Expanderad rymd för lärande: Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Expanderad rymd för lärande: Slutrapport"

Transkript

1 Expanderad rymd för lärande: Slutrapport SAMMANFATTNING AV PROJEKTET Projektet Expanderad rymd för lärande har genomförts under 2014 och 2015 av Charlotte Norrman, Per Frankelius, Dzamila Bienkowska, Anna Söderström och Patric Moreau-Raquin. Representanter för Linköpings universitets olika studentkårer har deltagit vid några tillfällen och lämnat feedback. I projektet har vi utforskat hur lärandefokus kan skiftas mot aktivt i stället för passivt lärande. Vi har arbetat med att utveckla Lisam och integrera olika informations- och kommunikationslösningar (IKT-lösningar) för att skapa flera lärandeformer. Vi har experimenterat, utvecklat och prövat olika grepp och metoder, t.ex. framställning och användning av olika typer av filmer och inspelade föreläsningar i undervisningen, nya teoribaserade övningar och olika sätt att använda Lisam och dess funktioner. Vi har spridit vunna kunskaper genom implementering i flera av våra kurser, genom ett flertal seminarier och föredrag till kollegor och andra, genom framtagning av filmer och inspelade föreläsningar, genom en blogg ( samt via en vetenskaplig publikation som presenterades på CDIO-konferensen Vi har även återfört våra synpunkter på hur Lisamplattformen kan utvecklas. Projektet har också bidragit till att en av oss utsetts till IKT-ambassadör. INLEDNING OCH SYFTE Expanderad Rymd för lärande var ett tvåårigt pedagogiskt utvecklingsprojekt inom Linköpings Universitet. De medverkande var aktiva forskare och lärare samt IKT-experter. I följande slutrapport redovisas projektets syfte, metod, och viktigaste resultat. Projektets syfte har varit att ändra attityden (hos skeptiker) gentemot IKT vid Linköpings universitet genom ett öppet och experimenterande arbetssätt. Syftet har i praktiken inneburit att ta fram och dokumentera lärdomar och potentiella metoder liksom dess implementering. Syftet har även varit att sprida vunna lärdomar och genom detta inspirera såväl kollegor som studenter till att ta vara på tekniken som erbjuds för att skapa ett bättre och mer studentcentrerat lärande med hjälp av blandade former av pedagogik.

2 METOD I projektet har vi använt oss av flera olika metoder. Litteraturstudier Genom arbetet med konferenspappret (10th International CDIO Conference, Barcelona: Universitat Politècnica de Catalunya, 2014, Norrman, C., Bienkowska, D., Frankelius, P. och Moberg, M.: Innovative methods for entrepreneurship and leadership teaching in CDIObased engineering education) har vi gjort litteraturstudier. Dessa har bidragit till att öka våra teoretiska kunskaper om pedagogik och lärande. Praktiska experiment Vi har lärt oss att göra filmer och att spela in föreläsningar. För inspelade föreläsningar har vi använt programvaran Camtasia och filmerna som gjorts ute i verkligheten har klippts i imovie. Vi har även fått insikter i professionell filmproduktion genom den film om innovation som gjorts i samarbete med med projektet Grönovation. Utforskning/utveckling av Lisam Vi har arbetat med att utveckla våra Lisam-sidor. Förutom att testa olika funktioner i Lisam har vi flitigt använt möjligheten att länka från Lisam till exempelvis Youtube. Utveckling och tester av olika typer av övningar och verktyg Vi har utvecklat och vidareutvecklat teoribaserade och erfarenhetsbaserade övningar. Dessa har vi testat i våra kurser. Vi har testat ett antal programvaror som t.ex. Socrative och Mentimeter, vilka hjälper läraren att skapa interaktivitet. Dialog Vi har fört kontinuerliga dialoger och diskussioner kring hur tekniken som använts fungerar, kring hur våra tekniker uppfattas av studenterna och kring hur våra alster kan förbättras. RESULTAT I projektet har vi genererat såväl teoretiska som praktiska resultat. Nedan redogör vi för båda typerna. TEORETISKA RESULTAT Det viktigaste teoretiska resultatet som genererats genom projektet är den utveckling som skett av den lärmodell som presenterades i ansökan. I ansökan presenterades en preliminär

3 variant, vilken satte kontexten för undervisningen i centrum och inkluderade komponenterna intressenter, teknik och pedagogik. Den tidigare versionen publicerades även i vårt konferensbidrag till CDIO-konferensen Efter konferensen följde ett antal inbjudningar att presentera våra resultat vid olika seminarier och i samband med dessa kände vi behov av att utveckla modellen ytterligare. I den senaste versionen (Figur 1) har vi satt lärandemålen i centrum. Intressentfaktorn finns kvar, medan pedagogik och teknologi har slagits samman. Kontexten, eller sammanhanget för lärandet har fått bilda den tredje komponenten som kretsar kring lärandemålen. Nedan förklarar vi modellen. Figur 1. Expanderad rymd för lärande Lärmodell Lärandemålen är den centrala komponent som de övriga tre modellkomponenterna cirkulerar kring och stödjer. Lärandemålen kopplar till kursens syfte och anger de kunskaper och färdigheter somstudenten ska förvärva genom kursen. De inkluderar såväl teoretisk kunskap som praktisk erfarenhet (t.ex. grupparbete, informationsinsamling, analys av information/data, kommunikation, mm) Med Intressenter avser vi alla parter som är involverade i lärsituationen eller som är avnämare av det lärande som sker. Primära intressenter är studenter och inblandade lärare/föreläsare, programansvariga med flera. Sekundära intressenter är lärosätet, akademin, näringslivet, organisationer och samhället - inte minst i form av framtida arbetsgivare. Med Pedagogik och teknologi avser vi hur lärandemålen operationaliseras i form av pedagogiska metoder och grepp samt hur detta stöds av tillgängliga teknologier. Teknologibegreppet kan inkludera allt från elektroniska lärplattformar (exempelvis Lisam) till film i olika former och alla de nyttigheter som finns tillgängliga via internet eller via olika programvaror på marknaden. Den sista komponenten Sammanhanget inkluderar såväl den fysiska som virtuella kontext i vilken såväl det teoretiska som praktiska lärandet sker. Viktiga aspekter här är relevans i meningen att sammanhanget är relevant för utbildningen. Detta inkluderar inte bara de teoretiska aspekterna utan i hög grad även aspekter som praktisk förståelse, och i bästa fall, erfarenhet. Det senare kan skapas genom praktikfall, både i form av live-cases och filmer.

4 Viktiga frågeställningar är vem som skapar lärandet, vem som lär, vad lärandets syfte och mål är samt vilka resurser som finns att tillgå för att skapa lärandet. Det senare är viktigt då det sätter ramarna. Ytterligare en teoretisk lärdom är att film kan vara ett sätt att undvika kognitiva filter i kedjan från ren empiri och studentens mentala tolkning. Se modellen enligt figur 2, som är en förenkling och endast visar informationsflöden i en riktning. Enligt denna modell finns fyra vägar att kanalisera empiri till en student. Väg 1 är av hög kvalitet, men kräver att båda parter kan enas om tid och plats, att båda säger ja till möte och att båda är på öppet humör vid tidpunkten ifråga. Väg 2 innebär att studenten tar del av en nedskriven text om empirin i fråga. Nackdelen är att texten endast blir en subjektiv tolkning av empirin, oavsett vem som skriver den. Väg 3 innebär att läraren berättar om empirin. Det kan upplevas mycekt bra i studentens perspektiv men det innebär en subjektiv tolkning med flera felkällor. Väg 4 slutligen är filmens väg. Visserligen är all film en fråga om urval och kan av flera skäl innehålla felkällor. Men om en person uttalar sig inför kamera blir det nära nog som att ta del av personens kommunikation i verkligheten. Samma sak gäller filmer som illusterar platser, miljöer och produkter. Vi ska inte utveckla modellen mer i detalj här men vill ändå peka på att vi arbetat fram ett embryo till modell av olika sätt att levandegöra empiri.. Figur 2. Fyra sätt att kanalisera empiri till student. Ambitionen är att gå vidare och utveckla resonemangen ytterligare i en journalartikel. PRAKTISKA RESULTAT De praktiska lärdomarna i projektet är många; och nedan har vi sammanfattat dem i en lista. I den följande texten beskriver vi dem punkt för punkt. Utvecklat och implementerat modell för tillämpning av flippat klassrum med stöd av Lisam. Utvecklat kunskaper om hur man gör illustrativa filmer samt om hur film kan användas för att samla in empiri. Denna kunskap inkluderar teknik för att filma, klippning och redigering samt spridning. Utvecklat och vidareutvecklat undervisningsmetoder Lärt oss använda verktyg som Mentimeter och Socrative för att skapa interaktivitet i undervisningan. Förbättrat våra Lisamsidor för både programkurser och distanskurser.

5 Förbättrat vår kännedom om CDIO-ramverket och implementerat delar av det i vår undervisning Medverkat vid ett stort antal pedagogiska seminarier. Skapat en blogg för att sprida resultat. IKT-ambassadörskap. Det flippade klassrummet Det flippade klassrummet bygger på att lärsituationen anses omfatta mer än bara den lärarledda undervisningan. Egentligen är det gammal skåpmat och adresserar vikten av att komma förberedd för att på så vis skapa en högre kvalité vid de tillfällen då alla träffas. Detta visualiseras genom att lärandet delas upp i före, under och efter. Före anger hur studenten ska förbereda sig inför ett lärarlett tillfälle, t.ex. genom att titta på filmer eller läsa texter. Under refererar till det som händer under ett lärarlett tillfälle och efter visar på vad studenten ska göra efter det lärarledda tillfället. Figur 2, Före - under - efter, en modell för att flippa sitt klassrum Modellen tillämpas i kurserna TEIO20, TKMJ49 och ETE324. Studenterna vägleds med ikoner på kurshemsidan och tydliga instruktioner för vad som ska ske innan undervisningstillfället och hur de kan gå vidare efter. Före handlar ofta om att tillgodogöra sig teori och efter handlar ofta om att omsätta teorin i praktik genom att tillämpa akademiska modeller och analysverktyg. Detta stöds genom teoribaserat övningsmaterial där de aktuella teoretiska verktygen fått arbetsbeskrivningar och arbetsunderlag i form av exempelvis A3 ark med det adresserade verktyget. Film Vi har jobbat mycket med film på olika nivåer - från samarbete med professionella filmmakare till egenhändigt producerade reportagefilmer och inspelade föreläsningar. Hur innovationer blir till är en en professionell produktion som vi gjort tillsammans med Grönovation och ett filmföretag. Filmen heter Gothia Redskap ett exempel på innovation inom gröna näringar. Den handlar om ett företag som har utvecklat en världsunik maskin för storskalig ekologisk odling. I filmen får man följa hur en teoretisk modell av innovation växer fram och speglas mot fallet Gothia Redskap. Filmen, som är producerad av Cre8it AB inom ramen för Grönovation, ska inte tolkas som en utbildningsfilm eller dokumentärfilm. Den syftar snarare till att levandegöra ett verkligt exempel och att lyfta fram teoretiska infallsvinklar, dvs. stimulera en akademisk diskussion och väcka tankar kring frågan om hur man på bästa sätt kan förstå fenomenet innovation. Att använda filmen som medel för att stimulera tankearbetet i forskningen är åtminstone för oss ett nytt grepp. Se

6 Filmen om Gothia Redskap gjordes bl.a. med hjälp av flygande kamerastativ. Foto: Grönovation. Film som informations- och kunskapskälla är ett annat användningsområde där vi också lärt oss en hel del. Nedan visas några klipp som vi skapat. Informationsfilm om att ställa ut på mässa. Filmen visar några av de företag som medverkade i Sweden Innovation Powers paviljong på På världsutställningen för jordbruksinnovationer - Agritecninca i Hannover, a4a_0 Informationsfilm om begreppet content marketing - Här illustrerar Per Frankelius begreppet i en enkel kortfilm med fallet Guinness som exempel. Ytterligare ett stort antal informationsfilmer finns här: Filmunderlag för att visa en undervisningsmetod - använts i seminarier för lärare för att visa hur man kan arbeta med exempelvis simulering av verkliga situationer. Vid visning kommentaras filmen. Film som empiriinsamlingsmetod, eller för att sprida metod är ett annat tema och även här kan vi illustrera med en film från Agritecnica. Filmade föreläsningar är ytterligare en variant på filmtemat. Här har vi använt Camtasia, vilket är en programvara som filmar ens powerpointpresentation och spelar in föreläsarens röst. Konceptet kan även användas med webkamera om man vill se ansiktet på föreläsaren. Dessa filmer kan inte länkas här eftersom de ligger upplagda på Lisams videodistributionsplattform, vilken också testats i och med detta. Ett litet smakprov på hur det

7 kan se ut finns dock här: Konceptet fungerar utmärkt. Förutom camtasia har vi även använt Adobe connect, vilket också fungerar. Länken visar en liten introduktion strax innan uppstarten av distanskursen ETE324, där samtliga förelsningar gavs och bandades via Adobe connect: Lärdomar vi gjort är: Dela materialet i mindre delar - kortare filmer innebär att flera tittar Bra ljud och ljus är viktigt Läraren måste inte synas i bild Snabb dator med stor hårddisk och gott om lagringsyta behövs. Utvecklat och vidareutvecklat undervisningsmetoder Inom ramen för projektet har vi utvecklat en ny pedagogisk approach som vi kallar Mässa som redovisningsform. Metoden frångår gängse gruppredovisningar med stöd av powerpoint och låter i stället studenterna pitcha sina projekt i form av en mässa. Studenterna inreder montrar där de presenterar sina arbeten - formerna är fria. Halva gruppen benammar montrarna och halva gruppen besöker - därefter byter man så att alla får både presentera och besöka. Presentationerna sker ett till ett eller få till få och innebär att studenterna hela tiden är aktiva och agerar. Metoden tillämpas framförallt i kurserna TKMJ49, TEIO20 och i den CDIO baserade projektkursen som ges på bland annat Y- och D- programmen. Se filmklipp om metoden här: Vi har vidareutvecklat Stanford Research Institutes metodik Value Creation Forum och anpassat den så att den kan användas som seminarieform i entreprenörskapskurser. Metodiken bygger på att en grupp presenterar och att åhörarna tar roller, t ex den positiva (grön keps), den kritiska (röd keps), investeraren (gul keps) och kunden (blå glasögon). Utifrån dessa roller lämnas feedback muntligt och på postitlappar i färger som sammanfaller med rollerna. Konceptet i sin originalform används bland annat av LiU innovation. Den utvecklade varianten har använts i kurser på hälsouniversitetet samt i kurserna TKMJ49 och TEIO20. Konceptet har även plockats upp av kollegor utanför projektgruppen och det har använts i kurser med företag. Vi har börjat med film som redovisningsform i kurser på civilekonomprogrammet. Här har vi dock inga utvärderingar ännu. Lärdomar vi gjort är: Våga prova! Berätta för studenterna att du testar nya grepp och be om feedback! Utvärdering av programvara för interaktivitet Vi har lärt oss använda interaktiva verktyg som Mentimeter och Socrative vilka möjliggör att man kan ställa frågor och ge svar över internet (t.ex. hålla i en quiz med studenterna eller fånga in studenternas fritext-kommentarer). Vi har använt verktygen för att skapa interaktivitet i undervisningen och skapa nya möjligheter att bearbeta kursmaterial. Konceptet har testats exempelvis i kurserna Integrerad Projektledning TEIO28, Projektmetodik TEIO36, Projektledning TEIO87, samt under pedagogiska seminarier, exempelvis IEI:s pedagogiska lunchseminarium Innovativa undervisningsmetoder den 5:e december 2014.

8 Lärdomar från testerna visar att det är viktigt att välja verktyg som är lättanvända, har tillräckligt många valmöjligheter för den som skapar quiz/frågor samt finns tillgängliga gratis. Användning av verktygen, exempelvis under en repetitionsföreläsning bidrar till att skapa entusiasm i klassrummet och kan visa på vilka styrkor och brister det finns i förståelsen av kursinnehållet - både för studenterna själva och för föreläsaren/kursledaren. Att internetbaserade verktyg används har flera fördelar - de kan användas både i klassrummet och utanför det av studenterna själva (instruktioner och länkar kan läggas ut på lisam), det går snabbt och smidigt att svara på frågor och redovisa resultat, dessutom tar man vara på alla de mobiler/läsplattor/datorer som finns i klassrummet för kursens/föreläsningens syfte. Vi kommer själva att fortsätta använda programvara för frågor & svar/quiz och implementera den i flera av våra kurser samt fortsätta sprida våra erfarenheter till andra intresserade. Lisam Under projektets gång har vi arbetat kontinuerligt med att förbättra våra Lisamsidor för både programkurser och distanskurser. Vi har även deltagit i grupper som arbetar med utvecklingen av lisam. Lärdomar vi gjort är: Det finns en massa folk, t ex på LiU-IT som man kan ta hjälp av Det finns fina instruktionsfilmer Studenterna är ovana och ganska konservativa - förklara ditt upplägg! CDIO Vi har under projektet förbättrat vår kännedom om CDIO-ramverket, vilket har lett till att vi har kunnat relatera på ett tydligare sätt till ramverket samt fortsatt implementera relevanta delar av det i vår undervisning. Vårt arbete med ett paper för CDIO-konferensen samt deltagandet i konferensen har inneburit en större förståelse för ramverkets uppbyggnad och många insikter i hur det relaterar till både innehåll och arbetsformer i våra kurser. Vi har lärt oss att det inom CDIO läggs stor vikt vid integreringen av våra ämnen, exempelvis entreprenörskap, i ingenjörsutbildningarna. Dessutom kan vi relatera våra arbetsmetoder/arbetsformer - exempelvis våra praktiska/tillämpade övningar och aktivt lärande - på ett tydligt sätt till CDIO-ramverkets tolv standarder och genom CDIOnätverket skapa nya kontakter och få många nya idéer för förnyelsen av vår undervisning. Vi har även lärt oss att många av våra studenter är väl insatta i CDIO-ramverket själva och därigenom utgör CDIO en gemensam grund som vi kan använda för att skapa nödvändig kontext till vårt kursinnehåll som ibland kan uppfattas som avvikande på exempelvis en ingenjörsutbildning. SPRIDNING AV RESULTATEN FRÅN PROJEKTET Det har hela tiden varit vår ambition att sprida projektets resultat till så många som möjligt i vår omgivning. Huvudsakligen har följande spridningskanaler använts:

9 Våra kurser - genom att implementera våra lärdomar i kurserna har vi spridit dem till de studenter som läser kurserna. Även medverkande kollegor har fått del av resultaten. Genom föredrag - vi har hållit flera olika typer av föredrag och seminarier under projektets gång. Vi har varit inbjudna på ämnesmöten på olika avdelningar. Vi har talat på seminarier som annordnats av Didacticum i samband med pedagogiska dagar på LiU samt vid seminarier som annordnats på IEI. Vi har medverkat vid en forskningskonferens, CDIO i Barcelona, och presenterat vårt konferenspapper. Vi har medverkat vid en grundskollärarkonferens i Linköping. På videoklippet ett seminarie som arrangerades på IEI och som vi filmade: Bloggen Expanderad rymd för lärande Då vi inte riktigt visste hur detta projekt skulle avrapporteras beslutade vi oss för att skapa en blogg och avrapportera och sprida våra resultat via den. Det resulterade i bloggen Expanderad rymd som finns här: Vi hoppas att bloggen ska fortsätta att leva även efter att vårt projekt har avslutats. Ett led i detta har varit att dela bloggen med IEIs IKT-ambassadörer. Dock är det ett styvt arbete att hålla energin uppe på en blogg, även om man är många som skriver. Vi har dock haft 7146 visningar i skrivandets stund så en viss trafik har det varit på sidan. Vi har försökt göra insatser såsom att bjuda in till läsning genom att kapa didacticums maillistor och genom att länka till bloggen från Facebook och Linked in. Vidare har vi bett institutionen att länka via sin sida. IKT-ambassadör - En av oss, Charlotte Norrman sökte befattningen som IKTambassadör på IEI och fick den. Detta är ett sätt att sprida våra lärdomar och att fortsätta det påbörjade arbetet. Atriklar i media - Inför årets redovisning (i form av mässa) för kurserna TKMJ49 och TEIO20 som gick av stapeln på CreActive i Mjärdevi den 21 december hade vi bjudit in media. Detta resulterade i ett reportage i LiU-Nytt: samt ett reportage i alltombiodling.se - Ytterligare ett reportage planeras av Svenskt Näringslivs medlemsblad som gjort intervjuer med inblandade idéägare och lärare. DISKUSSION Nu när projektet är avslutat och vi har summerat vad vi har åstadkommit kan vi konstatera att alla vi som varit inblandade tagit stora steg i vår egen utveckling. Vi anser även, vilket framgår av rubriken ovan, att vi varit tämligen flitiga i vårt arbete med att sprida våra resultat och entusiasmera våra kollegor i deras padagogiska arbete. Vi känner oss dock inte nöjda med detta utan vår ambition är att fortsätta att utveckla oss och genom detta inspirera såväl kollegor som studenter till bättre och ökat lärande.

Tvärvetenskaplig projektgrupp

Tvärvetenskaplig projektgrupp Det pedagogiska språnget Expanderad rymd för lärande En presentation för rektor och universitetsstyrelsen 20 april 2016 Storgården, Rimforsa Charlotte Norrman & Dzamila Bienkowska Tvärvetenskaplig projektgrupp

Läs mer

Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter

Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter Video tutorials som undervisningsverktyg, win-win för lärare och studenter Projektledare och genomförare: Elisabeth Johansson Bakgrund och syfte Ett problem som lärarna vid avdelningen för Logistik- och

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet

ERFARENHET AV UNDERVISNING OCH HANDLEDNING Behöver utvecklas God Utmärkt Bedöm ning Undervisningens omfattning och målgrupper. undervisningserfarenhet Juridiska fakulteten Matris för bedömning av pedagogiska meriter Godkänd vid fakultetsrådets möte 15.4.2014 Matrisen används fr.o.m. 1.8.2014 vid bedömningen av pedagogiska meriter hos sökande till s-

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Slutrapport för TUFF-projektet 2017 Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Campus Gotland Projektdeltagare: Maria Fredriksson Avd för kvalitetsteknik Inst

Läs mer

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation

Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KURSINFORMATION Introduktion till informatik - människa, teknik, organisation KANDIDATPROGRAMMET I SYSTEMVETENSKAP Sida 1 av 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Kursinnehåll... 3 2. Lärandemål... 4 3. Arbetsformer

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Agenda Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning av ert arbete Avslutande

Läs mer

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Förskollärarutbildning hösten 01 Kurs FO09A, 1: Barndom och lärande:, Omsorg, fostran och samarbete Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Sammanställningen bygger på svar

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet

Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet 2017-02-02 Dnr LiU-2014-00147 1(7) Ragnhild Löfgren, Astrid Berg & Martin Nelzén Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings universitet LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(7) När studenterna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2

Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Pedagogisk handledning Fritidshem Åk 2 Välkommen till Bästa världen! En spännande upptäcktsfärd för dig och dina elever tar snart sin början. Handledningen är tänkt att ge dig som pedagog stöd på färden.

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod VMD903. Vetenskapliga metoder med inriktning vård av äldre, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs skall studenten: Kunskap och förståelse kunna analysera olika vetenskapliga metoders användning och värdera deras relevans i forskning och utveckling av kunskap

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE

RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE ORU 1.2.1-04185/2017 RIKTLINJER FÖR ATT UTSE EXCELLENT LÄRARE Fastställda av samtliga fakultetsnämnder 2013-01-29,30,31 Senast ändrade: ENT 2017-10-18, HS 2017-10-20 och MH 2017-10-17 Allmänt Enligt rektors

Läs mer

1. Publikt Entreprenörskap

1. Publikt Entreprenörskap 1. Publikt Entreprenörskap Folkuniversitetet i Malmö Projektledare Ingemar Holm e-postadress info.malmo@folkuniversitetet.se Tel 040-691 83 00 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Syftet har varit att

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap

Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap Sida: 1 (6) Projektplan Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap Sida: 2 (6) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 4 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695

Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 Frisk & fri Sensus 2012-12 Johanna Krook, Katharina Persson katharina.persson@sensus.se 08-4061695 2. Projektets syfte Syftet är att utveckla ett material som dels ger djupare kunskaper i ämnet än vad

Läs mer

Fyrklöververktyget Rapport

Fyrklöververktyget Rapport Fyrklöververktyget Rapport Innovationskontoret Fyrklövern K3: Delprojekt 2 Fyrklöververktyget 2015 Författare: David Calås 2 Inledning Fyrklöververktyget är ett verktyg som utvecklats för att skatta ett

Läs mer

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support.

Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Kurser i att skapa korta filmer som skall användas i undervisningen eller för instruktion och support. Tre korta kursmoment som stödjer framtagande av material för det flippade klassrummet och att ge instruktion

Läs mer

ATT STUDERA MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING:

ATT STUDERA MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING: ATT STUDERA MED EN : PROBLEM, STRATEGIER OCH LÖSNINGAR Elisabeth Raddock och Hanna Zipernovszky Slutrapport 2015 09 01 2016 12 21 Foto: Kata Major, Regnbåge, 2015-09-13 1 Innehåll PROJEKTMÅL... 3 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Lärarakademins kriterier

Lärarakademins kriterier s kriterier 1. Pedagogisk skicklighet och handledning fortlöpande kompetensutveckling Utmärkta färdigheter kommer till uttryck t.ex. i att läraren systematiskt utvärderar och utvecklar sin undervisning

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet

GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet GUL-ADM Ett samarbetsprojekt om kvalitet i administrationen mellan Göteborgs universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet Mars 2014 INLEDNING Universitetsdirektörerna vid universiteten i Uppsala,

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship

Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp. General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship 8BKG55 Allmän sjukdomslära, utvecklingsbiologi och bioentreprenörskap, 30 hp General Pathology, Developmental Biology and Bioentrepreneurship Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: 2018 HT PRELIMINÄR

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

E-plikt för kommuner och myndigheter

E-plikt för kommuner och myndigheter E-plikt för kommuner och myndigheter Detta är en guide från Introduktion Kommuner och myndigheter, både statliga och kommunala myndigheter, är enligt lag tvungna att leverera analogt och elektroniskt material

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Uppdragsgivare. Behov

Uppdragsgivare. Behov Uppdragsgivare Vi har fått i uppdrag av ett utbildningsföretag att utveckla ett program för att lärare på bästa sätt ska kunna undervisa och utbilda gymnasieelever i presentationsteknik. Utbildningsföretaget

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Umeå universitet Inst för informatik P O Ågren Annakarin Nyberg Sid 1 (7) Sammanställning av kursutvärdering Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer Framtidens IT-miljöer, 7,5 hp,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00260 1(5) Spanska (31-55 hp) Programkurs 25 hp Spanish (31-55 ) 92SP31 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2012-10-15 2(5) Huvudområde Spanska

Läs mer

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Margit Nelson Wareborn Sören Andersson Tore Otterup Institutionen för svenska språket Institutet för svenska som andraspråk - ISA Syfte: att

Läs mer

1DV432 ST14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål?

1DV432 ST14. I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? 1DV432 ST14 : I vilken utsträckning har kursens innehåll och uppläggning gett förutsättningar för att du ska ha uppnått respektive lärandemål? Förstå grundläggande begrepp och principer inom objektorienterad

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Att flippa ett klassrum

Att flippa ett klassrum Att flippa ett klassrum i grundskolan Del 1. Att ladda upp videoklipp på Youtube. Material 1. Kamera - ipad 2. IMovie. 3. Nätbaserad sida- Facebook, blogg. 4. Youtubekanal 5. Användbara appar i ditt flippande.

Läs mer

ORU /2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ

ORU /2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ ORU 1.2.1-03077/2019 MALL FÖR PEDAGOGISK PORTFÖLJ ALLMÄNT Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj ska användas av sökande till anställningar som innehåller pedagogiska arbetsuppgifter samt vid

Läs mer

Kommunikation och media i undervisningen. Roger Pettersson & Peter Aspengren. UPC:s uppdrag?

Kommunikation och media i undervisningen. Roger Pettersson & Peter Aspengren. UPC:s uppdrag? Kommunikation och media i undervisningen Roger Pettersson & Peter Aspengren UPC:s uppdrag? utgöra en strategisk resurs och expertfunktion inom pedagogik inklusive IT-pedagogik tillhandahålla mötesplatser

Läs mer

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng

Plats: STOCKHOLM Mycket bra: 8 10 Genomsnittligt/ok 4 7 Ej tillfredsställande 1 3 Ringa in en siffra Medel av 10 poäng Kursen genomfördes under feb-mars 2019 med kursdeltagare från: Combitech, DeLaval Int., Etteplan Plats: STOCKHOLM 1. Din övergripande åsikt om kursen är: 9,2 2. Intressant och inspirerande 9,2 3. Praktiskt

Läs mer

Digitalt festivalengagemang

Digitalt festivalengagemang VOLANTE WORKING PAPER 15:07 Digitalt festivalengagemang Festivalbesökare och platsvarumärken i sociala medier VOLANTE WORKING PAPER 15:07 Digitalt festivalengagemang Festivalbesökare och platsvarumärken

Läs mer

CTR ISLA11_2 ISLA22 H13

CTR ISLA11_2 ISLA22 H13 CTR ISLA_ ISLA H respondenter: : Svarsfrekvens:, % Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? Hur stor del av undervisningen har du deltagit i? 0-% 0 (0,0%) 0-% (,%) 0-% 0 (0,0%) 60-7% (,%) 80-00%

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(6) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(6) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

Kursrapport; Estetiska uttrycksformer, ht 2017

Kursrapport; Estetiska uttrycksformer, ht 2017 Kursrapport; Estetiska uttrycksformer, ht 2017 Kursens namn: FÖFLE Barndom och lärande: Estetiska uttrycksformer Termin: ht 2017 Ladokkod: FO203A_20172_L7106 Kursansvarig: Helena Malm och Charlotte Paggetti

Läs mer

Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp

Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp Studiehandledning för kursen - Undervisning och lärande för hållbar utveckling, 7,5 hp Kursen ges helt på distans vilket betyder att vi endast kommer att mötas på internetbaserade media. Det övergripande

Läs mer

Ökad användning av öppna audiovisuella lärresurser

Ökad användning av öppna audiovisuella lärresurser 2013-05-31 Sida: 1 (8) Projektplan 2013-05-31 Sida: 2 (8) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 5 1.3 Avgränsningar... 5 2 Plan... 5 2.1 Beslutspunkter, milstolpar... 6

Läs mer

Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna

Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna Vi valde att göra en visuell

Läs mer

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Akademin för hälsa, vård och välfärd Distansstudier öppnar nya möjligheter för dig som inte har möjlighet att

Läs mer

Kopia av Offentlig upphandling - specialkurs VT19

Kopia av Offentlig upphandling - specialkurs VT19 Kopia av Offentlig upphandling - specialkurs VT9 :. Hur mycket av kursen har du deltagit i? Hur mycket av kursen har du deltagit i? 0 % 0 (0,0%) -0 % 0 (0,0%) -0 % 0 (0,0%) -60 % 0 (0,0%) 6-80 % 0 (0,0%)

Läs mer

Chalmers Pedagogiska Portfölj

Chalmers Pedagogiska Portfölj Chalmers Pedagogiska Portfölj Nedan är ett utdrag ur Chalmers arbetsordning vad gäller definition och föreskrifter om pedagogisk skicklighet ( 4.2.2). Därefter följer instruktioner för utformning av den

Läs mer

Arbeta med appar 7-9

Arbeta med appar 7-9 Arbeta med appar 7-9 Vad vi ska ta upp Val av appar Genomgång av olika appar Test av appar Redovisning av appar Att tänka på Syftet med appen - vad ska den användas till? Tidsfördriv, individualisering,

Läs mer

Helsingfors universitets Lärarakademins kriterier

Helsingfors universitets Lärarakademins kriterier ns kriterier 1. Pedagogisk skicklighet och handledning fortlöpande kompetensutveckling Utmärkta färdigheter kommer till uttryck t.ex. i att läraren systematiskt utvärderar och utvecklar sin undervisning

Läs mer

Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser.

Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser. Kursplaner E-Trainer E-Trainerutbildningen består av 6 st delkurser. 1. IKT-pedagogisk översiktskurs 2. IKT-pedagogik 3. Från teori till praktik; den digitala lärmiljön 4. Kursproduktion 5. Planera och

Läs mer

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola Projektmaterial ORIENTERINGSKURS PÅ INTERNET FÖR ANTAGNA ELEVER VID MOLKOMS FOLKHÖGSKOLA Molkoms folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Teknik Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i teknik sträva efter att eleven utvecklar sina insikter i den tekniska kulturens kunskapstraditioner och utveckling

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016

Kursinformation. Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursinformation Samhälls- och kulturanalytisk praktik, 7,5 hp Kurskod: 740G53 VT 2016 Kursansvarig lärare: Mathias Martinsson, e-post: mathias.martinsson@liu.se På kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys

Läs mer

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING

FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING FRITT FALL ATT JOBBA MED CASE NÄR TEORETISK FÖRSTÅELSE ÄR MÅLET ELIN WIHLBORG STATSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR INDUSTRIELL OCH EKONOMISK UTVECKLING Att studera politik utan att göra politik Ämnet Statsvetenskap

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Tack, roligt att få bli inbjuden. Hemmaplan, men ändå trevligt.

Tack, roligt att få bli inbjuden. Hemmaplan, men ändå trevligt. Tack, roligt att få bli inbjuden. Hemmaplan, men ändå trevligt. Jag heter Johani Karonen, och jobbar på it-avdelningen här i Skövde. Det är en ära att få inleda dagens program. 1 Stödverksamheten jag jobbar

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE302, Breddad lärarkompetens: Design för lärande med digitala redskap, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: Design for Learning with Digital Tools,

Läs mer

Utveckling av digitala lärresurser och webb 2.0 2007/08

Utveckling av digitala lärresurser och webb 2.0 2007/08 1 av 5 2008-06-17 14:17 Startsida Gästbok Media Blogg Resan Språkprogram Videokonferenser Youtube Kursutvärdering Projekt SLUTRAPPORT 2008-05-29 Utveckling av digitala lärresurser och webb 2.0 2007/08

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning

Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning Webbdesign med JavaScript och Document Object Model, 7. hp Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning Fristående nätkurs Kurs: Webbdesign med JavaScript och Document Object Model, 7. hp Kurskod:

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

Pedagogikdagarna mars 2015

Pedagogikdagarna mars 2015 Pedagogikdagarna 17-18 mars 2015 Studenternas perspektiv på kvalitet LinTek Consensus StuFF Matilda Leinsköld John Lemchen Dennis Malm Agenda Vad är utbildningskvalitet? LinTek Pedagogiska hjälpmedel och

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II.

Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II. Lärosätets namn Stockholms universitet Kursens namn Spanska för lärare åk 7-9, 45 hp (1-45 hp). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 45 hp Målgrupp Du som har behörighetsgivande lärarexamen och

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Avdelningen Utbildningsnära tjänster (UNT) vid Universitetsbiblioteket (UB) Utbildningsutbud för lärare läsåret

Avdelningen Utbildningsnära tjänster (UNT) vid Universitetsbiblioteket (UB) Utbildningsutbud för lärare läsåret Avdelningen Utbildningsnära tjänster (UNT) vid Universitetsbiblioteket (UB) Utbildningsutbud för lärare läsåret 2017 2018 Innehållsförteckning Ny organisation...3 Kursutbud för lärare...3 Pedagogisk utveckling...5

Läs mer

Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Policy för IKT och digital kompetens i undervisningen på Institutionen för pedagogik och specialpedagogik 1 Antagen av prefekt och institutionsstyrelse 2012-03-26. Författad av Viktor Aldrin. Grafisk form:

Läs mer

Moderna språk. Ämnets syfte

Moderna språk. Ämnets syfte Moderna språk MOD Moderna språk Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och

Läs mer

BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL. didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se

BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL. didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se Johan Arnell Jonas Berling Jesper Grönlund Marie Mattsson 300 anställda 2600 barn och ungdomar Vänersborg Vänersborg

Läs mer

Kandidatprogrammet i samhällsplanering

Kandidatprogrammet i samhällsplanering DNR LIU-2016-00773; LIU-2019-01337 1(7) Kandidatprogrammet i 180 hp Bachelor programme in Urban and Regional Planning F7KSP Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten

Läs mer

Förskolans digitalisering

Förskolans digitalisering Förskolans digitalisering LLU-dag 28 september 2018, Special Needs Education Karlstad University Sweden Därför behöver du vässa din digitala kompetens (Skolverkets hemsida) Vi lever i en snabbt föränderlig

Läs mer

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen

Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Kurs 1: Barndom och lärande: Omvårdnad, omsorg, fostran och samverkan Sammanställning av studenternas svar på kursens summativa utvärderingen Sammanställningen bygger på svar från 56 studenter (3%) av

Läs mer

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion

Vetenskapsmetod och teori. Kursintroduktion Vetenskapsmetod och teori Kursintroduktion Creswell Exempel Vetenskapsideal Worldview Positivism Konstruktivism/Tolkningslära Kritiskt (Samhällskritiskt/ Deltagande) Pragmatism (problemorienterat) Ansats

Läs mer

IKT-PEDAGOGISK PLAN ORUST KOMMUN/ VERKSAMHET FÖR LÄRANDE 2012-2016 ( version 111206 )

IKT-PEDAGOGISK PLAN ORUST KOMMUN/ VERKSAMHET FÖR LÄRANDE 2012-2016 ( version 111206 ) IKT-PEDAGOGISK PLAN ORUST KOMMUN/ VERKSAMHET FÖR LÄRANDE 2012-2016 ( version 111206 ) 1 VISION 2 ALLMÄNT 3 MÅL 4 RIKTLINJER 5 DATAUTVECKLINGSSCHEMA 6 DATAKÖRKORT 7 REVIDERINGSPROCESS 8 FASTSTÄLLANDE 1

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN31, Socialt arbete som forskningsområde och kunskapsfält, 15 högskolepoäng Perspectives on Social Work Research and Field of Knowledge, 15 credits Avancerad nivå /

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

Flippad högskoleutbildning? Blended learning i campusförlagda professionsutbildningar

Flippad högskoleutbildning? Blended learning i campusförlagda professionsutbildningar Flippad högskoleutbildning? Blended learning i campusförlagda professionsutbildningar Tore Nilsson, Institutionen för språkdidaktik Stockholms universitet Översikt Vad är flipped classroom? Teoretisk bakgrund

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Fysik Mål Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: - använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som energi, teknik, miljö

Läs mer

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4.

INSTRUKTION LAB. Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT. 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. INSTRUKTION LAB Checklista och ansvarsfördelning ÖVERSIKT 1. Introduktion: Nordic City Lab 2. Program för Lab 3. Ansvarsfördelning 4. Finansiering 5. Planering 6. Genomförande 7. Efterarbete NORDICCITYNETWORK.COM

Läs mer

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 Innehållsförteckning Pedagogisk grundsyn... 3 Vad karaktäriserar en bra lärare?... 3 Studenten... 4 Undervisningen... 4

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer