Resan genom Hallandsås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resan genom Hallandsås"

Transkript

1 Resan genom Hallandsås

2 Välkommen till Projekt Hallandsås! Redan i 1900-talets början fanns tankar om att dra järnvägen i en tunnel genom Hallandsås. Det skulle dock ta nästan ett sekel innan alla förutsättningarna fanns på plats fick Skanska-Vinci HB uppdraget av Trafikverket att slutföra projektet och 2005 startade borrningsarbetet. Idag är det östra tunnelröret färdigborrat och arbetet med det västra röret, samt vidhängande tvärtunnlar, är i full gång beräknas de första tågen passera och därmed försvinner en av flaskhalsarna längs Västkustbanan.

3 Med två enkelspårstunnlar fördubblas lastkapaciteten för godståg samtidigt som den totala trafikkapaciteten ökar från dagens 4 till 24 tåg per timme. Detta kommer inte bara att bidra till att utveckla och effektivisera det svenska järnvägsnätet, skapa kortare restider, eller eliminera ett betydande hinder i landets transportsystem. Det kommer också att ge fler människor och företag möjligheten att välja tåget som transportmedel. Vi på Skanska-Vinci är stolta över att få vara med och förverkliga drömmen om en tunnel genom åsen och att skapa något som kommer att vara människor till nytta i många generationer framöver.

4 Fransk och svensk expertis i samverkan När staten i slutet av 1980-talet beslöt att rusta upp och förnya den svenska järnvägen utreddes också ett förslag om en tunnel för att lösa problemen med den låga trafikkapaciteten på sträckan över Hallandsås beslöt regeringen om en 8,7 km lång tunnel mellan Båstad och Förslöv. Från 1992 till 1997 mötte tunnelbygget flera stora motgångar. Den första tunnelborren som användes var inte anpassad för de krävande förhållandena i åsen och man fick övergå till traditionell teknik med borrning och sprängning. Då uppstod istället problem med vattenflödet i tunneln vilket fick brunnar att sina och projektets miljödom att överskridas. För att täta tunneln användes då ett kemiskt tätningsmedel. När detta visade sig läcka ut giftig akrylamid avbröts arbetet. Därefter tätades och sanerades tunneln och åsen friskförklarades. För att kunna slutföra projektet krävdes bl.a. regerings- och riksdagsbeslut, bygglov samt en ny miljödom. Detta var klart Uppdraget att slutföra arbetet med tunnlarna gick till Skanska Vinci. Skanska har lång erfarenhet av traditionellt tunnelbyggande i Sverige och kunskap om Hallandsås sedan tidigare. Det franska företaget Vinci är världens största byggföretag och har stor erfarenhet av tunnelborrning under mycket svåra förhållanden. Konsortiet Skanska-Vinci säkerställer att kompetensen i Projekt Hallandsås motsvarar det som krävs för att klara utmaningen.

5 2004 Skanska-Vinci återupptar tunnelbygget Intrimning av tunnelborrmaskinen inleds under hösten Tunnelborrmaskinen Åsa gör genombrott i mellanpåslaget en stor kammare som sprängts ut ungefär halvvägs längs tunnelns sträckning och som nås via en transporttunnel från toppen av åsen Tunnelborrmaskinen gör sitt genombrott. Därmed är den första av de två 8,7 kilometer långa tunnlarna klar. 2010/2011 Borrhuvudet demonteras, maskinen backas åter till Förslöv och borrhuvudet återmonteras för att i mars månad starta borrningsarbetet igen Frysningsarbetet av Möllebackzonen västra röret påbörjas Arbetet med 19 tvärtunnlar inleds. Tvärtunnlarna förbinder de två tunnelrören ungefär var femhundrade meter och fungerar bl.a. som utrymningsvägar Nytt genombrott vid mellanpåslaget våren Skanska-Vincis uppdrag ska vara klart, därefter sker järnvägsinstallationen Första tåget passerar genom tunneln.

6 Ett riktigt berg och en verklig utmaning Den stora utmaningen när det gäller Hallandsås är bergets skiftande geologi med en berggrund som bitvis är uppsprucken och innehåller stora mängder vatten. Längs tunnelns sträckning finns dessutom tre stycken flera hundra meter breda, särskilt svaga och geologiskt komplicerade zoner Norra randzonen, Södra randzonen och den mest utmanande delen, Möllebackzonen. Trots sitt namn är Hallandsås ett riktigt berg. Dock lite annorlunda än de flesta andra berg. Hallandsås är en cirka 70 miljoner år gammal urbergshorst som bildades genom vertikala förkastningsrörelser och består av gnejs och amfibolit. Delar av berget har vittrat. Det vittrade berget bildades när vår kontinent befann sig på tropiska breddgrader för flera hundra miljoner år sedan. I varmt klimat vittrar berget till lera, sand och grus, dels i ytan och dels på djupet längs sprickzoner. Det mesta av det vittrade materialet har nu eroderats bort. Men på grund av förkastningsrörelserna har det vittrade materialet bevarats i fickor och djupa sprickzoner. I Möllebackzonen finns både mycket vittrat berg och mycket vatten. För att kunna borra igenom denna del av åsen så stabiliserar vi berget genom att frysa det. Den 250 meter långa tunnelborrmaskinen Åsa är en mobil fabrik helt anpassad för åsens besvärliga geologi. Det innebär att den kan arbeta i både löst och hårt berg. Åsa har också en sköld en stålcylinder som skyddar mot inläckande vatten och bergmassor. Normalt sett borrar tunnelborrmaskinen i så kallat öppet läge men vid behov, det vill säga vid väldigt höga vattenflöden och instabilt berg, kan den istället arbeta i så kallat slutet läge. Då borrning i slutet läge är väldigt tidskrävande och medför ökat slitage på tunnelborrmaskinen används detta numera endast i undantagsfall exempelvis när borrmaskinen står stilla vid förbehandling och förstärkning av berget. Då fungerar maskinen som en plugg i tunneln och väldigt lite vatten läcker in. Nära borrhuvudet finns också tre konventionella bergborrar som används för att kontrollera och täta berget framför maskinen.

7 Grafik: Thomas Öhrling/INFO Foto: Lisa Daniels Montering av det nya borrhuvudet inför återstarten i det västra tunnelröret. Det kutterförsedda och roterande borrhuvudet spräcker loss berget. Bergmassorna lastas ut på ett transportband och inläckande vatten pumpas ut och renas. Under skölden monteras 8 liningsegment som tillsammans bildar en ring. Det utrymme som uppstår mellan liningen och berget fylls med singel och cement för att stabilisera liningen Tunnelborrmaskinen tar spjärn mot den färdiga liningen och borrar sig framåt ytterligare 2,2 meter och lämnar ett vattentätt rör efter sig. SNABBFAKTA TBM Tunnelborrmaskin (TBM) längd: 12 meter Längd TBM + servicedel: 250 meter TBM, diameter: Ca 10,6 meter TBM, vikt: ton Total tryckkraft: ton Segment totalt antal: Segment vikt: 12 ton Segment längd: 2,2 meter Borrprecision: cm på 5,5 kilometer

8 Två rör genom åsen Den tekniska utmaningen. För att bygga en tunnel under de förhållanden som råder i Hallandsås krävs en teknik som hindrar att grundvatten läcker in. Lösningen är en tunnelborrmaskin som bygger ett vattentätt rör av prefabricerade betongsegment bakom sig allt eftersom den arbetar sig genom åsen. Metoden kallas för lining. För att säkerställa kvaliteten och leveranssäkerheten på betongsegmenten byggdes en särskild segmentfabrik i Åstorp. Efter att ha producerat de segment som behövs avvecklades fabriken under Tunnelrören ska hålla i minst 120 år och klara det höga vattenoch bergtrycket i åsen. Det ställer extrema krav på betongens egenskaper och segmentens kvalitet. Under gjutprocessen måste betongen till exempel vara tillräckligt flexibel för att fylla ut gjutformen ut i minsta hörn. Samtidigt ska den på bara två minuter bli så pass styv att den håller sin form när gjutlocket öppnas. Toleransen för avvikelser är endast +/- 0,5 mm. Betongen innehåller också en speciell plastfiber som ökar brandsäkerheten. Vid brand smälter plastfibern något. Det skapar mer utrymme för vattnet i betongen att expandera vilket gör den mer motståndskraftig mot brand. De 54 cm tjocka och 12 ton tunga betongsegmenten transporteras med tåg in till tunnelborrmaskinen. Bakom borrhuvudet monteras åtta segment i en ring som täcker tunnelns hela omkrets. Betongröret ska också klara trycket från tunnelborrmaskinen. När den jobbar sig vidare in i berget tar den nämligen spjärn mot de monterade betongsegmenten med ett tryck motsvarande upp till ton.

9 Grafik: Thomas Öhrling/INFO Arbetstunnel Total längd: meter. Färdig tunnel mot norr Västra tunneln: meter. Norra randzonen Ca 200 meter med vittrat och leromvandlat berg. Möllebackszonen Ca. 300 meter med kraftigt vattenförande och mycket vittrat berg, dessutom med höga grundvattentryck. Mellanpåslaget Västra tunneln: 40 meter Östra tunneln: 40 meter. Södra randzonen Ca 700 meter med vittrat berg och lera, samt ett parti med högt vattenflöde. Färdig tunnel mot söder Östra tunnelröret: 8700 meter färdig tunnel. Västra tunnelröret, pågående arbete.

10 Ingenjörskonst och engagemang Den mänskliga utmaningen. Tunnelbygget genom Hallandsås är ett av landets största och mest komplicerade byggprojekt. Att genomföra projektet inom ramen för miljökrav, tidplan och budget kräver den bästa tekniken, den främsta kompetensen och ett engagemang utöver det vanliga. Skanska-Vinci har kunskap om åsens geologi, internationella experter, lokalkännedom och kunnig personal med erfarenhet från många andra stora tunnelprojekt. Vinci har till exempel borrat fler mil tunnel än någon annan i världen och har unik kompetens inom sköldad borrning under krävande förhållanden. För att klara de krävande geologiska förhållandena vid Hallandsås använder Skanska-Vinci avancerad teknik som inte är så vanligt förekommande i Sverige. Särskilt inte i den omfattning som det handlar om här. Tunnelborrmaskinen, frystekniken som används i Möllebackzonen samt tekniken att tillverka lining på plats, s.k. In-Situ Lining, är några exempel. In-Situ Lining används bland annat för att bygga tvärtunnlar mellan de båda huvudtunnlarna. Cirka 350 personer från flera olika delar av Europa arbetar med projektet. Här finns ingenjörer som arbetar med allt från riskhantering och miljö till mekanik och konstruktion, TBM-piloter som styr borrmaskinen, ringsättare, injekterare, svetsare, mekaniker, elektriker och många fler. På området utanför tunneln arbetas med planering av materialtransport in till tunnelborrmaskinen och här finns också en betongstation, ett vattenreningsverk och en verkstad för servicearbeten. All denna verksamhet pågår dygnet runt, året om. Arbetet på en tunnelborrmaskin är särskilt riskfyllt på grund av transporterna in och ut ur tunneln och att ytorna inne vid maskinen är väldigt begränsade. De som arbetar där ska bära, lyfta och utföra många moment på ett litet utrymme. Vid underhåll av borrhuvudet kryper de dessutom in i det och byter kuttrar (skärhuvuden). Säkerhetsfrågorna har därför högsta prioritet. Vi arbetar förebyggande med riskinventering och har skyddsronder där olycksrisker rapporteras. Under projekttiden finns också räddningskammare utplacerade på olika platser inne i tunneln. I dessa finns syre för 20 timmar. En av dessa kammare är dessutom mobil och kan köras ut på rälsen.

11 Frysborrning Frysning av Möllebackzonen i den västra tunneln omfattar 200 meter som fryses i två steg. I det första steget fryses 85 m och i det andra 115 m. Frysning sker genom att det borras ett antal hål där man sedan installerar ett antal frysrör. I frysrören cirkulerar en kylvätska som håller ca -39 C, ungefär på samma sätt som en konstfrusen isbana. Efter första etappens frysning sprängs en pilottunnel genom det frysta berget. Efter att ha avancerat 85 meter börjar nästa etapp av frysborrning på 115 meter från denna pilottunnel. Sedan fryses denna etapp också ner. Efter fyra till sex månader är berget genomfruset och har stabiliserats tillräckligt så att tunnelborrmaskinen kan borra sig genom Möllebackzonen.

12 Helhetssyn och ansvar logistikutmaningen. Att bygga tunneln handlar om betydligt mer än att köra en tunnelborrmaskin genom åsen. Det handlar om att få flera olika arbetsplatser att fungera som en effektiv enhet tunnelborren, södra påslaget, norra påslaget och mellanpåslaget samt de tvärtunnlar som återstår att byggas mellan huvudtunnlarna. För att allt detta ska fungera krävs logistik som levererar enligt plan. Varje timme. Dygnet runt. Dag ut och dag in. Södra påslaget är den största arbetsplatsen och all logistik för tunnelborrmaskinen sköts härifrån. Vid tunnelmynningen finns bland annat ett stort vattenreningsverk, en betongfabrik, en verkstad och en stor kran för att lasta på betongsegmenten på den järnväg som transporterar personal och material in och ut ur tunneln. Bergmassorna forslas ut ur tunneln via ett transportband. I betongfabriken tillverkas de kubikmeter bakfyllnadsbruk som behövs för att täta mellanrummet som uppstår mellan betongröret och berget. Arbetet vid norra påslaget omfattar bland annat bygge av en kammare där borren beräknas göra sitt sista genombrott omkring årsskiftet 2013/2014. Vid norra påslaget förbereds även för frysningen av Möllebackzonen. Från tvärtunnel 5 och 6 sker förbehandling av ett vattenförande område för att underlätta för tunnelborrmaskinen att passera. Halvvägs in i tunneln finns mellanpåslaget. Det är två stycken 40 meter långa kammare utsprängda i berget, ett för varje tunnelrör. Mellanpåslaget nås via en arbetstunnel från toppen av åsen. När tunnelrören är på plats kommer arbetstunneln att fyllas igen.

13 Tvärtunnlar De två parallella enkelspårtunnlar som utgör tunneln genom Hallandsås ska bindas samman av 19 tvärtunnlar. Genom dessa sker evakuering vid eventuella stopp eller olyckor i järnvägstunnlarna. Tvärtunnlarna byggs med 500 meters mellanrum och har branddörrar i båda öppningarna vilket gör att det blir som en brandcell. De 22 meter långa tvärtunnlarna tas ut med traditionell borra-sprängmetod från det östra röret. Detta görs samtidigt som den västra tunneln byggs. Arbetet med tvärtunnlarna är ännu en utmaning som ställer höga krav på både människor och teknik. Arbetet påbörjades under 2011 med förinjektering av berget för att ta bort vattnet inför sprängningarna.

14 Ett proaktivt miljöarbete miljöutmaningen. Det övergripande miljömålet för projektet är att tunnelbygget inte ska ha någon långsiktig påverkan på miljön. Skanska-Vinci är certifierat enligt ISO och arbetar därför med en strukturerad miljöplan som anger hur alla miljöfrågor och aktiviteter som har eller kan ha en miljöpåverkan ska hanteras. Alla infrastrukturprojekt inverkar på miljön. Det handlar om att minimera och begränsa denna inverkan. Målsättningen är att ingen permanent påverkan ska ske på åsens natur, djur och vatten. Dock uppstår en tillfällig påverkan när tunnelborrmaskinen passerar grundvattnet sänks, växter, bäckar och vattendrag påverkas ibland. Efter cirka ett år har grundvattnet återhämtat sig till ursprungliga nivåer och påverkan på naturen upphör. Alla kemikalier som används genomgår en noggrann kontroll samt granskas/bedöms av Skanska-Vinci och Trafikverket. Kemikalier som vid normal drift riskerar att komma i kontakt med grundvatten granskas även av Miljögranskningsgruppen som är en fristående granskningsorganisation. Båstad- och Ängelholms kommun och länsstyrelsen informeras alltid om planerad användning av produkterna. Länsstyrelsen samt Båstad och Ängelholms kommun är tillsynsmyndigheter och följer kontinuerligt Skanska-Vincis och Trafikverkets arbete i projektet. För att säkerställa vår egenkontroll genomförs internrevisioner på regelbunden basis. Då följer vi upp hur miljöplanen tillämpas, om kontrollsystemet fungerar och om det är relevant. Detta, kombinerat med Trafikverkets revisioner, utgör grunden för ett framgångsrikt miljöarbete. Det övergripande miljömålet är att tunneln genom Hallandsås inte ska ge någon långsiktig miljöpåverkan. Genom att arbeta proaktivt med miljöutmaningen, och genom att använda oss av flera olika kontrollsystem lever vi upp till de höga miljökrav som styr projektet. Till nytta för såväl människor, som djur och natur.

15 Rätt val för miljön Miljövänliga val i vardagen är också viktiga. Miljöarbetet regleras till stor del av lagar och regler men miljömedvetenheten genomsyrar hela projektet. Den återspeglas i hur projektet styrs och finns närvarande i projektets dagliga verksamhet. Några av våra miljövänliga val: På projektets vattenreningsverk har en modell utvecklats som heter Clean Treatment som innebär en markant minskning av kemikalieanvändningen när tunnelborrmaskinen står stilla för underhåll. Vi jobbar aktivt för att minska energiförbrukningen och mängden avfall. Vi klimatkompenserar för de resor som projektets medarbetare gör. Kontrollsystem Vi använder oss av flera olika kontrollsystem för att slå vakt om vatten,kemikalier och ekologi. Några exempel: Mängden grundvatten som läcker in i tunneln mäts dygnet runt. På sträckan från södra tunnelmynningen fram till Lyadalen är det tillåtet med ett inläckage under byggskedet på 150 liter per sekund. På resten av sträckan är kravet 100 l/s. (beräknat på ett medelvärde under 30 dagar). När tunnlarna står färdiga är kravet 33 l/s. Detta kontrolleras via den Miljödom som gäller för projektet. Allt vatten ph-justeras och renas innan det släpps ut i havet. Alla kemikalier granskas innan de godkänns för användning. Tunnelborrmaskinen drivs med grön el.

16

Sika at work Hallandsåsen Järnvägstunnel. Vattentätning i skiftande geologi och under höga grundvattentryck

Sika at work Hallandsåsen Järnvägstunnel. Vattentätning i skiftande geologi och under höga grundvattentryck Sika at work Hallandsåsen Järnvägstunnel Vattentätning i skiftande geologi och under höga grundvattentryck 2 Hallandsåsen, Järnvägstunnel projektbeskrivning Hallandsåstunneln Den 8,7 km långa Hallandsåstunneln

Läs mer

Sakta men säk genom åsen

Sakta men säk genom åsen Sakta men säk genom åsen 14 Tunnelborrmaskinen 0807 Åsa har byggt drygt 1 500 meter färdig tunnel i Hallandsås sedan hösten 2005. Vi bygger ett tätt tunnelrör med bra kvalitet, även om det går lite för

Läs mer

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning 1(5) Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning Ärendet Svenska Kraftnät har till kommunen översänt ett samrådsunderlag rörande tunnelförläggningen av en ny 400 kv ledning mellan transformatorstationen

Läs mer

Geodetisk mätning -Tunnelborrning

Geodetisk mätning -Tunnelborrning Geodetisk mätning -Tunnelborrning TBM Stikningskonferansen 3 Februari 2015 By: daniel Presentation Daniel Nilsson Bakgrund Nuvarande projekt E18 Bommestad-Sky Agenda Filmklipp Projekt Hallandsås Vad är

Läs mer

VI BYGGER TUNNELN. Bilfinger Berger AG www.bilfingerberger.com. Per Aarsleff A/S www.aarsleff.com. E. Phil & Søn A.S www.pihl-as.

VI BYGGER TUNNELN. Bilfinger Berger AG www.bilfingerberger.com. Per Aarsleff A/S www.aarsleff.com. E. Phil & Søn A.S www.pihl-as. Bilfinger Berger AG www.bilfingerberger.com Den tyska entreprenören, med säte i Mannheim, är en ledande, internationell aktör inom bygg- och anläggningssektorn. Billfinger Berger omsätter ca 6,2 miljarder

Läs mer

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas

Teknisk beskrivning Vestas V112. Foto Vestas Teknisk beskrivning Vestas V112 Foto Vestas Vestas V112 Driftdata Märkeffekt 3 000 kw Inkopplingsvind 3 m/s Märkvind 12 m/s Urkopplingsvind 25 m/s Ljudnivå 7 m/s 100 db(a) 8 m/s 102,8 db(a) 10 m/s 106,5

Läs mer

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm

Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm Miljösatsning för framtidens avloppsrening i Stockholm MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING 1 Mer information om projektet Stockholms framtida avloppsrening finns på: www.svoa.se/sfa Prenumerera

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand!

Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Miljövinster och miljonvinster går hand i hand! Trafikverket är en statlig myndighet som ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Vi ansvarar

Läs mer

FÖRLÄGGNING AV HUVUDVATTENLEDNING MED NY SCHAKTFRI METOD. Pipe Express. Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare

FÖRLÄGGNING AV HUVUDVATTENLEDNING MED NY SCHAKTFRI METOD. Pipe Express. Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare MED NY SCHAKTFRI METOD Pipe Express Mats Ohlsson, Stockholm Vatten VA AB Projektledare Rörnät och Klimat, 2015-03-11 Bakgrund till projektet Projektet utförs för att öka leveranssäkerheten av dricksvatten

Läs mer

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014.

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM NOVEMBER 2014. 2 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM EN MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDEN. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer. Varje år

Läs mer

NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT.

NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT. NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT. FÖR DIG SOM VÄRDESÄTTER KREATIVITET, MILJÖ, HÅLLBARHET OCH ESTETIK. Idag kan du skapa fantastiska bostadsmiljöer av betong, med stor variation på både struktur,

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN

FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN FRÅGOR OCH SVAR OM KLINTE & KALKEN Q: Varför vill SMA bryta kalksten i Klinte? A: Gotländsk kalksten är unik i Sverige. Den är så ren och av sådan kvalitet som till exempel stål- och pappersindustri behöver

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

Nästa station: Framtiden!

Nästa station: Framtiden! Vi möter framtiden Nästa station: Framtiden! Hur föreställer du dig framtidens transporter? En vanlig bild är svävande fordon som rör sig med ljusets hastighet. Än är vi inte där men vi satsar stort för

Läs mer

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning

Sidan 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana. Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 1 Nya tunnelbanan Emma Sahlman, presskommunikatör Kalle Persson, samordnare miljöprövning Sidan 2 Innehåll Bakgrund Vad ska vi bygga? Tid & pengar Byggtiden De fyra projekten Planläggning och miljöprövning

Läs mer

BERGS &BRUKS SVENSK BERGS- & BRUKSTIDNING BERGMATERIAL UNDERMARKSTEKNIK BERGSPRÄNGNING GEOTEKNIK INFRASTRUKTUR STEN STÅL & METALLER ÅRGÅNG 90

BERGS &BRUKS SVENSK BERGS- & BRUKSTIDNING BERGMATERIAL UNDERMARKSTEKNIK BERGSPRÄNGNING GEOTEKNIK INFRASTRUKTUR STEN STÅL & METALLER ÅRGÅNG 90 BERGS &BRUKS BERGMATERIAL UNDERMARKSTEKNIK BERGSPRÄNGNING GEOTEKNIK INFRASTRUKTUR STEN STÅL & METALLER 4 2011 ÅRGÅNG 90 SVENSK BERGS- & BRUKSTIDNING Nu är det hög tid att skrota skroten i betydelsen av

Läs mer

Dricksvattenförsörjning Örebro län, och längre?

Dricksvattenförsörjning Örebro län, och längre? Dricksvattenförsörjning Örebro län, och längre? Örebro DUF-möte 2015-10-14 Varför ett Vätternvattenprojekt? Vattenkvalitet - Idag har flera av kommunerna ytvattentäkter där det är eller finns påtaglig

Läs mer

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK 1 (5) FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK Helen Ab Hanaholmens kraftverk Bjälkgatan 1-3 00540 Helsingfors 2 (5) I detta säkerhetsmeddelande beskrivs kraftverkets verksamhet och de risker som är förknippade med verksamheten.

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön

Nya Östbergatunneln. En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Nya Östbergatunneln En ny dagvattenledning mellan Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken och Saltsjön Bild helsida Nya Östbergatunneln byggs från Sicklaanläggningen vid Hammarbybacken till Saltsjön vid

Läs mer

RD-pålvägg i Trondheim. StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011

RD-pålvägg i Trondheim. StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011 RD-pålvägg i Trondheim StålpåleDag 2011 Stockholm 26.05.2011 Innehåll 1. Fakta om projektet 2. Geotekniska förhållanden 3. RD-pålvägg 1. Fakta om projektet Projekt: E6 Trondheim - Stjørdal 9.5 km E6 från

Läs mer

MAJ 2013: RAPPORT FRÅN STUDIERESA MADRID OCH BARCELONA 2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING

MAJ 2013: RAPPORT FRÅN STUDIERESA MADRID OCH BARCELONA 2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING MAJ 2013: RAPPORT FRÅN STUDIERESA MADRID OCH BARCELONA 2013 ÅRS STOCKHOLMS FÖRHANDLING 1 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Madrid, måndag 2013-05-20... 2 3. Höghastighetståg Madrid-Barcelona, måndag 2013-05-20...

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla

Norra Stockholmsåsen. Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Vår viktigaste reservvattenkälla Norra Stockholmsåsen Norra Stockholmsåsen är en del av en 60 km lång rullstensås som sträcker sig från södra Uppland ner genom Stockholm till Västerhaninge.

Läs mer

kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad

kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad kv Trollhättan, Stockholm PM angående bergspänningar vid ombyggnad Uppdrag Uppdraget att utföra denna utredning har erhållits av AMF Fastigheter. Syftet är undersöka inverkan på spänningar i jord och berg

Läs mer

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av GEOTERMISK ENERGI Innehållsförteckning 2-3 Kort historia 4-5 Hur utvinns energin, bergvärme 6-7 Hur utvinns energin, jordvärme 8-9 Värmepumpen 10-11 Energiomvandlingarna 12-13 Miljövänlig? 14-15 Användning

Läs mer

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM 1 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM

FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM 1 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM 1 MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM 2 FRAMTIDENS AVLOPPSRENING I STOCKHOLM EN MILJÖSATSNING FÖR FRAMTIDEN Stockholm är en av Europas snabbast växande

Läs mer

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis

- Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Hallandsås, förförinjektering (förförisk) - Långa borrhål, >200 m borras och injekteras etappvis Johan Funehag, Chalmers/Tyréns Nils Granberg, Tyréns Kenneth Rosell, Jan Hartlén, Trafikverket Långhålsborrning

Läs mer

TUNNELINSTRUKTIONER exempel

TUNNELINSTRUKTIONER exempel TUNNELINSTRUKTIONER exempel Enligt kraven i TSD (2006/920/EG): 1. geografisk belägenhet, 2. namn, 3. längd, 4. specifik information såsom förekomsten av gångbanor och utrymningsvägar, samt 5. säkra platser

Läs mer

Med fokus på AVANCERAD SVETSNING

Med fokus på AVANCERAD SVETSNING Med fokus på AVANCERAD SVETSNING VI VILL HA KRÄVANDE KUNDER Med högt ställda krav på sina produkter Det är också på det sättet vi utvecklats och tillhör nu de främsta leverantörerna på marknaden. Vår framtidstilltro

Läs mer

Sveriges största satsningar på infrastruktur

Sveriges största satsningar på infrastruktur Sveriges största satsningar på infrastruktur 2015 Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Trafikverket är samhällsutvecklaren som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör

Läs mer

Exponering för dieselavgaser vid tunnelbygge i Hallandsåsen

Exponering för dieselavgaser vid tunnelbygge i Hallandsåsen + Exponering för dieselavgaser vid tunnelbygge i Hallandsåsen MARIA HEDMER ARBETS- OCH MILJÖMEDICIN SYD Foto: Näringsdepartementet Bakgrund Yrkesmässig exponering för dieselavgaser är vanligt förekommande

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Korta fakta om Citybanan. Varför Citybanan byggs och hur det går till

Korta fakta om Citybanan. Varför Citybanan byggs och hur det går till Korta fakta om Citybanan Varför Citybanan byggs och hur det går till Tomteboda Stockholm Odenplan Karlberg Vasastan Norrmalm Kungsholmen Stockholm City RIDDARFJÄRDEN Stockholms södra Södermalm ÅRSTAVIKEN

Läs mer

Dricksvatten från Vättern

Dricksvatten från Vättern Dricksvatten från Vättern - Till åtta kommuner i Örebro län 2017-03-01 Peder Eriksson Syfte och mål med projektet Syftet med projektet Utreda att ta dricksvatten från Vättern för kommuner i Örebro län,

Läs mer

Gör din vardag enklare

Gör din vardag enklare Leverantörsdag 6 februari 2013 Upphandling av entreprenader i Förbifart Stockholm Johan Brantmark, Projektchef Gör din vardag enklare Trafikverket Stora Projekt, 2013 3 2013-02-05 Trafikverket Verksamhetsidé,

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Fakta om oljeskimmers

Fakta om oljeskimmers Oljeskimmer. Det enkla sättet att avskilja olja från vatten Fakta om oljeskimmers Förhållandet mellan vatten och olja styrs av välkända principer Densitet: De flesta oljor är lättare (har en lägre densitet)

Läs mer

Vi lägger grunden. för framgångsrika byggprojekt

Vi lägger grunden. för framgångsrika byggprojekt Vi lägger grunden för framgångsrika byggprojekt Under ytan sedan mer än hundra år Vi kan vår sak och vi vill hålla kontroll över hela kedjan. På Skanska Grundläggning finns oerhört mycket erfarenhet och

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

Goda exempel på klimatoch miljöarbete i Stora Projekt

Goda exempel på klimatoch miljöarbete i Stora Projekt Goda exempel på klimatoch miljöarbete i Stora Projekt Goda exempel på klimat- och miljöarbete i Stora Projekt Miljöhänsyn har varit en viktig del i verksamheten sedan Trafikverket bildades och 2012 blev

Läs mer

Produkt eller avfall. entreprenadbergets status är en tvistefråga

Produkt eller avfall. entreprenadbergets status är en tvistefråga entreprenadberg Produkt eller avfall entreprenadbergets status är en tvistefråga Enligt planerna ska arbetet med det jättelika infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm inledas i slutet av innevarande

Läs mer

Nu börjar tunnlarna byggas

Nu börjar tunnlarna byggas Förbifart Stockholm Pressmöte 2016-01-21 Skärholmen Nu börjar tunnlarna byggas Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Trafikverket

Läs mer

D 0211 Generell information om fundamentanläggning

D 0211 Generell information om fundamentanläggning D 0211 Generell information om fundamentanläggning VINDKRAFTFUNDAMENT Vindkraftverk förankras i marken med någon typ av fundament. Det finns olika metoder för utförandet. Fundamentens utformning beror

Läs mer

Byggdagbok februari 2012

Byggdagbok februari 2012 Trafikverket E4 Sundsvall Telefon: 060-13 90 50 e4sundsvall@trafikverket.se www.trafikverket.se/e4sundsvall Byggdagbok februari 2012 24 februari I Nolby fortsätter arbeten enligt tidigare veckor. Entreprenören

Läs mer

FABRIKSBLANDAD BETONG

FABRIKSBLANDAD BETONG FABRIKSBLANDAD BETONG AT FÄRDIG GRUND har skapat ett koncept som gör det enkelt att köpa och få levererat fabriksblandad betong till ditt byggprojekt. Detta ger dig full kontroll över varje kubik med fast

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav Bakgrunden till projektet vid Lossendammen är de skärpta kraven från RIDAS, som ställer krav på att man ska kunna avbörda ett 10000-årsflöde, även kallat klass-1-flöde. Foto: Magnus Holmgren Projektet

Läs mer

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och

Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och Per Thunstedt bor i Kungsbacka 30 km söder om Göteborg Efter sin examen på Chalmers började Per på Skanska där han bland annat arbetade med bro- och tunnel reparationer. 2001 började Per på Vägverket/

Läs mer

Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå

Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå februari 2014 Aktuell information om Norsborgs tunnelbanedepå Södra spåret stängs Den 3 mars 2014 stängs det södra spåret vid Norsborgs tunnelbanestation av. För att på ett säkert sätt kunna bygga och

Läs mer

genom Hallandsås Elisabeth Fjällman Viktor Rylander Självständigt arbete vid Institutionen för geovetenskaper 2016: 27

genom Hallandsås Elisabeth Fjällman Viktor Rylander Självständigt arbete vid Institutionen för geovetenskaper 2016: 27 Självständigt arbete vid Institutionen för geovetenskaper 2016: 27 Kvarvarande grundvattennivåförändringar efter tunnelbygget genom Hallandsås Elisabeth Fjällman Viktor Rylander INSTITUTIONEN FÖR GEOVETENSKAPER

Läs mer

1. Inledning. 1.1 Bakgrund

1. Inledning. 1.1 Bakgrund 1. Inledning 1.1 Bakgrund Hallandsåsen är egentligen en skånsk urbergshorst som av många missuppfattas att vara en rullstensås. Men så är alltså inte fallet. Under 1980-talet var efterfrågan stor på att

Läs mer

Förbifart Stockholm. Fokusgruppsmöte 2010-04-14. Trafikverket ansvarar även för

Förbifart Stockholm. Fokusgruppsmöte 2010-04-14. Trafikverket ansvarar även för Förbifart Stockholm Fokusgruppsmöte 2010-04-14 Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Trafikverket ansvarar även för byggande

Läs mer

Infrakulvert Vallastaden

Infrakulvert Vallastaden Infrakulvert Vallastaden Ett samarbete för framtiden Tekniska verken i Linköping och Uponor Infra är båda innovativa företag, som med stora kunskaper och engagemang jobbar utifrån det gemensamma målet

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme

Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Grundvattenbortledning från Värtaverket, AB Fortum Värme Samrådsunderlag inför prövning enligt miljöbalken Innehållsförteckning 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Bakgrund... 3 3 Hur går tillståndsprocessen

Läs mer

Välkommen! i1

Välkommen! i1 Miljötänkande och säkerhet är idag prioriterade områden där människor är involverade. Inte minst vid användandet av slangar och ledningskomponenter har vi en ökad medvetenhet och intresse för att klara

Läs mer

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK

SÄKERHETSMEDDELANDE FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK 1 (5) FÖR HANAHOLMENS KRAFTVERK Helen Ab Hanaholmens kraftverk Bjälkgatan 1-3 00540 Helsingfors 2 (5) I detta säkerhetsmeddelande beskrivs kraftverkets verksamhet och de risker som är förknippade med verksamheten.

Läs mer

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra.

Trots att det är farligt bor många människor nära vulkaner. Det beror på att det är bra att odla i askan, det växer bra. 2 Vulkaner. Vulkaner hittar man i sprickzonerna mellan jordskorpans plattor. Av jordens flera tusen landvulkaner är endast 450 aktiva. En vulkan ser ut som ett vanligt berg när den inte får utbrott. De

Läs mer

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen

BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen BRIDGECARE Den nya industriella revolutionen I dagens industrisamhälle utgör det ständigt ökande antalet motorfordon en stor belastning på våra vägar och i synnerhet på våra broar. Enbart i Europa finns

Läs mer

SSAB RD pålvägg. Stödväggslösning för alla förhållanden.

SSAB RD pålvägg. Stödväggslösning för alla förhållanden. SSAB RD pålvägg Stödväggslösning för alla förhållanden www.ssab.se/infra För mer information www.ssab.se/infra 2 EXPERTER PÅ STÅL- OCH GRUNDKONSTRUKTION SSAB är en av de ledande leverantörerna av grundläggningskonstruktioner

Läs mer

med andras glasögon vinjett

med andras glasögon vinjett med andras glasögon vinjett Bergmaterialindustrin behöver ibland, liksom alla andra branscher, anlita kompetens som inte alltid finns i de egna leden. I en perfekt värld blir resultatet ett gott samarbete

Läs mer

Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram Förfrågningsunderlag

Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram Förfrågningsunderlag Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram 2013-09-16 Förfrågningsunderlag Kvarnholmsvägen, Nacka, restaurering av granitmurar Åtgärdsprogram 2013-09-16 Förfrågningsunderlag 2(6)

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

Infrakulvert Vallastaden

Infrakulvert Vallastaden Infrakulvert Vallastaden Ett samarbete för framtiden Tekniska verken i Linköping och Uponor Infra är båda innovativa företag, som med stora kunskaper och engagemang jobbar utifrån det gemensamma målet

Läs mer

Järnvägsbygge är också samhällsbygge!

Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Samhällsutveckling Samtliga trafikslag, fjärr-, gods-, region- och pendeltåg, efterfrågar ytterligare tåglägen. Därför behöver Västra Stambanan tillföras mer spårkapacitet

Läs mer

Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län

Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län Dricksvatten från Vättern till åtta kommuner i Örebro län DRICKSVATTEN Dricksvatten är en resurs vi människor ofta tar för given. Vattnet tas antingen från sjöar och åar eller från grundvatten. Vanligtvis

Läs mer

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor 13 CDC.13 Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor Stagning av spont genom förankring i berg med förspända linor Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sid 2-3 - Historia Sid 4-5 - utvinna energi - Bergvärme Sid 6-7 - utvinna energi - Jordvärme Sid 8-9 - värmepumpsprincipen

Läs mer

Västlänken vad är det?

Västlänken vad är det? VÄSTLÄNKEN Station Centralen Västlänken vad är det? Station Haga Station Korsvägen Vänersborg En åtta kilometer lång ny järnvägsförbindelse, varav sex kilometer i tunnel, som ska ge Göteborg en genomgående

Läs mer

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009 D1 Konceptgenerering 0 Inledning Detta är slutskedet på vägen till vårat slutgiliga konceptval. Med all bakgrund och research som har tagits fram ska det nu analyseras. Med re-metoden ser vi till att få

Läs mer

Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat.

Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat. Underlag för dispensansökan, Skogsö naturreservat. Bakgrund Nacka kommun skall förlägga en ny V200 PE mellan Torsvägen/Banbrinken och Saltsjöbanan i Igelboda, se figur 1 nedan. Figur 1 visar en Enirobild

Läs mer

We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice

We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice We Can Do It Uponor Infra 360 Projektservice Uponor Infra 360 Projektservice 011 Vi ser det omöjliga som en utmaning Låt oss berätta om hur vi löser de omöjliga uppdragen som skyddar och transporterar

Läs mer

SGU:s Sårbarhetskartor för grundvatten. Eva Jirner, SGU

SGU:s Sårbarhetskartor för grundvatten. Eva Jirner, SGU SGU:s Sårbarhetskartor för grundvatten Eva Jirner, SGU 2016-11-23 Myndigheten SGU SGU är central förvaltningsmyndighet för frågor om landets geologiska beskaffenhet och mineralhantering Expertmyndighet

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR

EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ÅRS GARANTI ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR EN SUND INVESTERING I MILJÖVÄNLIGT AVLOPP 15 GARANTI ÅRS VÄLJ RÄTT ENSKILT AVLOPP ENSKILDA AVLOPP FÖR ALLA BEHOV OCH STORLEKAR VÄLJ DITT ENSKILDA AVLOPP MED OMSORG När man ser hur många enskilda avloppssystem

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

VÄDDÖ NORRA GÅNGVÄG PROSPEKTBLAD FÖR EN GÅNG- OCH CYKELVÄG MELLAN ÄLMSTA OCH EDEBY TORG. VÄDDÖ

VÄDDÖ NORRA GÅNGVÄG PROSPEKTBLAD FÖR EN GÅNG- OCH CYKELVÄG MELLAN ÄLMSTA OCH EDEBY TORG. VÄDDÖ VÄDDÖ NORRA GÅNGVÄG PROSPEKTBLAD FÖR EN GÅNG- OCH CYKELVÄG MELLAN ÄLMSTA OCH EDEBY TORG. VÄDDÖ 2018-11-02 FÖRORD Väg 283 är högt belastad. Inte minst under sommarperioden - samt de tider på dygnet då Eckerölinjen

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

Gjut en platta på mark

Gjut en platta på mark http://www.viivilla.se/bygg-och-byggmaterial/gjut-en-platta-pamark.aspx?menu=41297&area=&noarea=0&category=&std=true Gjut en platta på mark Steg för steg ger vi dig här handfasta råd om hur du bygger din

Läs mer

Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink

Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink 1(5) Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink Ärendet I projektet Stockholms Ström planerar Svenska Kraftnät en elnätsförbindelse genom en ny tunnelförlagd 400 kv-förbindelse mellan

Läs mer

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx.

Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. BILAGA 3 Förslag till vattenskyddsföreskrifter för Sälens vattentäkt, Malung-Sälens kommun, fastställda av Länsstyrelsen i Dalarnas län 2015-xx-xx. Med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Vårt material betong, är vi väldigt stolta över. Betongen är ett naturligt material som är återanvändbart. Det är bra för miljön det!

Vårt material betong, är vi väldigt stolta över. Betongen är ett naturligt material som är återanvändbart. Det är bra för miljön det! Vårt material betong, är vi väldigt stolta över. Betongen är ett naturligt material som är återanvändbart. Det är bra för miljön det! STARKA AFFÄRSIDÉ Att erbjuda ett brett sortiment betongprodukter för

Läs mer

GLOBALA LEVERANTÖRER AV HÖGHASTIGHETSBANOR

GLOBALA LEVERANTÖRER AV HÖGHASTIGHETSBANOR Image size: 7,94 cm x 25,4 cm GLOBALA LEVERANTÖRER AV HÖGHASTIGHETSBANOR BESTÄLL EN HÖGHASTIGHETSBANA! Kapacitetsbrist varierar över dygnet Kapacitet Kapacitetstak 00 06 12 18 24 Tid Marknadsefterfrågan

Läs mer

Mässtunneln. Hållbar avloppsrening i ett växande Stockholm

Mässtunneln. Hållbar avloppsrening i ett växande Stockholm Mässtunneln Hållbar avloppsrening i ett växande Stockholm 1 2 Innehåll Hållbar avloppsrening i ett växande Stockholm 04 Mässtunnelns sträckning 07 Så här ska mässtunneln byggas 08 Påverkan på miljö och

Läs mer

För ett miljövänligare byggande. En presentation om vår FBLC betong

För ett miljövänligare byggande. En presentation om vår FBLC betong För ett miljövänligare byggande En presentation om vår FBLC betong Innehåll Varför är betong miljövänlig? 3 Vad är FBLC betong? 4 Inte bara miljövänlig - fler goda betongegenskaper 5 Att tänka på när du

Läs mer

LaserCentrum. med strålande kompetens

LaserCentrum. med strålande kompetens LaserCentrum med strålande kompetens Det är bara fantasin som sätter gränser... Med laser kan du skära, svetsa, härda, borra hål, ja dess användningsområden är oändliga. Det är just laserteknikens möjligheter

Läs mer

NY BYGGTEKNIK GER BILLIGARE HÖGHASTIGHETSBANOR ÄN KONVENTIONELLA BANOR

NY BYGGTEKNIK GER BILLIGARE HÖGHASTIGHETSBANOR ÄN KONVENTIONELLA BANOR Image size: 7,94 cm x 25,4 cm NY BYGGTEKNIK GER BILLIGARE HÖGHASTIGHETSBANOR ÄN KONVENTIONELLA BANOR per.corshammar@ramboll.se 072-7225580 FRAMTIDEN FÖR HÖGHASTIGHETSBANOR DYR KONVENTIONELL BANA STH 250

Läs mer

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken

Gryaabs Transporttunnlar. Information om ny placering. Göteborgs Stad, Västra Götalands län. Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Ansökan om vattenverksamhet enligt 11 kap Miljöbalken Gryaabs Transporttunnlar Göteborgs Stad, Västra Götalands län Information om ny placering Alternativ Krokängsparken- Byggs via Hamnbanans nya järnvägstunnel

Läs mer

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska VVS VÄRME, VENTILATION, SANITET & KYLA 7 yrkesbeskrivningar med många möjligheter Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska Finns även att ladda ner på engelska och arabiska på installatorsforetagen.se/yrken

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

KMA-plan. Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för Oventos medarbetare anlitade underentreprenörer och beställare. Stockholm 2015-05-17

KMA-plan. Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för Oventos medarbetare anlitade underentreprenörer och beställare. Stockholm 2015-05-17 KMA-plan Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för Oventos medarbetare anlitade underentreprenörer och beställare Stockholm 2015-05-17 1. Inledning Oventos KMA-plan beskriver hur företaget arbetar med kvalitets-,

Läs mer

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida

Projekt Johannishusåsen. För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida Projekt Johannishusåsen För säkerhet och kvalitet i Karlskronas framtida vattenförsörjning Försök med infiltration i Johannishusåsen Sedan en tid tillbaka pågår försöksverksamhet med infiltration av vatten

Läs mer