Kommunstyrelsens årsberättelse 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens årsberättelse 2014"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson, Datum Ks/2015: Bokslut/ekonomiuppföljning Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens årsberättelse 2014 Härmed överlämnas Kommunstyrelsens årsberättelse för 2014 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens årsberättelse 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner årsberättelse för Skickas till Ekonomiavdelningen Anders Dahlén Kommunchef Morgan Persson Ekonomichef c:\users\vala8605\appdata\local\microsoft\windows\temporary internet files\content.ie5\hezxoutx\ks_2015_40 - kommunstyrelsens %e5rsber%e4ttelse 2014{fcfe-aebe-0ca2-563a-ddba-a101}.rtf KRISTINEHAMNS KOMMUN Postadress 1. Ekonomiavdelningen Kristinehamn E-post kommunen@kristinehamn.se Besöksadress Uroxen Kungsgatan 30 Telefon vx Fax Bankgiro Organisationsnr

2 Kommunstyrelsens Årsberättelse 2014 Förslag kommunstyrelsen 3 mars 2015

3 KOMMUNSTYRELSEN Ordförande: Bjarne Olsson Förvaltningschef: Anders Dahlén (mkr) Budget 2014 Bokslut 2014 Bokslut 2013 Intäkter -68,3-67,9-53,0 Kostnader 191,9 187,6 122,2 varav personal 53,4 52,4 48,7 Nettokostnad 123,6 119,7 117,9 Budgetavvikelse +3,9 +3,4 KOMMUNSTYRELSENS ANSVARSOMRÅDE Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan med ansvar för kommunens utveckling och ekonomiska ställning. Kommunstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter samt ha uppsikt över övriga nämnders, kommunala bolags och kommunalförbunds verksamheter. Kommunstyrelsens förvaltning är kommunledningsförvaltningen. Kommunledningsförvaltningen består av kansliavdelningen, ekonomiavdelningen, personalavdelningen, IT-avdelningen och planeringsavdelningen. Kommunledningsförvaltningen arbetar kommunövergripande med att stärka samordning och samsyn mellan förvaltningarna i gemensamma frågor. Förvaltningen ansvarar bland annat för: ärendeberedning och administrativt stöd finans- och redovisningsfrågor personaladministration samhällsbyggnadsfrågor och kommunens fysiska utveckling översiktlig planering för användning av mark och vatten samt upprättandet av detaljplaner kollektivtrafik hamn- och sjöfartsfrågor infrastruktur IT-frågor information/kommunikation besöks- och turismnäring demokrati och jämställdhet miljö- och säkerhetssamordning EU och internationellt arbete samordning av det drogförebyggande arbetet integration

4 VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET Under augusti månad drabbades Kristinehamns kommun av ett skyfall vilket orsakade översvämningsskador hos ett antal invånare samt den kommunala infrastrukturen (vägar och broar). Val till EU och Riksdagsval har genomförts samt förberedelser om ett extra val som dock ej behövde genomföras. För första gången lanserades en politiskt antagen besöksplan. En plan som kommer att underlätta för politiken, nämnder, närings- och föreningsliv att prioritera och hitta samordningsvinster för att stimulera besöksnäringen och aktiviteter som skall skapa tillväxt i Kristinehamn. Kristinehamns gästhamn har arrenderats ut till en privat entreprenör. Detaljplan Vålösundet östra del 2 och 4 har antagits. Planerna medger ökade byggrätter och kommer att leda till ökad permanentbosättning i Vålösundet. Genomförandet av planerna kommer även att innebära upprustning av allmän platsmark som gata, park och parkering. Del 2 innebär även att båtupplaget och hamnytan byggs om. Hamnytan kommer bl.a. att innebära en ny spolplatta, reningsanläggning och möjlighet till bensintankning. Genomförandet av detaljplan Vålösundet del 1 och 3 fortsatte under året. I del 3 innebar det utbyggnad av vatten- och avlopp, nya gator, samt viss upprustning av allmän platsmark. I del 1 har genomförandet bl.a. inneburit byggnation om cykelbana, parkeringar, vistelsebryggor samt en trafiksäker korsning. Under hösten beslutades att kommunens översiktsplan ska revideras. Kommunens lokala tillväxtprogram ska även integreras i översiktsplanen. Arbetet beräknas pågå till Arbetet med en kommunal översvämningsstrategi påbörjades innan sommaren. En omfattande utredning om förutsättningar för vatten- och avloppsförsörjning inom kommunens fritidshusområden har genomförts. Utredningen kommer att ligga till grund för nya ställningstaganden och beslut om vatten- och avloppsförsörjning i fritidshusområdena.

5 Sammanfattande måluppfyllelse för kommunstyrelsens verksamhetsmål 2014 betyder att kommunstyrelsens mål är uppfyllt betyder att kommunstyrelsens mål är delvis uppfyllt betyder att kommunstyrelsens mål inte är uppfyllt Kommunfullmäktiges mål Kristinehamns kommuns ka vara en trygg och säker kommun. Kommunen ska erbjuda sina invånare en god service med hög kvalitet och god tillgänglighet utifrån en långsiktigt god ekonomi. Invånarna ska känna att de har inflytande Kristinehamn ska vara en attraktiv kommun för både invånare och besökare med goda möjligheter till motion och idrott samt för natur- och kulturupplevelser Kommunens invånare ska kunna bo i attraktiva lägen och trygga miljöer Samtliga verksamheter i kommunen ska ge goda förutsättningar för näringslivet Kommunen ska arbeta för jämställdhet och mångfald för att ge alla invånare likvärdiga livsvillkor Kommunen ska underlätta för invånarna att leva miljömedvetet och den egna verksamheten ska vara ett gott föredöme Kommunstyrelsens mål Förenkla för kommuninvånarna att nå rätt information i kommunen Kommuninvånarna ska tryggt och säkert kunna vistas utomhus på kvällar och nätter. Underlätta för invånarna till inflytande på kommunala beslut Stimulera turismnäringen God planberedskap för olika typer av bostäder i attraktiva boendemiljöer. Verka för möjligheten att bo permanent i fritidshusområdena inom kommunen. Aktivt arbeta med att så många som möjligt i hela kommunen får tillgång till fiberanslutning. Ge god service till och underlätta för företagen att kommunicera med kommunen. God planberedskap för olika typer av näringslivsverksamhet De statsbidrag som är avsedda för nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar ska fördelas på kommunens verksamheter utifrån ett kommunövergripande helhetsperspektiv. Stödja kommunens verksamheter i deras arbete med jämställdhet och mångfald Stödja kommunens verksamheter i deras miljöarbete Resultat KS 2014 Resultaten för kommunstyrelsens respektive mål presenteras i följande avsnitt.

6 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSMÅL Övergripande mål Kristinehamns kommun ska vara en trygg och säker kommun. Kommunen ska erbjuda sina invånare en god service med hög kvalitet och god tillgänglighet utifrån en långsiktigt god ekonomi. Kommunstyrelsens mål Ö:1 Förenkla för kommuninvånarna att nå rätt information i kommunen. Målet är delvis uppfyllt Svarstider växel (andel samtal med svar inom sekunder) Hur stor andel av medborgarna som tar kontakt med kommunen via telefon får ett direkt svar på en enkel fråga? (procent) Svarstider handläggare (andel samtal med svar inom 12 sekunder) Hur stor andel av medborgarna uppfattar att de får ett gott bemötande när de via telefon ställt en enkel fråga till kommunen? (procent) Invånarnas upplevda nöjdhet med 56 Ingen 53 kommunens information mätning Informationsindex för kommunens webbplats Fortsatt utveckling av E-tjänster på kommunens hemsida Aktiviteten pågår. Kartlägga kommunens behov av telefonitjänst Aktiviteten pågår. Resultatet av årets servicemätning för telefoni kan sammanfattas enligt följande: Korta svartider i växeln rankar Kristinehamn som nionde kommun (av 131 deltagande kommuner) De korta svarstiderna ligger konstant över tid. Mer än hälften av samtalen stannar i växeln vilket betyder att knappt hälften av samtalen från medborgarna får ett direkt svar på enkel fråga vid första telefonsamtalet. Drygt hälften av de samtal som kan kopplas vidare har bra svarstid. Flertalet upplever ett gott bemötande av handläggaren som besvarar frågan. Resultatet från serviceundersökningen samt det betyg invånarnas ger kommunen beträffade sin nöjdhet med kommunens information ställer ännu större krav på varje anställd att svara upp samt lämna en hänvisning för att säkerställa svar till medborgarna.

7 Behovet av en ny hemsida för Kristinehamns kommun har funnits under 2014 då en fungerande sökmotor saknats, något som är efterfrågat visar en nyligen genomförd webbenkät bland användare av kristinehamn.se. Analysen kommer indikera hur arbetet med ny webbplats ska gå vidare under Utvecklingen av e-tjänster kommer att fortsätta, så även möjligheten att publicera planer, policys och styrdokument på kristinehamn.se. Personalen i växel/reception kommer under 2015 fortsätta arbeta med ett redan bra bemötande, bland annat genom kursen Kunden i fokus. Kommunstyrelsens mål Ö:2 Kommuninvånarna ska tryggt och säkert kunna vistas utomhus på kvällar och nätter. Målet är inte uppfyllt Hur invånarna ser på hur tryggt och säkert de kan vistas utomhus på kvällar och nätter 6.0 Ingen mätning 5.9 Kartlägga otrygga miljöer. Aktiviteten är inte påbörjad. Anledningen till att målet inte är uppfyllt är att aktiviteten att kartlägga otrygga miljöer inte är påbörjad. Anledningen till detta är att samverkansformerna för kartläggandet har uteblivit. Istället för att kartlägga otrygga miljöer har tillgängligheten i de centrala delarna av Kristinehamn inventerats.

8 Mål 1 Invånarna ska känna att de har inflytande Kommunstyrelsens mål Underlätta för invånarna till inflytande på kommunala beslut. Målet är uppfyllt /uppföljning Invånarnas upplevda nöjdhet med möjligheter till 4.6 Ingen 4.0 påverka politiska beslut mätning Andel detaljplaner som överklagats (procent) Andel övriga ärende i kommunfullmäktige som överklagats (procent) Utvärdera nuvarande former för påverkan/inflytande och föreslå eventuella förändringar. Aktiviteten är genomförd. Skapa en hållbar struktur för ungdomars inflytande. Aktiviteten pågår. Utveckla metoder för att i ett tidigt skede synliggöra och informera invånarna om viktiga frågor som kommunen hanterar. Aktiviteten är inte påbörjad. Kommunens nya demokratistrateg tillträdde i augusti 2014 och fortsätter arbetet med konceptet medborgardialog för skapa arenor där politiker och invånare i kommunen kan träffas. Vidare har en översyn angående medborgarförslag påbörjats, då det varit en kanal för inflytande som fungerat mindre bra. Förslag på alternativ lösning lämnas våren Konceptet med medborgardialog fortsätter och utvecklas efter hand för att så långt det är möjligt tilltala en mångfald av Kristinehamns invånare. I konceptet med medborgardialog ingår även medborgarförslag, som visat sig innebära långa handläggningstider och många gånger onödig byråkrati, då många av de förslag som inkommer har karaktären av synpunkter som skulle kunna hanteras på ett enklare sätt. Ett alternativ och en mer effektiv lösning är under arbete och presenteras våren Målet får därmed anses uppföljt. Planeringsavdelningen har fortsatt deltagit i SKL:s nätverk för medborgardialog i planprocessen. Detaljplan Vålösundet del 2 och 4 har antagits och överklagats under Planerna har varit stora, omfattad många sakägare och har varit relativt komplexa. Dessa planer har överklagats trots omfattande dialog med sakägarna. Att planerna har överklagats bedöms vara en följd av att kommunen inte har haft möjlighet att tillgodoses allas intressen i planläggningen. I del 2 undantogs en del av planen sedan bestämmelserna i planförslaget hade skapat en stor opinion bland delar av sakägarna. Under 2014 har arbetet med att göra om Svinvallen till en ny stadspark fortskridit. Arbetet har skett i nära dialog med kommuninvånarna. I september genomfördes t.ex. en test av den blivande stadsparken med olika typer av events för att öka besökarnas förståelse av förslaget.

9 Barn- och ungdomsplan Den stora aktiviteten under 2014 har varit att skriva en barn- och ungdomsplan med tillhörande barn- och ungdomschecklista. För att nå målet i den barn- och ungdomspolitiska planen, som är att alla barn- och ungdomar i Kristinehamns kommun ska känna att de har inflytande, fokuserar kommunen på fyra metodområden som ska öka delaktigheten och inflytandet hos barn- och ungdomar i kommunen. Sprida kunskap Handlar om att tillhandahålla information om fri- och rättigheter gällande demokrati och demokratiska processer samt att göra den information som finns lättillgänglig för alla. Spara tid Handlar om att komprimera den tid det tar att vara med och påverka. Handlar också om kortare beslutsprocesser och nya kommunikationslösningar samt att släppa in medborgarna, och då främst barn och ungdomar, mer direkt. Skapa rum Handlar om att skapa möjligheter för neutrala möten främst på barn- och ungdomars egna arenor och där maktskillnaderna inte får utrymme. Grundläggande i att skapa rum är att förtroendevalda och tjänstepersoner i Kristinehamns kommun ska våga prata med ungdomar på riktigt, vara uppsökande och inbjudande. Ge resurser Handlar om att ge kunskapsmässiga och ekonomiska resurser så att barn och ungdomar får möjligheter att delta i samhällsutvecklingen på lika villkor som alla andra. Direkt dialog med barn och ungdomar. Kommunen har vid flertalet tillfällen deltagit i evenemang med barn och ungdomar som syftar till att ha en direkt dialog med barn och ungdomar. Bland annat har man deltagit i ett engagemangstorg på Presterudsgymnasiet med temat Ung i Kristinehamn och Europa Där informerade kommunen om möjligheten att få inflytande och påverka i sin kommun. Flertalet förslag om vad ungdomar saknar i Kristinehamn inkom. Föreläsningar/utbildningar inom området ungdomsinflytande Kommunen har bjudit in sina förtroendevalda till en utbildning av Sveriges Ungdomsråd i hur man kan skapa en fungerande struktur för ungdomsinflytande. Tyvärr fick den utbildningen ställas in då endast en förtroendevald kunde komma. Handleda feriearbetande ungdomar Kommunen har, tillsammans med Demokratiakademin, under tre veckor handlett feriearbetande skolungdomar och gett dem en grundutbildning i demokrati, möjligheter till inflytande, mänskliga rättigheter och i att driva projekt. Arbetet har mynnat ut i att ungdomarna har planerat, anordnat och genomfört en antirasistisk festival med inriktning på mänskliga rättigheter. Detta föreslås bli en årligt återkommande aktivitet.

10 Mål 2 Kristinehamn ska vara en attraktiv kommun för både invånare och besökare med goda möjligheter till motion och idrott samt för natur- och kulturupplevelser. Kommunstyrelsens mål Stimulera turismnäringen. Målet är delvis uppfyllt 1 Turismens omsättning mkr (HUI Research/SCB) Publiceras april Kommersiella gästnätter, antal helår 2014 (SCB) Kommersiella gästnätter, antal juni-augusti 2014 (SCB) Publiceras april Antal årssysselsatta inom turismnäringen Publiceras april (HUI Research/SCB) 2015 Antal gästande ekipage gästhamnen (husbil/båt) Besökare Kristinehamns turistbyrå Kristinehamn.se, antal sidvisningar webben, turism Ta fram en besöksstrategi. Aktiviteten är genomförd. Skapa förutsättningar och möjligheter för föreningar att utföra arrangemang som bidrar positivt till besöksnäringen. Aktiviteten pågår. Arbeta för en helhetssyn och samordning av kommunens skötsel av strategiskt viktiga och välbesökta platser. Aktiviteten är inte påbörjad. Delta i utvecklingen av Kristinehamns gästhamn och dess närområde med inriktning extern drift 2014/2015. Aktiviteten är genomförd. Utveckla en ny turistisk plattform på webben. Aktiviteten är genomförd. Delta i Vänerövergripande förstudie med möjligheter att placera ett kryssningsfartyg på Vänern. Aktiviteten är genomförd. Utveckla och säkerställa driften av båtlinjen Öluffa med båtbuss 95. Aktiviteten pågår. Kvalitetssäkra vandringsled södra Kristinehamn. Aktiviteten är inte påbörjad. 1 Synpunkter finns kring HUI Research beträffande inhämtning av statistik och redovisade siffror. Visit Värmland, Kristinehamns kommun m-fl. fortsätter dock samarbetet med HUI Research. Kristinehamn använder även statistik direkt från SCB. 2 Mätningen avser visningar ny webbsida, för tiden 1 maj-31 december. Inte jämförbar med tidigare år. 3 Avser visningar kultur/fritid/turism. Inte jämförbar med 2014.

11 För första gången lanserades en politiskt antagen besöksplan. En plan som kommer att underlätta för politiken, nämnder, närings- och föreningsliv att prioritera och hitta samordningsvinster för att stimulera besöksnäringen och aktiviteter som skall skapa tillväxt i Kristinehamn. En destinationsgrupp har bildats som har olika temaansvar, (se sid 16 i Besöksplanen). Olika möten har ägt rum och processer har inletts. Föreningslivet, med fokus idrottsföreningar, fortsätter att leverera och skapa gästnätter och stimulera den lokala handeln i Kristinehamn. Området Idrottsturism börjar allt mer bli ett vedertaget begrepp. Ny friidrottsarena öppnar upp möjligheterna för större tävlingar. Uppdaterad teknik på Kristinehamns skyttecenter har redan resulterat i att föreningen står som värd för SM i banskytte Kristinehamn Arena har fått nytt konstgräs vilket under högsäsong innebär en nästan fullbokad arena med lag från hela Sverige som spelar cuper, har lägerverksamhet eller olika samlingar. Värmlands distansryttare har fått klartecken att Nordisk Baltiska mästerskapen i distansritt skall äga rum i Kristinehamn sommaren Kristinehamns gästhamn har fått en rejäl uppfräschning i form av 300 meter ny kaj. Verksamheten lades ut på entreprenad med start 1 juni. I vanlig ordning slogs nya rekord med antalet betalande båt- och husbilsekipage. Tillika blev Kristinehamn kommun utvald som 11:e bästa båtkommun i Sverige. För att lättare kunna profilera Kristinehamn och alla evenemang och besöksmål flyttades de turistiska delarna ut från till en hel ny plattform som lanserades våren 2014, Sidans struktur följer Visit Värmlands modell. Den turistiska Facebooksidan utvecklas löpande och har passerad följare/gillare. En förstudie genomförd i samverkan flera kommuner runt Vänern är klar och med syfte att stimulera redare i världen att bedriva kryssningstrafik. Osäkert vem idag som äger frågan och bedriver införsäljning. Konceptet Öluffa med Båtbuss 95 i samverkan med Karlstad och Hammarö genomfördes trots att rederiet gick i konkurs. Fortsatt positivt inslag på Vänern även om beläggningen kunde vara bättre. Ny upphandling skall göras för I samverkan med Fritidsavdelningen invigdes konceptet turbåtstrafik med m/f Vålön mellan centrum och turbåtsbryggan nedanför Café Pärlan. Ett pilotprojekt har inletts i samverkan med Länsstyrelsen att kvalitetssäkra tre vandringsleder i Visnums-Kil. Dialog har förts med föreningen Värmlandsleder och reservatsförvaltare på Länsstyrelsen. Målet är invigning hösten Resultatet kring kommersiella gästnätter har under sommaren minskade marginellt. Fler anläggningar har dock rapporterat in mycket goda resultat och omsättningshöjningar. Två boendeanläggningar har blivit permanenta flyktingförläggningar. Resultatet för hela 2014 presenteras våren 2015.

12 Mål 3 Kommunens invånare ska kunna bo i attraktiva lägen och trygga miljöer. Kommunstyrelsens mål 3:1 God planberedskap för olika typer av bostäder i attraktiva boendemiljöer. Målet är uppfyllt Antal lagakraftvunna detaljplaner i Kristinehamns tätort som medger minst 100 lägenheter i flerbostadshus och 50 småhus. >100 >50 > 100 >50 >100 >50 Slutförande av planuppdrag avseende detaljplan för Vålösundet östra, del 2, 4 och 5, Marieberg, kv. Katamaranen, Kvarnbyn m.fl. Delar av aktiviteten är genomförd/delar av aktiviteten pågår/delar av aktiviteten är inte påbörjad. Aktualitetsprövning av kommunens översiktsplan. Aktiviteten pågår. Byggprojektuppföljning för lagakraftvunna detaljplaner i Vålösundet. Aktiviteten är inte påbörjad. Det finns en mycket god planberedskap för attraktiva flerbostadshus och småhus i Kristinehamns kommun. Genom planläggningen i Sannkajen, Vålösundet, Presterud och Marieberg kommer planberedskapen vara tryggad för lång tid framåt. Inriktningen följer översiktsplanen från Under 2014 beslutade kommunfullmäktige att översiktsplane ska revideras. Den nya översiktsplanen förväntas blir klar under 2017 och kommer att ange kommunens utvecklingsinriktning för kommande decennier. I Marieberg har Kristinehamnsbostäder färdigställd ytterligare 17 lägenheter som också är uthyrda. Försäljningen av kommunala tomter i kvarteret Katamaranen i Vålösundet pågår och under 2014 såldes sex tomter, det har även sålts två centrala tomter. Diskussioner har under 2014 genomförts med ett antal intressenter om att bygga bostäder vid Sannakajen. Tre markanvisningsavtal tecknades men ingen byggnation har hittills startats. Detaljplanerna i Vålösundet medger utökade byggrätter och innehåller dessutom nya småhustomter. Del 1 och 3 har vunnit laga kraft och där sker nu en relativt omfattande omvandling då små fritidshus byggs om till större permanentbostäder. Del 2 och 4 är antagna av kommunfullmäktige men är överklagande. Del 2 vann laga kraft i januari 2015 och del 4 förväntas vinna laga kraft under En upprustning av de offentliga miljöerna i Vålösundet har påbörjats och kommer att fortsätta under ett antal år. Arbetet med en ny stadspark vid Svinvallen har pågått och ett planprogram för detta är antaget av kommunstyrelsen. Arbetet kommer att fortsätta och ett genomförande förvantas kunna startas under 2016.

13 Kommunstyrelsens mål 3:2 Verka för möjligheten att bo permanent i fritidshusområdena inom kommunen. Målet är delvis uppfyllt Antal bosatta i fritidshusområden Genomförande av översiktliga VA-utredningar i kommunens fritidshusområden. Aktiviteten är genomförd. En omfattande utredning om förutsättningarna för vatten- och avloppsförsörjning och utökade byggrätter i kommunens fritidshusområden har genomförts under Utredningen kommer att resultera i ställningstaganden om huruvida kommunen kan stå fast i kommunfullmäktiges tidigare beslutet att utöka byggrätterna i kommunens fritidshusområden och uppmuntra permanentboende i dessa. Utredningen kommer sannolikt även innebära behov av ställningstaganden om stora kommunala åtaganden avseende kommande anslutningar till det kommunala verksamhetsområdet för vatten- och avlopp. Kommunstyrelsens mål 3:3 Aktivt arbeta med att så många som möjligt i hela kommunen får tillgång till fiberanslutning. Målet är delvis uppfyllt Andel av befolkningen som har tillgång till bredband ska öka (tätort och landsbygd) Andel av arbetsställen som har tillgång till bredband ska öka (tätort och landsbygd) Ta fram en reviderad bredbandsstrategi och realisera handlingsplaner för kommunens bredbandsstrategi med målet att öka fiberutbyggnaden på landsbygden. Aktiviteten är genomförd. Stödja byalag och fiberföreningar i arbetet med att etablera fiber till hushåll och företag på landsbygden. Aktiviteten är genomförd. 4 n svår att följa upp. 5 Valda indikatorer har visat sig svåra att följa upp eftersom varken statistik från SCB och PTS kan verifieras. En översyn av indikatorer pågår för närvarande för att hitta bra instrument för att följa upp utvecklingen. Bredbandssamordnarna i Värmland jobbar just nu med att få fram enhetliga indikatorer.

14 Exempel på genomförda aktiviteter: Rudskoga Fiberförening tillsammans med Skanova etablerat fiber till 166 hushåll (första etappen). Arbetar vidare med nästa etapp (ca 100 hushåll). Ölme Fiber har tecknat avtal med IP-Only/Kristinehamns Stadsnät och har påbörjat utbyggnaden av Fibernätet under Över 600 hushåll kommer att anslutas. Vike Fiberförening arbetar just nu med att fastställa hur stort område ska bli för fiberutbyggnaden i området och att tillsammans med kommunen lösa frågan med anslutningspunkt för byanätet. I Björneborg har IP-Only genomfört en framgångsrik försäljningskampanj. Beslut finns att bygga villafiber under I övriga delar på landsbygden pågår marknadsföringsinsatser för att bilda fiberföreningar Kommunens bredbandssamordnare har regelbundna möten med såväl IP-Only, TeliaSonera och Skanova med syfte att stimulera marknadens aktörer att bygga fibernät tillsammans med byalag och fiberföreningar. Under 2014 har en reviderad bredbandsstrategi och en handlingsplan för 2015 tagits fram och beslutats av kommunstyrelsen. Arbetet med att stödja byalag och fiberföreningar har varit framgångsrikt. Under 2014 har omfattande fiberanslutningar etablerats i Rudskoga- och Ölmeområdet. Leverantören IP-Only/Kristinehamn Stadsnät har under 2014 påbörjat ett arbete för att tillsammans med kommunen uppnå bredbandsmålet. Bidragssystemet från statliga och regionala myndigheter är fortfarande oklara vilket sannolikt leder till förseningar av tidplaner för byggnation av fibernät. Detta faktum skapar just nu osäkerhet bland fiberföreningarna. Bredbandssamordnaren har under årets sista kvartal fått genomföra betydande insatser för att informera och diskutera bidragsproblematiken. Osäkerheten är också stor hos Region Värmland och Länsstyrelsen. Mål 4 Barnomsorg och skola ska hålla så hög kvalitet att den lockar nya invånare. Inga mål fastställda för kommunstyrelsen 2014.

15 Mål 5 Samtliga verksamheter i kommunen ska ge goda förutsättningar för näringslivet. Kommunstyrelsens mål 5:1 Ge god service till och underlätta för företagen att kommunicera med kommunen. Målet är delvis uppfyllt INSIKT, Nöjd Kund Index 6 helhetsbedömning ska förbättras Ingen mätning 70 Ingen mätning 68 Aktiviteter i handlingsplan Förenkla helt enkelt. Aktiviteten pågår. En av inriktningarna i handlingsplanen har varit att förbättra bemötandet till både företagare och övriga kunder när det gäller INSIKTS huvudinriktning myndighetsutövning. Företagen har bl.a. tagits emot via en väg in via näringslivssamverkan för att säkerställa kontakten med kommunen och företagen. Det har påbörjats en utredning hur kundservicen kan förbättras med bl.a. stöd av e- tjänster och telefonilösningar. Även enskilda förbättringar gällande telefonhänvisning/telefontider och återkoppling av mail till medborgarna kommer att finnas med i underlaget. Kommunstyrelsens mål 5:2 God planberedskap för olika typer av näringslivsverksamhet. Målet är inte uppfyllt Slutförande av planuppdrag avseende Presterud (A9), Kroksvik, Marieberg, Uttern (bussdepå), Buffeln (Coop) samt Broängen I samband med 2014 års aktualitetsprövning av översiktsplanen ska förslag till kvantitativa indikatorer för planberedskap för relevanta näringar identifieras. Aktiviteten är inte påbörjad. Arbete påbörjas med att ta fram detaljplaner för handel med byggrätt för minst m 2. Aktiviteten är inte påbörjad. Visst planarbete har genomförts för att skapa mer yta för bl.a. handel. Vidare har markförhandlingar med flera olika aktörer pågått för att komma över strategiskt viktig mark för handelsetableringar. Markförhandlingar och planläggning bör slutföras. 6 Sveriges kommuner och Landsting, INSIKT - en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning. Mätning sker vartannat år.

16 Mål 6 Kommunen ska arbeta för jämställdhet och mångfald för att ge alla invånare likvärdiga livsvillkor. Kommunstyrelsens mål 6:1 De statsbidrag som är avsedda för nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar ska fördelas på kommunens verksamheter utifrån ett kommunövergripande helhetsperspektiv. Målet är delvis uppfyllt 2014 Tydlighet och trasparens vid budgetuppföljning Delvis och redovisning av de statliga medlen. uppfyllt Upplevd känsla av inflytande och delaktighet i Delvis beslutsprocessen för fördelning av de statliga uppfyllt medlen för ansvariga för verksamheter som arbetar med nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar. Skapa forum och utveckla arbetssätt som leder till ökad intern samverkan mellan ansvariga för verksamheter som arbetar med nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar. Aktiviteten är genomförd. Utveckla rutiner/överenskommelser för hur statsbidragen ska fördelas. Aktiviteten pågår. Under 2014 har en förvaltningsövergripande integrationsgrupp startats upp och haft regelbundna möten. I gruppen har ansvariga för verksamheter som arbetar med nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar funnits representerade. Det förvaltningsövergripande arbetet under 2014 har lett till ökad samverkan gällande verksamhetsfrågor samt även ökad kunskap om de statsbidrag som kommunen får och vad de är avsedda att användas till. Genom att alla statsbidrag som är avsedda för nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar inför 2014 samlats i en budget och sedan fördelas i samverkan med övriga förvaltningar/verksamheter finns en tydlighet och transparens i redovisningen. Under 2014 har arbetet med att ta fram rutiner/överenskommelser om fördelning av statsbidragen som är avsedda för nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar påbörjats. En översyn genomfördes och därefter gjordes en sammanställning som visar alla tillgängliga statsbidrag och hur dessa hanteras i kommunen i dagsläget. Sammanställningen ger en tydlig bild av vilka bidrag som är kopplade till vilken förvaltning/verksamhet såväl som vilka bidrag som betalas ut automatiskt som vilka som ska återsökas av kommunen.

17 Kommunstyrelsen mål 6:2 Stödja kommunens verksamheter i deras arbete med jämställdhet och mångfald. Målet är inte uppfyllt Saknas Utveckla arbetssätt för att stödja kommunens verksamheter i deras arbete med jämställdhet och mångfald. Aktiviteten är inte genomförd. Kommunens nya Jämställdhetsstrateg tillträdde sin tjänst i augusti 2014 och har påbörjat arbetet med att få in ett tydligt genus-, jämställdhets och HBTQ-perspektiv i den Folkhälsoplan som är under beredning. Kommunen undertecknade CEMR-deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå i november Det finns fortfarande ingen handlingsplan upprättad för arbetet med CEMR, vilket är något som jämställdhetsstrategen ska påbörja. Målet kan inte anses uppfyllt, men arbetet har påbörjats för att upprätta stöd till de kommunala verksamheterna i deras arbete med jämställdhet. Mål 7 Kommunen ska underlätta för invånarna att leva miljömedvetet och den egna verksamheten ska vara ett gott föredöme. Kommunstyrelsens mål Stödja kommunens verksamheter i deras miljöarbete. Målet är delvis uppfyllt Saknas Utvärdera Plan för långsiktigt och hållbar utveckling för Kristinehamns kommun (KS 46, ). Aktiviteten pågår. Utveckla arbetssätt för att stödja kommunens verksamheter i deras miljöarbete. Aktiviteten pågår. Påbörja arbetet med att ta fram en metod för att följa upp effekterna av kommunledningsförvaltningens stöd till verksamheterna i deras miljöarbete. Aktiviteten pågår.

18 Utvärdera Plan för långsiktigt och hållbar utveckling för Kristinehamns kommun (KS 46, ). Påbörjat arbete med en handlingsplan för att genomföra de planerade aktiviteterna. Påbörjat analys och utvärdering av hur långt hållbarhetens projekt har kommit Syftet med hållbarhetsplanen 2008 var att lyfta fram och utveckla miljömålsarbete i kommunen. Några av projekten som finns i hållbarhetsstrategin har blivit antagna planer av kommunfullmäktige och några har blivit övergripande strategier beslutade av kommunstyrelsen. Två antagna planer har reviderats. För några projekt har kommunstyrelsen tagit beslut om fortsatt arbete med ärenden inom organisationen. bl.a. för vattendirektivet och ett reviderat naturvårds- och friluftslivsprogram. Här har underlag tagits fram. Projektet Gröna nyckeltal med miljöberättelse till bokslutet har utförts årligen sedan Information och dialog om planen finns med i den handlingsplan som tagits fram och aktiviteter om detta är planerade att genomföras Utveckla arbetssätt för att stödja kommunens verksamheter i deras miljöarbete. Påbörjat genomgång av de statsbidrag och projekt som vi stödjer verksamheternas miljöarbete med för att utvärdera den här formen av arbetssätt. Två nya LOVAbidrag har beviljats och ett nytt LOVA-bidrag har sökts under året. En ny form av statsbidrag, Skogsstyrelsens bidrag till arbete med ädellövskog, har sökts och beviljats. Deltagit i länsstyrelsens och SKL:s träffar och nätverk om miljömålsarbete. Har medverkat i arbete med en ny handbok om lokalt arbete med miljömål som kom ut under hösten. Påbörjat analys av handboken för att hitta arbetssätt från andra håll som kan användas här. Tagit fram nya rutiner och arbetat med central personbilsansvarig för nyanskaffning och försäljning av fordon som ett stöd för verksamheterna bl.a. för att utbytet skall leda till bättre ordning och så miljö- och energieffektiva bilar som möjligt Påbörja arbetet med att ta fram en metod för att följa upp effekterna av kommunledningsförvaltningens stöd till verksamheterna i deras miljöarbete. Påbörjat detta genom att göra en handlingsplan, där det bl.a. ingår analys av ekonomiskt stöd och eget arbete för åtgärders genomförande. Målet är inte uppfyllt. Analys och värdering av hållbarhetsplanen har påbörjats och pågår. I handlings- och verksamhetsplan är tidplanen att aktiviteterna är genomförda Detta innebär också att informationsinsatser och dialogmöten om hållbarhetsarbetet i kommunen genomförs t.ex. i form av miljödag.

19 ÅRETS EKONOMISKA RESULTAT Verksamheten visar överskott mot budget med totalt 3,9 Mkr. Överskottet fördelar sig på följande verksamheter: Politisk verksamhet +/- 0 Kommunledningsförvaltning + 0,4 Mkr Övergripande gem verksamhet + 3,5 Mkr Avvikelser redovisas för intäkter med -0,5 Mkr, personalkostnader + 1,0 mkr och övriga verksamhetskostnader med + 3,3 Mkr. FRAMTIDEN Några viktiga händelser skedde i kommunen under året som har påverkan på framtiden. Vi har ett stort flyktingmottagande som ställer krav på våra förvaltningar, utöver detta så kom det också ett större antal egenbosättare från andra länder. Detta är sannolikt ingen engångshändelse utan är något vi måste förbereda oss för de närmaste åren. För första gången har Riksbanken negativ ränta, i det korta/enkla perspektivet så kan detta ses som positivt för kommunen då låneräntorna givetvis är låga, här är viktigt att hantera situationen hållbart långsiktigt så vi inte överinvesterar och skapar bekymmer i framtiden. Arbete med en ny översiktsplan för kommunen har påbörjats. Planen innehåller många frågor som kommer att påverka kommunen. Några av dessa är boende-, infrastruktur- och VA-frågor som kan komma att leda till större kommunala åtaganden. I samband med detta så ska en ny vision också arbetas fram. Ny programperiod för EU är fastställd, vi kommer att riktigt vara på tårna när det gäller möjligheter att utveckla kommunen med stöd av medel ur programmet. Kanske viktigare än någonsin är att göra omvärldsanalyser för att vara förberedd och kunna parera händelser som påverkar kommunen.

Nämndernas verksamhetsplaner 2014

Nämndernas verksamhetsplaner 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Eva-Lena Segerud,0550-88170 eva-lena.segerud@kristinehamn.se Datum 2013-11-26 Ks/2013:165 041 Budget Nämndernas verksamhetsplaner 2014 Sammanfattning

Läs mer

Nämndernas årsberättelser 2014

Nämndernas årsberättelser 2014 Nämndernas årsberättelser 2014 Kommunstyrelsen Kulturnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Skolnämnden Socialnämnden Tekniska nämnden Gemensam administrativ nämnd Östra Värmlands överförmyndarnämnd Kommunstyrelsens

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad /

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad / IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-01-03 Ks/2014:119 Sida 1(1) Handlingsplan för 2017 - bredbandsutbyggnad / Förslag till beslut I enlighet

Läs mer

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Ks/2014:119 1(2) Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun

Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun Kommunledningsförvaltningen Peter Eskebrink, 0550-85836 peter.eskebrink@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2017-05-03 Ks/2012:179 1 Näringslivspolitisk plan för Kristinehamns kommun 2018-2022 Förslag till

Läs mer

Kommunstyrelsens delårsrapport per

Kommunstyrelsens delårsrapport per TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson, 0550-88 021 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Datum 2016-08-30 KS 2016:158 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens

Läs mer

Försäljning av nytt kvarter enl detaljplan Vålösundet, del av Sörkastet norr

Försäljning av nytt kvarter enl detaljplan Vålösundet, del av Sörkastet norr Tekniska förvaltningen Ulrika Jansson, 0550-88 152 ulrika.jansson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-01-04 Ks/2016:147 Sida 1(2) Försäljning av nytt kvarter enl detaljplan Vålösundet, del av Sörkastet

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om regionalt åtgärdsprogram för miljömålen /

Länsstyrelsens remiss om regionalt åtgärdsprogram för miljömålen / Kommunledningsförvaltningen Stefan Johansson,0550-858 97 stefan.johansson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-11-21 Ks/2016:208 Sida 1(1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Länsstyrelsens remiss om

Läs mer

Försäljning av tomter i nytt kvarter enligt detaljplan Vålösundet, del av Sörkastet norr

Försäljning av tomter i nytt kvarter enligt detaljplan Vålösundet, del av Sörkastet norr Tekniska förvaltningen Ulrika Jansson, 0550-88 152 ulrika.jansson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-01-04 Ks/2016:147 Sida 1(2) Försäljning av tomter i nytt kvarter enligt detaljplan Vålösundet,

Läs mer

Motion från Paul Brännlund (SD) om testning av mobiltäckning i Kristinehamn kommun

Motion från Paul Brännlund (SD) om testning av mobiltäckning i Kristinehamn kommun IT-avdelningen Stellan Sjögren,0550-88 020 stellan.sjogren@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2015-09-04 Ks/2015:103 008 Motioner/enkel fråga/medb.förslag Motion från Paul Brännlund (SD)

Läs mer

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun

Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman, 0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Barn- och ungdomsplan Kristinehamns kommun Sammanfattning 2006 antogs av kommunfullmäktige i Kristinehamns

Läs mer

Handlingsplan för 2015 bredbandsutbyggnad

Handlingsplan för 2015 bredbandsutbyggnad Handlingsplan för 2015 bredbandsutbyggnad 1. Inledning I enlighet med Kristinehamns kommuns bredbandsstrategi ska en handlingsplan för nästkommande verksamhetsår tas fram. 2. Nulägesbeskrivning Tätort

Läs mer

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år 15 år Vision 2030 Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen Prioriterade områden 5 års period Vardagsliv Boende, fritid, kultur, miljö Välfärd Vård, utbildning, omsorg Näringsliv Företagande,

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

Medborgarförslag: Inrätta strandskydd av detaljplanen Elinerud, Visnums Kil

Medborgarförslag: Inrätta strandskydd av detaljplanen Elinerud, Visnums Kil Kommunledningsförvaltningen Malin Iwarsson,0550-88550 malin.iwarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-08-30 Ks/2014:31 Sida 1(2) Medborgarförslag: Inrätta strandskydd av detaljplanen Elinerud,

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Beslutsunderlag 2012-05-20 Motion från Folkpartiet. Tjänsteskrivelse

Beslutsunderlag 2012-05-20 Motion från Folkpartiet. Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson,0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Datum 2014-06-02 Ks/2012:162 008 Motioner/enkel fråga/medb.förslag Motion från Folkpartiet

Läs mer

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Framgångsfaktorer Trygghet Hållbar tillväxt Möjliggöra upplevelser (inom natur, miljö, hälsa, fritid och kultur) Definition Upplevd och statistik trygghet

Läs mer

Medborgarförslag, förslagslåda och e-förslag

Medborgarförslag, förslagslåda och e-förslag TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Datum 2015-01-30 Annelie Wiker 0550-85899 Annelie.Wiker@kristinehamn.se Medborgarförslag, förslagslåda och e-förslag Sammanfattning Kristinehamns kommun startade upp projekt

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 2016-03-22 Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 1. Inledning Filipstads kommuns bredbandsstrategi syftar till att uppnå de övergripande nationella målen i Regeringens bredbandsstrategi samt målen i

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Köpings kommun Rapporten skriven av: Per Wadlin, 2017-08-31 Diarienummer: KS 2017/642 Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Kerstin Gustafsson, 0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-17 Ks/2016:25 Sida 1(4)

Läs mer

Protokoll. Medborgarförslag: Markförändring och tillgänglighet fastighet och affärer Kungsgatan 54

Protokoll. Medborgarförslag: Markförändring och tillgänglighet fastighet och affärer Kungsgatan 54 Kristinehamns kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2016-09-20 Sida 16( 16) 117 Ks/2014:122 Medborgarförslag: Markförändring och tillgänglighet fastighet och affärer Kungsgatan

Läs mer

Svar på återremiss Medborgarförslag, förslagslåda och e-förslag

Svar på återremiss Medborgarförslag, förslagslåda och e-förslag Kommunledningsförvaltningen Anneli Wiker,0550-85899 anneli.wiker@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-06-04 Ks/2015:30 000 Organisation Sida 1(3) Svar på återremiss Medborgarförslag, förslagslåda

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden!

Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-06-09 Ks/2016:66 Sida 1(4) Yttrande Demokratiutredningen - Låt fler forma framtiden! Förslag

Läs mer

Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber Ekonomisk förening

Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber Ekonomisk förening TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Stellan Sjögren, 0550-88020 stellan.sjogren@kristinehamn.se Datum 2012-06-14 Kommunstyrelsen Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber

Läs mer

Genomförandeplan för Barn- och ungdomsplan för Kristinehamns kommun 2016

Genomförandeplan för Barn- och ungdomsplan för Kristinehamns kommun 2016 Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman,0550-88045 johan.ohman@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2015-12-18 Ks/2015:257 001 Övergripande direktiv/policy/gemensamma frågor Genomförandeplan

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun Antagen av kommunfullmäktige den 12:e december 2018, 227 Inledning Alingsås kommun växer och räknar med fortsatt befolkningsökning de närmsta tio åren. Detta skapar utmaningar inom flera områden som miljö,

Läs mer

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/417/01 2018-06-18 1 (3) Kommunstyrelsen Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 Förslag till beslut Föreslagen Besöksnäringsstrategi antas Sammanfattning av ärendet I samband

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut R sala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-10-01 21 (38) 246 Svar på motion om att landsbygdssäkra politiska beslut Dnr 2012/330 INLEDNING Carola Gunnarsson (C) och Christer

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Datum Förslag på disposition och tidplan för arbetet med en ny vision och kommunfullmäktiges verksamhetsmål:

Datum Förslag på disposition och tidplan för arbetet med en ny vision och kommunfullmäktiges verksamhetsmål: TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(3) Kommunledningsförvaltningen Eva-Lena Segerud, 0550-881 70 eva-lena.segerud@kristinehamn.se Datum 2015-03-10 Referens Ks/2015:66 Kommunstyrelsen Ny vision Sammanfattning Nuvarande

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun Datum 2014-09-18 Mottagare: KS Bredbandsstrategi för Filipstads kommun FILIPSTADS KOMMUN Tel vx: 0590 611 00 Org.nr: 212000-1876 Box 303 Fax: 0590 615 99 Internet: www.filipstad.se 682 27 FILIPSTAD E-post:

Läs mer

Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete

Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete 2012-02-14 Vårt Skellefteå handlingsplan för kommunens demokratiarbete Innehåll Sida 1 Inledning 3 2 Demokratiberedningens uppdrag 3 3 Mål och syfte 3 4 Åtgärder och aktiviteter 2012 4 4.1 Utvecklad medborgardialog

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl.

Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl. Tjänsteskrivelse Kommunledningsförvaltningen Petra Okanovic,0550-881 90 Petra.okanovic@kristinehamn.se Datum 2016-03-21 Ks/2016:59 011 Planfrågor Begäran om planuppdrag avseende Norra Höja 3:2 m.fl. Förslag

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för tillfälligt stöd med anledning av flyktingsituationen 2015 och 2016

Fördelning av statsbidrag för tillfälligt stöd med anledning av flyktingsituationen 2015 och 2016 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson,0550-88021 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-24 Ks/2016:24 Sida 1(3) Fördelning av statsbidrag för tillfälligt

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn

Motion att införa servicegarantier till näringslivet i Kristinehamn Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson,0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-10-11 Ks/2016:176 Sida 1(5) Motion att införa servicegarantier till näringslivet

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Kvalitet i Särskilt boende - rekommendation från SKL

Kvalitet i Särskilt boende - rekommendation från SKL Kommunledningsförvaltningen Kerstin Gustafsson, 0550-884 52 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-08-11 Ks/2017:119 Sida 1(3) Kvalitet i Särskilt boende - rekommendation från SKL

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-08-30 Ansvarig: Bitr. Kommundirektör Revideras: Vart 4:e år, 2:a året i mandatperioden Följas upp: Årligen Program

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län 2017-02-03 D-nr 2017/18-536 Styrelsen Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län Förslag till beslut Styrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag att ge i uppdrag till kansliet att utarbeta

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

Sammanträdesrum Valsaren, Kulturhuset/Folkets Hus, Storfors. 17:00 Gruppmöte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Valsaren

Sammanträdesrum Valsaren, Kulturhuset/Folkets Hus, Storfors. 17:00 Gruppmöte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Valsaren STORFORS KOMMUN Datum 2016-03-07 Ersättare, pressen m fl FÖR KÄNNEDOM KALLELSE Ledamöterna i Kommunfullmäktige kallas till sammanträde. Tid: Onsdag den 16 mars 2016, kl. 18.00. Plats: Sammanträdesrum Valsaren,

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015

Fördelning av medel för demokrati- och utvecklingsarbete 2015 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-27 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr KS/2012:285 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Sida 1(4) Datum 2015-06-26 Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Behovskartläggningens syfte och

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9

Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Tjänsteskrivelse Planeringsavdelningen Joel Engström,0550-885 49 joel.engstrom@kristinehamn.se Datum 2016-04-29 Ks/2016:104 011 Planfrågor Begäran om planuppdrag avseende Visnums-Backa 1:9 Förslag till

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av kommunala och privata utförare Dokumenttyp: Program (kommunallagen, 3 kap, 19 ) Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget, 2016-02-16,

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015 Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen År: Förvaltning/bolag: Kommunstyrelsens förvaltning Kommun- Inriktningsmål Effektmål gemensamt mål Nr. Önskvärt resultat: Nuläge

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Beslutad när 2018-09-27 165 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2017:725 Ersätter --- Gäller för Samtliga nämnder och följande

Läs mer

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare

Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: lagakraft vunnit beslut Beslut: KF 4, 2017-02-13 Policy med mål och riktlinjer för privata utförare Lagstiftningen och dess syfte Lagstiftning

Läs mer

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY

KVALITETSPOLICY. Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY KVALITETSPOLICY Fastställd av kommunstyrelsen 24 maj 2010 POLICY Kvalitetspolicy Haninge kommun Avsiktsförklaring Ramen för kvalitetsarbetet utgörs av kommunfullmäktiges mål och budget-dokument. Policyn

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer