Kvalitetsmärkning ( remissvar )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsmärkning ( remissvar )"

Transkript

1 1 Upplands Ridsportförbund Möllersvärdsgatan Uppsala Kvalitetsmärkning ( remissvar ) Inledning Vi har nu fått ta del av ett förslag till ett förändrat system för kvalitetsmärkning. Den stora bristen i det nya förslaget liksom i de gällande bestämmelserna är att ingen på förbundet bryr sig om den samlade kvalitén på den verksamhet som bedrivs inom resp förening och hur den kvaliten skapas. Förbundets förslag till kvalitetsmärkning kan, som vi ser det, till och med vara skadlig för föreningarna i vissa situationer och dessutom kan den vara kostnadsdrivande. I remissen säger förbundet att kvalitetsmärkningen ger möjligheterna för ökat marknadsvärde, synlighet och också en styrka i argumentation med exempelvis kommuner, sponsorer o s v. Om det nu skulle vara så att en kvalitetsmärkning enligt förbundets förslag är av mycket stor vikt för föreningarna inställer sig frågan varför föreningarna inte är kvalificerade för att vara remissinstanser? Det är ju vår framtid som står på spel. Samtidigt kan man vända på frågan och fundera över varför vi är den enda föreningen i distriktet som hörsammat inbjudan till ett möte med distriktets besöksgrupp för att diskutera remissen. Vi borde varit tolv föreningar närvarande. Den springande punkten i hela resonemanget runt kvalitetsmärkningen är frågan om vad kvalitet är i sammanhanget och hur den mäts. Den här frågan är inte genomarbetad utan förbundet har valt att välja den lätta vägen där man i huvudsak ska kryssa i att 50% av ridskolans allmänna lektioner ska ledas av ridlärare med minst SRL II behörighet. Vad är kvalité? För oss innebär en god kvalité att vi som förening uppfyller eller helst överträffar våra medlemmars/ridskoleelevers krav, behov och förväntningar till lägsta möjliga kostnad. Vi måste därför börja med att klarlägga och fastställa krav, behov och förväntningar vilka kan skilja sig kraftigt beroende på föreningens struktur och verksamhet. Kvalitet utgår nämligen, enligt vår uppfattning, från medlemmarna och deras behov och förväntningar och inte från någon riksorganisation.

2 2 Kvalitet är som vi ser det ett resultat av föreningens samlade kompetenser, resurser och arbetssätt på alla nivåer och inte ett resultat av att man har en instruktör på SRL II nivå som håller i 50% av ridlektionerna. I vårt kvalitetstänkande ingår hela personalgruppen, ungdomssektionen, tävlingskommitén, styrelsen, foderleverantör, hovslagare, veterinär m fl. Inte minst frågan om kollektivavtal för personalen hör hemma inom begreppet kvalité. Förbundets sätt att arbeta med frågan Förbundet har valt en annan väg där man pekar med hela handen och säger att vad som är god kvalitet avgör förbundet och inte de betalande medlemmarna i föreningarna. Inom ramen för organisationsprojektet identifierades olika föreningsstrukturer med eller utan ridskoleverksamhet. Det är naturligtvis ogörligt att hantera alla dessa olikheter i ett organisationsprojekt men det är rimligt att man tänker på det när man formulerar krav i olika sammanhang bl a vad gäller kvalitetsmärkning. Är det rimligt att (bortsett från djurskyddslagstiftningen) ställa samma krav på en shettisridskola som på en ridskola med ridande? För att få skylten Kvalitetsmärkt RIDSKOLA krävs att schettisridskolan ger en god grundutbildning enligt upprättade utbildningsplaner, som också ger möjlighet till individuell sportslig utveckling. Det krävs också att minst hälften av lektionerna leds av ridlärare med lägst SRL II behörighet. Exemplet har vi valt för att visa på bristerna i det liggande förslaget som saknar helhetssyn och som uppenbarligen styrts av andra hänsyn än att uppnå en kvalitetsmärkning som är värd namnet. Problemen Det blir knepigt när förbundet kopplar kvalitet i föreningarnas verksamhet till vissa utbildningar som tillhandahålls av förbundet eller förbundet närstående organisationer. Följer man debatten i media vad gäller t ex vårdsektorn finner man att trots att alla läkare och sköterskor är utbildade och legitimerade samt arbetar i moderna lokaler är det stora problemet brister i vårdkvalitén. Med detta vill vi ha sagt att kopplingen mellan de utbildningar som förbundet säljer och förbundets förslag till kvalitetsmärkning inte känns i alla delar seriöst. Med all respekt för utbildning, det krävs också andra inslag, kompetenser/erfarenheter för att nå en god kvalitet. Till sist det viktigaste. I förbundets förslag pratar man om anläggning, hästhållning och utbildning. Inget står att läsa om kvaliten på de tjänster vi erbjuder våra medlemmar/ridskoleelever! Därför är det inte fråga om någon kvalitetsmärkning utan i första hand en kontroll av att vi följer djurskyddslagstiftningen (vilket för övrigt är tillsynsmyndighetens uppgift) och i övriga delar insamlandet av statistikuppgifter över anläggning och personal. Ingen besöksgrupp eller någon centralt placerad kvalitetsrevisor har en rimlig möjlighet att kontrollera kvalitén på själva verksamheten genom några timmars besök vart tredje fjärde år.

3 3 Kommentarer till märkningarna. Medlemsskylten Vi tycker att kravet för att få medlemsskylten är hyfsat balanserat. Den talar om att vi sköter om våra hästar på ett, från djurskyddssynpunkt bra sätt, är noga med säkerheten och har de myndighetstillstånd som krävs. Dessutom ger den information om att det finns en riksorganisation dit man kan vända sig med eventuella frågor/klagomål. Däremot säger den inte något om kvalitén i själva verksamheten. Kvalitetsmärkt RIDSKOLA Definitionen ridskola skall vara densamma som i Riktlinjer för framtidens ridskola, fastställda av Svenska Ridsportförbundets Förbundsstyrelse Vi har inte lyckats hitta den angivna definitionen men vill påpeka att nämnda riktlinjer drevs igenom utan att föreningarna fick en ärlig chans att yttra sig. 162 medlemmar av c:a ( c:a 1 promille) närvarade vid de tre möten som arrangerades! I övrigt ingen demokratisk process trots att det berör c:a 550 ridskoleföreningar. I övrigt finns kraven redovisade i fyra punktsatser. 1. All verksamhet leds av personal med relevant kompetens 50% av ridskolans allmänna lektioner ska ledas av ridlärare med minst SRL II behörighet. Alternativt av ridlärare med SRL I behörighet som har minst två års yrkeserfarenhet. Kommentar: Vi uppskattar att man talar om relevant kompetens och inte bara utbildning. Men glädjen blir kortvarig för i nästa mening kommer man in på %-satser och utbildningar. Vad ligger till grund för detta? Om vi förstår det rätt innebär detta att om en ridskola rekryterar en SRL II utan erfarenhet av ridskoleverksamhet så blir ridskolan kvalitetsmärkt! Pratar vi verkligen om kvalitetsmärkning? Idag finns möjligheten att med annan utbildning och lång, väl vitsordad yrkeserfarenhet kan av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion godkännas för ovanstående efter särskild ansökan och prövning. Detta har tagits bort. Varför? 2. Utgår från att den person som är utsedd av förbundet centralt liksom distriktets besöksansvarige/besöksgrupp verkligen får möjlighet att avsätta nödvändig tid för att följa lektionsverksamheten under den tid som behövs för att bilda sig en korrekt uppfattning om hästarnas lämplighet. 3.

4 4 4. För att få skylten Kvalitetsmärkt ridskola måste man upprätta utbildningsplaner som också ger möjlighet till individuell sportslig utveckling. Vi förstår att det här är en konsekvens av Framtidens ridskola men vad gäller för en shettisridskola som bedrivs under säkra former, god hästhållning och nöjda elever/föräldrar. Måste man satsa på att också ge sig in i tävlingssvängen med sina shettisar för att ge möjlighet till individuell sportslig utveckling? Eller den lilla ridskolan som bedriver en uppskattad verksamhet men som inte har råd att satsa på tävling utan rekommenderar sina löften att satsa vidare i en annan förening eller köpa egen häst. Har den föreningen gått miste om möjligheten till kvalitetsmärkning? Det är rimligt att ställa krav på utbildningsplaner i någon form men resten har inget med kvalité att göra utan är förmodligen en konsekvens av att förbundet har så många bollar i luften att man inte klarar av att hålla isär olika intressen och begrepp. Framtidens ridskola Som vi påtalat tidigare drevs frågan om Framtidens ridskola igenom på ett icke demokratiskt sätt. Förbundsstyrelsen har därefter använt Framtidens ridskola för att legitimera olika satsningar. Så har också skett i arbetet med kvalitetsmärkningen av ridskolor. FS har uttalat att ridskolan är platsen där verksamheten innebär allt från motionsridning till tävling. Man tror också på att ridskolan ännu mer kan vara skolan för den som äger egen häst. Den svenska ridskolan ska bli den framtida samlingspunkten för ridsport och hästkunskap. Alla från nybörjaren till elitryttaren, ska kunna vända sig till ridskolan och ridklubben för att hämta kunskap. Många vill säkert kalla det här för en vision men den ger redan nu avtryck i förbundets agerande. Dagens situation Det är svårt att få en enhetlig bild av hur det ser ut hos landets ridskolor idag. I en artikel i DN.se säger förbundets ordförande att det är en strukturomvandling på gång. De mindre ridskolorna får allt svårare att leverera den service som krävs till de ridande då kraven ökar. Förbundet försöker hjälpa de mindre aktörerna genom att föreslå sammanslagningar. Dessutom måste de små ridskolorna vara mer beredda på att specialisera sig. Ställer man dessa uttalanden mot visionen Framtidens ridskola hackar det lite. Om det nu är så att alla ridintresserade skall lockas till ridskolorna för att förkovra sig inom olika områden måste det naturligtvis finnas ridskolor inom närområdet. Om Framtidens ridskola ska medföra ett brett utbud till alla ridintresserade känns rådet till de små ridskolorna att specialisera sig knepigt.

5 5 När det gäller ökade krav känner vi inte igen bilden av att det är våra ridande som driver på. Däremot ser vi hur vårt förbund hela tiden anstränger sig för att av olika anledningar pressa föreningarna genom att hela tiden höja ribban i olika avseenden och styra mer än stödja. Det ger oss inga nya medlemmar men skapar mer administration och ökade kostnader. Senast i raden är nu aktuell kvalitetssäkring och kommande (?) certifiering. Certifiering I sammanhanget ( Framtidens ridskola ) har också en intentionsförklaring avseende nordisk certifiering inom ett antal områden förts fram. FS har i detta sammanhang uttalat att i ett sådant system får man en absolut samsyn på kvalitet och säkerhet för vår ridskoleverksamhet. Frågan vi ställer oss är om förbundet är medvetna om vad en certifiering värd namnet innebär i tid och kostnader för alla inblandade och då framför allt för ridskoleföreningarna. Eller är tanken att certifieringen i likhet med kvalitetsmärkningen skall få karaktären av en låtsasprodukt. Innan ett ev arbete med certifiering dras igång måste en förstudie genomföras så att man klarlägger nyttan och kostnader för oss föreningar. Sammanfattning Vår uppfattning är att det är näst intill obegripligt att remissen efter ett par års arbete skickats ut i det här skicket. Det är också svårt att förstå att de som påverkas mest av förslaget, föreningarna, inte är remissinstanser. Förbundet måste fokusera på dagens problem och låta Framtidens ridskola vara en vision tills vidare. Man bör också ta ett omtag och i god demokratisk ordning arbeta igenom frågan om hur framtidens ridskola skall se ut. Att gå från dagens mångfald till en enda modell är orealistiskt och för ridsporten negativt. Vi måste tvärtom utnyttja mångfalden för att stärka förbundet. Se det som en möjlighet och inte som något hinder. För detta krävs dock att alla aktörer inom förbundets ramar arbetar för föreningarnas/förbundets bästa och lämnar ev särintressen bakom sig. Mot bakgrund av att vi inte anses vara någon remissinstans vill vi att distriktet företräder oss i ärendet och då genom att ställa följande krav: Återkalla remissen. Gör om gör rätt. Kvalitetsmärkning skall handla om kvalitet. Se till att det finns kompetens inom området kvalitet när man börjar om. För en dialog med föreningarna under arbetets gång. Plocka ner alla bollar som är i luften och se till att det finns en röd tråd i förbundets verksamhet. Skrota alla särintressen och bedöm människor efter deras faktiska kompetens. Behåll förslaget om en medlemsskylt men då som en information.

6 6 Starta inte upp några nya projekt ( t ex certifiering) utan att genomföra en förstudie och förankra projektet hos de som ska betala (föreningarna). Personliga intressen måste komma i andra hand. För Uppsala Ponnyklubb 7 Lars Pernler ordförande 4-

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2012

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2012 VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2012 VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Besöksgruppens funktion Besöksgruppen fungerar som en rådgivande, inspekterande och kontrollerande resurs till distriktets anslutna

Läs mer

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Man är medlem för att man måste! Varför måste man vara medlem? eller uttryckt på ett annat sätt, vad är medlemsnyttan? Delprojektet Föreningsservice uppdrag är

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2015-2018 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 UTBUD 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL 4

Läs mer

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund

Verksamhetsplan Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Västerbottens Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 en efter föreningarnas föreningarna möjlighet Västerbottens att Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte vara samarbetsorganisation för

Läs mer

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2008

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2008 VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2008 VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND VÄLKOMMEN TILL RIDSKOLAN Att rida är att må bra i både kropp och själ. Ridning är kul motion och fin avkoppling från vardagsstressen.

Läs mer

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten

- enligt stadgarna är en sammanslutning av för ridsporten VÄRDEGRUND Uppsala Ponnyklubbs värdegrund utgår i huvudsak från Svenska Ridsportförbundets värdegrund och idéprogram, vilket vi känner är en stabil grund för föreningen att stå på. Uppsala Ponnyklubb är

Läs mer

Verksamhetsenkät 2017

Verksamhetsenkät 2017 Verksamhetsenkät 2017 Enkäten öppen i 4 veckor Mailutskick till medlemmar, före detta medlemmar, kursdeltagare, ridlägerdeltagare 137 svar, varav 112 fullständiga. Alla svar anonyma. 15% av de som svarat

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA

UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2013-2015 1 VISION 3 2 VÄRDEGRUND 3 3 VERKSAMHETSBESKRIVING 3 3.1 PRODUKTPORTFÖLJ 3 3.2 SÄKERHET 4 3.3 GOD HÄSTHÅLLNING 4 3.4 UTBILDNING 4 3.5 PERSONAL

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och Vision: vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och tävlingsutövare. Vi skall ligga i framkant i vår utbildningsverksamhet och verka

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsporten i Stockholms län med kvalité, för alla hela livet. Vilket innebär:

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

AFFÄRSPLAN

AFFÄRSPLAN UPPLANDS-BRO RYTTARFÖRENING SVERIGES BÄSTA RIDSKOLA EN PLATS FÖR ALLA AFFÄRSPLAN 2016-2021 1 1 VISION 3 1.1 Visions slogan 3 1.2 Fullständig vision 3 2 MISSION 3 3 VÄRDEGRUND 3 4 VERKSAMHETSBESKRIVING

Läs mer

Arbetsordning och Uppdragsbeskrivningar för sektioner och kommittéer

Arbetsordning och Uppdragsbeskrivningar för sektioner och kommittéer Arbetsordning och Uppdragsbeskrivningar för sektioner och kommittéer Organisation Inom Hallands Ridsportförbund finns följande sektoner och kommittéer: Ungdomssektionen (DUS) Utbildning Tävlingssektionen

Läs mer

Organisationsprojektet Öppna forum. Resultat från dialogövningar. Det är ditt förbund hur vill du ha det?

Organisationsprojektet Öppna forum. Resultat från dialogövningar. Det är ditt förbund hur vill du ha det? Organisationsprojektet Öppna forum Resultat från dialogövningar Det är ditt förbund hur vill du ha det? Öppna forum dialogövningar i distrikten Distrikt Förträff ungdomar Samtliga Rep. klubbar Blekinge

Läs mer

Växjö Ridklubb NYHETSBREV

Växjö Ridklubb NYHETSBREV Växjö Ridklubb NYHETSBREV Till alla våra medlemmar nyheter från klubben november 2016 Med framtiden på dagordningen Mycket görs i vår förening för att ta hand om alla dagliga bestyr men också för att rikta

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund

Verksamhetsplan Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund Verksamhetsidé/Syfte Att vara samarbetsorganisation för föreningarna i distriktet. Att ta till vara föreningarnas intresse i samhället inom

Läs mer

Stockholms Läns Ridsportförbund

Stockholms Läns Ridsportförbund Stockholms Läns Ridsportförbund STOCKHOLMS LÄN 1 av Svenska Ridsportförbundets 19 distrikt 118 föreningar (+2 under anslutning) Föreningar i 24 av 26 kommuner i Stockholms Län ~27 500 medlemmar i föreningarna

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb

Jönköpings Fältrittklubb Jönköpings Fältrittklubb -Klubben, verksamheten och arbetet Verksamhetsplan 2015 JFK är som ridskola och förening en förebild för andra föreningar i landet. Vår verksamhet präglas av god kvalitet, god

Läs mer

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Nyhetsbrev Ryttarförening Februari 2013 Hej alla BäRFare! Nu har vårterminen dragit igång för fullt med den vanliga verksamheten men även med en hel del nya inslag! Ett säkert sätt att hålla sig uppdaterad

Läs mer

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen

Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Vision: Sverige skall vara den ledande ridnationen i världen Barn och ungdom Utbildning Avel och hästhållning SPORT - TÄVLING att bli en ledande sportnation RIDKLUBB - RIDSKOLA att vidareutveckla ett rid-

Läs mer

Välkomna till Lidköpings Ridklubb

Välkomna till Lidköpings Ridklubb Välkomna till Lidköpings Ridklubb 2015 Välkomna till en av Skandinaviens finaste ridanläggningar! och en ridklubb med stor framtidstro där alla är välkomna och behövs Med stora framgångar genom åren På

Läs mer

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov.

Att vara ett brett stöd för länets ridklubbar och forma verksamheten efter medlemsföreningarnas önskemål och behov. Dalarnas Ridsportförbund Verksamhetsplan 2017 Distriktens roll/distriktens idé (från basutbud för distrikten) Att vara samarbetsorganisation för klubbarna i sitt distrikt. Att ta till vara klubbarnas intresse

Läs mer

Manual för Hultsfredsbygdens Ridklubb (HBR)

Manual för Hultsfredsbygdens Ridklubb (HBR) Manual för Hultsfredsbygdens Ridklubb (HBR) Innehållsförteckning 1 HBR S VISION OCH VERKSAMHETSIDÉ...1 2 VERKSAMHETSOMRÅDEN...2 2.1 Styrelsearbetet...3 2.2 Anläggning...4 2.3 Trivsel...5 2.4 Tävling...5

Läs mer

Matfors Ryttarförening

Matfors Ryttarförening Mål och visionsarbete 2017 Matfors Ryttarförening...den lilla ridklubben med stort hjärta som ger utrymme och utveckling åt alla Vår vision Matfors Ryttarförening skall vara förstahandsvalet för alla ridsportintresserade

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla,

Läs mer

HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB. Värdegrund Vision Policy

HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB. Värdegrund Vision Policy HÄSSLEHOLMS RIDKLUBB Värdegrund Vision Policy Dåtid - Historia Hässleholms Ridklubb (f.d. Röinge Ridskola) grundades 1972. Verksamheten bedrevs vid anläggningen belägen vid korsningen av väg 21/23 ute

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN VÄNERSBORGS RYTTARFÖRENING

VERKSAMHETSPLAN VÄNERSBORGS RYTTARFÖRENING VERKSAMHETSPLAN VÄNERSBORGS RYTTARFÖRENING 2017-2020 VÄRDEGRUND FÖR VÅR FÖRENING Vi visar respekt för häst och människa Det betyder att Vi är goda förebilder som hälsar på varandra, är hjälpsamma och visar

Läs mer

Nu lyfter vi ridsporten!

Nu lyfter vi ridsporten! Nu lyfter vi ridsporten! Fakta om ridsporten och Idrottslyftet år 5 MER RIDSPORT FÖR FLER Mer idrott för fler. Det är tanken bakom Idrottslyftet som nu går in på sitt femte verksamhetsår. Och öppnar nya

Läs mer

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning

Ridskoledrift. Struktur för teamet & ekonomistyrning Ridskoledrift Struktur för teamet & ekonomistyrning Vår verksamhetsidé och plattform Örebro Fältrittklubb erbjuder utbildning för ryttare och hästintresserade på alla nivåer. Vi hanterar hästen med kunskap

Läs mer

Att arbeta med statistik

Att arbeta med statistik Denna manual är en av fyra som arbetats fram under projektet Regionala forum för hästsektorn - Regionala lärprojekt. Manualen ska underlätta arbetet med att stärka sektorn regionalt. Regionala forum för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte

VERKSAMHETSPLAN. Jönköpings fältrittklubb. Årsmöte 1 VERKSAMHETSPLAN 2019 Jönköpings fältrittklubb Årsmöte 2019-02-28 2 Vision Få en god ordning på ekonomin, skapa en ridskola med mycket hög kvalitet, en konkurrenskraftig och välskött anläggning och tävlingar

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Stall Stackebo Journalnummer: 2009-3818 Kontaktperson,

Läs mer

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312.

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Styrelsen Protokoll Protokoll 11/12 Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Plats: Ledamöter: Anmäld förhindrad:

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Gävleborgs Ridsportförbundet (GRF) är en ideell förening, och skall arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet med SvRFs ändamål. Gävleborgs Ridsportförbund

Läs mer

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb

Fakta- insamling. en hemläxa för varje ridklubb Fakta- insamling en hemläxa för varje ridklubb Lathund #3 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare. I materialet

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb -02-14 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla, såväl

Läs mer

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja rida eller köra häst. Drygt en miljon människor i Sverige

Läs mer

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN VILL DU VARA EN DEL AV PROJEKTET SKÖTARE TILL TOPP? Vad är ett projekt? Älvkarleby ridklubb har under 2009 ansökt om pengar från Idrottslyftet för att starta ett

Läs mer

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE Terminsavslutning med miniatyrhästar Juni 2013 En alv vann årets maskeradtävling! Ordförande har ordet. Nu är det sommar och våra hästar ska också få semester

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK

Leksands Ridklubb. Att vara medlem i LRK Leksands Ridklubb Att vara medlem i LRK Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förmåner 1 2.1 Medlemstidningen Häst & Ryttare 1 2.2 Olycksfallsförsäkring 1 2.3 Delta i aktiviteter 1 2.4 Nyttja anläggningen

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Vår vision Att bli en arena för högkvalitativa tävlingar samt att erbjuda marknadens bästa ridskola. Övergripande mål 2013 Attraktiv anläggning där alla grupper

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET

Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET 2011-2013 Innehåll Inledning/förord/sammanfattning/definitioner 3. Kap 1 Medlemsnytta medlem 5.

Läs mer

Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen

Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen Ridledarutbildning 2019 För att vara behörig sökande till Ridledarkursen måste du under året fylla minst 18 år, ha genomfört godkänt ridprov samt vid kursstart

Läs mer

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring

Leksands ridklubb. Att vara medlem i LRK FD Besluts-/Utgivningsdatum Bilagor - Sidor 4. Datum för revisionsändring FD 13-04 Utgivare Besluts-/Utgivningsdatum 2013-05-10 Bilagor - Handläggare Revision A Datum för revisionsändring 2015-01-14 Sidor 4 Sändlista Leksands ridklubb Att vara medlem i LRK 2015-01-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN

2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN 2. UTBUDET ATT ERBJUDA I FÖRENINGEN RIDSKOLA TÄVLING ANNAN VERKSAMHET MOTIONÄRER TÄVLINGSRYTTARE AVSUTTNA MEDLEMMAR Ledare Förtroendevalda Tränare Uppfödare Funktionärer Familj RIDSKOLERYTTARE ANLÄGGNING

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb -05-15 Måldokument -02-10 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom

Läs mer

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag Örebro fältrittklubb Verksamhet och uppdrag Antagen 14 december 2011 Reviderad februari 2013 Örebro fältrittklubb Örebro fältrittklubb bildades 1917 efter ett initiativ från främst militärt håll. Klubben

Läs mer

Ridsportens framtid i Växjö kommun

Ridsportens framtid i Växjö kommun Rapport Sida 1 (13) Datum 2016-11-28 Mottagare Kultur- och Fritidsnämnden, Kultur- och Fritidsförvaltningen, samtliga ridklubbar i Växjö kommun Ridsportens framtid i Växjö kommun 2017 2 Rapporter utgivna

Läs mer

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN

VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN VERKSAMHETSRAPPORT BESÖKSGRUPPEN 2004 Foto: Petra Wirtberg BESÖKSANSVARIG: LARS FORSBERG PETRA WIRTBERG VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Lars Forsberg Petra Wirtberg Besöksgruppen skall fungera som en rådgivande

Läs mer

Ridsportens framtida organisation och finansiering 2011-2013

Ridsportens framtida organisation och finansiering 2011-2013 Ridsportens framtida organisation och finansiering Organisationsprojektet 2011-2013 Remiss Innehåll Inledning/förord/sammanfattning/definitioner 3. Kap 1 Medlemsnytta medlem 4. Kap 2 Medlemsnytta förening

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR ÖREBRO FÄLTRITTKLUBB ÅRSPLANERING

MÅLDOKUMENT FÖR ÖREBRO FÄLTRITTKLUBB ÅRSPLANERING MÅLDOKUMENT FÖR ÖREBRO FÄLTRITTKLUBB ÅRSPLANERING VERKSAMHETSIDÉ Örebro Fältrittklubb erbjuder utbildning för ryttare och hästintresserade på alla nivåer. Vi hanterar hästen med kunskap och gott omdöme

Läs mer

Organisationsstruktur, arbetsordning samt arbetssätt för Upplands Ridsportförbund

Organisationsstruktur, arbetsordning samt arbetssätt för Upplands Ridsportförbund Organisationsstruktur, arbetsordning samt arbetssätt för Upplands Ridsportförbund Framlagd till beslut på årsmöte 2015 Dagordningen punkt 16 Styrelsens förslag Bakgrund Under 2008 och 2009 genomförde den

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb Manual för Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Nyby Torshälla Ridklubb 2019 NTRKs vision och verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten.

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Sida 13 s HästHalland startades som ett projekt år 2005 av LRF Halland, Hushållningssällskapet Halland och Region Halland. HästHalland är idag ett regionalt initiativ, formellt ägt av Hushållningssällskapet

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Nyby Torshälla Ridklubb -02-18 Måldokument -02-18 NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom

Läs mer

SPONSORBLAD FÖR VKRK

SPONSORBLAD FÖR VKRK SPONSORBLAD FÖR VKRK Hur vill ni stötta och synas i en av Landskronas största idrottsföreningar och Sveriges bästa ridskola? Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren

Läs mer

Svenska Ridsportförbundets besöksverksamhet/ egentillsyn samt kvalitetsmärkning av föreningar med ridskoleverksamhet inom förbundet.

Svenska Ridsportförbundets besöksverksamhet/ egentillsyn samt kvalitetsmärkning av föreningar med ridskoleverksamhet inom förbundet. BESÖS- PROTOOLL Svenska Ridsportförbundets besöksverksamhet/ egentillsyn samt kvalitetsmärkning av föreningar med ridskoleverksamhet inom förbundet. Den 1 januari 2014 träder ett nytt ramverk för besöksverksamhet

Läs mer

REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025

REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 1 REMISS Reviderat förslag för strategi Ridsport 2025 Det strategiska dokumentet ligger till grund för Svenska Ridsportförbundets kommande verksamhetsinriktningar

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2017

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2017 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2017 Under 2016 har hela idrotten gjort en översyn av Idrottslyftet för att se hur vi kan göra det ännu. Under den nästkommande perioden som sträcker sig 2017 2019 kommer Idrottslyftet

Läs mer

Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål

Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål 1 Solna Fältrittklubb värdegrund, vision och mål Från och med 2010 bedrivs Solna Fältrittklubbs verksamhet utifrån en fastslagen värdegrund och vision, och med tydliga och konkreta mål. Värdegrunden, visionen

Läs mer

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015 STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND Årsmöte den 18 mars 2015 HÄLSNING FRÅN ORDFÖRANDEN 2014 ÄNNU ETT HÄNDELSERIKT ÅR Vårt förbund står på en stabil grund med en omfattande verksamhet Den ideella föreningen

Läs mer

5 Paragrafen kan kompletteras enligt önskemål.

5 Paragrafen kan kompletteras enligt önskemål. KOMMENTARER TILL TYPSTADGAR FÖR FÖRENINGAR ANSLUTNA TILL SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Allmänt Typstadgarna är i sig inga egna stadgar utan kan användas som underlag för upprättande av föreningens egna stadgar.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Gävleborgs Ridsportförbundet (GRF) är en ideell förening, och skall arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet med SvRFs ändamål. Gävleborgs Ridsportförbund

Läs mer

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan 2012-2013 Innehållsförteckning Ridsporten i samhället Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet Inriktningsmål Ett förbund vi arbetar tillsammans Nöjdare medlemmar

Läs mer

Ridning för funktionshindrade En studie av verksamhet för funktionshindrade

Ridning för funktionshindrade En studie av verksamhet för funktionshindrade Ridning för funktionshindrade En studie av verksamhet för funktionshindrade vid föreningar anslutna till Upplands Ridsportförbund och Svenska Ridsportförbundet Upplands Ridsportförbund 2008 Sammanfattning

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. Fastställd av årsmötet /11 VERKSAMHETSINRIKTNING OCH VERKSAMHETSPLAN Fastställd av årsmötet 2016 1/11 Verksamhetsidé SkBBF representerar och tar tillvara distriktets föreningars intressen. SkBBF samverkar med SBBF och stödjer föreningarna

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET

Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET Förbundsstyrelsens förslag till Ridsportens framtida organisation och finansiering ORGANISATIONSPROJEKTET 2011-2013 Innehåll Inledning/förord/sammanfattning/definitioner 3. Kap 1 Medlemsnytta medlem 5.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Södermanland

Verksamhetsplan 2015 Södermanland Datum 150422 Verksamhetsplan 2015 Södermanland MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 2 Frivilliga resursgrupper sid. 2 Medlemsvård, information

Läs mer

1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS

1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS 1. VISIONEN. FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETSIDÉ FÖR KFS Vi är en kooperativ ekonomisk förening som skall skapa ekonomisk nytta för våra medlemmar Kommentar distr 5: borde ha med Att skapa opinion Att stärka medlemmarnas

Läs mer

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap?

Varför är det bra att utveckla sitt ledarskap? Ledstjärnorna är en satsning som genomförs här på Varbergs Ridskola. Målet är att ge barn och ungdomar möjligheten att utveckla sina ledaregenskaper, vilket kommer till nytta både i och utanför stallet.

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 3. Faktainsamling. en hemläxa för varje ridklubb LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 3. Faktainsamling en hemläxa för varje ridklubb Varje framgångsrikt påverkansarbete startar med en analys av nuläget. En genomgång av fakta om ridklubbens verksamheter,

Läs mer

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation Distriktsstyrelsen Kristina Girhagen, Sollefteå. Egen företagare inom hästnäringen. Driver Björklunden och är sedan förra året ägare och ridskolechef på Sollefteå Ridskola. Har suttit med i Mittsvenska

Läs mer

Kvalitetsenkät vårterminen 2010

Kvalitetsenkät vårterminen 2010 Bengt Dahlgren 15 augusti 2010 Med beröm godkänt Kvalitetsenkät vårterminen 2010 En bedömning av kvaliteten i den verksamhet som KRK bedriver har genomförts i slutet av vårterminen 2010. Bedömningen avser

Läs mer

Den nuvarande organisationsformen skapades 1972

Den nuvarande organisationsformen skapades 1972 StBF 2018-12-07 1 Den nuvarande organisationsformen skapades 1972 Negativ trend de senaste 25 åren - minskning med 43% vad gäller antal tävlingar, minskning med 39 % vad gäller antal tävlande Flera distrikt

Läs mer

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder.

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. Idrott för barn Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. - Idrott för barn skall ledas av ledare med grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Hur

Läs mer

Verksamhetsinriktning för Svensk Bowling

Verksamhetsinriktning för Svensk Bowling Verksamhetsinriktning 2008-2010 för Svensk Bowling Innehåll s. 03 Ny vision Vad betyder visionen? s. 04 Målen 2008-2010 s. 05 Verksamhetsinriktning 2008-2010 s. 06 VI 1; Sporten s. 07 VI 2; Rekrytering

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet på årsmötet

Läs mer

Vad är det då som gör att man inte får en bra start?

Vad är det då som gör att man inte får en bra start? Guide: Bra start på nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb, oavsett om det är externt eller internt, finns det förstås många frågor, funderingar och förväntningar. Både från din sida och från arbetsgivarsidans.

Läs mer

Framgång i Hästföretaget

Framgång i Hästföretaget Framgång i Hästföretaget Välkomna på industrispionage till Örebro Fältrittklubb 75 häst på anläggningen Två ridhus 20x65m och 20x80m 800 uppsittningar/vecka 1100 medlemmar 10 årsanställda nyckeltal 51%

Läs mer

MOTION 1 Svenska Brukshundklubbens kongress

MOTION 1 Svenska Brukshundklubbens kongress MOTION 1 18 FÖRBUNDSSTYRELSENS YTTRANDE Angående hedersmedlemskap Motionären yrkar: Centralt fastställda kriterier för utnämning till hedersledamot Att den centrala förbundsavgiften tas bort. Förbundsstyrelsens

Läs mer

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING Gröna tråden Historik Skogslottens Ryttarförening är Norrköpings största och Sveriges femte största ridklubb. Vi har hela 500 medlemmar i veckan som rider lektioner hos

Läs mer

Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening:

Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening: Salaortens Ryttarförening - Vi tar täten! Se gärna filmen om vår förening: https://www.facebook.com/sorf.nu/videos/1995968117353114/ Salaortens Ryttarförening Ridsport Andra största ungdomsidrotten i Sverige

Läs mer

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten.

Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ungt engagemang En undersökning om ungas inställning till ridsporten. Ridsporten är ung. Mer än hälften av medlemmarna i landets ridklubbar är under 26 år. Genom vår unika struktur kan unga påverka verksamheten.

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete

Ledstjärnorna för LRKs värdegrund. Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke. Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LURBO RIDKLUBBS LIKABEHANDLINGSPLAN Datum 20161103 1 (9) Ledstjärnorna för LRKs värdegrund Likabehandling Utbildning och utveckling Respekt Bra förebilder Omtanke Lurbo Ridklubbs värdegrundsarbete LRK

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 1 För organisationsledarna (förtroendevalda) Distriktsårsmöte Träff för utbildningsansvariga Med bl a val till Distriktsstyrelsen och sektionerna samt fastställande av avgifter Genomförs

Läs mer

Västergötlands Ridsportförbund Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Västergötlands Ridsportförbund Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Västergötlands Ridsportförbund Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan DS, TS, RUS, FUS och DUS Distriktens roll / Distriktens idé Närhet till medlemmarna (föreningarna) dvs. lokalkännedom är en viktig

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. fastställd av årsmötet /10

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSPLAN OCH. fastställd av årsmötet /10 VERKSAMHETSINRIKTNING OCH VERKSAMHETSPLAN fastställd av årsmötet 2012 1/10 Verksamhetsidé SkBBF representerar och tar tillvara distriktets föreningars intressen. SkBBF samverkar med SBBF och stödjer föreningarna

Läs mer

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare.

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare. 2015-02-02 Kongress vartannat år? Bakgrund Vid kongress 2014-05-17 2014-05-18 behandlades två motioner gällande kongress vartannat år, en från Västra distriktet samt en från Skånes distrikt tillsammans

Läs mer

Hippo Academy Professionellt System För Ridskolor

Hippo Academy Professionellt System För Ridskolor Hippo Academy Professionellt System För Ridskolor Går ni och funderar över systembyte? Då är det läge att skifta till ett modernt & pålitligt system. Hippo Academy är ridskolans bästa verktyg, efter sina

Läs mer

Partille Ridklubb Kommunikationspolicy

Partille Ridklubb Kommunikationspolicy 1 INLEDNING OCH SYFTE Syftet med denna policy är att beskriva de olika kommunikationskanaler och hur de skall användas för att informera föreningens medlemmar om verksamheten och för att effektivt hantera

Läs mer

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet

Ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor för skogsmästarprogrammet Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Analys, främjande och tillträdesfrågor Mattias Wickberg 010 470 03 66 BESLUT 2014 03 12 Reg. Nr. 411 00200 14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Överlag är Enskilda Högskolan Stockholm positiv till att det inrättas en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige.

Överlag är Enskilda Högskolan Stockholm positiv till att det inrättas en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige. Remissyttrande angående Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Kulturdepartementet/Arbetsmarknadsdepartementet Remissinstans: Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv.

Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv. Vägval för Ungdomsrådet Idrotten ur ett ungdomsperspektiv. Förord Att vara ung och påverka handlar inte nödvändigtvis om att göra revolution utan om att vi som unga uttrycker vår åsikt, är delaktiga i

Läs mer