Områden som berörs av Banverkets projekt Trädsäkring av järnvägen på Lunds kommuns fastigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Områden som berörs av Banverkets projekt Trädsäkring av järnvägen på Lunds kommuns fastigheter"

Transkript

1 En trädsäker järnväg I snitt faller ett träd om dagen över järnvägen med kostsamma skador på kontaktledningarna som följd. Tågförseningarna som följer orsakar stora samhälleliga kostnader och järnvägens konkurrenskraft minskar. Det är orsaken till att Banverket 2006 startade projektet Trädsäkra järnvägar i syfte att skapa en helt trädsäker zon intill spåret, 450 mil särskilt viktiga banor prioriteras. Idag går ca 300 mil av Sveriges järnvägar genom detaljplanerat område, Privata tomter, kyrkogårdar, parker, rekreationsområden m.m. På dessa platser finns ofta stora, gamla solitära träd eller häckar som står så nära järnvägen att de kan utgör en fara för Järnvägens säkerhet om de tappar grenar, går av eller faller. Det är därför viktigt att identifiera vilka av dessa träd eller häckar som utgör en fara och vidta åtgärder för att förebygga denna fara. I första hand medelst beskärning. I vissa fall kan det dock vara tvunget att man tar bort trädet eller häcken helt, eftersom en beskärningsinsats i sådana fall skulle innebära ett så stort ingrepp att trädet skulle ha svårt att återhämta sig och risken att det försvagas kraftigt och /eller helt förlorar sitt estetiska värde är ett faktum. Det är många aspekter som ståndort, trädslag och dess ålder som vägs samman för att bedöma ett träd och ta fram ett åtgärdsförslag. Ett förebyggande arbete är att eftersträva: Att inte plantera eller släppa upp stora träd i närheten av järnvägen är det bästa sättet att på sikt trädsäkra järnvägen, att i stället låta buskar och mindre träd växa i nära anslutning till järnvägen och låta mottot Rätt träd på rätt plats råda, då slipper man framtida konflikter! Att göra en god uppbyggnadsbeskärning och annan trädvård för att skapa hållbara och vitala träd av de som trots allt ska stå nära järnvägen. Järnvägen är en känslig måltavla för ett fallande träd då den inte bara drabbas lokalt av störningarna utan det blir snabbt vitt förgrenade konsekvenser som drabbar stora delar av infrastrukturen.

2 Kort om trädets biologi: Rot och krona har en utbytesbalans: Genom fotosyntesen i kronan binds solenergi i stärkelse och sockerarter. Finrötterna, vilka är mest aktiva på ett djup ned till 20 cm och på en yta minst lika stor som trädets dropplinje (den yta som skuggan av kronan täcker då solen står i zenit), förser trädet med vatten och däri lösta näringsämnen, fusionen av detta bildar trädets byggstenar, om balansen rubbas påverkas hela trädet, vitaliteten blir nedsatt. Ett träd har, kan man säga, tre livsfaser: ungdomen då det växer snabbt på höjden, för att snabbt nå ljuset och stå sig i eventuell konkurrens, för att sedan träda in i vuxenåldern då det växer mer på bredden i sin strävan efter ljuset, kronan blir allt vidare och vidare, grenarna tyngre och tyngre tills det slutligen kommer in i ålderdommen, då allt börjar förfalla, det orkar helt enkelt inte längre. Trädets livscykel bestäms av två saker, genuppsättningar och lokala förutsättningar som markens beskaffenhet, temperaturen, djurlivet, annan växtlighet och vindförhållanden. Så långt det genetiska arvet tillåter anpassar sig trädet efter de lokala förutsättningar i den takt det växer, det vill säga inte så där jättefort. I gengäld är det känsligt för drastiska förändringar av de lokala förutsättningarna, om vattentillgången ändras åt ena eller andra hållet, om marken höjs eller sänks, om vinden får en ny passage, eller i vissa fall att ljusförhållandena förändras. Trädets vitalitet försämras och nedbrytande organismer, virus och bakterier kan inte längre hållas stånd. De kan också drabbas av någon yttre skada som blixten eller djur och insekter. Nedbrytning sker till stor del genom att svampar, som inte har någon egen förmåga att tillgodogöra sig solenergi genom fotosyntesen, utvinner energi ur trädets olika beståndsdelar beroende på vad det är för svamp, en del svampar lever i symbios med träden och ger dem mineraliska näringsämnen i gengäld, andra är parasiter, en del lever på redan död ved medan andra lever av levande ved med nedsatt vitalitet som följd. Det primära skyddet mot denna nedbrytning är barken som täcker trädet från grenspetsarna till rotändarna, penetreras barken har trädet olika förmågor att bromsa upp angreppet genom kemiska reaktioner i veden för att hinna växa över skadan så den kapslas in, utan syre sker ingen nedbrytning. Är skadan för stor hinner inte trädet kapsla in skadan innan nedbrytningen har fått ordentlig fart. Olika trädslag har olika förmåga att hantera dessa rötangrepp. CODIT. Ett vitalt träd har större förmåga att hantera skador av alla de slag än ett mindre vitalt träd.

3 Kort om beskärning: Olika träd reagerar olika på likvärdiga beskärningsingrepp. Detta beror förutom vitaliteten i stort på två saker: förmågan att begränsa rötangrepp samt förmågan att skjuta nya skott. En beskärning innebär alltid att man rubbar rot kron balansen. En del träd har en god förmåga att snabbt kompensera bortfallen bladmassa med så kallade vattenskott som får stora blad, ju mer man tar bort ju kraftigare blir kompensationen. För en del träd tar det inte många år innan det åter blivit ett stort träd men med den skilnaden att de nya grenarna har en mycket svagare infästning och en överhängande risk för fläkning föreligger man har skapat ett farligt träd. Andra träd har inte den förmågan att kompensera för bortfallen bladmassa vilket får till följd att rotsystemet inte matas med tillräckligt med energi och dör av vilket kan leda till rotröta. Förmågan att begränsa rötangrepp i trädet skiljer sig mellan trädslagen. vissa träd klarar en beskärningssnitt med en diameter på 10 cm, medan andra har svårt att klara 5cm. Bättre med 100 små snitt en ett förstort. För att trädet ska kunna hantera skadan behöver det savströmmar i anslutning till skadan, dessa upphör om man tar av en gren på mitten, det man måste göra är att korta in den till en tillräckligt tjock sidogren (minst 1/3), denna sidogren måste ha en tillräklig bladmassa, men även en bra riktning så att den inte växer för mycket åt sidan vilket skapar en framtida rotationsskada. Sålunda bör man vara försiktig vid beskärning, ju hårdare men skär ju oftare behöver man återkomma för att bibehålla en säkerhet.

4 Alla beskärningsåtgärder bör, ur biologisk synvinkel, utföras i september då även körsbär ingår i åtgärden. Sälg, bör fällas.

5 Avenboksridå. Här bör man göra en förebyggande beskärning på det som växer närmast planket Avenboksridå. Se nästa sida

6 Avenboksridå. Gallra ut det med större stamskador samt de som lutar mot spåret, dubbelstammar och de som sträcker sina grenar över planket. Ridån kommer fortförande att fylla sin funktion som skärm.

7 Vide som bör röjas undan Lövridå där avenbok med inslag av amelanchier, rubes alpinum, hassel och frösådder(?) av lön och ask. Lönar och askar med stamskador och dubbelstammar bör gallras ut. Avenbok som växer i närheten till planket med stamskador och dubbelstammar samt de som växer ut över planket bör fällas. lövridån kommer att fortsätta fylla sin funktion som skärm då åtgärder är vidtagna.

8 Här står flera flerstammiga askar. några av dem kommer inte att nå fram om de faller innom 10 år. De flerstammiga askarna på spårsidan om gångvägen bör fällas samt en ask i anslutning till dessa. Trädrad där de flesta träd lutar från spåret och har ensidiga kronor från spåret men några lutar mot spåret och har stamskador eller invuxen bark med förhöjd risk att falla på kontaktledningarna vid extrema vindförhållanden 3 lönnar och en ask, bör fällas. Ek med gammal fläkskada. Bör fällas.

9 Lövridå. Buskskiktet: amelanchier, fläder, hassel. Träd: avenbok, ask, lind, lönn, alm (döda), fågelbär. Alla störer träd som lutar mot spåret bör fällas. De större trädens grenar som sträcker sig mot spåret bör reduceras (OBS beskärning bör utföras i september då det Avenboksraden närmast spåret i norra delen bör tas Lönn med invuxen bark, beskärningsskador och stamskador. Den bör fällas. Dunge med lind och lönn. De nedre grenarna som växer mot spåret på lönnen bör avlastningsbeskäras och kortas in. OBS sommarbeskärning! Tre lindar växer i en avenbokshäck. Den nordligaste av de tre har en dubbelstam, den smalaste av stammarna, den som vätter mot spåret, bör kortas in så kan den stå säkert många år till. OBS sommarbeskä rning!

10 Al med En rad med träd där en del åtgärder är att föredra för att säkra järnvägen 10 år framöver, se skiss nedan. Robinia. Bör fällas för att gynna eken Ek, lutar från spåret. grenarna mot spåret bör kortas in OBS sommarbeskärning! OBS sommarbeskärning! Lövträdsdunge med merparten ek. Korta in grenar på spårsidan för. Fäll den ek vars topp strävar mot spåret (det är tydligt, den böjer sig kraftigt). Robiniasly som bör röjas undan En bukett popplar. de bör fällas för att säkra järnvägen. Dubbelstammig björk. Bör fällas Björk med beskärningsskador, två toppar och den tränger undan eken. Bör fälla

11 Ungask som bör fällas då den kommer att komma i konflikt med järnvägen Döalm som bör fälls Sälg som bör fällas Här står en rad med tysklönnar. Den nordligaste av dem har stora beskärningsskador. Den har varit flerstammig men en av stammarna har avlägsnats med stora beskärningssnitt som följd. trädet är ett blivande högrisksträd.

12 Översiktskarta. Rött visar berörda områden på Lunds kommuns fastigheter

Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009

Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009 Okulär trädbesiktning vid Runby Gårdar augusti 2009 Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-90 52 81 Svartsjö Trädkonsult Runby Gårdar augusti 2009 1 Uppdrag På uppdrag av Jacksons Trädvård

Läs mer

Trädvård åtgärder på individnivå

Trädvård åtgärder på individnivå Trädvård åtgärder på individnivå - vanliga problem och åtgärder kopplade till risk Dani Mladoniczky Trädliv AB dani@tradliv.se 0721-509 000 www.trädliv.se Innehåll Övergripande mål med åtgärder Standardåtgärder

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Trädvård åtgärder på individnivå

Trädvård åtgärder på individnivå Trädvård åtgärder på individnivå - vanliga problem och åtgärder kopplade till risk Dani Mladoniczky Trädliv AB dani@tradliv.se 0721-509 000 www.trädliv.se Innehåll Övergripande mål med åtgärder Standardåtgärder

Läs mer

Nr Art DBH Risk klass. Bev. värde 11 Ek 41 B plus Något nedsatt biologisk kondition. Stumpar från inkorrekt beskärning.

Nr Art DBH Risk klass. Bev. värde 11 Ek 41 B plus Något nedsatt biologisk kondition. Stumpar från inkorrekt beskärning. 1 Tall 45 B plus Obalanserad krona. Avlastande beskärning. Avlägsnande av döda grenar. 2 Tall 49 B plus Obalanserad krona. Avlastande beskärning. Avlägsnande av döda grenar. 3 Björk 24 A plus Stumpar från

Läs mer

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Lindar vid Stora Nyckelviken 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Lindar vid Stora Nyckelviken 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014 Trädinventering och okulär trädbesiktning för 27:e Oktober 2014 Besiktningsdatum: 21-22 Oktober 2014 Katarina Bangata 65 116 42 Stockholm 08 41047070 www.jacksonstradvard.se Trädinventering och okulär

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen,

Trädinventering & okulär besiktning. Brandstegen Midsommarkransen, Trädinventering & okulär besiktning Brandstegen Midsommarkransen, 2015-03-31 Ansvarig för utförd trädinventering är Anders Ohlsson Sjöberg,, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se 2 av

Läs mer

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Steninge anläggningssamfällighet Augusti 2013

Trädinventering och okulär trädbesiktning för Steninge anläggningssamfällighet Augusti 2013 Trädinventering och okulär trädbesiktning för Steninge anläggningssamfällighet Augusti 2013 BILD Jacksons Trädvård AB Katarina Bangata 65 116 42 Stockholm 08-410 470 70 www.jtvab.se Trädinventering och

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Översiktlig trädinventering längs med. Lidingöbanan 2012-07-31

Översiktlig trädinventering längs med. Lidingöbanan 2012-07-31 Översiktlig trädinventering längs med Lidingöbanan 2012-07-31 Ansvarig för utförd trädinventering är Anders Ohlsson Sjöberg, Arbor Konsult AB, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se Inventeringen

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

Inventering och okulär besiktning av träden inom grönt område Klockstapeln vid Örsvängen/Ursviksvägen i Hallonbergen april 2015

Inventering och okulär besiktning av träden inom grönt område Klockstapeln vid Örsvängen/Ursviksvägen i Hallonbergen april 2015 Inventering och okulär besiktning av träden inom grönt område Klockstapeln vid Örsvängen/Ursviksvägen i Hallonbergen april 2015 1 Trädinventering På uppdrag av Fastighets AB Förvaltaren (Ulrika Almqvist)

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Inventering och besiktning av träden vid Bävern 2, Sundbyberg augusti 2013

Inventering och besiktning av träden vid Bävern 2, Sundbyberg augusti 2013 Inventering och besiktning av träden vid Bävern 2, Sundbyberg augusti 2013 Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-905281 1 Datum 2013-08-22 Trädinventering vid Bävern 2, Sundbyberg augusti

Läs mer

Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL TRÄDLIV AB

Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL TRÄDLIV AB Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL Innehåll Trädvård bakgrund & historisk översikt Trädens behov och livscykel Trädhälsa och sjukdom Skötsel och skydd Trädet behöver Energi vatten ljus

Läs mer

Trädvårdsplan. Gullmarsberg naturreservat. Rapport 2011:08

Trädvårdsplan. Gullmarsberg naturreservat. Rapport 2011:08 Trädvårdsplan Gullmarsberg naturreservat Rapport 2011:08 Rapportnr: 2011:08 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Hur kan träd skadas vid arbeten?

Hur kan träd skadas vid arbeten? Grävningsarbeten i närheten av träd Inledning Tillsammans med byggnader utgör träd stadens stomme och spelar en viktig roll för att ge staden dess speciella identitet och karaktär. Vid grävningsarbeten

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

Inventering och besiktning av träden vid Vandraren 8 & Orienteraren 8 i Hallonbergen. Svartsjö Trädkonsult

Inventering och besiktning av träden vid Vandraren 8 & Orienteraren 8 i Hallonbergen. Svartsjö Trädkonsult Inventering och besiktning av träden vid Vandraren 8 & Orienteraren 8 i Hallonbergen Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-905281 1 Trädinventering vid Vandraren 8 och Orienteraren 8 På

Läs mer

Godkänt dokument - Martin Styring, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Martin Styring, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr 2 av 8 Trädinventering och okulär besiktning En okulär besiktning samt inventering har utförts av träden vid Klockelund, Farsta. Arbetet har utförts av Cathrine Bernard och Anders Ohlsson Sjöberg på uppdrag

Läs mer

Artkunskap Träd i närområdet

Artkunskap Träd i närområdet Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad Artkunskap Träd i närområdet åk 1-3 www.malmo.se/pedagogiskakartor Hitta blad Mål: Att börja ställa frågor om naturen. Material: Ett papper med bilder av olika sorters blad

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Bedömning av nertagna träd på Vasagatan i april 2014

Bedömning av nertagna träd på Vasagatan i april 2014 Bedömning av nertagna träd på Vasagatan i april 2014 Sammanfattning Park och naturförvaltningen tog under 3-4 april ner 13 riskträd på Vasagatan. Förvaltningen har därefter gjort en efterkontroll av träden

Läs mer

Godkänt dokument - Johanna Rosvall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Johanna Rosvall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr 1 av 8 Trädinventering och okulär besiktning En inventering av träden enligt bifogad karta, har utförts under augusti månad 2016 av Cathrine Bernard och Anders Ohlsson Sjöberg. Området är beläget söder

Läs mer

Trädinventering vid Blackebergsvägen och Blackebergsbacken, Bromma, november 2017

Trädinventering vid Blackebergsvägen och Blackebergsbacken, Bromma, november 2017 Trädinventering vid Blackebergsvägen och Blackebergsbacken, Bromma, november 2017 Träd nr 23 & 24 Svartsjö Trädkonsult Nöttesta 30 151 96 Enhörna 0704-90 52 81 cathrine.bernard@telia.com 1 Datum 2017-11-07

Läs mer

Bilaga1. Trädinventering Folketspark. Förklaring och innebörd av inventering strukturen. Oktober 2012 VIÖS AB

Bilaga1. Trädinventering Folketspark. Förklaring och innebörd av inventering strukturen. Oktober 2012 VIÖS AB Bilaga1. Trädinventering Folketspark Förklaring och innebörd av inventering strukturen Oktober 01 VIÖS AB 1 Inventeringsrubrik Olika typer av benämningar inom rubriken Förklaring till benämningen Nr Nr

Läs mer

Trädinventering & okulär besiktning. Fader Bergström, Axelsberg

Trädinventering & okulär besiktning. Fader Bergström, Axelsberg Trädinventering & okulär besiktning Fader Bergström, Axelsberg 2018-12-03 Trädinventering är utförd av Anders Ohlsson Sjöberg, Arbor Konsult AB, telefon: 0733-14 93 10, e-post: anders@arborkonsult.se 2

Läs mer

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur

KV PROSTEN. Landskapsåtgärder rev Landskapsarkitektur & Stadsbyggnad Peter Myndes Backe 12 118 46 Stockholm +46 8 442 48 20 info@landskapslaget.se www.landskapslaget.se KV PROSTEN Landskapsåtgärder 2015-01-29 rev 2015-05-29 Innehåll KV PROSTEN 13:580 2015.01.29

Läs mer

Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL TRÄDLIV AB

Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL TRÄDLIV AB Introduktion TRÄDENS BEHOV, HÄLSA OCH SKÖTSEL Innehåll Trädvård bakgrund & historisk översikt Trädens behov och livscykel Trädhälsa och sjukdom Skötsel och skydd Trädet behöver Energi vatten ljus

Läs mer

Trädvårdsplan. Västra Tunhems naturreservat. Rapport 2011:11

Trädvårdsplan. Västra Tunhems naturreservat. Rapport 2011:11 Trädvårdsplan Västra Tunhems naturreservat Rapport 2011:11 Rapportnr: 2011:11 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i

Läs mer

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20)

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) TRÄDVÅRDSPLAN GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Innehållsförteckning 1. Utgångsläge...

Läs mer

Trädvårdsplan Brf Skuggviolen. Upprättad av Berg & Landskap AB

Trädvårdsplan Brf Skuggviolen. Upprättad av Berg & Landskap AB Trädvårdsplan 2015 Brf Skuggviolen Upprättad av Innehållsförteckning 1.1 Syfte 3 1.2 Mål 3 1.3 Strategi 3 1.4 Utförande 4 2.1 Avsett området 5 2.2 Träd på området 6-22 2 1.1 Syfte Syftet med detta dokument

Läs mer

Skyddsvärda träd på kyrkogårdar

Skyddsvärda träd på kyrkogårdar Skyddsvärda träd på kyrkogårdar Trädmiljöer Många kyrkogårdar och parker är en viktig miljö för hotade och sällsynta växt- och djurarter. Grova, gamla och ihåliga träd har en mycket stor betydelse för

Läs mer

Får jag hugga ner trädet på min tomt?

Får jag hugga ner trädet på min tomt? Är ekar fridlysta? Eken är idag inte fridlyst som Kronans träd, vilket den tidigare varit i århundraden under regalet. Men det kan ändå vara förbjudet att såga ner en ek om den är gammal och hyser fridlysta

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013

Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013 Okulär besiktning av träd kv Stenhöga juni-augusti 2013 BILD Katarina Bangata 65 116 42 Stockholm 08 41047070 www.jacksonstradvard.se Uppdrag: På uppdrag av Natanael Bachtiar (Forsen projekt AB) utförde

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Trädvård och Naturvård i lövmiljöer. Vikki Bengtsson

Trädvård och Naturvård i lövmiljöer. Vikki Bengtsson Trädvård och Naturvård i lövmiljöer Vikki Bengtsson Gamla träd är något som förbinder oss med varandra och med vårt förflutna Varför kan träd bli så gamla? Illustration av Neville Fay (2002) efter Raimbault

Läs mer

Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen

Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen 2016-03-12 Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen Foton har sammanställts från fältbesök 2016-02-26 då Stockholms Naturskyddsförening besökte en träd- och buskröjning i Älvsjö

Läs mer

Trädvårdsplan. Baldersnäs naturreservat. Rapport 2011:06

Trädvårdsplan. Baldersnäs naturreservat. Rapport 2011:06 Trädvårdsplan Baldersnäs naturreservat Rapport 2011:06 Rapportnr: 2011:06 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Äppelträdet ett träd med stort prydnadsvärde

Äppelträdet ett träd med stort prydnadsvärde - Varför beskär vi fruktträd? Är det enbart ett måste eller för att trädet tar för stor plats i trädgården. Svaret är självklart, nej. Målet med beskärningen kan vara många men den viktigaste orsaken till

Läs mer

Hamla dina träd. Så här gör du

Hamla dina träd. Så här gör du Hamla dina träd Så här gör du Att skära grenar på träd för att samla löv till djuren är det äldsta sättet att skaffa vinterfoder på. Det gjordes långt innan man började skörda hö. Det hade många namn i

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Trädinventering samt åtgärdsplan för Bäcken Samfällighet i Segeltorp utförd av Rubisco Trädvård den 4/

Trädinventering samt åtgärdsplan för Bäcken Samfällighet i Segeltorp utförd av Rubisco Trädvård den 4/ Trädinventering samt åtgärdsplan för Bäcken Samfällighet i Segeltorp utförd av Rubisco Trädvård den 4/12 2015 Bakgrund Bäckens samfällighet är ett radhusområde i Segeltorp med grönt inslag av varierad

Läs mer

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07 Trädvårdsplan Blötebågen naturreservat Rapport 2011:07 Rapportnr: 2011:07 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Pro Natura Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Tylömarks. lilla gröna om... Trädvård

Tylömarks. lilla gröna om... Trädvård Tylömarks lilla gröna om... Trädvård Expertis med flera grenar Hand i hand med grönyte- och parkskötsel går vården av träd och områden med naturmarkskaraktär. Ofta överlappar de varandra, men träd- och

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm vid kyrkogården i Reftele är den största almen i Reftele socken. Trädet mäter 400 cm i brösthöjdsomkrets. Värdefulla räd TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Reftele Under

Läs mer

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm i Götsbo är förmodligen den största almen i kommunen. Trädet har en omkrets på 586 cm. Värdefulla räd TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Burseryd Under sommaren 2013

Läs mer

Trädvårdsplan. Torpanäset naturreservat. Rapport 2011:05

Trädvårdsplan. Torpanäset naturreservat. Rapport 2011:05 Trädvårdsplan Torpanäset naturreservat Rapport 2011:05 Rapportnr: 2011:05 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Utgivare: Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Åldersbestämning av träd

Åldersbestämning av träd Åldersbestämning av träd För att få veta exakt hur gammalt ett träd är så måste man borra i det med en tillväxtborr och räkna årsringarna. Men man kan lära sig att uppskatta ålder på träd genom att studera

Läs mer

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun FÖRSLAG Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun Innehåll FÖRORD... 2 SYFTE... 2 UTGÅNGSLÄGE... 2 Målsättning... 3 BESKRIVNING...

Läs mer

PM Trädinventering utmed linbanans sträckning från Lindholmen till Wieselgrensplatsen

PM Trädinventering utmed linbanans sträckning från Lindholmen till Wieselgrensplatsen PM Trädinventering utmed linbanans sträckning från Lindholmen till Wieselgrensplatsen Medverkande: Ida Brogren, planarkitekt, AL Studio AB Janna Bordier, planarkitekt, Norconsult AB Maria Mansfield, planarkitekt,

Läs mer

Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014

Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014 Inventering och besiktning av träden vid delar av Vandraren 8 och Orienteraren 8 i Hallonbergen November 2014 Svartsjö Trädkonsult cathrine.bernard@telia.com 0704-905281 1 Trädinventering På uppdrag av

Läs mer

HALLSTAD ÄNGAR oktober. Trädbeskärning september 2013 Vikki Bengtsson. Postadress Pro Natura Träringen Göteborg

HALLSTAD ÄNGAR oktober. Trädbeskärning september 2013 Vikki Bengtsson. Postadress Pro Natura Träringen Göteborg HALLSTAD ÄNGAR Trädbeskärning september 2013 Vikki Bengtsson Bakgrund genomförde, i samarbete med Treework Environmental Practice, en inventering av lindar på Hallstad Ängar och en ask som ligger på Hallstad

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna!

Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjuka på Gotland Vi behöver din hjälp för att rädda de gotländska almarna! Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren (en liten skalbagge) eller via rötterna. En annan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ

RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ Från planering till plantering Redan i detaljplaneringsskedet är det viktigt att ha en idé om trädens roll i gaturummets utformning, och att avsätta tillräckligt med plats

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Bilaga 4. Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron. Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron

Bilaga 4. Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron. Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron Bilaga 4 Förslag på åtgärder som förstärker naturmiljön vid Skurubron Tillhörande Miljökonsekvensbeskrivning - Vägplan Väg 222 Skurubron Nacka kommun, Stockholms län Granskningshandling 2014-10-31 Objektnummer:

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19 Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Spridningsmöjligheter för svampsjukdomar Direkt från planta till planta; Rotkontakt, kontakt mellan barr, blad

Läs mer

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig

Skötselplan för LFTs mark antagen på årsstämman 2009-04-26. Numreringen hänvisar till bifogad karta Områdesbeskrivning Åtgärd Ansvarig 1. Området är klassat som ett naturvärde i Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Naturvärden är ett sådant område som inom relativt kort tid kan nå den högre klassen nyckelbiotop. Framför allt är det

Läs mer

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum

Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Löv och Naturvård - En blandad historia i tid och rum Olof Widenfalk Fotografier: Lina Widenfalk (Greensway) Upplägg Historik löv i skogen Lövinblandning - Fördelar och naturvårdsnytta Lövet i landskapet

Läs mer

Trädvårdsplan för stadsparken i Södertälje

Trädvårdsplan för stadsparken i Södertälje Trädvårdsplan för stadsparken i Södertälje Grupp 2 : Sarasvati, Sofi, Heidi, Rafaella, Victor, Susanne, Annelie, Johan, Emil Innehållsförteckning Inledning Historik/beskrivning av området Inventeringsresultat

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla räd TBroaryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Broaryd Under sommaren 2011 har Gislaveds kommun inventerat träd i och kring Broaryds tätort. Inventeringen är en del av Naturvårdsverkets

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete

samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete samspel Fotosyntes och cellandning Äta och ätas Konkurrens och samarbete Syrets och kolets kretslopp Växter tar upp koldioxid och vatten, avger syrgas samt bildar kolhydrater. Djuren tar upp kolhydrater

Läs mer

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20)

TRÄDVÅRDSPLAN. GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) TRÄDVÅRDSPLAN GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) 2009-06-09 Rev 2009-06-10 Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Innehållsförteckning

Läs mer

BESKRIVNING AV ETABLERINGSSKÖTSEL FÖR NYPLANTERADE VÄXTER

BESKRIVNING AV ETABLERINGSSKÖTSEL FÖR NYPLANTERADE VÄXTER 2017-10-16 BESKRIVNING AV ETABLERINGSSKÖTSEL FÖR NYPLANTERADE VÄXTER 1 För att åstadkomma långsiktigt hållbara träd och buskar krävs under de första åren efter plantering extra skötselinsatser innan den

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan

Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Naturvärdesinventering (NVI) vid Byleden med anledning av detaljplan Järfälla kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Järfälla kommun Kontaktperson: Tina Hatt Projektledare Calluna: Mova Hebert

Läs mer

Svenska träslag Ask Avenbok

Svenska träslag Ask Avenbok Al Växer: Sverige, Europa och Mindre Asien. I Sverige finns två arter, Klibbal och Gråal. Alen är snabbväxande och blir 20-25 m, med en omkrets på 0,3-0,4 m. Användningsområde: möbler, modellbygge, trätofflor,

Läs mer

Restaurering av Wikparken

Restaurering av Wikparken Restaurering av Wikparken Tommy Lennartsson, Centrum för Biologisk Mångfald & Upplandsstiftelsen Steg 1, markanvändningshistoria, och 2, fältinventeringar En historisk genomgång visar att Wik-områdets

Läs mer

VETCERT. Standard för skötsel av skyddsvärda träd. Praktiserande nivå. Version maj 2018

VETCERT. Standard för skötsel av skyddsvärda träd. Praktiserande nivå. Version maj 2018 VETCERT Standard för skötsel av skyddsvärda träd Praktiserande nivå Version maj 2018 Sektion nummer: 1 Titel: Skyddsvärda träd: igenkänning och värden. Sammanfattning: Utövaren känner till flera olika

Läs mer

onsdag 9 oktober 13 Ekologi

onsdag 9 oktober 13 Ekologi Ekologi Ekologi Vad handlar ekologi om? Vad handlar ekologi om? Ekologi är läran om samspelet mellan växter, djur och deras omgivning. Ekologi Vad gör en ekolog? Vad gör en ekolog? En ekolog försöker förstå:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ

RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ RIKTLINJER FÖR TRÄD I GATUMILJÖ Från planering till plantering Redan i detaljplaneringsskedet är det viktigt att ha en idé om trädens roll i gaturummets utformning, och att avsätta tillräckligt med plats

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDNR: Mål och metod 4. Övergripande beskrivning 5-6. Förklaringar till protokollet 7-9. Konditionsbedömning 10

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDNR: Mål och metod 4. Övergripande beskrivning 5-6. Förklaringar till protokollet 7-9. Konditionsbedömning 10 TRÄDVÅRDSPLAN BRF NIO LÄNGOR BLACKEBERG - HÖSTEN 04 KONTAKTA OSS HSB Stockholm, Mark & Trädgård Kajsa Falkman, Landskapsingenjör 00-44 4 5 mark.tradgard@hsb.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDNR: Mål och metod

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

4.2 Vad är träd bra för?

4.2 Vad är träd bra för? AGROFORESTRY 4.2 Vad är träd bra för? Dela upp eleverna i grupper och tilldela varje grupp varsin del av trädet som de får tillverka förslagsvis i papper eller kartong. Dela upp trädet i delarna; stammen,

Läs mer

Action A3 Inventering gamla träd och sammanställning av befintligt underlag i Kalmars län

Action A3 Inventering gamla träd och sammanställning av befintligt underlag i Kalmars län Action A3 Inventering gamla träd och sammanställning av befintligt underlag i Kalmars län NR DIAMETER TRADSLAG TRADSTAT OMGIVNING ATGBEHOV KARAKTAR1 KARAKTAR2 KOMM DATUM OMRADE 1 56 Ek Levande Betesmark

Läs mer

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI

FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI ORDLISTA FÖR DE NATURVETENSKAPLIGA ÄMNENA BIOLOGI LÄRAN OM LIVET FYSIK DEN MATERIELLA VÄRLDENS VETENSKAP KEMI LÄRAN OM ÄMNENS UPPBYGGNAD OCH EGENSKAPER, OCH OM DERAS REAKTIONER MED VARANDRA NAMN: Johan

Läs mer

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia

ENKEL Kemi 2. Atomer och molekyler. Art nr 515. Atomer. Grundämnen. Atomens historia ENKEL Kemi 2 Atomer och molekyler atomkärna elektron Atomer Allting runt omkring oss är uppbyggt av atomer. En atom är otroligt liten. Den går inte att se för blotta ögat. Ett sandkorn rymmer ungefär hundra

Läs mer

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Vilka skogsskador kan vi förvänta oss framöver? Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen Föredragets innehåll Klimatförändringar Befintliga skogsskadegörare i nytt klimat Nya skadegörare på gång Vad kan vi göra

Läs mer

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla

a sorters energ i ' ~~----~~~ Solen är vår energikälla a sorters energ i. ~--,;s..- -;-- NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET OLIKA SORTERS ENERGI SKA DU känna till energiprincipen känna till olika sorters energi veta att energi kan omvandlas från en sort till en annan

Läs mer