Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun"

Transkript

1 Uppföljning av tidigare genomförd granskning av Räddningstjänsten (tidigare Brandförsvaret) Falkenbergs kommun Augusti 2010 Harald Jagner Pernilla Lihnell

2 Innehåll 1. Sammanfattning Bakgrund och revisionsfråga Revisionsmetod Uppföljning av tidigare gjorda iakttagelser Vision och mål för organisationen Mål för organisationen Verksamhetsberättelser och god ekonomisk hushållning Räddningstjänstens organisation Brandmannaorganisationen Ledning och styrning Kvalitetssäkring av rutiner Brandförsvarets hemsida Lagen om skydd mot olyckor (LSO) Riskanalys och handlingsprogram Övnings- och utbildningsverksamhet Övnings och utbildningsverksamhet Personal Över- och fyllnadstid Rutin vid billån Brandförsvar Förebyggande brandförsvar Extern utbildning Statistik Larm... 15

3 1. Sammanfattning Deloitte har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Falkenbergs kommun gjort en uppföljning av Revisionsrapport - Brandförsvaret Falkenbergs kommun som avser en gransknig som utfördes under Syftet med granskningen är att översiktligt granska hur Räddningstjänsten har hanterat och åtgärdat de påtalade brister och identifierade förbättringsområden som belysts i revisionsrapporten daterad den Flera av de iakttagelser som togs upp i rapporten har Räddningstjänsten arbetat kontinuerligt med och flera av iakttagelserna är antingen helt eller delvis åtgärdade. De områden där förbättringsområden fortfarande kvarstår är framförallt inom: Mål för organisationen Det kvarstår en del arbete för att få målen mer verksamhetsinriktade istället för att enbart utgöras av prestationsmål. Verksamhetsberättelser och god ekonomisk hushållning Viss information i verksamhetsberättelserna avseende det utförda brandskyddet saknas samt att Räddningstjänsten valt att ej kommentera något avseende räddat värde i kronor i verksamhetsberättelsen. Brandmannaorganisationen Det råder fortfarande viss osäkerhet kring ansvarsområden mellan olika tjänster, vilken dels beror på att funktionsbeskrivningarna behöver kommuniceras ut bättre i organisationen samt att det har varit ett flertal organisatoriska förändringar under kort tid som skapat osäkerhet kring befattningarna. Ledning och styrning I och med omorganisationen så har frågan avseende att finna en gemensam värdegrund arbetats aktivt med och det har blivit bättre. Dock finns det en hel del arbete som kvarstår för att känna att hela personalen står med en gemensam värdegrund. Kvalitetssäkring av rutiner Tidigare har det noterats att utryckningen har haft en tydlig organisation samtidigt som organisationen i övrigt upplevdes som något otydlig. Efter de organisatoriska förändringar som har skett och genom omfördelning av ansvar mellan befattningar upplevs situationen snarare som den omvända. Idag råder det viss osäkerhet kring ansvarsfördelningen mellan styrkeledare och insatsledare. Brandförsvarets hemsida Räddningstjänsten har fortfarande ingen egen portal och det kan vara lite svårt att hitta rätt. För att göra informationen mer lättillgänglig för besökarna kan det (1)

4 vara lämpligt att lägga till rubriken trygghet och säkerhet på startsidan på kommunens hemsida vilken direkt ska koppla vidare till brandförsvarets hemsida. Riskanalys och handlingsprogram Brandskyddsprotokoll med anmärkningar bör gå vidare till kommunstyrelsen för tillstyrkan eller avslag, vilket tidigare ej har varit fallet. Rutinen har till viss del förbättrats men fortfarande hanteras flertalet av anmärkningarna som uppkommer i tillsynsarbetet på tjänstemannanivå. Rutin för billån Rutinen för billån är oförändrad. Ledningen anser inte att körjournaler behövs då bilarna enbart ska användas i tjänsten. Då det enbart är ett fåtal bilar anser Räddningstjänsten att kontrollen över dessa vara god. Förebyggande brandförsvar Frågeställningen kring ansvar då en brandskyddsgenomgång har utförts och protokollförts av fastighetsägaren eller dennes representant kvarstår. Detta är en generell problematik för hela Räddningstjänsten och inget som kan utredas lokalt. Ansvarsfrågan ställs på sin spets först då något tillbud har inträffat och rättsväsendet tar ställning. (2)

5 2. Bakgrund och revisionsfråga Deloitte har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Falkenbergs kommun gjort en uppföljning av Revisionsrapport - Brandförsvaret Falkenbergs kommun som avser en gransknig som utfördes under Syftet med granskningen är att översiktligt granska hur Räddningstjänsten har hanterat och åtgärdat de påtalade brister och identifierade förbättringsområden som belysts i revisionsrapporten. Förbättringsområden var framförallt inom nedanstående områden och iakttagelserna finns beskrivna med kursiv text i början av varje kapitel: Vision och mål för organisationen Mål för organisationen Verksamhetsberättelse och god ekonomisk hushållning Räddningstjänstens organisation Brandmannaorganisationen Ledning och styrning Kvalitetssäkring av rutiner Brandförsvarets hemsida Lagen om skydd av olyckor Riskanalys och handlingsprogram Övnings och utbildningsverksamheten Övnings och utbildningsverksamheten Personal Övertid Rutin vid billån Brandförsvar Förebyggande brandförsvar Extern utbildning Statistik Larm (3)

6 3. Revisionsmetod Uppföljning av den tidigare utförda revisionsrapporten har utförts genom att vi har följt upp de förbättringsområden som noterats i den tidigare rapporten. Uppföljningen har skett genom intervjuer med chef för Räddningstjänsten, operativ chef, brandingenjör, övningsansvarig, insatsledare och administrativ assistent. 4. Uppföljning av tidigare gjorda iakttagelser Nedan följer en genomgång av iakttagelser från tidigare utförd granskning och hur Räddningstjänsten har hanterat dessa. I slutet av varje avsnitt finns en slutsats avseende vilka iakttagelser som fortfarande kvarstår och som därmed behöver hanteras av Räddningstjänsten. 4.1 Vision och mål för organisationen Mål för organisationen Vi anser att styrningen och ledningen av brandförsvaret via Trafik- och räddningstjänstutskottet kunnat utövas tydligare, då det bl a saknas mätbara verksamhetsmål. Politiken sätter numera upp mål för verksamheten och gör tillsyn på kommunens handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor. Uppföljning av politikens mål sker genom medborgarenkäter som utförs vartannat år. Senaste undersökningen gjordes i slutet av Denna undersökning visade att Räddningstjänsten i Falkenberg hade fått ökat förtroende från medborgarna jämfört med tidigare undersökningar och låg även över det nationella genomsnittet. Tidigare har uppföljningen av Räddningstjänstens verksamhet varit fokuserad mest mot ekonomiska mål. Utvecklingen går dock mot att verksamheten alltmer styrs utifrån verksamhetsspecifika mål. Dock är rapporteringen till kommunens arbetsutskott framförallt fokuserad på ekonomisk uppföljning genom rapportering avseende utfall i jämförelse med budget. (4)

7 Inför uppdatering av kommunens handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor till utgången av 2011 kommer målen i denna bli alltmer verksamhetsinriktade istället för att vara enbart prestationsmål Verksamhetsberättelser och god ekonomisk hushållning Vi förutsätter att kommunstyrelsens arbetsutskott i och med den nya räddningschefen framgent kommer att lämna mer utförliga verksamhetsberättelser och på ett något mer fullödigare sätt än 2004 och 2005 års verksamhetsberättelser. Vidare har inte, såsom sägs i handlingsplanen, kommentarer gällande utfört brandskydd i stort inte heller kommenterats från nämnderna i deras verksamhetsberättelser, vilket står i strid med det som ålagts nämnderna och styrelsen vi handlingsplanen. Det är således av yttersta vikt att verksamheten följs upp på ett adekvat sätt så att fullmäktige kan se i vilken utsträckning god ekonomisk hushållning uppnås. Att följa upp om god ekonomisk hushållning föreligger ställer krav på att uppgifter i såväl ekonomisystemet som personaladministrativa systemet är kvalitetssäkrade, så kommunstyrelsens arbetsutskott sannolikt måste redovisa såväl kostnader som arbetade timmar för att visa att produktiviteten ökat eller minskat. Den främsta kommentaren avseende 2004 och 2005 års verksamhetsberättelse var att de ej var tillräckligt utförliga och att en redovisning av räddat värde i kronor ej ingick. Räddningstjänsten har utvecklat sin verksamhetsberättelse sedan 2004 och 2005 och har sedan 2006 använt samma mall för verksamhetsberättelse som övriga enheter inom kommunen. Innehållsmässigt återfinns därmed numera samma information i Räddningstjänstens verksamhetsberättelse som för övriga verksamheter inom kommunen. Avseende redovisning av räddat värde i kronor är det ej något som har lagts till i verksamhetsberättelsen. Räddningstjänsten har valt att inte göra det då de anser att upplysningsvärdet i denna information är diskutabel. Att sätta ett värde på räddad egendom går naturligtvis, men hur kan man åsätta ett räddat liv ett värde? Genom att redovisa enbart denna del syns inte det värde som faktiskt brunnit upp, vilket är resultatet vid flertalet av de bränder som släcks. Enligt kommunens handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor ska nämnderna i verksamhetsberättelsen kommentera det utförda brandskyddet. Denna information lämnas fortfarande inte verksamhetsberättelserna. Nämnderna arbetar dock med att uppdatera den information som ska lämnas i samband med det pågående budgetarbetet. Utvecklingen går mot (5)

8 att informationen i verksamhetsberättelserna ska fokusera på trygghets- och säkerhetsarbete som har utförts. Slutsats: Mål för organisationen Mål för organisationen är något som arbetats aktivt med under senare år. Dock kvarstår det en del arbete, bland annat genom att målen i nästa verksamhetsplan kommer vara mer inriktade mot verksamhetsmål istället för att vara enbart prestationsmål vilket är fallet idag. Verksamhetsberättelser och god ekonomisk hushållning Avseende redovisning av räddat värde i kronor är det ej något som har lagts till i verksamhetsberättelsen. Räddningstjänsten har valt att inte göra det då de anser att upplysningsvärdet i denna information är diskutabel. Enligt handlingsprogrammet för Räddningstjänsten, ska nämnderna i verksamhetsberättelsen kommentera det utförda brandskyddet. Denna information lämnas fortfarande inte verksamhetsberättelserna. 4.2 Räddningstjänstens organisation Brandmannaorganisationen Enligt uppgift är 25 man minimum för att hålla utryckningsberedskap (=insatsberedskap) i kommunen. Det finns önskemål om att utnyttja brandmästarna i den dagliga organisationen och då måste deras schema ses över. Enligt operativa chefen håller man via Räddsam Halland (samorganisationen för räddningstjänsten i Halland) att se över ledningsorganisationen vad gäller räddningsinsatserna. Det har blivit svårare att rekrytera deltidsbrandmän framförallt till Ullared. Jourersättningen är för en deltidsbrandman för en beredskapsvecka för närvarande kr. Den nya lagstiftningen har inte givit direktiv om vilka kompetenser som skall finnas utan det är upp till kommunerna själva att besluta om personalens kompetensprofiler. Vi kan notera att det saknas skriftliga befattningsbeskrivningar för flera av befattningshavarna. När det gäller brandförsvaret tror vi befattningsbeskrivningar hjälper till att förtydliga var och ens roll. Organisationen har genomgått stora förändringar med början i mars Brandmästarna har numera ett helt eget schema där dagpass är inlagda i enlighet med lämnad rekommendation. (6)

9 Ledningsorganisationen har genomgått en total översyn där förändringarna är påbörjade och kommer att vara helt implementerade innan utgången av Detta innebär framförallt ökade rutiner vad gäller kvalitetssäkring av arbetet, formalisering av rutiner och effektiviseringar i resursutnyttjande. Operativa resurser nyttjas så effektivt som möjligt utifrån hjälpbehov. Rekryteringen av brandmän i beredskap (tidigare deltidsbrandmän) på glesbygden är fortsatt svår. För tillfället är styrkan stabil och tillräcklig men ledningen arbetar aktivt för att rekryteringen framöver ska fungera. Detta är dock inte bara ett lokalt problem utan det är problematiskt i hela landet. Kommunerna ska enligt kommunallagen ansvara för kompetensprofiler inom sina respektive verksamhetsområden. Räddningstjänsten har tidigare inte haft några befattningsbeskrivningar, men idag finns funktionsbeskrivningar för de olika befattningarna inom Räddningstjänsten. Det råder dock fortfarande viss osäkerhet kring ansvarsområden mellan olika tjänster, vilken dels beror på att funktionsbeskrivningarna behöver kommunicerar ut bättre i organisationen samt att det har varit ett flertal organisatoriska förändringar under kort tid som skapat osäkerhet kring befattningarna. En risk med att göra för många organisatoriska förändringar som dessutom inneburit att ansvar flyttats mellan medarbetarna är att det är svårt att veta vad som gäller. Detta kan bero på hur individerna accepterat förändringarna och är ganska subjektivt Ledning och styrning Genom att brandförsvaret varit utan chef en tid innan nytillträdde chefen kom så har inte löneoch medarbetarsamtalen fungerat. Vår uppfattning är att medarbetarsamtalen numera har alla förutsättningar att kunna hamna på den nivån som samverkansavtalet föreskriver. Viktigt är att medarbetarsamtalen framgent också återkommer löpande. Räddningstjänsten hade vid intervjuögonblicket nyligen påbörjat medarbetarsamtalen. Under arbetet med brandförsvaret i Falkenberg kan vi notera att personalen haft lite olika åsikter, som gör att vi ställer oss frågan hur mycket man diskuterat den gemensamma värdegrunden. Det är viktigt att alla drar åt samma håll. Frågor som; varför är vi här och vad är vi till för bör enligt oss ventileras av och till så man får diskutera och förhoppningsvis uppnå en gemensam bild kring vision och målen. Vill man detta måste tid avsättas. Medarbetarsamtalen utförs en gång per år. Hittills har det varit chefen för Räddningstjänsten som har hållit i samtliga samtal. Under hösten 2010 kommer dock detta förändras och den operativa chefen och brandingenjören kommer att hålla samtal med de brandingenjörer och insatsledare som ingår i deras ansvarsområde. Inom den närmaste tvåårsperioden kommer det att delegeras ytterligare och styrkeledarna kommer att hålla samtalen med de medarbetare som de ansvarar för. (7)

10 Utifrån utförda intervjuer har det framkommit att medarbetarna anser att samtalen fungerar på ett bra sätt. Förgående års mål följs årligen upp och varje medarbetare får tillsammans med chefen sätta upp nya mål inför det kommande året. I och med omorganisationen så har frågan avseende att finna en gemensam värdegrund arbetats aktivt med och det har blivit bättre. Dock finns det en hel del arbete som kvarstår. Det arbetet som har genomförts avseende att finna en gemensam värdegrund är exempelvis i form av utbildningar inom värdegrunder, delaktighet, relationer och hur vi förhåller oss till varandra. Utbildningarna har genomförts av externa parter då ledningen ansett att det ger utbildningarna mer tyngd och får medarbetarna att ta till sig informationen på ett annat sätt Kvalitetssäkring av rutiner Vi tror att räddningstjänstens verksamhet skulle vinna på en diskussion kring kvalitet och hur man kvalitetssäkrar olika rutiner, företeelser, områden mm. Under våra intervjuer har vi noterat bristen på diskussion kring kvalitetssäkringsfrågor men den nytillträdde operativa chefen har för avsikt att för in kvalitetssäkringsbegrepp i verksamheten. Några har påpekat att utryckningen har en tydlig organisation medan den övriga organisationen har en något otydligare ansvarsfördelning vilket ledningen för nuvarande arbetar med. Efter den omorganisation som har skett utförs mycket mer kvalitetssäkring av Räddningstjänstens rutiner. Det är ett pågående arbete där en del kvarstår. Se även ytterligare information under stycke 5. I och med omorganisationen upplever medarbetarna ett ökat fokus på kvalitet och rutiner och är positiva till denna förändring. Tidigare har det noterats att utryckningen har haft en tydlig organisation samtidigt som organisationen i övrigt upplevdes som något otydlig. Efter de organisatoriska förändringar som har skett och genom omfördelning av ansvar mellan befattningar upplevs situationen snarare som den omvända. Idag råder det framförallt osäkerhet kring ansvarsfördelningen mellan styrkeledare och insatsledare Brandförsvarets hemsida Det kan diskuteras om inte brandförsvaret bör ha en egen portal på startsidan. Nu måste man gå in på kommunens organisation för att därefter klicka på brandförsvaret. Den 1/ byter brandförsvaret namn till räddningstjänsten, vilket är en mindre fråga men som bör få genomslag även på hemsidan. Det är bra att datum för senaste ändring finns längst ner på brandförsvarets hemsida men bör också åtföljas med namn på ansvarig för sidan. Vi upplever 112 informationen som bra på brandförsvarets hemsida och på motsvarande sätt är exempel på hur systematiskt brandskyddsarbete kan genomföras bra dokumenterat på hemsidan. (8)

11 Hemsidan uppdateras och underhålls kontinuerligt. Iakttagelsen gällande ansvarig för sidan har nu beaktats och finns med. Vad gäller tillgängligheten finns fortfarande ingen egen portal och det kan vara lite svårt att hitta rätt. För att göra informationen mer lättillgänglig för besökarna kan det vara lämpligt att lägga till rubriken trygghet och säkerhet på startsidan på kommunens hemsida som direkt kopplar vidare till brandförsvarets hemsida. Slutsats: Brandmannaorganisationen Det är fortfarande svårt att rekrytera brandmän i beredskap men Räddningstjänsten gör vad de kan för att motverka detta. Det råder dock fortfarande viss osäkerhet kring ansvarsområden mellan olika tjänster, vilken dels beror på att funktionsbeskrivningarna behöver kommuniceras ut bättre i organisationen samt att det har varit ett flertal organisatoriska förändringar under kort tid som skapat osäkerhet kring befattningarna. Detta kan bero på hur individerna accepterat förändringarna och är ganska subjektivt. Ledning och styrning I och med omorganisationen så har frågan avseende att finna en gemensam värdegrund arbetats aktivt med och det har blivit bättre. Dock finns det en hel del arbete som kvarstår för att känna att hela personalen står med en gemensam värdegrund. Kvalitetssäkring av rutiner Tidigare har det noterats att utryckningen har haft en tydlig organisation samtidigt som organisationen i övrigt upplevdes som något otydlig. Efter de organisatoriska förändringar som har skett och genom omfördelning av ansvar mellan befattningar upplevs situationen snarare som den omvända. Idag råder det viss osäkerhet kring ansvarsfördelningen mellan styrkeledare och insatsledare. Brandförsvarets hemsida Räddningstjänsten har fortfarande ingen egen portal och det kan vara lite svårt att hitta rätt. För att göra informationen mer lättillgänglig för besökarna kan det vara lämpligt att lägga till rubriken trygghet och säkerhet på startsidan på kommunens hemsida vilken direkt ska koppla vidare till brandförsvarets hemsida. (9)

12 4.3 Lagen om skydd mot olyckor (LSO) Riskanalys och handlingsprogram Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för samordnande av förebyggande åtgärder mot olyckor och skall i samverkan med Trafik- och räddningsutskottet och räddningstjänsten närmare presentera riktlinjer för det förebyggande arbetet. I det handlingsprogram som gäller fram till dess nytt antagits anges att kommunstyrelsen skall bevaka att handlingsprogrammet efterlevs. Vidare skall intentioner och mål med handlingsprogrammet inom varje nämndeområde följas upp i verksamhetsberättelsen. Vi anser att den uppföljningen haltar och kan förbättras betydlig. Säkerhetssamordnaren efterlyser en tydligare organisation kring det systematiska brandskyddsarbetet. De brandskyddsprotokoll som vaktmästare och enhetschefer upprättar vid brandsyn och som berör rena ombyggnadsfrågor måste på ett systematiskt sätt gå vidare till kommunstyrelsen för tillstyrkan eller avslag. Om avslag ges i kommunstyrelsen kommer också ansvaret att flyttas över från dem som gör brandsynen till kommunstyrelsen vilket kan ha en stor betydelse vid eventuellt ansvarsutkrävande och skadeståndsansvar. Från och med 1 januari 2005 ska kommunerna ha fastställt ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet i enligt lag om skydd mot olyckor (LSO 2003:778). Räddningstjänsten ett handlingsprogram som upprättades under 2007 och gäller till och med Av handlingsprogrammet framgår tydligt intentioner och mål med handlingsprogrammet inom varje nämndeområde. Uppföljning av handlingsprogrammet sker numera efter halva tiden (efter 2 år) och i samband med upprättande av nytt handlingsprogram (efter 4 år). De intentioner och mål som ingår i handlingsprogrammet ska följas upp i verksamhetsberättelsen, vilket ej var fallet under Sedan dess har Räddningstjänsten börjat upprätta sin verksamhetsberättelse i enlighet med den gemensamma mall som tagits fram inom kommunen varmed uppföljningen blir densamma som för övriga enheter Organisationen kring det systematiska brandskyddet uppgavs vara otydlig i samband med den tidigare rapporten. Brandskyddsprotokoll med anmärkningar bör gå vidare till kommunstyrelsen för tillstyrkan eller avslag, vilket inte var fallet. Rekommendationen kvarstår. Rutinen har till viss del förbättrats men fortfarande hanteras flertalet av anmärkningarna som uppkommer i tillsynsarbetet på tjänstemannanivå. (10)

13 Slutsats: Riskanalys och handlingsprogram Brandskyddsprotokoll med anmärkningar bör gå vidare till kommunstyrelsen för tillstyrkan eller avslag, vilket tidigare ej har varit fallet. Rutinen har till viss del förbättrats men fortfarande hanteras flertalet av anmärkningarna som uppkommer i tillsynsarbetet på tjänstemannanivå. 4.4 Övnings- och utbildningsverksamhet Övnings och utbildningsverksamhet Enligt operativa chefen gavs utbildning tidigare mycket till den som stod på tur. Idag är diskussionen mer; vem är lämplig för viss uppgift och med den följer utbildningsinsats. Idag styr lämpligheten mycket mer, vilket förefaller vara en utveckling åt rätt håll. Vi har heller inte kunnat finna att man diskuterar hur man skall kvalitetssäkra de olika utbildningarna och följa upp dem efter en viss tid. Den som ansvarar för schemaläggning av internutbildningar/övningar kontrollerar också på individnivå att de som ska genomgå de olika övningarna också gör det i verkligheten. Uppföljning av övningsverksamheten har i och med det nya IT-systemet blivit mycket bättre. Numera finns all information om innehåll, deltagande och kvalitet på övningarna inlagda. Utöver denna uppföljning i efterhand finns även information inför ett övningstillfälle inlagda i systemet. Detta ger en helt annan möjlighet att styra övningarna och förutsättningar för dessa jämfört med tidigare. Ett orosmoment bland de intervjuade i den tidigare rapporten var att övningarna skulle få sämre kvalitet och en lägre frekvens om en förändring gjordes av den dolda löneförmån som fanns för brandmästarna avseende att övningar skedde på övertid togs bort. Vid uppföljningen framkom att övningar utförs i samma utsträckning som tidigare och att inget indikerar på att kvaliteten har blivit sämre när denna ändring gjordes. Slutsats: Övnings och utbildningsverksamhet Inga iakttagelser kvarstår. (11)

14 4.5 Personal Över- och fyllnadstid Enligt uppgift så har brandmästarna fått som en dold löneförmån att utbildningsinsatserna skall ske utanför ordinarie schema och med övertid som kompensation vid utbildningstillfällen. Enligt vårt sätt att se på styrning och ledning är det helt fel med planerad övertid vid utbildningsplanering. Övertiden bör arbetas bort och utbildningsinsatsen schemaläggas som annan verksamhet. Ledningen är väl informerad om problematiken och åtgärder pågår för att ändra förhållandet. Övertiden och riktlinjer för övertiden behöver ses över. Övertidsarbete beroende på larmen är liten och uppskattas till 3-4 %. Instruktör övningarna (där övning övervakas av instruktör) har ställts in i höst beroende på övertiden. I övrigt hålls övningar som planerats. Planerad övertid är såvitt vi kunnat förstå också emot gällande avtal. I trafik och Räddningsutskottets protokoll för 2005 och 2006 för övertiden fram som ett problem men vi kan inte finna några förslag till konstruktiva lösningar. Räddningstjänsten hade per 2007 höga skulder avseende övertid och semester. Ledningen har sedan dess arbetat aktivt med att minska dessa skulder. En av de främsta anledningarna till den höga övertidsskulden var att brandmästarna tidigare hade en dold löneförmån där all utbildning skulle ske på övertid. Denna hantering är helt bortplockad nu, all tid som ska läggas på arbetet är schemalagd och ingår i ordinarie ersättning. Vad gäller övertiden innebär detta att den har minskat drastiskt och vad gäller semesterlöneskulden har man börjat arbeta med att minska ner den. Den övertid som registreras är till största delen akut, exempelvis vid större tillbud eller sjukdom Rutin vid billån Ur internkontrollsynpunkt så kan det diskuteras om man skall ha körjournaler för de bilar som används i den dagliga verksamheten och om det skall finnas ett bensinkort för respektive bil istället för ett enda för samtliga bilar. Rutinen för billån är oförändrad. Det finns ett antal bilar som brandmän, brandingenjörer med flera behöver i den dagliga verksamheten. När någon behöver bil bokas bilen och nyckeln hämtas i vakten. Vi takning används ett och samma bensinkort med kod, vilket efter tankning redovisas genom att på kvittot ange vilken bil som tankats. Ledningen anser inte att körjournaler behövs då bilarna enbart ska användas i tjänsten. Då det enbart är ett fåtal bilar anse Räddningstjänsten att kontrollen över dessa vara god. (12)

15 Slutsats: Över och fyllnadstid Inga iakttagelser kvarstår. Rutin för billån Rutinen för billån är oförändrad. Ledningen anser inte att körjournaler behövs då bilarna enbart ska användas i tjänsten. Då det enbart är ett fåtal bilar anser Räddningstjänsten att kontrollen över dessa vara god. 4.6 Brandförsvar Förebyggande brandförsvar Intäkterna från det systematiska brandskyddsarbetet visar på en dramatisk budgetminskning under En anledning kan vara den tillfälliga omfokuseringen av brandförsvaret som stormen Gudrun medförde. Dessutom utfördes tillsynerna tidigare av 3,5 tjänster under 2004, vilket idag utförs av 2.0 tjänster (brandingenjörer). En enhetschef inom äldreomsorgen kan tillsammans med vaktmästare gå igenom brandskyddet för sitt boende eller enhet, varefter protokoll upprättas. Det finns en frågeställning där vissa enhetschefer inom äldreboenden frågar sig hur ansvarig hon eller han är om man missat något vid sin kontroll av brandskyddet och om någon äldre person skulle brinna inne? (Räddningschefen anser att man kan jämföra det med det systematiska arbetsmiljöarbetet; vem ansvarar för brister enligt arbetsmiljöverket om någon skadas på arbetsplatsen?) En av de större åtgärderna som utförs inom det förebyggande brandförsvaret är tillsynsbesöken. Utförandet av det förebyggande brandförsvaret har förändrats. Tidigare utfördes ett större antal tillsynsbesök med en mer översiktlig tillsyn. Idag utförs färre tillsyner med en mer fördjupad ansats, vilket ger en högre kvalitet i tillsynsarbetet. Tillsynsobjekten väljs mer utifrån var insatsen behövs bäst, till skillnad från tidigare då det enbart valdes utifrån geografiskt område. Insatserna under den senaste tiden, baserat på nationell statistik, fokuserats på flerbostadshus. Det nya angreppssättet innebär ett högre brandskydd för det utvalda objektet men en lägre intäkt per besök. Skillnaden i utförande har föranlett fler anmärkningar, i princip vid varje tillsyn. Dock är dessa generellt sett av mindre allvarlig karaktär, såsom avsaknad av någon plan eller rutin. Dessa organisatoriska tillsynsmoment ingick inte i tidigare tillsyner varför det blev färre anmärkningar. Frågeställningen kring ansvar då en brandskyddsgenomgång har utförts och protokollförts av fastighetsägaren eller dennes representant kvarstår. Detta är en generell problematik för hela (13)

16 Räddningstjänsten och inget som kan utredas lokalt. Ansvarsfrågan ställs på sin spets först då något tillbud har inträffat och rättsväsendet tar ställning Extern utbildning Brandförsvaret redovisar en kraftig uppgång i intäkter från sålda kurser ibland annat förebyggande brandskydd. Om den 25-30%-iga uppgången i intäkter mellan åren beräknas fortsätta, och 2006 ej var en engångsföreteelse, anser vi att en budgetanpassning bör ske uppåt och ligga i paritet med beräknade intäkter. I rapporten noterades en kraftig uppgång i intäkterna för externt sålda kurser. Intäkterna har sedan 2006 varit på denna nivå och budgeterade intäkter anpassades redan I budgeten för 2010 uppgår intäkterna till 800 tkr, att jämföra med ett utfall om 746 tkr Slutsats: Förebyggande brandförsvar Det finns en frågeställning där vissa enhetschefer inom äldreboenden frågar sig hur ansvarig hon eller han är om man missat något vid sin kontroll av brandskyddet och om någon äldre person skulle brinna inne? Frågeställningen kring ansvar då en brandskyddsgenomgång har utförts och protokollförts av fastighetsägaren eller dennes representant kvarstår. Detta är en generell problematik för hela Räddningstjänsten och inget som kan utredas lokalt. Ansvarsfrågan ställs på sin spets först då något tillbud har inträffat och rättsväsendet tar ställning. Extern utbildning Inga iakttagelser kvarstår (14)

17 4.7 Statistik Larm Det system som används idag benämns Alarmos och finns på många håll i Sverige. Systemet finns inom hela Halland. Enligt brandchefen finn ett annat system benämnt Core, som vi bedömer som något vassare än Alarmos. Det är dock viktigt att hela räddningstjänstorganisationen har samma tekniska system så man har lätt att kommunicera med varandra. Tidigare använde Räddningstjänsten Alarmos, men i dagsläget används Daedalos. Inom Räddningstjänsten i hela landet används dessa två system och ett tredje, Core. Enligt uppgift från intervjuerna är antalet användare av respektive system ungefär lika många. Dock är det färre kårer som använder Daedalos men då detta system används av kårerna i storstäderna blir antalet användare lika många. Slutsats: Larm Inga iakttagelser kvarstår. (15)

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskningar Mönsterås kommun Åsa Bejvall Malin Kronmar Augusti 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1. Bakgrund 1 1.2. Kontrollmål/granskningsmål 1 1.3.

Läs mer

Granskning av rehabiliteringsverksamheten

Granskning av rehabiliteringsverksamheten Granskning av rehabiliteringsverksamheten Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2011 Antal sidor: 9 Granskningsrapport_Granskning av rehabiliteringsverksamheten_ronneby.docm Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin Revisionsrapport Internkontroll - Finspångs kommun år 2007 Ref R Wallin 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 3. Syfte...4 4. Utgångspunkter...4 4.1 Metod...5 5. Resultat av granskningen...5 5.1 Servicenämnden...5

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer 2009-12-14.

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer 2009-12-14. Revisionsrapport Granskning av riktlinjer och rutiner för hantering av akuta omvärldssituationer Nerikes Brandkår 2009-12-14 Ref Roger Wallin 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Metod... 3 2. Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun 31 oktober 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Uppföljning av revisionsgranskningar genomförda år 2013

Uppföljning av revisionsgranskningar genomförda år 2013 Uppföljning av revisionsgranskningar genomförda år 2013 Osby kommun 25 februari 2015 Anna Hammarsten Bakgrund, syfte, metod och avgränsningar Bakgrund Uppföljning är ett av nyckelmomenten i revisorernas

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2)

Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omställningsarbetet inom Division Primärvård (PM2) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Larsson Emil Ring Oktober 2012 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN:

Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen. Antagna av SN: Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Socialförvaltningen Antagna av SN: Innehåll Inledning... 3 Mål... 3 Ansvar... 4 Tekniskt brandskydd... 4 Organisatoriskt brandskydd... 4 Samordningsansvar

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun

Revisionsrapport. 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson. Arvika kommun Revisionsrapport 0500601 Granskning av Enhetlighet i biståndsbedömning för försörjningsstöd Christina Svensson Arvika kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning/bakgrund...3 2.1 Metod/genomförande...3

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016

Arbetsmiljöplan 2016. Folkhälsonämnden. Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden Diarienummer: FHN 2015.0027 Fastställd av: Folkhälsonämnden 2016-12-09 154 Revideras: november 2016 2 Innehåll Arbetsmiljöplan 2016... 1 Arbetsmiljöplan 2016 Folkhälsonämnden...

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13

Region Skåne. Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Granskning av personalrelaterade skulder Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 30 december 2013 Antal sidor: 13 Revisionsrapport - Personalrelaterade skulder - 2013 slutlig.docx Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Söderhamns kommun. Ansvarsgranskning av Bygg-, miljöoch räddningsnämndens styrning, ledning och kontroll. Revisionsrapport

Söderhamns kommun. Ansvarsgranskning av Bygg-, miljöoch räddningsnämndens styrning, ledning och kontroll. Revisionsrapport av Bygg-, miljöoch räddningsnämndens styrning, ledning och kontroll KPMG 22 februari 2005 Antal sidor 14 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Genomförande 1 4. Granskningens styrmodell 2 5. Mål och uppdrag

Läs mer

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018

Kommunövergripande riktlinjer för säkerhet och krisberedskap i Östra Göinge kommun mandatperioden 2015-2018 Ansvarig namn Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Riktlinjer säkerhetsarbete Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Granskningspromemoria 2009

Granskningspromemoria 2009 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 10 Februari 2010 DNR 370-12/2010 Granskningspromemoria 2009 STOCKHOLMS HAMN AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

Svar på skrivelse från Österåkers kommuns revisorer gällande den psykosociala arbetsmiljön

Svar på skrivelse från Österåkers kommuns revisorer gällande den psykosociala arbetsmiljön Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-11-16 Dnr KS 2015/0336 Till Kommunstyrelsen Svar på skrivelse från Österåkers kommuns revisorer gällande den psykosociala arbetsmiljön Sammanfattning

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Granskning av kontroll och hantering av konstföremål KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Syfte 2 4. Metod och avgränsning 2 5. Ansvar inom kommunen 3 6.

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Förebyggande brandskydd Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Internkontroll 2015 - KS facknämnd Dokumenttyp Del av Kommunstyrelsens Interna kontroll

Läs mer

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 A Lönepolicy med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 Inledning Dorotea kommuns samtliga verksamheter har till

Läs mer

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking Revisionsrapport* Sjukfrånvaro Krokoms kommun Mars 2008 Maj-Britt Åkerström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Uppdrag

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA)

Räddningstjänsten Öland. Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Räddningstjänsten Öland Guide till Systematiskt Brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Förr i tiden gick räddningstjänsten brandsyn och kontrollerade allt byggnadstekniskt brandskydd i verksamheten. När Lagen

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Gustaf Folkeson Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsformer

Kommunstyrelsens arbetsformer Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbetsformer Härryda kommun 25 maj 2009 Bo Thörn 1 Sammanfattning Revisorerna i Härryda kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers i uppdrag att granska

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011

Olofströms kommun. Granskning av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Revisionsrapport. KPMG AB 23 augusti 2011 Granskning av kommunens systematiska Revisionsrapport KPMG AB 23 augusti 2011 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Revisionskriterier

Läs mer

Upphandling och inköp

Upphandling och inköp www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor December 2014 Upphandling och inköp Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2.

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

Arbetsmiljöbokslut 2015

Arbetsmiljöbokslut 2015 Handläggare: Sida: 1 (8) Arbetsmiljöbokslut 2015 Detta är 2015 års upplaga av Alingsås Energis arbetsmiljöbokslut. Bokslutet omfattar både Alingsås Energi Nät AB och Alingsås Energi AB. Arbetsmiljöbokslutet

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin

Förstudie. Nerikes Brandkår. Diarieföring av allmänna handlingar 2009-06-04. Ref Roger Wallin Förstudie Diarieföring av allmänna handlingar Nerikes Brandkår 2009-06-04 Ref Roger Wallin 1. Uppdrag... 3 2. Offentlighetsprincipen... 3 2.1 Hur diarieförs handlingar och finns gemensamma rutiner?...

Läs mer

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09 www.pwc.se Gnesta kommun Ink: 2015-09- 09 Dnr. För handläggning. Revisionsrapport Magnus Höijer Tilda Lindell förutsättningar för pedagogiskt pwc Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1. Granskningsbakgrund

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG 1 Bert-Olof Åkerström Kommunstyrelsen Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 Budget 2009 antogs av kommunfullmäktige den 11 december. Under hela hösten bedömdes effekterna

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 2013-11-08 Antal sidor: 11 Granskning av Överförmyndarnämndens verksamhet Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Karlstad 201-11-08 Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden

Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering kultur och samhällsutvecklingsnämnden Söderhamns kommun Augusti 2010 Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...2 REKOMMENDATIONER...3 1 BAKGRUND...5

Läs mer

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman

Revisionsrapport. Elevhälsans arbete. Skellefteå kommun. Linda Marklund Robert Bergman Revisionsrapport Elevhälsans arbete Skellefteå kommun Linda Marklund Robert Bergman Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Jämshögs Gästgivargård

Jämshögs Gästgivargård Sida 1 Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jämshögs Gästgivargård Mats Lindstén Per-Olof Larsen Carl-Eric Birgersson Bengt-Åke Karlsson Olle Olsson Gert Gustavsson Nelly Alvarsson Torsten Cairenius

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

Kungälvs kommun - Kommunrevisionen. Informationsverksamheten Granskningsrapport. KPMG AB Antal sidor: 14 2012-01-12

Kungälvs kommun - Kommunrevisionen. Informationsverksamheten Granskningsrapport. KPMG AB Antal sidor: 14 2012-01-12 Granskningsrapport KPMG AB Antal sidor: 14 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Ansvarig nämnd och avgränsning 3 5. Genomförande 4 6. Resultat av granskningen 4 6.1 s organisation och

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599.

Revisionsrapport. Löpande granskning av Försvarsmakten 2011. 1 Sammanfattning. Försvarsmakten 107 85 Stockholm 2012-02-08 32-2011-0599. Revisionsrapport Försvarsmakten 107 85 Stockholm Datum Dnr 2012-02-08 32-2011-0599 Löpande granskning av Försvarsmakten 2011 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarsmakten bl.a.

Läs mer

Revisionsrapport/Uppföljning. Delegation. Ängelholms kommun 2010-03-11. Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport/Uppföljning. Delegation. Ängelholms kommun 2010-03-11. Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport/Uppföljning Delegation Ängelholms kommun 2010-03-11 Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 1.1 Uppdraget... 1 1.2 Metod... 1 2 Iakttagelser...

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2014

Granskning av årsredovisning 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Sanna Hellblom-Björn Granskning av årsredovisning 2014 Samordningsförbundet Västerås Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/3 Miljö- och säkerhetsenheten Mats E Persson 2015-04-21 Dnr: RS 2015-137 Regionsstyrelsen Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland Revisorerna i Region Östergötland (dåvarande

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion

ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion INNEHÅLLSFÖRTECKNING 5 9 11 12 12 13 13 14 17 17 18 23 Viktiga händelser Ekonomi Viktiga investeringar Räddningstjänst Administration Förebyggande Säkerhet Personal Miljö

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan

Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Revisionsrapport Barn- och utbildningsnämndens styrning och ledning av grundskolan Hallsbergs kommun Mars 2010 Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag...1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag

Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören TJÄNSTEUTLÅTANDE 2005-03-17 Landstingsstyrelsen Yttrande över revisionsrapport nr 34/2004, God styrelsesed i nämnder och bolag Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12

ABCD. Tranås kommun. Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete. KPMG 12 november Tommy Nyberg. 2014-11-03 Antal sidor:12 Granskning av socialnämnden Försörjningsstöd och arbetsmarknadsarbete KPMG 12 november Tommy Nyberg 2014-11-03 Antal sidor:12 Tranås Kommun Granskning av socialnämnden försörjningsstöd 2014-11-03 Innehåll

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen

Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten från kommunstyrelsen Söderhamns kommun November 2009 Författare Lars Meyer Innehållsförteckning 1 Inledning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, revisionsfråga

Läs mer

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden.

Vi har genomfört fördjupade granskningar inom ett antal områden. Till kommunfullmäktige 2008 ÅRS REVISIONSBERÄTTELSE Vi har granskat kommunstyrelsens och övriga nämnders verksamhet samt årsredovisning, sammanställd redovisning och räkenskaper för år 2008 i Vaggeryds

Läs mer

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12

Tillsynsplan. Räddningstjänsten. Östra Götaland. Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Tillsynsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Beslutad av förbundsdirektör: 2014-12-12 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella fokusområden är boende, skola, trafik

Läs mer

Deloitte. GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan. lönköpings kommun -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN

Deloitte. GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan. lönköpings kommun -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN Deloitte. -- JÖNKÖPINGS :; KOMMUN GranslQling av det systematiska arbetsmiljöarbetet i grundskolan lönköpings kommun Maj 2014 Innehåll 1. Sammanfattning 1 Revisionsfrågor 1 Svar på revisionsfrågan Iakttagelser

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar

Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar Revisionsrapport* Granskning av barn- & utbildningsnämndens hantering av inkomna/upprättade allmänna handlingar Nordmalings kommun December 2007 Åsa Adolfsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

Barn och unga i familjehem

Barn och unga i familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Robert Bergman Barn och unga i familjehem Skellefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx

ABCD. Ärendehantering Granskningsrapport. Säters kommun. Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Säters kommun Ärendehantering Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2012-11-29 Antal sidor:6 Säter är hant.docx Innehåll 1.Sammanfattning 3 2. Syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Metod 4 5. Genomförande

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Revisionsrapport. Sydnärkes miljönämnd

Revisionsrapport. Sydnärkes miljönämnd Revisionsrapport Tillgänglighet och service samt hantering av handlingar Ove Axelsson Oktober 2011 Sydnärkes miljönämnd Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer