ProViva 2013 HÄLSOSTRESSRAPPORTEN. Innehåll. 1. Inledning. 2. Hälsosam livsstil. 3. Hälsostress. 4. Sociala medier och stress. 5.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ProViva 2013 HÄLSOSTRESSRAPPORTEN. Innehåll. 1. Inledning. 2. Hälsosam livsstil. 3. Hälsostress. 4. Sociala medier och stress. 5."

Transkript

1 ProViva 2013 HÄLSOSTRESSRAPPORTEN Innehåll 1. Inledning 2. Hälsosam livsstil 3. Hälsostress 4. Sociala medier och stress 5. Sammanfattning 6. Metodik 7. Källförteckning 1. Inledning Under de 20 år som vi på ProViva har bedrivit forskning har vi upptäckt ett stort problem som pågått minst lika länge: Hälsostress alltså att stressa över att vara hälsosam. Vi lever i en tid med ständiga påbud om hur vi bör leva och vad vi bör äta. De senaste 20 åren har vi matats med tusentals tips och metoder som ska få oss att må bättre. Faktum är att vi knappt hinner påbörja på den senaste dieten innan nästa mirakelkur tar över löpsedlar och morgonsoffor. Så det kanske inte är så konstigt att många svenskar känner sig stressade över sin hälsa. Syftet med vår hälsostressrapport är att belysa hur just hälsostress har blivit en allt större del av svenskarnas vardag och hur den direkt, och indirekt, påverkar hur vi mår. Underlaget till rapporten är hämtat ur en antropologisk studie samt två kvantitativa undersökningar. Den antropologiska studien består av över 20 långa intervjuer samt korta, associativa intervjuer som uppföljning till de långa intervjuerna. De kvantitativa undersökningarna, som är statistiskt säkerställda, genomfördes på 1001 respektive 1011 respondenter.

2 2. Hälsosam livsstil I dagens samhälle känner människor krav på sig att vara aktiva. Att träna är det vanligaste hälsokravet, följt av att äta rätt. Gemensamt för samtliga respondenter i den antropologiska studien är att om man tränar i den omfattning man själv upplever som möjlig, så följer automatiskt en vilja att äta mer hälsosamt, dricka mindre och göra sådant som gör att man upplever sig som starkare. Hela mitt välbefinnande hänger på om jag tränar, då mår min kropp bra, blir stark, och mitt psyke mår bra, allt känns bättre. Kvinna, 42 år För de som inte rör på sig så mycket som de borde är det inte ovanligt med inställningen att äsch jag kan lika gärna äta den där bullen, jag ska ju förändra mitt liv snart. Jag mår så jävla illa när jag äter för mycket mat och inte har tränat på några dagar. Kvinna, 42 år FAKTA: Hälsosam livsstil Endast 12 procent är helt nöjda, bland kvinnor är siffran 10 procent. I genomsnitt är män mer nöjda än kvinnor. 47 procent av männen är helt eller mycket nöjda. Motsvarande siffra för kvinnor är 41 procent. Yngre är mindre nöjda med sin livsstil än äldre. 47 procent av gruppen år anger att de är helt eller mycket nöjda. Motsvarande siffra bland åringarna är 56 procent. Kvinnor testar fler hälsometoder än män. Kvinnor anger att de testat 42 procent fler hälsometoder än män. Kvinnor fokuserar mer på träning än män. Enligt undersökningen angav kvinnor att de provat 31 % fler träningsmetoder än män. Löpning är den enda träningsmetoden män testat i större utsträckning än kvinnor. 31 procent jämfört med 24 procent. Kvinnor fokuserar mycket mer på dieter än män. Enligt undersökningen angav kvinnor att de provat 72 % fler dieter än män. Unga räknar fler kalorier än äldre.

3 Det är dubbelt så vanligt att testa hälsometoden räkna kalorier som ung (18-34) än som gammal (55+). 24 procent jämfört med 12 procent. 3. Hälsostress Hälsostress kan drabba vem som helst. Men resultaten i denna rapport, samt från tidigare studier visar att det finns tydliga skillnader när det kommer till kön och ålder. Till exempel framträder en bild av kvinnors liv i det moderna samhället ofta som ganska komplext och stressigt. Kvinnors stress grundar sig i omgivningens, såväl som deras egna, krav och förväntningar på sig själva. Den moderna kvinnan slår knut på sig själv för att räcka till. Men frågan är hur hon mår? Och fungerar detta i längden? Är det inte fantastiskt hur vi kvinnor tar hand om oss till varje pris. Efter att barnen nattats står vi på vår lilla trampmaskin och svettas medan männen får ölmage och blir flintis. Kvinna, 38 år När man ombeds lista varifrån hälsokraven kommer rankar den genomsnittlige svensken sig själv allra högst. Om man väljer att se till yttre faktorer kommer medierna högst, följt av sociala medier och vetenskapliga rapporter. I denna grupp visar det sig att män och kvinnor upplever kraven relativt olika. Det kan bli en illusion av att alla andra verkar vara så himla lyckliga när vi jämför våra egna lite gråare liv gentemot hur vi tror att andra har det. Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet Stress behöver dock inte alltid upplevas som negativt. Somliga känner att viss stress är nödvändig för att känna en positiv kraft till förändring. Dessa personer har hittat en balans som fungerar för dem. Men när hälsostressen tippar över och blir alltför kravfylld, gör den mer skada än nytta. Det är då det kan uppstå problematik. FAKTA: Hälsostress I genomsnitt upplever 40 procent att de känt sig stressade över att deras livsstil inte är tillräckligt hälsosam. Kvinnor känner mer hälsostress än män 46 procent av kvinnorna jämfört med endast 34 procent av männen. Yngre är mer än dubbelt så hälsostressade som äldre. 49 procent av de yngre(15-29 år) jämfört med endast 23 procent av de äldre (65-74år). Hur ofta känner man sig hälsostressad? I gruppen som känner sig hälsostressade är det vanligt att problemet är återkommande. Även här är kvinnorna överrepresenterade.

4 FAKTA: Hur ofta känner man sig hälsostressad? Av de som är hälsostressade upplever hela 72 procent att de känner så minst en gång i veckan. 33 procent upplever hälsostress en gång per dag eller oftare. 78 procent av kvinnorna i gruppen upplever hälsostress ofta (minst en gång i veckan), medan motsvarande siffra är 65 procent för männen. FAKTA: Omgivningens krav Både män och kvinnor tycker att medierna utgör den största yttre stressfaktorn (22 respektive 20 procent). Kvinnor anser att vetenskapliga rapporter är den näst största yttre faktorn (19 procent), något männen inte alls håller med om (endast 10 procent). Männen listar istället sociala medier som näst största yttre kravkälla. Åldersmässigt syns en tydlig skillnad. Bland yngre (15-29 år) anges sociala medier som största yttre källa till stress, medan denna blir allt mindre i äldre grupper år: 25 procent år: 15 procent år: 13 procent år: 5 procent 4. Sociala medier och hälsostress I flera decennier har tidningar och TV varit de medier som påverkat oss mest när det gäller mat och hälsa. Men på kort tid har de sociala medierna nästan kommit ikapp och etablerat sig som den kanal som nu verkar påverka oss allra mest. Maten har blivit ett viktigt sätt för nutidsmänniskan att skapa sig en identitet: vad vi äter, hur vi äter, var vi äter och med vem vi äter. Utöver detta är det vanligt att uppdatera vad gäller sina motionsvanor: vad tränar jag, hur många gånger, hur länge, vilka tävlingar ska jag vara med i, hur många kilo har jag tappat osv. Det är vanligt att särskilt framhålla om man äter nyttig mat, det vill säga: man formar bilden av sig själv som en sund och hälsomedveten individ. Herregud, det är ju många av mina vänner på Facebook som jag vet mår skit, och ändå skriver de så käckt om sina middagar och hur mysigt de har. Kvinna, 43 år Om de flesta är relativt vana eller kritiska till hälsodiskussioner i övrig media är man klart mer påverkad av det som skrivs eller visas i sin egen bekantskapskrets, inte minst på Instagram och Facebook. En studie som genomfördes på Göteborgs universitet 2012 visar att framför allt många kvinnor mår sämre ju mer tid de spenderar på de sociala nätverken.

5 Jag kanske inte hade tänkt mig det, men sen ser jag hur alla andra håller på och då masar jag mig ut. Kvinna, 40 år FAKTA: Sociala medier och hälsostress Ju mer man använder sociala medier desto mer hälsostressad känner man sig. 50 procent av de som använder sociala medier flera gånger/dag känner sig stressade över att deras livsstil inte är tillräckligt hälsosam. Det är 25 procent fler än snittet. 54 procent av de som använder Instagram känner sig stressade över att deras livsstil inte är tillräckligt hälsosam. Det är hela 35 procent fler än genomsnittet. Bland de personer som är aktiva i sociala medier uppger tre fjärdedelar, 74 procent, att deras vänner gör statusuppdateringar om träning och/eller mat. Vänners statusuppdateringar stressar. 29 procent av respondenterna anser att de blir stressade av sina vänners statusuppdateringar om träning och mat. Kvinnor är något mer stressade än män. Stor skillnad mellan åldersgrupper. Bland unga (15-29 år) anger 44 procent att de blir stressade av vänners uppdateringar om hälsa. Motsvarande siffra bland åringarna är endast 23 procent. 5. Sammanfattning Så vad betyder all denna hälsostress för oss som individer och vårt samhälle? Sett ur ett hälsoperspektiv handlar det om att vi känner oss stressade över att vi inte gör tillräckligt; vi borde motionera mer och äta ännu mer hälsosamt. I jakten på god hälsa kommer en del människor in i ett hälsotänk som leder till negativ stress. Det som kanske till att börja med skulle bli komma igång blir plötsligt istället en mängd måsten: äta rätt hela tiden, inte äta för mycket, träna ännu mer, inte unna sig någonting, testa olika dieter och så vidare. För dem som funnit balans mellan träning och mat i sitt liv verkar det handla om att hitta nollpunkten. Det vill säga, hur man måste förhålla sig till de båda för att inte ha dåligt samvete. Balans handlar väldigt mycket om en mental inställning att utifrån sina egna behov känna efter vad kroppen behöver, både vad gäller kost och motion. Ingen vet bättre än du vad du behöver för att må bra. Så lyssna på din magkänsla istället. Det räcker. Man får ju ändå försöka avgöra själv hur mycket man ska anstränga sig, måste man ha ett perfekt hem, tillaga perfekt mat och ha en perfekt kropp?. Kvinna, 40 år

6 Den som upplever balans, i sitt förhållande till den egna hälsan, är också ofta den som etablerat goda vanor som kan upprätthållas. Många gånger är det just detta som är allra svårast för den som vill börja leva mer hälsosamt, både vad gäller mat och motion. Jag mår bra om jag äter sund mat och rör mig varje dag, kan vara en promenad eller en stund på motionscykeln. Om jag inte rör på mig och äter fel mat så får jag dåligt samvete, men det är ju inte så att jag inte kan unna mig då jag reser bort eller på helgen. Det handlar om ett naturligt sunt liv i veckorna, i vardagen. Kvinna, 48 år Vår ambition är att publicera en ny rapport om ett år. Vår önskan är att kunna se en minskad hälsostress bland svenska folket. Vi hoppas att se en statistik som visar en positiv förändring i förhållningssättet till vår egen hälsa, att vi är mer nöjda med oss själva, våra liv och vår vardag. 6. Metodik Antropologisk studie utförd av dr Katarina Graffman, Inculture Studien har bestått av två olika typer av intervjuer: långa intervjuer samt korta, associativa intervjuer som uppföljning till de långa intervjuerna. TNS Sifo, Hälsostressrapporten Kvantitativ och statistiskt säkerställd undersökning med 1001 respondenter. YouGov, Hälsometoder Kvantitativ och statistiskt säkerställd undersökning med 1011 respondenter. 7. Källförteckning Graffman K. (2013). Hälsostress? En antropologisk studie som syftar till att öka förståelsen för hälsa och stress i det moderna samhället. Inculture. Denti L et al. (2012). Sweden s Largest Facebook Study. (GRI- rapport, ISSN ; nr 2012:3) Göteborgs Universitet. Gothenburg Research Institute & Psykologiska institutionen. TNS Sifo, (2013), Hälsostressrapporten, Stockholm. YouGov, (2013), Hälsometoder, Stockholm.

Svenska folkets träningsbekännelser en undersökning av ICA och Friskis&Svettis

Svenska folkets träningsbekännelser en undersökning av ICA och Friskis&Svettis Svenska folkets träningsbekännelser en undersökning av ICA och Friskis&Svettis Vi har en gemensam ambition: att få fler att må bättre. Det vill vi uppnå genom att kombinera våra respektive expertområden

Läs mer

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras En Sifoundersökning om attityder kring att åldras Innehållsförteckning Metod Introduktion Svenskarna om att åldras ATT ÅLDRAS Positiv syn på åldrandet LIVSGLÄDJE Äldre nöjdast med livet Familj och hälsa

Läs mer

Så sparar svenska folket

Så sparar svenska folket Så sparar svenska folket Undersökning om svenska folkets vanor och beteenden när de gäller sparande April 2011 SBAB Bank Box 27308 102 54 Stockholm Tel. 0771 45 30 00 www.sbab.se Inledning SBAB Bank har

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Annika Malm. Maten som får dig att må bra - antiinflammatorisk livsstil

Annika Malm. Maten som får dig att må bra - antiinflammatorisk livsstil Annika Malm Maten som får dig att må bra - antiinflammatorisk livsstil Annika Malm - vem är jag? Jag är lärare och kostrådgivare som hjälper kvinnor att hitta en sund balans till hälsa och mat. Jag vill

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Hälsa och alkohol Alkohol i Sverige Förr i tiden drack

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK

MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK MÄN ÄR FRÅN FOURSQUARE, KVINNOR FRÅN FACEBOOK HUR MÄN OCH KVINNORS ANVÄNDANDE AV SOCIALA MEDIER SKILJER SIG OCH VAD DE EFTERFRÅGAR AV VARUMÄRKEN ONLINE. 6 SEPTEMBER 2012 Den här presentationen handlar

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

Standard Eurobarometer 86. Allmänna opinionen i europeiska Unionen

Standard Eurobarometer 86. Allmänna opinionen i europeiska Unionen Allmänna opinionen i europeiska Unionen Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten

Läs mer

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt)

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Nutrilett kostplan Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Dag 1 Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Dag 2 Nutrilett shake

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Att förstå vikten av att skapa målbilder

Att förstå vikten av att skapa målbilder w För gymnasiet MODUL 1 Avsnitt 3 Att förstå vikten av att skapa målbilder Inom idrotten känner man sedan länge till den positiva effekten av målbilder som ett verktyg för att kunna hålla motivationen

Läs mer

Det gäller vår framtid!

Det gäller vår framtid! Det gäller vår framtid! Ungdomars hälsa med fokus på självkänsla, kroppsattityd, stress och livsstil Populärversion av Charlotte Post Senneheds magisteruppsats Studien Syftet med studien var att få en

Läs mer

Vatten, el eller bredband

Vatten, el eller bredband Vatten, el eller bredband vad är viktigast? Februari 2014 Höga krav på bredbandsleverantörerna men låg kännedom om vad man själv kan påverka Svenskarna har höga förväntningar på sin bredbandsleverantör.

Läs mer

Veckobrev v36-v39. Hemligheten med ett långt liv

Veckobrev v36-v39. Hemligheten med ett långt liv Hemligheten med ett långt liv Veckobrev v36-v39 Meningar till diktamen Det finns fyra platser i världen där människor blir äldre och är friskare än på andra platser på jorden. Människorna på de här platserna

Läs mer

UNDERSÖKNING. Alkohol & träning

UNDERSÖKNING. Alkohol & träning UNDERSÖKNING Alkohol & träning Hur och varför tränar vi? Regelbunden träning och motion är viktigt av flera olika anledningar. Vissa tränar för att må bra, andra för att bygga muskler alla har sina anledningar

Läs mer

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Supermat helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Innehåll Inledning 6 Att välja rätt mat 8 Antioxidanter och fria radikaler 10 Regnbågsmat 14 Fettfobi 20

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

Sammanfattning av Insightlabs undersökning

Sammanfattning av Insightlabs undersökning Sammanfattning av Insightlabs undersökning Stockholm 3 april 2014 1 Copyright 2014 Insightlab AB www.insightlab.se Insightlabs undersökning Må bra i vardagen genomfördes elektroniskt under perioden 16-31

Läs mer

United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år.

United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. 1015 intervjuer genomfördes under perioden 23/10-30/10 2017. Svaren

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Ungas internetvanor och intressen 2015

Ungas internetvanor och intressen 2015 Ungas internetvanor och intressen 2015 Rapport av Anna Falkerud Ung i Kungsbacka har gjort en enkätundersökning där 184 ungdomar i åldrarna 13 20 år deltagit. Undersökningen handlade om ungas internetvanor

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010

Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 2010-05-24 Högstadieungdomars syn på läsk och godis våren 2010 Sammanfattning Hälften, 49 procent, av de 1736 elever på högstadiets årskurs nio som svarat på Tandläkarförbundets enkät om läsk och godis

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information

Brevvanor 2008. en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Posten AB - 1 Förord På drygt ett decennium har sätten vi kommunicerar med varandra på förändrats i grunden. Från

Läs mer

Alltmer tid ägnas åt teknik

Alltmer tid ägnas åt teknik Alltmer tid ägnas åt teknik och teknikgapet minskar mellan yngre och äldre. Presentationsupplägg Fakta om undersökningen Sammanfattning Undersökningsresultat FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningen är gjord

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

Resultat kampanjmätning World Aids Day 2010. Carl Strand 2011-01-21

Resultat kampanjmätning World Aids Day 2010. Carl Strand 2011-01-21 Resultat kampanjmätning World Aids Day 2010. Carl Strand 2011-01-21 Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits samverkan mellan olika aktörer kring World Aids Day (WAD) i Göteborg. Aktörerna har

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP -

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP - Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation Hur du lever och tänker runt mat styr vad du äter! Med rätt strategier kan du själv påverka resultaten av din överviktsoperation och göra

Läs mer

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland

Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Slutrapport En undersökning bland utvalda bibliotek i Halland Uppdraget Jema Rådgivning har på uppdrag av Regionbibliotek Halland genomfört en undersökning bland ickeanvändare i fyra olika områden inom

Läs mer

Post&Telestyrelsen. Ny nummerplan. Undersökning i Temo Direkt oktober Oktober 2001 T-22275

Post&Telestyrelsen. Ny nummerplan. Undersökning i Temo Direkt oktober Oktober 2001 T-22275 1 Ny nummerplan Undersökning i Temo Direkt oktober 2001 2 Temo har på uppdrag av Post & Telestyrelsen genomfört en uppföljande studie av en tidigare genomförd kvalitativ undersökning om attityderna till

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola

Jobbhälsobarometern Skola 8 september 2014 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola De anställdas syn på jobbet inom utbildningssektorn Innehållsförteckning Förord... 2 Om undersökningen... 3

Läs mer

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012

50 nyanser av chefen Ledarnas chefsbarometer 2012 50 nyanser av chefen Ledarnas Chefsbarometer 2012 Inledning I tio år har Sveriges chefsorganisation Ledarna regelbundet ställt frågor till chefer som handlar om deras vardag, såväl i jobbet som på fritiden.

Läs mer

Hälsofilen. Svenskarnas vardagshälsa och välmående

Hälsofilen. Svenskarnas vardagshälsa och välmående Hälsofilen Svenskarnas vardagshälsa och välmående Välkommen till Hälsofilen Hälsofilen är en samlad studie kring svenskarnas vardagshälsa och välmående. Studien är genomförd riksrepresentativt bland allmänheten,

Läs mer

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning 1 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. METOD... 3 3. RESULTAT... 3 3.1 TRÄNINGSTID... 4 3.2 MOTIV TILL TRÄNING... 6 3.3 VAL AV TRÄNINGSPASS...

Läs mer

VITA SIDOR. United Minds Resultat allmänhetsundersökning 2016

VITA SIDOR. United Minds Resultat allmänhetsundersökning 2016 VITA SIDOR United Minds Resultat allmänhetsundersökning 2016 BAKGRUND Om undersökningen United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna

Läs mer

världens friskaste barn

världens friskaste barn världens friskaste barn En frisk generation vill att Sverige ska ha världens friskaste barn. INSAMLINGSSTIFTELSEN EN FRISK GENERATION Insamlingsstiftelsen En frisk generation startade 2011. Syftet är att

Läs mer

Norra Sveriges MONICAundersökning

Norra Sveriges MONICAundersökning Personnummer:_ Namn: MONICA-nummer: Norra Sveriges MONICAundersökning En kampanj mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes 2009 FRÅGEFORMULÄR DEL 2 + 2009 Sida - 1 + Frågor rörande LIVSKVALITET OCH SOCIALT STÖD

Läs mer

Den gränslösa arbetsplatsen

Den gränslösa arbetsplatsen Manpower Work life Rapport 2011 Den gränslösa arbetsplatsen Tidigare Work Life studier visar att gränsen mellan privat och professionellt liv suddas ut på arbetsmarknaden, mycket tack vare sociala mediers

Läs mer

Svenskarnas shoppingmotiv

Svenskarnas shoppingmotiv 1 Svenskarnas shoppingmotiv förnuft eller glädje? 2013-05-06 Ingela Gabrielsson, privatekonom Sammanfattning Känslan av att känna glädje när vi handlar till oss själva delas av många svenskar. 70 procent

Läs mer

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach.

Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Så lyckas du hålla ditt nyårslöfte - goda råd av mental coach. Som alltid, kommer väldigt många människor även i år att avlägga ett nyårslöfte med förhoppning om ett bättre, friskare och gladare 2019.

Läs mer

Gäller fr o m 2 april Brevvanor en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information

Gäller fr o m 2 april Brevvanor en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Gäller fr o m 2 april - en rapport om svenska folkets vanor och attityder till fysisk och elektronisk information Posten AB - 1 Förord Kommunikationssamhället har under det senaste decenniet präglats

Läs mer

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa.

Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Mät ditt blodtryck enkelt hos oss. En tjänst för dig som är mån om din hälsa. Många som har högt blodtryck märker ingenting. Just därför är det så viktigt att mäta det. Här på Apotek Hjärtat kan vi hjälpa

Läs mer

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016

Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn 2016 Attitydmätning Tvärförbindelse Södertörn Kännedom Årets totala kännedom på ungefär samma nivå som närboende vilket antyder att totala kännedomen ökat. Kännedomen är störst i Huddinge (fyra av tio) och

Läs mer

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016

Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor. Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Så här vill patienter berätta för sjukvården om sina levnadsvanor Resultat av en befolkningsundersökning 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Erbjuder din arbetsgivare friskvårdsbidrag/motionsbidrag? Vilket belopp är detta bidrag på varje år?

Erbjuder din arbetsgivare friskvårdsbidrag/motionsbidrag? Vilket belopp är detta bidrag på varje år? Erbjuder din arbetsgivare friskvårdsbidrag/motionsbidrag? Ja 79% 77% 82% 75% 82% 80% 78% Nej 21% 23% 18% 25% 18% 20% 22% Vilket belopp är detta bidrag på varje år? Antal intervjuer 795 447 348 184 227

Läs mer

PRESSINFORMATION. En sammanfattning av Drömbarometern Svenska folkets livsdrömmar Bilaga 1 Visby, 23 november 2011

PRESSINFORMATION. En sammanfattning av Drömbarometern Svenska folkets livsdrömmar Bilaga 1 Visby, 23 november 2011 PRESSINFORMATION Bilaga 1 Visby, 23 november 2011 En sammanfattning av Drömbarometern 2011 Drömbarometern är en undersökning som årligen kartlägger svenska folkets livsdrömmar och görs av Tns-Sifo på uppdrag

Läs mer

Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa

Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa Fysisk aktivitet en väg till psykisk hälsa Kunskapsstöd för dig som är tonåring eller ung vuxen www.fysioterapeuterna.se/levnadsvanor December 2018 Fysioterapeuterna Omslagsbild: Vera Berggren Wiklund

Läs mer

Säng- och sömnrapporten. Hur sover svenskarna 2017? Vilka är de främsta orsakerna till dålig sömn? Vad gör vi i sängen förutom att sova?

Säng- och sömnrapporten. Hur sover svenskarna 2017? Vilka är de främsta orsakerna till dålig sömn? Vad gör vi i sängen förutom att sova? Hur sover svenskarna 2017? Vilka är de främsta orsakerna till dålig sömn? Vad gör vi i sängen förutom att sova? Säng- och sömnrapporten 2017 Av Sifo för SOVA AB Säng- och sömnrapporten -Om svenskars säng-

Läs mer

evolutionära perspektiv på kost, livsstil och hälsa

evolutionära perspektiv på kost, livsstil och hälsa evolutionära perspektiv på kost, livsstil och hälsa av Christian Arnet och Göran Burenhult Boken är ett initiativ att genom den senaste forskningen inom hälsosam livsstil i ett evolutionärt perspektiv,

Läs mer

Från sömnlös till utsövd

Från sömnlös till utsövd SAMUEL LINDHOLM & FREDRIK HILLVESSON Från sömnlös till utsövd Ett sexveckorsprogram mot sömnproblem för bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet BILAGOR Innehåll Bilaga A: Målsättning 3 Bilaga B:

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

MARKNADSKARTLÄGGNING SEPTEMBER Reagera Marknadsanalys AB

MARKNADSKARTLÄGGNING SEPTEMBER Reagera Marknadsanalys AB MARKNADSKARTLÄGGNING SEPTEMBER 2008 BAKGRUND Under hösten 2007 genomförde Hemnet en undersökning som kartlade generella frågor om bostadsmarkanden (såsom hur man bor, hur flyttplanerna ser ut, vilka källor

Läs mer

SVERIGES UNGDOMAR OM DAGENS JULTRADITIONER

SVERIGES UNGDOMAR OM DAGENS JULTRADITIONER SVERIGES UNGDOMAR OM DAGENS JULTRADITIONER Bakgrund Innehåll Julen en högtid till bredden fylld med gamla och nya traditioner där varje generation satt sin prägel på firandet. Men vad säger dagens unga

Läs mer

HEJ MAJA! Hoppas att det är bra med dig? Jag vill att du vet att du är min bästa vän och att jag vill det bästa för dig. Idag skriver jag detta brevet med handen eftersom du sitter ofta framför datorn,

Läs mer

Ge klumpen i magen foten!

Ge klumpen i magen foten! Ge klumpen i magen foten! Lactistress 2010 Världen är full av klumpar i magen. Man ska hinna med att hämta och lämna barn, göra karriär, vara den perfekta partnern, träffa vänner och bekanta, förverkliga

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion

Hälsa, kondition och muskelstyrka. - En introduktion Hälsa, kondition och muskelstyrka - En introduktion Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

Statistik. Synen på karriären. Akademikerförbundet. jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Statistik. Synen på karriären. Akademikerförbundet. jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Statistik Synen på karriären Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare 2 Att kompetensutveckla sin personal är både en väg för arbetsgivaren att nå bättre

Läs mer

Nedsatt psykiskt välbefinnande (GHQ5)

Nedsatt psykiskt välbefinnande (GHQ5) Psykisk hälsa Psykiskt välbefinnande är en del av en god hälsa. Frågeinstrumentet GHQ5 i Nationella folkhälsoenkäten avser främst att mäta nedsatt psykiskt välbefinnande, inte psykisk ohälsa. GHQ bestod

Läs mer

Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna

Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna PRESSMEDDELANDE 2011-12-12 Tekniska prylar leder till gräl i de svenska villorna Två av tio svenskar som bor i hus tycker att tekniken begränsar umgänget med familjen. Lika stor andel tycker att tekniken

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Opinionsundersökning. Oktober Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland

Opinionsundersökning. Oktober Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland Opinionsundersökning Oktober 2016 Genomförd av Sifo på uppdrag av Moderaterna i Landstinget Västmanland Om undersökningen Utförare Sifo Fältarbete 29 september 12 oktober 2016 Antal intervjuer Målgrupp

Läs mer

Firstbeat Livsstilsanalys

Firstbeat Livsstilsanalys Firstbeat Livsstilsanalys Case 2017 Livsstilsanalys RAPPORT FÖR INTRODUKTIONSFRÅGOR Profil Case 2017 Mätningens startdatum 14.09.2015 RESULTAT AV FRÅGORNA Jag tror att jag är tillräckligt fysiskt aktiv

Läs mer

e-barometern [konsument] september 2017 av Carin Blom, detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige

e-barometern [konsument] september 2017 av Carin Blom, detaljhandelsanalytiker PostNord Sverige September 2017 September-summering E-handelskonsumtionen ökade med 16 procent, jämfört med september 2016. 63 procent av svenskarna e-handlade under månaden. Jämfört med samma månad förra året har andelen

Läs mer

Gerontologi Vad är det? Definitioner och begrepp Men, vad är då ålder för någonting?

Gerontologi Vad är det? Definitioner och begrepp Men, vad är då ålder för någonting? Gerontologi Vad är det? Definitioner och begrepp Vetenskapen/läran om åldrandet Geron = gammal man logos = lära från uppslagsboken: Gerontologi är läran om den friska ålderdomen och har större betoning

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Rapport om klimatsmart resande

Rapport om klimatsmart resande Rapport om klimatsmart resande SJs rapport om klimatsmart resande Klimatdebatten påverkar svenskarnas resmönster Att resa med tåg har blivit allt mer populärt. Under 2018 ökade tågresorna med SJ med 1,5

Läs mer

MOTION. Muskler. Träning

MOTION. Muskler. Träning MOTION Muskler Oftast när man pratar om muskler så menar man skelettmusklerna, alltså dom musklerna som gör att vi t.ex kan gå,prata osv. Skelettmusklerna täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll

Läs mer

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016

TNS SIFO 2016-04-07 P-1533413 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 1 COM HEM-KOLLEN JUNI 2016 3 VÄLKOMMEN TILL COM HEM-KOLLEN Över 40 procent av de svenska hushållen är idag anslutna till vårt nät, vilket gör att Com Hem i allra högsta grad bidrar till digitaliseringen

Läs mer

Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer?

Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer? Hälsa en uppgift för alla på skolan Vad betyder social bakgrund, livsstil och fysisk aktivitet för hälsa och skolprestationer? Håkan Larsson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH Smak för motion Fysisk

Läs mer

Svenska företag på webben

Svenska företag på webben Svenska företag på webben En rapport om webbnärvaron bland Sveriges företag och hur den uppfyller befolkningens förväntningar Svenska företag på webben 2017 - en rapport från Loopia Innehåll Hemsida eller

Läs mer

United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år.

United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. United Minds har på uppdrag av Brödinstitutet genomfört en kvantitativ undersökning bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. 1043 intervjuer genomfördes under perioden 25/10-1/11 2018. Svaren insamlades

Läs mer

Standard Eurobarometer 90

Standard Eurobarometer 90 Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska

Läs mer

Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25% av svenskarna

Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25% av svenskarna Pressmeddelande 2011-12-14 Skuldkrisen sinkar julklappsbudgeten för 25 av svenskarna Nätbanken Nordnet har genomfört en undersökning inför den stundande julhelgen och frågat svenskarna om sina julklappsinköp,

Läs mer

Mer tillåtande attityd till alkohol

Mer tillåtande attityd till alkohol IQ RAPPORT 2018:1 2017 Mer tillåtande attityd till alkohol trendbrott bland unga? Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Alkoholindex 2017 mer tillåtande syn på berusningsdrickande 6. Ungas attityd 8.

Läs mer

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning

Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning Opinionsundersökning Stockholmarna och sin skärgård. Resultatsammanfattning 18-01-16 Om undersökningen Undersökningen genomfördes mellan 27 december 17 och 9 januari 18 i Kantar Sifos onlinepanel. Målgrupp

Läs mer

Översikt Ungdomarna delas in i sex olika kategorier utifrån om och hur de är fysiskt aktiva. Utfallet av indelningen är följande.

Översikt Ungdomarna delas in i sex olika kategorier utifrån om och hur de är fysiskt aktiva. Utfallet av indelningen är följande. Ungdomsbarometern På uppdrag av Riksidrottsförbundet har Ungdomsbarometern under ett antal år gjort undersökningar kring ungdomars attityder och inställning till idrott och fysisk aktivitet. Under hösten

Läs mer

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien

En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam. DR-monitorn. DR-akademien En undersökning om vad svenskarna tycker om reklam DR-monitorn DR-akademien Vi har låtit TNS Sifo genomföra en telefonundersökning om svenskarnas inställning till reklam. Här bjuder vi på ett axplock ur

Läs mer

Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla.

Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla. Webbserie och diskussionsmaterial om hur sociala medier påverkar vår självkänsla. Hej Vi på Länsförsäkringar driver och är engagerade i en rad olika, lokala samhällsprojekt för unga. Vi gör detta för att

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution

Hälsa, kondition och muskelstyrka. En introdution Hälsa, kondition och muskelstyrka En introdution Roger Sundin och Christoffer Westlund, S:t Olof skola, 2015 Hälsa Vad är hälsa? Äta litet, dricka vatten, roligt sällskap, sömn om natten Käckt arbeta,

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO Vänta inte på att något eller någon ska göra saker enklare för dig. Den perfekta tiden kommer aldrig Fysiska grunder Livet, tidsanvändningen

Läs mer

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage Pressmeddelande 18 maj Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig Kvinnliga anställda upplever mer symptom på stress än sina manliga kollegor. Exempelvis

Läs mer

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering

Unik, avdragsgill friskvård. dna-test för vikthantering Unik, avdragsgill friskvård dna-test för vikthantering Våra unika DNA-analyser ger svar om varje individs unika genetiska förutsättningar för ett ökat välmående och minskat antal sjukdagar. Vikthantering.se

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer