas så att den uppfyller kravet på en god tandvård. Detta innebär att den

Läs mer

Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation

Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation Socialförvaltningen Rutin för loggning Dnr HSL-handboken MAS/MAR Datum för beslut 2013-11-26 Reviderad 2016-11-17 Version 1.1 Rutin för loggkontroll av åtkomst till hälso- och sjukvårdsdokumentation 1

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården i särskilt boende i Solna kommun 2012-07-16 SID 1 (9) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från revideras 2016-07-25 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i

Läs mer

Loggkontroll - granskning av åtkomst till patientuppgifter

Loggkontroll - granskning av åtkomst till patientuppgifter Koncernkontoret Enheten för informationssäkerhet informationssakerhet@skane.se Datum: 2013-07-01 Dnr: Dokumentförvaltare: Enheten för informationssäkerhet Koncernkontoret Dokumentets status: Beslutad Dokumentid:

Läs mer

Aktiva Val. Journalfilter i TakeCare

Aktiva Val. Journalfilter i TakeCare Aktiva Val Journalfilter i TakeCare Grundläggande princip Den hälso- och sjukvårdspersonal, entreprenör, uppdragstagare eller annan som arbetar för en vårdgivare eller som har slutit avtal med en vårdgivare.ska

Läs mer

Informationssäkerhet i patientjournalen

Informationssäkerhet i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Informationssäkerhet i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Avtal LK 09-0

Avtal LK 09-0 1(6) Avtal om sammanhållen journalföring för privat vårdgivare Landstinget i Jönköpings län ges rätt att för privata vårdgivares räkning träffa avtal om sammanhållen journalföring. 1 PARTER ,

Läs mer

Behandling av personuppgifter för forskning

Behandling av personuppgifter för forskning Koncernkontoret Enheten för juridik Datum 2015-12-01 Ansvarig: Personuppgiftsombudet Version 1.0 Behandling av personuppgifter för forskning -UTLÄMNING OCH ÅTKOMST TILL PERSONUPPGIFTER FÖR ÄNDAMÅLET FORSKNING

Läs mer

BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter.

BESLUT. Datum Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom Region Skånes sjukvårdande verksamheter. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2013-06-16 1 (6) Tillämpningsanvisningar Fotografering, filmning och ljudupptagning inom s sjukvårdande

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor 1. 1. Beredningen för PROTOKOLLSUTDRAG 1 (1) 43 Uppföljning av efterlevnaden av anvisningar för logguppgifter och dataintrång Diarienummer 1202435 Beredningens beslut Beredningen för föreslår regionstyrelsen

Läs mer