SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA"

Transkript

1 SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsberättelse för det psykosociala elevhälsoarbetet läsåret

2 Godkänd av svenska utbildningssektionen xx.xx 2014 Innehåll 1. Förverkligandet av elevhälsans verksamhetsidé under 3 läsåret Personalen Personalresurser och områdesfördelning Kuratorernas arbetsområden under läsåret Psykologernas arbetsområden under läsåret Utbildning och fortbildning Arbetshandledning Arbetsmiljö och arbetsredskap 5 3. Samarbetet med hemmen och övriga aktörer Mångprofessionellt sektorövergripande samarbete 5 4. Hur de olika tyngdpunktsområdena förverkligats under läsåret ? Nya elev- och studerandevårdslagen Förebyggande arbetet på andra stadiet Teamarbetet på andra stadiet Förebyggande arbetet i grundskolorna Elevhälsan i förskolorna 8 5. Statistik över klientantal, antal besök samt förebyggande elevhälsoarbetet Det individuella elevhälsoarbetet Det generella elevhälsoarbetet 8

3 1. Förverkligandet av elevhälsans verksamhetsidé under läsåret Elev- och studerandehälsans uppgift är att trygga barns och ungas psykiska-, fysiska- och sociala hälsa och att genom det främja elevens lärande, och säkerställa möjligheten till jämlik undervisning för alla. Under läsåret som gått har kuratorerna och psykologerna aktivt deltagit både i utvecklingsarbetet kring elev- och studerandehälsan, genom fortbildning samt på gräsrotsnivå i det dagliga arbetet med vårdnadshavare, skolpersonal och övriga samarbetsparter. Den nya Elev- och studerandevårdslagen som trätt i kraft har föranlett flera utbildningsdagar samt utveckling och uppdatering av tidigare arbetssätt Elev- och studerandevårdslagen (EoSVL) I och med lagen har ett paradigmskifte skett, där man nu talar om elevhälsa och lyfter fram det förebyggande elevhälsoarbetet i första hand. I varje läroanstalt har bildats en elevhälsogrupp (EHG) som ansvarar för planering, utveckling, genomförande, samt utvärdering av det generella elevhälsoarbetet. Gruppens viktigaste uppgift har varit att främja välbefinnandet och säkerheten i skolan och att utveckla övrig generellt inriktad elevhälsa, som t ex trivsel i klassen, barnens och familjernas delaktighet, mobbningsförebyggande arbete. Elevhälsogruppen har inte behandlat elevers och studerandes enskilda hälsoärenden som berör ex familjeförhållanden eller psykisk ohälsa mer, så som tidigare gjorts. Rektor har haft huvudansvaret för trestegstödet och EHG, medan övrig elevhälsopersonal handhar individuella elevhälsotjänster. Elevhälsotjänster för en enskild elev och studerande har ordnats av studerandespecifika expertgrupper. Dessa expertgrupper har tillsatts vid behov och med samtycke av studerande och vårdnadshavare. En elevhälsoplan för varje läroanstalt har utarbetats. Elev- och studerandevårdens verksamhetsplan utgjorde en del av denna. Skolpsykologen har suttit med i läroanstalternas elevhälsogrupper och planen har varit att i den nya lagens anda även skolpsykologerna skall ha möjlighet att finnas mera med i det förebyggande arbetet i skolorna.

4 2. Personalen 2.1. Personalresurser och områdesfördelning Inom Borgå svenska utbildningstjänster har man i och med den nya lagen inrättat en ny kuratorsbefattning för andra stadiets studerandevård, per den , samt en ny psykologbefattning, också för andra stadiet. Gina von Schoultz anställdes som ny kurator på andra stadiet per den och Emilia Ek anställdes som psykolog för andra stadiet per den Sammanlagt bestod personalen av fem skolkuratorer och tre skolpsykologer. Under läsåret var kurator Maria Malmsten tjänstledig under tiden , hennes vikarie var Fanny Sund, och Susanne Hellström var tjänstledig under tiden , hennes vikarie var Marina Borgman. Susanne Hellström skötte som timavlönad en del koordinerande kuratorsuppgifter under sin tjänsteledighet Kuratorernas arbetsområden under läsåret Marina Borgman: Kvarnbackens skola, Vårberga, Saxby, Näse, A-klassen för åk 1-6 i Gammelbacka Mona Bergman: Lyceiparkens skola, Sannäs, Grännäs, Kråkö Camilla Rosqvist: Strömborgska skolan, Gammelbacka, Hindhår, Kullo, Tolkis Fanny Sund ( ): Borgå gymnasium och Point college Maria Malmsten ( ): Borgå gymnasium och Point college Gina von Schoultz: Inveon och Prakticum Psykologernas arbetsområden under läsåret Nikolaj von Veh: Kvarnbackens skola, Strömborgska skolan, Lyceiparkens skola, Gammelbacka, Tolkis Mette Ingman-Bäckblom: Hindhår, Vårberga, Kullo, Saxby, Kråkö, Grännäs, Sannäs och Näse Emilia Ek, från : Bogy och andra stadiet övriga 2.2. Utbildning och fortbildning Under läsåret har personalen deltagit i följande utbildningsdagar: -Utbildning gällande skolfrånvaro, Folkhälsan, Utbildning om den nya lagen, Kunnig i Sibbo

5 -Nationella elev- och studerandevårdsdagar i Helsingfors, Tillämpning av elev- och studerandevårdslagen, Regionförvaltningsverket, Nätverksträff för kuratorer, Folkhälsan, Den rasansfulle, om våld i familjen, Skolpsykologdagar i Jyväskylä, Hyvinvoiva koulupsykologi, Älä kerro kenellekään, om tystnadsplikten, Itäuudenmaan sosiaali-, ja terveydenhuoltopäivä Vårdnadskonflikter och skolan, Regionförvaltningsverket, Samarbetsmöte med kolleger i Lovisa, Itäuudenmaan kuraattorit, samarbetsdag i juni -TYHY-dag i Tallinn i maj 2.3. Arbetshandledning Kuratorerna i den grundläggande utbildningen har erhållit grupphandledning tillsammans med Sibbo kommuns svenska kuratorer. Som handledare har fungerat socialpsykolog Anita Andsten. Handledningen hölls 1ggr/månad, under läsåret sammanlagt 9 ggr. Andra stadiets kuratorer har träffats 1 ggr/månad med sin handledare, socialarbetare och psykoterapeut Katarina Fagerström. Psykologerna har erhållit neuropsykologisk handledning 1ggr/månad med neuropsykolog Mia Nykopp. Därtill har Mette Ingman-Bäckblom och Emilia Ek erhållit individuell, psykoterapeutsik handledning med psykoterapeut Elisabeth Haapatalo, 4-5 ggr/termin Arbetsmiljö och arbetsredskap Psykologernas arbetsrum finns på Linnankoskigatan 37. Kuratorerna har arbetsrum i Lyceiparkens skola, Kvarnbackens skola, Strömborgska skolan och Borgå Gymnasium samt ett gemensamt mötesrum på Linnankoskigatan Samarbetet med hemmen och övriga aktörer I den nya lagen lyfts särskilt fram familjernas och barnens delaktighet i skolvardagen. I planeringen av elev- och studerandevårdsarbetet har beaktats vikten av att informera vårdnadshavare om verksamheten, samt hur och var man kan kontakta elevhälsopersonalen. Verksamheten presenterades på föräldramöten vid höstterminens start, därtill finns information på stadens hemsidor samt på skolornas och läroanstalternas respektive hemsidor:

6 Wilma- programmet har använts för att underlätta vårdnadshavarnas och skolpersonalens möjlighet att ha kontakt. Det individuella elevhälsotjänsterna har dokumenterats i AURA- programmet. Samarbetet med vårdnadshavarna har i övrigt skett genom: Rådgivning och konsultation Gemensamma nätverksmöten med samarbetsparter som barnskyddet, familjerådgivningen, barn- och ungdomspsykiatrin Föräldramöten i samarbete med Ungdomsväsendet, åk 5 Pubertetstema, åk 6 Choises-Ditt val 3.1. Mångprofessionellt sektorövergripande samarbete Elevhälsan har under året som gått samarbetat med skolhälsovården, barnskyddet, familjerådgivningen, barnoch ungdomspsykiatriska poliklinikerna, ungdomsväsendet, Folkhälsan, Kårkulla m.fl. Den ordnade kuratorerna och psykologerna inom ramen av Kunnig, ett informationstillfälle i samarbete med Barnpsykiatriska polikliniken. Målgruppen var skolgångshandledare och klasslärare. Psykologerna presenterade bl a de bedömningar som görs med eleverna, och hur man kan dra nytta av informationen man får. Därtill presenterades barnpsykiatrins verksamhet. Skolgångshandledarens och speciallärarens arbete presenterades också. 4. Hur de olika tyngdpunktsområdena förverkligats under läsåret ? 4.1 Nya elev- och studerandevårdslagen I och med de reformer som sker i den nya lagens anda valde man inom elev- och studerandehälsan att under läsåret i första hand arbeta med utveckling av elevhälsan som helhet. Tyngdpunkten har satts på utveckling av läroanstalternas förebyggande elevhälsoarbete, samarbetet med förskolorna, och teamarbetet på andra stadiet. Därtill har man speciellt lyft fram familjernas delaktighet och respekten för individen och familjen Förebyggande arbetet på andra stadiet Andra stadiets rektorer har under våren träffats under ledning av koordinerande kurator Susanne Hellström för att samplanera utvecklingen av studerandehälsan. I planen ingår en uppföljning tillsammans med rektorerna på hösten 2015, samt studerandevårdens infostunder i lärarrummen. För hösten år 2016 föreslås en gemensam temadag.

7 Bildningsväsendet ordande i mars ett gemensamt seminarium för andra stadiet, om den nya lagen, i samarbete med kommunala samarbetsparter. På seminariet presenterades de olika läroanstalternas erfarenheter av studerandevården och studerandevårdens syn på sitt arbete inom andra stadiet. Andra stadiets studerandevård poängterar samarbetet med skolans personal och med hemmet. Under seminariet klargjordes vissa begrepp gällande studerandevården, den nya elevvårdslagen samt arbetsfördelningen mellan olika aktörer för den studerandes bästa. Andra stadiets kurator Maria Malmsten har tillsammans med ungdomsväsendets specialungdomsledare Bodil Malmsten ordnat Maestrogrupper för ungdomar i Borgå gymnasium under våren Därtill har samarbetet med missbrukarklinikens team utvecklats. Samarbetet går ut på att kunna träffa gemensamma studerande tillsammans och bygga upp en modell som stöder den studerande också på studieplatsen trots att stödåtgärderna kanske kommer från missbrukarkliniken. Genom ett tätare samarbete kan också det förebyggande arbetet åtgärdas effektivare i läroanstalterna Teamarbetet på andra stadiet På andra stadiet arbetade man i team med Mia Malmsten som teamledare fr.o.m Gina von Schoultz var den andra kuratorn och Emilia Ek psykolog. Teamet har träffats två gånger i veckan. Teamarbetet har gått ut på handledning i klientfall, fördelning av arbetsuppgifter samt främjande av samarbetet. Det nya arbetssättet har medfört att teammedlemmarna också har kunnat jobba över sina egna gränser vid behov och kunnat stötta varandra och jobba i par vid utmanande situationer. I fortsättningen kommer man att fortsätta med teamarbete och också planera gruppverksamhet i olika kombinationer inom teamet som ett led i det förebyggande studerandevårdsarbetet Förebyggande arbetet i grundskolorna Koordinerande kurator Susanne Hellström har under hösten 2015 träffat grundskolans rektorer under diskussionskvällar, för att gå i genom vilka förändringar lagen om elevhälsan utgör samt för att diskutera det generella elevhälsoarbetet (EHG). Samarbetet inom skolornas elevhälsogrupper har till stora delar byggt på de årsklockor som skolorna tidigare följt. Tillsammans i den mångprofessionella arbetsgruppen har man särskilt lyft fram trivseln i grupperna, förebyggande av mobbning samt elevernas/studerandes och deras vårdnadshavares delaktighet i skolvardagen. Samarbetet söker ännu sin form och behöver ännu utvecklas under nästa läsår. Kuratorernas och psykologernas medverkan i EHG ses som avgörande för att ge insikt i hur eleverna som grupp mår, hur man tillsammans med övrig personal kan utveckla den förebyggande verksamheten samt förstärka och förtydliga de olika rollerna som finns inom det mångprofessionella. Hälsovårdarnas lagstadgade hälsogranskningar betraktas också från ett större perspektiv i EHG. Under läsåret har bl a följande program ordnats under ledning av elevhälsogrupperna: Åk 7 Strömborgska skolans lägerdagar och Lyceiparkens skolas Lypa walk i början av höstterminen Vänelevsverksamhet i åk 7-9

8 Choises för alla elever i åk 6 i samarbete med ungdomsväsendet Vi i klassen lektioner i Lyceiparkens skola tillsammans med skolcoachen Föreläsning med en erfarenhetsexpert, fd missbrukare för en pojkgrupp Flick- och pojkgrupper har ordnats i bägge högstadieskolor Vänelevsutbildning för åk 4 i Kvarnbackens skola Lektioner för åk 4 gällande sociala medier Flickgrupp för åk 2 i Saxby skola, pojkklubb i åk 2 i Näse skola Samhörighet och gemenskaps-tema i Vårberga skola åk 5 Övrigt samarbete med skolcoacher och sociala skolgångshandledare från jämställdhetsprojektet Uppföljningen av det förebyggande arbetet i skolorna som ordnas som Kiva skola temadagar och Stegvislektioner Elevhälsan i förskolorna Fr.o.m. hösten 2014 sammankallades en styrgrupp som planerat elevhälsoarbetet i förskolan. Mona Bergman har under läsåret fungerat som koordinerande kurator för förskolorna, och har därmed suttit med i styrgruppen. I samarbete med finska elevhälsan har uppgjorts ett förslag om hur arbetet i förskolorna kunde ordnas. Modellen presenteras för förskolornas personal under hösten I första hand erbjuder elevhälsans psykologer och kuratorer konsultationstjänster samt sitter med i förskolornas respektive elevhälsogrupper. Förskolorna är fördelade områdesvis så att det finns en utsedd kurator och psykolog för varje förskola. Psykologerna erbjuder tjänster i det fall oron väcks under förskoleåret. Om det finns en tidigare kontakt till rådgivningens psykolog Gunilla Peltonen fortsätter hon kontakten även under förskoleåret. Som tidigare är psykologerna med i skolmognadsbedömningarna. 5. Statistik över klientantal, antal besök samt förebyggande elevhälsoarbetet 5.1. Det individuella elevhälsoarbetet Under läsåret har det sammanlagda antalet klienter inom det individuella elevhälsoarbetet varit 484 elever/studeranden. Där av har 116 elever/studeranden besökt psykolog (fördelat på tre psykologer) och 368 elever/studeranden kurator (fördelat på 5 kuratorer).

9 Psykologtjänsterna har i huvudsak utgjort kognitiva bedömningar och kartläggningar. Därtill har psykologernas tjänster utgjort handledning och stödsamtal. Sammanlagda antalet händelser (här ingår besök, nätverksmöten, elektronisk kommunikation i klientärenden, konsultation) hos psykolog har varit 816 st. Kuratorstjänsterna har till största andel utgjort handledning för elever, samt stödsamtal. En viktig del av arbetet har också varit konsultation med lärare i elevers ärenden. Sammanlagda antalet händelser (här ingår besök, nätverksmöten, elektronisk kommunikation i klientärenden, konsultation) hos kurator har varit Det generella elevhälsoarbetet Det generella elevhälsoarbetet har omfattat förebyggande arbete med elev- och studerandegrupper, samt det mångprofessionella elevhälsoarbetet i EHG. Psykologerna har sammanlagt 101 händelser inom det generella arbetet, varav 94 st. utgör deltagande i EHG möten. Kuratorerna har sammanlagt 571 händelser inom det generella arbetet, varav 222 st. utgör deltagande i EHG och konsultationsmöten med övrig personal. Kuratorernas arbetsbild rymmer mera förebyggande arbete, vilket syns i att andelen gruppverksamhet med elever och studerande är 312 händelser.

Välkommen på föräldramöte! Hösten 2015

Välkommen på föräldramöte! Hösten 2015 Välkommen på föräldramöte! Hösten 2015 Presentation av personalen Skolans informationskanaler Skolans hemsida: http://www.kaarina.fi/koulut/ svenska_skolan/fi_fi/svenska_skola/ Månadsinfo på hemsidan under

Läs mer

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret 2015-16

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret 2015-16 SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret 2015-16 Godkänd av svenska utbildningssektionen xx.xx 2015 Innehåll 1. Vision och

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014-2015. Sammanfattning

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014-2015. Sammanfattning 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologernas och skolkuratorernas arbete har bl.a. bestått av samarbete med skolpersonal och av klientarbete med elever

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Elevvård och stöd för lärande i förskoleundervisningen

Elevvård och stöd för lärande i förskoleundervisningen Elevvård och stöd för lärande i förskoleundervisningen Helsingfors 2.12.2014 Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén Lag om elev- och studerandevård 1287/2013 Centrala målsättningar Säkerställa jämlik

Läs mer

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsplan för psykolog- och kuratorstjänster inom elev- och studerandehälsan, läsåret 2016-17 Godkänd av svenska utbildningssektionen xx.xx 2016 Innehåll 1. Vision och

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 UPPSALA KOMMUN STORVRETASKOLAN 2009-06-15 ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 Syfte med elevhälsoplanen: att beskriva elevhälsoarbetet och arbetsgång samt att ange ramar för ansvar. Mål

Läs mer

Handlingsplan för resursgruppen

Handlingsplan för resursgruppen Handlingsplan för resursgruppen Läsåret 2013-2014 Resursgruppens uppdrag Resursgruppen ska, med olika insatser, skapa goda lärandesituationer för att elever i behov av särskilt stöd, ska nå målen för utbildningen.

Läs mer

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA

SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA SVENSKA UTBILDNINGSTJÄNSTERNA Verksamhetsberättelse för kurators- och psykologtjänster läsåret 2015-16 Godkänd av svenska utbildningssektionen xx.xx 2016 Innehåll 1. Förverkligandet av elevhälsans verksamhet

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

BORGÅ STAD BESKRIVNING AV TJÄNSTER 1.8.2014 Psykolog- och kuratorstjänster för andra stadiet läsåret 2014 2015

BORGÅ STAD BESKRIVNING AV TJÄNSTER 1.8.2014 Psykolog- och kuratorstjänster för andra stadiet läsåret 2014 2015 BORGÅ STAD BESKRIVNING AV TJÄNSTER 1.8.2014 Psykolog- och kuratorstjänster för andra stadiet läsåret 2014 2015 Med psykolog- och kuratorstjänster avses att elevhälsans psykolog och kurator ger stöd och

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET Målsättningen med LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Arbetsplan för Västanfjärds skola

Arbetsplan för Västanfjärds skola Arbetsplan för Västanfjärds skola Läsåret 2012-2013 Ändamålet med arbetsplanen: -planera läsåret så att det blir effektivt -stöd för genomförandet av läroplanen Vision: - att alla elever skall få en undervisning

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åke Gustafsson 2015-08-27 BUN 2015/0660 0480-45 30 17 Barn- och ungdomsnämnden Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns

Läs mer

(För- och grundundervisningen samt gymnasieunder- visningen)

(För- och grundundervisningen samt gymnasieunder- visningen) Uppdatering av kapitlet Elevvårdsarbete i Borgå stads kommunala läroplan (För- och grundundervisningen samt gymnasieunder- visningen) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Elevhälsoarbetets verksamhetsprinciper...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun Klicka för datum Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Yvonne Andersson Rektor Kungsmarksskolan Sida 2 av 9 Skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar

Läs mer

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium STUDERANDEVÅRDSPLAN Pargas svenska gymnasium 1. Allmänt Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande

Läs mer

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Marie Wesén rektor på Sofielundsskolan i Malmö Stad kontaktuppgifter; marie.wesen@malmo.se tel: +46709152356 Innehåll Skollagen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem

Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Annerstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9

Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Plan mot kränkande behandling Rönnowskolan 4-9 Det är skollagen (20010:800) kapitel 6 som reglerar skolans arbete att upptäcka och utreda samt förebygga kränkande behandling. Utifrån denna lagstiftning

Läs mer

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014

Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Smedbergsskolans likabehandlingsplan 2013/2014 Likabehandlingsplan 2013/2014 Främja Smedbergsskolans värdegrund ska ligga till grund för all verksamhet i skolan. Smedbergsskolans värdegrund Alla på skolan

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17 Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 216-3-17 Inledande ord I vår förra skolenkät år 213 såg vi att det i alldeles för stor utsträckning fanns brister i hur man anpassar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling

I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Mullekojans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016-2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan År 2014/2015 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef pedagoger Planen gäller från 2014-10-01 Planen gäller till 2015-09-30

Läs mer

GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA

GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA STUDERANDEVÅRDSPLANEN FÖR PARGAS STAD GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA Innehållsförteckning 1. Allmänt 3 2. Studerandevården vid Pargas svenska gymnasium 3 a. Gemensam studerandevård 3 1. Styrgruppen (gemensam

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Maserskolan Rådslag 20/4-2016

Maserskolan Rådslag 20/4-2016 Maserskolan Rådslag 20/4-2016 Deltagare: Rektor Tyko Persson, biträdande rektor Liselotte Malmberg, pedagogerna Susanna Mikaelsson, Madeleine Bäcklund, Ann Halldén, skolvärdinna Gunnel Söderberg samt vårdnadshavare

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Tällbergs skola och fritidshem

Tällbergs skola och fritidshem Organisation: 131121 Tällbergs skola och fritidshem Verksamhetsplan 2013/2014 Elever 75 Fritidshem 38 inskrivna Personal 12 Organisation Rektor Karin Elfving Skolassistent Kicki Glaad Klassindelning: Klass

Läs mer

Lokal handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd

Lokal handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Grundskolor Lokal handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Det som utmärker de specialpedagogiska insatserna är att de riktar sig till elever som har så stora svårigheter att de vanliga ämnesmetodiska

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Innehåll Bakgrund...3 Inledning...4 Placeringskommunens ansvar - Socialtjänsten...6 Placeringskommunens ansvar avlämnande skola:...8 Vistelsekommunens

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Lokal verksamhetsplan Grundskola F-6 inklusive fritidshem Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan Grundskola F-6 inklusive fritidshem Björkhagaskolan Lokal Grundskola F-6 inklusive Björkhagaskolan Söderköpings kommun Läsåret 2015/2016 Söderköpings Vision 2020 Nationella mål Mål och resursplan KF Verksamhetsplan Skolplan BUN BUN Uppföljningsplan Lokal

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Dingtuna skola och Ekeby skola ska bli En KRAM-märkt skola där vi alla, elever och vuxna, känner att vi trivs och är trygga! Vi jobbar med vår värdegrund som ska kännas

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland Strategi 2013-2017 för Föreningen kulturarvsfostran i Finland 1. Introduktion Föreningens första strategiska plan omfattar femårsperioden 2013-2017. I utformningen av strategin har både föreningens styrelse

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan 2015 2016 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Älvdalens kommun genomförde tillsyn av Älvdalens kommun under

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014 Olaus Petriskolan inkl fritidshem

Arbetsplan 2013/2014 Olaus Petriskolan inkl fritidshem Arbetsplan 2013/2014 Olaus Petriskolan inkl fritidshem Innehållsförteckning Inledning Förutsättningar Normer och värden och lärande Delaktighet och inflytande Övergång och samverkan Skolan och omvärlden

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Att genom hälsofrämjande och förebyggande insatser arbeta för att skapa en god och positiv lärmiljö för skolans samtliga elever.

Att genom hälsofrämjande och förebyggande insatser arbeta för att skapa en god och positiv lärmiljö för skolans samtliga elever. GOTTSUNDASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN 2016-17 Inledning Gottsundaskolan är en 6-9 skola belägen i södra Uppsala. Skolan leds av rektor och biträdande rektor, som har ett övergripande ansvar. I skolans ledningsgrupp

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Likabehandlingsplan - för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Mariedals förskola 2015/2016 Mariedals vision Mariedals förskola ska vara trygg för

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum 2015-10-15 Holmesskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-5 och fritidshem Planen gäller från 2015-10-15 Planen gäller till

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Hälsosamtalen i skolan hur använder vi dem?

Hälsosamtalen i skolan hur använder vi dem? Hälsosamtalen i skolan hur använder vi dem? Barns och ungas inflytande och delaktighet Temadag 5 nov 2013 Foto: Per Lantto Annika Nordstrand, chef Folkhälsocentrum Upplevd hälsa 100 Utveckling av andel

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Hallbacken www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Utbildningspaket 2016

Utbildningspaket 2016 Utbildningspaket 2016 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola Kultur och bildning 2014-05-27 Rutiner för specialkost i förskola och skola Syfte Syftet med rutiner för specialkost i förskola och skola är att kvalitetssäkra att alla barn med behov av specialkost ska

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Njutångers skola, Fritidshem LÅ 2011-2012 Planen reviderad 20111212 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor

Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor Innehåll 1. Utgångspunkter för elevhälsan 1.1 Mål och begrepp 1.2 Nuläge och behov 1.3 Schematisk struktur över organisationen av elevhälsa 2. Generell elevhälsa 3.

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologernas och skolkuratorernas arbete har bl.a. bestått av samarbete med skolpersonal och av klientarbete med elever

Läs mer

FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN ELEVVÅRDSPLANEN FÖR PARGAS STAD FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN Innehåll Elevvårdsplanen för Pargas stad, förskoleundervisningen 3 1. Inledning 3 2. Yrkesövergripande samarbete inom elevvården 4 2.1 Styrgruppen

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14

HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14 HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14 DESIGNGYMNASIET LÄSÅR 13/14 Designgymnasiet som tidigare ingick i JB-koncernen har tillhört AcadeMedia under hela läsåret 2013/2014. Skolan har haft sitt huvudmannasäte

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F-3 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F-3 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01

Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 Pedagogisk målplan FÖRSKOLA - HEM 2014-09-01 för planering av verksamhetens innehåll och genomförande utifrån Lpfö 98/10 1. Pedagogiskt område: Förskola - Hem 2. Nulägesbeskrivning Vad står vi nu? 1-5

Läs mer

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Bakgrund och upprättande av likabehandlingsplanen Från 1 april 2006 trädde lagen

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer