Bild 2. Ett tvärsnitt av hur fiberväggen är uppbyggd och hur fibrerna limmas samman med mittlamellen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bild 2. Ett tvärsnitt av hur fiberväggen är uppbyggd och hur fibrerna limmas samman med mittlamellen."

Transkript

1 Träets uppbyggnad Träden är som allt levande i vår natur uppbyggda av celler. Stammen hos barrträden består i tvärsnittet av märg, kärnved, splintved och bark. I tvärsnittet ser man årsringarna där bredden visar hur fort trädet vuxit. Träd växer olika fort. Kvaliteten på virket beror dels på plantans egenskaper och den miljö och det klimat trädet växer i, dels på hur skogen sköts. Strukturen på virket växlar beroende på naturliga variationer och på störningar och fel av olika slag. Tillväxtstörningar av olika slag kan leda till spänningar, sprickor och kådlåpor eller till att så kallad reaktionsved bildas. Liksom kvistar är dessa störningar naturliga variationer i virket. Cellstruktur Cellerna som träden är uppbyggda av kan ses som tegelstenar i en byggnad. Hos barrträden kan cellerna delas in i de två huvudgrupperna fibrer (trakeider) och parenkymceller. Fibrerna upptar procent av trädstammens volym. När fibern är färdigbildad dör den. Det innebär att nästan alla celler i trädet är döda. Parenkymcellerna är däremot levande i splintveden, medan de är döda i kärnan. Vedkemi Cellerna består i sin minsta del av sockerarten glykos. Den är sammankopplad till långa cellulosakedjor, som i sin tur är sammanlänkade till fibriller. Bild 1. En principbild av hur fiberväggen är uppbyggd. Bild 2. Ett tvärsnitt av hur fiberväggen är uppbyggd och hur fibrerna limmas samman med mittlamellen. Totalt består cellväggen av 40 till 160 fibrillager, minst i vårveden och flest i sommarveden. Mellan fibrillerna inlagras hemicellulosa, som i sin minsta beståndsdel också består av sockerarter som till exempel xylos, galaktos och mannos. När fibern är fullvuxen inlagras lignin i cellväggen. Lignin är en amorf fenolpropanenhet som fungerar som lim både mellan fibrillerna och mellan trädets alla fibrer. I cellväggarna och speciellt i parenkymcellerna finns mindre mängder extraktivämnen. Dessa brukar indelas i grupperna skyddsämnen, näringsämnen och oorganiska ämnen (aska). Den kemiska sammansättningen hos barrträdens ved framgår av tabellen.

2 Ämne Procent av vikten Gran Tall Cellulosa Hemicellulosa Lignin Extraktivämnen 3 6 Tabell 1. Barrvedens kemiska sammansättning. Vedanatomi Fibrerna är tunna som hårstrån och 0,5 till 6 mm långa. Kortaste fibern finner man vid märgen i stubben. Fiberlängden ökar ju högre upp i trädet man kommer utmed märgen och ju längre ut mot barken man kommer. Den längsta fibern finner man vid den första gröna grenen intill barken. Såväl vertikalt som radiellt i trädet förekommer stråk av parenkymceller. Radiellt är de lokaliserade till märgstrålarna. Hos de flerskiktade märgstrålarna omsluter parenkymcellerna horisontella hartskanaler som står i förbindelse med vertikala hartskanaler. Även dessa är omgivna av parenkymceller. Parenkymcellerna lagrar och transporterar näringsämnen till trädets levande celler. När trädet börjar bilda kärna, vid ungefär 30 till 50 års ålder, avsöndrar parenkymcellerna hartser som täpper till fibrernas porer och cellhåligheter. Detta leder till att den kapillära vätsketransporten avstannar och att vätskediffusionen försvåras. Bild 3. Illustration av skillnaden mellan en vår- och en sommarvedsfiber. Stammens uppbyggnad En barrträdstam består i tvärsnittet av märg, kärnved, splintved och bark. Hos vissa trädslag har kärnveden en mörkare färgton än splinten, till exempel hos furan, lärk och ek. Hos andra trädslag skiljer sig inte kärnvedens färgnyans från splintvedens, till exempel hos gran och silvergran. Men trots det finns det kärnved i de flesta trädslag. Kärnved hos trädslag med mörk kärna har i regel bättre beständighet mot mikrobiell nedbrytning än kärnved hos trädslag med ljus kärna.

3 a. Principiell uppbyggnad av trädstam. L är symmetriaxel. b. Utskuren kub med symmetriaxlar. c. Uppförstorad del av årsring Bild 1. Trädstammens uppbyggnad med dess cylindersymmetri och symmetriplan. Dessutom är kärnveden alltid beständigare än splintveden. I markkontakt är skillnaden marginell, men ovan mark är den i de flesta fall avsevärd. I kärnveden ligger fuktkvoten mellan 30 % och 50 %. I splintveden ökar fuktkvoten från cirka 50 % vid kärngränsen till 160 % ute vid barken. På mikronivå har trä en struktur som liknar små sammanlimmade rör (cellerna). Rörens diameter liksom väggtjocklek kan variera, men väggens materialegenskaper är likartade i de flesta träslag. Detta gäller särskilt densiteten, som är cirka kg/m³, vilket betyder att virkesegenskaper som till exempel elasticitetsmodul, hållfasthet och densitet är starkt kopplade till rörens väggtjocklek och till varandra. En trädstam är uppbyggd av mer eller mindre koncentriska skal (årsringsplan), se bilden. Symmetrisk uppbyggnad Uppbyggnaden innebär att trädstammen är (nästan) cylindersymmetrisk med avseende på en axel längs stammen genom märgen. En liten träkub, som skärs ut en bit från märgen, uppvisar en annan form av symmetri. Bortser man från årsringarnas svaga krökning i kuben kan tre symmetriplan urskiljas. Dessa är vinkelräta i förhållande till varandra. En sådan symmetri kallas ortogonal och trä betraktas ofta som ett ortogonalt anisotropt material. De olika symmetriplanen betecknas ofta med L (=längs fiberriktningen), R (=radiellt i förhållande till årsringarna) och T (=tangentiellt i förhållande till årsringarna). Näringstransport I splintveden sker transporten av vatten och däri lösta närsalter upp till trädets barr och löv, där fotosyntesen sker. Vid fotosyntesen omvandlas närsalter, koldioxid och solenergi till näringsämnen som transporteras ut till trädets alla levande celler. Transporten sker i bastbarken, utanför splintveden och tillväxtlagret, ända ned till trädets finaste rötter. Ytterst i stammens tvärsnitt finns barken, som skyddar stammen mot infektioner och uttorkning.

4 Bild 2. Transporten av vatten och näringsämnen i en trädstam. Årsringar Vårved och sommarved I stammens tvärsnitt kan man se ljusa och mörka ringar, så kallade årsringar. De ljusa ringarna är vårved, det vill säga ved som bildats under våren och försommaren. Denna ved har tunnväggiga svaga fibrer med låg densitet och hög vätskepermeabilitet. De mörkare ringarna är sommarved. Det är ved som bildats under sommaren och tidig höst. Fibrerna i denna ved har tjocka och starka fiberväggar med tre gånger högre densitet än vårveden. Dessutom har sommarvedsfibrerna låg vätskepermeabilitet. Årsringsbredd Antalet årsringar i stubben anger trädets ålder. Årsringarnas bredd visar hur fort trädet vuxit. Trädets tillväxthastighet och därmed årsringsbredd beror på genetiska anlag, markens bördighet och det lokala klimatet - temperatur, ljus och framförallt nederbörd. Dessutom har skogens skötsel, det vill säga antal röjningar och gallringar samt hur hårda dessa är vid varje ingrepp, en avgörande betydelse för årsringsbredden. Ett träd som fritt fått utveckla sig har de bredaste årsringarna närmast märgen, varefter bredden gradvis avtar mot barken. Efter en röjning eller gallring kan man se språng i årsringsutvecklingen. Det beror på att trädet fått tillgång till mer näring och mer solljus när grannträden tagits bort. Nederbördsfattiga år ger smalare årsringar än regniga år. Generellt sett avtar årsringsbredden ju längre norrut man kommer i Sverige. Detta beror på kyligare klimat och därmed kortare växtsäsong. Trots detta är hållfastheten hos det sydsvenska barrträdsvirket väl så bra som det norrländska. Detta beror på att andelen tung sommarved är större hos de sydsvenska träden. Ungdomsved Den märgnära veden, den så kallade ungdomsveden, omfattar 10 till 20 årsringar beroende på vilken egenskap som avses. Denna ved har helt andra egenskaper än den mogna veden. Fibrerna är kortare,

5 klenare, tunnväggigare och har större fibrillvinkel än den mogna veden. Veden nära märgen har därför lägre hållfasthet och krymper mer longitudinellt än den mogna veden. Detta leder bland annat till att den märgnära veden har större tendens att spricka och deformeras än den mogna veden. Bild 1. Stammens ved kan delas upp i ungdomsved och mogen ved. Kärnvedsämnen kan lagras in i både ungdoms- och mogen ved. Trädets tillväxt och virkeskvalitet På våren, när trädets hormoner signalerar att nu är det dags att börja växa, skjuter trädtoppen ett nytt skott och bildar ett nytt grenvarv samtidigt som tillväxtlagret utmed hela stammen börjar producera vedfibrer. Ett ungt träd, som står på god mark, kan under en växtsäsong växa över en halv meter i höjd medan mogna träd nöjer sig med någon decimeter. Diametertillväxten kan på mycket bra marker vara nästan en centimeter per år hos unga träd, medan 2-3 mm är mera vanligt hos mogna träd. Stammens tillväxt kan man beskriva som att en kon med ett par mm godstjocklek varje år träs på stammen. Kvistighet Grenarna växer på samma sätt som trädet i tvärsnitt och längd. All tillväxt på längden sker från grenspetsarna. Toppskottets möjlighet att växa upphör om toppen skadas till exempel genom åverkan av vilt eller för att toppen bryts av. Andra tillväxtspetsar kommer då att ta över, vilket innebär att ett sidoskott - en gren - bildar ny topp. Grenarnas utveckling beror på genetiska faktorer och tillgång på ljus. Det gäller även kvistarnas storlek och virkets kvalitet inne i stammen. Kvistigheten i virket är med andra ord en följd av ljusförhållandena på trädets växtplats. Stora grova kvistar tyder på ljus och luftig växtplats, det vill säga ett glest bestånd. Fristående granar har därför mycket grova grenar. Många små kvistar tyder på en skuggig växtplats, det vill säga ett tätt bestånd. Under sådana förhållanden kan även granen bli i det närmaste kvistfri. Mycket täta bestånd löper dock stor risk att drabbas av snö- eller stormskador. Grenarna kan leva under hela trädets livscykel eller dö och falla av, allt beroende på hur tätt träden står i beståndet. Kvarvarande kvistar inne i stammen vallas över vid vedbildningen. Detta är typiskt för tallen, som har en naturlig kvistrensning till cirka en tredjedel av stamlängden. Kvar inne i stocken blir spåren av de gamla kvistarna. Beroende på grenarnas utseende i den sågade plankan talar man om olika sorters kvistar. Kvistigheten hos virke påverkas av skogsbruksåtgärderna. Täta förband i det unga beståndet ger många små grenar. Vid röjningen minskar de kvarvarande trädens konkurrens om ljus och näring genom att bland annat skuggande lövträd och vissa barrträd tas bort. Vid de följande gallringarna tar man bort de svagare träden och ger de livskraftiga träden möjlighet att utvecklas, i konkurrens med lika stora omkringstående träd. Grentillväxten sker huvudsakligen i toppen på trädet.

6 Bild 1. En principiell bild av stammens olika kvistzoner och av hur stammens olika stocktyper benämns. Virkeskvalitet Tillväxthastigheten hos ett träd beror på plantans genetiska egenskaper samt framförallt på växtplatsen och på hur starka röjningarna och gallringarna är. Granar kan under gynnsamma växtförhållanden bli upp mot 40 m och tallar upp till 30 m höga. På grund av att trädets tillväxt varierar under omloppstiden får olika delar av stammen olika kvalitet. Detta medför att rotstocken kan vara lämplig för en viss slutprodukt medan toppstocken är lämplig för en helt annan. Sidobräder från furans rot- och mellanstock är vanligen kvistfria. Ur dessa bräder kan bästa virket för snickeriändamål och möbler tas. Däremot har furans toppstock vanligen friska kvistar ända ut i sidobräderna. Detta virke kan också användas till möbler, men då vanligen till ett billigare möbelsortiment. Kvistar Kvistar kan i olika grad påverka hållfastheten. Detta beror på den fiberstörning som uppkommer runt kvisten. Vissa kvistar kan lossna efter att virket torkats, vilket medför att sådant virke klassas ned till en lägre sort i gängse sorteringsregler. Barkringskvist kvist helt eller delvis omsluten av invuxen bark. Barkringskvist som till mindre än 1/4 omges av bark mäts och bedöms som torrkvist. Bladkvist i längdriktningen genomskuren kvist på plankans märgsida och som inte når fram till virkeskanten. Frisk kvist kvist som i det växande trädet till mer än 3/4 är sammanväxt med den omgivande veden. Hornkvist i längdriktningen genomskuren kvist, som på märgsidan utvidgar sig mot kanten/hörnet och som delvis också syns på kantsidan. Hörnkvist kvist i skärningen mellan kantsida och flatsida.

7 Kvistgrupp anhopning av närbelägna kvistar, som har tydligt åtskilda fiberstörningar. Är kvistarna inte tydligt åtskilda av ett ostört fiberparti räknas de som en enda kvist. Kvistgrupper kan finnas såväl på ytsidor som på kantsidor. För att räknas som en kvistgrupp ska den bestå av minst 4 stycken kvistar större än 12 mm i diameter och hela kvistgruppen ska ligga inom 150 mm virkeslängd. Pärlkvist liten, i regel mörkfärgad torr kvist med en diameter av högst 7 mm. Rötkvist kvist angripen av röta. Strökvistar kvistar som sitter spridda utan att bildar grupper. Svartkvist mörkfärgad torrkvist. Svartringad kvist torrkvist, ofta löst sittande, omgiven av en mörk ring. Torrkvist död kvist hos det växande trädet, kan sitta fast eller vara lös. Tillväxtstörningar Tillväxtstörningar kan leda till att hela trädet eller bara toppskottet böjer sig. Om någon yttre faktor påverkar toppknoppens strävan att behålla kortaste avståndet till solen (fototropism) korrigerar trädet detta snabbt. Ibland kan en avvikelse vara önskvärd för ett visst ändamål, medan den i andra fall inte får förekomma. Vresved eller masurvirke efterfrågas till exempel av fanerindustrin, men ses som ett fel hos virke till bärande konstruktioner. De flesta tillväxtstörningar påverkar främst virkets hållfasthet. Vissa störningar begränsar dock virkets användning av andra orsaker, till exempel möjligheten att ytbehandla den färdiga träprodukten. Barkdrag i ved invuxen bark. Kådlåpa en öppning mellan två årsringar i virkesstycket, vanligen fylld med kåda. Kådved furuvirke med onormalt hög kådhalt. Olämpligt i virke som ska beröras eller lackeras. Kärnspricka radiell spricka i kärnan hos det växande trädet. Lyra mer eller mindre övervallad stamskada. Ringspricka sprickor utmed årsringar, ofta mellan ett senvuxet och ett frodvuxet parti. Rödved rödaktig kärnved hos mycket gammal fura, ska inte förväxlas med röta. Snedfibrighet virke vars fiberriktning inte är parallell med stammens längdaxel. Tjurved = reaktionsved ved med avvikande fiberegenskaper. Tjurved är speciella fibrer som bildas i det växande trädet för att kompensera för onormala påkänningar, till exempel lutning eller snötyngd. Tjurved är mörkare än normal ved och ger virket onormala formförändringar vid torkning. Toppbrott skada som uppstått där trädets topp brutits av genom yttre påverkan av till exempel snö, vind eller viltbetning. Skadan medför ofta fiberstörningar med tjurved som resultat samt röta och nedsatt hållfasthet. Vresved ved med starkt oregelbunden fiberriktning "fiberrosor". Missfärgningar och vedförändringar Virket kan angripas av svampar som ger missfärgning och förändringar i veden. Insektsangrepp påverkar också kvaliteten. Olämplig hantering som felaktigt förfarande vid torkning, lagring eller sågning av virke kan leda till olika fel och brister. Svampar kan indelas i grupperna mögel-, blånads- och rötsvampar. Mögelsvampen växer endast på vedens yta och missfärgar ytan. Blånadssvampen växer däremot inne i veden och missfärgar den samt ökar virkets permeabilitet. Det gör virket olämpligt att använda till utvändig fasadbeklädnad och dylikt. Rötsvampen bryter ned fiberväggarna med sitt enzym och sätter därmed ned virkets hållfasthet. Vädergrånat virke är olämpligt som underlag för täckmålning. Blånad blåaktig missfärgning av virke orsakad av blånadssvamp.

8 Brädgårdsblånad blånad som uppkommer på sågat virke under torkning i brädgård. Fast röta stadium hos rötförlopp där vedens hållfasthet ännu inte påtagligt har minskat. I ofruset tillstånd gör faströta samma motstånd som intilliggande frisk ved vid tryck med kantigt hårt föremål. Lös röta röta som i ofruset tillstånd gör mindre motstånd än intilliggande frisk ved vid tryck med kantigt föremål. Mjuk röta röta som i någon mån minskar vedens hållfasthet och gör att veden blir lätt uppmjukad. Stockblånad blånad i ved som funnits i stocken före uppsågningen. Normalt förekommer stockblånad endast i splintveden och 50 mm från stockens ändyta alternativt 5 mm innanför stockens mantelyta. Ströblånad blånad som uppstår där strön eller omgivande virke ligger an mot en bräda eller planka och därvid skapar gynnsamma fuktighetsförhållanden för blånadssvampen. Torkhusblånad blånad som uppstår på virke under felaktig torkning i virkestork. Trämögel ett samlingsnamn för vissa missfärgande virkesskadesvampar som under gynnsamma betingelser tillväxer och förökar sig på virke. Trämögelsvampar omfattar såväl mögel- som blånadssvampar. Vädergrånad färgförändring mot grått hos träyta som inte beror på blånad eller mögel. Insektssting insektshål med mindre diameter än 2 mm. Torkningsspricka spricka som uppstår genom spänningar i veden under torkning. Vankant fel som uppstår vid sågning. Vankant är den del av virkesstyckets yta som inte berörts av sågbladet.

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SVENSK STANDARD SS 23 01 20 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 1998-04-03 1 1 (28) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT. SIS HAR COPYRIGHT PÅ SVENSK

Läs mer

Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material

Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material Föreläsning i kursen Konstruktionsmaterial (MPA001): Trä som material Träets byggnad Mekaniska egenskaper hos trä Trä och fukt Komprimerat trä Jag ska prata om en komposit bestående av organiska polymerer

Läs mer

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

Kravprofiler massivt trä

Kravprofiler massivt trä Kravprofiler massivt trä Am. vitek och rödek Längder: CP 26-65 mm 7-16 fot Bredd: 6 + (26-40), 10-12% (52-65) Yta: Kvist: Vankant: Kärna: Sprickor: En sida ska vara fri från yta. Den andra sidan får ha

Läs mer

TRÄ, GEMENSAMT ALLMÄNT

TRÄ, GEMENSAMT ALLMÄNT MVIF M7782-123401 Sida 1 av 5 TRÄ, GEMENSAMT ALLMÄNT Avgränsningar Riktlinjerna omfattar endast trä, inte bruksenheter av trä. Dessa senare upptas i MVSCHF under de olika materielslagen. Teknisk orientering

Läs mer

Handelssortering. av sågade trävaror i Europa enligt SS-EN Definitioner med mätregler och krav Särdrag enligt tabeller Tabeller

Handelssortering. av sågade trävaror i Europa enligt SS-EN Definitioner med mätregler och krav Särdrag enligt tabeller Tabeller Handelssortering av sågade trävaror i Europa enligt SS-EN 1611-1 er med mätregler och krav Särdrag enligt tabeller Tabeller Förord Sedan mitten av 1980-talet har den nordiska sågverksindustrin varit engagerad

Läs mer

Fuktkvotsmätare MD-2G

Fuktkvotsmätare MD-2G Fuktkvotsmätare MD-2G Manual (ver. 1.1) Introduktion MD-2G från injektor solutions, erbjuder dig ett kvalitetsinstrument till att mäta fuktkvoten i bl.a. virke. Fördelarna med detta instrument är Enkelheten

Läs mer

SVENSK STANDARD SS :2010

SVENSK STANDARD SS :2010 SVENSK STANDARD SS 230120:2010 Fastställd/Approved: 2010-12-13 Publicerad/Published:2010-12-21 Utgåva/Edition: 2 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 79.040 Träkonstruktioner Konstruktionsvirke Nordiskt

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer

Vem tänder på flisstackar?

Vem tänder på flisstackar? Vem tänder på flisstackar? Björn Zethræus Professor, Bioenergy Technology Vem tänder på flisstackar? Silhuetten, av Idea go nedladdad från freedigitalphotos.net 2 Det är inte så romantiskt men visst har

Läs mer

Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg

Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg Ny träteknik höjer värdet på lövskogen av Jimmy Johansson och Dick Sandberg Lövträ är ett uppskattat material i möbler, snickerier och inredningar samtidigt som en stor del av det svenska lövträet av olika

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken.

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken. Sågverksprocessen I sågverket förädlas timmer (rundvirket) till sågat virke med olika dimensioner och kvaliteter. Målet är att på bästa sätt ta tillvara den råvara som stocken utgör för att kunna bemöta

Läs mer

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson

MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson A n na Joha nsson M A SK I N HY V L A D E S TICK SPÅ N MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson INNEHÅLL 3.6 Förord 7.6 Inledning FÖRSTA KAPITLET - HANTVERKET 13.6 13. 18. 19. Virke till stickspån Val av

Läs mer

Anna Johansson MASKINHYVLADE STICKSPÅN. MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson

Anna Johansson MASKINHYVLADE STICKSPÅN. MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson Anna Johansson MASKINHYVLADE STICKSPÅN MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anna Johansson INNEHÅLL 3.6 Förord 7.6 Inledning FÖRSTA KAPITLET - HANTVERKET 13.6 Virke till stickspån 13. Val av träslag 18. Årstid och

Läs mer

Sågat virke. Kvalitetsvirke av finländsk gran och fura

Sågat virke. Kvalitetsvirke av finländsk gran och fura TIMBER Sågat virke Kvalitetsvirke av finländsk gran och fura FINLÄNDSKT TRÄ MÅNGSIDIGT BYGGNADS- OCH INREDNINGS MATERIAL Finländskt barrvirke är ett behagligt, varmt och vackert material som lätt anpassar

Läs mer

Trävaror och träprofiler till bygget. Att välja trä

Trävaror och träprofiler till bygget. Att välja trä Trävaror och träprofiler till bygget Att välja trä Ateljeer vid Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn Arkitekt: Niels Bruun & Henrik Corfitsen Att välja Innehåll trä 1 Att välja trä Det här är den åttonde

Läs mer

Framtidens trähusfabrik Vilka krav kommer att ställas på trämaterialet?

Framtidens trähusfabrik Vilka krav kommer att ställas på trämaterialet? Framtidens trähusfabrik Vilka krav kommer att ställas på trämaterialet? IVA, Stockholm 2010-11-15 Lars Eliasson Linnéuniversitetet, Växjö Skog och träteknik Framtidens trähusfabrik Inledning Framtidens

Läs mer

Är det svenska skogsbruket på rätt väg? IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm

Är det svenska skogsbruket på rätt väg? IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm Är det svenska skogsbruket på rätt väg? 2012-11-19 IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin Stockholm Trä för snickerier - specifika krav på trävaran Dick Sandberg Linnéuniversitetet, Växjö Snickeriindustrin 7000

Läs mer

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som skogsindustrin

Läs mer

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154

Läs mer

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog?

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Skogscentralen och Skogsforskningsinstitutet 2014 { 2 } Gå ut i skogen och kontrollera framför allt dina gamla granbestånd!

Läs mer

Byggarnas krav omsatt i vedens egenskaper

Byggarnas krav omsatt i vedens egenskaper Växjö 2010-11-15 Byggarnas krav omsatt i vedens egenskaper Thomas Thörnqvist Linnéuniversitetet Växjö Trähus- och byggnadsindustrin kräver: Växjö 2010-10-15 Rätt fuktkvot Rätt dimension Hållfasthetssorterat

Läs mer

Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran

Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran SDC:s instruktioner för virkesmätning Kvalitetsbestämning av sågtimmer av tall och gran Januari 2015 Rev 2015-10-13 1 Instruktionen Ersätter VMR 1-07 som infördes 2008 Endast små förändringar Omfattar

Läs mer

Bekämpning av skador från granbarkborrar

Bekämpning av skador från granbarkborrar Bekämpning av skador från granbarkborrar Finns det döda granar eller stormfällda träd i din skog? Skogscentralen 2014 { 2 } Gå till skogen kontrollera framför allt gamla grandungar! Upptäcker du stående

Läs mer

Färg som halvfabrikat Fasaden som slutprodukt. Dr Åsa Blom Lektor Virkeslära, Linnéuniversitetet Växjö

Färg som halvfabrikat Fasaden som slutprodukt. Dr Åsa Blom Lektor Virkeslära, Linnéuniversitetet Växjö Färg som halvfabrikat Fasaden som slutprodukt Dr Åsa Blom Lektor Virkeslära, Linnéuniversitetet Växjö Åsa Blom Lektor Skog och trä asa.blom@lnu.se Linnéuniversitetet Filial till Lund 1967 Högskolan i Växjö

Läs mer

Analys av sprickdetektion vid automatisk avsyning av granvirke

Analys av sprickdetektion vid automatisk avsyning av granvirke Analys av sprickdetektion vid automatisk avsyning av granvirke - med avseende på sprickors bredd, längd och djup Analysis of crack detection by automatic visual scanning of sawn spruce timber - with regard

Läs mer

Svenska barr- och lövträd användning och anatomi. Swedish softwoods and hardwoods use and anatomy

Svenska barr- och lövträd användning och anatomi. Swedish softwoods and hardwoods use and anatomy Svenska barr- och lövträd användning och anatomi Swedish softwoods and hardwoods use and anatomy Träets struktur, egenskaper och identifiering, TSD951, 5p Jonas Fransson, Axel Olsson, Thomas Witten Växjö

Läs mer

Träets egenskaper. Definitioner. Densitet träslag. Sommarved. Årsringsbredd och densitet

Träets egenskaper. Definitioner. Densitet träslag. Sommarved. Årsringsbredd och densitet Träets egenskaper Träets densitet påverkar hållfastheten, krympning/svällning, hårdhet med mera. Materialet är hygroskopiskt, det kan ta upp och avge fukt. Fuktinnehållet i virket påverkar i hög grad de

Läs mer

VMR 1-07 Mätning av sågtimmer

VMR 1-07 Mätning av sågtimmer VMR 1-07 Mätning av sågtimmer Virkesmarknadens parter har, via Rådet för virkesmätning och redovisning, enats om en ny instruktion för mätning av sågtimmer av tall och gran. Instruktionen rekommenderas

Läs mer

Byggnadsstyrelsens rapporter. Trävara. - furu till snickerier

Byggnadsstyrelsens rapporter. Trävara. - furu till snickerier Byggnadsstyrelsens rapporter Trävara - furu till snickerier Dokumentets r4; Upphovsman utgivare BYGGNADSSTYRELSEN (män) Hans Nilsson Kjell Classon Projektledare Snickerikonsult Kolmården Dokumentnamn Rapport

Läs mer

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Gallring är en mycket viktig åtgärd i din skog. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål.

Med/utan femsidigt plastemballage eller enligt kundens önskemål. Limfog/möbel SCA Timber erbjuder kundanpassade trävaror för tillverkning av limfogskivor. Den norrländska furans attraktiva utseende och goda fiberegenskaper lämpar sig mycket väl för synlig användning.

Läs mer

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna!

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren (en liten skalbagge) eller via rötterna. En annan

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Åldersbestämning av träd

Åldersbestämning av träd Åldersbestämning av träd För att få veta exakt hur gammalt ett träd är så måste man borra i det med en tillväxtborr och räkna årsringarna. Men man kan lära sig att uppskatta ålder på träd genom att studera

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN

SVENSK STANDARD SS-EN Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS-EN 1611-1 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 2000-02-25 1 1 (2+9) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

Områden som berörs av Banverkets projekt Trädsäkring av järnvägen på Lunds kommuns fastigheter

Områden som berörs av Banverkets projekt Trädsäkring av järnvägen på Lunds kommuns fastigheter En trädsäker järnväg I snitt faller ett träd om dagen över järnvägen med kostsamma skador på kontaktledningarna som följd. Tågförseningarna som följer orsakar stora samhälleliga kostnader och järnvägens

Läs mer

Institutionen för skogens produkter och marknader. Virkets formförändring och dess betydelse vid postning. Henrik Nordin

Institutionen för skogens produkter och marknader. Virkets formförändring och dess betydelse vid postning. Henrik Nordin Institutionen för skogens produkter och marknader Virkets formförändring och dess betydelse vid postning Henrik Nordin Examensarbeten ISSN 1651-4467 Nr 23 2003 Institutionen för skogens produkter och marknader

Läs mer

B-8106 Hassela/Plyfa- stockmätning av svarvtimmer av gran och rotstockar/grovtimmer av gran

B-8106 Hassela/Plyfa- stockmätning av svarvtimmer av gran och rotstockar/grovtimmer av gran Mätningsbestämmelse: 8106 Hassela mätningsbestämmelse för svarvtimmer av gran och MÄTPLATS: Hassela KÖPARE: Plyfa Plywood AB SÄLJARE: Samtliga MÄTMETOD: 2. Stockmätning SVARVTIMMER AV GRAN: SORT/TRSL:

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter.

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Växtrikets historia Botanik Läran om växter Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Studeras på alla nivåer; molekylär, genetisk och

Läs mer

Aptering av lövtimmer

Aptering av lövtimmer Aptering av lövtimmer 2 Generellt Aptering av lövtimmer har sitt ursprung i Virkesmätningsföreningens regler för mätning av lövtimmer. Dessa har i sin tur sitt ursprung i äldre tyska modeller. De utgår

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Växter. Biologi 1 Biologi 2

Växter. Biologi 1 Biologi 2 Växter Biologi 1 Biologi 2 Växtcellen Kloroplaster (fotosyntes) cellvägg av cellulosa vakuol växten Blad (fånga solljus) Stam (hålla upp växten) Rötter (ta vatten från marken) Kärl (ledningsvävnad för

Läs mer

TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG.

TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG. TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG. Vid SM i skog ingår vanligtvis 11 moment som tas ut av en tävlingskommitté. Ett av dessa moment är finalmoment. Vilka momenten är tillkännages i samband med tävlingens start.

Läs mer

Värmebehandlat trä Ytbehandling, egenskaper och användningsområden

Värmebehandlat trä Ytbehandling, egenskaper och användningsområden V Ä R M E B E H A N D L AT T R Ä - VA C K E RT, M O D I F I E R AT O C H M I L J Ö V Ä N L I G T LTU SKELLEFTEÅ Värmebehandlat trä Ytbehandling, egenskaper och användningsområden Foto: Finnforest V Ä R

Läs mer

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR STUDIEAVSNITT 3 SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR I detta avsnitt ska vi titta på några av de skogliga tillämpningar på geometri som finns. SKOGSKARTAN EN MODELL AV VERKLIGHETEN Arbetar man i skogen klarar man sig

Läs mer

Kvalitetsnormer för FST:s handtimrande hustillverkare Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26. 1.Trädslag och stockegenskaper

Kvalitetsnormer för FST:s handtimrande hustillverkare Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26. 1.Trädslag och stockegenskaper Kvalitetsnormer för FST:s handtimrande hustillverkare Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26 Dessa kvalitetsnormer 1 innehåller även kommentarer som syftar till att förklara, förtydliga eller visa

Läs mer

Tre träskikt och sju lager lack

Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv är ett treskiktsgolv som limmas ihop med en miljövänlig limning. Ytskiktet på 3,5 mm är tillräckligt tjockt för att tåla flera omslipningar

Läs mer

Vad gör växten med vattnet?

Vad gör växten med vattnet? Innehåll ver.2 Vad gör växten med vattnet? Du har säkert undrat över varför dina växter behöver så mycket vatten. Det är inte mera märkligt än att du själv behöver 1-3 liter vatten om dagen. Du får det

Läs mer

Mindre underhåll med hållbar trall

Mindre underhåll med hållbar trall Mindre underhåll med hållbar trall Kärnfurutrall Kärnan från Norrland Från de norrländska skogarna, från senvuxen furu som är 80-100 år gamla, tillverkar vi vår kärnfurutrall. Virket kommer från den innersta

Läs mer

1 Institutionen för skogens ekologi och skötsel

1 Institutionen för skogens ekologi och skötsel 1 Institutionen för skogens ekologi och skötsel Sammanfattning Trä har i alla tider varit ett viktigt material för människan och det har använts till allt från bränsle, husbyggen och framställande av

Läs mer

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Lindar vid Stora Nyckelviken 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Lindar vid Stora Nyckelviken 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014 Trädinventering och okulär trädbesiktning för 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014 Katarina Bangata 65 116 42 Stockholm 08 41047070 www.jacksonstradvard.se Trädinventering och okulär

Läs mer

Hitta rätt värde. Aptering av Tall

Hitta rätt värde. Aptering av Tall Aptering av Tall Aptering av rotstock Granska trädet före fällning och bedöm var torrkvistarna som är 15-20 cm långa sitter. Under de torra kvistarna finns kvistansvällningarna. Om de torra kvistana finns

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

Tentamen i Träteknik 1993 06 03

Tentamen i Träteknik 1993 06 03 Tentamen i Träteknik 1993 06 03 Hjälpmedel: Räknedosa. (Behövs ej vid detta tentamenstillfälle.) Kontaktperson: Stig-Inge Gustafsson, 1156 Resultat: Anslås utanför IKP:s kursexpedition För godkänt resultat

Läs mer

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Sune Linder Jan-Erik Hällgren Mats Hagner 2011-03-28 Finns det tätt med plantor och träd skapar de tillsammans en maximal bladyta,

Läs mer

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Föredragets innehåll Klimatförändringar Befintliga skogsskadegörare i nytt klimat Nya skadegörare på gång Vad kan vi göra

Läs mer

FÖRESKRIFT Nr 2/2013. Skogsforskningsinstitutet Ånäsgränden Vanda. Datum Dnr 498/62/2013. Giltighetstid 1.1.

FÖRESKRIFT Nr 2/2013. Skogsforskningsinstitutet Ånäsgränden Vanda. Datum Dnr 498/62/2013. Giltighetstid 1.1. Skogsforskningsinstitutet Ånäsgränden 1 01370 Vanda FÖRESKRIFT Nr 2/2013 Datum 18.12.2013 Dnr 498/62/2013 Giltighetstid 1.1.2014 tills vidare Behörighetsbestämmelser Lag om mätning av virke (414/2013)

Läs mer

Träs svällning på mikro- och makronivå LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Bygg- och miljöteknologi / Byggnadsmaterial

Träs svällning på mikro- och makronivå LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Bygg- och miljöteknologi / Byggnadsmaterial Träs svällning på mikro- och makronivå LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Bygg- och miljöteknologi / Byggnadsmaterial Examensarbete: Marie Grönvold Copyright Marie Grönvold LTH Ingenjörshögskolan

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN 975-1

SVENSK STANDARD SS-EN 975-1 SVENSK STANDARD SS-EN 975-1 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen, BST 2000-01-14 2 1 (1+30) Copyright SIS. Reproduction in any form without permission is prohibited. Trävaror

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser

Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser Guide för Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser Handelssorteringsklasser enligt SS-EN 1611-1 Hållfasthetsklasser C14 C30 Beskrivning av handelssorterna kvalitetsklasserna i SS-EN 1611-1 Handelssorter

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första

Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första 6 Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första gången framställdes i Kina redan runt år 105 e. Kr.

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Biologin och skogsbruksmetoderna i kalhyggesfritt skogsbruk

Biologin och skogsbruksmetoderna i kalhyggesfritt skogsbruk Biologin och skogsbruksmetoderna i kalhyggesfritt skogsbruk Sauli Valkonen, Timo Saksa, Ville Hallikainen, Riikka Piispanen & Juha Siitonen Skogsforskningsinstitutet Metoder i kalhyggesfritt skogsbruk

Läs mer

TÅNGERDA GÅRD DOKUMENTATION AV FÖRSTA OCH ANDRA GENERATIONENS HYBRIDASP

TÅNGERDA GÅRD DOKUMENTATION AV FÖRSTA OCH ANDRA GENERATIONENS HYBRIDASP TÅNGERDA GÅRD DOKUMENTATION AV FÖRSTA OCH ANDRA GENERATIONENS HYBRIDASP TÅNGERDA GÅRD FAKTA OM GÅRDENS HYBRIDASP 1964 1964 Planterade Berth Järnland bl.a hypridasp på åkermark. Detta efter ett initiativ

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by TUSENÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

FRÅN SKOGFORSK NR. 2 2005

FRÅN SKOGFORSK NR. 2 2005 RESULTAT FRÅN SKOGFORSK NR. 2 2005 Foto: Areca Lagring av rundvirke i stormens spår Den 8 9 januari 2005 fällde orkanen Gudrun ca 75 miljoner m³sk i södra Sverige. Skogsägare och skogsindustri försöker

Läs mer

Kvalitetsnormer för FST:s industriellt producerade timmerhus Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26

Kvalitetsnormer för FST:s industriellt producerade timmerhus Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26 Kvalitetsnormer för FST:s industriellt producerade timmerhus Timmerstommens kvalitet Version 2010-01-26 Denna anvisning gäller kvalitetsbestämning av industriellt tillverkade stommar till timmerhus samt

Läs mer

Alcro Designers Lasyr för träfasader. Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer

Alcro Designers Lasyr för träfasader. Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer Alcro Designers Lasyr för träfasader Utvalda kulörer för lasering av trähus med Alcro Timmer Vad är lasyr Lasyr är en transparent färg som tränger väl in i träet och ger en yta där träets naturliga ådring

Läs mer

Knowledge grows. Skogsgödsling

Knowledge grows. Skogsgödsling Knowledge grows Skogsgödsling Skogsgödsling en lönsam investering Skogsgödsling ökar tillväxten med 15-20 kubikmeter per hektar vilket ger skogsägaren 10-15 procent årlig förräntning på investeringen.

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK PIGMENTERAD TRÄTJÄRA HÅLLBAR MÅLARFÄRG HÄMTAT FRÅN NATUREN EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar

Läs mer

Råvaruförsörjning och klassificering av råvara SCOPE 9/5 2012. Lars Wilhelmsson

Råvaruförsörjning och klassificering av råvara SCOPE 9/5 2012. Lars Wilhelmsson Råvaruförsörjning och klassificering av råvara SCOPE 9/5 2012 Lars Wilhelmsson Virke Wood utilisation John Johan Björn Andreas Maria Nazmul Lars Mikael Johan S Sveriges skogar 22.5 miljoner hektar produktiv

Läs mer

EXAMENSARBETE. Mätning av årsringsbredd med laser

EXAMENSARBETE. Mätning av årsringsbredd med laser EXAMENSARBETE 2007:012 CIV Mätning av årsringsbredd med laser Margareta Festin Luleå tekniska universitet Civilingenjörsprogrammet Träteknik Institutionen för LTU Skellefteå Avdelningen för Träteknologi

Läs mer

Beskrivning av dimensioneringsprocessen

Beskrivning av dimensioneringsprocessen Konstruktionsmaterial Beskrivning av dimensioneringsprocessen Lastmodell Geometrisk modell Material modell Beräknings modell E Verifikation R>E Ja Nej Beräknings modell R Krav Grunderna i byggknostruktion

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä Kontaktperson Fredrik Persson 14-7-7 1 (5) SP Trä -516 62 27 Fredrik.Persson@sp.se On-line värdeoptimering i såglinje (1 bilaga) Förord Tack till Norrskogs forskningsstiftelse som varit huvudfinansiär

Läs mer

Byggnadsstyrelsens rapporter 158:1 1989-06. Träv ar. a - furu till snickerier

Byggnadsstyrelsens rapporter 158:1 1989-06. Träv ar. a - furu till snickerier Byggnadsstyrelsens rapporter Träv ar a - furu till snickerier 491 K 158:1 1989-06 Dokumentets utgivare USBYGGNADSSTYRELSEN Dokumentnamn och dokumentbeteckning Bygnadsstyrelsens rapport nr 158:1 Dokumentetsdatum

Läs mer

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

Kalibrering av mätsystem på skördare

Kalibrering av mätsystem på skördare Kalibrering av mätsystem på skördare Här presenteras hur man mäter längd och diameter vid manuell kalibrerings- eller kontrollmätning. Det är mycket viktigt att den som mäter gör det på rätt sätt, annars

Läs mer

2. Gallringsskog. 1. Plantskog. 4. Förnyelseyta. 3. Förnyelsemogen skog

2. Gallringsskog. 1. Plantskog. 4. Förnyelseyta. 3. Förnyelsemogen skog 2. Gallringsskog 1. Plantskog 4. Förnyelseyta 3. Förnyelsemogen skog Ekonomiskogar Ekonomiskogar är skogar som odlas och sköts för allas bästa. De producerar trä. Av träet tillverkas allehanda produkter

Läs mer

Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology &

Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot. Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Formändringar hos formpressade fönsterkarmar vid ändrad fuktkvot Dick Sandberg & Lars Blomqvist Växjö University, School of Technology & Working paper no. 2006:14 Sammanfattning I denna rapport beskrivs

Läs mer

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg.

Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Behandla uteplatser Arbetsråd för Alcro Träolja, Ädel Trälack, Terrass och Bestå Fönsterfärg. Skyddar trä i vått och torrt. Trä är ett levande material som bryts ned av fukt och mikroorganismer och spricker

Läs mer

Vackra trägolv med unika bredder

Vackra trägolv med unika bredder Vackra trägolv med unika bredder Nordingrå TräGolv Skönhet Inget material värnar, som det rena träet, om miljö och känsla i våra hem. Trä ombonar och värmer. Det är tidlöst och ger en känsla av sparsmakad

Läs mer

Material som används i slöjden

Material som används i slöjden Sid 1(5) Material som används i slöjden Namn Bild Information om Spånskiva Består av spån och flisor sammanpressade med lim. Används oftast som blindträ (sådana delar som inte syns), exempelvis under fanér.

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE

UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE 2009-11 - 25 Beställning Beställarens namn Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08 556 026 80 Omslagsfoto: Vedkyrkogård vid Sickla

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer