THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag"

Transkript

1 THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

2 Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande Företag ) Handlingsplan ) Hjälp till fastighetsägare att bli Partner ) Godkännande av handlingsplanen ) Genomförande av handlingsplanen och rapportering ) Förnyat förtroende som Stödjande Företag... 6 Fördelar för GreenBuildings Stödjande Företag... 6 Så får du veta mer... 6

3 GreenBuilding bakgrund och sammanfattning EU: s energipolitik ska minska utsläppen av CO 2 och Europas beroende av importerade energikällor. Den höga energianvändningen i byggnader och den stora effektiviseringspotential som finns, gör att EU riktar stor uppmärksamhet på bebyggelsesektorn. I samband med att energideklarationer för byggnader införs lanserar EU GreenBuilding-Programmet. GreenBuilding riktar sig till företag och organisationer, offentliga och privata, som vill effektivisera energianvändningen i sina lokaler, dessa kan delta som GreenBuilding Partners. GreenBuilding går längre än energideklarationerna genom att kräva att åtgärdsförslagen ska genomföras. Organisationer i ett tiotal länder har gemensamt startat GreenBuilding-projektet som syftar till att marknadsföra och bygga upp en infrastruktur för GreenBuilding-Programmet. Medlemsländerna representeras i första hand av energimyndigheter och forskningsinstitut. I Sverige är det Sweden GBC som leder och samordnar projektet. GreenBuilding projektets medlemmar har utöver att ha stött EU-kommissionen i att ta fram dessa riktlinjer också tagit fram ett antal tekniska dokument. Dokumenten ska fungera som hjälpmedel för företag som vill minska sin energianvändning. Varje dokument berör ett byggnadssystem där energieffektivisering är möjlig, och innehåller förslag och rekommendationer om hur dessa kan genomföras i respektive systemet. Förutom de tekniska hjälpmedlen tillhandahåller GreenBuilding också en modell för ett energiledningssystem samt ansökningsmallar för att bli GreenBuilding Partner eller Stödjande Företag. Genom GreenBuilding får företag: Hjälp att definiera och genomföra ett energiledningssystem för att minska de energirelaterade kostnaderna samtidigt som inomhusmiljön förbättras eller bibehålls i byggnaden. Offentligt erkännande av sitt arbete med energieffektivisering och därmed också sitt bidrag till att uppnå de europeiska klimatmålen. Varje företag som vill vara med i GreenBuilding får själva bestämma omfattningen av sitt deltagande. Det kan gälla en eller flera befintliga byggnader, nybyggnationer eller byggnader renoverade de senaste fem åren. Viktigt att poängtera är att alla energieffektiviseringsåtgärder som genomförs ska uppehålla eller förbättra inomhusklimatet och kvaliteten av verksamheten som byggnaden omfattar. GreenBuilding har två nivåer på deltagande för Partners: 1. Företagsnivå: Om man äger 10 byggnader eller fler i Europa och mer än 30 procent av detta bestånd lever eller kommer att leva upp till kraven för GreenBuilding, kan man ansöka om att bli Partner. Byggnaderna ska då inventeras och ingå i en åtgärdsplan för minskad energianvändning. Genom ett deltagande på företagsnivå åtar sig fastighetsägaren att 75 procent av de fastigheter man planerar att bygga i framtiden kommer att leva upp till kraven för GreenBuilding.

4 2. Fastighetsnivå 1 : Företaget väljer ut en eller flera av byggnader som tros kunna leva upp till kraven för GreenBuilding. Byggnaden ska då inventeras och ingå i en åtgärdsplan för minskad energianvändning. Företag och organisationer som vill stödja GreenBuilding Partners sina energieffektiviseringsprojekt och vill hjälpa Sweden GBC och EU att marknadsföra GreenBuilding är också välkomna att delta, som GreenBuildings Stödjande Företag 2. De Stödjande Företagen kommer bland annat att anslås på Sweden GBCs hemsida så att företag och organisationer som vill bli eller redan är Partners kan anlita deras tjänster vid behov 3. Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande Företag För att bli ett Stödjande Företag fodras ett starkt engagemang och aktivt arbete och följande fem steg ska genomföras: 1. Ta fram en GreenBuilding handlingsplan 2. Initialt hjälpa ett företag till att bli GreenBuilding Partner 3. Sweden GBC tillsammans med EU-kommissionen granskar ansökan innehållande handlingsplanen, och eventuellt, godkänner den och ger företaget Stödjande Företagarstatus som gäller i tre år. 4. Företaget ska sedan genomföra handlingsplanen och rapportera om sitt arbete till Sweden GBC och EU-kommissionen. 5. För att bibehålla status som Stödjande Företag efter tre år skall företaget få med ytterligare minst en Partner till GreenBuilding. Processen beskrivs mer utförligt nedan. 1) Handlingsplan Företag som vill gå med i GreenBuilding som Stödjande Företag ska ta fram en handlingsplan för hur de kommer att hjälpa Sweden GBC och EU-kommissionen att marknadsföra GreenBuilding. Stödjande Företag kan bland annat hjälpa Sweden GBC och EUkommissionen med att: Sprida informationen om GreenBuilding. Uppmuntra fastighetsägare att bli GreenBuilding Partners. Hjälpa fastighetsägare med det praktiska arbetet för att bli Partner. 1 Om ett företag deltar på fastighetsnivå med byggnad XX i stad YY ska det alltid anges i den information som rör företagets deltagande i GreenBuilding. Det är inga problem att lägga till byggnader efter hand i GreenBuilding eller att övergå från fastighetsnivå till företagsnivå. 2 Information om GreenBuildings Stödjande Företag finns i Riktlinjer för Stödjande Företag. 3 Observera att EU-kommissionen och Sweden GBC inte kan garantera kvaliteten på de Stödjande Företagens produkter eller tjänster. GreenBuilding Partners rekommenderas därför att själva försäkra sig om kvaliteten och kompetensen hos de Stödjande Företagen innan de anlitas.

5 Handlingsplanen ska innehålla en beskrivning av företaget och vad man planerar att göra för att marknadsföra GreenBuilding. I handlingsplanen ska företaget också utse den person, GreenBuilding kontaktperson, som ansvarar för att handlingsplanen följs tillika den person som sköter kontakten med Sweden GBC/EU-kommissionen. GreenBuilding kontaktpersonen ska: Kontrollera att passande verktyg, budget och policy finns eller införskaffas för att kunna genomföra handlingsplanen Rapportera till företagsledning om företagets arbete/framsteg Skriva rapporter till Sweden GBC/EU-kommissionen 2) Hjälp till fastighetsägare att bli Partner Det är viktigt att Stödjande Företag hjälper Sweden GBC och EU att få in Partners i GreenBuilding Programmet. Det kan ske genom att: Företagen förser fastighetsägare med information om GreenBuilding Programmet Hjälper potentiella Partners med att göra en energiinventering Hjälpa fastighetsägare att skriva ansökan och att sköta rapporteringen till Fastighetsägarna och EU. För att bli ett av GreenBuildings Stödjande Företag måste företaget visa att de har hjälpt en fastighetsägare att bli Partner eller att man arbetar med ett företag för att få dem godkända som Partners. Det krävs att den blivande Partner har skrivit på en så kallad avsiktsförklaring för att det Stödjande Företaget skall kunna godkännas. 3) Godkännande av handlingsplanen Den föreslagna handlingsplanen, innehållande rapporteringsförfaranden ska skickas till Sweden GBC som sedan tillsammans med EU-kommissionen granskar den. En mall för att skriva en handlingsplan finns att ladda ner på Sweden GBCs hemsida. Ansökan kan skrivas på engelska eller svenska. Om den skrivs på svenska ska den kompletteras med en sammanfattning på engelska. EU-kommissionen räknar med att kunna lämna besked om företaget godkänns som Stödjande Företag inom fyra veckor efter att ansökan har skickats in. 4) Genomförande av handlingsplanen och rapportering Det Stödjande Företaget ska genomföra handlingsplanen och rapportera till Sweden GBC och EU-kommissionen om hur arbetet framskrider. De Stödjande Företagen ska skicka med dokumentation som visar hur de har arbetat med GreenBuilding. Sweden GBC i samarbete med EU-kommissionen kommer att granska rapporten från det Stödjande Företaget. Om rapporten anses vara fullständig och det Stödjande Företaget uppfyller handlingsplanen kommer företaget att få förnyat förtroende som Stödjande Företag.

6 5) Förnyat förtroende som Stödjande Företag För att få förnyat förtroende som Stödjande Företag ska företaget hjälpa ytterligare ett företag att bli GreenBuilding Partner. Det Stödjande Företaget ska återrapportera sitt arbete till Sweden GBC och EU-kommissionen och på så sätt visa hur de hjälpt Partnern. På så sätt får företaget förnyat förtroende som Stödjande Företag. Om EU-kommissionen anser att det Stödjande Företaget inte lever upp till kraven som ställs på deltagare i GreenBuilding har den rätt att säga upp företagets deltagande i programmet. Det kan till exempel ske om det i rapporteringen framgår att det Stödjande Företaget inte lever upp till vad som har utlovats i handlingsplanen eller att den årliga återrapporteringen ej fullföljs. Fördelar för GreenBuildings Stödjande Företag Det finns en rad fördelar med att vara ett av GreenBuildings Stödjande Företag: Stödjande Företag kommer tillsammans med den Partner de har arbetat med att bli ombedda att dokumentera sina effektiviseringsprojekt som EU-kommissionen sedan kommer att publicera med fokus på den energibesparing som har åstadkommits. Stödjande Företag får använda GreenBuildings logo. Användningen av logon är dock begränsad till sammanhang som rör GreenBuilding. Stödjande Företags aktiviteter som för GreenBuildings syfte är relevanta kommer att marknadsföras i kataloger över GreenBuildings deltagare, reklam, GreenBuildings databas osv. Listan över GreenBuildings Stödjande Företag kommer att spridas i broschyrer och på Internet. Om företag bifogar länken till sin hemsida kommer den att läggas ut på GreenBuildings hemsida. Märkningen GreenBuilding och GreenBuilding Stödjande Företag får inte användas på ett sätt som antyder att EU-kommissionen står bakom ett visst företag, produkt eller tjänst. EUkommissionen kommer att övervaka användningen av logon och avsluta ett företags deltagande i GreenBuilding om felaktig användning av logon förekommit. Så får du veta mer Välkommen med frågor eller din intresseanmälan till: Sweden Green Building Council GreenBuilding Box Stockholm E-post: greenbuilding@sgbc.se Information finns också på: och eller

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete som kurs Examensarbete är en kurs om 30 hp för civilingenjörer, 15 hp för brandingenjörer och 7,5 hp för högskoleexamen Som alla

Läs mer

Verksamhetshandledning Nationell lista Läkemedel under utökad övervakning

Verksamhetshandledning Nationell lista Läkemedel under utökad övervakning Nationell lista Läkemedel under utökad Innehållsförteckning Syfte... 2 Bakgrund... 2 Vilka läkemedel berörs?... 2 Integrationskrav och rekommendationer... 2 Krav på presentation i journalsystemet... 3

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Budgethantering Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Administration Excelimport

Administration Excelimport Administration Excelimport För att importera medlemmar till registret så laddar man först ner mallen för importfil, fyller i uppgifterna och laddar sedan upp filen genom att klicka på + Importera fil.

Läs mer

Normativ specifikation

Normativ specifikation 1 (6) Underskriftstjänst Svensk e-legitimation 2 (6) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Omfattning... 3 3 Tjänster... 3 3.1 Elektronisk underskrift (grundtjänst)... 4 3.1.1 Utställare av certifikat... 4 3.1.2

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för fotografier som har använts i marknadsföringen

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten.

Frågor och svar. Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar, personalbilar och tjänstebilar. heidi.karlander@posten. Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Posten AB Namn: Leasingbilar Handläggare: Referensnr: MEAB 2011:4877 Telefon: +46 8 7811181 Beskrivning: Postnords upphandling av leasingbilar i form av förmånsbilar,

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack

Bilaga till FÖ 1, 2015. Telefonipolicy Konstfack Telefonipolicy Konstfack 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Verksamhetschefens ansvar 3 Anställds ansvar 4 Mobiltelefon 4 Dect-telefon 5 Studenttelefon 5 Utlandssamtal 5 Ansvar 5 Kostnader 5 2 Inledning Telefonitekniken

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Remissvar Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens idéer och förslag på lösningar Projektgruppen har samlat idéer och lösningar under tio rubriker. Målet är att idéerna bidrar

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

A1 1 (2) 2 Sökande Namn/företag Organisations-/personnummer Innehav (%) Postnummer Ort Land

A1 1 (2) 2 Sökande Namn/företag Organisations-/personnummer Innehav (%) Postnummer Ort Land A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan

Riktlinjer för antagning till gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-424/3872 SID 1 (5) 2011-04-28 Handläggare: Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Utbildningsnämnden 2011-05-23 Riktlinjer för

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

TIMREDOVISNINGSSYSTEM

TIMREDOVISNINGSSYSTEM TIMREDOVISNINGSSYSTEM Företagsekonomiska Institutionen Inledning med begreppsförklaring Huvudmeny Planering Rapportering Signering Utskrifter/Rapporter Byt lösenord Logga ut 1 Inledning med begreppsförklaring

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Rapportering - beskrivning av projektets resultat och stöd för genomförandet

Rapportering - beskrivning av projektets resultat och stöd för genomförandet Rapportering - beskrivning av projektets resultat och stöd för genomförandet Sammandrag, mellan- och slutrapporter Auli Vuorela ESF-koordinator ELY-centralen i Nyland 6.5.2013 Rapporter, rapporter, rapporter

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

COMPASSION CULTIVATION TRAINING KURS I MEDKÄNSLA UTVECKLAD VID STANFORD UNIVERSITY VÄRDSKAPET SVERIGE PRESENTERAR

COMPASSION CULTIVATION TRAINING KURS I MEDKÄNSLA UTVECKLAD VID STANFORD UNIVERSITY VÄRDSKAPET SVERIGE PRESENTERAR KURS I MEDKÄNSLA UTVECKLAD VID STANFORD UNIVERSITY VÄRDSKAPET SVERIGE PRESENTERAR MED JAN GUNNARSSON CERTIFIERAD TRÄNARE HÖSTEN 2016 VILL DU VARA LYCKLIG, VISA MEDKÄNSLA. VILL DU GÖRA ANDRA LYCKLIGA, VISA

Läs mer

Regler för onlinespel Bingo

Regler för onlinespel Bingo Regler för onlinespel Bingo 2012-11-05 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 1.1 TILLÄMPLIGA VILLKOR 3 1.2 ALLMÄNT OM BINGO 3 1.3 GILTIGHETSTID FÖR REGLER FÖR ONLINESPEL BINGO 3 1.4 DEFINITIONER 3 1.4.1 GEMENSAMMA

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

Nationella prov gymnasieskolan: resultat

Nationella prov gymnasieskolan: resultat Nationella prov gymnasieskolan: resultat Instruktioner Sista insändningsdag: 2016-06-17 Nyheter 2016 Elever som går tekniskt fjärde år (T4) ingår inte i insamlingen. Att tänka på Lämna uppgifter endast

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Manual BizPart Semesterplan

Manual BizPart Semesterplan Manual BizPart Semesterplan Innehåll 1 Om manualen... 2 2 Komma igång... 2 2.1 För användare... 2 2.1.1 Logga in... 2 2.1.2 Ansök om semester... 3 2.1.3 Visa semestertabell... 3 2.1.4 Ta bort semesteransökan...

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Generell användarmanual E-CO2

Generell användarmanual E-CO2 Generell användarmanual Instruktioner till det elektroniska systemet för rapportering av växthusgaser, allmänt om hur man får åtkomst till systemet, administration av användarkonton och organisationsuppgifter

Läs mer

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien

Mötesnoteringar från PTS arbetsgruppmöte om 90-serien DATUM 4 december 2006 Mötesnoteringar från arbetsgruppmöte om 90-serien Datum: Torsdagen den 16 november, 2006 Plats:, Birger Jarlsgatan 16, Stockholm Deltagarlista: Se bilaga 1 1. Bakgrund Idag är det

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB

Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag. Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB Utmaningar för allmännyttiga bostadsföretag Johan Holmgren, Ekonomi och finans, SABO AB EU och bostadspolitiken Bostäder är inget politikområde inom EU Bostadspolitiken påverkas ändå av direktiv om miljö

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna Nya företag. Datum: 19.10.2015

Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna Nya företag. Datum: 19.10.2015 Presentationsmaterial om den nya förstasidan och funktionerna Nya företag Datum: 19.10.2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TERMER 2 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 1 4 FÖRÄNDRINGAR 5 VANLIGA FRÅGOR 1. TERMER Term Förstasida

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda

Vad menas med arbete enligt vägarbetstidslagen? Ordinarie arbetstid och övertid/mertid. Begränsning av den sammanlagda Vägarbetstidslagen gäller för mobila Vägarbetstidslagen1 arbetstagare och förare som är egenföretagare och som utför vägtransporter som omfattas av EG:s kör- och vilotidsregler. I vägarbetstidslagen regleras

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Verksamhetsrapport i LONA-registret

Verksamhetsrapport i LONA-registret Senast uppdaterad 2016-03-07 1(5) Verksamhetsrapport i LONA-registret Ändringar 2016-03-07. Kommunen ska senast den 1 mars upprätta en verksamhetsrapport och lämna in den till länsstyrelsen. Kommunen ansvarar

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra?

Idag. Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Idag Hur vet vi att vår databas är tillräckligt bra? Vad är ett beroende? Vad gör man om det blivit fel? Vad är en normalform? Hur når man de olika normalformerna? DD1370 (Föreläsning 6) Databasteknik

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING

METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Start Syfte METODBOK INNOVATIONSUPPHANDLING Behov uppstår Behovs- och marknadsanalys Innovationsvänlig Val av förfarande Genomförande av Upphandling Förstudie Om oss Forum Kontakt Behov Marknadsanalys

Läs mer