Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument"

Transkript

1 Instrumentkunskap Inledning - Det finns många olika typer av instrument, och de delas in i grupper utifrån hur man spelar på dem. De olika grupperna kallas för familjer och det är stråkinstrument, knäppta stränginstrument, bleckblåsinstrument, träblåsinstrument, tangentinstrument och slagverksinstrument. Madenskolan Pip-pip Brum-brum Begrepp som vi kommer att använda oss av är höga och låga toner. Hög ton = Ljus ton Låg ton = Mörk ton På i stort sett alla instrument kan man spela samma toner. Oavsett om du har en gitarr, ett piano, en trumpet, en harpa eller en blockflöjt, så utgår alla från tonalfabetet som vi lärt oss. Fågelns pip är en hög ton. Björnens brummande är en låg ton. I varje familj finns det oftast fyra storlekar, de har fyra olika stämmor, som i en kör. Den högsta stämman heter sopran, sedan kommer alt och tenor. Den lägsta stämman är basstämman. Stränginstrument Stränginstrument är instrument där tonerna kommer från en sträng som är monterad på en klanglåda. När strängen vibrerar skapas ljud. Tonhöjden bestäms av hur lång, hur tjock och hur hårt spänd strängen är. En kort sträng ger en hög ton och en lång sträng ger en låg ton. När man spelar på en gitarr eller fiol så trycker man ner strängen för att korta av den del som man spelar på. Då får man en högre ton. Från ett band till nästa på gitarren är det lika långt avstånd som mellan två tangenter på pianot (både vita och svarta). När man trycker ner strängen blir den kortare, och då får man en högre ton. Strängens ton beror också på hur tjock den är och hur hårt den är spänd. En tjock sträng ger en låg ton, en tunn sträng ger en hög ton. En löst spänd sträng ger en låg ton, en hårt spänd sträng ger en hög ton. Det finns två typer av stränginstrument: Stråkinstrument och Knäppta Stränginstrument Stråkinstrument Stråkfamiljen består av fyra instrument: Fiol eller violin, altfiol, cello och kontrabas. Stråkinstrument spelar man genom att dra på strängen med en stråke för att den ska ge ljud. På stråken sitter hästsvanstagel (hår). För att taglet ska fästa och gripa tag bättre i strängen stryker man på harts. Man kan också knäppa på strängen med fingrarna för att få ljud. Man trycker med fingrarna på strängarna för att korta av dem och på det sättet få högre toner.

2 Fiol Fiol/Violin: Fiol är vanlig både som soloinstrument och i orkester och det är det vanligaste instrumentet i en symfoniorkester. Violininstrumenten uppfanns på 1550-talet och på 1700-talet hade fiolen fått sin nuvarande form. En av de duktigaste instrumentbyggarna från den här tiden var Antonio Stradivarius från Italien. En äkta Stradivariusfiol från den kan vara värd flera miljoner kronor. Många används fortfarande av professionella musiker. Fiolen är vanlig inom både klassisk musik och folkmusik och användes också i den tidiga jazzen. Altfiolen ser ut som en fiol, men är lite större och har längre och tjockare strängar och klingar därför lägre. Den förekommer oftast i klassisk musik. Cellon är ännu större och man spelar sittandes med cellon mellan knäna. Cellon har ett stöd som man ställer mot golvet. Cello används främst inom klassisk musik, men ibland kan man höra den i populärmusik, ofta romantiska och vackra ballader. Cello Kontrabasen är det största instrumentet i stråkfamiljen. Det är vanligt att både spela med stråke och att knäppa med fingrarna. Den används både inom klassisk musik och jazz, men spelades även i den tidiga rock n rollen innan elbasen tog över. Kontrabas Knäppta stränginstrument Harpan är ett av de äldsta instrumenten som vi känner till. Den har ett stort antal strängar och man spelar genom att knäppa på strängarna med fingrarna. På stora harpor finns det pedaler som gör att man kan byta ton. På bilden ser du hur strängarnas längd varierar. Harpa används inom klassisk musik och folkmusik. En gitarr har sex strängar som kan vara av nylon eller stål. De som har strängar av nylon är vanligast inom klassisk musik och folkmusik från Spanien och Latinamerika. De som har strängar av stål är vanligast i pop, rock och folkmusik från Nordamerika. En akustisk gitarr är väldigt vanlig i samhället idag. Det är för att på 1800-talet var många svenskar engagerade i arbetar-, väckelse-, och nykterhetsrörelsen. De behövde ett billigt och behändigt instrument att kompa sina sånger på så de skaffade gitarrer. Eftersom gitarren varit vanlig i populärmusik har det också gjort att gitarren är populär i dag. Huvud Hals Kropp Stämskruvar Band Elgitarr Elbas Elgitarren har också sex strängar och den måste förstärkas med el för att höras. Ljudet från strängarna fångas upp av mikrofoner som omvandlar det till elsignaler. Dessa leds genom en sladd till en förstärkare. Man kan koppla in effekter för att få gitarren att låta på olika sätt. Den används mest inom pop-, rock- och jazzmusik. Elbas är också vanligast inom pop, rock och jazz, precis som elgitarr. Basen ser i stort sett ut som en gitarr men har bara fyra strängar. Strängarna är längre och tjockare än på en gitarr och därför låter basen lägre.

3 Träblåsinstrument Från början var alla instrument i den här gruppen gjorda av trä, men idag tillverkas vissa av metall eller plast. Instrumenten består av ett långsmalt rör som man spelar på genom att blåsa i ena änden. På instrumentet har man hål som man kan stänga eller öppna för att korta av den del av instrumentet som skapar tonen. Ju fler hål man har stängda, desto lägre låter den. En del instrument har klaffar för de hål som man inte når med fingrarna. Det finns två typer av träblåsintstrument: Flöjter och Rörbladsinstrument. Flöjter hos flöjter skapas ljudet genom att man blåser en luftström mot en kant, ungefär som när man blåser på en flaska. Panflöjt Tvärflöjt. Idag är de allra flesta tvärflöjter byggda av metall, men från början var den gjord av trä. Den är populär i klassisk musik eftersom den har en varm och mjuk klang. Tvärflöjt Blockflöjt Blockflöjten är väldigt vanlig och många har nog testat hur den låter. Den används i klassisk musik men det finns också varianter som är vanliga i folkmusik. Panflöjten består av många flöjter som man satt ihop i en lång rad. Det är en pipa för varje ton. Panflöjten har fått sitt namn av guden Pan i den grekiska mytologin och ses idag mest i latinamerikansk folkmusik. Rörblad Rörbladsinstrument Rörbladsinstrumenten har ett rörblad som man har i munnen. När man blåser mot rörbladet börjar det att vibrera och detta skapar tonen. Precis som på flöjter kortar man av instrumentet genom att öppna hålen för att få högre toner och man täcker för hålen med fingrarna eller klaffar för att få lägre toner. En Oboe är svart och gjord i trä och rörbladet ser ut som ett tillplattat vassrör som sticker Oboe upp ur toppen. Oboe används mest i klassisk musik. Klarinett Klarinetten är också svart och gjord av trä. Den påminner om en oboe men rörbladet skiljer sig och sticker inte upp från intstrumentet. Klarinett förekommer både i klassisk musik och i folkmusik. Saxofon är ett av de träblåsinstrument som skapades senast. Den skapades som ett mellanting mellan träblås- och bleckblåsinstrument på 1800-talet. Saxofonen påminner om klarinetten eftersom den också har ett enkelt rörblad. Saxofon finns i flera storlekar och används i klassisk musik men är mest känd i jazz, blues, pop och Saxofon dansbandsmusik. Fagott Fagotten är det största träblåsinstrumentet och är ett basinstrument. Fagotten är så lång att den har böjts på mitten för att man ska kunna hålla den.

4 Trombon Brassinstrument I brassinstrumentfamiljen finns instrumenten trumpet, valthorn, trombon och bastuba. De består av ett långt metallrör som är böjt på olika sätt hos de olika instrumenten. Ju längre röret är, desto lägre ton får man. Föregångarna till brassinstrumenten är horn av olika slag. De har använts av människan i flera tusen år och har varit gjorda av djurhorn, ben, trä eller metall. I en symfoniorkester är brassinstrumenten de starkaste instrumenten tillsammans med slagverket. Trumpeten är det instrumentet som har högst tonhöjd. Med ventilerna kan man leda in luften i olika byglar så att röret blir längre. Trumpeten är vanlig i både klassisk musik och jazz, men också i folkmusik från södra Europa. Trumpet Valthornet har ventiler precis som trumpeten. Det har en mycket mjuk klang och spelar ofta ihop med träblåinstrumenten. Det är mest vanligt i klassisk musik, både i stora orkestrar och i små grupper. Valthorn En trombon har inga ventiler utan ett drag som man kan dra in och ut för att göra röret längre och kortare. På det sättet kan man höja och sänka tonen. Precis som trumpeten är den vanlig i klassisk musik, jazz och folkmusik. Bastuban är bleckblåsfamiljens basinstrument. Den är mycket stor och man brukar spela den sittandes med tuban i knäet. Ofta finns det bara en bastuba i en symfoniorkester. Fördjupning Brassinstrument I den ena änden sitter ett munstycke som man blåser i. Den andra änden är vidgad och kallas för klocka. Blåstekniken är speciell. Man måste trycka ihop läpparna och sedan pressa ut luften mellan dem så att det uppstår ett surrande ljud. Bastuba Ventiler Munstycke Klockstycke Bygel På bleckblåsinstrumenten sitter det byglar och ventiler. Byglarna är till för att göra röret längre, och på så sätt få fler toner. Ventilerna används för att leda luften mellan de olika byglarna.

5 Tangentinstrument Tangentinstrumenten har det gemensamt att de spelas med tangenter. Ljudet skapas nämligen på väldigt olika sätt. Alla tangentinstrument har en klaviatur. Det är ramen med alla tangenter och den är likadan på alla tangentinstrumenten. På flygeln ser det likadant ut som på keyboardarna vi använt i klassen. Piano Pianot uppfanns i början på 1700-talet och var en utveckling av äldre, liknande instrument. Det som var speciellt med pianot var att nu kunde man spela både starkt och svagt. Därför hette instrumentet pianoforte från början. Piano = svagt, forte = starkt. Piano är ett av dagens vanligaste instrument och används inom klassisk musik, jazz, pop och rock. En flygel är ett piano som har strängarna liggande ner. Om du blandar ihop dem, så tänk på att om du öppnar locket på flygeln ser det ut som en vinge som man kan flyga med Flygel Synt En synt är ett instrument som skapar ljudet på digital väg. Detta gör att man också kan förändra ljuden i synten som man själv vill. En enklare form är en keyboard som använder sig av förinställda ljud. Syntar används mycket inom pop- och rockmusik. Orgeln är världens största instrument. Den har en pipa för varje ton. Den har också olika sorters pipor för att kunna framställa olika ljud. När man spelar orgel spelar man basmelodin med fötterna, och för att krångla till det lite extra har organisten (den som spelar orgel) flera klaviaturer för händerna. Orgelmusik används mest i kyrkan. Orkesterpukor Orgel Slagverksinstrument Orkesterpukor används i en symfoniorkester. De är väldigt stora och ger ifrån sig ett mäktigt ljud. Marimba En marimba består av en uppsättning träplattor eller stavar som man spelar på med klubbor. De sitter organiserade på samma sätt som en klaviatur. Marimban kommer från Afrika men har utvecklats och används nu inom klassisk musik. Ett trumset är en kombination av flera olika trummor. Man anväder både händerna och fötterna och på det sättet kan man spela på många olika delar av trumsetet samtidigt. Trumsetet uppfanns i början på 1900-talet och används främst inom rock, pop och jazz. Trumset

INLEDNING. Översikt. Bakgrund

INLEDNING. Översikt. Bakgrund INLEDNING 1 Översikt 1 Materialet 1 Bakgrund 1 Musik kontra naturvetenskap 2 Psykoakustik 2 Ämnesintegrering 2 Internet 2 MUSIKAKUSTIK 1 3 MUSIKAKUSTIK 2 6 Sammansatta toner (frekvens) 6 Harmoniska deltoner:

Läs mer

TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT GOLVPUKA BASKAGGE VIRVEL

TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT GOLVPUKA BASKAGGE VIRVEL TRUMMOR CRASHCYMBAL RIDECYMBAL HÄNGPUKOR HI HAT VIRVEL BASKAGGE GOLVPUKA Så här ser ett typiskt trumset ut. Som du ser består det egentligen av flera instrument som man satt ihop till ett set, eller på

Läs mer

Ljud Molekyler i rörelse

Ljud Molekyler i rörelse A här får du lära dig J hur ljud bildas och sprids varför vi ser blixten före vi hör mullret när åskan går vad som menas med ultraljud och infraljud skillnaden mellan starka och svaga samt höga och låga

Läs mer

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan

Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Musikundervisningen inom Kulturskolan 2015-2016 Välkommen till Kulturskolan Korpen den avgiftsfria Kulturskolan! Vi hoppas du förstår vilken förmån du som är ung och bor i Skinnskatteberg har. Du har chansen att utan avgift få lära dig att:

Läs mer

Namn: Klass: Röst & sång

Namn: Klass: Röst & sång Namn: Klass: Röst & sång 0 Sammanställt av Mia Persson, S:t Olofs skola. mia.persson@edu.sigtuna.se Källor: Gunnel Fagius. Barn och sång. Studentlitteratur. 2007. Sveriges körförbund www.sverigeskorforbund.se

Läs mer

Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud

Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud Lärarhandledning Avdelningen för NT-didaktik 1NT30U vt-13 Viktoria Henriksson Lisbeth Lennartsson Mediha Mesinovic Projektarbete i ämnena NO/Teknik Ljud Arbetsområde NO/teknik - ljud. Klass Åk 1 och åk

Läs mer

Pedagogiskt innehåll Känslolaboratoriet

Pedagogiskt innehåll Känslolaboratoriet Pedagogiskt innehåll Känslolaboratoriet LED- lampan LED- lampan är en liten baddare som troligtvis kommer lysa upp allas våra hem i framtiden. LED är en förkortning för engelskans Light Emitting Diod,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. Bohème

LÄRARHANDLEDNING FÖR. Bohème LÄRARHANDLEDNING FÖR Bohème Välkommen till Kungliga Operan! Att gå på opera eller balett kan betyda att man får nya tankar, eller att man lär sig något om sig själv! All scenkonst är speciell på så sätt

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Christina Israelsson

Christina Israelsson Christina Israelsson Box 134 330 27 Hestra 0370-33 63 10 Fax 33 63 20 www.isaberg.nu Innehåll Musiken påverkar dig 9 Känslornas språk 10 Att sälja med musik 11 Musik i Tv-reklam 12 Alltför höga ljud 13

Läs mer

Projektredovisning Talande Orgel

Projektredovisning Talande Orgel Projektredovisning Talande Orgel 1. Projektidé Vi sökte hösten 2013 projektstöd från Innovativ Kultur för att bygga om en kororgel till en sjungande kyrkorgel med en mekanisk/akustisk talsyntes. Projektet

Läs mer

Instrumentbygge är det värt det?

Instrumentbygge är det värt det? Instrumentbygge är det värt det? Författare Johan Karlsson Nvi06a Niklas Sved Nvi06a Handledare Pia Malmbo Medbedömare Johan Näslund 1 Sammanfattning I vårt projektarbete har vi tagit reda på om det är

Läs mer

Musikaliskt skapande

Musikaliskt skapande Examensarbete 30 hp Master 2011 Sigurður Rögnvaldsson Musikaliskt skapande Improvisation och komposition i olika sammanhang Handledare: Joakim Milder och Ragnhild Sjögren Musikerprogram, konstnärlig Nordisk

Läs mer

Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år

Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år Så ska det låta Designa och gör stränginstrument Akustik Ljud Läromedel för elever 9-12 år Introduktion Detta är ett av tio undervisningsmaterial i ENGINEER projektet som är utvecklade för att stödja teknik

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning... 4. Genomförande... 5. Ljud... 7. Centralt innehåll... 6. Ljud - En presentation... 7. Uppdragskort... 8. 2 Radioparabolen...

INNEHÅLL. Inledning... 4. Genomförande... 5. Ljud... 7. Centralt innehåll... 6. Ljud - En presentation... 7. Uppdragskort... 8. 2 Radioparabolen... 2012: 1 INNEHÅLL Inledning... 4 Genomförande... 5 Ljud... 6 Centralt innehåll... 6 Ljud... 7 Ljud - En presentation... 7 Uppdragskort... 8 2 Radioparabolen... 8 3 DigiWall, ljudmemory... 8 4. Skrikmätaren...

Läs mer

Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning

Dansband Drömmar Romantik. Pedagogisk handledning Dansband Drömmar Romantik Pedagogisk handledning Falkenbergs museum 28 maj 1 oktober 2005 2 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förberedelser inför dansen...4 3. Dansband. Drömmar. Romantik...6 3.1 Dansplatsen...6

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Ljud - för större upplevelse

Ljud - för större upplevelse Ljud - för större upplevelse Ljud och musik berikar vår tillvaro på många sätt: Med filmmusik görs sorgen i filmen starkare och glädjen större, musik till bilderna i ett bildspel skapar mer känsla. Varför

Läs mer

EXAMENSARBETE. När jag som kyrkomusiker får välja begravningsmusik. Linda Danielsson Hannus 2013. Konstnärlig kandidatexamen Musik

EXAMENSARBETE. När jag som kyrkomusiker får välja begravningsmusik. Linda Danielsson Hannus 2013. Konstnärlig kandidatexamen Musik EXAMENSARBETE När jag som kyrkomusiker får välja begravningsmusik Linda Danielsson Hannus 2013 Konstnärlig kandidatexamen Musik Luleå tekniska universitet Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

JOCKE SMÅLÄNNINGS SKYTTETIPS

JOCKE SMÅLÄNNINGS SKYTTETIPS Haninge Jaktskytte Klubbs tidning. JOCKE SMÅLÄNNINGS SKYTTETIPS Jockes skyttetips är en ny artikelserie i Knallehanda. Här kommer han att skriva om tips och råd som skall vara till nytta både för dig som

Läs mer

Hur startar man en stråkkvartett?

Hur startar man en stråkkvartett? Hur startar man en stråkkvartett? Examensarbete i Musik och ljudproduktion B 15hp 2010-02-02 2010-06-02 Högskolan i Skövde Författare: Michelle Barth-Croon Michelle.barthcroon@gmail.com Musik och Ljudproduktion

Läs mer

Musikalisk PC-magi. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet är historia. HIFI 6 D/A-omvandlare med USB

Musikalisk PC-magi. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet är historia. HIFI 6 D/A-omvandlare med USB 34 HIFI 6 D/A-omvandlare med USB Musikalisk PC-magi Datorn är tveklöst en av de mest praktiska ljudkällorna. Fast ljudet är en klar nackdel. Räddningen är en USB-DAC. STORTEST Det är bara att inse: CD-formatet

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson

Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson Är Musik Skadligt? Jelena Mårtensson och Cecilia Olsson Bessemerskolan Sandviken Projektarbete 100 poäng Läsåret 2011/2012 Naturvetenskapligaprogrammet Handledare: Erik Troeng 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning...

Läs mer

Lekar på 1800-talet. Cecilia Ingard. Boksidan

Lekar på 1800-talet. Cecilia Ingard. Boksidan Lekar på 1800-talet Cecilia Ingard Boksidan Förord Denna bok sammanfattar ett antal vittnesmål om livet i Sverige under den senare delen av 1800-talet. Dessa vittnesmål samlades in av Nordiska Museet,

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer