Protokoll Arbetsutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Arbetsutskottet"

Transkript

1 89 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Måndagen den 8 december 2014, kl ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Åke Nilsson Ulf Nilsson Mona Jeansson Björn Holgersson tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Håkan Brynielsson Ingemo Ullman sekreterare Kerstin Johansson Maria Agestam Hanna Ivarsson Suzanne Bergfeldt 213 Helena Nilsson Karin Ekebjär Bengt Falke Leif Larsson Paragrafer

2 Dagordning beslutar att godkänna föreliggande dagordning med följande tillägg Skrivelse till Arbetsförmedlingen angående aviserad nedläggning av Arbetsförmedlingens kontor i Kalmar län Protokollsutdrag Inrättande av övervakningskommitté för de åtta regionala strukturfondsprogrammen för programperioden (anmälningsärende) 209 D 2014/ Kulturbudget 2015 Maria Agestam redogör för kulturberedningens förslag till kulturbudget för Avseende de flesta institutions- och organisationsbidrag inom kulturområdet sker en uppräkning med anslaget på 2,4 % förutom för Capellagården där ingen uppräkning sker. Avseende följande institutioner/organisationer föreslås Kalmar läns Arkivförbund, ett utökat anslag på kronor Kalmar läns museum, kronor enligt särskilt beslut i landstinget Kalmar konstmuseum, kronor för MU-avtalet (avtal för konstnärers ersättningar) Virserums konsthall, kronor för MU-avtalet Avseende Danskonsulenten sker en uppräkning med 2,4 % och det utökade anslaget på kronor som beviljades år 2013 kvarstår. Ingen uppräkning sker av medel till kulturstipendierna. Avseende den regionala resursen, dvs de regionala kulturprojektmedlen, sker en minskning från kronor för 2014 till kronor för Därutöver minskar anslagen till Sjöfararkusten Småland-Öland samt Film i Glasriket med kronor. beslutar föreslå att styrelsen godkänner Kulturbudget 2015 i enlighet med kulturberedningens förslag.

3 D 2014/ Skrivelse från Kalmar Läns Musikstiftelse Återkallande av anhållan om kompensation för kostnadsökningar på grund av ändrade förutsättningar Musikstiftelsen har i skrivelse inkommen till regionförbundet den 17 oktober 2014 anhållit om kompensation för kostnadsökningar som kommer att ske från den 1 januari 2015 och framåt. Med anledning av att Skatteverket den 30 oktober 2014 beslutat skjuta upp den föreslagna ändringen av reglerna för kostnadsavdrag som tillämpas för musiker och sångare ett år framåt i tiden återkallar musikstiftelsen den tidigare insända anhållan. Musikstiftelsen avser att återkomma i det fall den förändring av kostnadsavdraget som Skatteverket aviserat kommer att genomföras. tar informationen till protokollet. 211 D 2014/ Kultur- och fritidsmedelsrapport 2013 Under år 2004 genomförde regionförbundets förtroendevalda revisorer en granskning av hur regionförbundets kulturmedel fördelas i länet. Detta resulterade i rapporten Kulturmedel Kansliet har därefter på styrelsens uppdrag gjort ytterligare fyra kultur- och fritidsmedelsrapporter, den senast år Styrelsen har 141/08 beslutat att kultur- och fritidsmedelsrapport skall tas fram vartannat år. Rapporten, som avser offentligt satsade medel på kultur och fritid i Kalmar län, redovisar regionförbundets kulturmedel kommunernas kultur- och fritidsmedel landstingets konstinköp samt landstingets folkhögskolor en jämförelse av länets kulturmedel med referenslänen Halland, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötland, samt nyckeltal och statistik år 2013 för länets kulturinstitutioner Av rapporten framgår bl a att kommunernas fritidsmedel ökat sedan den senaste mätningen 2011 med tio procent och utgör 2013 drygt 309 miljoner kronor totalt.

4 92 Vidare framgår att kommunernas kostnader för idrotts- och friluftsanläggningar uppgick till sammanlagt 160 miljoner kronor, vilket utgör 51,8 procent av den totala fritidsmedelskostnaden i länet. Resultaten för kommunernas kulturmedel tyder på att den höga procentuella ökningen som noterats tidigare år avtar och utgjorde under perioden totalt 2,7 procent, vilket är en ökning med drygt 7,4 miljoner kronor. Den högsta kostnaden för kulturmedel står biblioteken för med 116,5 miljoner kronor. Kostnaden har dock minskat med två procent sedan Biblioteken står för 42,5 procent av länets totala kulturkostnader. Kostnaderna till kulturföreningar minskade med 26 procent under perioden Anmärkningsvärt är att avsatta medel för konstinköp var lägre än 2004 års nivå och utgjorde föregående år kronor. Sedan 2007 har antalet kommuner som anger att de tillämpar 1-procentsregeln halverats från åtta till fyra stycken år Kultur- och fritidsmedelsrapporten har behandlats av regionförbundets kulturberedning den 5 december beslutar föreslår att styrelsen godkänner Kultur- och fritidsmedelsrapport Världsarvshus Håkan Brynielsson informerar kortfattat om arbetet för ett Världsarvshus i Mörbylånga kommun. En förstudie skall göras avseende inrättandet av ett informationscenter där världsarvet skall synliggöras. Regionförbundet kommer att delta i arbetet med förstudien. Mörbylånga kommun har tillsatt en samordnare som skall arbeta med världsarvet under tar informationen till protokollet.

5 D 2014/ Regionförbundets i Kalmar län Verksamhetsplan och budget 2015 Budget 2015 Suzanne Bergfeldt redogör för förslag till Regionförbundets i Kalmar län budget för år Utgångspunkten för budget 2015 är verksamheten 2014 samt planerad utveckling av verksamheten med utgångspunkt från länets regionala utvecklingsstrategi (RUS) och andra strategier. Organisatoriskt och verksamhetsmässigt upphörde resultatenheten Fokus från årsskiftet 2013/2014. Sammanlagt uppgår årets budgeterade intäkter till 145 miljoner kronor. Intäkterna fördelar sig på medlemsavgifter (22 %), medlemsbidrag (41 %), statliga ersättningar och bidrag (29 %) samt ersättningar för särskilda ändamål och vissa projektbidrag (7 %). Medlemsavgifterna för 2015 till kansli och AV-Media debiteras i överensstämmelse med förbundsordningen. Då avtalet med Fokus har upphört budgeteras upplösning av eget kapital med kronor för täckning av budgetårets bedömda avvecklingskostnader. Årets budgeterade kostnader, 145 miljoner kronor, utgörs av kostnader för löpande verksamhet med cirka 45 % och kostnader för institutions- och organisationsbidrag med cirka 55 %. Sammanfattningsvis redovisar regionförbundet ett budgeterat nollresultat för Verksamhetsplan 2015 Håkan Brynielsson redogör kortfattat för de förändringar som gjorts i verksamhetsplanen för Regionförbundet i Kalmar län jämfört med föregående år. Bland annat har antalet mål kortats ner. föreslår styrelsen besluta att anta Verksamhetsplan och budget 2015 för Regionförbundet i Kalmar län. 214 D 2014/ Remiss Regional innovationsstrategi Regionförbundet i Kalmar län har fått tillfälle att yttra sig över Regionförbundets södra Småland remiss över Regional innovationsstrategi för Kronobergs län (RIS). Yttrande skall vara Regionförbundet södra Småland tillhanda senast den 15 januari Helena Nilsson redogör för remiss och förslag till yttrande.

6 94 I remissen över den regionala innovationsstrategin vill Regionförbundet södra Småland ha svar på följande frågor. Hur stödjer RIS utvecklingsarbetet i er organisation? Vilka utvecklingsprocesser driver eller deltar ni i som bidrar till att uppfylla målen i RIS? Vilka ytterligare aktiviteter ser ni som angelägna för RIS genomförande? Vad saknar ni för att driva utveckling i linje med strategin? Hur kan Region Kronoberg stödja er i det kommande arbetet? Kalmar län deltar i en liknande process. Innovationsagenda för Kalmar län Denna har en annan struktur än innovationsstrategin för Kronobergs län och kommer att kompletteras med en specialiseringsstrategi under Avseende remissens fråga om vilka ytterligare aktiviteter som är angelägna för RIS genomförande menar Regionförbundet i Kalmar län i sitt yttrande att flera av de områden som pekas ut som väsentliga för genomförandet av strategin är giltiga för Kalmar län, exempelvis ledarskapsfrågorna. Regionförbundet anser vidare att Linnéuniversitetet har en central betydelse för innovationsförmågan i de båda länen och att det är viktigt, både i sig och i relationen till universitetet, att de tre parterna hittar ytterligare samarbeten för att öka kontakterna mellan näringsliv/ offentlig verksamhet och universitetet. Som svar på frågan om vad som saknas för att driva utveckling i linje med strategin menar Regionförbundet i Kalmar län att det är, inte minst utifrån Linnéuniversitetets långsiktiga utvecklingsförmåga, avgörande att de två länen kan samordna sina utvecklingsinsatser. Här anser regionförbundet att ett förtydligande av samverkansavtalet mellan de båda länen och Linnéuniversitetet skulle kunna fungera som vägvisare. Slutligen anger Regionförbundet i Kalmar län som sin utgångspunkt att Region Kronoberg kommer att vara en minst lika bra samarbetspartner i arbetet med förbättrade innovationsförutsättningar som Regionförbundet södra Småland. Det är viktigt att de goda relationerna på alla nivåer, politisk ledning, operativ ledning och på tjänstemannanivå, kan fortsätta att utvecklas. Ärendet har beretts ur ett jämställdhetsperspektiv. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Regionförbundet södra Smålands remiss Regional innovationsstrategi.

7 D 2014/ Remiss Gröna Kronoberg 2025 Regional utvecklingsstrategi för Kronobergs län Regionförbundet i Kalmar län har fått tillfälle att yttra sig över Regionförbundets södra Småland remiss över Regional utvecklingsstrategi för Kronobergs län. Yttrande skall vara Regionförbundet södra Småland tillhanda senast den 15 januari Helena Nilsson redogör för remiss och förslag till yttrande. Förslaget till Regional utvecklingsstrategi för Kronobergs län (RUS) beskriver regionens utmaningar och möjligheter. Följande två målområden prioriteras Vi växer i öppna och hållbara livsmiljöer samt Vi växer i en cirkulär ekonomi med förnyelseförmåga. Till dessa kopplas ett antal målvärden. För att uppnå målvärdena i det första målområdet, Vi växer i öppna och hållbara livsmiljöer, föreslås att man bl a prioriterar utvecklandet av en komplementär region. Man konstaterar vikten av samhandling utanför den egna regionen och konstaterar att de olika orterna i och utanför länet kompletterar varandra, vilket bidrar till en större aktivitet. Som grannlän menar man från Regionförbundets i Kalmar län sida att, med ett gemensamt universitet, flera gemensamma kopplingar inom näringslivet, m m, man förväntar sig att samhandling lyfts fram inom flera områden. Regionförbundet menar att dokumentet i avsaknad av geografiskt gränsöverskridande kopplingar i vissa delar därför upplevs något introvert. Regionförbundet i Kalmar län hoppas på en dialog inom ramen för samarbetet inom Småland-Blekinge avseende uppföljning och utvärdering av respektive regional utvecklingsstrategi. Här kan viktiga synergieffekter uppnås då länen i många avseenden har gemensamma förutsättningar och prioriteringar. Ärendet har beretts ur ett jämställdhetsperspektiv. föreslår att styrelsen godkänner yttrande över Regionförbundets södra Småland remiss Gröna Kronoberg 2025 Regional utvecklingsstrategi för Kronobergs län. 216 D 2014/ Förnyelse företag, jobb och samhälle i Blomstermåla Mönsterås kommun har inkommit med ansökan om regionala projektmedel till projektet Förnyelse företag, jobb och samhälle i Blomstermåla. Bakgrunden till projektet är att JOAB Recycling AB i Blomstermåla har lagt fram en avsiktsförklaring att flytta tillverkningen av sopbilsaggregaten till Polen i slutet av Överflytten till Polen sker stegvis (årsskiftet och våren 2015). Om inrikt-

8 96 ningsbeslutet fullföljs minskas personalstyrkan (anställda/inhyrda) med personer. Ett antal underleverantörer i Mönsterås kommun drabbas också. Direkt efter beslutet inledde kommunen ett samarbete med JOAB:s platsledning, underleverantörer, IF-Metall och Unionen. Mönsterås kommun vill agera aktivt och parallellt med företagsförhandlingarna driva aktuell projektmodell. För att arbeta med projektet tillsätts en styrgrupp och tre arbetsgrupper. Syftet med projektet är bl a att lyfta fram Blomstermåla som attraktiv ort för företagande och boende, kartlägga kompetens för att matchas mot regionens arbetsmarknad, samt upprätta affärsplaner med nystartade företag/tänkbara nyetableringar Målet är bl a att personer som friställs får ny anställning eller startar eget, att nya verksamheter etableras, att berörda underleverantörer sammantaget återskapar förlorad omsättning samt att Blomstermåla samhälle utvecklas med bra boende, service och pendling. Målgrupp är friställd/arbetslös personal, underleverantörer i Mönsterås kommun samt samhället. Totalbudget för projektet är 1,5 miljoner kronor fördelat på två år. Mönsterås kommun och regionförbundet delfinansierar med kronor var och Ålems Sparbank med kronor. Ärendet har beretts ur ett jämställdhetsperspektiv. beslutar, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel, tidigare 33:1- medel), att bevilja projektet Förnyelse företag, jobb och samhälle i Blomstermåla, kronor för år 2015 och kronor för år 2016, totalt kronor. enligt nämnda förordning får inte överklagas. 217 Besöksnäringen i Kalmar län lägesrapport Karin Ekebjär ger en lägesrapport över besöksnäringen i Kalmar län. Arbetet med att utveckla besöksnäringen i länet sker i samverkan med kommunernas turismansvariga eller turismorganisationer. Marknadsföringen sker främst genom att lyfta länets fem starka upplevelseregioner: Vimmerby, Västervik, Kalmar, Öland och Glasriket. Följande grupper arbetar i länet med besöksnäringen länsturismgruppen länseventgruppen, samt näringslivsråd

9 97 Bland pågående arbeten märks bl a den internationella marknadsföringen där en marknadsgrupp bestående av representanter för de fem starka upplevelseregionerna samt en representant för de mindre kommunerna träffas. Gruppen tar varje år fram en marknadsplan med gemensamma aktiviteter. Förutom Fantastic Natural Playground, den stora kampanjen tillsammans med VisitSweden som vänder sig till boendeformer i stugor och på campingar, pågår aktiviteter gentemot Danmark, Holland och Tyskland. Ett kontinuerligt arbete pågår för att utveckla bolaget IT-plattform Småland och Öland som driver sidorna visitsmaland.se och oland.se. Ägare är Regionförbundet i Kalmar län tillsammans med Regionförbundet södra Småland och Smålands Turism AB. Bland andra uppdrag märks Nya Ölandsleden Fyr till fyr, Regionala turismnätverket och fortsättningen på projektet More than sport där idrottsevenemang i länet utvärderades. Det arbetet har rönt stor nationell framgång. Kommande uppdrag och aktiviteter är bl a Tillgänglighetsguide för besöksnäringen Tillsammans med kultursamordnaren på regionförbundet planeras en förstudie för att undersöka möjligheten att få fram en webbaserad tillgänglighetsguide Idrottsturism Hur arbetar vi med idrottsevenemang för att locka turister? Sydostpassagen Länsstyrelsen har genom Malcolm Dixelius gjort en förstudie över hur vraken som ligger längs Smålands- och Ölandskusten kan synliggöras för turister South Baltic-projekt och eventuellt utbyte med Polen Planering av Smålandsdagen en företagsträff för besöksnäringen tar informationen till protokollet. 218 D 2014/ Skrivelse Angående den planerade nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor i Kalmar län Med anledning Arbetsförmedlingens planerade nedläggning av kontor i Kalmar län har Regionförbundet i Kalmar län tillsammans med Emmaboda, Torsås, Hultsfreds, Mörbylånga och Mönsterås kommuner tagit fram skrivelse till Arbetsförmedlingen för att uttala den stora oro man känner för Arbetsförmedlingens kunder och den försämrade service det ger lokalt, vilket omfattar såväl medborgare som lokala företagare. Av det totala antalet arbetslösa i de fem nämnda kommunerna uppgörs 80,6 % av personer med funktionshinder samt av utrikesfödda, dvs grupper som i hög grad

10 98 behöver personligt stöd av arbetsförmedlare med god kännedom om den arbetssökande och den lokala arbetsmarknaden. Frågan har också diskuterats vid primärkommunala nämndens sammanträde den 4 december beslutar att ställa sig bakom skrivelsen. 219 D 2012/ Regional Digital Agenda har 137/14 beslutat att sända Regional Digital Agenda på remiss till bl a länets kommuner, Landstinget i Kalmar län samt Länsstyrelsen Kalmar län. Totalt har 15 yttranden inkommit. Bengt Falke ger en sammanfattning av remissvaren. Överlag är remissinstanserna positiva till förslaget till en Regional Digital Agenda och ställer sig bakom huvudinriktningarna och förslagen från de fem temagrupper som tagit fram förslaget. Flera remissinstanser bekräftar de farhågor som beskrivs i den regionala digitala agendan, nämligen Hur kan den fortsatta processen organiseras? Kostnader och finansiering av de föreslagna insatserna? Gemensam ledning, styrning, prioritering och uppföljning? Organisatoriska förändringar i den egna organisationen? Flera betonar att det inte är nödvändigt att alla medverkar i alla initiativ. Det måste vara möjligt att några går före och samtidigt några som avstår helt från att medverka i vissa delar. Vidare menar flera av remissinstanserna att det är viktigt att hela regionen, landsting, länsstyrelse, kommuner och andra aktörer på såväl lokal som regional nivå, är delaktiga i det fortgående arbetet men att vi inte skall begränsa oss av länsgränserna utan söka bred samverkan. Vi skall i första hand inte utveckla egna regionala lösningar för sådant där det finns nationella initiativ, utan istället vara bra på att utvärdera och ta tillvara erfarenheter och utvecklingsarbete som andra gjort. Den regionala digitala agendan har förtydligats och kompletterats utifrån inkomna remissvar. Föreslås att kansliet får i uppdrag att ta fram ett handlingsprogram för genomförandet av Regional Digital Agenda. Ärendet har beretts ur ett jämställdhetsperspektiv.

11 99 beslutar föreslå att styrelsen godkänner Regional Digital Agenda för Kalmar län, samt uppdrar åt kansliet att ta fram ett handlingsprogram för genomförandet av Regional Digital Agenda. 220 D 2014/ Universitets- och högskoleutveckling i norra Kalmar län Sedan 1996 bedriver Västerviks, Vimmerby och Hultsfreds kommuner lokala högskolecentrum/campus i syfte att erbjuda invånare i norra Kalmar län möjlighet till universitets-, högskole- och YH-utbildning på hemmaplan. Verksamheten har utvecklats till gränsöverskridande mötesplatser för näringsliv, forskning och utbildning. Kommunerna har under 2014 genomfört en förstudie som syftar till att utveckla sitt samarbete ytterligare genom att utveckla metoder och ta fram en plan för fördjupat organisatoriskt samarbete för eftergymnasial utbildning. En ansökan om regionala projektmedel, baserad på en utvecklingsplan som sträcker sig över sex år, har inkommit till regionförbundet. Den beräknade kostnaden per år för projektet är kronor där regionförbundet beräknas bevilja 1/3 eller kronor per år ( ) i regionala medel. Övrig finansiering, 1 miljon kronor, delar kommunerna på med 1/3 vardera. Målet med projektet är att implementera och utveckla en samverkansmodell mellan kommunerna och som ger ett utökat och långsiktigt fördjupat samarbete inom eftergymnasial utbildning. I förlängningen förväntas projektet resultera i ökade möjligheter att rekrytera kompetens lokalt till offentliga och privata arbetsgivare, vilket också förväntas höja den generella utbildningsnivån i regionen. Primär målgrupp är individer i behov av högre utbildning. Projektet leds av en styrgrupp bestående av kommunstyrelseordförande och kommunchefer i deltagande kommuner samt representant från regionförbundet. Campuscheferna från de tre kommunerna utgör projektgrupp. Västerviks kommun är projektägare. Till projektet knyts ett Advisory board med representanter från kommunerna, landstinget och länsstyrelsen, riksdagsledamöter, näringslivsrepresentanter m fl. Ärendet är berett ur ett jämställdhetsperspektiv. beslutar, enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken (s k 1:1-medel, tidigare 33:1-

12 100 medel), att bevilja projektet Universitets- och högskoleutveckling i norra Kalmar län, kronor per år för perioden , totalt kronor. enligt nämnda förordning får inte överklagas. 221 D 2014/ Remiss En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Regionförbundet i Kalmar län har fått tillfälle att yttra sig över Socialdepartementets remiss En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69). Då koncessioner inte efterfrågas i regionförbundets verksamhet föreslås att något yttrande inte avges. föreslår styrelsen besluta att inte avge yttrande över Socialdepartementets remiss En lag om upphandling av koncessioner (SOU2014:69). 222 D 2014/ Samråd om utökad kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle i Clab Regionförbundet i Kalmar län har fått tillfälle att yttra sig över Svensk Kärnbränslehanterings remiss avseende utökad kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle i Clab. Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har uppdraget att omhänderta det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken. För ett säkert omhändertagande av det använda kärnbränslet har SKB uppfört Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (Clab), som har varit i drift sedan SKB har ansökt om att få uppföra en anläggning för inkapsling av det använda kärnbränslet i direkt anslutning till Clab och anläggningarna skall tillsammans fungera som en integrerad anläggning, benämnd Clink. Det inkapslade kärnbränslet ska placeras i ett slutförvar i berggrunden, som SKB har ansökt om att få uppföra i Forsmark i Östhammars kommun. SKB har inlett ett samråd i frågan om utökad kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle i Clab. En utökad kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle på Clab är något som regionförbundet tillsammans med Granskningsgruppen i Oskarshamn förordat under tidigare samråd. Föreslås att inte ha någon erinran mot förslaget om utökad kapacitet för Clab.

13 101 föreslår styrelsen besluta i enlighet med redovisat förslag att inte ha någon erinran mot förslaget om utökad kapacitet för mellanlagring av använt kärnbränsle i Clab. 223 D 2014/ Ändrat datum för arbetsutskottets sammanträde Med anledning av att de planerade Regiondagarna 2015 förläggs till den 8-10 oktober föreslås att arbetsutskottets sammanträde den 8 oktober flyttas till den 15 oktober Åke Nilsson (KD) vill ha fört till protokollet att ändringen sammanfaller med Kristdemokraternas Riksting som äger rum den 8-11 oktober beslutar att flytta arbetsutskottets sammanträde den 8 oktober 2015 till den 15 oktober 2015 med anledning av Regiondagarna den 8-10 oktober 2015 i Oskarshamn. 224 D 2014/ Reglemente för Primärkommunala nämnden Håkan Brynielsson informerar om förslag till reviderat reglemente för Primärkommunala nämnden. Med anledning av att Fokus verksamhet upphörde den 31 december 2013 och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) fr o m 2014 är en egen resultatenhet föreslås att följande punkter under rubriken Uppgifter i reglementet utgår vara ansvarig för Fokus (Enhet för forsknings- och kunskapsutveckling inom Äldre- och Handikappomsorg samt Individ- och Familjeomsorg i Kalmar län) bereda frågor gällande Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) åt regionförbundets styrelse Därutöver byts ordet styrelsen ut mot PKN i 9. föreslår att styrelsen godkänner reviderat Reglemente för Primärkommunala nämnden.

14 D 2008/ Sydsvensk regionbildning Sydsvensk regionbildning ideell förening bildades 2012 med syfte att ta fram underlag för beslut om en ansökan att bilda gemensam region från 2019 omfattande Kronobergs, Blekinge Kalmar och Skåne län. I oktober 2014 kom arbetsutskottet i den ideella föreningen fram till att det inte är aktuellt att gå in med en ansökan om gemensam regionbildning då Kronobergs län meddelade att det inte fanns politiska förutsättningar där att ställa sig bakom en sådan. Föreningen har bedrivit arbetet i enlighet med huvudmännens uppdrag att ta fram underlag för en eventuell ansökan att bilda en gemensam sydsvensk region. Styrelsen konstaterar vid sitt möte den 21 november 2014 att det för närvarande inte är aktuellt med en gemensam ansökan och därmed är föreningens uppdrag i denna del fullgjort. Föreningen föreslår respektive huvudman besluta att under 2015 fortsätta arbetet i den ideella föreningens form, att under 2015 utreda lämplig samarbetsform för Sydsverige på längre sikt, att närmare analysera inom vilka områden samarbete skall fördjupas, samt att avsätta kronor per län för 2015 för sekretariat med koppling till det politiska arbetet föreslår styrelsen besluta i enlighet med förslaget. 226 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden Skatteverkets svar på brev angående Skatteverkets skattebrottsenheter D 2014/ Med slöjden för en hållbar och kreativ värld. Rädda Hemslöjden! Skrivelse den 17 november 2014 från Hemslöjden till Kulturdepartementet D 2014/ Stålsäkerhetsmyndighetens beslut den 20 november 2014 avseende ersättning till Regionförbundet i Kalmar län för 2015 D 1999/ Slutrapport Jämställd regional tillväxt. Handlingsplan för Kalmar län D 2013/

15 103 Skrivelse den 1 december 2014 angående Linnéuniversitetets fortsatta medverkan i rektorsprogrammets genomförande, D 2014/ Protokollsutdrag från regeringssammanträde den 13 november 2014 Inrättande av en övervakningskommitté för det nationella regionalfondsprogrammet för programperioden D 2012/ Protokollsutdrag från regeringssammanträde den 13 november 2014 Inrättande av en övervakningskommitté för de åtta regionala strukturfondsprogrammen för programperioden D 2012/ tar anmälningarna med godkännande till protokollet. Lars Blomberg Leif Larsson Ingemo Ullman ordförande justerare sekreterare

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (71) Tid och plats ande 09.30-15.00 Kalmar läns museum Maria Ixcot Nilsson (S) ordförande Ingegerd Petersson (C) Eddie Forsman (M) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson Görel Abramsson

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Onsdag den 17 december 2014, kl Beslutande Lars Blomberg ordförande

Protokoll Styrelsen. Onsdag den 17 december 2014, kl Beslutande Lars Blomberg ordförande 110 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Badholmen, Oskarshamn Onsdag den 17 december 2014, kl 09.00-14.20 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Eva-Kristina Berg Sylvia Borg

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Protokoll 2014-04-03 Styrelsen. Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 Beslutande Lars Blomberg ordförande

Protokoll 2014-04-03 Styrelsen. Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 Beslutande Lars Blomberg ordförande 33 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Gränsö Slott, Västervik Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-11.20 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

Protokoll 2015-01-16 Styrelsen. Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30

Protokoll 2015-01-16 Styrelsen. Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30 1 Organ Plats och tid ande Regionförbundets styrelse KalmarSalen, Kalmar Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30 Ulf Nilsson Dzenita Abaza Saad Benatallah Bill Björklund Sylvia Borg Ilko Corkovic

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 11.40 Beslutande Kent Ingvarsson (M) Hans Sabelström (C) Malin Hedberg (S) Anette Håkansson (FP) Sven-Åke

Läs mer

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet

Förslag till föredragningslista Arbetsutskottet Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-10 Sida 1(5) Till Arbetsutskottets ledamöter Direktionens övriga ledamöter och ersättare

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 Tid: 2015-09-22 kl.08:30-12.30 Plats: Regionens hus, Malin Wengholms tjänsterum 75 RJL 2015/ 1862 Underlag till beslut

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Gunilla Aronsson, C Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Gunilla Aronsson, C Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 18 december 2018 kl. 08:30-12:00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M 284-289 Gunilla Aronsson, C 290-291 Rosie Folkesson, S Tomas

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015

Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015 Marknadsplan för internationell marknadsföring i Kalmar län under perioden 2014-2015 Bakgrund Besöksnäringen har stor betydelse för länet. Enligt RUSen 2012 anses det som en bransch med stor potential

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-16.20 Beslutande Lars Rosander,C Mattias Wärnsberg, S Åke Nilsson, KD Tomas Söreling, S Pär Edgren, M ej 57 Carola

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-12-06 Tid: 09:00-12:00 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Pernilla Tornéus

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS

Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-02-09 Dnr KS 2015/0380 Svar på remiss från Stockholms läns landsting - Förslag att ansöka om regionbildning i Stockholms län, LS 2015-0997 Sammanfattning

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 2005-08-24 1 (16) Plats och tid Orbaden, klockan 09.00 14.00. Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Stefan Permickels, s, Bollnäs Stefan Bäckström, c, Hudiksvall

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

Jessica Hådell (Sekreterare) Åsa Hofsten (IT-strateg) Nesterud Thomas (IT-strateg) Mikael Ferm (Regionstabschef) Li Zakrisson (estrateg)

Jessica Hådell (Sekreterare) Åsa Hofsten (IT-strateg) Nesterud Thomas (IT-strateg) Mikael Ferm (Regionstabschef) Li Zakrisson (estrateg) Plats och tid Dr Prag kl. 09:00-11:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) Thomas Hägg (S) (Åre kommun) Jenny Palmquist (S) (Ragunda kommun) Therese

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2018-01-29 1 (7) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-01-29

Läs mer

Nyheter i korthet: Ökade anslag till sjukhusförvaltningarna i Kristianstad, Helsingborg och Ängelholm för 2011

Nyheter i korthet: Ökade anslag till sjukhusförvaltningarna i Kristianstad, Helsingborg och Ängelholm för 2011 Denna information redogör kortfattat för Vårdproduktionsutskottet/- beredningens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 30 november 2011. Vårdproduktionsutskottet-/beredningen bereder

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-03-01 1(12) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 13.00 14.45, Fotbollens Hus Robert Mörk (S), ordförande Birgitta Höijer (C) Bjarne Rasmussen (S) Annika Engelbrektsson (S) Marianne Högberg (S)

Läs mer

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 1 Organ Finnvedens Samordningsförbund, Styrelsen Plats och tid Vrigstad Wärdshus, Vrigstad kl 10.20 11.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Björn Jonasson, Gnosjö kommun, ordförande Britt

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar Län 2015. Den tyska marknaden... 6 PR och kommunikation Kampanj Kampanj IKEA Övriga insatser B2B

Regionförbundet i Kalmar Län 2015. Den tyska marknaden... 6 PR och kommunikation Kampanj Kampanj IKEA Övriga insatser B2B Regionförbundet i Kalmar Län 2015 Marknadsplan Internationell marknadsföring i Kalmar län Bakgrund... 2 Nationella strategin Besöksnäringens betydelse Arbetssätt och ansvarsfördelning Samverkanspartners

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-11-03 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 09:15-09:30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott 2007-09-11 1 (10) Plats och tid Tisdag 11 september 2007 kl. 14.00 17.00 Plats ande Ledamöter Insikten, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 20 september 2016 kl 09:00-12:00 Ajournering: 09:10-09:30 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 5 december 2017 kl. 08:30-12.10 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse.

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Projektbeskrivning och budget Skola & Kultur - samverkan för ökad måluppfyllelse i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län, Riksteatern Kalmar län och Riksteatern har gemensamt tagit initiativ till ett

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Jonas Löhnn (mp) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-12-12 257 Tid 8.30-9.20 Plats Stadshuset Omfattning 261-267 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Margareta Schlee (M), tjänstgörande ersättare Margareta Artéus Thor (FP) 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2012-02-14 Kulturberedningen Tid Fredagen den 3 februari 2012 kl. 10-13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Sessionssalen,

Läs mer

Beslutsärenden till landstingsstyrelsen

Beslutsärenden till landstingsstyrelsen KALLELSE Datum 2015-10-14 Sida 1(6) Landstingsstyrelsen Marie Nilsson Till landstingsstyrelsens ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsstyrelsen Datum Onsdag 14 oktober 2015 Tid Kl 13.15 Plats

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2013-03-15 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2013-03-22 9- Plats: Eslöv, Stadshuset 09.00-10.00

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 51 Godkännande av ärendelista... 70 52 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-... 2021 - remiss... 71 53 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson

Sessionssalen, Hultsfred 2008-05-06 kl. 08.30-11.30. Per-Inge Pettersson 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-11.30 Beslutande Bo Bergman, s Tommy Ejnarsson, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson, kommunchef

Läs mer

Protokoll 2013-04-03 Styrelsen. Onsdagen den 3 april 2013, kl. 09.00-15.10 Beslutande Lars Blomberg ordförande

Protokoll 2013-04-03 Styrelsen. Onsdagen den 3 april 2013, kl. 09.00-15.10 Beslutande Lars Blomberg ordförande 26 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Mönsterås bibliotek Onsdagen den 3 april 2013, kl. 09.00-15.10 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Håkan Algotsson Bill Björklund

Läs mer

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige 2015-10-20 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-10-13 Tjänsteskrivelse 2015-10-13 Förslag till Stadgar och överenskommelse för regionsamverkan

Läs mer

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län 2017-02-03 D-nr 2017/18-536 Styrelsen Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län Förslag till beslut Styrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag att ge i uppdrag till kansliet att utarbeta

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas arbete med regionfrågan BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-12-15 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD15/03187 Uppdnr 1245 2015-12-15 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014

Dagordningen på regionstyrelsens möte 18 december 2014 Denna information redogör kortfattat för regionstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid regionstyrelsens sammanträde 18 december 2014. På Region Skånes webbplats www.skane.se finns handlingarna

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2010-12-13 1(16) Plats och tid Samordningsförbundets kontor, Sundsgatan 17 Vänersborg, måndagen den 13 december 2010, klockan 10.00 14:00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2009-10-15 1 Plats och tid Schenströmska Herrgården, kl 08.30-12.00 ande Pratima Åslund, Norberg kommun, ordförande 68-78 Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 2 februari 2018 Tid och plats Klockan 08:30 09:45 Samordningsförbundet HBS kansli, Sördalavägen 22 a, Huddinge.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer