Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig"

Transkript

1 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Szilárd Rado Stockholm Er ref: Fi2013/3966 Vår ref: Dnr 227/ Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna förslag. Svenskt Näringsliv ansluter sig till vad Näringslivets Skattedelegation anfört i bifogat yttrande. SVENSKT NÄRINGSLIV Krister Andersson Anna Sandberg Nilsson Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Postadress/Address: SE Stockholm Besök/Visitors: Storgatan 19 Telefon/Phone: +46 (0) Org. Nr:

2 N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Szilárd Rado Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er referens: Fi2013/3966 Stockholm Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig Näringslivets skattedelegation, NSD, har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter på ovanstående förslag och anför följande. Sammanfattning NSD anser att förslaget är ett nödvändigt och välkommet första steg för att uppnå en enklare och harmoniserad momsredovisning inom EU. NSD anser dock att en total harmonisering utan valmöjligheter skulle medfört en bättre lösning att hantera identifierade problemen. NSD avstyrker innehållskravet att ange total inköpskostnad exklusive moms (artikel e). Vidare anser NSD att arbetet inte får begränsas till en standardiserad momsdeklaration utan behov finns att i nära anslutning harmonisera en rad definitioner och begrepp för att den administrativa bördan ska kunna minskas. NSD avstyrker kommissions förslag att slopa möjligheten för mindre företag (artikel b) till ett förenklat deklarationsförfarande. Bakgrund Syftet med förslaget är att ta itu med dagens problem som leder till hög administrativ börda för företagen, att deklarationer är mindre exakta och inte lämnas i tid och som hämmar gränsöverskridande handel. Framförallt drabbas de företag som lämnar momsdeklarationer i flera länder. De identifierade problemen beror, enligt EUkommissionen, på att uppgiftskraven skiljer sig åt, att definitioner inte har harmoniserats, att det saknas bra gemensamma riktlinjer, att regler och förfaranden för deklarationsinlämning och för korrigeringar skiljer sig åt och på att företag måste använda de berörda medlemsstaternas språk. Enligt EU-kommissionens konsekvensbedömning kommer företagen uppskattningsvis att kunna spara in 15 miljarder euro per år i administrativa kostnader om förslaget genomförs.

3 EU-kommissions förslag till obligatorisk standardiserad momsdeklaration innehåller bland annat harmonisering av innehållet i deklarationen, deklarationstidpunkt, tillvägagångssätt, betalningstidpunkt och förbättrad möjlighet att deklarera elektroniskt. Behov av harmonisering NSD ser positivt på initiativet att harmonisera och standardisera momsdeklarationen inom EU. Momssystemet är ett av de mest komplicerade regelverk som näringslivet har att tillämpa. NSD konstaterar att det idag finns stora skillnader i hur moms deklareras i EU:s medlemsstater. EU-kommissionens förslag minskar dessa skillnader, vilket innebär en betydande förenkling för flertalet företag. Samtidigt finns en oro bland företag att förslaget kan komma att innebära att vissa medlemsstater istället kommer att förändra sin löpande kontroll genom att kräva in ytterligare uppgifter. Den totala administrativa bördan kommer i sådant fall inte att minska. NSD vill därför påpeka att minimeringen av antalet uppgifter inte i sig är ett självändamål. Det är snarare kontrollvärdet i lämnade uppgifter som är viktigt för såväl medlemsstater som företag. Enligt förslaget ska företag som mest behöva fylla i 26 uppgiftsfält i en deklaration, men medlemsstaterna kan välja att undanta företag från alla uppgifter utom fem som är obligatoriska. Detta innebär att momsdeklarationen kan komma att skilja sig åt mellan medlemsstater och att företag med momsregistreringar i flera länder måste anpassa sina system och rutiner till en stor mängd olika versioner. Företag med verksamhet i flera EU-länder tvingas fortlöpande till kostsamma anpassningar av sina IT-system för att passa en mängd olika syften, däribland en korrekt momshantering. NSD anser att en total harmonisering utan valmöjligheter hade varit en bättre lösning för att hantera de identifierade problemen. Med detta sagt och med beaktande av den politiska realitet där total enighet mellan medlemsstater är svår att uppnå, välkomnar NSD ändå förslaget. Som en jämförelse kan nämnas förändringen av fakturareglerna i momsdirektivet där harmoniseringen gjordes i flera steg och där varje delsteg ändå har medfört viktiga förenklingar. NSD är av uppfattningen att detta förslag är ett nödvändigt och välkommet första steg för att uppnå en enklare och mer harmoniserad momsredovisning inom EU. Innehållskraven Den standardiserade momsdeklarationen ska som mest innehålla 26 uppgifter, men medlemsstaterna kan välja att undanta företagen från alla utom fem uppgifter. De fem uppgifter som föreslås vara obligatoriska (artikel 250) är utgående och ingående moms, de därtill hörande nettobeloppen och det nettobelopp som ska betalas eller återbetalas. Utöver dessa fem uppgifter är ytterligare två uppgifter avseende gränsöverskridande leveranser och förvärv obligatoriska fram till och med 31 december 2019.

4 Bland de fem obligatoriska uppgifterna finns ett krav om att lämna uppgift om det sammanlagda beloppet, exklusive moms, för de transaktioner för vilka avdrag görs, dvs. total inköpskostnad exklusive moms (artikel e). Denna uppgift krävs inte idag i den svenska momsdeklarationen och medlemsföretag påtalar att ett sådant krav kommer att medföra kostsamma förändringar av IT-system och en ökad arbetsbörda för företagen. Bokföringen är normalt inte ordnad så att inköp utan moms, förutom transaktioner som innebär omvänd redovisning, särredovisas. Konton kan därför innehålla poster exklusive moms och andra poster inklusive den kostnadsförda (ej avdragsgilla) andelen av momsen. Dessutom finns skillnader mellan redovisningslagstiftningens och momslagstiftningens hantering av vissa transaktioner. Exempelvis kan nämnas följande. Direktavdrag avseende moms på investeringar, jämkning av moms vid förändrad avdragsrätt kontra en skild hantering med avskrivningar avseende investeringar i redovisningen. Vid utlägg och vidarefakturering kan poster hanteras som minskade kostnader i redovisningen medan samma post ses som omsättning i momshänseende. Frågan är vad en uppgift om total inköpskostnad exklusive moms överhuvudtaget kan användas till i kontrollhänseende då de flesta medlemsstater har flera olika momsskattesatser. Sverige har ett av de bättre systemen för momsredovisning och skattekontroll inom EU. NSD ifrågasätter således behovet av uppgift om total kostnad exklusive moms och anser att regeringen bör verka för att denna uppgift inte ska vara obligatorisk i en standardiserad momsdeklaration. NSD avstyrker således innehållskravet avseende total inköpskostnad exklusive moms (artikel e). Behov av enhetliga definitioner och begrepp Medlemsföretag påtalar att det finns ett stort behov av att förenkla de grundläggande materiella momsreglerna, som är komplicerade och ännu inte är helt harmoniserade. EU-kommissionens förslag till standardiserad momsdeklaration är ett steg i rätt riktning för att minska den administrativa bördan som belastar företagen men löser inte problemet med komplicerade och ej fullt ut harmoniserade regler. Utöver mängden information som ska lämnas finns också ett stort behov av att ha enhetliga definitioner och begrepp som används i momssammanhang. För närvarande saknas i flera vanliga situationer en sådan enhetlig innebörd. Skillnaderna kan bl.a. bero på hänvisningar till annan nationell lagstiftning. Följande vanliga situationer medför problem vad gäller den materiella bedömningen, vilka därmed också skapar problem vid upprättande av en momsdeklaration. Förmedlingar vad utgör förmedling i eget respektive annans namn. Kundförluster när uppstår en sådan och kan generella nedskrivningar göras. Vad ses som momsfritt beroende på undantag i lagstiftningen och vad ses som aktiviteter utanför tillämpningsområdet (outside the scope). Ska bidrag redovisas som en del av den omsättning som påverkar avdragsrätt och pro-rata.

5 Redovisning och hantering av utlägg och vidarefakturering. EU-harmoniseringen av regelverket avseende moms får inte begränsas till en standardiserad momsdeklaration. I nära anslutning måste även en rad definitioner och begrepp harmoniseras för att EU-kommissionens ambition att minska den administrativa bördan med 15 miljarder euro per år ska kunna uppnås. Deklarationstidpunkt Utöver innehållet föreslås även en ökad harmonisering av deklarationstidpunkten. Bland annat föreslås ett slopande av möjligheten (artikel b) till ett förenkla deklarationsförfarandet för beskattningsbara personer som inte utför några gemenskapsinterna transaktioner. NSD ifrågasätter denna förändring. Generösare tidsfrister än minimitidsfristen bör kunna accepteras om de är godtagbara på nationell nivå. Genomförs detta förslag försämras regelverket för alla de svenska företag med en omsättning på högst en miljon kronor som idag har samordnad deklarationstidpunkt för moms- och inkomstskatt. NSD ifrågasätter behovet av denna förändring då ett krav för att ha en samordnad moms- och inkomstsskatteredovisning är att företagen inte har inköp från eller försäljning till andra EU-länder. Det finns således inget behov av en avstämning av gränsöverskridande transaktioner mellan medlemsstater för dessa företag. NSD anser att möjligheten med en samordnad moms- och inkomstskatteredovisning för dessa minsta företag är en prioriterad regel även i framtiden och särskilt viktigt för Sverige som inte har en omsättningströskel. Idag har 25 av 28 medlemsstater inom EU en omsättningströskel för mindre företag och dessa länder drabbas därför inte lika hårt som Sverige om förslaget genomförs. EU-kommissionen hänvisar till principen i småföretagsakten om att tänka småskaligt först, NSD anser att detta förslag inte överensstämmer med denna princip och avstyrker därför EUkommissioners förslag i denna del. NÄRINGSLIVETS SKATTEDELEGATION Krister Andersson Anna Sandberg Nilsson

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2016/04592/S2 Vår ref: 260/2016 2017-01-31 Remiss avseende

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 190/2014 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2014/3383 2015-02-16 Remissyttrande avseende betänkande Förenklade skatteregler för enskilda

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Anna Sundblad Stahre 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04647/S2 Vår ref: 237/2017

Läs mer

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Finansdepartementet Vår referens/dnr: SN 198/2018 Skatte- och tullavdelningen Enheten för moms och punktskatter Rättssakkunnig Kajsa Kellerborg 103 33 Stockholm Finansdepartementet Er referens/dnr: Fi

Läs mer

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/2482 Vår ref: Dnr 127/2013 2013-08-05 Remissvar avseende promemoria om

Läs mer

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler Finansminister Magdalena Andersson Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 december 2014 Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler 1 Sammanfattning hemställan

Läs mer

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N 2016-03-14 SN Dnr: 9/2016 Fi 2013/1535 Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Johan Westlund 103 33 Stockholm

Läs mer

Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och flyktingboenden

Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och flyktingboenden Till Finansminister Anders Borg Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2014-05-12 Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Avdragsrätt vid representation

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Avdragsrätt vid representation Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Avdragsrätt vid representation Januari 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås ändringar av rätten till avdrag för representation

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2018/00285/S2 Vår ref: 14/2018 2018-02-22

Läs mer

Förmån av tandvård en promemoria

Förmån av tandvård en promemoria Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmån av tandvård en promemoria 1 Förmån av tandvård Sammanfattning Utgångspunkten är att den offentliga finansieringen av tandvården skall ske i huvudsak

Läs mer

Remissvar. Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) SVENSKT NÄRINGSLIV

Remissvar. Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) SVENSKT NÄRINGSLIV 4 SVENSKT NÄRINGSLIV Finansdepartementet Vår referens/dnr: Avdelningen för offentlig förvaltning SN 123/2017 Enheten för digital förvaltning Veronica Eckerby Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2017/02886/DF

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om avdragsrätt vid representation

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om avdragsrätt vid representation Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för rättsliga frågor ARBETSDOKUMENT EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 6.2.2015 ARBETSDOKUMENT Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar Utskottet för rättsliga

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.11.2011 KOM(2011) 737 slutlig 2011/0333 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt

Läs mer

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Hemställan om lagändring: regler för bokslut i enskild näringsverksamhet

Hemställan om lagändring: regler för bokslut i enskild näringsverksamhet BOKFÖRINGSNÄMNDEN SVEAVÄGEN 167 BOX 6751, 113 85 STOCKHOLM TELEFON 08-787 80 28 FAX 08-21 97 88 INTERNET www.bfn.se 2002-06-10 Dnr 69/02 Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Hemställan om

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET

ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET ENKÄT OM AVTALSREGLER FÖR KÖP AV DIGITALT INNEHÅLL OCH FYSISKA VAROR PÅ NÄTET Uppgifter om svaranden 1. Ange för- och efternamn ELLER namnet på den organisation / det företag / den institution du företräder

Läs mer

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04527/S2 Vår ref: 229/2017

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till rådets direktiv om skatteundandraganden KOM(2016) 26 slutlig

Europeiska kommissionens förslag till rådets direktiv om skatteundandraganden KOM(2016) 26 slutlig REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/02/010 Er referens: Fi2016/00380/S1 2016-03-03 Skatte- och tullavdelningen/enheten för inkomstskatt och socialavgifter Att. Elisabeth Sheikh Finansdepartementet 103 33

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Bokföringsnämnden Box 7849 Vår referens/dnr: 67/2015 Er referens: 103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Stockholm 20150611 Remissvar Förslag till

Läs mer

Remissvar. EU-kommissionens förslag till direktiv om ändring i direktiv /16/EU med avseende på skattemyndigheters tillgång till

Remissvar. EU-kommissionens förslag till direktiv om ändring i direktiv /16/EU med avseende på skattemyndigheters tillgång till Skatte- och tuflavdeiningen 2016-08-4 103 33 Stockholm Fi201 6/02727/53 Er referens/dnr: Marcus Sjögren 1/U 0 Finansdepartementet Vår referens!dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

S N A B B F A K T A O M S K A T T E R. Vad är moms?

S N A B B F A K T A O M S K A T T E R. Vad är moms? S N A B B F A K T A O M S K A T T E R Vad är moms? Här behandlas de vanligaste frågorna och begreppen. Det finns andra mer omfattande broschyrer om moms. Vi betalar alla moms (mervärdesskatt) när vi köper

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Lena Odelberg, AB Volvo Anna Sandberg Nilsson, Svenskt Näringsliv

Lena Odelberg, AB Volvo Anna Sandberg Nilsson, Svenskt Näringsliv 2009-03-25 Till: Från: Finansminister Anders Borg Näringsminister Maud Olofsson Lena Odelberg, AB Volvo Anna Sandberg Nilsson, Svenskt Näringsliv Ärende: Hemställan om förenklad momshantering vid import

Läs mer

En ny reglering för tjänstpensionsföretag

En ny reglering för tjänstpensionsföretag 1(5) Svarsdatum Lena Orpana 2015-01-08 070-481 91 07 Lena.orpana@tco.se FINANSDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM En ny reglering för tjänstpensionsföretag, del 1 och 2 Slutbetänkande av Tjänstepensionsföretagsutredningen

Läs mer

146/2010. 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010. Remissvar. Kommissionens förslag till förordning för EU-patentets översättningsarrangemang

146/2010. 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010. Remissvar. Kommissionens förslag till förordning för EU-patentets översättningsarrangemang Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Vår referens/dnr: 146/2010 Rosenbad Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ju 2010/326/L3146/2010 Stockholm 2010-08-27 Remissvar Kommissionens

Läs mer

Revisionsrapport. Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt. Revisorerna i Region Gävleborg. Lena Blomstedt, Skattejurist

Revisionsrapport. Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt. Revisorerna i Region Gävleborg. Lena Blomstedt, Skattejurist Revisionsrapport Lena Blomstedt, Skattejurist Göran Persson Lingman, Certifierad kommunal revisor Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt Revisorerna i Region Gävleborg Mars

Läs mer

Samfundet lämnar härmed följande svar på frågorna i grönboken om tillämplig lag och behörig domstol i mål om äktenskapsskillnad.

Samfundet lämnar härmed följande svar på frågorna i grönboken om tillämplig lag och behörig domstol i mål om äktenskapsskillnad. R-2005/0887 Stockholm den 30 augusti 2005 Till Justitiedepartementet Ju2005/4749/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss 18 maj 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över EU-kommissionens grönböcker

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

Konsekvensutredning 2010-08-30

Konsekvensutredning 2010-08-30 Konsekvensutredning 2010-08-30 Diarienummer 2010-4106 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om aerosolbehållare 1 Problembeskrivning I vissa av EU:s medlemsstater har det

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Vissa fastighets- och stämpelskattefrågor

Vissa fastighets- och stämpelskattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa fastighets- och stämpelskattefrågor Mars 2009 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Lagtext...4 1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (1984:404)

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Åtföljande dokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2013 SWD(2013) 96 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Åtföljande dokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT. Åtföljande dokument till SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 24.9.2008 SEK(2008) 2487 KOMMISSIONENS ARBETSDOKUMENT Åtföljande dokument till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om förenkling

Läs mer

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) Promemoria Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1. Inledning Denna promemoria handlar

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Advokatsamfundet ansluter sig till utredningens bedömningar och förslag om att ålder införs som en ny diskrimineringsgrund.

Advokatsamfundet ansluter sig till utredningens bedömningar och förslag om att ålder införs som en ny diskrimineringsgrund. R-2006/0420 Stockholm den 26 september 2006 Till Justitiedepartementet Ju 2006/1926/IM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 24 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En

Läs mer

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning 2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14 13970 Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd med anledning av en ny förordning om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.11.2014 COM(2014) 704 final 2014/0332 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 1150/2000 om genomförande av beslut 2007/436/EG,

Läs mer

Kommittédirektiv. Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Dir.

Kommittédirektiv. Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Dir. Kommittédirektiv Förenklad beskattning för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag Dir. 2012:116 Beslut vid regeringssammanträde den 15 november 2012 Sammanfattning En

Läs mer

Stockholm den 30 mars 2006 R-2005/1802. Till Finansdepartementet. Fi2005/6016

Stockholm den 30 mars 2006 R-2005/1802. Till Finansdepartementet. Fi2005/6016 R-2005/1802 Stockholm den 30 mars 2006 Till Finansdepartementet Fi2005/6016 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över Vissa företagsskattefrågor

Läs mer

Frågor och svar om den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen (CCCTB)

Frågor och svar om den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen (CCCTB) MEMO/11/171 Bryssel den 16 mars 2011 Frågor och svar om den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen (CCCTB) Vad är den gemensamma konsoliderade bolagsskattebasen? CCCTB är en gemensam uppsättning regler

Läs mer

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg 1 SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg Jag har noterat ett par frågor om skattetillägg som kan vara intressanta, och då framförallt för de företag som tidigare

Läs mer

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen RP 363/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 och 149 a i mervärdesskattelagen samt av 2 i lagen om skyldighet att erbjuda kvitto vid kontantförsäljning PROPOSITIONENS

Läs mer

NSD. Skatte- och tullavdelningen. 103 33 Stockholm. Stockholm, 2008-06-05 INEDNING

NSD. Skatte- och tullavdelningen. 103 33 Stockholm. Stockholm, 2008-06-05 INEDNING NSD NÄRINGSLIVETS SKATTE- DELEGATION Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2008/2857 103 33 Stockholm Stockholm, 2008-06-05 REMISSYTTRANDE FÖRÄNDRADE UNDERPRISREGLER FÖR HANDELSBOLAG M.M. INEDNING

Läs mer

Ändrad intäktsränta i skattekontot

Ändrad intäktsränta i skattekontot Fi2016/01094/S3 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad intäktsränta i skattekontot Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att intäktsräntan på skattekontot

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen som gäller lag om apoteksskatt och ändring av vissa lagar i anslutning till den

Regeringens proposition till riksdagen som gäller lag om apoteksskatt och ändring av vissa lagar i anslutning till den Utkast 2.7.2015 Regeringens proposition till riksdagen som gäller lag om apoteksskatt och ändring av vissa lagar i anslutning till den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

från sparande i form av räntebetalningar)

från sparande i form av räntebetalningar) Statsrådets skrivelse till riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv om upphävande av rådets direktiv 2003/48/EG (upphävande av direktiv om beskattning av inkomster från sparande i form

Läs mer

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8

Departementspromemorian Godkännande av motorfordon m.m., Ds 2008:8 YTTRANDE Rättssekretariatet Datum Dnr Torgny Johansson 2008-06-03 TV0-2008-255 Tel. 040-6613075 Ert datum Er referens torgny.johansson@tullverket.se 2008-03-19 N2008/2346/TR Näringsdepartementet 103 33

Läs mer

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå 1(7) 2014-11-29 Dnr: 6.6.16-5844/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:49) om införsel av sällskapsdjur och hund- och kattsperma samt hundar,

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

Lagrum: 7 kap. 2, 3 och 3a mervärdesskattelagen (1994:200); artikel 11 A.1 a och 11 A.2 a sjätte direktivet (77/388/EEG)

Lagrum: 7 kap. 2, 3 och 3a mervärdesskattelagen (1994:200); artikel 11 A.1 a och 11 A.2 a sjätte direktivet (77/388/EEG) HFD 2015 ref 69 Ett belopp som felaktigt har behandlats som mervärdesskatt ska vid återbetalning till säljaren räknas in i beskattningsunderlaget om inte denne kompenserat kunderna ekonomiskt för den för

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas Skattegränsen 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 Rättslig grund Mervärdesskattelagen (1501/1993) särskilt kapitel

Läs mer

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23)

Yttrande över betänkandet Beskattning av incitamentsprogram (SOU 2016:23) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5426/1999 1999-10-12. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5426/1999 1999-10-12 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 juni 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över av skattemyndigheten upprättad

Läs mer

2016-02-23. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm. Dnr Ju2016/00084/L3

2016-02-23. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm. Dnr Ju2016/00084/L3 2016-02-23 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Dnr Ju2016/00084/L3 EU-kommissionens meddelande Mot en modernare och mer europeisk ram för upphovsrätten Svenska

Läs mer

Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser

Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Mervärdesskatt omvänd skattskyldighet vid handel med utsläppsrätter för växthusgaser Promemoria Juni 2010 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

Förändringar i regelverket avseende införande av intygskonverteringstjänst och alternativt tekniskt anslutningsförfarande

Förändringar i regelverket avseende införande av intygskonverteringstjänst och alternativt tekniskt anslutningsförfarande PM 1(5) Förändringar i regelverket avseende införande av intygskonverteringstjänst och alternativt tekniskt anslutningsförfarande E-legitimationsnämnden har tagit fram utkast till uppdaterat regelverk

Läs mer

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras Datum Vår referens Sida 2012-03-05 Dnr: 12-1100 1(6) Ert datum Er referens Ju2012/1000/L6 Nätsäkerhetsavdelningen Staffan Lindmark 08-678 57 36 staffan.lindmark@pts.se Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Läs mer

R 5514/1999 1999-08-19. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

R 5514/1999 1999-08-19. Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 5514/1999 1999-08-19 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 juli 1999 beretts tillfälle att avge yttrande över promemoria om Finalitydirektivets

Läs mer

Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror

Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror Mars 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Att göra när du startar aktiebolag

Att göra när du startar aktiebolag Att göra när du startar aktiebolag Ta reda på om du har rätt till starta eget-bidrag Om du är inskriven hos Arbetsförmedlingen kan du under vissa förutsättningar ha rätt till ekonomiskt stöd när du startar

Läs mer

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007 Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 23 februari 2007 Regelförenkling Svensk Handel, som är handelsföretagens intresseorganisation och företräder 13500 små,

Läs mer

Remissyttrande. Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning

Remissyttrande. Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning Miljödepartementet Ert dnr M2003/3979/Knb 103 33 Stockholm Vårt dnr 327/2003 Stockholm, 2004-03-17 Remissyttrande Europeiska Kommissionens förslag om ny kemikalielagstiftning REACH Föreningen Svenskt Näringsliv

Läs mer

Sammanfattning 1 (6) European Commission TAXUD/C1

Sammanfattning 1 (6) European Commission TAXUD/C1 1 (6) European Commission TAXUD/C1 TAXUD-C1-PUBLICSECTOR-REGISTERED@ec.europa.eu From: Confederation of Swedish Enterprise Register ID number code d utilisateur : Conde528332257 Stockholm den 24 april

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/106 Er referens: Fi2014/2420 1 (8) 2014-09-29 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Enheten för bank och försäkring fi.registrator@regeringskansliet.se Införande

Läs mer

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF)

Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) LÄGESRAPPORT 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående införandet av ett IT-system för utbyte av socialförsäkringsinformation på EU-nivå (S2009/2024/SF) Försäkringskassan har genom regeringsbeslut

Läs mer

Inför en omsättningsgräns för moms

Inför en omsättningsgräns för moms Finansminister Magdalena Andersson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2015-06-05 Inför en omsättningsgräns för moms Sammanfattning Skattskyldighet till moms inträder idag från första kronan

Läs mer

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM

Remissyttrande. Enklare semesterregler (SOU 2008:95) Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Er referens: A2008/3018/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2008/3018/ARM Stockholm, 2009-02-05 Remissyttrande Enklare semesterregler

Läs mer

FI:s redovisningsföreskrifter

FI:s redovisningsföreskrifter FI:s redovisningsföreskrifter 2008-04-14 Preliminär bedömning till följd av IAS 1 (reviderad 2007) INNEHÅLL FÖRORD 1 SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 2 1. NYA BENÄMNINGAR PÅ DE FINANSIELLA RAPPORTERNA 3 2. NYTT

Läs mer

Remissvar angående promemorian Beskattning av flygbränsle och fartygsbränsle (Fi2014:2294)

Remissvar angående promemorian Beskattning av flygbränsle och fartygsbränsle (Fi2014:2294) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap REMISSVAR 1 (1) Datum 2014-07-10 Diarienr 2014-3100 Avdelningen för verksamhetsstöd Rättsenheten Amanda Swahn 010-2405405 amanda.swahn@msb.se Ert datum 2014-06-19

Läs mer

Energimärkning av däck

Energimärkning av däck Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar från Gröna Bilister Energimärkning av däck (Directive of the European Parliament and of the Council on labelling of tyres with respect to fuel efficiency

Läs mer

Kommunala lantmäteridagarna november 2015

Kommunala lantmäteridagarna november 2015 Kommunala lantmäteridagarna november 2015 Kommande EU-lagstiftning om persondataskydd och Betänkandet Myndighetsdatalag SOU 2015:39 Sveriges Kommuner och Landsting, Staffan Wikell Lantmäteriet, Malgorzata

Läs mer

En översyn av årsredovisningslagarna (SOU 2015:8) (Ju2015/1889/L1)

En översyn av årsredovisningslagarna (SOU 2015:8) (Ju2015/1889/L1) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 1 december 2015 En översyn av årsredovisningslagarna (SOU 2015:8) (Ju2015/1889/L1) FAR har beretts tillfälle

Läs mer

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen

Yrkesmässig verksamhet i mervärdesskattelagen Promemoria 2008 12 08 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ulrika Hansson Telefon +46-08-405 1720 Mobil +46-070-624 5600 Uppdrag avseende översyn av mervärdesskattereglerna om yrkesmässig verksamhet

Läs mer

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30)

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30) Er referens: SVENSKT NÄRiNGSLIV CONFEDERATION OF SWEOISH ENTERPIF diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 20 oktober 2006

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 20 oktober 2006 Bilaga 1 Slutlig Rådspromemoria 2006-12-08 Jordbruksdepartementet Naturresurs- och sameenheten Rådets möte den 19-21 december 2006 Dagordningspunkt 3a och 3b Rubrik: 3. Ekologiska produkter: a) Förslag

Läs mer

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial

Frågor och svar om de nya EU-förordningarna som rör skogsodlingsmaterial Information 1(5) Datum 2013-06-12 Diarienr 2013/1615 Enheten för lag och områdesskydd Sanna Black-Samuelsson sanna.black-samuelsson@skogsstyrelsen.se Tfn 018-27 88 23 Frågor och svar om de nya EU-förordningarna

Läs mer

mervärdesskatt som frågan avser. Fråga 2 Samfällighetsföreningen har, under de i ansökan angivna förutsättningarna, rätt till avdrag för ingående

mervärdesskatt som frågan avser. Fråga 2 Samfällighetsföreningen har, under de i ansökan angivna förutsättningarna, rätt till avdrag för ingående HFD 2015 ref 54 En samfällighetsförening som inom ramen för sin förvaltning bygger ett garage för att där bedriva skattepliktig uthyrning av parkeringsplatser, har avdragsrätt för ingående skatt på kostnader

Läs mer

NEA webinar

NEA webinar NEA webinar 2009-05-13 EU-kommissionens förslag till ändringar i momsdirektivet (2006/112/EC) Lars Dykert, LRD Revision och Rådgivning Agenda Bakgrund till EU-kommissionens förslag Kommissionens utredning

Läs mer

SFEI tema - ucits iv. Korta fakta om UCITS IV. Svenskt Fondexpertindex (SFEI) Maj 2011-21

SFEI tema - ucits iv. Korta fakta om UCITS IV. Svenskt Fondexpertindex (SFEI) Maj 2011-21 Korta fakta om UCITS IV Vad är UCITS IV? UCITS IV, som behandlas i denna rapports temakapitel, är ett regelverk/eu-direktiv som syftar till att göra den europeiska fondmarknaden mer enhetlig. Den svenska

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Sänkt skatt på biodrivmedel Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Sänkt skatt på biodrivmedel Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel

Läs mer

Försöksverksamhet med schablonbeskattning av vissa kontantnäringar Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:4)

Försöksverksamhet med schablonbeskattning av vissa kontantnäringar Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:4) Utlåtande 2005:141 RI (Dnr 115-483/2005) Försöksverksamhet med schablonbeskattning av vissa kontantnäringar Motion av Hardy Hedman (kd) (2005:4) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration

RP 25/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 54 och 87 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

Stockholm den 8 april 2014

Stockholm den 8 april 2014 R-2014/0296 Stockholm den 8 april 2014 Till Finansdepartementet Fi2013/207 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 februari 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Minskat svartarbete

Läs mer

56/2017. Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi, SOU 2017:22

56/2017. Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi, SOU 2017:22 Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: 56/2017 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm M2017/00779/Ke 2017-06-28 Remissvar Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en

Läs mer

REMISSYNPUNKTER PÅ BOLAGSSTYRNINGSFRÅGOR I EU- KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL MIFID II

REMISSYNPUNKTER PÅ BOLAGSSTYRNINGSFRÅGOR I EU- KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL MIFID II Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Henrik Lennefeldt 103 33 Stockholm registrator@finance.ministry.se Fi2011/4467 REMISSYNPUNKTER PÅ BOLAGSSTYRNINGSFRÅGOR I EU- KOMMISSIONENS FÖRSLAG TILL MIFID

Läs mer

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler TSL 2011-4270 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor (Fi2007/4031)

Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor (Fi2007/4031) 2007-06-26 F O N D B O L A G E N S REMISSYTTRANDE Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor (Fi2007/4031) Fondbolagens Förening har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62)

Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62) R 0577/2004 Stockholm den 14 juli 2004 Till Näringsdepartementet Remiss angående FlexMex2-utredningens tredje delbetänkande (SOU 2004:62) 1. Inledning Sveriges advokatsamfund har beretts tillfälle att

Läs mer

Revisionsrapport Fördelningsprinciper av moms enligt lag om mervärdesskattekonton

Revisionsrapport Fördelningsprinciper av moms enligt lag om mervärdesskattekonton 2004-10-13 Kommunstyrelsen Byggnadsnämnden Nämnden för Markentreprenad Utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Revisionsrapport Fördelningsprinciper av moms enligt lag om mervärdesskattekonton Kommunrevisionen

Läs mer