Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr:"

Transkript

1 Beslutad av direktionen Dnr:

2 Innehåll 1. Inledning Övergripande mål för hela verksamheten Strategisk plan för Räddningstjänsten Västra Blekinge Rekrytering av räddningstjänstpersonal i beredskap Skumhantering på övningsfältet Planering inför dynamisk resurshantering Förebyggande verksamhet Effektivisering och utveckling av tillsynsverksamheten Kommunicera med rätt målgrupp på rätt sätt Utbildningsinsatserna ska stärka den enskildes förmåga att förebygga olyckor Skadeavhjälpande verksamhet Gemensam operativ ledningsorganisation i Blekinge län Handlingsplan för fys och hälsa Förmågor hos räddningsstyrkor i förbundet Utveckling av ledningsförmågan i förbundet Räddningsinsatser i hamnar och på fartyg Friska brandmän... 8 Sida 2 (9)

3 1. INLEDNING Räddningstjänsten Västra Blekinges huvudsakliga uppgifter anges i förbundsordningen som beslutas av medlemskommunernas fullmäktigeförsamlingar. I förbundsordningen anges att Räddningstjänsten ska fullfölja de skyldigheter som åvilar medlemskommunerna enligt lag om skydd mot olyckor. Förbundet ska också utöva den tillsyn som åligger kommunerna enligt lag om brandfarliga och explosiva varor och även pröva tillstånd enligt samma lag. I lag om skydd mot olyckor anges att kommunen ska ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst. Utifrån förbundsordningen och de nationella målen har Räddningstjänsten fastställt en vision, en verksamhetsidé samt verksamhetsmål i handlingsprogrammet. Handlingsprogrammet är antaget av kommunalförbundets direktion. Verksamhetsmålen har brutits ner i prestationsmål som årligen fastställs i en verksamhetsplan. I verksamhetsplanen anges årets mål och aktiviteter som ska bidra till en ökad trygghet för kommuninvånaren. Denna verksamhetsplan skall vara ett styrande dokument för Räddningstjänsten under år Här anges vilka aktiviteter och projekt, utifrån ett antal fokusområden, som kommer att genomföras under året och som kommer att utveckla verksamheten. Sida 3 (9)

4 2. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR HELA VERKSAMHETEN 2.1 Strategisk plan för Räddningstjänsten Västra Blekinge Det finns många frågor som Räddningstjänsten måste fundera över inför framtiden. Med ansträngda ekonomier i våra medlemskommuner ökar kraven på att långsiktigt försöka redovisa hur Räddningstjänsten ska formas och lokaliseras. Frågeställningar som bland annat behöver belysas är bemanning, lokalisering och framtida uppdrag. Aktivitet Räddningstjänsten ska senast ha tagit fram en strategisk plan som redovisar verksamhetens troliga utveckling fram till år Planen tas fram på uppdrag av Blekinge Väst. Aktivitet Senast ska en förstudie angående brandstationen i Karlshamn ha tagits fram och redovisats för kommunstyrelsen, som är uppdragsgivare. Förstudien ska redovisa om stationen kan renoveras eller om en nybyggnation är det bästa alternativet. Eventuell samlokalisering med ambulansverksamheten ska inkluderas. Samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlshamns kommun ansvarar för uppdraget och Räddningstjänsten deltar som sakkunniga. Kommunstyrelsen har avsatt 100 kkr. för genomförandet av förstudien. 2.2 Rekrytering av räddningstjänstpersonal i beredskap En stor utmaning för Räddningstjänsten är personalförsörjningen av räddningstjänstpersonal i beredskap. Den långsiktiga trenden är att svårigheterna att rekrytera ökar. Personal slutar i större utsträckning innan pension och fler söker tjänstledighet. Därför finns behov av att arbeta aktivt med rekrytering samt att hitta nya sätt att underlätta för personer som vill jobba som räddningstjänstpersonal i beredskap. Aktivitet Under februari 2016 ska riktade marknadsföringsinsatser i Mjällby och Sölvesborgs insatsområde genomföras. Informationsinsatserna görs i syfte att öka intresset för att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap. Aktivitet Ny preparandutbildning ska genomföras och vara klar senast Aktivitet I syfte att hitta samverkansformer för att underlätta rekrytering av personal i Svängsta, ska fortsatt dialog föras med omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun under Skumhantering på övningsfältet Skum som släckmedel är ett aktuellt debattämne. Beroende på de mer eller mindre negativa effekterna vid användning av skum bör räddningstjänsterna vara återhållsamma med användningen. Det finns situationer och bränder då användning av skum är befogat, men det bör aldrig ske slentrianmässigt utan efter övervägande av andra möjliga metoder och med beaktande av försiktighetsprincipen. Vid fasta anläggningar och vid övningsanläggningar ska skum alltid samlas upp och tas om hand. Sida 4 (9)

5 Aktivitet Under 2016 ska övningsfältet utrustas så att hantering av skum kan ske på ett, ur miljösynpunkt, säkert sätt. 2.4 Planering inför dynamisk resurshantering I syfte att korta insatstider, dvs. tiden från att larm inkommer till Räddningstjänsten tills att insatsen kan påbörjas ute på skadeplatsen, kommer Räddningstjänsten Västra Blekinge att införa dynamisk resurshantering (DRH). DRH innebär att den enhet med rätt förmåga, som på kartan finns närmst händelseplatsen larmas dit. Tidigare larmades närmsta räddningsstation. Troligen kommer systemet att införas Aktivitet I syfte att kunna driftsätta DRH under 2017, kommer planeringsarbete att ske under FÖREBYGGANDE VERKSAMHET 3.1 Effektivisering och utveckling av tillsynsverksamheten Räddningstjänsten ska utöva tillsyn för att tillse att verksamheter och fastighetsägare efterlever Lagen om skydd mot olyckor (LSO) samt Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE). Inträffande händelser, tips från allmänheten samt tidigare tillsynsteman tas i beaktande då ett nytt program för tillsyn skapas. Behov föreligger att utveckla, effektivisera och följa upp tillsynsverksamheten i större utsträckning än tidigare. Aktivitet Under 2016 så ska kompetensen kring tillsynsmetodik öka. Genom interna utbildningar, utifrån MSBs riktlinjer, ska tillsynsarbetet bli mer enhetligt mellan handläggare samt att tillsynsprocessen ska bli tydlig utifrån lagstiftarens perspektiv. Under året ska två interna utbildningar i tillsynsmetodik/tillsynsprocessen genomföras. För att kunna utbyta erfarenheter och ge stöttning i varandras arbete så ska även minst ett möte per månad erbjudas på förebyggandeavdelningen. Aktivitet Under 2016 ska 800 arbetstimmar läggas på arbete med tillsyn. Detta motsvarar omkring tillsyner (LSO och LBE). Dessa timmar inkluderar förberedelsetid samt tid för uppföljningsarbete. Aktivitet Under 2016 ska tre medarbetare genomföra utbildningen Tillsyn A. Efter denna utbildningsinsats har fem personer i den operativa skiftestjänstgöringen tillsynskompetens. Målsättningen är att totalt sex personer skiften ska ha kompetensen. Alla tillsynsförrättare som tjänstgör i skift, ska under 2016 få möjlighet att arbeta med tillsyn dagtid under totalt två veckor var. Aktivitet En tillsynsplan, specifikt för riskanläggningar enligt 2 kap 4 LSO, ska upprättas i början på året och vara klar senast vid Planen ska dels redogöra för rimliga frister vid tillsyn på riskanläggningar, dels beskriva hela tillsynsprocessen för ett specifikt objekt. Utifrån fristerna ska en tillsynsplanering, fem år framåt i tiden, göras. Sida 5 (9)

6 3.2 Kommunicera med rätt målgrupp på rätt sätt Räddningstjänsten ska kommunicera med de som bor, vistas och verkar i våra medlemskommuner i syfte att stärka den enskildas förmåga att hantera olyckor. Det finns ständigt nya budskap som ska förmedlas och det är viktigt att vi finner vägar att nå olika målgrupper på bästa sätt. En målgrupp som kommer att vara prioriterad 2016 är asylsökande. Räddningstjänsten ska aktivt arbeta med att kommunicera med kommuninvånarna via olika sociala medier och genom fysiska möten. Aktivitet En kommunikationsplan ska upprättas för år Planen ska redogöra för de informationsinsatser som ska genomföras under året. Nytt för i år är att kommunikationsplanen ska innehålla tydlig information om syfte och mål med de olika kommunikationsinsatserna baserat på den målgrupp som väljs ut. Planen ska tas fram av en arbetsgrupp och vara klar senast Aktivitet I syfte att öka kommunikationen med medborgaren ska Räddningstjänsten under 2016 kommunicera med minst 5000 personer via fysiska möten som informationsinsatser och extern utbildning. Aktivitet Under 2016 ska aktiviteten på Räddningstjänstens hemsida och i sociala medier öka. Efter halvårsskiftet ska minst två inlägg göras varje vecka i sociala medier. Dessutom ska minst ett inlägg per vecka göras på hemsidan. Aktivitet En ökning av aktiviteten på hemsida och sociala medier kommer troligen innebära en del frågeställningar avseende hur vi uttrycker oss i dessa forum. Ju mer aktiviteten ökar, desto fler frågor kommer dyka upp. En arbetsgrupp bestående av alla administratörer, två från varje skift samt alla RCB, ska utgöra den grupp som hanterar och diskuterar sådana frågor. Gruppen ska ta fram ett förslag på riktlinje och presentera denna senast Aktivitet Vi ska delta i minst en nationell informationskampanj under året. 3.3 Utbildningsinsatserna ska stärka den enskildes förmåga att förebygga olyckor De som bor, vistas och verkar i förbundets medlemskommuner bör ha grundläggande kunskap om hur de skyddar sig mot brand och andra olyckor. Räddningstjänsten arbetar kontinuerligt med att genomföra utbildningar i syfte att stärka den enskildes förmåga att förebygga olyckor, vilket kommer att fortlöpa under Ytterligare utbildningsinsatser som kommer att genomföras under 2016 redovisas i nedanstående aktiviteter. Målgrupperna är verksamhetsutövare för flyktingboenden samt elever i åk 4. Aktivitet Räddningstjänsten ska under 2016 erbjuda riktade utbildningar till verksamhetsutövare för flyktingboenden för att öka kunskapen om brand och brandskydd. Aktivitet Räddningstjänsten ska under 2016 erbjuda alla elever i åk 4 en anpassad utbildning med brand, trafik och/eller drunkning som ledord. Utbildningen ska utvärderas efter halvårsskiftet. Sida 6 (9)

7 4. SKADEAVHJÄLPANDE VERKSAMHET 4.1 Gemensam operativ ledningsorganisation i Blekinge län Ledningsorganisationerna inom räddningstjänsterna i länet skiljer sig till viss del, olikheter finns avseende exempelvis bemanning, rutiner och funktionernas roller. I syfte att skapa en effektivare ledning i länet, med ambitionen att höja kvalitén på ledningsarbetet och nyttja kompetensen optimalt vid insatser, är ett första steg att utreda förutsättningarna för en gemensam ledningsorganisation. Aktivitet Räddningstjänsten ska senast ha genomfört en utredning tillsammans med Räddningstjänsten Östra Blekinge avseende förutsättningarna för en gemensam ledningsorganisation i Blekinge län. 4.2 Handlingsplan för fys och hälsa Utryckningspersonalens fysiska hälsa säkerställs idag genom arbetsprov med EKG-registrering, hälsokontroll och rullbandstest. Kraven för att få tjänstgöra som rökdykare är tydliga enligt AFS 2005:6. Samma tydlighet finns inte för personer i utryckningstjänst som inte tjänstgör som rökdykare. På grund av avsaknad av regelverk är det otydligt hur Räddningstjänsten säkerställer att denna personalkategori har tillräcklig fysisk förmåga att klara utryckningsarbetet. Historiskt sett har det varit otydligt vilka krav, avseende den fysiska förmågan, som Räddningstjänsten ställer vid nyanställning av hel- och deltidspersonal. Även rutiner vid testmoment har sett olika ut olika år. Behov föreligger att besluta om kravnivå vid nyanställning samt att skapa rutiner för tester vid nyanställning av utryckningspersonal. Aktivitet Ett första steg i att ta fram en heltäckande handlingsplan, är att ta fram en plan som omfattar krav och rutiner vid nyanställning. Denna plan, som ska ses som ett delmål till den heltäckande handlingsplanen, ska vara klar senast Hela handlingsplanen, som ska beskriva hur Räddningstjänsten arbetar för att säkerställa att medarbetarna har en god fysisk hälsa samt kunna användas som handledning för uppföljning och åtgärder vid icke godkända kontroller, ska först vara klar Förmågor hos räddningsstyrkor i förbundet Det har genom åren ställts allt högre krav på förmågan hos deltidspersonal som endast övar 50 timmar per år. Behov finns att se över Räddningstjänstens förmåga inom respektive insatsområde samt den totala förmågan i förbundet som helhet. Aktivitet Förmågan inom respektive insatsområde på deltid ska ses över. Arbetet ska ge förslag på förmåga inom de olika insatsområdena där hänsyn ska tas till riskbild och helhet. Arbetet ska rendera i en rapport med förslag på nya/reviderade/avvecklade förmågor samt en strategisk plan för övningsverksamheten på deltid. Rapport med tillhörande strategisk plan ska vara klar senast Sida 7 (9)

8 4.4 Utveckling av ledningsförmågan i förbundet För att Räddningstjänsten skall kunna genomföra insatser på ett så effektivt sätt som möjligt krävs väl utbildade och övade befäl. Räddningstjänsten har sedan tidigare arbetat fram förslag på hur introduktion och övning av befäl bör fungera under åren som kommer. Under 2015 har de första stegen tagits då en fastlagd introduktion införts för nyutbildade insatsledare och styrkeledare är det dags att göra ytterligare förbättringar genom att införa återkommande övningar med syftet att få systematik i vidareutbildningen för befäl. Räddningstjänsten avser att genomföra följande aktiviteter. Aktivitet Samtliga RCB och IL skall tillsammans under sina beredskapsveckor genomföra minst 4 halvdagsövningar. De planerar själva vad som skall övas men inriktningen bör vara kännedom om förbundets riskobjekt, de speciella risker som finns på anläggningarna och handhavande av den egna utrustningen. Aktivitet Samtliga heltidsbefäl skall beredas möjlighet att delta vid orienteringar på minst två av de riskanläggningar (LSO 2:4) som ligger inom förbundets område. Aktivitet Minst en kaderövning med stöd av Firestudio skall genomföras för samtliga styrkeledare (heloch deltid). Aktivitet Två befälsträffar skall genomföras där möjlighet ges att informera/utbilda samtliga befäl i aktuella ämnen inom räddningstjänsten. Befälsträffarna genomförs lämpligtvis vår och höst. 4.5 Räddningsinsatser i hamnar och på fartyg I Blekinge finns ett stort antal hamnar som omfattas av kommunal räddningsinsats enligt lag om skydd mot olyckor. Dessa hamnar hanterar alla förekommande fartyg och laster. Stora färjor med många passagerare, tankfartyg med farligt gods, marina fartyg med vapenlast, mm. I princip kan varje yrkeshamn med kapacitet och lämpliga ankringsplatser bli utsedd till nödhamn vid en akut och extraordinär händelse. Ett flertal av hamnarna i Blekinge har denna kapacitet. En insats på ett fartyg eller i hamnen kan innebära stora utmaningar för en kommun. Behov finns att öka förmågan i länet, genom att samverka och skapa en gemensam plan för denna typ av händelse. Aktivitet Räddningstjänsten ska genomföra ett gemensamt projekt med Räddningstjänsten Östra Blekinge i syfte att öka förmågan vid insatser mot fartygsbrand i hamn. Projektet ska redovisa förslag till åtgärder för att öka förmågan. Projekt samt förslag till åtgärder ska redovisas senast Friska brandmän Forskning visar att gruppen brandmän löper ökad risk att drabbas av vissa allvarliga sjukdomar i jämförelse med den övriga befolkningen. Detta trots att brandmän som grupp betraktat ofta har en sund livsstil och därigenom god hälsa. Skellefteåmodellen (The Swedish Way) är ett exempel på hur det med enkla medel är möjligt att avsevärt förbättra brandmäns arbetsmiljö utan att komplicera arbetet. Skellefteåmodellen gör att brandmän får en möjlighet att minimera exponeringen av främmande ämnen. Under senare år har Räddningstjänsten avsevärt förbättrat den fysiska arbetsmiljön för utryckningsstyrkorna. Behov föreligger att ta ytterligare steg i denna process. Sida 8 (9)

9 Aktivitet I syfte att ytterligare förbättra arbetsmiljön för utryckningsstyrkorna ska en arbetsgrupp formas. Arbetsgruppen ska identifiera problem och undersöka möjligheterna till ytterligare förbättringsåtgärder inom de ramar som ges. Exempelvis måste kostnad/nytta ställas i relation nybyggnation/ombyggnation vid förslag på förbättringsåtgärder. Arbetet sker löpande under 2016 och kan med fördel presenteras vid ledningsgruppsmöten. Sida 9 (9)

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr:

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr: Beslutad av direktionen 2016-12-07 Dnr: 2017-000002 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Övergripande mål för hela verksamheten... 4 2.1 Jämlikhet... 4 2.2 Samarbete mellan administrativa funktioner i länet...

Läs mer

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr:

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr: Beslutad av direktionen 2017-12-06 Dnr: 2018-000086 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Övergripande mål för hela verksamheten... 4 2.1 Civilt försvar... 4 2.2 Jämlikhet... 4 3. Förebyggande verksamhet... 5

Läs mer

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr:

Verksamhetsplan Beslutad av direktionen Dnr: Beslutad av direktionen 2018-12-05 875 Dnr: 2018-001294 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Övergripande mål för hela verksamheten... 4 2.1 Civilt försvar... 4 2.2 Jämlikhet... 4 2.3 Handlingsprogram enligt

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2017.1354.1.4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN ÅR 2018 Beslutad 2018-12-20 Dnr: 2017.1354.1.4.1 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Övergripande fokusområde för hela organisationen... 2

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2018.1302.1.4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN ÅR 2019 Beslutad 2018-12-19 Dnr: 2018.1302.1.4.1 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Övergripande fokusområde för hela organisationen... 2

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2015.1633.1.4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN ÅR 2016 Beslutad vid Direktionsmöte 2015-12-16 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Övergripande fokusområde för hela organisationen... 2 2.1

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund

Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Plan för myndighetsutövning vid Höglandets räddningstjänstförbund Antagen av direktionen 2012-03-16, 6 Bilaga till Handlingsprogram för skydd och säkerhet 1.2 Innehållsförteckning Inledning...3 Tillsynsverksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst Fastställd i Direktion Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2013... 1 Fastställd i Direktion... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Befolkningsstatistik...

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna

Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Protokoll Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Sammanträdesdatum: 20181123 Direktionen Brandkåren Norra Dalarna Plats och tid: KSrummet, Mora, 20181031 kl. 13:0013.30 ande: Lennart Sohlberg (S) Mora, tjänstgörande

Läs mer

Uppföljning av Internkontrollplan 2018

Uppföljning av Internkontrollplan 2018 Uppföljning av Internkontrollplan 2018 Internkontrollplan 2018 Sida 1 Innehåll Bakgrund... 3 1 Ökat antal inkomna myndighetsärenden... 3 2 Förberedelse inom kris och säkerhet... 4 3 Upprätthålla beslutad

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup Meddelande Upprättad: 2019-01-22/JG Godkänd: 2017-12-15/JG Reviderad: Uppföljning av handlingsprogram för LSO för verksamhetsåret 2018 Trelleborgs kommun Syfte

Läs mer

Innehållsförteckning Kvartalsrapport 3 per Höglandets räddningstjänstförbund

Innehållsförteckning Kvartalsrapport 3 per Höglandets räddningstjänstförbund Kvartalsrapport 3 Budgetuppföljning jan september 2016 Innehållsförteckning Kvartalsrapport 3 per 2016-09-30 Höglandets räddningstjänstförbund Delårsresultat med prognos 3 Uppföljning per funktion 4-6

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Räddningstjänsten Västra Blekinge Årsredovisning

Räddningstjänsten Västra Blekinge Årsredovisning 2016 Räddningstjänsten Västra Blekinge Årsredovisning 1 Inledning Tänk att få vara med och bidra till att skapa trygghet för de som bor, vistas och verkar i våra medlemskommuner! Det är en enormt viktig

Läs mer

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats 1(9) Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinjer för räddningsinsats 2016-11-07 KS 140 KS T o m 2019-12-31

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14

Operativa riktlinjer. Beslutad 2014-02-14 Operativa riktlinjer Beslutad 24-2-4 Revideringar Datum Noteringar Utförd av Beslutad av 24-2-4 :a beslutad version HS JK Innehållsförteckning INLEDNING 3 KOMPETENSER FÖR OLIKA BEFATTNINGAR 4 LEDNINGSPRINCIPER

Läs mer

Per Jarring Olycksutredning & Analys

Per Jarring Olycksutredning & Analys Per Jarring Olycksutredning & Analys Medlemskommuner inom Räddningstjänsten Storgöteborg Innevånare: ca 750 000 ( dagtid ca 1 milj) Anställda inom RSG: ca 800 Brandstationer: 12 heltid 6 deltid 7 räddningsvärn

Läs mer

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE

Upprättad av Beteckning/dnr Tillsyn 2019 LSO & LBE 2018-11-09 Upprättad av NM Reviderad av Beteckning/dnr 2018-000786 Kategori/Ver Rapport Fastställd av Granskad av Tillsyn 2019 LSO & LBE Värends Räddningstjänst, Box 1232, 351 12 Växjö Besöksadress: Fagrabäcksvägen

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 708 2016-10-26 Dnr: 2016-001041 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2010-02-08 46 96 Räddnings- och beredskapsutskottet 2010-01-20 4 1 Dnr 10.43-17 febks27 Tillsynsplan 2010 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen

Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för utbildningssamordning Henrik Berglind Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap erfarenheter från första året med nya utbildningen Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

33Budget2016 34VP2016 35OffertKommuninvest 39Information BestämmelseromersättningEnköping BrevfrånEnaCityAB RäddningstjänstenEnköpingHåbo Budget2016 Ansvar Budget2016 Investeringar 9800000 Förbundsledning

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund Dnr 50.2013.00009 sid 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2014-03-14 Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund 1 Namn och säte Karlstadsregionens räddningstjänstförbund är ett

Läs mer

Protokoll. Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund

Protokoll. Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund 1 2 Plats och tid Sollebrunn brandstation, kl. 09:00-11:30 Paragrafer 29-41 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Daniel Filipsson (M) (ordförande) Bengt Hilmersson (C) (vice

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Götaland

Räddningstjänsten Östra Götaland Datum 2018-01-25 Sidan 1 av 11 Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland Direktionen Sammanträdesprotokoll 1/2018 2018-01-25 Plats och tid: Räddningsstation Kvillinge Beslutande: Mari Hultgren

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Inledning VP Verksamhetsplanen för Gästrike Räddningstjänst, bygger på övergripande strategier och mål som är framtagna av ledningsgruppen i syfte att uppnå vad som beskrivs i vårt

Läs mer

Förstudie Räddningstjänsten

Förstudie Räddningstjänsten www.pwc.se PM-rapport Johan Skeri Linnea Grönvold Förstudie Räddningstjänsten Leksands kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte förstudie...

Läs mer

Räddningstjänsten Västra Blekinges Handlingsprogram. Gäller från 2011-07-01

Räddningstjänsten Västra Blekinges Handlingsprogram. Gäller från 2011-07-01 Räddningstjänsten Västra Blekinges Handlingsprogram Gäller från 2011-07-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ÄNDAMÅL VISION, VERKSAMHETSIDÉ OCH MÅL... 2 2.1 NATIONELLA MÅL... 2 2.2 RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser

Räddningstjänsten Väst. ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Räddningstjänsten Väst Några fakta Etablerades 2012 Medlemmar: Varberg och Falkenbergs kommuner 1978 km 2 103 000 invånare 340

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2017.1329.5.1.2.2 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE TILLSYNSPROGRAM ÅR 2018 Beslutade vid Direktionsmöte 2017-12-20 1 Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt

Läs mer

Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden

Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden Tjänsteskrivelse Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2018-11-30 Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden 2015-2018 Förslag till beslut Nerikes Brandkår föreslår direktionen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst 2018 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Värends Räddningstjänst Beslutad av direktionen 2017-11-22 Diarienummer: 2017-00059 INNEHÅLL VERKSAMHETSPLAN 2018 Organisationen... 1 Uppdraget... 2 Direktionens inriktning...

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Handlingsprogram. - gäller från 2015-10-01. Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx

Handlingsprogram. - gäller från 2015-10-01. Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx Handlingsprogram - gäller från 2015-10-01 Beslutad: Reviderad: Dnr: 2015xxxxx Räddningstjänsten Västra Blekinges handlingsprogram INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ÄNDAMÅL VISION, VERKSAMHETSIDÉ

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 784 2017-10-25 Dnr: 2017-001172 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 3 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Rutin för befäl inom RäddSam F

Rutin för befäl inom RäddSam F Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den AB RäddSam F-möte 2014-02-25 2014-02-04 www.raddsamf.se Rutin för befäl inom RäddSam F Syfte Denna rutin fastställer vilka befogenheter

Läs mer

Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund. Verksamhetsplan 2018

Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund. Verksamhetsplan 2018 Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund Verksamhetsplan 2018 Vi söker ständigt bättre sätt att göra ditt liv tryggare Varje dag arbetar vi aktivt och innovativt för att förhindra olyckor. Vi är öppna

Läs mer

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor

Tillsyn och tillsynsvägledning enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (5) Antecknat av Carl Bonde Peter Norlander Mötesdatum 2012-11-21 Mötestid 09.00-15.00 Länsstyrelsen Karin Sigvardsson (enhetschef)

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2017-2019 Kommunstyrelsen Räddnings och Innehåll Budget... 9 Drift... 9 Investeringar... 10 Serviceförklaringar... 11 Kommungemensamma... 11 Vision År 2025 har Bodens kommun genomfört en

Läs mer

Ledningsfilosofi Vision, verksamhetsidé och mål

Ledningsfilosofi Vision, verksamhetsidé och mål Ledningsfilosofi Vision, verksamhetsidé och mål V 4.2, fastställd av direktionen 2011-12-08 Innehåll Inledning... 2 1. Uppdrag... 3 2. Ledningsfilosofi... 4 Värdegrund... 4 Ledningssystem i kvalitet...

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 640 2015-10-28 Dnr: 2015-000999 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATS Ovako Hellefors AB och Ovako Hofors AB i Hällefors ÖSTRA INDUSTRIOMRÅDET HÄLLEFORS Diarienummer: 205/13-300 Antagen av direktion 2013-06-19 Inledning Lagen (1999:381)

Läs mer

SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) kl Catharina Örtendahl Rylid. Närvarande ersättare Christer Johansson Bollebygd

SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) kl Catharina Örtendahl Rylid. Närvarande ersättare Christer Johansson Bollebygd SÖDRA ÄLVSBORGS DIREKTIONSPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Brandstationen Svenljunga kl. 8.30-11.30 Omfning 15-31 Närvarande ledamöter Ulf Sjösten Borås Tord Andersson Borås Torsten Lindh Svenljunga Emma Isfeldt

Läs mer

Handlingsprogram 2011-2014

Handlingsprogram 2011-2014 FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.32) Handlingsprogram 2011-2014 enligt Lag om Skydd mot olyckor (SFS 2003:778) Dokumenttyp Styrdokument Ämnesområde Räddningstjänst, intern säkerhet och krisberedskap Ägare/ansvarig

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 864 2018-10-31 Dnr: 2018-001159 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Tillsynsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella fokusområden är boende, skola, trafik

Läs mer

Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun

Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun Augusti 2010 Harald Jagner Pernilla Lihnell Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Bakgrund och

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst 2019 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Värends Räddningstjänst Beslutad av direktionen 2018-11-22 Diarienummer: 2018-000492 Foto: Carl Carlet, Nyhetsbilden.org INNEHÅLL VERKSAMHETSPLAN 2019 Organisationen...

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen Registrering: Dokument ID: 2017-12-07 STY-2928 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ENKÖPING-HÅBO Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen 19 2017-12-07 1 Verksamhetsidé Räddningstjänsten Enköping-Håbo är ett kommunalförbund

Läs mer

Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Verksamhetsplan Räddningstjänsten Verksamhetsplan 2018-2020 Räddningstjänsten Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan 2018-2020 2(9) 1 Styrkort och mätetal

Läs mer

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB

Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Plan för räddningsinsats avseende Seco Tools AB Enligt Lagen(1999:381)om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor Upprättad 2013-09-23 av Lars Westerfors 1:e stf

Läs mer

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 samt budget för 2016 med ekonomisk plan för 2017 2018 Räddningstjänsten Skåne Nordväst 2015 Diarienummer: Förord Olyckorna ska vara få och små! 2016 års Handlingsprogram/Verksamhetsplan

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2015 2017 Mål 2015 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778 Kommunstyrelsen 2011 02 14 54 100 Räddnings och beredskapsutskottet 2011 01 21 4 7 Dnr 11.82 17 febks19 Tillsynsplan 2011 för räddningstjänsten Luleå enligt Lag om skydd mot olyckor (LSO) SFS 2003:778

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Handlingsprogram. - gäller från Beslutad: Dnr:

Handlingsprogram. - gäller från Beslutad: Dnr: Handlingsprogram - gäller från 2015-11-01 Beslutad: 2015-10-28 Dnr: 20150566 Räddningstjänsten Västra Blekinges handlingsprogram INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ÄNDAMÅL VISION, VERKSAMHETSIDÉ OCH

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Räddningstjänsten Östra Blekinge Räddningstjänsten Östra Blekinge Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt tillsynsprogram skall brandskyddet kontrolleras i byggnader eller andra anläggningar.

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

Uppdrag till VSR. angående räddningstjänstverksamhet

Uppdrag till VSR. angående räddningstjänstverksamhet 2011-12-30 Uppdrag till VSR angående räddningstjänstverksamhet 1 Bakgrund Katrineholms och Vingåkers kommuner har bildat ett kommunalförbund för att bedriva gemensam räddningstjänstverksamhet, Västra Sörmlands

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Datum Sidan 2015-12-10 1 av 6 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av direktionen 2015-12-10 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet TILLSYNSPLANERING 2015, LAG OM SKYDD MOT OLYCKOR OCH LAG OM BRANDFARLIGA- OCH EXPLOSIVA VAROR Tillsynsplanering 2015 Dokumentet Tillsynsplanering 2015, framtaget av räddningstjänsten,

Läs mer

Handlingsalternativ med konsekvensbeskrivning vid reducering av den operativa kapaciteten inom kommunalförbundet Räddningstjänsten Dala Mitt (RDM).

Handlingsalternativ med konsekvensbeskrivning vid reducering av den operativa kapaciteten inom kommunalförbundet Räddningstjänsten Dala Mitt (RDM). 1(6) Datum 2013-05-16 Diarienr Vår referens Ert datum Er referens Förbundschefen Kommunstyrelser Kommundirektörer Kommunkanslier Falu kommun, Borlänge kommun Säters kommun, Gagnefs kommun Handlingsalternativ

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över räddningstjänsten samt hur kommunstyrelse utövar sitt ansvar som krisledningsnämnd.

Kommunstyrelsens uppsikt över räddningstjänsten samt hur kommunstyrelse utövar sitt ansvar som krisledningsnämnd. 2018-03-27 Till Kommunstyrelsen För kännedom Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens uppsikt över räddningstjänsten samt hur kommunstyrelse utövar sitt ansvar som krisledningsnämnd. Kungsör kommuns revisorer

Läs mer

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009

Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Kommunstyrelsen 2009-03-16 71 161 Räddnings- och beredskapsutskottet 2009-01-28 6 9 Dnr 09.145-171 marsks23 Förslag för tillsynsinriktning enligt LSO & LBE för 2009 Ärendebeskrivning Tillsynsplan för 2009

Läs mer

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Gull-Britt Kristersson (Sjöbo) (S) Anette Nistrup administrativ chef 1 4

Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Gull-Britt Kristersson (Sjöbo) (S) Anette Nistrup administrativ chef 1 4 Datum Plats och tid Brandstationen, Metallgatan 2, Ystad 09:00 10:00, 10:15 11:25 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Nils-Evert Erlandsson (Ystad) (C) Fatlum Avdullahu (Tomelilla) (C) Peter Boström

Läs mer

Verksamhetsplan för Räddningstjänsten Västra Blekinge

Verksamhetsplan för Räddningstjänsten Västra Blekinge Verksamhetsplan för Räddningstjänsten Västra Blekinge 2012 1. INLEDNING Kommunen har en rad åtaganden inom hot- och riskområdet. Åtagandena regleras i tre lagstiftningar, lagen (2003:778) om skydd mot

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Datum Sidan 2018-01-30 1 av 6 Verksamhetsplan 2018 Antagen 2017-12-07 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors

Läs mer

Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS

Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-24 175 Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS 2016-175 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Avesta SÖDRA DALARNAS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Fagersta Långshyttan Norberg Hedemora Horndal Fors Postadress: Axel Johnsons väg 70 774 34 AVESTA Tfn: 0226-64 58 00 E-post: sdr@avesta.se Hemsida: wwww.sdrf.nu

Läs mer

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst

Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Handlingsprogram för Västra Sörmlands Räddningstjänst Direktionens vilja 2012-2015 Antaget 2012-04-26 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 2 ANSVAR... 3 OMVÄRLDSBESKRIVNING... 4

Läs mer

Kategori/Ver. Styrdokument Fastställd av Handlingsprogram. Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Kategori/Ver. Styrdokument Fastställd av Handlingsprogram. Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Beteckning/dnr 2017-00044 Kategori/Ver Styrdokument Datum 2017-10-18 Fastställd av Direktionen för Värends Räddningstjänst Handlingsprogram Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Värends Räddningstjänst,

Läs mer

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET Innehållsförteckning Förbundsdirektören har ordet 3 Förvaltningsberättelse 6 Trend- och omvärldsanalys 10 Mål och

Läs mer

Måluppfyllelse för strategiska områden

Måluppfyllelse för strategiska områden Kommunstyrelsen - Räddningstjänsten 2018-2020 Nämndens verksamhetsplan och budgetförslag 1. Måluppfyllelse strategiska områden 2012 2016 Måluppfyllelse för strategiska områden 2016 2015 2014 2013 2012

Läs mer

Verksamhetsplan Beslutad: Reviderad:

Verksamhetsplan Beslutad: Reviderad: Beslutad: 2012-12-12 462 Reviderad: Innehåll 1. Inledning... 3 2. Organisation... 3 3. Stöd till enskilda... 4 3.1 Sårbara grupper... 4 3.2 Barn och unga... 5 3.3 Klimatanpassning... 6 3.4 Publika evenemang...

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018 Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund 2018 Inledning SÄRF:s vision Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla ska genomsyra allt vårt arbete. Under handlingsprogramperioden 2016-2019 ska SÄRF fortsätta

Läs mer

Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst. angående räddningstjänstverksamhet

Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst. angående räddningstjänstverksamhet Uppdrag till Västra Sörmlands Räddningstjänst angående räddningstjänstverksamhet Reviderad 2015 1 Bakgrund Katrineholms och Vingåkers kommuner bildade 1999 kommunalförbundet Västra Sörmlands Räddningstjänst

Läs mer

Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun ,KF 120

Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun ,KF 120 Förebyggande insatser Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun 2015-12-14,KF 120 Innehåll Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 5

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 OCH TILLSYNSPLAN 2012-2014 Räddningstjänsten 2012-08-03 Kommunstyrelsen 2012-10-10 198 Dokumentet Brandförebyggande

Läs mer