Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun"

Transkript

1 Klicka för datum Systematiskt kvalitetsarbete Kungsmarksskolan Munkedals kommun Läsår Yvonne Andersson Rektor Kungsmarksskolan

2 Sida 2 av 9 Skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Huvudmannen har ett givet ansvar för att så sker. Den dagliga pedagogiska ledningen av skolan och lärarnas professionella ansvar är förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt. Detta kräver att verksamheten ständigt prövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas. Ett sådant arbete måste ske i aktivt samspel mellan skolans personal och elever och i nära kontakt med såväl hemmen som med det omgivande samhället. Allt kvalitetsarbete ska utgå från kvalitetshjulet : 1. Var är vi? 5. Åtgärder för utveckling 2. Vart ska vi? Mål 4. Hur blev det? Analys 3. Hur gör vi?

3 Sida 3 av 9 Innehållsförteckning 1 Dokumentation av kvalitetsarbete Sammanfattning Arbetsgång för kvalitetsarbete som redovisningen avser Verksamhetens förutsättningar, en kort beskrivning Uppföljning av planer Barn och elevers lärande/ utveckling av undervisningen Värdegrundsarbete Resultat och måluppfyllelse Barn och elevers inflytande Kungsmarksskolan Kommunikation med vårdnadshavare Kungsmarksskolan... 9

4 Sida 4 av 9 1 Dokumentation av kvalitetsarbete 1.1 Sammanfattning 1.2 Arbetsgång för kvalitetsarbete som redovisningen avser 1.3 Verksamhetens förutsättningar Kungsmarksskolan har under läsåret haft ca 320 elever varav ca 17 elever har haft annat modersmål än svenska. Skolan har 26 heltidslärartjänster fördelade på 17 ämnen. På skolan finns 34 lärare och vissa av dem jobbar deltid medan andra tjänstgör på fler skolor. En av de 34 lärarna saknar full behörighet men utbildning pågår. Två av slöjdlärarna fortbildar sig för att följa nya direktiv om att alla betygsättande lärare ska ha full ämnesbehörighet. VT-14 gick (4) lärare i pension och ersattes. Ny specialpedagog anställdes också. Två anställda med betydande funktioner var sjukskrivna redan från skolstart. Lärare med liknande ämnesbehörighet delar arbetsrum och har då både planerad och oplanerad tid och möjlighet att diskutera både pedagogiska och praktiska frågor som rör ämnet och eleverna. De kan även nyttja varandras kompetenser till sambedömning. Skolans lärare är uppdelade i två arbetslag som till allra största del undervisar samma grupp av elever. Skolans elevhälsa träffas varje onsdag och där deltar rektor, kurator, studie-, och yrkesvägledare, specialpedagog och skolsköterska. Vi har även återkommande elevhälsomöten med kommunens centrala elevhälsa. Skolan har också 3 elevassistenter, 1 fritidsledare samt 1 behandlingsassistent. 1.4 Uppföljning av planer Matematikplanen Matematiklärarna har gått matematiklyftet och gör nu matematikscreeningar på skolans elever. Efter det genomförs riktade insatser i mindre grupper till de elever som är i behov av stöd för att utvecklas optimalt. Undervisningen har förbättras genom att mer problemlösning genomförs med eleverna. Lärarna har blivit bättre på att analysera vad eleverna behöver undervisas i för att utveckla sitt matematiska tänk. Lärarna kommunicerar mer med varandra i arbetsrummet om didaktiska problem. Språkplanen Svenska lärarna tillsammans med skolans specialpedagog genomför och analyserar testresultaten. Därefter riktas insatser till elever i behov av särskilt stöd som även följs upp. Uppföljning och framställande av ny likbehandlingsplan pågår.

5 1.5 Barn och elevers lärande/ utveckling av undervisningen Sida 5 av 9 I ämnena svenska, matematik och engelska är det 3 lärare schemalagda på två klasser vilket gör att det särskilda stödet inkluderas i undervisningen. 1.6 Värdegrundsarbete Hur har verksamheterna arbetat? Vi har under detta läsår arbetat med 4 frågor, en enkätundersökning som syftar till att kartlägga elevernas trivsel på skolan. Dessa frågor har ställs till samtliga elever på skolan. Analys har gjorts dels av elevhälsan och delas av klassföreståndarna. I de klasser där resultatet visat på behov på åtgärder har skolans kurator eller skolans behandlingsassistent gått in och stöttat det sociala arbetet i klassen. Svaren har även tagits ut till elevråd och klass igen för bearbetning och förslag till förbättringar. Allt för att främja och förebygga ohälsa och därmed öka trivsel. En elev som mår gott i skolan presterar bättre och en elev som presterar bättre mår bättre. Ett gott lärande är ett centralt för elevens hälsa. Elever som har en god relation med sin lärare och får bekräftelse ges ökad självkänsla och dessa elever har oftast en högre närvaro. Likabehandlingsplanen genomarbetas i varje klass och på skolrådet som är föräldrarnas arena. 1.7 Resultat och måluppfyllelse Analys: Åtgärder för förbättring: På Kungsmarksskolan har måluppfyllelsen varit låg i flera år. Övergripande och framåtsyftande förändringar i organisationen har genomförts som på sikt ska leda till högre måluppfyllelse. Skolan har nu två stora men välfungerande arbetslag. Dessa arbetslag har schemalagd tid för planering, uppföljning och utvärdering av sitt arbete med eleverna och dess måluppfyllelse. Därför har insatserna varit anpassade efter elevernas behov och genomförts i mindre grupper. Undervisande lärare gör kontinuerligt uppföljningar mot kunskapskraven. Lärare som undervisar elever i behov av stöd har god utbildning och erfarenhet. I dessa elevgrupper tas mycket hänsyn till antalet elever och dess specifika behov.

6 Sida 6 av 9 Sammanställning av nationella prov i engelska, svenska och matematik, årskurs 9 i jämförelse med betyg åk 9. Poängen utgörs av ett genomsnitt av betygsvärdena i prov-/delprovsbetygen (F=0, E=10, D=12.5, C=15, B=17.5 och A=20). Det möjliga värdet är 0-20 poäng. Engelskaprov: Betyg i engelska: A 14 % A 11,2 % B 15,9 % B 17,8 % C 28 % C 28 % D 10,3% D 14 % E 18,7 % E 16,8 % F 2,8 % F 10,3 % 1,9 % Svenskaprov: Betyg i Svenska: A 0,9 % A 4,9 % B 5,6 % B 10,8 % C 19,6 % C 18,6 % D 24,3 % D 29,4 % E 31,8 % E 31,4 % F 10,3 F 4,9 % Matematikprov: Betyg i matematik: A 4,7 % A 4,7 % B 7,5 % B 8,4 % C 17,8 % C 19,6 % D 15,9 % D 12,1 % E 35,5 % E 45,8 % F 12,1 % F 8,4 % - 0,9 % När betyg sätts i de Nationella proven görs det efter att alla delresultat slås samman. När ett betyg sätts måste kunskapskraven för varje nivå vara helt uppfyllt för att betygen E, C,A ska kunna ges. För betyg D,B ska kunna ges måste övervägande del av dessa kunskapskrav vara uppfyllda rätt nivå.

7 Sida 7 av 9 Andel elever som nått lägst betyget E i samtliga ämnen. Totalt fick 75,6% av skolans åk 9 elever betyg i samtliga ämnen. 9a 20 av 27 9b 21 av 27 9c 24 av 28 9d 16 av 25 Analys: Av dessa 26 elever som inte fick betyg i samtliga ämnen var det 13 elever som endast saknade ett betyg och dessa elever når ett nationellt program 4 elever var nyanlända till Sverige 1 elev var placerad från annan kommun tidigare hemmasittare 8 elever saknade betyg i 2 eller fler ämnen. Dessa elever läser programinriktat val. Åtgärder för förbättring: Elever förbereds inför nationella prov genom att få genomföra gamla prov då avdramatiseras proven för eleverna. När de muntliga testen genomförs har vi som regel alltid två lärare i bedömning situationen. Elever med särskilda behov får anpassningar så som förlängd provtid och upplästa texter. Lärare diskuterar bedömningen av elevernas uppgifter och tar hänsyn till de nationella provresultaten när de planerar kommande undervisning års Meritvärde för åk 9: 192 9a 193,3 F: 196,3 P: 190 9b 197,8 F: 193 P: 201 9c 195,2 F: 194 P: 195,8 9d 182,2 F: 181,8 P: 182,5 Analys Årets niondeklassare var de första eleverna där kommunens samtliga elever blandades Detta har inneburit att de haft många lärarbyten under sin högstadietid. Detta kan ha påverkat deras skolresultat.

8 Sida 8 av 9 Åtgärder för förbättring Kommande klasser kommer att i ämnena Sv, Ma och En undervisas i tre grupper bestående av två klasser. De får stödet inkluderat i den ordinarie undervisningen. Vi har i allt större utsträckning kallat till elevsamverkansmöte med vårdnadshavare och elev och då följt upp elever med hög frånvaro. Detta kommer att gälla både anmäld och oanmäld frånvaro. Skolan har under våren haft fortbildning till lärarna för att få ett mer gemensamt förhållningssätt samt gemensamma ramar som ska följas i skolan. Detta kommer att innebära att skolans alla lärare startar upp och genomför lektioner på likartat sätt. Forskning har visat att gemensam struktur är ett sätt att höja måluppfyllelsen. Kommunen har beslutat om ICDP- utbildning för alla lärare och vi har 13 platser i höst och kommer fortsätta utbilda skolan alla lärare. Skolan arrangerade i år sommarskola vilket gjorde att resultaten förbättrades i åk 9. Inför kommande HT-15 har skolan sökt medel till läxhjälp. Resultat Pisas operativa mål År 2012 gjorde 108 elever provet för åk 6 och 23 hade underkänt på ett eller flera delprov. Detta ger att ca 21 % hade underkänt. År 2015 gjorde 100 elever provet för åk 9 varav 12 hade underkänt. Detta ger alltså att 12 % hade underkänt. Förskolechef/rektors handlingsplan för att förbättra resultaten Lärare i matematik är till mycket stor andel behöriga i sitt ämne men de behöver tid att diskutera undervisning och didaktiska dilemman. Lärarna behöver tid att analysera NA-provresultaten. 1.8 Barn och elevers inflytande Kungsmarksskolan Vi har ett elevråd som leds av skolan kurator. Rektor och annan skolpersonal deltar. Elevers bättringsresultat tas alltid emot och bearbetas av skolledningen. Därefter sker alltid återkoppling i alla ärenden.

9 Sida 9 av Kommunikation med vårdnadshavare Kungsmarksskolan På Kungsmarksskolan har vi ett skolråd som sammanträder två gånger/termin. I detta råd får alla föräldrar som vill får lov att delta men varje klass har en representant. Där tas ny saker upp och kommande aktiviteter. Skolan strävar alltid efter ett gott samarbete med samtliga hem- allt för elevens bästa! Vi har även UNIKUM där det finns god möjlighet till föräldrakontakt. En del föräldrar önskar direkt kontakt med en viss ämneslärare och får det.

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

ÅSENSKOLAN. Linda Karlsson. Åsenskolan. Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15

ÅSENSKOLAN. Linda Karlsson. Åsenskolan. Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15 ÅSENSKOLAN Linda Karlsson Åsenskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15 Resultat och måluppfyllelse Filipstads kommun har ett dedikerat uppdrag att arbeta med kontinuerliga

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande elever elever som har: Procent 6 6 100% 6 6 100% Engelska 6 6 100% SO NO * lärarens sammanvägda bedömning elever alla ämnesprov Procent 6 6 100%

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Utbildningsstatistik 2011-12-08 1 (20) Dnr Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Skolverket publicerar i SIRIS, Skolverkets internetbaserade resultat-

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Marie Wesén rektor på Sofielundsskolan i Malmö Stad kontaktuppgifter; marie.wesen@malmo.se tel: +46709152356 Innehåll Skollagen

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Handlingsplan för resursgruppen

Handlingsplan för resursgruppen Handlingsplan för resursgruppen Läsåret 2013-2014 Resursgruppens uppdrag Resursgruppen ska, med olika insatser, skapa goda lärandesituationer för att elever i behov av särskilt stöd, ska nå målen för utbildningen.

Läs mer

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åke Gustafsson 2015-08-27 BUN 2015/0660 0480-45 30 17 Barn- och ungdomsnämnden Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET Målsättningen med LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Tillsyn och granskning Skolinspektionen kvalitetsgranskning i utbildningen för nyanlända

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17 Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 216-3-17 Inledande ord I vår förra skolenkät år 213 såg vi att det i alldeles för stor utsträckning fanns brister i hur man anpassar

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F-3 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F-3 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-05-10 Dnr 43-2011:199 Beslut för grundskola efter tillsyn i Brukets skola, Åtorps skola samt Svartå skola i Degerfors kommun Beslut 2011-05-10 2 (21) Dnr 43-2011:199 Degerfors kommun cay.flyden@degerfors.se

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Tällbergs skola och fritidshem

Tällbergs skola och fritidshem Organisation: 131121 Tällbergs skola och fritidshem Verksamhetsplan 2013/2014 Elever 75 Fritidshem 38 inskrivna Personal 12 Organisation Rektor Karin Elfving Skolassistent Kicki Glaad Klassindelning: Klass

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor Sammanfattande rapport 2012-04-10 Sammanfattande rapport efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor 1(13) 1 Tillsyn av Prolympia AB s grundskolor Skolinspektionens uppdrag är att bevaka att elever får

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan VERKSAMHETSPLAN Läsåret 2015-2016 är den lilla skolan med de stora visionerna, med en atmosfär som präglas av personligt engagemang och stor förhoppning om att eleverna under sin tid på utvecklas till

Läs mer

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016 2014-09-11 Handlingsplan för skolutvecklingen på 2014-2016 torasskolan@kungsbacka.se Kungsbacka kommun Sweden 2014-09-10 Skolledningen har ordet Framtidens skola finns redan här. För att skapa förutsättningar

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Kollegiala observationer 2016-01-19 Hummelstaskolan Enköpings kommun. Hummelstaskolan. Kollegiala observationer bakgrund, syfte, mål och arbetsgång.

Kollegiala observationer 2016-01-19 Hummelstaskolan Enköpings kommun. Hummelstaskolan. Kollegiala observationer bakgrund, syfte, mål och arbetsgång. Kollegiala observationer bakgrund, syfte, mål och arbetsgång. 1 Innehållsförteckning... 1 Kollegiala observationer på... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Gemensamt ansvar... 3 Kollegialt lärande... 3

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Qualis kvalitetssäkringssystem

Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitetssäkringssystem Qualis kvalitet i grundskolan 2013 / 2014 Syftet med Qualis Syfte: Synliggöra sambanden mellan faktorer som skapar bra resultat och god kvalitet. Bidra till att kommunicera

Läs mer

HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14

HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14 HUVUDMANNENS KOMMENTARER LÄSÅR 13/14 DESIGNGYMNASIET LÄSÅR 13/14 Designgymnasiet som tidigare ingick i JB-koncernen har tillhört AcadeMedia under hela läsåret 2013/2014. Skolan har haft sitt huvudmannasäte

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012

Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Lokal arbetsplan läsåret 2011 2012 Dingtuna skola och Ekeby skola ska bli En KRAM-märkt skola där vi alla, elever och vuxna, känner att vi trivs och är trygga! Vi jobbar med vår värdegrund som ska kännas

Läs mer

Betygsstatistik 2016 - slutbetyg årskurs 9 Örebro kommun

Betygsstatistik 2016 - slutbetyg årskurs 9 Örebro kommun Betygsstatistik 2016 - slutbetyg årskurs 9 Örebro kommun Örebro 2016-06-16 Generellt - I betygsstatistiken ingår i de flesta sammanställningar resultat från alla avgångselevers slutbetyg. Det innebär t

Läs mer

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Wäsby Restaurangskola 1 (3) Wäsby Restaurangskola AB Kanalvägen 3 A 194 61 Upplands

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-02-15. Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-02-15 Råd till rektor RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 7 Inledning Under sjukhusvistelsen/från början Elevens skolgång Allmänt Sena komplikationer PRODUKTION:

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem)

Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem) Datum 2015-08-24 Läroplansuppdrag Grundskola (förskoleklass/grundskola/fritidshem) Skola Södermöreskolan Förvaltningschef Thomas Tryggvesson Underskrift Läsår 2015/2016 Rektor Ulf Nilsson Underskrift 1.

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun 2015-12-18 Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Ann-Catrin Göthlin Sektorchef Barn och utbildning Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9, vårterminen 2014

Resultat från ämnesproven i årskurs 9, vårterminen 2014 Enheten för Utbildningsstatistik 2014-11-25 1 () Resultat från ämnesproven i årskurs 9, vårterminen 2014 I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om resultaten från ämnesproven i årskurs 9

Läs mer

Måttbandet nr 236 mars 2014

Måttbandet nr 236 mars 2014 Måttbandet nr 236 mars 2014 BETYGSSTATISTIK SKOLÅR 9 VÅREN 2013 Sammanställning över Skolverkets betygsstatistik och modellberäknade SALSA-värden för betygsresultat skolår 2012/2013 Verksamhetsuppföljningen

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Älvdalens kommun genomförde tillsyn av Älvdalens kommun under

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 6 Beslut Skolinspektionen 2014-03-26 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid Kårsta skola jeanette.wass.andersson@vauentuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Kårsta

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Luthagens skolor 2 katarina.roland@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad tillsyn av Luthagens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Konsultation med skolan

Konsultation med skolan Konsultation med skolan När ett barn utreds och vid uppföljning av insatser behöver socialsekreterare i de flesta fall konsultera den pedagogiska kompetens som finns runt barnet för bedömning av barnets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 15/16

Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 15/16 Välkommen till Österslättsskolan Läsåret 15/16 ÖPPET HUS på Österslättsskolan, med kort inledning på Stadsteatern Onsdagen den 11 februari kl 18.30 20.30 VISION Österslättsskolan erbjuder en positiv och

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016

Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan Regnbågsskolan F- 6 och fritidshem 2015-2016 Likabehandlingsplan 2015 2016 Regnbågsskolan Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan mot diskriminering och mot kränkande behandling

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer