Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011"

Transkript

1 Tolkcentralen Verksamhetsberättelse 2011 Diarienummer: SLSO Handläggare: Regnr: Gäller fr.o.m.: Namn, Enhetschef Diarenr VO Godkänd/Signatur: Ersätter tidigare dokument: Gäller t.o.m.: Namn Verksamhetschef

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning av det gångna året Verksamhet Mål och uppdrag... 4 Uppdrag & verksamhetsidé... 4 Värdegrund... 5 Vision... 7 Implementering Befolkning/patient... 7 Mål för verksamheten Process/utveckling... 9 Mål för verksamheten... 9 Kunskapsbaserade insatser Samverkan och samarbete på brukarens villkor Systematiskt kvalitetsarbete 10 Systematiskt patientsäkerhetsarbete Tekniskt stöd Hållbar utveckling Medarbetare Målet för verksamheten Ledarskap/medarbetarskap Arbetsmiljö och hälsa Personal och kompetensförsörjning Ekonomi...12 Målet med verksamheten Framtidsplaner (13)

3 1. Sammanfattning av det gångna året Tolkcentralen är organiserad inom Habilitering & Hälsa och är underställd verksamhetschef inom verksamhetsområde Norr. Landstingen har enligt Hälso-och sjukvårdslagen 3b skyldighet att finansiera, organisera och erbjuda s k vardagstolkning till personer med dövhet, dövblindhet och hörselnedsättning som är folkbokförda inom Stockholms län. Målet för verksamheten ska vara att tillgodose behov av vardagstolkning. Med begreppet vardagstolkning avses olika situationer i vardagslivet; ex hälso-/sjukvård, samhällsservice, arbetsplatsrelaterade uppdrag, inom föreningslivet och fritid. Tolkverksamheten ska innefatta en förmedlings- och samordningstjänst samt tolktjänster genom avrop av upphandlade Tolkleverantörer. Ett nytt tolkbokningssystem har utvecklats, för att effektivisera beställnings- och samordningsarbetet, som sattes i drift fr.o.m. 1 oktober. I bokningssystemet registreras samtliga tolkbeställningar som sedan skickas elektroniskt till de tolkleverantörer som har avtal med SLL. Efter att tolkbolaget svarat att de åtar sig uppdraget bekräftas detta till tolkbeställaren. Totalt har tolkbeställningar tagits emot under 2011 varav uppdrag har blivit utförda. Tolkbristen har under året varit 5,2 %. Målet med utförda tolkbeställningar (minst ) inom området vardagstolkning har uppnåtts. Under perioden september-december ökade tolkbristen mer än normalt under övriga året. Skälen till den ökade bristen är flera. Dels har antalet beställningar under året ökat med ca beställningar. Dels inkommer över hälften (53 %) av beställningarna med kort varsel, 14 dagar och kortare före tolktillfället. Tolkbolagen inte har tillräcklig kapacitet eller tolkar med kompetens för att åta sig uppdragen med denna korta varsel. En annan orsak är att en stor del av tolkuppdragen, ca 30 %, är förlagda kvällar och helger, för vilken tid tolkbolagen inte har några schemalagda tolkar. Då upphandlingen gjordes 2008 var ca 10 % av uppdragen förlagda till kvälls- och helgtid. Ytterligare ett skäl är att tolkbolagen har andra uppdragsgivare som kan planera sina verksamheter med längre framförhållning och kan boka tolkar i mer god tid. Ett samverkansarbete med representanter från intresseorganisationerna har resulterat i ett dokument där krav och önskemål om framtida tolktjänst sammanställts. Dokumentet har delgivits olika berörda ansvariga instanser. Under hösten gjordes en uppföljning av tolkanvändares nöjdhet med tolktjänsten. Ett slumpvis urval av aktiva tolkanvändare, 250 personer, fick svara på frågor gällande tolktjänstens bemötande och kvalité. Av de som svarade, 156 personer (64,5 %), har andelen positiva varit 97 %. Ett nytt telefonisystem infördes inom hela Habilitering och Hälsa och Tolkcentralen fick nya telefonnummer. Till personer med vuxendövhet och hörselnedsättning har information om tolktjänsten varit ett prioriterat område under (13)

4 2. Verksamhet Verksamheten med Tolktjänst till personer med dövhet, dövblindhet och hörselnedsättning syftar till att erbjuda s.k. vardagstolkning. Totalt har det under 2011 varit 1310 aktiva tolkanvändare. Med vardagstolkning avses uppdrag inom kategorierna hälso-och sjukvård, samhällsservice, arbetsplatsrelaterade uppdrag, förening och fritid samt oåterkalleliga uppdrag såsom bröllop, dop och begravning. Tolkuppdragen kan utföras såväl till enskilda individer som till grupper. Då Tolkcentralens kontor har stängt har tolkar för akuta uppdrag inom sjukvård, social- och polisärenden kunnat tillhandahållas via Vårdguiden. Ett tolkbolag har upphandlats för de akuta uppdragen. Andra kategorier av uppdrag som inte omfattas av vardagstolkning har Tolkcentralen endast i mån av tid kunnat åta sig att förmedla. Andra betalningsansvariga är t ex myndigheter, domstolar, skolor och arbetsförmedlingen. Tolkcentralen ska ta emot tolkanvändare i öppen mottagning och ge tolkservice via telefon utan krav på tidbokning efter behov minst 12 timmar per helgfri vecka. Ett tolkbolag har upphandlats enbart för öppen mottagningen. Tolkcentralens arbete innebär att ta emot tolkbeställningar och samordna dessa till de av landstinget upphandlade tolkbolagen. Uppdragen delas in i olika s.k. objekt (områden/tolkmetoder) som t ex teckenspråk, dövblindtolkning med eller utan teckenspråk, skrivtolkning och tecken som stöd (TSS). Under hela 2011 har tolkbeställningar inkommit till Tolkcentralen. Av dessa har 53 % inkommit med 14 dagar eller närmare tolktillfället, av dessa 34 % sju (7) dagar eller närmare och 14 % inom 48 timmar före tolktillfället. Tolkbolagen får förfrågan om uppdragen från Tolkcentralens bokningssystem via en webbbaserad sida. Tolkuppdrag som förfrågas med 14 dagar eller närmare tolktillfället ska vara besvarade inom sex (6) timmar. Lämnar bolaget beskedet att de inte kan åta sig uppdraget går förfrågan vidare till nästa bolag enligt rangordning. Uppdrag med en framförhållning på mer än 14 dagar ska tolkbolagen besvara inom 15,5 timmar. Ju senare en tolkbeställning inkommit till Tolkcentralen desto större risk finns att uppdraget inte kan genomföras. Dels måste Tolkcentralen invänta svar från tolkbolagen och dels har tolkbolagen andra uppdragsgivare än landstinget och som ofta kan ha en längre framförhållning. Under sista kvartalet ökade bristen kraftigt, som högst under oktober månad var bristen 9,15 %. 3. Mål och uppdrag Uppdrag & verksamhetsidé Uppdraget för Tolkcentralen är att tillgodose personer med döv-/dövblindhet samt personer med hörselnedsättning behov av vardagstolkning. Tolkverksamheten riktar sig till primär tolkanvändare samt andra, sekundära tolkanvändare (hörande) som kommer i kontakt med dess grupper. Dessa benämns gemensamt som tolkanvändare. I Tolkcentralens uppdrag ingår att minst tolkuppdrag ska utföras under året. 4 (13)

5 Tolkcentralen ska samverka med alla relevanta aktörer för att tillgodose tolkanvändarnas behov. Andra aktörer kan t ex vara arbetsförmedlingen, rikstolktjänsten, berörda kommuner i länet, vårdguiden samt andra landsting. Tolktjänsten ska utmärkas av hög professionell kvalitet, neutralitet och opartiskhet. Verksamheten ska bedrivas i enlighet med landstingets policydokument Värdegrund för tolkverksamheten, Södra Stockholms sjukvårdsstyrelse 2002, se nedan. Tolkverksamheten bidrar till och skapar förutsättningar för ökad gemenskap och delaktighet i samhället. Värdegrund Tolkverksamhetens värdegrunder Delaktighet och inflytande För att motverka diskriminering och möjliggöra delaktighet och inflytande ska landstingen erbjuda tolktjänst för vardagstolkning för personer med dövhet, dövblindhet och hörselnedsättning. Att kunna utöva inflytande och påverka skeenden och utveckling är en viktig samhällelig rättighet. Tolkcentralen ska informera berörda grupper om de möjligheter till tolktjänst som finns inom landstinget samt erbjuda tolktjänst för vardagstolkning i de situationer som tolkanvändarna önskar. Det är angeläget för landstingets tolktjänst att ett nära samarbete och dialog sker mellan tolkanvändare och tolkverksamhet. Landstingets tolkverksamhet ska även samverka med intresseorganisationerna. Det är uppenbart att människor med kommunikationshinder inte har samma möjligheter som andra att ta del av utbudet av service och olika aktiviteter. Att utöva inflytande och påverka skeenden och utveckling i egenskap av till exempel förälder, medarbetare, konsument blir också svårare. Samhället kan inte heller få nytta av resurser och kapacitet som dessa människor besitter. Att delta i arbetslivets olika aktiviteter blir också mer komplicerat till exempel att få information på arbetsplatsmöten eller att delta i konferenser. Det kan även gälla fritidsaktiviteter som deltagande i förenings- och studieverksamhet och förtroendeuppdrag. Vår verksamhet är till för att motverka detta. Tolkverksamheten kan givetvis inte ensam öka delaktigheten och inflytande för dessa tolkanvändare. Tjänsten kan bara erhållas när den blir efterfrågad. Det måste alltså till att någon begär tolktjänst. Delaktighetsprincipen medför att det är tolkanvändarens upplevda behov som ska vara vägledande. Respekt och icke-diskriminering Alla berörda skall bemötas respektfullt och lika oavsett språk, kommunikationsmetod, etnisk tillhörighet, politisk uppfattning, religion, kultur, funktionshinder, social status, ålder, kön eller sexuell läggning. Om resurserna är otillräckliga måste prioritering ske. Den brukare med mest angeläget tolkbehov ska då tillgodoses i första hand. Vid bedömning av angelägenhetsgraden måste hänsyn tas till tolkanvändarens personliga upplevelse av behovet. 5 (13)

6 Tolkverksamhetens resurser ska fördelas så rättvist som möjligt. Grundläggande ska vara att den tolkanvändare, som har störst behov av tolkinsats, ska tillgodoses först, om resurserna är begränsade. Med tolkanvändare avses då givetvis både döva och hörande. Att jämföra värdet av olika tolkuppdrag är givetvis oerhört svårt. Det som är synnerligen viktigt för en tolkanvändare kan vara mindre viktigt för en annan. Inför varje prioritering måste man ställa frågorna: Vad får en utebliven tolkning för konsekvenser för samtliga inblandade? Hur påverkas framtida möjligheter att tillgodose tolkbehov om ett specifikt uppdrag nu utförs vad gäller tolktjänstens uppdrag, kvalité på tolkuppdraget, ekonomiska konsekvenser etc. Integritet Respekt för varje människas integritet är grundläggande för tolkverksamheten. Respektfull behandling innebär att tystnadsplikt skall iakttas som bygger på oavvislig respekt för varje människas integritet. En tolk deltar inte i samtalet utan gör det möjligt. Tolkverksamheten är organisatoriskt knuten till landstinget som lyder under offentlighets- och sekretesslag, 2009:400, där bestämmelser om tystnadsplikt regleras. Ibland utförs tolkuppdrag i sammanhang där andra eller inga sekretessregler finns. Tolkar och övriga medarbetare följer dock alltid en yrkesetik som praxis som innebär en strikt tystnadsplikt och sekretess. Professionalism Professionalism innebär att det skall finnas ett gediget kunnande inom hela organisationen så att alla som kommer i kontakt med verksamheten kan konstatera att deras ärende handläggs med hög kompetens. Varje tolk skall ha tillräcklig språklig och tolkmässig kompetens samt personlig lämplighet för att på ett professionellt sätt utföra varje tolkuppdrag som hon eller han anlitas för. Med professionellt sätt avses här förmåga att hantera varje uppkommen situation och kunna anpassa tolkningen till de förutsättningar som gäller för respektive tolkuppdrag så att den efterstävade kommunikationen kan möjliggöras på alla deltagares villkor. En förutsättning för att verksamheten ska kunna leva upp till de tolketiska idealen är kompetens. De som arbetar inom tolkverksamheten behöver förutom professionalism ha förmåga till empati och lyhördhet. En kompetent organisation, såväl enskilda medarbetare som organisationen, har fokus på att medarbetarnas hälsa och arbetstillfredsställelse, ledarskap, helhetstänkande, kostnadseffektivitet och lärande. H&H:s övergripande Värdegrund Vi arbetar utifrån en humanistisk grundsyn och ser varje människa som unik och värdefull. Detta synsätt kommer till uttryck genom att: Vi möter människor med respekt och ser till varje persons möjligheter till utveckling. Vi har ett förhållningssätt som skapar delaktighet utifrån varje persons egna förutsättningar i utformningen av habiliteringen. Vi tar alla ansvar för vårt gemensamma uppdrag. Vi delar med oss av våra erfarenheter, lär av varandra och omvärlden. 6 (13)

7 Vi främjar öppen dialog och nytänkande. H&H:s Vision Vi erbjuder en mångfald av insatser Vi har ett rikt och flexibelt utbud av råd, stöd och behandling som bygger på forskning, beprövad erfarenhet samt individens kunskap och erfarenheter. Insatserna utgår från en helhetssyn på varje persons situation och kan vara tvärprofessionella och omfattande eller avgränsade utifrån ett specifikt behov. Vi skapar inflytande & delaktighet Allas delaktighet är en självklarhet. Insatser ges med respekt för individens önskemål och förutsättningar. Tillsammans verkar vi för att skapa goda möten och ett öppet klimat. Vi är tillgängliga & effektiva Det är enkelt att få kontakt med oss. Vi har ett tydligt erbjudande, är kända och efterfrågade i samhället och samverkar med andra. Våra insatser ger resultat och gör skillnad för individen och nätverket. Vår kunskap ligger i framkant Vi är med och skapar framtidens utbud av råd, stöd och behandling. Vi har engagerade medarbetare med breda kunskaper och spetskompetens. Vi leder utvecklingen av ny kunskap, tar tillvara de tekniska framstegen och omsätter det i praktiskt arbete. Implementering En arbetsgrupp med deltagare från intresseorganisationerna Stockholms dövas förening, Föreningen Sveriges Dövblinda, region Stockholm/Gotland, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Vuxendöva i Sverige och Tolkcentralen har under året bedrivit ett utvecklingsarbete med att ta fram en vision för 2020 gällande en förbättrad framtida tolktjänst. Intresseorganisationerna har lämnat olika synpunkter och krav på en framtida tolktjänst. Ansvaret för de olika önskemålen ligger på olika huvudmän och en sammanställning har lämnats över till respektive huvudmän, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Post- och Telestyrelsen, Tolktjänstutredningen, Tolkutbildningen, Tolk- och översättarinstitutet, Kammarkollegiet och Tolkcentralen. Ett nytt tolkbokningsprogram har under året utvecklats och började användas den 1 oktober Med det nya bokningsprogrammet sker förfrågningar om uppdragen till tolkbolagen och bekräftelser till tolkbeställarna mer eller mindre automatiskt. Så fort ett tolkbolag har svarat att de åtar sig ett uppdrag skickas en bekräftelse till tolkbeställaren kort därefter via sms eller mail. Andra bekräftelsesätt sker manuellt med text-/tal-/bildtelefon och fax. 4. Befolkning/patient Mål för verksamheten Det strategiska målet är: Trygg och delaktig tolkanvändare För att uppfylla målet att tolkanvändaren ska kunna känna sig trygg och delaktig är viktiga framgångsfaktorer: 7 (13)

8 Hög brukarupplevd kvalité Gott bemötande God tillgänglighet. Hög brukarupplevd vårdkvalitet & gott bemötande Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Hsf, i Stockholms län genomförde under hösten 2011 en enkätundersökning gällande tolktjänsten. Frågorna i enkätundersökningen berörde dels Tolkcentralens arbete med tolkbeställningar och bemötande dels tolkkvalité. Ett företag, Indikator, anlitades av Hsf för att formulera frågor, göra utskick och sammanställa resultat. Ett slumpvis urval på 250 aktiva tolkanvändare i Stockholms län fick enkätfrågorna hemskickade via posten. Svaren på frågorna gällde tolkanvändarens senaste tillfälle med tolk inom en tvåveckorsperiod under september månad Av de 250 utskickade enkäterna har 156 besvarats (64,5 %). Bakgrundsvariabler som ålder och kön efterfrågades via enkäten och var enligt nedan: 8 % var 75 år eller äldre 15 % var mellan år 39 % var mellan år 36% var 44 år eller yngre 2 % har ej svarat Av de som svarat på frågorna var 58 % varit kvinnor och 42 % män. På frågan hur tolkanvändaren som helhet har värderat det senaste tolkuppdraget har andelen positiva varit 97 % (36 % utmärkt, 68 % mycket bra och 45 % bra ). Man ska som tolkanvändare känna sig trygg med att den tolk man får har rätt kompetens för uppdraget. Tolkcentralen förmedlar tolkuppdragen till de upphandlade tolkbolagen som ska utse den bäst lämpade tolken. I de fall en särskild tolk efterfrågas till ett uppdrag kan Tolkcentralen p.g.a. särskilda skäl kringgå den rangordning som finns. God tillgänglighet/begriplig information Enheten har följande mål: -Tolkcentralens öppettider är vardagar Akuta tolkuppdrag då Tolkcentralen är stängd förmedlas via Vårdguiden -Öppen mottagning för telefontolkning finns 12 timmar/vecka -Tolkcentralen ska ha en webbaserad funktionsbrevlåda. -Information om Tolkcentralens tolkservice ska finnas tillgänglig via webben. -Information om Tolkcentralen ska finnas i en teckenspråkig version tillgänglig via webben. Tolkcentralen följer kraven för tillgänglighet enligt uppdraget från hälso- och sjukvårdens beställare. Information som finns på hemsidan och i tryckt version uppdateras regelbundet. Information till vårdgivare angående tolk till akuta uppdrag finns framtaget i fickformat och delas ut till tolkanvändare. Uppföljning med Vårdguiden som förmedlar tolk vid akuta behov kvällar och helger sker regelbundet. Teckenspråkig version på hemsidan har inte kunnat genomföras då Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, planerar att byta publiceringsverktyg under våren (13)

9 Man ska som tolkanvändare enkelt kunna nå Tolkcentralen för att kunna göra tolkbeställningar eller för andra frågor. Under kontorstid finns möjlighet till direktkontakt via besök, mail, bildtelefon, texttelefon och taltelefon. Övrig tid finns möjlighet att nå tolkcentralen via mail eller texttelefonens autosvar. Vårdproduktion Produktion Stockholms län hade folkbokförda invånare. Totalt har personer folkbokförda i Stockholms län varit aktiva tolkanvändare. Av dessa var: teckenspråkiga personer, 585 kvinnor och 547 män 119 personer med vuxendövhet, 106 kvinnor och 13 män 59 personer med dövblindhet, 38 kvinnor och 21 män Antalet totalt aktiva tolkanvändare inklusive tolkanvändare från andra landsting har under 2011 varit personer. Totalt beställdes tolkuppdrag inom vardagstolkning. Totalt utfördes tolkuppdrag inom vardagstolkning. Tolkbristen under året var 5,2 % Fördelat på respektive tolkanvändargrupp: Teckenspråkiga personer 4,9 % Personer med vuxendövhet 7,6 % Personer med dövblindhet 6,2 % Det uppdrag Tolkcentralen haft, att utföra minst uppdrag inom vardagstolkning har uppnåtts. 5. Process/utveckling Mål för verksamheten De strategiska målen är Säkra vårdprocesser hållbar utveckling För att uppnå de strategiska målen är följande framgångsfaktorer, rubriker, viktiga: Kunskapsbaserade insatser Utbildning för rapportering i ett avvikelsesystem, HändelseVis, har under året getts till all personal på Tolkcentralen. Avvikelser inom områden som patientsäkerhet, arbetsmiljö och miljö ska göras löpande. Samverkan och samarbete på brukarens villkor Tolkcentralen samverkar med alla relevanta aktörer för att tillgodose tolkanvändarnas behov och prioritera arbetet med att utveckla väl fungerande samarbetsformer med bl a Arbetsförmedlingen, Rikstolktjänst, berörda kommuner och Vårdguiden. Tolkcentralen ska 9 (13)

10 också samverka med andra landsting och regioners tolkcentraler. Tolkcentralen kallar årligen till samverkansmöten med tolkanvändarnas organisationer. Tolkcentralen har samlat kunskap och erfarenheter från tolkanvändarna och tillsammans med intresseorganisationernas representanter i samverkansgruppen utarbetat ett dokument, Vision 2020, om framtida tolkservice. Systematiskt kvalitetsarbete Tolkcentralen samverkar med Hälso- och sjukvårdnämndens förvaltning i frågor som rör uppföljning och analys av verksamhet, utveckling av verksamhetens kvalitet och effektivitet enligt uppföljningsplanen. Tolkcentralen ska kartlägga och analysera avbokningar med kort varsel (avbokningar inom 24 timmar). Analysen visar att uppdragens art är av skiftande karaktärer och att avbokningar i de flesta fall beror på egen eller barns sjukdom. Tolkcentralens mål är att fortsätta informera tolkanvändarna om vikten av att avboka i god tid för att minska antalet sena avbokningar. Tolkcentralen ska också kartlägga och analysera sena tolkbeställningar. Med sent inkomna beställningar avses beställningar med 14 dagar eller kortare varsel. Ca 53 % av samtliga inkomna beställningar inkommer sent. Av dessa 53 % inkommer 34 % med sju (7) dagar eller kortare varsel och 13 % inkommer inom 48 timmar före tolktillfället. Tolkbolagen har sällan tolkar lediga på så kort varsel. Tolkbolagen har andra uppdragsgivare än landstinget. Vikten av att boka i god tid informeras bl a på Tolkcentralens hemsida. Synpunkter gällande kvalitén når Tolkcentralen på olika sätt. Dels genom en funktionsbrevlåda som läses av personer med särskild behörighet dels genom direktkontakter. Alla inkomna synpunkter besvaras och åtgärdas. Avvikelserna rapporteras via systemet Händelsevis. Systematiskt patientsäkerhetsarbete Tolkcentralen ska förbättra arbetet genom att uppmärksamma, upptäcka risker och rapportera avvikelser i verksamheten. Detta innebär att alla avvikelser inom verksamheten och varje inkommen synpunkt eller avvikelse ska åtgärdas och rapporteras in via systemet Händelsevis. 18 st ärenden har under 2011 inkommit till Patientnämnden där anmälarna önskat att Tolkcentralen ska yttra sig. Samtliga ärenden har gällt tolkbrist. Samtliga patientnämndsärenden rapporteras i Händelsevis. Tekniskt stöd Ett nytt IT-baserat bokningsprogram har under året utvecklats och började användas fr o m den 1 oktober (13)

11 Nytt telefonisystem har införts inom hela H&H och byte av telefonnummer har skett. Help-desk, landstingets interna support, är tillgängliga och behjälpliga under kontorstid och har fungerat mycket väl. Det kursadministrativa systemet Ping-Pong, för anmälningar av kurser och utbildningar på olika nivåer, har använts och fungerat mycket väl. Systemet Rekrytera som används vid rekrytering av personal har använts under 2011 och fungerat mycket väl. Ett system kallat QlikView, som tar fram olika rapporter ur systemet, har börjat användas av Tolkcentralen vilket kommer att användas i större omfattning under nästa år. Hållbar utveckling Inom organisationen Habilitering & Hälsa syftar Hållbar utveckling till att minska koldioxidutsläpp och resursförbrukning. Det gäller även att fasa ut varor som innehåller kemikalier och öka andelen ekologiska livsmedel. Vissa av dessa delar omfattar Tolkcentralen som i sin verksamhetsplan skrivit in att samtliga datorer ska stängas av vid arbetsdagens slut, använda intranätet istället för tryckt information, använda återvinningskärl för olika material och öka andelen ekologiska livsmedel. En checklista för kontroll och lagar och andra krav utifrån miljöaspekter gås igenom och bockas av årligen. Tolkcentralen har ett miljöombud. På varje arbetsplatsmöte är ämnet Miljö en fast punkt på dagordningen, där tillfälle ges till information och diskussion kring miljöarbetet. En webbaserad miljöutbildning ska samtlig personal genomgå. I personalbefrämjande syfte har verksamheten varje vecka köpt in frukt som är KRAV-märkt. Även ekologiskt kaffe köps in till verksamheten. Från städbolaget har ett särskilt dokument krävts in som påvisar de kemiska produkter som används. Övriga rengöringsprodukter köps in via Medicarrier. 6 Medarbetare Målet för verksamheten Det strategiska målet är: Kompetenta och engagerade medarbetare som trivs med arbetet. Ledarskap/medarbetarskap -Måttet för totalindex vad gäller ledarskap 2011 är i medarbetarenkäten 74. -Måttet för resultatorienterat ledarskap 2011 är i medarbetarenkäten 65. -Måttet för totalindex för medarbetarskap 2011 är i medarbetarenkäten (13)

12 Arbetsmiljö och hälsa Måttet för stress är att alla enheter ska ligga över 65. Tolkcentralens index för stress enligt medarbetarenkäten 2011 är 66,5. Under 2011 har Tolkcentralen följt upp frågor som rör stress och har i verksamhetsplanen planerat vissa åtgärder. Frågor kring vad som orsakar stress i arbetet diskuteras regelbundet. På varje månads arbetsplatsträff är arbetsmiljön en fast punkt på dagordningen. Tolkcentralens arbete är mycket styrt utifrån antalet beställningar som inkommer olika mycket under året och vissa perioder är mer stressiga än andra. Tolkcentralen kan inte påverka beställningar som kommer in eller när de kommer in. Att bli medveten om dessa förhållanden kan vara till en viss hjälp och med stöd och hjälp av varandra kan arbetet underlättas något. I verksamhetsplanen finns planerade åtgärder som t ex att påbörja ett arbete med Lean som ett led i att ta bort krångel och tidstjuvar som kan minska stressen för medarbetarna och samtidigt öka patientsäkerheten. Andra åtgärder är att stimulera medarbetare till att utnyttja erbjudande om friskvårdsbidrag och uttag av friskvårdstimme. I stort sett använder alla medarbetare friskvårdstimmen till olika aktiviteter som t ex promenad, löpning, yoga och gym. Av antalet 14 anställda har 6 stycken erhållit friskvårdersättning har under Personal och kompetensförsörjning Under 2011 har Tolkcentralen personalsammansättning omfattat 14 tjänster, fördelade på funktionerna enhetschef, kvalificerad handläggare, assistenter, samordning och reception. Utbildning som t ex föreläsningar, konferenser, FRAM-utbildning, datakurser, bokningsprogrammet har anordnats under året. Habnet används i mer eller mindre omfattning av Tolkcentralens personal för inhämtning av information och kunskap. Måttet för lära av varandra ska inom verksamhetsområdet vara minst 60. Tolkcentralens mått enligt medarbetarenkäten 2011 är 87. Jämställdhet och mångfald Under året har rekrytering skett av personal till reception. På Tolkcentralen finns idag 2 manliga medarbetare av totalt 14 stycken. 7 Ekonomi Målet med verksamheten Det strategiska målet är: Effektivt resursutnyttjande - mesta möjliga brukarnytta. Ekonomi i balans 12 (13)

13 Resultaträkning BUDGET 2011 Utfall 2011 Diff 3 Intäkter Personal Köpt verksamhet Tjänster Övriga tjänster Finansiella poster RESULTAT Tolkcentralen har uppnått målet att utföra minst uppdrag inom vardagstolkning. Över fler tolkuppdrag har utförts inom vardagstolkområdet. Trots det blev tolkbristen 5,2 %. Inget uppdrag har bristats p.g.a. resurser utan bristen har enbart berott på tolkbrist. Skälen till tolkbristen beror dels på den ökning av beställningar med 6,6 % och att antalet beställningar med kort varsel (14 dagar och närmare tolktillfället) är många, 53 %. Tolkbolagen har flera andra uppdragsgivare som kan planera sina verksamheter i mer god tid än landstingets vardagstolkning och kan därmed boka in tolkar i ett tidigare skede. En förskjutning av antalet beställningar har skett till kvällar och helger med ca 20 % vilket tolkbolagen inte har schemalagda tolkar till. Det höga överskottet är en direkt konsekvens av den höga tolkbristen under året. 8 Framtidsplaner Under året kommer Stockholms läns sjukvårdsområde införa ett nytt publiceringsverktyg. När detta blir klart förbereder Tolkcentralen för en teckenspråkig version på hemsidan. Avtalen med tolkbolagen är förlängda t o m och kan förlängas ytterligare senast t o m En ny upphandling planeras med ev. avtalsstart under sista kvartalet Tolkcentralen kommer att hitta nya lokaler eftersom fastigheten är såld till en ägare som planerar att använda lokalerna för utbildningsverksamhet. Var Tolkcentralens lokal kommer att ligga är vid denna tidpunkt ännu inte klart. Utredningen om en samlad tolktjänst på riksnivå är f n ute på remiss och följs med intresse. Mars 2012 Rigmor Hedenström Enhetschef 13 (13)

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-04-25 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-04-10 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 Principärende Svårigheter att få tolkar för döva och hörselskadade Bakgrund Patientnämndens

Läs mer

Tolkcentralen - Verksamhetsberättelse 2012

Tolkcentralen - Verksamhetsberättelse 2012 Tolkcentralen - Verksamhetsberättelse 2012 Handläggare: Regnr: Gäller fr.o.m.: Rigmor Hedenström, Enhetschef Diarenr SLSO 2012-0048 2013-01-25 Godkänd/Signatur: Ersätter tidigare dokument: Gäller t.o.m.:

Läs mer

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-12-10 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 HSN 1305-0579 Återföring Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Ärendet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Tolkcentralen E-post: Rigmor.hedenstrom@sll.se Telefon: 08-12335960 Enhetschef: Rigmor Hedenström Datum: 2014-04-22 Verksamhetsbeskrivning Habilitering & Hälsa Uppdrag & verksamhetsidé

Läs mer

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten Arvodestolk inom Tolkverksamheten Tolkverksamheten Tolkverksamheten riktar sig till personer som är barndomsdöva, dövblinda och vuxendöva. I brukargruppen ingår också personer med hörselskada samt personer

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2015-02-19 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-05-19 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Fastställd av Styrelsen för Habilitering & Hälsa 13, 2018-03-01 H&H 2018-00126 Tolkverksamheten 1 (5) Riktlinje för prioriteringar inom Tolkverksamheten

Läs mer

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland Tolkverksamheten Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland (ersätter Prioriteringsgrunder i Tolkverksamheten, Västra Götalandsregionen; H&H 91-2011) Fastställd av Styrelsen

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om tolkverksamheten för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade 2002 DHB, FSDB, HRF OCH SDR Vilken service kan landstingens tolkcentraler

Läs mer

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juli 2012 Verksamhetschefen har ordet I Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 framkom att tolkanvändare önskar mer information från Tolkverksamheten,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om Tolkverksamheten för döva, hörselskadade, personer med dövblindhet och personer med funktionsnedsättning som rör röst, tal eller språk.

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte 1 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-05-09 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

Tolkcentralen i Östergötland

Tolkcentralen i Östergötland Tolkcentralen i Östergötland Tillhandahåller tolk för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet eller röst-, tal- och språksvårigheter. Erbjuder psykosocialt och pedagogiskt stöd för döva Tolkcentralen

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-03-07 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte.

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte. Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva Barn med Föräldrar DHB Östra, Riksförbundet för

Läs mer

Nyhetsbrev april 2014

Nyhetsbrev april 2014 Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev april 2014 Verksamhetschefen har ordet Tolkverksamheten kommer från 1 maj 2014 att ingå i en ny organisation tillsammans med Hörsel- och Synverksamheten med

Läs mer

3. Arbetslivstolkning, det är ett stort problem och vi vill att ni ska presentera varifrån ni gör era beslut och definition.

3. Arbetslivstolkning, det är ett stort problem och vi vill att ni ska presentera varifrån ni gör era beslut och definition. Frågor till Tolkcentralens samverkansmöte 17 oktober 2017 1. Vi upplever att det är fler och fler som nekas tolk till fritid nu på sistone. Vad är orsaken? Hur ser ekonomin för tolkcentralen? Är på grund

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-10-27 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Föreningen Sveriges dövblinda, Stockholm

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2018-03-13 Närvarande representanter från: FHDBF, Föreningen för Hörselskadade, Döva, Barn och Familjer DHB Östra, Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda

Läs mer

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete.

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete. Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-02-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda, Stockholm och Gotlands

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Nyhetsbrev Juni Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Chefen har ordet. Tolkbeställningens öppettider

Nyhetsbrev Juni Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Chefen har ordet. Tolkbeställningens öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juni 2013 Chefen har ordet I slutet av 2012 genomfördes en brukarundersökning inom Tolkverksamheten Vi ville veta vad tolkanvändarna tycker om Tolkverksamheten.

Läs mer

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade Tolkcentralen erbjuder olika typer av tolkservice. Här är en sammanfattning av den tolkservice som erbjuds. - Teckenspråkstolkning Teckenspråkstolkning innebär

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd DHB Östra HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län,

Läs mer

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Välkommen till Tolkcentralen Landstingets tolkcentral erbjuder kostnadsfri tolkhjälp till hörselskadade, döva, dövblinda och hörande i Norrbottens län.

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Habilitering & Hjälpmedel 1 Förvaltningsledning Anders Zachrison Datum 2007-09-13 Förvaltningschef Dnr HOH/070145 Tel 044-309 41 01 anders.zachrison@skane.se Riktlinjer för prioriteringar Prioriteringsgrunder

Läs mer

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjerstin Greve-Löberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-06-21, P 21 1 (3) HSN 2016-1047 Yttrande över betänkandet Tolkstjänst för

Läs mer

Tolkverksamheten Britt Axelsson

Tolkverksamheten Britt Axelsson 1(5) ANTECKNINGAR Tolkverksamheten Britt Axelsson Minnesanteckningar från Tolkverksamhetens Brukarråd den 20 februari 2013, Habilitering & Hälsa, Förvaltningskansliet, Vänerparken, Vänersborg NÄRVARANDE:

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Bakgrund Arvsfondsprojektet Vi ska med ägs av tre ungdomsorganisationer; Sveriges

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-11-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Patientnämndens kansli. Verksamhetsplan 2014. Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 ÖREBRO LÄNS LANDSTING Patientnämndens kansli Verksamhetsplan 2014 Patientnämnden och Patientnämndens kansli 13OLLPN1166-1 Uppdrag och styrdokument Patientnämnden och dess kansli har ett tydligt och avgränsat

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning 2 Bildbeskrivning Bilden visar fem serierutor. Ruta 1. En kille finns vid ett fönster.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Habilitering & Hälsa Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2015-01-01 Diarienummer SLSO 2014-280 Verksamhetsbeskrivning Habilitering & Hälsa Uppdrag & verksamhetsidé Habilitering &

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0

Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0 Beställningsportal Tolkcentralen i Örebro Version 1.0 http://portal.bokatolk.se 1(av 8) Logga in För att logga in anger du de inloggningsuppgifter du fått från Tolkcentralen. Klicka sedan på Logga in.

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 1 D nr 2016-009 YTTRANDE Stockholm 2016-06-14 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handläggare Anna Gabrielsson Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Riksförbundet FUB, För barn, unga och vuxna med

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017

Dnr PN Patientnämndens Verksamhetsplan 2017 20160101 Dnr PN--1 Patientnämndens Verksamhetsplan Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidé... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet...

Läs mer

Handbok för beställare

Handbok för beställare Handbok för beställare Beställ tolk 0770-813 000 (vardagar 8.00 17.00) www.tsronline.se Vid akut behov av tolk innevarande kväll, natt eller helg: 010-441 37 00 Beställ översättning 010-211 72 10 oversattning@tolkformedlingvast.se

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50

Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50 Kommunala Handikapprådet Protokoll 1 (3) Tid och Plats Beslutande Stadshuset 2014-10-15 kl.18.00 20.50 Anita Ståhl, ordförande Sara Ejnell, ledamot Ann-Christin Holgersson, ledamot Jan-Erik Adamsson, Afasiföreningen

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15. Till: Tolktjänstutredningen. Angående den framtida tolktjänsten

Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15. Till: Tolktjänstutredningen. Angående den framtida tolktjänsten Från: Tolkledarna www.tolkledarna.se 2011-05-15 Till: Tolktjänstutredningen Angående den framtida tolktjänsten Vilka är vi? Föreningen Tolkledarna är en mötesplats för företagsledare i privata verksamheter

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1(5) FÖR TERAPIKOLONI- VERKSAMHET 1 Mål och inriktning utgör ett kompletterande barn och ungdomspsykiatriskt vårdutbud inom Stockholms läns landsting. Verksamheten ska präglas av en helhetssyn på det enskilda

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015

Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan 2015 -03-24 Dnr Patientnämndens Verksamhetsplan Innehållsförteckning 1. Vision/verksamhetsidè... 3 2. Medborgarperspektivet... 4 3. Processperspektivet... 5 4. Ekonomiperspektivet... 6 5. Nyckelindikatorer...

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Fysiocenter Odenplan / Praktikertjänst AB 2012

Patientsäkerhetsberättelse för Fysiocenter Odenplan / Praktikertjänst AB 2012 Patientsäkerhetsberättelse för Fysiocenter Odenplan / Praktikertjänst AB 2012 20130301 och ansvarig för innehållet ---------------------------------- Robin Wakeham Leg. Sjukgymnast Verksamhetschef Fysiocenter

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Verksamhetsplan HSF 2014

Verksamhetsplan HSF 2014 Verksamhetsplan HSF 2014 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 08-123 132 00 Datum: 2013-10-21 Diarienummer: Innehållsförteckning HSF Verksamhetsplan 2014... 3 1. Utgångspunkter... 3 1.1 Målbild för framtidens

Läs mer

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Regionstaben 2019-06-07 Ert dnr U2018/04684/UF Vårt ärendenr 2019/00401 Till utbildningsdepartementet Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk

Läs mer

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:12 (M) Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS (M) frfattningssam lingföreskrifter Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen!

Tolkcentralen. För oss tillsammans Välkommen! Tolkcentralen För oss tillsammans Välkommen! Värdegrund Vi skall skapa förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människors bästa. Vi skall visa respekt för

Läs mer

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se

Fast vårdkontakt. Information- dialogmöte HVK regiongavleborg.se Information- dialogmöte HVK 170921 Bakgrund Vi har ansvar enligt lag att utse fast vårdkontakt, det finns bestämmelser om fast vårdkontakt i hälso- och sjukvårdslagen sedan 2010 och bestämmelsen finns

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige r a t e b r Meda policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-15 165 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Medarbetarpolicy i Landstinget

Medarbetarpolicy i Landstinget MISSIV 2012-06-13 LJ2012/690 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Medarbetarpolicy i Landstinget Bakgrund I samband med att Landstingets chefspolicy omarbetades under 2011 aktualiserades frågan

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231 MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010 Dnr KS 2010:231 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer