Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2010"

Transkript

1 1(7) Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2010 Rampost 7 Andra kommunikationsinsatser Ansvarig myndighet/organisation: Länsstyrelsen i Jönköping Projektnamn: Solvanor och attityder hos ungdomar Diarienummer: Länsstyrelsen har inom ramen för åtgärdsprogram Luften och hälsans miljömål tagit fram ett vägledningsmaterial gällande solvanor och attityder hos ungdomar. Vägledningen är tänkt att användas i skolundervisningen årskurs 6-9. Inom projektet har utarbetats en lärarhandledning och ett flertal elevuppgifter som kan användas inom ämnena SO, Idrott och hälsa, NO samt Bild (bilaga 4). Ansvarig myndighet/organisation: Länsstyrelsen i Värmland Projektnamn: Kulturmiljöinformation till skogsbruket Diarienummer: Länsstyrelsen har under 2010 tillsammans med Skogsstyrelsen genomfört informationsprojektet riktat till skogsbrukets aktörer. Då inte alla sökta medel erhölls, minskades antalet träffar ner från de planerade 14 till 9 stycken med ett drygt 60-tal deltagare från 6 skogsbolag De bolag som deltagit är Stora Enso (fyra olika distrikt), Sveaskog, Mellanskog, Karlstads stift, Nykvist skog och Moelven. Deltagarna arbetade främst med planering av avverkningar samt virkesköp. Ett fåtal jobbade även som maskinförare. Träffarna bestod av en halvdag inomhus med genomgång av lagstiftningar, miljömål samt diskussion kring problematiken med att minska skadorna på fornoch kulturlämningar samtidigt som man bedriver ett modernt skogsbruk. Efter lunch har vi åkt ut i fält tillsammans för att titta på forn- och kulturlämningar och diskutera mer konkret hur man planerar och genomför en avverkning som berör lämningar. Platser med lyckade avverkningar på i fornlämningsmiljöer har också besökts och lyfts fram som goda exempel. Där har det varit möjligt att diskutera vilka metoder som använts och vilken merkostnad det faktiskt rört sig om. Vi har även genomfört enklare enkäter med deltagarna med utvärdering av dagen och frågor om fortsatta insatser. Responsen vi fått är mycket positiv och man har efterfrågat fler liknande aktiviteter. Under hösten har vi redan kunnat märka av ett positiv resultat av projektet i form av en ökad kontakt mellan planerare och antikvarier på länsstyrelsen både inför avverkningar men också i form av mer allmänna diskussioner hur man kan jobba vidare med problematiken. Diskussionerna har varit mer har visat att man från skogsbolagens sida är både mer insatt i frågorna och intresserade av svaren. Man har en större förståelse för lagstiftningen och är inriktade på att hitta en bra lösning för inte bara avverkningen utan även att bevara de värden som berörs.

2 2(7) Ännu har vi naturligtvis inte kunnat göra någon uppföljning för att mäta resultaten i fält. Rapport är under framtagande och insänds så snart den är klar. Ansvarig myndighet/organisation: Länsstyrelsen i Värmland Projektnamn: Information och inspiration för forsatt hävd av värmländska ängsmarker Diarienummer: Länsstyrelsen har under 2010 tillsammans med Skogsstyrelsen genomfört informationsprojektet riktat till skogsbrukets aktörer. Då inte alla sökta medel erhölls, minskades antalet träffar ner från de planerade 14 till 9 stycken med ett drygt 60-tal deltagare från 6 skogsbolag De bolag som deltagit är Stora Enso (fyra olika distrikt), Sveaskog, Mellanskog, Karlstads stift, Nykvist skog och Moelven. Deltagarna arbetade främst med planering av avverkningar samt virkesköp. Ett fåtal jobbade även som maskinförare. Träffarna bestod av en halvdag inomhus med genomgång av lagstiftningar, miljömål samt diskussion kring problematiken med att minska skadorna på fornoch kulturlämningar samtidigt som man bedriver ett modernt skogsbruk. Efter lunch har vi åkt ut i fält tillsammans för att titta på forn- och kulturlämningar och diskutera mer konkret hur man planerar och genomför en avverkning som berör lämningar. Platser med lyckade avverkningar på i fornlämningsmiljöer har också besökts och lyfts fram som goda exempel. Där har det varit möjligt att diskutera vilka metoder som använts och vilken merkostnad det faktiskt rört sig om. Vi har även genomfört enklare enkäter med deltagarna med utvärdering av dagen och frågor om fortsatta insatser. Responsen vi fått är mycket positiv och man har efterfrågat fler liknande aktiviteter. Under hösten har vi redan kunnat märka av ett positiv resultat av projektet i form av en ökad kontakt mellan planerare och antikvarier på länsstyrelsen både inför avverkningar men också i form av mer allmänna diskussioner hur man kan jobba vidare med problematiken. Diskussionerna har varit mer har visat att man från skogsbolagens sida är både mer insatt i frågorna och intresserade av svaren. Man har en större förståelse för lagstiftningen och är inriktade på att hitta en bra lösning för inte bara avverkningen utan även att bevara de värden som berörs. Ännu har vi naturligtvis inte kunnat göra någon uppföljning för att mäta resultaten i fält. Rapport är under framtagande och insänds så snart den är klar. Ansvarig myndighet/organisation: Socialstyrelsen Projektnamn: Workshopserie på temat Främja hälsa en nyckel till hållbar utveckling Diarienummer:

3 3(7) Projektet består av två delar. Den ena delen innebär genomförande av tre konsultativa workshops där deltagarna fått diskutera projektets tema inklusive dess praktiska tillämpbarhet. Totalt deltog 57 personer från olika verksamhetsområden såsom miljö, folkhälsa, hälso- och sjukvård, samhällsplanering, ekonomi samt utbildning från bland annat kommun, landsting, länsstyrelse, högskola och forskningsmiljö. De tre workshopstillfällena genomfördes i samarbete med länsstyrelserna i de tre länen Skåne, Norrbotten och Dalarna, dels för att åstadkomma en geografisk spridning och dels för att dessa tre län av regeringen hösten 2010 utsetts till Pilotlän för grön utveckling. Resultatet från de tre workshoptillfällena finns sammanställt i en bifogad rapport. Sammanfattningsvis talar det för att hälsofrämjande som grund i strategier för hållbar utveckling rymmer en betydande potential för att underlätta delaktighet, samverkan och ledning i arbetet för ett hållbart samhälle. Man pekar på möjligheterna inom utbildningsväsende, samhällsplanering, hälso- och sjukvård, arbetsmiljöarbete och sedvanligt folkhälsoarbete. Från workshopdeltagarna poängteras särskilt vikten av att tydliggöra de ekonomiska konsekvenserna av det hälsofrämjande arbetet för att därmed öka möjligheterna att etablera det hälsofrämjande perspektivet som en avgörande faktor i lokal och regional utveckling. Den andra delen av projektet innebär en senare publicering av ett handledningsmaterial avsedd för spridning där det vetenskapliga underlaget för projektets tema inklusive kommunikationsverktyget Sju landmärken för hälsa och hållbar utveckling presenteras, integrerat med resultaten från projektets tre workshops och med praktiska erfarenheter av temat från andra sammanhang. Ansvarig myndighet/organisation: Stiftelsen Teknikdalen, Borlänge Projektnamn: Lärande för Hållbar utveckling Diarienummer: Projektet Lärande för hållbar utveckling är nu avslutat. En utvärderande rapport går att hitta på Stiftelsen Teknikdalens hemsida: Rapporten är framtagen av Dalarnas Forskningsråd och innehåller sammanställningar av enkäter och intervjuer som gjorts med projektdeltagare. Det samlade intrycket är att projektet har varit mycket lyckat och uppskattat av de skolor som deltagit. Intervjuerna med rektorer och pedagoger visar att flera av skolorna genom projektet har inspirerats till att arbeta mer tematiskt och ämnesövergripande. I alla intervjuer ges bilden av att skolan har upplevt projektet som givande och inspirerande, framförallt de lärarfortbildningar som anordnats inom ramen för projektet. Elevenkäterna visar att elevernas kunskap om hållbar utveckling har ökat och att deras inställning till frågan har förbättrats. Såväl de regionala som de nationella miljömålen är av stor vikt i ett hållbarhetsperspektiv, vilket har kommunicerats till både lärare och elever genom projektets insatser.

4 4(7) Arbetet med Lärande för hållbar utveckling fortsätter nu genom projektet KNUT, KNUT-projektet är ett samarbete mellan fyra regionala aktörer och syftar till att öka barn och ungdomars intresse, kunskap och engagemang för klimat-, resurs- och energifrågor. KNUT-projektet ska utveckla och sprida ämnesövergripande metoder för att integrera klimat-, resurs- & energifrågor som en del i undervisningen. Projektnamn: Dialogsatsning - konferenser kring miljömålsarbetet i kommunerna Diarienummer: SKL har, ofta i samverkan med andra parter, genomfört ett trettiotal konferenser på ett tjugotal teman där miljömålen integrerats i verksamhets- och utvecklingsfrågor i kommuner, landsting och regioner. Webbinfo, rapporter och verktyg för att synliggöra miljöarbetet bidrar till kunskapsspridningen. Genomförda konferenser under 2010: Presidiekonferenser för miljö- och byggnämnder vid tre tillfällen, cirka 180 deltagare, med teman som hållbart samhällsbyggande, klimat, buller, vatten, avfall Presidiedagar för tekniska nämnder, om bland annat avfall och miljökrav i upphandling FAH, Förbundet för Allmänt Hälsoskydd, Årsmöte april, med tema strategiska miljöfrågor i samhällsplaneringen inkl klimat, buller, strandskydd, avfall och hållbart samhällsbyggande. SKL utformade program och ledde workshops. FAH:s Höstmöte i Borås med huvudtema biologisk mångfald, cirka 100 deltagare. SKL:s konferens för kommunala miljö-, plan- och byggchefer, med tema myndighetsutövning (inkl ledarskap, lagstiftning och företagsklimat) Samhällsbyggande för klimatet, 1 tillfälle med 60 deltagare och uppföljande rapport Energikicken 9 konferenser om energieffektivisering i fastigheter, drygt 300 deltag Branschdagar för offentlig fastighetsförvaltning med 130 deltagare, om bl.a. hållbart och energismart byggande Miljöbedömningar av planer och program, ett tillfälle med 40 deltagare. Samt skriften Tänk miljö i tid på Den Goda staden, slutkonferens och flera rapporter om planering, transporter, buller och luft etc, med Trafikverket, Boverket och tre kommuner. Strandskydd, fyra egna konferenser samt en konferens i samarbete med ULI, lantmäteri och informationssystem

5 5(7) Offentlig kontroll av dricksvattenanläggningar, 1 st med Livsmedelsverket, 50 pers Vattenförvaltning, en konferens med drygt 100 deltagare Radon i inomhusluft, fem konferenser med 100 deltagare i samarbete med SSI Radon i dricksvatten, en konferens med 25 deltagare i samarbete med SSI Miljöarbete i landsting och regioner, Nämil för miljösamordnare, 40 personer Avfallspolitik, producentansvar och upphandling, 2 regionala konferenser, cirka 300 personer Ledningssystem för hållbar utveckling, 2 workshops med SIS och Miljöstyrningsrådet, cirka 150 personer Grön upphandling, en konferens med Miljöstyrningsrådet och Miljöaktuellt cirka 170 pers Grön IT, en konferens med IT-branschen, cirka 100 personer Miljöteknik och miljöteknikexport, en konferens med Exportrådet m.fl. cirka 150 personer Offentlig upphandling och teknikupphandling, en konferens och två workshops med Miljöstyrningsrådet m.fl. cirka 120 deltagare. Medverkan vid andra organisationers konferenser på liknande teman, t.ex. Kommunaltekniska föreningen om hållbart samhällsbyggande, MSB om klimatanpassning, Boverket om energideklarationer och effektivisering etc. Projektnamn: Fjärilar i undervisning och naturvård Diarienummer: Under 2010 har projektet Fjärilar i undervisning och naturvård genomförts av Göteborgs Stad. Projektet har drivits som ett samarbetsprojekt mellan miljöförvaltningen och park- och naturförvaltningen. Samarbete har också skett med Länsstyrelsen i Västra Götaland, Bohusläns museum, Friluftsfrämjandet och Göteborgs naturhistoriska museum samt med Lillebyskolan, Nya Långedragsskolan och Kärralundskolan. Projektet har syftat till att öka intresset för vårt rika växt- och djurliv, genom att väcka lust och skapa engagemang kring dagfjärilar. Genom att höja kunskapen och förståelsen för värdet av att skydda, vårda och värna naturen ökar vi möjligheten för att nå våra miljömål. I projektet har 40 pedagoger från förskolor och skolor i Göteborgs Stad fått utbildning i fjärilskunskap, samt fått tips på hur man kan arbeta pedagogiskt kring fjärilar. Som en del av utbildningen har pedagogerna uppfört två fjärilsrestauranger. Vidare i projektet har foldern Upptäck fjärilar tagits fram

6 6(7) samt spridits till bland annat förskolor, skolor och museer. Webbsidan har uppförts, vilken bland annat ger information om projektet och dess resultat, tips på inventering och andra fjärilsaktiviteter, fjärilsrika miljöer samt pedagogiska tips. Foldern och webbsidan kommer att användas i det fortsatta arbetet med fjärilar samt spridas i passande sammanhang. Projektet har också resulterat i uppstart av en enkel övervakning av dagfjärilar, genom anordnande av en inventeringstävling för förskolor och skolor under Fler idéer rörande fjärilsaktiviteter har uppkommit i projektet, bland annat kommer en fototävling med fjärilstema att hållas för allmänheten under En rapport om projektet har givits ut och finns att läsa på Göteborgs Stads webbsida: 0_R_2011_5.pdf/$file/N800_R_2011_5.pdf Projektnamn: Fler möter hållbar utveckling Diarienummer: Resultaten av projektet har uppnåtts väl. Genom ett samarbete med närmare 13 föreningar (bland annat somalisk, arabisk, eritreansk, och afgansk) och andra aktörer (Västerås folkhögskola, Hyresgästföreningen, ABF, familjecentrum i Råby/Hammarby, Västerås) har under året flera evenemang genomförts, där drygt 450 personer deltagit. Det stora startskottet var miljöveckan med vårfest, skräpplockardag och Fair trade-dag. Då genomfördes guidningar i tätortsnära natur på somaliska, svenska och arabiska, teckningstävling för barn, tipsrunda och informationsbord. En miljödag med tillhörande gudstjänst har anordnats tillsammans med Surahammars församling om miljö och skapelsen. Då anordnades en loppis, tipspromenad, fika och frågebord. En sommarfest med klimatsmart grillning gick av stapeln i juni. Ett populärt inslag i projektet har varit en intervju i tidningen Gröna Draken, om julfirande, mellan en präst och imam. Se FA21:s hemsida: Hösten har ägnats åt att producera ett material, i nära samarbete med Röda Korsets Centrum för integration, om Miljön i vardagen. Detta material spreds under december och januari till länets samtliga kommuner och Heby kommun samt olika SFI-aktörer och Västerås kommunala bostadsbolag. Materialet finns även att ladda hem och läsa om på: Projektledaren har under året varit runt i regionen och föreläst ibland annat Surahammar, Fagersta och bidragit med material till miljömånaden i Norberg. Projektet har även bidragit till att minska rädslan för skogen, särskilt den tätortsnära naturen och öka kunskapen kring miljömärkningar och hur man enkelt kan minska sin miljöpåverkan i hemmet och samtidigt spara pengar på ett lustfyllt genom ett interaktivt tillvägagångssätt.

7 7(7) Projektnamn: Medvetna Val Diarienummer: Medvetna Val är ett kommunikations- och beteendeförändringsprojekt i Falun Borlänge oktober juli Målet är att minska påverkan på miljö och klimat från hushållen i Falun Borlänge. Medlet är trettio hushåll kallade KlimatPirater med rätt att kapa koldioxiden! Dessa förebilder och inspiratörer rekryterades vid årsskiftet KlimatPiraterna fick uppdragen 1 9 år De gavs vid offentliga seminarier på biblioteken i Borlänge Falun. På seminarierna hölls föredrag eller workshops. Sammanlagt har KlimatPiraterna fått 12 uppdrag som handlar om energi, mat, resor, konsumtion m.m. Uppdragen är utformade så att det utforskas hur livsstil och vanor går att ändra så att hushållets påverkan på klimatet och miljö minskar. Samtidigt visas att ekonomi, hälsa & livskvalité kan bli bättre. Klimatprofiler räknades ut för hushållen efter datainsamling 7/2 ¾ Det är olika diagram som visar klimatpåverkan i kg CO2e för totalt, mat och resor. Klimatprofilerna 2010 ska jämföras med nya som räknas fram efter datainsamling 28/2 1/ efter det tolfte uppdraget. Detta är en del i utvärdering av projektet. Projektet marknadsförs med annonser och genom olika nätverk. MedvetnaVals Program HT 2010 distribuerades till hushåll 5/9-10. Hemsida: För mer information var vänlig se bifogad Delrapport MedvetnaVal 2010.

Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2009

Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2009 1(8) Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2009 Rampost 7 Andra kommunikationsinsatser Ansvarig myndighet/organisation: Länsstyrelsen i Västerbottens län Projektnamn: Hållbart lärande

Läs mer

Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2006 kommuner och föreningar

Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2006 kommuner och föreningar 1(6) Redovisningar av projektmedel för miljömålsuppföljning 2006 kommuner och föreningar Ansvarig myndighet/organisation: Klimatkommunerna/Sveriges Ekokommuner Projektnamn: Kommunikation av lokalt miljömålsarbete

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa

Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa MILJÖMÅLSDAGARNA 2017 Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Sid. Miljömålsarbetet bidrar till folkhälsa Sara Kollberg och Ida Knutsson Folkhälsomyndigheten Nationell kunskapsmyndighet

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Länsstyrelsen Värmland IKJNNEKOmiJiM ^OiyiiViLINSTYRELSEN i,ä 2018-03- 2 2 r,:..s,iål l... Öi Miljööverenskommelse - för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- och klimatutmaningar! Nu

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete - Systematisk uppföljning - Mål för miljödimensionen av hållbar utveckling - Ett gemensamt arbete miljömål.se LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION 5 a Länsstyrelsen

Läs mer

Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner

Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner Från kunskap till handling Norrköping 6-7 maj 2014 2014-05-12 1 Marcus Ihre, Projektledare SIS marcus.ihre@sis.se, 0709 48 06 61

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner. FAH:s Årsmöte den 18-9 april

Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner. FAH:s Årsmöte den 18-9 april Ledningssystem för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner FAH:s Årsmöte den 18-9 april 2013 2013-04-23 1 Kommunen, landstinget och regionen samhället och omvärlden 2013-04-23 2 Styrning,

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Miljöaktuellts kommunrankning: Visualisering av resultat för Malmö stad

Miljöaktuellts kommunrankning: Visualisering av resultat för Malmö stad repo001.docx 2012-03-2914 Miljöaktuellts kommunrankning: Visualisering av resultat för Malmö stad repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 1.1 Inledning 2 1.2 Metodbeskrivning 4 2 Malmö

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet om samverkan för hållbar utveckling med skogen som bas - i Västerbotten Tack för inbjudan att tala! Staffan Norin Regionchef Ja, hur kan skogen i Västerbotten bidra?

Läs mer

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Kulturmiljöunderlag Kulturmiljö i god bebyggd miljö 181122 Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Dagordning 181122 13.00 Välkomna! 13.10 Planeringsunderlag, uppdrag och miljömål 13.20 Länsstyrelserna

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018 KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018 För tolfte året i rad har Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) genomförts. Under 2018 deltog cirka 260 kommuner i undersökningen, som från och med 2018 är indelad i tre

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor

Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor Lärande för hållbar utveckling i förskolor och skolor BioFuel Region ett kluster Norra Sverige - världsledande region i omställningen 4ll e5 ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle KNUT- projektet

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna

Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2011 Stiftelsen Teknikdalen, Dalarna Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 2-4 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 5 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Rubrik. Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan!

Rubrik. Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan! Rubrik Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan! Fyra aktörer LHU-projektet Gymnasielärarnätverket Hållbara projektarbeten Naturvetenskap & Teknik i & utanför skolan (Östsam)

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Utbildningar i energieffektivisering Att med gemensamma utbildningar

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2018 och uppföljning av 2017 års plan för tillsynsvägledning Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Studieresa i Skåne 2018-09-19 Projektet Uthålliga kommuner i Skåne Finansiering Energimyndigheten 80% Länsstyrelsen Skåne 20%

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Kemikalieproduktionen i världen ökar kraftigt. På cirka 50 år har den ökat från under tio miljoner ton till över 400 miljoner ton per år.

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Program Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Aktuellt från Socialstyrelsen Buller i samhällsplaneringen

Program Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Aktuellt från Socialstyrelsen Buller i samhällsplaneringen Program 10.00 10.30 Aktuellt från Folkhälsomyndigheten 10.30 10.50 Aktuellt från Socialstyrelsen 10.50 12.30 Buller i samhällsplaneringen 12.30 13.15 Lunch 13.15 14.15 Introduktion till eftermiddagens

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län 1 (1) Minnesanteckningar Uppstartsseminarium 2012-05-02 Skogens kulturarv fokus på fossil åker Deltagare: Jenny Ameziane Tomas Areslätt Peter Ask Tony Axelsson Hasse Bengtsson Markus Boxe Ann-Cathrine

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Främja och förebygg så når vi miljömålen

Främja och förebygg så når vi miljömålen Främja och förebygg så når vi miljömålen Miljömålsdagarna 2016 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålen ger strategiskt åtgärdsarbete Fördjupad utvärdering 20 UTVECKLINGEN MOT MILJÖMÅLEN Ekosystemen

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING AVSIKTSFÖRKLARING GÄLLANDE MODELLSKOLAN MALMÖ NYA LATINSKOLA - EN SKOLA FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Utbildningsförvaltningen i Malmö stad, Malmö högskola och Naturskyddsföreningen har idag undertecknat denna

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen

Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen PM 1 (7) 2016-01-27 Regionbildning - sammanfattning av lärandefasen Gemensamma utgångspunkter Arbetet med bildande av regionkommuner i Sverige pågår. Vid ingången av 2015 bildades sex nya. Ytterligare

Läs mer

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost 1 Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2010 Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3-4 2.

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Handikapprådet

Klimat- och miljöpolitiskt program. Handikapprådet Klimat- och miljöpolitiskt program Handikapprådet 2017-01-31 Uppdraget Samlande och övergripande program Underlag i verksamhetsplanering och budget- och investeringsprojekt. Tydliggöra ansvaret för kommunens

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan.

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Datum 2018-04-04 1(6) Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Skogsstyrelsen utlyser 5 miljoner kronor för att anordna informationsinsatser och/eller

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017 1 (5) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Inledning. Inledning

Inledning. Inledning Inledning Arbetet för en miljömässigt hållbar utveckling av samhället utgår till stor del från nationella miljömål som fastställts av riksdagen. Målens ambitionsnivå är att till nästa generation, det vill

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15

Friluftsliv. Dokumenttyp: Strategi. Dokument-ID: Diarienummer: ST 265/15, FN 47/15 Sida (5) Förvaltning: Kultur- och fritidsförvaltningen Ansvarig: Administration Dokumenttyp: 382 Diarienummer: ST 265/5, FN 47/5 Beslutat av: Kommunfullmäktige Publiceringsdatum: 209-0-29 Revideras: 2023-0-28

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Västra Götalands läns åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2017-2020 Anna Ek, vik. miljömålssamordnare, 3 december 2015 Varför ett nytt åtgärdsprogram? Länsstyrelsens instruktion 5a: Länsstyrelsen ska

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet

Frågor att diskutera. Frågor att diskutera. Hälsofrämjande arbete. Inledning. Syfte med materialet DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Frågor att diskutera Hälsofrämjande arbete Inledning Nätverket för hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Halland 1 har sammanställt ett diskussionsunderlag som

Läs mer

Presentation av KNUT projektet

Presentation av KNUT projektet Presentation av KNUT projektet Energiting Sydost 5 maj 2011 Kerstin Eriksson Energikontor Sydost Fem aktörer sju län Nationell styrgrupp Regionala styrgrupper FoU Samverkan med andra nationella och regionala

Läs mer

Aktuellt från SKL. Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck

Aktuellt från SKL. Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck Aktuellt från SKL Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck Sveriges Kommuner och Landsting Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och service. Sveriges

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse...

1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse... 1.Bakgrund... 3 2.Tillvägagångssätt... 3 3.Strategi - Sveriges bästa skola 2021... 4 Verksamhetsidén... 4 Mätpunkter i SKL:s öppna jämförelse... 4 Fokusområden som kommit fram i undersökningar... 4 4.Mål

Läs mer

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013

Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 PROJEKTRAPPORT Miljökontoret 2013-05-23 Dnr 2013-407 Projekt miljömålsinriktad tillsyn år 2012/2013 Michael Werthén Magnus Jansson 2 BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 3 METOD OCH GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 4 SLUTSATS

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken

Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken Uppdatering av plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2017 2018 Uppdatering av aktivitetskalender för 2017 2018 och uppföljning av 2016 års aktiviteter Uppdatering av plan för tillsynsvägledning

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen

Hållbarhets- utmaningar i staden. Anna Ledin, miljöförvaltningen Hållbarhets- utmaningar i staden Anna Ledin, miljöförvaltningen Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Anna Ledin, miljöförvaltningen Bakgrund Miljökemist forskare och undervisare på: Linköpings

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Seminarium TEMA 2 Hållbar infrastruktur och mobilitet Malmö den 31 augusti 2017 Program förmiddag del 1 Inledning 09.00 Välkomna! Jeanette Schlaucher, chef miljöstrategiska

Läs mer

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Kommunernas åtgärder inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Aktuella åtgärder för 2016 Kommunernas samlade åtgärder för 2016 I denna broschyr hittar du en sammanställning av alla aktuella

Läs mer

Tillsammans för patientmedverkan

Tillsammans för patientmedverkan Tillsammans för patientmedverkan Patientmedverkan på olika nivåer Rapport från SKLs arbetsgrupp 2013 11 13 Inger Hansen Verksamhetsutvecklare 1 2010 Workshop Patientmedverkan Fr.o.m. 2010 Nationellt (svenskt)

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29 2016-03-29 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

INNOVATIONER OCH ENTREPRENÖRER BEHÖVS FÖR ATT UTVECKLA DALSLANDS HÖGA NATURVÄRDEN

INNOVATIONER OCH ENTREPRENÖRER BEHÖVS FÖR ATT UTVECKLA DALSLANDS HÖGA NATURVÄRDEN INNOVATIONER OCH ENTREPRENÖRER BEHÖVS FÖR ATT UTVECKLA DALSLANDS HÖGA NATURVÄRDEN Sammanfattning av innovationsseminarier i Dalsland våren 2017 Magnus Ljung, SLU, och Lars Johansson, Länsstyrelsen Ett

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Aktuellt från Folkhälsomyndigheten. Greta Smedje

Aktuellt från Folkhälsomyndigheten. Greta Smedje Aktuellt från Folkhälsomyndigheten Greta Smedje Folkhälsomyndighetens uppdrag En folkhälsa som stärker samhällets utveckling Genom att... följa befolkningens hälsoläge och de faktorer som påverkar identifiera

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kunskapslänken. Lisen Vogt, Framtidsmuseet, Dalarna

Kunskapslänken. Lisen Vogt, Framtidsmuseet, Dalarna Kunskapslänken Lisen Vogt, Framtidsmuseet, Dalarna Kunskapslänken (dec 2014 maj 2016) Syfte Att genom sektorsövergripande samarbeten ge barn och unga möjlighet att förvärva kunskaper, färdigheter, värderingar

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer