Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept"

Transkript

1 Kom i gång plantera skötsel skörd tips & trix bra sorter goda recept

2 FLYTTA UT sid 6 kom i gång sid 3 dags att så sid 4 TA HAND OM sid 7 TIPS & TRicks sid 8 PlaNTERA OM sid 5 >> 2 SKÖRDA sid 9 SORTER sid 10 recept sid 12 Att odla dina egna tomater är något av det mest tacksamma du kan göra. Det är enkelt att köpa färdiga plantor i maj, men tänk så mycket roligare att själv dra upp plantor från frön. Text: Eva Malmström och Anni Andreasson Foto: Anni Andreasson, Eva Malmström, Jakob Valling, Line Falck, Betina Hastoft, Columbus Leth, Carina Krüger och All Over Press

3 Börja med att fundera på var du tänker odla dina tomater. Sen är det dags att välja sorter. Det finns en tomat för varje smak. 3 >> Var ska jag odla? Ska du odla utomhus väljer du frilandssorter. Har du ett skyddat, soligt läge går det bra att odla växthustomater även utomhus. I växthus kan du odla både växthustomater och frilandssorter. Hur väljer jag sorter? Höga tomater kan bli ett par meter höga. Du släpper bara upp en stam och måste därför ta bort alla sidoskott. Dessa sorter måste bindas upp. Ger bäst avkastning. Busktomater blir cm höga. Kan behöva stöd och passar utmärkt att odla i kruka. Frilandssorter läs på påsen för att hitta sorter som trivs på friland. Körsbärstomater, eller cocktailtomater som de också kallas mindre tomater som ofta växer i klasar. Ampeltomater minibusktomater som passar utmärkt att odla i amplar. De blir ca cm höga.

4 Tidpunkt. Så 6 8 veckor före utplantering. Vänta hellre lite längre så slipper du få långa och rangliga plantor. Ett par frön. Sår du i krukor lägger du ett par frön i varje kruka. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller lock om du sår i brätte. Jorden. Fyll odlingskärlet till 3/4 med bra planteringsjord och överst 1/4 såjord. På det här sättet sparar du in ett omskolningsmoment. Fröet gror i såjorden som är mager, det är ingen risk att den späda grodden får för mycket näring det kan nämligen ta kål på den. När rötterna blivit lite starkare når de ner till den näringsrikare jorden. Fyll på med vanlig planteringsjord till tre fjärdedelar och såjord överst. På så sätt kan man hoppa över en omplantering. 4 >> Det finns en mängd tomatsorter att välja mellan. Det är kul att så och driva fram sina egna plantor. Tomatfrön gror väldigt lätt. Tomatfröna har börjat gro. Knipsa bort den grodd som ser svagast ut. Problem vid sådd Om du vattnar för mycket och har det kallt kan fröna ruttna. Om du har sålåda med lock ska du tänka på att lufta om lådan står varmt i exempelvis ett söderfönster. Ljus. Tomatfrön behöver värme för att gro, cirka 22 grader, och de gror ganska fort. Se till att frösådderna får så mycket ljus som möjligt, ställ dem i ditt soligaste fönster men se till att de inte blir brända. Har du inget ljust ställe kan du ge stödbelysning med lysrör. De ska ge kallt ljus, hängas nära plantorna och lysa timmar per dygn.

5 När plantorna är cirka tio centimeter höga är det dags att ge dem en ny kruka med mer jord i. Dags att skola om tomatplantorna för första gången. Var tuff. Dags att skola om tomatplantorna. Det tenderar alltid att bli många fler plantor än man behöver. Var tuff och gör dig av med de svagaste. Tips! Tomater älskar värme så plantera gärna i svarta krukor som absorberar värme. En tomatplanta före omskolning. Här ser man tydligt hur det bildats rötter på 10 centimeter. När plantorna är drygt en decimeter höga är det dags för första omskolningen i cirka 12-centimeterskrukor. Fyll krukan med bra planteringsjord och plantera tomatplantan lite djupare än den stått, då bildas nya rötter längs stammen. stammen. 5 >> Tomater omskolade i nya krukor. 30 centimeter. Sista omskolningen sker när plantan är cirka 30 centimeter hög och du kan se rötterna i dräneringshålet. Den ska då ha minst 20 liter jord, blanda hälften god planteringsjord och hälften kogödsel. Blanda gärna i 1 deciliter vedaska också. Plantera ner. Även nu ska du plantera ner plantan en bit så att det bildas nya rötter längs stammen. Ljus. Plantorna behöver minst 16 timmars ljus varje dag för att inte växa sig långa och rangliga i strävan efter mer ljus. Använd extrabelysning inomhus i form av lysrör eller lågenergilampor. Dags för sista omskolningen. Sätt plantan långt ner i krukan och fyll på med jord. Det bildas rötter på stammen vilket gör plantan mer stabil. Frisk & stark! En stadig och välväxt tomatplanta står emot sjukdomar bättre och orkar bära en tung tomatskörd.

6 Jord. Tomater vill ha porös, näringsrik, djup och fuktighetshållande jord. Tillför komposterad stallgödsel, kompost och eventuellt lite benmjöl. Friland. Välj soligt och skyddat läge. Växthus. Odlar du i växthus ska det vara 80 centimeter mellan plantorna. Planterar du direkt i jorden kan du även nu plantera ner plantorna djupt. 6 >> Tomatplantorna blir som dekorativa klätterväxter mot den varma muren. De är planterade i jordsäckar som ligger i odlingslådor täckta med duk. Ett ganska enkelt odlingsknep! Härdning För att plantorna ska klara av att vara utomhus behöver de vänja sig vid det starka solljuset. Utomhus. Ska de odlas utomhus kan det vara lagom i början av juni, och då på en skyddad plats där varken vind eller solljus är för starkt. Efter en veckas härdning utomhus kan de planteras/ställas där du vill ha dem. Växthus. I början av maj brukar plantorna vara så stora att de kan flyttas ut till växthus. Skydda mot solen så de inte bränns. Det går bra att odla tomater i kruka, men tänk på att de behöver rejält med jord. Här har krukorna fått fin säckvävsklädsel. Varför inte plantera i en plastkasse? Glöm inte att göra hål i botten bara. Varning för frost Frostnätter är förödande och plantorna behöver passning. Lägg en fiberduk över, även inne i växthuset. Håll koll på väderprognosen, du kan behöva göra brandkårsutryckningar för att rädda plantorna. Det kan krävas en värmefläkt eller värmeljus i växthuset om temperaturen blir för låg.

7 Toppa. Blir tomatplantorna för höga ska de toppas. I växthus är det lagom när de når upp till taket. Då ägnar sig plantan åt att ge näring åt frukterna i stället för att växa. Ta bort blad. När tomatplantan börjar sätta frukt är det dags att ta bort de nedersta grenarna och bladen. Ju mer bladmassa, desto större krav på vatten och näring. Det blir dessutom lätt fuktigt och ljuset når inte in till frukterna, så det är inte fel att glesa ut en aning. Men plantan måste ha 7 kvar en del blad för fotosyntesen. >> Problem Tomater i växthus kan ibland angripas av bladlöss och vita flygare, även om det är ovanligt. Upprepade duschningar brukar hjälpa. Svampar, bakterier och virus är desto vanligare och beror i regel på dåliga odlingsförhållanden. Undvik för tät plantering, lufta mycket och byt jord i växthuset varje säsong. Gräsklipp runt plantan ger tomatplantan kväve och hjälper till att hålla fukten i jorden. Både höga och låga tomatplantor behöver stöd. Tjuva. Tomatplantor växer fort. Tjuvskott, som växer ut i grenklykorna, ska man vanligtvis ta bort. Det står på fröpåsen vad som gäller för den sort du har. Det är egentligen inga dåliga skott, men de tar kraft. Skörden blir jämnare om växtkraften koncentreras till huvudstammen och dess grenar. Stöd. Tomatplantorna kan bli höga och de flesta behöver stöd. I växthuset kan man fästa linor, som man snurrar runt plantorna, från stammen och upp i taket. Det går också bra med käppar och ris eller kvistar till lågväxande sorter. Dags att tillföra extra näring. Näring När tomatplantan börjar blomma är det dags att tillföra näring. Flytande näring som vattnas ut kan ges cirka en gång i veckan. Bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Långtidsverkande gödselkorn kan myllas ner i jorden. Att lägga gräsklipp runt plantan är bra som komplement, det avger kväve som tomatplantor älskar, och kan göras hela säsongen.

8 1. Så inte för tidigt. För växthus 1 mars, för utomhusodling 1 april. 2. Tänk på ljuset. När fröna grott vill de ha mycket ljus. 8. Gödsla när plantan börjar blomma. Använd näring som inne- 8 håller dubbelt så mycket kalium >> 3. Kallare på natten. Sänk temperaturen till grader för frösådder på natten. 4. Ny jord. Byt jorden i växthuset eller odla i krukor. 5. Satsa på kvalitet. Köp jord i säck som håller hög kvalitet. 6. Plantera tomaterna djupt. De utvecklar rötter längs hela stammen under jord, så ju djupare man planterar, desto större och stadigare rotsystem. 7. Sätt plantorna i 20-litershinkar med hål i bottnen. Då behöver man inte byta jord i hela växthuset och man kan flytta plantorna ut och in om det behövs. som kväve (till exempel tomatgödsel eller blomgödsel). 9. Ruska lätt på blomklasarna så hjälper du till med pollineringen och får fler tomater. 10. Jämn vattning. Vattnar du inte regelbundet riskerar du att tomaterna spricker. 11. Skrämseltaktik. Ohyra kan du hålla borta genom att plantera några tagetes tillsammans med tomaterna.

9 Plocka efter hand som tomaterna mognar. Finns det risk för nattfrost kan de även plockas omogna för att sen få eftermogna på en mörk och sval plats. Alternativt kan man ta in hela plantan och låta frukterna mogna där. Det är underbart att skörda sina egna tomater. 9 >> Tips! Tomatblommor bildas hela säsongen. Odlar du i växthus bör du skaka plantorna lite så att pollen kommer till pistillerna. Utomhus befruktas blommorna med hjälp av vind och insekter.

10 Det finns ett otroligt stort utbud av tomater och det är kul att själv experimentera sig fram till sorter man gillar. Här är några sorter vi tycker om. Indigo Rose är världens mörkaste tomat! Den plommonlika smaken framträder bäst när frukterna övergått till djupt purpursvart. Frukterna kommer i klasar som mognar efter hand. Utmärkt för växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Binds upp. Tjuvas. Shirley ger medelstora, helrunda, välsmakande, röda frukter av högsta kvalitet i täta klasar. Högavkastande. Mycket lämplig för både varm- och kallväxthus. Blir cirka 2 meter hög. Mognar tidigare än många andra 10 sorter. Tjuvas. >> Gardener s Delight får upp till 50 cm långa klasar av cocktailtomater. Går bra att odla både i växthus och mot en varm södervägg. Frukterna spricker lätt om vattningen är ojämn. Läsarna av Englands största trädgårdstidning, Garderner s World, har korat den till den godaste tomaten flera år i rad. Blir 1,5 meter hög. Tjuvas. Sungold får orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Tjuvas. Black Cherry är en smakrik cocktailtomat som växer i klasar och producerar massor av tomater. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen. En högväxande sort som blir 2 meter i växthus och ca 1,2 meter på friland eller i kruka. Tjuvas. På balkong och terrass Kompakta sorter, som små busktomater och lågväxande körsbärstomater, passar perfekt att odla på balkong och terrass. Det finns också ampeltomater som är gjorda för hängande krukor. På det sättet kan du få plats med fler sorter och dessutom skapa en fin atmosfär. Odla i krukor med hål i botten för god dränering! Vattna regelbundet och med gödning.

11 Söta smakprov. Från vänster Tigerella, Tiny Tim, Elin, Principe Borghese, Goldene Königin och Santalina. Tigerella har en god syrlig smak och dekorativa frukter som mognar från strimmigt mörkgrön till vackert rödgul. Kan odlas i till 200 gram lite oregel- 11 >> växthus eller på friland. Ska tjuvas. Cirka 1,5 meter hög. Tiny Tim får skinande röda pyttesmå tomater med intensiv smak. En liten busktomat som passar bra att odla i kruka. Kan odlas i växthus eller på friland. Ska inte tjuvas. Elin får vackra jämna tomater och ger rik skörd. Men smaken kan inte mätas med många andra tomater. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Cirka 1,5 meter hög. Principe Borghese är en fin liten röd plommontomat med god aromatisk smak. Passar bra till torkning. Högväxande. Ska tjuvas. Goldene Königin får välsmakande gula frukter som blir fina, inte minst i salladsskålen. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Kan blir 2 meter hög. Santalina ger små fina plommontomater med en riktigt god smak. Skörden blir stor. Ska odlas i växthus om man ska lyckas med denna sort. Ska tjuvas. Högväxande. Marmande är en fransk bifftomat som ger stora upp bundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Tjuvas. Friland. Green Grape är en gulgrön, mycket välsmakande cocktailtomat. Kan odlas som stor busktomat eller dras upp till cirka 1, 5 centimeters höjd. Behöver ej tjuvas. Växthus. Egna frön Du tar enkelt egna frön från mogna tomater. Enklast är det att gröpa ur kärnorna i en burk med lite vatten och låta dem stå och jäsa ett par dagar. Låt dem sedan torka ett par dygn liggande på ett hushållspapper. Förvara torrt och mörkt i väntan på nästa års tomatsådd. Tomatfrön håller länge, i rumstemperatur kan de förvaras i 5 10 år utan att förlora grobarheten.

12 En riktig färgklick, gjord på alla möjliga sorters tomater >> 12 recept sid 18

13 Suverän kombination av tomater och svamp >> 13 recept sid 18

14 Mustig tomatsoppa med smak av bacon, rotselleri och vitlök 14 >> recept sid 19

15 Läckra små snittar med egna torkade tomater >> 15 recept sid 19 recept sid 19

16 Sallad med tomater från den egna odlingen. Mums! 16 >> recept sid 20

17 Godaste pizzan gör du med tomater du odlat själv 17 >> recept sid 20

18 Tomatpaj med citrontimjan 4 6 personer Pasta med linser, svamp och tomater 2 personer Pajbotten 250 g vetemjöl 150 g smör 1 knivsudd salt 1 ägg 6 msk mjölk Fyllning 1 msk vispgrädde 1 msk dijonsenap 50 cocktailtomater i blandade färger 2 3 kvistar citrontimjan salt och färskmalen peppar 1 nypa socker 100 g gröna puylinser 70 g fullkornspasta 1 stor näve persilja 300 g cocktailtomater 300 g karljohanssvamp, rensad vikt 50 g rödlök 2 vitlöksklyftor 100 g morötter 1 msk olivolja till stekning salt och nymalen peppar 50 g pecorinoost eller parmesanost Gör så här Skölj linserna grundligt och koka dem enligt >> Gör så här 1. Blanda mjöl, smör och salt i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägg och mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. 2. Häll upp degen, forma till en boll och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag och lägg i en 24 cm stor pajform. Tryck till så att den täcker formen och skär bort överflödig deg från kanten. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på Gör fyllningen. Rör ihop grädde och senap och bre ut på pajskalet i ett tunt lager. Skölj tomaterna och dela dem i halvor. Lägg dem tätt, tätt på pajskalet med den skurna sidan upp. Strö över hackad citrontimjan, salt, peppar och socker. 5. Grädda i minuter i ugnen. Tips! Om du har lust kan du toppa pajen med riven mozzarella eller skivor av färsk getost innan du sätter in den i ugnen. anvisning på förpackningen. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 2. Skölj persiljan och hacka den fint. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Borsta svampen ren och skär den i tunna skivor. 3. Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala moroten och skär den i tärningar. 4. Stek lök och vitlök i olivoljan i 3 4 minuter. Tillsätt moroten och stek i 5 minuter på låg värme. Tillsätt tomaterna, låt dem steka i 3 4 minuter och tillsätt till sist svampen. 5. Blanda ner persilja och linser när svampen är mjuk men fortfarande lite spröd. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i blandningen. Riv osten över.

19 Tomatsoppa med grönsaker och bacon 4 personer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 morot 100 g rotselleri 1/2 röd paprika 2 skivor bacon olivolja 1 msk tomatpuré 400 g tomater 1 liter tomatjuice 1/2 liter hönsbuljong av tärning 1 kvist färsk timjan salt och nymald peppar 19 Servering tilltugg eller till fisk och skaldjur. >> 2 dl crème fraiche 1 rödlök salladslök bröd Gör så här 1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Skala morot och selleri och skär i mindre bitar. Skölj och rensa paprikan och skär den i stora bitar. Skär baconskivorna i små bitar. Fräs allt i olivolja i en gryta. 2. Tillsätt tomatpuré, tomater, tomatjuice, buljong och timjan. Låt det småkoka i 1 timme. Ta upp timjanskvisten. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. 3. Servera soppan med crème fraiche, finhackad rödlök och salladslök och bröd. Torkade tomater med vitlök och rosmarin 10 stora mogna tomater 2 msk olivolja örtsalt och peppar 5 kvistar rosmarin 3 vitlöksklyftor, hackade i stora bitar Gör så här 1. Skär tomaterna i fyra delar och ta bort inkråmet. Lägg tomaterna på ett bakpapper med skalet ner. Droppa på olivolja, strö över salt, peppar, hackad rosmarin och vitlöken. 2. Torka tomaterna i i 5 6 timmar, tills de skrumpnat ihop och blivit fasta och söta. Ta ut tomaterna ur ugnen. Låt svalna och förvara dem i kylskåpet. Använd i sallader, som Torkade tomater på grillat bröd med färskost och skinka 4 personer 4 skivor gott bröd 2 msk olivolja salt och peppar 4 msk färskost torkade tomatbitar 8 tunna skivor skinka av god kvalitet (serrano, parma, spickeskinka) Gör så här 1. Gnid in brödskivorna med olja och lite salt och grilla dem i en grillpanna tills de får fina grillränder och doftar lite bränt. 2. Bre färskost på brödskivorna, krydda med nymalen peppar och lägg tomater och skinka ovanpå. Droppa över lite olivolja.

20 Pizza med tomater och squash 2 personer Deg 25 jäst 2 1/2 dl ljummet vatten 1 tsk socker 1 tsk salt g vetemjöl Tomatsås 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 kg tomater 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger 2 tsk socker 20 4 droppar tabasco >> 2 msk soltorkade tomater i bitar färsk oregano 2 kvistar rosmarin salt och nymalen peppar Fyllning 1/2 squash 1 handfull cocktailtomater 100 g mozzarellaost 1 msk torkad oregano Servering rucola olivolja tomater. Hacka örterna och rör ner dem i såsen. Krydda med salt och peppar och låt puttra på låg värme i minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag i en cirkel, ca 2 cm tjock. Sätt ugnen på 225. Fördela tomatsåsen på bottnen. Skölj squashen och skiva den tunt med en potatisskalare eller osthyvel och fördela på pizzan. Skölj tomaterna, halvera dem och strö dem över pizzan. Skär mozzarellan i mindre bitar och fördela även dem över. Strö över oregano. 4. Baka pizzan i minuter, tills den är gyllenbrun i kanten och osten har smält. Fördela rucolan över pizzan och droppa lite olivolja över före servering. Tomatsallad med sojamandlar och örter 4 personer 600 g små tomater, gärna i blandade färger 2 3 msk olivolja 1 tsk florsocker salt och nymalen peppar 1/4 bunt färsk basilika 4 kvistar färsk oregano Sojamandlar 20 g skalade mandlar 3 msk sojasås Tillbehör gott bröd Gör så här 1. Degen: Lös upp jästen i det ljumma vattnet tillsammans med socker och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ett par timmar. 2. Tomatsåsen: Skala lök och vitlök. Skölj tomaterna och skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en panna. Tillsätt tomater balsamvinäger, socker, tabasco och soltorkade Gör så här 1. Sojamandlar: Rosta mandlarna lätt i en torr panna tills de fått lite färg. Tillsätt soja och låt det koka in. 2. Skölj tomaterna och skär dem i munsbitstora bitar. Vänd dem i olja, florsocker, salt och peppar och lägg upp på ett fat. Strö över sojamandlarna och de hackade örterna. Servera med bröd till.

21 En specialutgåva från Allers Trädgård Aller Media AB, Helsingborg Telefon Chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Malmström Art Director Maria Carlsson Redigerare/reporter/fotograf Anni Andreasson Facebook Allers Trädgård Instagram allerstradgard tillbaka till sid 1 Vill du bli prenumerant? Gå in på prenumerera.se/allerstradgard

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

5 populära matpajer. Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson

5 populära matpajer. Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson 1 5 populära matpajer Gör en enkel lunchpaj och njut med en fräsch sallad till. Foto: Ulf Svensson Långpannepaj med färs och fetaost Ingredienser 12 personer 6 dl vetemjöl, (300 g) 2 dl grahamsmjöl 250

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Vecka 45,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1,2 2 3 1,2,3 3 3 2,3 2,3 1,3 3 2 2 1

Vecka 45,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1,2 2 3 1,2,3 3 3 2,3 2,3 1,3 3 2 2 1 Vecka 45,4 port Monikas -dagarskasse! Välkomna till en vecka rik på smaker som för tanken såväl till varmare land som till kyligare höstdagar. Först ut är en otroligt lättlagad festrätt- en gryta på fläskfilé

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

Mozzarella. con amore

Mozzarella. con amore Mozzarella con amore Mångsidighetens mästare Det är svårt att tänka sig en mer mångsidig ost än Mozzarella. Med sin milda, friska smak och läckra konsistens är osten perfekt i baguetter, sallader och kalla

Läs mer

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs

Pannkaka i ugn med örtig chilifärs Pannkaka i ugn med örtig chilifärs 2 msk smör bakplåtspapper 6 dl mjölk 4 dl mjöl 5 ägg 1 tsk salt ca 600 g köttfärs 0,25 vitlök 1 msk olja 0,5 tsk svartpeppar 1 pkt krossad tomat med chili 1 msk tomatpure

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Vecka 7. Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås

Vecka 7. Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås Paprika med bön- och champinjonfyllning och kryddig tomatsås 6 medelstora gula lökar, finhackade 250 g hackade champinjoner 1,5 l grönsaksbuljong 4 st finhackade vitlöksklyftor 4 dl fullkornsris ( helst

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

Catering med Mats Wallenius

Catering med Mats Wallenius Catering med Mats Wallenius Lönkan, 3.3 2010 Innehållsförteckning Rotfruktssoppa...3 Laxtartar...4 Nizzasallad...5 Asiatisk nudelsallad...6 Couscous sallad...7 Italiensk pastasallad...9 Gurksallad...10

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Spaghetti bolognese med ljummen broccolisallad

Spaghetti bolognese med ljummen broccolisallad Spaghetti bolognese med ljummen broccolisallad 1 morot 1 gul lök 200 g rotselleri 0,5 vitlök 2 msk olivolja 600 g köttfärs 1 tsk salt 1 burk hela tomater 0,5 dl vitt matlagningsvin 1 dl vatten 1 dl grädde

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

Snabblagat med kycklinggryta

Snabblagat med kycklinggryta 1 Snabblagat med kycklinggryta Fem goda vardagsgrytor som går snabbt att laga till. 5 Recept Foto: Joel Wåreus Kyckling- och gnocchigryta 2 st lökar, gula 300 g champinjoner 600 g kycklinglår, skinn- och

Läs mer

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma!

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! Vecka,4 port Ingredienser Kött/fisk 400 g lammfärs pkt bacon bit kassler, ca 600 g 400 g torskfilé burk räkor Potatis/ris/pasta mm bröd pkt rigatoni Monikas dagarskasse! Välkomna till en vecka som är fylld

Läs mer

Fem fyllda favoriträtter

Fem fyllda favoriträtter 1 Fem fyllda favoriträtter Rulla in dina bästa smaker i en riktigt god köttbit - ett enkelt sätt att piffa till middagen. 1. Västerbottensostfyllda kycklinglår Västerbottensostens krämighet är perfekt

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ).

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). 1 Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). Barnsligt goda och lättlagade rätter som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette Kycklingburgare med chilimajonnäs Ingredienser 4 personer 6 st skivor bacon

Läs mer

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med.

Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. 1 Entrecôte på fem festliga sätt Helstek, marinera eller lägg på grillen med en smakrik glaze. Entrecôte är mört kött som är lätt att lyckas med. Foto: Ulrika Pousette Helstekt kalventrecôte med salviasky

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Vecka 51, 4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! ,3 2,

Vecka 51, 4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! ,3 2, Monikas dagarskasse! Välkomna till en vecka fylld med rätter som alla är stora favoriter i min familj! Laxen är en riktig höjdare och många av mina bloggläsares riktiga paradrätter. Ja, den är nämligen

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Grillad fläskkotlett med currywok

Grillad fläskkotlett med currywok Grillad fläskkotlett med currywok 4 fläskkotletter Olivolja Salt Chiliflagor 8 skivor Halloumi 2 tomater ½ blomkål ½ zucchini 1 lök 1 paprika 1 äpple ¼ purjo 4 dl grädde 2 dl crème fraiche 4 msk japansk

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl

Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl Adventsgourmet med lite höstligt vilt Lördagen den 29 november 2008 kl. 18.00 Starter Ost- och pepparkaksstubbe med glögg Förrätt Jordärtskockssoppa med grissini Huvudrätt Marinerad älgstek med rotfruktspaj

Läs mer

Bjud på läckra sommartapas

Bjud på läckra sommartapas 1 Bjud på läckra sommartapas Piffig plockmat och smårätter med doft av medelhavet. Foto: Susanne Almers Spansk tortilla med heta vitlöksräkor Ingredienser 4 personer 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor,

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 Salsiccia med krämig kål Spaghetti med tomatsås och fetaost

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 Salsiccia med krämig kål Spaghetti med tomatsås och fetaost a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 a Salsiccia med krämig kål b Spaghetti med tomatsås och fetaost c Halstrad tonfisk med tapenadepotatis och tomat familj v 35 Veckans

Läs mer

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt

Köttfärspiroger. Fyllning. ½ gul lök. 2 krm salt Köttfärspiroger Pirogdeg 50 g matfett ¾ dl mjölk ¼ pkt jäst 1 krm salt 1 äggvita 2 ½ dl vetemjöl Fyllning ½ gul lök 150 g nötfärs 2 krm salt 2 krm svartpeppar 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta ½ dl svamp

Läs mer

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51 Pappardelle med rostbiff och basilika vecka 51 inspiration Pappardelle med rostbiff och basilika För att få den något höstiga känslan och smaken i denna rätt steks köttet tillsammans med svamp och purjolök.

Läs mer

Tio tips för färskpotatisen

Tio tips för färskpotatisen 1 Tio tips för färskpotatisen Färskpotatis är inte bara god som nykokt i klassisk potatissallad. Vad sägs om att rosta den eller baka in den i focaccia? Potatisfocaccia Ingredienser 20 personer 25 g jäst

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter!

Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter! RÖKT ÖVER BOKSPÅN BACONSPECIALISTEN SEDAN 1912 Öppna upp och läs om vårt världsberömda bacon och få inspiration till läckra baconrätter! RÖKT ÖVER BOKSPÅN Rökprocessen är avgörande för den perfekta smaken...

Läs mer

Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad. vecka 12

Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad. vecka 12 Rostade kikärtor med halloumioch bulgursallad vecka 12 inspiration Rostade kikärtor med halloumi- och bulgursallad En rätt inspirerad av det nordafrikanska köket. Bulgurn blandas med spenat och hyvlad

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad. vecka 4

Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad. vecka 4 Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad vecka 4 inspiration Kallrökt laxpasta med pepparrot och fänkålssallad En explosion av smaker och härliga dofter. Den apelsinmarinerade morotssalladen tillför

Läs mer

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42 Tortellini med ricotta och basilika vecka 42 familj Tortellini med ricotta och basilika cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 583 kcal. Protein 27,5 g. Fett 28,9 g. Kolhydrater 60,4

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co

Grekiskt. Jukka Karhunen & Co Grekiskt Jukka Karhunen & Co Steinerskolan, 8.11.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grekisk torsk allt-i-ett... 3 Fylld gratinerad aubergine... 4 Ugnsbakad fetaost med oregano, citron och tomat... 5 Tomatsoppa

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé TIPS! Använd gärna riset från igår Kycklingspett Sweet Chili med härligt asiatiskt grönsaksris 4 personer ca 10-15 minuter Kycklingspett Sweet Chili

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14 Paprikapasta med hyvlad halloumi vecka 14 inspiration Paprikapasta med hyvlad halloumi Grillad paprika bidrar till de fina aromerna i rätten. Genom att mixas med lök, vitlök, solrosfrön och basilikablad

Läs mer

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör:

Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET. 28 oktober Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson. Arrangör: Recept MATGLÄDJE I KONSUMHUSET 28 oktober 2009 Vilt/Höstbuffé med Matmästare Sander Johansson Arrangör: Konsumentföreningen Norrort Optimusvägen 21 194 34 Upplands Väsby www.kf.se/norrort Carpaccio på

Läs mer

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept.

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept. Kronfågel är bra mat från Lantmännen Sommar med kyckling! Läckra och lätta kycklingrecept. Äntligen grilltider! För en matigare sallad blanda i cous-cous, jätte cous-cous, bovete eller ris. Helt efter

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

Grillmackor. den perfektasommarmaten

Grillmackor. den perfektasommarmaten Grillmackor den perfektasommarmaten tio recept på nöjda gäster Det är så mycket som är bra med grillmackor! De är tacksamma att förbereda. När du gjort mackorna klara för grillning är det bara att låta

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Paprikapasta med korv. vecka 39

Paprikapasta med korv. vecka 39 Paprikapasta med korv vecka 39 familj Paprikapasta med korv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3044 kj/ 728 kcal. Protein 22,1 g. Fett 43,4 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

familj Kycklingfärssås med persilja Sojakyckling med gurka Champinjonburgare med guacamole

familj Kycklingfärssås med persilja Sojakyckling med gurka Champinjonburgare med guacamole a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 41 a Kycklingfärssås med persilja b Sojakyckling med gurka c Champinjonburgare

Läs mer

Måndag: Enkel moussaka 1 gul lök Smör 1 msk tomatpure 600 g nötfärs 1 burk krossade tomater 2 vitlöksklyftor Oregano

Måndag: Enkel moussaka 1 gul lök Smör 1 msk tomatpure 600 g nötfärs 1 burk krossade tomater 2 vitlöksklyftor Oregano Måndag: Enkel moussaka 1 gul lök Smör 1 msk tomatpure 600 g nötfärs 1 burk krossade tomater Oregano 1 stor aubergine 400 g Mozzarellaost Sätt ugnen på 200. Skala och hacka löken och stek den i smör på

Läs mer

Veckans Middagar. Det här behöver jag också: Vecka 41, 2014

Veckans Middagar. Det här behöver jag också: Vecka 41, 2014 Det här behöver jag också: Veckans Middagar Vecka 41, 2014 Måndag: Italiensk färskostpaj Tisdag: Krämig pasta med valnötter och morötter Onsdag: Rödbetsbiffar med timjan Torsdag: Lyxig belugalinssallad

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

Stunder med fiskrätter...

Stunder med fiskrätter... Stunder med fiskrätter... Recept av Michael Björklund och Markku Luola www.prokala.fi Vitt är rött Recept : Michael Björklund Lutfisk-rödbetssallad och fetaostsås 0,8 kg Lutfisk 1 tsk Salt Ugnsrödbetor:

Läs mer

Grillning med lammtema

Grillning med lammtema Grillning med lammtema Det blir mycket grillning i det fina vädret. Häromdagen varierade oss och grillade fetaostfyllda lammfärsbiffar och lammkorv. Till testade jag en ny potatis som jag gjorde i en muffinsform.

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9

Ugnsstekt torsk med äggsås. vecka 9 Ugnsstekt torsk med äggsås vecka 9 familj Ugnsstekt torsk med äggsås cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2159 kj/ 516 kcal. Protein 41,5 g. Fett 13,9 g. Kolhydrater 52,1 g. Ingredienser: 1

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00

Gott & lättlagat. Blädderex. saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Blädderex saltå kvarn AB I 153 91 Järna I Tel 08 551 508 00 Gott & lättlagat Här har vi samlat några av våra favoritrecept till dig. De är både läckra och hälsosamma men framförallt goda

Läs mer

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK KYCKLINGGRYTA GREKLAND Denna mustiga gryta sprider härliga dofter av citron och medelhav. FÄRSBIFFAR MED FETAOST Den enkla goda klassiska pannbiffen når högre

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.47. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.47. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.47. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.47. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.47 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 500 gram nötfärs Ca 0 gram rökt skinka pkt bacon Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé 4 5 Potatis/ris/pasta mm 900 gram potatis 500 gram pasta 4 Hej! Välkomna

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 43 a Pastagratäng med köttfärs b Laxtacos c Gryta med kalkonbacon och champinjoner ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott

Läs mer

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar Vecka 35 Linssallad med halstrad lax Krämig rotfruktssoppa Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger Kikärtsbiffar Jag gillar verkligen lax. Det är gott med bara lite flingsalt på men går dessutom att

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 46 a Baconpasta med paprika b Halstrad tonfisk med vitlökssås c Kyckling i hoisinsås ica.se/matkasse a3dagar 6 Personer familj Enkelt,

Läs mer

Kyckling- och salsicciagryta. vecka 2

Kyckling- och salsicciagryta. vecka 2 Kyckling- och salsicciagryta med örter vecka 2 familj Kyckling- och salsicciagryta med örter cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3142 kj/ 751 kcal. Protein 38,7 g. Fett 40,4 g. Kolhydrater

Läs mer

Saffranspasta med räkor. vecka 7

Saffranspasta med räkor. vecka 7 Saffranspasta med räkor vecka 7 familj Saffranspasta med räkor cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2533 kj/607 kcal. Protein 26,6 g. Fett 29,8 g. Kolhydrater 55,2 g. Ingredienser: 580 g räkor

Läs mer

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag!

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag! Nygrillat från butiken Recept för en skönare vardag! Jag står för middagen med nygrillad kyckling. Middag på en kvart! Skönare vardag godare vardag! Ditt kök är en källa för att skapa vardagsmagi varje

Läs mer