International Inner Wheel s sociala projekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "International Inner Wheel s sociala projekt"

Transkript

1 International Inner Wheel s sociala projekt Improving Girls`Education for Gender Equality Vangaindrano, Madagaskar Framgång för Flickors Utbildning trots svårigheter Sammandrag av Unicef Madagaskar Country Office Donor Progress Report 2 of 3 Improving Girl s Education for Gender Equality (Vagaindrano) Period: 10 juni juni UNICEF Madagaskar vill framföra sitt varma tack till UNICEF Danmark och till International Inner Wheel för deras ovärderliga stöd till den högre utbildningen (secondary school) på Madagaskar. Foto: UNICEF Översättning och sammandrag: Birgitta Svensson Hörby IWC, Sverige 20 okt.2011

2 Sammanfattning: Improving Girls Education in Madagascar Vid IW Christchurch Convention 2006 beslöts att anta UNICEF Global Girls Education Program som socialt projekt. Ett samarbete med UNICEF Danmark inleddes 2007 och projektet placerades på Madagaskar, närmare bestämt i distriktet Vangaindrano. Distriktet valdes på grund av den låga utbildningsnivån och den stora ojämlikheten mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Insamlade medel från IIW Övergripande mål enligt UNICEFs projektbeskrivning 2006/2007: Att förbättra flickors möjlighet att börja och fullfölja sin högstadieutbildning i Vangaindrano och verka för jämlikhet mellan könen. Resultat: Antalet flickor som börjat junior secondary school har ökat med 40% sedan 2010 och jämfört med 2008 med 80%. Kostnader för administration och utvärdering uppgår till knappt 6% av projektets totala kostnad.

3 Pilotprojekt UNICEF Madagaskars utbildningsprogram Improving Girl s Education for Gender Equity i skoldistriktet Vangaindrano är helt unikt och nydanande. Det är första gången som ett projekt på Madagaskar genomförs för att särskilt stödja flickors utbildning.. Projektet ger inte bara ekonomiskt stöd till utsatta hushåll utan arbetar också för att förbättra utbildningens kvalitet så att alla elever ska kunna fullfölja sin utbildning. Inför framtida utvärderingar kommer projektet att vara mycket viktigt som modell, ett pilotprojekt, då insatserna dels omfattar samtliga Junior Secondary Schools i distriktet och dels omfattar många stipendiater, flickor. Dokumentationen har dessutom varit mycket omfattande från projektets början.

4 Bakgrund Sociala och politiska svårigheter Projektet är förlagt till skoldistriktet i Vangaindrano, en avlägsen och fattig del i landets sydöstra del med starka patriarkaliska traditioner. Kvinnans status är låg. Hon får inte yttra sig offentligt och kan inte ärva land. Utbildningsnivån är mycket låg. Dubbelt så många pojkar som flickor går i skolan. Att bli bortgift före 14 års ålder är inte ovanligt. Tidiga graviditeter och tungt hushållsarbete gör att flickorna har svårt att fortsätta skolan. Kvinnomisshandel och barnprostitution är vanlig. Madagaskar är en ö-nation i Indiska oceanen vid Afrikas Östkust. Det är ett av världens fattigaste och minst utvecklade länder. Hälften av landets ca 20 miljoner innevånare är analfabeter och lever under existensminimum. 50% av befolkningen är barn under 15år. Mellan åren skedde en avsevärd ekonomisk och social utveckling av landet. Anslagen till utbildning för alla ökade och antal barn som började skolan ökade från ca två till ca fyra miljoner. Däremot hann man inte i fatt med utbildningen på högstadie- och gymnasienivå. På våren 2009 inträffade en militärkupp med en övergångsregering, som inte erkänts av det internationella världssamfundet. Detta har fått till följd att lånen har frysts och den allmänna ekonomin, likaväl som anslagen till sjukvård och utbildning har starkt försämrats. Anslagen till utbildning minskade med 25% och förväntas sjunka än mer kommande år. På grund av dålig transparens i statens finanser försvåras planering av verksamheten och på grund av drastiskt höjda skolavgifter minskar antalet barn som börjar skolan. Vaccinationsprogrammet har reducerats med 40%. De flesta av hjälporganisationerna har lämnat landet. Ett fåtal fortsätter oavbrutet sin verksamhet, bland annat UNICEF.

5 Mål Övergripande mål enligt UNICEFs projektbeskrivning 2006/2007 Att förbättra flickors möjlighet att börja och fullfölja sin högstadieutbildning i Vangaindrano och verka för jämställdhet mellan könen. Det viktigaste målet, att öka antalet flickor på högstadiet, är direkt kopplat till vad som händer på lägre stadier. Därför föreslås två olika insatser : 1. Öka antalet flickor som börjar och fullföljer primary school. Finansieras av UNICEF Madagascar Country Program. 2. Öka antalet flickor som börjar och fullföljer lower secondary school. Finansieras av Inner Wheel och UNICEF Danmark. Specifika mål att uppnå - Minst flickor från utsatta familjer får särskilt stöd. - Minst pojkar och flickor får högstadieutbildning med utbildade lärare i en förbättrad skolmiljö, rent vatten, separata toaletter, hälsovård och ett mål mat om dagen. - Storasyster-Lillasysters mentorprogram ska nå 5000 flickor i primary school och också införas i secondary school. - 90% av skolorna ska med bättre utbildade lärare väsentligt minska avhoppen. - Hela projektet ska omfatta barn som får undervisning av bättre utbildade lärare i en förbättrad skolmiljö

6 Aktiviteter För att nå dessa mål krävs en förändrad attityd till flickors utbildning i samhället. Detta arbete tar tid och måste pågå kontinuerligt. De insamlade medlen till Flickors Utbildning på Madagaskar finansierar nu följande: Samhällsinformation Man kan se två huvudorsaker till att så få flickor fullföljer sin skolutbildning i Vangaindrano, nämligen fattigdom och diskriminering av flickor och kvinnor. Regionen är en av de allra fattigaste och domineras av gamla patriarkaliska traditioner. Flickors utbildning, speciellt på högre stadier, anses oväsentlig, då de snart blir bortgifta och omhändertagna av sina män. För att projektet ska lyckas är arbetet med att förändra dessa attityder oerhört viktigt. Det är ett svårt arbete som kräver tålamod och kontinuitet. Följande informationsmaterial har producerats för att sprida information om flickors situation i familj och samhälle och betydelsen av deras utbildning: - broschyr till tonårsflickor om deras roll i samhälle och familj. - broschyr till lärare och skolledning om flickors situation i familj, skola, och samhälle - broschyrer och affischer till allmänheten om flickors situation i skolan radioprogram (á tre minuter) om vikten av flickors utbildning - video om flickors svårigheter att nå högre utbildning och deras behov av goda kvinnliga förebilder.

7 Detta material kommer inte bara att användas i Vangaindrano utan spridas till andra skoldistrikt med liknande problematik. Konsulter från UNICEF har använt mycket tid i skolorna för att diskutera och samtala med pojkar och flickor, lärare och föräldrar om flickornas undervisningssituation. Under dessa samtal lyckades flickorna själva inte bara analysera sina problem utan också komma på förslag till lösningar. Ekonomiskt stöd till särskilt behövande flickor När hushållens resurser är begränsade är det få föräldrar i Vangaindrano, som prioriterar flickors skolgång, speciellt inte på nivån över primary school.för att öka flickornas möjligheter att fortsätta i secondary school har man tillsammans arbetat fram ett antal viktiga åtgärder: ekonomiskt stöd, stipendier, hjälp med transporter, tex. cyklar, till och med båtar., plats på elevhem. En byggnadsspecialist från UNICEF har tagit fram en lågbudgetmodell för elevhem till särskilt behövande flickor. För skötseln av dessa elevhem har samarbete etablerats med NGO Caritas i Farafangana. För närvarande planeras sådana elevhem vid tre junior secondary schools. Sport I Madagaskar har flickor både i skolan eller i samhället mycket få möjligheter att delta i idrottsaktiviteter. Förutom att idrottsutövandet ger fysiskt välbefinnande och självkänsla ger det möjlighet att träna såväl ledarskap som samarbete. Flickorna får lära sig att organisera, bilda egna lag och lägga upp turneringar.

8 Förbättring av skolmiljön För att projektet ska nå framgång är det viktigt att arbeta tillsammans med lokalbefolkningen. Tillsammans hjälper man till att förbättra skolmiljön, att bygga nya klassrum, att måla och renovera nedslitna lokaler och anlägga idrottsplaner. Alla skolor ska ha tillgång till rent vatten och separata toaletter. Detta är speciellt viktigt för tonårsflickor. Bibliotek kommer succesivt att byggas upp och böcker att inköpas. Tillsammans med eleverna har man anlagt skolträdgårdar för att dels använda skördarna till den egna skolmaten och dels för att lära ut trädgårdsskötsel. Överskottet säljs och inkomsterna används av en skolkommitté. Också andra kommuner har på eget initiativ börjat rusta upp sina skolor, måla nedslitna klassrum och anlägga planer för idrottsaktiviteter. Fortbildning av lärare, skolledning och föräldrar Det valda distriktet har en stor mängd lärare från närsamhället, som är anställda och betalade av lokalbefolkningen. De har oftast varken någon pedagogisk utbildning eller tillgång till pedagogisk handledning. Detta orsakar många avhopp och många av eleverna måste gå om klasser. För att förbättra inlärningsprocess och resultat föreslås i projektet handledare, som arbetar tillsammans med lärarna i klassrummen, in-service teacher training. Särskilt stöd ges till rektorer och skolledning för att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter, som ger förbättrade studieresultat. Livskunskap Risken är stor att tonårsflickor hoppar av skolan. Ämnet livskunskap ger flickorna kunskap om sina rättigheter och hjälper dem att tänka konstruktivt för att nå sina mål. Rollspel, praktiska övningar och öppna diskussioner om viktiga ämnen stärker deras möjligheter att stå emot tryck från vänner, familj och samhälle, när det gäller tidiga sexuella relationer och äktenskap, sexuellt våld och droger. Det är mycket viktigt för dessa flickor att få kvinnliga förebilder att se upp till, så att de trots många svårigheter kan hålla mod och motivation uppe för att fortsätta sin utbildning. Det tar tid och är svårt att förändra människors föreställningar, speciellt när det gäller kön.

9 RESULTAT Resultat: Period Antal flickor som började junior secondary school har på dessa två år ökat med 40%. Räknat från 2008 är ökningen t o m 80%. Antal junior secondary schools har ökat från 20 till 35. Antal elever i secondary schools har ökat från till Antal flickor i secondary schools har ökat från till Antal stipendier till särskilt utsatta flickor enligt projektbeskrivningen Detta beräknas nu vid projektets avslutande bli Det totala antalet barn i primary school har ökat från till barn. Detta resultat visar på en enorm möjlighet för kvinnor och flickor i Vangaindrano att i framtiden få leva i ett mer jämlikt samhälle, där deras rättigheter respekteras. Detta leder till ekonomisk tillväxt, lägre barnadödlighet, friskare mödrar och en friskare befolkning.

10 TACK Educating girls educates nations Unicef är den enda organisation på Madagaskar som arbetar med frågor som rör flickor och deras möjlighet till utbildning. Tack vare stödet från Inner Wheel och den danska nationalkommittén har UNICEF Madagaskar fått möjlighet att genomföra detta storskaliga projekt för att förbättra flickors möjlighet till fortsatt utbildning i ett av Madagaskars fattigaste och mest otillgängliga distrikt. Expression of Thanks UNICEF Madagascar would like to express their sincere thanks to the Danish National Committee and Inner Wheel for their generous contribution, which is providing essential support to the post-primary education sector in Madagascar. UNICEF also wishes to thank their education programme partners for their effective collaboration as part of the project.

11

INNER WHEEL och UNICEF

INNER WHEEL och UNICEF Från Flickorna i Madagaskars Regnskogar till Flickorna bland Bolivias Bergsindianer INNER WHEEL och UNICEF Tillsammans igen 2009-2012 för Flickors Utbildning MÅL: Att öka möjligheterna till en god grundskoleutbildning

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn

Läs mer

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning.

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. Frågor & Svar Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. INNEHÅLL Varför sprider Plan en film om flickors rätt till utbildning? Är det Plan som står bakom Girl Rising? Hur jobbar Plan med

Läs mer

Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt

Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt Partnerskap SvEO = Svensk enskild organisation LEO = Lokal enskild organisation Mål och aktiviteter Målgrupper Indikatorer och baslinjevärden

Läs mer

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

temarapport minioritet

temarapport minioritet för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Dennis Sabangan 2016 temarapport minioritet Tillsammans gör vi skillnad! Mangyan och Moken är namnen på två av minoritetsbefolkningarna

Läs mer

Skolfadder Skolfadder Plans arbete Projektexempel

Skolfadder Skolfadder Plans arbete Projektexempel Skolfadder 2014 Skolfadder Plans arbete Projektexempel Skolfadder Tack för ditt stöd som Skolfadder! I följande rapport kan du läsa om hur du bidragit till Plans arbete för barns rätt till utbildning.

Läs mer

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år.

INLEDNING. förtryckande maktstrukturerna som kvinnor har levt under i många år. HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året varit med och stöttat våra

Läs mer

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum!

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! 1 UNICEF/Nepal/2012 tillsammans skapar vi en bättre värld Från och med nu genomförs Operation Dagsverke i samarbete med UNICEF. Tillsammans

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Stöd döttrar till sjuksköterskor som dött i HIV/AIDS SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Vårdförbundet och SSF stöder ICNs (1) och FNIFs (2) delprojekt Girl-Child

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Moçambique. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Moçambique Landinfo 2017 Om Moçambique Moçambique är ett land på Afrikas södra östkust. Landet var tidigare en portugisisk koloni och genomled ett frihetskrig och ett blodigt inbördeskrig

Läs mer

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya -

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - - The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - BaseCamp Foundation Masai Mara Masai Mara i Kenya är en mycket speciell plats, med en vild och vacker natur, ett oerhört rikt djurliv och lokalbor som strålar

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Ungdomar spela bordtennis utanför det nybyggda biblioteket i Siem Reap. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Arbetsplan. Läsåret Myrsjöskolan, Nacka kommun. Vår vision

Arbetsplan. Läsåret Myrsjöskolan, Nacka kommun. Vår vision ! Arbetsplan Läsåret 2017-2018 Myrsjöskolan, Nacka kommun Vår vision Myrsjöskolan ska vara en skola dit alla går med glädje både elever och personal; en skola som eleverna lämnar optimalt rustade både

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN

Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Foto: Kalle Segebäck SOS BARNBYAR CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN Centralafrikanska republiken är ett av de fattigaste länderna i världen. 63 procent av befolkningen lever på

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Prioriterade avsnitt i Skolplanen för gymnasiet 4 2.1 Lärande och utveckling 4 2.2 Kommunikation och

Läs mer

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN

GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS-EG-FÖRSAMLINGEN Utskottet för sociala frågor och miljö 2 oktober 2003 ARBETSDOKUMENT om fattigdomsrelaterade sjukdomar och reproduktiv hälsa i AVS-länderna inom ramen för

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv De tre husen i Awoyo är nästan färdigställda, i alla fall på utsidan. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni stödjer framtidens barnby! 2018 är andra året för

Läs mer

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Bangladesh. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Bangladesh Landinfo 2017 Om Bangladesh Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade länder med mer än 1 000 invånare per kvadratkilometer. Den fattiga nationen trängs i ett stort deltalandskap

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Brunna förskola Läsåret 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan.

Obs I den här handledningen har vi samlat alla uppgifter knutna till denna film. Vill du se den med annan layout kan du klicka på länkarna nedan. Min första kärlek DOKUMENTÄR BERÄTTELSE Min första kärlek handlar om förälskelse, flirt och de första trevande stegen i ett förhållande. Berättelsen som utspelar sig i Bagdad visar också vilka olika utgångslägen

Läs mer

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB

Global Grant Lifidzi ett samarbete mellan Rotary och FFBB ett samarbete mellan Rotary och FFBB Jordbruks- och sanitetsprojekt för ökad växtproduktion och förbättrade sanitära förhållanden i Lifidzi, Angoniadistriktet, Teteprovinsen i norra Mocambique. Lifidzi

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA

GLOBALA FAKTA OM LÄSFÖRMÅGA 10 GLOBALA FAKTA OM I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Det finns ungefär 800 miljoner vuxna som inte kan läsa i världen 1 KÖNSFÖRDELNINGEN BLAND VUXNA ANALFABETER ANDELEN ANALFABETER

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Sida 1 (8) 2019-01-15 Lindeparkens gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Sida 2 (8) Verksamhetsform som omfattas av

Läs mer

HÅLLBARHET SOM DET MEST CENTRALA FÖR HÖG KVALITET I FÖRSKOLAN INGRID PRAMLING SAMUELSSON GÖTEBORGS UNIVERSITET

HÅLLBARHET SOM DET MEST CENTRALA FÖR HÖG KVALITET I FÖRSKOLAN INGRID PRAMLING SAMUELSSON GÖTEBORGS UNIVERSITET HÅLLBARHET SOM DET MEST CENTRALA FÖR HÖG KVALITET I FÖRSKOLAN INGRID PRAMLING SAMUELSSON GÖTEBORGS UNIVERSITET SDG målen 4.2 att 2030 försäkra att alla flickor och pojkar har tillgång till god kvalitet

Läs mer

Sirkkala skolas plan för likabehandling

Sirkkala skolas plan för likabehandling Sirkkala skolas plan för likabehandling Inledning En jämställd och jämlik verksamhetskultur i skolan främjar allas delaktighet. Oberoende av kön eller andra personliga egenskaper behandlas alla lika. Enligt

Läs mer

Läsårsplan i Samhällskunskap år 6-9, Ärentunaskolan

Läsårsplan i Samhällskunskap år 6-9, Ärentunaskolan Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar

Läs mer

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola?

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola? Frågorna 1 7 ska besvaras utifrån ett specifikt barn och avse barnets nuvarande förhållanden. På enkätens framsida framgår vilket barn svaren ska gälla. 1 I vilken skolform/vilket program går barnet på

Läs mer

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen

Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Att arbeta med identitets-, sexualitets- och jämställdhetsfrågor inom naturorienterande ämnen Ett urval ur ämnesplaner för grundskolans tidigare år NO åk 1-3: Människans kroppsdelar, deras namn och funktion

Läs mer

TEMARAPPORT FLICKAFADDER

TEMARAPPORT FLICKAFADDER TEMARAPPORT FLICKAFADDER Tack för att du är Flickafadder och bidrar till Plan Internationals insatser för flickors rättigheter! Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen.

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR Fråga 1 Nedanstående fråga omfattar ett antal påståenden som förekommit i debatten om den svenska skolan. I vilken instämmer Du i vart och ett av dem? Påståenden

Läs mer

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Antaget av kommunfullmäktige Mariestad 2015-05-25 Sida: 2 (7) Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 90/15 Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Utbildningsförvaltningen

Utbildningsförvaltningen LÄROPLAN I FÖRSKOLAN 2.3 BARNS INFLYTANDE Arbetslaget ska: verka för att flickor och pojkar får lika stort inflytande över och utrymme i verksamheten, och förbereda barnen för delaktighet och ansvar och

Läs mer

Indien, Khajuri Kalan

Indien, Khajuri Kalan Indien, Khajuri Kalan Återrapport 2/2018 Nyrenoverat familjehem i barnbyn. Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn och unga i Khajuri Kalan! Den ekonomiska situationen i Indien

Läs mer

Relationer i centrum för ett lyckat lärande. Helena Colliander

Relationer i centrum för ett lyckat lärande. Helena Colliander Relationer i centrum för ett lyckat lärande Helena Colliander Sudan Sudan Ett konfliktfyllt land Inbördeskrig i över 20 år landet delas (juli 2011) Många stamkonflikter i gränstrakterna mellan Sudan och

Läs mer

Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap

Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap Mångfald och tolerans i ert Atlas förberedande besök/partnerskap Den Globala Skolan Teskedsorden - Camilla Nagler - Teater med Ninja och Patrik - Christer Mattsson Frågor & funderingar Vad är Latinamerika?

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod

Effektrapport 2014. En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Effektrapport 2014 En del av FRII:s, Frivilligorganisationernas Insamlingsråds, kvalitetskod Hej! Det här är Barnfondens andra effektrapport och vi är glada att du tar dig tid att läsa den. I den här rapporten

Läs mer

Elevenkäten Rapport skapad :40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön. 1. Om mig. Årskurs 5 K 100,00% M 100,00%

Elevenkäten Rapport skapad :40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön. 1. Om mig. Årskurs 5 K 100,00% M 100,00% Elevenkäten 2009 - Rapport skapad 2009-11-25 11:40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön 1. Om mig Årskurs 5 K 100,00% M 100,00% Klass 5A 5B 5C K 29,03% 35,48% 35,48% M 41,18% 32,35% 26,47% Kön K M K

Läs mer

Presentation. Jan-Eric Ekberg. Enheten Idrottsvetenskap/Department of. Forskningsområde: Skolämnet idrott och. Biträdande enhetschef.

Presentation. Jan-Eric Ekberg. Enheten Idrottsvetenskap/Department of. Forskningsområde: Skolämnet idrott och. Biträdande enhetschef. Presentation Jan-Eric Ekberg Biträdande enhetschef Enheten Idrottsvetenskap/Department of Sport Sciences Malmö högskola/malmo University Forskningsområde: Skolämnet idrott och hälsa Skolämnet Idrott och

Läs mer

Brobyggare bidrar till nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden

Brobyggare bidrar till nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden Brobyggare bidrar till nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden Kristin Marklund Anna Gärdegård 4 okt 2018 IntegrationNorden.org Lärande exempel Forskning Nordiska möten 3 Enligt FN:s flyktingorgan

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hillared skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen och övriga pedagoger på skolan. Vår vision

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala situation - utbildning! Jag/Vi kommer presentera grunderna

Läs mer

Alla barn till skolan Schools for Africa

Alla barn till skolan Schools for Africa Alla barn till skolan Schools for Africa Lågstadium Printa ut de här anteckningarna skiljt. Du kan inte läsa dem från skärmen under diaförevisningen! Instruktioner F5 = börja diaförevisning = gå framåt

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Arbetsplan. Läsåret Myrsjöskolan, Nacka kommun. Vår vision

Arbetsplan. Läsåret Myrsjöskolan, Nacka kommun. Vår vision Arbetsplan Läsåret 2016-2017 Myrsjöskolan, Nacka kommun Vår vision Myrsjöskolan ska vara en skola dit alla går med glädje både elever och personal; en skola som eleverna lämnar optimalt rustade både kunskapsmässigt

Läs mer

Redo för Operation Dagsverke?

Redo för Operation Dagsverke? Redo för Operation Dagsverke? unicef.se/operationdagsverke 1 UNICEF/TANZANIA/2014 UNICEF/MOÇAMBIQUE/2013 En dag för dig kan förändra hela livet för någon annan! 2 Var med och fyll Tanzanias skolbänkar

Läs mer

Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor

Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor Plan för jämställdhet och likabehandling i Närpes stads skolor Uppgifter i anslutning till planen Central författningsgrund: Lag om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) Lag om ändring av lagen

Läs mer

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun

Idekulla skola. Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Idekulla skola Ungdomsstyrelsens LUPP-undersökning av högstadieskolor i Tingsryds kommun Vad är LUPP? En elektronisk enkät. Genomförd med ungdomar på högstadiet och gymnasiet ht 2010. Beställd av Tingsryds

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal

LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal Stora Vallaskolan 2008 LIKABEHANDLINGSPLAN för elever och personal avsedd att FRÄMJA barns och elevers lika rättigheter FÖREBYGGA och FÖRHINDRA diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:257 Thomas Åkerblom 016-710 22 96 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion att upprätta

Läs mer

För ett jämställt Dalarna

För ett jämställt Dalarna För ett jämställt Dalarna Regional avsiktsförklaring 2014 2016 Vi vill arbeta för...... Att förändra attityder Ett viktigt steg mot ett jämställt Dalarna är att arbeta med att förändra attityder i länet,

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ

Togo Atakpamé. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 TOGO ATAKPAMÉ Togo Atakpamé Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Ett av klassrummen i en skola i Atakpamé. Foto: Peter Kaeser Tack för att ni ger barn och unga en bättre framtid! SOS Barnbyars projekt i Atakpamé fortskrider

Läs mer

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 7-9 Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2011- Senast reviderat 2008-03-31 Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Örnens förskola www.katrineholm.se Förskolan Örnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet

Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet KÅSAN I UR OCH SKUR AB Likabehandlingsplan inklusive handlingsplan för jämställdhet Mål: En förskola utan kränkande behandling Vad är kränkande behandling? Gemensamt för all kränkande behandling är att

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

Öka andelen som fullföljer sin skolgång att ta sig från policy och forskning till praktik

Öka andelen som fullföljer sin skolgång att ta sig från policy och forskning till praktik Öka andelen som fullföljer sin skolgång att ta sig från policy och forskning till praktik En handbok för beslutsfattare, administratörer och pedagoger Forskning om studieavbrott 2014:2 Svensk titel: Öka

Läs mer

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn

Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Vi kan skapa en bättre värld för alla barn Det finns de som tror att det är omöjligt att förändra världen. Vi vet att det går och vi vet hur man gör. Över hela världen kämpar vi i regeringskorridorer,

Läs mer

Utvecklingen av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning i EU

Utvecklingen av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning i EU Utvecklingen av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning i EU Stockholm 2018-05-25 BERTH DANERMARK Professor emeritus Örebro Universitet berth@danermark.se Innehåll Statistik om följande förhållanden:

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna.

Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Sex och samlevnad en pusselbit i ämnesundervisningen Jämställdhet, sexualitet och relationer i de nuvarande kurs- och ämnesplanerna. Tommy Eriksson Undervisningsråd, Skolverket Sex och samlevnad varför?

Läs mer

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand

SOS Barnbyar Bolivia. Landinfo Foto: Maja Brand SOS Barnbyar Bolivia Landinfo 2018 Foto: Maja Brand Om Bolivia Bolivia är ett av Sydamerikas fattigaste länder och inkomstskillnaderna inom landet är stora. Från mitten av 1960-talet till början av 1980-talet

Läs mer

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Välj skola Alléskolan 67 15,4 Mackleanskolan 368 84,6 Välj klass Årskurs 7 25 37,3 Årskurs 8 18 26,9 Årskurs 9 24 35,8 Total 67 100 15,4% (67/435)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET BANGLADESH RAPPORT 2013 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har investerat i en framtid fri från

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer