Tidlös familjebåt, livfull seglare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tidlös familjebåt, livfull seglare"

Transkript

1 Tidlös familjebåt, livfull seglare Shipman 28 har en mer tidlös framtoning än någon annan av 70-talets mindre havskryssare. Hon förenar många goda egenskaper och är också Olle Enderleins mest framgångsrika skapelse. Av Bengt Jörnstedt Shipman 28 är faktiskt en lite större båt än vad hon ger sig ut för. Hon är nämligen 29 fot, men varför man valde en 8:a istället för 9:a på sin tid har vi inte lyckats reda ut. Längden över allt är 8,86 meter, och det är bara 14 cm kortare än t ex 30 -fotaren (knappt!) Scampi. Så båtarna är praktiskt taget jämnstora, överraskande nog. Eller jämnlånga, ska vi säga, för Shipman 28 är inte lika rymlig som Scampi eller Ballad under däck, men det har sina förklaringar; hon kom precis i brytningen mellan de gamla klassiska havskryssarna och de nya, mer oortodoxa skapelserna där traditionella linjer inte längre var heliga (t ex Vega, Ohlson 22, Scampi, Maxi 77, m fl).

2 Krav på skönhet Shipman 28 ritades ju av eleganten Olle Enderlein, en konstruktör som varit i ropet redan i ett par decennier när plastbåtsfloden steg i slutet av 60-talet. Olle var sedan länge influerad av amerikanska Sparkman&Stephens, den tidens giganter som ritade klassiska havskryssare och med bara försiktiga steg anpassade sig till nya tider och trender. Varken Olle E. eller S&S skulle till exempel drömma om att göra en båt på 30 fot hela 3 meter bred, så som unge Peter Norlin gjorde med sin revolutionerande Scampi, årsbarn med Shipman 28. Eller låta överbyggnaden gå hela vägen ut till skrovsidan, som på Ohlson 22 och Maxi 77. Lika lite kunde Enderlein eller S&S tänka sig att göra en riktig segelbåt utan akterdäck, med en sittbrunn vars aktre sarg slutade vid akterspegeln. Ett sådant grepp skulle störa harmonin i båtens proportioner - Gud förbjude - och följden blev att sittbrunnen hamnade på sin vanliga plats längre föröver, med motsvarande mindre plats invändigt jämfört med nydanarna. Ja, för Olle Enderlein var det viktigt att göra en vacker båt (och hon blev ju ändå stor inuti) "Drömbåten finns inte, och fanns den skulle den förmodligen inte gå att sälja. Det drömlika med Shipman 28 är endast att den har en kombination av goda egenskaper..." Varpå han räknar upp just skönhet, rymlighet, och båtens förmåga att gå bra i sjön under skiftande förhållanden. Olle Enderlein såg på Shipman 28 som en kombination av familjebåt och kappseglare, precis som den förhärskande inställningen var hos konstruktörerna vid den här tiden. Man ska komma ihåg att detta var långt före de sponsrade kappseglingsmaskinernas och de professionella seglarnas dagar. Det var fullt legitimt att rita en familjebåt där det var en bonus i marknadsföringen att hon seglade fort. Olle Enderlein trodde på devisen att vackra båtar seglar bra, men han tolkade sambandet på ett lite annorlunda sätt än det gängse, lite slarvigt förenklade. Olle menade att förhållandet mellan vacker och välseglande var en fråga om funktion: Jämför t ex med djur och fiskar som rör sig i vatten. Vi uppfattar deras funktionella former som vackra och harmoniska. På samma sätt är det självklart att en segelbåt ska ha långa, slanka linjer. Shipman 28 fick typiska enderleinska linjer med en starkt fallande, bara svagt kurvad stävlinje i fören; en antydan till klassiskt språng; negativ akter som börjat bli i ropet och var det sena 60-talets signal om ett nytt, modernare

3 tänkande; en sittbrunnssarg som smyger upp i överbyggnaden och döljer ruffens raka, kantiga baksida. Överbyggnaden är trappstegsformad, som på t ex Knud Reimers båtar (Fingal, S 30) men på ett diskretare, elegantare sätt. Och detta koncept skulle också komma att slå väl ut hos båtköparna - även om det höll på att gå åt pipan på ett ganska tidigt stadium... Uppmärksammad konkurs Många av oss minns väl rabaldret då Shipman 28-byggaren Fiberman AB i Visby efter några år plötsligt gjorde stor konkurs, ett debacle som blev extra spektakulärt därför att många båtägare råkade illa ut. Konkursen inträffade på vårvintern 1973, precis fel tidpunkt eftersom det just då fanns ett stort antal färdiga båtar som bara väntade på leverans till ägarna. Haken var att de stod inne på fabriksområdet och väntade, och därför tillhörde de konkursboet - trots att de var helt eller delvis betalda av beställarna..! Även om det streds hårt för rättvisa och gjordes insatser som i viss mån lättade upp situationen, så innebar det ändå att många fick betala två gånger för sin båt. Det var en bitter händelse, som nog också kastade en skugga också på själva Shipman 28-namnet. Det var efter den händelsen som ordet BANKGARANTI lyste i eldskrift högt ovan masttopparna på den svenska båtbranschens trots allt mycket ljusa himmel. Och typiskt är också att priset för en Shipman 28 i ett svep höjdes från kr före konkursen till kr bara en månad efter densamma, då krutröken skingrats och nya krafter kunnat räknat på lönsamheten. Efter konkursen drevs företaget vidare med ny ledning och nytt namn, Shipman Sweden AB, som under Eje Wåhlstedts ledning köpt upp också andra varv och byggde Scampi, Accent, m fl Norlin-båtar. Senare såldes hela det företaget vidare och kom att uppgå i Albin Marins storfamilj. Shipman 28 byggdes i ca exemplar under de tio år hon fanns i produktion. Formar såldes också till Irland, där ca 300 båtar byggts - och byggs! Så sent som förra året såldes faktiskt fyra helt nya båtar. Priset? kronor. Det är ungefär 11 gånger dyrare än introduktionspriset för Shipman 28 år 1970.

4 kr låter löjligt lite, men sedan steg priserna snabbt i den allmänna löne- och priskarusellen på 70-talet; redan 1975 kostade hon kr, och när de sist byggda båtarna lämnade fabriken 1979 stod det kr på kontraktet. Shipman 28 blev, trots imponerande tusen svenskbyggda båtar, aldrig en lika stor volymbåt som Vega och Maxi 77. Dessa var för all del något mindre och därmed billigare - men kanske var de också folkligare i betydelsen att de med sin mindre klassiskt exklusiva stil vädjade mer till det breda lagret av nykomlingar som under boom-åren fattade intresse för segling. Man får intrycket att de som valde Shipman 28 var mer erfarna inom gebitet, som t ex stockholmaren Hans Larsson, som haft sin båt sedan 1973 och dessförinnan seglat Starbåt sedan 50-talet. Bestämda krav Hans Larsson visste precis vad han var ute efter när han skulle köpa familjebåt på den tiden: - Jag ville ha en sittbrunn där inte rorkulten stack upp ur durken (som på t ex Ballad eller Vega). - Jag ville ha en livlig båt som var rolig att segla. - Hon skulle ligga rätt i pris, och man får mycket båt för pengarna med Shipman Och så skulle hon vara vacker, och Shipman 28 är en snygg båt precis som alla Olles båtar, förklarar han. Med de önskemålen sammanfattar nog Hans Larsson ganska väl Shipman 28: ans företräden. Att hon känns trevlig att segla framgick när Hans nu i höst bjöd på en segeltur med sin Paradox, Shipman 28 nr 404, på Baggensfjärden ute i Saltsjöbaden. Jag ska inte påstå att vi hängde med EF Language, EF Education eller Swedish Match, som alla var ute och drog en repa med sponsorgäster denna vackra septemberdag - men det kändes bra ändå. Paradox var lättdriven, pigg på rodret, och lagom balanserad. Hon gled tyst och villigt genom vattnet, med bara ett litet svagt porlande under aktern.

5 - Den är ju faktiskt riktigt trevlig att segla, menade rutinerade gästartisten Sune Carlsson, känd varvsägare och old boy i Starbåtsklassen som dagen innan återvänt från VM i Slovenien. Nu hade vi förstås de gynnsammaste av förutsättningar, smuttarväder med 3-4 meters vind och noll sjö, och enligt Hans Larsson är det just i mellanväder från ett par m/s upp till ca 5-6 meter som hon gör sig bäst. Ska sägas att det också satt säsongsnya segel på båten, sådant påverkar. Men ändå, känslan att segla henne var god. Ett försegel räcker Seglen på Shipman 28, liksom på alla andra mastheadriggade båtar från den här tiden, bygger på stor genua och liten stor. Men Hans Larsson har tröttnat på att dra runt en 150 procents överlappande genua och istället låtit segelmakaren sy en fock i topp med bara liten överlapp, precis så mycket att akterliket klarar spridaren när seglet skotas innanför vanten. Ett sådant segel får bra med yta och blir lätt att hantera i slagen. Inomskärs, där det inte ligger kvar gammal sjö i lätt vind, orkar det med att dra fram båten med bra fart även i det svaga vindregistret. Redan från 3-4 m/s börjar det bli lika effektivt som en maxgenua, och från 7-8 m/s, då man normalt måste börja minska segel, har man redan rätt ställ uppe med en fock-i-topp. Seglet fungerar så bra att Hans Larsson faktiskt har slutat använda sin max-genua på 27 kvm. Det är bara den nya focken på 18 kvm som gäller, bekvämt också när han är ute och seglar solo. När vinden blir frisk revar han storen, och först uppåt kulingstyrka blir det aktuellt med en ännu mindre (storm)fock. Förutom stormfocken kan man alltså klara sig mycket bra med bara ett enda försegel på Shipman 28 (liksom på andra jämförbara båtar). Man får installera en speciell skotskena på däck snett akter om/innanför vanten, och man ska se till att seglet görs på absoluta max-mått. Men vilket lyft jämfört med de fyra (!) olika genuafockar som var regel på 70-talet och också finns inritade på Shipman 28:ans segelplan. Eftersom storen på Paradox också är ny har Hans Larsson passat på att optimera även den, med väl utbyggd akterrunda, genomgående lattor i toppen och lösfotat underlik. Där har man alltså också vunnit lite prestanda.

6 Kontentan av det här resonemanget är att det faktiskt låter sig göras att överbrygga det som är Shipman 28:ans och alla hennes mastheadriggade 70- talssystrars största minuspost - den stora, stökiga genuafocken. Att många båtar, inklusive Shipman 28, har ett inre förstag som seglet ska passera framför i stagvändningarna bidrar ytterligare till genuastrulet. Lättskött rigg En fördel med mastheadriggen är annars att familjeseglaren slipper bry sig särskilt mycket om trimmet. Shipman 28:an har ett stabilt maströr, raka spridare, akerliga undervant och, som sagt, ett inre förstag. I princip kan man sätta an riggen på våren och inte röra den på hela sommaren och klara sig bra på det. De flesta båtar har emellertid någon form av akterstagsträckare, för dem som vill få lite mera stuns i förstaget och åtminstone en aning påverka (öppna) storens akterlik. På det hela taget är det en säker och användarvänlig rigg som sitter på Shipman 28. Eftersom båtens bredd bara är 2,60 m (0,40 m smalare än t ex Scampi) blir sidodäcken utmed ruffsidan med nödvändighet ganska smala. Särskilt svårframkomligt är det vid vanten, som med röstjärnen effektivt spärrar vägen. Sittbrunnen är relativt rymlig, helt acceptabel för en familj med ett par barn men lite trång för fyra vuxna under segling. Rorsman sitter bra bakom sin skotbänk, med rorkulten inom bekvämt räckhåll och på bra höjd; hjärtstocken kommer ju upp på akterdäck, varför rorkulten får bra längd utan att behöva inkräkta för mycket på sittbrunnen. Utrymmet framför skotbänken blir alltså en fristad för medseglarna. Två luckor i akterdäck och en i sittbrunnen ger åtkomst till hyggligt stora stuvutrymmen. Under vattnet är lateralplanet delat. På den ganska eleganta fenkölen fanns från början något så udda som en trimklaff, ungefär som rodret i akterkant på en långkölad båt. Trimklaffen känner vi kanske framför allt från de kappseglande R- båtarna, med tanken att ta lite bättre höjd på kryssen. Vällovligt på en 6:a eller 12:a - men vad hade den att göra på en familjebåt som Shipman 28 som skulle tåla att hoppa på eller backa på granitgrynnorna ute i skärgården? Att Olle Enderlein ritade in en trimklaff är ett exempel på tidsandan, med det

7 underliggande kravet på prestanda. Och än idag finns det Shipman-seglare som uppskattar trimklaffen. Trimklaffen skulle så småningom komma att slopas. Den var dyr att installera, och efter några år (1976) beslöt sig varvet för att ta bort den. Klassförbundet gick efter hårda diskussioner på samma linje. På de båtar som redan hade trimklaff (nästan hälften av alla som byggts) kunde man plasta upp en ny bakkant på kölen. För att kompensera frånvaron av klaffen fick Shipman 28 samtidigt ett större roder, som gamla båtägare kunde köpa till ett lågt pris från varvet. - Det är en väsentlig skillnad med det större rodret, hon styr bättre efter ändringen, menar Hans Larsson. Som brukligt är på många av den här tidens båtar är rodret inte helt frihängande utan sitter på en skädda. Standardfärgerna på Shipman 28 är grönt och vitt. De första båtarna var alla mörkgröna, mellan 1973 och 1975 byggdes både gröna och skumvita båtar, medan båtar efter 1975 är helt vita (det är också nu relingslisten i aluminium blir standard och trimklaffen utgår; lönsamhetskraven har blivit hårdare och kräver mer lättillverkade båtar). Dinette under däck Under däck är Shipman 28:an försedd med dinette, ett ganska ovanligt arrangemang men med vissa fördelar. Det är t ex alltid fri passage föröver, och bordet kan sänkas ner för att skapa en extra, och bred, koj. Samtidigt blir det, med tanke på skrovets lutning, lite för trångt att sitta fyra vuxna personer på de bägge korta, tvärställda sittbänkarna; två vuxna och ett par barn bordvarts går bra. Men man har också möjligheten att bredda bordet över till babords soffa genom att fälla upp en extra klaff utmed bordssidan. I förpiken får man lägga i en fyllnadsskiva för att ligga bekvämt, men som dubbelkoj är den ändå i minsta laget, i alla fall för mer storvuxna personer. Mitt i kojen kommer förlängningen av inre förstaget ner mellan dynorna, men det går snabbt att kroka loss när det är läggdags.

8 Här framför huvudskottet finns också en liten toa-plats i ett närmast garderobsliknande utrymme. Mitt emot sitter en vanlig garderob. Hela den här avdelningen är åt det mindre hållet, båtstorleken gör att man fått pressa in funktionerna. Men det fungerar, och man kan stänga om sig med ett par dörrar för- och akteröver. Som vanligt måste man hålla i minnet att man befinner sig i en liten segelbåt, med dess begränsade utrymme; det är ingen idé att klaga över brist på svängrum, det är en ren fråga om take it or leave it. Pentryt ligger i anslutning till nergången; bänken är samtidigt trappsteg, och håller man inte ordning på mackorna är det risk att någon planterar en fot i pastejen. Det här är en lösning med för- och nackdelar. Risken att kliva i maten finns där, men samtidigt får man generösa avställningsytor och det behövs alltid i ett pentry. Dessutom är det bekväm närhet när anrättningarna ska skickas vidare upp i brunnen. Plus att det är ljust och luftigt. Ståhöjden är ca 180 cm ända fram till trappsteget på rufftaket. Ljus är f ö något det finns gott om under däck. Innertaket och ruffsidorna är i vit plast, och fönsterventilerna stora. Luckan i förpiken släpper också in mycket ljus. Finishen invändigt är annars sisådär. - Det inget toppenjobb på inredningen, inte som en Hallberg-Rassy. Men det är funktionellt, menar Hans Larsson. Inga stora brister Överbyggnaden är gjord i sandwichlaminat, medan skrovet är enkelt, homogent plastlaminat. Antagligen har man varit ganska generös med råvarorna, för några hållfasthetsproblem har inte dykt upp under åren som gått. Det säger i alla fall Hans Larsson, som bör veta; han har suttit i klassförbundets tekniska kommitté i 25 år. Kölsvinet är, som på många andra båtar från den här tiden, nerbyggt i trappstegsform och vinner i styrka på det. Och trots frånvaron av riktiga bottenstockar (som bygger ut i sidled över radien mellan kölficka och skrov) uppges ingen Shipman ha drabbats av svajköl. - Jag har varit på grund några gånger, men inget speciellt har hänt, säger Hans Larsson.

9 Han tycker ändå att man ska titta efter sprickor kring kölinfästningen på de tidiga Shipman-båtarna ( ), som inte är lika starkt byggda i det här området som senare båtar; under 1971 förstärkte man nämligen båten med ordentliga bottenstockar under främre skottet. Samtidigt förstärktes däcksbalken under masten och inre förstaget fick en annan fästpunkt. En del roder har gått sönder, men det tycks ha berott på att de läckt och frusit sönder av isbildning vintertid, och alltså inte på en strukturell svaghet. På äldre båtar med Farymann-motorn bör hydrauliken kontrolleras noga. Och är inte trimrodret borttaget ska man se upp för läckage vid bordsgenomföringen. Röstjärnen sitter fästade i knän som är plastade mot skrovet. - Det kan bukta in lite i sidan, men röstjärnen sitter stadigt, menar Hans Larsson och hänvisar till sitt eget långvariga båtinnehav; han har seglat sin Shipman 28 mellan och sjömil per år under tjugofyra säsonger, de första åren med ett ganska krävande kappseglande, men ser inga tecken till svagheter i båten. Eftersom han upplever Paradox som lite begynnelsevek har han lagt 100 kilo bly i den djupaste kölfickan, där det kommer långt ner och gör god nytta. De första ca 500 båtarna - de med hög relingslist - har en gummilist som tätning (det ser ut som en avbärarlist) i skarven mellan skrov och däck. Där kan det läcka om montörerna inte tätade ordentligt efter borrningen, men det går att åtgärda genom att lätta på gummilisten. Omkring 1975 ersattes den här typen av hög fotlist med den vedertagna varianten där relingslisten är en aluminiumprofil. Inombordarna har många år på nacken vid det här laget och många Shipman har bytt under åren. Standard var från början en Farymann-diesel på 12 hk, men t ex Hans Larsson bytte motor redan 1984, då till en VolvoPenta på hela 18 hk. Motorns kondition, modell och ålder är förstås en av de faktorer som påverkar priset på Shipman 28. Mycket riktigt är det också stor skillnad mellan högsta och lägsta beg-pris; för en risig båt med gammal motor kan det räcka med bara

10 kr, medan en Shipman 28 i bra skick säljs för ca kr. - Jag tycker de ligger lite lågt, man får mycket båt för pengarna, menar Hans Larsson. Det tyckte han för nästan trettio år sedan också - få båtägare är väl lika trogna som han, och det är ett gott betyg åt Shipman 28. Shipmanförbundet bildades redan 1970 och har idag ca 350 medlemmar, framför allt kring Stockholm och Mälardalen.Förbundet ordnar trimningskvällar, eskaderseglingar, träffar och kappseglingar under den aktiva säsongen. Under vinterhalvåret arrangeras olika temakvällar. Sedan 1976 finns en teknisk kommité som bl a tagit fram en bok med praktiska tips för Shipman-ägaren. Tillsammans med segelmakare har man utvecklat segel som är lämpliga för Shipman 28. Genom förbundet ordnas gemensamma inköp av tillbehör till bra priser, t ex foldingpropellrar och byte av aluminiumramarna till rutorna. - Förbundet är mycket vaksamt för ändringar och förbättringar av entypsregeln som kan öka båtens prestanda och popularitet, säger Hans Larsson. På Irland, där det ju byggts flera hundra Shipman 28, finns ett vänförbund. Tack vare det ordnas semesterutbyten mellan svenska och irländska Shipman-ägare. Kontaktpersoner: Ordf. Folke Meier, tel ; vice ordf. Hans Örnhall, tel ; ordf. i tekniska kommittén Anders Borg, tel Röster om Shipman 28 - Vi hade tittat på Shipman länge när vi köpte vår båt Tyckte att vi ska ha en båt som ser ut som en segelbåt, och det gör den med sina linjer och sitt akterdäck, säger Lars och Lisbeth Karlström i Onsala, som är ägare till Shipman 28 nr 916. De familjeseglar mest, men på förra årets Tjörn Runt var de med och vann bland Shipman 28:orna.- En härlig känsla i båten, hon seglar jättefint, tycker Lisbeth Karlström. Hennes make instämmer:

11 - Hon är mycket mer jollelik och känslig för trimning än vad jag trodde för en så tung båt. Och hon rör sig bra i sjögång. Båda är ense om att hon lägger sig fort. Man får alltså minska segel tidigt, i första hand revas storen. Lars Karlström är 1,87 lång och saknar ståhöjden. Annars anser han att båten är rymlig nog för en familj med två barn en bit upp i tonåren. För fyra vuxna personer blir det däremot för trångt. Lisbeth Karlström är fullt nöjd med pentryt och de stuvmöjligheter som bjuds. Enda problemet man upplevt är att läckage kan uppstå i röstjärnets däcksgenomgång, beroende på att infästningen under däck rör sig lite (se huvudartikeln). Där får man alltså täta emellanåt. Allan Edborg i Bjuv har båt nr 82, som han ägt sedan den var ny det betyder 27 år med samma Shipman 28! - Hon är lätthanterlig, lättskött och lättseglad. Skrovet är ganska djupt och hon går bra i sjön, menar han. Allan Edborg uppskattar konstruktionen med den nerbyggda kölen, som dels blir stark, dels ger plats för extra barlast. När Segling frågar om eventuella brister i båten grubblar han länge utan att komma på något: - Jag har väldigt svårt att finna någon nackdel. De tidiga Shipman 28:orna har oförskyllt lite dåligt rykte att vara mindre välgjorda, men det gällde bara de allra första båtarna. Allan Edborg har kvar trimklaffen bakom kölen, en detalj som han uppskattar: - Det ger effekt på kryssen, man kan gå några grader högre - det känns direkt i rorkulten. Man kan få lagom lovgirighet på kryssen och ändå ha rodret neutralt. Allan Edborg har seglat sin båt med hustru och tre barn. Data:

12 Längd ö.a. Längd v.l. Bredd Djupgående 8,86 m 6,40 m 2,60 m 1,55 m Deplacement Ca kg Kölvikt Storsegel Genua kg 13 kvm 27 kvm LYS-tal 1,04 Hans Larssons höga fock ersätter genua 1. Den är sydd på maxmått utmed alla lik och begränsas akteröver av vantspridaren. Den skotas på en extra skotskena innanför vanten för att få en smalare skotvinkel. Röstjärnens placering gör att vanten spärrar vägen när man ska passera; en olägenhet, men samtidigt en vanesak.

13 I sittbrunnen har rorsman sin egen plats bakom storskotskenan, och utrymmet framför störs inte av rorkulten. Här är det starbåtsveteranen Sune Carlsson som gästgastar ombord på Hans Larssons båt och får ha hela främre halvan för sig själv när han handtrimmar focken. Notera den rejäla fotlisten som är standard på nästan hälften av alla Shipman 28:or. På var sida om hjärtstocken finns en lucka i akterdäck. Badstegen i häcken är inte standard. Dinetten dominerar inredningen på Shipman 28, utmärkt för två vuxna och kanske ett par barn. Behövs mer plats kan man duka upp också på den fällbara skivan (uppfälld på bilden) och sitta två personer på babordskojen. Skåpen utmed sidan är från början vanliga hyllor som här har byggts in.

14 Om styrbord finns en stickkoj akteröver; här på Hans Larssons båt används den inte numera sedan barnen är utflugna. Nu är det stuvplats med en kylbox installerad bakom ryggstödet. Förpiken är ganska trång, men har både dubbelkoj, toa och garderob. Det går att stänga till om sig med dörrar. Pentryt har hyggligt med stuvfack och goda avställningsytor - om man är beredd att se sig för när man sätter fötterna på trappsteget.

'Familjebåt med '70- talskänsla'

'Familjebåt med '70- talskänsla' 'Familjebåt med '70- talskänsla' Konstruktören Pelle Brohäll gjorde mer än storsäljarna Viggen och Vega. Hans Tur 84 har ett mer strömlinjeformat utseende, men är fortfarande en variant på den brohällska

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Akterkabinen påverkar

Akterkabinen påverkar Comfort 32 är ett barn av sin tid. Prestanda var ett måste, samtidigt som alla boendefunktioner - inklusive akterkabin - skulle pressas in. Det är en tuff ekvation att lösa för en mellanstor båt, och det

Läs mer

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet.

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet. Efter radikala Scampi bred, skarpt slag på skrovsidan, kilformad överbyggnad fick Peter Norlins första större båt en mycket mer klassisk form. Men den fina seglingskänslan blev densamma i Norlin 34. Av

Läs mer

Självbyggarnas favorit RJ-85

Självbyggarnas favorit RJ-85 Självbyggarnas favorit RJ-85 Det har byggts femhundra RJ-85:or, men ingen är den andra riktigt lik - nästan alla är nämligen självbyggen. Av Magnus Lindén Rolf Jacobsson heter en kraft- och värmeingenjör

Läs mer

"Fart och utrymme för hela familjen"

Fart och utrymme för hela familjen "Fart och utrymme för hela familjen" Rubriken är ett citat från 70-talets broschyr om Comfort 26. Och hon är en pigg båt som seglar fint, inte lika bred som många andra i samma storlek men ändå med goda

Läs mer

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare.

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare. Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980 TILL SALU! Pris: 40.000:- (inkl. sittbrunns kapell, båtvagn, utombordare) Kontakt: Torbjörn Schiött (0708-186584) Info om Fabola Scanper Längd överallt: 6,85 m Längd

Läs mer

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck.

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck. Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

test Saare 41 Utmanare från österled

test Saare 41 Utmanare från österled test Saare 41 Utmanare från österled 24 Båtnytt 11/2009 Saare 41 har fin prestand, är stadig och sjöduglig. Notera genuans skotning till den från sittbrunnen justerbara skenan på överbyggnaden. Saare 41,

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han.

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han. När Mistressen kom var hon lite för dyr och kanske lite för traditionell i konkurrensen mot de mera tidstypiska halvtonnarna. Hon blev aldrig någon säljsuccé, något som dagens ägare närmast betraktar som

Läs mer

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt När Pelle Petterson kom med Maxi95 var det både logiskt

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge"

Viggen - Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge" Lilla Viggen har blivit förstabåt för många nya seglare. För ett lågt pris får man en minihavskryssare med stora möjligheter. Och ett ovanligt

Läs mer

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling.

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Av Bengt Jörnstedt Ute i Saltsjöbaden, i hotellvikens hamnanläggning

Läs mer

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Nyhetsbrev april-maj 2016 Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Vi är mycket glada över det varma mottagande som vår monter och presentationen av Najad 570 CC fick under boot i Düsseldorf,

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse.

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Funderade lite över vår båts utrustnings status och de förändringar som har vuxit fram från leverans dagen 2008, till

Läs mer

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan!

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Linjett-tips Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Häckstagsträckare Hur många gånger har inte haländan kommit i kläm när man öppnat

Läs mer

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Nytt till båten NYA GRYMMA. 3Tuffa bowriders. Flipper 670 DC. Särtryck VIKTIGA RÅD SOM RÄDDAR DIN MOTOR. som sticker ut MÄSSNYTT

Nytt till båten NYA GRYMMA. 3Tuffa bowriders. Flipper 670 DC. Särtryck VIKTIGA RÅD SOM RÄDDAR DIN MOTOR. som sticker ut MÄSSNYTT VIKTIGA RÅD SOM RÄDDAR DIN MOTOR Nr 3 Mars 2012 51:a årg 59:90 KR 79:90 NOK 6,95 EURO MÄSSNYTT Det bästa från Göteborg & Düsseldorf NYA GRYMMA Första testet! Flipper 670 DC 5 POPULÄRA FAMILJESEGLARE FAMILJESEGLARE

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer

En gång rival - alltid Rival

En gång rival - alltid Rival En gång rival - alltid Rival En av systrarna i den långsmala familjen är Rival 22. Ska man fria till en sådan dam får man hålla sig framme, för Rivalen lever oftast i trogna. långlivade förhållanden. Ägarna

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Innehållsförteckning 1. Allmänna regler...2 2. Skrov, Däck, Inredning, Köl och Roder...2 2.1 Skrov och däck...2 2.2 Inredning...2 2.2.2 Huvudsaklig inredning...2

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

2007 Powered By Suzuki 9

2007 Powered By Suzuki 9 2007 9 Powered By Suzuki Cantieri Capelli Capelli är en av Italiens ledande båttillverkare och den enda som levererar både RIB och glasfiberbåtar. De producerar närmare 3000 båtar per år. Capelli håller

Läs mer

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen.

OBS! seglarskola för Feva kan ha andra tider, se hemsidan och detta gäller även prova-på-kursen. SEGLARSKOLEHANDBOK VÄLKOMMEN TILL RÖSS SEGLARSKOLA/PROVA-PÅ! Målet med RÖSS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära

Läs mer

För par såväl som familj!

För par såväl som familj! För par såväl som familj! Hobbys alkovbilar i Siestaserien känns igen på bakstammen. Om det finns en funktion med formen är oklart. En del hävdar att den minskar suget, men de från Hobby jag talat med

Läs mer

Både VM och SM till Mollösund i sommar!

Både VM och SM till Mollösund i sommar! Både VM och SM till Mollösund i sommar! Det er med stor glädje Mollösunds Båtförening nu kan sätta Mollösund på Sveriges kappseglingskarta. I konkurrens med andra segelklubbar har MBF fått äran att arrangera

Läs mer

CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN

CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN CAPELLI RIB - ITALIENSK DESIGN SOL & BAD MED STIL En vidareutvecklad RIB-modell med helt nya innerlinjer som gjord för härliga dagsutflykter. Båten ger nästintill obegränsat utrymme för trevligt umgänge

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Omega 42 SWE 166 FruC

Omega 42 SWE 166 FruC Omega 42 SWE 166 FruC Båtdata Konstruktör: Peter Norlin, Skrov, mast och rigg Deplacement: 8,7 ton Köl: 3750 kg Djupgående: 1,78 m LOA: 12,8 m LWL: 10 m Bredd: 3,1 m Mast likränna: 15,5 m Bom: 5 m I: 14,4

Läs mer

SRS-reglerna 2015 KLASSREGLER FÖR FLERSKROVSBÅTAR DEL I ADMINISTRATION AVDELNING A ALLMÄNNA REGLER

SRS-reglerna 2015 KLASSREGLER FÖR FLERSKROVSBÅTAR DEL I ADMINISTRATION AVDELNING A ALLMÄNNA REGLER SRS-reglerna 2015 SRS är ett respitsystem för breddkappsegling. Syftet med systemet är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra. Strävan är att SRS-talet ska representera en båttyps

Läs mer

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON FAMILJEBÅT MED TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON Busters senaste kabinbåt delar skrov med nya Magnum E och bjuder på både sov- och busmöjligheter. Vi har testat den grundligt i Kvarkens skärgård. 18 FARTRESURSER

Läs mer

Kabe Royal Hacienda 1000 TDL av Markus Vesala Tyvär Kabe ni har inte den största husvagnen i Europa. Ta till exempel en Weippert Isabella

Kabe Royal Hacienda 1000 TDL av Markus Vesala Tyvär Kabe ni har inte den största husvagnen i Europa. Ta till exempel en Weippert Isabella Kabe Royal Hacienda 1000 TDL av Markus Vesala Tyvär Kabe ni har inte den största husvagnen i Europa. Ta till exempel en Weippert Isabella som är längre. Men nu i dessa dagar verkar det som Weippert som

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230 ENTYPSREGEL Reviderad 941230 KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30 Inledning W30, även kallad Kompromiss, utgör en kombination av havs- och skärgårdskryssare. W30 har konstruerats av Jörgen Wallin SYR, och baskonstruktionen

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar.

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Med relativt lag rigg och enbart självslaende fock är seglingsegenskapema i Hanse 345 lugnare och snällare

Läs mer

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES 678 BT är - enligt vad konstruktören och producenten försäkrar - en helt ny konstruktion. Modellens linjer anknyter dock tydligt till tidigare versioner av båten. PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES har en silhuett

Läs mer

iska Tekniska tips har tillkommit genom bidrag från medlemmar. Har du

iska Tekniska tips har tillkommit genom bidrag från medlemmar. Har du - - -. ( r'-\ "" ) VEGA-klubben iska VEGA- seglare! Tekniska tips har tillkommit genom bidrag från medlemmar. Har du '---/ tips eller ideer - kontakta någon i styrelsen som arbetar med tekniska frågor.

Läs mer

Lommabuktens Seglarskola 2016

Lommabuktens Seglarskola 2016 ! Lommabuktens Seglarskola 2016 Målet med LBS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära du dig grunderna i segling och

Läs mer

Solifer Artic 480. av Markus Vesala

Solifer Artic 480. av Markus Vesala Solifer Artic 480 av Markus Vesala Solifers för närvarande minsta modell, Solifer Artic 480 MHP. En husvagn som överraskar inuti tack vare sin stora förvaringsutrymme under sängen bak i vagnen. Denna hade

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Klassregler för 2-Kronan

Klassregler för 2-Kronan 2005 Klassregler för 2-Kronan Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2-Kronan konstruerades 1991 av Erik Thorsell. 2-Kroneförbundet antogs som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Quality boats since 1986. Micorebåtar står för förstklassiga sjöegenskaper, utmärkt kvalitet, design & konkurrenskraftigt pris!

Quality boats since 1986. Micorebåtar står för förstklassiga sjöegenskaper, utmärkt kvalitet, design & konkurrenskraftigt pris! Quality boats since 1986 Micorebåtar står för förstklassiga sjöegenskaper, utmärkt kvalitet, design & konkurrenskraftigt pris! Micore Plast AB heter företaget som tillverkar de välkända båtarna Micore.

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS

NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS NYA 405 COUPÉ NYTT FLAGGSKEPP NIMBUS 405 COUPÉ Nya svenskbyggda Nimbus 405 Coupé blir den största båtmodellen i Nimbus Coupéserie som också består av 335 Coupé och 365 Coupé.

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE

NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE För medvetna båtmänniskor som uppskattar sociala aktiviteter, bekvämt boende, enkel hantering och utmärkta långfärdsegenskaper. NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE Den nya modellen bygger

Läs mer

x - y a c h t s x 4 0 xelebration

x - y a c h t s x 4 0 xelebration I FOKUS x-yachts X4 0 XELEBRATION För några år sedan åkte vi till Danmark för att testa den då nya X4 3 och det var kärlek vid första ögonkastet. Har du lite drygt fem miljoner liggandes borde du köpa

Läs mer

Inledning. Innehåll 2(16)

Inledning. Innehåll 2(16) Mars 2010 Inledning Detta lilla häfte är ingen lärobok i segling. Det belyser bara sådant som är unikt på vedjakten Sofia Linnea och som dagens seglare ej är bekanta med. Sofia Linnea har ingen motor,

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Breton stor hund i litet format TEXT & FOTO OLLE OLSSON Lennart Berglund från Forsa

Breton stor hund i litet format TEXT & FOTO OLLE OLSSON Lennart Berglund från Forsa SKOGSFÅGELJAKT Breton-rasen är fortfarande liten i Sverige, men registreringarna blir fler för varje år som går. Följ med på skogsfågeljakt med jakthundsrasen som går mot strömmen. Breton stor hund i litet

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

GLAS FIBER BÅTAR. Open Elegance Line Sun Deck Classic Line Open Classic Line Fisherman Line

GLAS FIBER BÅTAR. Open Elegance Line Sun Deck Classic Line Open Classic Line Fisherman Line GLA FIBER BÅTAR Open Elegance Line un Deck Classic Line Open Classic Line Fisherman Line elvas välbyggda glasfiberbåtar! Vilken båt passar dig? Båtarna från elva Marine är till för alla som älskar att

Läs mer

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning.

Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Rannsaka dina julkänslor och designa din egen julstämning. Tycker du som jag att känslor är ett knepigt kapitel. Vi är i så fall inte ensamma. Vi tillhör en hel generation som upplever rädsla för och okunskap

Läs mer

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser

Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser SÄKER PÅ SKOTER Skoterspecial Körglädje, trygghet och naturupplevelser Med skotern på släp kan du reglerna? Håll huvudet kallt trygg körning på isen Viktor Stenman livet efter jättekraschen tahandomdigitrafiken.se

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter...

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Pepparkakshus 2006 Ångbåt med brygga 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Ni får ju vara beredd att fuska lite, för som vanligt är våra mallar

Läs mer

test finnmaster 55 br vs nordkapp 550 avant

test finnmaster 55 br vs nordkapp 550 avant 26 Vi Båtägare 6/2013 Målfoto avgör matchen Vi ställer en nyskapande norska mot en genomtänkt finska. Både Nordkapp 550 Avant och Finnmaster 55 BR passar familjen men matchen avgörs av de små detaljerna.

Läs mer

Väl framme vid generalagenten i Södertälje väntar en silvergrå Audi RS4 i pressgaraget.

Väl framme vid generalagenten i Södertälje väntar en silvergrå Audi RS4 i pressgaraget. Audi RS2 vs Audi RS4 Vi startar vår färd tidigt en fredagsmorgon i Jönköping. Färdmedlet är snabbt och bekvämt, det är X2000, ett tåg kapabelt att köra över 200 km/h. Vi skall dagen till ära köra två bilar

Läs mer

Värmlänningarna slår till

Värmlänningarna slår till I 'idealstorleken' kring 30 fot seglar Balladen i främsta ledet. Bakom det melodiskt klingande namnet har vi en styv och ganska robust båt, med god balans mellan utrymmena på och under däck. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

Sova kan du göra när du är pensionär

Sova kan du göra när du är pensionär Sov gott! Sova kan du göra när du är pensionär Helt sant. Risken är bara att det blir det enda du orkar med. I alla fall om du inte tar det lite lugnt redan i dag. Utan sömn tar kroppen stryk. Det gäller

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR 5700 SR Duo STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 50 hk 29 kn 26 kn 24 kn 22

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

KLASSREGLER FÖR NEPTUNKRYSSAREN 2013

KLASSREGLER FÖR NEPTUNKRYSSAREN 2013 KLASSREGLER FÖR NEPTUNKRYSSAREN 2013 Neptunkryssaren konstruerades 1938 av Lage Eklund. DEL I Administration AVDELNING A ALLMÄNNA REGLER A.1 Typ av klassregler A.1.1 A.1.2 A.1.3 A.2 Språk A.2.1 A.2.2 Neptunkryssaren

Läs mer

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR

STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR SU R 1985 2015 A V I - B ÅT 30 ÅR STYRPULPETBÅTAR FISKEBÅTAR STUGBÅTAR RODDBÅTAR STYRPULPETBÅTAR MED SJÄLVTÖMNING 5700 SR Duo P EFFEKT 1 pers. 6 pers. 70 hk 31 kn 26 kn 60 hk 29 kn 24 kn 50 hk 26 kn 22

Läs mer

Laboration i Maskinelement

Laboration i Maskinelement Laboration i Maskinelement Bilväxellådan Namn: Personnummer: Assistents signatur: Datum: Inledning I den här laborationen ska vi gå lite djupare i ämnet maskinelement och ge oss in på något som förmodligen

Läs mer

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING

9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9 NAVIGATIONSUTRUSTNING 9.1 Kompass Kompassen skall vara fast monterad och balansupphängd. Kompassen skall vara devierad. Deviationstabell skall finnas. Extra kompass bör finnas. SXK Västkustkretsen, Tekniska

Läs mer

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket.

Takstegen skruvades ihop men vädret var dåligt så vi beslöt att inte utmana ödet genom att klättra på det hala taket. Höskörd I dagens städning vid gamla folkskolan tog vi bland annat bort höet som minsann stått där tillräckligt länge. Men lustigt nog var det inte vått annat än på ytan så det brann utmärkt. Takstegen

Läs mer

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar:

3. Innebandyövningar. I klubbens bibliotek finns det ytterligare material i ämnet. Här följer några förslag på grundläggande övningar: 3. Innebandyövningar På internet finns ett brett utbud av innebandyövningar att hämta. På www.tibk.nu finns länkar till olika innebandyövningar under menyn Länkar Instruktion/Övningar. I klubbens bibliotek

Läs mer

Övningsprov Förarintyg

Övningsprov Förarintyg Övningsprov Förarintyg 1. Vad är ett fartyg? 2. Vad är ett skepp, och vem får framföra det? 3. Vem ansvarar för fartyget? 4. Beskriv Redaransvaret 5. Vem är befälhavare ombord? 6. Beskriv befälhavaransvaret:

Läs mer

Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010. www.nicanders.se

Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010. www.nicanders.se Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010 www.nicanders.se Nicander 40' Standardspecifikation Längd Längd, vattenlinje Bredd Djupgående Deplacement Kölvikt P E IG J Storsegel

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet)

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Grupp 1 Jetline Mät och räkna: Före eller efter: Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Var under turen känner du dig tyngst? Lättast? Spelar

Läs mer

Erixon Technoyachts AB Box 73 453 22 Lysekil

Erixon Technoyachts AB Box 73 453 22 Lysekil HP 1030 Specifikation og priser 2009 Se video av HP 1030: http://www.boattube.eu/video/1699/hp-1030 Specifikation HP1030 Bilaga 1 HP1030 skall vara CE godkänd enligt EC Recreational Craft Directive, kategori

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre.

Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre. Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre. Så mycket båt för så lite pengar, hur är det möjligt? Precisionsgjuten med dubbla formar unikt i Europa. Ingen

Läs mer

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20

SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 SIDA VIKTIG INFORMATION 3 PLOCKLISTOR 4-7 MONTERING AV DÖRR 8-9 MONTERING AV VÄDRINGSLUCKOR 10 MONTERING AV FRAMSIDA 11-15 MONTERING AV BAKSIDA 16-20 MONTERING AV LÅNGSIDOR 21-32 MONTERING AV TAKSTÖD 33-34

Läs mer

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts Profil Profil Vacker och snabb Classic Swedish Yachts byggs för att vara vackra och segla fort. Du behöver inte beordra besättningen upp på relingen för öka hastigheten på yachten. De erbjuder maximal

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör

MÅLVAKTSTIPS. Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör MÅLVAKTSTIPS Hans Gartzell Certifierad Målvaktstränarinstruktör Målvaktsspel När motståndarna spelar upp bollen tänk på att: 1. Stå upp, så långt som möjligt för bättre översikt, men var beredd på att

Läs mer

Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET

Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Nummer 3-4 2010 ORDFÖRANDEN HAR ORDET Nu har vi varit i Sjötorp på varv med Polstjärnan. Vi hade fina resor både dit och hem. Måndagen den 19 september på morgonen gick vi in torrdockan och blev kvar där

Läs mer

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed

Läs mer

Test Arcona 410 VS Dehler 41

Test Arcona 410 VS Dehler 41 Arcona 410 och Dehler 41. Två båtar men en tanke, att verkligen tillfredställa taggade storseglare. Test Arcona 410 VS Dehler 41 Ur nummer: 1/2012 Text: Curt Gelin Foto: Curt Gelin & Jens Augustinsson

Läs mer

Luckgarage Diva 35&355

Luckgarage Diva 35&355 Luckgarage Diva 35&355 Under vintern 2001-02 fick Eskapad, en Diva 355 byggd -91, vistas inomhus i värmen för en ganska omfattande genomgång och reparation. En liten del av förändringarna redovisas i den

Läs mer

GLEMBRINGNYTT. Detta är information om nyheter i vår produktion Utökad data om löpande tillverkning Tips om ändringar och förbättringar

GLEMBRINGNYTT. Detta är information om nyheter i vår produktion Utökad data om löpande tillverkning Tips om ändringar och förbättringar GLEMBRINGNYTT Detta är information om nyheter i vår produktion Utökad data om löpande tillverkning Tips om ändringar och förbättringar Tält teknisk information samt aktuella priser Före utleverans av ett

Läs mer