TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRUMPET. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag"

Transkript

1 BLECKBLÅSINSTRUMENT Bleckblåsinstrument är ett samlingsnamn på en grupp av musikinstrument som bl.a. består av Valthorn, Trumpet, Trombon, Baryton och Bastuba. De skiljer sig från träblåsinstrument genom att tonerna frambringas med hjälp att av ett munstycke istället för endast med läpparnas vibrationer. Dessa instrument är ofta tillverkade i mässing, men det förekommer även andra material. TRUMPET Trumpeten har ett munstycke som är skålformat. Den består till största delen av ett tonrör som oftast är böjt i en slinga. På trumpeten finns tre ventiler av pumptyp som används till att skapa olika toner. Instrumentet är oftast stämt i B eller C, men finns även i andra stämningar. VALTHORN Precis som trumpeten är valthornet ett bläckblåsinstrument och har tre ventiler som manövreras med vänster hand. Tillskillnad mot trumpeten har den ett tonrör som är format som en cirkel istället för en slinga. Detta instrument används mest i klassisk musik och har ett eko-liknande ljud. TROMBON Ordet trombon betyder stor trumpet och den består av ett cylindriskt tonrör med en dragbygel eller av ventiler. Det går att spela glidande toner med en trombon genom att man kan reglera tonhöjden med hjälp av det U-format rör. I jazzmusik används ofta detta instrument och i en symfoniorkester ingår det tre till fyra tromboner. 1. Stämbygel, 2. Munstycke 3. klockstycke 4. Vattenklaff 5. Ytterdrag

2 BARYTON Baryton kallas även Barytonhorn och är ett bläckblåsinstrument med 3-5 ventiler. Det används framförallt i blåorkestrar. Barytonen finns i tre olika former av tuba; oval, helikon och trumpet. BASTUBA I bleckblåsfamiljen är bastuban det största instrumentet, men den kan finnas i flera olika storlekar både stora och små. Vilken sorts tuba man väljer beror på vilket sammanhang den ska användas. Den kan t.ex. användas både som soloinstrument och som en del av en orkester. STRÅKINSTRUMENT I ett stråkinstrument framkallas tonen till största delen av att en stråke dras över strängen. De dominerande instrumenten inom denna instrumentgrupp är violin (fiol),viola (altfiol), cello och kontrabas som alla erbjuds som ämneskurser på Vimmerby kulturskola FIOL En fiol har fyra strängar som i grunden är stämda i kvinter uppåt, från och med lilla g. Den består av en resonanskropp med en botten, sarg (kanter) och ett lock. Ljudet från fiolen skapas genom att en stråke dras över strängarna. Det förs vidare från strängarna via stallet, som strängarna vilar på, in i resonanslådan. Där inne förstärks ljudet innan det släpps ut genom f-hålen på lådans ovansida. ALTFIOL Altfiolen är mindre och äldre än fiolen. Den uppstod redan på 1500-talet. Altfiolen används på nästan samma sätt som fiol men man behöver ett större grepp och en grövre stråke p g a storleken. I en stråkorkester har oftast altfiolen en ackompanjerande roll och används mycket inom klassiskmusik, men även i svensk folkmusik. CELLO Detta instrument ger den näst djupaste tonen av stråkinstrumentet i violinfamiljen. Cellon har en varm och fylligt klingande ton och passar bra som både solo- och ensembleinstrument tackvare sitt stora tonregister. Cellon finns i många olika konstruktioner och tillverkas oftast av lönn, gran och ebenholts, men en nybörjarcello kan man hitta i ett billigare material. Instrumentet hålls mellan knäna och stöds mot golvet med en utfällbar stackel.

3 KONTRABAS En kontrabas har den djupaste tonen av alla stråkinstrument. Den har oftast fyra strängar men det finns även vissa kontrabasar som har en femte bottensträng. Basen är ca cm hög och finns i olika storlekar, där helbasen är den största. Instrumentet kan spelas både med stråke och knäppas med fingrarna och är ett vanligt instrument i t.ex. klassisk musik, jazz, folkmusik och annan populärmusik. TRÄBLÅSINSTRUMENT Träblåsinstrument är framförallt tillverkade av trä, men det finns även de av metall. Skillnaden mellan trä- och bleckblåsinstrument är att ljuden i bleckblåsinstrumenten förstärks i instrumentet, vilket inte sker i träblåsinstrumenten. Det finns två typer av träblåsinstrument; rörbladsinstrument (där man producerar ljud genom en eller flera vibrerande tungor) och flöjter (där ljudet uppstår genom att luften som blåses in sätt i svängning genom att den slår i en skarp kant). På Vimmerby kulturskolan kan du lära dig spela träblåsinstrumenten blockflöjt, tvärflöjt, fagott, klarinett och saxofon. BLOCKFLÖJT Detta instrument används oftast som nybörjarinstrument. Blockflöjten är troligtvis ett av de första instrumenten i människans historia. Den finns i åtta olika storlekar och tonlägen. Blockflöjten brukar spela en stor roll i folksagor där den ofta har magiska krafter. TVÄRFLÖJT Tvärflöjten är den populäraste flöjten inom klassisk musik. Man håller den horisontellt och blåser in luft från sidan. Det bildas toner i flöjten genom att den som spelar täpper till olika hål med hjälp av fingrarna eller klaffar. Tvärflöjten finns i fyra olika storlekar och används i orkesterverksamhet, men flöjten är även populär som soloinstrument. Nyare instrument är tillverkade av metall men förr användes trä som material. FAGOTT Namnet fagott kommer från att instrumentet har dubbla rörblad och att resonansbladet är vikt dubbelt i klangkroppen och fagotten brukar ibland kallas Orkesterns clown eftersom den ofta får den komiska rollen i en orkester. Tonen i instrumentet liknar människorösten väldigt mycket genom att den har en dov klang. Idag tillverkas fagotten bara i en variant medan den förr fanns flera olika. KLARINETT En klarinett kan användas både för att spela klassiskmusik, jazz och folkmusik och ger en fyllig och varm ton. Den skapades år 1690 och såg ut som en blockflöjt, men hade ett annorlunda munstycke och två klaffar. Idag har klarinetten över tjugo klaffar vilket gör att man kan spela många olika toner. Klarinetten finns i många olika storlekar och är stämda i olika stämmor. De nyare varianterna tillverkade av trä eller plast (på de enklare varianterna) och det finns t.o.m. instrument i metall.

4 SAXOFON En saxofon består av ett metallrör som i de flesta typerna är böjt uppåt i mynningen. Den räknas som ett träblåsinstrument, fastän saxofonen är tillverkad av metall. Tonerna bildas nämligen på precis samma sätt (med hjälp av ett munstycke) som i instrument som är av trä. På saxofonen finns det även klaffar som frambringar olika toner. Det är jazzmusikerna som är de främsta användarna av saxofonen. STRÄNGINSTRUMENT Dessa instrument frambringar ljud/toner genom att en eller flera strängar sätts i svängning. Strängarna är oftast spända över en resonanslåda som förstärker ljudet. Hur hög tonen blir avgörs huvudsakligen av hur mycket strängarna svänger. Strängar kan finnas i olika material som metall, senor eller nylon. AKUSTISK GITARR En akustisk gitarr är vad vi kallar en vanlig gitarr, som utan hjälpmedel som el. mikrofoner eller högtalare skapar sitt eget ljud. Den består av en låda med insvängda sidor och ett hål på mitten. På lådan finns även en långsmal greppbräda. Instrumentet kan ha mellan sex till tolv strängar. Genom att knäppa på dem med fingret eller med ett plektrum skapas toner. De flesta gitarrer har nylonsträngar och i Sverige kallas den vanligaste för en klassisk gitarr. ELGITARR Detta är en gitarr vars toner förstärks med hjälp av bl. a högtalare, det finns både gitarrer med akustik lådor (som på en vanlig gitarr ) och gitarrer som är helt platta. Ljudet/tonen på en elgitarr kan varieras på många olika sätt genom att använda sig av s.k. effektboxar, pedaler eller olika sorters förstärkare. I många olika musikstilar som rock, blues, punk, metall och rock n roll utgör elgitarren ett av grundinstrumenten. ELBAS I de flesta populärmusikaliska genrerna används idag elbasen. Den är släkt med kontrabasen, men har ett kraftfullare och tydligare ljud eftersom den är stämd väldigt lågt och har elektrisk förstärkning. Elbasen har oftast fyra strängar men det finns även varianter med fem och sexsträngar. Instrumentet hålls mot kroppen med hjälp av ett axelband och tonerna bildas genom att man knäpper på strängarna, vilket skapar ljud som fångas upp och skickas till en förstärkare. I musikstilar som country, jazz pop, rock och soul används elbasen ofta som rytm- och kompinstrument.

5 KLAVERINSTRUMENT Med denna typ av instrument bildar man toner genom att trycka på olika tangenter. De är egentligen stränginstrument, men strängarna sätts i svängning med hjälp av tangenterna. Klaverinstrumenten brukar delas upp i olika grupper; instrument som man spelar med hjälp av sin händer eller instrument som man spelar med hjälp av en hammare. Det finns även en grupp som kallas tangentinstrument. Gemensamt för dessa grupper är att de har ett s.k. Klaviatur. PIANO Den som spelar på pianot, pianisten, skapar ljud genom att trycka på tangenter på en klaviatur. Inuti pianot finns det sedan strängar som slås av filtklädda hammare när tangenten tryck ned. Det går att spela väldigt svagt men även väldigt starkt på ett piano. Hela tio toner kan spelas samtidigt om man använder sig av alla sina fingrar. På grund av att pianot kan skapa så många olika toner och ger ifrån sig väldigt varierande klanger, är det ett populärt instrument. I de flesta musikstilar använder man sig av piano, men synten är dock populärare än pianot inom rockmusiken. I vanliga pianon finns strängarna i en upprättstående låda medan s.k. liggande pianon (med ett annat namn heter de Flygel) har vågräta strängar. KEYBOARD En Keyboard är ett elektriskt piano där pianisten trycker på tangenter som ger upphov till elektromagnetiska signaler. De omvandlas sedan till ljud via högtalare. SLAGVERK Musikinstrument som spelas med träpinnar kallas med ett gemensamt namn för slagverk. Träpinnarna används till att slå på olika resonanslådor som ger upphov till olika ljud. Slagverken kan ha en obestämd eller bestämd tonhöjd, men kan inte används till att spela olika toner. TRUMMOR Ljudet från en trumma bildas genom att man slår med sina händer eller trumpinnar, trumvispar eller klubbor på skinn eller något liknande material. Skinnet är spänt över ett ihåligtföremål. Trummorna används framförallt för att hålla takten och ge speciella ljudeffekter. Detta beror på att det inte går att spela toner på trummor. I militärmusik och jazz är instrumentet väldigt viktigt för att skapa rytm och takt. Trummorna används dock i många andra musikstilar och de finns i mängder av olika former och storlekar. Trummorna ingår i en grupp av musikinstrument som kallas för slaginstrument.

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Ljud Molekyler i rörelse

Ljud Molekyler i rörelse A här får du lära dig J hur ljud bildas och sprids varför vi ser blixten före vi hör mullret när åskan går vad som menas med ultraljud och infraljud skillnaden mellan starka och svaga samt höga och låga

Läs mer

INLEDNING. Översikt. Bakgrund

INLEDNING. Översikt. Bakgrund INLEDNING 1 Översikt 1 Materialet 1 Bakgrund 1 Musik kontra naturvetenskap 2 Psykoakustik 2 Ämnesintegrering 2 Internet 2 MUSIKAKUSTIK 1 3 MUSIKAKUSTIK 2 6 Sammansatta toner (frekvens) 6 Harmoniska deltoner:

Läs mer

TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT GOLVPUKA BASKAGGE VIRVEL

TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT GOLVPUKA BASKAGGE VIRVEL TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT VIRVEL BASKAGGE GOLVPUKA Så här ser ett typiskt trumset ut. Som du ser består det egentligen av flera instrument som man satt ihop till ett set, eller på

Läs mer

GITARRKUNSKAP. Tabulatur

GITARRKUNSKAP. Tabulatur GITARRKUNSKAP TEKNIK Speltekniker är på gitarren varierade, och används för olika ändamål. Genom historien har speltekniken ändrats avsevärt. Exempelvis är dagens högerhandsteknik väldigt olik den som

Läs mer

Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud

Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud Lärarhandledning Avdelningen för NT-didaktik 1NT30U vt-13 Viktoria Henriksson Lisbeth Lennartsson Mediha Mesinovic Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud Arbetsområde NO/teknik - ljud. Klass Åk 1 och åk

Läs mer

Christina Israelsson

Christina Israelsson Christina Israelsson Box 134 330 27 Hestra 0370-33 63 10 Fax 33 63 20 www.isaberg.nu Innehåll Musiken påverkar dig 9 Känslornas språk 10 Att sälja med musik 11 Musik i Tv-reklam 12 Alltför höga ljud 13

Läs mer

Musikaliskt skapande

Musikaliskt skapande Examensarbete 30 hp Master 2011 Sigurður Rögnvaldsson Musikaliskt skapande Improvisation och komposition i olika sammanhang Handledare: Joakim Milder och Ragnhild Sjögren Musikerprogram, konstnärlig Nordisk

Läs mer

Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år

Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år Introduktion Detta är ett av tio undervisningsmaterial i ENGINEER projektet som är utvecklade för att stödja teknik

Läs mer

Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson

Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson Bessemerskolan Sandviken Projektarbete 100 poäng Läsåret 2011/2012 Naturvetenskapligaprogrammet Handledare: Erik Troeng 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning...

Läs mer

Namn: Klass: Röst & sång

Namn: Klass: Röst & sång Namn: Klass: Röst & sång 0 Sammanställt av Mia Persson, S:t Olofs skola. mia.persson@edu.sigtuna.se Källor: Gunnel Fagius. Barn och sång. Studentlitteratur. 2007. Sveriges körförbund www.sverigeskorforbund.se

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning... 4. Genomförande... 5. Ljud... 7. Centralt innehåll... 6. Ljud - En presentation... 7. Uppdragskort... 8. 2 Radioparabolen...

INNEHÅLL. Inledning... 4. Genomförande... 5. Ljud... 7. Centralt innehåll... 6. Ljud - En presentation... 7. Uppdragskort... 8. 2 Radioparabolen... 2012: 1 INNEHÅLL Inledning... 4 Genomförande... 5 Ljud... 6 Centralt innehåll... 6 Ljud... 7 Ljud - En presentation... 7 Uppdragskort... 8 2 Radioparabolen... 8 3 DigiWall, ljudmemory... 8 4. Skrikmätaren...

Läs mer

Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning

Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning Dansband Drömmar Romantik Pedagogisk handledning Falkenbergs museum 28 maj 1 oktober 2005 2 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förberedelser inför dansen...4 3. Dansband. Drömmar. Romantik...6 3.1 Dansplatsen...6

Läs mer

Ljud - för större upplevelse

Ljud - för större upplevelse Ljud - för större upplevelse Ljud och musik berikar vår tillvaro på många sätt: Med filmmusik görs sorgen i filmen starkare och glädjen större, musik till bilderna i ett bildspel skapar mer känsla. Varför

Läs mer

Musikalisk PC-magi. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet är historia. HIFI 6 D/A-omvandlare med USB

Musikalisk PC-magi. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet är historia. HIFI 6 D/A-omvandlare med USB 34 HIFI 6 D/A-omvandlare med USB Musikalisk PC-magi Datorn är tveklöst en av de mest praktiska ljudkällorna. Fast ljudet är en klar nackdel. Räddningen är en USB-DAC. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet

Läs mer

Mixern. Ingångskanal. Vi tänker oss att vi ska följa signalen genom en typisk mixer, från mikrofon till utgång.

Mixern. Ingångskanal. Vi tänker oss att vi ska följa signalen genom en typisk mixer, från mikrofon till utgång. 2008-09-29 Mixern Mixern är PA-systemets centrala enhet. Här har man den största möjligheten att kontrollera ljudet. Mixern har i huvudsak dessa funktioner: Förstärkning av mikrofonsignaler. Klangbearbetning

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. Bohème

LÄRARHANDLEDNING FÖR. Bohème LÄRARHANDLEDNING FÖR Bohème Välkommen till Kungliga Operan! Att gå på opera eller balett kan betyda att man får nya tankar, eller att man lär sig något om sig själv! All scenkonst är speciell på så sätt

Läs mer

Bakgrund. Förförståelse. Undersökning - Musikproducenter

Bakgrund. Förförståelse. Undersökning - Musikproducenter Bakgrund Även om man som musikproducent arbetar tillsammans med musiker, arrangörer, tekniker och artister är det inte så ofta man ingår några djupare samarbeten med andra producenter. I samband med den

Läs mer

Till och från en inblick i ledande kretsar

Till och från en inblick i ledande kretsar Till och från en inblick i ledande kretsar Du använder el varje dag, ofta utan att du tänker på det. Det är inte svårt att räkna upp tio saker hemma som går på el. Pröva! Den slutna kretsen Strömmen måste

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Rörelser i mekanismer

Rörelser i mekanismer Innehåll Mekanismer 1. Vad är en mekanism? 2. Rörelser i mekanismer 3. Vanliga komponenter 4. Länk 5. Hävstång 1 6. Hävstång 2 7. Remskiva 1 8. Remskiva 2 9. Kugghjul 10. Snäckhjul 11. Koniskt kugghjul

Läs mer

ToonTalk. Min experimentbok om dataprogram. Mikael Kindborg Ken Kahn Lennart Mogren Amis Halldin 2004

ToonTalk. Min experimentbok om dataprogram. Mikael Kindborg Ken Kahn Lennart Mogren Amis Halldin 2004 ToonTalk Min experimentbok om dataprogram Mikael Kindborg Ken Kahn Lennart Mogren Amis Halldin 2004 En bok för hela familjen om ett nytt och lekfullt sätt att programmera datorer CD-skiva med programvara

Läs mer

Jag vill också spela i ensemble!

Jag vill också spela i ensemble! EXAMENSARBETE 2005:02 MUH Jag vill också spela i ensemble! En undersökning om jazz- och rocklärares syn på ensemblespel ERIK GENBERG FREDRIK HALLIN Luleå tekniska universitet MUSIKHÖGSKOLAN I PITEÅ Musikpedagogik

Läs mer

C a T H r I N E S a D o L I N

C a T H r I N E S a D o L I N C a T H r I N E S a D o L I N blishing ApS Nerladdning inkluderas vid inköp av bok: CVT SouND LIBrary 417 kvinnliga & 417 manliga ljudexempel och övningar (mp3) Innehåll Inledning 6 Uppdateringar i förhållande

Läs mer

Instrumentbygge är det värt det?

Instrumentbygge är det värt det? Instrumentbygge är det värt det? Författare Johan Karlsson Nvi06a Niklas Sved Nvi06a Handledare Pia Malmbo Medbedömare Johan Näslund 1 Sammanfattning I vårt projektarbete har vi tagit reda på om det är

Läs mer

Systemenhet. Delarna i en dator

Systemenhet. Delarna i en dator Delarna i en dator En dator är ett system med delar som fungerar tillsammans. De fysiska delarna, som du kan se och röra vid, kallas maskinvara. (Programvara avser de instruktioner, eller program, som

Läs mer

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN Att elförsörjningen fungerar är viktigt för att bilen ska fungera bra. Förra avsnittet handlade om batteriet, och nu ska vi fortsätta med generatorn. Precis som

Läs mer

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag?

Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Examensarbete i Musik- och Ljudproduktion B, 15hp - vt08 Hur fungerar ett musikförlag? Kristofer Rapp Johannes Dahlberg Björn Zetterström MLPht06 IKI Institutionen för Kommunikation och Information Sammanfattning

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer