Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com"

Transkript

1 Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed vann hon både målskott och hjärtan. Av Bengt Jörnstedt Bosse och Anita Petersson skaffade sin Comfort 30 redan De gillade sin Misil II, men med växande familj och krav kändes 24 fot utan ståhöjd i minsta laget.

2 Man tittade på bl a Omega 28 och Mistinguette, en storleksklass upp skulle räcka. Men en god vän råkade ha en Comfort 30, och det var vad det blev. Då tyckte vi att vi tog i en storlek för mycket, minns Anita med ett leende. Men det har vi slutat med för länge sen, tillägger hon. Det här har varit en perfekt båt för oss och barnen, liksom numera när vi oftast är ute själva. Seglarnas referensramar har förändrats under åren. På 70-talet tyckte man allmänt att 35 fot var stort, en 40-fotare var en bjässe som fick folk att höja på ögonbrynen. Numera är de storlekarna vardagsmat. Och den 30- fotare som en gång föreföll så stor har numera krympt till mer rimliga proportioner. Men det är fortfarande en högst funktionell och bekväm båt. 30 fot upplevs av många som en lagom storlek, ett slags brytpunkt. Tillräckligt liten för att vara lättskött och kunna hanteras enkelt ifråga om segel och alla slags manövrar. Och med sina ca 9 meters längd ändå tillräckligt stor för att få ståhöjd och plats för alla funktioner under däck: pentry, navbord, toalett, samt salong, stickkoj och förpik med totalt fem kojer. Och detta utan särskild trängsel, med en känsla av fullt tillräcklig volym. I alla fall när det är hygglig bredd på båten. Och det är det på Comfort 30, ca 3 meter. Detta har hon gemensamt med två berömda systrar från 70-talets första år, Balladen och Scampin. De här tre båtarna bildar en trio som ofta nämns i ett och samma andetag de s k halvtonnarna och de speglar den tidens nya trend med stor bredd över däck, men med smal vattenlinje och därmed lättdrivna skrov. När båtarna kränger bidrar bredden över vattnet reservdeplacementet till att göra dem styva. Då, under början av 1970-talet, havskappseglade man med vanliga familjebåtar av det här slaget. Internationellt var Half Ton Cup toppevenemanget för båtarna kring 30 fot, ungefär som ett VM. Franska Arpège var en av de heta i halvtonnarklassen och sågs med förundran när hon visade sig i Sverige 1968, överväldigande bredmagad mellan smala ändskepp. Peter Norlins Scampi kom året efter, liknande stil men med mycket effektivare linjer och en halvknop snabbare. Ytterligare ett år senare, sommaren 1970, dök värmlänningen Roffe Magnusson upp med sin Joker, båten som i sinom tid skulle bli Ballad, och här

3 har vi också upprinnelsen till det som skulle bli ännu en skapelse i samma stil: Comfort 30, lanserad av framför allt segelmakaren Ingemar Boding. Joker med förgreningar Ingemar Boding var en flitig och framgångsrik kappseglare på den tiden. Han hade seglat IW 31 i ett par år, men den båtens korta tid i racingens rampljus avbröts abrupt när Scampi & Co dök upp på arenan. Ingemar satsade på en Joker, och sommaren -71 vann han med sin röda båt Gotland Runt mot bland andra Scampi III med Peter Norlin som skeppare (och bl a övertecknad i besättningen). Det var efter den sommaren som händelsernas gång fick Jokerträdet att klyvas i två nya förgreningar: Ballad och Comfort 30. Det var rätt dramatiskt, minns Ingemar Boding den här tiden. Saken var den att i Värmlands djupa skogar fanns ett båtbyggeri som hette Arvika Plastindustri, lett av bröderna Kenneth och Jan Albinsson. Man byggde bl a Olle Enderleins Arietta och Tord Byqvists Mustang. När Jokern, ritad av värmlänningen Rolf Magnusson, skulle ut på seglarscenen så var det här hos Albinssons i Arvika som den seriebyggdes. Nu bar det sig emellertid inte bättre än att Arvika Plastindustri gjorde konkurs hösten -71. Rättigheterna till Jokern tillhörde emellertid Rolf Magnusson, som i det läget valde att satsa på ett säkrare kort och skrev kontrakt med väl etablerade Albin Marin i Kristinehamn. Där bytte man namn på Jokern, gjorde en del modifieringar och kallade henne för Ballad. Då gjorde Kenneth en egen båt, konstaterar Ingemar Boding. Ett nytt bolag, Comfortbåtar AB, bildades med Kenneth Albinsson och Ingemar Boding som ägare. Ingemar hade sålt segel till Arvika Plastindustri och byggt upp kontakten den vägen, plus det faktum att han ju varit varvets ambassadör genom sin Gotland Runt-seger med Jokern. Den nya båt som togs fram var alltså Comfort 30. Likheten med Jokern fanns där, men så hade också Kenneth Albinsson gjort en del av designarbetet på denna ifråga om överbyggnad och detaljer.

4 Skrovet har i stort sett samma grundspantruta som Jokern men har getts högre fribord genom en rak däckslinje utan språng, detta för att få mer volym och bättre ståhöjd under däck. Till det bidrar också en mer markerad, högre överbyggnad. Kölen är utvändig och gjord i bly; den blev därmed slankare, mer lättskött och utan den risk för plastskador och läckage som den inplastade kölen på Jokern erbjöd. Sittbrunnen fick högre sargar och hjärtstocken förlängdes uppåt för att inte en rorkult nere vid durknivå skulle störa benutrymmet. Ändå fanns förstås risk för påståenden om ett plagiat av Jokern. För att stämma i bäcken bjöd Albinsson&Boding in Albin Marins tungviktare Uno Eriksson och Pelle Brohäll till sjösättningen av den första Comfort 30:an. Albinherrarna hade inga synpunkter, och därmed var den saken klar. Och så satte man igång att sälja, och det var Ingemar Boding bra på. (Det var, inom parentes, han och Rutger Genberg, som f ö medarbetade med artikeln om Norrlandsseglingen i Segling nr 8/02, som under några av de tidiga 70-talsåren arrangerade en egen segelbåtsmässa i numera saligt avsomnade Ostermans Marmorhallar mitt inne i centrala Stockholm.) Comforten sålde som smör i solsken, inte i klass med välrenommerade och resursstarka Albin Marins Ballad, men nästan som Scampi. Trivsam, stor och praktisk salong, med en U-soffa på ena sidan och fri gång föröver med ena bordshalvan nedfälld. Med en utdragsskiva och en bit av ryggdynan får man en bred koj.

5 Mellan 720 och 730 Comfort 30 har vi koll på, säger Ingemar Boding, som efter något års tillverkning tog över hela verksamheten. Jag drev den ensam i två år, sedan lurade jag över min studentkompis från Södertälje, Lennart Wickström, som blev platschef. Han hade ett bra jobb på KTH där han skötte Viggen-simulatorn, men tyckte det lät kul att bygga båtar. På den vägen är det. Lennart Wickström driver fortfarande Comfortbåtar i Arvika, framgångsrikt och sedan länge som huvudägare tillsammans med varvets tyske, effektive återförsäljare. Ingemar Boding har efter hand avvecklat sitt engagemang i företaget. Efter några år genomfördes en del förändringar på Comfort 30. Till 1975 ändrade vi bottenformen akteröver och lade in några hundra liter mer volym för att hon inte skulle sitta på häcken med folk i brunnen. Samtidigt bytte vi till en bättre köl, berättar Ingemar Boding. Sommaren -73 hade han kommit tvåa på Half Ton Cup i Danmark och var bästa svenska båt i stark internationell konkurrens. Den båt han seglade då hade en ny, effektivare blyköl, ritad av konstruktören Tord Byqvist. Den kölen blev nu standard på Comfort 30. Båtboomen var i fullt sving nu i mitten av 70-talet, och i samband med modifieringarna byggdes tre kompletta uppsättningar formar i Arvika. Ett par skickades till norska Sandefjord där ett företag byggde 120 båtar. Formar skickades också på mer äventyrlig uthyrningsstråt till Cork på Irland, senare till ett företag i Glasgow i Skottland; på bägge ställena hann entreprenörerna bygga ca 25 båtar innan betalningarna av skilda anledningar inställdes. Ett drygt dussintal Comfort 30 har också byggts hos Saxarplast i Åkersberga. Comfort 30 såldes bara som halvfabrikat, inga färdiga båtar byggdes på varvet i Arvika. Däremot förekom det att andra varv inredde ett större antal båtar, t ex Sweden Yachts i Stenungsund och Sune Carlssons varv i Saltsjöbaden där man färdigställde ett tiotal Comforter. (Sune byggde för övrigt en egen Comfort 30, Sexiga Mari, där riggen höjdes ett par meter upp i skyarna och segelytan motsvarade en hygglig Strandvägsvåning. Hans tajming var kusligt träffsäker.

6 Detta var 1973, kanske alla tiders mest bleksiktiga Gotland Runt-år, och Sunes lättvindsspjut försvann omedelbart under horisonten för att ej mer återses. Inte ens Sexiga Maris kraftigt höjda mätetal hon gick i klass III, en högre än de vanliga halvtonnarna kunde stoppa den segern. Men i blåst gjorde hon ingen lycka!) Bäst i lätt och hård vind Liksom så många andra unga familjer med halvtonnare kappseglade Bosse och Anita Petersson i begynnelsen med sin Combat. Vår dotter låg på toften och sov, jag stod med ena benet och höll emot så hon inte skulle ramla ner på durken, minns Anita de yngre dagarna. Detta spetsade både seglingskunnandet i allmänhet och känslan för vad den egna båten tålde och behövde ifråga om segel, trim och hantering. Den tydligaste åtgärden är arrangemanget för en självskotande fock, något som är ovanligt på båtar med mastheadrigg och stora överlappande genuafockar. Det är det bästa vi gjort, menar Anita. Det är bekvämt och väldigt roligt att kryssa med den, vi går väldigt högt i vinden. Fler och fler Comfort-ägare installerar motsvarande system, som i det här fallet är en enkelkrökt skena med stadig infästning till ruffen. I förstone skulle man tycka att systemet vore ogenomförbart på en båt som, liksom Comfort 30, har dubbla undervant, där det ena sitter framför skenan. På kryssen drar vi in focken mot masten, det är inga problem, menar Bosse. På undanvinen ner till 120 graders skenbar vind tycker han att det fungerar bra, trots att skotet då nästan bryts runt främre undervantet. För större vinklar måste skotpunkten flyttas ut till en ögla på relingen. Om främre undervantet flyttas akteröver (till skotskenan) skulle man kunna få en större akterrunda på focken, som då med maximal storlek når ända till mastens framkant.

7 'Combat' seglas med fördle med självslående fock, trots främre undervant. Numera seglar Anita och Bosse nästan enbart med focken som försegel, även om det finns såväl genua 1-4 och spinnaker i segelgarderoben. Lättvinden blir förstås lidande, man avstår inte från halva försegelytan ostraffat. Men Bosse och Anita passade också på att utöka ytan när man senast bytte storsegel. Med en genomgående latta upptill kunde akterliket byggas ut, och man vann ett par kvadratmeter på kuppen, från 16 till 18 kvm. På Bosses och Anitas båt har focken en extra poäng. Man har som standard ingen skotskena för storen i brunnen, skotblocket sitter i en ögla på durken. När man krokar loss det har man en ren sittbrunn, vilket ju är skönt. Men under segling är det inte lika bra inte med en överlappande genua där man måste kunna få upp bommen på centrumlinjen. Detta kan bara ske med hjälp av en travare som dras upp i lovart om mittlinjen, försöker man få in storen med skotet blir seglet alldeles för hårt hemskotat med stängt akterlik. Om man nu har en fock som standardförsegel är det här inget problem eftersom storen inte backvindas på samma sätt och därför inte behöver dras in lika långt. Då kan det räcka med en ögla i durken, plus en bra kick som reglerar akterliket. Ska man peka på någon favoritvind för Comfort 30 så blir det lätta brisar. Hon har ända sedan begynnelsen ansetts vara en bra lättvindsbåt. När övertecknad kappseglade i Scampi mot Ingemar Boding i Comfort 30 på 70-talet hade vi ständiga problem i svag vind, dels på kryssen, men särskilt på länsen där Comforten gled iväg tack vare en mycket större spinnaker. De egenskaperna kan man fortfarande ha glädje av, det är ju alltid trevligt att inte ligga i limmet när det slutar blåsa. Men då duger förstås inte den självslående focken, då

8 krävs en hederlig genua i lätt duk, med fin buk och en däcksvepande kjol. Gör man sig besväret (att köpa och) att sätta det seglet kan även svagvinden bli njutningsbar med en Comfort 30. Sture Stenberg, Comfort 30-seglare ända sedan 1975 och inne på sin andra vända som ordförande i Comfort 30 Förbundet, poängterar seglingsegenskaperna som ett av båtens stora företräden. Comforten är egentligen bäst i riktigt svagt och riktigt hårt väder, säger han. Riggen från Benn s finns i två varianter, med dubbla och enkla spridare. Man började med den förra, men när de första årens kappseglingsintresse övergick till mer familjebetonad segling kunde man välja också en lite stadigare mast som var enklare att rigga och sköta. Bägge masterna har dubbla undervant. Någon prestandaskillnad har inte noterats, säger Sture Stenberg, och samma sak gäller den förändring som gjordes av bottenformen, det tycks inte påverka farten. Alla Comfort 30 har också samma LYS-tal, 1,09. Paret Petersson uppskattar balansen i båten, med rätt segelinställning kan man släppa rodret utan att båten svänger. Rena balansroder kan ju vara känsliga på den punkten, men på Comfort 30 sitter, liksom på många andra 70-talsbåtar, en skädda framför roderbladet. Även för motor har hon bra egenskaper. Manöverbarheten är fenomenal, man kan backa och svänga hur som helst, säger Bosse. Han har en MD 7 med segelbåtsdrev, vilket är en vanlig modell på Comfort 30. Traditionell inredning Eftersom Comfort 30 nästan uteslutande såldes som halvfabrikat förekommer viss variation under däck. Det är många som inrett sina båtar själva, och de kan se väldigt olika ut, säger Anita. Det fanns en standardinredning i teak, men den modifierades ibland mer eller, som hos Peterssons, mindre; Bosse lade ner rätt mycket möda på att slipa till

9 skarpa hörn, det här var en lite enklare inredning än i den Hallberg Rassybyggda Misil II man haft tidigare. På den var durken i 15 mm solid mahogny, på Comforten är det 10 mm plywood, säger Bosse, men tillägger: Annars är det ändå bra kvalitet på båten. Peterssons båt tillhör den 500-serie som båbörjades hösten 78. Man var då uppe i närmare 500 byggda båtar och gjorde en del modifieringar. Uppe i brunnen fick t ex luckorna mer rundade kanter, och nere i båten åtgärdade man ett problem med maststöttan. Från början hade masten stått på huvudskottet, men i ett skede flyttade man fram skottet och satte en rostfri stolpe under masten. Det fungerade emellertid mindre bra: Man trycker ner stolpen med vanten, förklarar Bosse.

10 För att stadga upp maststöttningen byggdes en konsol med en fyrkantsbalk som bultade ihop maststöttan med huvudskottet föröver. På så vis förankrades hela konstruktionen på ett stabilt sätt och problemen upphörde när krafterna fördes ut i skrovet genom huvudskottet. Den här förbättringen har många Comfortägare med gamla systemet genomfört på sina båtar. Hur den ska göras framgår av de tekniska råd som Comfort 30 Förbundet har satt samman. Inredningen följer den traditionella layouten med pentry och navbord med stickkoj invid nedgången. Pentryt har ett tvålågigt kök, men på de flesta båtar ingen ugn. Med ugn missar man alla lådorna, säger Anita. I salongen är styrbordssoffan lätt U-formad, vilket ger en känsla av bekvämlighet och avskildhet. Dessutom kan den bilda en bredare koj genom att man drar ut en skiva och placerar en ryggstödsdyna mellan staplarna i U:et. Babordskojen är i smalaste laget att sova på, men breddades på 500-serien. Stickkojen är mycket rymlig, men vid navbordet är det trångt; här får man pressa sig in, och väl på plats får man sitta framåtlutad.

11 Såväl bakom ryggstöden som under kojerna finns det gott om stuvplats (vattentanken i plast och med 60 liters volym ligger framme i förpiken, bränsletanken ligger akteröver). Dessutom finns skåp och hyllor ovanför kojen den breda båtens företräden gör sig gällande. Comfort 30 har ett homogent skrov men ett däck i sandwichlaminat. Friskluftsventiler är det som vanligt dåligt med, och Bosse Petersson har installerat en extra, solcellsdriven sådan i förpiken. Inluft kommer via handskfacken i sittbrunnen, inne i vilka det sitter gömt ett halvskott för att hålla vattnet borta medan det är öppet för luft upptill; för den som ligger i stickkojen kan det alltså bli lite kallras ovanifrån. Men det håller torrt. Vi har ingen fukt i båten, säger Anita. Röstjärnen går igenom beslag i däck och kan röra sig i förhållande till däck. Detta är ett klassiskt läckageställe men det går att få bukt med med noggrann tätning. Röstjärnen sitter bultade i basmodulen, och här kan det vara idé att kontrollera dragningen, menar Bosse. Bultar till mantågsstöttor kan läcka, liksom fönstren på ruffsidan. Rännan för sprayhooden verkar vara ett läckageställe, men om den tätas och duken istället träs i en aluminiumränna framför sargen slipper man problem. Plastjobbet är utmärkt, enligt Bosse. Några böldpestproblem känner han inte till.

12 Jag har hört talas om det någon gång, säger Sture Stenberg. Men det tycks vara ovanligt, jag har aldrig varit med om det. Skrovet verkar vara rejält tjockt ner mot och utmed kölområdet. När Bosse skulle installera en logg någon meter framför masten var laminatet 32 mm tjockt, antagligen är det mellan 40 och 50 mm kring kölfickan. Bottenstockarna, däremot, kan behöva åtgärdas. Som vanligt är de i klenaste laget, men på de flesta Comforter har de förstärkts under åren. Är det inte åtgärdat när man köper en Comfort 30 ska man definitivt göra det själv. Svajköl är ju ett av problemen med för klena bottenstockar, grundstötningar ett annat. I det senare fallet kan Comfort 30- ägare glädja sig åt båtens blyköl, som i viss mån dämpar smällen. Begagnatpriset för en Comfort 30 ligger på mellan ca 150 och ca 230 tusen kronor. Skick och nyligen kompletterad utrustning segel, dynor, motor, instrument avgör som vanligt var på skalan man hamnar. Oavsett placering är det i alla fall en sak som gäller, menar Sture Stenberg: Man får mycket båt för lite pengar. Han är förstås jävig. Å andra sidan har han haft sin båt i nästan trettio år, så han bör väl veta vad han talar om.

13

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm. B31 En värdig dam med ratt För Göran och Marina Gunneröd gick det ett rakt spår från Folkbåt till Maxi 77 till den B31 man nu seglar. En betydligt krokigare väg ledde på sin tid fram båten som blev självbyggarnas

Läs mer

UK Syversen trimguide för Albin Express. Uppdaterad vintern 2005 14 februari

UK Syversen trimguide för Albin Express. Uppdaterad vintern 2005 14 februari UK Syversen trimguide för Albin Express Uppdaterad vintern 2005 14 februari Innehållsförteckning Förord....3 Allmänt om segeltrim och båtfart....4 Centrala trimparametrar...4 Förstagssagg. ( Yttervant

Läs mer

Så mycket kostar det i gästhamnen

Så mycket kostar det i gästhamnen Nr 4 2013 Pris 50 kr Medlemstidning för svenska båtunionen Europas största båttidning Så mycket kostar det i gästhamnen provade båtar: Far East 26 Nordkapp Enduro 605 Bavaria Virtess 420 Fly www.batliv.se

Läs mer

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström.

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. NogGrann trimguide för 606. ver 1.0 Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. Idé tanke å nytta. Denna trimguide är till för att man enkelt och lätt skall

Läs mer

Bygg själv Eder båt.

Bygg själv Eder båt. Bygg själv Eder båt. Handbok i enklare båtbyggeri Praktisk hjälpreda vid byggandet av allmogebåtar och enklare farkoster, försedd med originalteckningar och illustrationer. av JOHN SVENSSON fd skeppstimmerman

Läs mer

Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson,

Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson, Segelbåt, kanot och kajak. Josefine Eriksson, Nicolina Eriksson, Segelbåt En segelbåt är en båt med segel. Bland seglebåtarna kan man hitta många olika varianter och storlekar. De vanligaste är jolle,

Läs mer

Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig!

Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig! Rik på riktigt. En värdeful vardag är möjlig! OBS detta dokument är ett särtryck omfattande bokens inledning samt de avsnitt som tydligast hänger samman med tid. 2005 Fredrik Warberg, Jörgen Larsson och

Läs mer

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII

Trimguide 2.4m R. Inledning. Norlin MKIII Trimguide 2.4m R Norlin MKIII version Sv 1.5-030121 Inledning Trimguiden är skriven för att du ska få bästa prestanda från Dina North segel. Måtten och inställningarna är de vi funnit ge bäst höjd och

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Så monterar du inre förstag

Så monterar du inre förstag GÖR DET SJÄLV Så monterar du inre förstag Hård kryss med en delvis inrullad genua är ingen höjdare. Men med ett löstagbart, inre förstag kan du enkelt sätta en stormfock och segla effektivt även i kuling.

Läs mer

FÖRORD. Lycka till och mycket nöje med Albin 78.

FÖRORD. Lycka till och mycket nöje med Albin 78. FÖRORD Denna guide avser att ge en kortfattad handledning i hur Albin 78 skall användas och skötas. I huvudsak har medtagits sådant som är speciellt för Albin 78. Vi ber Er också noggrannt studera de separata

Läs mer

Erik Geijer. Skriva för webben

Erik Geijer. Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Erik Geijer Skriva för webben Skriva för webben.se:s Internetguide, nr 8 Version 2.0 2012 Erik Geijer Texten skyddas enligt lag om upphovsrätt och tillhandahålls med licensen

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Min pappa har Asperger syndrom

Min pappa har Asperger syndrom Min pappa har Asperger syndrom Magnus Stephensen Min pappa är ingen Asperger-pappa. Min pappa har däremot diagnosen Asperger syndrom. En diagnos är ju, när det kommer till kritan, inte mer än en benämning

Läs mer

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo!

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo! Balkonginglasning Vi gör det trevligare att bo! Inglasning en långsiktig och lönsam investering! Att glasa in balkongen är ett klokt beslut oavsett om det gäller dig som bostadsrättsinnehavare, som bostadsrättsförening

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt

Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Jönköping Per Brahe Gymnasiet 20/4-2012 Jag låtsas som ingenting men egentligen känns allt för bedrövligt Slutarbete om min och andras dyslexi Johanna Gustafsson SP3a Innehållsförteckning Att läsa en mening

Läs mer

Bogsprötet. Skonaren Ingos Vänner 2007

Bogsprötet. Skonaren Ingos Vänner 2007 Bogsprötet Skonaren Ingos Vänner 2007 Föreningen Skonaren Ingos Vänner Postadress: Lundbyhamnen 123 417 54 GÖTEBORG Telefon 031-14 25 01 Telefax 031-14 25 03 Hemsida: www.skonaren-ingo.org Fartygstelefon:

Läs mer

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna?

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Resultatet av den uppföljande intervjuundersökningen 2008 Diarienummer 1895-2008 Tryckt på AB Danagårds Grafiska, november 2008 Den här intervjun var väldigt

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

Möt företagen som gjort raketkarriär på nätet. snabbväxande e-handlare

Möt företagen som gjort raketkarriär på nätet. snabbväxande e-handlare Möt företagen som gjort raketkarriär på nätet 15 snabbväxande e-handlare En växande marknad E-handeln har en enorm potential trots att vi är inne i en lågkonjunktur. Det visar statistiken. Under 2008 ökade

Läs mer

Vet vi hur vi vet om vi vet att vi vet det vi vet?

Vet vi hur vi vet om vi vet att vi vet det vi vet? Vet vi hur vi vet om vi vet att vi vet det vi vet? Reflektioner kring kunskapens yttersta grundvalar vad är Sanning, och hur vet vi det? av Sverker Johansson 2003 Text att läsa inför min föreläsning 9

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Om en del av Wetseras historia väsentligen under 1960-talet

Om en del av Wetseras historia väsentligen under 1960-talet Om en del av Wetseras historia väsentligen under 1960-talet (Bertil Johnsson) Nedan finns ett utdrag ur min far, Thor Johnssons, minnesanteckningar En kort sammanställning över mitt liv här på jorden,

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer