Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept"

Transkript

1 Kom i gång plantera skötsel skörd tips & trix bra sorter goda recept

2 FLYTTA UT sid 6 kom i gång sid 3 dags att så sid 4 TA HAND OM sid 7 TIPS & TRicks sid 8 PlaNTERA OM sid 5 >> 2 SKÖRDA sid 9 SORTER sid 10 recept sid 12 Att odla dina egna tomater är något av det mest tacksamma du kan göra. Det är enkelt att köpa färdiga plantor i maj, men tänk så mycket roligare att själv dra upp plantor från frön. Text: Eva Malmström och Anni Andreasson Foto: Anni Andreasson, Eva Malmström, Jakob Valling, Line Falck, Betina Hastoft, Columbus Leth, Carina Krüger och All Over Press

3 Börja med att fundera på var du tänker odla dina tomater. Sen är det dags att välja sorter. Det finns en tomat för varje smak. 3 >> Var ska jag odla? Ska du odla utomhus väljer du frilandssorter. Har du ett skyddat, soligt läge går det bra att odla växthustomater även utomhus. I växthus kan du odla både växthustomater och frilandssorter. Hur väljer jag sorter? Höga tomater kan bli ett par meter höga. Du släpper bara upp en stam och måste därför ta bort alla sidoskott. Dessa sorter måste bindas upp. Ger bäst avkastning. Busktomater blir cm höga. Kan behöva stöd och passar utmärkt att odla i kruka. Frilandssorter läs på påsen för att hitta sorter som trivs på friland. Körsbärstomater, eller cocktailtomater som de också kallas mindre tomater som ofta växer i klasar. Ampeltomater minibusktomater som passar utmärkt att odla i amplar. De blir ca cm höga.

4 Tidpunkt. Så 6 8 veckor före utplantering. Vänta hellre lite längre så slipper du få långa och rangliga plantor. Ett par frön. Sår du i krukor lägger du ett par frön i varje kruka. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller lock om du sår i brätte. Jorden. Fyll odlingskärlet till 3/4 med bra planteringsjord och överst 1/4 såjord. På det här sättet sparar du in ett omskolningsmoment. Fröet gror i såjorden som är mager, det är ingen risk att den späda grodden får för mycket näring det kan nämligen ta kål på den. När rötterna blivit lite starkare når de ner till den näringsrikare jorden. Fyll på med vanlig planteringsjord till tre fjärdedelar och såjord överst. På så sätt kan man hoppa över en omplantering. 4 >> Det finns en mängd tomatsorter att välja mellan. Det är kul att så och driva fram sina egna plantor. Tomatfrön gror väldigt lätt. Tomatfröna har börjat gro. Knipsa bort den grodd som ser svagast ut. Problem vid sådd Om du vattnar för mycket och har det kallt kan fröna ruttna. Om du har sålåda med lock ska du tänka på att lufta om lådan står varmt i exempelvis ett söderfönster. Ljus. Tomatfrön behöver värme för att gro, cirka 22 grader, och de gror ganska fort. Se till att frösådderna får så mycket ljus som möjligt, ställ dem i ditt soligaste fönster men se till att de inte blir brända. Har du inget ljust ställe kan du ge stödbelysning med lysrör. De ska ge kallt ljus, hängas nära plantorna och lysa timmar per dygn.

5 När plantorna är cirka tio centimeter höga är det dags att ge dem en ny kruka med mer jord i. Dags att skola om tomatplantorna för första gången. Var tuff. Dags att skola om tomatplantorna. Det tenderar alltid att bli många fler plantor än man behöver. Var tuff och gör dig av med de svagaste. Tips! Tomater älskar värme så plantera gärna i svarta krukor som absorberar värme. En tomatplanta före omskolning. Här ser man tydligt hur det bildats rötter på 10 centimeter. När plantorna är drygt en decimeter höga är det dags för första omskolningen i cirka 12-centimeterskrukor. Fyll krukan med bra planteringsjord och plantera tomatplantan lite djupare än den stått, då bildas nya rötter längs stammen. stammen. 5 >> Tomater omskolade i nya krukor. 30 centimeter. Sista omskolningen sker när plantan är cirka 30 centimeter hög och du kan se rötterna i dräneringshålet. Den ska då ha minst 20 liter jord, blanda hälften god planteringsjord och hälften kogödsel. Blanda gärna i 1 deciliter vedaska också. Plantera ner. Även nu ska du plantera ner plantan en bit så att det bildas nya rötter längs stammen. Ljus. Plantorna behöver minst 16 timmars ljus varje dag för att inte växa sig långa och rangliga i strävan efter mer ljus. Använd extrabelysning inomhus i form av lysrör eller lågenergilampor. Dags för sista omskolningen. Sätt plantan långt ner i krukan och fyll på med jord. Det bildas rötter på stammen vilket gör plantan mer stabil. Frisk & stark! En stadig och välväxt tomatplanta står emot sjukdomar bättre och orkar bära en tung tomatskörd.

6 Jord. Tomater vill ha porös, näringsrik, djup och fuktighetshållande jord. Tillför komposterad stallgödsel, kompost och eventuellt lite benmjöl. Friland. Välj soligt och skyddat läge. Växthus. Odlar du i växthus ska det vara 80 centimeter mellan plantorna. Planterar du direkt i jorden kan du även nu plantera ner plantorna djupt. 6 >> Tomatplantorna blir som dekorativa klätterväxter mot den varma muren. De är planterade i jordsäckar som ligger i odlingslådor täckta med duk. Ett ganska enkelt odlingsknep! Härdning För att plantorna ska klara av att vara utomhus behöver de vänja sig vid det starka solljuset. Utomhus. Ska de odlas utomhus kan det vara lagom i början av juni, och då på en skyddad plats där varken vind eller solljus är för starkt. Efter en veckas härdning utomhus kan de planteras/ställas där du vill ha dem. Växthus. I början av maj brukar plantorna vara så stora att de kan flyttas ut till växthus. Skydda mot solen så de inte bränns. Det går bra att odla tomater i kruka, men tänk på att de behöver rejält med jord. Här har krukorna fått fin säckvävsklädsel. Varför inte plantera i en plastkasse? Glöm inte att göra hål i botten bara. Varning för frost Frostnätter är förödande och plantorna behöver passning. Lägg en fiberduk över, även inne i växthuset. Håll koll på väderprognosen, du kan behöva göra brandkårsutryckningar för att rädda plantorna. Det kan krävas en värmefläkt eller värmeljus i växthuset om temperaturen blir för låg.

7 Toppa. Blir tomatplantorna för höga ska de toppas. I växthus är det lagom när de når upp till taket. Då ägnar sig plantan åt att ge näring åt frukterna i stället för att växa. Ta bort blad. När tomatplantan börjar sätta frukt är det dags att ta bort de nedersta grenarna och bladen. Ju mer bladmassa, desto större krav på vatten och näring. Det blir dessutom lätt fuktigt och ljuset når inte in till frukterna, så det är inte fel att glesa ut en aning. Men plantan måste ha 7 kvar en del blad för fotosyntesen. >> Problem Tomater i växthus kan ibland angripas av bladlöss och vita flygare, även om det är ovanligt. Upprepade duschningar brukar hjälpa. Svampar, bakterier och virus är desto vanligare och beror i regel på dåliga odlingsförhållanden. Undvik för tät plantering, lufta mycket och byt jord i växthuset varje säsong. Gräsklipp runt plantan ger tomatplantan kväve och hjälper till att hålla fukten i jorden. Både höga och låga tomatplantor behöver stöd. Tjuva. Tomatplantor växer fort. Tjuvskott, som växer ut i grenklykorna, ska man vanligtvis ta bort. Det står på fröpåsen vad som gäller för den sort du har. Det är egentligen inga dåliga skott, men de tar kraft. Skörden blir jämnare om växtkraften koncentreras till huvudstammen och dess grenar. Stöd. Tomatplantorna kan bli höga och de flesta behöver stöd. I växthuset kan man fästa linor, som man snurrar runt plantorna, från stammen och upp i taket. Det går också bra med käppar och ris eller kvistar till lågväxande sorter. Dags att tillföra extra näring. Näring När tomatplantan börjar blomma är det dags att tillföra näring. Flytande näring som vattnas ut kan ges cirka en gång i veckan. Bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Långtidsverkande gödselkorn kan myllas ner i jorden. Att lägga gräsklipp runt plantan är bra som komplement, det avger kväve som tomatplantor älskar, och kan göras hela säsongen.

8 1. Så inte för tidigt. För växthus 1 mars, för utomhusodling 1 april. 2. Tänk på ljuset. När fröna grott vill de ha mycket ljus. 8. Gödsla när plantan börjar blomma. Använd näring som inne- 8 håller dubbelt så mycket kalium >> 3. Kallare på natten. Sänk temperaturen till grader för frösådder på natten. 4. Ny jord. Byt jorden i växthuset eller odla i krukor. 5. Satsa på kvalitet. Köp jord i säck som håller hög kvalitet. 6. Plantera tomaterna djupt. De utvecklar rötter längs hela stammen under jord, så ju djupare man planterar, desto större och stadigare rotsystem. 7. Sätt plantorna i 20-litershinkar med hål i bottnen. Då behöver man inte byta jord i hela växthuset och man kan flytta plantorna ut och in om det behövs. som kväve (till exempel tomatgödsel eller blomgödsel). 9. Ruska lätt på blomklasarna så hjälper du till med pollineringen och får fler tomater. 10. Jämn vattning. Vattnar du inte regelbundet riskerar du att tomaterna spricker. 11. Skrämseltaktik. Ohyra kan du hålla borta genom att plantera några tagetes tillsammans med tomaterna.

9 Plocka efter hand som tomaterna mognar. Finns det risk för nattfrost kan de även plockas omogna för att sen få eftermogna på en mörk och sval plats. Alternativt kan man ta in hela plantan och låta frukterna mogna där. Det är underbart att skörda sina egna tomater. 9 >> Tips! Tomatblommor bildas hela säsongen. Odlar du i växthus bör du skaka plantorna lite så att pollen kommer till pistillerna. Utomhus befruktas blommorna med hjälp av vind och insekter.

10 Det finns ett otroligt stort utbud av tomater och det är kul att själv experimentera sig fram till sorter man gillar. Här är några sorter vi tycker om. Indigo Rose är världens mörkaste tomat! Den plommonlika smaken framträder bäst när frukterna övergått till djupt purpursvart. Frukterna kommer i klasar som mognar efter hand. Utmärkt för växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Binds upp. Tjuvas. Shirley ger medelstora, helrunda, välsmakande, röda frukter av högsta kvalitet i täta klasar. Högavkastande. Mycket lämplig för både varm- och kallväxthus. Blir cirka 2 meter hög. Mognar tidigare än många andra 10 sorter. Tjuvas. >> Gardener s Delight får upp till 50 cm långa klasar av cocktailtomater. Går bra att odla både i växthus och mot en varm södervägg. Frukterna spricker lätt om vattningen är ojämn. Läsarna av Englands största trädgårdstidning, Garderner s World, har korat den till den godaste tomaten flera år i rad. Blir 1,5 meter hög. Tjuvas. Sungold får orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Tjuvas. Black Cherry är en smakrik cocktailtomat som växer i klasar och producerar massor av tomater. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen. En högväxande sort som blir 2 meter i växthus och ca 1,2 meter på friland eller i kruka. Tjuvas. På balkong och terrass Kompakta sorter, som små busktomater och lågväxande körsbärstomater, passar perfekt att odla på balkong och terrass. Det finns också ampeltomater som är gjorda för hängande krukor. På det sättet kan du få plats med fler sorter och dessutom skapa en fin atmosfär. Odla i krukor med hål i botten för god dränering! Vattna regelbundet och med gödning.

11 Söta smakprov. Från vänster Tigerella, Tiny Tim, Elin, Principe Borghese, Goldene Königin och Santalina. Tigerella har en god syrlig smak och dekorativa frukter som mognar från strimmigt mörkgrön till vackert rödgul. Kan odlas i till 200 gram lite oregel- 11 >> växthus eller på friland. Ska tjuvas. Cirka 1,5 meter hög. Tiny Tim får skinande röda pyttesmå tomater med intensiv smak. En liten busktomat som passar bra att odla i kruka. Kan odlas i växthus eller på friland. Ska inte tjuvas. Elin får vackra jämna tomater och ger rik skörd. Men smaken kan inte mätas med många andra tomater. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Cirka 1,5 meter hög. Principe Borghese är en fin liten röd plommontomat med god aromatisk smak. Passar bra till torkning. Högväxande. Ska tjuvas. Goldene Königin får välsmakande gula frukter som blir fina, inte minst i salladsskålen. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Kan blir 2 meter hög. Santalina ger små fina plommontomater med en riktigt god smak. Skörden blir stor. Ska odlas i växthus om man ska lyckas med denna sort. Ska tjuvas. Högväxande. Marmande är en fransk bifftomat som ger stora upp bundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Tjuvas. Friland. Green Grape är en gulgrön, mycket välsmakande cocktailtomat. Kan odlas som stor busktomat eller dras upp till cirka 1, 5 centimeters höjd. Behöver ej tjuvas. Växthus. Egna frön Du tar enkelt egna frön från mogna tomater. Enklast är det att gröpa ur kärnorna i en burk med lite vatten och låta dem stå och jäsa ett par dagar. Låt dem sedan torka ett par dygn liggande på ett hushållspapper. Förvara torrt och mörkt i väntan på nästa års tomatsådd. Tomatfrön håller länge, i rumstemperatur kan de förvaras i 5 10 år utan att förlora grobarheten.

12 En riktig färgklick, gjord på alla möjliga sorters tomater >> 12 recept sid 18

13 Suverän kombination av tomater och svamp >> 13 recept sid 18

14 Mustig tomatsoppa med smak av bacon, rotselleri och vitlök 14 >> recept sid 19

15 Läckra små snittar med egna torkade tomater >> 15 recept sid 19 recept sid 19

16 Sallad med tomater från den egna odlingen. Mums! 16 >> recept sid 20

17 Godaste pizzan gör du med tomater du odlat själv 17 >> recept sid 20

18 Tomatpaj med citrontimjan 4 6 personer Pasta med linser, svamp och tomater 2 personer Pajbotten 250 g vetemjöl 150 g smör 1 knivsudd salt 1 ägg 6 msk mjölk Fyllning 1 msk vispgrädde 1 msk dijonsenap 50 cocktailtomater i blandade färger 2 3 kvistar citrontimjan salt och färskmalen peppar 1 nypa socker 100 g gröna puylinser 70 g fullkornspasta 1 stor näve persilja 300 g cocktailtomater 300 g karljohanssvamp, rensad vikt 50 g rödlök 2 vitlöksklyftor 100 g morötter 1 msk olivolja till stekning salt och nymalen peppar 50 g pecorinoost eller parmesanost Gör så här Skölj linserna grundligt och koka dem enligt >> Gör så här 1. Blanda mjöl, smör och salt i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägg och mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. 2. Häll upp degen, forma till en boll och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag och lägg i en 24 cm stor pajform. Tryck till så att den täcker formen och skär bort överflödig deg från kanten. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på Gör fyllningen. Rör ihop grädde och senap och bre ut på pajskalet i ett tunt lager. Skölj tomaterna och dela dem i halvor. Lägg dem tätt, tätt på pajskalet med den skurna sidan upp. Strö över hackad citrontimjan, salt, peppar och socker. 5. Grädda i minuter i ugnen. Tips! Om du har lust kan du toppa pajen med riven mozzarella eller skivor av färsk getost innan du sätter in den i ugnen. anvisning på förpackningen. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 2. Skölj persiljan och hacka den fint. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Borsta svampen ren och skär den i tunna skivor. 3. Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala moroten och skär den i tärningar. 4. Stek lök och vitlök i olivoljan i 3 4 minuter. Tillsätt moroten och stek i 5 minuter på låg värme. Tillsätt tomaterna, låt dem steka i 3 4 minuter och tillsätt till sist svampen. 5. Blanda ner persilja och linser när svampen är mjuk men fortfarande lite spröd. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i blandningen. Riv osten över.

19 Tomatsoppa med grönsaker och bacon 4 personer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 morot 100 g rotselleri 1/2 röd paprika 2 skivor bacon olivolja 1 msk tomatpuré 400 g tomater 1 liter tomatjuice 1/2 liter hönsbuljong av tärning 1 kvist färsk timjan salt och nymald peppar 19 Servering tilltugg eller till fisk och skaldjur. >> 2 dl crème fraiche 1 rödlök salladslök bröd Gör så här 1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Skala morot och selleri och skär i mindre bitar. Skölj och rensa paprikan och skär den i stora bitar. Skär baconskivorna i små bitar. Fräs allt i olivolja i en gryta. 2. Tillsätt tomatpuré, tomater, tomatjuice, buljong och timjan. Låt det småkoka i 1 timme. Ta upp timjanskvisten. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. 3. Servera soppan med crème fraiche, finhackad rödlök och salladslök och bröd. Torkade tomater med vitlök och rosmarin 10 stora mogna tomater 2 msk olivolja örtsalt och peppar 5 kvistar rosmarin 3 vitlöksklyftor, hackade i stora bitar Gör så här 1. Skär tomaterna i fyra delar och ta bort inkråmet. Lägg tomaterna på ett bakpapper med skalet ner. Droppa på olivolja, strö över salt, peppar, hackad rosmarin och vitlöken. 2. Torka tomaterna i i 5 6 timmar, tills de skrumpnat ihop och blivit fasta och söta. Ta ut tomaterna ur ugnen. Låt svalna och förvara dem i kylskåpet. Använd i sallader, som Torkade tomater på grillat bröd med färskost och skinka 4 personer 4 skivor gott bröd 2 msk olivolja salt och peppar 4 msk färskost torkade tomatbitar 8 tunna skivor skinka av god kvalitet (serrano, parma, spickeskinka) Gör så här 1. Gnid in brödskivorna med olja och lite salt och grilla dem i en grillpanna tills de får fina grillränder och doftar lite bränt. 2. Bre färskost på brödskivorna, krydda med nymalen peppar och lägg tomater och skinka ovanpå. Droppa över lite olivolja.

20 Pizza med tomater och squash 2 personer Deg 25 jäst 2 1/2 dl ljummet vatten 1 tsk socker 1 tsk salt g vetemjöl Tomatsås 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 kg tomater 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger 2 tsk socker 20 4 droppar tabasco >> 2 msk soltorkade tomater i bitar färsk oregano 2 kvistar rosmarin salt och nymalen peppar Fyllning 1/2 squash 1 handfull cocktailtomater 100 g mozzarellaost 1 msk torkad oregano Servering rucola olivolja tomater. Hacka örterna och rör ner dem i såsen. Krydda med salt och peppar och låt puttra på låg värme i minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag i en cirkel, ca 2 cm tjock. Sätt ugnen på 225. Fördela tomatsåsen på bottnen. Skölj squashen och skiva den tunt med en potatisskalare eller osthyvel och fördela på pizzan. Skölj tomaterna, halvera dem och strö dem över pizzan. Skär mozzarellan i mindre bitar och fördela även dem över. Strö över oregano. 4. Baka pizzan i minuter, tills den är gyllenbrun i kanten och osten har smält. Fördela rucolan över pizzan och droppa lite olivolja över före servering. Tomatsallad med sojamandlar och örter 4 personer 600 g små tomater, gärna i blandade färger 2 3 msk olivolja 1 tsk florsocker salt och nymalen peppar 1/4 bunt färsk basilika 4 kvistar färsk oregano Sojamandlar 20 g skalade mandlar 3 msk sojasås Tillbehör gott bröd Gör så här 1. Degen: Lös upp jästen i det ljumma vattnet tillsammans med socker och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ett par timmar. 2. Tomatsåsen: Skala lök och vitlök. Skölj tomaterna och skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en panna. Tillsätt tomater balsamvinäger, socker, tabasco och soltorkade Gör så här 1. Sojamandlar: Rosta mandlarna lätt i en torr panna tills de fått lite färg. Tillsätt soja och låt det koka in. 2. Skölj tomaterna och skär dem i munsbitstora bitar. Vänd dem i olja, florsocker, salt och peppar och lägg upp på ett fat. Strö över sojamandlarna och de hackade örterna. Servera med bröd till.

21 En specialutgåva från Allers Trädgård Aller Media AB, Helsingborg Telefon Chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Malmström Art Director Maria Carlsson Redigerare/reporter/fotograf Anni Andreasson Facebook Allers Trädgård Instagram allerstradgard tillbaka till sid 1 Vill du bli prenumerant? Gå in på prenumerera.se/allerstradgard

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ).

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). 1 Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). Barnsligt goda och lättlagade rätter som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette Kycklingburgare med chilimajonnäs Ingredienser 4 personer 6 st skivor bacon

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

Tio tips för färskpotatisen

Tio tips för färskpotatisen 1 Tio tips för färskpotatisen Färskpotatis är inte bara god som nykokt i klassisk potatissallad. Vad sägs om att rosta den eller baka in den i focaccia? Potatisfocaccia Ingredienser 20 personer 25 g jäst

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept.

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept. Kronfågel är bra mat från Lantmännen Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept. Äntligen grilltider! För en matigare sallad blanda i cous-cous, jätte cous-cous, bovete eller ris. Helt efter

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins)

Laga mat med Mille: Muffins med vit choklad och majs. Så här gör du: Du behöver: (ca. 9-10 muffins) Muffins med vit choklad och majs (ca. 9-10 muffins) 75 g smör 75 g socker 2 ägg 1 dl yoghurt, t.ex. grekisk Rivet skal från 1 obesprutad apelsin 180 g vetemjöl 1½ tsk bakpulver 50 g hackad vit choklad

Läs mer

Recept och inspiration. Försmak på våren

Recept och inspiration. Försmak på våren Recept och inspiration Försmak på våren En bra början receptet på god mat Låt gästerna komma in i köket. Varsitt glas och några bitar Allerum på en bricka. Enkelt och avspänt medan middagsmaten sjuder

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Grillspett av struts. 4 personer

Grillspett av struts. 4 personer Grillspett av struts 500 600 g wokbitar av biff/filé 1 pkt bacon 8 st små tomater 12 st hela champinjoner ev gul lök 1 banan ev 1 paket strutskorv Grillolja: 4 msk matolja 1 krm svart- eller citronpeppar

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Härliga helger och festligare vardag!

Härliga helger och festligare vardag! Middagstips Härliga helger och festligare vardag! Det ska vara lätt att laga god mat oavsett vilken dag i veckan det är. Prova vår nyhet Pulled Chicken Taco Style en blivande klassiker till fredagsmyset.

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013

Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 Hjort Hencca Vilén & Sten Petrell Lönkan, 13.2.2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hjortgryta med hasselnötter... 3 Hjortrulader med lingongräddsås... 4 Fyllda färsbiffar med dragonpepparsås... 6 Viltjärpar med

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram lammfärs/nötfärs pkt bacon 4 Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Ca 00 gram sötpotatis Hej! Välkomna till en

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.46 Recept Kött/fisk Ca 600 gram rödspätta Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600-800 gram fläskkarré/ytterfilé förp bacon av rapsgris 2 4 5 3 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt

Läs mer

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken Den vegetariska recepthandboken Här får du ett brett urval av smarriga rätter som inte inkluderar kött eller fisk Morotssallad med päronvinäger och mynta 4 st morot 3 msk päronvinäger 1 tsk mynta 1 msk

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Pasta arrabbiata. vecka 5

Pasta arrabbiata. vecka 5 Pasta arrabbiata vecka 5 inspiration Pasta arrabbiata Arrabbiatan i denna rätt är en riktig smakhöjare. Tillsammans med lök och persilja förhöjs aromerna ytterligare. Mozzarellan och de krispiga pumpafröna

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Variation på lammsadel

Variation på lammsadel Variation på lammsadel Örtmarinerad lammytterfilé, lättrökt lamminnerfilé och variant på kålpudding med endive, potatis- och sparrisrulle, persiljerotspuré, samt sparrissallad med brynt smörvinägrett,

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke Sommarrecept till Viltboden Foto: Hannah Kompanik Recept: Elin Carleke Hej och Välkomna till Trolle Ljungby Viltbod. Vi har öppet varje tisdag och torsdag kl. 17-18 i sommarlokalen inne på gården. Nedan

Läs mer

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer)

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Olivolja 3 gula lökar 3 stjälkar blekselleri 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk riven färsk ingefära Ca 3 dl vitt vin Ca 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong,

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 28. Recept

5 dagar. Ingredienser v 28. Recept dagar v 28 Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram fläskkarré 700 gram kycklinginnerfilé Recept 1 2 3 4 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1 pkt pasta 2,3 4 Hej! Vi har en härlig sommarvecka

Läs mer

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Foto: Arne Adler 8 portioner 1 kg nötinnanlår 2 vitlöksklyftor,

Läs mer

KOKBOKEN Kniv och Gaffel Recept inlämnade av elever på Bosvedjeskolan

KOKBOKEN Kniv och Gaffel Recept inlämnade av elever på Bosvedjeskolan KOKBOKEN Kniv och Gaffel Recept inlämnade av elever på Bosvedjeskolan BRA mat till bra BARN Här kommer kokboken som vi har jobbat med under några terminer. Tack till alla barn som har lämnat in recept

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis!

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Matinspiration & Recept från Coop Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Innehåll 4 lasagne Klassisk bolognese Kallrökt lax, grillad paprika, zucchini och feta. Kantareller,

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Krämig örtkycklingsallad

Krämig örtkycklingsallad SALLADS- RECEPT Innehåll Krämig örtkycklingsallad... 3 Varm GER-sallad, 100 portioner... 4 Hjordknölssallad 100 portioner... 5 Matig pasta med kyckling, från Barbro och Kerstin på Helenaskolan... 6 Pastasallad

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar.

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. Fruktsallad 1 äpple 10 vindruvor 1 banan ½ apelsin ½ dl krossad ananas 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. 2. Skölj och dela druvorna, ta bort kärnorna. 3. Skala bananen och apelsinen, skär dem i skivor.

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 1 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs 1 falukorv 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 2 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår

Läs mer

Norska räkor. Sök bland flera inspirerande och enkla recept eller läs mer om fisk och hälsa på www.norskfisk.se

Norska räkor. Sök bland flera inspirerande och enkla recept eller läs mer om fisk och hälsa på www.norskfisk.se Norska räkor. Norsk Sjømat har en lång tradition av hållbart fiske och odling. Genom att välja fisk med norskt ursprung kan du vara säker på att du väljer fisk av högsta kvalitet. Symbolen här intill betyder

Läs mer

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port 14. 95Förp 14. 95 Förp Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg Potatismos Favorit 12-port 2 för 20: Multivitamin Fruktdryck Glocken Gold 2 liter Jämförpris 5,00/lit Handla där Du bor billigare än

Läs mer

Välkommen till... Vecka 35. oss på Facebook. Basvaror. Meny. Innehåll. Viktig information. Om du inte tål laktos...

Välkommen till... Vecka 35. oss på Facebook. Basvaror. Meny. Innehåll. Viktig information. Om du inte tål laktos... Välkommen till... Vecka 35 5-DAGARSKASSEN Pål Björdin är diplomerad kostrådgivare och arbetar som butikskock. Hejsan! Nu har skolorna börjat och snart drar alla aktiviteter igång och det är vardag igen.

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år

7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg mars 2011 7 middagsförslag familjer med barn i åldern 1-6 år Recepten är beräknade för familjen med 2 barn i åldrarna 1-6 år (familjens mat från cirka

Läs mer

Vecka 37,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept

Vecka 37,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept Vecka 7, port Ingredienser Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram fläskkotletter 00-600 gram laxfilé 700 gram kycklinginnerfilé Potatis/ris/pasta mm Ca 600 gram sötpotatis Ca 00 gram fast potatis 1 pkt

Läs mer

Sex exklusiva recept med vit fiberpasta

Sex exklusiva recept med vit fiberpasta Sex exklusiva recept med vit fiberpasta Vit pasta med fiber! Nu lanserar Kungsörnen en nyckelhålsmärkt vit fiberpasta. Ett perfekt alternativ för den som föredrar vit pasta framför fullkorn, men ändå

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Yoghurtfrukost 2 dl naturell lättyoghurt ¾ dl müsli utan frukt och nötter (naturell) 1 banan 1 skiva, 35 g rågbröd, grovt med hela korn 1 tsk lättmargarin

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel.

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Klas Lindberg Modern restaurangrätt 14 portioner Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta

Läs mer

5 dagar. Recept. Ingredienser v.32. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.32. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Recept. Ingredienser v.32. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.32. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.32 Recept Kött/fisk Ca 800 gram koljafilé 500 gram nötfärs Ca 700 gram kycklinginnerfilé 1 pkt rökt skinka Ca 700-800 gram fläskkarré 2 1 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1 pkt pasta 2,5

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v.4. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.4. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Ca 700 gram kycklingklubbor Potatis/ris/pasta pkt quinoa, Hej! Vi har en riktigt färgglad vecka framför oss med massa goda och härliga grönsaker

Läs mer

Vecka 27,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept

Vecka 27,4 port. Nyhet! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept Vecka 7, port Ingredienser Kött/fisk 00 gram kalvfärs burkar tonfisk 0 gram kycklinglårfilé 1 pkt lufttorkad skinka 00 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis 00 gram pasta 1 3 3 1, MatHems Familjematkasse!

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer

Peters magiska rödspätta. Vecka 45

Peters magiska rödspätta. Vecka 45 Peters magiska rödspätta A Vecka 45 Peters magiska rödspätta Anki från Uppsala, som bidragit med detta recept, säger sig inte vara helt förtjust i fisk, men älskar att äta rödspätta som hennes Peter lagar!

Läs mer

Meny GRLLLADE PILGRIMSMUSSLOR MED LUFTTORKAD SKINKA OCH BASILIKAOLJA ROSMARINSTEKT HALLOUMISALLAD MED APROKOSER

Meny GRLLLADE PILGRIMSMUSSLOR MED LUFTTORKAD SKINKA OCH BASILIKAOLJA ROSMARINSTEKT HALLOUMISALLAD MED APROKOSER Gourmetmiddagen den 27 januari 2007 Meny GRLLLADE PILGRIMSMUSSLOR MED LUFTTORKAD SKINKA OCH BASILIKAOLJA ROSMARINSTEKT HALLOUMISALLAD MED APROKOSER GORGONZOLAINBAKAD OXFILÉ MED PORTVINSÅS POTATISBAKELSE

Läs mer

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa o 4 10-15 MINUTER PERSONER FÖRBEREDELSER LÄTT MIXER INGREDIENSER: TILL DEN GRÖNA SALSA: 2 små knippor basilika 1 stor knippa koriander, inklusive stjälkarna

Läs mer

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein Recept Quiche Lorraine Ingredienser 3 portioner 2 ägg 100 g riven ost 200 g färdig mördeg, färdig degmix 100 g hackad bacon 1 matsked olja Per portion: 810 kcal 30 g protein Värm ugnen till 170 grader.

Läs mer

Emmas Grand Finale Meny

Emmas Grand Finale Meny Emmas Grand Finale Meny En meny som tar gästerna genom smaker från zucchini, getost, citron, olivolja, havsabborre, rosmarin, lagerblad, fänkål, vitt vin, potatis, morötter, jordgubbar, apelsin, rött vin

Läs mer

Grillat med Per Morberg

Grillat med Per Morberg Grillat med Per Morberg Skådespelaren och kocken Per Morberg älskar att grilla. Här delar han med sig av favoritrecepten. 1 Per Morberg gillar grillat. Per Morbergs bästa grilltips: ASKGRÅ KOL Tänd grillen

Läs mer

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.42. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.42. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.4 Recept Kött/fisk 600 gram laxfilé 600 gram kycklingfilé 400 gram älgfärs 1 pkt bacon 1 3 Potatis/ris/pasta kg potatis 1,3,4 Grönsaker 1 rödlök gula lökar 1 vitlök 1 purjolök 40 gram morötter 1 rotselleri

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Meny vecka 47-48. Visste du detta om Granatäpple?

Meny vecka 47-48. Visste du detta om Granatäpple? Meny vecka 47-48 Gröna Kassen firar två år! I dagarna har vi levererat vegetariska och ekologiska matkassar i 2 år. Vi kan knappt fatta att det har gått så fort! Det har varit en lång och arbetsam resa

Läs mer

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK NOVEMBERMYS UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK Med dagens krav på ren mat fri från vitt socker, vitt mjöl, mjölk och för mycket salt, kan det lätt kännas som en utmaning när man väl står där vid spisen. Vi har

Läs mer

Vecka 39,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept

Vecka 39,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Ingredienser. Recept Vecka 9, port MatHems Familjematkasse! Hej! Den här veckan har vi en matkasse fylld av riktigt snabba och enkla rätter på menyn och vi kickstartar med en riktigt lättlagad rätt som blandade korvar med

Läs mer

spansk kikärtssoppa med chorizo

spansk kikärtssoppa med chorizo spansk kikärtssoppa med chorizo 40 ml olivolja 150g chorizo-korv, finhackad 175g lök, skalad och finhackad 5g vitlök, skalad och finhackad 50g blekselleri, finhackad 100g färsk spenat, tvättad och hackad

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.17. Hej! Bra att ha hemma v.17. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.17 Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 700 gram kycklinginnerfilé Ca 800 gram torskfilé Ca 00-600 gram chorizokorv Recept 1 2 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis 1,2,4 Hej! Förra veckan hade vi glädjen att

Läs mer

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER IDÉN Vi kallar dem Naughty forties, Fab fifties. De galna, roliga och spännande åren mellan fyrtio och femtio. Den tid då våra kroppar förändras och behöver bättre och nyttigare mat för att fortfarande

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 33. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 33. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 33. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 33. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk Ca 00 gram nötfärs Ca 800 gram fläskkarré Ca 1000 gram kycklingben 1 burk tonfisk 1 2 Potatis/ris/pasta 1 kg potatis 1 pkt pasta 2, 1 Hej! Inledningsvis får vi njuta av en solklar

Läs mer