Datum Dnr Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum 2016-08-31 Dnr 1601898. Reviderad klimatväxlingsmodell för Region Skåne. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget"

Transkript

1 Regionstyrelsen Tove Zellman Miljöledningsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (6) Regionstyrelsen Reviderad klimatväxlingsmodell för Ordförandens förslag 1. förstärker den interna klimatväxlingsmodellen fr.o.m , i syfte att minska förvaltningarnas kostnader och utsläpp för tjänsteresor enligt detta förslag. Sammanfattning klimatkompenserar sedan 1 mars 2009 tjänsteresor med flyg. Sedan 1 januari 2013 har en intern klimatväxlingsmodell där en klimatavgift tas på tjänsteresor med flyg och privat bil och pengarna används till åtgärder för att underlätta hållbara tjänsteresor i våra egna förvaltningar och minska deras kostnader för resandet. Sedan klimatväxlingsmodellen infördes 2013 har förvaltningarnas totala kostnad för tjänsteresorna sjunkit. Resor med privat bil och flyg har minskat, men är fortfarande på en relativt hög nivå. Förutsättningarna att följa s riktlinjer för möten och resor har tack vare åtgärder finansierade av klimatavgifterna förbättrats markant. En höjd avgift förväntas bidra till ytterligare förbättringar och leda till ökad följsamhet till riktlinjerna, vilket minskar både utsläppen och förvaltningarnas kostnader för tjänsteresor. Med detta förslag kan därmed mer pengar frigöras till förvaltningarnas kärnverksamhet. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Bakgrund C:\pactdok\Regionstyrelsen\ \Reviderad klimatväxlingsmodell för \ RS_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (6) har som Skånes företrädare, ledande regional aktör, opinionsbildare och regionens största arbetsgivare en särskild roll att agera ansvarsfullt och bidra till ett långsiktigt hållbart Skåne, såväl ekonomiskt och socialt som miljömässigt. s förtroendevalda och anställda reste 2015 för totalt cirka 105 miljoner kronor i tjänsten, vilket enligt en omfattande rapport bedöms kunna minska med minst 25 procent. Resorna med flyg och bil orsakar negativa klimateffekter. Att klimatkompensera sina resor innebär att man försöker minska eller neutralisera resornas klimateffekter, genom att ge pengar till åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. s klimatväxlingsmodell är utformad för att både underlätta för medarbetarna, minska s utsläpp och minska förvaltningarnas kostnader för tjänsteresor. Nuläge Efter ett beslut i Regionstyrelsen har sedan en intern klimatväxlingsmodell, där en avgift tas ut på de tjänsteresor som orsakar störst utsläpp av koldioxid, nämligen flyg och privat bil. Pengarna används utifrån en årlig handlingsplan för effektiva arbets- och tjänsteresor som beslutas av regiondirektören. Åtgärderna i handlingsplanen syftar till att underlätta medarbetarnas möjligheter att följa s riktlinjer för möten och resor, genom att underlätta distansmöten respektive tjänsteresor med kollektivtrafik, cykel och poolbilar. s klimatväxlingsmodell har rönt stor positiv uppmärksamhet både nationellt och inom Europa och har fått flera efterföljare, såsom Västra Götalandsregionen. Effekter av klimatväxlingsmodellen Sedan klimatväxlingsmodellen infördes 2013 har s kostnader för tjänsteresor med privat bil och flyg minskat med nästan 30 respektive 20 procent. Kostnaden för dessa färdslag var 10,7 miljoner kronor lägre 2015 än Fortfarande används dock privat bil i mycket stor omfattning för resor i tjänsten, till en kostnad av 15,9 miljoner kronor Det är tydligt att olika verksamheters styrning och till viss del geografiska placering, har inverkan på resemönstret. Det syns till exempel på hur andelen tåg- respektive flygresor Skåne-Stockholm fördelar sig.

3 Datum (6) Diagram: Andelen resor med tåg respektive flyg Skåne-Stockholm varierar stort mellan olika förvaltningar, diagram för Pengarna används till att underlätta för förvaltningarnas verksamheter Klimatväxlingspengarna har sedan 2013 använts till flera olika åtgärder, som av många medarbetare varit mycket uppskattade och lett till att förvaltningarnas kostnader och utsläpp för resorna sjunkit. Bland åtgärderna finns bland annat att underlätta distansmöten genom inköp av Lyncutrustning och genomförande av Lync-utbildningar; upprustning och nybyggnad av cykelställ; skapande av regiongemensam cykelpool; cykelkampanjer samt åtgärder för att underlätta tjänsteresor med Skånetrafiken respektive med s poolbilar. Förvaltningarna får kostnadsfria resor med Skånetrafiken En av åtgärderna har varit årligt inköp av drygt 200 jojo-års-kort som finns utlåningsbara vid ca 20 platser inom (bland andra samtliga sjukhus och större administrativa byggnader). Förvaltningarnas medarbetare lånar och använder dessa kort helt kostnadsfritt i tjänsten, vilket blivit mycket uppskattat av förvaltningarna, då detta inte bara minskat de direkta kostnaderna för resorna inom Skåne, utan också kring hanteringen av reseräkningar. Samtliga dessa jojo-kort är uppbokade så gott som dagligen och antalet kort skulle behöva utökas kraftigt för att tillfredsställa förvaltningarnas behov, men klimatväxlingsbudgeten räcker inte till och övrig central finansiering har utretts men saknas. Syfte med förstärkt klimatväxlingsmodell Detta förslag har utarbetats i samarbete med Koncernstab ekonomistyrning i syfte att minska förvaltningarnas kostnader för tjänsteresor, och därmed frigöra pengar till förvaltningarnas kärnverksamhet. Den förstärkta klimatväxlingsmodellen syftar till att: Ge ett större ekonomiskt incitament till att minska de dyraste och mest klimatbelastande tjänsteresorna Ge en större budget för att genomföra regionövergripande åtgärder som ska minska tjänsteresornas utsläpp och minska förvaltningarnas kostnader för resorna Bidra till s mål om fossilbränslefri verksamhet 2020

4 Datum (6) Klimatväxlingsavgiftens förändrade storlek Resa med privat bil: 6 kr/mil (tidigare 2 kr/mil) Flygresor inrikes och inom Europa: 500 kr/enkel resa (tidigare 250 kr för flygresor inrikes, 500 kr inom Europa) Interkontinentala flygresor: 1000 kr/enkel resa (oförändrat) Utformning Precis som idag tar upphandlad resebyrå ut en klimatavgift på varje flygbiljett. Pengarna sätts in på s klimatväxlingskonto. I samband med hantering av reseräkningar för resor med privat bil betalar respektive verksamhet tertialvis avgiften till klimatväxlingskontot. Pengarna som kommer in via klimatväxlingsmodellen ska användas till åtgärder för att underlätta och stimulera en ökning av följsamheten till s riktlinjer för möten och resor. Dessa åtgärder ska ske utöver redan budgeterade aktiviteter och leda till att minska utsläppen av växthusgaser för att bidra till målet om fossilbränslefri verksamhet år 2020 och att minska förvaltningarnas kostnader för tjänsteresorna. Åtgärderna ska gynna verksamheter inom hela organisationen. Koncernledningen ska årligen, i februari, fatta beslut om en handlingsplan för resor där åtgärderna och deras omfattning, tidsplan och budget anges. Förslag på denna handlingsplan tas fram av kanslidirektören. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Under 2015 betalades följande in i klimatavgift från s verksamheter: För resor med privat bil: ca 1 miljon kronor. För resor med flyg: ca 3,9 miljoner kronor. Eftersom alla pengar som betalas in via klimatväxlingsmodellen återförs till verksamheten uppstår inga nya kostnader och ingen finansiering behövs för att genomföra förslaget. Klimatväxlingsmodellen är utformad så att ju mer en verksamhet följer riktlinjerna för möten och resor, desto mindre/obefintlig blir klimatavgiften och desto lägre blir verksamhetens kostnad för tjänsteresorna. Genom att införa en förstärkt klimatväxlingsmodell skulle resor med egen bil kosta verksamheten 38 kr/mil (32+6) i stället för som idag 34 kr/mil (32+2). Klimatavgiften för flygresor inrikes skulle bli några hundralappar högre än idag, vilket kan motiveras med att kortare inrikes resor är lätta att göra med tåg (vilket också står i s riktlinjer) och längre inrikes resor blir lika långa och släpper ut lika mycket växthusgaser som resor inom Europa.

5 Datum (6) En konsekvens av höjd klimatavgift skulle bli att förvaltningarnas kostnader för tjänsteresorna sjunker, då det blir möjligt att genomföra fler åtgärder för att underlätta för medarbetare att följa s riktlinjer för möten och resor. s verksamheter skulle få tillgång till fler jojo-kort att låna kostnadsfritt vid tjänsteresor, få fler cyklar att låna och fortsatt förbättrad möjlighet till distansmöten och poolbilar, vilket minskar verksamheternas kostnader för tjänsteresor. När en del resor med privata bilar istället görs med s poolbilar kommer dessa kunna utnyttjas bättre och därmed sjunker den totala milkostnaden för poolbilarna. En flygresa t.o.r Stockholm kostar i genomsnitt ca 4000 kronor inkl. transferkostnader, medan en tågresa samma sträcka kostar i genomsnitt 1300 kr t.o.r Kostnad/mil Figur: Milkostnad för tjänsteresor med olika färdslag Genom att med klimatväxlingsmodellen styra mot och underlätta resor med kostnadseffektiva färdmedel, kan s respektive varje förvaltnings totala kostnader för tjänsteresor minska. Beroende på hur väl riktlinjerna följs blir besparingen olika stor, se nedan scenario som är uträknat för en verksamhet med genomsnittligt användande av flyg och privat bil: Scenario 1: verksamheten förändrar inte sitt resmönster. Fortsatt höga kostnader och utsläpp från resorna. Ca 4 procent höjning av resekostnaderna pga höjd klimatavgift. Scenario 2: verksamheten ökar andelen tågresor till Stockholm från 50 till 65 procent, och minskar resor med privat bil med 20 procent. Verksamheten sparar ca 8 procent av sina reskostnader. Scenario 3: Verksamheten följer s riktlinjer för möten och resor så att körning med privat bil minskar med 90 procent och 90 procent av Stockholmsresorna sker med tåg. Verksamheten sparar ca 30 procent på sina resekostnader.

6 Datum (6) Enligt beräkningar i Underlag till grön resplan för kan satsningar på åtgärder för bättre tjänsteresor och arbetsresor förutom att spara in sig själva minska s totala kostnader för tjänsteresor med 25 procent, dvs en minskning med drygt 25 miljoner kronor/år. Genom en administrativt enkel hantering av avgifterna respektive åtgärdsbeslutandet kan administrativa kostnader och arbetstid för att använda modellen hållas på en mycket låg nivå. Juridisk bedömning Jurister vid SKL, Sveriges kommuner och landsting, bedömer att kommuner och landsting inte får lov att klimatkompensera sina utsläpp genom att ge pengar till klimatkompensationsprojekt i andra länder. De rekommenderar i stället modeller för intern klimatkompensation. En höjd intern klimatavgift bedöms inte har några juridiska konsekvenser. Miljökonsekvenser Erfarenheter från både och andra landsting och kommuner som har infört en intern klimatväxlingsmodell visar att den utgör ett effektivt verktyg för att öka medvetenheten om klimatpåverkan och kostnaderna kopplade till vissa färdval. Sedan klimatväxlingsmodellen infördes i har flera åtgärder kunnat genomföras för att underlätta möjligheten till distansmöten, kollektivtrafik, cykel och poolbil. Samtidigt har resorna med privat bil och flyg minskat, vilket lett till minskade utsläpp. En höjd klimatavgift på just privat bil och inrikes flyg, skulle ytterligare påverka de tjänsteresor som medför störst utsläpp av koldioxid och där möjligheten till andra färdslag är mycket stor. Föreslagen höjning beräknas bli ett effektivt verktyg för att nå målet fossilbränslefri verksamhet Samverkan med berörda fackliga organisationer Ingen samverkan har bedömts nödvändig i detta ärende. Uppföljning En uppföljning av klimatväxlingsmodellen görs årligen i samband med koncernledningens beslut om handlingsplan för resor. Henrik Fritzon Ordförande Alf Jönsson Regiondirektör

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för tjänsteresor. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-05-10 112 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Allmänt om tjänsteresor...4

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.122 Datum: 2016-02-03 Verksamhetschef Hälso- och sjukvård Ellinor Seth E-post: ellinor.seth@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-09 Dnr 1500377 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor

Riktlinjer för tjänsteresor Riktlinje Tyresö kommun 2014-04-11 Kommunledningskontoret 1 (5) Ulf Haraldsson Riktlinjer för tjänsteresor 1. Syfte med riktlinjerna Syftet med Riktlinjer för tjänsteresor är att styra och följa upp kommunens

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-16 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

2015-09-15. Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014

2015-09-15. Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-15 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/189 Redovisning av åtgärder med anledning av medarbetarundersökningen 2014 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15

Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15 Fördjupnings PM HR Servicecenter Skåne Nordväst Upprättat av: Anders Stegersjö, Helsingborg stad och Frida Mattelin, Skåne Nordväst Datum: 2013-03-15 Bakgrund Föreliggande PM kompletterar och fördjupar

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd

Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 2016-03-04 SN 2016/0142.11.01 0480-450860 Socialnämnden Elektronisk ansökan ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR 3 tre SMARTA RÅD FÖR EN BÄTTRE KREDITAFFÄR UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller Tre metoder för att genomföra bra avslagsanalyser i kreditportföljen Det är idag vanligt att kreditgivare bygger kreditscoringmodeller

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland Förebygga eller bota vad kostar mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland 1 Trender och problem Trots att folkhälsan generellt sett fortsätter att utvecklas positivt och vi lever allt

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864 SIGNERAD 2015-12-07 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Motion om effektivare interna transporter

Motion om effektivare interna transporter ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:518-034 2016-01-11 1/2 Motion om effektivare interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att avslå motionen med motiveringen

Läs mer

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering

Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska heldygnsvården samt medel för utvärdering Regeringsbeslut I:5 Socialdepartementet 2009-12-10 S2006/9394/HS (delvis) S2008/8096/HS (delvis) Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 STOCKHOLM Uppdrag att betala ut bidrag för förbättringar i den psykiatriska

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712

Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712 Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Verksamhetsrapport 2010:01

Verksamhetsrapport 2010:01 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 28 och 29 samt tredje och fjärde kvartal 29 Verksamhetsrapport 21:1 VERKSAMHETSRAPPORT Kostnaden för försörjningsstöd ökar med 32 % mellan 28 och

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

PM nr 1 inför löneöversyn 2016

PM nr 1 inför löneöversyn 2016 KUB1000, v2.0, 2012-05-23 PM nr 1 inför löneöversyn 2016 Detta PM är avsett att vara ett stöd för organisationen och lönesättande chefer inför och under löneöversyn 2016. Varje förvaltningschef och HR-konsult

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer