Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kom i gång plantera skötsel. tips & trix bra sorter goda recept"

Transkript

1 Kom i gång plantera skötsel skörd tips & trix bra sorter goda recept

2 FLYTTA UT sid 6 kom i gång sid 3 dags att så sid 4 TA HAND OM sid 7 TIPS & TRicks sid 8 PlaNTERA OM sid 5 >> 2 SKÖRDA sid 9 SORTER sid 10 recept sid 12 Att odla dina egna tomater är något av det mest tacksamma du kan göra. Det är enkelt att köpa färdiga plantor i maj, men tänk så mycket roligare att själv dra upp plantor från frön. Text: Eva Malmström och Anni Andreasson Foto: Anni Andreasson, Eva Malmström, Jakob Valling, Line Falck, Betina Hastoft, Columbus Leth, Carina Krüger och All Over Press

3 Börja med att fundera på var du tänker odla dina tomater. Sen är det dags att välja sorter. Det finns en tomat för varje smak. 3 >> Var ska jag odla? Ska du odla utomhus väljer du frilandssorter. Har du ett skyddat, soligt läge går det bra att odla växthustomater även utomhus. I växthus kan du odla både växthustomater och frilandssorter. Hur väljer jag sorter? Höga tomater kan bli ett par meter höga. Du släpper bara upp en stam och måste därför ta bort alla sidoskott. Dessa sorter måste bindas upp. Ger bäst avkastning. Busktomater blir cm höga. Kan behöva stöd och passar utmärkt att odla i kruka. Frilandssorter läs på påsen för att hitta sorter som trivs på friland. Körsbärstomater, eller cocktailtomater som de också kallas mindre tomater som ofta växer i klasar. Ampeltomater minibusktomater som passar utmärkt att odla i amplar. De blir ca cm höga.

4 Tidpunkt. Så 6 8 veckor före utplantering. Vänta hellre lite längre så slipper du få långa och rangliga plantor. Ett par frön. Sår du i krukor lägger du ett par frön i varje kruka. Täck sådden med klar plast försedd med lufthål eller lock om du sår i brätte. Jorden. Fyll odlingskärlet till 3/4 med bra planteringsjord och överst 1/4 såjord. På det här sättet sparar du in ett omskolningsmoment. Fröet gror i såjorden som är mager, det är ingen risk att den späda grodden får för mycket näring det kan nämligen ta kål på den. När rötterna blivit lite starkare når de ner till den näringsrikare jorden. Fyll på med vanlig planteringsjord till tre fjärdedelar och såjord överst. På så sätt kan man hoppa över en omplantering. 4 >> Det finns en mängd tomatsorter att välja mellan. Det är kul att så och driva fram sina egna plantor. Tomatfrön gror väldigt lätt. Tomatfröna har börjat gro. Knipsa bort den grodd som ser svagast ut. Problem vid sådd Om du vattnar för mycket och har det kallt kan fröna ruttna. Om du har sålåda med lock ska du tänka på att lufta om lådan står varmt i exempelvis ett söderfönster. Ljus. Tomatfrön behöver värme för att gro, cirka 22 grader, och de gror ganska fort. Se till att frösådderna får så mycket ljus som möjligt, ställ dem i ditt soligaste fönster men se till att de inte blir brända. Har du inget ljust ställe kan du ge stödbelysning med lysrör. De ska ge kallt ljus, hängas nära plantorna och lysa timmar per dygn.

5 När plantorna är cirka tio centimeter höga är det dags att ge dem en ny kruka med mer jord i. Dags att skola om tomatplantorna för första gången. Var tuff. Dags att skola om tomatplantorna. Det tenderar alltid att bli många fler plantor än man behöver. Var tuff och gör dig av med de svagaste. Tips! Tomater älskar värme så plantera gärna i svarta krukor som absorberar värme. En tomatplanta före omskolning. Här ser man tydligt hur det bildats rötter på 10 centimeter. När plantorna är drygt en decimeter höga är det dags för första omskolningen i cirka 12-centimeterskrukor. Fyll krukan med bra planteringsjord och plantera tomatplantan lite djupare än den stått, då bildas nya rötter längs stammen. stammen. 5 >> Tomater omskolade i nya krukor. 30 centimeter. Sista omskolningen sker när plantan är cirka 30 centimeter hög och du kan se rötterna i dräneringshålet. Den ska då ha minst 20 liter jord, blanda hälften god planteringsjord och hälften kogödsel. Blanda gärna i 1 deciliter vedaska också. Plantera ner. Även nu ska du plantera ner plantan en bit så att det bildas nya rötter längs stammen. Ljus. Plantorna behöver minst 16 timmars ljus varje dag för att inte växa sig långa och rangliga i strävan efter mer ljus. Använd extrabelysning inomhus i form av lysrör eller lågenergilampor. Dags för sista omskolningen. Sätt plantan långt ner i krukan och fyll på med jord. Det bildas rötter på stammen vilket gör plantan mer stabil. Frisk & stark! En stadig och välväxt tomatplanta står emot sjukdomar bättre och orkar bära en tung tomatskörd.

6 Jord. Tomater vill ha porös, näringsrik, djup och fuktighetshållande jord. Tillför komposterad stallgödsel, kompost och eventuellt lite benmjöl. Friland. Välj soligt och skyddat läge. Växthus. Odlar du i växthus ska det vara 80 centimeter mellan plantorna. Planterar du direkt i jorden kan du även nu plantera ner plantorna djupt. 6 >> Tomatplantorna blir som dekorativa klätterväxter mot den varma muren. De är planterade i jordsäckar som ligger i odlingslådor täckta med duk. Ett ganska enkelt odlingsknep! Härdning För att plantorna ska klara av att vara utomhus behöver de vänja sig vid det starka solljuset. Utomhus. Ska de odlas utomhus kan det vara lagom i början av juni, och då på en skyddad plats där varken vind eller solljus är för starkt. Efter en veckas härdning utomhus kan de planteras/ställas där du vill ha dem. Växthus. I början av maj brukar plantorna vara så stora att de kan flyttas ut till växthus. Skydda mot solen så de inte bränns. Det går bra att odla tomater i kruka, men tänk på att de behöver rejält med jord. Här har krukorna fått fin säckvävsklädsel. Varför inte plantera i en plastkasse? Glöm inte att göra hål i botten bara. Varning för frost Frostnätter är förödande och plantorna behöver passning. Lägg en fiberduk över, även inne i växthuset. Håll koll på väderprognosen, du kan behöva göra brandkårsutryckningar för att rädda plantorna. Det kan krävas en värmefläkt eller värmeljus i växthuset om temperaturen blir för låg.

7 Toppa. Blir tomatplantorna för höga ska de toppas. I växthus är det lagom när de når upp till taket. Då ägnar sig plantan åt att ge näring åt frukterna i stället för att växa. Ta bort blad. När tomatplantan börjar sätta frukt är det dags att ta bort de nedersta grenarna och bladen. Ju mer bladmassa, desto större krav på vatten och näring. Det blir dessutom lätt fuktigt och ljuset når inte in till frukterna, så det är inte fel att glesa ut en aning. Men plantan måste ha 7 kvar en del blad för fotosyntesen. >> Problem Tomater i växthus kan ibland angripas av bladlöss och vita flygare, även om det är ovanligt. Upprepade duschningar brukar hjälpa. Svampar, bakterier och virus är desto vanligare och beror i regel på dåliga odlingsförhållanden. Undvik för tät plantering, lufta mycket och byt jord i växthuset varje säsong. Gräsklipp runt plantan ger tomatplantan kväve och hjälper till att hålla fukten i jorden. Både höga och låga tomatplantor behöver stöd. Tjuva. Tomatplantor växer fort. Tjuvskott, som växer ut i grenklykorna, ska man vanligtvis ta bort. Det står på fröpåsen vad som gäller för den sort du har. Det är egentligen inga dåliga skott, men de tar kraft. Skörden blir jämnare om växtkraften koncentreras till huvudstammen och dess grenar. Stöd. Tomatplantorna kan bli höga och de flesta behöver stöd. I växthuset kan man fästa linor, som man snurrar runt plantorna, från stammen och upp i taket. Det går också bra med käppar och ris eller kvistar till lågväxande sorter. Dags att tillföra extra näring. Näring När tomatplantan börjar blomma är det dags att tillföra näring. Flytande näring som vattnas ut kan ges cirka en gång i veckan. Bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Långtidsverkande gödselkorn kan myllas ner i jorden. Att lägga gräsklipp runt plantan är bra som komplement, det avger kväve som tomatplantor älskar, och kan göras hela säsongen.

8 1. Så inte för tidigt. För växthus 1 mars, för utomhusodling 1 april. 2. Tänk på ljuset. När fröna grott vill de ha mycket ljus. 8. Gödsla när plantan börjar blomma. Använd näring som inne- 8 håller dubbelt så mycket kalium >> 3. Kallare på natten. Sänk temperaturen till grader för frösådder på natten. 4. Ny jord. Byt jorden i växthuset eller odla i krukor. 5. Satsa på kvalitet. Köp jord i säck som håller hög kvalitet. 6. Plantera tomaterna djupt. De utvecklar rötter längs hela stammen under jord, så ju djupare man planterar, desto större och stadigare rotsystem. 7. Sätt plantorna i 20-litershinkar med hål i bottnen. Då behöver man inte byta jord i hela växthuset och man kan flytta plantorna ut och in om det behövs. som kväve (till exempel tomatgödsel eller blomgödsel). 9. Ruska lätt på blomklasarna så hjälper du till med pollineringen och får fler tomater. 10. Jämn vattning. Vattnar du inte regelbundet riskerar du att tomaterna spricker. 11. Skrämseltaktik. Ohyra kan du hålla borta genom att plantera några tagetes tillsammans med tomaterna.

9 Plocka efter hand som tomaterna mognar. Finns det risk för nattfrost kan de även plockas omogna för att sen få eftermogna på en mörk och sval plats. Alternativt kan man ta in hela plantan och låta frukterna mogna där. Det är underbart att skörda sina egna tomater. 9 >> Tips! Tomatblommor bildas hela säsongen. Odlar du i växthus bör du skaka plantorna lite så att pollen kommer till pistillerna. Utomhus befruktas blommorna med hjälp av vind och insekter.

10 Det finns ett otroligt stort utbud av tomater och det är kul att själv experimentera sig fram till sorter man gillar. Här är några sorter vi tycker om. Indigo Rose är världens mörkaste tomat! Den plommonlika smaken framträder bäst när frukterna övergått till djupt purpursvart. Frukterna kommer i klasar som mognar efter hand. Utmärkt för växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Binds upp. Tjuvas. Shirley ger medelstora, helrunda, välsmakande, röda frukter av högsta kvalitet i täta klasar. Högavkastande. Mycket lämplig för både varm- och kallväxthus. Blir cirka 2 meter hög. Mognar tidigare än många andra 10 sorter. Tjuvas. >> Gardener s Delight får upp till 50 cm långa klasar av cocktailtomater. Går bra att odla både i växthus och mot en varm södervägg. Frukterna spricker lätt om vattningen är ojämn. Läsarna av Englands största trädgårdstidning, Garderner s World, har korat den till den godaste tomaten flera år i rad. Blir 1,5 meter hög. Tjuvas. Sungold får orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen. Cirka 1,5 meter hög. Tjuvas. Black Cherry är en smakrik cocktailtomat som växer i klasar och producerar massor av tomater. Den växer utmärkt i kallväxthus och uterum, men också på friland i skyddade lägen. En högväxande sort som blir 2 meter i växthus och ca 1,2 meter på friland eller i kruka. Tjuvas. På balkong och terrass Kompakta sorter, som små busktomater och lågväxande körsbärstomater, passar perfekt att odla på balkong och terrass. Det finns också ampeltomater som är gjorda för hängande krukor. På det sättet kan du få plats med fler sorter och dessutom skapa en fin atmosfär. Odla i krukor med hål i botten för god dränering! Vattna regelbundet och med gödning.

11 Söta smakprov. Från vänster Tigerella, Tiny Tim, Elin, Principe Borghese, Goldene Königin och Santalina. Tigerella har en god syrlig smak och dekorativa frukter som mognar från strimmigt mörkgrön till vackert rödgul. Kan odlas i till 200 gram lite oregel- 11 >> växthus eller på friland. Ska tjuvas. Cirka 1,5 meter hög. Tiny Tim får skinande röda pyttesmå tomater med intensiv smak. En liten busktomat som passar bra att odla i kruka. Kan odlas i växthus eller på friland. Ska inte tjuvas. Elin får vackra jämna tomater och ger rik skörd. Men smaken kan inte mätas med många andra tomater. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Cirka 1,5 meter hög. Principe Borghese är en fin liten röd plommontomat med god aromatisk smak. Passar bra till torkning. Högväxande. Ska tjuvas. Goldene Königin får välsmakande gula frukter som blir fina, inte minst i salladsskålen. Ska tjuvas. Bör odlas i växthus. Kan blir 2 meter hög. Santalina ger små fina plommontomater med en riktigt god smak. Skörden blir stor. Ska odlas i växthus om man ska lyckas med denna sort. Ska tjuvas. Högväxande. Marmande är en fransk bifftomat som ger stora upp bundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Tjuvas. Friland. Green Grape är en gulgrön, mycket välsmakande cocktailtomat. Kan odlas som stor busktomat eller dras upp till cirka 1, 5 centimeters höjd. Behöver ej tjuvas. Växthus. Egna frön Du tar enkelt egna frön från mogna tomater. Enklast är det att gröpa ur kärnorna i en burk med lite vatten och låta dem stå och jäsa ett par dagar. Låt dem sedan torka ett par dygn liggande på ett hushållspapper. Förvara torrt och mörkt i väntan på nästa års tomatsådd. Tomatfrön håller länge, i rumstemperatur kan de förvaras i 5 10 år utan att förlora grobarheten.

12 En riktig färgklick, gjord på alla möjliga sorters tomater >> 12 recept sid 18

13 Suverän kombination av tomater och svamp >> 13 recept sid 18

14 Mustig tomatsoppa med smak av bacon, rotselleri och vitlök 14 >> recept sid 19

15 Läckra små snittar med egna torkade tomater >> 15 recept sid 19 recept sid 19

16 Sallad med tomater från den egna odlingen. Mums! 16 >> recept sid 20

17 Godaste pizzan gör du med tomater du odlat själv 17 >> recept sid 20

18 Tomatpaj med citrontimjan 4 6 personer Pasta med linser, svamp och tomater 2 personer Pajbotten 250 g vetemjöl 150 g smör 1 knivsudd salt 1 ägg 6 msk mjölk Fyllning 1 msk vispgrädde 1 msk dijonsenap 50 cocktailtomater i blandade färger 2 3 kvistar citrontimjan salt och färskmalen peppar 1 nypa socker 100 g gröna puylinser 70 g fullkornspasta 1 stor näve persilja 300 g cocktailtomater 300 g karljohanssvamp, rensad vikt 50 g rödlök 2 vitlöksklyftor 100 g morötter 1 msk olivolja till stekning salt och nymalen peppar 50 g pecorinoost eller parmesanost Gör så här Skölj linserna grundligt och koka dem enligt >> Gör så här 1. Blanda mjöl, smör och salt i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägg och mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. 2. Häll upp degen, forma till en boll och låt vila i kylskåpet i 30 minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag och lägg i en 24 cm stor pajform. Tryck till så att den täcker formen och skär bort överflödig deg från kanten. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på Gör fyllningen. Rör ihop grädde och senap och bre ut på pajskalet i ett tunt lager. Skölj tomaterna och dela dem i halvor. Lägg dem tätt, tätt på pajskalet med den skurna sidan upp. Strö över hackad citrontimjan, salt, peppar och socker. 5. Grädda i minuter i ugnen. Tips! Om du har lust kan du toppa pajen med riven mozzarella eller skivor av färsk getost innan du sätter in den i ugnen. anvisning på förpackningen. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 2. Skölj persiljan och hacka den fint. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Borsta svampen ren och skär den i tunna skivor. 3. Skala och hacka rödlök och vitlök. Skala moroten och skär den i tärningar. 4. Stek lök och vitlök i olivoljan i 3 4 minuter. Tillsätt moroten och stek i 5 minuter på låg värme. Tillsätt tomaterna, låt dem steka i 3 4 minuter och tillsätt till sist svampen. 5. Blanda ner persilja och linser när svampen är mjuk men fortfarande lite spröd. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i blandningen. Riv osten över.

19 Tomatsoppa med grönsaker och bacon 4 personer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 morot 100 g rotselleri 1/2 röd paprika 2 skivor bacon olivolja 1 msk tomatpuré 400 g tomater 1 liter tomatjuice 1/2 liter hönsbuljong av tärning 1 kvist färsk timjan salt och nymald peppar 19 Servering tilltugg eller till fisk och skaldjur. >> 2 dl crème fraiche 1 rödlök salladslök bröd Gör så här 1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Skala morot och selleri och skär i mindre bitar. Skölj och rensa paprikan och skär den i stora bitar. Skär baconskivorna i små bitar. Fräs allt i olivolja i en gryta. 2. Tillsätt tomatpuré, tomater, tomatjuice, buljong och timjan. Låt det småkoka i 1 timme. Ta upp timjanskvisten. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. 3. Servera soppan med crème fraiche, finhackad rödlök och salladslök och bröd. Torkade tomater med vitlök och rosmarin 10 stora mogna tomater 2 msk olivolja örtsalt och peppar 5 kvistar rosmarin 3 vitlöksklyftor, hackade i stora bitar Gör så här 1. Skär tomaterna i fyra delar och ta bort inkråmet. Lägg tomaterna på ett bakpapper med skalet ner. Droppa på olivolja, strö över salt, peppar, hackad rosmarin och vitlöken. 2. Torka tomaterna i i 5 6 timmar, tills de skrumpnat ihop och blivit fasta och söta. Ta ut tomaterna ur ugnen. Låt svalna och förvara dem i kylskåpet. Använd i sallader, som Torkade tomater på grillat bröd med färskost och skinka 4 personer 4 skivor gott bröd 2 msk olivolja salt och peppar 4 msk färskost torkade tomatbitar 8 tunna skivor skinka av god kvalitet (serrano, parma, spickeskinka) Gör så här 1. Gnid in brödskivorna med olja och lite salt och grilla dem i en grillpanna tills de får fina grillränder och doftar lite bränt. 2. Bre färskost på brödskivorna, krydda med nymalen peppar och lägg tomater och skinka ovanpå. Droppa över lite olivolja.

20 Pizza med tomater och squash 2 personer Deg 25 jäst 2 1/2 dl ljummet vatten 1 tsk socker 1 tsk salt g vetemjöl Tomatsås 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 kg tomater 2 msk olivolja 1 msk balsamvinäger 2 tsk socker 20 4 droppar tabasco >> 2 msk soltorkade tomater i bitar färsk oregano 2 kvistar rosmarin salt och nymalen peppar Fyllning 1/2 squash 1 handfull cocktailtomater 100 g mozzarellaost 1 msk torkad oregano Servering rucola olivolja tomater. Hacka örterna och rör ner dem i såsen. Krydda med salt och peppar och låt puttra på låg värme i minuter. 3. Kavla ut degen på mjölat underlag i en cirkel, ca 2 cm tjock. Sätt ugnen på 225. Fördela tomatsåsen på bottnen. Skölj squashen och skiva den tunt med en potatisskalare eller osthyvel och fördela på pizzan. Skölj tomaterna, halvera dem och strö dem över pizzan. Skär mozzarellan i mindre bitar och fördela även dem över. Strö över oregano. 4. Baka pizzan i minuter, tills den är gyllenbrun i kanten och osten har smält. Fördela rucolan över pizzan och droppa lite olivolja över före servering. Tomatsallad med sojamandlar och örter 4 personer 600 g små tomater, gärna i blandade färger 2 3 msk olivolja 1 tsk florsocker salt och nymalen peppar 1/4 bunt färsk basilika 4 kvistar färsk oregano Sojamandlar 20 g skalade mandlar 3 msk sojasås Tillbehör gott bröd Gör så här 1. Degen: Lös upp jästen i det ljumma vattnet tillsammans med socker och salt. Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ett par timmar. 2. Tomatsåsen: Skala lök och vitlök. Skölj tomaterna och skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en panna. Tillsätt tomater balsamvinäger, socker, tabasco och soltorkade Gör så här 1. Sojamandlar: Rosta mandlarna lätt i en torr panna tills de fått lite färg. Tillsätt soja och låt det koka in. 2. Skölj tomaterna och skär dem i munsbitstora bitar. Vänd dem i olja, florsocker, salt och peppar och lägg upp på ett fat. Strö över sojamandlarna och de hackade örterna. Servera med bröd till.

21 En specialutgåva från Allers Trädgård Aller Media AB, Helsingborg Telefon Chefredaktör och ansvarig utgivare Eva Malmström Art Director Maria Carlsson Redigerare/reporter/fotograf Anni Andreasson Facebook Allers Trädgård Instagram allerstradgard tillbaka till sid 1 Vill du bli prenumerant? Gå in på prenumerera.se/allerstradgard

Receptsamling. Ett grönt kök för planeten, smaken och hälsan. Från jord till bord 1

Receptsamling. Ett grönt kök för planeten, smaken och hälsan. Från jord till bord 1 Receptsamling Ett grönt kök för planeten, smaken och hälsan Från jord till bord 1 Hökarängsbor inspirerar till klimatsmart matlagning Den här receptsamlingen har tagits fram för en studiecirkel i klimatsmart

Läs mer

lilla bönboken 40 tips och recept från falukorv med stuvade mungbönor till koreansk sesamwok

lilla bönboken 40 tips och recept från falukorv med stuvade mungbönor till koreansk sesamwok B i l b o & c o 9 7 8 8 40 tips och recept från falukorv med stuvade mungbönor till koreansk sesamwok lilla bönboken Gå in på www.risenta.se! Där hittar du ytterligare läckra recept och nyttig information.

Läs mer

tid för kräftor KRÄFTSALLAD 4 portioner Perfekt förrätt till sensommarens och höstens kalas. Mat som alla gillar och som är lättlagad till många.

tid för kräftor KRÄFTSALLAD 4 portioner Perfekt förrätt till sensommarens och höstens kalas. Mat som alla gillar och som är lättlagad till många. Guldkorn tid för kräftor kom över på kalas smaka på Indien tre smarriga efterrätter snabbt och vardagsgott mat på jobbet puck, paté och puré den lätta goda laxen Nr.20 Innehåll tid för kräftor Kräftor

Läs mer

God och rolig mat av rester

God och rolig mat av rester Recept God och rolig mat av rester Ta hand om middagsmaten som blir över och laga god och rolig mat av rester! Det är resursklokt, både med tanke på miljön och den egna ekonomin. Det är också ett sätt

Läs mer

Godare vardag med godare grönt, pasta, kyckling m m.

Godare vardag med godare grönt, pasta, kyckling m m. Nästa nummer av Arlaköket kommer i slutet på mars. Då välkomnar vi den ljusa årstiden. PRODUKTION BONSDORFF & SJÖDÉN ANNONSBYRÅ. RECEPT BERIT PAULSSON. FOTO WOLFGANG KLEINSCHMIDT. TRYCKT PÅ SVANENMÄRKT

Läs mer

Harriet Strandvik RÄTTER AV ROTFRUKTER

Harriet Strandvik RÄTTER AV ROTFRUKTER Harriet Strandvik Här är t allriksmodellen, vi borde dela in t allriken i t re delar och kaloriräkningen blir då onödig. Här i exemplet finns fisk som prot eindel. Det finns mycket god fisk at t välja

Läs mer

matlag för klimaträttvisa recept

matlag för klimaträttvisa recept matlag för klimaträttvisa recept Laga mat en politisk handling recept 2 i livsmedelsaffären möter vi hela världens bönder och producenter. Kaffe, socker, bananer, vete allt har odlats och skördats av en

Läs mer

Att vara en miljönär 1. Skräpprat 3. Naturen som skafferi 23. Smart konsumtion 11. Mat med åksjuka? 17

Att vara en miljönär 1. Skräpprat 3. Naturen som skafferi 23. Smart konsumtion 11. Mat med åksjuka? 17 MiljÖnärer i köket Innehåll Att vara en miljönär 1 Skräpprat 3 Tortillabröd...4 Harriets salsa...4 Guacamole...5 Mexikansk köttfärssås...5 Hemlagad fil...6 Hemlagad yoghurt...6 Smartha kex...7 Pitabröd...8

Läs mer

Goda rätter från Eda

Goda rätter från Eda Goda rätter från Eda Innehåll Recept på potatissallad som är gott till grillat...3 Recept på fiskgryta...3 Ugnsbakad rödspätta med grön sås och matvete med pinjenötter...4 Tintins fiskgryta med sting...5

Läs mer

en doft av Indien Innehåll

en doft av Indien Innehåll Guldkorn Nr.19 en doft av Indien gott till grillat gott i korg och matsäck rätt mätt på lätt sätt middag för stora och små herrar exotiskt med bär strömming snabbt och gott en doft av Indien Låt våren

Läs mer

Lunch och middag Pasta Tonfiskpastasås Pastasås med morötter och linser

Lunch och middag Pasta Tonfiskpastasås Pastasås med morötter och linser Lunch och middag Pasta Idag finns det ett väldigt stort utbud på olika pastasorter; det finns pasta gjord på allt från det klassiska durumvetet till pasta av havre, dinkel, bovete, quinoa och råg med mera.

Läs mer

1 burk konjaklax 1 burk kallrökt sik 1 burk hela vattenkastanjer 1 burk champinjoncréme

1 burk konjaklax 1 burk kallrökt sik 1 burk hela vattenkastanjer 1 burk champinjoncréme Att utgå från: I kylen finns: 2 liter mjölk 2 liter yoghurt 15 ägg ca 1 kilo ost 1 matlagningsgrädde 7 tomater 1 gurka 1 kilo morötter vitlök smör flytande margarin soja mango chutney dijionsenap lingonsylt

Läs mer

miljömåltider från storköken i göteborg

miljömåltider från storköken i göteborg miljömåltider från storköken i göteborg miljömåltider från storköken i göteborg innehåll förord 7 miljömåltider 8 låt säsongen sätta menyn 11 vår 12 Utgiven av: Miljöförvaltningen Göteborgs Stad www.goteborg.se/miljo

Läs mer

Guldkorn. FRÅN NORRMEJERIER Nr 30. Mycket mat för liten peng Nyttigt och gott Meny med mersmak Vardag med guldkant

Guldkorn. FRÅN NORRMEJERIER Nr 30. Mycket mat för liten peng Nyttigt och gott Meny med mersmak Vardag med guldkant Guldkorn FRÅN NORRMEJERIER Nr 30 Mycket mat för liten peng Nyttigt och gott Meny med mersmak Vardag med guldkant Mycket mat för liten peng ÄRTSOPPA PÅ RÖDA LINSER ÄRTSOPPA PÅ RÖDA LINSER - OCH PLÄTTAR

Läs mer

Gott för dig gott för miljön!

Gott för dig gott för miljön! Gott för dig gott för miljön! Välkommen till ett gott och mer klimaträtt matliv. Vad du äter kan göra stor skillnad för miljön och klimatet. Men också för dig själv. För så fiffigt har naturen ordnat det,

Läs mer

FÖR ATT ALLA FÖRTJÄNAR ETT EGET KÖK

FÖR ATT ALLA FÖRTJÄNAR ETT EGET KÖK FÖR ATT ALLA FÖRTJÄNAR ETT EGET KÖK HEMMET ÄR DET STÄLLE DÄR MAN VET VAD SOM FINNS I GRYTAN Svenskt ordspråk FRIHET ÄR ETT EGET KÖK Visst är det guld värt att kunna laga din egen mat på din egen spis

Läs mer

Vegetariska recept från sommarmötet i Kuvarp 2010

Vegetariska recept från sommarmötet i Kuvarp 2010 Vegetariska recept från sommarmötet i Kuvarp 2010 Innehållsförteckning Vegetariska recept från sommarmötet i Kuvarp 2010...1 Introduktion...2 Risrätter...3 Spenat och blomkål med ris + bröd...3 Saffransrisotto...3

Läs mer

Recept på god mat för en god hälsa

Recept på god mat för en god hälsa Recept på god mat för en god hälsa 1 Innehåll Förslag på mat... 3 Frukost... 5 Nötgröt med färskpressad juice... 5 Omelett... 5 Bovetegröt... 6 Smoothie... 6 Chiagröt.... 7 Middagar... 7 Färdig bönröra...

Läs mer

Goda rätter från Eda

Goda rätter från Eda Goda rätter från Eda Innehåll Recept på potatissallad som är gott till grillat...3 Recept på fiskgryta....4 Ugnsbakad rödspätta med grön sås och matvete med pinjenötter...5 Tintins fiskgryta med sting....6

Läs mer

Studentkokboken v.1. Hanna Maria Björklund

Studentkokboken v.1. Hanna Maria Björklund Studentkokboken v.1 Hanna Maria Björklund INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 6 Studentisk matlagning... 7 Om mat och nyttigt... 9 Basskafferi... 13 Skafferi... 13 För bakning... 14 Kylskåp... 14 I Frysen...

Läs mer

Matlista för Josefine och Junia

Matlista för Josefine och Junia Matlista för Josefine och Junia Josefines inlägg: Vår budget ligger väl mellan 1200:- och 1700:- men så klart gärna så lågt som möjligt. Men jag vet å andra sidan inte hur man "ska" handla, så kanske är

Läs mer

GOTT ATT VETA OM OLIVOLJA & BALSAMICO

GOTT ATT VETA OM OLIVOLJA & BALSAMICO GOTT ATT VETA OM OLIVOLJA & BALSAMICO av Fernando Di Luca Många goda recept och praktiska råd oljeskolan6 korrat 070712.in1 1 07-07-13 11.11.4 Alltings början En klassisk blandad sallad med vinägrett på

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År!

God Jul och Gott Nytt År! God Jul och Gott Nytt År! Med den här kokboken vill jag önska dig en trevlig jul på flera sätt. Först och främst en lugn och fridfull jul, den får gärna vara vit också. Jag önskar dig dessutom en kulinarisk

Läs mer

Basvaror att ha hemma

Basvaror att ha hemma Basvaror att ha hemma Basen i skafferiet Det här är mitt förslag på bra basvaror att ha hemma. Med de här ingredienserna går det alltid att laga till något gott. Och det är dessutom den delen av inköpet

Läs mer

Värmande soppor Mättande mackor Färgstark pasta Smakfulla paket

Värmande soppor Mättande mackor Färgstark pasta Smakfulla paket "Boken har ringpärm så att den kan ligga stadigt uppslagen i köket och det kommer den säkert att göra ofta" GOURMET "Supertruper kokbok från Arla som hjälper dig impa på polarna när som helst" SILIKON

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. summer. god, enkel och helt perfekt sommarmat.

Matinspiration & Recept från Coop. summer. god, enkel och helt perfekt sommarmat. Matinspiration & Recept från Coop summer tajm god, enkel och helt perfekt sommarmat. Nu är det sommar. Lata dagar med lunch i skuggan, en härlig picknick-korg på stranden eller grillfest med goda vänner,

Läs mer

Läckra klimatsmarta rätter

Läckra klimatsmarta rätter Läckra klimatsmarta rätter Förord Vårt klimat blir varmare. Mat och klimat hänger ihop. Det du stoppar i munnen påverkar klimatet. Därför kan du också välja att äta smart och efter säsong. Det kan till

Läs mer

Nio nya och spännande lunchrecept! Tema: Aldra och crème fraiche. nr 1 2006

Nio nya och spännande lunchrecept! Tema: Aldra och crème fraiche. nr 1 2006 För dig som lagar För dig mat som till lagar förskolebarn mat på restaurang och elever nr 1 2006 ösbyskolan i gustavsberg, guldko-vinnare 2005 Hälsosam matglädje ger nöjda elever Tema: Aldra och crème

Läs mer

marita lord chefsdesigner

marita lord chefsdesigner marita lord chefsdesigner Think global, act local. Ja att tänka globalt men agera lokalt har blivit allt viktigare för oss människor. Att jordens resurser är begränsade gör sig ständigt påmint och vi måste

Läs mer

Pintos julrecept en samling av landets bästa veganska julmat

Pintos julrecept en samling av landets bästa veganska julmat Pintos julrecept en samling av landets bästa veganska julmat pinto Innehåll Produkter Och tips 3 jansson & sill janssons frestelse 4 auberginesill 5 senapsportabello 5 Köttbullar Seitanköttbullar 6 Auberginebollar

Läs mer