1. Bakgrund, syfte och övergripande mål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Bakgrund, syfte och övergripande mål"

Transkript

1 DAGVATTENSTRATERGI 1 [7] Dagvattenstrategi för Botkyrka kommun Antagen av kommunfullmätige 1. Bakgrund, syfte och övergripande mål 1.1. Vad är problemet? Dagvatten från tättbebyggda områden är en viktig bidragande orsak till föroreningen av kommunens sjöar och vattendrag. Det finns högt ställda mål att minska föroreningarna och förbättra vattenkvaliteten i vattendragen. Samtidigt pågår en nybyggnad och förtätning inom kommunen med krav på avvattning och torra byggnadsgrunder. Detta medför ökade föroreningar i vattendragen om inte stora hänsyn tas till dagvattenhanteringen redan i planeringsskedet. Kommunen behöver en strategi för att målen ska kunna uppfyllas. Strategin ska genomsyra all kommunal planering som har betydelse för dagvattnet Några definitioner Dagvatten är det regn- och smältvatten, som rinner av tak- och markytor inom tättbebyggt område. Dräneringsvatten är vatten ur marken som avleds i ledningar för att hålla torrt runt husgrunder. Dräneringsledningarna kan vara anslutna till dag- eller spillvattensystemet. Spillvatten är förorenat vatten från hushåll, industrier m.m. Avloppsvatten är ett gemensamt namn för dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten Vem har ansvar för dagvattenhanteringen? Inom detaljplanlagt område är kommunen skyldig att lösa dagvattenfrågan om detta inte kan ske inom varje fastighet. Dagvattensystemet ingår i den allmänna va-anläggningen fram till varje fastighets förbindelsepunkt. Inom fastigheten ansvarar fastighetsägaren för dag- och dräneringsvatten. Rännstenar, rännstensbrunnar och ledningar som ansluter dessa till allmänna dagvattenledningar, liksom vägdiken, ingår inte i den allmänna vaanläggningen. För dessa anläggningar ansvarar väghållaren. Huvudmannen för den allmänna va-anläggningen, d.v.s. kommunen, ansvarar för utsläpp från anläggningen i mark, sjöar och vattendrag. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Telefon vxl Org.nr Bankgiro Fax Webb

2 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 2 [7] 1.4. Vad säger Miljöbalken? Dagvattenhantering är miljöfarlig verksamhet. (Miljöbalken 9 kap 1 ) Bästa möjliga teknik skall användas för att undvika skada på miljön. Vid val av teknik skall hänsyn tas till vad som är rimligt med hänsyn till nyttan av åtgärden och kostnaden för densamma. (Miljöbalken 2 kap, 3, 7 ) Mark- och vattenområden som är särskilt känsliga skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada miljön. (Miljöbalken 3 kap 3 ) Dagvatten omfattas också av begreppet avloppsvatten: Avloppsvatten skall avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål skall lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. (9 kap 7 ) 1.5. Övergripande miljökvalitetsmål I april 1999 antog riksdagen 15 nationella miljökvalitetsmål. Bland dessa är det flera som har beröringspunkter med dagvattenhanteringen. Speciellt viktiga är Mål 2 - Grundvatten av god kvalitet Mål 3 - Levande sjöar och vattendrag Mål 6 - Ingen övergödning Mål 12 - Giftfri miljö. Dessa mål beskrivs mer utförligt i Naturvårdsverkets sammanfattning av miljömålsmyndigheternas rapporter. I Miljövårdsprogram 2000 för Stockholms län har regionala mål utvecklats under samma rubriker. I Botkyrka kommuns Agenda 21 finns lokalt fastställda mål: Kapitel 4 - Sjöar, vattendrag och kustvatten - innehåller mål om minskade utsläpp av föroreningar i framför allt Tumbaåns och Kagghamraåns vattensystem. De kan även tillämpas på direkta utsläpp till Mälaren. Kapitel 5 - Vattenförsörjning - innehåller mål om minskade utsläpp av föroreningar till grundvattnet inom kommunens vattenskyddsomåden.

3 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 3 [7] Kapitel 6 - Avlopp och dagvatten - innehåller mål om minskade utsläpp av förorenat dagvatten och begränsad avledning av dagvatten till avloppsreningsverket vid Himmerfjärden. 2. Mål och målkonflikter I detta avsnitt anges allmänna mål som fastställts i dagvattenstrategin. Målen är uppdelade på: fastigheter, vägar och allmänna platser grundvatten, sjöar och vattendrag spillvattensystemet. Målen för grundvatten, sjöar och vattendrag har angivits lokalt och redovisas i tabellform. Olika mål kan mycket väl komma i konflikt med varandra. Det är just därför som en dagvattenstrategi behövs. Hanteringen av dessa målkonflikter redovisas i strategin, avsnitt 3 nedan Mål med hänsyn till fastigheter, vägar och allmänna platser Dag- och dräneringsvatten ska avledas så att byggnadsgrunder och anläggningar i marken kan hållas torra. Dagvatten ska avledas så att marköversvämningar kan undvikas Mål med hänsyn till grundvatten, sjöar och vattendrag Naturlig avrinning och grundvattenbildning ska bibehållas. Dagvattnets föroreningar ska inte ledas till grundvattnet inom vattenskyddsområden. Sjöars, vattendrags och kustvattens värde ska inte begränsas av föroreningar. Halterna av fosforoch kväve ska minska. Målen anges för varje vattendrag, se Sjöar och vattendrag. Tillståndet i vattendragen påverkas dels av dagvattenutsläpp, dels av andra föroreningskällor, såsom jordbruk, skogsbruk, bräddning, enskilda avloppsanläggningar m.m. Mål för dagvattnets påverkan på varje vattendrag sätts med hänsyn till dess betydelse i relation till påverkan från andra källor. Bräddning p.g.a. överbelastning i spillvattensystemet ska inte förekomma. Bräddning p.g.a. driftavbrott i pumpar eller stopp i spillvattensystemet ska begränsas. Mål anges för varje vattendrag, se Sjöar och vattendrag.

4 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 4 [7] 2.3. Mål med hänsyn till spillvattensystemet Dagvattnets flödestoppar kan försvåra reningsprocessen i Himmerfjärdsverket. Dagvattnets föroreningar kan också försvåra användningen av avloppsslammet i jordbruket. Avledning av dagvatten till spillvattensystemet ska därför undvikas. 3. Valda strategier 3.1. Strategi vid utbyggnad av nya områden (nyexploatering) Målen för dagvattenhanteringen i det aktuella området beaktas redan i planeringsskedet. I planeringen tas hänsyn till mål för respektive vattendrag och dagvattenutsläpp. Följande principer ska alltid beaktas vid detaljplanläggning och vid bygglov: Vattnets naturliga avrinning ska förändras så lite som möjligt. Det innebär i praktiken att s.k. lokalt omhändertagande av dagvatten tillämpas i de flesta fall. Byggnader och anläggningar i marken ska så långt som möjligt läggas på sådan nivå att de inte skadas av vatten i marken. Härigenom kan kostsamma och miljömässigt olämpliga dräneringsåtgärder undvikas. Om överskottsvatten måste avledas, ska detta inte leda till ökade föroreningar i något vattendrag. Inom vattenskyddsområden ska dessutom skyddsföreskrifterna för ytrespektive grundvattnet beaktas. Bästa tillgängliga teknik ska tillämpas för att åstadkomma i första hand rening och i andra hand flödesutjämning av det dagvatten som avleds. Kostnaden ska ställas i relation till effekten för den berörda recipienten och så långt som möjligt belasta utbyggnadsprojektet Strategi för befintliga områden Vid planändring ska målen för dagvattenhanteringen i det aktuella området beaktas. På motsvarande sätt ska målen för dagvattenhanteringen inom det aktuella området beaktas i samband med att underhåll och förnyelse av kommunens byggnader och anläggningar planeras. Principerna vid nyexploatering ska följas där det är tillämpligt och motiverat. VA-enheten upprätthåller en åtgärdsplan för dagvattenhanteringen i befintliga områden. Den är upprättad med hänsyn dels till beräknade kostnader, dels till förväntad effekt i förhållande till de specifika målen för respektive dagvattenutlopp. Nedan följer en sammanfattning, där åtgärder i olika områden prioriterats. Åtgärder har givits låg, medelhög, hög eller högsta prioritet.

5 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 5 [7] Norra Botkyrka (DU28-DU41) Området avvattnas huvudsakligen direkt till Albysjön utan rening eller fördröjning. Åtgärder för behandling av förorenat dagvatten från trafikerade ytor och industriområden har högsta prioritet. Fördröjning av allt dagvatten från området har hög prioritet. En mindre del (DU37-DU41) avvattnas direkt till Mälaren. Åtgärder inom dessa delområden har medelhög prioritet Tullinge (DU19-DU26) Området avvattnas med viss fördröjning direkt till Tullingesjön. Dagvattnet från södra Tullinge (DU21-DU23) behandlas i dagvattendammen vid Maden. Dagvattnet från hela området leds till Tullingesjön via bäckraviner med dålig stabilitet. Åtgärder för fördröjning av allt dagvatten har därför hög prioritet medan ytterligare åtgärder för behandling har medelhög prioritet. I norra Tullinge ökar dagvattenbelastningen p.g.a. förtätning i befintliga villaområden. I vissa fall kommer kompletterande åtgärder för avledning och dränering att bli nödvändiga Uttran, Tumba (DU1-DU18, DU27) Området avvattnas till Tullingesjön via Tumbaån eller Älvestaån (DU27). Allt dagvatten från Tumbaån behandlas i Hamringe dagvattendamm. Åtgärder för behandling av dagvatten från trafikerade och andra förorenade ytor har medelhög prioritet. Övriga åtgärder har låg prioritet Vårsta (DU42-DU44) Området avvattnas till Malmsjön i Kagghamraåns system, där föroreningssituationen har ägnats stor uppmärksamhet, bland annat på grund av stora naturvärden. Dagvattnet har dock liten betydelse i förhållande till Malmsjöns totala föroreningstillskott. Åtgärder för behandling av dagvatten från trafikerade ytor har hög prioritet. Övriga åtgärder har låg prioritet Teknikutveckling I såväl planerade som befintliga områden, och oavsett huvudman, prioriteras teknik och material som bidrar till att målen för dagvattenstrategin uppfylls. Till detta krävs en fortsatt utveckling av teknik och material. Exempel på denna utveckling är: Filter i dagvattenbrunnar provas och utvärderas Alternativ till kantsten, som tillåter dagvatten att rinna ut över gräsytor, utvecklas Utvecklingen av material i samhället, som påverkar dagvattnets kvalitet, t.ex. däckmaterial, takmaterial och färger, ska följas.

6 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 6 [7] Valet av metod att omhänderta avloppsslammet vid Himmerfjärdsverket ska följas, eftersom det påverkar förutsättningarna för att leda förorenat dagvatten dit VA-taxan Anläggningsavgiften är den engångsavgift som fastighetsägaren erlägger vid anslutning till den allmänna va-anläggningen. Avgiftens storlek påverkas i vissa fall av den hårdgjorda ytan inom fastigheten. I övrigt ges ingen reduktion i anläggningsavgiften för åtgärder inom fastigheten, som medför bättre måluppfyllelse för det aktuella dagvattenutloppet. En sådan reduktion ska utredas. Brukningsavgiften är den avgift som abonnenten erlägger för att utnyttja vaanläggningen. Fr.o.m. år 2001 ingår en dagvattenavgift som bl.a. beror på tomtytans storlek. Eventuella åtgärder inom fastigheten, som medför bättre måluppfyllelse för det aktuella dagvattenutloppet, påverkar inte brukningsavgiften. Däremot kan va-enheten kampanjvis inom specifika områden erbjuda engångsersättning för sådana åtgärder Information Kommunen ska ge tydlig information till invånare och företag om dagvattenhanteringen. Syftet med informationen är att skapa kunskap om den enskildes möjligheter att påverka miljön genom dagvattnet att skapa förståelse för att dagvattnet kräver utrymme i tätorten. Informationen ska ges dels i skolundervisningen, dels i samband med bygglov och dels via olika medier direkt till kommuninvånarna. VA-enheten är huvudansvarig för informationen i nära samarbete med Miljöförvaltningen. 4. Referenser 4.1. Huvudbilagor Sjöar och vattendrag I detta dokument anges tillstånd och mål för sjöar och vattendrag i Botkyrka kommun. Sammanställningen innefattar endast sjöar och vattendrag som berörs av kommunens dagvattenhantering eller som kan komma att beröras genom planerad utbyggnad. Beskrivningen av tillstånd och mål uppdateras fortlöpande av Miljöförvaltningen. Beskrivning av avrinningsområden

7 BOTKYRKA KOMMUN DAGVATTENSTRATEGI 7 [7] En beskrivning av dagvattensystemet i avrinningsområden ordnade efter sina utlopp i sjöar och vattendrag. Redovisning av beräknad årlig föroreningsbelastning och förslag till åtgärder i dagvattensystemet Lagstiftning och övergripande miljökvalitetsmål Miljöbalken - SFS 1998:808 ( Miljömålsmyndigheternas rapporter om de 15 nationella miljökvalitetsmålen ( Miljövårdsprogram 2000 för Stockholms län, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms läns landsting, Kommunflörbundet i Stockholms län 1999 ( Agenda 21 - en hållbar utveckling i Botkyrka, Botkyrka kommun 1997 ( Underlag och utredningsmaterial Botkyrka Dagvattenplan - Kartläggning av dagvattenutlopp i kommunens vattendrag, VBB VIAK AB 1994, rev 1999 (åtgärdsförslag ej reviderade) Tumbaåns sjösystem i Salems och Botkyrka kommun - Årlig recipientkontroll, Yoldia Environmental Consulting AB Tullinge villastad, Dagvattenhantering inom den centrala delen, VBB VIAK AB 1998 Hamringe och Madens reningsanläggningar - En kort rapport om dess reningskapacitet , Yoldia Environmental Consulting AB 1999 Dagvattenstudie inom del av bostadsområdet Fittja, VBB VIAK AB 1999 Dagvattenstudie i Eriksbergs industriområde, VAI VA-Projekt AB 1999 Dagvattenstudie Vårsta samhälle, VAI VA-Projekt AB 2000

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD

Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2015-01-05 KS 2014/0465 50029 Kommunfullmäktige Motion från Anna Thore (MP) om gratis dagvatten för gröna tak och LOD Förslag till beslut

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Innehåll Inledning... 1 Dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten... 2 Fastighetsägarens roll i dagvattenhanteringen... 2 Lokalt omhändertagande

Läs mer

Om dag- och dräneringsvatten

Om dag- och dräneringsvatten Om dag- och dräneringsvatten Information och råd till fastighetsägare och verksamhetsutövare BEGREPPSFÖRKLARING Avloppsvatten Förorenat vatten som avleds i avloppsledningsnätet. Kan bestå av spillvatten,

Läs mer

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga

Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Plats för bild/bilder Ta hand om ditt dagvatten - Råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten a r regn-, sma lt- och spolvatten som rinner av fra n exempelvis va gar och hustak och som via diken

Läs mer

Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun. Antagen av kommunstyrelsen

Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun. Antagen av kommunstyrelsen Riktlinjer dagvatten Sigtuna kommun Antagen av kommunstyrelsen 2003-01-20 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Inledning 2 2.1 Definition av dagvatten 2 2.2 Problembild 2 2.3 Resurs 3 3 Miljökvalitetsmål

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun 1(5) Tekniska nämnden Dagvattenpolicy för Danderyds kommun Bakgrund Danderyds kommun har i dagsläget ingen dagvattenpolicy. Avsaknad av rutiner i dagvattenrelaterade frågor har resulterat i merarbete för

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Markavvattning ur ett VAperspektiv

Markavvattning ur ett VAperspektiv Markavvattning ur ett VAperspektiv Älvsjö 2016 Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Utmaningar i samband med klimatförändringar Intensivare regn Förtätningar Hårdgjorda ytor Förnyelse av ledningssystem Separerade

Läs mer

Dagvatten för övriga fastigheter

Dagvatten för övriga fastigheter Dagvatten för övriga fastigheter Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Övriga fastigheter (fastigheter som inte är småhus) betalar för hur många

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Information från Karlshamns kommun, VA-enheten din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur fastighetsägaren kan ta hand om sitt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

Presentationens hållpunkter

Presentationens hållpunkter Maria Eklund Presentationens hållpunkter SVU projekt Regnpengen Resultat studie av 180 kommuners va taxa Hållbar dagvattenhantering genom piskan eller moroten? Två exempel på kommuner som har morötter

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor.

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. DAGVATTENPOLICY Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. Innehållsförteckning Inledning... 3 Dagvattenpolicy... 4 Vad är dagvatten?... 5 Förutsättningar... 5 Göta

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Information om dagoch dräneringsvatten

Information om dagoch dräneringsvatten Information om dagoch dräneringsvatten I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador på fastighet.

Läs mer

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid

Styrdokument. Dagvattenpolicy. Övergripande inriktningsdokument. Antagen av kommunfullmäktige , 120 Giltighetstid Styrdokument Dagvattenpolicy Antagen av kommunfullmäktige, 120 Giltighetstid 2018-12-31 2 (10) Beslutshistorik Gäller från Ändring av kommunfullmäktige Förvaltarskap 1 - Inom kommunstyrelsens ansvarsområde,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Dagvattenprogram. Fastställd Kommunfullmäktige Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument

Dagvattenprogram. Fastställd Kommunfullmäktige Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument DAGVATTENPROGRAM . Dagvattenprogram Fastställd Kommunfullmäktige 2017-03-20 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument 2 INNEHÅLL BAKGRUND... 4 HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING... 5

Läs mer

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL Juris dr. Jonas Christensen Jonas@ekolagen.se 0730 59 09 29 DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL 1 2 Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken Miljöfarlig verksamhet Markavvattning Lag om allmänna vattentjänster

Läs mer

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba

Tumba, augusti Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Tumba, augusti 2017 Behovsbedömning av detaljplan för Hästen 19, Tumba Behovsbedömningen av detaljplan för Hästen 19 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

Vad är avloppsvatten

Vad är avloppsvatten Vad är avloppsvatten Avloppsvatten delas in i: Spillvatten: förorenat vatten från t ex bad, dusch och WC. Renas i reningsverk. Dagvatten: regn- och smältvatten från t ex tak och hårdgjorda ytor. Leds ut

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun

Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Sid 1 (11) Riktlinjer för dagvattenhantering i Lysekils Kommun Daterad 2011-04-26 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Sid 2 (11) Innehållsförteckning Ordlista... 3 1. Inledning.... 4 2. Syfte... 5

Läs mer

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång?

Översikt lagstiftning. Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Vad säger lagen om dagvatten? Förändringar på gång? Tillämpliga lagar? Rättsliga förutsättningar/möjligheter att styra dagvattenhanteringen - instrument för att lösa vissa problem - kan hindra/försvåra

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Nu gäller nya riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Dagvatten - Ansvar och roller

Dagvatten - Ansvar och roller 1 (5) Dagvatten - Ansvar och roller Stockholm Vatten Stockholm Vatten är ett kommunalt bolag och stadens VA-huvudman. Detta medför ett ansvar för att den samlade avledningen av dagvatten, inom verksamhetsområde

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

2010-06-18. Dagvattenproblematiken

2010-06-18. Dagvattenproblematiken 2010-06-18 Dagvattenproblematiken Kenneth M Persson, Sydvatten Översikt 2010 04--1504 15 Vad är dagvatten? Som dagvatten räknas ytavrinnande regn-, spol- och smältvatten som rinner på hårdgjorda ytor,

Läs mer

Information om dag- & dräneringsvatten

Information om dag- & dräneringsvatten Information om dag- & dräneringsvatten Information från VA- och Gatuavdelningen I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för att minska

Läs mer

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se

Henrik Alm. Stockholm Vatten AB. 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm Stockholm Vatten AB 08-522 123 24 henrik.alm@stockholmvatten.se Henrik Alm, 2004 UPPTAGNINGSOMRÅDE Verksamhetsområde 206 km 2 Upptagningsområde för Henriksdal Bromma Loudden Himmerfjärden Anslutna

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten Lokalt omhändertagande av dagvatten I den här broschyren vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22

dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22 1 dagvattenstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-22 2 sammanfattning Botkyrka kommuns dagvattenstrategi är en kommunövergripande strategi som lyfter kommunens vilja för hur dagvatten ska hanteras

Läs mer

Dagvattenseparering. Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning

Dagvattenseparering. Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning Dagvattenseparering Information om frånkoppling av dag- och dräneringsvatten från spillvattenledning Innehåll Kontaktpersoner för information... 2 Separering av dag- och dräneringsvatten från spillvatten...

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Information från Borås Energi och Miljö AB I denna informationsskrift vill vi informera om hur man på ett bra och säkert sätt tar hand om sitt dagoch dräneringsvatten

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen

Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter. Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Dagvatten och markavvattning - beröringspunkter Magdalena Lindberg Eklund Fiske- och vattenvårdsenheten Miljöavdelningen Lite om dikningsföretag, diken, markavvattning mm Avvattning av mark hör hemma i

Läs mer

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare

Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Ta hand om dag- och dräneringsvattnet information till dig som är fastighetsägare Viktigt med rätt vatten till rätt ledning Lidingö stad inventerar kontinuerligt stadens avloppssystem. Det gör vi bland

Läs mer

DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion

DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion DAGVATTENPROGRAM Samrådsversion 2016-10-05 . Dagvattenprogram Fastställd Reviderad Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2016/00641 Dokument KS 2 Innehåll INLEDNING... 4 BAKGRUND... 4 HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING...

Läs mer

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning.

Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten. eem.se. Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. Godkänd hantering av dag- och dräneringsvatten Så här leder du regn-, smält- och dränvatten rätt och minskar risken för översvämning. www.sevab.com eem.se Information om dag- och dräneringsvatten Mer än

Läs mer

Information till fastighetsägare. Hantering av dag- och dräneringsvatten

Information till fastighetsägare. Hantering av dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare Hantering av dag- och dräneringsvatten Allmänt I den här skriften vill vi informera dig som fastighetsägare om hur du på bästa sätt tar hand om ditt dag- och dräneringsvatten

Läs mer

Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering

Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering Dagvattenstrategi då och nu Utvärdering av den gamla visade behov av en mer enhetlig syn på dagvattenfrågorna

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Antagen av miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun den 12 mars 2014. Det här dokumentet ska fungera som en vägledning över arbetet med

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Varför bygger vi ut VA-nätet? Trosa kommun växer med 100-200 invånare per år och sommarboenden omvandlas alltmer till permanentbostäder. Detta ställer

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 147 Dnr KS/2018:245. Dagvattenpolicy - beslut om remiss

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 147 Dnr KS/2018:245. Dagvattenpolicy - beslut om remiss Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-01 1 (2) Sida 147 Dnr KS/2018:245 Dagvattenpolicy - beslut om remiss Bakgrund Tekniska nämnden har beslutat 129/2018-08-30 att ställa

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder.

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder. 9 Vatten och avlopp Tillgång till friskt dricksvatten och rening av avlopp är grundläggande funktioner i samhället. I Dalarna finns tillgång till grundvatten och ytvatten av god kvalitet och kvantitet.

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten.

Information om dag- och dräneringsvatten. Information om dag- och dräneringsvatten. Information från Mälarenergi - din VA-leverantör I den här broschyren vill vi informera om hur man på bästa sätt tar hand om sitt dag- och dräneringsvatten för

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar

Avloppssystem. Avloppsvatten. Avloppssystem består av. Avloppsvatten. Spillvatten. Avloppsvatten. vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsvatten Avloppssystem vatten som leds från fastigheter, gator och vägar 2012-05-30 2 Avloppsvatten Avloppssystem består av vatten som leds från fastigheter, gator och vägar Avloppsnät Pumpstationer

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Stadens strategi och vägledning för dagvatten

Stadens strategi och vägledning för dagvatten Stadens strategi och vägledning för dagvatten Förvaltnings- och bolagsövergripande arbete Styrgrupp: Styrgruppen för god vattenstatus Arbetsgrupp: Stockholm Vatten och Avfall (projektledare) Miljöförvaltningen

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24. Dagvattenstrategi för Falköpings kommun

Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24. Dagvattenstrategi för Falköpings kommun Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24 Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 1 Dagvattenstrategi för Falköpings kommun 2012-07-24 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Vad

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Dagvattenpolicy för Svedala kommun

Dagvattenpolicy för Svedala kommun Dagvattenpolicy för Svedala kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Svedala 2004-06-09, 78 Dagvattenpolicy för Svedala kommun Sid 1 Innehåll 1.Inledning 2 2. Definition av dagvatten 2 3. Dagvattenpolicy

Läs mer

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Råd och vägledning för att koppla sitt dagvatten på bästa sätt. HelsingeVatten AB ger råd till fastighetsägare som är ansluten till det kommunala

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

DEL 2 VA Policy VA PLAN 2011 2011 07 07

DEL 2 VA Policy VA PLAN 2011 2011 07 07 1 VA-Planering 2011 Del 1 Det första steget är att skapa en förvaltningsövergripande arbetsgrupp som börjar med att utarbeta en VA översikt. Den beskriver omvärldsfaktorer, nuläge, förutsättningar och

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner

Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Översvämningssäkert byggande Hur reglerar vi dagvattenhantering i detaljplaner Problem och lösningar på kort och lång sikt Mikael Ulf Samhällenas avvattning kläms från två håll Mer intensiva regn och ändrade

Läs mer

Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp

Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp Information om anslutnings- och förbrukningskostnader för kommunalt vatten och avlopp Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN

ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN ANVISNINGAR FÖR DAGVATTEN HANTERING I NACKA KOMMUN 2011-06-27 1 INNEHåll Syfte 3 Målgruppen 3 Geologiska och tekniska förutsättningar för dagvattenhantering i Nacka 3 Generella anvisningar 3 Anvisningar

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun

Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun C4 Teknik Avd Kommunteknik Dagvattenpolicy för Kristianstads kommun Dagvattendamm på Österäng Antagen av kommunfullmäktige mars 2010 Dagvatten ses idag mest som ett problem Med urbaniseringen har vattnets

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537)

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-12-05 196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Sammanfattning Rubricerad motion anmäldes vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Styrdokument dagvatten

Styrdokument dagvatten DANDERYDS KOMMUN 1(7) Styrdokument dagvatten Antaget av kommunfullmäktige 2012-06-11 1. Syfte och mål Syftet med styrdokumentet för dagvatten är att fastställa strategi för dagvattenhantering i kommunen.

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91 -14 UPPDRAG Mörviken K&T UPPDRAGSNUMMER 7002481000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Jenny Håkansson DATUM Bakgrund På uppdrag av Krook & Tjäder i arbetet med att ta fram planhandlingar för

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

GENOMFÖRANDE- B ESKRIVNING

GENOMFÖRANDE- B ESKRIVNING LAGA KRAFT HANDLING SYST FÖRV 2011-05-03 GENOMFÖRANDE- B ESKRIVNING Detaljplan för KRAGSTADUNGEN omfattande del av fastigheten Kragsta 2:7 i Vallentuna kommun, Stockholms län D 2012-05-10 Innehåll 1. Genomförandebeskrivning...

Läs mer

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet

Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet Länsstyrelsens roll vattenverksamhet och dagvatten. Sara Andersson Miljöskyddshandläggare Vattenverksamhet 2016 11 09 Länsstyrelsens roll dagvatten och markavvattning? Plansamråd. Vid olika exploateringar,

Läs mer

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN

DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN DAGVATTENPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 18 mars 2008, 55. Bakgrund Som svar på en motion om upprättande av dagvattenpolicy för Varbergs kommun, beslutade kommunfullmäktige

Läs mer

Dagvattenplan. Kil, Fagerås och Högboda. Granskningsomgång 2010-12-13. WSP Sammhällsbyggnad Karlstad Kristina Wilén

Dagvattenplan. Kil, Fagerås och Högboda. Granskningsomgång 2010-12-13. WSP Sammhällsbyggnad Karlstad Kristina Wilén Dagvattenplan Kil, Fagerås och Högboda Granskningsomgång 2010-12-13 WSP Sammhällsbyggnad Karlstad Kristina Wilén 1 1 Inledning...4 2 Bakgrund...4 2.1 Definition av dagvatten...4 2.2 Problembild...4 2.3

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN

VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN 1 Bakgrundsfakta VATTEN I PLANERINGEN - MÖJLIGHET OCH PROBLEM I PLANERINGEN Såväl dricksvattenförsörjning som avloppsvattenrening i Stockholm fungerar som regel på ett betryggande sätt och utgör sällan

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer