för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport skola"

Transkript

1 för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport skola

2 Alla barn har rätt att gå i skolan. Det står inskrivet i barnkonventionen. För många barn finns det flera hinder som står i vägen för skolgång. Familjen har kanske inte råd med avgifterna, äldre syskon behöver stanna hemma för att hjälpa till med de yngre barnen eller så måste de redan tidigt ge sig ut och arbeta för att få ihop till mat. Som flicka kan de även finnas andra problem. Om skolan inte har separata toaletter är det svårt att på ett säkert sätt sköta hygienen i samband med mens. Flickor som blir bortgifta tidigt, kan också tvingas ur skolan. I skolan läggs grunden för en trygg framtid. Med en utbildning finns förutsättningar att undvika fattigdom och själv kunna påverka sin utveckling och försörjning. Det är därför ditt bidrag som Skolfadder är så viktigt, det ger oss möjligheter att kämpa för att fler flickor och pojkar ska få tillgång till sin rättighet: att gå i skolan. Vi arbetar med att förändra attityder och öka kunskapen i samhällen för att barn ska få möjlighet att utbilda sig och samtidigt känna sig säkra. I Rwanda går ditt fadderbidrag till vårt arbete med rätten till och jämställd utbildning, och i Guatemala till skolstipendier. Stort tack för ditt bidrag.

3 jämställdhetsfokus i rwanda Det finns stora skillnader mellan flickor och pojkar i Rwanda, inte minst när det handlar om utbildning. Mindre än en tredjedel av flickorna går ut gymnasiet jämfört med två tredjedelar av pojkarna. Plan International arbetar med fokus på att minska de här skillnaderna, och att flickor och pojkar ska kunna få gå i skolan på lika villkor. Som Skolfadder bidrar du till ett projekt som innefattar fem skolor i Bugeseradistriktet i östra delen av landet. Förutom en jämställd tillgång till utbildning arbetar vi med att barn ska ha större delaktighet i de beslut som fattas i skolan. I Rwanda är det könsbaserade våldet utbrett. Det är viktigt att också arbeta med traditionella attityder och normer för att göra skilnad på lång sikt. Därför arbetar vi även med föräldrar och lokalsamhällen för att kunna bryta trenden. För att skolan ska bli mer anpassad både till pojkar och flickor, och till exempel göra miljön i och omkring skolan säkrare, används en arbetsmetod där eleverna själva kan vara med och påverka sin situation. 145 föräldrar och barn har utbildats i metoden, och flickorna har berättat att de genom det fått större hopp om att stanna kvar i skolan. 300 elever från de fem skolorna har också fått en utbildning i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, jämställdhet och maskulinitet. Genom att utbilda pojkar kan beteenden och attityder som leder till könsbaserat våld förändras. På samma sätt får flickor lära sig att de inte ska behöva acceptera att utsättas för våld. Och att flickor och pojkar kan samarbeta för att stärka jämställdheten. Den här utbildningen har gjort att jag pratar öppet med mina föräldrar när jag har min mens, säger Cecile Kagabirwa från Rweru i Bugseradistriktet. Hon har också lärt sig att utbilda andra jämnåriga i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det finns många, precis som jag innan utbildningen, som inte vet så mycket om vad som händer i kroppen när du blir tonåring, säger hon. Cecile Kagabirwa.

4 rätten till skola i rwanda P lan International arbetar för barns rätt att gå i skolan och att den utbildning de får ska hålla en bra kvalitet. Vägen dit är att utbilda både barn, deras föräldrar, lärare och myndighetspersoner i barns rättigheter och vikten av utbildning. Under året har Plan International arbetat med det här genom utbildningar, kampanjer och möten riktade till elever, barn som hoppat av skolan, föräldrar och lärare. Också övriga representanter från lokalsamhället har deltagit i projektet och personer har nåtts. Vid ett utbildningstillfälle deltog 160 personer som fick lära sig mer om utbildning för barn med funktionsnedsättning, elevpåverkan, hur det går att förebygga att elever hoppar av skolan och våld mot barn i skolmiljöer. 78 barn och unga som lämnat skolan har fått utbildning i FNs barnkonvention och hur de kan använda den som argument för att påverka tillgången till utbildning av bra kvalitet som också är inkluderande. Som en del av projektet utbildas även föräldrar i hur FNs system fungerar och om rekommendationerna kring utbildning i Rwanda. Föräldrarna kan sedan stötta barnklubbar och göra hembesök till familjer där barn hoppat av skolan. Som Skolfadder stöder du arbetet med att sprida information om vikten av utbildning.

5 Louise valde att sätta sig i skolbänken igen Louise Nyiraneza från Rwanda var ung när hon blev gravid och hoppade av skolan när hon fick barn, något som hon ångrar. Det var inte lätt att vara 18 år och ha ett barn. Jag var så desperat, utan hopp om framtiden. Jag fördömde mig själv och visste inte hur allt skulle gå. Men efter att hon träffat personal från Plan International och fått information om rätten till och fördelarna med utbildning ändrade hon sig och bestämde sig för att gå tillbaka till skolan. Hon fick stöd från sina bröder och sin mamma som tog hand om hennes barn och betalade skolavgifterna för henne. Jag går i skolan nu, jag är inte rädd och jag fokuserar på skolarbetet. Jag vet att jag hjälpt många flickor i min skola genom att de hört min historia. Hon tycker att det hon lärt sig genom Plan Internationals projekt om rätten till utbildning har gett henne hoppet tillbaka. Vi, och särskilt våra föräldrar, behöver känna till barns rättigheter och hur de kan respekteras. Louise berättar att de har skolklubbar där de lär ut barns rättigheter genom sketcher och sånger, och de har stöd av både skolan och av föräldrarna. Hon vill att så många som möjligt ska få lära sig mer om de här frågorna, eftersom det är så barn kan få vara trygga. Jag kommer att vara en ambassadör för barns rättigheter och jag är säker på att jag kommer att gå ut gymnasiet. Jag vet att min framtid är tryggad nu, avslutar Louise.

6 guatemala skolan är framtiden IGuatemala är våld och diskrimining utbrett och får stora konsekvenser för barn som växer upp under de förutsättningarna. Diskrimineringen är särskilt tydlig för flickor, åtta av tio flickor börjar grundskolan, kurvan går sedan nedåt och endast två av tio flickor fortsätter till gymnasiet. En del av förklaringen ligger i traditionella attityder gentemot flickor och kvinnor i Guatemala. Som en del av skolfadderskapet bidrar du till ett projekt i Guatemala där vi arbetar med att föräldrar, lärare och byledare ska förstå vikten av flickors rätt till utbildning, rätt till hälsovård och att förebygga sexuellt våld. För att göra det möjligt för fler familjer att kunna låta sina barn fortsätta att gå i skolan och så småningom också avsluta hela grundskolan, delar Plan International ut skolstipendier. Både flickor och pojkar som lever i en utsatt situation kan få sin skolgång subventionerad, och under året fick totalt 1050 barn ett skolstipendium, varav 150 pojkar och 900 flickor. 97 procent klarade av sin utbildning, och både kunde och ville därför fortsätta i skolstipendieprogrammet. Tonåringar som fått stipendiet har även fått diskutera i grupp kring frågor om ambitioner, jämställdhet, egenskaper och möjligheter till en anställning samt dela drömmar och förhoppningar, på kort och lång sikt. I projektet ingår också att öka kunskapen om sexuell hälsa och betydelsen av att förhindra barnäktenskap Timotea hjälper sin mamma i köket. och tidiga graviditeter. Under året har åldersgränsen för äktenskap höjts till 18 år för både pojkar och flickor i Guatemala. Plan International var väldigt aktiva i arbetet med att påverka politiker till att denna förändring skulle ske. Nu är nästa steg ett informationsarbete som handlar om att sprida vikten av att tillämpa lagen.

7 Timotea satsar på att bli revisor Fjortonåriga Timotea är äldst av fem syskon. Hennes pappa gick i skolan i tre år, och hennes mamma bara i ett år. Så för Timotea är det en stor sak att hon har kunnat fortsätta studera. Min familj måste göra stora uppoffringar för att jag ska kunna gå i skolan. Jag måste hjälpa mamma med hushållsarbetet eller med hennes försäljning och under skolloven åker jag till huvudstaden som ligger tre till fyra timmar härifrån för att arbeta med en av mina mostrar, säger Timotea. De flesta av barnen där Timotea bor får sluta skolan eftersom deras föräldrar inte tycker att det är viktigt för flickor att få en högre utbildning. Det är bättre, tycker vissa, att de gifter sig tidigt så att de slutar att vara en börda för sin familj. Men Timotea har gått ut åttan nu och är glad för att få fortsätta studera. Genom Plan Internationals skolstipendium har hon kunnat köpa det hon behöver till skolan och har också kunnat delta i utbildningar om barns rättigheter. Jag är säker på att jag kommer att förverkliga min dröm om att bli auktoriserad revisor, och då kommer jag att kunna hjälpa mina syskon så att de också kan fortsätta studera. Hon oroar sig för sina vänner som inte går i skolan för att familjerna inte stödjer dem eller för att de själva inte vill studera. Men jag skulle vilja råda dem att utbilda sig om de vill ha en bättre framtid, säger Timotea.

8 Plan International arbetar för att alla barns rättigheter ska respekteras. Alla barn har rätt till bland annat utbildning, en god hälsa och skydd från våld. Vårt mål är att varje barn ska få möjlighet att växa upp och utvecklas i en trygg miljö. Här är några exempel på vad vi uppnått 2016 genom ditt stöd som skolfadder barn i Rwanda, 79 pojkar och 115 flickor har fått stöd att komma tillbaka till skolan föräldrar och lärare i Rwanda har fått utbildning i FNs rekommendationer om rätten till utbildning. barn i Guatemala som lever i en utsatt situation har under året fått sin skolgång subventionerad genom skolstipendium. föräldrar i Guatemala har fått utbildning i barnrättsfrågor som rätt till utbildning och skydd mot våld. 70 barn i Rwanda har utbildats i elevpåverkan. Källor: Plan International Plan International Sverige Textilgatan 43, STOCKHOLM Tlf: , fadder@plansverige.org plansverige.org

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka

för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau temarapport flicka för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Vincent Tremeau 2016 temarapport flicka Tillsammans gör vi skillnad! F lickors drömmar och möjligheter hotas varje dag. I många

Läs mer

TEMARAPPORT SKOLFADDER

TEMARAPPORT SKOLFADDER TEMARAPPORT SKOLFADDER Tack för att du är Skolfadder och bidrar till Plan Internationals arbete för barns rättigheter i Rwanda. För att människor ska kunna ta sig ur fattigdom och skapa positiva och hållbara

Läs mer

temarapport minioritet

temarapport minioritet för att du är tack så mycket p l a n fa d d e r Foto: Plan International / Dennis Sabangan 2016 temarapport minioritet Tillsammans gör vi skillnad! Mangyan och Moken är namnen på två av minoritetsbefolkningarna

Läs mer

TEMARAPPORT FLICKAFADDER

TEMARAPPORT FLICKAFADDER TEMARAPPORT FLICKAFADDER Tack för att du är Flickafadder och bidrar till Plan Internationals insatser för flickors rättigheter! Flickor och kvinnor tillhör en av de mest marginaliserade grupperna i världen.

Läs mer

Skolfadder Skolfadder Plans arbete Projektexempel

Skolfadder Skolfadder Plans arbete Projektexempel Skolfadder 2014 Skolfadder Plans arbete Projektexempel Skolfadder Tack för ditt stöd som Skolfadder! I följande rapport kan du läsa om hur du bidragit till Plans arbete för barns rätt till utbildning.

Läs mer

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum!

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! 1 UNICEF/Nepal/2012 tillsammans skapar vi en bättre värld Från och med nu genomförs Operation Dagsverke i samarbete med UNICEF. Tillsammans

Läs mer

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning.

Frågor & Svar. Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. Frågor & Svar Svar på frågor som kan tänkas dyka upp under din visning. INNEHÅLL Varför sprider Plan en film om flickors rätt till utbildning? Är det Plan som står bakom Girl Rising? Hur jobbar Plan med

Läs mer

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning

lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med funktionsnedsättning lättläst broschyr En rapport om situationen globalt för kvinnor med MyRight Att erövra världen, mars 2018 MyRight är en svensk organisation som arbetar i hela världen. Vi arbetar tillsammans med andra

Läs mer

Redo för Operation Dagsverke?

Redo för Operation Dagsverke? Redo för Operation Dagsverke? unicef.se/operationdagsverke 1 UNICEF/TANZANIA/2014 UNICEF/MOÇAMBIQUE/2013 En dag för dig kan förändra hela livet för någon annan! 2 Var med och fyll Tanzanias skolbänkar

Läs mer

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017

SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 SOS Barnbyar Sverige Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: Vincent Tremeau Tack för att ni ger barn en trygg uppväxt! SOS Barnbyar arbetar i 135 länder runtom i världen. Totalt fick nästan 800 000 barn

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA

Swisha valfritt belopp till och ange FLICKA Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange FLICKA FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Alla flickor har rätt att få gå i skolan, ha tillgång till

Läs mer

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER

FLICKA EN UTSTÄLLNING OM FLICKORS RÄTTIGHETER Stöd Flickaprojektet! Sms:a Flicka till 72909 så bidrar du med 50 kr. Du kan också swisha valfri gåva till 1239000795 eller besöka fn.se. Foto: FN-förbundet/Carolina Given-Sjölander FLICKA UTSTÄLLNING

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv SOS barnby Bouar. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn i Centralafrikanska republiken en bättre framtid SOS barnby Bouar ligger i västra

Läs mer

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning.

Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. 1 Jämställdhet är en mänsklig rättighet och att stärka kvinnor och flickor är oerhört viktigt när det kommer till utveckling och fattigdomsbekämpning. När man stärker kvinnor och flickors rättigheter förbättras

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 1/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2018 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 1/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! SOS barnby Ulan Bator är inne på sitt 16:e verksamhetsår. För närvarande

Läs mer

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv

Ghana Tamale. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 GHANA TAMALE. Foto: SOS Arkiv Ghana Tamale Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv En mamma och hennes barn i SOS barnby Tamale. Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till SOS barnby Tamale I SOS barnby Tamale bor för närvarande 105 barn i

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

Skolmaterial FN-DAGEN 2017

Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Skolmaterial FN-DAGEN 2017 Fira FN-dagen och lär dig mer om flickors rättigheter och Agenda 2030 med Svenska FN-förbundet Mänskliga rättigheter för alla Jämställdhet är en mänsklig rättighet men världen

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Minoritetsfadder 2014

Minoritetsfadder 2014 Minoritetsfadder Minoritetsfadder 2014 Plans arbete Projektexempel Minoritetsfadder Tack för ditt stöd som Minoritetsfadder! Människor från ursprungsbefolkningar utsätts ofta för diskriminering och har

Läs mer

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra Barnkonventionen Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra 1 FN har bestämt att alla barn i hela världen ska må bra och ha det bra. FN betyder förenta nationerna. FN är som en jättestor förening.

Läs mer

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1

Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder ÅTERRAPPORT 2011 1 Flickafadder Tack för att du stödjer Plans arbete för flickors rättigheter! Här får du som är Flickafadder en rapport om Plans arbete för flickors rättigheter. Vi berättar

Läs mer

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER

NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER NI FATTAR JU INGENTING UPPARBETADE RUTINER DET KANSKE ÄR LITE HEDER Lagar Nationella strategin 2017 Deklarationen om mänskliga rättigheter 1948 Kvinnokonventionen 1979 Barnkonventionen 1989 Istanbulkonventionen

Läs mer

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA

Botswana. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 BOTSWANA Botswana Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Varmt tack för ert stöd till barn, unga och familjer i Botswana! Genom SOS Barnbyars sociala center i Botswana bedrivs familjestärkande program

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017

Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 Elfenbenskusten Abobo Gare Återrapport 1/2017 En familj i SOS barnby Abobo Gare. Tack för att ni ger barn och unga i Abobo Gare en bättre framtid I SOS barnby Abobo Gare bor för närvarande 82 barn i 14

Läs mer

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT

Swisha valfritt belopp till och ange SKOLMAT Foto: UNFPA/Linsey Addrio/VII Swisha valfritt belopp till 9005638 och ange SKOLMAT SKOLMAT EN UTSTÄLLNING OM HUR SKOLMAT FÅR BARN TILL SKOLAN Utbildning är en mänsklig rättighet. I dag börjar 9 av 10 barn

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten)

Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Elevhälsosamtalen 13/14 Skolbarns hälsa levnadsvanor i Piteå (Norrbotten) Deltagande Det är den 8:e enkäten som genomförts med elever i f-klass, åk 4 och 7 i grundskolan och åk1 på gymnasiet. Svarsfrekvensen

Läs mer

Utbildningsmaterial om flickors rättigheter

Utbildningsmaterial om flickors rättigheter Utbildningsmaterial om flickors rättigheter INNEHÅLL Sid 4 Sid 5 Sid 6 Sid 12 Sid 16 Så här använder du materialet Om övningarna Att leda grupper Tema 1: Flickors rättigheter Tema 2: Barnäktenskap Tema

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen!

INLEDNING. Utan alla våra fantastiska investerare vore resan mot en värld fri från hunger inte möjlig tillsammans förändrar vi världen! HUNGERPROJEKTET KVINNORS LEDARSKAP RAPPORT 2014 INLEDNING MED DENNA RAPPORT vill vi på Hungerprojektet tacka alla fantastiska individer och företag som under det gångna året har varit med och stöttat våra

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv

Indien Khajuri Kalan. Återrapport 1/2017 ÅTERRAPPORT 1/2017 INDIEN KHAJURI KALAN. Foto: SOS Arkiv Indien Khajuri Kalan Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till barnen i Khajuri Kalan SOS Barnbyar har arbetat i Khajuri Kalan sedan 2004. I barnbyn bor 88 barn med särskilda

Läs mer

Kina Nanchang. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 KINA NANCHANG

Kina Nanchang. Återrapport 2/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2017 KINA NANCHANG Kina Nanchang Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Nanchang en bättre framtid! De allra första barnbyarna i Kina öppnade 1987, i städerna Tianjin och Yantai

Läs mer

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V

Yttrande över motion - Motverka machokulturer - ge pojkar och unga killar en chans att få vara sig själva - inlämnad av V Kultur- och fritidsnämnden 2018-01-11 Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2017:288 Lena Klintberg, Utvecklare 1 (3) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över motion - Motverka machokulturer

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 1/2017. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 1/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Ungdomar spela bordtennis utanför det nybyggda biblioteket i Siem Reap. Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP

Kambodja Siem Reap. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 KAMBODJA SIEM REAP Kambodja Siem Reap Återrapport 2/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Siem Reap en bättre framtid Barnbyn i Siem Reap öppnade 2002, och i dag bor 126 barn i de 14 SOS-familjerna i byn.

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR

BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR 2018 KORTVERSION MÖRKRETS HJÄRTA AV ERIK JANSSON Ett stort tack till alla som besvarade enkäten! Med er hjälp har vi fått värdefull kunskap om hur barn och ungdomar

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

för jämställdhet elevmaterial

för jämställdhet elevmaterial för jämställdhet elevmaterial INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN. 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET... 5 FÖRDJUPA ER INOM PROJEKET FLICKA... 6 INFORMATION VID INSAMLING... 6 MATERIAL...

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Filippinerna Manila. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 FILIPPINERNA MANILA

Filippinerna Manila. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 FILIPPINERNA MANILA Filippinerna Manila Återrapport 2/2017 Cristine Mae i barbyn Manila. Foto: SOS Arkiv Varmt tack för att ni ger barn i Manila en bättre framtid! SOS barnby Manila har varit verksam sedan 1988, och idag

Läs mer

Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kantarellens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Anna Olli och Ida Adolfsson Vår vision Vi vill att

Läs mer

Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm

Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm 1 Kommunpolitiskt program för RFSU Stockholm RFSU Stockholm vill se en ambitiös sexualpolitik i Stockholms läns 26 kommuner. Vi vill att Stockholms alla 26 kommuner satsar på det förebyggande arbetet och

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Ukraina Brovary, Kiev

Ukraina Brovary, Kiev Ukraina Brovary, Kiev Återrapport 2/2017 Foto: Katerina Illevska Tack för att ni ger barn och unga i Ukraina en bättre framtid! SOS barnby Brovary utanför Kiev invigdes 2009, och här bor för närvarande

Läs mer

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns.

Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Starrbäckens vision Vi vill utveckla barns förståelse för att alla människor är lika mycket värda oavsett dom olikheter som finns. Inledning Den 1:a April 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering,

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter 1 Det här är Barnombudsmannens skrift om Konventionen om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Thomas Hammarberg har skrivit texten. Lena

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Värdegrunds-sfi Elevhäfte 10: Kärlek, sex och relationer ungdomar och sex Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett

Läs mer

TEMARAPPORT MINORITETSFADDER

TEMARAPPORT MINORITETSFADDER TEMARAPPORT MINORITETSFADDER Tack för att du är Minoritetsfadder och bidrar till insatser för barns rättigheter! Människor från minoritetsbefolkningar utsätts ofta för diskriminering och deras barn är

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN 3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET..... 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.. 5 FÖRDJUPNING: JÄMSTÄLLDHET.. 6 MATERIAL.. 7 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion som görs av FN-elevföreningar

Läs mer

Instruktioner till skolan

Instruktioner till skolan Instruktioner till skolan Detta bildspel är ett stöd för er i mötet med nyanlända elevers vårdnadshavare på ett föräldramöte eller välkomstmöte. Bildspelet innehåller 27 bilder med ett innehåll som nyanlända

Läs mer

SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN

SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN SÄG BARA HEJ - SÅ TAR VI DET DÄRIFRÅN Jag vill verkligen tacka er på Bris för allt ni gör för oss. Ni är hjältar. Tack Tack Tack Tack!!! Pojke, 15 år HEJ! Om du har frågor om dina rättigheter eller om

Läs mer

Vad handlar boken om? Nypon förlag

Vad handlar boken om? Nypon förlag SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Nypon förlag Max är kär i Danni, som är fyra år äldre än han. De är tillsammans på riktigt, har sex, och Max känner sig lycklig. Han vill vara med Danni hela

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8

ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8 Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Anita Ottosson 0455-30 3621 2012-08-30 ATTITYDER TILL SKOLAN ÅR 2012 Undersökning av attityder hos elever i årskurs 5 och 8 Enheten för kvalitet

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Indien Alibaug Ungdomsboende

Indien Alibaug Ungdomsboende Indien Alibaug Ungdomsboende Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till ungdomar i Alibaug SOS Barnbyar har arbetat i Alibaug sedan 2010. I barnbyn bor för närvarande 117 barn i 14 familjer.

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

Ensamkommande flickors situation

Ensamkommande flickors situation Ensamkommande flickors situation Marie-Anne Karlsson Tina Trygg Socialstyrelsen Kunskapscentrum för ensamkommande barn 2018-12-06 Upplägg Inledning - Flickors och kvinnors rättigheter Ensamkommande flickors

Läs mer

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG

Kina Nanchang. Återrapport 2/2018. Foto: SOS Arkiv ÅTERRAPPORT 2/2018 KINA NANCHANG Kina Nanchang Återrapport 2/2018 Foto: SOS Arkiv Foto: SOS Arkiv Tack för ert stöd till Nanchang! SOS barnby Nanchang har varit verksam i 25 år, och idag bor 63 barn i de 12 familjerna i barnbyn. I anslutning

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2016-201 2017 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Stenhagenskolan 1 Alla har vi olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter Vi vill att just du: Ska komma till skolan och känna dig glad.

Läs mer

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. Handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling. SYFTE MED HANDLINGSPLANEN Selånger Bandy vill erbjuda barn och ungdomar en trygg social miljö. Syftet med denna handlingsplan är att

Läs mer

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala situation - utbildning! Jag/Vi kommer presentera grunderna

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

KIDSCREEN-52. Frågeformulär om hälsa för barn och unga. Föräldraversion

KIDSCREEN-52. Frågeformulär om hälsa för barn och unga. Föräldraversion KIDSCREEN-52 Frågeformulär om hälsa för barn och unga Föräldraversion Page 1 of 8 Bästa föräldrar, Datum: Månad År Hur mår Ditt barn? Hur känner hon/han sig? Det här är vad vi vill att Du ska svara på.

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Lummerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola Läsår: 2015/2016

Lummerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola Läsår: 2015/2016 Lummerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR

Mongoliet Ulan Bator. Återrapport 2/2017 ÅTERRAPPORT 2/2017 MONGOLIET ULAN BATOR Mongoliet Ulan Bator Återrapport 2/2017 Tack för att ni ger barn och unga i Mongoliet en bättre framtid! I SOS barnby och ungdomsboende i Ulan Bator bor för närvarande 109 barn och unga. De flesta av dem

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016

Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Skol- och utbildningsförvaltningens elevenkät äldre 2016 Välj skola Alléskolan 67 15,4 Mackleanskolan 368 84,6 Välj klass Årskurs 7 25 37,3 Årskurs 8 18 26,9 Årskurs 9 24 35,8 Total 67 100 15,4% (67/435)

Läs mer

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm

Likabehandlingsplan. Pedagogisk omsorg i Tidaholm Likabehandlingsplan Pedagogisk omsorg i Tidaholm 2015/2016 Vad säger styrdokumentet?... 3 UPPDRAGET... 3 Skollagen (14 a kapitlet)... 3 Diskrimineringslagen... 3 Läroplanen (Lpfö 98)... 4 Värdegrund...

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019

Verksamhetsplan 2018/2019 UN Women nationell kommitté Sveriges Verksamhetsplan 2018/2019 UN Women nationell kommitté Sverige Hammarby Allé 93 120 63 Stockholm Telefon: 08-34 61 04 www.unwomen.se www.facebook.com/unwomensverige

Läs mer

Kina, Nanchang Återrapport 1/2017

Kina, Nanchang Återrapport 1/2017 Kina, Nanchang Återrapport 1/2017 Foto: SOS Arkiv Tack för att ni ger barn och unga i Nanchang en bättre framtid SOS barnby Nanchang stod klar 1993. Här bor 74 barn i 11 SOS-familjer. Foto: SOS Arkiv I

Läs mer

Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Junibackens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola är att barnen

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008 Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 7/8 Annika Nordstrand Sekretariatet 971 89 www.nll.se Innehåll sidan Inledning 4 Sammanfattning Bästa möjliga hälsa En god utbildning 7

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 3 april 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN 49 FREMP 37 Föreg.

Läs mer

Bakgrund Skyddade personuppgifter. Inför visning i skolan.

Bakgrund Skyddade personuppgifter. Inför visning i skolan. SPÖKET STUDIEHÄFTE Bakgrund Inget barn ska behöva växa upp med våld eller övergrepp. Ändå händer det. Inte ens när någon slagit larm och polisanmält är det idag alltid möjligt att skydda barn. Det kan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Lika värde. en kompisbok. Lika värde. baserad på Barnkonventionen. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter.

Lika värde. en kompisbok. Lika värde. baserad på Barnkonventionen. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. BA N b a s e ra d p å O NVTI R Lika värde artikel 2 Barnkonventionen gäller för alla barn. Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade. Det har

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania

Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Kvinnornas situation och efterföljandet av kvinnors rättigheter i Tanzania Tanzania har ratificerat FN:s konvention om avskaffandet av all slags diskriminering av kvinnor och officiellt förklarar sig landet

Läs mer

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING

KIRUNA KOMMUN BARN- OCH UTBILDNING Omarbetad september -14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nya Raketskolans verksamhet 3 Skolans vision 3 Lagstiftning 3 Definitioner 4 Det främjande arbetet på skolan 5 Kön 5 Religion eller annan trosuppfattning 6

Läs mer

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN

PSYKOLOGENHETEN HISINGEN PSYKOLOGENHETEN HISINGEN Shirin Fazel-Zandy Leg. psykolog shirin.fazel-zandy@vastrahisingen.goteborg.se LIVET I EXIL OCH DESS EFFEKTER PÅ FAMILJESTRUKTUR OCH FÖRÄLDRAR-BARN RELATION. 1 PROBLEM SOM KAN

Läs mer

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU

Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Dnr UD2016/09273/IU Remissvar: Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Inledning I millenniemålen fick funktionshinderperspektivet inget större utrymme. Ett talande exempel är området utbildning. Där kunde stora

Läs mer

Lekar och övningar om barns rättigheter

Lekar och övningar om barns rättigheter Hej! TEMA PÅ ÅRETS JULKAMPANJ Årets julkampanj handlar om hur olika förutsättningar flickor har i världen beroende på vart de föds. Flickor har sämre tillgång till hälsa och utbildning enbart på grund

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer