Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2010"

Transkript

1 Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2010 Vi på Vårgårda Bostäder AB (härefter VBAB) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO och arbetar aktivt att för att även uppfylla kraven i kvalitetsledningsstandarden ISO Certifieringsrevision för ISO utfördes i februari 2010 med lyckat resultat och certifikatet utfärdades Certifieringsorgan är SP Certifiering. 1. Miljöpåverkan VBABs verksamhet ger i första hand upphov till miljöpåverkan inom följande nyckelområden: Energi (uppvärmning, varmvattenberedning och el för fastighetsdrift) Vatten och avlopp (förbrukning av rent vatten och utsläpp av spillvatten) Avfall (hushållsavfall och avfall från företagets egen verksamhet) Kemikaliehantering (inköp, användning, förvaring m.m.) Transporter och trädgårdsskötsel (förbrukning av fossila drivmedel m.m.) Inomhusmiljö (buller, fukt, mögel, radon m.m.) Företagets hyresgäster har tillsammans en stor påverkan på miljön genom sitt utnyttjande av lägenheterna och sina olika livsstilar. Det gäller de boendes energi- och vattenförbrukning, samt produktion av avfall och spillvatten. Hyresgästernas miljöbeteende kan inte påverkas direkt av företaget, utan här krävs information, samarbete och åtgärder som underlättar för hyresgästerna att leva miljöanpassat. Verksamhetens miljöaspekter finns samlade i ett miljöaspektregister där bedömning och identifiering av de betydande miljöaspekterna har gjorts. Våra betydande miljöaspekter bedöms vara: Utsläpp till luft vid uppvärmning med olja Resursförbrukning i form av avfall från hyresgäster och i egen verksamhet Exponering av radon i våra lägenheter Exponering av fukt, mögel och lukt i våra lägenheter Projekt och entreprenader Miljöaspektsregistret revideras minst en gång årligen. Sida 1 (16)

2 2. Policy och organisation VBAB har antagit en gemensam kvalitets- och miljöpolicy som uttrycker företagens ambitioner med ledningsarbetet. Policyn antogs av styrelsen Miljö- och kvalitetspolicy: Vi på Vårgårdabostäder AB skall bedriva vår verksamhet så att vi ser till att miljöhänsyn tas och god kvalitet upprätthålls i alla led, från projektering och produktion till förvaltning och rivning. Vi skall i all vår verksamhet bedriva ett ständigt förbättringsarbete, samt förebygga föroreningar till luft, vatten och mark. Vi skall hushålla med resurser och använda bästa möjliga teknik så att naturtillgångar nyttjas effektivt, samt i första hand välja material som inte skadar människor, djur eller natur. Vi skall i all verksamhet följa gällande lagstiftning och övriga krav som vi berörs av. Vi skall kontinuerligt öka våra medarbetares, leverantörers och kunders miljö- och kvalitetsmedvetenhet, inspirera till ett personligt engagemang och därigenom gemensamt skapa förutsättningar för en miljöanpassad förvaltning med god kvalitet. Policyn har kommunicerats till samtliga anställda samt företrädare för ägarna. Den kommer även att finnas tillgänglig på företagets hemsida. Organisation VBAB ingår i Miljönätverket Sjuhärad som har byggt upp ett gemensamt integrerat ledningssystem. Hela ledningssystemet finns tillgängligt via miljönätverkets hemsida (webhandboken Sedan web-handboken togs i drift har administrationen av dokument förenklats och förbättrats, samtidigt som pappersmängden har minskat drastiskt. Företagets ledning, styrelse och VD har det övergripande ansvaret för kvalitets- och miljöarbetet och ledningssystemet. VBAB har även utsett en miljöansvarig Håkan Boström som ansvarar för det operativa kvalitets- och miljöarbetet. Alla medarbetare förväntas emellertid ta sin del av ansvaret för företagets kvalitets- och miljöarbete. 3. Mål och åtgärder Policyns vision och ledningssystemets krav på ständig förbättring skall förverkligas genom att företaget ställer upp övergripande och detaljerade mål. Målen är kopplade till de betydande miljöaspekterna. Åtgärder som skall säkerställa att målen nås finns samlade i handlingsplaner med ansvarsfördelning och tidsangivelser. Övergripande och detaljerade mål är framtagna för perioden Handlingsplaner tas fram årligen. Mål och handlingsplan följs upp löpande, samt i samband med revisioner och vid ledningens genomgång. Sida 2 (16)

3 Mål fram till 2010 VBAB skall: medverka till minskade förbrukningar (energi, vatten och avfall) i alla fastigheter. minska kemiska produkters påverkan på miljön, genom att undvika miljöfarliga produkter och ersätta dessa med mindre farliga enligt utbytes- och produktvalsprinciperna. sköta grönområden och rabatter på ett sätt som överensstämmer med kretsloppsprincipen och medverka till bevarande av den biologiska mångfalden. förbättra inomhusmiljön för våra hyresgäster. Åtgärder som har genomförts under året Fortsatt injustering av Siemens driftoptimeringssystem. Samtliga fastigheter är anslutna förutom Smörtinan. Kyl - och frys byts enligt underhållsplan varvid äldre typer av köldmedier fasas ut. Under året har ett flertal utbildningar i miljö och ledningssystemet hållits. Successivt utbyte av ljuskällor till lågenergilampor. Utbyte till snålspolande wc-stolar. Förbättring av inomhusklimatet i kv Måsen (54 lgh) Radonsanering i kv Rödstjärten1 & Sidensvansen 1 (21 lgh). Prov av 34W led-lampa till utomhusbelysning (utbyte från 125W kvicksilverlampa). Under året har olika arbetsgrupper inom miljönätverket arbetat med att revidera existerande styr- och hjälpdokument, samt ta fram nya för de delar som saknats i ledningssystemet. Aktuellt under nästa år Internrevisioner kommer att genomföras av Miljönätverket Sjuhärads internrevisionsgrupp. Uppföljande revision mot miljöledningsstandarden ISO kommer att hållas av vårt certifieringsorgan SP Certifiering. Fler utbildningar och information med knytning till ledningssystemet och dess rutiner kommer att hållas. Fortsätta arbetet med de åtgärder som framkommit i energideklarationerna. Fortsatt arbete med radonåtgärder. Införande av individuell vattenmätning startar med Backgårdsgatan (40 lgh). Ta fram åtgärdsplan utifrån de NKI-undersökningar som gjorts hos hyresgästerna. Ta fram nya detaljerade mål med tillhörande handlingsplaner. Samarbete har inletts med entreprenör för krisberedskapshantering. Sida 3 (16)

4 4. Resultat/avstämningar Referensår för samtliga mål är 2004 (undantaget avfall, köldmedier och transporter). Förbrukningen vid värme- och varmvattenproduktion är värmeindexkorrigerad. I slutet av redovisningen jämförs årets resultat med nyckeltal från SABO, SCB och Miljönätverket Sjuhärad. Uthyrning Eftersom ett flertal av företagets förbrukningssiffror vägs mot uthyrningsbar och uthyrd yta, redovisas även dessa uppgifter här. Uthyrningsbar yta, bostäder m² Uthyrningsbar yta, lokaler m² Uthyrningsbar yta, totalt m² Uthyrningsgrad, % 99,7% 99,3% 99,7% 99,4% 99,1% 99,3% 99,2% Uthyrd yta, m² Antal lägenheter Antal lokaler Sida 4 (16)

5 Energiförbrukning Id Detaljerat mål Mätetal Resultat DV1 Minska energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten med minst 10% Värmeindexkorrigerad förbrukning kwh per m 2 uthyrd yta och år Minskat 2,6% Fjärrvärme, MWh Oljeförbrukning, MWh Totalförbrukning värmeenergi, MWh Totalförbrukning värmeenergi, MWh * Förbrukning, kwh/m² * 142,1 143,3 157,6 139,7 136,6 140,5 137,6 Uthyrningsgradsjusterad förbrukning, kwh/m² * 142,5 144,3 158,1 140,5 137,9 141,5 138,8 Oljeförbrukning, m 3 60,5 68,2 80,1 60,3 45,8 39,6 20,1 Koldioxidutsläpp från oljeeldning, ton # Fossilt koldioxidutsläpp från fjärrvärme, ton # kg CO 2 per m 3 eldningsolja * Värmeindexkorrigerat värde Uppgift från leverantör 200 Energiförbrukning, värme och varmvatten Förbrukning Uthyrningsgradsjusterad Antal kwh/m Den värmeindexkorrigerade energiförbrukningen för uppvärmning och varmvattenproduktion har ökat med 68 MWh (jmf 2004), vilket motsvarar en ökning med 1,0%. Energiförbrukningen i kwh/m² har minskat med 3,1%. Om man tar hänsyn till uthyrningsgraden, har förbrukningen minskat med 2,6%. Vi har inte klarat målet DV1. Detta beror bl.a. på byte från värmepump till fjärrvärme på Floragatan, samt ökad förbrukning av varmvatten. Sida 5 (16)

6 Elförbrukning Id Detaljerat mål Mätetal Resultat DV2 Elförbrukningen skall minska med minst 10% Elförbrukning i kwh per m2 uthyrd yta och år Minskat 20,6% Total elförbrukning, MWh El, kwh/m² 26,0 27,8 25,8 25,5 22,1 19,9 20,6 Uthyrningsgradsjusterad el, kwh/m² 26,1 28,0 25,8 25,7 22,3 20,0 20,7 Koldioxidutsläpp från elprod, ton kg CO 2 /MWh, uppgift från leverantör Elförbrukning för uppvärmning (värmepumpar) går ej att särskilja. 30 Elförbrukning Antal kwh/m Faktisk Uthyrningsgradsjusterad Totalförbrukningen av el har minskat med 231,6 MWh jämfört med 2004, vilket motsvarar en minskning med 17,7%. Förbrukningen i kwh/m² har minskat med 21,0%. Om hänsyn tas till uthyrningsgraden har förbrukningen minskat med 20,6%. Målet DV2 har uppnåtts med råge, vilet bl.a. beror på att vi har bytt till fjärrvärme från värmepump, samt bytt ut glödljus mot lågenergilampor. Sida 6 (16)

7 Vattenförbrukning Id Detaljerat mål Mätetal Resultat DV4 Minska vattenförbrukningen med minst 10% Liter per m 2 uthyrd yta och år Minskat 7,3% Förbrukning, m Förbrukning, liter/m Uthyrningsgradsjusterad förbr, l/m Vattenförbrukning Antal liter/m Faktisk Uthyrningsgradsjusterad Den totala vattenförbrukningen har minskat med m 3 jämfört med 2004, vilket motsvarar en minskning med 3,9%. Förbrukningen i liter/m² har minskat med 7,8%. Om man tar hänsyn till uthyrningsgraden är minskningen 7,3%. Vi klarade inte målet DV4. För att få ned vattenförbrukningen ytterligare skall försök göras med individuell vattenmätning under 2011 (40 lägenheter till att börja med). Sida 7 (16)

8 Avfall och återvinning Målet DV5 (minska abonnerad kärlvolym) ströks eftersom vi har mycket liten möjlighet att påverka detta. Vi fortsätter dock att redovisa uppgifterna för avfallet Abonnerad kärlvolym, m 3 * Avfall liter/lägenhet Avfall liter/lägenhet och vecka 51,0 52,9 53,4 52,7 67,3 72,0 Avfall, liter/m 2 37,3 38,7 39,0 38,5 49,2 52,5 Uthyrningsgradsjusterad mängd, liter/m 2 37,6 38,8 39,2 38,8 49,5 52,9 * Omräknat från vikt till volym för 2010 (0,09 ton/m 3, källa Skatteverket) 60 Hushållsavfall, abonnerad kärlvolym Faktisk Uthyrningsgradsjusterad Antal liter/m Sida 8 (16)

9 Liter/lägenhet & vecka Hushållsavfall, abonnerad kärlvolym Den abonnerade kärlvolymen har ökat med 834 m 3 jämfört med 2005, vilket motsvarar en ökning med 43,4%. Förbrukningen i liter/m² har ökat med 40,9% (uthyrningsgradsjusterat). Förbrukningen i liter/lägenhet/vecka har ökat med 41,3%. Den stora ökningen fr.o.m beror förmodligen på felaktigt underlag under tidigare år. Det tidigare mätetalet abonnerad kärlvolym var inte tillräckligt exakt för att kunna göra relevanta analyser. Från och med 2010 vägs allt avfall i kommunen, vilket torde ge mer exakta uppgifter. Observera att volymen för 2010 är omräknad från vikt. Sida 9 (16)

10 Köldmedier Id Detaljerat mål Mätetal Resultat DV6 Minst 40% av alla kyl/frysar skall bytas ut till strömsnålare och miljövänligare produkter Ackumulerad andel utbytta i % 31,8% HCFC, kg 20,1 20,1 17,1 14,9 11,7 11,7 11,7 HFC, kg 9,0 9,0 12,0 29,3 29,3 30,6 30,6 Totalt antal kg 29,1 29,1 29,1 44,2 41,0 42,3 42, Köldmedier HFC HCFC Antal kg VBAB hade vid årets slut sammanlagt 42,3 kg köldmedier. Den totala köldmedieanvändningen har minskat med 1,9 kg jämfört med 2007, vilket motsvarar en minskning med 4,3%. Mängden HCFC har minskat med 3,2 kg, vilket motsvarar en minskning med 21,5%. Uppgifterna för är inte kompletta, varför jämförelse görs med 2007 i stället för Målet DV6 nåddes inte. Vi satsar på att byta ut fler kyl/frys under kommande år. Sida 10 (16)

11 Transporter, tjänsteresor och motorredskap Id Detaljerat mål Mätetal Resultat DV12 Minska förbrukningen av fossila bränslen vid transporter och tjänsteresor per körd mil med minst 10%. Antal liter fossilt bränsle per körd mil och år (tjänstebilar) Minskat 30,5% Transporter och tjänsteresor Tjänstebilar, mil Privata bilar, mil Totalt antal mil Bensinförbrukning, liter (tjänstebil) Dieselförbrukning, liter (tjänstebil) Bränsleförbrukning totalt, liter (tjänstebil) Antal liter/mil (endast tjänstebil) 1,00 0,86 0,91 0,69 Mängd CO 2, ton (tjänstebil - bensin) # 4,2 5,2 1,8 1,8 Mängd CO 2, ton (tjänstebil - diesel) # 0,0 0,0 3,8 7,9 Mängd CO 2, ton (privata bilar) * 2,6 1,7 2,1 2,5 Mängd CO 2, g/km (endast tjänstebil) 286,2 248,1 265,9 203,2 # kg CO 2 per m 3 diesel, kg CO 2 per m 3 bensin (räknat på snittvärde ) Källa etanol.nu/naturvårdsverket * Beräknat enligt schablon 0,7 liter/mil och ett snittvärde för bensin och diesel (2 875 kg CO 2 per m 3 drivmedel) Transporter och tjänsteresor Privata bilar Tjänstebilar Antal mil Jämfört med 2007 har transporter och tjänsteresor ökat med mil, dvs mer än en fördubbling (117,9%). Transporter med tjänstebilar har ökat med mil (223,2%). Antal liter drivmedel per mil har minskat med ca 0,3 liter (30,5%). Målet DV12 har därmed uppnåtts med råge. En anledning till ökningen av milantalet är att VD fr.o.m har en miljöbil (tjänstebil). VD har dock en snittförbrukning på 0,50 l/mil (2.913 mil), övriga 0,99 l/mil (1.861 mil). Sida 11 (16)

12 Verksamhetssamordnarens tjänsteresor är klimatkompenserade avseende koldioxid. Drivmedel Bensin 95, liter Diesel MK1, liter takts alkylatbensin, liter takts alkylatbensin, liter Total drivmedelsförbrukning, liter Mängd CO 2, ton (bensin) # 0,0 0,1 1,0 Mängd CO 2, ton (diesel) # 8,5 8,5 8,3 # kg CO 2 per m 3 diesel, kg CO 2 per m 3 bensin. Källa etanol.nu/naturvårdsverket Förbrukningen för 2007 gäller inte hela året är referensår! Tabellen ovan inkluderar inte drivmedel för tjänstebilar. Drivmedelsförbrukningen har ökat med 11%. Fordon och traktorer 2010 Antal tjänstefordon 5 Varav miljöfordon 1 Antal traktorer 3 Sida 12 (16)

13 Jämförelse och analys År Energi (kwh/m 2 ) El (kwh/m 2 ) Vatten (liter/m 2 ) Avfall (l/lgh/v) SABO SCB/Energimynd Miljönätverket * Vårgårda Bostäder * Alla energiförbrukningar är värmeindexkorrigerade * Alla förbrukningar utom avfall är uthyrningsgradsjusterade Som framgår av sammanställningen ovan ligger VBAB bra till när det gäller förbrukningar, om man undantar vattenförbrukningen som borde kunna minskas med ca 300 liter per kvadratmeter. Även avfallsmängderna ligger på en förhållandevis hög nivå. Sammanfattningsvis nådde vi sju av våra elva detaljerade mål för perioden De mål som inte klarades var: DV1: Minska energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten med minst 10% (2,6%). DV3: Minska vattenförbrukningen med minst 10% (7,3%). DV5: Minst 40% av alla kyl/frysar skall bytas ut till strömsnålare, miljövänligare produkter (31,8%). DV10: Kartlägg radonförekomst i våra lägenheter. Mål: 80% (65%). Koldioxidutsläpp Oljeeldning 105,7 53,7 Fjärrvärme 179,0 354,6 El 151,5 156,4 Transporter, tjänstebilar, bensin 1,8 1,8 Transporter, tjänstebilar, diesel 3,8 7,9 Transporter, privata bilar (schablon) 2,1 2,5 Maskiner, bensin 0,1 1,0 Maskiner, diesel 8,5 8,3 Totalt, ton 452,5 586,3 Utsläpp per lägenhet (kg) 614,0 796,6 Utsläpp per m 2 uthyrd yta (kg) 9,0 11,8 Detta är andra året som vi redovisar de koldioxidutsläpp som vår verksamhet ger upphov till. Det är därför svårt att dra långtgående slutsatser av dessa siffror. Trots att förbrukningen av eldningsolja nästintill halverades 2010, ökade utsläppen av koldioxid. Detta beror främst på att vår fjärrvärmeleverantör har ökat sina utsläpp. Tabellen ovan visar utsläpp av fossil koldioxid. Uppgifterna för fjärrvärme och el kommer från våra leverantörer, övriga beräknas utifrån omräkningstal. Sida 13 (16)

14 Rapporterade avvikelser, tillbud mm Avvikelser, egen verksamhet Avvikelser, revisioner Tillbud Förbättringsförslag 1 Kundklagomål Totalt Andelen rapporterade avvikelser från egen verksamhet har ökat under perioden, vilket är mycket bra med tanke på vårt arbete med ständiga förbättringar. Antalet avvikelser vid revisioner håller en jämn nivå (två revisioner per år , fyra revisioner under 2010). Sida 14 (16)

15 5. Lagkrav och efterlevnad Miljöbalken som trädde i kraft 1 januari 1999 innebär en skärpning av kraven på alla som bedriver verksamhet, t.ex. bostadsföretag. Kraven innebär att en fastighetsägare ska kunna svara på frågor om byggmaterial, hur man arbetar och vilka redskap och ämnen som används i underhållet. En annan nyhet i Miljöbalken var att s.k. omvänd bevisbörda gäller, vilket innebär att det är fastighetsägaren som måste bevisa att det inte föreligger någon olägenhet för människors hälsa. Förutom miljöbalken berörs företagets verksamhet av annan lagstiftning som finns specificerad i nätverkets lagförteckning. Denna uppdateras löpande och en lagbevakningstjänst finns att tillgå. Företagets verksamhet berörs även av bl.a. lokala kommunala krav. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Bostadsföretag har få verksamheter som klassificeras som miljöfarliga enligt miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet och miljöskydd. Exempel på miljöfarlig verksamhet är produktion av värme och kyla, det vill säga drift av stora oljepannor och värmepumpar, enskilda avlopp och komposteringsanläggningar. Hälsoskyddsfrågor som kan vara aktuella är inomhusmiljön för hyresgästerna, t.ex. buller, fukt, mögel och radon. VBAB har redan vidtagit åtgärder mot problem med fukt och mögel samt radon i samtliga fastigheter. Förekomsten av PCB i fogmassor har inventerats och dokumenterats. Isolerglas vars förseglingsmassor kan innehålla PCB har också inventerats. Kemiska produkter VBAB hanterar ett minskande antal olika kemiska produkter. Vi har minskat antalet produkter med mer än 70% och fasat ut farliga produkter. Köldmedier För att förhindra nedbrytningen av det skyddande ozonskiktet i atmosfären finns en rad lagar och förordningar som reglerar hanteringen av köldmedier. Följande av Vårgårda Bostäders fastigheter inhyser aggregat som är kontrollpliktiga (minst 3 kg) eller rapporteringspliktiga: Floragatan 7B (kyl och frys, 3 kg HCFC, 7,5 kg HFC rapporterings- och kontrollpliktigt) Kungsgatan 27 (luftkonditionering, 4 kg HFC) Stockholmsvägen 23-25, (värmepump, 3,5 kg HFC) Avfall och producentansvar Avfall från hushållen källsorteras så långt det är möjligt. VBAB har lämnat in en anmälan till länsstyrelsen om egentransport av farligt avfall som uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet. Sida 15 (16)

16 6. Information om utbildningar Under året har flera informationstillfällen ägt rum vid personalmöten och vid internutbildningar. Ledningens genomgång har hållits vid ett tillfälle under året ( ). Personalens genomgång har hållts vid ett tillfälle ( ). 7. Samverkan Samarbete i miljöfrågor sker inom Miljönätverket Sjuhärad där följande företag ingår: Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder, Fristadbostäder AB, Stubo AB, Vårgårda Bostäder AB och Tranemobostäder AB. Miljönätverket har träffats vid flera tillfällen i olika konstellationer. De miljöansvariga i bolagen har regelbundna träffar. Interna revisioner görs av Miljönätverket Sjuhärads internrevisionsgrupp som består av följande personer: Tina Andersson, miljöansvarig Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Annica Blom, uthyrningsansvarig Tranemobostäder AB Tommy Borg, miljöansvarig Stubo AB Håkan Boström, miljöansvarig Vårgårda Bostäder AB Svante Dahlquist, VD Fristadbostäder AB Andréa Ekeroth, bovärd Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Gerd Jernmo, kontorist Stubo AB Håkan Johansson, miljöansvarig Tranemobostäder AB Bengt Söderlund, miljöansvarig Fristadbostäder AB Den/de personer som arbetar på det reviderade företaget deltar inte som revisor/er vid interna revisioner. Vårgårda, Per Östlund Verksamhetssamordnare Sida 16 (16)

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 211 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011 Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 211 Vi på Vårgårda Bostäder AB (härefter VBAB) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141 och arbetar aktivt att

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 215 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 MILJÖPÅVERKAN

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 MILJÖPÅVERKAN MILJÖ I I FRIBO ÄR: REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 Fristadbostäder AB:s (härefter FRIBO) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 9 Oljeförbrukning, m 3 8 7 6 5 4 3 2 1 24 25 26 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Sida 2 (11) Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 212 Vårgårda Bostäders

Läs mer

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 2010 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004.

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 21 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 1 Oljeförbrukning, m 3 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1998 24 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 211 Stubos miljöarbete

Läs mer

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7)

Klimatrapport 2014. Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens. Kontaktinformation: Jens Johansson 1 (7) Klimatrapport 2014 Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, kontaktperson är MariaPia

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Ekosystemtjänster Vad handlar miljö om? Miljökunskap Överkonsumtion Jorden Källsortering Rent vatten Naturområden Miljöförstöring Miljöbil Hållbar utveckling Växthuseffekt Global uppvärmning Energianvändning

Läs mer

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 ---

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 --- Miljöredovisning 2013 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2013 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001 och

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019

2. Detaljerade mål för miljöarbetet i Västerbottens läns landsting 2016-2019 2015-10-20 1 (4) Detaljerade miljömål 2016-2019 med utgångspunkt i det miljöpolitiska programmet för Västerbottens läns landsting 2012-2020. (Fastställt av landstingsstyrelsen 2015-10-20) 1. Inledning

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet SAK Samlingar Ansvar Kvalitet Självskattning för vård och bevarande inom samlingsförvaltning Introduktion Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 --- 2 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2016 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Pemco Energi, Pär Westborg

Pemco Energi, Pär Westborg Pemco Energi, Pär Westborg Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag också

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO

Läs mer

Slutrapport Vintercyklisten Gävleborg

Slutrapport Vintercyklisten Gävleborg Slutrapport Vintercyklisten Gävleborg Bodil Dürebrandt, Hållbarhetsutvecklare Gävle kommun Sammanfattning Utmaningen Vintercyklisten Gävle genomfördes i samarbete med Region Gävleborg under vintern 2010/2011.

Läs mer

Investeringskalkyl för EcoPar

Investeringskalkyl för EcoPar Investeringskalkyl för EcoPar Uppdraget är att undersöka de ekonomiska effekterna vid omställning av Rådde gårds dieselanvändning till användning av EcoPar. Drivmedlet EcoPar är ett ultrarent drivmedel

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 27 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO 141.

Läs mer

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB EU och bostadspolitiken Bostäder är inget politikområde inom EU Bostadspolitiken påverkas ändå av direktiv om miljö

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015

Riksantikvarieämbetets. Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetets Miljöredovisning 2015 Riksantikvarieämbetet 2015 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se registrator@raa.se 2 Sammanfattning Riksantikvarieämbetet redovisar årligen sin miljöpåverkan till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Uppföljning Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation

Läs mer

Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015

Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015 Kriminalvårdens miljöplan 2013-2015 1 1. Inledning... 3 1.1 Hur berör miljöplanen Kriminalvårdens verksamhet?... 3 1.2 Intern miljörevision... 4 1.3 Ledningens genomgång... 5 1.4 Årlig redovisning... 5

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Miljöfrågor en del av verksamheten

Miljöfrågor en del av verksamheten Miljöfrågor en del av verksamheten Anders Dahlin 08-707 08 28 e-post anders.dahlin@vattenfall.com Vattenfall Services Nordic AB Vattenfall och miljö Fokusområden Klimatförändring Luftkvalitet Skydd av

Läs mer

Passivhus i Värnamo Skåneinitiativet IMD och alternativt EPC. Per Magnus Rylander Börje Göransson Salih Mackic Stefan Johansson

Passivhus i Värnamo Skåneinitiativet IMD och alternativt EPC. Per Magnus Rylander Börje Göransson Salih Mackic Stefan Johansson Passivhus i Värnamo Skåneinitiativet IMD och alternativt EPC Per Magnus Rylander Börje Göransson Salih Mackic Stefan Johansson Finnvedsbostäder Kommunalägt bolag Förvaltar 2 400 lägenheter Värnamo Bredaryd

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: DUVDALEN 1:89 Besiktningsuppgifter Datum: 2013-05-23 Byggnadens adress: DUVEDALEN 321 69391 DEGERFORS Utetemperatur: 12 C Besiktningstekniker/ort:

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lofsdalen 26:292

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lofsdalen 26:292 Utgåva 1:1 2012-04-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lofsdalen 26:292 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Frågeblankett Miljöansvarsförsäkring

Frågeblankett Miljöansvarsförsäkring Företagsuppgifter Uppgifter kan också lämnas på separata bilagor Sid 1/6 Företagets namn Organisationsnummer Adress Kommun- och fastighetsbeteckning Kontaktperson Telefon Telefax Årlig omsättning Antal

Läs mer

Sedan 2006 har ICA Gruppens direkta utsläpp av växthusgaser minskat med 16 (31) procent. Minskningen har skett till största delen tack vare ett

Sedan 2006 har ICA Gruppens direkta utsläpp av växthusgaser minskat med 16 (31) procent. Minskningen har skett till största delen tack vare ett Sedan 2006 har ICA Gruppens direkta utsläpp av växthusgaser minskat med 16 (31) procent. Minskningen har skett till största delen tack vare ett långsiktigt arbete med ett flertal åtgärder inom energi,

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bastuholmen 14

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bastuholmen 14 Utgåva 1:1 2015-01-21 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Bastuholmen 14 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 1 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014 Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder Stockholm, december 2014 Metodbeskrivning Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland

Läs mer

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport Underlag till Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 Delrapport 1 Uppdraget Uppdraget är att lämna underlag till en svensk färdplan för att uppnå visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp

Läs mer

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling

Revisionsrapport avseende skolornas arbete för att motverka mobbning och andra former av kränkande behandling Barn och Ungdom Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2005-12-30 Handläggare: Charlotte Dingertz Tfn: 08-508 10 106 Östermalms stadsdelsnämnd Revisionsrapport avseende skolornas arbete

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn Fysio World Pal AB Sjukgymnastik År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012 03 01 Katarina Pal ---------------------------------- Innehållsförteckning

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Regionförbundets styrelse, 10 februari 2011 Mål och strategier Kalmar län ska vara en föregångsregion i arbetet med minskade klimatpåverkande

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå

Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0. verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med hjärna och hjärta. HealthSCORE 2.0 verktyget för den hälsofrämjande arbetsplatsen. på individ-, arbetsgrupps- & Ledningsnivå Management och hälsa med resultat som syns på sista

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet?

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Det låter helt enkelt för bra för att vara sant. Det är den vanligaste kommentaren när vi berättar om Ecopilot. En innovation som fungerar

Läs mer

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat

VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat. Samverkan. Förankrat. Mätbara resultat VI ÄR PÅ RÄTT VÄG! Målmedvetet och strukturerat Samverkan Förankrat Mätbara resultat TRYGGHET STÄRKA STADENS ATTRAKTIONSKRAFT SÄKERHET SÄKERSTÄLLA STADENS LEVERANSFÖRMÅGA AV SERVICE, TJÄNSTER OCH VAROR

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Avfallshantering vid rivning

Avfallshantering vid rivning Avfallshantering vid rivning Denna information riktar sig till dig som ska riva en byggnad eller renovera och/eller bygga om. Informationen är inte heltäckande, men den ger dig en inblick i de krav som

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan ska lämnas till miljöförvaltningen senast sex veckor före verksamheten ska påbörjas. Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa.

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer