Enkät Stockholm on the Move

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enkät Stockholm on the Move"

Transkript

1 Enkät Stockholm on the Move Organisation: Representant: Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt. Vi kommer dock att kontakta er för en muntlig intervju och sedan sammanställa resultatet. Stockholm on the Move är ett projekt om hur och varför vi utvecklar infrastrukturen i framtidens Stockholm. Inför utställning, workshop och seminarier gör vi en sammanställning över vilka infrastrukturprojekt som redan pågår och vad som planeras i Stockholms län. Vi vill också försöka kartlägga hur olika aktörer ser på sin egen och andras roll idag, vilka principer och värderingar som styr planeringen, samt vilket slags Stockholm vi vill se växa fram. Enkäten är en avgörande del i arbetet inför utställningen. Den ligger till grund för två workshopmoment och kommer att utgöra en väldigt viktig komponent i utställningsinnehållet. Vi är strikta i formatet för att det ska gå att göra jämförelser och samkörningar. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg Anton Västberg, strategiska trafikfrågor,trafikkontoret ENKÄT 1. Hur ser ni på er egen roll i utvecklingen av Stockholmsregionens infrastruktur? Stadsbyggnadskontorets grundläggande uppdrag är att få stadsbyggnad och trafikplanering att vara en helhet. Vi jobbar med översiktsplanen och ska få ihop bostadsbyggande, med arbetsplatser och infrastruktur. Om vi jämför med Trafikkontoret så har de mer fokus på stadens gator och vägar. Ett klassiskt dilemma är annars att de här frågorna går isär, men jag tycker samordningen har blivit mycket bättre på senare år. 2. Vilka är de största utmaningarna/problemen inom ert fält? Finansieringsfrågan är alltid den största utmaningen. Men det är egentligen inte vårt område. Tittar vi istället ur ett rent planeringsperspektiv, så saknar vi den riktigt visionära utblicken. På grund av att Stockholmsregionen låg så mycket efter i sin utbyggnad när vi gjorde Promenadstaden (Översiktsplan för Stockholm) så hade vi fullt sjå att

2 bara hinna ikapp (befolkningstillväxten) när vi skrev den nya översiktsplanen. Där finns inte så mycket radikalt nya grepp som ringar av nya tunnelbanelinjer eller liknande. Visionen om nästa stora steg saknas. Nu är det dags att lyfta blicken. 3. Vilka är de största övergripande utmaningarna utifrån projektets frågeställningar? Att ta steget och prata nya t.ex. trafikslag som Buss Rapid Transport. Det andra är att mer fokusera på hur de olika trafikslagen kompletterar varandra, vi behöver inte välja mellan spårvagn eller tunnelbana. Ibland behöver jag åka tunnelbana, ibland spårvagn, ibland cykla. Jag vill få fram hur hela det här systemet fungerar tillsammans. Jane Jacobs the Nature of economies. Vi har en strävan om att kunna ha den fullgoda ersättningen till bilen. Det är friheten som behövs. T-bana fungerar bara på en skala, på längre sträcker. Den friheten finns kanske genom cykel på kortare sträckor, genom något annat på längre sträckor. (Olika trafikslag är optimala i olika grader av förstoring av kartan.) I Älvsjö ska nu det första cykel p-huset invigas. Det kanske kan leda till att alla cyklar till pendeltåget. Det är just i bytena mellan olika trafikslaget som utmaningen ligger. Det enda vi vet är att byten smärtar, då ska byten bli enkla. Däremot är ofta inte längden alltid ett problem. Folk kan tänka sig långa pendelavstånd bara man slipper byten. Är bytet tillräckligt smidigt så funkar det, t.ex. bara att gå rakt över perrongen. Till exempel Liljeholmen funkar det bra. Att däremot avskräcker det att behöva gå över ett regnigt torg och springa mellan några långa bussrefuger med staket mellan. 4. Var tycker ni det finns störst outnyttjad potential till en positiv utveckling? Den största outnyttjade potentialen finns i den motsatta riktningen. Vi rör oss hela tiden åt samma håll. Alla tomma tåg och bussar. T-banan är på väg att nå kapacitetstak, men det är bara de som går in till stan på morgonen och ut på kvällen. Alla säger att vi jobbar så fritt nuförtiden, men det märks inte direkt på tunnelbanan. Alla åker fortfarande in till stan på morgonen, och ut igen på kvällen.

3 För att utnyttja den här potentialen kan vi blir mer flexibla i hur vi jobbar över dygnet. Flexibilitet i tid. Och sedan en flexibilitet i rum. Vi behöver satsa mer på ytterstaden, så vi får anledning att röra oss åt andra hållet. Skulle vara otroligt intressant att ta reda på hur mycket tom potential som finns? Vi pratar så otroligt mycket om att göra stora investeringar. Det är mycket vi skulle kunna ändra på utan att bygga någon tunnelbana alls (om vi gav folk anledning att ändra sitt resande). Vi skulle kunna göra en graf över vart alla tomma t-banevagnar åker. Utåt från tullsnittet är det ganska tomt i nästan alla t-banevagnar på förmiddagen. Vi kanske skulle erbjuda garanterad sittplats för kunder och anställda. Istället för att bygga t-bana skulle vi då bygga det som ska locka folk att resa. Då är vi inne på ytterstaden och den flerkärniga staden. Företag vill inte etablera sig om det inte är det här klassiska: en levande, trevlig stadsmiljö. I arbetet med exempelvis Kista är man inte fullt nöjd. Man har fokuserat för mycket på att få dit företagen. Bara mjuka frågor kommer upp i nästa steg i Kista. Kultur, barnpassning, dåligt integrerat. Det räcker inte bara med kluster. JR: Det finns en parallell mellan det här med den dåliga integrationen i Kista och bytet mellan olika trafikslag. Det är kontaktytor. Idén med att skapa ett företagskluster måste ju ändå vara att folk från företag A pratar med folk från företag B. Annars är det ju helt poänglöst att de ligger intill varandra. Frågan är var mötet ska ske, på vilka ytor sker kontakten? 5. Om ni själva fick förverkliga ert drömscenario för Stockholm, hur skulle det se ut i korthet? Om jag fick vara så visionär som det inte riktigt fanns utrymme till i Promenadstaden så skulle jag på ett personligt plan önska att vi investerade i tunnelbanan. Tunnelbanan kommer utgöra skelettet. Det är tack vare att vi har tunnelbanan som vi har en så hög kollektivtrafikandel som vi har. Jag tror den är omkring 67% i rusningtrafik. Det är väldigt högt. Ska den andelen öka räcker det inte med några spårvagnar här och där. Det är en utmaning bara att hålla den andelen kollektivtrafik mot bilåkande nu när Stockholm växer så snabbt. Jag tycker dessutom att vi bara ska öka kollektivtrafikandelen i förhållande till bilanvändandet, men inte i förhållande till att folk börjar cykla eller promenera. Utöver en utbyggd tunnelbana så kan vi komplettera med annat, exempelvis Buss Rapid Transport. Det är något annat än våra stombussar. Man bygger hållplatser där du löser biljett i förväg, och bussarna går på helt separata vägar.

4 Stockholm vill gå från stor stad till storstad. Då måste man också ha ett storstads trafiksystem. Det är bara att titta på hur storstäders tunnelbanesystem brukar se ut. De har ju alltid de här tvärgående sambanden också. Jag saknar viljan att våga göra en sån här satsning. Köpenhamn: Kollektiv 15% Cykel 30-40% P3 dokumentär om Hjalmar Mehr. 6. Upplever ni att det i Stockholmsregionen finns en målbild för Stockholm 2050 som är gemensam för er och andra aktörer? Både ja och nej. På ett sätt mer idag än för 5-7 år sedan, t.ex. mer gemensam syn att det går inte att fokusera på innerstaden. Måste titta på ytterstaden och regionen. Måste satsa på platser, om man kallar det för regionala kärnor eller tyngdpunkter. Samtidigt är vi inte riktigt framme vid det flerkärniga som alla pratar om. Vi ser ju inte den här utvecklingen ännu. Många pratar om den. Nu är det tid att gå från ord till handling. Det finns idag en medvetenhet och en vilja att hantera att Stockholms tillväxt. Man har förstått att vi måste hitta bra strategier att hantera den tillväxten på ett hållbart sätt. Bara infill-planering funkar inte längden. Att bygga ett par hus här och en liten spårvagnsbit där. Det finns också en stor samstämmighet kring att vi måste koppla ihop stadsdelar. De flesta ser det här, oavsett om man jobbar på Stockholms stad eller på marknaden. JR: Just det synsättet tycker jag att Stockholm at Large bidrog enormt mycket till. Det var något som låg i tiden, men som lanserades offentligt med Stockholm at Large. Det håller jag med om. Det låg i tiden, men vad Stockholm at Large gjorde vara att samla flera aktörer så man kunde skapa sig den här bilden. Att Promenadstaden ser ut som den gör beror inte bara på det, men Stockholm at Large har ju haft en klar inverkan. Det har jag sagt till Färgfabriken flera gånger att det får de gärna skryta över. JR: Att koppla ihop Stockholm handlar ju mycket om social integration som ett egenvärde. Finns det en uttalad ambition att bygga socialt blandade stadsdelar, i motsats till den klassindelning som låg i modernismens ideal med radhus för sig, höghus för sig, villor för sig, gärna med en motorled som avgränsning?

5 Ambitionen finns ju där, men det är annat som håller emot. T.ex att vi inte använder subventioner idag, utan bostadsbyggandet är helt marknadsstyrt. Det ideala är ju en stad som är blandad både till funktioner, upplåtelseform och socialt. (Hur ser den blandade stadens byggstenar ut. En form av helheter, likt veckomenyer snarare än enskilda måltider. Tex. 1. Det 3xMixade kvarteret. 2 Gatan. 3. Boulevarden med trottoar, cykelbana och BRT. 4. T-banan som skelett. Göra intervju med Alexander Ståhle och ev. Ola Andersson kring detta? David göra ut i SketchUp) 7. Vilka är i så fall de viktigaste aspekterna av den målbilden? Det marknadsstyrda bostadsbyggandet präglar Stockholm. Vi vet ganska väl vad folk önskar sig för typ av stad. Vi genomförde ett stort projekt som hette Våra drömmars Stockholm. Det alla säger sig vilja ha är en blandad stad. Blandad arkitektur, blanda folk. Man vill blanda allt, det är vad stadsmänniskan vill. Det är sinnebilden av en stad. JR: Då är det intressant att om nu detta är vad alla säger sig vilja ha, hur kommer det sig att det marknadstyrda bostadsbyggandet inte fångar upp det önskemålet? Varför tillgodoser inte marknaden efterfrågan på blandad stad? Har du någon teori? Har bolagen inte fattat? Eller säger folk en sak, och köper något annat? Är det svårt att bygga en sån här blandad stad? Det finns en massa hinder för att bygga en sån här blandad stad. Det finns t.ex. regler om buller. Tyvärr kan vi nog göra den listan på hinder ganska lång. JR: Dessutom vill ni på en övergripande nivå också ha en sådan här blandad stad. Promenadstaden är en ambition, men den här viljeyttringen färgar inte av sig i planeringen. Någonstans på vägen fastnar den i annat. Samtidigt hade det varit värre om vi inte hade haft någon strategi, och om vi inte hade frågat folk. Det är så förändring kanske kan ske. Men man kan ju undra varför folk köper det här? Alla behöver nånstans att bo. JR: Min känsla är att man kanske startar med en ambition om att bygga stadsmässiga bostadsområde, men det slutar med maximalt ett kafé. Vilket iofs är mer än vad som fanns för 20 år sedan. NS: Alexander Ståhle har ju tagit fram en studie som visar vilka faktorer som styr marknadspriset. JR: Det vore intressant att göra en workshop kring hur planeringssystemet och marknaden skulle behöva fungera för att ge folk det de vill ha?

6 NS: Ja någonstans där är det ju saker som inte klickar. OM det fungerade vore det så enkelt. Då skulle det bli en blandad stad, för det vill ju alla. VARFÖR BLIR DET INTE SOM ALLA VILL? JR: Det har jag tänkt på att alla är grymt överens om att andelen kollektivtrafik ska öka. Det är kollektivtrafiken som ska rädda framtidens Stockholm. NS: Ja, jag tror också kollektivtrafiken är en viktig del av stockholmarnas identitet. 8. Vilka principer styr besluten ni tar i er organisation? I grunden har vi budget och mål i Stockholms stads. Vi har vissa nämnduppdrag att uppfylla. Nämndmål kan vara kvantitativa för t.ex. antal bostäder. Vi ska ta fram detaljplan för X tusen bostäder under ett år. Vi har ett tiotal övergripande nämndmål. Eller kvalitativt, all planering ska ske utifrån Promenadstaden. Att förstår hur besluten fattas inom systemet är viktigt. Om vi läser Stockholms stads övergripande budget så är det ju en bild. Men om du sedan lägger Exploateringsnämndens och Trafiknämndens uppdrag bredvid Stadsbyggnadskontorets uppdrag så ser man att det inte längre är riktigt samma bild som framträder. Det är inte att de är totalt motstridiga, men det är inte en bild som är fullständigt överensstämmande. Det gör att det ibland kan bli konstiga beslut också. Exploateringsnämnden har exempelvis ett tydligt uppdrag. De ska markanvisa ett visst antal bostäder varje år. Punkt. Vi ska bygga ihop Stockholms stadsdelar och åstadkomma den ljuva Promenadstaden som också innehåller arbete, kultur och infrastruktur. Om vi då vill hålla på med något slags utvecklingsarbete så kan inte de alltid vänta in oss. De ska uppfylla sina mål varje år och hitta tomma tomter. Jag saknar att vi alla tydligare skulle jobba mot gemensamma övergripande mål. Ibland har det framställts som så enkelt: Ni ska markanvisa för si och så många bostäder inom ramen för stadens strategier. Det är en rad till som skulle behövas. Har man inte det skrivet så måste vi hela tiden argumentera internt för det. JR: Egentligen så borde det vara målet vara Ni ska varje år göra X antal tusen markanvisningar som leder mot förverkligandet av Promenadstaden. Och man ska alltid kunna visa hur en markanvisning leder till Promenadstaden. NS: Man skulle kunna sätta en procent för hur många som ska ske i de här tyngdpunkterna som vi sett ut. Helhetssynen inom staden blir JR: Om man jämför med näringslivet så finns ju där ett tänkande att alla saker du gör påverkar ditt varumärke. Du kan inte bara sälja på kvantitet för det urholkar varumärket. Om vi bygger staden på kvantitet så urholkar vi livskvaliteten och tappar bort visionen.

7 9. Hur definierar ni hållbarhet inom er organisation? Vi har försökt vara lite sparsamma med det. Hela strategin bygger på att staden ska vara hållbar ekologiskt, socialt, ekonomiskt. Det är på något sätt självklart. Jag tycker det finns andra värdeord som är viktigare. På engelska pratar man om Liveable city. Idag känner jag att det viktigaste att få in människan i planeringen. Blandningen som alla efterfrågar handlar om just den här mänskliga aspekten. 10. Hur definierar ni infrastruktur inom er organisation? Ett vitt begrepp. Även IT-system, avfallssystem. De flesta tänker på klassiska trafikfrågor. 11. Vad hoppas ni få ut av er medverkan i Stockholm on the Move? Det är bra timing. De flesta trafiköverenskommelser blickar på Jag hoppas på samma katalysatoreffekt som Stockholm at Large. Fylla funktionen som neutral arena innan alla har satt ner foten kring vad de ska investera i. JR: Om plötsligt alla bestämmer sig för att vi ska bygga tunnelbana, vad är det vi talar om för tidsramar? Citybanan gick ju att bygga hyfsat fort, på 6-7 år. Det är ju ändå något annat än 30 år, som är en vanlig tidshorisont när det gäller infrastruktur. NS: Prioriteringen är att bestämma vad man lägga pengarna på och i vilken ordning? Prioriteringen är finansiell. Man har inte råd att göra allt samtidigt. Det är inte så mycket att man inte hinner planera. Om alla bestämde sig att nu är det tunnelbana som gäller, och pang så fanns pengarna där, då skulle vi inte behöva fram 2030 på ny tunnelbana. JR: Så det handlar inte om att det är så svårt att rita och sen gräva en tunnelbana att det tar så lång tid? Genomförande och byggande går snabbare idag. Sen finns det såklart legala problem. Allt som är kopplat till såna här infrastrukturprojekt är komplext eftersom många berörs. Samtidigt är tunnelbana lite lättare för att det går under, och inte igenom där det redan finns. JR: Det vore roligt att göra en övning kring hur snabbt det kunde gå att bygga tunnelbana om vi utgår ifrån att all finansiering är löst. Antingen att staten bestämt sig för att investera stort, eller att Stockholms län lät t.ex. MTR bygga och sälja bostäder runt varje ny t-banestation de byggde som de gör i Hong Kong.

8 NS: Det vore spännande att ta fram ett sånt MAX-alternativ. Sen kan man utgå från det. WORKSHOP Två idéer WORKSHOP 1 Hur skulle planeringssystemet och marknaden behöva fungera för att ge folk det de vill ha? En stad som är blandad: funktionellt, upplåtelseform och socialt. WORKSHOP 2 Vad saknas för att Stockholm ska bygga sin kollektivtrafik och utöka kollektivtrafiken? Hur ser ett MAX-alternativ ut om pengar inte är ett problem. Antingen helstatligt eller leasa ut till MTR. Så här mycket kunde vi bygga, på så här kort tid. Effekten (på klimat, ekonomisk tillväxt, bostadsmarknad etc) skulle bli detta. Skillnad på likviditet och tillgångar. Låna till investeringar? HHS, Samhällsplanering.

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: Tengbom Representant: Thomas Stoll Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt. Vi kommer

Läs mer

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: Stockholms handelskammare Representant: Anna Wersäll Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna

Läs mer

Enkät Stockholm on the Move

Enkät Stockholm on the Move Enkät Stockholm on the Move Organisation: KTH Representant: Göran Cars, Bosse Bergman Hej! Ni får denna enkät i egenskap av deltagare i Stockholm on the Move. Om ni vill får ni besvara frågorna skriftligt.

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group

Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa. MTR Nordic Group Ett bolag inom MTR Corporation. Mer än en resa MTR Nordic Group Vi är MTR MTR har alltid stått för något mer än att ta människor från A till B. Vi vill vara med och utveckla de samhällen där vi finns.

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab

Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab Förförstudie 2013-08-19 Anders Svensson CaseLab Innehåll 1. Bakgrund 2. Amiralsstaden Vad är Amiralsstaden? Varför Amiralsstaden? Framgångsfaktorer Strategier Hot 3. Förslag till Förstudie 2013-08-19 Amiralsstaden

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut.

Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. 2 Tomtebo strand ska vara ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt föredöme där de boende känner delaktighet, stolthet och vill stanna livet ut. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Inledning Stadsbyggnadskontoret har påbörjat detaljplanearbete för ungefär 130 bostäder på två platser längs gatorna Västerled, Nyängsvägen och Koltrastvägen i stadsdelarna Abrahamsberg, Stora Mossen och

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-01-04 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill VÄLKOMNA! Se dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill till och kommer de dit så ska jag se till

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

En idéskrift. En idéskrift

En idéskrift. En idéskrift En idéskrift En idéskrift I den numera klassiska What is a city? (1937) beskriver Lewis Mumford staden som en social teater, med de sociala aktiviteterna som stadens kärna och människan i fokus. Med det

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24

Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24 Behovskartläggning för samhällsplanering i Falkenbergs Kommun 2012-05-24 Strategisk befolkningsnivå Behov uttryckt i hälsa, tillväxt och välfärd RF/LF KF Styrelser Sjukvård Skola Föreningsliv Boende Kultur

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Åtgärder för en effektivare byggprocess

Åtgärder för en effektivare byggprocess Enskild motion SD235 Motion till riksdagen 2018/19:453 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en effektivare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning.

Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Stadsmiljöenkät 202 Markera med ett kryss i den ruta under siffrorna som du tycker stämmer bäst överens med din uppfattning. Om du råkar kryssa i fel ruta, stryk över och kryssa i rätt ruta. Frågorna i

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Sida 1 (6) 2015-01-15 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Parkeringsstrategi och plan för gatuparkering

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 Tid: 2018-08-29, 13.00-16.00 Plats: Elite Hotell, Eskilstuna Stort tack för din medverkan vid den första workshopen

Läs mer

Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa

Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa Samhällsplaneringens betydelse för Jämlik hälsa Ett regionalt perspektiv och exempel från Norrköping och Linköping Johan Mases, Region Östergötland Julia Stenström, Norrköpings kommun Ninnie Hedström,

Läs mer

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA

GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA GRUPPDISKUSSION NULÄGET OCH UTMANINGARNA Har vi beskrivit nuläget rätt? Frågan om Storregion fattas nodstäder i hela storregionen och arbetsmarknadsregioner. Planera utifrån prognoser istället för mål-förhållningssätt,

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

SE-151

SE-151 activitybasedcity.se Låt oss forma framtidens stadsutveckling tillsammans På politikernas agenda står 700 000 bostäder och fossilfria transporter inom 15 år. ABC-staden 2.0 är ett konkret exempel på hur

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Regionala perspektiv på den skånska framtiden

Regionala perspektiv på den skånska framtiden Regionala perspektiv på den skånska framtiden Det motsägelsefulla Skåne Å ena sidan, å andra sidan Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark sysselsättningstillväxt men lägst sysselsättningsgrad

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

UTDRAG PROTOKOLL

UTDRAG PROTOKOLL UTDRAG PROTOKOLL Nr 7/2012 1 (2) Justerat: Justeringen anslogs: 2012-11-28 Charlotte Broberg Erika Ullberg - - - 70 12 Regional bedömning av behovet av bostäder Tjänsteutlåtande 2012-11-19 Följande yrkanden

Läs mer

Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar

Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar Hjälp oss att underlätta bearbetningen av Dina svar Enkäten kommer att läsas maskinellt i en s.k. Skanner. Det är därför viktigt att tänka på följande när Du besvarar frågorna! Bästa sätt att markera -

Läs mer

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm Aktion för spårvägsfritt Lund Lund den 27 september 2013 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Aktion för Spårvägsfritt Lund har på remiss erhållit Trafikverkets Förslag till nationell

Läs mer

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd

Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Stockholms översiktsplan En kort presentation inför samråd Staden har en plan nu ska den uppdateras! Stockholm växer snabbt. De senaste tio åren har befolkningstillväxten varit i snitt 15 000 per år, och

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans?

Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans? Vilka aspekter är viktiga i framtidens stad? Hur ska de viktas och utvecklas tillsammans? Alla aspekter lika viktiga Ekologiska och sociala aspekter behöver komma in och få samma vikt i den ekonomiska

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Urban struktur Göteborg 2050 11/6 2004. www.goteborg2050.nu

GÖTEBORG 2050 GÖTEBORG 2050. Urban struktur Göteborg 2050 11/6 2004. www.goteborg2050.nu www.goteborg2050.n u Urban struktur Göteborg 2050 Johan Swahn och Elin Löwendahl, Chalmers Hans Linderstad, Stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad Hans Eek, Göteborg Energi Projektet (I) Arbete med positiva

Läs mer

Järnvägsbygge är också samhällsbygge!

Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Samhällsutveckling Samtliga trafikslag, fjärr-, gods-, region- och pendeltåg, efterfrågar ytterligare tåglägen. Därför behöver Västra Stambanan tillföras mer spårkapacitet

Läs mer

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects Bytespunkten som mötesplats i Skåne Ola Gustafsson, Gehl Architects Vår filosofi Gehl Architects strävar efter att skapa städer som är levande, hälsosamma, hållbara, attraktiva och trygga och på så sätt

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Bostadsförsörjning i mindre kommuner

Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsmarknadsläget 2018 De lokala bostadsmarknadernas karaktär Kommuner med svag bostadsmarknad Med svag bostadsmarknad menas en marknad där efterfrågan på bostäder

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258

Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258 YIMBY Yes In My BackYard. 2011-10-25 2011:13 Yttrande om förstudie för Hågelbyleden - Väg 258 Nätverket YIMBY ser mycket positivt på Botkyrka kommuns planer att förtäta och koppla samman Alby och Eriksberg.

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Tusen stockholmare tycker om City Bikes.

Tusen stockholmare tycker om City Bikes. Tusen stockholmare tycker om City Bikes. Vi på City Bikes har genomfört en undersökning bland våra användare för att kartlägga hur de upplever lånecykelsystemet och hur de önskar att systemet utvecklas.

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Järvalyftet Vision Järva Capital of Scandinavia

Järvalyftet Vision Järva Capital of Scandinavia Järvalyftet Vision Järva 2030 Capital of Scandinavia Järvafältet 1939 Sida 2 Sida 3 Höga ambitioner då En intensiv, koncentrerad och rikt sammansatt miljö - - - som lägger något av stenstadens intensitet,

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende

Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Samhällsbyggnadskontoret Attraktivt boende Sammanfattning av workshop för Översiktsplan 2012 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat

Läs mer

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön.

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. 2016-07-05 1 (6) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2016/539 Projekt 9243 Nacka stad ingår i tunnelbaneavtalet. Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. Kartan visar områdets

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken"

Vårt Sollentuna 2040 Framtidsparken Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken" Av Max, Theo, Lina, Ronja. 8 an i Sollentuna Musikklasser Sr INTERVJU frågor och resultat Var ska Parken vara? - Viby, Ekbacken (nära busshållplats)? Norrviken, bakom

Läs mer

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Anna-Bie Agerberg, sakkunnig planering och byggande SKL Olof Moberg, förbundsjurist SKL Planering och genomförande

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 Tisdag 8 oktober träffades 32 engagerade Danderydsbor i Kevingeskolans matsal för att

Läs mer

Om Byggemenskapen Råbylund. ett funktionsblandad pilotprojekt

Om Byggemenskapen Råbylund. ett funktionsblandad pilotprojekt Om Byggemenskapen Råbylund ett funktionsblandad pilotprojekt Rätt läge? Området bör ha en tydlig inriktning och gemensamma mål. Områdets storlek och karaktär är av betydelse Placering i staden Läget bör

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Stockholms stadsdelsnämdsområden 1. Bromma 2. Enskede-Årsta-Vantör 3. Farsta 4. Hägersten-Liljeholmen

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer