Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Detta bildspel och bilderna däri är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av denna licens, besök This slide-show and the pictures therein are licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported license. To see a copy of this license, please visit When using or distributing pictures from this work, www. should be acknowledged as the source of origin.

2 FYSIK, FILOSOFI ELLER FLUM? om arvet efter David Bohm eller Resan till Pari

3

4

5 Rumslighet, tidlighet lokalitet

6 Rumslighet, tidlighet lokalitet

7 Rumslighet, tidlighet lokalitet rum- och tidsavstånd

8 Skilda ting enligt sunt förnuft Om A inte sammanfaller med B i rum och tid så är A och B skildating. A är inte identiskt med B.

9 Skilda ting enligt sunt förnuft Om A inte sammanfaller med B i rum och tid så är A och B skildating. A är inte identiskt med B. Om A ska påverka B så måste ett avstånd i rum och tid överbryggas.

10 Skilda ting enligt sunt förnuft Om A inte sammanfaller med B i rum och tid så är A och B skildating. A är inte identiskt med B. Om A ska påverka B så måste ett avstånd i rum och tid överbryggas. Tämligen självklart, men

11 Ett betydelsefullt experiment med variationer Detektor elektron el. foton elektron el. foton Detektor Mätningsutfall A Mätningsutfall B

12 Ett betydelsefullt experiment med variationer Detektor elektron el. foton elektron el. foton Detektor Mätningsutfall A Mätningsutfall B 1. När ännu ingen mätning är gjord, kan utfallet A (eller B) bara förutsägas med viss sannolikhet

13 Ett betydelsefullt experiment med variationer Detektor elektron el. foton elektron el. foton Detektor Mätningsutfall A Mätningsutfall B 1. När ännu ingen mätning är gjord, kan utfallet A (eller B) bara förutsägas med viss sannolikhet 2. Efter mätning av A (eller B) kan utfallet B (eller A) förutsägas med bestämdhet

14 Ett betydelsefullt experiment med variationer Detektor elektron el. foton elektron el. foton Detektor Mätningsutfall A Mätningsutfall B 1. När ännu ingen mätning är gjord, kan utfallet A (eller B) bara förutsägas med viss sannolikhet 2. Efter mätning av A (eller B) kan utfallet B (eller A) förutsägas med bestämdhet 3. Detta gäller även om man påverkar den ena elektronen före första mätningen

15 Einstein, Podolsky, Rosen 1935 Tankeexperiment i syfte att visa att kvantteorin är ofullständig.

16 Einstein, Podolsky, Rosen 1935 Tankeexperiment i syfte att visa att kvantteorin är ofullständig. EPR tänkte sig att de båda elektronerna har bestämda egenskaper från början. Att man kan förutsäga mätningsutfallet B med bestämdhet efter att ha iakttagit mätningsutfallet A, innebär att det finns ett samband mellan de båda elektronerna. Det måste, menade EPR, finnas dolda variabler som kvantteorin inte redovisar och därför är teorin i bästa fall ofullständig, eventuellt helt felaktig.

17 Einstein, Podolsky, Rosen 1935 Tankeexperiment i syfte att visa att kvantteorin är ofullständig. EPR tänkte sig att de båda elektronerna har bestämda egenskaper från början. Att man kan förutsäga mätningsutfallet B med bestämdhet efter att ha iakttagit mätningsutfallet A, innebär att det finns ett samband mellan de båda elektronerna. Det måste, menade EPR, finnas dolda variabler som kvantteorin inte redovisar och därför är teorin i bästa fall ofullständig, eventuellt helt felaktig. Bohr svarade: elektronerna har inga verkliga preciserade egenskaper före mätningarna. De korrelerade elektronerna har ingen common senserealitet oberoende av varandra och av mätningarna!

18 Milstolpar på vägen mot en ny ontologi Einstein, Podolsky, Rosen, Tankeexperiment för att visa att kvantteorin är ofullständig ( EPR-paradoxen ).

19 Milstolpar på vägen mot en ny ontologi Einstein, Podolsky, Rosen, Tankeexperiment för att visa att kvantteorin är ofullständig ( EPR-paradoxen ). Bohm, Formulering av EPR-paradoxen i termer av elektronspin. Bohm accepterar officiellt Bohrs tolkning gentemot EPR.

20 Milstolpar på vägen mot en ny ontologi Einstein, Podolsky, Rosen, Tankeexperiment för att visa att kvantteorin är ofullständig ( EPR-paradoxen ). Bohm, Formulering av EPR-paradoxen i termer av elektronspin. Bohm accepterar officiellt Bohrs tolkning gentemot EPR. Bell, Bells teorem : teoretisk förutsägelse och förslag till experimentdesign för att realisera EPR-Bohms tankeexperiment

21 BELLS TEOREM Bells olikhet är en logisk-matematisk sanning för mätvärden (egenskaper) av alla slag, inte bara kvantfenomen: Antal(A, icke-b) + Antal (B, C) Antal(A, C) N(kvinnor utan glasögon) + N(blonda glasögonbärare) N(blonda kvinnor)

22 BELLS TEOREM Bells olikhet är en logisk-matematisk sanning för mätvärden (egenskaper) av alla slag, inte bara kvantfenomen: Antal(A, icke-b) + Antal (B, C) Antal(A, C) N(kvinnor utan glasögon) + N(blonda glasögonbärare) N(blonda kvinnor) Tillämpad på korrelerade elektroners spin (eller fotoners polarisation) förutsäger Bells olikhet ett visst resultat. Detta under förutsättning att mätning på den ena medlemmen i ett korrelerat par inte påverkar den andra.

23 BELLS TEOREM Bells olikhet är en logisk-matematisk sanning för mätvärden (egenskaper) av alla slag, inte bara kvantfenomen: Antal(A, icke-b) + Antal (B, C) Antal(A, C) N(kvinnor utan glasögon) + N(blonda glasögonbärare) N(blonda kvinnor) Tillämpad på korrelerade elektroners spin (eller fotoners polarisation) förutsäger Bells olikhet ett visst resultat. Detta under förutsättning att mätning på den ena medlemmen i ett korrelerat par inte påverkar den andra. Experimentella mätningar stämmer inte med Bells teorem!

24 BELLS TEOREM Bells olikhet är en logisk-matematisk sanning för mätvärden (egenskaper) av alla slag, inte bara kvantfenomen: Antal(A, icke-b) + Antal (B, C) Antal(A, C) N(kvinnor utan glasögon) + N(blonda glasögonbärare) N(blonda kvinnor) Tillämpad på korrelerade elektroners spin (eller fotoners polarisation) förutsäger Bells olikhet ett visst resultat. Detta under förutsättning att mätning på den ena medlemmen i ett korrelerat par inte påverkar den andra. Experimentella mätningar stämmer inte med Bells teorem! Experimenten har designats så att elektronerna (fotonerna) inte hinner signalera till varandra, d v s avståndet är för stort för den tid som står till buds (ljusets hastighet = 3 dm/ns). Ändå överbryggas avståndet.

25 BELLS TEOREM Bells olikhet är en logisk-matematisk sanning för mätvärden (egenskaper) av alla slag, inte bara kvantfenomen: Antal(A, icke-b) + Antal (B, C) Antal(A, C) N(kvinnor utan glasögon) + N(blonda glasögonbärare) N(blonda kvinnor) Tillämpad på korrelerade elektroners spin (eller fotoners polarisation) förutsäger Bells olikhet ett visst resultat. Detta under förutsättning att mätning på den ena medlemmen i ett korrelerat par inte påverkar den andra. Experimentella mätningar stämmer inte med Bells teorem! Experimenten har designats så att elektronerna (fotonerna) inte hinner signalera till varandra, d v s avståndet är för stort för den tid som står till buds (ljusets hastighet = 3 dm/ns). Ändå överbryggas avståndet. Slutsats: icke-lokalitet är en realitet. Olika platser i rummet tycks kunna sammanfalla, alt. ett ting finnas på två ställen samtidigt!

26 Milstolpar på vägen mot en ny ontologi Einstein, Podolsky, Rosen, Tankeexperiment för att visa att kvantteorin är ofullständig. Dolda variabler tycks krävas för att fixera elektroners läge och moment så att principen om rumslig lokalitet bevaras ( EPR-paradoxen ). Bohm, Omformulering (skärpning) av EPR-paradoxen i termer av elektronspin. Bell, Teoretisk förutsägelse och förslag till experimentdesign för att realisera EPR-Bohms tankeexperiment ( Bells teorem ). Clauser et al., 1969; Aspect et al., 1982, m fl. Verkliga experiment (främst med polariserade fotoner) som numera anses bevisa att EPR-paradoxen är verklig, d v s att icke-lokalitet är en reell egenskap hos den fysiska verkligheten.

27 Aspect et al. 1982

28 Står alltså käpparna på samma plats, trots att det inte ser ut så? rum- och tidsavstånd

29 So what? Spelar det någon roll för oss, om icke-lokalitet är en realitet? Vardagslivet berörs ju inte?

30 Vanliga vardagsattityder i metafysiken Common sense-immanens. Världen är sådan som den ter sig för oss (utan hjälp av instrument eller matematik) i tid och rum.

31 Vanliga vardagsattityder i metafysiken Common sense-immanens. Världen är sådan som den ter sig för oss (utan hjälp av instrument eller matematik) i tid och rum. Utvidgad common sense-immanens. Världen är sådan som den ter sig för oss med hjälp av apparater, t.ex. mikroskop, i tid och rum. kvantteorins obestämbarhetsprincip definierar en nedre gräns för hur exakt som något kan registreras och därmed vetas obestämbarhetsprincipen sätter en gräns för vad som meningsfullt kan tänkas obestämbarhetsprincipen sätter en gräns för vad som kan finnas

32 Vanliga vardagsattityder i metafysiken Common sense-immanens. Världen är sådan som den ter sig för oss (utan hjälp av instrument eller matematik) i tid och rum. Utvidgad common sense-immanens. Världen är sådan som den ter sig för oss med hjälp av apparater, t.ex. mikroskop, i tid och rum. kvantteorins obestämbarhetsprincip definierar en nedre gräns för hur exakt som något kan registreras och därmed vetas obestämbarhetsprincipen sätter en gräns för vad som meningsfullt kan tänkas obestämbarhetsprincipen sätter en gräns för vad som kan finnas Transcendens. Världen är större än vad som ryms inom tid och rum. Religiöst mytologiska föreställningar, vanligen antropomorfa omgestaltningar av common sense-immanenta begrepp: Valhall, staden med gator av guld Kant: das Ding an sich. Rummet (och tiden) är nödvändiga former för vår erfarenhet men tillhör inte den yttersta verkligheten.

33 Icke-lokalitet, ett utmanande fenomen

34 Icke-lokalitet, ett utmanande fenomen Att verkligheten kanske är mycket annorlunda än vi vanligen tror kan ignoreras så länge det inte stör vår vanliga rumsuppfattning (i den mänskliga skalan ). Exempelvis oroas vi knappast av mikroskopiska bilder eller atommodeller.

35 Icke-lokalitet, ett utmanande fenomen Att verkligheten kanske är mycket annorlunda än vi vanligen tror kan ignoreras så länge det inte stör vår vanliga rumsuppfattning (i den mänskliga skalan ). Exempelvis oroas vi knappast av mikroskopiska bilder eller atommodeller. Bevisad icke-lokalitet på stora avstånd i rummet är mer omskakande, just därför att det tydligt ifrågasätter vår vanliga bild av rummets natur. Finns das Ding an sich på riktigt?

36 So what? Spelar det någon roll för oss, om icke-lokalitet är en realitet? Vardagslivet berörs ju inte?

37 So what? Spelar det någon roll för oss, om icke-lokalitet är en realitet? Vardagslivet berörs ju inte? Motfråga: spelade det någon roll för bonden på 1500-talet att Kopernikus ersatte den geocentriska världsbilden med den heliocentriska?...

38 Klaudios Ptolemaios c Nicolaus Copernicus ( ) De Revolutionibus Orbium Coelestium (1543)

39 Pieter Breugel d ä, Bondedans, 1568

40

41 Pieter Breugel d ä, Bondedans, 1568

42 Vad kan en vanlig människa förstå av verklighetens natur? Ingenting eftersom inte ens fysikerna förstår den

43 Vad kan en vanlig människa förstå av verklighetens natur?

44 Vad kan en vanlig människa förstå av verklighetens natur? Ingenting eftersom inte ens fysikerna förstår den Ingenting Matematiken är alltför svår för oss som inte är avancerade fysiker. Bara skenbar förståelse, d v s ingen förståelse, är möjlig.

45 Vad kan en vanlig människa förstå av verklighetens natur? Ingenting eftersom inte ens fysikerna förstår den Ingenting Matematiken är alltför svår för oss som inte är avancerade fysiker. Bara skenbar förståelse, d v s ingen förståelse, är möjlig. Övergripande principer! Jämför den kopernikanska revolutionen och Newtons mekanik. Även den som inte kan använda differentialekvationer kan ha en meningsfull uppfattning av planetsystemets struktur.

46 Grunder som tycks lätt förstådda Energi överföres som diskontinuerliga kvanta ( energipaket ); E = hν Det finns en nedre gräns för hur exakt världens tillstånd i dess minsta beståndsdelar kan bestämmas genom iakttagelser ( osäkerhets - eller obestämbarhetsprincipen): Δ(mv)Δx ~ h

47 Grunder som tycks något mer svårbegripliga för common sense Energi uppträder med materiell kroppslighet och som vågrörelser i kontinuerliga fält samtidigt ( Ljusets dubbla natur i två-spalt-experiment, elektronmikroskopet m m). (Är verkligheten djupast sett strålning eller partiklar, både och, eller ingetdera?)

48 Grunder som tycks något mer svårbegripliga för common sense Energi uppträder med materiell kroppslighet och som vågrörelser i kontinuerliga fält samtidigt ( Ljusets dubbla natur i två-spalt-experiment, elektronmikroskopet m m). (Är verkligheten djupast sett strålning eller partiklar, både och, eller ingetdera?) Mätningar på kvantfenomen har en statistisk förutsägbarhet som uttrycks av Schrödingers vågfunktion eller utvecklingar av denna. (När mätningen påvisar en partikel, kollapsar vågfunktionen till en punkt.)

49 Två till synes totalt dunkla frågor

50 Två till synes totalt dunkla frågor Hur ska man förstå att icke-lokalitet förefaller att vara en påvisbar egenskap i det makroskopiska rummet? Hänger allting tätare ihop än vi vanligen ser och inser?

51 Två till synes totalt dunkla frågor Hur ska man förstå att icke-lokalitet förefaller att vara en påvisbar egenskap i det makroskopiska rummet? Hänger allting tätare ihop än vi vanligen ser och inser? Är världen trots allt determinerad (förutbestämd) och kvantfenomenens slumpkaraktär endast skenbar?

52

53 David Bohm ( ) & Basil Hiley (1943- ): The Undivided Universe. An ontological interpretation of quantum theory (1993)

54 Fyra olika tolkningar av vad vågfunktionen beskriver

55 Fyra olika tolkningar av vad vågfunktionen beskriver 1. Elektronens laddningstäthet i rummet (Schrödingers ursrpungliga realistiska idé)

56 Fyra olika tolkningar av vad vågfunktionen beskriver 1. Elektronens laddningstäthet i rummet (Schrödingers ursrpungliga realistiska idé) 2. Sannolikheten för elektronens läge i rummet (Borns realistiska modifikation)

57 Fyra olika tolkningar av vad vågfunktionen beskriver 1. Elektronens laddningstäthet i rummet (Schrödingers ursrpungliga realistiska idé) 2. Sannolikheten för elektronens läge i rummet (Borns realistiska modifikation) 3. Sannolikheten för ett visst makroskopiskt utfall av en mätning av elektronens (partikelns) interaktion med mätinstrumentet (Bohrs instrumentalistiska idé)

58 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957)

59 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 1. Elektronen är en verklig partikel, oavsett om man mäter på den eller ej..

60 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 1. Elektronen är en verklig partikel, oavsett om man mäter på den eller ej. 2. Att elektroner sprids i rummet som en vågrörelse beror på att de är kausalt styrda av ett hypotetiskt fält av ny typ, kvantpotentialen.

61 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 1. Elektronen är en verklig partikel, oavsett om man mäter på den eller ej. 2. Att elektroner sprids i rummet som en vågrörelse beror på att de är kausalt styrda av ett hypotetiskt fält av ny typ, kvantpotentialen. 3. Varje elektron känner av vågor och interferensmönster i kvantpotentialens fält och leds i rummet av mönstrets form.

62 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 1. Elektronen är en verklig partikel, oavsett om man mäter på den eller ej. 2. Att elektroner sprids i rummet som en vågrörelse beror på att de är kausalt styrda av ett hypotetiskt fält av ny typ, kvantpotentialen. 3. Varje elektron känner av vågor och interferensmönster i kvantpotentialens fält och leds i rummet av mönstrets form. 4. Kvantpotentialen utbreder sig över hela universum, vilket förklarar fenomenet icke-lokalitet.

63 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 1. Elektronen är en verklig partikel, oavsett om man mäter på den eller ej. 2. Att elektroner sprids i rummet som en vågrörelse beror på att de är kausalt styrda av ett hypotetiskt fält av ny typ, kvantpotentialen. 3. Varje elektron känner av vågor och interferensmönster i kvantpotentialens fält och leds i rummet av mönstrets form. 4. Kvantpotentialen utbreder sig över hela universum, vilket förklarar fenomenet icke-lokalitet. 5. En liknande idé om vägledande pilotvågor hade föreslagits av de Broglie redan 1927 men förkastats efter kritik från Pauli.

64 Interferens i dubbel-spalt-experiment A) Ljus B) Elektroner C) Datorsimulering av kvantpotentialen

65 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 6. Bohms modell ger samma resultat som den etablerade kvantteorin (Bohr) för alla experiment som dittills gjorts.

66 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 6. Bohms modell ger samma resultat som den etablerade kvantteorin (Bohr) för alla experiment som dittills gjorts. 7. Den främsta poängen, enligt Bohm, är att modellen visar att man inte måste tolka kvantteorien instrumentalistiskt. Kausalitet är OK.

67 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 6. Bohms modell ger samma resultat som den etablerade kvantteorin (Bohr) för alla experiment som dittills gjorts. 7. Den främsta poängen, enligt Bohm, är att modellen visar att man inte måste tolka kvantteorien instrumentalistiskt. Kausalitet är OK. 8. En annan viktig poäng är att modellen kan fungera som utgångspunkt för mer utvecklade kausala alternativ.

68 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 6. Bohms modell ger samma resultat som den etablerade kvantteorin (Bohr) för alla experiment som dittills gjorts. 7. Den främsta poängen, enligt Bohm, är att modellen visar att man inte måste tolka kvantteorien instrumentalistiskt. Kausalitet är OK. 8. En annan viktig poäng är att modellen kan fungera som utgångspunkt för mer utvecklade kausala alternativ. 9. Men är Bohms modell vetenskaplig eller bara metafysik?

69 Bohms realistiska, kausala tolkning av våg-partikeldualismen (1957) 6. Bohms modell ger samma resultat som den etablerade kvantteorin (Bohr) för alla experiment som dittills gjorts. 7. Den främsta poängen, enligt Bohm, är att modellen visar att man inte måste tolka kvantteorien instrumentalistiskt. Kausalitet är OK. 8. En annan viktig poäng är att modellen kan fungera som utgångspunkt för mer utvecklade kausala alternativ. 9. Men är Bohms modell vetenskaplig eller bara metafysik? 10.Bohm anser att den i princip kan vara testbar gentemot Bohrs modell i framtida experiment. Prediktion: mindre slump än i Bohrs modell vid mycket korta tidsintervall mellan upprepade observationer.

70 Varför denna testprediktion?

71 Varför denna testprediktion? 1. Bohms antar att slumpeffekterna på kvantfenomens nivå är i grunden skenbara.

72 Varför denna testprediktion? 1. Bohms antar att slumpeffekterna på kvantfenomens nivå är i grunden skenbara. 2. Samtidigt som elektronens bana är styrd (kausalt determinerad) av kvantpotentialen, är elektronen också utsatt för påverkan av faktorer som ligger under kvantfenomenens nivå, en påverkan som tenderar att skapa ett slumpliknande utfall på kvantnivån..

73 Varför denna testprediktion? 1. Bohms antar att slumpeffekterna på kvantfenomens nivå är i grunden skenbara. 2. Samtidigt som elektronens bana är styrd (kausalt determinerad) av kvantpotentialen, är elektronen också utsatt för påverkan av faktorer som ligger under kvantfenomenens nivå, en påverkan som tenderar att skapa ett slumpliknande utfall på kvantnivån. 3. Det tar viss tid för dessa underliggande slumpfaktorer att komma till uttryck på kvantfenomenens nivå. Två mätningar på elektronen i mycket snabb följd skulle därför kunna visa sig vara korrelerade, vilket Bohrs modell inte tillåter.

74 Varför denna testprediktion? 1. Bohms antar att slumpeffekterna på kvantfenomens nivå är i grunden skenbara. 2. Samtidigt som elektronens bana är styrd (kausalt determinerad) av kvantpotentialen, är elektronen också utsatt för påverkan av faktorer som ligger under kvantfenomenens nivå, en påverkan som tenderar att skapa ett slumpliknande utfall på kvantnivån. 3. Det tar viss tid för dessa underliggande slumpfaktorer att komma till uttryck på kvantfenomenens nivå. Två mätningar på elektronen i mycket snabb följd skulle därför kunna visa sig vara korrelerade, vilket Bohrs modell inte tillåter. 4. Prediktionen har ännu intet kunnat testas.

75 Är då slumpfaktorerna på den underliggande nivån verkligt slumpartade?

76 Är då slumpfaktorerna på den underliggande nivån verkligt slumpartade? 1. Nej, Bohm utvecklar senare tanken att det finns ett oändligt antal nivåer som relaterar till varandra som verklighetsskikt för omväxlande determinerade respektive slumpmässiga beskrivningar av fenomenen.

77 Är då slumpfaktorerna på den underliggande nivån verkligt slumpartade? 1. Nej, Bohm utvecklar senare tanken att det finns ett oändligt antal nivåer som relaterar till varandra som verklighetsskikt för omväxlande determinerade respektive slumpmässiga beskrivningar av fenomenen. 2. Världen blir på detta sätt outtömlig oändlig till sitt innehåll av ting, relationer och nivåer och det är omöjligt att säga att den är antingen determinerad eller slumpmässig. Frågan om determinism eller slump blir en fråga om kunskapsmässigt perspektiv. Världens egentliga natur är i detta avseende dualistisk. En fullständig beskrivning av världen är både praktiskt och principiellt ouppnåelig.

78 Är då slumpfaktorerna på den underliggande nivån verkligt slumpartade? 1. Nej, Bohm utvecklar senare tanken att det finns ett oändligt antal nivåer som relaterar till varandra som verklighetsskikt för omväxlande determinerade respektive slumpmässiga beskrivningar av fenomenen. 2. Världen blir på detta sätt outtömlig oändlig till sitt innehåll av ting, relationer och nivåer och det är omöjligt att säga att den är antingen determinerad eller slumpmässig. Frågan om determinism eller slump blir en fråga om kunskapsmässigt perspektiv. Världens egentliga natur är i detta avseende dualistisk. En fullständig beskrivning av världen är både praktiskt och principiellt ouppnåelig. 3. Denna teori tycks mig rent metafysisk och utan vetenskaplig karaktär eftersom testprediktioner helt saknas. Men vad ansåg Bohm?

79 (1971)

80 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik

81 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik 1. Vanligen anses falsifierbarhet (Popper) eller verifierbarhet (logisk positivism), d v s testbarhet, som kriterium på vetenskaplighet.

82 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik 1. Vanligen anses falsifierbarhet (Popper) eller verifierbarhet (logisk positivism), d v s testbarhet, som kriterium på vetenskaplighet. 2. Bohm ansåg att testbarhet är ett för snävt kriterium. Historiskt har viktiga idéer föreslagits långt innan de kunnat prövas empiriskt, t. ex. föreställningen att det finns atomer.

83 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik 1. Vanligen anses falsifierbarhet (Popper) eller verifierbarhet (logisk positivism), d v s testbarhet, som kriterium på vetenskaplighet. 2. Bohm ansåg att testbarhet är ett för snävt kriterium. Historiskt har viktiga idéer föreslagits långt innan de kunnat prövas empiriskt, t. ex. föreställningen att det finns atomer. 3. Bohm ansåg dessutom att vetenskap är en begränsad väg till insikt om verkligheten. Konst, religion (bejakande av transcendens) och socialt engagemang var också viktiga kunskapsvägar för honom.

84 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik 1. Vanligen anses falsifierbarhet (Popper) eller verifierbarhet (logisk positivism), d v s testbarhet, som kriterium på vetenskaplighet. 2. Bohm ansåg att testbarhet är ett för snävt kriterium. Historiskt har viktiga idéer föreslagits långt innan de kunnat prövas empiriskt, t. ex. föreställningen att det finns atomer. 3. Bohm ansåg dessutom att vetenskap är en begränsad väg till insikt om verkligheten. Konst, religion (bejakande av transcendens) och socialt engagemang var också viktiga kunskapsvägar för honom. 4. En fullständig teori om verkligheten måste integrera medvetandet med materien..

85 Bohms vetenskapssyn och övergripande metafysik 1. Vanligen anses falsifierbarhet (Popper) eller verifierbarhet (logisk positivism), d v s testbarhet, som kriterium på vetenskaplighet. 2. Bohm ansåg att testbarhet är ett för snävt kriterium. Historiskt har viktiga idéer föreslagits långt innan de kunnat prövas empiriskt, t. ex. föreställningen att det finns atomer. 3. Bohm ansåg dessutom att vetenskap är en begränsad väg till insikt om verkligheten. Konst, religion (bejakande av transcendens) och socialt engagemang var också viktiga kunskapsvägar för honom. 4. En fullständig teori om verkligheten måste integrera medvetandet med materien. 5. Slutresultatet av Bohms spekulationer blev idén om den implikata ordningen och holorörelsen, mycket långt från aktuell testbarhet. Fantasieggande och stimulerande för många, frånstötande för andra.

86 D. Bohm & F. D. Peat: Science, Order, and Creativity (Bantam Books,1987) Svensk översättning : Ordning & kreativitet i liv och vetenskap (Bokförlaget Korpen, 1990)

87 Holorörelsen och den implikata ordningen.

88 Holorörelsen och den implikata ordningen 1. Holorörelsen är en ständig ström av vågrörelser i fält på alla nivåer, vilket tar sig uttryck i att energi oupphörligt koncentreras (t. ex. till partiklar på kvantfenomenens nivå) och upplöses.

89 Holorörelsen och den implikata ordningen 1. Holorörelsen är en ständig ström av vågrörelser i fält på alla nivåer, vilket tar sig uttryck i att energi oupphörligt koncentreras (t. ex. till partiklar på kvantfenomenens nivå) och upplöses. 2. Den implikata (och superimplikata ) ordningen är den transcendenta, icke direkt observerbara ordning som partiellt kan vika ut sig och synliggöras för att åter vika in sig och låta andra delar av den implikata ordningen gestaltas explicit.

90 Holorörelsen och den implikata ordningen 1. Holorörelsen är en ständig ström av vågrörelser i fält på alla nivåer, vilket tar sig uttryck i att energi oupphörligt koncentreras (t. ex. till partiklar på kvantfenomenens nivå) och upplöses. 2. Den implikata (och superimplikata ) ordningen är den transcendenta, icke direkt observerbara ordning som partiellt kan vika ut sig och synliggöras för att åter vika in sig och låta andra delar av den implikata ordningen gestaltas explicit. 3. Två metaforer för den implikata ordningen är uppträdandet av bläckdroppar i roterande glycerin, respektive fotografiska hologram. Bohm eftersträvade dock en strikt matematisk formulering för hur delar och helheter impliceras i varandra.

91 Bläckdroppe-i-glycerin-metaforen

92 Varför hologram som metafor?

93 Varför hologram som metafor? Varje del av ett hologram representerar (kodar för) helheten.

94 Varför hologram som metafor? Varje del av ett hologram representerar (kodar för) helheten. I allt vi ser i ett vardagsrum, från avlägsna galaxer finns strukturen invikt i vår näthinna och hjärna, var vi än befinner oss i rummet. Helheten tycks invikt i alla delar av rummet, i alla delar av sig själv.

95 Holorörelsen och den implikata ordningen 1. Holorörelsen är en ständig ström av vågrörelser i fält på alla nivåer, vilket tar sig uttryck i att energi oupphörligt koncentreras (t. ex. till partiklar på kvantfenomenens nivå) och upplöses. 2. Den implikata (och superimplikata ) ordningen är den transcendenta, icke direkt observerbara ordning som partiellt kan vika ut sig och synliggöras för att åter vika in sig och låta andra delar av den implikata ordningen gestaltas explicit. 3. Två metaforer för den implikata ordningen är uppträdandet av bläckdroppar i roterande glycerin, respektive fotografiska hologram. Bohm eftersträvade dock en strikt matematisk formulering för hur delar och helheter impliceras i varandra.

96 (1993)

97 Delarnas och helhetens beroende av varandra är ett genomgående tema hos Bohm

98 Delarnas och helhetens beroende av varandra är ett genomgående tema hos Bohm 1. Bohms tidiga, och väl mottagna, forskning över plasma och metaller suggererade idén att enskilda partiklar och den stora massan av elektroner samverkar i något som liknar ett levande väsen.

99 Delarnas och helhetens beroende av varandra är ett genomgående tema hos Bohm 1. Bohms tidiga, och väl mottagna, forskning över plasma och metaller suggererade idén att enskilda partiklar och den stora massan av elektroner samverkar i något som liknar ett levande väsen. 2. Hans marxism såg individen som en funktion av massan och vice versa. Isolerade individer är ingenting.

100 Delarnas och helhetens beroende av varandra är ett genomgående tema hos Bohm 1. Bohms tidiga, och väl mottagna, forskning över plasma och metaller suggererade idén att enskilda partiklar och den stora massan av elektroner samverkar i något som liknar ett levande väsen. 2. Hans marxism såg individen som en funktion av massan och vice versa. Isolerade individer är ingenting. 3. I den implikata världsordningen är de individuella tingen endast tillfälligt, och skenbart, isolerade från allt annat.

101 Delarnas och helhetens beroende av varandra är ett genomgående tema hos Bohm 1. Bohms tidiga, och väl mottagna, forskning över plasma och metaller suggererade idén att enskilda partiklar och den stora massan av elektroner samverkar i något som liknar ett levande väsen. 2. Hans marxism såg individen som en funktion av massan och vice versa. Isolerade individer är ingenting. 3. I den implikata världsordningen är de individuella tingen endast tillfälligt, och skenbart, isolerade från allt annat. 4. Mentaliteten kan ses på liknande sätt, t.ex. Jungs kollektiva omedvetna. Genom att vårt själsliv är integrerat i världsmodellen ( holorörelsen ) får Bohm svårt att dra gränsen mellan kunskap om verkligheten och verkligheten själv (epistemologi och ontologi flyter ihop).

102 Experiment med medvetandets transformationer

103 Experiment med medvetandets transformationer 1. Genom sin hustru Saral hittar Bohm 1961 Jiddu Krishamurtis bok The first and last freedom och fascineras: the observer is the observed

104 Experiment med medvetandets transformationer 1. Genom sin hustru Saral hittar Bohm 1961 Jiddu Krishamurtis bok The first and last freedom och fascineras: the observer is the observed engagerar han sig som trustee i Krishnamurtis skolprojekt utanför London och inleder en mångårig dialog med gurun. Bohm överväger t o m att lämna fysiken för att söka Krishnamurtis väg ut ur medvetandets omedvetna betingning.

105 Experiment med medvetandets transformationer 1. Genom sin hustru Saral hittar Bohm 1961 Jiddu Krishamurtis bok The first and last freedom och fascineras: the observer is the observed engagerar han sig som trustee i Krishnamurtis skolprojekt utanför London och inleder en mångårig dialog med gurun. Bohm överväger t o m att lämna fysiken för att söka Krishnamurtis väg ut ur medvetandets omedvetna betingning. 3. En del av Bohms dialoger med Krishnamurti publiceras 1985, The ending of time.

106 Annie Besant and Krishnamurti

107 Experiment med medvetandets transformationer 1. Genom sin hustru Saral hittar Bohm 1961 Jiddu Krishamurtis bok The first and last freedom och fascineras: the observer is the observed engagerar han sig som trustee i Krishnamurtis skolprojekt utanför London och inleder en mångårig dialog med gurun. Bohm överväger t o m att lämna fysiken för att söka Krishnamurtis väg ut ur medvetandets omedvetna betingning. 3. En del av Bohms dialoger med Krishnamurti publiceras 1985, The ending of time. 3. Bohm blir dock så småningom mer kritisk och 1984 kommer det till en brytning. Bohm är då i kris och börjar behandling hos psykoanalytiker.

108 Fysik, filosofi eller flum?

109 Fysik, filosofi eller flum? 1. Bland fackfysiker har Bohm otvivelaktigt ett högt rankat anseende för vissa av sina strängt vetenskapliga insatser.

110 Fysik, filosofi eller flum? 1. Bland fackfysiker har Bohm otvivelaktigt ett högt rankat anseende för vissa av sina strängt vetenskapliga insatser. 2. Hans vetenskapsteoretiska, och kanske också hans ontologiska, idéer kan räknas till filosofi, och han är dessutom föremål för filosofisk forskning (bl.a. av Paavo Pylkkänen på Högskolan i Skövde).

111 Fysik, filosofi eller flum? 1. Bland fackfysiker har Bohm otvivelaktigt ett högt rankat anseende för vissa av sina strängt vetenskapliga insatser. 2. Hans vetenskapsteoretiska, och kanske också hans ontologiska, idéer kan räknas till filosofi, och han är dessutom föremål för filosofisk forskning (bl.a. av Paavo Pylkkänen på Högskolan i Skövde). 3. En del av hans idéer, inte minst i relationen med Krishnamurti, förefaller dock väl vidlyftiga.

112 Fysik, filosofi eller flum? 1. Bland fackfysiker har Bohm otvivelaktigt ett högt rankat anseende för vissa av sina strängt vetenskapliga insatser. 2. Hans vetenskapsteoretiska, och kanske också hans ontologiska, idéer kan räknas till filosofi, och han är dessutom föremål för filosofisk forskning (bl.a. av Paavo Pylkkänen på Högskolan i Skövde). 3. En del av hans idéer, inte minst i relationen med Krishnamurti, förefaller dock väl vidlyftiga. 4. Kan Bohms intellektuella gränslöshet ha legat honom i fatet som Nobelpriskandidat?

113 Men, bortsett från det flummiga, hur tänkte fysikern Bohm faktiskt om lokalitet och determinism?

114 Arvet efter David Bohm The Pari Center for New Learning

115

116

117

118

119

Kommer sig osäkerheten av att vår beskrivning av naturen är ofullständig, eller av att den fysiska verkligheten är genuint obestämd?

Kommer sig osäkerheten av att vår beskrivning av naturen är ofullständig, eller av att den fysiska verkligheten är genuint obestämd? Inte mycket verkar säkert här...? Våg-partikeldualitet Ett system kan ha både vågoch partikelegenskaper i samma experiment. Vågfunktionen har en sannolikhetstolkning. Heisenbergs osäkerhetsrelation begränsar

Läs mer

Kvantfysikens principer, FK2003 Extramaterial 2: Stern-Gerlach med fotoner, v1.1

Kvantfysikens principer, FK2003 Extramaterial 2: Stern-Gerlach med fotoner, v1.1 Marcus Berg, 008-06-04 Kvantfysikens principer, FK003 Extramaterial : Stern-Gerlach med fotoner, v. Det står inget om S-G med fotoner i Feynman, så det här extrabladet utgör kurslitteratur för den här

Läs mer

If you think you understand quantum theory, you don t understand quantum theory. Quantum mechanics makes absolutely no sense.

If you think you understand quantum theory, you don t understand quantum theory. Quantum mechanics makes absolutely no sense. If you think you understand quantum theory, you don t understand quantum theory. Richard Feynman Quantum mechanics makes absolutely no sense. Roger Penrose It is often stated that of all theories proposed

Läs mer

1.5 Våg partikeldualism

1.5 Våg partikeldualism 1.5 Våg partikeldualism 1.5.1 Elektromagnetisk strålning Ljus uppvisar vågegenskaper. Det är bland annat möjligt att åstadkomma interferensmönster med ljus det visades av Young redan 1803. Interferens

Läs mer

Välkomna till Kvantfysikens principer!

Välkomna till Kvantfysikens principer! Välkomna till Kvantfysikens principer! If you think you understand quantum theory, you don t understand quantum theory. Richard Feynman Quantum mechanics makes absolutely no sense. Roger Penrose If quantum

Läs mer

Mening. Anna Petronella Foultier

Mening. Anna Petronella Foultier Vetenskaplighet och forskningsetik Mening Anna Petronella Foultier Vad är skillnaden mellan naturvetenskaper och kulturvetenskaper (finns det en)? Vad är mening? Vad är mening inom din disciplin? Klassisk

Läs mer

Kvantmekanik. Kvantmekaniken: De naturlagar som styr förlopp i den mikroskopiska världen (och i den makroskopiska!) Kvantmekanik.

Kvantmekanik. Kvantmekaniken: De naturlagar som styr förlopp i den mikroskopiska världen (och i den makroskopiska!) Kvantmekanik. Kap. 7. Kvantmekanik: introduktion 7A.1- I begynnelsen Kvantmekanik Kvantmekaniken: De naturlagar som styr förlopp i den mikroskopiska världen och i den makroskopiska! Kvantmekanik Klassisk fysik Specialfall!

Läs mer

Milstolpar i tidig kvantmekanik

Milstolpar i tidig kvantmekanik Den klassiska mekanikens begränsningar Speciell relativitetsteori Höga hastigheter Klassisk mekanik Kvantmekanik Små massor Små energier Stark gravitation Allmän relativitetsteori Milstolpar i tidig kvantmekanik

Läs mer

Vetenskapshistoria. Vi behandlar naturvetenskap. Vi gör en uppdelning efter olika ämnen. Uppdelningen är delvis kronologisk

Vetenskapshistoria. Vi behandlar naturvetenskap. Vi gör en uppdelning efter olika ämnen. Uppdelningen är delvis kronologisk Vetenskapshistoria Vetenskapshistoria Vi behandlar naturvetenskap Vi gör en uppdelning efter olika ämnen Uppdelningen är delvis kronologisk De olika delarna Antiken Renässansen Den heliocentriska världsbilden

Läs mer

Det står inget om S-G med fotoner i Feynman, så de här extrasidorna utgör kurslitteratur

Det står inget om S-G med fotoner i Feynman, så de här extrasidorna utgör kurslitteratur Kvantfysikens principer, FK003 Extramaterial : Stern-Gerlach med fotoner Marcus Berg, 008--0 Det står inget om S-G med fotoner i Feynman, så de här extrasidorna utgör kurslitteratur för den här biten av

Läs mer

information - kunskap - vetenskap - etik

information - kunskap - vetenskap - etik information - kunskap - vetenskap - etik övning a priori: hur välja en teknik? Ni har fått ett uppdrag från ett flygbolag att skapa en tjänst som ökar upplevelsen av säkerhet hos passagerarna genom att

Läs mer

VARFÖR MÖRK ENERGI HAR EN ANMÄRKNINGSVÄRT LITET VÄRDE. Ahmad Sudirman

VARFÖR MÖRK ENERGI HAR EN ANMÄRKNINGSVÄRT LITET VÄRDE. Ahmad Sudirman VARFÖR MÖRK ENERGI HAR EN ANMÄRKNINGSVÄRT LITET VÄRDE Ahmad Sudirman CAD, CAM och CNC Teknik Utbildning med kvalitet (3CTEQ) STOCKHOLM, 9 januari 2014 1 VARFÖR MÖRK ENERGI HAR EN ANMÄRKNINGSVÄRT LITET

Läs mer

DAVID BOHM OM KAUSALITET OCH SLUMP (Föredrag 8 juni 2007 under Filosofidagarna i Umeå) Inge-Bert Täljedal

DAVID BOHM OM KAUSALITET OCH SLUMP (Föredrag 8 juni 2007 under Filosofidagarna i Umeå) Inge-Bert Täljedal 1 DAVID BOHM OM KAUSALITET OCH SLUMP (Föredrag 8 juni 2007 under Filosofidagarna i Umeå) Inge-Bert Täljedal I det här föredraget ska jag diskutera David Bohms metafysik. Han var en rätt välkänd teoretisk

Läs mer

Kapitel 4. Materievågor

Kapitel 4. Materievågor Kvantfysikens grunder, 2017 Kapitel 4. Materievågor Kapitel 4. Materievågor 1 Kvantfysikens grunder, 2017 Kapitel 4. Materievågor Överblick Överblick Kring 1925 började många viktiga kvantkoncept ha sett

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3 Varför är distinktionen mellan vetenskap och pseudovetenskap viktig? God och dålig vetenskap. Definition av vetenskap

Bild 1. Bild 2. Bild 3 Varför är distinktionen mellan vetenskap och pseudovetenskap viktig? God och dålig vetenskap. Definition av vetenskap Bild 1 God och dålig vetenskap Distinktionen mellan vetenskap och pseudovetenskap. Bild 2 Definition av vetenskap Vetenskapens väsen bestäms i termer av nödvändiga och tillräckliga villkor. Villkoren formuleras

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin Den speciella relativitetsteorin är en fysikalisk teori om lades fram av Albert Einstein år 1905. Denna teori beskriver framför allt hur utfallen (dvs resultaten) från

Läs mer

Fysik TFYA68. Föreläsning 11/14

Fysik TFYA68. Föreläsning 11/14 Fysik TFYA68 Föreläsning 11/14 1 Kvantmekanik och Materialuppbyggnad University Physics: Kapitel 38-39* (*) 38.1, 38.4, 39.1-3, 6 koncept enklare uppgifter Översikt och breddningskurs! 2 Introduktion Kvantmekanik

Läs mer

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Detta bildspel och bilderna däri är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported licens. För att se en kopia av denna licens, besök http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Läs mer

3. Misstagsteorin. vårt moraliska språk är bristfälliga därför att de inte kan

3. Misstagsteorin. vårt moraliska språk är bristfälliga därför att de inte kan 3. Misstagsteorin Varför ska vi acceptera den semantiska premissen? Mackie menar att varje tolkning av våra moraliska utsagor som utelämnar de tre egenskaperna inte uttömmer de begrepp som vi faktiskt

Läs mer

F3: Schrödingers ekvationer

F3: Schrödingers ekvationer F3: Schrödingers ekvationer Backgrund Vi behöver en ny matematik för att beskriva elektroner, atomer och molekyler! Den nya fysiken skall klara av att beskriva: Experiment visar att för bundna system så

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Information om kursen

Information om kursen Information om kursen Föreläsningar: Magnus Axelsson och Emma Wikberg Räkneövningar: Thomas Kvorning Kurshemsida: www.fysik.su.se/~emma/kvantprinciperna Kontaktinformation Schema Skannade föreläsningsanteckningar

Läs mer

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Deduktiv metod - Falsifikationism -

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Deduktiv metod - Falsifikationism - FTEA12:4 Vetenskapsteori Deduktiv metod - Falsifikationism - Falsifikationism Karl Popper, 1902-1994 The Logic of Scientific Discovery (1934) Falsifikationisten anammar gladeligen tesen att observation

Läs mer

Realism och anti-realism och andra problem

Realism och anti-realism och andra problem Realism och anti-realism och andra problem Vetenskap och verkligheten Vetenskapen bör beskriva verkligheten. Men vad är verkligheten? Är det vi tycker oss se av verkligheten verkligen vad verkligheten

Läs mer

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp Introduktion till kursen Fysik 3 Dag Hanstorp Vi har fem sinnen: Syn Hörsel Smak Lukt Känsel Hur stor är räckvidden på de olika sinnena? Hur skulle vår världsbild påverkas om vi människor hade saknat

Läs mer

Fysik TFYA86. Föreläsning 10/11

Fysik TFYA86. Föreläsning 10/11 Fysik TFYA86 Föreläsning 10/11 1 Kvantmekanik och Materialuppbyggnad University Physics: Kapitel 38-41* (*) 38.1, 38.4, 39.1-3, 6 40.1-4 (översikt) koncept enklare uppgifter Översikt och breddningskurs!

Läs mer

Vågfysik. Ljus: våg- och partikelbeteende

Vågfysik. Ljus: våg- och partikelbeteende Vågfysik Modern fysik & Materievågor Kap 25 (24 1:st ed.) Ljus: våg- och partikelbeteende Partiklar Lokaliserade Bestämd position & hastighet Kollision Vågor Icke-lokaliserade Korsar varandra Interferens

Läs mer

A-Ö Ämnet i pdf Ämne - Fysik Fysik är ett naturvetenskapligt ämne som har sitt ursprung i människans behov av att förstå och förklara sin omvärld. Fysik behandlar allt från växelverkan mellan materiens

Läs mer

1 Hur förklarar du att det blev ett interferensmönster i interferensexperimentet med elektroner?

1 Hur förklarar du att det blev ett interferensmönster i interferensexperimentet med elektroner? Session: okt28 Class Points Avg: 65.38 out of 100.00 (65.38%) 1 Hur förklarar du att det blev ett interferensmönster i interferensexperimentet med elektroner? A 0% Vi måste ha haft "koincidens", dvs. flera

Läs mer

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori

Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap K så måste alltså: Lite kunskaps- och vetenskapsteori Lite kunskaps- och vetenskapsteori Empiriska metoder: kvalitativa och kvantitativa Experiment och fältstudier Människor och etik 1 Kunskap = sann, berättigad tro (Platon) Om en person P s har en bit kunskap

Läs mer

Vad är sanning? Vad är vetenskap? Vad är praxis? Hur kan dessa två områden samverka? Vad är en praktiker? INTRODUKTION TILL VETENSKAP I

Vad är sanning? Vad är vetenskap? Vad är praxis? Hur kan dessa två områden samverka? Vad är en praktiker? INTRODUKTION TILL VETENSKAP I INTRODUKTION TILL VETENSKAP I VÅRD, OMSORG OCH SOCIALT ARBETE HELENA LINDSTEDT, UNIVERSITETSLEKTOR Del 1. 1 Litteratur ThurénT, Vetenskapsteori för nybörjare, 2007. Thomassen M, Vetenskap, kunskap och

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Filosofisk Tidskrift. Citation for the original published paper (version of record): Bergström, L. (2014) Ett universum

Läs mer

KRITIK MOT ÄNDAMÅLSARGUMENTET NÅGRA INVÄNDNINGAR FRÅN PHILO! DIALOGER OM NATURLIG RELIGION!

KRITIK MOT ÄNDAMÅLSARGUMENTET NÅGRA INVÄNDNINGAR FRÅN PHILO! DIALOGER OM NATURLIG RELIGION! Fyr KRITIK MOT ÄNDAMÅLSARGUMENTET NÅGRA INVÄNDNINGAR FRÅN PHILO! DIALOGER OM NATURLIG RELIGION! 1. Analogin värld/maskin haltar och är svag 1 Men varhelst man avviker det allra minsta från likheten i de

Läs mer

Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html

Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html Alla bilder finns på kursens hemsida http://www.physto.se/~lbe/poeter.html Fysik för poeter 2010 Professor Lars Bergström Fysikum, Stockholms universitet Vi ska börja med lite klassisk fysik. Galileo Galilei

Läs mer

Kvantmekanik II - Föreläsning 14

Kvantmekanik II - Föreläsning 14 Kvantmekanik II - Föreläsning 14 Kvantmekanikens tolkningar Joakim Edsjö edsjo@fysik.su.se Kvantmekanik II Föreläsning 14 Joakim Edsjö 1/36 Kvantmekanikens tolkningar Innehåll 1 Kvantmekanikens tolkningar

Läs mer

Fysik TFYA86. Föreläsning 11/11

Fysik TFYA86. Föreläsning 11/11 Fysik TFYA86 Föreläsning 11/11 1 Kvantmekanik och Materialuppbyggnad University Physics: Kapitel 40-42* (*) 40.1-4 (översikt) 41.6 (uteslutningsprincipen) 42.1, 3, 4, 6, 7 koncept enklare uppgifter Översikt

Läs mer

FAFA55 HT2016 Laboration 1: Interferens av ljus Nicklas Anttu och August Bjälemark, 2012, Malin Nilsson och David Göransson, 2015, 2016

FAFA55 HT2016 Laboration 1: Interferens av ljus Nicklas Anttu och August Bjälemark, 2012, Malin Nilsson och David Göransson, 2015, 2016 Inför Laborationen Laborationen sker i två lokaler: K204 (datorsal) och H226. I början av laborationen samlas ni i H212. Laborationen börjar 15 minuter efter heltimmen som är utsatt på schemat. Ta med

Läs mer

Edwin Hubbles stora upptäckt 1929

Edwin Hubbles stora upptäckt 1929 Edwin Hubbles stora upptäckt 1929 Edwin Hubble Edwin Hubbles observationer av avlägsna galaxer från 1929. Moderna observationer av avlägsna galaxer. Bild: Riess, Press and Kirshner (1996) Galaxerna rör

Läs mer

Grundläggning, avdelning 3: Övergång från sedernas metafysik till kritiken av det rena praktiska förnuftet!

Grundläggning, avdelning 3: Övergång från sedernas metafysik till kritiken av det rena praktiska förnuftet! Grundläggning, avdelning 3: Övergång från sedernas metafysik till kritiken av det rena praktiska förnuftet! Moralens grundläggande princip är en princip om viljans autonomi Vi skall handla på ett sådant

Läs mer

Vetenskapsfilosofi Del 1: Kunskapsteorier

Vetenskapsfilosofi Del 1: Kunskapsteorier Vetenskapsfilosofi Del 1: Kunskapsteorier Professor Mohamed Chaib Högskolan i Jönköping 2013 AGENDA Vetenskapsfilosofins roll Kunskapsteorier Deduktiva och induktiva kunskapsteorier Kvantitativa och kvalitativa

Läs mer

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap Vetenskapsteori Introduktion till vetenskapsteori med inriktning på medicinsk forskning Kunskap och sanning Ontologi (ontos = varande och logia = lära) läran om det som är Hur är världen och tingen beskaffade?

Läs mer

Strängar och extra dimensioner

Strängar och extra dimensioner Strängar och extra dimensioner Världens vackraste ekvation? Rummet, rymden, är arenan där allt i universum utspelar sig. Tiden ger rörelse och dynamik. Av materia är vi alla uppbyggda. Men hur hänger allt

Läs mer

Mer om E = mc 2. Version 0.4

Mer om E = mc 2. Version 0.4 1 (6) Mer om E = mc Version 0.4 Varifrån kommer formeln? För en partikel med massan m som rör sig med farten v har vi lärt oss att rörelseenergin är E k = mv. Denna formel är dock inte korrekt, även om

Läs mer

Perspektiv på kunskap

Perspektiv på kunskap Perspektiv på kunskap Alt. 1. Kunskap är något objektivt, som kan fastställas oberoende av den som söker. Alt. 2. Kunskap är relativ och subjektiv. Vad som betraktas som kunskap är beroende av sammanhanget

Läs mer

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp

Introduktion till kursen. Fysik 3. Dag Hanstorp Introduktion till kursen Fysik 3 Dag Hanstorp Vi har fem sinnen: Syn Hörsel Smak Lukt Känsel Hur stor är räckvidden på de olika sinnena? Hur skulle vår världsbild påverkas om vi människor hade saknat

Läs mer

Kvantteknologi. Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter

Kvantteknologi. Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter Kvantteknologi Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter Att ta med sig / kunna svara på Vad är skillnaden på en klassisk bit och en kvantbit? Vad är skillnaden på flera klassiska

Läs mer

Parbildning. Om fotonens energi är mer än dubbelt så stor som elektronens vileoenergi (m e. c 2 ):

Parbildning. Om fotonens energi är mer än dubbelt så stor som elektronens vileoenergi (m e. c 2 ): Parbildning Vi ar studerat två sätt med vilket elektromagnetisk strålning kan växelverka med materia. För ögre energier ar vi även en tredje: Parbildning E mc Innebär att omvandling mellan energi oc massa

Läs mer

för att komma fram till resultat och slutsatser

för att komma fram till resultat och slutsatser för att komma fram till resultat och slutsatser Bearbetning & kvalitetssäkring 6:1 E. Bearbetning av materialet Analys och tolkning inleds med sortering och kodning av materialet 1) Kvalitativ hermeneutisk

Läs mer

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet 2017-02-02 Dnr LiU-2014-00147 1(7) Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(7) När studenterna

Läs mer

Kvantteknologi. Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter

Kvantteknologi. Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter Kvantteknologi Superpositioner, entanglement, kvantbitar och helt döda katter Varför kvantteknologi? Därför att det finns pengar EU kommissionen lanserar 2017 en satsning av 1 000 000 000 på kvantteknologi

Läs mer

Vetenskap sökande av kunskap

Vetenskap sökande av kunskap Vetenskap sökande av kunskap Hör samman med vetenskaplig tradition & bruk av vissa metoder: En vetenskaplig kultur, enligt Sohlberg & Sohlberg (2009) Vetenskapsteori Studiet av vetenskap med rötter i en

Läs mer

TIDSRESOR OCH ALTERNATIVA UNIVERSUM

TIDSRESOR OCH ALTERNATIVA UNIVERSUM TIDSRESOR OCH ALTERNATIVA UNIVERSUM Det här är ett försök att med sunt förnuft och sund logik försöka motbevisa förekomsten av tidsresor. Jag är varken matematiker eller partikelfysiker, men tycker ändå

Läs mer

Lite kosmologi Med hjälp bl.a. av Lee Smolins Tre vägar till kvantgravitation

Lite kosmologi Med hjälp bl.a. av Lee Smolins Tre vägar till kvantgravitation Lite kosmologi Med hjälp bl.a. av Lee Smolins Tre vägar till kvantgravitation Relativitet: Relativitetsteorin innebär inte en rad möjligheter att se rum-tid utan ett gitter av dynamiskt utvecklade punkter/slingor

Läs mer

KVALITATIVA METODER II

KVALITATIVA METODER II KVALITATIVA METODER II 28.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Göran Björk 30.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Gunilla Eklund 31.10.2013, kl. 12.15 13.45, C201. Gunilla Eklund 04.11.2013, kl. 12.15 13.45. C201.

Läs mer

Kursschema, Vetenskapsteori, , må Introduktion Vetenskap som hypotesprövning.

Kursschema, Vetenskapsteori, , må Introduktion Vetenskap som hypotesprövning. Kursschema, Vetenskapsteori, 31.10. -12.12. 2011, må 10-12. 31.10 Introduktion. 7.11 Vetenskap som hypotesprövning. 14.11 Vetenskapliga förklaringar I. 21.11 Vetenskapliga förklaringar II. 28.11 Tolkning

Läs mer

MNXA09 vt14. Kursen och dess delmoment. Kursen överträffade mina förväntningar. Antal respondenter: 14. Antal svar. Svarsfrekvens: 64,29 %

MNXA09 vt14. Kursen och dess delmoment. Kursen överträffade mina förväntningar. Antal respondenter: 14. Antal svar. Svarsfrekvens: 64,29 % MNXA0 vt respondenter: : Svarsfrekvens: 6, % Kursen och dess delmoment Kursen överträffade mina förväntningar Kursen överträffade mina förväntningar Stämmer inte alls 5 (55,6%) (,%) Stämmer helt (,%) Kursen

Läs mer

DEN TYSKA IDEALISMEN //IB 2017

DEN TYSKA IDEALISMEN //IB 2017 DEN TYSKA IDEALISMEN //IB 2017 I. IDEALISM ALL VERKLIGHET ÄR BEROENDE AV ETT TÄNKANDE MEDVETANDE DET FINNS INGEN VERKLIGHET SOM EXISTERAR OBEROENDE AV ETT KUNSKAPSSUBJEKT II. DEN TYSKA IDEALISMENS URSPRUNG

Läs mer

3: Muntlig redovisning Vid tveksamhet om betygsnivå, kommer du att få ett kompletterande muntligt förhör.

3: Muntlig redovisning Vid tveksamhet om betygsnivå, kommer du att få ett kompletterande muntligt förhör. Prövning i Fysik 2 Prövningen i Fy 2 omfattar 1: Skriftligt prov Ett skriftligt prov görs på hela kursen. 2: Laborationer I kursen ingår att laborera och att skriva rapporter. Laborationerna görs en torsdag

Läs mer

TEORINS ROLL I DEN VETENSKAPLIGA KUNSKAPSPRODUKTIONEN

TEORINS ROLL I DEN VETENSKAPLIGA KUNSKAPSPRODUKTIONEN Disposition Motivering TEORINS ROLL I DEN VETENSKAPLIGA KUNSKAPSPRODUKTIONEN Kriterier för vad som bör kallas teori Exempel på definition Utveckling runt några begrepp Kriterier för god teori Lästips KJ

Läs mer

Vetenskaplig metod och statistik

Vetenskaplig metod och statistik Vetenskaplig metod och statistik Innehåll Vetenskaplighet Hur ska man lägga upp ett experiment? Hur hanterar man felkällor? Hur ska man tolka resultatet från experimentet? Experimentlogg Att fundera på

Läs mer

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Realism och anti-realism

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Realism och anti-realism FTEA12:4 Vetenskapsteori Realism och anti-realism Realism vs. anti-realism Ontologi: Finns det en värld som är oberoende medvetandet? Semantik: Är sanning en objektiv språk-värld relation? Epistemologi:

Läs mer

Kosmologi - läran om det allra största:

Kosmologi - läran om det allra största: Kosmologi - läran om det allra största: Dikter om kosmos kunna endast vara viskningar. Det är icke nödvändigt att bedja, man blickar på stjärnorna och har känslan av att vilja sjunka till marken i ordlös

Läs mer

Fysikaliska krumsprång i spexet eller Kemister och matematik!

Fysikaliska krumsprång i spexet eller Kemister och matematik! Fysikaliska krumsprång i spexet eller Kemister och matematik! Mats Linder 10 maj 2009 Ingen sammanfattning. Sammanfattning För den hugade har vi knåpat ihop en liten snabbguide till den fysik och kvantmekanik

Läs mer

Teoretiska skäl att tro på Gud

Teoretiska skäl att tro på Gud Teoretiska skäl att tro på Gud 1 A priori, oberoende av erfarenheten. Poäng: Det ligger i själva begreppet om Gud att Gud måste existera. Det ligger i begreppet om Gud att Gud är ett absolut fullkomligt

Läs mer

David Bohm och den vetenskapliga andan

David Bohm och den vetenskapliga andan David Bohm och den vetenskapliga andan Paavo Pylkkänen Bohm och hans världsbild david bohm (1917 1992) var en av de främsta fysikerna under den senare hälften av 1900-talet. Han gjorde viktiga insatser

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin På tidigare lektioner har vi studerat rotationer i två dimensioner samt hur vi kan beskriva föremål som roterar rent fysikaliskt. Att från detta gå över till den speciella

Läs mer

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz Kvantmekanik Kapitel 38-39 Natalie Segercrantz Centrala begrepp Schrödinger ekvationen i en dimension Fotoelektriska effekten De Broglie: partikel-våg dualismen W 0 beror av materialet i katoden minimifrekvens!

Läs mer

SANNING eller fake 1

SANNING eller fake 1 SANNING eller fake 1 LITE DEFINITIONER Korrekt: Det som hänför sig till verkligheten (motsats: Inkorrekt) Avgörs genom empiriska observationer Personliga Sant: Logisk sanning (motsats: falskt) Avgörs genom

Läs mer

Fysik Kunskapens användning

Fysik Kunskapens användning Delmål Delmål 2010-06-14 Fysik Kunskapens användning utvecklar sin förmåga att göra kvantitativa, kvalitativa och etiska bedömningar av konsekvenser av mänskliga verksamheter och olika tekniska konstruktioner

Läs mer

Kvantfysikaliska koncept

Kvantfysikaliska koncept FAFA 55, Ht2016 Kvantfysikaliska koncept Heiner Linke, heiner.linke@ftf.lth.se Kvantfysik: Vad handlar kursen om? Kursprogram: inlärningsmål, betygsättning etc. Kvant -fysik: Alla former av energi och

Läs mer

Kvantfysikaliska koncept

Kvantfysikaliska koncept FAFA 55, Ht2013 Kvantfysikaliska koncept Heiner Linke, heiner.linke@ftf.lth.se Kvantfysik: Vad handlar kursen om? Kursprogram: inlärningsmål, betygsättning etc. Kvant -fysik: Alla former av energi och

Läs mer

Universums uppkomst: Big Bang teorin

Universums uppkomst: Big Bang teorin Universums uppkomst: Big Bang teorin Universum expanderar (Hubbles lag) Kosmisk bakgrundsstrålning Fördelningen av grundämnen Några kosmologiska frågor 1. Har universum alltid expanderat som idag eller

Läs mer

Individuellt PM3 Metod del I

Individuellt PM3 Metod del I Individuellt PM3 Metod del I Företagsekonomiska Institutionen Stefan Loå A. Utifrån kurslitteraturen diskutera de två grundläggande ontologiska synsätten och deras kopplingar till epistemologi och metod.

Läs mer

Svarta håls existens är en förutsägelse av Einsteins allmänna relativitetsteori (Einsteinsk mekanik med gravitation), som generaliserar Newtonsk

Svarta håls existens är en förutsägelse av Einsteins allmänna relativitetsteori (Einsteinsk mekanik med gravitation), som generaliserar Newtonsk Svarta hål Svarta håls existens är en förutsägelse av Einsteins allmänna relativitetsteori (Einsteinsk mekanik med gravitation), som generaliserar Newtonsk mekanik (med gravitation). För att förstå svarta

Läs mer

Seminarier - instruktioner och instuderingsfrågor

Seminarier - instruktioner och instuderingsfrågor Uppsala universitet vt 2014, Filosofins klassiker, den nya tiden. Lärare: Robert Callergård Seminarier - instruktioner och instuderingsfrågor På seminarierna diskuterar vi tre klassiska texter två seminarier

Läs mer

Experimentell fysik. Janne Wallenius. Reaktorfysik KTH

Experimentell fysik. Janne Wallenius. Reaktorfysik KTH Experimentell fysik Janne Wallenius Reaktorfysik KTH Återkoppling från förra mötet: Många tyckte att det var spännade att lära sig något om 1. Osäkerhetsrelationen 2. Att antipartiklar finns och kan färdas

Läs mer

Astrologi, psykologi och den nya fysiken

Astrologi, psykologi och den nya fysiken Astrologi, psykologi och den nya fysiken Vad kan astrologi ge oss idag, mer än underhållning? Jo, kopplad till transpersonell psykologi och till den nya holistiska världsbilden kan ett horoskop fungera

Läs mer

Det kategoriska imperativet är ytterst en princip om viljans autonomi. Handla så att din vilja kan betrakta sig som självlagstiftande.

Det kategoriska imperativet är ytterst en princip om viljans autonomi. Handla så att din vilja kan betrakta sig som självlagstiftande. Det kategoriska imperativet är ytterst en princip om viljans autonomi. Handla så att din vilja kan betrakta sig som självlagstiftande. auto = själv nomos = lag 1 Enbart för att manifestera en vilja som

Läs mer

Kursplan för Naturorienterande ämnen

Kursplan för Naturorienterande ämnen Kursplan för Naturorienterande ämnen Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 ÄMNEN: Biologi Fysik Kemi BIOLOGI, FYSIK, KEMI Den gemensamma kursplanetexten, utformad i ett naturorienterande perspektiv, utgör

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier inom naturvetenskap, matematik

Läs mer

101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915)

101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) 101-åringen som klev ut ur teorin Om gravitationsvågor (2016) och Einsteins allmänna relativitetsteori (1915) Filosoficirkeln, Lund, 7 mars 2017 Bengt EY Svensson https://www.ligo.caltech.edu/video/ligo20160211v2

Läs mer

Objektivitet. Är vetenskapen objektiv? Vad betyder objektivitet

Objektivitet. Är vetenskapen objektiv? Vad betyder objektivitet Objektivitet Är vetenskapen objektiv? Vad betyder objektivitet Utgångspunkt Objektivitet och sanning: Är våra påståenden och tankar objektiva? I så fall handlar de om något som finns i världen om existerande

Läs mer

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Observation och experiment

FTEA12:4 Vetenskapsteori. Observation och experiment FTEA12:4 Vetenskapsteori Observation och experiment Dagens upplägg 1. Övergripande om kursen 2. Dagens föreläsning: Observation och experiment Övergripande om kursen Lärare: Robin Stenwall rum 312 robin.stenwall@fil.lu.se

Läs mer

Varför vara moralisk

Varför vara moralisk Varför vara moralisk Enbart för att manifestera en vilja som är god i sig en autonom vilja, som kan omfatta sina maximer som allmänna lagar i en och samma akt av viljande. Motivet för att handla pliktenligt

Läs mer

1-1 Hur lyder den tidsberoende Schrödingerekvationen för en partikel som rör sig längs x-axeln? Definiera ingående storheter!

1-1 Hur lyder den tidsberoende Schrödingerekvationen för en partikel som rör sig längs x-axeln? Definiera ingående storheter! KVANTMEKANIKFRÅGOR, GRIFFITHS Tanken med dessa frågor är att de ska belysa de centrala delarna av kursen och tjäna som kunskapskontroll och repetition. Kapitelreferenserna är till Griffiths. 1 Kapitel

Läs mer

Begreppet naturlig religion

Begreppet naturlig religion Begreppet naturlig religion Religiösa trosföreställningar som enbart baserar sig på vanlig sinneserfarenhet, observationer och förnuftsresonemang. Kritisk skeptisk hållning Lekfullt ifrågasättande, ironisk

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är vetenskapsteori?

Föreläsning 1. Vad är vetenskapsteori? Föreläsning 1 Vad är vetenskapsteori? Möjliga mål för en kurs i vetenskapsteori Beskriva olika vetenskaper Beskriva vad som är en vetenskaplig metod Beskriva skillnaden mellan vetenskap och pseudovetenskap

Läs mer

Föreläsningar. Gruppövning, grupp A: Måndag 26/ sal 318 Gruppövning, grupp B: Måndag 26/ sal 318

Föreläsningar. Gruppövning, grupp A: Måndag 26/ sal 318 Gruppövning, grupp B: Måndag 26/ sal 318 Föreläsningar 1. Onsdag 14/11 13-15 sal 203 2. Torsdag 15/11 13-15 sal 203 3. Måndag 19/11 13-15 sal 203 4. Tisdag 20/11 13-15 sal 203 5. Onsdag 21/11 13-15 sal 203 6. Torsdag 22/11 13-15 sal 203 Gruppövning,

Läs mer

Vetenskaplig metod och statistik

Vetenskaplig metod och statistik Vetenskaplig metod och statistik Innehåll Vetenskaplighet Hur ska man lägga upp ett experiment? Hur hanterar man felkällor? Hur ska man tolka resultatet från experimentet? Experimentlogg Att fundera på

Läs mer

FK Kvantfysikens principer, Fysikum, Stockholms universitet Tentamensskrivning, onsdag 21 december 2016, kl 17:00-22:00

FK Kvantfysikens principer, Fysikum, Stockholms universitet Tentamensskrivning, onsdag 21 december 2016, kl 17:00-22:00 FK2003 - Kvantfysikens principer, Fysikum, Stockholms universitet Tentamensskrivning, onsdag 21 december 2016, kl 17:00-22:00 Läs noggrant genom hela tentan först. Börja med uppgifterna som du tror du

Läs mer

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Naturalism Föreläsning 5 Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Som säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas

Läs mer

I once saw Einstein on a train which whistled past our station. - Your clock ticks much too slow, I yelled. - Ach, nein. That's time dilation

I once saw Einstein on a train which whistled past our station. - Your clock ticks much too slow, I yelled. - Ach, nein. That's time dilation I once saw Einstein on a train which whistled past our station. - Your clock ticks much too slow, I yelled. - Ach, nein. That's time dilation - Gordon Judge Om man åker fortare än ljuset, svartnar det

Läs mer

Fysikaliska modeller

Fysikaliska modeller Fysikaliska modeller Olika syften med fysiken Grundforskarens syn Finna förklaringar på skeenden i naturen Ställa upp lagar för fysikaliska skeenden Kritiskt granska uppställda lagar Kontrollera uppställda

Läs mer

Ämnesplan i Fysik Treälven

Ämnesplan i Fysik Treälven Ämnesplan i Fysik Treälven (2009-03-24) Utarbetad under läsåret 08/09 Fysik Mål att sträva mot (Lpo 94) Mål att uppnå för skolår 5 Mål för godkänt skolår 9 utvecklar kunskap om grundläggande fysikaliska

Läs mer

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 10 Relativitetsteori den 26 april 2012.

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 10 Relativitetsteori den 26 april 2012. Föreläsning 10 Relativa mätningar Allting är relativt är ett välbekant begrepp. I synnerhet gäller detta när vi gör mätningar av olika slag. Många mätningar består ju i att man jämför med någonting. Temperatur

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

MNXA09 vt15. Kursen och dess delmoment. Kursen överträffade mina förväntningar. Antal respondenter: 10. Antal svar. Svarsfrekvens: 60,00 %

MNXA09 vt15. Kursen och dess delmoment. Kursen överträffade mina förväntningar. Antal respondenter: 10. Antal svar. Svarsfrekvens: 60,00 % MNXA09 vt5 respondenter: 0 : Svarsfrekvens: 0,00 % Kursen och dess delmoment Kursen överträffade mina förväntningar Kursen överträffade mina förväntningar Stämmer inte alls (,7%) (,7%) Stämmer helt (,7%)

Läs mer

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1

MATEMATIKENS SPRÅK. Avsnitt 1 Avsnitt 1 MATEMATIKENS SPRÅK Varje vetenskap, liksom varje yrke, har sitt eget språk som ofta är en blandning av vardagliga ord och speciella termer. En instruktionshandbok för ett kylskåp eller för en

Läs mer

Innehåll. Förord...11. Del 1 Inledning och Bakgrund. Del 2 Teorin om Allt en Ny modell: GET. GrundEnergiTeorin

Innehåll. Förord...11. Del 1 Inledning och Bakgrund. Del 2 Teorin om Allt en Ny modell: GET. GrundEnergiTeorin Innehåll Förord...11 Del 1 Inledning och Bakgrund 1.01 Vem var Martinus?... 17 1.02 Martinus och naturvetenskapen...18 1.03 Martinus världsbild skulle inte kunna förstås utan naturvetenskapen och tvärtom.......................

Läs mer

Tentamen, Kvantfysikens principer FK2003, 7,5 hp

Tentamen, Kvantfysikens principer FK2003, 7,5 hp Tentamen, Kvantfysikens principer FK2003, 7,5 hp Tid: 17:00-22:00, tisdag 3/3 2015 Hjälpmedel: utdelad formelsamling, utdelad miniräknare Var noga med att förklara införda beteckningar och att motivera

Läs mer