Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Räddningstjänsten"

Transkript

1 Verksamhetsplan Räddningstjänsten

2 Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

3 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten 1.1 Uppdrag För att bidra till att kommunens vision uppnås och ge våra medborgare ett tryggt och säkert liv har räddningstjänsten och dess verksamhet en självklar och framträdande roll i kommunen. Räddningstjänsten ska arbeta förebyggande för att minska antalet olyckshändelser i samhället samt stödja medborgare, företag och organisationer så att de har god förmåga att själva hantera risker och olyckor. Dessutom ansvarar räddningstjänsten för verksamhet som syftar till att vid olyckshändelser hindra och begränsa skador på människor, egendom och miljö. 1.2 Verksamhet Räddningstjänsten ska planeras och organiseras så att räddningsinsatser kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. Arbetet ska leda till ett bättre skydd och höjd säkerhet. Grundsynen ska vara att riskkällor i första hand elimineras och i andra hand reduceras och som sista åtgärd får den skadeavhjälpande verksamheten rycka ut. Räddningstjänstens verksamhet har tidigare till stor del koncentrerats på det skadeavhjälpande arbetet. De förändringar som sker i samhället medför också förändrade krav på räddningstjänsten och för att möta dessa krav sätts förebyggande arbete allt mer i fokus. Räddningstjänstens risk- och säkerhetsavdelning handlägger frågor rörande säkerhet, riskhantering, försäkringar, säkerhetsskydd, hot, krisplanering och annat förebyggande risk- och säkerhetsarbete. Den skadeförebyggande verksamheten ska i takt med samhällets utveckling förebygga nya och förändrade risker. Detta sker genom lagstadgad tillsyn och genom brandteknisk information, rådgivning samt utbildning riktad till företag, förvaltningar, organisationer och medborgare. För att långsiktigt utveckla den skadeförebyggande kunskapsnivån inom olika samhällssektorer beaktas särskilt information och utbildning riktad till barn och ungdomar, samt insatser mot bostadsbränder. Den skadeavhjälpande verksamheten ska följa samhällets utveckling och inventera gamla, nya eller förändrade risker. När riskerna är kända ska resurser skapas, samt tekniskt, taktiskt och arbetarskyddsmässigt kunnande tillföras verksamheten för att avvärja eller begränsa skador på liv, egendom och miljö. Budget för år Kommunbidrag, tkr Investeringsplan, tkr Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

4 Sammanställning över kommunfullmäktiges, kommunstyrelsen och räddningstjänstens mål Mål 2018 Minska identifierad ojämställdhet i verksamheten, jämfört med 2016 Öka andelen nyanlända, med fokus på kvinnor, som får ett arbete eller en studieplats i samhället, jämfört med 2016 Till 2019 ska klimatpåverkan från verksamheternas egna resor minska med minst 20 % jämfört med 2016 Trygghet, välbefinnande och delaktighet ska öka hos Luleå kommuns äldre befolkning Tiden till att en effektiv räddningsinsats påbörjas ska bibehållas eller minska Antalet bränder i bostäder ska minska Nyanländas kunskaper inom brandskydd ska öka Medarbetarnas ska ha en god hälsa och en god arbetsmiljö = Kommunfullmäktiges mål, = Kommunstyrelsen och räddningstjänstens mål 1.3 Styrkort Minska identifierad ojämställdhet i verksamheten, jämfört med 2016 Andelen tillsvidareanställda kvinnor i % inom räddningstjänsten ska bibehållas eller öka mot målet att räddningstjänsten ska vara en jämställd arbetsplats år Genomföra jämställdhetsanalyser inom räddningstjänstens verksamhet. 9,7 % Nyckeltal och verksamhetsmått ska vara uppdelade på kvinnor och män samt, pojkar och flickor, om det är möjligt. Ta fram ett 0-värde genom jämställdhetsanalyser. Räddningstjänstens tjänsteskrivelser och beslutsunderlag ska vara jämställdhetsintegrerade enligt SKL:s vägledning. Arbeta för att öka kunskapsnivån om jämställdhet hos räddningstjänstens medarbetare. Genomföra en enkät avseende upplevd service. Genomföra aktiviteter i syfte att rekryterar fler kvinnor till Räddningstjänsten. Efter insatser vid olyckor ska enkäter genomföras till de olycksdrabbade när det är möjligt på grund av gällande sekretessbestämmelser. Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

5 Öka andelen nyanlända, med fokus på kvinnor, som får ett arbete eller en studieplats i samhället, jämfört med 2016 Till 2019 ska klimatpåverkan från verksamheternas egna resor minska med minst 20 % jämfört med 2016 Koldioxidutsläpp vid tjänsteresor Ta fram inköpsstatistik avseende inköpt mängd bränsle. Vid samtliga möten överväga om de kan genomföras med distansteknik. Trygghet, välbefinnande och delaktighet ska öka hos Luleå kommuns äldre befolkning Under 2018 utföra ca 2000 hembesök med inriktning mot brandvarnare samt information till boende i flerfamiljhus, radhus och villa. Tiden till att en effektiv räddningsinsats påbörjas ska bibehållas eller minska Mäts genom responstid för utryckningar avseende trafikolycka, brand i byggnad och drunkningar. Säkerställa räddningstjänstens operativa tillgänglighet genom analyser av responstiden avseende trafikolycka, brand i byggnad och drunkning. Ta fram förslag på nya arbetssätt för operativ förmåga inklusive konsekvens- och organisationsanalys. I länssamverkan genomföra översyn av automatlarmshanteringen. Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

6 Antalet bränder i bostäder ska minska Bränder i bostad per invånare. 0,77 Delta i den nationella kampanjen Aktiv mot brand. Under 2018 utföra tillsyner i flerbostadshus enligt tillsynsplan, 20 stycken. Under 2018 utföra ca hembesök med inriktning mot brandvarnare samt information till boende i flerbostadshus, radhus och villa. Under skolåret erbjuda utbildning/information till årskurs 2 i kommunen. Under skolåret erbjuda utbildning/information till årskurs 8 i kommunen. Delta och informera vid publika arrangemang. Planera myndighetsverksamheten utifrån nollvisionen (Nationell strategi för stärkt brandskydd). Nyanländas kunskaper inom brandskydd ska öka Andel genomförda informationer på boenden för ensamkommande barn. Aktiviteten har inte genomförts under 2016 så uppgifter om saknas. Räddningstjänsten ska tillsammans med Arbetsmarknadsförvaltningen, Polisen med flera delta i den samhällsinformation som ges till nyanlända. Aktiviteter riktade till boenden med ensamkommande barn, t ex studiebesök och prova-på. Medarbetarnas ska ha en god hälsa och en god arbetsmiljö Nyckeltalet för frisknärvaro ska bibehållas eller öka. 80,49 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

7 Nyckeltal för sjukfrånvaro ska bibehållas eller minska. 4,17 Antalet tillbudsrapporter ska bibehållas eller minska. 4,00 Antalet arbetsskadeanmälningar ska bibehållas eller minska. 2,00 Räddningstjänsten ska genomföra aktiviteter i syfte att bli en hälsodiplomerad arbetsplats. 1.4 Drift Bokslut 2016 Prognos Intäkter Kostnader Nettokostnader Kommunbidrag Resultat Specificerade nettokostnader: Verksamhet 881 Räddningstjänst Summa (tkr) Planerade förändringar: Verksamhet 881 Räddningstjänst Överskottsmål 2017, 1 %, avdraget i kommunbidraget ovan Effektiviseringar, 1 % per år, avdraget i kommunbidraget ovan Summa (tkr) Förklaring till verksamhetsförändringar: Några beslut om hur de kommande årens effektiviseringar ska hanteras inom räddningstjänsten är ännu inte tagna. Hösten 2017 kommer en utredning att påbörjas avseende organisation och arbetssätt. Utredningen kommer bl a att resultera i ett nytt handlingsprogram för Räddningstjänst. Målet är att behålla nuvarande förmåga för räddningsinsatser och förebyggande arbete. Detta förväntas kunna ske bl a genom en flexibel organisation där medarbetare kan nyttjas i flera roller och funktioner samt en dynamisk beredskapsproduktion innebärande bl a en anpassning till aktuell riskbild (tid på dygn, vecka, månad, år, och särskilda händelser). Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

8 Under hösten 2020 är avsikten att räddningstjänsten ska flytta in i en ny brandstation. En del av de förslag som blir resultatet av utredningen kommer inte att vara möjliga att genomföra förrän räddningstjänsten är inflyttad på den nya stationen. Att räddningstjänsten går från två heltidsbemannade stationer till en station kommer också att påverka verksamheten. Inflyttningen i en ny brandstation kommer också att medföra högre kostnader i form av lokalhyra samt kapitalkostnader för lokalutrustning och andra inventarier mm som behövs på den nya brandstationen. Även andra driftkostnader kan tillkomma. Räddningstjänsten har i sin planering utgått i från att förvaltningen kommer att erhålla tillskott till kommunbidraget för att klara ovanstående kostnader och att det kommunbidrag som går till verksamhet i dag kommer kvarstå på samma nivå i framtiden. Myndighetsutövningen har förändrats vilket har medfört att dagens taxor inte täcker den kostnad som myndighetsutövningen medför. En översyn av taxorna för myndighetsutövning kommer därför att påbörjas under Översynen sker i samverkan med den länssamverkan som bedrivs mellan räddningstjänsterna i Norrbotten. 1.5 Investeringar Bokslut 2016 Prognos Inkomster Utgifter Nettoinvesteringar Specifikation per område: Verksamhet 881 Räddningstjänst Investeringar per projekt Höjdfordon Personbil 379 Personbil 379 Övningsanläggning RUC 917 Räddnings- och skyddsutrustning Personbil 400 Personbil 400 FIP-bil 700 Tilldelad budget 700 Summa (tkr) Planerade investeringar År 2020 är den tilldelade budgeten 700 tkr. Räddningstjänsten har tidigare uppgett önskemål om att investera i en tankbil för tkr under detta år. Kapitalkostnaden för denna beräknas rymmas inom den befintliga ramen. Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

9 Under år 2020 är planen att räddningstjänsten ska flytta till en ny brandstation. Investeringskostnaden för denna är i dagsläget inte känd. I samband med att räddningstjänsten kommer att flytta till en ny brandstation tillkommer ett behov av investeringar för lokalutrusning t ex slangtvätt och liknade som inte ingår i byggnadsinvesteringen. Även investeringar i form av möbler, teknik och annat tillkommer. Kostnaden för detta är inte känd i dagsläget. Räddningstjänsten, Verksamhetsplan (9)

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2017-2019 Kommunstyrelsen Räddnings och Innehåll Budget... 9 Drift... 9 Investeringar... 10 Serviceförklaringar... 11 Kommungemensamma... 11 Vision År 2025 har Bodens kommun genomfört en

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018 Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund 2018 Inledning SÄRF:s vision Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla ska genomsyra allt vårt arbete. Under handlingsprogramperioden 2016-2019 ska SÄRF fortsätta

Läs mer

Budget- och verksamhetsplan 2014

Budget- och verksamhetsplan 2014 Budget- och verksamhetsplan 2014 med mål och aktiviteter samt investeringsbudget 2014 Godkänd av direktionen 2014-01-31 2 Budget- och verksamhetsplan 2014 1 Förbundet Jämtlands Räddningstjänstförbund styrs

Läs mer

Måluppfyllelse för strategiska områden

Måluppfyllelse för strategiska områden Kommunstyrelsen - Räddningstjänsten 2018-2020 Nämndens verksamhetsplan och budgetförslag 1. Måluppfyllelse strategiska områden 2012 2016 Måluppfyllelse för strategiska områden 2016 2015 2014 2013 2012

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2009-2011 Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Inledning 3 Omvärldsanalys 4 Verksamhetsidé 4 Samhällsutveckling 5 En bra livs- och boendemiljö 5 Verksamhet 6 Nöjda medborgare

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Styrkort och mätetal Nämnder 1.1 Uppdrag Barn- och utbildningsnämnden har ansvaret för Luleå kommuns skolväsende från förskola och grundskola till gymnasieskola.

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2012-2014 Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 9 Drift

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2013 Kommunstyrelsen Räddning- och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 8 Drift

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Per Datum 2015-11-06 Diarienummer KSN-2015-1931 Kommunstyrelsen Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lag (2003:778) om skydd

Läs mer

Nyckeltal. Räddningstjänsten

Nyckeltal. Räddningstjänsten Nyckeltal Räddningstjänsten Sammanfattning Räddningstjänst Kvalitet Resurser Slutsats Antal utvecklade bränder Antal personer utbildade i att förebygga/ hantera bränder eller andra olyckor Responstid från

Läs mer

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS Viktiga förändringar Året har fortsatt att präglas av den nya lagen, Lagen om skydd mot olyckor. Inom det förebyggande arbetet bedrivs arbetet enligt tillsynsmodellen

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst Fastställd i Direktion Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2013... 1 Fastställd i Direktion... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Befolkningsstatistik...

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur- och fritidsnämnden

Verksamhetsplan Kultur- och fritidsnämnden Verksamhetsplan 2011-2013 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsplanering 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter 5 Budget 6 Drift

Läs mer

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET Innehållsförteckning Förbundsdirektören har ordet 3 Förvaltningsberättelse 6 Trend- och omvärldsanalys 10 Mål och

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2013-2015 Kommunstyrelsen Räddning - och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar 3 Verksamhetsplanering 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Planerad verksamhet och aktiviteter

Läs mer

33Budget2016 34VP2016 35OffertKommuninvest 39Information BestämmelseromersättningEnköping BrevfrånEnaCityAB RäddningstjänstenEnköpingHåbo Budget2016 Ansvar Budget2016 Investeringar 9800000 Förbundsledning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen Registrering: Dokument ID: 2017-12-07 STY-2928 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ENKÖPING-HÅBO Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen 19 2017-12-07 1 Verksamhetsidé Räddningstjänsten Enköping-Håbo är ett kommunalförbund

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Räddningstjänsten- nyckeltal

Räddningstjänsten- nyckeltal Räddningstjänsten- nyckeltal Sammanfattning Eftersom Räddningstjänsten utreds som ett eget område under Samverkansutredningen, har vi bara ytligt berört nyckeltal för Räddningstjänsten vad gäller ekonomi

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

2016 Verksamhetsplan och budget

2016 Verksamhetsplan och budget Ärende: Verksamhetsplan och budget 2016. Med mål och aktiviteter samt investeringsbudget 2016-2017. Diarienummer: 2015-xxxxxx Beslutad: Direktionen 2015-11-25 XX 2016 Verksamhetsplan och budget Värends

Läs mer

Räddningsnämnden (8) Kommunhuset i Klippan, kl

Räddningsnämnden (8) Kommunhuset i Klippan, kl KLIPPANS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Räddningsnämnden 2009-09-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Klippan, kl 13.30-13.50 Beslutande Bengt Svensson, ordförande Bengt Alfredsson

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHET OCH EKONOMI EFTER 8 MÅNADER VISION ETT TRYGGT OCH SÄKERT SAMHÄLLE UPPDRAG Räddningstjänsten Karlstadsregionen ska aktivt stödja och

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Karl-Johan Daleén 2019-03-08 KS 2019/0159 Tel 0480-45 75 30 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Tillräcklig och likvärdig räddningstjänst

Läs mer

Delårsuppföljning mars/april 2019

Delårsuppföljning mars/april 2019 Handläggare: Elisabeth Samuelsson Lundkvist Mikael Datum: 2019-04-22 Diarienummer: RÄN-2019-0063 Räddningsnämnden Delårsuppföljning mars/april 2019 Förslag till beslut Räddningsnämnden föreslås besluta

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden. Räddningstjänsten. Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018

Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden. Räddningstjänsten. Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018 Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden Räddningstjänsten Presentation för budgetberedning verksamhetsår 2016-2018 Hur gick det 2014? Belopp i kkr Budget 2014 Bokslut 2014 Avvikelse Bokslut 2013 Intä kter -5 283-5

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi

Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi Miljöskyddsnämndens Flerårsstrategi 2014-2016 1 Innehållsförteckning Övergripande verksamhetsbeskrivning... 3 Nämndens åtagande... 4 Nyckeltal... 5 Internkontroll... 6 Driftbudget... 8 Investeringsbudget...11

Läs mer

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING LSO-MÅLSTYRD LAGSTIFTNING skapat nya behov i tillsynen - Stort mått av uppföljning och utvärdering ÅRSUPPFÖLJNING LSO KOMMUNER OCH LST Kontroll av preciserade

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ

Räddar räddningstjänsten. liv vid brand i byggnad? RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ RESULTATSEMINARIUM BRÄNDER I BOENDEMILJÖ Räddar räddningstjänsten v liv vid brand i byggnad? MARCUS RUNEFORS, AVDELNINGEN FÖR BRANDTEKNIK, LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MSB BRANDFORSK RISE MALMÖ UNIVERSITET

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup Meddelande Upprättad: 2019-01-22/JG Godkänd: 2017-12-15/JG Reviderad: Uppföljning av handlingsprogram för LSO för verksamhetsåret 2018 Trelleborgs kommun Syfte

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning- och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddning- och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2010-2012 Kommunstyrelsen Räddning- och beredskapsförvaltningen Inledning 3 Omvärldsanalys 4 Verksamhetsidé 4 Samhällsutveckling 5 Trygg och trivsam kommun 5 Verksamhet 6 Nöjda medborgare

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 24-26 Kommunstyrelsen Räddnings- och beredskapsförvaltningen Innehållsförteckning Styrkort 3 Vision Boden år 2020 3 Verksamhetsidé 3 Perspektiv - Samhällsutveckling 3 Perspektiv - Verksamhet

Läs mer

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund En tryggare boendemiljö HEMBESÖK Varför hembesök? 90 % av alla dödsbränder sker i bostaden. 73 % av alla omkomna i bränder avlider innan räddningstjänsten anländer. 2007 saknades fungerande brandvarnare

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET

FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET Innehållsförteckning Förbundsdirektören har ordet 3 Förvaltningsberättelse 6 Trend och omvärldsanalys 7 Mål och måluppföljning verksamhetsåret 2017 8 Utfall verksamhetsår 2017

Läs mer

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 Budget och verksamhetsplan 2013, samt plan 2014-2015 2012-10-15 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 2012-10-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Ekonomi... 6 2.1 Ekonomiska förutsättningar...

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan Socialnämnd

Verksamhetsplan Socialnämnd Verksamhetsplan 2019 Socialnämnd Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 3 1.1 Uppdrag... 3 1.2 Verksamhet... 3-4 1.3 Styrkort... 4-7 1.4 Drift... 8 1.5 Investeringar... 9 Socialnämnd, Verksamhetsplan

Läs mer

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden

Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Socialnämnden Komplettering av nämndstyrkort och internbudget Innehållsförteckning Inledning... 3 Styrkort... 3 Verksamhetsidé... 3 Mål, mätetal och målvärden... 3 Nämndens strategier till målen... 4 Kommentar till

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2014 2016 Mål 2014 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Kallelse/Underrättelse

Kallelse/Underrättelse Datum 2019-05-02 Kallelse/Underrättelse Direktionens arbetsutskott Västra Sörmlands Räddningstjänst Tid: Onsdag 8 maj kl 14.00-16.00 Plats: Brandstationen, Bievägen i Katrineholm konferensrum Vingåker.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Räddningsnämndens material till Uppsala kommuns perioduppföljning januari - april 2015.

Räddningsnämndens material till Uppsala kommuns perioduppföljning januari - april 2015. Handläggare: Datum: Diarienummer: Göran Carlsson 2015-05-20 RÄN-2015-0368 Mikael Lundkvist Räddningsnämnden Räddningsnämndens material till Uppsala kommuns perioduppföljning januari - april 2015. Förslag

Läs mer

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR)

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) Sida 1(5) 2017-11-23 Budgetförslag 2018 och plan för 2019 2021 inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) (1 bilaga, Förslag budget 2018, plan 2019-2021, Gästrike Räddningstjänst) Förbundsordning

Läs mer

Räddningstjänstens operativa förmåga

Räddningstjänstens operativa förmåga Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Räddningstjänstens operativa förmåga Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänst 2017-2021 1 Räddningstjänstens operativa förmåga Inledning Operativ förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018-2020 Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Hovskär 0707 390905

Läs mer

2016 Verksamhetsplan och budget

2016 Verksamhetsplan och budget Ärende: Verksamhetsplan och budget 2016. Med mål och aktiviteter samt investeringsbudget 2016-2017. Diarienummer: 2015-00067 Beslutad: Direktionen 2015-11-25 86 2016 Verksamhetsplan och budget Värends

Läs mer

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 samt budget för 2016 med ekonomisk plan för 2017 2018 Räddningstjänsten Skåne Nordväst 2015 Diarienummer: Förord Olyckorna ska vara få och små! 2016 års Handlingsprogram/Verksamhetsplan

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Kommunledningskontoret Ordförande: Cecilia Lind Förvaltningschef: Eva Hallberg Ekonomi och verksamhet Prognos och analys av driftutfall Kommunledningskontoret prognostiserar ett underskott på 0,4 miljoner.

Läs mer

brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius

brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius www.raddning.com Sida 1 Plats och tid ande brandstationen i Sölvesborg Per-Olof Larsen Jan Maltestam Bengt-Åke Karlsson Lars Andersson Berith Gustavsson Torsten Cairenius Ej tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Arbetsmarknadsnämnden Datum 2016-05-14 Delårsrapport 1-2016 Arbetsmarknadsnämnden Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Enligt Migrationsverkets prognoser

Läs mer

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till

Säkerhetspolicy. för Katrineholms kommun. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ. Katrineholms kommun \. Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Förslag till Kommunstyrelsens handling nr 18/2009 cjrj0: qq g' Katrineholms kommun \. -KS/&0ô021b 3-ÓDVJ Förslag till Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun 2009-03-02 Säkerhetspolicy för Katrineholms kommun Syfte

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2015 2017 Mål 2015 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Räddningstjänsten Väst

Räddningstjänsten Väst Räddningstjänsten Väst ett kommunalförbund för skydd mot oönskade händelser Gun Blomfelt Fredrik Åkesson Lättare locka undersköterskor med utökat uppdrag Vision, verksamhetsidé och slogan Vår vision som

Läs mer

Uppföljning av Internkontrollplan 2018

Uppföljning av Internkontrollplan 2018 Uppföljning av Internkontrollplan 2018 Internkontrollplan 2018 Sida 1 Innehåll Bakgrund... 3 1 Ökat antal inkomna myndighetsärenden... 3 2 Förberedelse inom kris och säkerhet... 4 3 Upprätthålla beslutad

Läs mer

Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP

Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP 2018-03-01 1 (6) SN 27 2018 Budgetskrivelse, budget 2019 OCH VEP 2020-2023. Verksamhetsbeskrivning Socialnämndens verksamhetsområde är till största delen lagstyrd är en verksamhet som pågår dygnet runt

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Datum 2018-11-28 1 av 5 Verksamhetsplan 2019 Antagen 2018-12-06 2 av 5 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors behov

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde

Dnr SN Tertial Servicenämnden. Tertial behandlad på Servicenämndens sammanträde Dnr SN -00063 Tertial 1 Servicenämnden Tertial 1 behandlad på Servicenämndens sammanträde -05-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Strategiska målområden - indikatorer och uppdrag... 3 2.1 Ekologisk

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Valnämndens budget år 2020.

Valnämndens budget år 2020. Saier Yousef Handläggare 033 357069 SKRIVELSE Datum 2019-09-03 Instans Dnr VAL 2019-00022 1.1.3.0 Sida 1(1) s budget år 2020. s beslut Godkänna s budget för år 2020 och översända den till Kommunfullmäktige.

Läs mer

Räddningsnämndens underlag till Uppsala kommuns årsredovisning 2015.

Räddningsnämndens underlag till Uppsala kommuns årsredovisning 2015. Handläggare: Datum: Diarienummer: Göran Carlsson 2016-02-08 RÄN-2016-0057 Mikael Lundkvist Räddningsnämnden Räddningsnämndens underlag till Uppsala kommuns årsredovisning 2015. Förslag till beslut att

Läs mer

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Direktiv budget 2018 DIREKTIV OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Karlsborgs kommun Direktiv budget 2018 Bakgrund I och med att Karlsborgs kommun från budget 2017 införde en ny budgetprocess, utgår direktiven nu ifrån ekonomikontoret. Observera att direktiven kan komma

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016

ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016 ÅRSREDOVISNING I KORTHET 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Det här är en kortversion av vår årsredovisning Om du vill läsa hela dokumentet så finns det på raddningkarlstad.se Sid 4 Sid 5 Sid 7 Sid 8 Sid 11 Sid

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Seminarium SAMBRUK Stockholm 20-21 oktober 2014

Seminarium SAMBRUK Stockholm 20-21 oktober 2014 Seminarium SAMBRUK Stockholm 20-21 oktober 2014 Ann Malmström, divisionschef Social omsorg Kristina Silverarfve, enhetschef Social omsorg Susanne Arnberg, stabschef Tekniska divisionen Stefan Ekholm, räddningschef

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

Verksamhetsplan och budget

Verksamhetsplan och budget Ärende: Verksamhetsplan och budget 2015 med mål och aktiviteter samt investeringsbudget 2015-2017 Diarienummer: 2014-001675 Beslutad: Direktionen 2014-11-26 71 2015 Verksamhetsplan och budget Innehåll

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET. Värends Räddningstjänst 2019 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET Värends Räddningstjänst Beslutad av direktionen 2018-11-22 Diarienummer: 2018-000492 Foto: Carl Carlet, Nyhetsbilden.org INNEHÅLL VERKSAMHETSPLAN 2019 Organisationen...

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer