STUDIEHANDLEDNING SO8231 Kurs 3, moment 2, Socialpedagogiskt arbete 10 poäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDIEHANDLEDNING SO8231 Kurs 3, moment 2, Socialpedagogiskt arbete 10 poäng"

Transkript

1 HÖGSKOLAN Institutionen för hälsovetenskaper Kristianstad STUDIEHANDLEDNING SO8231 Kurs 3, moment 2, Socialpedagogiskt arbete 10 poäng Lärare:Ingela Olsson, univ.adj. Gertrud Sundling, univ.adj.

2 Information,resonemang och procedur kurs 3,moment 2 socialpedagogiskt arbete, 10 poäng. Den pedagogiska modell som används i detta kursavsnitt är Problembaserat lärande - PBL och denna studiehandledning avses att vara en vägledning som hjälp i kunskapsinhämtandet. Studiehandledningen ger underlag och riktlinjer i kunskapsinhämtandet och det pedagogiska anslaget vilar i hög grad på studentens eget ansvar vad gäller inhämtande av kunskap. Läraren har en handledande roll och är även en resursperson vad gäller faktiska kunskaper. Resurspersoner är även ett antal gästföreläsare som besöker oss under kursen. I socialpedagogernas kommande yrkesprofession arbetar man i huvudsak i olika arbetsgrupper/team och teamets samarbetsförmåga och samlade kompetens har en viktig roll för att arbetet, framförallt vad gäller den psykosociala delen, utförs på ett kunnigt sätt. Arbetsgrupper möter ofta förändringar som innebär nya konstellationer av medarbetare; komplettering/fortbildning av aktuell kunskap m.m. och detta innebär en hög grad av flexibilitet. PBL innebär att studenten utöver inhämtande av ny kunskap även tränas i att, med handledarens hjälp, arbeta med grupprocessen. Något som innebär att individen får en ökad medvetenhet om medlemmarnas olika roller, gruppens normer och interaktion. Det är därför viktigt att gruppmedlemmarna fortlöpande gör sig underkunniga om hur gruppen fungerar. Härför måste man beskriva, analysera och värdera reaktioner och relationer i gruppen i relation till uppsatta mål. Följande aspekter bör kunna tjäna som underlag för detta 1. verka för öppenhet och acceptans i interaktionen 2. träna lyssnande och lyhördhet 3. verka för att alla kommer till tals efter behov 4. lära sig fatta gemensamma beslut 5. verka för att återkoppling ges på aktioner och ämnesinnehåll Inom ramen för PBL ges Du möjlighet att träna i att ta ansvar för det egna lärandet och lära känna Ditt och andras sätt att lära. Du ges även möjlighet att med användande av PBL träna ett vetenskapligt förhållningssätt, ex.kunskapers generaliserbarhet över tid och den abstraktionsnivå vi arbetar inom i våra utbildningar- how to do it och how to think about it (P.Cross,1982) samt samband mellan praktik och teori reflection in action (D.Schön,1987,1988). Struktur och arbetsgång med PBL som metod: Studenterna kommer under momentet att samlas i 5 basgrupper med 7 deltagare/ grupp. Basgruppsträffarna - arbetet i basgrupperna - samt redovisningar är obligatoriska. Vid frånvaro arbetar gruppen fram en lämplig enskild uppgift. Arbetsgången under basgruppsträffarna följer ett visst schema för att underlätta för deltagarna att hålla sig till det aktuella området och nedan redovisas hur en basgruppsträff i en tänkt grupp skall gå till: (OBS! Materialet samlas i en grupp-pärm ) VAD - NÄR - HUR - VEM ÄR CENTRALA FRÅGESTÄLLNINGAR!

3 Steg 1 Utgångspunkten kan utgöras av en bild,text,kort filmavsnitt som diskuteras och gruppen kommer överens om - att arbeta kring en eller ett par frågor som utgångspunkten väcker - hur dessa frågor kan formuleras till inlärningsmål - val av i vilken form dessa inlämningsmål redovisas Innan gruppen går vidare till steg 2 diskuteras om någon har några frågor om utgångspunkten eller om det finns ord som behöver klargöras i texten. Steg 2 Här associerar deltagarna fritt kring utgångspunkten (brainstorming) utan att någon avbryter eller kommenterar det som sägs. Under varje basgruppsträff finns en ordförare och sekreterare(kan vara densamma vid flera träffar) utsedd, som skriver ned det som deltagarna kommer att tänka på. Steg 3 Gruppen gör en systematisering bland det som kommit fram under steg 2 genom att gruppera olika ord som tillsammans kan bilda olika kategorier. Det är viktig att systematiseringen får ta tid så att alla i gruppen har möjlighet att tänka efter. Innan gruppen bestämmer sig för problemformulering skall deltagarna diskutera vilka kunskaper som redan finns inom området inom gruppen. Steg 4 Utifrån det som gruppen kommit fram till under steg 3 formulerar och enas deltagarna om en frågeställning som alla ska ha som utgångsläge då egen kunskap skall inhämtas. Detta är en mycket viktig del av arbetsgången. Steg 5 Deltagarna diskuterar vilka olika källor som kan vara aktuella för kunskapsinhämtandet. Här kompletterar handledaren utefter sin kompetens inom området. Steg 6 Under detta steg inhämtar Du själv kunskap i relation till frågeställningen. Fakta som Du får bör kritiskt granskas, speciellt nätbaserad fakta där Du tar reda på vem som publicerat fakta och vem som författat densamma. Använd gärna vetenskapliga artiklar. Steg 7 Då gruppen åter samlas tar ordförande ansvaret från början för att processen skall komma igång och leder diskussionen. Ett förslag till hur gruppen kan starta arbetsprocessen är att samtliga deltagare redovisar varifrån fakta hämtats; kurslitteratur, artiklar, speciallitteratur etc..därefter diskuterar gruppen sina inhämtade kunskaper i förhållande till det fenomen som är i fokus för området. Det är viktigt att var och en av deltagarna inte bara läser upp från ett papper vad som inhämtats under steg 6 utan att det blir en diskussion och meningsutbyte i gruppen. Innan en basgruppsträff är slutförd skall det ske en utvärdering av arbetet vilket innebär att gruppmedlemmarna och handledaren speglar gruppens arbete.

4 Utvärderingen görs av alla deltagare i tur och ordning utan att någon av de övriga kommenterar det som sägs. Det är viktigt att alla får plats med sina synpunkter utan att bli avbruten eller motsagd. Problembaserat lärande innehåller, som tidigare sagts, två viktiga komponenter; Din kunskapsprocess och Din grupps process. Dels ska Du inhämta ny kunskap och bearbeta denna, dels ska Du göra det tillsammans med de andra deltagarna i gruppen, vilket tränar Dig i att lösa problem. Handledaren i PBL är ingen lärare i traditionell mening utan har en annorlunda roll än vad Du kanske tidigare mött i Din utbildning. Att vara handledare i en PBL-grupp innebär att ha ett övergripande ansvar för både kunskapsprocess och grupprocess. Handledaren har också ett ansvar för att gruppen håller sig till ämnet och skall gripa in om "det spårar ur" vilket kan innebära att gruppen tappat fokus inom det aktuella området. Basgruppen kan ses som ett team på en arbetsplats och handledaren ses som den formella handledaren. Kurslitteratur Även om det är viktigt att ni lägger stor del på basgruppsarbetet, är det också viktigt att ni tillägnar er kurslitteraturen. Denna litteratur jämte referenslitteraturen skall ingå för att ligga som grund för det mål ni uppnår. Förslag till olika former av redovisning av bagruppernas arbete. Paneldiskussion För att belysa centrala frågor/områden utifrån olika perspektiv kan paneldiskussion vara en modell som bygger på förberedda frågor som lämnats till deltagarna i förväg och som diskuteras. Paneldiskussion kan med fördel användas vid gruppernas slutliga redovisning. I denna diskussion kan även resursperson från fältet delta. Kommunikationsövning Rollspel kan användas för att illustrera det mål som uppnåtts. För att inte rollspelet skall hänga löst i luften fordras en sammanfattande förklaring av gruppen. Fältstudie Fältstudier kan göras som ett komplement till basgruppsarbetet i relation till området. Eller gruppen kan intervjua en resursperson från fältet. Utvärdering Utvärdering, (se ovan) dvs att bedöma sig själv, bedöma andra och bli bedömd är både ett mål och ett medel vid användande av Pbl. Var och en i basgruppen utvärderar sig själva och gruppens arbete i slutet av varje basgruppstillfälle. Har vi uppnått målet att arbeta enligt problemlösningsmodellen; har vi låtit var och en ta ansvar för sitt eget och gruppens inlärning;har vi tillåtit aktivitet och gett plats för frågeställningar; har positiv feed-back getts och har negativ feed-back "rättats till". Redovisning Var basgrupp gör en skriftlig summering som utgör en del av examinationen samt underlag för den muntliga redovisningen.

5 Examinationsgrundande moment för 10 poäng. Examinationsgrundande moment: Basgruppsarbetet samt deltagande vid gruppernas slutredovisning är obligatoriska moment, 4 poäng. Kursen avslutas med en individuell skriftlig tentamen omfattande 6 poäng. Tentamensform är hemtentamen. Se vidare under examination.

6 Exempel på arbete enligt PBL-metoden Tema:Ledarskap och organisation Område:Olika typer av ledare resurslitteratur:drake-solberg:kvinnor och ledarskap Gunilla Björk:Mobbing Innehåll: Ledarskap Syfte: Detta avsnitt avser att Du skall skaffa Dig kunskaper om ledarskap förr,nu och i framtiden. Litteratur: Granér, Rolf: Personalgruppens psykologi Harald Ofstad: Vårt förakt för svaghet Centrala begrepp: Ledarstil Självbestämmande Modernitet Makt Humanism Bemötande Delaktighet Utsatthet Tillvägagångssätt:Välj ett centralt begrepp(basgruppsarb.) och fördjupa detta genom litteraturstudier(individuellt arbete) Sök svar på frågorna VAD innebär HUR - bakgrund till, genomförs praktiskt VARFÖR - i vilket syfte För att göra området hanterbart - precisera genom att ställa frågor Frågeställningarna formuleras av basgruppen - tillsammans med handledaren Sök relevant litteratur - gärna genom bibliotekarie Lär in er på området, utgå från relevant "boklig" kunskap Om möjligt studera området konkret eller inhämta kunskap på annat sätt genom exempelvis intervju med resursperson. Samtliga medlemmar i basgruppen behöver inte inhämta samma information - sprid kunskapsinhämtandet, vid redovisningstillfället delger gruppmedlemmarna varandra sin inhämtade kunskap. Redovisning: Gör en skriftlig summering av uppgiften i respektive basgrupp som underlag till den muntliga redovisningen. Medtag diskussionsfrågor.

7 Utvärdering Kurs 3:2,SO8231 Verksamhetsfältet socialpedagogiskt arbete: problemområden och målgrupper Vad anser Du om momentet i stort (omfattning,studiehandledning,kurslitteratur, arbetsformer,examinationsform)? På vilket sätt har Du utvecklat Dina kunskaper under momentet? På vilket sätt bedömer Du att Du kan använda Dig av Dina nyförvärvade kunskaper inom Din kommande yrkesfunktion? Vad har varit särskilt meningsfullt enligt Din mening? Vilka förändringar vill Du föreslå? Tack för Din medverkan!

8 Examination Examinationen sker i form av redovisning av basgruppens arbete; deltagande och aktivitet i basgruppsarbete samt en självständig individuell tentamen i form av ett paper För betyget Godkänd skall prestationen innehålla väldokumenterad relevant källhänvisning,egna reflektioner och faktakunskap samt att studenten visat förmåga att binda samman dessa. För betyget Väl Godkänd skall prestationen, utöver kriterierna för Godkänd innehålla förmåga att fördjupa samt kritiskt granska teoretiska resonemang med utgångspunkt från litteratur.

9 SCHEMA kurs 3:2 Vecka 40 Ti introduktion av momentet,föreläsning om socialpedagogiskt arbete samt genomgång av studiehandledning To fortsatt introduktion, basgruppsindelning m.m. Vecka 41 Ti grupp I grupp II grupp III To grupp IV grupp V grupp I Vecka 42 Ti grupp II grupp III grupp IV To grupp V grupp I grupp II Vecka 43 Ti grupp III grupp IV grupp V To grupp I grupp II grupp III Vecka 44 Ti grupp IV grupp V grupp I 0n grupp II grupp III grupp IV grupp V To Grupperna redovisar sitt basgruppsarbete Vecka 45 Ti Nytt tema To grupp I grupp II

10 grupp III Vecka 46 Ti grupp IV grupp V grupp I To grupp II To grupp III grupp IV Vecka 47 Ti grupp V grupp I grupp II To grupp III grupp IV grupp V Vecka 48 Ti grupp I,II,III,IV,V To Grupperna redovisar sitt basgruppsarbete OBS! Tentamen utlämnas to 28/11 Vecka 49 Tentamen inlämnas to 5/12 kl LYCKA TILL!!!

Studieplan. HÖGSKOLAN Institutet för hälsovetenskaper Kristianstad

Studieplan. HÖGSKOLAN Institutet för hälsovetenskaper Kristianstad HÖGSKOLAN Institutet för hälsovetenskaper Kristianstad Studieplan SOS810 Kurs 2 delkurs 1, 2 och 3 1.Socialpedagogiskt arbete, 10 p 2.Individ- och familjeomsorg. Socialt utsatta barn, ungdomar och familjer,

Läs mer

Kurs 6, delkurs 1; Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård 10 poäng

Kurs 6, delkurs 1; Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård 10 poäng Institutionen för hälsovetenskaper Sociala omsorgsprogrammet Studieplan SO8062 Socialt arbete med inriktning mot social omsorg (41-60) 20 p Kurs 6 delkurs 1 Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård,

Läs mer

STUDIEPLAN SOÄ831/SOS831 Socialrätt med juridisk introduktion (1-20) 20 p

STUDIEPLAN SOÄ831/SOS831 Socialrätt med juridisk introduktion (1-20) 20 p Institutionen för hälsovetenskaper Sociala omsorgsprogrammet 2005-01-25 STUDIEPLAN SOÄ831/SOS831 Socialrätt med juridisk introduktion (1-20) 20 p Kurs 4 delkurs 1 Juridisk introduktion, förvaltningsrätt

Läs mer

Studieplan. SOÄ800/SOS 800 Kurs nr 1 i sociala omsorgsprogrammet, inriktning mot social omsorg. (1-20p)

Studieplan. SOÄ800/SOS 800 Kurs nr 1 i sociala omsorgsprogrammet, inriktning mot social omsorg. (1-20p) Institutionen för hälsovetenskaper Sociala omsorgsprogrammet Studieplan SOÄ800/SOS 800 Kurs nr 1 i sociala omsorgsprogrammet, inriktning mot social omsorg. (1-20p) Delkurs 3 Sociologiska och socialpsykologiska

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

Studiehandledning till PBL på IT för användare

Studiehandledning till PBL på IT för användare ÖREBRO UNIVERSITET ESI-Informatik Anders Avdic, Ulrika Sandberg, Magnus Österman, Jenny Lagsten 2003-08-25; 2004-03-30; 2004-08-25; 2005-01-17, 2005-08-24, 2006-01-16 Studiehandledning till PBL på IT för

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011

MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 MALMÖ HÖGSKOLA Odontologiska fakulteten Tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerutbildningarna Introduktionskursen, 2011 Kursplan för TANDHYGIENISTUTBILDNINGEN TANDLÄKARUTBILDNINGEN TANDTEKNIKERUTBILDNINGEN

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten

PBL-guiden. Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten PBL-guiden Handbok i problembaserat lärande för studenter och lärare vid Medicinska fakulteten Vision Linköpings universitet har som vision att vara ett universitet med internationell lyskraft - där människor

Läs mer

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp

Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp 18-01-03 1(5) Personcentrerad vård kontra egenvård 7,5 hp Kursen syftar till fördjupade kunskaper om begreppet personcentrad vård och hur det relaterar till begreppet egenvård ur olika professionella perspektiv.

Läs mer

Handledning för kliniska handledare

Handledning för kliniska handledare Handledning för kliniska handledare Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när

Läs mer

GRUPPSYKOLOGI OCH INTERVJUMETODIK 7,5 hp

GRUPPSYKOLOGI OCH INTERVJUMETODIK 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologi II Psykologiska institutionen HT 2012 OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas i samband med kursstart. Korrigerat 8/10 Anvisningar till

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

Delkurs 1 Socialt arbete med inriktning social omsorg 10 p (1-20) 20 p Social omsorg äldre och handikapp

Delkurs 1 Socialt arbete med inriktning social omsorg 10 p (1-20) 20 p Social omsorg äldre och handikapp Studieplan SO Delkurs 1 Socialt arbete med inriktning social omsorg 10 p (1-20) 20 p Social omsorg äldre och handikapp Kurs: SO 02 Ht 2002-08-25 10-31 v 35-44 Lärare: Ing-Britt Svensson, SVI 044-204035

Läs mer

Psykologiska institutionen HT Anvisningar till delkursen. GRUPPSYKOLOGI OCH INTERVJUMETODIK 7,5 hp

Psykologiska institutionen HT Anvisningar till delkursen. GRUPPSYKOLOGI OCH INTERVJUMETODIK 7,5 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologi II Psykologiska institutionen HT 2013 OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas i samband med kursstart. Korrigerat 12/9-13 Anvisningar

Läs mer

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi

Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Bilaga 1 Utvärdering av fördjupningskurs i rättssociologi Kursen gavs för andra gången hösten 2015. Studenterna har gett feedback genom en kursvärdering. Därutöver har det hållits ett kursråd. Studenternas

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

LEDARSKAP OCH ORGANISATION

LEDARSKAP OCH ORGANISATION LEDARSKAP OCH ORGANISATION Ämnet ledarskap och organisation är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom företagsekonomi, psykologi, sociologi och pedagogik. Med hjälp av begrepp, teorier

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I och Sociologi II, VT-14 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail:

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Examinator Henrika Jormfeldt

Examinator Henrika Jormfeldt Högskolan Halmstad Akademin för Hälsa och välfärd SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEUTBILDNING MED INRIKTNING MOT PSYKIATRI STUDIEHANDLEDNING Examensarbete inom omvårdnad-inriktning mot psykiatrisk vård, 15 hp Kvartsfart

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011

STUDIEHANDLEDNING Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdom - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete Socionomprogrammet STUDIEHANDLEDNING Fysiskt - livsvillkor och sociala sammanhang SQ1135 7,5 högskolepoäng Vårterminen 2011 Upprättad i januari 2011

Läs mer

Diabetes och diabetesvård II

Diabetes och diabetesvård II DNR LIU 1410/06-41 1(5) Diabetes och diabetesvård II Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care II 8FA169 Gäller från: 2012 VT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2010-11-17

Läs mer

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs

PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs PBL-som pedagogisk metod på en nätkurs Hur är kursen uppbyggd? Kursens mål, innehåll och arbetsformer Utvärdering Hur är kursen uppbyggd? Innan närstudieträffen bör den studerande ha klart för sig kursens

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1245 Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30 higher education

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda professionella

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att ge studenten fördjupade kunskaper inom områdena organisation och ledarskap. Efter avslutad kurs skall studenten kunna: Kunskap och förståelse 1. förklara och

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Studiehandledning FYSIOTERAPI Grundnivå FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng HT 11 A-LL, CSO Kursen är en grundkurs

Läs mer

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2

Socialpsykologi, 7,5 hp Anvisningar och schema 21/1 21/2 Studieordning med inriktning mot Personal, PAO T1 Arbete och Organisation (PAO) VT 2013 Delkursansvarig: Margareta Simonsson-Sarnecki OBS! Mindre ändringar i schemat kommer troligen att göras. Dessa meddelas

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015

RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 RJSD13, IV Profession, etik och handledning 10 hp Kursbok fo r termin 4 (1 hp), vt 2015 Ansvariga för kursen: Marianne Ahlner Elmqvist och Petra Lilja Andersson Introduktion Välkommen till PEH-kursens

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället

Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället DNR LIU-329/07-41 1(5) Psykisk ohälsa ur ett primärvårdsperspektiv; att möta människor med psykisk ohälsa i samhället Programkurs 5 hp Mental Unhealth from the Primary Health Care Perspective 8DIA04 Gäller

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Diabetes och diabetesvård I

Diabetes och diabetesvård I DNR LIU-2012-00613 1(5) Diabetes och diabetesvård I Fristående kurs 7,5 hp Diabetes and Diabetes Care I 8FA180 Gäller från: 2012 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden Fastställandedatum 2012-05-14 LINKÖPINGS

Läs mer

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN02, Företagsförvärv, 15 högskolepoäng Mergers and Acquistions, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

Ledarskap distans 7,5hp

Ledarskap distans 7,5hp HT 2018 Ledarskap distans 7,5hp Studieanvisningar Kursansvarig Judit L. Sári Universitets adjunkt judit.sari@hh.se Mobil 072 977 35 78 Mobil 070 896 67 90 Välkommen till kursen Ledarskap 7,5 hp. För att

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETE PROJEKT 15 hp VT 2016 Journalistik kandidatkurs vid IMS/JMK Examensarbete, 15hp Delkursbeskrivning Examensarbetets syfte Examensarbetet omfattar 15 hp och kan antingen utformas

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Studiehandledning Handledning i verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp Kurskod: OMGB78 Distansutbildning.

Studiehandledning Handledning i verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp Kurskod: OMGB78 Distansutbildning. Avdelningen för omvårdnad Avdelningen för hälsa och miljö Studiehandledning Handledning i verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp Kurskod: OMGB78 Distansutbildning. Kurstid: vecka 4 15, 2010. Karlstads universitet

Läs mer

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr:

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr: Sid 1 (6) Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten Syftet med kurserna inom uppdragsutbildningen är att ge deltagarna möjligheten att utveckla sina

Läs mer

Beteendevetenskap, 15 hp

Beteendevetenskap, 15 hp Sociologiska institutionen Beteendevetenskap, moment 1, 7,5 hp Ht 2013 Josefin Eman Sofia Norlund 2013-10-15 Studiehandbok för kursen: Beteendevetenskap, 15 hp Moment 1: Psykosocial arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, 60 hp KURSGUIDE

Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, 60 hp KURSGUIDE Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, 60 hp KURSGUIDE Livsvillkor, hälsa och ohälsa för den växande individen 10,5 högskolepoäng INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU

Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU Avdelningen för socialt arbete Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier Linköpings universitet Värderingsförmåga och

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN (engelsk benämning Introduction, FL, 3 ECTS) Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr o m: Vårterminen 2009 Poäng: Delkursen omfattar

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.) Sociologi I, VT09 Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en översikt av och förståelse

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS)

Socialt arbete VI, högskolepoäng Social Work VI, credits (ECTS) Institution för socialt arbete, Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 http://www.socw.umu.se/utbildning/program/socionomprogrammet-umea/ Sid 1 (5) Kursplan Socialt arbete VI, 151-180 högskolepoäng

Läs mer

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 KURSPLAN Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda studenter som studerar till psykoterapeuter samt

Läs mer

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs ska studenten visa Kunskap och förståelse om ledarskapets betydelse för att främja utveckling på individ-, grupp- och organisationsnivå kopplat till det moderna

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYD32, Psykologi: Arbets- och, 30 högskolepoäng Psychology: Work- and Organizational Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%)

Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) Sammanställning av generell kursenkät för V15 Ledarskap för vårdens utveckling Datum: 2015-04-07 Besvarad av: 13(30) (43%) 1. Det var lätt att veta vilken nivå som förväntades på mitt arbete fördelning

Läs mer

Socialpsykologi 7,5 hp

Socialpsykologi 7,5 hp Socialpsykologi 7,5 hp Psykologi II, VT- 14 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Det övergripande syftet med denna kurs är att ge

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade

UTBILDNINGSPLAN. Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade UTBILDNINGSPLAN Social omsorgsexamen, 140 poäng, inriktning äldre och handikappade (University Diploma in Social Care Focusing Elderly and Handicapped) Filosofie kandidatexamen i socialt arbete (Bachelor

Läs mer

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Akademin för hälsa, vård och välfärd Distansstudier öppnar nya möjligheter för dig som inte har möjlighet att

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem DNR LIU-2013-01489 1(5) Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem Programkurs 7,5 hp Organizing/Leading for Health in Work Life and Social Insurance 8MM146 Gäller från: 2018 HT Fastställd

Läs mer

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter Magnus Jacobsson och Inger Sigstam Matematiska institutionen 1. Introduktion Matematik på grundnivå är till stor del ett övningsämne, man lär sig matematik

Läs mer

Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING

Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING Institutionen för kvinnors och barns hälsa Enheten för reproduktiv hälsa Barnmorskeprogrammet STUDIEHANDLEDNING Kurs: Barnmorskeledd graviditets-, förlossnings- och eftervård 7,5 hp 1 Mål Se kursplan Innehåll

Läs mer

STUDIEANVISNINGAR för KLINISK KURS 2 7,5 hp Klinisk virologi

STUDIEANVISNINGAR för KLINISK KURS 2 7,5 hp Klinisk virologi 2013-01-28 STUDIEANVISNINGAR för KLINISK KURS 2 7,5 hp Klinisk virologi Kurskod: 1BA039 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-Mail Karolinska Institutet Alfred Nobels Allé 8 Ins. f. Labmedicin plan

Läs mer

Handledarutbildning. Steg 3. Studiehandledning. inom Vård- och omsorgscollege

Handledarutbildning. Steg 3. Studiehandledning. inom Vård- och omsorgscollege Steg 3 Handledarutbildning inom Vård- och omsorgscollege Studiehandledning Föreningen Vård- och omsorgscollege 118 82 Stockholm www.vo-college.se epost: info@vo-college.se 2015 Vård- och omsorgscollege

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö

Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Kroppsstruktur och funktion i relation till aktivitet och miljö Programkurs 30.0 hp Body Structure and Function in Relation to Occupation and Environment 8ATG24 Gäller från:

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa

Arbetsterapi, aktivitet och hälsa DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi, aktivitet och hälsa Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy, Occupation and Health 8ATG12 Gäller från: 2017 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål /

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen. 1. Innehåll. 2. Lärandemål / 1 2010-12-06/2011-01-24 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Grundläggande sociologi (7,5 p.), Sociologi I, VT11 1. Innehåll Kursen har som mål att ge studenten en

Läs mer

Psykologiska institutionen Vårterminen 2008

Psykologiska institutionen Vårterminen 2008 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologprogrammet 300 hp Vårterminen 2008 DELKURSBESKRIVNING FÖR KURS 9, terminerna 7, 8 och 9 Handledd psykoterapi PDT 13,5 hp Förkunskapskrav och

Läs mer

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p

OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Sektionen för Hälsa och samhälle Sjuksköterskeprogrammet OM 8154 Kurs 6 (Hk-10A + distans) Verksamhetsförlagda studier inom Somatisk vård 15 p Vårterminen 2011 Period 1 Senast reviderad 2011-01-10 Anna

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN63, Professionellt socialt arbete, 15 högskolepoäng Professional Social Work, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014

Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Sociologiska Institutionen Studiehandledning Sociala villkor och sociala problem II HT 2014 Socionomprogrammet med huvudområde socialt arbete Programkod 2SC118, Delkurs 3, vecka 45-03, 13 hp Kursansvarig:

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5)

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5) 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Personalarbetets teori,

Läs mer

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp

Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp 1 (5) Kursplan för: Psykologi GR (C), Arbets- och organisationspsykologi med kandidatuppsats för psykologprogrammet, 22,5 hp Psychology Ba (C), Work- and organizational psychology with bachelor thesis,

Läs mer

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde.

Läs mer

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017 Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola Start augusti 2017 Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje människas förmåga och inneboende kraft till

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OVA100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom områdena organisation och vetenskapsteori. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits 1(5) 8MM235 Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd

Läs mer

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007)

Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga metoder, statsvetenskap 2, 7,5 poäng (HT 2007) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2007-09-03 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för statsvetenskap Marie Jansson marie.jansson@ihs.liu.se Kursbeskrivning och schema: Statsvetenskapliga

Läs mer

STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp

STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp 2014-09-12 STUDIEANVISNINGAR för Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap Klinisk mikrobiologi BML 2 7,5hp Kurskod: 1BA111 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-Mail Karolinska Institutet Alfred

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer