Miljöprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöprogram 2013-2016"

Transkript

1 Datum Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg

2 Förord Denna skrift utgör ett miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg under åren Landstingsstyrelsen har processat fram mål på en övergripande nivå och uppföljning kommer att ske genom mätning mot indikatorer inom respektive område. För att måldokumentet som helhet ska anses vara uppfyllt ska 75 procent av indikatorerna vara uppfyllda. På väg mot ett hållbart Gävleborg Landstingets miljöarbete är ambitiöst och banbrytande. Det ökar länets attraktivitet och bidrar till regionens utveckling. Landstingets verksamheter är klimateffektiva, resurseffektiva och hälsofrämjande. Miljöarbetet är en betydelsefull del för att nå ett hållbart samhälle. På längre sikt ska landstinget bli både klimatneutralt och fossiloberoende. I Landstinget Gävleborg finns goda förutsättningar för att landstinget ska kunna bli en förebild på detta område. 2 (10)

3 Innehåll Förord...2 På väg mot ett hållbart Gävleborg...2 LANDSTINGETS MILJÖARBETE...4 Miljöpolicyn...4 Fem övergripande målområden...4 er...5 Genomförande och uppföljning...5 Revidering...5 Regionalt, nationellt och internationellt miljöarbete...5 MÅLOMRÅDE AVFALL...6 MÅLOMRÅDE BYGGNADER OCH ENERGI...7 MÅLOMRÅDE KEMIKALIER OCH LÄKEMEDEL...8 MÅLOMRÅDE PRODUKTVAL...9 MÅLOMRÅDE RESOR OCH TRANSPORTER...10 Miljömål (10)

4 Landstingets miljöarbete Landstinget strävar efter att minimera miljö- och klimatpåverkan genom att hushålla med naturresurser och energi. Genom ett aktivt miljöarbete minskar våra utsläpp till naturen och atmosfären när det gäller avfall, kemikalier, läkemedel och gaser. Andelen förnybar energi ökar över tid. Våra mål är att minska miljö-och klimatpåverkan genom att uppnå de mål som beskrivs i miljöprogrammet och främja utvecklingen inom miljöaspekterna och genom att bidra till att alternativa energikällor tas tillvara i länet. Miljöpolicyn Miljöpolicyn ger en övergripande beskrivning av landstingets viljeinriktning och ambition i miljöarbetet. Den är grunden för vårt miljöarbete och ger vägledning för våra miljömålsområden, miljömål, miljöindikatorer och aktiviteter. 4 (10)

5 Fem övergripande målområden Landstingets betydande miljöpåverkande aktiviteter; avfallshantering, energianvändning, kemikalier och läkemedel, varor/produkter samt transporter och klimat är utgångspunkten för de målområden som landstinget ska arbeta med under programperioden Till varje målområde finns en beskrivning av det ständiga miljöarbete som pågår inom målområdet. De övergripande målen omfattar landstingfinansierad verksamhet. er Varje miljömål har en eller flera miljöindikatorer som är avgörande för att uppnå de övergripande målen. erna, med målnivåer, basår och mätområde, fastställs av landstingstyrelsen. Genomförande och uppföljning Landstinget Gävleborg har ett ledningssystem för miljö vilket ger en ständig minskning av vår miljöpåverkan och i vilket miljömål och indikatorer verkställs. Landstingets miljöprogram följs upp på samma sätt som det politiska måldokumentet Goda Utsikter. Revidering Miljömål och indikatorer kan revideras av fullmäktige repektive styrelsen vid behov, i samband med besluten om budget- och planeringsförutsättningar och budgetbeslutet. Regionalt, nationellt och internationellt miljöarbete Samtliga miljömål är kopplade till det regionala och nationella miljömålsarbetet i Gävleborg och i Sverige. Landstingets regionala miljöarbete kopplar samman landstinget med en mängd samarbetspartners och syftar till att gemensamt utveckla miljöarbetet i Gävleborgs län. Vi samarbetar med andra landsting för att finna lösningar på gemensamma problem och bevakar utvecklingen av miljöfrågorna på den internationella arenan. 5 (10)

6 Målområde Avfall Inom Landstinget Gävleborg arbetar vi med att minimera och optimera avfallshanteringen utifrån framförallt ekonomiska, miljö- och arbetsmiljörelaterade faktorer. Arbetet utgår i huvudsak från den europeiska prioritetsordningen för avfallshantering, enligt; minimera, återanvända, återvinna, energiutvinna och deponera. Optimeringen av avfallshanteringen sker i första hand för avfall som enligt lag betecknas som farligt avfall. Arbetet sker genom upprättande av rutiner, i kombination med utbildning, med målsättning att säkerställa en korrekt och säker hantering och minimering. Miljömål 1 Landstinget Gävleborg ökar mängden miljömässigt korrekt sorterat avfall. Mängden smittförande/kliniskt avfall. 6 (10)

7 Målområde Byggnader och Energi Värme, kyla och elektricitet kommer till största delen från förnyelsebara energikällor. Landstinget hushållar med sina resurser genom att välja modern teknik och ställa höga krav vid om, till och nybyggnation för att nyttja en låg mängd energi. Landstinget deltar aktivt i ett större projekt för att stimulera framväxten av vindkraft. Landstinget deltar i nationella och regional satsningar på energieffektiviseringsområdet, där syftet är att bidra till att kommuner och landsting föregår som goda exempel på en effektiv användning av energi inom byggnader, resor och transporter. Miljömål 2 Energianvändning i landstingets lokaler ska minska. Energianvändningen för el och värme. Miljömål 3 Landstinget ställer energi- och miljökrav vid ny-, om- och tillbyggnationer. Nybyggnationer i enlighet med standarden Miljöbyggnad. Ställda miljökrav i entreprenader. 7 (10)

8 Målområde Kemikalier och läkemedel I alla landstingets verksamheter finns en mycket god egenkontroll och spårbarhet av våra kemikalier, genom att vi inventerar alla märkningspliktiga kemikalier i en kemikaliedatabas. Landstinget arbetar strategiskt med substitution av miljö- och hälsofarliga kemikalier och produkter, bland annat genom att delta aktivt i nationella substitutionsgrupper och följa arbetet internationellt. Landstinget ställer miljö- och hälsokrav på kemiska produkter och varor som köps in och arbetar för att begränsa sortimentet av kemiska produkter. Kemikaliearbetet sker genom upprättande av rutiner, i kombination med utbildning, med målsättning att säkerställa korrekt och säker hantering, minimering och substitution. Läkemedlens miljöfarlighet finns med i landstingets läkemedelsrekommendationer. Förskrivare utbildas om miljöklassificering av läkemedel. Landstinget Gävleborg deltar i landstingens nätverken för läkemedel och miljö samt lustgas. Miljömål 4 Landstinget minskar mängden miljö- och hälsofarliga kemikalier. Användningen av utfasningsämnen. Miljömål 5 Landstinget minskar miljöpåverkan från miljöstörande läkemedel. Andelen förskrivna av antibiotikarecept. Miljömål 6 Landstinget minskar utsläppen från klimatpåverkande anestesigaser. Mängden klimatpåverkande anestesigaser. 8 (10)

9 Målområde Produktval Landstinget arbetar strategiskt med miljöhänsyn vid upphandling och vid uppföljning av avtal och inköp. När miljökrav ställs används Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier samt erfarenheter från tidigare upphandlingar och andra offentliga aktörer. Dessutom stäms kraven av mot hur marknaden ser ut. Genom att landstinget till exempel tar fram rekommendationer för olika produkter, underlättas valet av miljöanpassade produkter för medarbetarna. Landstinget ställer krav enligt den nationella Uppförandekoden för etiskt och socialt ansvarstagande för leverantörer tillsammans med de andra landstingen i Sverige. Miljömål 7 Andelen ekologiska livsmedel ökar. Andelen ekologiska livsmedel. Miljömål 8 Andelen PVC-fria produkter inom vården ska öka. Andelen PVC-fria undersökningshandskar. 9 (10)

10 Målområde Resor och transporter Inom resor och transporter arbetar Landstinget Gävleborg inom fem fokusområden; tjänsteresor, varu- och godstransporter, patienttransporter, medarbetarnas resor till och från arbetet samt patienternas resor till och från vård och vårdinrättningar. Resor i tjänsten utgår från rutinen, Den källsorterade resa. Landstinget samarbetar med Trafikverket och Energimyndigheten när det gäller resor och transporter. Miljömål 9 Koldioxidutsläppen från resor i tjänsten ska minska. Antalet km med personbil. Antalet videokonferensmöten och telemöten. Andelen fossilfri energi (personbilar). Andelen miljöbilar. Miljömål 10 Koldioxidutsläppen från kollektivtrafiken ska minska. Andelen fossilfri energi i den regionala kollektivtrafiken. 10 (10)

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Granskning Miljöprogrammet

Granskning Miljöprogrammet www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Revisorerna landstinget Gävleborg Granskning Miljöprogrammet 2013-2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016

Indikatorer Miljöprogram 2013 2016 Datum 2012-09-06 Version 12-09-06 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef er Miljöprogram 2013 2016 Landstinget Gävleborg har antagit ett miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg för åren 2013-2016

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Fastställare: Susanna Andersson

Fastställare: Susanna Andersson Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(9) Dokument ID: 07-183438 Fastställandedatum: 2016-05-27 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-05-27 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge 1 Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi och socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Landstingsstyrelsen 10 nov 2014 Annika

Läs mer

Miljöpolitiskt program 2012-2016

Miljöpolitiskt program 2012-2016 LK/111831 Miljöpolitiskt program 2012-2016 Vi fortsätter Landstinget i Värmland har under flera decennier prioriterat miljöarbetet. Målsättningen i det senaste miljöpolitiska programmet, halvering av klimatavtrycket,

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013

Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Central handlingsplan till miljöprogram 2010-2013 Det är viktigt att miljöarbete bedrivs i alla verksamheter för att nå miljömålen i miljöprogrammet. För detta ändamål har en central handlingsplan till

Läs mer

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016

Utdrag ur AFFÄRSPLAN 2016 Doknr: LOC rev Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Sida 1 (6) Kvalitetsmål 2016 Kvalitetsaspekter som är det som har störst påverkan på upplevd kvalitet i det vi levererar till kund har identifierats i områden för mätning av nöjd-kund-index, projektmätning,

Läs mer

Bilaga 1 Kvantitativa mål Steg 6 (styrgruppens diskussion inkl. redovisade skiljaktigheter)

Bilaga 1 Kvantitativa mål Steg 6 (styrgruppens diskussion inkl. redovisade skiljaktigheter) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Miljö 1 (10) Bilaga 1 Kvantitativa mål Steg 6 (styrgruppens diskussion inkl. redovisade skiljaktigheter) Inledning Bilaga 1 Kvantitativa mål Steg 6 beskriver förslag

Läs mer

Klimateffektivt Resurseffektivt Hälsofrämjande Ansvarstagande

Klimateffektivt Resurseffektivt Hälsofrämjande Ansvarstagande 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Miljö FÖRSLAG MÅLOMRÅDEN MILJÖ STEG 6 2010-01-26 Bilaga 2 1. Förslag Det här dokumentet innehåller ett förslag på målområden till ett kommande program för Stockholms

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge fff Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi samt socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Innehåll Landstingets aktiva arbete

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

MILJÖPOLITISKT PROGRAM FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING (ny version)

MILJÖPOLITISKT PROGRAM FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING (ny version) 1 (11) MILJÖPOLITISKT PROGRAM FÖR VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTING 2012 2020 (ny version) Antaget av landstingsfullmäktige, 280 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 NATIONELLA MÅL FÖR MILJÖARBETET...

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland 2014-2018 Innehållsförteckning Landstinget Sörmlands Miljöprogram 2014-2018 3 Landstinget Sörmlands miljöarbete 3 Landstinget Sörmlands Vision 4 Miljöcertifierat

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi

Handlingsplan Miljöstrategi Styrande dokument Måldokument Handlingsplan Sida 1 (5) Handlingsplan Miljöstrategi 2016 2018 Styrande förutsättningar Landstingets miljöpolicy, landstingets miljöstrategi 2014 2020. Syfte Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

Miljöprogram för Region Skåne En offensiv satsning på framtiden

Miljöprogram för Region Skåne En offensiv satsning på framtiden Miljöprogram för Region Skåne 2017 2020 - En offensiv satsning på framtiden Region Skånes verksamhet ska främja hållbarhet. Medvetenheten om vikten av att använda resurser mer effektivt ökar i samhället

Läs mer

Miljöpolicy och miljöprogram för Region Halland

Miljöpolicy och miljöprogram för Region Halland Ärende 19 RS 2011-10-19 1(2) Datum Diarienummer Regionkontoret 2011-10-19 RS110325 Ann-Christin Bengtsson, miljöutvecklare Avd för Kvalitet och säkerhet 035-13 49 51 Ann-christin.bengtsson@regionhalland.se

Läs mer

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Yttrande över förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting I OC U m..:yäj!ysn FÖR VÅRDEN Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas '2016-06-03 - ÄRENDE 10 BESLUT 1(1) 2016-05-04 Diarienummer LOC 1605-0654 Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Hur mycket handlar vi per vecka? 1500 liter mjölk 700 kg potatis 180 kg morötter 100+ kg frukt 110+ kg blandfärs för att servera

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2015. Miljöredovisning för år 2015 Slutredovisning för programperioden Sammanfattning

Läs mer

Norrbottens läns landstings miljöpolicy

Norrbottens läns landstings miljöpolicy Norrbottens läns landstings miljöpolicy Miljöpolicyn anger färdriktningen för landstingets miljöarbete 2 Varje generation är skyldig att vårda jordens naturresurser och livsmiljöer så att kommande släkten

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå 1(5) Handlingsplan Miljöstrategi snivå Landstingets övergripande handlingsplan 2015 2017 inom miljöområdet Miljö- och hållbarhetsarbetet är ett långsiktigt arbete. Landstinget ska i sin verksamhet bidra

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program

Miljöprogram 2012-2015. Policy och program Policy och program Foto: Patrik Leonardsson Miljöprogram 2012-2015 Region Halland är ett föredöme på miljöområdet och arbetar för en hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Detta avspeglas

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS

Berörd förvaltning. Bindande. krav., Ja RK Genom avfallsriktlinjer i MLS Godkänt den: 2018-04-24 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Region Uppsala Sammanställningen visar intressenters krav och hur de bedöms och hanteras inom Region Uppsala. Intern/ Intressent Krav, behov,

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014.

Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 2007-2020. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 2011-2014. Miljöpolitiskt program för Västerbottens läns landsting 27-22. Detaljerade mål och handlingsplan med aktiviteter 211-214. Miljöredovisning för år 211 Sammanfattning Detaljmål 211 214 211 Resultat 211 1.

Läs mer

Riktlinje Energi och miljö

Riktlinje Energi och miljö Riktlinje Upprättad av: Ali Joudi Ansvarig: Ali Joudi Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke, 2018-03-28

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016. Beslutad av Landstingsfullmäktige i december 2011

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016. Beslutad av Landstingsfullmäktige i december 2011 Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 Beslutad av Landstingsfullmäktige i december 2011 1 Innehåll 4 Miljöprogrammets målgrupp och struktur 6 Vision för landstingets miljöarbete

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG TILL BESLUT 2011-11-21 LS 1010-0851 Ärende 25 Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting 2012-2016 Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Klimateffektivt, resurseffektivt och hälsofrämjande. i Stockholms läns landsting

Klimateffektivt, resurseffektivt och hälsofrämjande. i Stockholms läns landsting 1 Klimateffektivt, resurseffektivt och hälsofrämjande miljöarbete i Stockholms läns landsting Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting 2012 2016 2 1 Miljöprogrammets målgrupp och struktur...

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) Protokollsutdrag SID 1(2) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-02-04 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) BESLUT Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

Förslag till kvantitativa mål för Stockholms läns landstings miljöprogram perioden

Förslag till kvantitativa mål för Stockholms läns landstings miljöprogram perioden 1 (14) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Miljö Handläggare: Anna Linusson Landstingsstyrelsen Förslag till kvantitativa mål för Stockholms läns landstings miljöprogram perioden 2012-2016 Ärendet Landstingsstyrelsens

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011 Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011 1 Innehåll 4 MILJÖPROGRAMMETS MÅLGRUPP OCH STRUKTUR 6 VISION FÖR LANDSTINGETS MILJÖARBETE

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011 Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting Miljöutmaning 2016 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I DECEMBER 2011 1 Innehåll 4 MILJÖPROGRAMMETS MÅLGRUPP OCH STRUKTUR 6 VISION FÖR LANDSTINGETS MILJÖARBETE

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version

Miljöpolicy. F. Ad. Müller Söhne AB. Version Miljöpolicy F. Ad. Müller Söhne AB Version 2018-08-22 Innehåll MILJÖPOLICY... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Riktlinjer... 3 Verksamhetens bedrivande... 3 Miljömål... 4 Löpande miljöarbete... 4 Hushållning

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx

Miljöstrategi för Sollentuna kommun. Innehållsförteckning SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING. Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2014-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Omfattning... 2 3 Miljöfrågorna i Sollentuna idag... 2 3.1 Styrkor... 2 3.2 Förbättringsmöjligheter... 2

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete 207-0-0 Sidan av 8 för 207 års miljöarbete Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att uppnår en ständig förbättring när det gäller miljöarbetet samt att miljöarbete bidrar till

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Folktandvården

Folktandvården Ankom Stockholms läns landsting 2011-06- 3 0! ~ Landstingsstyrelsens förvaltoing Registraturen Box 22550 104 22 Stockholm Från: Folktandvården Stockholms län AB Datum: 28 juni 2011 Ang: Yttrande över Förslag

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Riktlinjer Miljöarbete Gäller för Stockholms läns landsting Antaget av landstingsfullmäktige 2016-11-15 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2016-12-01 2017-12-01 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer

Västra Götalandsregionen. Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer Vision Det goda livet Människa Miljö Ekonomi Västra Götalandsregionen Hållbar utveckling i tre perspektiv 50 000 anställda Budget ca 40 Mkr varav inköp ca 12 Mdr ca 13 000 leverantörer Två stora ansvarsområden

Läs mer

Miljö- och energiplan. för Landstinget Västernorrland 2010-2014. Antagen av Landstingsstyrelsen 20100608

Miljö- och energiplan. för Landstinget Västernorrland 2010-2014. Antagen av Landstingsstyrelsen 20100608 Miljö- och energiplan för Landstinget Västernorrland 2010-2014 Antagen av Landstingsstyrelsen 20100608 Inledning... 4 Miljö- och energipolicy... 6 Vision 2020... 7 Energi... Transporter... Avfall... Läkemedel...

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar

Miljöpolicy. Ekologigruppen AB. Vi sätter miljön i fokus i varje uppdrag. Ständig förbättring. Miljöansvar VERKSAMHETSSYSTEM Miljöpolicy och miljömål Generella dokument nr: 00-08 Fastställd av styrelsen 2013-02-13 Ekologigruppen AB Miljöpolicy Ekologigruppens verksamhet genomsyras av en strävan mot ett samhälle

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

FoS 5.2 Miljömål och handlingsplan 2017

FoS 5.2 Miljömål och handlingsplan 2017 Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Thomas Thunblom Gäller för: Fastighet och service Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att Landstingsservice uppnår en ständig förbättring när

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Specifikation till kvantitativa mål Steg Område KLIMATEFFEKTIVT

Specifikation till kvantitativa mål Steg Område KLIMATEFFEKTIVT Specifikation till kvantitativa mål Steg 6 100423 Område KLIMATEFFEKTIVT Övergripande klimatmål Enhet Nuläge / underlag Kommentar 2020 ska landstingets totala utsläpp av växthusgaser* vara minst 75 % lägre

Läs mer

Upphandling för klimat och resurseffektivitet

Upphandling för klimat och resurseffektivitet Upphandling för klimat och resurseffektivitet Seminarium med SKL:s programberedning för klimat Stockholm 5 okt 2016 Annika Christensson Miljöchef 2 Läkemedelsfabriker i Indien Sidan 3 2016-10-11 Varför

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087)

Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087) Svar på motion från Emil Broberg (V) m.fl Giftfritt landsting (LiÖ 2014-1087) Region Östergötlands övergripande mål för miljöarbetet år 2016-2018 är klimatneutralt och giftfri verksamhet år 2020 (Strategisk

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer 1(6) Förslag till styrdokument för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting 1 (2) 2011-06-13 TN 1105-130 SL 2011-04269 Trafiknämnden Förslag till miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting 2012-2016 Landstingstyrelsens förvaltning (LSF) har utarbetat ett miljöprogram

Läs mer

Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning

Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning 1 (6) Miranda Fredriksson 2011-12-05 LK/111831 Tove Tevell Handlingsplan för att minska den negativa miljöpåverkan från Landstinget i Värmlands läkemedelsanvändning Inledning Denna handlingsplan har utarbetats

Läs mer

Landstinget Dalarnas. Miljöplan Miljöplan

Landstinget Dalarnas. Miljöplan Miljöplan Landstinget Dalarnas Miljöplan 2016-2020 1 Förord Miljö- och klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. Vårt sätt att leva och konsumera har bidragit till att vi nu står inför ett klimat i förändring

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten 1 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms läns landstings miljöstrategiska arbete med vatten Beslutad av landstingsfullmäktige 17 september 2013 2 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Materialrond LS Sida 1

Materialrond LS Sida 1 Materialrond Stockholms läns landstings miljöarbete utgår från det nuvarande miljöprogrammet, Miljöutmaning 2016. Det gäller perioden 2012 till 2016 och omfattar all landstingsfinansierad verksamhet. Visionen

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Punkter ur SFV s miljöpolicy som påverkar Kastellet.

Punkter ur SFV s miljöpolicy som påverkar Kastellet. Beskrivning av miljöarbetet på Vaxholms Kastell Vaxholms Kastell, nedan kallat Kastellet är ett resultatområde inom Strömma Turism och Sjöfart AB, nedan kallat Strömma. Strömmas miljöpolicy är övergripande

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Sjukvårdsnämnd Kryh Sten Velander Miljöstrateg 044-309 15 83 sten.velander@skane.se YTTRANDE Datum 2016-01-26 Dnr 1503169 1 (5) Remiss. Uppdatering av s miljöprogram Regionstyrelsens arbetsutskott beslutade

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010

Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 1 (6) Axfoods hållbarhetsprogram 2010 Axfoods Hållbarhetsprogram Sida 2 (6) Innehållsförteckning 0. Hållbarhetspolicy...3 1. Varor...3 2. Avfall och kretslopp...4 3. Transporter...4

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer