Policy för kommunens markinnehav

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Policy för kommunens markinnehav"

Transkript

1 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik och samhällsbyggnad Dnr KS Malin Cuclair Kommunstyrelsen Policy för kommunens markinnehav FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta att tillstyrka miljö och samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till policy för kommunens markinnehav. Kommunfullmäktige föreslås besluta att fastställa kommunstyrelsens förslag till policy för kommunens markinnehav. SAMMANFATTNING Genom att ta en mer aktiv roll och genomföra markförvärv i strategiskt syfte kan kommunen i ökad grad påverka kommunens framtida bebyggelseutveckling. Kommunen bör ta initiativ till fler markförvärv genom att aktivt bevaka marknaden och kontakta fastighetsägare som äger mark inom områden som i översiktsplanering utpekats som utbyggnadsområden. Flera markområden inom gällande översiktsplan är av stort intresse för stadens utveckling och ytterligare områden kommer att identifieras i pågående översiktsplanarbete. För att möta kommunens behov av mark uppskattas att ca ha per år bör förvärvas vilket motsvarar ekonomiska investeringar om ca 5 milj. kr per år. Processen att genomföra ett markförvärv är svårt att tidsmässigt bedöma från det att en inledande förfrågan har skett till dess förvärvet kan avslutas. Därmed uppstår det en ryckighet i verksamheten som kan innebära små eller inga investeringar ett år för att följas av stora investeringar följande år. Det är således viktigt att notera att behovet av ekonomiska investeringar kan variera kraftigt över åren. Ett aktivt agerande från kommunen att söka markförvärv innebär ett behov av stärkta personalresurser. För att möjliggöra förvärv i enlighet med ovanstående resonemang bedöms att kommunen kan komma behöva resursförstärkare, för att arbeta med markförvärv och markförsäljning.

2 2 BAKGRUND Kommunens markinnehav är av stor betydelse när nya områden ska detaljplaneläggas och exploateras för bostäder eller för verksamheter. Vem som är markägare när en exploatering startar har betydelse för projektets ekonomi och inom vilken tid projektet kan genomföras. För framtida utveckling av staden och av kommunens övriga tätorter bedöms att det nu finns ett behov av ett mer aktivt agerande av kommunen vad gäller markförvärv. Linköpings kommun har under den senaste 10-årsperioden endast genomfört ett mindre antal aktiva förvärv som kan benämnas som strategiska markförvärv. Av de förvärv som har skett under 2000-talet har Övningsområdet och Distorp omfattat en betydande areal medan mindre förvärv gjorts i Slaka, Aska, Tallboda och Kåparp. Medelpriset har varit ca 10 kr/kvm i ett intervall 9 12 kr/kvm. De ersättningar som har betalts ligger därmed nära de nivåer som uppskattats för värdet av pågående markanvändning. Således har förväntningsvärdena bedömts som små vilket är en effekt av att markförvärven skett innan det funnits konkreta tankar om planläggning. I Linköpings kommuns översiktsplan från 1998 och i fördjupade översiktsplaner för kommunens mindre tätorter markeras flera utbyggnadsområden för bostäder och verksamheter. I flera fall är Linköpings kommun redan markägare men det förkommer även markerade utbyggnadsområden som är privatägda och som därmed kan vara av intresse att förvärva från kommunens sida. Arbetet med upprättande av en översiktplan för staden Linköping (ÖP-staden) pågår sedan januari I planarbetet utreds för närvarande markbehovet för bostäder och verksamheter i ett långsiktigt perspektiv. För att möjliggöra lägenheter per år uppskattas behovet av mark för bostadsbyggande till ha. Kommunen säljer i genomsnitt ca 20 ha industrimark per år. Därutöver åtgår även mark för trafiksystem, parker, rekreationsområden etc. Sett över en femårsperiod och i perspektivet att kommunen i genomsnitt bör förvärva ca ha per år bör ekonomiska resurser på ca 5 milj. kr per år avsättas. Bedömningen utgår från att marken som förvärvas är obebyggd. Kommunen äger ca 60 s.k. bostads- och affärshus, objekt som varierar i storlek och läge. Här finns allt ifrån Stadshuset och Lambohovs säteri till enkla fritidshus. Bland de 60 objekten bedöms ca 10 kunna säljas alternativt rivas. Kommunen äger 1500 ha skogsmark, 1700 ha åker och 500 ha betesmark. Merparten av markinnehavet utgör reservområden för tätortsexpansion eller fungerar som rekreationsområden och tätortsnära skog. Det bedöms som angeläget att kommunen äger mark i samband med att kommunen ska förvärva mark för tätortexpansion. Ofta krävs det, för att kunna genomföra en fastighetsaffär, att kommunen ersätter markägaren inte bara med pengar utan även med bytesmark. Av det skälet bör kommunen äga sådan bytesmark.

3 3 Kommunen har inte utnyttjat expropriationslagen under de senaste 15 åren pga. att kommunen haft en god markreserv och för att undvika expropriation behöver kommunen arbeta aktivt med markreserven. För att underlätta processen med fastighetsförvärv och exploatering för utbyggnad av Ostlänken och Resecentrum och omvandling av den delen av staden samt för utveckling av ett område vid Linköping City Airport till verksamhetsområde har kommunfullmäktige beslutat om två nya kommunala bolag Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB respektive Flygplatsområdets Mark o Exploatering i Linköping AB (ResMex resp FlygMex). Inom de områden som utpekats som intresseområde för respektive bolag ska kommunens policy för markinnehav tillämpas för att underlätta för bolagen att förvärva mark. En jämförelse har gjorts med andra kommuner med liknade befolkningsmängd, såsom Lund, Uppsala, Norrköping, Örebro, Västerås och Malmö. Lund har en utarbetad markstrategi för att tydliggöra Lunds ambitioner och Lunds syn på sitt markinnehav. Den behandlar markfrågor i vid bemärkelse, från anskaffande och förvaltning av råmark till förädling och överlåtelse av färdig tomtmark för såväl bostäder som verksamheter. Uppsala har en handlingsplan för strategiska markförvärv där aktuella områden namnges. Handlingsplanen ger besked om inom vilka områden i och nära staden som kommunen har för avsikt att förvärva mark i syfte att säkerställa översiktsplanens genomförande och möjliggöra ett ökat byggande av hyresrätter. Handlingsplanen ska kunna delges berörda markägare och branschens aktörer. Norrköping har ingen markstrategi. Örebro har ingen utarbetad markstrategi. Köper mark och flyttar på verksamheter kring vattenskyddsområden. Västerås har ingen uttalad markpolicy. Uttalat att kommunen ska äga marken 10 år innan översiktsplanen ska förverkligas. Uttalat även att försäljning ska ske om marken inte behövs inom 20 år. Malmö har ingen uttalad markstrategi. Förvärvsfrågorna diskuteras från fall till fall. POLICY Innehav av en markreserv är ett viktigt instrument i kommunens bostads- och näringslivspolitiska strävanden samt för att trygga områden för framtida infrastruktur, friluftsliv och naturvård och kommunen ska därför aktivt köpa in mark till dessa ändamål. Markreserven ska ha en omfattning och en belägenhet som ger kommunen möjlighet att nå uppsatta mål. Översiktsplanen med fördjupningar utgör grunden för bedömningarna. Kommunen ska ha god kunskap om den lokala fastighetsmarknaden och aktivt och kontinuerligt bevaka marknadens rörelser.

4 4 Markreserven ska ses i ett 30-årsperspektiv. Vara en aktiv köpare på den fria marknaden med de villkor som gäller. Kommunen ska arbeta aktivt med att få till stånd frivilliga överenskommelser. För tätortsutvecklingen är markområden runt staden Linköping och kommunens övriga tätorter särskilt intressanta. Samarbete ska ske mellan kommunen och dess exploateringsbolag ResMex och FlygMex för att underlätta bolagens markförvärv inom respektive intresseområde. Mark som kan vara intressant som bytesobjekt ska behållas i kommunen markreserv. Mark och byggnader som inte behöver behållas för kommande exploateringsverksamhet ska säljas till hyresgästen, till fastighetsförvaltande kommunalt bolag eller annonseras ut på den öppna marknaden. Byggnader som inte har något värde ska rivas. Mark och byggnader ska inte säljas om en försäljning kommer att medföra hinder vid en kommande exploatering. KOMMUNALA MÅL Enligt kommunfullmäktiges mål ska kommunen ha en god plan- och markberedskap för att snabbt och effektivt kunna möta behov av utbyggnad av kommunen i form av bostäder, infrastruktur, rekreationsområden m.m. I visions och samverkansprogram , som fastställts av kommunfullmäktige, skriver Allians för Linköping att kommunen ska satsa på en kraftfull exploateringsverksamhet inom den egna organisationen, med strategiska markinköp, planering markutveckling och markförsäljning. Tjänstemannaresurser kommer att avsättas för ändamålet. Målet är att öka kommunens markreserv för att snabbt kunna tillgodose efterfrågan av olika typer av mark. LEGALITET Förslaget är förenligt med kommunallagen. ORGANISATION Ett aktivt agerande från kommunen att söka markförvärv innebär ett behov av förstärkta personalresurser. För att möjliggöra förvärv i enlighet med ovanstående resonemang bedöms att kommunen kan komma att behöva resursförstärkning för att arbeta med markförvärv och markförsäljning. Under 2008 prövas detta för att eventuellt leda till personalförstärkning under 2009.

5 5 EKONOMI Resurser för genomförande av policy för kommunens markinnehav finns avsatta i budget 2008 och i plan SAMRÅD Samråd har skett med ekonomiavdelningen och stadsjuristen, som båda tillstyrker förlaget. Samråd har också skett med Näringslivsutveckling i Linköping AB (NuLink) och Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB (ResMex) som båda tillstyrker förslaget. KOMMUNLEDNINGSKONTORETS HELHETSBEDÖMNING Kommunledningskontorets helhetsbedömning är att policy för kommunens markinnehav ska fastställas. MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Lars Hågbrant KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Rydin Hansson

Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark

Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011, 171 1/7 Strategi för Gislaveds kommuns markförsörjning STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Rätt mark på rätt plats MARKFÖRSÖRJNING MARKFÖRVÄRV

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument POLICY FÖR MARKFÖRVÄRV ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-03-09, 70 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-03-09 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Treårsplan för kommunens bolag,

Treårsplan för kommunens bolag, 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-10-30 Dnr Ks 2014-65 Ekonomiavdelningen Marcus Wahlström Kommunfullmäktige för kommunens bolag, 2015-2017 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunledningskontorets förslag

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark

Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Riktlinjer för upplåtelser, förvärv och försäljning av mark Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-01-10 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Sektor Samhällsutveckling Antagen

Läs mer

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten KS14.924 Gult = kommunens markinnehav Markpolicy för Lerums kommun 2015-01-09 Mark- och projektenheten Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Markreserv 4 3 Strategiska markförvärv 5 4 Exploatering 5 5 Markanvisning

Läs mer

Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun Antaget av Kommunfullmäktige

Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mark- och fastighetsprogram Söderköpings kommun 2016-2020 Antaget av Kommunfullmäktige 2016-05-11 48 Mark- och fastighetsprogram 2016-2020 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering Måluppfyllelse 2018 Resecentrum Mark och Exploatering Innehåll 1 Uppfyllelse av uppdrag 3 2 Efterlevnad av det fastställda kommunala ändamålet 3 3 Efterlevnad av de kommunala befogenheterna 3 4 Efterlevnad

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB

Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB Särskilt ägardirektiv för Resecentrum Mark o Exploatering i Linköping AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 119 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67)

Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ola Swärdh 0455-303511 KS.2018/07646 2018-12-05 Remissvar på Ett snabbare bostadsbyggande (SOU 2018:67) Beslutsförslag Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS KS 5 14 DEC 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-11-29 KS 2010-0243 Kommunstyrelsen Organisation och ansvar för mark- och exploateringsfrågor samt inrättande av

Läs mer

Dnr KK19/410. Markpolicy Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr KK19/410. Markpolicy Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr KK19/410 Markpolicy Nyköpings kommun Kommunfullmäktige 2019-09-10 Dnr KK19/410 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syftet med kommunalt markägande... 3 3 Övergripande målområden Nyköpings kommun...

Läs mer

Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro inordnas i programmet för kommunens planarbete.

Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro inordnas i programmet för kommunens planarbete. 'O Nte NY NY Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-02-15 FALKENBERG 1 53 Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234

Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234 Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234 Sida 3 av 9 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-09-04 Dnr: KS 2017/234 Kommunfullmäktige Mark-

Läs mer

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun 12-03-06 1 Markpolicy och markanvisningspolicy.... 3 1.1 Övergripande syfte... 3 1.1.1 Allmänt om kommunal markreserv... 3 2 Politiska inriktningsmål...

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret ^ SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 222 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Förvärv

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion (V)

Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion (V) Tjänsteskrivelse 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Marianne Cedervall 2018-11-21 Dnr SBN 2018-629 Dnr KS 2018-552 Samhällsbyggnadsnämnden Uppsökande verksamhet på landsbygden, svar på motion

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 23 februari 2016 kl. 10:00-11:05 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 11-19 ande Mattias Adolfson (S) Ingemar Einarsson (C) Dzenita Abaza (S) Anders Andersson

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Samverkansavtal med SAAB AB avseende flygplatsverksamhet

Samverkansavtal med SAAB AB avseende flygplatsverksamhet 1 (7) 2011-11-28 Dnr Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Samverkansavtal med SAAB AB avseende flygplatsverksamhet FÖRSLAG TILL BESLUT KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

48T48TMILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADS-FÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT

48T48TMILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADS-FÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2015-03-26 48T48TMiljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2015-187 Göran Andersson Samhällsbyggnadsnämnden Budgetuppdrag 2015 48T48TMILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADS-FÖRVALTNINGENS

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Överenskommelse om framtida fastighetsöverlåtelse för Hunden 3, vid Strängnäs resecentrum

Överenskommelse om framtida fastighetsöverlåtelse för Hunden 3, vid Strängnäs resecentrum STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen KS 154 SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 24/45 Dnr KS/2013:257-254 15:1 Överenskommelse om framtida fastighetsöverlåtelse för Hunden 3, vid Strängnäs

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet

Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet 2016-05-09 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/173-040 1 (6) Kommunstyrelsen Sammanställning av investeringsbeslut tertial 1 år 2016 för fastighetsområdet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut

Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av exploateringsavtal underlag och beslut Katrineholms kommun Granskning av exploateringsavtal underlag

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017

1 (2) Kalmar Kommunbolag AB. Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 1 (2) Kalmar Kommunbolag AB Utdrag ur protokoll fört vid styrelsemöte den 19 september 2017 68 Överlåtelse av fastigheten Kalmar Törneby 8:18 från Kalmar kommun till Kalmar Öland Airport AB Handlingar

Läs mer

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen

Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden, delegation till Kommunstyrelsen STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 8 (33) Sammanträdesdatum 2012-09-12 Ks 97 KS/2012-0317 Au 147 Reviderad delegationsordning vid försäljning/förvärv av mark och fastigheter vid brådskande ärenden,

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB Tjänsteutlåtande Projektledare/exploateringsingenjör 2015-04-08 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: anne-sophie.arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Godkännande av aktieöverlåtelseavtal

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog

Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-12 Miljönämnden Ärende 4 Förslag om att bilda ett naturreservat av Järnas tätortsnära skog Dnr: 2017-1666 Sammanfattning av ärendet Enligt ett medborgarförslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg

Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg enkelt planförfarande Ändring av detaljplan för Vikatorp i Hallsberg Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad 2010-05-04 Antagen av KS 2010-06-08 Laga kraft 2010-07-08 2(5) Dnr KS 2010/65 3(5) Tillägg till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 154 Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsverksamheten

Riktlinjer för exploateringsverksamheten Riktlinjer för exploateringsverksamheten KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Ansvar... 3 Klassificering... 3 Markanskaffning... 4 Förkalkyl... 4 Tomtpris... 5 Budget...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 118 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Handlingsplan Bredband

Handlingsplan Bredband Handlingsplan Bredband för Trosa kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-04-09, 47 Dnr KS 2014/61 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Handlingsplan Bakgrund Sverige har som mål att 90 % av samtliga

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017

Kommittédirektiv. Bostadsbyggande på statens fastigheter. Dir. 2017:7. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Kommittédirektiv Bostadsbyggande på statens fastigheter Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2017 Dir. 2017:7 Sammanfattning En särskild utredare en samordnare som ska fungera som en förhandlingsperson,

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker 1 Bakgrund Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har i olika ärenden tagit beslut som påverkar hanteringen av kommunens verksamhetsparker - Nolhaga Park, Gräfsnäs

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 39-42 2 av 2 Innehåll 39 Justering och fastställande av föredragningslista 3 40 Detaljplan för Domaren 15 och 18, Dp 416 - samråd 4 41 Detaljplan för Kulan 6, Dp 418 - samråd 5-6 42 Kompletterande

Läs mer

Genomförandestrategi för Ekängen

Genomförandestrategi för Ekängen 1 (6) 2013-05-14 2013-243 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Håkan Sylvan, detaljplanering Anna Call, mark- och exploatering Samhällsbyggnadsnämnden Genomförandestrategi

Läs mer

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 149 Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS 2015-190 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att beskriva hur Alingsås kommun skall hantera nya utbyggnadsområden utifrån ett redovisningsmässigt och ekonomiskt perspektiv

Läs mer

Planbesked för bostadsbyggande inom fastigheten Iserås 2:26 i Onsala

Planbesked för bostadsbyggande inom fastigheten Iserås 2:26 i Onsala TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-12-29 Diarienummer KS/2015:512 Planbesked för bostadsbyggande inom fastigheten Iserås 2:26 i Onsala Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå förfrågan om planbesked

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Reglemente. Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente. Reglemente för Kommunstyrelsen Sida 1/6 Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och i Gemensamt reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

KF Ärende 8. Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar

KF Ärende 8. Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar KF Ärende 8 Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-08-15 KS 2018-00269 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas

Läs mer

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget

Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget 1 (10) Kommunledningskontoret 2008-11-04 Dnr Ks2008-855 Stig Metodiusson Rev 2008-12-01 Kommunfullmäktige Förslag till nya resultathanteringsregler med anledning av införande av tvåårsbudget FÖRSLAG TILL

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Utgångspunkter I Söderköpings kommun tecknas och plankostnadsavtal mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare i samband med detaljplaneläggning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-01-07, 25 ANSVAR UPPFÖLJNING: Ekonomichef GÄLLER TILL OCH MED:

Läs mer

Ägardirektiv för Växjö Energi AB

Ägardirektiv för Växjö Energi AB Styrande dokument Ägardirektiv för Växjö Energi AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Ägardirektiv för Växjö Energi AB Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-02-24

Läs mer

onsdagen den 21 april 1993, kl

onsdagen den 21 april 1993, kl 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-04-21 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Övriga Justerare Sekreterare Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 21 april 1993, kl

Läs mer

Exploateringsprocessen i Kungälvs kommun

Exploateringsprocessen i Kungälvs kommun Exploateringsprocessen i Kungälvs kommun Policy Diarienummer: KS 2004/188 Dokumentansvarig: Samhällsutvecklingsenheten, Enhetschef Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2005-06-20 Giltighetstid:

Läs mer

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(6)

Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(6) Dokumentnamn: Ägardirektiv för Östersundshem AB Sida: 1(6) ÄGARDIREKTIV för Bolag: Adress: 556528-1648 Östersundshem AB samt övriga bolag i koncernen Rådhusgatan 29, 831 35 ÖSTERSUND Bolags- Antagen av

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 115 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN REGLEMENTE TEKNISKA NÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (7) EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 84. Exploateringsavtal Ett exploateringsavtal är ett avtal för genomförande

Läs mer

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Österåker Kommunkansliet Datum 2017-01-31 Dnr KS 2016/0087 Till Kommunstyrelsen Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås att vid sitt sammanträde

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB Fastställda av kommunfullmäktige 2018-02-26 21 1. Föremål för verksamheten Västerviks Bostads AB ska enligt bolagsordningen inom Västerviks kommun direkt

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-12-19 Dnr KS 2016/0087 Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås att vid sitt sammanträde

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-02-10 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-02-16 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 11 augusti 1998 kl 18 00-18 15

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 11 augusti 1998 kl 18 00-18 15 AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen 1998-08-11 1(6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 12 december 2017 kl. 11:15 12:00 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 56-61 ande Mattias Adolfson (S) Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Ingemar Einarsson

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Diarienr 2015/000864-FN nternati Riktlinjer för 2016-10-10 Beslutade av kommunfullmäktige den 2 februari 2017 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \"4-/t

r----'.:'::=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \4-/t Ärende 7 Södertälje kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-24 Samhällsbyggnadskontoret r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn 2017-04- 2 5 \"4-/t Dnr..

Läs mer

Ale kommun Markpolitiskt program

Ale kommun Markpolitiskt program Ale kommun Markpolitiskt program Antaget av Kommunfullmäktige 2009-06-15 Sammanfattning Ale kommun har i vision 2020 antagit målsättningen att i genomsnitt nå en befolkningsökning på två procent per år

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30

Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott/ 2007-06-13 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna Onsdagen den 13 juni 2007 kl 08.00-11.30 Örjan Lid (m), ordförande

Läs mer