Sammanfattning 1 (6) European Commission TAXUD/C1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning 1 (6) European Commission TAXUD/C1"

Transkript

1 1 (6) European Commission TAXUD/C1 From: Confederation of Swedish Enterprise Register ID number code d utilisateur : Conde Stockholm den 24 april 2014 Svenskt Näringslivs svar på EU-kommissionens konsultation Översyn av befintlig lagstiftning om mervärdesskatt för offentliga organ och undantag av hänsyn till allmänintresset Svenskt Näringsliv är Sveriges ledande näringslivsorganisation och består av 49 medlemsorganisationer, arbetsgivarförbund och branschorganisationer. Svenskt Näringsliv har sammantaget drygt medlemsföretag med omkring 1,5 miljoner anställda. Svenskt Näringsliv välkomnar detta initiativ från EU-kommissionen och uppskattar möjligheten att få ge synpunkter på detta samrådsdokument. Sammanfattning Allt fler medlemsföretag verkar i denna sektor och upplever problem med gällande regler avseende mervärdesskatt (moms). Svenskt Näringsliv vill betona behovet av neutrala, enkla och moderna regler som fungerar för olika aktörer och som bidrar, snarare än hindrar, tillväxten inom EU. Inledningsvis ska påtalas att det svenska systemet med momskompensation till stat och kommun innebär att flera av de momsproblem som andra medlemsstater upplever, inte är lika stora i Sverige. Däremot har företag inom främst vård, skola och omsorg länge påtalat en rad problem med gällande momsregler. Det huvudsakliga problemet för momsfri verksamhet är att företag saknar avdragsrätt för moms på sina kostnader. Detta kan medföra att företag avvaktar med att göra nödvändiga investeringar och att företaget själv utför vissa tjänster istället för att köpa in tjänsten från någon som är bättre lämpad att utföra den. Svåra gränsdragningsproblem uppstår också mellan vad som utgör momsfri respektive momspliktig tjänst. Vidare tillkommer en rad olika problem som beror på implementeringen i svensk mervärdesskattelag. Svenskt Näringsliv anser att ett stort behov finns att reformera EU:s mervärdesskattedirektiv. Artikel 13 bör begränsas så att offentliga organ undantas endast vid myndighetsutövning. En annan viktig reformåtgärd är att införa återbetalnings- eller avdragsrätt för företag i denna sektor. En lösning inom momsens tillämpningsområde genom frivillig skattskyldighet till en nollskattesats eller reducerad skattesats är att föredra framför separata kompensationssystem.

2 2 (6) Bakgrund Kommissionen beskriver i den aktuella konsultationen att momsproblem uppmärksammats för sektorn som omfattar offentliga organ, verksamheter och transaktioner som bedrivs i det allmännas intresse. Idag finns regler i EU:s mervärdesskattedirektiv 1 som undantar vissa subjekt från moms, dessutom finns det regler som innebär att vissa transaktioner är undantagna från moms. Regelverket är harmoniserat på EU-nivå och avseende denna sektor är reglerna utformade på 70-talet då många av de aktuella tjänsterna enbart tillhandahölls av offentliga organ. Mot bakgrund av ökad privatisering, avregleringar och att offentliga organ idag bedriver annan typ av verksamhet framförs kritik att reglerna inte är konkurrensneutrala, att de är komplexa och inte tillräckligt harmoniserade inom EU. Frågeställningar kring momshanteringen avseende offentliga organ och undantagen ingick som en del av EU-kommissionens arbete med framtidens momssystem i grönboken år Som underlag för ett möjligt framtida lagstiftningsinitiativ på området har EU-kommissionen nu utarbetat en konsultation 2 som intressenter ombeds att lämna synpunkter på. I underlaget redogörs för olika alternativ som kan vara aktuella för en framtida momshantering samt frågor om dagens regler som EUkommissionen önskar få besvarade. De huvudfrågor som ställs är nedanstående. 1. Gör en generell utvärdering av dagens momsregler. 2. Fungerar konkurrensklausulen? 3. Vilka reformåtgärder efterfrågas? 4. Behövs en branschvis reform? 5. Bör frivillig skattskyldighet (s.k. option to tax) övervägas? Utvärdering av regelverk Inledningsvis vill Svenskt Näringsliv påtala att det svenska systemet med momskompensation till stat och kommun gör att flera av de momsproblem som andra medlemsstater upplever, inte är lika stora i Sverige. Kommunerna kompenseras för sina direkta momskostnader samt även för en schablonmässig del av underentreprenörens moms som denne inte kunnat dra av. Det svenska regelverket syftar till att momsen inte ska påverka offentlig sektors val mellan att utföra tjänster själv eller att upphandla tjänster från privata entreprenörer. Vidare finns regler som innebär att myndigheter ska beskattas när de bedriver verksamhet som är i konkurrens med olika privaträttsliga subjekt. Syftet med det svenska systemet är således att eliminera momsens konkurrenssnedvridande effekter. Däremot har företag inom främst vård, skola och omsorg länge påtalat en rad problem som härrör från momsreglerna. Vård, skola och omsorg är offentligt finansierad men verksamheten kan bedrivas såväl av det offentliga som av privata företag. 1 Artiklarna 13, i RÅDETS DIREKTIV 2006/112/EG, om ett gemensamt system för mervärdesskatt 2 Consultation paper - Review of existing VAT legislation on public bodies and tax exemptions in the public interest, se lank:

3 3 (6) Ökade kostnader då avdragsrätt saknas för moms på kostnader Som nämnts ovan är regelverket utformat på 70-talet då många av de aktuella tjänsterna enbart tillhandhölls av offentliga organ. När moms infördes i Sverige år 1969 var skattesatsen 11,11 %. Idag tillhör Sverige de länder inom EU som har en av de högsta skattesatserna på 25 %. Detta innebär att en hög momskostnad uppstår för en aktör som saknar avdragsrätt för moms på sina kostnader. Till höger illustreras det huvudsakliga problemet för företag inom en sektor som bedriver momsfri verksamhet. Momsfria företag har inte rätt att i sin momsdeklaration få tillbaka moms på inköp som görs i den momsfria verksamheten varför kostnaden ökar med hela eller delar av momsen. För motsvarande verksamhet som är bedriven av det offentliga finns det däremot den ovan beskrivna momskompensationen. Reglerna om momskompensation kan medföra att även privata företag får ta del av viss momskompensation när kommunen upphandlar tjänster. För skolföretag återfinns en viss kompensation som del av skolpengen medan för vård och omsorg blir det en prisfråga mellan parterna. Eventuell momskompensationen som kan komma företagen till del motsvarar dock inte faktisk moms på inköpen utan är schablonmässigt beräknad. Därför varierar utfall och bedömningar mellan företag om detta system är bra eller inte. Skillnaden är stor mellan å ena sidan effekten av en schablonmässig kompensation för företag som mottar många och stora fakturor med moms (t.ex. investeringstung verksamhet) och å andra sidan effekten för företag som har färre fakturor med moms (t.ex. bemanningstung verksamhet). Kritiken som framförs är att momsreglerna inte är konkurrensneutrala mellan privat och offentlig drift, att eventuell momskompensation som kan komma företag till del inte är rättvis då den inte motsvarar faktisk moms på kostnaderna. Vidare kan begränsad möjlighet till momsavdrag medföra att företagen i denna sektor, av momsskäl, avvaktar med att göra nödvändiga investeringar och att företaget själv utför vissa typer av tjänster istället för att lägga ut på annan aktör som kan vara bättre lämpad att utföra tjänsten. Komplicerad gränsdragning - momsfri respektive momspliktiga tjänster Ett annat problem som medlemsföretag påtalar är de svåra bedömningar som måste göras för att avgöra om en tjänst är momsfri eller momspliktig avseende främst vård, utbildning eller social omsorg. Svenskt Näringsliv upplever en markant ökning av rättsliga prövningar avseende just tjänster inom denna sektor.

4 4 (6) Begränsad möjlighet till gruppregistrering hindrar effektiv organisation Ett tredje problem för svenska företag är reglerna avseende s.k. gruppregistrering. En gruppregistrering innebär att alla de företag som ingår i gruppen betraktas som ett och samma "företag" i momshänseende. Därför ska ingen moms faktureras mellan medlemmarna i gruppen. Reglerna har tillkommit för att företag i en gruppering som bedriver momsfri verksamhet ska kunna undvika att moms som inte är avdragsgill uppkommer när man köper från andra företag i gruppen. I Sverige finns regler om gruppregistrering för företag inom den finansiella sektorn och för företag i inkomstskatterättsliga kommissionärsförhållanden. Vad gäller företag inom vård, skola och omsorg är gruppregistrering bara möjlig om företagen ingår i ett inkomstskatterättsligt kommissionärsförhållande. Detta har inneburit att ett mindre antal företag har möjlighet till gruppregistrering. För företag utan avdragsrätt för moms och utan möjlighet till gruppregistrering innebär det en väsentlig kostnadsfördyring om företaget väljer att organisera verksamheten i olika bolag. Kritik har framförts att momsreglerna begränsar företags möjlighet att på bästa möjliga sätt organisera sig. Den svenska regeringen har aviserat att dagens möjliga förfarande ska upphöra att gälla den 1 januari 2015 vilket kommer att försämra villkoren ytterliga för denna sektor. Momsfria företag har svårt att hitta lokaler Ett fjärde problem är att momsregler kan försvåra för svenska momsfria företag att få tillgång till lokaler. Uthyrning av lokaler är enligt huvudregeln momsfritt men det finns möjlighet för en fastighetsägare eller hyresvärd att tillämpa s.k. frivillig skattskyldighet om vissa förutsättningar är uppfyllda. Många hyresvärdar är intresserade av att få debitera moms på så stor andel av hyrorna som möjligt för att på så sätt maximera sin avdragsrätt för moms på kostnader. En förutsättning för frivillig skattskyldighet enligt det svenska regelverket är att uthyrningen sker till en hyresgäst som bedriver momspliktig verksamhet i lokalen. Även uthyrning av lokaler till offentligt bedriven verksamhet inom t.ex. vård, skola och omsorg kan omfattas av frivillig skattskyldighet. Reglerna tillåter däremot inte att lokaler omfattas av frivillig skattskyldighet om de hyrs ut till ett företag som bedriver 100 % momsfri verksamhet avseende exempelvis vård, skola eller omsorg i lokalerna. Ett företag som bedriver sådan momsfri verksamhet kan därför ha svårt att hitta lokaler på grund av momsreglerna. Att exempelvis förskolor och vårdcentraler som drivs av företag har svårt att etablera sig nära befolkningen får naturligtvis samhällsekonomiskt negativa effekter. Avdragsförbud för stadigvarande bostad Ett femte problemområde är den svenska regeln om avdragsförbud för moms på kostnader som avser stadigvarande bostad. Avdragsförbudet skapar gränsdragningsproblem vid bedömning av vad som utgör bostad och tillämpningen leder till negativa konsekvenser som står i strid med grundläggande momsprinciper. En fastighetsägare kan normalt bli frivillig skattskyldig för upplåtelse av lokal. Detta gäller dock inte om uthyrningen avser stadigvarande bostad. Denna begränsning gäller även om uthyrning sker till staten eller kommun och då oavsett vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalen. Omsorgsboenden har trots inslag av sjukvård ansetts utgöra stadigvarande bostad.

5 5 (6) Högsta förvaltningsdomstolen har konstaterat att frivillig skattskyldighet inte kan beviljas för en lokal som efter uthyrning till en kommun var avsedd för vård- och omsorgsboende. Detta medför att fastighetsägare inte kan göra avdrag för ingående moms på investeringar och driftskostnader för sådana lokaler. Däremot har en kommun rätt till kompensation för momskostnader för vissa vårdboenden. Detta innebär att privata fastighetsägare missgynnas i förhållande till kommuner. En konkurrenssnedvridning uppkommer eftersom det för en kommun är mer fördelaktigt att bedriva verksamheten i egna lokaler än i hyrda lokaler. Med en åldrande befolkning som kräver ett ökat byggande av fler eller renovering av befintliga äldre-, vård- och omsorgsboenden medför detta avdragsförbud ett allt större hinder för denna sektor. Nuvarande momsregler medför regelbörda och utgör ett tillväxthinder Momsen är en omsättningsskatt där bördan av skatten i slutändan ska bäras av konsumenten i form av en konsumtionsskatt. En grundförutsättning är en avdragsrätt för moms i samtliga led i produktions- och distributionskedjan tills man når konsumenten. Vid utebliven avdragsrätt uppkommer dold beskattning och kumulativa effekter. I EU:s mätningar av administrativa kostnader för företagen ligger momsregler, tillsammans med bokföring och redovisningsregler, allra högst. Detta trots att momsen är en konsumtionsskatt där företagen agerar oavlönad uppbördsman. Regelbördan drabbar inte bara företagen utan även skatteverk, domstolar och myndigheter. Dessutom medför reglerna andra problem som nämnts ovan. Svenskt Näringsliv anser att för samhället i stort är momsreglerna ett allt större tillväxthinder och att stort behov finns att reformera EU:s mervärdesskattedirektiv. Behov av reformåtgärder I konsultationen redogör EU-kommissionen för nedanstående alternativ som kan vara aktuella för en framtida momshantering. 1. Full momsbeskattning av offentliga organ, verksamheter och transaktioner som bedrivs i det allmännas intresse. 2. Full kompensation av ingående moms, ett system harmoniserat på EU-nivå. 3. Avskaffa de särskilda regler som finns för offentlig sektor men behåll de flesta momsfria transaktionerna som idag finns m.h.t. det offentliga intresset. 4. Reformera reglerna för vissa branscher. 5. Införa vissa selektiva åtgärder för vissa branscher. Idag är inte gällande regler i EU:s mervärdesskattedirektiv neutrala och snedvridning av konkurrensen förekommer. I de olika kartläggningar som gjorts av konsultföretag på uppdrag av EU-kommissionen, har framförts att full momsbeskattning, i teorin, är den rätta vägen framåt. Ett sådant alternativ anses dock politiskt omöjligt att genomföra.

6 6 (6) Hur olika medlemsstater väljer att organisera och finansiera offentlig verksamhet kan skilja sig mycket åt vilket leder till att olika länders utmaningar ser olika ut. Detta skulle kunna tala för att EU:s mervärdesskattedirektiv snarare bör tillåta fler alternativa lösningar för medlemsstaterna än att sträva efter total EU-harmonisering på detta område. Detta så länge den internationella konkurrensen inte snedvrids. Vidare anser Svenskt Näringsliv att artikel 13 bör begränsas på sådant sätt att offentliga organ bara får undantas om de bedriver myndighetsutövning. Som framgår ovan är avsaknaden av avdragsrätt ett huvudproblem för svenska företag som bedriver momsfri verksamhet inom denna sektor. Att behålla undantagen i artiklarna som de är idag är inte en hållbar situation för framtiden. Med allt högre momsskattesatser inom EU blir kostnaden för ej avdragsgill moms också allt högre. Att säkerställa att dessa företag får möjlighet att återfå moms på sina kostnader är en mycket viktig reformåtgärd. En sådan lösning bör ske inom momsens tillämpningsområde och genom en frivillig skattskyldighet till en nollskattesats eller reducerad skattesats, vilket är att föredra framför separata kompensationssystem. Reglerna avseende mervärdesskatt för denna sektor skulle få en nödvändig uppdatering med en övergång från sociala undantag till sociala momsskattesatser. Svenskt Näringsliv uppskattar möjligheten att få lämna kommentarer och synpunkter avseende detta område och står till förfogande för diskussioner i det fortsatta arbetet med det framtida momssystemet. Svenskt Näringsliv, The Confederation of Swedish Enterprise Krister Andersson Head, Tax Policy Department Anna Sandberg Nilsson Senior Advisor VAT

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler

Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler Finansminister Magdalena Andersson Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm den 16 december 2014 Möjliggör för företag inom vård, skola och omsorg att hyra momsade lokaler 1 Sammanfattning hemställan

Läs mer

Remissvar - Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Remissvar - Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2016-07-25 Er ref: Fi2016/01859/K Vår ref: 115/2016 Remissvar - Ändrad rätt till

Läs mer

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746

Remissyttrande. Kommissionens förslag till lagstiftning avseende försäkring och finansiella tjänster i mervärdesskattehänseende KOM (2007) 747 och 746 Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelninge SN 280/2007 Enheten för mervärdesskatt och punktskatter (s2) 103 33 Stockholm Er referens: Fi 2007/9991 Stockholm 2008-02-20 Remissyttrande

Läs mer

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor

Remissvar avseende promemoria om vissa skattefrågor Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/2482 Vår ref: Dnr 127/2013 2013-08-05 Remissvar avseende promemoria om

Läs mer

Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och flyktingboenden

Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och flyktingboenden Till Finansminister Anders Borg Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2014-05-12 Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad och möjliggör frivillig skattskyldighet för vård-, omsorgs- och

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Szilárd Rado 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/3966 Vår ref: Dnr 227/2013 2014-01-10 Remiss av EU-kommissionens förslag

Läs mer

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen Sammanfattning Sedan ingången av 2016 har Skatteverket en ny syn på definitionen av korttidsupplåtelse

Läs mer

Moms igår, idag och imorgon

Moms igår, idag och imorgon Moms igår, idag och imorgon Civilekonomerna 2015-11-12 2015 Grant Thornton International Ltd. All rights reserved. En rolig men svår och lite bortglömd skatt! Agenda Vad är moms? Är moms verkligen så svårt.

Läs mer

Skatterättsliga aspekter på OPP

Skatterättsliga aspekter på OPP Skatterättsliga aspekter på OPP Presentatör Skatteexpert Ronnie Peterson SKL Tfn 08-452 79 83 ronnie.peterson@skl.se Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Vilka skatteslag är berörda?

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 190/2014 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2014/3383 2015-02-16 Remissyttrande avseende betänkande Förenklade skatteregler för enskilda

Läs mer

Åtgärda begreppet förmedling i momshänseende

Åtgärda begreppet förmedling i momshänseende Till Finansminister Magdalena Andersson Näringsminister Ibrahim Baylan Momsutredningen Fi 2016:06 Riksdagens skatteutskott Skatteverket Stockholm 2019-02-07 Åtgärda begreppet förmedling i momshänseende

Läs mer

Momsersä ttning och momskompensätion

Momsersä ttning och momskompensätion Momsersä ttning och momskompensätion Definitioner Momsersättning avser här kommunernas ersättning för ingående moms i egen verksamhet som inte är momspliktig. Momskompensation avser nedan kommuners kompensation

Läs mer

Kommunernas moms ETT HÄFTE OM KOMMUNKONTOSYSTEMET 2010

Kommunernas moms ETT HÄFTE OM KOMMUNKONTOSYSTEMET 2010 Kommunernas moms ETT HÄFTE OM KOMMUNKONTOSYSTEMET 2010 Kommunernas moms ETT HÄFTE OM KOMMUNKONTOSYSTEMET Upplysningar om innehållet: Mona Fridell, mona.fridell@skl.se Kajsa Jansson, kajsa.jansson@skl.se

Läs mer

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer)

U 73/2016 rd. elektroniska publikationer) Statsrådets skrivelse till riksdagen om förslag till rådets direktiv (om mervärdesskattesats på elektroniska publikationer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska kommissionens

Läs mer

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande.

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande. 2008-11-19 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter, S2 Christoffer Andersson Calafatis Telefon +46 8 405 12 30 Telefax +46 8 10 98 41 E-post christoffer.andersson-calafatis@finance.ministry.se

Läs mer

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Granskning mervärdesskatt Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Metod 2 5. Resultat av granskningen 2 5.1 Allmänna iakttagelser

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet

Remiss av Kommissionsförslag om administrativt samarbete inom momsområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Anna Sundblad Stahre 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04647/S2 Vår ref: 237/2017

Läs mer

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms Mer om EU- ansökan och moms Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms När du ansöker om EU- bidrag för ett projekt ska du uppge om ditt företag har avdragsrätt för moms på inköp som görs

Läs mer

Förenkla och förbättra momsavdraget för personbilar

Förenkla och förbättra momsavdraget för personbilar Till Finansminister Anders Borg Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2013-06-17 Förenkla och förbättra momsavdraget för personbilar 1 Hemställan om lagändring - sammanfattning Reglerna om avdrag

Läs mer

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen

Remissvar promemoria om ny fastighetsdefinition i mervärdesskattelagen N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N 2016-03-14 SN Dnr: 9/2016 Fi 2013/1535 Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Johan Westlund 103 33 Stockholm

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final

Remiss av Kommissionsförslag om förenklade regler för små företag, COM(2018) 21 final Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2018/00285/S2 Vår ref: 14/2018 2018-02-22

Läs mer

Två momssystem att hantera

Två momssystem att hantera www.pwc.com/se Mervärdesskatten i kommunen Skellefteå 27 oktober 2011 Johnny Andersson 0910-71 15 78 072-727 50 11 johnny.s.andersson@se.pwc.com Två momssystem att hantera -Vanliga momssystemet (affärsmoms)

Läs mer

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 3 3. Momshantering 5 1. Sammanfattning I detta kapitel återfinns

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 645 final 2016/0315 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2007/884/EG om bemyndigande för Förenade kungariket att fortsätta

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM57. Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tillämpning av omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt för vissa varor och tjänster Finansdepartementet 2017-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2016) 811 Förslag

Läs mer

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien ---f----- REG ERI NGSKANSLIET 2010-01-20 Utri kesdepartementet Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien Svar på motiverat yttrande angående

Läs mer

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt

KOMMEK Moms, representation och övrigt aktuellt KOMMEK 2018 Moms, representation och övrigt aktuellt Innehåll Moms i kommunen Iakttagelser vid revision Representation Kvitton vid utlägg IDAG HFD mål nr 7270-17 Moms i kommunen Två olika momssystem Momspliktig

Läs mer

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel

Remiss avseende EU-kommissionens förslag om moms vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2016/04592/S2 Vår ref: 260/2016 2017-01-31 Remiss avseende

Läs mer

Förslagen i rapporten

Förslagen i rapporten R-2010/0029 Stockholm den 30 mars 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/1548 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över rapporten Mervärdesskatt

Läs mer

Datum 25 oktober 2006 Thomas Bergman Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB

Datum 25 oktober 2006 Thomas Bergman Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB Datum 25 oktober 2006 Till Thomas Bergman Från Annika Nordqvist och Andreas Månsson, Ernst & Young AB 1 Bakgrund har gett Ernst & Young AB i uppdrag att beskriva reglerna avseende moms vid markarrende

Läs mer

56/2017. Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi, SOU 2017:22

56/2017. Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en mer cirkulär ekonomi, SOU 2017:22 Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: 56/2017 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm M2017/00779/Ke 2017-06-28 Remissvar Yttrande över utredningen Från värdekedja till värdecykel så får Sverige en

Läs mer

Hällefors kommun. Granskning av mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 30 maj 2007 Antal sidor: 6

Hällefors kommun. Granskning av mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 30 maj 2007 Antal sidor: 6 Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 30 maj 2007 Antal sidor: 6 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Metod 2 5. Resultat av granskningen 2 5.1 Allmänna iakttagelser 2 5.1.1 Kontering av moms

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt. Dir. 2014:48

Kommittédirektiv. Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt. Dir. 2014:48 Kommittédirektiv Översyn av ersättning till kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt Dir. 2014:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska se

Läs mer

Revisionsrapport. Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt. Revisorerna i Region Gävleborg. Lena Blomstedt, Skattejurist

Revisionsrapport. Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt. Revisorerna i Region Gävleborg. Lena Blomstedt, Skattejurist Revisionsrapport Lena Blomstedt, Skattejurist Göran Persson Lingman, Certifierad kommunal revisor Intern kontroll i system och rutiner Redovisning av mervärdesskatt Revisorerna i Region Gävleborg Mars

Läs mer

Momsersättning. Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler

Momsersättning. Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler Momsersättning Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler Bestämmelserna om momsersättning finns i Lag (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Läs mer

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1

Innehåll. 8 Skattesubjekt... 1 Innehåll 8 Skattesubjekt... 1 8.1 Inledning...1 8.2 Företagsformer m.m. som beskrivs i 6 kap. ML...1 8.2.1 Handelsbolag, kommanditbolag och europeiska ekonomiska intressegrupperingar...1 8.2.2 Enkla bolag

Läs mer

Martha Gurmu, Fysioterapeuterna. Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB. Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt

Martha Gurmu, Fysioterapeuterna. Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB. Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt MEMO Till: Från: Martha Gurmu, Fysioterapeuterna Annika Nordqvist, Grant Thornton Sweden AB Ämne: Kammarrättens i Göteborg dom avseende upplåtelse av etableringsrätt Skattekonsulter Grant Thornton Sweden

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 11 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 FÖRSLAG från: inkom den: 9 augusti 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: Jordi AYET

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:65 RI (Dnr 110-160/2016) Ersättning för s.k. dold mervärdesskatt vid upphandling av luftburen ambulanssjukvård (SOU 2014:78) Översyn av ersättning för kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt

Läs mer

Momsföreläsning 2. Grundläggande om moms, fortsättning. Föreläsning den 5 september 2012, Mikaela Sonnerby

Momsföreläsning 2. Grundläggande om moms, fortsättning. Föreläsning den 5 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsföreläsning 2 Grundläggande om moms, fortsättning Föreläsning den 5 september 2012, Mikaela Sonnerby Bakgrund till momsbeskattning 1 kap. 1 1 st. ML: Mervärdesskatt skall betalas till staten enligt

Läs mer

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby

Momsföreläsning 1. Grundläggande om moms. Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsföreläsning 1 Grundläggande om moms Föreläsning den 4 september 2012, Mikaela Sonnerby Momsprinciper Generell skatt på konsumtion -Indirekt skatt -Flerledsskatt Bakgrund till momsbeskattning Rättskällor

Läs mer

1.2 Förslagets innehåll

1.2 Förslagets innehåll Regeringskansliet Faktapromemoria Handlingsplan för mervärdesskatt Finansdepartementet 2016-05-10 Dokumentbeteckning KOM(2016)148 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska

Läs mer

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200)

Lagrum: 3 kap. 3 andra stycket och 9 kap. 6 mervärdesskattelagen (1994:200) HFD 2015 ref 62 Bestämmelserna om frivillig skattskyldighet har ansetts tillämpliga när en fastighetsägare har för avsikt att kontinuerligt under flera kortvariga hyresperioder upplåta butikslokaler för

Läs mer

Sammanfattning. Utredningsuppdraget

Sammanfattning. Utredningsuppdraget Sammanfattning Utredningsuppdraget I verksamhet som är undantagen från mervärdesskatteplikt eller faller utanför tillämpningsområdet för mervärdesskattelagen (1994:200), ML, saknas som regel avdragsrätt

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

Stockholm den 1 mars 2011 R-2010/1892. Till Finansdepartementet. Fi2010/5772

Stockholm den 1 mars 2011 R-2010/1892. Till Finansdepartementet. Fi2010/5772 R-2010/1892 Stockholm den 1 mars 2011 Till Finansdepartementet Fi2010/5772 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över Grönbok om mervärdesskattens

Läs mer

Momsdag för kommuner

Momsdag för kommuner 2014-09-12 14/87 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder/styrelser BAKGRUND Mervärdesskattereglerna är svåra både att tolka och tillämpa. Vad gäller

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.8.2016 COM(2016) 497 final 2016/0245 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Republiken Polen att fortsätta att tillämpa en åtgärd som avviker

Läs mer

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt

12/3/2014. Bakgrund till momsbeskattning. Bakgrund till momsbeskattning. Momsplikt. EU-rättens företräde framför nationell rätt Momsföreläsning Introduktion till momsbeskattning Föreläsning den 1 december 2014, Mikaela Sonnerby Disposition Bakgrund till momsbeskattning Grundläggande bestämmelser Urval av specialregler Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av mervärdesskatt. Tierp kommun. Maj 2010. Åsa Sandgren

Revisionsrapport. Granskning av mervärdesskatt. Tierp kommun. Maj 2010. Åsa Sandgren Revisionsrapport Granskning av mervärdesskatt Tierp kommun Maj 2010 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Uppdrag...5 2.1. Metod och avgränsning...6 3. Kort information om momskompensation

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.11.2011 KOM(2011) 737 slutlig 2011/0333 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om metoder och förfaranden för tillhandahållande av egna medel grundade på mervärdesskatt

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 1 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 1 december 2016 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 1 december 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0374 (CNS) 14823/16 ADD 2 FISC 210 ECOFIN 1114 IA 129 FÖRSLAG från: inkom den: 1 december 2016 till: Komm.

Läs mer

Nynäshamns kommun Granskning av rutiner för redovisning av moms

Nynäshamns kommun Granskning av rutiner för redovisning av moms Nynäshamns kommun Granskning av rutiner för redovisning av moms Oktober 2010 Jonas Eriksson Åsa Sandgren Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte och revisionsfråga... 1 Avgränsning och revisionsmetod...

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.10.2018 COM(2018) 714 final 2018/0367 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Nederländerna att införa en särskild åtgärd som avviker från

Läs mer

Nyheter och momsfällorna du bör undvika

Nyheter och momsfällorna du bör undvika Nyheter och momsfällorna du bör undvika 7 december 2017 Annika Nordqvist 08-563 072 44 annika.nordqvist@se.gt.com Nya regler för representation 2017 - Moms Avdrag för moms avseende kostnader för måltider

Läs mer

O M. Grundnivå. Vad är moms?

O M. Grundnivå. Vad är moms? 1/11 Vad är moms? Mervärdesskatt kallas i dagligt tal för moms. På engelska heter det VAT (Value Added Tax). Alla företag som är skattskyldiga för moms ska ha ett momsreg.nr/vat-nr. M O M S 2/11 Vem är

Läs mer

Samir Sandberg Åsa Sandgren

Samir Sandberg Åsa Sandgren Revisionsrapport Granskning av rutiner för momsredovisning Tyresö Kommun Samir Sandberg Åsa Sandgren Granskning av rutiner för momsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer....

Läs mer

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar

Remiss av promemorian Mervärdesskatteregler för vouchrar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Lars Mattisson 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2017/04527/S2 Vår ref: 229/2017

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM40. Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om mervärdesskatt vid gränsöverskridande e-handel Finansdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM(2016) 755 Förslag till rådets förordning

Läs mer

DECEMBER Momsens skattebas och skattesatser. Ett inspel till EU:s handlingsplan för moms

DECEMBER Momsens skattebas och skattesatser. Ett inspel till EU:s handlingsplan för moms DECEMBER 2016 Momsens skattebas och skattesatser Ett inspel till EU:s handlingsplan för moms Författare: Anna Sandberg Nilsson, Svenskt Näringsliv Innehåll Förord... 2 Sammanfattning... 3 Syfte och avgränsning...

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor Avesta Kommun Rapport avseende granskning av hantering av moms Offentlig sektor KPMG AB 6 sidor Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Metod 2 5. Avgränsning 2 6. Genomförande 2 7. Avdrag

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 maj 2018 KLAGANDE Botrygg Förvaltningsfastigheter AB, 556730-2905 Box 335 581 03 Linköping MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

Vårda framgångsrika 3:12-regler

Vårda framgångsrika 3:12-regler Marginalskatterna Världens högsta marginalskatt på 60 % Genomsnitt OECD 42 % Redan vid låga inkomster (relativt OECD) För många betalar statlig inkomstskatt Dålig affär även för staten Kompetensförsörjning

Läs mer

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise

Svenskt Näringsliv Confederation of Swedish Enterprise Finansdepartementet Vår referens/dnr: SN 198/2018 Skatte- och tullavdelningen Enheten för moms och punktskatter Rättssakkunnig Kajsa Kellerborg 103 33 Stockholm Finansdepartementet Er referens/dnr: Fi

Läs mer

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter

KOM(2004) 728 av den 29 oktober 2004, kommissionens förslag när det gäller förenkling av mervärdesskatterättsliga skyldigheter PM till riksdagen 2005-10-21 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ekofinrådets möte den 8 november 2005 Dagordningspunkt: MOMS: En enda kontaktpunkt. Lägesrapport Dokument: Tidigare dokument

Läs mer

Beskattning av uthyrning av vårdpersonal

Beskattning av uthyrning av vårdpersonal Skatteutskottets betänkande Beskattning av uthyrning av vårdpersonal Sammanfattning Utskottet föreslår med stöd av sin initiativrätt ett tillkännagivande till regeringen om att den skyndsamt ska göra en

Läs mer

Remiss av Kommissionsförslag om momsskattesatser

Remiss av Kommissionsförslag om momsskattesatser Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Johan Lindqvist 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se Er ref: Fi 2018/00390/S2 Vår ref: 17/2018

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-23

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-23 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för transport och turism 2011/2082(INI) 1.9.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-23 Markus Ferber (PE469.769v01-00) Mervärdesskattens framtid (2011/2082(INI)) AM\875980.doc PE469.988v02-00

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Maj 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Skara Götene utförarstyrelse för service och teknik Granskning avseende momshanteringen

Maj 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Skara Götene utförarstyrelse för service och teknik Granskning avseende momshanteringen Maj 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson Skara Götene utförarstyrelse för service och teknik Granskning avseende momshanteringen Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 3 3. Momshantering 5 1. Sammanfattning

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, landsting, kommunalförbund och samordningsförbund

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, landsting, kommunalförbund och samordningsförbund Lagrådsremiss Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner, landsting, kommunalförbund och samordningsförbund Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 25 augusti

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.9.2014 SWD(2014) 274 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller

Läs mer

Bolag eller inte bolag? det är frågan

Bolag eller inte bolag? det är frågan Anläggningskonferens 2014-11-05 Bolag eller inte bolag? det är frågan Annika Nordqvist, 08-563 072 44 annika.nordqvist@se.gt.com Tomas Rosenqvist, 018-65 81 21 tomas.rosenqvist@se.gt.com Föreningen inskränkt

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2010 KOM(2010)293 slutlig 2010/0161 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Polen att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel

Läs mer

Inför en omsättningsgräns för moms

Inför en omsättningsgräns för moms Finansminister Magdalena Andersson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2015-06-05 Inför en omsättningsgräns för moms Sammanfattning Skattskyldighet till moms inträder idag från första kronan

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.10.2009 KOM(2009)608 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Republiken Estland och Republiken Slovenien att tillämpa en åtgärd

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 43

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 43 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2010 ref. 43 Målnummer: 7411-09 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2010-05-28 Rubrik: Avdragsförbudet för ingående skatt som hänför sig till stadigvarande bostad har tillämpats

Läs mer

13. Aktuella momsfrågor. Kunskapsdagarna november 2018

13. Aktuella momsfrågor. Kunskapsdagarna november 2018 13. Aktuella momsfrågor Kunskapsdagarna Agenda #kunskapsdagar Avdragsrätt för ingående moms Rättsfall Skatteverkets ställningstaganden Nya EU-regler 2 Momskollen Informationsinsamling Rapport Uppföljning

Läs mer

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N

N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N N S D N Ä R I N G S L I V E T S S K A T T E - D E L E G A T I O N Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Marianne Kilnes Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Er referens: Fi2015/2314 Stockholm 2015-05-20

Läs mer

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD

SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD Denna vägledning har upprättats av en oberoende redovisningsfirma SVERIGE SKATTEKONSEKVENSER AVSEENDE KORTTIDSUTHYRNING AV BOSTAD December 2018 Följande information kan hjälpa dig att komma igång med att

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg

SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg 1 SkatteNytt 7-8 1996, s. 471-475 Ett par frågor om mervärdesskatt och skattetillägg Jag har noterat ett par frågor om skattetillägg som kan vara intressanta, och då framförallt för de företag som tidigare

Läs mer

Sökandenas tillhandahållanden utgör en från skatteplikt undantagen upplåtelse av hyresrätt respektive bostadsrätt.

Sökandenas tillhandahållanden utgör en från skatteplikt undantagen upplåtelse av hyresrätt respektive bostadsrätt. DIARIENUMMER 31-18/I MEDDELANDEDATUM 2019-02-27 LAGRUM 3 kap. 2 mervärdesskattelagen (1994:200) SÖKANDE X AB, Bostadsrättsföreningarna Y och Z MOTPART Skatteverket Förhandsbesked Sökandenas tillhandahållanden

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 26.11.2007 KOM(2007) 752 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för Förenade kungariket att fortsätta att tillämpa en åtgärd som avviker från

Läs mer

Förmån av tandvård en promemoria

Förmån av tandvård en promemoria Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förmån av tandvård en promemoria 1 Förmån av tandvård Sammanfattning Utgångspunkten är att den offentliga finansieringen av tandvården skall ske i huvudsak

Läs mer

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, mm (Ds 2009:58)

Mervärdesskatt för den ideella sektorn, mm (Ds 2009:58) Till: Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Mervärdesskatt för den ideella sektorn, mm (Ds 2009:58) SABOs synpunkter SABOs synpunkter begränsas till förslaget om att införa en obligatorisk

Läs mer

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget

När en tjänst som definieras i undantagsbestämmelsen i 3 kap. 11 a första stycket omsätts av någon annan, t.ex. en kommersiell aktör, och undantaget HFD 2013 ref 65 Reparation och service av sportutrustning har inte ansetts utgöra sådana tjänster för vilka reducerad skattesats ska tillämpas. Förhandsbesked angående mervärdesskatt. Lagrum: 7 kap. 1

Läs mer

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29 Revisionsrapport Kommunal momskompensation Lars Edgren Henrik Bergh Landstinget Halland 2003-01-29 1 1 SAMMANFATTNING Komrev har granskat hanteringen av kommunal momskompensation inom två (sjukhuset i

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

Landstinget Dalarna. KPMG 22 oktober 2008 Antal sidor 9

Landstinget Dalarna. KPMG 22 oktober 2008 Antal sidor 9 KPMG 22 oktober 2008 Antal sidor 9 2008 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4.

Läs mer

Modernisera hyresmomsen för verksamhetslokaler

Modernisera hyresmomsen för verksamhetslokaler Till Finansministern Näringsministern Skatteutskottet Stockholm 2018-10-24 Modernisera hyresmomsen för verksamhetslokaler Hemställan om lagändring - sammanfattning Det finns ett stort behov av att modernisera,

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 15.6.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0051/2011) Ärende: Motiverat yttrande från nationalförsamlingen i Republiken Bulgarien över förslaget till

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 34

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 34 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2005 ref. 34 Målnummer: 6293-04 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2005-06-17 Rubrik: Avdragsrätt har medgivits för ingående mervärdesskatt hänförlig till fastighet som använts

Läs mer