DOKUMENTATION: Kick off för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DOKUMENTATION: Kick off för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat"

Transkript

1 DOKUMENTATION: Kick off för Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat För knappt ett år sedan startades arbetet med Norrbottens regionala livsmedelsstrategi. Nu är den klar. Ett hårt arbete är avslutat. Nu börjar ett annat hårt arbete, säger Jenny Bucht, länsstyrelsen. Jenny Bucht inledde kick offen med att slå fast att livsmedelsstrategin inte är något Rädda bönderna -projekt. Den omfattar hela samhället och hela länet från fjäll till hav. Långsiktig förändring måste vara en samhällsfråga. Visionen Mer norrbottnisk mat på tallrikarna är vårt bidrag till en hållbar samhällsutveckling. Visionen når vi genom att matproducenter, konsumenter och samhället kommer närmare varandra. Närhet skapas genom nyfikenhet, menar Jenny. Strategin förstärker närheten och lockar till nyfikenhet eftersom den omfamnar såväl samhällets behov som Norrbottens livsmedelsproduktion. För snart ett år sedan hade vi vårt första Nära Mat-prat. Då gästades vi av Anna Ottosson, som visade ett youtube-klipp med rappande bönder. Det inspirerade ett gäng att redovisa sitt grupparbete på samma sätt. Nu undrar vi om det gav inspiration till Norrmejeriers film om den nya laktosfria mjölken? (se filmen här: Håkan Stenmark presenterade de fem utvecklingsområden som har utkristalliserats under det senaste årets processarbete: Kunskap om hållbar mat och folkhälsa Offentliga aktörer och offentlig upphandling Konkurrenskraftig matproduktion och energiförsörjning Kompetensförsörjning Identitet och stolthet Varje utvecklingsområde har en lista med planerade åtgärder, ansvariga och tidsplan för varje åtgärd. Att strategin innefattar såväl aktivitetsplan som tidsplan är en garanti för att den inte ska bli en hyllvärmare, säger Håkan: Vårt arbetssätt har präglats av delaktighet hela vägen, och det har visat sig vara en klok väg att gå. Nu, när strategin är klar, har vi redan ett bra gäng med samarbetspartners som har tagit på sig ansvar för att åtgärderna blir genomförda inom angiven tidsram. Några av aktörerna är på plats i dag för att berätta om det ansvar de har tagit på sig.

2 Susanne Wallin, vd Norrbottens Handelskammare Susanne berättade att Norrbottens upphandlingsråd startar ett länsövergripande projekt med fokus på offentlig upphandling. Där vill man att offentliga upphandlare ska få bättre kunskap om vad de lokala och regionala livsmedelsproducenterna och förädlingsföretagen i Norrbotten kan erbjuda genom att öppna upp för dialog och interaktion med lokala företag för att stimulera fler att lämna anbud och öka konkurrensen, samtidigt som upphandlarnas kunskap om marknaden stärks och förutsättningarna för bra upphandlingar ökar göra ännu bättre upphandlingar och få mer värde för pengarna. Hon berättade också att Upphandlingsdagen den 8 februari 2017 har fem teman varav ett är livsmedelsupphandling. Martin & Serveras marknadschef är en av föreläsarna, och deras upphandlingsansvariga är också där för att dela med sig av tips på produktgrupper, säsongsindelat eller produktkorgar utifrån den lokala marknaden. Camilla Bondareva, destinationsstrateg Swedish Lapland För varje spenderad turistkrona går hälften till livsmedel och reastaurang. Många av Swedish Laplands medlemsföretag har matupplevelser inbakade i sitt erbjudande. Swedish Lapland har en temabroschyr för lokal mat, men Camilla tror att de kan jobba ännu mer, och ännu mer fokuserat. Vi har tagit på oss att skapa nätverk och mötesplatser för turistföretag och livsmedelsproducenter, för att berätta och sprida historierna bakom den mat som serveras.

3 Mikael Kivijärvi, vd Hushållningssällskapet Det finns tre områden där Hushållningssällskapet kan göra skillnad, säger Mikael Kivijärvi: Konkurrenskraftig matproduktion Det viktigaste är att skapa lönsamma företag, vara kvar och kunna leverera det människor efterfrågar. Om inte vi får fram de varor som marknaden efterfrågar till ett rimligt pris köper folk nåt annat, och då ökar importen av livsmedel. Här behöver vi jobba med företagandet och ledarskapet. Det handlar om affärsutveckling, kompetensutveckling, produktutveckling, marknadskunskap och framför allt om att bli duktigare på att sälja. Identitet och stolthet Här har vi förmånen att jobba med ett antal kommuner och nästa generations konsumenter. Det handlar om skolträdgårdar. Det är en jätteuppskattad aktivitet där eleverna får odla, skörda, laga mat och även besöka lantbruksföretag. Mikael ser en stor utmaning i integrationen, samtidigt som nya matkulturer, nya sätt att behandla råvaror och helt nya råvaror skapar stora möjligheter. Där har vi alla en del roliga saker framför oss att lära. Kompetensförsörjning Tillämpad forskning är viktigt. Det finns redan idag i Öjebyn Agro Park, åtminstone inom växtodling och trädgård. Vi vill hitta resurser att utveckla den biten, i samverkan med Grans naturbruksgymnasium. Det är nödvändigt att vi blir bättre att jobba med innovationer; ett ord som kanske låter stort och svårgreppbart, men ett konkret exempel är den laktosfria mjölken från Norrmejerier. Det handlar om det oväntade, det som spetsar, det som gör att man kan ta ett högre pris för råvarorna. Det är viktigt att vi har bra nätverk mot omvärlden. De gröna näringarna i Nordkalotten och EU ställer kanske samma frågor som vi just nu. Då behöer vi en bra och nära kommunikation med våra kollegor runt omkring, framför allt i Norge och Finland där vi har liknande odlingsförutsättningar. Här vill vi fördjupa den utveckling vi redan har. Den stora saken som vi alla måste fundera på är hur vi hittar finansiering. Förut hade vi landsbygdsprogrammet. Nu är vi fler aktörer, och det finns andra sätt och medel vi kan hitta.

4 Katarina Delsing, vd Energikontor Norr Det som känns spännande är om vi kan utnyttja mer av solen. Jämför man solenergi i dag mot för tio år sedan har andelen installationer tiodubblats, till en tredjedel av priset. Här finns potential. Därför planerar vi att i samverkan med LRF och Hushållningssällskapet genomföra ett projekt som ska bidra till ökad användning av solenergi i livsmedelsproduktion och förädling. Det planeras också en förstudie i samverkan med LRF, för att kunna använda spillvärme och restenergier för att värma upp fastigheter och växthus om projektidén ryms inom ett befintligt projekt. Arash Kordestani, universitetslektor Luleå tekniska universitet En logotyp är en figur. Ett varumärke är en sammanställning av känslor. Ett varumärke för Norrbottens mat omfattar stolthet och identitet. Arash berättar att universitetet vill börja arbetet med ett regionalt varumärke genom att undersöka viljan och beteenden hos konsumenten. Vi lever i en värld där marknadsföring är viktigt. Även om vi gör mycket blir det inget om vi inte marknadsför det, menar Arash. Universitetet vill också undersöka möjligheterna till en fysisk och digital mötesplats. Hur många känner till begreppet tredje platsen? Första platsen är hemmet. Andra platsen är skolan eller jobbet. Tredje platsen är den plats man behöver för samhörighet. För muslimerna är det moskén. För den bokintresserade är det biblioteket. För någon annan är det kanske Bishops Arms. Vilken tredje plats finns för de som är matproducenter, de som är intresserade av upphandling eller de som gillar lokalproducerad mat? När den mötesplatsen, fysisk och digital, är på plats kan man satsa på exempelvis utbildning. Där kan aktörer som näringslivet, länsstyrelsen, landstinget och kommunerna bidra. Luleå tekniska universitet planerar även att undersöka intresset bland länets kommuner för utveckling mot kretsloppssamarbete mellan kommuner och lokala lantbrukare. Målet är minst en kretsloppskommun i Norrbotten.

5 Anders Öberg, landstingsråd Norrbottens läns landsting I juni hade vi en storm, säger Anders Öberg. Vårt äppelträd föll. Om det hade stått kvar skulle vi börja skörda nu. I stället planterade vi ett nytt träd som vi nu behöver vi vårda, vattna, sköta om och värna många år framöver. Jag ser den här livsmedelsstrategin på samma sätt. Det är inte bara ett dokument utan en strategi som behöver skötas om och värnas så att vi kan skörda i framtiden. Landstingets vision är: Tillsammans för Norrbotten. Bästa livet. Bästa hälsan. Livsmedelsstrategin är ett bra exempel på tillsammansprojekt, menar Anders Öberg samtidigt som han berättar att behovet av en regional livsmedelsstrategi tydliggjordes redan 2014 via landstingets regionala beredningsrapport. Anders Öberg sammanfattar landstingets ansvar i fyra punkter: Finansiering av projekt Landstinget har ett ansvar för finansiering av projekt som ligger inom ramen för strategier, även livsmedelsstrategin. Försök är viktiga testa, pröva och undersök om det är en möjlig väg framåt! Norrbotten och maten värt en resa Vi har ett fantastiskt län att besöka, med fantastisk mat. Här är arbetet vi gör med Swedish Lapland viktigt. Folkhälsa för det bästa livet, bästa hälsan Vi jobbar med att ta fram en folkhälsostrategi tillsammans med länsstyrelsen och Norrbottens Kommuner. Vi har en massa gott att äta en del av det kan vi själva hämta i naturen. Folkhälsa handlar till stor del om kunskap om hur maten jag äter påverkar mig. Vi har en del hälsoproblem i Norrbotten, bland annat hjärtproblematik vilket leder till försämrat och kortare liv. Män och pojkar i östra Norrbotten har ett kortare liv. Mycket handlar om hur vi som föräldrar pratar om mat och ätande. Det handlar inte om att ställa kött, fisk eller grönsaker mot varandra. Låt det vara en mix av färger, lite av varje. Det, i kombination att röra sig, är oerhört viktigt för folkhälsan. Medvetna livsmedelsinköp Offentlig upphandling är en liten men viktig del för landstinget. För några år sen började vi dela upp inköpen, så att även lokala aktörer ska kunna lämna anbud. Det gäller också att hitta former för samverkan mellan mindre aktörer för att öka förutsättningarna att kunna leverera. Vi vill kunna servera närodlat och gärna ekologiskt på våra vårdinrättningar, sjukhus och personalrestauranger. Anders Öberg berättade att det finns en positiv dialog kring Grans naturbruksgymnasiums framtid. Landstinget ser möjligheter för skolan att kunna utvecklas och fortsätta vara resurs, men med andra aktörer än i dag. En lösning är på gång.

6 Herbert Nyman, ordförande LRF Norrbotten If you like to eat you are involved in agriculture. Så är det i livet, säger Herbert Nyman, och så är det med strategin: Norrbottens livsmedelsstrategi handlar inte om bönder. Den handlar om samhället i stort och om mat, nära mat och hållbar mat. Vårt dilemma är att livsmedelsproduktionen har minskat under en längre period. Det är marknadskrafterna som har orsakat det vi har helt enkelt kunnat köpa billigare mat från andra länder. Det är våra val det här handlar om. Ska livsmedelsproduktionen öka måste också efterfrågan öka. Här behövs ett förtroendeskapande. Vi behöver bygga en norrbottnisk matkultur. Enligt Herbert är vägarna till konkurrenskraftig matproduktion lönsamhet och affärsmannaskap Vi måste hitta lönsamhet i primärledet. Det är nya tider, vi måste lära oss att utveckla affärer. bra djurhållning och växtodling Det kommer att vara avgörande. Om inte kvaliteten är upplevd och om inte kunden är nöjd, ja, då blir det här en dagsfluga. mer lokala vegetabilier på tallriken Vi saknar kulturen. Det här med mjölk och kött har gått i arv och vi har många åldersstigna odlare. Vi behöver nya och unga företagare inom det här området. unikitet och mervärden Vi har möjlighet att exploatera det unika och de mervärden den nära maten har. Det finns ett gryende intresse, nu gäller bara att få fart på det. att landsbygden bidrar med förnybar energi flexibilitet kring ägande och brukande av jord och skog Vi behöver öka flexibiliteten och skapa utrymme för nytt företagande. attraktionskraft för ungt företagande Människor gör vägval i unga år. De som går i tredje till femte klass är öppna för nya impulser. nya grepp kring kompetens och forskning. Grans kan leverera ett viktigt underlag för kompetensförsörjning. Jag har stuckit ut hakan i frågan tidigare: Grans måste bli ett kluster, ett matcentra, en gourmetupplevelse! Vi behöver en lång rad ben som vandrar tillsammans för att skapa ett Grythyttan 2.0, utifrån de fantastiska råvaror vi kan leverera. Sammanfattningsvis handlar det om att se på maten på ett annat sätt, och värdera vilka goda konsekvenser den har för samhället, avslutar Herbert Nyman.

7 Andreas Lind, näringslivschef länsstyrelsen i Norrbottens län Livsmedelsproduktion genomsyrar många delar av länsstyrelsens verksamhet stöd och program, strategier, kommersiell service i landsbygd, djurskydd, medfinansiering i leaderområden till exempel. När det gäller de större länsstyrelsefrågorna är infrastrukturen, energifrågorna och bredband i högsta grad viktiga för branschen. Det som gläder mig, inte minst med tanke på hur branschen har blivit bemött senaste åren, är att såväl landshövdingen som länsledningen har slagit fast att den gröna näringen är en prioriterad bransch. Det var en av anledningarna till att vi påbörjade arbetet med en regional livsmedelsstrategi innan den nationella strategin var klar. Just i dag är jag glad över att vi inte väntade in den nationella livsmedelsstrategin. Och jag är väldigt glad över hur en prioritering blir verklighet det är ett styrketecken som visar hur pass bra det går när man samverkar. Jag vet att det är lätt att skriva vad vi vill göra i en strategi. Det svåra är att skriva vad vi inte ska göra. Alla fem områden som presenteras i livsmedelsstrategin är kloka prioriteringar. Nu krävs ett sjujävla jobb, men det kommer att gå. Hur stolt och glad jag än är finns det nåt som skaver. Vi har en hårt ansad bransch. En av stödhandläggarna på landsbygdsenheten berättade för mig om sanningen bakom en liter mjölk häromdagen. Det här är kostnaderna, och det här är intäkterna. På tio år har Norrbotten gått från 195 till färre än 80 mjölkbönder. Det här vet vi om, det är allvarligt och vi kan inte blunda för det. Det som också skaver i mig är kopplat till de svenska mervärderna. I Sverige mår djuren bättre och är tryggare. Markerna, sjöarna, haven och luften är bättre. Vi som äter maten mår bättre och maten är godare. Allt är bättre men varför är vi inte mer nogsamma i våra val? Varför köper vi tysk mjölk? Nu är livsmedelsstrategin klar. Vad händer sen? Andreas Lind kommer att tänka på ett citat: Now this is not the end. This is not even the beginning of the end. This is the end of the beginning. Nu försöker vi rigga ihop ett förverkligandeprojekt, och jag hoppas kunna ge tydliga besked inom en snar framtid. Livsmedelsfrågan har vi beslutat jobba vidare med flera år framåt.

8 Hej Matuppror! I morgon ska ni börja med hårda arbetet. Men just i dag njut! Det är historia ni skriver. Så inledde Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist och författare med fokus på lantbruk livsmedel och mat, sin förelälsning. Hon säger att det pågår ett matuppror i Sverige, där människor söker alternativ till den allt mer likriktade och anonyma matindustrin som breder ut sig i världen. Efterfrågan växer på bra mat som är odlad nära. Regeringen verkar dock inte vara beredd att förändra sin politik, att stoppa globaliseringen och utslagningen av svenskt lantbruk. Ljuset kommer i stället från de lokala och regionala satsningar som görs ute i landet. Det är här som möjligheterna till verklig förändring finns, förutsatt att man vågar. Och Norrbotten vågar, menar Ann-Helen Meyer von Bremen. Ni gör det inte mitt län vågar. I Uppsala län väntar dom in den nationella livsmedelsstrategin. Och då lär dom få vänta. Ni gör det ingen regering i Sverige klarat av sedan EU-inträdet att formera en nationell matpolitik. Tillsammans med andra regioner kommer ni att pusha regeringen oavsett dess politiska färg. Det är ni som sätter tryck, och det är ni som påverkar vad ni själva äter. Likriktning i stället för mångfald Ann-Helen säger att matuppror handlar att gå på tvären mot utvecklingsområden. Just nu pratas det om vikten av mångfald i livsmedelssammanhang. Men mångfalden märks inte i den utveckling som pågår. I stället sker en likriktning: Titta bara hur majs och soja odlas i världen. Och vi ser samma system i matbutiken. Det är produkter i lika raka linjer som majsfälten i Brasilien. En butik kan ha olika livsmedel, men det är allt färre företag bakom produkterna, allt färre bönder, allt färre koraser... Dessutom finns majsen, sojan, riset och vetet i snart allt vi äter. Från början var handeln med mat ett sätt att lösa sin geografiska ekologi. I dag lever handeln sitt eget liv, vilket driver fram både miljöproblem och sociala problem. För några år sedan var till exempel palmoljan den onda råvaren, därefter sojan från Brasilien, följt av mandlar från Kalifornien. Just nu avokadon är den ondaste av onda råvaror. Men det är inte råvaran i sig som är ond, utan sättet den odlas. Matintresse tar sig uttryck i oro I det pågående matupproret finns ett ökat matintresse från människor, men intresset tar sig uttryck på olika sätt. Ett sätt är misstänksamhet och oro för vad man stoppar i sig. En växande grupp människor tror att de blir sjuka av det som nyss ansågs som vanlig mat, och marknaden ser en ny målgrupp som tilltalas av Fri från -mat (fri från soja, fri från nötter, fri från gluten med mera).

9 Veganism är också ett utslag av oro för sin egen hälsa och för hur djuren sköts. Fokuseringen på hälsa yppar sig även i diverse dieter. I somras var det inte 5:2-dieten,inte heller LCHF. Nej, då var det det blodgruppsdieten som gällde. Men det gör inget om ni missade den. Det kommer en ny diet nästa sommar. Intresset visar sig också i att vi brygger öl hemma, stoppar vår korv och bakar vårt eget surdegsbröd. Både bonden och konsumenten vill luckra upp rollerna och komma närmare varann. I dag finns omkring gårdsbutiker, man kan hyra en ko, och stadsodling är en växande trend. Och matproduktionen är en fråga för både stad och land: Det sker en kraftig utveckling i rätt många kommuner. Ett antal kommuner och landsting upphandlar lokalt och ekologiskt och en del del skaffar sig till och med egna kor. Återkoppling på Norrbottens livsmedelsstrategi Ann-Helen Meyer von Bremen har läst flera regionala livsmedelsstrategier, inklusive Norrbottens. Hon delar med sig av sina tankar och skickar med några goda råd till oss. Ni har lyckats undvika klassiska klyschor och fällor. Jag saknar den vanliga LRF-retoriken och det gläder mig. Ni har förstått att mat är mer än köp och sälj, vitaminer och mineraler. Mat är en förutsättning för våra liv, det är gastronomi och kultur. Det är att vara människa, att bryta bröd och att dela måltid. I Norrbotten har ni jorden och vattnet och fjället det är inte vilken näring som helst. Det är ert sätt att ta hand om vår plats på jorden. Det gör den här näringen speciell. Fortsätt borra i frågan hållbarhet. Det finns inget ord som är så missbrukat i dag som hållbarhet. Ikea, till exempel, sägs vara ett av de mest hållbara företagen. Vad gör de? De byter glödlampor! Och så lovar de att år 2020 ska allt trä ska vara från hållbara skogar, träden ska inte vara illegalt avverkade, eller från skogar där det är sociala konflikter eller stora naturvärden. Är inte allt det där självklarheter? Det här med att köttet är den stora boven beror på var vi bor Vad är hållbar matkonsumtion? I delar av Mongoliet äter man 200 kilo kött och dricker 800 liter mjölk per år. Det är en hållbar matkonsumtion, tycker jag. Det här med att köttet är den stora boven beror på var vi bor. I Mongoliet går det inte att odla utan konstbevattning. Hur lokal är maten som produceras här i Norrbotten om fodret, traktorn, arbetskraften, dieseln kommer från andra delar av världen? Jag säger: använd de lokala resurserna så gott det går. Då blir det lokal mat på riktigt.

10 Apropå det här med konsumentmakt. Alla har vi ett ansvar i affären. Det ska vi ta. Men jag vill höja ett varningens finger jag menar att konsumentmakten är begränsad. Varför är folk så dumma att de köper tysk mjölk, dansk fläskifilé, italiensk skinka när de vet bättre? Det finns många svar. Ett svar är att när du går in i en butik handlar det om förtroende. Om du trodde att ICA-handlaren var galen hade du inte gått in dit. Du står där och håller i den danska fläskfilén och tänker: Så farligt kan det väl inte vara, annars hade väl inte handlaren tagit hem den här maten?. Bakom varje konsument finns en medborgare, en politisk varelse. Därför är utbildning och folkbildning jätteviktigt. Och kom ihåg hemkunskapen och ekologi- och miljökunskapen i skolan. Se till det blir fler timmar! Kom ihåg att lära folk att odla och laga mat på riktigt! Kostråd på brasilianskt sätt Jag vill skicka med ett kostråd från Brasilien. Där menar man att det inte handlar om hur många potatisar du äter, hur mycket salt du använder eller hur stor del av tallriken som är grönsaker: Om du inte hinner med riktig mat - ändra ditt liv så att maten blir en av de viktigaste sakerna i ditt liv. Ät och laga mat tillsammans. Ett av de prioriterade områdena i er livsmedelsstrategi är konkurrenskraftig matproduktion. Konkurrenskraftig eller livskraftig, undrar jag? Illinois, USA, har ett konkurrenskraftigt jordbruk. Det odlas majs och soja så det dånar. Men det finns ingen levande landsbygd, bara ett antal övergivna hus. De få människor som bor där är gamla, alla andra har flyttat därifrån. Så förväxla inte konkurrenskraftig med livskraftig. Det industriella jordbruket i USA visar att konkurrenskraft mer eller mindre kan döda en landsbygd. Vi ska konkurrera med det som är billigast, alltså det som är sämst. Ni reser frågetecken kring frihandel. Det är bra. Självklart ska vi handla med andra länder, annars sitter vi där med våra kålrötter. Men frihandel utan ifrågasättande vore döden för norrbottnisk och svensk matproduktion. Vem ska ha makten över er matkassar? Ni ska ta vara på det unika här i Norrbotten är insekter i större volym kanske inte helt rätt plats. Det är i det lokala och regionala ni kan göra skillnad. I dag kan ni känna er stolta, men ni kommer att stöta på motstånd. Inga andra än ni är bättre lämpade att brotta ner det motståndet.

KICK OFF: NORRBOTTENS LIVSMEDELSSTRATEGI NÄRA MAT. Välkomna! KICK OFF EBENESER 20 SEPTEMBER 2016

KICK OFF: NORRBOTTENS LIVSMEDELSSTRATEGI NÄRA MAT. Välkomna! KICK OFF EBENESER 20 SEPTEMBER 2016 KICK OFF: NORRBOTTENS LIVSMEDELSSTRATEGI NÄRA MAT Välkomna! KICK OFF EBENESER 20 SEPTEMBER 2016 Norrmejeriers räddning? Kunskap om hållbar mat och folkhälsa Offentliga aktörer och offentlig upphandling

Läs mer

POPULÄRVERSION. Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat

POPULÄRVERSION. Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat POPULÄRVERSION Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat 2016 2020 Mer norrbottnisk mat på tallrikarna! Det är som eljest i Norrbotten. Å ena sidan har vi en position på världskartan som är makalöst intressant.

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT. nr 73 74 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Livsmedels- politik DAGORDNINGSPUNKT nr 73 74 Sid 2 Livsmedelspolitik HEM Innehåll Dagordningspunkt 73... 3 Motion nr 113 Angående Livs tar ansvar för svensk livsmedelsproduktion...

Läs mer

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID PRESSMEDDELANDE 2018-12-05 Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad Intresset för lokalproducerad mat innebär spännande affärsmöjligheter för entreprenörer.

Läs mer

Mer mat från Västerbotten

Mer mat från Västerbotten Mer mat från Västerbotten en regional livsmedelsstrategi en plattform för stärkande av livsmedelsnäringen i Västerbotten Övergripande mål: Att producera mer mat i Västerbotten Varför producera mer mat

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Sammanfattning Den svenska maten är något vi ska vara stolta över. Sverige är bland de länder som har högst djurskydd

Läs mer

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Frågor 1. Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med över 40% vilket har lett till en i stort sett motsvarande ökning av antalet individer

Läs mer

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1.

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Själva grundtanken är att det ska bli mindre krångligt att handla lokalt producerad mat. Det ska inte behövas bil, en stor frys och att man råkar känna

Läs mer

Lansering av www.matvarden.se!

Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsstrategi för Sverige var med och påverka! För mat & dryck i Gävleborg NYHETSBREV NR 1 2015 MatVärdenvad gör vi 2015? Bra mat till fleroffentlig upphandling! Lansering av www.matvarden.se! Livsmedelsfrågan

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det?

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det? Regional livsmedelsstrategi för Stockholm Behövs det? Trendspaning Stockholm historiskt en plats för nya intryck och innovation Många miljömedvetna konsumenter och många olika matkulturer Stockholms uppfattas

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras!

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! amtiden r f h c o n e t a M? Vart är vi på väg Susanne Gäre Gunnar Lyckhage Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! Sverige saknar en livsmedelsstrategi! Jordbrukarna

Läs mer

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län. Detta är en sammanfattning av det material som tagits fram inför rådslaget om Kalmar läns livsmedelsstrategi, vilket äger rum den 20 maj 2015. Förutom denna sammanfattning innehåller underlaget följande

Läs mer

Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje

Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje Kommun och företag utvecklar matinnovationer tillsammans - Inspiration från verkligheten - Hållbarhet för framtida generationer -Södertälje Eva Helén, MatLust/Södertälje kommun MatLust 2015-2020 En storsatsning

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp 1 SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp Omvärldsspaning 2020 Workshop Dokumentation 2010-04-19 Detta vill vi skapa idag 2 finna vägar få Partnerskap hitta kritisk massa för tillämpad forskning hur gå från forskning

Läs mer

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar 2015-04-13 Det talade ordet gäller! Palle Borgströms inledningstal Guldmedaljen 2015 Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar Det är en ära

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill?

Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill? Framtida scenarion för de gröna näringarna i Kalmar län - hur kan vi nå dit vi vill? Workshop Kalmar 2014-02-11 februari, 2014 Innehållsförteckning Sammanställning workshop Önskat läge 2020 Enkätsvar 2

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Ekologisk och SMART mat Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Regeringens aktionsplan 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor till år 2010 Miljömålsarbete 16 Nationella miljömål

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Djuromsorg och konkurrenskraft - hur samspelar marknad och politik? Konsumentdriven djuromsorg - är Danmark och Holland på väg att ta täten?

Djuromsorg och konkurrenskraft - hur samspelar marknad och politik? Konsumentdriven djuromsorg - är Danmark och Holland på väg att ta täten? Djuromsorg och konkurrenskraft - hur samspelar marknad och politik? Konsumentdriven djuromsorg - är Danmark och Holland på väg att ta täten? Bakgrund konkurrenskraft och djurskydd Konkurrenskraftutredningen

Läs mer

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län

De gröna näringarnas framtid i Kalmar län April 2014 De gröna näringarnas framtid i Kalmar län Fyra delstudier: Attityder, strukturer och omgivning Innovation i de gröna näringarna Möjligheterna för livsmedelsproduktion 2030 Energi och klimat

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Program & inbjudan. nov.

Program & inbjudan. nov. Program & 12 inbjudan. nov. Senast den vi vill 5 november älan! ha din anm Välkommen till Den stora matdagen Hösten kommer och dagarna blir kortare. Vi drar oss inåt efter denna fantastiska sommar. Nu

Läs mer

Webbinarium 30 augusti 2018

Webbinarium 30 augusti 2018 Webbinarium 30 augusti 2018 Lokal mat och offentlig upphandling Teori, praktik, utmaningar och möjligheter Eva Edin, Monica Sihlén, Team livsmedel Livsmedel@uhmynd.se Upphandlingsmyndigheten Agenda Offentlig

Läs mer

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen 2012-07-03 Omvärldsspaning Mälardalen 17 200 medlemmar 1/3 av Sveriges befolkning 95 riksdagsledamöter

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Matens möjligheter. Ålands potential i omvärlden. Lennart Wikström. Lantbrukets Affärer. Mariehamn 1 mars Tejarps Förlag AB 3

Matens möjligheter. Ålands potential i omvärlden. Lennart Wikström. Lantbrukets Affärer. Mariehamn 1 mars Tejarps Förlag AB 3 Matens möjligheter Ålands potential i omvärlden Lennart Wikström Lantbrukets Affärer Mariehamn 1 mars 2019 2019-03-01 Tejarps Förlag AB 3 Hållbarhet planeten sätter gränsen Rockström et al 2019-03-01 Tejarps

Läs mer

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt?

Sverige det nya matlandet. En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? Sverige det nya matlandet En rapport om Sverige som det nya matlandet hur kommer vi dit och varför är det viktigt? 2 Sverige det främsta matlandet i Europa Sverige är i dag kanske inte det första landet

Läs mer

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/5 Regionstyrelsen Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi Bakgrund Måltider vid regionens sjukhus Region Östergötland upphandlar en hel måltidsservice enligt vilken

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Vad är målbilder för LRF Skåne?

Vad är målbilder för LRF Skåne? LRF Skåne De hållbara gröna näringarna i Skåne 2020 ARBETSMATERIAL Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Utkast 2010-02-28 Vad är målbilder för LRF Skåne? - Måla upp olika scenarior för företag inom de gröna

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

matregionen Sörmland tillsammans

matregionen Sörmland tillsammans Våren 2015 Vi utvecklar och profilerar matregionen Sörmland tillsammans Innehåll 2. Tillsammans mot framtiden 3. Vision och verksamhetsområden 4. Övergripande mål 6. Arbetsmodell Tusen små steg 7. Bra-lägen

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen?

Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen? Inspel till en svensk livsmedelsstrategi Vilken strategi kräver den internationella scenen av Lantmännen? Patrik Myrelid, strategichef KSLA den 9 april 2015 2 15 maj 2014 Med affärsverksamheter i norra

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

ORSAINITIATIVET KRAFTSAMLING FÖR EN VÄRDIG ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG

ORSAINITIATIVET KRAFTSAMLING FÖR EN VÄRDIG ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG ORSAINITIATIVET KRAFTSAMLING FÖR EN VÄRDIG ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORG Andreasgården i Mora den 22 oktober Andreasgården i Mora den 22 oktober 2009 Världens äldsta man har nyligen avlidit. Hans namn var

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi

Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi BESLUTSUNDERLAG 1/5 Regionstyrelsen Beslutsunderlag Antagande av Östergötlands livsmedelsstrategi Bakgrund Måltider vid regionens sjukhus Region Östergötland upphandlar en hel måltidsservice enligt vilken

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

TORKAN påverkan och effekter på svenskt kött.

TORKAN påverkan och effekter på svenskt kött. TORKAN 2018 påverkan och effekter på svenskt kött BRANSCH- OCH UTVECKLINGSBOLAG FÖR HÅLLBART SVENSKT NÖT-, GRIS-, OCH LAMMKÖTT KUNSKAP & UTVECKLING AV SVENSKA GÅRDAR OCH EN LÅNGSIKTIG LÖNSAMHET FÖR HELA

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Inspirationsseminarium med Paul Svensson

Inspirationsseminarium med Paul Svensson Inspirationsseminarium med Paul Svensson 16 oktober 2015, Piperska muren i Stockholm Tid och plats Datum: 16 oktober Tid: 9.30 16.30 Plats: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm Kontakt: EkoMatCentrum,

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Luleå 24 april 2014 Axel Hansson LRF Marknadsutvecklare offentlig upphandling Offentlig upphandling av livsmedel Omsätter totalt 8,9 miljarder kronor 3 miljoner måltider per dag

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Matriket Österbotten, 27 september 2010 Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD Vi har skapat varumärkesplattformen tillsammans Vi började med att fråga 1000 Mölndalsbor hur de uppfattar Mölndal som plats och Mölndals stad idag. Svaren visar att

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 2014-2020 1 Varför dessa stöd? Landsbygdsprogrammet 2014-2020 ska bidra till att nå målen i Europa 2020-strategin genom att främja: Miljö och klimat Jordbrukets konkurrenskraft inklusive

Läs mer

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Konsumenten vill veta ursprung, produktionsmetoder, egenskaper och om maten är schysst och säker Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin

Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Uppdrag och senaste nytt om Livsmedelsstrategin Andreas Davelid, Åsa Lannhard Öberg och Karin Lindow Vad ska vi berätta? Uppdrag om att följa upp och utvärdera livsmedelsstrategin Tillväxtverkets och Jordbruksverkets

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Måltidspolicy för kommunens verksamheter

Måltidspolicy för kommunens verksamheter Måltidspolicy för kommunens verksamheter Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Mångkulturell företagsutveckling Journalnummer:

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Svenskarna och lokalproducerat

Svenskarna och lokalproducerat Svenskarna och lokalproducerat Norrmejerier och YouGov 2013 Kristina Stiernspetz Norrmejerier Syfte För tredje året i rad har Norrmejerier låtit undersöka svenskarnas inställning till och intresse för

Läs mer

Kvalité på livsmedel i de offentliga köken. Eva Sundberg

Kvalité på livsmedel i de offentliga köken. Eva Sundberg Kvalité på livsmedel i de offentliga köken Eva Sundberg Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Funnits på Livsmedelsverket sedan 2011 Regeringsuppdrag inom ramen för Livsmedelsstrategin

Läs mer

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-08-11., r;i.,., h..,:, I /._ \: =: L I, ~ l; ~ 5... ~:,., 1 ~ 20 (35) 112 Motion om ekologisk och lokalt odlad mat Dnr 2015/977 INLEDNING Erik

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp

Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Sökandens namn Projektets namn Kort projektbeskrivning Sökt belopp Minskad överproduktion i storköken Projektet handlar om att höja kompetensen inom storkök. Målet är att upprätta en struktur för kunskapsöverföring

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillsammans får vi landet att växa Tillsammans får vi landet att växa är LRFs huvudbudskap. Det framgår av LRFs kommunikationsstrategi, fastställd av riksförbundsstyrelsen.

Läs mer

Upptäck Sverige Lgr 11

Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och Upptäck Jordens resurser.

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys

Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland: Workshop 1 Omvärldsanalys Dokumentation från 9 mars 2015 Bakgrund Enligt konkurrenskraftsutredningen om jordbruks- och trädgårdsnäringens framtida konkurrenskraft

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp

Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp Framtidens livsmedel - Hållbara kretslopp 2015-06-23 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Förändrade behov och beteende från konsumenter ställer nya krav på framtidens mat Nuläge: Import av fisk och grönsaker

Läs mer

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor

Möjligheternas Karlstad. jobb istället för ökade klyftor Möjligheternas Karlstad jobb istället för ökade klyftor Karlstad ska vara möjligheternas kommun Det ska vara lockande att flytta hit och attraktivt att bo här. Fler som bor, arbetar och driver företag

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Motion från Miljöpartiet: Ökat fokus på att nå målen för ekologisk och närproducerad mat

Motion från Miljöpartiet: Ökat fokus på att nå målen för ekologisk och närproducerad mat UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-05-28 60 Motion från Miljöpartiet: Ökat fokus på att nå målen för ekologisk och närproducerad mat Dnr SFN 2014/0281 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2014-04-04

Läs mer

Turnéstopp: Helsingborgs kommun Datum: 19 sep 2017 Antal deltagare: 35 st Värd: Helsingborgs bryggeri och Oxhallen

Turnéstopp: Helsingborgs kommun Datum: 19 sep 2017 Antal deltagare: 35 st Värd: Helsingborgs bryggeri och Oxhallen Turnéstopp: Helsingborgs kommun Datum: 19 sep 2017 Antal deltagare: 35 st Värd: Helsingborgs bryggeri och Oxhallen I Helsingborg kom det inte så många deltagare till Helsingborgs bryggeri/oxhallen som

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Startande av gårdsbutik Journalnummer: 2009-2821 Kontaktperson,

Läs mer

Miljö, klimat och hållbarhet- hur jobbar LRF med påverkansarbetet? Regionstämma Sydost 21 mars Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Miljö, klimat och hållbarhet- hur jobbar LRF med påverkansarbetet? Regionstämma Sydost 21 mars Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Miljö, klimat och hållbarhet- hur jobbar LRF med påverkansarbetet? Regionstämma Sydost 21 mars 2018 Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Vad händer där ute just nu? Digitaliseringen! Miljö, hållbarhet, klimat,

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Kvalitetshöjning inom potatisproduktion Journalnummer: 2010-1976 Namn på LAG grupp som nominerar:

Läs mer

Food Valley of Bjuv. - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri Henrik Nyberg. Int NN

Food Valley of Bjuv. - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri Henrik Nyberg. Int NN Food Valley of Bjuv - restvärme och cirkulär produktion basen för utveckling av en ny svensk industri. 2015-09-17 Henrik Nyberg Int NN 2014-02-10 1 Det finns massor av outnyttjade resurser! Olika möjligheter

Läs mer