RVS ROTORVENTILKONCEPT. En kort teknisk beskrivning AB DAFAB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RVS ROTORVENTILKONCEPT. En kort teknisk beskrivning AB DAFAB"

Transkript

1 RVS ROTORVENTILKONCEPT En kort teknisk beskrivning AB DAFAB

2 Principen bakom RVS-tekniken en enda port sköter både insug och avgas. INTRODUKTION TILL RVS RVS rotationsventil är ett helt nytt gasväxlingssystem, en revolutionerande utveckling av förbränningsmotorn som minskar komplexiteten och sänker kostnaderna, samtidigt som den dramatiskt förbättrar motorns fyllnadsgrad. Konventionella tallriksventiler har sedan länge dominerat motorindustrin, trots nackdelarna med att ha hela ventilmekanismen som en broms mitt i gasflödet. Lika länge har det varit känt att en rotationsventil erbjudit väsentligt bättre andningsförmåga jämfört med tallriksventiler. Men där har också funnits nackdelar, exempelvis hög oljeförbrukning. Med den patenterade RVStekniken har vi i princip eliminerat samtliga identifierade nackdelar, och därtill förbättrat vissa idéer ytterligare och introducerat några helt egna. Resultatet är en tillförlitlig konstruktion med högre vridmoment samtidigt som bränsleförbrukning och emissioner sänkts, komplexiteten minskat och, i slutändan, sänkt kostnaderna. Vi på AB Dafab vill utveckla tekniken vidare och slutligen nå full kommersiell serietillverkning. Därför söker vi nu sambarbetspartners som kan bidra tekniskt så väl som ekonomiskt. Välkommen med på äventyret!

3 RVS TEKNIK Den genialiska rotorn är hjärtat i RVS-konstruktionen. En roterande trumma med en enkel port för både insug och avgas eliminerar behovet av hela ventiltåget, med tallriksventiler, styrningar och tätningar, kamaxlar, remmar och kedjor. Till och med olja är överflödigt i topplocket. I genomsnitt roterar rotorn med en fjärdedel av vevaxens hastighet. Därmed byter den sida mot förbränningsrummet för varje arbetstakt och detta hjälper till att hålla rotorn sval, vilket möjliggör ett högre kompressionsförhållande särskilt som ingen het avgasventil pekar rakt ner i den volatila luft/ bränsleblandningen. Mindre värmeförluster betyder också mindre utsläpp, inte bara av växthusgasen koldioxid, utan också miljöfarliga utsläpp som kolmonoxid och kväveoxider. Eftersom motorn klarar av att pumpa stora luftvolymer är den specifika effekten hög, ungefär den dubbla än hos en konventionell motor med tallriksventiler. En rad möjligheter öppnar sig, som att minska motorvolym eller undvika olika former av överladdning. Eller också tar man helt enkelt ut mer effekt. Själva rotorn drivs av en elektrisk synkronmotor, vilket möjliggör fullständig kontroll över rotorns hastighet, oberoende av vevaxeln. I princip öppnar det för att helt eliminera behovet av gasspjäll, liksom möjliggör användandet av Miller- eller Atkinsoncykler under dellast, samtidigt som ett högt vridmoment kan levereras vid fullast. Oändligt variabla ventiltider blir helt enkelt en fråga om mjukvara. Rotorn är utformad för att inte knipa mot sitt säte vid hög belastning. I stället kollapsar den in i sig själv (starkt överdrivet här). Rotorn är belagd med en högteknologisk keramisk beläggning, konstruerad att tåla höga laster vid höga temperaturer samtidigt som låg friktion och utmärkt förslitningsmotstånd bibehålls. Detta eliminerar helt behovet av smörjolja i topplocket, vilket i sig har stor inverkan på frågor rörande tillförlitlighet, service och komplexitet. Därtill är hela konstruktionen mindre skrymmande en ett konventionellt ventiltåg och ställer därmed inte lika stora krav på installationen i motorutrymmet. Eftersom det helt saknas fram- och tillbakagående delar i topplocket är NVH, alltså oljud och vibrationer, betydligt lägre. Och självklart finns ingen risk för totalhaveri om ventilmekanismen fallerar, till skillnad från ett kamremshaveri i en konventionell motor.

4 FEM-SIMULERINGAR RVS-teknikens förmodligen mest intressanta egenskap är dess höga fyllnadsgrad. För att sätta mer exakta siffror på fenomenet och för att ytterligare förbättra konstruktionen, har en fristående part utfört simuleringar med finita elementmetoden, FEM. Flödesanalysen utfördes över ett varvtalsspann från 850 r/min upp till r/ min och den visar att den maximala fyllnadsgraden om uppåt 180 procent är möjlig att uppnå. Inte bara det, Virvelbildningsförmågan drar nytta av det vinklade insuget. Särskilt portens rörelse under insugstakten påverkar virvelbildningen positivt. Eftersom hinder (tallriksventiler) saknas i flödet är insugshastigheten hög. utan flödeskaraktäristiken är konsekvent genom hela varvtalsregistret, från tomgång till maxvarv. Inte bara det, utan virvelbildningskaraktäristiken drar nytta av den lutande, dynamiska insugsporten, VHtL@dm 3 D särskilt i vertikal led. Det resulterar i en vridmomentkurva som både är hög och platt. Vid simuleringarna användes både en modell med en rotor som höll konstant hastighet, liksom en modell med en teoretisk rotor som öppnade och stängde porten oändligt snabbt. Skillnaden mellan dem visade sig vara negligerbar. Notera att ingen form av överladdning har använts, utan normala värden för atmosfärstryck, luftdensitet, viskositet och omgivande temperatur har använts. Intake volume VHtL, w=3300 rpm Crank angle@ D Simuleringar visar hur insugsvolymen ökar under slaget. Detta gjordes med olika motorhastigheter. Själva rotorn, tillverkad av aluminium 7075 T6, utvärderades också med avseende på temperatur- och tryckbelastningar. Rapporten visar att inte bara belastningen är tillfredsställande låg vid användning, dessutom behåller rotorn en gynnsam form även under full belastning. von Mises tryckfördelning vid 600 C and 160 bars tryck i förbränningsrummet.

5 En fullt fungerande prototypmotor verifierar de mest förvånande resultat avseende fyllnadsgrad och vridmomentkurva. PROTOTYP-TESTNING Med en 160-kubiks encylindrig motor från Honda som bas togs en fullt fungerande prototyp fram för att bekräfta förväntningarna. Bortsett från specialtillverkat topplock, insugs- och avgasrördragning samt rotorventilen var konstruktionen i stort sett orörd jämfört med originalspecifikationen. Testerna visade att fyllnadsgraden var cm3/stroke minst lika god som simuleringarna visat. I tester pumpade motorn luftmängder som motsvarande ett teoretiskt vridmoment på 19, rpm Prototypmotorn levererade som förväntat en oöverträffad fyllandsgrad över hela varvtalsregistret. Här utnyttjat till att producera vridmoment. Nm vid 850 r/min och 19,53 Nm vid tillverkarens maxvarvtal på r/min. Max effekt ökade vid detta varvtal från 3,6 kw till 6,8 kw. Detta utan att ta hänsyn till förbättrad virvelbildningskaraktäristik eller höjt kompressionsförhållande. Ett vidare bevis på att RVS-konceptet har de egenskaper som potentiellt kan revolutionera förbränningsmotorn.

6 Öppningskurva rotor, w=2360 rpm t ms Rotorvinkel Vevaxelvinkel Rotorhastigheten är fullt kontrolllerbar, vilket öppnar för möjligheten att eliminera gasspjäll och ta full kontroll över portarnas öppningstider. EKONOMISKT GENOMSLAG RVS-motorn har väsentligt färre rörliga delar jämfört med en konventionell fyrtaktsmotor. I sig bidrar detta till möjliga kostnadsbesparingar. Men det betyder också att servicekostnader kan sänkas och parat med att olja inte längre behövs i topplocket kan livscykelkostnaden med RVS-tekniken sänkas med en stor andel. Mängden skärande bearbetning för att färdigställa topplocken är lägre och rotorn tillverkas förslagsvis i en CNC-svarv i ett enda tempo. Mindre förluster i ventildrivningen, högre kompressionsförhållande och i förlängningen en lägre fordonsvikt bidrar alla till en lägre bränsleförbrukning. RVS-principen kan implementeras i en rad olika applikationer med olika bränslen, i hybridkonstellationer, stationära installationer, och så vidare. Fördelarna är de samma: bättre fyllnadsgrad, mindre komplexitet och lägre totalkostnad.

7 10 Teoretiskt/Uppmätt luftflöde [l/s] RVS 100% fyllnadsgrad varvtal [rpm] Fyllnadsgraden är förvånande hög även vid låga motorvarvtal. Detta betyder konstant, högt vridmoment över hela varvtalsregistret. SLUTSATSER Med RVS-tekniken är det möjligt att nå ett antal påtagliga fördelar jämfört med idag befintlig teknik: Dramatiskt högre fyllnadsgrad och specifikt vridmoment över hela varvtalsregistret. Lägre komplexitet, lägre tillverkningskostnader och servicekostnader. Lägre förbrukning, mindre utsläpp. Vi vill nu se vidare utveckling av tekniken och i slutänden full serieproduktion av RVS-ventilsystemet. Vi är därför villiga att diskutera möjliga lösningar för detta.

8 KONTAKT Låter det här intressant? Är du intresserad av ett samarbete eller bara nyfiken kring RVS-tekniken? Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss! AB Dafab Christer Dahlborg Eskadervägen Täby

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19.

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19. KARLSTADS UNIVERSITET Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik Kod: MSGB24 Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26 Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00

Läs mer

ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM

ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM DAB e.sybox tillkom efter en idé om ergonomisk teknik* och är utvecklad genom 37 års erfarenhet och kunskap inom mekanik och elektronik för pumpar. Det här är en ny PATENTERAD

Läs mer

Nya Scaniamotorer gör skillnad, här och nu

Nya Scaniamotorer gör skillnad, här och nu PRESS RELEASE 8 april 2019 Nya motorer gör skillnad, här och nu Uppdaterade DC09- och DC13-program ger besparingar på upp till 2% Bygger på låg intern friktion, uppdaterade turboaggregat och smarta kringsystem

Läs mer

Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic

Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic TILLVERKARE: TOSHULIN, A.S. Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic Datum: 27 April 2014 II. MASKIN GRUNDDATA TOSHULIN typ SKQ 16. Denna maskin är en vertikal CNC-svarv, designad för effektiv svarvning

Läs mer

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL

BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL BMW MOTORTEKNOLOGI. DIESEL ATT VÄLJA RÄTT MOTOR. DIESEL. BENSIN. HYBRID. ELEKTRISK. Utvecklingen av motorer har tagit enorma steg de senaste åren. BMWs diesel-, bensin- och plug-in hybridmotorer är inget

Läs mer

Excenterskruvpumpar. För effektiv pumpning av viskösa medier

Excenterskruvpumpar. För effektiv pumpning av viskösa medier Excenterskruvpumpar För effektiv pumpning av viskösa medier Effektiv pumpning av viskösa vätskor Oavsett om du behöver pumpa vätskor med hög andel fast material, eller dosera vätskor, neutrala till aggressiva,

Läs mer

Asynkronmotorn. Asynkronmotorn. Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden

Asynkronmotorn. Asynkronmotorn. Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden Asynkronmotorn Asynkronmotorn Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden Fläktar Pumpar Transportband Verktygsmaskiner Asynkronmotorns elanvändning

Läs mer

CV drivaxelsystem från Python-Drive

CV drivaxelsystem från Python-Drive Den ideala flexibla drivenheten från 10 upp till 1000 hk CV drivaxelsystem från Python-Drive 2011 Python-Drive den ideala vibrationsfria drivenheten från 10 hk upp till 1000 hk Python-Drive fi nesser:

Läs mer

Analys av Teknikens Världs tester

Analys av Teknikens Världs tester Analys av Teknikens Världs tester 2017-05-04 1(5) Sammanfattning Den 6 april träffade experter från Volkswagen Teknikens Värld med anledning av de tester tidningens låtit utföra av bilar som fått en teknisk

Läs mer

SCP ISO. Andra fördelar: SCP ISO är en serie kolvpumpar med fast deplacement för mobila och stationära hydraulsystem.

SCP ISO. Andra fördelar: SCP ISO är en serie kolvpumpar med fast deplacement för mobila och stationära hydraulsystem. är en serie kolvpumpar med fast deplacement för mobila och stationära hydraulsystem. täcker hela deplacementområdet 12-130 cmᶟ varv vid ett maxtryck på 400 bar. Pumpens dubbla koniska rullager medger hög

Läs mer

Ottos fyrtaktsmotor. Marcus Klein. Vehicular Systems Dept. of Electrical Engineering Linköping University, Sweden.

Ottos fyrtaktsmotor. Marcus Klein. Vehicular Systems Dept. of Electrical Engineering Linköping University, Sweden. Ottos fyrtaktsmotor Marcus Klein klein@isy.liu.se Vehicular Systems Dept. of Electrical Engineering Linköping University, Sweden Ottos fyrtaktsmotor p.1/17 1876 Första (bra) motorn med intern förbränning

Läs mer

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion från Blackmer Pålitlig och robust konstruktion Marknader Lamellteknologi: Så här fungerar den ENERGI Blackmer är världsledande inom transportprocesser för petroleum, där pumparna och kompressorerna används

Läs mer

Ventiljustering, Honda CRF 450R

Ventiljustering, Honda CRF 450R Ventiljustering, Honda CRF 450R Honda Mc Svenska AB April 2002 22 Allmänt om ventiljusteringen En fyrtaktsmotor har ventiler som öppnas av en kamaxel. Denna kamaxel drivs med hjälp av en kedja från vevaxeln.

Läs mer

Instruktion värmeväxlarstyrning RHX 2M SILVER C RX, RECOnomic stl. 04-80, RECOsorptic stl. 04-40

Instruktion värmeväxlarstyrning RHX 2M SILVER C RX, RECOnomic stl. 04-80, RECOsorptic stl. 04-40 Instruktion värmeväxlarstyrning RHX 2M SILVER C RX, RECOnomic stl. 04-80, RECOsorptic stl. 04-40 1. Allmänt Värmeväxlarstyrning RHX2M är att styrsystem för stegmotorer. Det är avsett för exakt och tyst

Läs mer

Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor

Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor Laboranter: Henrik Bergman, Henrik Bergvall Berglund, William Sjöström, Georgios Davakos Plats och datum: Uppsala 2016-11-09 Kurs: Elektromagnetism 2 Handledare:

Läs mer

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät Siemens Press Dynamisk balansering för dynamiska nät Avancerade hydrauliska nät måste sörja för energisnål, ekonomisk och felfri drift, kompensera för avvikelser från de ursprungliga projekteringsvärdena,

Läs mer

Upptäck Mono EZstrip Family

Upptäck Mono EZstrip Family Upptäck Mono EZstrip Family Unik (MIP) Maintenance In Place teknik! Titta på demonstrationer på smartphone: Fördelar med produktfamiljen EZstrip Maintenance In Place Snabbt och enkelt byte av förbrukningsdelar,

Läs mer

PRESS INFO. Drivlinor för alla behov och applikationer. 4 september 2017

PRESS INFO. Drivlinor för alla behov och applikationer. 4 september 2017 PRESS INFO 4 september 2017 Drivlinor för alla behov och applikationer fyller löpande på sitt program med motorer Nya V8-generationen ger 7-10 procent i bränslebesparing s raka femcylindriga motorer nu

Läs mer

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Energieffektivitet... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 På grund av ständigt stigande energipriser är företagen

Läs mer

SAM DIN. Andra fördelar: Låg vikt

SAM DIN. Andra fördelar: Låg vikt SAM 010-130 DIN är en serie axialkolvmotorer med låg vikt som är särskilt lämpade för mobil hydraulik. SAM 010-130 DIN är av bent-axistyp med sfäriska kolvar. Konstruktionen ger en kompakt motor med få

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

ECODAN LUFT/VATTEN INVERTER. Ny revolutionerande teknik och ett komplett system för värme/varmvatten

ECODAN LUFT/VATTEN INVERTER. Ny revolutionerande teknik och ett komplett system för värme/varmvatten ECODAN LUFT/VATTEN INVERTER Ny revolutionerande teknik och ett komplett system för värme/varmvatten Ny effektiv och miljövänlig teknik sänker dina kostnader Ecodan ett komplett system I uteluften finns

Läs mer

SCM DIN. Andra fördelar:

SCM DIN. Andra fördelar: SCM 012-130 DIN SCM 012-130 DIN är en serie axialkolvmotorer som är särskilt lämpade för mobil hydraulik. SCM 012-130 DIN är av bent-axistyp med sfäriska kolvar. Andra fördelar: Konstruktionen ger en kompakt

Läs mer

PTH 900/820 E PTH 1200/1000 HACKERTRUCK

PTH 900/820 E PTH 1200/1000 HACKERTRUCK 1200/1000 HACKERTRUCK 89, Envie (CN) 077 - Fax +39 0175 278421 - info@pezzolato.it www.pezzolato.it Trumhuggar Serien Det bästa fliset av alla typer av trä GREENLINE HACKERTRUCK 1000/820 HACKERTRUCK HACKERTRUCK

Läs mer

a) Vi kan betrakta luften som ideal gas, så vi kan använda allmänna gaslagen: PV = mrt

a) Vi kan betrakta luften som ideal gas, så vi kan använda allmänna gaslagen: PV = mrt Lösningsförslag till tentamen Energiteknik 060213 Uppg 1. BA Trycket i en luftfylld pistong-cylinder är från början 100 kpa och temperaturen är 27C. Volymen är 125 l. Pistongen, som har diametern 3 dm,

Läs mer

Den högtillförlitliga delade mekaniska tätningen

Den högtillförlitliga delade mekaniska tätningen 442 Mekanisk TM Tätning Patenterad ISO 9001 CERTIFIED En ny generation delad tätning med överlägsna egenskaper Snabb installation utan demontering Det bredaste användningsområdet av alla delade tätningar

Läs mer

Information. Miljötänkande och prestanda. Saab 9-5 BioPower: Genève, 27 februari 2006

Information. Miljötänkande och prestanda. Saab 9-5 BioPower: Genève, 27 februari 2006 Information Genève, 27 februari 2006 Saab 9-5 BioPower: Miljötänkande och prestanda Saab är först i premiumsegmentet med att erbjuda en bil som drivs av det förnyelsebara biobränslet bioetanol (). Saab

Läs mer

Några övningar som kan vara bra att börja med

Några övningar som kan vara bra att börja med Några övningar som kan vara bra att börja med Uppgift 1 En separatmagnetiserad likströmsmotor är märkt 220 V, 10 A, 1200 1/min. Ra=2,0. Beräkna hur stort yttre startmotstånd som behövs för att startströmmen

Läs mer

Max. partikelstorlek 5 µm. Tryck för att fastställa kolvkrafterna Repeternoggrannhet

Max. partikelstorlek 5 µm. Tryck för att fastställa kolvkrafterna Repeternoggrannhet 1 Omgivningstemperatur min./max. +0 C / +60 C edium Tryckluft ax. partikelstorlek 5 µm Tryckluftens oljehalt 0 mg/m³ - 1 mg/m³ Tryck för att fastställa kolvkrafterna 6,3 bar Repeternoggrannhet 0,02 mm

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE

MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE MANUAL STYRENHET FÖR ROTERANDE VÄRMEVÄXLARE VariMax45 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Funktionsbeskrivning 1 Tekniska data 2 Funktioner 2-4 - DIP-omkopplare - Manuell körning (vid test) - Driftindikeringar - Larm

Läs mer

AW Värmefläktar för värmevatten

AW Värmefläktar för värmevatten Värmefläktar för värme Värmefläktar för värme fläktarna används för permanent uppvärmning av lager, industrilokaler, verkstäder, butiker och liknande. Snygg design, med enkla rena former, gör att -serien

Läs mer

HÖGHASTIGHETSSPINDLAR & FREKVENSOMFORMARE

HÖGHASTIGHETSSPINDLAR & FREKVENSOMFORMARE HÖGHASTIGHETSSPINDLAR & FREKVENSOMFORMARE HÖGFREKVENSSPINDLAR Fakta om spindlar och omformare SPV Spintecs spindlar är utvecklade för användare med höga krav på noggrannhet och driftsäkerhet. Spindlarna

Läs mer

GREEN POWER PERKINS DIESEL MOTOR. De Motor med integrerad vatten kyl- Motor : 4016-TAG2A

GREEN POWER PERKINS DIESEL MOTOR. De Motor med integrerad vatten kyl- Motor : 4016-TAG2A GREEN POWER PERKINS DIESEL MOTOR 1500 RPM Typ GPS2000P De Motor med integrerad vatten kyl- Motor : Generatoraggregat med dieselmotor Perkins, elektriskt startande med batteri, direkt kopplat med plåtkoppling,

Läs mer

SCM DIN. Andra fördelar:

SCM DIN. Andra fördelar: SCM 012-130 DIN SCM 012-130 DIN är en serie axialkolvmotorer som är särskilt lämpade för mobil hydraulik. SCM 012-130 DIN är av bent-axistyp med sfäriska kolvar. Andra fördelar: Konstruktionen ger en kompakt

Läs mer

Maximering av lagerprestanda. Radialtätningar HMS5 och HMSA10 Längre livslängd Förbättrad tätförmåga Utmärkt oljekompatibilitet

Maximering av lagerprestanda. Radialtätningar HMS5 och HMSA10 Längre livslängd Förbättrad tätförmåga Utmärkt oljekompatibilitet Maximering av lagerprestanda Radialtätningar HMS5 och HMSA10 Längre livslängd Förbättrad tätförmåga Utmärkt oljekompatibilitet Radialtätningar HMS5 och HMSA10 Viktiga egenskaper Den nya serien metriska

Läs mer

SCM DIN. Andra fördelar:

SCM DIN. Andra fördelar: SCM 012-130 DIN SCM 012-130 DIN är en serie axialkolvmotorer som är särskilt lämpade för mobil hydraulik. SCM 012-130 DIN är av bent-axistyp med sfäriska kolvar. Andra fördelar: Konstruktionen ger en kompakt

Läs mer

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet

Suverän offroad prestanda Lång fjädringsväg Hög markfrigång Övre A-armar smidda i aluminium Låg vikt Lättmanövrerad Utmärkt balans och stabilitet FUN TO RIDE I kommer innovationen från vår passion att göra ATV-körandet bekvämt och roligt. Vi har byggt den mest innovativa ATV som du kommer att njuta av att åka på. Framtidens ATV har blivit utrustad,

Läs mer

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK Utvecklingen av ren energi fokuseras allt mer på vindkraftverk, vilket innebär att det blir allt viktigare att få ut största möjliga verkningsgrad av dessa. Mängden användbar

Läs mer

PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK

PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK PONSSE-SKOGSMASKINER OCH SCR-MOTORTEKNIK INNEHÅLL 1. Utsläppsstandarderna skärps maskinerna förbättras 2. Utsläppsstandardernas tidsplan 3. PONSSE:s SCR-lösning 4. Fördelar med SCR-systemet 5. Prestanda

Läs mer

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt Arbete När en kraft F verkar på ett föremål och föremålet flyttar sig sträckan s i kraftens riktning säger vi att kraften utför ett arbete på föremålet. W = F s Enheten blir W = F s = Nm = J (joule) (enheten

Läs mer

FLUX FOOD Certified conformity. New!

FLUX FOOD Certified conformity. New! Certified conformity New! Pumpserien med glasgaffel symbolen pumpar uppfyller de senaste europeiska säkerhetsstandarder för matkontaktytor. De uppfyller förordning (EG) nr 1935/2004 och "Plastförordningen"

Läs mer

Scanias Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft

Scanias Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft PRESS RELEASE 19 september 2018 s Euro 6-motorer för skräddarsydd kraft utökar kontinuerligt sitt program med Euro 6-motorer för den nya lastbilsgenerationen, nu finns det 23 olika att välja bland En 13-litersmotor

Läs mer

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation Sid 1(6) GY-serien från Regal Components erbjuder givare som möter de absolut högsta kraven på marknaden, producerade av ledande givartillverkare i Japan. Årtionden av erfarenhet borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Nästa Toyota Prius är här. Följ med!

Nästa Toyota Prius är här. Följ med! Customersonly B - Porto Betalt Nästa Toyota Prius är här. Följ med! miljö innovation + ekonomi På Toyota har vi en nollvision om utsläpp. Vi arbetar för att våra bilar inte ska ha några farliga utsläpp

Läs mer

En vals om 2-taktsmotorns tidiga andetag

En vals om 2-taktsmotorns tidiga andetag En vals om 2-taktsmotorns tidiga andetag Per Andersson peran@isy.liu.se Linköpings Universitet En vals om 2-taktsmotorns tidiga andetag p.1 Introduktion Definition av en tvåtaktsmotor: En motor som producerar

Läs mer

NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING

NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING NORTON BEVELSYSTEMS EN REVOLUTION INOM FASNING OCH RUNDNING NORTON BEVELSYSTEMS Nortons nya maskiner NorBevel-6 och NorBevel-2 revolutionerar fasning och rundning av metall! Nortons två nya elektriska

Läs mer

Lamellkompressor HV 01 04

Lamellkompressor HV 01 04 HV 01 04 Lamellkompressorn är baserat på en mycket välbeprövad teknologi som har utvecklats under 50 år. IP55 klass F motorn driver kompressorenheten direkt med låga varvtal. Ingen växellåda, inga remmar

Läs mer

2015-11-16. Bromsar Remväxlar. Broms förhindrar rörelse - koppling överför rörelse

2015-11-16. Bromsar Remväxlar. Broms förhindrar rörelse - koppling överför rörelse Bromsar Remväxlar 1 Broms förhindrar rörelse - koppling överför rörelse Funktion - Bromsa (retardera) rörelse Stoppbroms - Hålla rörelse vid konstant hastighet Reglerbroms - Hålla fast i stillastående

Läs mer

SCM M2. Andra fördelar:

SCM M2. Andra fördelar: Sunfabs SCM 025-108 M2 är en serie robusta axialkolvmotorer med cartridgefläns som är särskilt lämpad för vinsch-, sväng- samt hjul- och banddrifter. SCM 025-108 M2 är av bent-axistyp med sfäriska kolvar.

Läs mer

Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING

Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING Förklaringar till produkter i grisstallar UTFODRING/FODERBEREDNING Blötfodersystem Normalt foder med ts-halten 25-27 %. Rundpumpning är idag det vanligaste blötutfodringssystemet. Här står fodret kvar

Läs mer

KÖRKLAR. Vad har du på släp?

KÖRKLAR. Vad har du på släp? KÖRKLAR Vad har du på släp? Introducerar 8-serien Atlas Copcos nya 8-serie med kompressorer är resultatet av över tio års kontinuerlig utveckling. Nu är det verklighet för första gången: en kompressor

Läs mer

Honda Nordic AB (PE) Box Malmö

Honda Nordic AB (PE) Box Malmö Monteringar av propellerval har utförts av Honda. Vi reserverar oss för att de angivna farterna och bränsleförbrukningarna kan variera. Två båtar kan variera i vikt, vilket påverkar farterna och bränsleförbrukningen.

Läs mer

SCM M Andra fördelar:

SCM M Andra fördelar: Sunfabs SCM 025-108 M2 är en serie robusta axialkolvmotorer med cartridgefläns som är särskilt lämpad för vinsch-, sväng- samt hjul- och banddrifter. SCM 025-108 M2 är av bent-axistyp med sfäriska kolvar.

Läs mer

Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet -

Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet - ! Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet - Rördimensionering och rördragning Igångkörning Elschema

Läs mer

VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE. Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer Tillbehör Stoftavskiljningsanläggningar

VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE. Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer Tillbehör Stoftavskiljningsanläggningar KATALOG NR: 4 2 har egen utveckling och tillverkning av utrustning för stoftavskiljning, främst rökgasrening. VÅRT VERKSAMHETSOMRÅDE Multicykloner Slangfilter Rökgasfläktar Utmatningsslussar Skruvtransportörer

Läs mer

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 2 För oberoende och simultan kyla och värme året runt Varför ska du välja EWYD-4Z från Daikin? 1 Bästa verkningsgrad

Läs mer

TYP 3740. Konstruktionsfördelar. Typiska användningsområden

TYP 3740. Konstruktionsfördelar. Typiska användningsområden A Roterande säte B Säteshållare J C Packning D Sätestätning B E O-Ring F Fästskruv E G Stationär tätningsring A H Låsring I Fjäderadapter sats J O-Ring (delad) K Glandplatta L Glandpackning M Specialskruvar

Läs mer

ryckigt Kör 28 PORSCHEMAG

ryckigt Kör 28 PORSCHEMAG PorscheMag17_28-33_Jarlmark.qxp:Layout1 11-03-03 Kör 12.59 Sida 28 ryckigt Vad går all bensin egentligen åt till när vi kör? Dagligen tar ingenjörerna hos Porsche väldigt avancerade beräkningar till hjälp

Läs mer

Innehållsförteckning... 1 Foto motor drevsida... 2 Foto motor svänghjulssida... 3 Teknisk data... 5

Innehållsförteckning... 1 Foto motor drevsida... 2 Foto motor svänghjulssida... 3 Teknisk data... 5 Sida 1/25 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Foto motor drevsida... 2 Foto motor svänghjulssida... 3 Teknisk data... 4 Teknisk data.... 5 Utformning av cylinderportar... 6 Utformning av cylinderfot...

Läs mer

Linjefrässystem FÖRDELAR MED GRINDLAZER

Linjefrässystem FÖRDELAR MED GRINDLAZER Linjefrässystem FÖRDELAR MED GRINDLAZER InstaCut -tekniken möjliggör avstängning och påslagning av skärsystemet under körning. Du kan flyta med skärsystemet när ojämnheter uppstår utan att behöva andra

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER

PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER PRODUKTER FÖR LINJÄRA OCH ROTERANDE RÖRELSER 2015 KULSKRUV WWW.INTERALIA.SE LINJÄRENHETER STÄLLDON LINJÄRLAGER PLANETVÄXLAR SKRUVDOMKRAFTER KOPPLINGAR GLIDSKRUV SOLENOIDER OM INTERALIA InterAlia är ett

Läs mer

Datablad 3.308 1 (12) Kracht Kugghjulspumpar KFF 2,5 KFF 112 Drivmedelspumpar Segjärn

Datablad 3.308 1 (12) Kracht Kugghjulspumpar KFF 2,5 KFF 112 Drivmedelspumpar Segjärn 1 (12) är enkla och robusta i sin konstruktion. De är så kallade ytterkugghjulspumpar som klarar att skapa höga tryck. Pumphusen är tillverkade av segjärn, kugghjul och axlar av härdat stål samt specialbelagda

Läs mer

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN

Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Dali Urban DEN MEST INNOVATIVA TURBIN DESIGNEN Översikt Dali Urban har utvecklats för optimal prestanda vid låga vindhastigheter. Konen runt generatorn, eller the Venturi duct accelererar vind hastigheten

Läs mer

HERU 100 T EC. OBS! Garantin för HERU gäller endast under försättning att tillbehör/utrustning (t.ex. filter) från H.Östberg AB sortiment används.

HERU 100 T EC. OBS! Garantin för HERU gäller endast under försättning att tillbehör/utrustning (t.ex. filter) från H.Östberg AB sortiment används. HERU 100 T EC Väggmodell med toppanslutning. Konstruerat för till och frånluftsventilation med energiåtervinning s.k. FTX. Lämplig för installation i lägenheter, småhus, kontor och andra lokaler där det

Läs mer

VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS

VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS VINTERKAMPANJ 1:A FEBR-31:A MARS C O M BO K IT VERKTYG FÖR PROFFSEN SKOG OCH TRÄDGÅRD För alla kampanjpriser så tillkommer moms. COMBOKIT DK1883, Combokit Inkluderar borrskruvdragare, borrhammare samt

Läs mer

INNEHÅLL: DTV Takfläkt, vertikal avluft DTV

INNEHÅLL: DTV Takfläkt, vertikal avluft DTV INNEHÅLL: DTV Takfläkt, vertikal avluft DTV DTV Takfläkt, vertikal avluft Hämta alla produktdata om DTV takfläkt Kapacitet överblick DTV Kapacitet l/s Min Max. DTV160-4-1 16 88 DTV200-4-1 33 189 DTV250-4-1EC

Läs mer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur En utförlig systemarkitektur har satts upp för att underlätta konstruktionen av produkten. Genom att omforma delsystemen till moduler fås en bättre översikt.

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

System för reduktion av bränsle och avgaser. Tester av ICAS bränsle-booster-system.

System för reduktion av bränsle och avgaser. Tester av ICAS bränsle-booster-system. System för reduktion av bränsle och avgaser. 1 Tester av ICAS bränsle-booster-system. Tester av ICAS bränsle-booster-system för reduktion av bränsle och avgaser i förbränningsmotorer. 2 ICAS bränsle-booster-system

Läs mer

Vid inträdesprovet till agroteknologi får man använda formelsamlingen som publicerats på nätet.

Vid inträdesprovet till agroteknologi får man använda formelsamlingen som publicerats på nätet. Vid inträdesprovet till agroteknologi får man använda formelsamlingen som publicerats på nätet. Här är a)-delens mångvalsfrågor. I inträdesprovet ingår antingen samma frågor eller liknande frågor. Bekanta

Läs mer

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06 Fjärrvärme Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning FV-broschyr 211_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 211-5-2 16.6 Nu kan du sänka dina energikostnader! Det finns en rad olika faktorer som påverkar den totala

Läs mer

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012 5 ÅRS GARANTI Midea nordic värmepumpskatalog 2012 nordic värmepumpskatalog 2012 Midea Design Series 5.05 20 db 5 ÅRS GARANTI Premier Nordic Premier Nordic Heatpump Heatpump Premier Nordic Premier Nordic

Läs mer

Utsläpps Kontrollerade Generator bilresa Version. Generation Förskjutning (liter) Dieselbränsle Luft till luft intercooler Turboladdad

Utsläpps Kontrollerade Generator bilresa Version. Generation Förskjutning (liter) Dieselbränsle Luft till luft intercooler Turboladdad ...... GREEN POWER VOLVO DIESEL MOTOR 1500 RPM Typ GP 375 VO De motor med extern oljekylning systemet. Motor : TAD1343GE Generatoraggregat med dieselmotor Volvo, elektriskt startande med batteri, direkt

Läs mer

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Med dubbelt utlopp för luft/kväve T E K N I K A T T L I T A P Å En komplett enhet med liten uppställningsyta Tillgång till kvävgas VAR, HUR och NÄR DU BEHÖVER DET med

Läs mer

Vinkelslip BGA452RFE/Z. Häftpistol BST221RFE/Z Stiftpistol BPT351Z. Plåtsax BJS101RFE BJS161RFE/Z. 18V Batterimaskiner för proffs. Laddningstid 22min

Vinkelslip BGA452RFE/Z. Häftpistol BST221RFE/Z Stiftpistol BPT351Z. Plåtsax BJS101RFE BJS161RFE/Z. 18V Batterimaskiner för proffs. Laddningstid 22min HÖSTKAMPANJ 15:E SEPT-31:A OKT Utöka ditt Lithium-Ion program Sticksåg BJV180RF/Z Kap-/gersåg BLS713Z Häftpistol BST221RFE/Z Stiftpistol BPT351Z Vinkelslip BGA452RFE/Z Plåtsax BJS101RFE BJS161RFE/Z Hyvel

Läs mer

Hydraulikcertifiering

Hydraulikcertifiering Grundkurs 1 Facit till Självtest sid. 1:5 UPPGIFT 1 Stryk under de påståenden som Du anser vara riktiga. (Flera alternativ kan vara rätt) a/ Flödet från en hydraulpump bestäms av: (ev förändring i volymetrisk

Läs mer

Enkeltätningspatron för slurry. Typ 5840

Enkeltätningspatron för slurry. Typ 5840 Enkeltätningspatron för slurry Typ 5840 Typ 5840 Slurrytätning för mineral- och processindustrier Slurrytätning - Typ 5840 Tryck: Upp till 21 bar(g)/300 psi(g) Temperatur: Upp till 75 C/167 F eller 120

Läs mer

Sensorteknik Ex-tenta 1

Sensorteknik Ex-tenta 1 Elektrisk mätteknik LTH Sensorteknik Ex-tenta 1 Tillåtna hjälpmedel: Kalkylator och/eller tabell. Anvisningar: De 16 första frågorna bör besvaras relativt kortfattat, t.ex. genom en enkel ritning och en

Läs mer

DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN

DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN DALI XII DALIFANT XX UNIKA TRÄTORN Översikt Våra innovativa trätorn har utvecklats för att passa alla våra vindturbinmodeller. Trätorn är ett miljövänligare alternativ till traditionella ståltorn genom

Läs mer

Ett bra sätt att uppleva vår fyrcylindriga prestandamaskin

Ett bra sätt att uppleva vår fyrcylindriga prestandamaskin Ett bra sätt att uppleva vår fyrcylindriga prestandamaskin När det gäller exceptionell kraft och acceleration är denna rena, tysta och smidiga EFI-utrustade motor ganska svårslagen. Lägg till ekonomi,

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mjuka starter smarta stopp Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mycket mer än mjuka starter Att starta en elektrisk motor medför en mängd utmaningar, såsom hög startström och mekanisk påfrestning på utrustningen.

Läs mer

Testföremål Yamaha s F250 vs Mercury Verado 250. Datum: 2 juni 2005

Testföremål Yamaha s F250 vs Mercury Verado 250. Datum: 2 juni 2005 Testföremål Yamaha s F250 vs Mercury Verado 250 Datum: 2 juni 2005 Under den senaste tiden har både Yamaha och Marine Power introducerat sina senaste V6 fyrtakts utombordsmotorer. Yamaha den helt nya F250

Läs mer

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 TEKNISK INFORMATION Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 Beskrivning Injusteringventil CIM 790 är konstruerad för automatisk balansering av värme- och kylanläggningar. Den automatiska balanseringen

Läs mer

Triflex. Triflex 1. Dimensioner

Triflex. Triflex 1. Dimensioner Triflex Triflex 1 Triflex 1 dämparen utvecklades för vibrationsdämpning för medeltunga till tunga maskiner för att skydda maskiner och elektronik ifrån vibrationer. Konstruktionen av dämparen tillgodoser

Läs mer

Monteringsanvisning Sektoriserad värmeväxlare

Monteringsanvisning Sektoriserad värmeväxlare Monteringsanvisning Sektoriserad värmeväxlare IM_RotaryHE_SE-0 Innehåll Innan installation, läs noggrant igenom anvisningen och förvissa dig om att du förstår innehållet. Vid frågor, var vänlig kontakta

Läs mer

Kraftuttag 9. Innehåll

Kraftuttag 9. Innehåll Innehåll KRAFTUTTAG Kraftuttagsmöjligheter Växellådsdrivna kraftuttag Kopplingsoberoende kraftuttag Motorkraftuttag Kraftuttag - Automatväxellåda 5 KRAFTUTTAG - PÅBYGGNAD 6 KRAN BAKOM HYTT 7 Bakmonterad

Läs mer

PMC cyklontank. Spar utrymme, pengar och miljön. Downsizing av hydraulik del i vinnande koncept sidan 7. Foto: Atlas Copco

PMC cyklontank. Spar utrymme, pengar och miljön. Downsizing av hydraulik del i vinnande koncept sidan 7. Foto: Atlas Copco PMC cyklontank Spar utrymme, pengar och miljön Downsizing av hydraulik del i vinnande koncept sidan 7 Foto: Atlas Copco Upp till 90 procent av utrymmet (ibland mer) blir över när man ersätter en traditionell

Läs mer

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual.

1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. BRUKSANVISNING 1. Allmänna säkerhetsinstruktioner Definition av symboler som används i denna manual. I denna instruktionsmanual har instruktionerna gällande säkerhet märkts med den allmänna symbolen för

Läs mer

inom avloppsrening Hur kan du uppnå det?

inom avloppsrening Hur kan du uppnå det? inom avloppsrening Hur kan du uppnå det? Mono EZstrip gör pumpunderhållet snabbt och enkelt Vi kontaktades av kommunens tekniker som lagt ned många timmar på att reparera matarpumpar som ständigt blockerats.

Läs mer

Ekeby pumpstation, pump nr AP 21

Ekeby pumpstation, pump nr AP 21 Datum: 2008-09-19 Ordernr: 3708 Telge Nät AB, Djupdals Vattenverk Ekeby pumpstation, pump nr AP 21 Sammanställning av akuta åtgärder på läckande avloppspump Ekeby pumpstation. Foto: Dan Godman, Telge Nät

Läs mer

AW Värmefläktar för värmevatten

AW Värmefläktar för värmevatten Värmefläktar för värme Värmefläktar för värme fläktarna används för permanent uppvärmning av lager, industrilokaler, verkstäder, sporthallar, butiker och liknande. Snygg design, med enkla rena former,

Läs mer

produktblad AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande

produktblad AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande AK150A Slipmaskin rotoexcenterroterande En kraftfull avverkningsmaskin för bilskadeverkstaden. Tack vare att plattan alltid roterar och att den gör en excentrisk sliprörelse får man en hög avverkning med

Läs mer

HERU 90 T HERU 90 T.

HERU 90 T HERU 90 T. HERU 90 T HERU 90 T Väggmodell med toppanslutning. Konstruerat för till och frånluftsventilation med energiåtervinning s.k. FTX. Lämplig för installation i lägenheter, småhus, kontor och andra lokaler

Läs mer

Instruktion BASIC Roterande värmeväxlare BCVA, storlek 004 055

Instruktion BASIC Roterande värmeväxlare BCVA, storlek 004 055 Instruktion BASIC Roterande värmeväxlare, storlek 004 055 1. Allmänt värmeåtervinnare är en roterande värmeväxlare med hög temperatur- och fuktverkningsgrad. Värmeväxlaren arbetar med en verkningsgrad

Läs mer

Vertical Wind. Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk.

Vertical Wind. Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk. Vertical Wind Vertical Wind kan idag offerera nyckelfärdiga 200kW system i parker om 1-5 vindkraftverk per ställverk. Det första 12kW kraftverket startades i December 2006 vilket var startskottet för kommersialiseringen

Läs mer

Trädgårds- och skogsverktyg 2011-2012

Trädgårds- och skogsverktyg 2011-2012 Trädgårds- och skogsverktyg 2011-2012 Tillbehör: ELM3310 ELEKTRISK GRÄSKLIPPARE ELM3710 ELEKTRISK GRÄSKLIPPARE Motor 1100W Klippbredd 33cm Gräsklippare med elmotor för små gräsmattor. ELM3310 tar liten

Läs mer

Asynkronmotorn. Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden

Asynkronmotorn. Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden Asynkronmotorn Asynkronmotorn Den vanligaste motorn i industrin Alla effektklasser, från watt till megawatt Typiska användningsområden Fläktar Pumpar Transportband Verktygsmaskiner Asynkronmotorns elanvändning

Läs mer