Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken."

Transkript

1 Sågverksprocessen I sågverket förädlas timmer (rundvirket) till sågat virke med olika dimensioner och kvaliteter. Målet är att på bästa sätt ta tillvara den råvara som stocken utgör för att kunna bemöta de krav på bräder och plank som kunder och slutanvändare ställer. Stocken förädlas i en serie delprocesser till huvudprodukterna bräder och plank. Hela stocken tas tillvara genom att biprodukterna bark, spån och flis finner sin avsättning som energiråvara och som råvara för skiv- och cellulosaindustrin. Ett modernt medelstort sågverk innehåller delprocesserna: timmerintag, barkning, rotreducering, sågning, råsortering, torkning, justering och sortering, paketering och lagring. Sågprocessen Intag När timret kommer till sågverket mäts det in och sorteras efter trädslag i dimensionsklasser. Lagring av det dimensionssorterade timret sker i dag på land och inte i vatten som tidigare var vanligt. Under den varma årstiden bevattnas timret för att stockarna inte ska skadas av blånadssvamp, insekter eller genom sprickbildning. Fuktkvoten i stocken är ungefär densamma under lagring som vid avverkningen. I normala svenska sågverk sågas endast furu och gran. Lövträ sågas oftast i särskilda lövsågverk. Barkning Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken. Rotreducering Rotstockar kan ha kraftig rotansvällning eller kraftiga rotben. Dessa kan skapa svårigheter senare i sönderdelningen. Därför får stocken passera en rotreducerare. Vanligen fungerar reduceraren som en svarv, som ger stocken en mer cylindrisk form. Bild 1. En stocks väg från att den mäts in på sågverket till att den via barkning, sönderdelning, torkning, justering, paketering och lagring av brädor eller plank levereras med lastbil, tåg eller båt till kunderna i Sverige och på exportmarknaden. Vid barkning, sönderdelning och justering faller biprodukter som bark, flis och spån, vilket används till uppvärmningsändamål, inom massa- och skivindustrin.

2 Typer av sågverk När stocken kommer in i såghuset går den först genom blocksågen, ifall sågverket är ett cirkelsågverk, bandsågverk eller ramsågverk. Efter blocksågen vrids blocket och läggs på den ena av de två parallella flatsidorna. Därefter matas blocket in i delningssågen som kan vara endera en ramsåg, en cirkelsåg, en bandsåg, eller en del av ett profileringsverk. I blocksågen tas två bakar och vanligtvis två sidobräder ut ur stocken. Bakarna går till flisning medan sidobräderna kantas. Är sågverket i stället ett planreducerverk eller ett profileringsverk fräses bakarna direkt till flis. I en ramsåg arbetar fram- och återgående raka sågblad som sitter sträckta i en ram. I en cirkelsåg arbetar flera roterande klingor monterade på samma axel och i en bandsåg arbetar flera sågblad intill varandra. I ett profileringsverk fräses en profil ut ur stamtvärsnittet. Profilen delas upp med hjälp av små klingor som sitter på två axlar på så sätt att två klingor alltid går mot varandra. Halvvägs genom profileringsverket vrids blocket nittio grader så att det profilerade blocket kan delas upp i brädor och plank. Typer av sågning Genom den så kallade postningen bestämmer man hur stocken ska sågas för att få ut största möjliga volym sågad produkt ur stocken. Sågning av block och därefter delning kallas vanligtvis fyrsågning. Det är det vanligaste sättet att sönderdela barrtimmer. För särskilda ändamål finns andra sågsätt, till exempel genomsågning och kvartersågning. Bild 1. Schematisk bild av blocksågning, som är den vanligaste sönderdelningsmetoden. Genomsågning används nästan alltid vid sågning av lövträ. I vissa fall används genomsågning också för barrträ avsett till snickeriändamål. Efter sågningen kantas varje bräda individuellt. Sidoutbytena (bräderna) ger ibland kvistfritt virke, vilket används som råvara vid tillverkning av lister.

3 Bild 2. Genomsågning och kvartersågning används för särskilda ändamål. Vid kvartersågning delas stocken först i två vinkelräta snitt genom märgen för att därefter sågas i snitt i 45 vinkel mot de första snittytorna. Kvartersågning är relativt dyrbar och används huvudsakligen för ädlare träslag eller då man eftersträvar snittytor där årsringarna går vinkelrätt mot brädans flatsida. För möbeltillverkning föredras kvartersågat virke. Postning Med postning menas dels bestämning av det geometriska mönster som stocken ska sågas upp efter, dels insättning av klingor och blad i blocksåg och delningssåg - avståndsinställning. Sågutbyte Postning av stocken är ett geometriskt förfarande med syfte att få ut största möjliga volym sågade produkter ur stocken. Utfallet, som kallas sågutbyte, är större för grova än för klena stockar. Vid sönderdelningen talar man om centrumutbyte och sidoutbyte beroende på vilken del av stammen som sågas. Centrumutbytet kommer från stammens centrala del och tas i allmänhet ut som plank med tjocklek mm. Endast i undantagsfall sågas tjockare plank. Centrumutbytet kännetecknas av stor andel kärna och normal kvistighet. Från furustockar används det till snickerivirke, till exempel fönstervirke. Från granstockar används det till byggnadsvirke, konstruktionsvirke och ställningsplank. Sidoutbytet kommer från stammens perifera delar och sågas till bräder i tjockleken mm.

4 Bild 1. Stammens olika delar vid sönderdelning genom sågning. Sidobräderna innehåller främst splintved och kan vara helt eller delvis kvistfria. De används då till inomhuspaneler av hög kvalitet och till lister, samt till möbelvirke. Kvistfria sidoutbyten av furu är det virkessortiment som marknaden är beredd att betala högsta priset för. Sidobräder kommer från såväl block- som delningssåg och innehåller ofta vankant. I processen ingår därför ett kantverk i vilket vankantdelar sågas bort. Verket styrs ofta av datorer via optisk avläsning. Sågverksinventeringen 2000 kom fram till att sågutbytet i Sverige i genomsnitt var 47 procent av stockens totala volym under bark. En tendens är att större sågverk har lägre utbyte än mindre. Trenden sedan 1950-talet är att sågutbytet stadigt sjunker. Anledningarna är flera: bland annat klenare stockar, större avsmalning och ett minskat uttag av sidobräder. Det är dock inte säkert att största möjliga sågutbyte också är optimalt ur ekonomisk synvinkel. Det optimala sågutbytet beror på priset och efterfrågan för olika dimensioner och kvaliteter av sågat virke. Till en del beror det också av rundvirkespriset. Postningen brukar därför styras av aktuella priser och inneliggande order. Avståndsinställning I ramsågverken och i profileringsverken samt i vissa bandsågverk ställs avstånden mellan de skärande verktygen in en gång per arbetspass. Detta arbetsmoment kallas postning. Under hela passet sågas alla stockar efter samma sönderdelningsmönster. I en cirkelsåg kan avståndet mellan klingorna ändras för varje inkommande stock. Postningen av en cirkelsåg styrs av en dator efter stockens uppmätta toppdiameter, avsmalning, krokighet, pris och efterfrågan. En cirkelsåg kan ta emot ett flöde av stockar med olika diameter och producerar därför ett varierat sortiment. I vissa bandsågverk ändras avstånden mellan banden på samma sätt som i cirkelsågen, styrningen sker också på samma sätt. Flödet av stockar kan ha olika diameter, vilket leder till ett stort antal dimensioner i råsorteringen. Bild 2. Exempel på postningar. Torkning I andra länder förekommer handel med otorkat virke, men i Sverige torkas allt sågat virke vid sågverket. Torkning i virkestorkar är vanligast, cirka 95 procent av produktionen torkas i dessa. Resten torkas i staplar på brädgården så kallad brädgårdstorkning. Virkestorkar delas in i vandringstorkar och kammartorkar. I dag är kammartorkar den vanligaste metoden. Att andelen kammartorkar ökar på vandringstorkarnas bekostnad beror på att andelen specialtorkat virke ökat kraftigt de senaste åren.

5 Bild 1. Kammartork. Bild 2. Vandringstork. Torkningsprocessen Det normala torkprogrammet siktar till att torka virket till cirka 18 % fuktkvot så kallad skeppningstorrt. Målet är att sänka fuktkvoten i virket utan att virket spricker och till en sådan fuktkvot att det kan lagras eller transporteras utan att skadas. Vid torkningen krymper virket. Sågningen måste därför ske med övermått i förhållande till slutproduktens mått. En del virkesstycken deformeras under torkningen. Det beror på att virke krymper olika mycket i olika riktningar. Detta kan motverkas på olika sätt, till exempel genom torkning vid högre temperatur än normalt och under mekanisk press av torkpaketet samt spänningsutjämning i den efterföljande konditioneringen. Torkning vid högre temperaturer och spänningsutjämning har blivit allt vanligare de senaste åren. Under torkprogrammet styrs temperatur och fuktighet i torken. Styrningen sker med datorer. Artificiell torkning av virke tar cirka 6 dygn för 50 mm tjocka plankor och cirka 3 dygn för 25 mm tjocka bräder. Centrumutbyten når den önskade fuktkvoten snabbare än sidoutbyten eftersom kärnan från början har lägre fuktkvot än splinten. Torkning för särskilda ändamål, som kräver lägre fuktkvot än skeppningstorrt, tar längre tid. Den kan ske i ett eller två steg. Förr var det vanligt att torka till exempel snickerivirke i två steg, först ned till 18 % vid sågverket för att vid möbelindustrin sluttorkas till 7-9 %. I dag blir det allt vanligare att torka ned till slutfuktkvoten direkt i kammartorkar vid sågverket. Att torka direkt till slutfuktkvoten ger en bättre kvalitet från bland annat spricksynpunkt. Konditionering Efter torkningen konditioneras virket så att fuktkvotsskillnader och spänningar utjämnas. Konditioneringen sker i virkestorken och tar 2-3 dygn.

6 Sortering Efter torkningen avströas paketen. Virket sorteras och kapas i exakta längder. Detta steg kallas justering. Sortering sker efter många olika regelverk såväl visuellt som maskinellt. Grundläggande för den visuella sorteringen är reglerna i SS EN , Handelssortering av sågade trävaror i Europa (2000). Andra visuella sorteringsregler som används är kvinta plus, sågfallande och konstruktion samt "Blå boken" - Nordiskt trä, Sorteringsregler för sågat virke av furu och gran (1994). Sorteringskriterierna för dessa klasser såväl som för SS EN , Handelssortering av sågade trävaror i Europa, varierar mellan olika sågverk, trots försök att skapa enhetliga regler. En förklaring till detta är att virkets egenskaper varierar med sågverkets geografiska läge. Sorteringsklasser Maskinell sortering används till det konstruktionsvirke som enligt BKR (Boverkets Konstruktionsregler) ska vara hållfasthetssorterat. De sorteringsklasser som i dag är beslutade och godkända inom EU:s regelverk är: C35, C30, C24, C18, C14. C är där direkt utbytbart mot den svenska standarden där K används. Hållfasthetssorterat virke kan även vara visuellt hållfasthetssorterat. Särskilda regler finns för denna sortering, som endast får utföras av speciellt utbildad personal. Direkt efter sorteringen ska virket stämplas på flatsidan med T eller C följt av den karakteristiska hållfastheten som virkesstycket uppfyller, till exempel T24 eller C24. Vid justering stämplas virket i änden med så kallad skeppningsmärke, av vilket man kan utläsa kvalitet och sågverk. Paketering lagring Efter sortering paketeras virket. I ett virkespaket ligger virkesstyckena kloss, det vill säga intill varandra och oströade. Bindströn, som är cirka 5 mm tjocka, läggs på två till tre nivåer i virkespaketet för att ge det stabilitet. Paketet hålls samman av band av stål eller plast. Vanligtvis täcks virkespaket med plast eller papper som skydd mot nederbörd, sol och smuts. Det paketerade virket lagras i avvaktan på att levereras. Ett virkespaket innehåller maximalt 5 m 3 och väger mindre än 3 ton. Större paket, så kallade jumbopaket, förekommer på exportmarknaden. När virkespaketen levereras från sågverket innehåller de vanligtvis virke med en tvärsnittsdimension, en längd och en sort. Lagringen av bättre kvaliteter sker under tak i ouppvärmda magasin. Lägre kvaliteter lagras ibland utomhus i täckta paket. Vissa sågverk lagrar alla kvaliteter i magasin, vissa utomhus i täckta paket. Dimensioner Virke sågas i olika dimensioner beroende på efterfrågan och tillgång på timmer. För byggändamål sågas plank och reglar vanligen i 47 mm tjocklek för gran och 50 mm tjocklek för furu. Plankens bredd ligger mellan 150 och 250 mm. Reglarnas bredd varierar med mm. Bräder sågas vanligen i 25 mm tjocklek eller tunnare. Virke till snickerier som fönster sågas i 63 mm och 50 mm tjocklek. Originalsågning sker även i tjocklekarna 19, 22, 32 och 38 mm. I undantagsfall sågas även till tjockleken 75 mm. Originalsågning sker vanligen i bredderna 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225 och 250 mm. Virke med andra dimensioner än vid originalsågning kan man få genom klyvning (delning av tjocklek), eller spräckning (delning av bredd). Hyvlat virke används till många ändamål. När virke hyvlas minskas dimensionerna som angetts för sågat virke med 2-5 mm, 5 mm för mått 50 mm och större, mindre för klenare dimensioner. Virke kapas oftast i standardiserade längder mm, mm, mm och så vidare upp till mm i multiplar av 300 mm mellan mm och mm. Normalt lagerhålls längder upp till mm. Större längder kan beställas. Virket fingerskarvas då ofta. Av Kristian Ribberheim

BRA ATT VETA OM TRÄ. [ Trä ger trevnad hemma ]

BRA ATT VETA OM TRÄ. [ Trä ger trevnad hemma ] BRA ATT VETA OM TRÄ [ Trä ger trevnad hemma ] TRÄETS EGENSKAPER Ytterbark Innerbark Kambium Splint Kärna Splint Märg Årsringar Trä är starkt och lätt. I förhållande till sin vikt är träet hållfastare än

Läs mer

Från stock till bräda med bandsågverk Våra samlade tips

Från stock till bräda med bandsågverk Våra samlade tips Från stock till bräda med bandsågverk Våra samlade tips ALLA KAN SÅGA SITT EGET BYGGMATERIAL ENKELT ATT KOMMA IGÅNG Det behövs ingen speciell utbildning utöver bruksanvisningen för att komma igång och

Läs mer

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Från panel till list En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Dimensionering och släthyvling av virke En nysågad bräda är plan men har måttavvikelser. Efter torkning till byggtorrt dvs. 15-20% fukthalt

Läs mer

Tempo 22 mm och 25 mm

Tempo 22 mm och 25 mm Tempo 22 mm och 25 mm Monteringsanvisning för Byggelit Tempo värmegolvsystem TEMPO ett komplett golvsystem för vattenburen värme Förberedelser Tack för att du valt Byggelit Tempo värmegolvsystem! Innan

Läs mer

Trallvirke trender och tendenser

Trallvirke trender och tendenser Trallvirke trender och tendenser Tryckimpregnerat furu står för hela 95% av allt trallvirke idag. Men det finns också andra material som utmanar, och som blir allt mer populära. Att tryckimpregnerad furu

Läs mer

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt ProduktBladet Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt Ren ved All ved vi levererar har under produktion passerat genom en så kallad renstrumma, vilket innebär

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om värmebehandling, torkning

Läs mer

MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB I ENKÖPING Mats Nylinder och Hans Fryk

MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB I ENKÖPING Mats Nylinder och Hans Fryk Results esearch 9 Research results from the Department of Forest Products at the University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden www.slu.se/skogensprodukter MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB

Läs mer

Bygg din egen virkestork!

Bygg din egen virkestork! Bygg din egen virkestork! 1 Byggförslag till Sauno virkestork www.plano.se/sauno Här är en beskrivning på en liten tork som skruvas ihop med specialskruv Med denna tork som exempel bygger du den storlek

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL YTBEHANDLING MED TJÄRLEK TJÄRVITRIOL HÅLLBAR DEISGNFÄRG EN TJÄRLEKSFÖRKLARING EN REN NATURPRODUKT Trä är ett levande material. Klimat, surt nedfall, UVstrålning, insekter och rötsvampar påverkar träytan

Läs mer

Eurokod Trä. Eurocode Software AB

Eurokod Trä. Eurocode Software AB Eurokod Trä Eurocode Software AB Eurokod 5 Kapitel 1: Allmänt Kapitel 2: Grundläggande dimensioneringsregler Kapitel 3: Materialegenskaper Kapitel 4: Beständighet Kapitel 5: Grundläggande bärverksanalys

Läs mer

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som skogsindustrin

Läs mer

Tryckramar. Tekniska data PRODUCT SHEET

Tryckramar. Tekniska data PRODUCT SHEET Tryckramar Tryckramar används för att minska virkets deformation, särskilt i de övre virkeslagren. Detta leder till minskad nedklassning. Dessutom uppnår man extra stabilitet i virkespaketen och en effektiv

Läs mer

Vackra trägolv för användning i generationer

Vackra trägolv för användning i generationer Vackra trägolv för användning i generationer Omslagsbild: Furu massiv ljusgrå slät Ovan: Furu massiv obehandlad slät (samma utseende får du om du väljer klarvax) En av världens viktigaste och mest fantastiska

Läs mer

Vi kan trä! Hos oss är känslan

Vi kan trä! Hos oss är känslan Vi kan trä! Hos oss är känslan för trä det viktigaste. Vi övervakar noga varje steg i förädlingsprocessen. Vi bygger all vår verksamhet på erfarenhet och kunskap - men vi tänker modernt. Vi har förmåga

Läs mer

Monteringsanvisning Attefall 25

Monteringsanvisning Attefall 25 Monteringsanvisning Attefall 25 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

Sveden Trä. ett komplett träkoncept PAYOFF= BLAIR MEDIUM

Sveden Trä. ett komplett träkoncept PAYOFF= BLAIR MEDIUM Sveden Trä ett komplett träkoncept SVEDEN TRÄ PAYOFF= BLAIR MEDIUM 1 Det är med dubbel glädje jag nu kan presentera vår nya broschyr och vår gemensamma marknadsföringsstrategi under namnet Sveden Trä.

Läs mer

Byggförslag till Sauno virkestork

Byggförslag till Sauno virkestork 1 Byggförslag till Sauno virkestork www.sauno.snickra.net www.snickra.net Här är en beskrivning på en liten tork som skruvas ihop med specialskruv Med denna tork som exempel bygger du den storlek du själv

Läs mer

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad 1(5) Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad Denna prislista gäller fr o m 2015-04-15 och tills vidare inom följande Skogsbruksområden: SBO Sollefteå SBO Borgsjö-Haverö SBO Torp-Stöde

Läs mer

Mängdning av virke. Lockpanel. Volym. Inomhuspanel. Trall. Dimension 50 x 125 mm 250 meter. Exempel: Volym

Mängdning av virke. Lockpanel. Volym. Inomhuspanel. Trall. Dimension 50 x 125 mm 250 meter. Exempel: Volym Mängdning av virke Volym Lockpanel Dimension 50 x 125 mm 250 meter. Volym Gör om tjocklek oc h bredd så att de får samma enhet som längden. 50/1000 = 0,050 125/1000 = 0,125 Meter/kubik 1.000.000/b x h

Läs mer

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län.

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län. Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01 Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 171 401 Diam (mm) 120 130 140 150 160 170 180 190 200 220 240 260 280 300 Kvalitet 1 365 405 475

Läs mer

Limträfasader, tekniska lösningar Provning av dimensionsstabilitet för olika panelmaterial

Limträfasader, tekniska lösningar Provning av dimensionsstabilitet för olika panelmaterial Limträfasader, tekniska lösningar Provning av dimensionsstabilitet för olika panelmaterial Slutrapport Anna Pousette, Karin Sandberg, Urban Häggström, Mikael Öhman Förord Det här projektet har finansierats

Läs mer

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Feb- 98 Utgåva 2 Monteringsanvisning för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Förberedelser. Läs igenom hela denna monteringsanvisning innan du börjar lägga golvet. Montera spånskivorna i

Läs mer

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS LÄGGNINGSANVISNING F L Y T A N D E G O L V WICANDERS KORKGOLV WIC-CORK Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS Wicanders flytande golv - läggningsanvisning

Läs mer

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare.

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. LASTKLASS 6 Standardiserad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. Svensktillverkad. 100% återvinningsbar. Typkontrollerade av SP (Sveriges

Läs mer

- Träprodukter som gör skillnad -

- Träprodukter som gör skillnad - - Träprodukter som gör skillnad - Vår anläggning i Fjärås med kontor, fabrik och lager. RESTPRODUKTER I VÅR VIRKESHANTERING BLIR TILL BRIKETTER LITE OM FÖRETAGET Fjärås Träförädling är en oberoende, tillverkande

Läs mer

Lättfattligt om Naturkultur

Lättfattligt om Naturkultur Lättfattligt om Naturkultur Optimering av skogens långsiktiga värdeavkastning Mats Hagner 29-11-11 Skogsägarens nettoinkomst om trädet skördas nu 15 1 5 UBICON Rapport 6, 29 ISSN 1654-4455 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Köksdörrmodeller. Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire

Köksdörrmodeller. Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire Köksdörrmodeller Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire Pärmen: nedre skåp i ek/fransk valnöt och övre skåp i målad MDF-lucka från Kensapuus sortiment. Hov, vitlackad björk. 2 NW DOOR modeller

Läs mer

Monteringsanvisning Örnen 6

Monteringsanvisning Örnen 6 Monteringsanvisning Örnen 6 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

Ved Veden skall vara torr

Ved Veden skall vara torr Sidan B1. 1 B1. Bränslehantering Beroende på i vilket skick man får bränslet fordras sålunda mer eller mindre bearbetning och hantering av den. Man kanske får restvirke efter avverkning, röjning eller

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET 1) Allmänt Uniclic X-systemet: Klicksystemet som innebär att du kan ersätta en skadad bräda i mitten av rummet snabbt,kvickt och lätt, utan

Läs mer

Sänk kostnaderna, förbättra kvalitéten.

Sänk kostnaderna, förbättra kvalitéten. pollmeier pollmeier Våra förläggningsorter i Tyskland: Malchow Berlin Våra produkter erhåller du hos: 08.06 Sänk kostnaderna, förbättra kvalitéten. Creuzburg Frankfurt Aschaffenburg Leffringhausen Grafik

Läs mer

I Wedaskogen. Information från Weda Skog - din partner i skogen. Specialist på timmer www.wedaskog.se

I Wedaskogen. Information från Weda Skog - din partner i skogen. Specialist på timmer www.wedaskog.se I Wedaskogen Information från Weda Skog - din partner i skogen Specialist på timmer www.wedaskog.se Erik Andersson, vd Weda Skog. Foto: Sidney Jämthagen - Weda Skog ska vara ett självklart och naturligt

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Harry

Montering & Bruksanvisning Harry Montering & Bruksanvisning Harry Rev.nr: 140828 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege PM70-5957 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA

BODYGROOMER. MT 6030 Wet & Dry SVENSKA BODYGROOMER MT 6030 Wet & Dry SVENSKA A B E F G C D H I J 2 SVENSKA 43-50 3 SÄKERHET Observera följande instruktioner vid användning av enheten: 77Enheten är bara utformad för användning i hemmet. 77Den

Läs mer

Golv för livet. När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet.

Golv för livet. När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet. FAKTA OM RAPPGOS TRÄGOLV flerskiktsgolv lister skötsel ytbehandlingar läggningar sortiment Golv för livet När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet.

Läs mer

Jämföra, sortera tillsammans reflektera!

Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Jämföra, sortera tillsammans reflektera! Lärarens roll i barnens matematiklärande Matematik som språk Matematiska begrepp Samtala kring matematik Anna Kärre Förskollärare på Lännersta förskola Föreläsare

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA

YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA YTBEHANDLING MED TJÄRLEK LJUS TJÄROLJA HÅLLBART ALTANSKYDD EN KÄRLEKSAFFÄR EN REN NATURPRODUKT Auson Ljus Tjärolja är naturens eget träskydd. Metoden att använda trätjära för att ge skydd åt trädetaljer

Läs mer

Läggningsanvisningar

Läggningsanvisningar Läggningsanvisningar CELLGLASISOLERING Ekologi och Ekonomi i Ett! www.foamglas.se Foamglas hjälper er vid uppstart av nya projekt, kontakta oss 00-78 56. FOAMGLAS på betongbjälklag och profilerad plåt

Läs mer

PTH 900/820 E PTH 1200/1000 HACKERTRUCK

PTH 900/820 E PTH 1200/1000 HACKERTRUCK 1200/1000 HACKERTRUCK 89, Envie (CN) 077 - Fax +39 0175 278421 - info@pezzolato.it www.pezzolato.it Trumhuggar Serien Det bästa fliset av alla typer av trä GREENLINE HACKERTRUCK 1000/820 HACKERTRUCK HACKERTRUCK

Läs mer

Till Dig som köper Timmerhus!

Till Dig som köper Timmerhus! Till Dig som köper Timmerhus! Januari 2006 antogs normer för en fullgod produktkvalité, de tillverkare som är medlem i Föreningen Svenska Timmerhus och har genomgått kvalitetsutbildning erbjuder Livscykeldokumentet.

Läs mer

Form- och dimensionsstabila limmade granprodukter

Form- och dimensionsstabila limmade granprodukter Form- och dimensionsstabila limmade granprodukter Innehåller delrapporterna Konstruktiv utformning av limmade produkter The Influence of Some Inherent Characteristics of Wood on the Deviations in Shape

Läs mer

Vattnet klart - först skedet avslutat

Vattnet klart - först skedet avslutat Vattnet klart - först skedet avslutat Idag kopplade vi på vattnet till köket och bostadens WC och därmed är första skedet i ombyggnaden av gamla folkskolan klar: värmen och vattnet. Men det finns ännu

Läs mer

Sil}an TRÄgolv den nya generationen

Sil}an TRÄgolv den nya generationen Sil}an TRÄgolv den nya generationen etablerat 1897 Våra massiva trägolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Våra massiva

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL BROMSSYSTEMET ÄR VÄSENTLIGT FÖR DIN SÄKERHET Bromsarna måste svara direkt och exakt varje gång du trycker ner pedalen.

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

Monteringsanvisning. ANTTI-SPANNMÅLSTORK Takstolar 408029 (sv)

Monteringsanvisning. ANTTI-SPANNMÅLSTORK Takstolar 408029 (sv) Monteringsanvisning ANTTI-SPANNMÅLSTORK Takstolar 408029 (sv) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 FI-25340 Kanunki, Salo Tfn +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-post: antti@antti-teollisuus.fi www.agrosec.com

Läs mer

Metod för termografisk mätning VV Publ. Nr 2006:114 1. Innehållsförteckning:

Metod för termografisk mätning VV Publ. Nr 2006:114 1. Innehållsförteckning: Metod för termografisk mätning VV Publ. Nr 2006:114 1 Innehållsförteckning: 1 Orientering 2 2 Sammanfattning 2 3 Begrepp 2 4 Utrustning 3 4.1 Temperaturmätning med hjälp av linjescanner (värmekamera).

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer:

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer: Kontrollerad av: Viktigt! Bespara denna. Garantinummer: Lillevilla + monteringsanvisning 2,0 m Finland 2,6 m OBS! I alla frågor och kontakter som gäller denna produkt ange för återförsäljaren eller tillverkaren

Läs mer

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter.

Innehåll. Skog för många generationer. 4 Lokal närvaro. 9 Oss skogsägare. 11 En långsiktigt. 13 Klimatsmarta produkter. äx ed ss Innehåll 4 Skog för många generationer För att förstå vår samtid och ta ut riktningen för framtiden behöver vi förstå historien. Holmens historia sträcker sig mer än 400 år tillbaka och har alltid

Läs mer

Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus

Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus Derome hus & bostad A hus Varbergshus Syftet är att ta fram en fuktsäkerhetsprojektering anpassad för 3 arbetsplatser: A hus fabrik

Läs mer

Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser

Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser Guide för Handelssorteringsoch Hållfasthetsklasser Handelssorteringsklasser enligt SS-EN 1611-1 Hållfasthetsklasser C14 C30 Beskrivning av handelssorterna kvalitetsklasserna i SS-EN 1611-1 Handelssorter

Läs mer

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande.

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Hög kapacitet och nyskapande lösningar. För våra kunders behov Visionen för Martinsons Trä är att med engagerade medarbetare

Läs mer

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med

Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med 181 Matematikinspiration för förskolan Marie Sjöholm och Kerstin Johansson är förskollärare vid Nolängens förskola med matematikprofil i Alingsås kommun. Båda har erfarenhet av praktiskt matematikarbete,

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

Tork anordningen Futura

Tork anordningen Futura Tork anordningen Futura Tork anordningen Futura är patent skyddad av all nationerna i världen. Tork anordningen Futura möjligör patenterade tekniska lösningar. Europeiskt patentet EP- nr 1029211 bevisar

Läs mer

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH SCA Timber Munksund / Holmsund Peter Henriksson Produktionschef Munksund / Holmsund Agenda SCA Timber Munksund / Holmsund Produkter Materialflöde Munksund Planering och styrning från försäljning till produktionsorder

Läs mer

BASTUTUNNA UNIKA CITY

BASTUTUNNA UNIKA CITY BASTUTUNNA UNIKA CITY 1900 mm Längd av bastu 2 310 x 910 mm 710 x 1760 mm; Harvia Sound 38 mm 400 kg 2-4 Norrländsk Gran 8,0 kw Monterad 2.06 x 2.04 x 2.50 m UNIKA CITY Bastutunna 2,0M längd och 1,9M diameter;

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

DACO FLYTBRYGGOR i en klass för sig!

DACO FLYTBRYGGOR i en klass för sig! DACO FLYTBRYGGOR i en klass för sig! Oavsett om du söker en smidig, komplett och utbyggbar brygga till ditt sommarställe, en brygga till en badanläggning eller en marina har du kommit rätt. Hos oss finns

Läs mer

Monteringsanvisning Isolertak

Monteringsanvisning Isolertak Monteringsanvisning Isolertak 10 MM / Plastprofilsystem 2015-2 WT10 X-struktur 10 mm Polykarbonat U-värde 2,5 Skivbredd 1050 mm c/c 1070 mm Skivorna är gjorda av UV-beständig polykarbonatplast. Isolerplastskivorna

Läs mer

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care

Plant in Pod växtskydd Instruktioner. garden care Plant in Pod växtskydd Instruktioner garden care Läs denna instruktion grundligt före produkten används Inledning Produkten som du har i din hand är ett växtskydd, speciellt konstruerad för att förbättra

Läs mer

SJ Q37p. Dekaler Det finns dekaler med. Ser du dem inte i påsen? Kolla om de är invikta i detta blad.

SJ Q37p. Dekaler Det finns dekaler med. Ser du dem inte i påsen? Kolla om de är invikta i detta blad. SJ Q37p SJ Q37p från Bygg svenskt. Du har nu i din hand en nästan komplett byggsats av en Q37p överföringsvagn. Denna byggsats har tagits fram för att vara ett relativt billigt och enkelt alternativ för

Läs mer

en og Sk skydd Slir 2009 1

en og Sk skydd Slir 2009 1 2009 1 Skogen Slirskydd Vi på BEMA har under ett stort antal år i samarbete med skogsmaskintillverkarna utvecklat en serie slirskydd. BEMA har lagt förutsättningarna, och har genom stort tekniskt kunnande

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Utvärdering av "Sök och plock - sommar" - Slutrapport

Utvärdering av Sök och plock - sommar - Slutrapport 2009-11-02 Utvärdering av "Sök och plock - sommar" - Slutrapport Niklas Björklund & Martin Schroeder Institutionen för Ekologi, SLU. Sammanfattning Den 10 juni 2009 beslutades att projektet Sök & Plock

Läs mer

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3):

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3): TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Verktyg mm (Bild 2): Insexnyckel 5 mm av bra stålkvalitet med långt skaft,

Läs mer

Kravprofiler massivt trä

Kravprofiler massivt trä Kravprofiler massivt trä Am. vitek och rödek Längder: CP 26-65 mm 7-16 fot Bredd: 6 + (26-40), 10-12% (52-65) Yta: Kvist: Vankant: Kärna: Sprickor: En sida ska vara fri från yta. Den andra sidan får ha

Läs mer

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor.

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor. Tips och Råd Här får du några användbara tips för montering och skötsel av din stuga från Polhus. Läs gärna igenom hela texten, det kan finnas något litet guldkorn som underlättar arbetet och som man kanske

Läs mer

JANUARI 2016 NORDIC FENCE SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING NORDIC FENCE - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER!

JANUARI 2016 NORDIC FENCE SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING NORDIC FENCE - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER! SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER! > SYSTEMBESKRIVNING Beklädnad...3 Stolpar...3 Grindar...4 Montering...4 Skötsel och underhåll...4 Mer information...4 PRISLISTA

Läs mer

Handledning för trätrappor inom enfamiljshus/lägenheter

Handledning för trätrappor inom enfamiljshus/lägenheter 1 trätrappor Handledning för trätrappor inom enfamiljshus/lägenheter Handledning för trätrappor inom enfamiljshus/lägenheter. Innehåll Inledning 3 Allmänt 4 Funktionskrav och mått på trappor 5 Vägledning

Läs mer

Verktygsstål. Bi-metall. Hårdmetall. Köttsågblad. Stocksågblad. Hårdmetall Kross BANDSÅGBLAD

Verktygsstål. Bi-metall. Hårdmetall. Köttsågblad. Stocksågblad. Hårdmetall Kross BANDSÅGBLAD Verktygsstål Bi-metall Hårdmetall Köttsågblad Stocksågblad Hårdmetall Kross BANDSÅGBLAD Välkommen till Toolus Toolus AB grundades 1993 med affärsidén att tillgodose professionella användare med kap- och

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Vedkombi 330 Bruksanvisning

Vedkombi 330 Bruksanvisning Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter

Läs mer

MONTERINGSANVISNING HUNTON VINDTÄT

MONTERINGSANVISNING HUNTON VINDTÄT MONTERINGSANVISNING HUNTON VINDTÄT HUNTON VINDTÄT Förvaring/lagring Skivorna ska förvaras torrt och vara torra vid montering. Före montering bör skivorna acklimatiseras så att fuktigheten motsvarar genomsnittsfuktigheten

Läs mer

maximal funktionalitet

maximal funktionalitet mervärde HÖGRE SÄKERHET maximal funktionalitet tillbehör för utökad funktionalitet Till EdmoLift s lyftbord finns en mängd olika tillbehör som ger ett mervärde på Er investering. I den här broschyren ser

Läs mer

ALTEC GmbH i Singen. Alla kapaciteter är angivna med säkerhetsfaktorn 2,1.

ALTEC GmbH i Singen. Alla kapaciteter är angivna med säkerhetsfaktorn 2,1. Aluminiumramper ALTEC GmbH i Singen Altec är ett medelstort tyskt företag beläget i aden Würtenberg, i närheten av odensjön vid den schweiziska gränsen. Ett perfekt läge för att förverkliga idéer. För

Läs mer

Korsnäs Din skogliga partner

Korsnäs Din skogliga partner Korsnäs Din skogliga partner Aptering för högsta möjliga virkesvärde Korsnäs följer noga upp hur virket blir apterat, dvs om det blir kapat så att skogsägaren får ut högsta virkesvärde enligt prislistorna.

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

S k o g e n S l i l l a g r ö n a

S k o g e n S l i l l a g r ö n a skog, trä och papper är bra för klimatet Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan! Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan och en hörnsten i ett hållbart samhälle. Skogsbruket i Sverige har

Läs mer

Hur kan vi öka produktionen vid föryngringstillfället ur ett svenskt perspektiv, en överblick över de metoder som vi idag använder i Sverige.

Hur kan vi öka produktionen vid föryngringstillfället ur ett svenskt perspektiv, en överblick över de metoder som vi idag använder i Sverige. Hur kan vi öka produktionen vid föryngringstillfället ur ett svenskt perspektiv, en överblick över de metoder som vi idag använder i Sverige. Fokus på plantering, vilket utförs på 74% av föryngringsytan.

Läs mer

EXAMENSARBETE. Produktionsparametrar för produktionsplanering vid Wallmarks Såg AB

EXAMENSARBETE. Produktionsparametrar för produktionsplanering vid Wallmarks Såg AB EXAMENSARBETE 2006:01 YTH Produktionsparametrar för produktionsplanering vid Wallmarks Såg AB Jon Martinson Luleå tekniska universitet Yrkestekniska utbildningar Träteknik Institutionen för LTU Skellefteå

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

Volymutbyte vid tillverkning av kvistfria snickeriämnen och skivor med stående årsringar.

Volymutbyte vid tillverkning av kvistfria snickeriämnen och skivor med stående årsringar. Volymutbyte vid tillverkning av kvistfria snickeriämnen och skivor med stående årsringar. Volume yield from manufacturing of knot-free components and solid wood panels with vertical annual rings Jimmy

Läs mer

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Användning av höghållfasta stål har möjliggjort nya typer av konstruktionslösningar. Kunskap om deras möjligheter och begränsningar kan därmed bidra

Läs mer

De senaste åren har så mycket hänt inom virkesmätningen att vi tror att ni vill veta mer. Välkommen till: Informationssystem Virke

De senaste åren har så mycket hänt inom virkesmätningen att vi tror att ni vill veta mer. Välkommen till: Informationssystem Virke Året är 2012 De senaste åren har så mycket hänt inom virkesmätningen att vi tror att ni vill veta mer. Välkommen till: Informationssystem Virke Ni kommer att möta personer och besöka mätplatser. De första

Läs mer

Dörrar Produktblad 2013

Dörrar Produktblad 2013 Dörrar Produktblad 2013 Välkommen till Hos oss hittar du ett brett sortiment av fönster och dörrar till stall, industrier, stugor, villor, garage m.m. Wester Byggträ AB är beläget i hjärtat av Västra Götalands

Läs mer

A L LT O M DÖRRAR. TEMA: Karmar FEB/2014

A L LT O M DÖRRAR. TEMA: Karmar FEB/2014 FEB/2014 A L LT O M DÖRRAR JELD-WEN Europa är den ledande dörrleverantören på den europeiska marknaden. I hela Europa strävar vi efter att tillmötesgå våra kunders önskningar och behov. Vårt sortiment

Läs mer

DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter

DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR. Nyhetsbrev Arkitekter DEC/2015 ALLT OM DÖRRAR Nyhetsbrev Arkitekter TEMA: LJUDDÖRRAR MASSIVDÖRRAR När man pratar om ljuddörrar är det ofta massivdörrar man menar. En massivdörr är en trädörr som består av ett ramträ, en stomskiva

Läs mer

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av Monteringsanvisning Okt 2003 Utgåva 2 ROT-GOLV Montering på underlag av Befintliga trägolv Mellanbjälklag av betong/lättbetong Produktbeskrivning ROT-golv, E1. Not och fjäder 4 sidor. Tjocklek: Format:

Läs mer

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154

Läs mer

Byta fasad? Tilläggsisolera med Klimatskivan och spara energi.

Byta fasad? Tilläggsisolera med Klimatskivan och spara energi. Byta fasad? Tilläggsisolera med Klimatskivan och spara energi. En investering som betalar sig på tre år. Har din husfasad blivit så gammal och sliten att du måste renovera den? Eller vill du förändra

Läs mer

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG

TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG MÅLNINGS- GUIDE PIGMENTERAD TRÄTJÄRA LJUS TJÄROLJA TRÄTJÄRA NATURENS EGEN MÅLARFÄRG TJÄRLEK by HUNDRAÅRIG TJÄRLEKSHISTORIA FRÅN SKOGEN Från vikingaskepp till moderna villor och utemöbler. Trätjära är som

Läs mer

Vi tog oss an den svåraste av alla designutmaningar.. och löste den.

Vi tog oss an den svåraste av alla designutmaningar.. och löste den. Vi tog oss an den svåraste av alla designutmaningar.. och löste den. Alla omger sig av utmaningen flera gånger om dagen. Flertalet har noterat den, många irriterar sig över den och förvånansvärt många

Läs mer