MENINGEN MED DÖDEN av. Manilla Ernst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MENINGEN MED DÖDEN av. Manilla Ernst"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIAL MENINGEN MED DÖDEN av. Manilla Ernst Meningen med döden Meningen med döden är en poetisk och filosofisk föreställning som spelas för en publik från 5 år. Uppsättningen har arbetats fram genom en undersökande och associativ process där skådespelarna och regissören bland annat har haft workshops med barn för att undersöka deras tankar, bilder och funderingar kring döden. Föreställningen gestaltar döden från flera perspektiv. Vad händer med olika levande ting som dör: växter, djur, människor? Hur ser döden ut som rörelse? Vilka ceremonier och ritualer är förknippade med döden? Vilka regler och normer finns? Hur ser jag på döden? Hur ser andra på döden? Hur känns det att dö? Vad känner de som förlorar någon? Vilka rädslor har vi inför döden? Föreställningen kommer inte ge några svar och sanningar. Istället kommer de skapa ett rum där det finns plats och tid att tänka på de stora frågorna. Inspirationsmaterialet följer uppsättningens form och innehåll. Det ger förslag på hur och vad ni kan samtala om i relation till föreställningen. Materialet innehållet också exempel på kreativa och skapande uppgifter som kan komplettera era samtal.

2 Eftersom synen och erfarenheterna av döden kan skilja sig mycket åt, både mellan barn men också mellan dig som vuxen och de barn/elever du arbetar med, är det bra att i era samtal utgå från de händelser som gestaltas i föreställningen. På så sätt har ni något konkret att förhålla er till samt en gemensam upplevelse som ni alla tagit del av. Säkerligen kommer ni att komma in på andra mer personliga erfarenheter under era samtal, men utgå till en början med från föreställningen. Se materialet som inspiration. Välj ut de övningar du tycker är intressanta och kombinera dessa så de blir relevanta för er förskoleklass/skolklass. Vissa övningar kan behöva göras mer komplexa medan andra kanske måste förenklas. Du som pedagog/lärare känner din barngrupp/elevgrupp bäst, så anpassa materialet efter era förutsättningar samt de resurser och den tid ni har till förfogande. Att arbeta med ett tema som döden kan vara ovant. En bra grundregel kan vara att hela tiden utgå från barnens frågor och inte svara på något annat än det som de frågar efter. Vi vuxna har en fallenhet att ofta ge längre och mer komplexa svar än vad som behövs. Ge barnen så konkreta svar som möjligt på de frågor som de ställer. Har ni inget svar säg det till barnen. Döden är på många sätt lika obegriplig för vuxna som för barn och du som pedagog/lärare behöver inte ha alla svar. Diskutera istället tillsammans med barnen hur ni tror att det är? Kan ni tillsammans söka reda på svaren till era frågor? Och kom ihåg att vissa frågor inte går att besvara. Sist i inspirationsmaterialet finns tips på vidareläsning kring barns tankar om döden. Här finns också ett per exempel på böcker som tar upp filosofisamtal med barn vilka kan ge bra guideledning i era samtal. I litteraturlistan finns också en del texter som handlar om barns reception av teater. Dessa kan vara intressanta att ta del av för att bättre förstå hur barnen talar och resonerar kring sina konstupplevelser. Vidare finns också exempel på litteratur som handlar om att tolka barns bilder. Flera av er har säkert redan stor kunskap om barns bildskapande men eftersom inspirationsmaterialet innehåller en del aktiviteter där barnen får uttrycka sig i bild kan litteraturförslagen vara bra att ha tillgänglig.

3 INFÖR TEATERBESÖKET Eleverna behöver inte förberedas på något särskilt sätt kring uppsättningens tema. De kan möta och uppleva föreställningen utan någon förhandsinformation. För er som vill att eleverna ska arbeta och fundera kring temat innan ert besök i Skärholmen finns ett par inledande övningar. Dessa kan med fördel även göras efter att ni sett föreställningen. På Stockholms stadsteater Skärholmens hemsida finns inspirationsmaterialet Att gå på teater och Teaterordlista vem gör vad och vad finns på teatern som ger tips på hur du kan förbereda barnen inför det kommande teaterbesöket. Exempelvis kan det vara bra att prata om vad teater är. Kanske har barnen minnen från tidigare teaterbesök som de kan delge varandra. Kanske har ni som grupp gått på teater tillsammans. Prata om dessa upplevelser och fundera på hur ni tror besöket i Skärholmen kommer att bli. Gestalta utan ord Eftersom föreställningen delvis fokuserar på det visuella; karaktärernas rörelser och relationer, kan det vara bra att samtala om hur man kan gestalta något utan att använda det talade språket. Undersök om ni, med ert kroppsspråk, skulle kunna gestalta exempelvis; jag gillar dig/ jag älskar dig jag saknar dig jag är glad/ledsen jag är glad att du finns jag är arg på dig jag är ensam jag behöver tröst jag vill leka med dig Testa också det motsatta. Jag vill inte vara ensam/ jag vill inte leka/ jag behöver inte tröst och så vidare. Kom gärna på egna känslor som ni kan gestalta. Gör övningen i större eller mindre grupper. Låt barnen gestalta känslorna spontant eller ge dem tid att förbereda sig. För de minsta barnen kanske ni behöver diskutera tillsammans hur olika känslor kan gestaltas i kroppen och testa ihop, snarare än att de visar upp en och en. Testa er fram och gör det som passar er grupp.

4 Mindmap Placera ett stort vitt papper på golvet. Gärna 1x1 meter eller ännu större. Sitt i en ring runt pappret. Ha pennor och kritor till hands. Prata om föreställningens titel, Meningen med döden. Filosofera tillsammans vad ni tror kommer hända i föreställningen och gör en gemensam mindmap över era tankar. Frågorna som ni tar upp innan ni ser föreställningen bör fokusera på era förväntningar och önskningar. Vad ni tror kommer att hända och vad ni hoppas få se. De barn som inte lärt sig skriva än kan rita sina förväntningar och så kan du som pedagog komplettera med text. Det viktigaste är att ni får ett collage över era gemensamma förväntningar, om de gestaltas i bild eller text spelar inte så stor roll. Vad kommer att hända i föreställningen? Vem kommer att vara med? Vilka handlar föreställningen om? Hur kommer det vara? Hur kommer det se ut i salongen? Hur och var kommer ni få sitta? Hur många skådespelare tror ni är med? Kommer någon annan vara med? Vad kommer skådespelarna ha på sig? Hur kommer dem prata om döden? Avsluta med att prata om hur ni ska ta er till teatern. För många barn är teaterupplevelsen inte enbart förknippad med det som händer i salongen. Vägen dit och väntan i foajén kan ha lika stor betydelse som själva föreställningen. Prata om barnens förväntningar innan ert besök. På så sätt har barnen en gemensam förståelse för sina egna förhoppningar liksom kamraternas. Du som pedagog/lärare får också en inblick i hur barnen tänker kring det kommande teaterbesöket. Detta kan vara bra att ha kunskap om när ni har ert efterarbete.

5 EFTER TEATERBESÖKET Minnesrunda Sitt i ring och uppmuntra barnen att i tur och ordning berätta varsitt minne från föreställningen. Förutom att de får ta del av varandras upplevelser hjälper ni varandra att minnas det ni sett. Lyssna till allt som kommer upp under minnesrundan och fånga även upp de tankar som inte specifikt rör föreställningen och dess tema. Barnens upplevelser är subjektiva och de skapar innebörder och sammanhang utifrån sin förståelsehorisont. Bortse därför inte från de minnen som upplevs ligga utanför föreställningens tema utan uppmuntra barnen att även prata om dessa. Om det är svårt att få igång en diskussion kan ni hjälpa barnen genom att ställa frågor om föreställningen. Hur började föreställningen? Vilka karaktärer var med? Vem var Britta och Sebbe? Vad hände med dem? Vad hände i föreställningen? Vilka handlade den om? Vad hade de på sig? Vad pratade dem om? Hur såg teatersalongen ut? Vad var kul, läskigt, tråkigt, spännande, konstigt? Hur kändes det i kroppen när de spelade upp de olika scenerna? (ge exempel på någon av scenerna: blev man ledsen, glad, arg osv.) Återknyt till er mindmap Ta fram er mindmap, om ni gjorde en innan ni såg föreställningen. Var föreställningen som ni trodde? Vad var med och inte? Pratade dem om döden på något annat sätt än de sätt som ni tog upp? Prata om föreställningens form Eftersom föreställningen är delvis fragmentarisk kan det vara intressant att prata om vilken betydelse scenografin, kostymerna, rörelserna, musiken hade för temats iscensättning. Detta är ingen lätt uppgift men barn brukar ha ganska mycket funderingar över scenrummets

6 utformning om man frågar dem. Prata om alla dörrar och öppningar som fanns i rummet. Varför var dessa där, hur och när använde skådespelarna dem? Vilken övrig rekvisita fanns i scenrummet? Hur användas den? Det viktigaste med uppgiften är inte att komma fram till något rätt och fel utan samtala om era olika upplevelser om det som fanns i scenrummet. Om det är svårt för eleverna att diskutera, kan det vara idé att låta dem rita/måla något minne från föreställningen. I teckningarna kommer säkert karaktärernas specifika attribut och uttryck att gestaltas liksom scenrummet. Kanske blir det lättare för barnen att diskutera när de kan utgå från sina teckningar. Det kan också vara bra att låta barnen rita en teckning inför minnesrundan ovan. Testa er fram och se vad som fungerar för just din grupp. Samtala om döden utanför föreställningens kontext Barnen kommer säkert även vilja berätta om egna erfarenheter som är kopplade till föreställningen tema. Det finns olika sätt att prata om och filosofera kring vad döden är och hur det blir som det blir. Nedan finner ni några påstående som kan vara utgångspunkter för samtalen med barnen. Föreställningen tar upp döden på ett lekfullt sätt och detta lekfulla sätt bör också finnas när ni tar upp temat på förskolan och i skolan. Frågorna nedan bör inte enbart knytas till människors död. Sätt dem i relation till djur, växter, ting. Att exempelvis tala om varför växter dö ger en ingång till diskussioner kring kretslopp (se nedan). I föreställningen möte ni djuren Britta och Sebbe vilka berättar vad som hände när de dog. Vidga diskussionen till att prata om andra djur och deras död. Det är nog flera av barnen som förlorat egna husdjur som de kan berätta om. Dessa berättelser kan leda in på samtal om sorg och saknad. Hur känns det i kroppen när någon dör? Varför känns det så? Vad kan man göra när man saknar någon? För att kunna diskutera en eller flera av frågorna nedan behöver ni inte sitta och prata om dem rakt upp och ner. Rita, skapa, gestalta och dramatisera utifrån era förutsättningar och det material ni har tillgång till. Varför dör man? Varför måste man dö? På vilka sätt kan man dö?

7 Vad händer egentligen när en dör? Med kroppen? med alla tankarna som fanns inne i huvudet? Hur tror ni det känns i kroppen när man dör? Kan bara en del av kroppen dö? Hur känns det att förlora någon? Varför blir det sorgligt när någon död? Gör en skulptur Ta fram massor av pysselmaterial: pennor, papper, sugrör, piprensare, flirtkulor, servetter, klister, tejp, tygbitar, stenar, pappersrullar osv. Det ni har tillgång till helt enkelt. Låt varje barn göra en individuell skulptur utifrån frågorna Vad är döden för dig?/hur skulle du vilja gestalta döden? När alla gjort sin egen staty bygger ni ihop dessa till en gemensam stor skulptur på ett stort papper. I denna övning behöver man inte berätta vad det är man gjort utan bara göra och skapa utifrån vad man själv tänker. Det intressanta är att se hur olika skulpturer ni gör och vad dessa får för uttryck när de sätts ihop. Hur gestaltas döden i bilderböcker Låt barnen undersöka hur döden gestaltas i andra sammanhang än i föreställningen. I slutet av inspirationsmaterialet finns en lista på bilderböcker som på olika sätt tar upp döden. Uppmuntra barnen att undersöka hur döden gestaltas i barnlitteraturen. Varför inte låta dem vara detektiver som ska söka svar på vad som händer i böckerna. Vem dör? Varför dör den? Vad gör dem med den som dött? De mindre barnen kan fokusera på bilderna och berätta vad som visas där och så kan du som pedagog läsa texten. De äldre barnen, som själva kan läsa, kan arbeta mer självständigt och därefter berätta för kamraterna vad de kommit fram till. Begravning i olika kulturer Mycket av den bilderbokslitteratur som finns återger kristna ritualer och begravningsceremonier, vilket är bra att du som lärare/pedagog är medveten om. Istället för att se detta som ett problem använd berättelserna och bilderna för att samtala om hur begravningar skiljer sig åt i olika länder. Om ni inte redan har kunskaper om hur ceremonier och ritualer ser ut i andra kulturer kan du tillsammans med barnen leta fram fakta om hur man gör i andra länder. Arbeta i mindre grupper och se om ni kan hitta information i böcker eller

8 på internet. Hur självständigt barnen kan arbeta med denna övning beror givetvis på deras ålder. Här får du som pedagog anpassa uppgiften. Tema kretslopp Föreställningens tema om döden kan mynna ut och inspirera till andra teman och projekt som kretslopp och miljö. På hemsidan håll Sverige rent finns mycket information och material som kan inspirera till kortare och länge arbeten kring växters liv, vattnets kretslopp och återvinning. Bygg kretsloppsmiljöer i miniatyrformat och ha utställning för anhöriga och de andra barnen/eleverna på förskolan/skolan. Använd exempelvis skokartonger för att bygga kretsloppsmiljöer. Skoaffärer brukar vara generösa med att skänka bort överblivna kartonger om man frågar. Eller fråga barnen hur de skulle vilja bygga ett kretslopp. Jobba i större eller mindre grupper. Anpassa och experimentera utifrån era resurser och eran tid. Kretsloppstemat kan också mynna ut i diskussioner om vår kost och varifrån köttet vi äter kommer ifrån. Utveckla samtalen och diskussionerna utifrån vad barnen är in intresserade av. Jag är en död sparvhök då är jag en I föreställningen leker Britta och Sebbe en improviserad kretsloppslek. En av dem börjar med att vara en död sparvhök. Den andra fortsätter och säger att hen är maskarna som äter på sparvhöken varpå de sedan fortsätter en kretsloppstråd som till slut leder tillbaka till den döda sparvhöken. Tex: Då är jag jorden där maskarna bor, då är jag trädet som växer ur jorden, då är jag lövet som sitter på trädet, då är jag lusen som bor på lövet, då är jag larven som äter lusen osv. Om barnen visar intresse för denna episod i föreställningen kan ni själva testa att leka leken. Det är inte en helt lätt lek, men den är kul och utmanande att testa. Om det är svårt för eleverna att i tur och ordning säga vad de är, i förhållande till vad kamraten sa, kan ni alltid göra leken i grupp. Börja med den döda sparvhöken och fundera tillsammans på vad som händer i nästa steg. Och ni behöver inte komma tillbaka till den döda sparvhöken på slutet. Det roliga är att försöka komma på saker som är beroende av varandra och få igång tänket av hur ting hör ihop. Testa att utgå ifrån andra saker än sparvhöken. Om jag är en låt, då är jag pianot som spelar låten, då är jag fingrarna som spelar på pianot

9 Spin-off teman Under ert efterarbete med föreställningen kommer ni säkert komma in på teman och funderingar som inte handlar om döden. Utforska dessa och arbete med det som intresserar er. Bara för att en föreställning har ett specifikt tema behöver inte efterarbetet nödvändigtvis kretsa kring det. Ha föreställningen som utgångspunkt men låt era individuella intressen styra hur ni efterarbetar. Kanske är det någon del i föreställningen som ni kan knyta till redan pågående arbeten i era verksamheter. Pausa med lek Efter alla samtal, diskussioner, reflektioner och kreativt skapande kan det vara skönt att rensa tankarna, röra på kroppen och leka ihop. Nedan finns förslag på grupplekar. Har ni egna favoritlekar kan ni självklart göra dessa. Efter att ha lekt ett tag tillsammans samla ihop barnen igen. Innan ni fortsätter med den övriga verksamheten fråga om det är någon som kommit på något från det ni pratade om tidigare, som de vill diskutera innan ni gör annat. Vad är ljuden? Material: Det som finns till hand i rummet Låt barnen lägga sig på golvet och blunda. Berätta för dem att du kommer att göra olika ljud från saker som finns i rummet. Uppmana barnen att lyssna noga och känna efter vad ljuden väcker för idéer och bilder inom dem. Det viktiga är inte hur de hör ljuden utan hur de associerar till dem. Gör de olika ljuden (t.ex. dra ut en stol, knacka på en hylla, banka i bordet). Låt det gå en stund mellan varje ljud. Efter sex till sju ljud sätt er i en ring eller i mindre grupper och låt barnen berätta vilja bilder de fick av ljuden och vad de tänkte på. Labyrinten Material: Det som finns tillgängligt Gör en labyrint av diverse saker, t ex stolar, mjukisdjur, kartonger osv. Låt barnen provgå labyrinten en och en. Barnen ska sedan försöka komma ihåg var alla saker ligger för att i nästa runda gå genom labyrinten med förbundna ögon. De måste då försöka undvika att välta omkull de utplacerade sakerna. Kamraterna kan hjälpa till genom att säga när de måste lyfta foten, svänga, böja sig osv.

10 Bullen/knuten Material: Inget Be barnen ställa sig på ett led och tar varandra i händerna. Rulla ihop ledet som en bulle. När ledet är hårt inrullat ska den som är innerst försöka ta sig ut och de andra ska följa efter. Barnen ska hela tiden hålla varandra i händerna. Låt barnen stå tätt ihop i en ring. Be dem blunda och sträcka in händerna i mitten av ringen. Utan att titta ska de hitta två andra händer att gripa tag i. När alla håller i någon kan de titta. Nu ska de genom samarbete lösa ut trasslet av händer utan att släppa taget. Lyckas de ska barnen till slut stå i en ring där alla håller varandra i händerna. Chip, chipboooong, chipchip Material: Inget Denna lek innehåller tre olika ljud med olika betydelse: "chip" som betyder att det går vidare, "chipboooong" som innebär att ljudleken byter håll och "chipchip" som innebär att man hoppar över nästföljande person. Sitt i en ring. Låt ett av barnen börjar med att säga chip. Därefter är det nästa barns tur att säga något av de tre ljuden "chip", "chipbooong" eller "chipchip" (Gå exempelvis medsols). Träna några gånger till alla förstått reglerna. Därefter uppmanar ni barnen att inte visa tänderna när de säger orden. De som visar tänderna åker ut. På så sätt minskar antal deltagare och till sist är det bara en kvar. Tuggummi Material: Inget Låt alla barn utom ett lägga sig raklånga på golvet i en ring. Huvudena ska vara mot mitten och fötterna utåt i rummet. Alla barn ska hålla varandra i händerna. Uppgiften för barnen som inte ligger i ringen är att försöka dra loss någon av kamraterna genom att dra dem i benen. Barnen i ringen måste hjälpas åt att kämpa emot så att ingen tappar taget. Om någon av barnen tappar taget får denne lämna ringen. Efter hand krymper ringen till en vinnare återstår. Sätt tillsammans upp regler för hur hårt och länge man får dra i varje elev. Mattan Material: En matta. Finns ingen matta kan man använda ett tygstycke ett dubbelvikt lakan hoptejpade papper och så vidare.

11 Låt barnen stå på mattan. Utmaningen för barnen är att vända upp och ner på mattan utan att någon kliver av. För att det ska bli en rejäl utmaning för eleverna så gäller det att många står på mattan och att mattan inte är för stor. Testa er fram och samarbeta! Tidningsdans Material: Dagstidningar, musik Dela in barnen i danspar. Varje par får en dagstidning som de vecklar ut och ställer sig på. Låt eleverna dansa på tidningarna till musik. Pausa musiken efter en stund och be dem vika ihop sin tidning så att den blir hälften så stor. Sätt sedan på musiken igen. Forsätt leken tills tidningarna är så små att det inte går att dansa på dem.

12 Bilderböcker i urval Adjö, Herr Muffin Ulf Nilsson, Anna-Clara Tidholm Alla små döda djur Ulf Nilsson, Eva Eriksson Anden, Döden och Tulpanen - Wolf Erlbruch Den svarta fiolen Ulf Stark, Anna Höglund Dockbegravningen Eva Wikander, Lisa Örtengren Dödenboken Pernilla Stalfelt En stjärna vid namn Ajax Ulf Stark, Stina Wirsén En blommas liv Stefan Casta, Sara Lundberg Grodan och fågelsången Max Velthuijs Hej då, Farmor! Annu Liikkanen, Lars Andersson Innan jag fanns Petrus Dahlin Jag längtar efter mormor Pia Niemi Jättebra Olga! Kirsten Gjerding, Anna-Marie Helfer Kan du vissla Johanna- Ulf Stark, Anna Höglund Lilla döden hälsar på Kitty Crowther Linnéa och änglarna Mikaela Sundström, Linda Bondestam Min syster är en ängel Ulf Stark, Anna Höglund Mitt svarta liv Amanda Eriksson Mormors sjal Johanna Hellgren, Åsa Lind När farfar blev ett spöke Kim Fupz Aakeson, Eva Eriksson Resan till Ugri-La-Brek Thomas Tidholm, Anna-Clara Tidholm Roy Gro Dahle, Svein Nyhus Vem är död? Stina Wirsén Vi hittar smulbert Emma Adbåge Ängeln Gunnar dimper ner Barbro Lindgren, Charlotte Ramel

13 För pedagoger och lärare Barns tankar om döden Hartman Sven & Torstensson-Ed, Tullie, Barns tankar om livet, Natur och Kultur 2007 (finns även i en upplaga från 1986 samt som e-bok via biblioteket 2003) Böge, Per, Dige, Jes, Möta barn i sorg- en handlingsplan för skola och förskola, Sveriges Utbildningsradio AB 2006 Dyregrov, Atle, Barn i sorg, Lund; Studentlitteratur 1990 Dyregrov, Atle, Sorg hos barn en handledning för vuxna, Lund; Studentlitteratur 2007 Filosofisamtal med barn Haglund, Liza, Att tänka noga En filosofibok, Tiden: 2001 Haglund, Lisa, Persson, Anders J, Självklart! Inte? En filosofibok, Rabén och Sjögren 2009 Malmhester, Bo, Ohlsson, Ragnar, Filosofi med barn. Reflektioner över ett försök på lågstadiet, Carlsson Bokförlag, Stockholm 1999 Receptionsstudier av barnpublik Helander, Karin, "'Det var roligt när mamman grät' - Barns tankar om teater". I: A. Banér (red.), Barns smak. Om barn och estetisk. skrift nr. 45 (ss ), Stockholms universitet: Centrum för barnkulturforskning, 2004 Helander, Karin"Det var roligt och så lärde man sig nånting, men jag kommer inte på vilket det var" - Om barnteater och receptionsforskning. I: K. Helander, (Red.), Locus, 3-4/11 Lidén, Ellinor & Helander, Karin, Slutrapport till Statens kulturråd "Interkulturella perspektiv på scenkonst för barn och unga": Teatern som arena för interkulturella möten? Om den lokala förankringens betydelse för scenkonstens tillgänglighet. En studie av verksamheten vid Stockholms stadsteater Skärholmen (ss.84-95), Stockholms universitet: Centrum för barnkulturforskning, Barns bildkapande Aronsson, Karin, Barns världar barns bilder, Stockholm: Natur och kultur, 1997 (andra tryckningen 2002) Änggård, Eva, Barn skapar bilder i förskolan, Lund: Studentlitteratur, 2006

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst Läroplanen Läroplanen är en fartfylld, humoristisk och undersökande föreställning som spelas för en publik från 9 år. Uppsättningen har arbetats fram genom

Läs mer

VÄNDA & VRIDA Inspirationsmaterial för lärare Manilla Ernst

VÄNDA & VRIDA Inspirationsmaterial för lärare Manilla Ernst VÄNDA & VRIDA Inspirationsmaterial för lärare Manilla Ernst Foto: Markus Gårder MEDVERKANDE OCH PRODUKTION Medverkande på scen: Sindri Runudde och Jens Comén Dans och koreografi: Sindri Runudde Musik:

Läs mer

1 Foto: Petra Hellberg

1 Foto: Petra Hellberg Foto: Petra Hellberg 1 2 Rättvisa Av: Maria Sundbom och Martin Rosengardten Medverkande: Maria Sundbom Regi: Martin Rosengardten Scenografi & kostym: Ebba Forstenberg Ljusdesign: Esko Vuonokari Ålder:

Läs mer

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för att njuta av en enskild konstnärlig upplevelse tillsammans?

Läs mer

Man måste nog vara riktigt sorgsen för att kunna bli glad igen

Man måste nog vara riktigt sorgsen för att kunna bli glad igen Vuxenhandledning Man måste nog vara riktigt sorgsen för att kunna bli glad igen Teaterchefen har ordet Med detta häfte hoppas vi att just ni hittar vägar och mod att mötas i funderingar om livet, döden,

Läs mer

Fördjupnings- och inspirationsmaterial LILLA DÖDEN HÄLSAR PÅ

Fördjupnings- och inspirationsmaterial LILLA DÖDEN HÄLSAR PÅ Fördjupnings- och inspirationsmaterial LILLA DÖDEN HÄLSAR PÅ Detta fördjupningsmaterial är baserat på pjäsen Lilla Döden hälsar på, av Kitty Crowther. Föreställningen riktar sig till barn från 6 år och

Läs mer

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst Produktion Medverkande Ellen Hennig Madeléne Evertsson Malin Tengvard Anders Öhrström Manus: Manda Stenström Regi & scenografi: Jonas Nilsson Kostym: Marie

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

KR-OKS-TÄ-V-EL. Teaterupplevelse från 5 år på Nya China. LÄRAR- HANDLEDNING av Manilla Ernst

KR-OKS-TÄ-V-EL. Teaterupplevelse från 5 år på Nya China. LÄRAR- HANDLEDNING av Manilla Ernst KR-OKS-TÄ-V-EL Teaterupplevelse från 5 år på Nya China LÄRAR- HANDLEDNING av Manilla Ernst KR-OKS-TÄ-V-EL Fakta: Föreställningen är från 5 år Speltid: 0:55 h, ingen paus Föreställningen är ett samarbete

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Barnen ifrån Frostmofjället. Inspirationsmaterial

Barnen ifrån Frostmofjället. Inspirationsmaterial 1 Barnen ifrån Frostmofjället Inspirationsmaterial 2 Detta inspirationsmaterial syftar till att ge dig som lärare tips och idéer på hur du tillsammans med dina elever kan arbeta vidare kring föreställningen

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ

TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ TRE FARBRÖDER SOM INTE VILLE DÖ Av Guus Ponsioen Libretto Suzanne van Lohuizen Översättning Maria Tellander Från 5 år LÄRARMATERIAL OM FÖRESTÄLLNINGEN En dag får de tre farbröderna, Charlie, Micke och

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN Hej! Välkommen till oss på Profilteatern och föreställningen Ziggy och Isprinsessan. Vi har satt ihop detta material som riktar sig till dig

Läs mer

PANIK I FLICKRUMMET. INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Av Manilla Ernst. Foto: Markus Gårder

PANIK I FLICKRUMMET. INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Av Manilla Ernst. Foto: Markus Gårder PANIK I FLICKRUMMET INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Av Manilla Ernst Foto: Markus Gårder Av Åsa Lindholm Regi Carolina Frände Scenografi och kostym Jenny Kronberg Ljus Karl Svensson Mask Linda Gonçalves

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år)

PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år) PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år) Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta vidare med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnets upplevelse

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej! Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Boulevardteaterns föreställning Guji-Guji. Här finns tips och inspiration

Läs mer

Sökuppdrag Sofia Kemi, Grupp 11

Sökuppdrag Sofia Kemi, Grupp 11 Sökuppdraget Margareta är specialpedagog och arbetar med barn i förskoleklasser upp till årskurs 6. De barn hon arbetar med är många gånger är traumatiserade och/eller kommer från trassliga hemförhållanden.

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Vi går på teater. en lärarhandledningdn

Vi går på teater. en lärarhandledningdn Vi går på teater en lärarhandledningdn Teater är som ett hantverk, det fungerar inte om inte alla inblandade kämpar på för att få fram den levande produkten. När det väl funkar blir det en häftig känsla.

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Bröderna Pixon - och TV:ns hemtrevliga sken på Boulevardteatern. Här finns

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke Lärarhandledning till föreställningen TILL S AMMANSA Nycirkus för samtycke Det här materialet är tänkt att ge dig en rad ingångar till föreställningen Tillsammans och några av dess teman. Materialet kan

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

TEATER TR3 PEDAGOGMATERIAL. (2-4 år)

TEATER TR3 PEDAGOGMATERIAL. (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL (2-4 år) Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med och barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Längd: 44 minuter Ursprung: Sverige 2008 Språk: Svenska Regi: Karin Nilsson, Lasse Persson, Per Åhlin Rekommenderas för: Förskola förskoleklass

Läs mer

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Koll på konst Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Inledning Här finns förslag på saker ni kan göra före och/eller efter er medverkan i Koll på

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon. Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon. Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark Rekommenderas för åldrarna 3-6 år En filmhandledning av Maria Katerine Larsson Kulturutveckling

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Fladdret. Föreställningen handlar om M och C, som kommit till

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Kan du vissla, Johanna? Regissör: Rumle Hammerich Boktitel: Kan du vissla, Johanna? Författare: Ulf Stark Rekommenderas för åldrarna 6-9 år En filmhandledning av Maria

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL GAME OVER

PEDAGOGISKT MATERIAL GAME OVER PEDAGOGISKT MATERIAL GAME OVER Framtaget av Banditsagor PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN GAME OVER Detta fördjupningsmaterial är baserat på Banditsagors föreställning Game Over efter en saga av

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

Tema: Introduktion till barnkonventionen JAG HAR RÄTTIG- HETER!

Tema: Introduktion till barnkonventionen JAG HAR RÄTTIG- HETER! Tema: Introduktion till barnkonventionen JAG HAR RÄTTIG- HETER! Jag har rättigheter Mänskliga rättigheter är baserade på mänskliga behov. Barnets rättigheter är baserade på barnets behov. I den här övningen

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger Handledning för pedagoger I ditt arbete som pedagog har du möjlighet att arbeta vidare med föreställningen Ett ord är ett ord på det sätt som fungerar bäst för just dig och dina barn. Övningarna i kompendiet

Läs mer

FABLERNA INSPIRATIONSMATERIAL

FABLERNA INSPIRATIONSMATERIAL FABLERNA INSPIRATIONSMATERIAL Av Manilla Ernst Medverkande på scenen: Sofia Berg-Böhm Anna-Lena Efverman Astrid Kakuli Jonas Nilsson Razmus Nyström Janne Tavares Per Öhagen Regi: Carolina Frände Dramaturg:

Läs mer

BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA. 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år

BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA. 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år BÖCKERNA DU INTE FÅR MISSA 50 böcker att läsa innan du fyller 6 år Nu startar en resa i böckernas värld Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja läsa tillsammans. Förutom att det är roligt och

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv.

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv. EARTH HOUR EARTH HOUR 2015 2015 LEKTIONSPLANERING INSKICKAD TILL WWF I SAMBAND MED EARTH HOUR 2015 Förskola: Kåsan, Enköping Kontakt: Sara Vennström, sara.vennstrom@enkoping.se Sammanfattning: Kåsan både

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS

Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Filifjonkan - Fördjupningsmaterial MOOMIN CHARACTERS Innehåll 1.Rollista 2.Vad handlar pjäsen om? 3.Några ord från regissören 4.Övningar 1. Rollista Filifjonkan - Marie Götesdotter Gafsan Sanna Persson

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Inspirationsmaterial till häftet

Inspirationsmaterial till häftet Inspirationsmaterial till häftet För dig som arbetar med barn i åldrarna 5 till 9 år inom förskolan och skolan. 1 INNEHÅLL 1. VARFÖR ARBETA MED BARNKONVENTIONEN?... 3 2. SAMLINGARNA... 4 3. VERNISSAGE...

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april Föreläsning av Anne-Marie Körling på Junibacken april 2019 Endast för eget bruk, ej att spridas. Exemplen är hämtade ur mina böcker. Men här finns också text av Astrid Lindgren, Jens Sigsgaard, Gunilla

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer