Enkät Stockholm on the Move

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkät Stockholm on the Move"

Transkript

1 Enkät Stockholm on the Move Organisation: Stockholms handelskammare Representant: Anna Wersäll Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt. Vi kommer dock att kontakta er för en muntlig intervju och sedan sammanställa resultatet. Stockholm on the Move är ett projekt om hur och varför vi utvecklar infrastrukturen i framtidens Stockholm. Inför utställning, workshop och seminarier gör vi en sammanställning över vilka infrastrukturprojekt som redan pågår och vad som planeras i Stockholms län. Vi vill också försöka kartlägga hur olika aktörer ser på sin egen och andras roll idag, vilka principer och värderingar som styr planeringen, samt vilket slags Stockholm vi vill se växa fram. Enkäten är en avgörande del i arbetet inför utställningen. Den ligger till grund för två workshopmoment och kommer att utgöra en väldigt viktig komponent i utställningsinnehållet. Vi är strikta i formatet för att det ska gå att göra jämförelser och samkörningar. (Annan källa: Artikel i Dagens Industri 11 april 2012) ENKÄT 1. Hur ser ni på er egen roll i utvecklingen av Stockholmsregionens infrastruktur? Stockholms handelskammare är den enda näringslivsorganisationen som är regional, inte nationell. Vi har en viktig roll att lyfta fram behovet för näringslivet här i regionen. En organisation som Svenskt näringsliv eller Företagarna har svårt att driva stockholmsfrågor. De får genast protester inom sin organisation. Samtidigt hänger det ihop så här: infrastrukturen i Stockholm otroligt viktig för näringslivet i Stockholm. Och näringslivet i Stockholm är viktigt för hela Sverige, vi är tillväxtmotorn. Så det är nationellt, men det är svårt att få det accepterat. Vi tycker inte ens att Stockholms egna politiker förstår hur viktigt det är. Man håller på med alldeles för många kosmetiska projekt, som Framkomlighetstrategin. Där ska man öka bussarnas framkomlighet. Det gjorde man med stombussarna på talet, det hjälpte ju inte. Trycket ökar så mycket så att göra små justeringar kommer inte att lösa problemet. Dessutom blir de här åtgärderna så fixerat vid centrum, men regionen är mycket större. 2. Vilka är de största utmaningarna/problemen inom ert fält?

2 Vi har underinvesterat i regionen under 40 år. Det har varit en ganska tydlig Stockholmsfientlighet ute i landet och i riksdagen. Vi har inte fått investeringar i nivå med vad vi skulle ha behövt. Dessutom missat underhåll och reinvestering, det finns riktigt stora behov. Du har Sergels torg, du har flera av broarna i stan exempelvis. Det stora problemet att få pengar. Det handlar om så otroligt mycket pengar, så även om Stockholm skulle få hela Statens investeringsbudget för infrastruktur så skulle det inte räcka till. Beslutskompetensen tycker jag saknas helt. Både på regeringsnivå och regionalt saknas förmågan att ta de här besluten. Pengar och beslut. I Stockholm är den privata tjänstesektorn den största sektorn. Så persontransporter är oerhört viktiga. Det hänger ihop med stockholmarnas egen vardag och hur företagen kan rekrytera och hur företagen kan få den här kompetensen som man behöver. Humankapitalet är den viktiga insatsvaran i företagen i den här varan. Pendlingsresor med bil är en ganska liten andel av trafiken. Näringslivets och invånarnas intresse går på så sätt hand i hand. Drygt hälften av biltrafiken är nyttotrafik, men det är svårt att mäta. Resor i högtrafiktid med mål i innerstan, kollektivtrafiken är 77%. Bil är 23%. Ser man på arbetsresor i hela Stockholms län så tror jag det ligger på 50% kollektivt. (Kolla siffrorna med SL) 3. Vilka är de största övergripande utmaningarna utifrån projektets frågeställningar? I Stockholm ansåg man länge att tunnelbanan var färdigbyggd, men jag har aldrig förstått varför. För vi har haft en oavbruten tillväxt i Stockholm sedan 1970-talet, och de senaste tjugo åren har vi dessutom haft en ganska kraftig tillväxt. JR: Jag har undrat över hur man resonerade när tunnelbanan en gång byggdes. Investeringen måste ha varit lika stor då i proportion till hur rikt landet var, om inte ännu större. Men man ansåg sig ha råd. T-banan byggdes med statliga pengar. Efter kriget fanns väldig tillväxtoptimism, och väldig befolkningsökning i Stockholm på1950-talet. Det fanns en annan probleminsikt. För att möta bostadsbristen byggde man ut tunnelbanenätet ihop med bostäder i de nya förorterna. Då blev det inte bara en kostnad, utan en del i sättet att lösa bostadsbristen. 4. Var tycker ni det finns störst outnyttjad potential till en positiv utveckling? Viktigast av allt är att bygga ut tunnelbanenätet. Det är det populäraste kollektivtrafikslaget. Tunnelbanan går snabbt för den kör i ett helt eget system som

3 inte blandas med något annat, så du kan packa tågen tätt. Man byter passagerare snabbt. Det är en väldigt effektiv kollektivtrafik. Ska man få folka att byta från bil till kollektivtrafik, då måste gå fortare än bilen. Annars gör man inte det bytet. Det är bara tunnelbanan som klarar det. Tunnelbanan bygger man under jord, det gör att man lyfter bort trafik från gatunätet. Vi har bra förutsättningar för tunnelbana: bra berg, och bra kompetens i området. Händer mycket på byggtekniksidan vad gäller bergbyggande, så det kan bli allt billigare. Vi saknar ju tvärförbindelserna i ytterstaden. När SL och Stockholms stad tog fram stomnätsstrategin för bussarna så började man i innerstan, och så ska man ta förorterna sen. Jag tycker man borde ha gjort tvärtom. Se behovet utifrån att ta sig in till stan, eller runt stan. 5. Om ni själva fick förverkliga ert drömscenario för Stockholm, hur skulle det se ut i korthet? Det vi skulle se som det intressanta framtidsänket är hur man ska kunna finansiera en rejäl utbyggnad av tunnelbanan. Då tror jag du ska tillbaka till tänket från 1960-talet att du exploaterar, bygger hus, och bygger tunnelbana samtidigt. Om man tänker sig att man hade byggt tunnelbana till Hammarby sjöstad från början, då hade du använt exploateringsintäkterna där för att delfinansiera tunnelbanebygget. Om du istället bygger tunnelbanan i efterhand så blir de enda som vinner på den affären de som redan har köpt sina bostadsrätter i Hammarby sjöstad. Du kan liksom inte ta betalt för tunnelbanan någonstans. Nu håller Täby kommun på och säljer markanvisningar på galoppfältet i Täby, innan tunnelbanan är beslutad. Här är MTR ett intressant företag. I Hongkong bygger de ut tunnelbanenätet på det här sättet. De får markanvisningar och bygger hyresbostäder, kommersiella lokaler, stationer och tunnelbana. En genomsnittlig tunnelbaneresa i Hongkong kostar 7 kronor, osubventionerat. Man gör det i Madrid och i Köpenhamn. Att bygga tunnelbana under jord ger riktig stad, pendeltåg ger stationssamhällen. Jämför platser som ligger utmed pendeltågen med de som är utmed tunnelbanan så ser du skillnaden. JR: Hur dyrt är det att bygga tunnelbana? AW: Inte så dyrt som man tror. Vi har låtit WSP göra en jämförelse på olika tunnelbane- och spårvägsprojekt i Europa. I genomsnitt är tunnelbana lite dyrare. Per kilometer för investering, byggandet, vagnar och signaler. Drift- och underhållskostnad. Per passagerkilometer blir tunnelbana alltid billigare än spårväg. (Kontakta: Göran Tegnér WSP.) JR: Hur ställer ni er till biltrafik?

4 AW: Det behövs också. Där har vi heller inte byggt något på 40 år. Man har ju väldiga kapacitetsproblem på Saltsjö-Mälarsnittet framförallt Essingeleden och Centralbron. Vi är för att bygga Förbifart Stockholm, den avlastar Essingeleden och förbättrar tvärförbindelsen i regionen. Och naturligtvis binda ihop norra och södra länken med att bygga östra länken. Det är den utbyggnad allla kategorier som verkligen skulle avlasta innerstan. I de östra delarna av stan skulle biltrafiken minska med 40%. Stora delar av regionen är bilberoende, folk som bor knasigt till. JR: Jag antar att någon har räknat på skillnaden i vad det skulle kosta att avlasta vägnätet genom att bygga ut tunnelbanan, och att avlasta genom att bygga mer bilvägar? AW: Jag tror faktiskt ingen har gjort det, det skulle någon behöva göra. Men du kommer ändå har transporter som inte kan göras med tunnelbana. JR: Jo, de blir ju kvar på vägen. Men många sitter ju i bilen för att det är så dåliga tunnelbaneförbindelser mellan de platser de ska mellan. Man skulle kunna göra något slags alternativkostnadsuträkning. AW: Det skulle vara väldigt intressant att se. Det skulle behövas en ganska dramatisk utbyggnad för att det ska få effekt. Tunnelbanenätet är ju så centrerat och det finns inga tvärförbindelser, så ska du från en förort till en annan så går det nästan alltid fortare med bil. (Kontakta: Göran Tegnér WSP. Räkna på alternativkostnad lösa trängseln på Essingeleden och Centralbron med T- bana. Vilka skulle man kunna få bort från Essingeleden med mer tunnelbana, och man samtidigt byggde mer stad, statligt eller MTR? Mellan vilka punkter åker man när man åker på Essingeleden? Vet t.ex. Trivector?) JR: Tar det längre tid att bygga tunnelbana än att bygga väg? AW: Allt tar lång tid. Förstudien till Förbifart Stockholm gjordes 2001, byggstart beräknas till Sedan färdigbyggt omkring Citybanan har gått fortare. Man tog beslut 2006 och bygger för fullt. Där har det inte varit några folkliga protester. 6. Upplever ni att det i Stockholmsregionen finns en målbild för Stockholm 2050 som är gemensam för er och andra aktörer? Nej. Det finns gemensam åsikt om att det är bra att Stockholm växer, men HUR vi ska klara av att klara av den här befolkningstillväxten saknas. Det saknas insikt. När Dennispaketet togs fram fanns en gemensam målbild, men den rasade ihop. Sen började man ta en snutt i taget. Stockholmsöverenskommelsen täcker bara in vägnätet och järnvägen. Tunnelbanan saknas.

5 Det finns en gemensam målbild kring att kollektivtrafikandelen ska öka. Men hur mycket och när? Mellan förorterna har vi en låg kollektivtrafikandel. Tunnelbanenätet är ju väldigt överbelastat i mitten Bland annat har ju Stockholms stad i sin översiktsplan en tunnelbanelinje som går från Älvsjö, Liljeholmen, Fridhemsplan, Odenplan och upp till Universitetet. Den skulle avlasta. Vi skulle vilja binda ihop Akalla och Kista med Hjulsta och Barkarby pendeltågstation. Det är människor som jobbar i Kista. Om vi kunde fånga upp dem så de kunde byta från pendeltåg till tunnelbana. De åker bil idag. Einar Mattson har köpt stora delar av Hjulsta. De vill utveckla Hjulsta. Du har ett stort problem i beslutsstrukturen eftersom det är SL som planerar infrastrukturen och det är kommunerna som planerar byggandet. 7. Vilka är i så fall de viktigaste aspekterna av den målbilden? Du har ett stort problem i beslutsstrukturen eftersom det är SL och Trafikverket som planerar infrastrukturen och det är kommunerna som planerar byggandet. Kommunerna har en del att säga till om men de kan inte tvinga SL att bygga tunnelbana. Vi skulle behöva ett nytt slags Dennispaket, fast den här gången måste vi ha med både trafiken och bebyggelseutvecklingen. 8. Vilka principer styr besluten ni tar i er organisation? Vi ska verka för ett bra näringslivsklimat i regionen. 9. Hur definierar ni hållbarhet inom er organisation? Hållbarhet är inget eget ämnesområde längre. Det är lite som datorer var förr när man gjorde det till ett eget ämnesområde. Hållbarhet måste idag vara en del av all utveckling. 10. Hur definierar ni infrastruktur inom er organisation? Vi jobbar ganska med datatillgänglighet exempelvis. 11. Vad hoppas ni få ut av er medverkan i Stockholm on the Move? Det är ett viktigt sammanhang. Infrastruktur vår viktigaste policyfråga. På Färgfabriken får vi en massa nya bra kontakter, och vi når nya grupper.

6 Vårt jobb är att påverka politiken: Få allmänheten att reagera, då reagerar media,och sen reagerar politiken. VÅRA KARTOR En karta med vad som finns idag En karta med vad som planeras och byggs just nu. En karta, eller flera, med vad folk drömmer om. Deras visioner eller önskemål. - Flerkärnig stad i olika versioner. - Superconnected city. - Den växande innerstaden. Slutligen är frågan om vi verkligen ska begränsa oss till infrastruktur när alla talar om att det är viktigt att bygga ut infrastruktur och stad gjorde Stockholms handelskammare en enkel t-banekarta med några nya tunnelbanelinjer som fick väldigt mycket uppmärksamhet. Den var tydlig och blev publicerad på många ställen.

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: Tengbom Representant: Thomas Stoll Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt. Vi kommer

Läs mer

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: KTH Representant: Göran Cars, Bosse Bergman Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt.

Läs mer

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: Representant: Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt. Vi kommer dock att kontakta

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27

VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA. Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus. Stockholm 2010-05-27 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting och Stadshus Stockholm 2010-05-27 VI KAN INTE VÄNTA PÅ MER TUNNELBANA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Tunnelbana till Järfälla

Tunnelbana till Järfälla Tunnelbana till Järfälla Järfälla en kort översikt 69 000 invånare Area 63 km 2 8:e minsta kommun 7:e mest tätbefolkade kommun 38 procent grönområden Naturreservat Inpendling 13 500 Utpendling 21 300 Järfälla

Läs mer

Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen

Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen AB Storstockholms Lokaltrafik Registratorn, SL-2011-05237 105 73 Stockholm Stockholm, den 7 december 2011 Dnr 110077 Remissvar avseende Spårvägs- och stomnätsstrategi, etapp 1 - centrala delen av Stockholmsregionen

Läs mer

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 PM 2015:207 RI (Dnr 111-1591/2015) Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Anmälan av Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 godkänns.

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-07-02 Sverigebygget: Fler jobb och mer tillväxt, höghastighetståg och 100 000 nya bostäder Alliansen

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden.

för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. för 4. Bygg små hyresrätter för unga och studenter Unga stockholmare måste kunna flytta hemifrån och komma ut på arbetsmarknaden. Det går bra för Stockholmregionen, men vi står också inför stora utmaningar.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN STOCKHOLMSREGIONEN. Framtidsinvesteringar i jobben går före

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN STOCKHOLMSREGIONEN. Framtidsinvesteringar i jobben går före SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN BOSTADSPLAN FÖR JÄRFÄLLA FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Framtidsinvesteringar i jobben går före Små hyresrätter nya skattesänkningar för unga och studenter Vår bostadsplan för

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

En tunnelbana i världsklass

En tunnelbana i världsklass En tunnelbana i världsklass 5 år med MTR och Stockholms tunnelbana MTR har drivit Stockholms tunnelbana sedan 2009 på uppdrag av SL*. SL: s och vårt mål är fler och nöjdare resenärer, och efter fem år

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Trafikförbättrande åtgärder 2016 Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Koordinering i Stockholm TSA-bild Skärmdump ur det s.k. TSA-verktyget Regional trafikgrupp

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbana till Nacka

Utbyggnad av tunnelbana till Nacka Trafiknämnden SKRIVELSE 1 (2) Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet 2012-03-16 Trafiknämnden Utbyggnad av tunnelbana till Nacka Stockholms län växer snabbare än beräknat och allt

Läs mer

MTR Nordic. Peter Viinapuu VD MTR Nordic. Stockholm, Januari 2016. 2016-01-28 Sid 1

MTR Nordic. Peter Viinapuu VD MTR Nordic. Stockholm, Januari 2016. 2016-01-28 Sid 1 MTR Nordic Peter Viinapuu VD MTR Nordic Stockholm, Januari 2016 2016-01-28 Sid 1 MTRs vision mer än bara en tågoperatör Vi ska vara ett ledande globalt företag som genom omsorgsfull service länkar samman

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET STADSBYGGNADSKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN

STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET STADSBYGGNADSKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET STADSBYGGNADSKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN 2013-02-06 EXP DNR E2013-313-00059:1 TK DNR T2013-000-00331:1 SBK DNR 2013-00979 MF DNR 2013-000775 Kontaktperson

Läs mer

Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden

Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden 2017-08-29 Projektet Föreningsutveckling - Stockholmstrafiken och framtiden Utbildningsseminarium om utbyggd tunnelbana den 9:e mars 2017 har under 2016 och 2017 genomfört utbildningsseminarier med olika

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst

Stockholms nya tunnelbana. Lättläst Stockholms nya tunnelbana Lättläst Stockholms nya tunnelbana Elva nya stationer alla alla Duvbo Duvbo rgs centrum rgs centrum Solna strand Solna strand Axelsberg Axelsberg jden jden Husby Husby Kista centrum

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Q&A för trängselskatten

Q&A för trängselskatten 1 Q&A för trängselskatten Generella svar på fem vanliga frågor 1. Varför infördes trängselskatt på Essingeleden när naturliga alternativvägar saknas? Eftersom Essingeleden är den viktigaste nordsydliga

Läs mer

Sveriges största satsningar på infrastruktur

Sveriges största satsningar på infrastruktur Sveriges största satsningar på infrastruktur 2015 Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Trafikverket är samhällsutvecklaren som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör

Läs mer

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Spårväg Lund C ESS Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Pernilla von Strokirch, Projektchef Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling Att få en spårväg i Lund är inte ett mål i sig. Spårvägen

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

trafiklosningar For ett vaxande stockholm

trafiklosningar For ett vaxande stockholm 2012 : 4 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares rapport trafiklosningar For ett vaxande stockholm n n n n n n sammanfattning l Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Det är också en stad

Läs mer

EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM

EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM RAPPORT 2014:6 EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM ÖSTLIG FÖRBINDELSE DEN SISTA VIKTIGA PUSSELBITEN 2 EN KOMPLETT RINGLED RUNT STOCKHOLM Stockholmsregionen är just nu en av de snabbast växande regionerna

Läs mer

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan

Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan 1 (7) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden 2018-04-10, punkt 14 Beslut om stationsnamn nya tunnelbanan Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige beslutade den 18 februari 2014 (LS 1401-0037)

Läs mer

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet Gemensamma prioriteringar för transportinfrastrukturen i sju län: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland. Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

betalningsvilja för kontor Värdering av stadskvaliteter i Stockholmsregionen

betalningsvilja för kontor Värdering av stadskvaliteter i Stockholmsregionen betalningsvilja för kontor Värdering av stadskvaliteter i Stockholmsregionen Värdering av stadskvaliteter - betalningsvilja för kontor, stadsutveckling i den regionala utvecklingsplaneringen Visionen i

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

A Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS

A Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS A Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 1402-0229 Landstingsstyrelsen Motion 2014:6 av Anna Sehlin (V) m.fl. om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Läs mer

Stockholmsförhandlingens slutsatser

Stockholmsförhandlingens slutsatser Stockholmsförhandlingens slutsatser Handelskammarens förslag Rapport 2007: 4 Förord Den så kallade Stockholmsförhandlingen och Carl Cederschiöld har regeringens uppdrag att senast den 1 december 2007

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg

Näringslivslunch. 2 september. Anna Hamberg Näringslivslunch 2 september Anna Hamberg Välkomna Anna-Lena Johansson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Aktuellt avseende infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen Tyra Wikström, enhetschef Samhällsplanering,

Läs mer

Nya tunnelbanan. Mårten Frumerie. Förvaltningschef

Nya tunnelbanan. Mårten Frumerie. Förvaltningschef Nya tunnelbanan Mårten Frumerie Förvaltningschef 2017-05-09 Sidan 2 Befolkningstillväxt och bostadsutbyggnad Färdigställda bostäder i Stockholms län 1976 2013 jämfört med befolkningstillväxten Bostadstillskott

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa MTR Nordic Group Vi är MTR MTR har alltid stått för något mer än att ta människor från A till B. Vi vill vara med och utveckla de samhällen där vi finns.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:78 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:20 av Lars B Strand och Maria Wallhager (fp) om byggandet av Tvärbanans Älvsjögren Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner

Läs mer

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53

Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Datum KS-2013/53 2013-01-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till handlingsprogram för regionala stadskärnor mellan Arlandakommunerna KS-2013/53 Förslag

Läs mer

Förstudie hållbart resande

Förstudie hållbart resande Förstudie hållbart resande Resande i vår region Transporterna står för 37 procent av de totala utsläppen i regionen. Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer och många skulle kunna

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21. Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss

Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21. Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss Projekt Norrköpings Resecentrum PM 2015-10-21 Utkast till Framtida stomlinjenät för spårvagn och BRT-buss Tänk tunnelbana kör spårvagn Möjliga framtida stomlinjer i Norrköping Smedby Befintlig spårväg

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM OBJEKTAVTAL FÖR TUNNELBANA FRIDHEMSPLAN-ÄLVSJÖ Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens

Läs mer

Nya tunnelbanan Åsa Montani, Göran Tiger & Linus Levinsson

Nya tunnelbanan Åsa Montani, Göran Tiger & Linus Levinsson Nya tunnelbanan Åsa Montani, Göran Tiger & Linus Levinsson 2017-03-29 Sidan 2 Tunnelbanans utbyggnad Grön linje byggs på 40-talet Sidan 3 Tunnelbanans utbyggnad Röd linje byggs på 50- och 60-talet Sidan

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät MKB till detaljplan Förbifart Stockholm 2011-06-13 4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät 4.1 Kollektivtrafik på Förbifart Stockholm Förbifart Stockholm är en motorväg som planeras för

Läs mer

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät 4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät 4.1 Kollektivtrafik på Förbifart Stockholm Förbifart Stockholm är en motorväg som planeras för bilar, bussar och lastbilar. Den ger möjligheter för

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050.

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. 2012-03-01 Till Trafikverket Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. Dags att satsa på Södertörn Södertörnssamverkan -

Läs mer

Urban tillväxt. i Socialdemokraternas nya. ekonomiska politik. En hörnsten i Socialdemokraternas nya. ekonomiska politik

Urban tillväxt. i Socialdemokraternas nya. ekonomiska politik. En hörnsten i Socialdemokraternas nya. ekonomiska politik Urban tillväxt En hörnsten h i Socialdemokraternas nya ekonomiska politik Urban tillväxt En hörnsten i Socialdemokraternas nya ekonomiska politik Tommy Waidelich, Ekonomisk-politisk talesman Helene Hellmark

Läs mer

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät

4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät MKB till detaljplan Förbifart Stockholm 2011-06-13 rev 2012-11-05 4 Kollektivtrafik, trafiksäkerhet och omledningsvägnät 4.1 Kollektivtrafik på Förbifart Stockholm Förbifart Stockholm är en motorväg som

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer