Miljöprogram. En offensiv satsning på framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöprogram. En offensiv satsning på framtiden"

Transkript

1 Koncernstab kansli Miljöledningsenheten Stig Persson Datum Förslag Miljöprogram för Region Skåne en offensiv satsning på framtiden En offensiv satsning på framtiden Region Skånes verksamhet ska främja hållbarhet. Framgångsfaktorn för Skåne handlar om att skapa framtidens jobb, utan att slösa med naturresurserna. Medvetenheten om vikten av att använda resurser mer effektivt ökar i samhället och Region Skånes verksamhet ska bedrivas med tre dimensioner av hållbarhet i åtanke; ekologisk, social och ekonomisk. Miljöfrågorna är långsiktiga och centrala för vår framtid. Genom ett offensivt miljöarbete ska Region Skåne möta framtidens utmaningar på miljöområdet. Miljöprogrammet tar sikte på ett fortsatt effektivt och kraftfullt miljöarbete, minskad användning av miljö-och hälsofarliga ämnen, minskad klimatpåverkan och klimatanpassad verksamhet. Kraftiga klimatförändringar orsakade av människans utsläpp av växthusgaser är det största miljöproblem mänskligheten någonsin ställts inför. Problemet är globalt och uppgiften att lösa det är enorm. De globala utsläppen måste ner till nivåer nära noll vid slutet av detta sekel, för att inte jordens medeltemperatur på sikt ska öka med mer än maximalt två grader, vilket utgör EU:s och många andra länders mål. Storleken på reduceringen av de globala utsläppen under de närmaste 20 åren blir helt avgörande för om målet kan nås. Det finns möjligheter till en genomgripande klimat- och energiomställning genom innovationer, nya produkter, utökad forskning och nya affärsmöjligheter. Region Skånes verksamheter har betydande miljöpåverkan och ska bidra till ett hållbart samhälle genom konstruktiva lösningar för en ren och giftfri miljö. Livskvaliteten för människor ökar när luften är renare, bullret från trafiken minskar och maten är producerad på ett etiskt acceptabelt sätt. Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Västra Storgatan 12, Kristianstad Telefon (växel): Fax: Internet:

2 2 Miljöprogrammet stärker och utvecklar det interna miljöarbetet. Alla medarbetare ska kunna medverka till god miljö, bättre hälsa och hållbar utveckling för att tillsammans möta framtidens miljöutmaningar. Region Skånes miljöprogram fastställs av regionfullmäktige och utgår från den miljöpåverkan som är mest betydelsefull. Detta är den fjärde revideringen sedan det första miljöprogrammet kom Miljöprogrammet omfattar och vänder sig till samtliga egna förvaltningar och majoritetsägda bolag. En övergripande sammanställning och uppföljning görs årligen i Region Skånes årsredovisning, med en separat miljöredovisning. För miljön och framtiden Region Skåne har en strategisk roll i det interna miljöarbetet genom den miljöpåverkan som verksamheten orsakar direkt och indirekt samt i det regionala utvecklingsarbetet. Ett offensivt miljöarbete bidrar till att nå internationella och regionala utvecklingsmål samt folkhälsomål. Region Skåne bedriver respektive finansierar en omfattande verksamhet inom hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling, kultur, näringslivsutveckling och kollektivtrafik. Inom verksamheten används sjukvårdsprodukter, kemiska ämnen, läkemedel, energi och transporter m.m. som påverkar miljön. Buller, utsläpp av luftföroreningar och partiklar från trafiken är dessutom hälsoskadliga. Användningen av kemikalier och läkemedel är en förutsättning i modern sjukvård men innebär att miljö- och hälsofarliga ämnen kan spridas och ge negativ påverkan på människor och ekosystem. Flödet av kemiska produkter, byggmaterial, varor, förbrukningsartiklar och livsmedel är stort. Både produktion och konsumtion av varor får konsekvenser för miljön. Region Skånes utgångspunkt i miljöarbetet är miljöbalkens hänsynsregler och dess relevanta lagar och föreskrifter. Inom Region Skåne är vi lyhörda för vad som sker i omvärlden och tar vara på de möjligheter vi har att påverka utvecklingen på miljöområdet. Med drygt medarbetare inom många olika områden genererar vi kunskaper och erfarenheter av stort värde för samhället. Vi kan på flera sätt bidra till att skapa förutsättningar för en positiv samhällsutveckling, exempelvis genom den forskning som bedrivs på miljöområdet, genom våra kunskaper om kopplingen mellan hälsa och miljö, genom att utbilda sjukvårdspersonal samt genom våra aktiviteter för regional tillväxt och näringslivsutveckling. Region Skåne bidrar till att det blir ännu bättre att bo, arbeta och leva i Skåne.

3 3 Vision Skåne livskvalitet i världsklass. Miljöpolicy Region Skåne främjar hälsa, hållbarhet och tillväxt i Skåne. Ambitionen är att Skåne är fritt från fossila bränslen år Alla medarbetare medverkar till god miljö, bättre hälsa och hållbar utveckling. Verksamheter som helt eller delvis finansieras av Region Skåne tar ansvar för sin miljöpåverkan och bidrar till att miljöpolicy och miljömål uppnås. Region Skåne: är en fossilbränslefri verksamhet som väljer förnybara energislag samt tar miljöhänsyn vid resor och transporter. är en klimatneutral verksamhet som väljer produkter från förnybara råvaror när det är möjligt. minskar användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen och riskerna med denna. värderar och beskriver miljöpåverkan vid beslut, planering, genomförande, produktval, upphandling och utvärdering. gynnar forskning, utveckling och innovationer som bidrar till positiv miljöpåverkan. gör föredömliga val av miljöanpassad teknik. tillvaratar och utvecklar medarbetarnas miljöengagemang och stimulerar ett miljöanpassat arbetssätt. kommunicerar miljöresultat och effekter. följer gällande miljölagar och förbättrar ständigt sitt miljöarbete.

4 4 Övergripande miljömål 1. Fossilbränslefri, klimatneutral och klimatanpassad verksamhet 2. Hälsosam miljö 3. Hållbar resursanvändning 4. Stark miljöprofil Miljömål 1 Fossilbränslefri, klimatneutral och klimatanpassad verksamhet Genom att minska den totala energianvändningen för organisationens fastigheter, verksamhet och transporter visar Region Skåne vägen för en resurseffektiv verksamhet. Region Skåne är en föregångare i att minimera utsläppen av växthusgaser. Region Skåne är fri från fossila bränslen i energianvändning, kollektivtrafik och transporter. Den klimatpåverkan som Region Skåne direkt och indirekt orsakar genom materialanvändningen förebyggs genom minskad konsumtion, bra produktval och förnyelsebara material. Kvarvarande klimatpåverkande utsläpp som inte har reducerats med egna åtgärder ska klimatkompenseras från och med Ett förändrat och varmare klimat med extrema vädersituationer som till exempel skyfall, värmeböljor och stormar medför ett anpassningsbehov av Region Skånes verksamheter. Delmål Effektiv energianvändning o De egna fastigheter som Region Skåne bedriver verksamhet i har en total energianvändning på högst 198 kwh/m2, år 2018 (BRA), vilket motsvarar en minskning med 16 procent jämfört med år 2013 och fortsätter därefter att minska. o Region Skåne producerar 55 GWh el från egenägd vindkraft och har ökat den egna elproduktionen från andra förnybara energikällor. o Genom effektiva möten, ny teknik och ändrat beteende har energiåtgången för medarbetarnas transporter minskat med 20 procentandelar till förmån för miljö och ekonomi, jämfört med o Region Skåne ställer krav på energieffektiva lokaler vid ny-och ombyggnation samt i hyresavtal med externa fastighetsägare.

5 5 Fossilbränslefri och klimatneutral verksamhet o Värmeenergi, fjärrkyla och el till alla fastigheter som Region Skåne äger, hyr eller använder kommer från fossilbränslefria energikällor. o Samtliga fordon som ägs, hyrs eller används i Region Skånes verksamheter drivs med fossilbränslefria drivmedel. o Koldioxidutsläppen från materialanvändningen, i sjukvården, för prioriterade produktgrupper har minskat med 10 procent 2017 och 20 procent 2020, jämfört med o Vegetariska alternativ erbjuds vid servering av patientmåltider. Klimatanpassad verksamhet Region Skåne anpassar sin verksamhet till klimatförändringar. Både planering och drift av den fysiska miljön, fastigheter, vårdbehov och ekonomi påverkas. o Region Skåne ökar andelen gröna tak och grönytor inom de egna fastighetsområdena för att minimera risker med översvämningar i dagvattensystem. Miljömål 2 Hälsosam miljö Miljön är fri från metaller och andra ämnen som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Region Skåne har minskat spridningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i de egna verksamheterna. Onödiga tillsatser finns inte i varor och byggmaterial. Genom ökade kunskaper om läkemedlens miljöpåverkan tas miljöhänsyn vid val av läkemedel i samband med upphandling och förskrivning. Arbetet för en rationell läkemedelsförskrivning fortsätter. Mat som produceras i eller för Region Skånes verksamheter baseras i huvudsak på ekologiska och närproducerade råvaror. Genom val av ekologiska och närproducerade livsmedel och menyer bidrar Region Skåne till minskad spridning av kemiska bekämpningsmedel och utsläpp av växthusgaser. Delmål Användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen och riskerna vid denna har minskat. o Användningen och upphandlingen av ämnen, kemiska produkter, förbrukningsmaterial och varor med miljö- och hälsofarliga

6 6 egenskaper har minskat och om möjligt undvikits. Riskerna vid såväl användning som kvittbildning har minimerats. o För fastigheter som genomgår ny- och ombyggnation är förekomsten och mängden av miljö-och hälsofarliga ämnen i använda byggmaterial godkända enligt Byggvaubedömningen eller BASTA. Miljöhänsyn ingår vid val av läkemedel och användningen av mängden svårnedbrytbara läkemedel samt antibiotika har minskat. o Mängden förskrivning av antibiotika ska minska och nå det långsiktiga målet 250 förskrivna recept per 1000 invånare. Öka andelen ekologiska livsmedel och prioritera närodlat o Andelen ekologiska livsmedel uppgår till minst 50 procent av den totala livsmedelsbudgeten år 2016, minst 60 procent 2018 och minst 75 procent av den totala livsmedelsbudgeten år o Närproducerade livsmedel prioriteras när ekologiska produkter saknas. Miljömål 3 Hållbar resursanvändning Hållbar resursanvändning innebär en god hushållning med vår gemensamma miljö, naturresurser och energi samt en verksamhet som bedrivs ändamålsenligt och kostnadseffektivt. Region Skåne gynnar hållbara produktions- och konsumtionssystem. Förebyggande arbete för att minska avfallsmängderna prioriteras och avfall hanteras utifrån lägsta miljöpåverkan i varje led. Delmål Region Skåne förebygger uppkomsten av avfall o Uppkomsten av avfall förebyggs genom ändrat konsumtionsmönster. o Verksamheten har effektiva beställningsrutiner, effektiv logistik och begränsningar i sortimentet vilket leder till minskad användning av förbrukningsmaterial per vårdtillfälle och minskat avfall. o Andelen skadliga ämnen i varor har minskat liksom totalkostnaden ur ett livscykelperspektiv vid upphandling av prioriterade produkter och tjänster. Återanvändningen ökar och andelen återvunnet material har ökat med 4 procent år 2017 och med 8 procent år 2020, jämfört med 2013.

7 7 o Genom fullt utbyggt källsorteringssystem samt med tydliga miljökrav vid produktval och upphandling/inköp har återanvändningen och återvinningen av material och produkter ökat. Mängden brännbart avfall har minskat med 4 procent 2017 och 8 procent år 2020, jämfört med o Mängden läkemedelskassationer samt brännbart avfall och har minskat genom förebyggande arbete. Återanvändning och återvinning i verksamhet och fastigheter har ökat. Miljömål 4 Stark miljöprofil Region Skåne är en betydande aktör i Skåne. Vårt miljöarbete är framåtsyftande och kännetecknas av trovärdighet och engagemang. I våra verksamheter bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling. Det finns ett koncerngemensamt miljöledningssystem som är certifierat enligt ISO , senast år Region Skåne integrerar miljöfrågorna i den ordinarie verksamhetsstyrningen, inom ramen för ett koncerngemensamt verksamhetsledningssystem. Miljöcertifieringen visar att vårt miljöledningssystem är effektivt och trovärdigt och att miljöarbetet ständigt förbättras. Miljö- och hälsokrav ingår vid upphandling av fastigheter, varor och tjänster samt vid inköp. Miljöhänsyn tas vid beslut. Relevanta miljö- och hälsokrav är avgörande för att förebygga en produkts, ett materials eller en tjänsts miljö- och hälsopåverkan. Insatser riktas mot de områden som ger den största miljönyttan. Miljökonsekvenserna utreds och miljöhänsyn tas vid beslut. Region Skåne sprider kunskap om samspelet mellan människa, hälsa och miljö En ren miljö är nödvändig för människors hälsa och välbefinnande. Region Skåne tar fram och sprider kunskap om samspelet mellan människa, hälsa och miljö. Erfarenhets- och kunskapsspridning ökar förståelsen för arbetet med hälsa och miljö.

8 8 Hur vi når miljömålen Miljöledning är en integrerad del av Region Skånes verksamhetsstyrning. Inom ramen för budgetprocessen anges vilka regionövergripande mål och delmål som prioriteras i det kortare perspektivet. Region Skåne satsar på erfarenhets- och kunskapsutbyte. Inom ramen för det koncerngemensamma miljöledningssystemet införlivar alla förvaltningar Region Skånes miljömål och utvecklar detaljerade miljömål som är tillämpliga inom den egna verksamheten. Förvaltningarna följer upp resultatet av det egna miljöarbetet i relation till miljömålen och det samlade resultatet rapporteras till regionfullmäktige. Regionfullmäktige följer årligen upp miljömålen i detta program i en samlad miljöredovisning för Region Skåne.

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2016 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdrag

Naturvårdsverkets uppdrag GRÖN TILLVÄXT Naturvårdsverkets uppdrag Förvaltningsmyndighet på miljöområdet för verksamhet som rör klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019 2015-10-20 1 (4) Detaljerade miljömål 2016-2019 med utgångspunkt i det miljöpolitiska programmet för Västerbottens läns landsting 2012-2020. (Fastställt av landstingsstyrelsen 2015-10-20) 1. Inledning

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Ekosystemtjänster Vad handlar miljö om? Miljökunskap Överkonsumtion Jorden Källsortering Rent vatten Naturområden Miljöförstöring Miljöbil Hållbar utveckling Växthuseffekt Global uppvärmning Energianvändning

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Miljöanpassad upphandling UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET

Miljöanpassad upphandling UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET UPPHANDLA EN HÅLLBAR FRAMTID FÖRUTSÄTTNINGAR OCH DET NATIONELLA STÖDET UPPHANDLING PÅVERKAR Ca 500-600 miljarder kr (EU 2,000 miljarder) 3 kategorier står för 70-80% av all miljöpåverkan ETT KRAFTFULLT

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Vad är hållbar utveckling?

Vad är hållbar utveckling? Vad är hållbar utveckling? Skapar resurser för att nå olika samhällsmål. Ger ramarna för vad natur och människor tål. Det vi kallar livskvalitet. Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra

Läs mer

NATURORIENTERANDE ÄMNEN

NATURORIENTERANDE ÄMNEN NATURORIENTERANDE ÄMNEN Biologi, fysik och kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i naturorienterande ämnen har

Läs mer

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l På EU-nivå samt nationell, regional och lokal nivå finns lagar, förordningar och planer som reglerar avfallsområdet. Därtill finns det också mål på olika

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Miljöprogram för Region Skåne En offensiv satsning på framtiden

Miljöprogram för Region Skåne En offensiv satsning på framtiden Miljöprogram för Region Skåne 2017 2020 - En offensiv satsning på framtiden Region Skånes verksamhet ska främja hållbarhet. Medvetenheten om vikten av att använda resurser mer effektivt ökar i samhället

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 215 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi

3.9 Biologi. Syfte. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet biologi 3.9 Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Länsstyrelsen Stockholm - maj 2015 Sören Dahlén sid Varför ställa klimat- och energikrav? Trafikverket har en betydande upphandlingsverksamhet

Läs mer

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp,

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, 1 KEMI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare.

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare. Avfallsprocessen Produkter med förpackningar Processade produkter med förpackningar Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare Källsortera Farligt avfall Övrigt avfall Adlerskog avfallsanläggning

Läs mer

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Innehållsförteckning 2 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 4 Östergötland - En hälsoregion 2020 6 Strategi 8 Regional samordning kring

Läs mer

Barn- och familjeplan 2011 2014

Barn- och familjeplan 2011 2014 Barn- och familjeplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Inledning Enligt den nya skollagen ska varje huvudman systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Motsvarande

Läs mer

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland Förebygga eller bota vad kostar mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland 1 Trender och problem Trots att folkhälsan generellt sett fortsätter att utvecklas positivt och vi lever allt

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Svar på medborgarförslag om giftfri miljö för alla barn i förskolan

Svar på medborgarförslag om giftfri miljö för alla barn i förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-20 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Södermalms stadsdelsnämnd 13 mars 2014 Svar på medborgarförslag

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Regionförbundets styrelse, 10 februari 2011 Mål och strategier Kalmar län ska vara en föregångsregion i arbetet med minskade klimatpåverkande

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport Underlag till Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 Delrapport 1 Uppdraget Uppdraget är att lämna underlag till en svensk färdplan för att uppnå visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015

Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015 Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015 1 1. Inledning... 3 1.1 Hur berör miljöplanen Kriminalvårdens verksamhet?... 3 1.2 Intern miljörevision... 4 1.3 Ledningens genomgång... 5 1.4 Årlig redovisning... 5

Läs mer

Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör.

Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör. Vindkraft! Konferens i Piteå, Strömsund, Falkenberg, Söderåkra och Höör. September - december 2008 Sveriges Kommuner och Landsting Avd Tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Har

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

ETT UPPROP FÖR KLIMATET

ETT UPPROP FÖR KLIMATET ETT UPPROP FÖR KLIMATET Klimat- och energiarbetet i Värmlands län Upprop för klimatet Länsstyrelsen och Region Värmland har tillsammans med en rad värmländska aktörer arbetat fram ett förslag till klimatmål

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS

INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS INITIATIVET FÖR REKO ARBETSPLATS Initiativet för Reko arbetsplats är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers

Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers Hur väljer vi drivmedel idag för lägre miljöpåverkan i framtiden? Karl Hillman Miljösystemanalys Energi och miljö Chalmers Budskap De bästa alternativen finns bara på pappret, men för att åstadkomma förändring

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Anna-Karin Hatt på Riksdagsgruppen den 25 september 2012 8 satsningar för ökad hållbarhet: 1. Stor permanent satsning på energiforskning

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i teknik i grundskolan 3.20 Teknik har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan

Läs mer

Ärende 01054 7 - bilaga. Verksamhetsplan 2017. Lokal nämnd i Halmstad

Ärende 01054 7 - bilaga. Verksamhetsplan 2017. Lokal nämnd i Halmstad Ärende 01054 7 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Verksamhetsplan 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med

Läs mer

Miljöfrågor en del av verksamheten

Miljöfrågor en del av verksamheten Miljöfrågor en del av verksamheten Anders Dahlin 08-707 08 28 e-post anders.dahlin@vattenfall.com Vattenfall Services Nordic AB Vattenfall och miljö Fokusområden Klimatförändring Luftkvalitet Skydd av

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Om medicinteknik BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK

Om medicinteknik BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK BRANSCHORGANISATIONEN FÖR MEDICINTEKNIK Om medicinteknik Foto: Sectra Foto: Johnson Bilderna Foto: Bactiguard Foto: Foto: Zenicor Från toppen medsols: Foto: Gamrbo Permobil, Gambro, Sectra, Bactiguard,

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad 1 (6) Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad Bakgrund 2008 fattades ett regeringsbeslut som kom att kallas Överenskommelsen om ökad

Läs mer

Vad ekologer behöver veta om ekonomi

Vad ekologer behöver veta om ekonomi Vad ekologer behöver veta om ekonomi Ficre Zehaie Enheten för miljöekonomi, Naturvårdsverket (NV) 2014-10-14 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Syfte Öka förståelsen för det ekonomiska

Läs mer

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetets Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se 2 Sammanfattning Riksantikvarieämbetet redovisar årligen sin miljöpåverkan till

Läs mer

Röd politik för en grön miljö. Jöran Fagerlund

Röd politik för en grön miljö. Jöran Fagerlund Röd politik för en grön miljö Jöran Fagerlund Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Vi är en del av arbetarrörelsen och kvinnorörelsen, internationellt och i Sverige.

Läs mer

Europaforum XXII Norra Sverige

Europaforum XXII Norra Sverige Europaforum XXII Norra Sverige Positioner i korthet Sammanhållningspolitiken efter 2020 Cirkulär ekonomi Kaskadanvändning av skoglig råvara Migration Vindkraft i kallt klimat Sammanhållningspolitiken efter

Läs mer

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa 1. Nya perspektiv Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa Nya Perspektiv är en gemensam arena för kommunerna i Värmland och Landstinget i Värmland att mötas i en dialog utifrån ett medborgarperspektiv.

Läs mer

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland Strategi 2013-2017 för Föreningen kulturarvsfostran i Finland 1. Introduktion Föreningens första strategiska plan omfattar femårsperioden 2013-2017. I utformningen av strategin har både föreningens styrelse

Läs mer

Miljöledning VERKSAMHETSLEDNINGEN/LEDNINGSSYSTEMET KAN SES SOM TRAFIKREGLER I FÖRETAGET VARA TILLRÄCKLIGT FÖR ATT ALLA SKALL VETA VAD SOM SKALL GÖRAS

Miljöledning VERKSAMHETSLEDNINGEN/LEDNINGSSYSTEMET KAN SES SOM TRAFIKREGLER I FÖRETAGET VARA TILLRÄCKLIGT FÖR ATT ALLA SKALL VETA VAD SOM SKALL GÖRAS Verksamhetsledning Kursen handlar om hur man arbetar med kvalitet och miljöfrågor i organisationer för att uppnå bästa resultat från verksamheten och med lägsta miljöpåverkan. Man uppnår detta bäst genom

Läs mer

VETLANDA- DÄR MÄNNISKOR FÅR VÄXA

VETLANDA- DÄR MÄNNISKOR FÅR VÄXA Vetlanda 2010-04-16 Kommunprogram för Centerpartiet i Vetlanda 2011-2015 VETLANDA- DÄR MÄNNISKOR FÅR VÄXA Centerpartiet är ett varmt och grönt parti med en stark tro på den enskilda människans vilja och

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Utredning av systematisk ökning av solenergi i Västra Götalandsregionen förslag till solenergiplan

Utredning av systematisk ökning av solenergi i Västra Götalandsregionen förslag till solenergiplan 1 Rapport Datum 2013-10-03 Diarienummer MN 83-2011 Miljösekretariatet Handläggare: Kristina Käck Telefon: 010-441 40 23 E-post: kristina.kack@vgregion.se Utredning av systematisk ökning av solenergi i

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Revidering av trafikförvaltningens miljöpolicy med anledning av sjötrafikens integrering i det gemensamma miljöledningssystemet

Revidering av trafikförvaltningens miljöpolicy med anledning av sjötrafikens integrering i det gemensamma miljöledningssystemet 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-22 Version Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 11 TN 2015-1687 Infosäk. klass Revidering av trafikförvaltningens

Läs mer

Datum 2016-08-31 Dnr 1601898. Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum 2016-08-31 Dnr 1601898. Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Tove Zellman Miljöledningsstrateg 040-675 32 60 Tove.Zellman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-31 Dnr 1601898 1 (6) Regionstyrelsen Reviderad klimatväxlingsmodell för Ordförandens förslag

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Innehåll Möjlig utveckling av det nordiska energisystemet för att nå regionens klimatmål Hur

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Hållbarhetsmål och handlingsplan 2016-2018

Hållbarhetsmål och handlingsplan 2016-2018 Dnr: 2016/3733-1.1 Regeldokument Hållbarhetsmål och handlingsplan 2016-2018 Beslutat av Rektor Gäller från 2016-09-12 Inledning I Linnéuniversitetets Vision och strategi 2015-2020, En resa in i framtiden,

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17 Verksamhetsplan för Ronneby Kunskapskälla 2016/17 1 Inledning Ronneby Kunskapskälla förkortas i dokumentet RKK. RKK är namnet på det kommunala lärcentret i Ronneby kommun. RKK bildar tillsammans med Cela

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Utveckling av en svensk havsplanering

Utveckling av en svensk havsplanering Utveckling av en svensk havsplanering Tre planområden Västerhavet Östersjön Bottniska viken Samordnande länsstyrelser Västra Götaland Kalmar Västernorrland 2014-07-28 3 Planeringsprocessen Planförslag

Läs mer

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Förändringar ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 Anita Lindholm Revisionsledare på SP Certifiering SIS TK 304 SWETIC TK Systemcertifiering anita.lindholm@sp.se Varför revideras standarderna? Process för att

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling.

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ämne: Biologi, Matematik, Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna får undersöka hur mycket mat som kastas i skolrestaurangen. Eleverna får också arbeta

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna Verksamhetsinriktning Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna 1 Innehållsförteckning sid Övergripande mål 3 Strategiskt område: Livslångt idrottande Idrottens värdegrund är

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Upphandlingsstrategiutskottet

Upphandlingsstrategiutskottet Upphandlingsstrategiutskottet PROTOKOLL 6 9 Datum 2014-02-27 1 (4) Protokoll från upphandlingsstrategiutskottets sammanträde Tid: 2014-02-27 14.30-15.30 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Liliana

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET OM INTIATIVET Målet med ett Business@Biodiversity (B@B) Sverige är att skapa ett nätverk

Läs mer

Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016

Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016 Sandvikens kommun Arbetsplan Årsunda förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 2(7) Arbetsplan för Årsunda förskola 2015 2016 Under läsåret 2014/15 förändrade Årsunda förskola delar av sitt

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2015/1313 Miljömål och handlingsplan för miljöarbete 2016-2017 Fastställd av rektor 2016-02-09 Innehåll Bakgrund 3 Revidering av tidigare miljömål 3 Beskrivning av miljöledningssystem 4 Övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU 2015:88, dnr Ku2015/02481/KL.

Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU 2015:88, dnr Ku2015/02481/KL. 1 KULTURMILJÖFRÄMJANDET REMISSVAR 2016-02-15 Kulturdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Yttrande över Betänkande av Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:73 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:37 av Jan Strömdahl m.fl. (V) om ekologiskt fotavtryck för Stockholmsregionen Föredragande landstingsråd: Gustav Andersson Ärendet Motionärerna

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu. www.lighthouse.nu

Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu. www.lighthouse.nu Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu www.lighthouse.nu Sjöfarten avgörande för en hållbar tillväxt En växande befolkning och ökat välstånd gör att världshandeln kommer växa lavinartat,

Läs mer

för att delta i processen. Beslutad av högskolestyrelsen den 15 februari 2013 Dnr Mahr 15-2013/117

för att delta i processen. Beslutad av högskolestyrelsen den 15 februari 2013 Dnr Mahr 15-2013/117 Pennan symboliserar att den strategiska plattformen är ett levande dokument som ska utvecklas med tiden. Använd gärna marginalerna för att skriva ner dina synpunkter. Gå in på för att delta i processen.

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Holistiskt angreppssätt för ökad trafiksäkerhet

Holistiskt angreppssätt för ökad trafiksäkerhet Holistiskt angreppssätt för ökad trafiksäkerhet Förstudie av transportföretag och dess organisation Sofia Löfstrand 29 november 2013 Delprogram: Fordons- och trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0 verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med resultat som syns på sista

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer