Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången"

Transkript

1 Röster om Mälarsjöfarten den dolda tillgången

2 Mälarsjöfarten den dolda tillgången Regional tillväxt kräver moderna kommunikationer och logistiklösningar som möjliggör effektiva och hållbara transporter. Mälardalen är en av Europas viktigaste tillväxtregioner och redan idag är landinfrastrukturen hårt ansträngd. Expansionen de närmaste åren kommer att medföra ännu större trängsel på vägar och järnvägar. Följderna blir att gods inte kommer fram i rätt tid och att arbetspendlare missar stora delar av sin arbetsdag, med stora kostnader för företagen och samhället som följd. Mälarsjöfarten har inga kapacitetsproblem. Vattenvägarna ligger tillgängliga och klara för skeppning av stora volymer gods. Mälarsjöfarten behövs för företagens transporter, men också för att avlasta väg och järnväg så att persontrafiken och pendlingen ska fungera. Fördelar med Mälarsjöfart Mitt i expansiv tillväxtregion Hög kapacitet utan köer Hållbara transporter 15 mil in i landet Ett fartyg som idag anlöper Västerås och Köpings hamnar motsvarar cirka 200 lastbilar. Efter upprustningen av slussen i Södertälje kan fartygen lasta 300 lastbilars volym. Mälarlogistik Mälarsjöfarten behöver utvecklas i takt med den ökande efterfrågan på godstransporter. Därför driver Handelskammaren Mälardalen i samarbete med ett 15-tal företag näringslivsgruppen Mälarlogistik. I gruppen ingår både företag som behöver hållbara transporter för sitt gods och företag som kan möjliggöra transporterna. Förbättrade möjligheter att transportera gods på Mälaren stärker näringslivet i regionen.

3 Mälarsjöfarten är en hållbar satsning Per Kågeson Professor i miljösystemanalys vid KTH På lite längre sikt tror jag förutsättningarna och möjligheterna är goda för Mälarsjöfarten. Sjöfarten är på väg att bli renare och trängseln på vägar och järnväg ökar kontinuerligt. Dagsläget är dock svårbedömt i och med att sjöfarten kommer fördyras när den tvingas ta ansvar för luftutsläppen och samtidigt får fartygen betala för höga farledsavgifter för sin infrastruktur. De landbaserade transportsätten behöver nästan inte betala någonting för vägar och banor. Sjöfarten har hamnat i en svår situation och jag anser att politikerna behöver se över dess villkor. De samhällsekonomiska och miljömässiga fördelarna med transporter sjövägen är flera. När fartygen blivit renare blir sjötransporter ett miljövänligt och energisnålt sätt att transportera gods. Sjön kan avlasta väg och järnväg så att vi inte behöver miljardinvestera i landtransporter och då främst i järnvägsnätet. Idag är den svenska hamnverksamheten väldigt fokuserad på Göteborg. Med en sjö- fartssatsning på Mälaren och Östersjökusten får vi bättre balans och slipper frakta gods kors och tvärs över landet. Tillväxten i Mälardalen skapar förutsättningar för alternativa logistiklösningar i Mälarhamnar som ligger centralt för många kunder och leverantörer. Spelreglerna spelar stor roll. Att inte Sverige har implementerat EU:s regelverk för inre vattenvägar är ett hinder för transportökning på Vänern och Mälaren. En annan regel som missgynnar sjöfarten är att man av gammal hävd tar ut hamnavgifter för både ankommande stora fartyg och utgående feederbåtar. En avgift som inte lastbilar och tåg behöver betala när de hämtar gods i hamnarna. Detta gör att ägare av gods som kommer med fartyg till exempelvis Norvik utanför Nynäshamn har ekonomiska incitament att lasta om till landtransporter i stället för till ett annat fartyg som kan gå in i Mälaren. Sjön kan avlasta väg och järnväg så att vi inte behöver miljardinvestera i landtransporter och då främst järnvägsnätet. INRE SJÖTRANSPORTER Europa genomför stora satsningar på inrikes sjötransporter av gods. Om Sverige ansluter sig till EU:s regelverk Inland Waterway Transport System så undanröjs ett hinder för ökade transporter på de svenska insjöarna. Då sänks kostnaderna för de inrikes sjötransporterna och inlandssjöfarten ges möjligheter att utvecklas. Tillväxten i Mälardalen skapar förutsättningar för alternativa logistiklösningar i Mälarhamnar som ligger centralt för många kunder och leverantörer.

4 Sjöfarten är avgörande för vår verksamhet Jan Gånge VD, Cementa Sjöfarten är väldig viktig för oss. Skälet till det är att vår huvudfabrik ligger i Slite på Gotland, medan vår marknad främst finns på fastlandet. Vi försörjer stora delar av vår kundkrets genom sjöfarten från Gotland via depåsystem på land till köpare. Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transport sätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande. Som bevis på hur kostnadseffektivt det är att transportera stora godsvolymer över vattnet, så kan nämnas att när vi exporterar cement till USA kan det för kunden vara billigare att köpa cement från Slite än att köpa det inhemskt i USA. Cementa Cementa är ett av Sveriges största byggmaterialföretag och ingår i den internationella koncernen HeidelbergCement. Företaget tillverkar cement och säljer det i bulk/lösvikt. Tillverkningen sker bland annat på Slite där det finns god tillgång på det för cementtillverkning viktiga råmaterialet kalksten. Vi försörjer stora delar av vår kundkrets genom sjöfarten.

5 Ett viktigt komplement till ABB:s landtransporter Ett pris- och miljömässigt bra transportsätt Mats Holmberg Head of Public Affairs, ABB Peder Bjärud Logistikchef, Surahammars Bruk Mälarsjöfarten är viktig för ABB ur många aspekter. Den utgör ett bra komplement till våra bulk- och tunga transporter på väg och järnväg. Skulle vi kunna få in oceangående fartyg till Västerås hamn direkt så försvinner ett led i transportkedjan, vilket innebär lägre kostnader och ökad konkurrenskraft för oss. Ett välplanerat och effektivt logistiknät är oerhört viktigt för oss. Både för att klara de kundkrav vi har som leverantör och att vi får punktliga leveranser från våra underleverantörer. Hur sjöfarten kommer att påverka våra transportval i framtiden är svårt att säga i dagsläget. Helt klart är dock att vi ser Mälarsjöfarten som ett viktigt komplement även i framtiden. Samtidigt som sjöfarten kan avlasta landtransporter så får vi ökade möjligheter att leverera i tid och nära kund. Mälaren är i nuläget vår huvudsakliga transportväg, både in till och ut från vår produktion i Surahammar. Årligen skeppar vi in cirka ton råmaterial till Västerås. Den stora fördelen med sjötransporter för vår del är ett fördelaktigt tonpris. Sedan är det ett miljömässigt bättre val jämfört med lastbil. Vi ser Västerås hamn som en mycket viktig punkt för vår fortsatta utveckling, med förhoppningar om ökad export till Europa och världen. Därför tycker jag satsningarna och initiativen kring Mälarsjöfarten är riktigt bra. Min känsla är att sjöfarten på våra inre vattenvägar måste göras mer konkurrensneutral. Som exempel finns det ingen motsvarighet till sjövägens lotsavgifter på landbaserade transportalternativ. Samtidigt som sjöfarten kan avlasta landtransporter så får vi ökade möjligheter att leverera i tid och nära kund. abb ABB är ledande inom kraft- och automationssystem. Företagets lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. Koncernens bolag verkar i runt 100 länder och har ungefär medarbetare. ABB har omfattande verksamhet i bland annat Västerås och Ludvika. surahammars bruk Surahammars Bruk AB tillverkar elektroplåt som huvudprodukt och exporterar 85 procent av volymen. Företaget har 125 anställda och är en del av Tata Steel Europ plc. Den största kundgruppen är tillverkare av motorer och generatorer världen över. Årligen skeppar vi in ca ton råmaterial till Västerås. Hälften av den volymen exporterar vi sedan sjövägen till våra kunder.

6 1 fartyg = 300 lastbilar Väger man samman de externa kostnaderna som uppstår i form av slitage och nedbrytning av anläggningen, CO2-utsläpp, luftföroreningar och olyckor för de olika transportslagen per godsenhet eller lastbärare, så är sjöfarten ett av de bästa alternativen redan idag.

7 Mälarsjöfarten en kostnadseffektiv väg utan köer En trygg och säker vattenväg finns redan på plats Niklas Elm Inköpschef Nordkalk och pendlare Att bo i Stockholm och jobba i Köping kräver planering. Och tålamod. Väljer jag fel tidpunkt till och från Stockholm så tar bilköandet rejält med tid, för mycket fordon för befintligt vägnät helt enkelt. Kan vi minska trafiken och då inte minst den tunga trafiken så ökar säkerheten på vägarna. Dessutom minskar miljöpåverkan i form av mindre buller, vägslitage och avgaser. Som pendlare märker jag hur trång sektor Stockholm är vägtrafikmässigt. En satsning på kostnadseffektiva sjötransporter som avlastar den tunga trafiken runt Stockholm skulle förbättra situationen för många. En värdefull samhällsinsats för ett fortsatt expansivt näringsliv, för boende och för mig som pendlare. Kan alla beslutsfattare, branschaktörer och intressenter enas om smarta lokala logistikkedjor med alternativa färdsätt, så kommer näringslivet kring Mälardalen få ökad konkurrenskraft. Stefan Stenström Sjökapten på Kalkvik Fördelen på sjön är att man slipper köer, det finns gott om plats sjövägen. Säkerheten och leveransförmågan är dessutom god. Mälarens farleder och lotsverksamhet när vi går in och ut fungerar bra. Jag tror på Mälarsjöfarten som ett långsiktigt och hållbart transportsätt nya motorer och bränslen kommer göra fartygen än mer miljövänliga i framtiden. Toni Sakeus Lots Sjöfartsverket Godstransporter sjövägen är ett resursnålt alternativ. Produkterna blir billigare för slutkund, speciellt om farleder och hamnar tillåter rederierna att gå med större laster. Ett fullastat fartyg minskar trafik och miljöbelastning på vägarna avsevärt. Med tanke på den planerade gruvnäringen i Bergslagen så har jag stora förhoppningar om en ökad trafik på Mälaren. En satsning på kostnadseffektiva sjötransporter som avlastar den tunga trafiken runt Stockholm skulle förbättra situationen för många. nordkalk Nordkalk är Nordeuropas ledande tillverkare av högklassiga kalkstensbaserade produkter. I företagets anläggning i Köping bränns kalksten i en 150 meter lång roterugn. Stenen som används kommer främst ifrån egen täkt på Gotland, men även sten från Norge och Frankrike används. Mälarsjöfarten Mälardalens nuvarande och kommande stora kapacitetsbrister på land kommer inte under överskådlig tid att kunna byggas bort. Samtidigt förutses en kraftig ökning av både gods- och persontransporter. Sjöfarten är ett bra alternativ och vattenvägen finns på plats, klar att användas. Fördelen på sjön är att man slipper köer, det finns gott om plats sjövägen. Säkerheten och leveransförmågan är dessutom god.

8 Mälarsjöfarten bidrar till en samhällsekonomisk helhet Mälardalen är en av Europas viktigaste tillväxtregioner. Befolkning såväl som näringsliv växer stadigt. Det kräver en väl fungerande infrastruktur. Mälarsjöfarten har en outnyttjad kapacitet som kan avlasta de hårt belastade väg- och järnvägssystemen i Mälardalen. Förbättrade möjligheter att transportera gods till och från regionen stärker näringslivet och främjar tillväxten. Handelskammaren Mälardalen och näringslivsgruppen Mälarlogistik anser att: 1. Inlandssjöfarten ska finnas med som en central del av samhällets logistik-, transport- och infrastrukturplanering. 2. EU:s regler för Inland Waterways behöver skyndsamt införas i Sverige för att få ner kostnaderna för de inrikes sjötransporterna och ge inlandssjöfarten möjligheter att utvecklas. 3. Grundstrukturen för lots- och farledsavgifter ska ses över och ett nytt avgiftssystem för infrastrukturen tas fram som ger konkurrensneutralitet mellan trafikslagen. 4. Det behövs ett samlat grepp på lokal, regional och nationell nivå kring planering, utbyggnad och investeringar i och kring hamnarna i Mälaren för att logistiken ska fungera. 5. Nödvändig upprustning i och kring hamnarna i Mälaren skyndsamt behöver göras för att underlätta överföring av gods mellan fartyg och tåg/lastbil. 6. Möjligheten för ett lotstorn i Södertälje som kan dirigera Mälarsjöfarten på distans ska utredas.

9 Produktion: Texttanken Mälarsjöfarten den dolda tillgången Vill du veta mer? Välkommen att kontakta Handelskammaren Mälardalen! Handelskammaren Mälardalen Trefasgatan Västerås Näringslivsgruppen Mälarlogistik : ABB, Cementa, Ernst Express, Ferrolegeringar, m4-gruppen, MPA Måleriproduktion, Mälarenergi, Mälarhamnar, Mälarplåt, Nordkalk, Surahammars Bruk, Thor Shipping & Transport, TransAtlantic, Yara samt Västerås Stad. Länsstyrelsen Västmanland stödjer näringslivsgruppens arbete.

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

Inrevattenvägar. Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar.

Inrevattenvägar. Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar. Inrevattenvägar Sveriges infrastruktur är överbelastad och kräver stora investeringar. Europa tittar på inrevattenvägar som en del av lösningen. Energieffektiva och billiga transporter. EUs vitbok och

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1miljard Ca 500 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter Rederi 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 32 fartyg 8

Läs mer

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i Blå Tillväxt är bra för miljön och skapar förutsättningar för nya arbetstillfällen. Branschorganisationen Svensk Sjöfart och fackföreningarna Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen arbetar tillsammans för

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1,4 miljarder Ca 700 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 30 st fartyg Rederi

Läs mer

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB

Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW. Henrik Källsson Erik Thun AB Göta Älvbron & EUs Regelverk för IWW Henrik Källsson Erik Thun AB Satsar på framtiden! Nybygge Alice & Helge Design & utvecking av Ferus Smit tillsammans med Erik Thun AB. Många förbättringar har gjorts,

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Remissvar: Förslag till beslut gällande avlysning av den allmänna farleden 901, i delar av Södertälje kanal samt sluss

Remissvar: Förslag till beslut gällande avlysning av den allmänna farleden 901, i delar av Södertälje kanal samt sluss Till: sjofartsverket@sjofartsverket.se Diarienummer: 17 03577 Remissvar: Förslag till beslut gällande avlysning av den allmänna farleden 901, i delar av Södertälje kanal samt sluss Inledning Handelskammaren

Läs mer

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet

Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg på det allmänna vägnätet YTTRANDE Vårt dnr: 2014-10-17 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Ulrika Appelberg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Tyngre fordon på det allmänna vägnätet samt Tyngre och längre fordonståg

Läs mer

Generella strategier: Innebär att:

Generella strategier: Innebär att: Strategierna och dess innebörd är en hjälp för att nå programmets mål. Det är var och en ansvar som arbetar direkt eller indirekt mot målen i programmet att följa strategierna. Generella strategier: 1.

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter

Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Jämförande studie över godstransporternas externa kostnader och avgifter Inge Vierth, VTI Seminarium Hur ska sjöfarten utvecklas i östra Mellansverige Västerås, 2 april 2014 Externa (marginal)kostnader

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart. Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter november 2016 Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth Konferens: Hållbara transporter 2016 10 november 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige: använda sjötransporter för att avlasta landinfrastrukturen

Läs mer

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea

Folkets hus 15 juni 2011. We expand the port capacity and will create the cleanest port in the Baltic Sea Folkets hus 15 juni 2011 Trelleborgs Hamn Ro-Ro specialisten Omsättning 2010: 201 msek Resultat efter finansiella post.: 20 msek Antal anställda: Direkt 120 Tonnage 2010: 10,8 mton Antal anlöp: 6 000 Verksamhetsområden:

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth, Victor Sowa, Kevin Cullinane, VTI Nationell konferens i transportforskning, Lund, 19 oktober 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige:

Läs mer

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF)

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm Samt: n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Göteborg 2016-03-11 Remissvar: Inriktningsunderlag inför

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 Mer än en miljon lastbilar passerar varje år Skåne på väg till och från andra destinationer - det blir tretton fordon i bredd genom hela Sverige. enom Skåne

Läs mer

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet Remissyttrande Datum 2017-11-21 Diarienummer: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: n.registrator@regeringskansliet.se, n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Synpunkter inom ramen för tidigt samråd enl miljöbalken för planerad utbyggnad av hamn i Nynäshamn, Norvikudden

Synpunkter inom ramen för tidigt samråd enl miljöbalken för planerad utbyggnad av hamn i Nynäshamn, Norvikudden Till Stockholm, 15 september 2005 SWECO VIAK AB Petra Carlén Box 34044 100 26 Stockholm Synpunkter inom ramen för tidigt samråd enl miljöbalken för planerad utbyggnad av hamn i Nynäshamn, Norvikudden Sammanfattning

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust-

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Stockholm Årsta Kombiterminal

Stockholm Årsta Kombiterminal Stockholm Årsta Kombiterminal Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Sveriges modernaste logistikcenter Strategiskt läge. Centralt i Stockholm Jernhusen Stockholm Årsta Kombiterminal Gods vill helst åka

Läs mer

Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik

Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik Stockholm 3 mars 2017 Infrastrukturminister Anna Johansson Näringsdepartementet Sjöfartsverket Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik En Godsstrategi ska tas fram under 2017 och som

Läs mer

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet Gemensamma prioriteringar för transportinfrastrukturen i sju län: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland. Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kustsjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust- och inlandssjöfarten

Läs mer

Hållbara transporter framtida möjligheter

Hållbara transporter framtida möjligheter Hållbara transporter framtida möjligheter 1 november 2017 Logistikdag Norr www.twitter.com/skogstransport Karolina Boholm, transportdirektör Skogsindustrierna https://www.instagram.com/karolinaboholm https://www.linkedin.com/in/karolinaboholm

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward.

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Hur kan trafiken på Vänern utvecklas och vad säger varuägarna? Inledning. Vad är Project WaterwaysForward? Vad är skillnaden på inlandssjöfart och kustsjöfart?

Läs mer

Järnvägsforum 2015-02-19 Sundsvall Catherine Kotake

Järnvägsforum 2015-02-19 Sundsvall Catherine Kotake TMALL 0141 Presentation v 1.0 Järnvägsforum 2015-02-19 Sundsvall Catherine Kotake 2 Hur ser bilden av Norrland ut? 3 Trafikslagsövergripande stråk För ett sammanhängande transportsystem Missing links Möjligheter

Läs mer

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand!

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Trafikverket är en statlig myndighet som ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Vi ansvarar

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013

Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet. Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Inge Vierth, VTI Sjöfartens miljöprestanda och bidrag till det hållbara transportsystemet Inge Vierth, VTI Sjöfartshögskolan Kalmar 12 november 2013 Internaliseringsgrader för gränsöverskridande godstransporter

Läs mer

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien?

Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Vill ni arbeta med transport och infrastruktur i Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom transport från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar transport över

Läs mer

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar. Stort nationellt

Läs mer

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift 1 (5) KONSEKVENSUTREDNING Stab Styrning och planering Handläggare, direkttelefon Sven Carlsson, +46721412665 2018-10-08 Dnr: 18-03417 Enligt sändlista Konsekvensutredning angående förslag till ändringar

Läs mer

Minnesanteckningar - Nätverksmöte för Infrastruktur och Logistik Arena (ILA)

Minnesanteckningar - Nätverksmöte för Infrastruktur och Logistik Arena (ILA) Minnesanteckningar - Nätverksmöte för Infrastruktur och Logistik Arena (ILA) Närvarande: 2016-09-14 Carola Alzén - Mälarhamnar Conny Petrén Västerås Marknad & Näringsliv Erik Hjalmarsson Thor Shipping

Läs mer

Hur betalar trafiken på järnväg, väg, vatten och i luft för sin infrastruktur idag? Jan-Eric Nilsson Professor i transportekonomi

Hur betalar trafiken på järnväg, väg, vatten och i luft för sin infrastruktur idag? Jan-Eric Nilsson Professor i transportekonomi Hur betalar trafiken på järnväg, väg, vatten och i luft för sin infrastruktur idag? Jan-Eric Nilsson Professor i transportekonomi Budgetsaldo vägtrafik 2014 Statens inkomster CO2+energiskatt diesel 17,5

Läs mer

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015 hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2015 Våra kontor Om Agility ÖRNSKÖLDSVIK 0660-26 60 60 STOCKHOLM - FLYG/SJÖ/TULL 08-578 881 00 STOCKHOLM - BIL 08-522 114 50 NORRKÖPING 011-440 41 00 JÖNKÖPING 036-30

Läs mer

Infram ger godset en röst 27 mars 2019

Infram ger godset en röst 27 mars 2019 Godstransporter i Sverige Krister Sandberg Infram ger godset en röst 27 mars 2019 Godsmängd per trafikslag 2016 Tusentals ton 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Inrikes Utrikes Totalt Sjöfart

Läs mer

5~H. Remiss av Godsstrategi för Stockholmsregionen. Bakgrund STOHAB Till Stockholms Hamn AB:s styrelse

5~H. Remiss av Godsstrategi för Stockholmsregionen. Bakgrund STOHAB Till Stockholms Hamn AB:s styrelse 5~H 5. STOHAB 2018-02-08 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Godsstrategi för Stockholmsregionen Bakgrund Ärendet Stockholms Hamnar har fått Stockholms Läns Landstings (SLL) Godsstrategi för Stockholmsregionen

Läs mer

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Patrick Juul Vice VD, Maersk Line Skandinavien Tidigare Operations Chef Maersk Scandinavien SCA koncernen SKF koncernen Maersk Line Världens

Läs mer

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen.

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen. 3. Kommunikationer MÅL det här vill kommunen uppnå Vägar: Vägar ska hålla en hög standard när det gäller trafiksäkerhet, utformning, tillgänglighet och miljöpåverkan. Planering ska ske så att störningar

Läs mer

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra:

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra: 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Jessica Cedergren REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Region Västmanland lämnar följande

Läs mer

Remissvar dnr

Remissvar dnr Remissvar dnr 16-00810 gällande Sjöfartsverkets förslag till ny modell för farleds - och lotsavgifter Lidköping, den 25 maj 2016 Definition Med begreppet Vi samt Vi i Vänerregionen, som det refereras till

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning. Bertil Skoog, (N2015/4305/TIF)

Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning. Bertil Skoog, (N2015/4305/TIF) SJÖFARTSVERKET Infrastrijkturenheten REMISSYflRANDE 1 (5) ~;O2.26 Handläggare, diroklielefon Ert datum Er beteckning Bertil Skoog, +46104784865 2015-11-30 (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Godstransportrådet Kombitrafiken Attityder och trender 2012 Godstransportköpare och Speditörer

Godstransportrådet Kombitrafiken Attityder och trender 2012 Godstransportköpare och Speditörer Godstransportrådet Kombitrafiken Attityder och trender 2012 Godstransportköpare och Speditörer Februari 2012 www.reagera.com INNEHÅLL OM UNDERSÖKNINGEN UNDERSÖKNINGSRESULTAT Transport-/Miljöpolicy Användande

Läs mer

Enheten för transportpolitik 226/2004 Kersti Karlsson Er referens: 103 33 Stockholm N2004/5404/TP. Remissyttrande

Enheten för transportpolitik 226/2004 Kersti Karlsson Er referens: 103 33 Stockholm N2004/5404/TP. Remissyttrande Näringsdepartementet Vår referens: Enheten för transportpolitik 226/2004 Kersti Karlsson Er referens: 103 33 Stockholm N2004/5404/TP 2004-10-19 Remissyttrande SOU 2003:39, Godstransporter i samverkan -

Läs mer

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 6. STOHAB 2017-10-17 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 Ärendet Stockholms Hamnar har tagit emot remissen av Förslag till nationell

Läs mer

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd 13 november 2013 En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Upplägg presentation

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

Godsstrategi - från mål till åtgärder

Godsstrategi - från mål till åtgärder Godsstrategi - från mål till åtgärder 1 Roadmap to a single European transport area Mål 2050 Ökad rörlighet med minskade utsläpp Inga fossildrivna fordon i städer 40% hållbara drivmedel för flyget 40%

Läs mer

Remissvar Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Remissvar Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Näringsdepartementet Branschföreningen Tågoperatörerna 103 33 Stockholm Box 555 45 n.registrator@regeringskansliet.se 102 04 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se SWEDTRAIN Diarienummer N2016-00179-TIF

Läs mer

Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE

Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE Norrköping, den 25 september 2013 Remissvar avseende nationell plan för transportsystemet Ert diarienummer N 2013/2942/TE Ovanstående ärende har remitterats till Östsvenska Handelskammaren, ÖHK. Vi är

Läs mer

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst

Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket. Vänersamarbetet. Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Trafikslagsövergripande Stråkstudie Vänerstråket Vänersamarbetet Bertil Hallman Långsiktig planering Samhälle region väst Slussled Göteborg Trollhättan Bakgrund: Slussar i Lilla Edet och Trollhättan som

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen

GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv. Summering av Länsstyrelsen GÖTA ÄLV- nya älvförbindelser i ett helhetsperspektiv Summering av Länsstyrelsen 13 dec 2012 Karin Slättberg Göta Älv - Miljövänlig transportled med stor kapacitet, och mycket mer. farled trafik längs

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN

YTTRANDE ANGÅENDE TRAFIKVERKETS INRIKTNINGSUNDERLAG INFÖR TRANSPORTINFRASTRUKTURPLANERING FÖR PERIODEN 2016-02-26 1 (5) Vår beteckning Dnr 55/2015 Er beteckning/diarienummer N2015/4305/TIF Yttrande Kontaktperson i detta ärende John Woxström Näringsdepartementet 070-936 07 99 n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin

Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin Bilaga 1: Utvärderingsöversikt/check-lista Monica Lundin 2010-09-29 Utvärderingsparameter Långsiktiga mål Metod Löpande dokumentation av aktiviteter/ utredningar /information i projektet Målen följs upp

Läs mer

Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten. Susanna Hall Kihl

Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten. Susanna Hall Kihl Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten Susanna Hall Kihl 2011 11 08 1 Definitionsfrågan Julborden Finlands, Danmarks, Englandsbåtarna Större kryssningsfartyg Bilfärjor (Färjerederiet är Sveriges

Läs mer

STRATEGISK AFFÄRSPLAN: HARGS HAMN AB

STRATEGISK AFFÄRSPLAN: HARGS HAMN AB STRATEGISK AFFÄRSPLAN: HARGS HAMN AB Antagen av styrelsen för Hargs Hamn AB, 2011 Hargs Hamn AB Banvägen 1, SE-742 50 Hargshamn. Tel: 0173-201 55, Fax: 0173-203 11. www.hargshamn.se Rekommenderad affärsinriktning

Läs mer

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering 2018-2029 SJU LÄN: STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTMANLAND, ÖREBRO, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND OCH GOTLAND

Läs mer

Lantmännen. Anders Jideklev. Koncernlogistikchef

Lantmännen. Anders Jideklev. Koncernlogistikchef Lantmännen Anders Jideklev Koncernlogistikchef Lantmännen Internrevision Styrelse Juridik Vd & koncernchef Strategi & affärsutveckling, FoU Ekonomi & Finans Varuflöde Human Resources Division Lantbruk

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen.

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion S1836 Motion till riksdagen 2018/19:1788 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

Järnvägslyftet. Bygg ihop Sverige

Järnvägslyftet. Bygg ihop Sverige Järnvägslyftet Bygg ihop Sverige 28 september 2017 2 3 Inledning Oavsett om man bor på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller i innerstaden ska man ha likvärdiga möjligheter att leva,

Läs mer

Gods- och industristråket!

Gods- och industristråket! E18 E2 E4 E2 Rv4 E22 Gods- och industristråket! Historisk trafikutveckling, totalt 15 E2 vid Alingsås E2 norr Mariestad 15 1 1 5 5 1992 1996 2 24 1993 1997 21 25 Rv 4 öster Ulricehamn 15 E4 norr om Gränna

Läs mer

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund

Syfte. Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna. Bakgrund Utbyggnad av Södertälje kanal och sluss samt Mälarfarlederna Anna Nylén Trafikverket/Sjöfartsverket Syfte Syftet med projektet är att förbättra sjösäkerheten och tillgängligheten i de allmänna farlederna

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Södertörnskommunernas yttrande angående Förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen

Södertörnskommunernas yttrande angående Förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen Ärende 8 Avsändare Södertörnskommunerna 2018-02-06 1 (4) registrator.trf@sll.se Södertörnskommunernas yttrande angående Förslag till godsstrategi för Stockholmsregionen Södertörnskommunerna (Botkyrka,

Läs mer

Hamnar en kommunal angelägenhet?

Hamnar en kommunal angelägenhet? Hamnar en kommunal angelägenhet? Hamnar är en del av infrastrukturen Järnväg och väg planeras av statliga myndigheter, hamnar av kommunala bolag Hamnar fungerar inte utan bra infrastruktur som ansluter

Läs mer

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010

hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 hållbarhet Agilitys miljöarbete under 2010 Om Agility Agility, ett företag med rötterna i marknader under utveckling, effektiviserar varuflödeskedjor i några av världens mest utmanande miljöer. Miljöpolicy

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet TMALL 0141 Presentation v 1.0 Svensk infrastruktur i det transeuropeiska transportnätet Europaparlamentet och Rådets förordning nr 1315/2013 om unionens riktlinjer för utbyggnad av det transeuropeiska

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING

SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING EN SMARTARE ENERGI SMARTA LÖSNINGAR FÖR EN HÅLLBAR ENERGIOMSTÄLLNING Ska vi klara omställningen till ett hållbart energi system behövs smarta lösningar. Inte en lösning, utan flera. Gas är en del av ett

Läs mer

Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar,

Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar, Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar, 2012-03-09 Regeringens mål Transportsektorn bidrar till att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan nås genom en stegvis ökad energieffektivitet i transportsystemet

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan

Regional transportinfrastrukturplan 1 (5) Stadsarkitektkontoret Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 Inledning Köpings kommun ligger centralt i Mälardalsregionen med städerna Västerås, Eskilstuna och Örebro på bekvämt avstånd. Det

Läs mer

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet Enheten för strategi och analys Marcus Smedman marcus.smedman@regionvarmland.se Förslag till yttrande REGIONSTYRELSEN Remissvar, Göteborgs stad, Trafikkontoret Dnr 1171/10; RV 2012-522 Datum 2012-11-22

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR

VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR VÄNERHAMN KOMPLETTA LOGISTIKLÖSNINGAR Skandinaviens mest centrala kusthamn KARLSTAD VÄNERHAMN AB är en av Sveriges största hamnaktörer med en årlig godsvolym motsvarande GRUVÖN KRISTINEHAMN cirka 3 miljoner

Läs mer