Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com"

Transkript

1 Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed vann hon både målskott och hjärtan. Av Bengt Jörnstedt Bosse och Anita Petersson skaffade sin Comfort 30 redan De gillade sin Misil II, men med växande familj och krav kändes 24 fot utan ståhöjd i minsta laget.

2 Man tittade på bl a Omega 28 och Mistinguette, en storleksklass upp skulle räcka. Men en god vän råkade ha en Comfort 30, och det var vad det blev. Då tyckte vi att vi tog i en storlek för mycket, minns Anita med ett leende. Men det har vi slutat med för länge sen, tillägger hon. Det här har varit en perfekt båt för oss och barnen, liksom numera när vi oftast är ute själva. Seglarnas referensramar har förändrats under åren. På 70-talet tyckte man allmänt att 35 fot var stort, en 40-fotare var en bjässe som fick folk att höja på ögonbrynen. Numera är de storlekarna vardagsmat. Och den 30- fotare som en gång föreföll så stor har numera krympt till mer rimliga proportioner. Men det är fortfarande en högst funktionell och bekväm båt. 30 fot upplevs av många som en lagom storlek, ett slags brytpunkt. Tillräckligt liten för att vara lättskött och kunna hanteras enkelt ifråga om segel och alla slags manövrar. Och med sina ca 9 meters längd ändå tillräckligt stor för att få ståhöjd och plats för alla funktioner under däck: pentry, navbord, toalett, samt salong, stickkoj och förpik med totalt fem kojer. Och detta utan särskild trängsel, med en känsla av fullt tillräcklig volym. I alla fall när det är hygglig bredd på båten. Och det är det på Comfort 30, ca 3 meter. Detta har hon gemensamt med två berömda systrar från 70-talets första år, Balladen och Scampin. De här tre båtarna bildar en trio som ofta nämns i ett och samma andetag de s k halvtonnarna och de speglar den tidens nya trend med stor bredd över däck, men med smal vattenlinje och därmed lättdrivna skrov. När båtarna kränger bidrar bredden över vattnet reservdeplacementet till att göra dem styva. Då, under början av 1970-talet, havskappseglade man med vanliga familjebåtar av det här slaget. Internationellt var Half Ton Cup toppevenemanget för båtarna kring 30 fot, ungefär som ett VM. Franska Arpège var en av de heta i halvtonnarklassen och sågs med förundran när hon visade sig i Sverige 1968, överväldigande bredmagad mellan smala ändskepp. Peter Norlins Scampi kom året efter, liknande stil men med mycket effektivare linjer och en halvknop snabbare. Ytterligare ett år senare, sommaren 1970, dök värmlänningen Roffe Magnusson upp med sin Joker, båten som i sinom tid skulle bli Ballad, och här

3 har vi också upprinnelsen till det som skulle bli ännu en skapelse i samma stil: Comfort 30, lanserad av framför allt segelmakaren Ingemar Boding. Joker med förgreningar Ingemar Boding var en flitig och framgångsrik kappseglare på den tiden. Han hade seglat IW 31 i ett par år, men den båtens korta tid i racingens rampljus avbröts abrupt när Scampi & Co dök upp på arenan. Ingemar satsade på en Joker, och sommaren -71 vann han med sin röda båt Gotland Runt mot bland andra Scampi III med Peter Norlin som skeppare (och bl a övertecknad i besättningen). Det var efter den sommaren som händelsernas gång fick Jokerträdet att klyvas i två nya förgreningar: Ballad och Comfort 30. Det var rätt dramatiskt, minns Ingemar Boding den här tiden. Saken var den att i Värmlands djupa skogar fanns ett båtbyggeri som hette Arvika Plastindustri, lett av bröderna Kenneth och Jan Albinsson. Man byggde bl a Olle Enderleins Arietta och Tord Byqvists Mustang. När Jokern, ritad av värmlänningen Rolf Magnusson, skulle ut på seglarscenen så var det här hos Albinssons i Arvika som den seriebyggdes. Nu bar det sig emellertid inte bättre än att Arvika Plastindustri gjorde konkurs hösten -71. Rättigheterna till Jokern tillhörde emellertid Rolf Magnusson, som i det läget valde att satsa på ett säkrare kort och skrev kontrakt med väl etablerade Albin Marin i Kristinehamn. Där bytte man namn på Jokern, gjorde en del modifieringar och kallade henne för Ballad. Då gjorde Kenneth en egen båt, konstaterar Ingemar Boding. Ett nytt bolag, Comfortbåtar AB, bildades med Kenneth Albinsson och Ingemar Boding som ägare. Ingemar hade sålt segel till Arvika Plastindustri och byggt upp kontakten den vägen, plus det faktum att han ju varit varvets ambassadör genom sin Gotland Runt-seger med Jokern. Den nya båt som togs fram var alltså Comfort 30. Likheten med Jokern fanns där, men så hade också Kenneth Albinsson gjort en del av designarbetet på denna ifråga om överbyggnad och detaljer.

4 Skrovet har i stort sett samma grundspantruta som Jokern men har getts högre fribord genom en rak däckslinje utan språng, detta för att få mer volym och bättre ståhöjd under däck. Till det bidrar också en mer markerad, högre överbyggnad. Kölen är utvändig och gjord i bly; den blev därmed slankare, mer lättskött och utan den risk för plastskador och läckage som den inplastade kölen på Jokern erbjöd. Sittbrunnen fick högre sargar och hjärtstocken förlängdes uppåt för att inte en rorkult nere vid durknivå skulle störa benutrymmet. Ändå fanns förstås risk för påståenden om ett plagiat av Jokern. För att stämma i bäcken bjöd Albinsson&Boding in Albin Marins tungviktare Uno Eriksson och Pelle Brohäll till sjösättningen av den första Comfort 30:an. Albinherrarna hade inga synpunkter, och därmed var den saken klar. Och så satte man igång att sälja, och det var Ingemar Boding bra på. (Det var, inom parentes, han och Rutger Genberg, som f ö medarbetade med artikeln om Norrlandsseglingen i Segling nr 8/02, som under några av de tidiga 70-talsåren arrangerade en egen segelbåtsmässa i numera saligt avsomnade Ostermans Marmorhallar mitt inne i centrala Stockholm.) Comforten sålde som smör i solsken, inte i klass med välrenommerade och resursstarka Albin Marins Ballad, men nästan som Scampi. Trivsam, stor och praktisk salong, med en U-soffa på ena sidan och fri gång föröver med ena bordshalvan nedfälld. Med en utdragsskiva och en bit av ryggdynan får man en bred koj.

5 Mellan 720 och 730 Comfort 30 har vi koll på, säger Ingemar Boding, som efter något års tillverkning tog över hela verksamheten. Jag drev den ensam i två år, sedan lurade jag över min studentkompis från Södertälje, Lennart Wickström, som blev platschef. Han hade ett bra jobb på KTH där han skötte Viggen-simulatorn, men tyckte det lät kul att bygga båtar. På den vägen är det. Lennart Wickström driver fortfarande Comfortbåtar i Arvika, framgångsrikt och sedan länge som huvudägare tillsammans med varvets tyske, effektive återförsäljare. Ingemar Boding har efter hand avvecklat sitt engagemang i företaget. Efter några år genomfördes en del förändringar på Comfort 30. Till 1975 ändrade vi bottenformen akteröver och lade in några hundra liter mer volym för att hon inte skulle sitta på häcken med folk i brunnen. Samtidigt bytte vi till en bättre köl, berättar Ingemar Boding. Sommaren -73 hade han kommit tvåa på Half Ton Cup i Danmark och var bästa svenska båt i stark internationell konkurrens. Den båt han seglade då hade en ny, effektivare blyköl, ritad av konstruktören Tord Byqvist. Den kölen blev nu standard på Comfort 30. Båtboomen var i fullt sving nu i mitten av 70-talet, och i samband med modifieringarna byggdes tre kompletta uppsättningar formar i Arvika. Ett par skickades till norska Sandefjord där ett företag byggde 120 båtar. Formar skickades också på mer äventyrlig uthyrningsstråt till Cork på Irland, senare till ett företag i Glasgow i Skottland; på bägge ställena hann entreprenörerna bygga ca 25 båtar innan betalningarna av skilda anledningar inställdes. Ett drygt dussintal Comfort 30 har också byggts hos Saxarplast i Åkersberga. Comfort 30 såldes bara som halvfabrikat, inga färdiga båtar byggdes på varvet i Arvika. Däremot förekom det att andra varv inredde ett större antal båtar, t ex Sweden Yachts i Stenungsund och Sune Carlssons varv i Saltsjöbaden där man färdigställde ett tiotal Comforter. (Sune byggde för övrigt en egen Comfort 30, Sexiga Mari, där riggen höjdes ett par meter upp i skyarna och segelytan motsvarade en hygglig Strandvägsvåning. Hans tajming var kusligt träffsäker.

6 Detta var 1973, kanske alla tiders mest bleksiktiga Gotland Runt-år, och Sunes lättvindsspjut försvann omedelbart under horisonten för att ej mer återses. Inte ens Sexiga Maris kraftigt höjda mätetal hon gick i klass III, en högre än de vanliga halvtonnarna kunde stoppa den segern. Men i blåst gjorde hon ingen lycka!) Bäst i lätt och hård vind Liksom så många andra unga familjer med halvtonnare kappseglade Bosse och Anita Petersson i begynnelsen med sin Combat. Vår dotter låg på toften och sov, jag stod med ena benet och höll emot så hon inte skulle ramla ner på durken, minns Anita de yngre dagarna. Detta spetsade både seglingskunnandet i allmänhet och känslan för vad den egna båten tålde och behövde ifråga om segel, trim och hantering. Den tydligaste åtgärden är arrangemanget för en självskotande fock, något som är ovanligt på båtar med mastheadrigg och stora överlappande genuafockar. Det är det bästa vi gjort, menar Anita. Det är bekvämt och väldigt roligt att kryssa med den, vi går väldigt högt i vinden. Fler och fler Comfort-ägare installerar motsvarande system, som i det här fallet är en enkelkrökt skena med stadig infästning till ruffen. I förstone skulle man tycka att systemet vore ogenomförbart på en båt som, liksom Comfort 30, har dubbla undervant, där det ena sitter framför skenan. På kryssen drar vi in focken mot masten, det är inga problem, menar Bosse. På undanvinen ner till 120 graders skenbar vind tycker han att det fungerar bra, trots att skotet då nästan bryts runt främre undervantet. För större vinklar måste skotpunkten flyttas ut till en ögla på relingen. Om främre undervantet flyttas akteröver (till skotskenan) skulle man kunna få en större akterrunda på focken, som då med maximal storlek når ända till mastens framkant.

7 'Combat' seglas med fördle med självslående fock, trots främre undervant. Numera seglar Anita och Bosse nästan enbart med focken som försegel, även om det finns såväl genua 1-4 och spinnaker i segelgarderoben. Lättvinden blir förstås lidande, man avstår inte från halva försegelytan ostraffat. Men Bosse och Anita passade också på att utöka ytan när man senast bytte storsegel. Med en genomgående latta upptill kunde akterliket byggas ut, och man vann ett par kvadratmeter på kuppen, från 16 till 18 kvm. På Bosses och Anitas båt har focken en extra poäng. Man har som standard ingen skotskena för storen i brunnen, skotblocket sitter i en ögla på durken. När man krokar loss det har man en ren sittbrunn, vilket ju är skönt. Men under segling är det inte lika bra inte med en överlappande genua där man måste kunna få upp bommen på centrumlinjen. Detta kan bara ske med hjälp av en travare som dras upp i lovart om mittlinjen, försöker man få in storen med skotet blir seglet alldeles för hårt hemskotat med stängt akterlik. Om man nu har en fock som standardförsegel är det här inget problem eftersom storen inte backvindas på samma sätt och därför inte behöver dras in lika långt. Då kan det räcka med en ögla i durken, plus en bra kick som reglerar akterliket. Ska man peka på någon favoritvind för Comfort 30 så blir det lätta brisar. Hon har ända sedan begynnelsen ansetts vara en bra lättvindsbåt. När övertecknad kappseglade i Scampi mot Ingemar Boding i Comfort 30 på 70-talet hade vi ständiga problem i svag vind, dels på kryssen, men särskilt på länsen där Comforten gled iväg tack vare en mycket större spinnaker. De egenskaperna kan man fortfarande ha glädje av, det är ju alltid trevligt att inte ligga i limmet när det slutar blåsa. Men då duger förstås inte den självslående focken, då

8 krävs en hederlig genua i lätt duk, med fin buk och en däcksvepande kjol. Gör man sig besväret (att köpa och) att sätta det seglet kan även svagvinden bli njutningsbar med en Comfort 30. Sture Stenberg, Comfort 30-seglare ända sedan 1975 och inne på sin andra vända som ordförande i Comfort 30 Förbundet, poängterar seglingsegenskaperna som ett av båtens stora företräden. Comforten är egentligen bäst i riktigt svagt och riktigt hårt väder, säger han. Riggen från Benn s finns i två varianter, med dubbla och enkla spridare. Man började med den förra, men när de första årens kappseglingsintresse övergick till mer familjebetonad segling kunde man välja också en lite stadigare mast som var enklare att rigga och sköta. Bägge masterna har dubbla undervant. Någon prestandaskillnad har inte noterats, säger Sture Stenberg, och samma sak gäller den förändring som gjordes av bottenformen, det tycks inte påverka farten. Alla Comfort 30 har också samma LYS-tal, 1,09. Paret Petersson uppskattar balansen i båten, med rätt segelinställning kan man släppa rodret utan att båten svänger. Rena balansroder kan ju vara känsliga på den punkten, men på Comfort 30 sitter, liksom på många andra 70-talsbåtar, en skädda framför roderbladet. Även för motor har hon bra egenskaper. Manöverbarheten är fenomenal, man kan backa och svänga hur som helst, säger Bosse. Han har en MD 7 med segelbåtsdrev, vilket är en vanlig modell på Comfort 30. Traditionell inredning Eftersom Comfort 30 nästan uteslutande såldes som halvfabrikat förekommer viss variation under däck. Det är många som inrett sina båtar själva, och de kan se väldigt olika ut, säger Anita. Det fanns en standardinredning i teak, men den modifierades ibland mer eller, som hos Peterssons, mindre; Bosse lade ner rätt mycket möda på att slipa till

9 skarpa hörn, det här var en lite enklare inredning än i den Hallberg Rassybyggda Misil II man haft tidigare. På den var durken i 15 mm solid mahogny, på Comforten är det 10 mm plywood, säger Bosse, men tillägger: Annars är det ändå bra kvalitet på båten. Peterssons båt tillhör den 500-serie som båbörjades hösten 78. Man var då uppe i närmare 500 byggda båtar och gjorde en del modifieringar. Uppe i brunnen fick t ex luckorna mer rundade kanter, och nere i båten åtgärdade man ett problem med maststöttan. Från början hade masten stått på huvudskottet, men i ett skede flyttade man fram skottet och satte en rostfri stolpe under masten. Det fungerade emellertid mindre bra: Man trycker ner stolpen med vanten, förklarar Bosse.

10 För att stadga upp maststöttningen byggdes en konsol med en fyrkantsbalk som bultade ihop maststöttan med huvudskottet föröver. På så vis förankrades hela konstruktionen på ett stabilt sätt och problemen upphörde när krafterna fördes ut i skrovet genom huvudskottet. Den här förbättringen har många Comfortägare med gamla systemet genomfört på sina båtar. Hur den ska göras framgår av de tekniska råd som Comfort 30 Förbundet har satt samman. Inredningen följer den traditionella layouten med pentry och navbord med stickkoj invid nedgången. Pentryt har ett tvålågigt kök, men på de flesta båtar ingen ugn. Med ugn missar man alla lådorna, säger Anita. I salongen är styrbordssoffan lätt U-formad, vilket ger en känsla av bekvämlighet och avskildhet. Dessutom kan den bilda en bredare koj genom att man drar ut en skiva och placerar en ryggstödsdyna mellan staplarna i U:et. Babordskojen är i smalaste laget att sova på, men breddades på 500-serien. Stickkojen är mycket rymlig, men vid navbordet är det trångt; här får man pressa sig in, och väl på plats får man sitta framåtlutad.

11 Såväl bakom ryggstöden som under kojerna finns det gott om stuvplats (vattentanken i plast och med 60 liters volym ligger framme i förpiken, bränsletanken ligger akteröver). Dessutom finns skåp och hyllor ovanför kojen den breda båtens företräden gör sig gällande. Comfort 30 har ett homogent skrov men ett däck i sandwichlaminat. Friskluftsventiler är det som vanligt dåligt med, och Bosse Petersson har installerat en extra, solcellsdriven sådan i förpiken. Inluft kommer via handskfacken i sittbrunnen, inne i vilka det sitter gömt ett halvskott för att hålla vattnet borta medan det är öppet för luft upptill; för den som ligger i stickkojen kan det alltså bli lite kallras ovanifrån. Men det håller torrt. Vi har ingen fukt i båten, säger Anita. Röstjärnen går igenom beslag i däck och kan röra sig i förhållande till däck. Detta är ett klassiskt läckageställe men det går att få bukt med med noggrann tätning. Röstjärnen sitter bultade i basmodulen, och här kan det vara idé att kontrollera dragningen, menar Bosse. Bultar till mantågsstöttor kan läcka, liksom fönstren på ruffsidan. Rännan för sprayhooden verkar vara ett läckageställe, men om den tätas och duken istället träs i en aluminiumränna framför sargen slipper man problem. Plastjobbet är utmärkt, enligt Bosse. Några böldpestproblem känner han inte till.

12 Jag har hört talas om det någon gång, säger Sture Stenberg. Men det tycks vara ovanligt, jag har aldrig varit med om det. Skrovet verkar vara rejält tjockt ner mot och utmed kölområdet. När Bosse skulle installera en logg någon meter framför masten var laminatet 32 mm tjockt, antagligen är det mellan 40 och 50 mm kring kölfickan. Bottenstockarna, däremot, kan behöva åtgärdas. Som vanligt är de i klenaste laget, men på de flesta Comforter har de förstärkts under åren. Är det inte åtgärdat när man köper en Comfort 30 ska man definitivt göra det själv. Svajköl är ju ett av problemen med för klena bottenstockar, grundstötningar ett annat. I det senare fallet kan Comfort 30- ägare glädja sig åt båtens blyköl, som i viss mån dämpar smällen. Begagnatpriset för en Comfort 30 ligger på mellan ca 150 och ca 230 tusen kronor. Skick och nyligen kompletterad utrustning segel, dynor, motor, instrument avgör som vanligt var på skalan man hamnar. Oavsett placering är det i alla fall en sak som gäller, menar Sture Stenberg: Man får mycket båt för lite pengar. Han är förstås jävig. Å andra sidan har han haft sin båt i nästan trettio år, så han bör väl veta vad han talar om.

13

'Familjebåt med '70- talskänsla'

'Familjebåt med '70- talskänsla' 'Familjebåt med '70- talskänsla' Konstruktören Pelle Brohäll gjorde mer än storsäljarna Viggen och Vega. Hans Tur 84 har ett mer strömlinjeformat utseende, men är fortfarande en variant på den brohällska

Läs mer

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet.

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet. Efter radikala Scampi bred, skarpt slag på skrovsidan, kilformad överbyggnad fick Peter Norlins första större båt en mycket mer klassisk form. Men den fina seglingskänslan blev densamma i Norlin 34. Av

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han.

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han. När Mistressen kom var hon lite för dyr och kanske lite för traditionell i konkurrensen mot de mera tidstypiska halvtonnarna. Hon blev aldrig någon säljsuccé, något som dagens ägare närmast betraktar som

Läs mer

Akterkabinen påverkar

Akterkabinen påverkar Comfort 32 är ett barn av sin tid. Prestanda var ett måste, samtidigt som alla boendefunktioner - inklusive akterkabin - skulle pressas in. Det är en tuff ekvation att lösa för en mellanstor båt, och det

Läs mer

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare.

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare. Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980 TILL SALU! Pris: 40.000:- (inkl. sittbrunns kapell, båtvagn, utombordare) Kontakt: Torbjörn Schiött (0708-186584) Info om Fabola Scanper Längd överallt: 6,85 m Längd

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

"Fart och utrymme för hela familjen"

Fart och utrymme för hela familjen "Fart och utrymme för hela familjen" Rubriken är ett citat från 70-talets broschyr om Comfort 26. Och hon är en pigg båt som seglar fint, inte lika bred som många andra i samma storlek men ändå med goda

Läs mer

Tidlös familjebåt, livfull seglare

Tidlös familjebåt, livfull seglare Tidlös familjebåt, livfull seglare Shipman 28 har en mer tidlös framtoning än någon annan av 70-talets mindre havskryssare. Hon förenar många goda egenskaper och är också Olle Enderleins mest framgångsrika

Läs mer

Värmlänningarna slår till

Värmlänningarna slår till I 'idealstorleken' kring 30 fot seglar Balladen i främsta ledet. Bakom det melodiskt klingande namnet har vi en styv och ganska robust båt, med god balans mellan utrymmena på och under däck. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck.

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck. Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES 678 BT är - enligt vad konstruktören och producenten försäkrar - en helt ny konstruktion. Modellens linjer anknyter dock tydligt till tidigare versioner av båten. PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES har en silhuett

Läs mer

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s

Trimguide CB 66. Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguide CB 66 Trimguiden består av: 1 Förberedelser 2 Segeltrim 2.1 Under 4 m/s 2.2 4-7 m/s 2.3 Över 7 m/s Trimguiden är skriven av Fredrik Åstrand, North Sails. fredrik@se.northsails.com 1. Förberedelser

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar.

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Med relativt lag rigg och enbart självslaende fock är seglingsegenskapema i Hanse 345 lugnare och snällare

Läs mer

Självbyggarnas favorit RJ-85

Självbyggarnas favorit RJ-85 Självbyggarnas favorit RJ-85 Det har byggts femhundra RJ-85:or, men ingen är den andra riktigt lik - nästan alla är nämligen självbyggen. Av Magnus Lindén Rolf Jacobsson heter en kraft- och värmeingenjör

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

we put salona 38 on the start line

we put salona 38 on the start line on focus we put salona 38 on the start line I slutet av mars tog vi oss till Kroatien för att besöka Salona Yachts och kappsegla en fabriksny Salona 38. Varvet ligger strax utanför Split i Solin inte långt

Läs mer

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars.

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars. Omega 28 tillhör de båtar där prestanda ingick i designerns uppdrag. Samtidigt förpliktade företagsnamnet Familjebåtar AB. Att det blev en bra mix av fart och boende intygar de ägare Segling träffat. Av

Läs mer

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1 Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder 2010-04-12 16.02 Sida 1 Sjöugglan lv, Albin Nova 99 byggd 1988. I princip allt utbytt och nytt utom motorn (se sep beskrivning). Med den trebladiga foldingpropellern

Läs mer

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar. Segeltrimtips Från S30förbundets "Tekniska Tips" daterad 921103 Några tips om hur du får bättre fart på S-30:an S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

Läs mer

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Sid.1 (11) 2016 Klassregler för Omega 42 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Omega 42 konstruerades 1978 av Peter Norlin Omega 42 Sällskapet antogs som klassförbund

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

Scampi VM-segraren som blev familjevinnare

Scampi VM-segraren som blev familjevinnare Scampi VM-segraren som blev familjevinnare Scampi. Namnet klingar nästan magiskt. Peter Norlins segerrika, fula ankunge, som länge skrämde bort vanliga seglare - men i sinom tid vann även familjernas hjärtan.

Läs mer

Klassregler för Comfort 30. År 2003

Klassregler för Comfort 30. År 2003 Klassregler för Comfort 30 År 2003 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Comfort 30 konstruerades år 1969 av bröderna Albinsson Comfort 30 klassen antogs som klassförbund

Läs mer

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt När Pelle Petterson kom med Maxi95 var det både logiskt

Läs mer

Lite lösningar som gör livet lättare

Lite lösningar som gör livet lättare Lite lösningar som gör livet lättare Möjligheten att lätt kunna trimma dina segel efter rådande förhållande är väsentligt för att behålla bra fart och höjd under kryss när vindstyrka och vågornas karaktär

Läs mer

En gång rival - alltid Rival

En gång rival - alltid Rival En gång rival - alltid Rival En av systrarna i den långsmala familjen är Rival 22. Ska man fria till en sådan dam får man hålla sig framme, för Rivalen lever oftast i trogna. långlivade förhållanden. Ägarna

Läs mer

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris.

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Delphia 37.3 Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Efter succén med vår nya Delphia 33.3 så har vi på Blåkusten Marin beställt en helt ny Delphia 37.3. Båten

Läs mer

Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge"

Viggen - Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge" Lilla Viggen har blivit förstabåt för många nya seglare. För ett lågt pris får man en minihavskryssare med stora möjligheter. Och ett ovanligt

Läs mer

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem 70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem som blev kvar och bara fortsatte växa är Hallberg-Rassy. Grunden till framgångssagan

Läs mer

test Saare 41 Utmanare från österled

test Saare 41 Utmanare från österled test Saare 41 Utmanare från österled 24 Båtnytt 11/2009 Saare 41 har fin prestand, är stadig och sjöduglig. Notera genuans skotning till den från sittbrunnen justerbara skenan på överbyggnaden. Saare 41,

Läs mer

Undanvind bästa bogen

Undanvind bästa bogen Konstruktören Einar Ohlson hämtade inspiration från USA när han skapade sin Ohlson 22 i slutet av 60-talet. Plastens spännande möjligheter utnyttjades i nya former på skrov och däck som gav massor av plats

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm. För många är Carreran en drömbåt. Racig, flushad, snabb. Alltför extrem tycker de som blir omseglade. Med inredning som en gymnastiksal, förmodligen. Men skenet bedrar. Hon är enkel att segla och har full

Läs mer

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an.

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Av Bengt Jörnstedt Birger Martinsson i Eskilstuna är en seglare

Läs mer

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben

Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Klassregler 1999 för Svenska X79-klubben Innehållsförteckning 1. Allmänna regler...2 2. Skrov, Däck, Inredning, Köl och Roder...2 2.1 Skrov och däck...2 2.2 Inredning...2 2.2.2 Huvudsaklig inredning...2

Läs mer

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling.

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Av Bengt Jörnstedt Ute i Saltsjöbaden, i hotellvikens hamnanläggning

Läs mer

Arbetsuppgifter. 5 mans besättning. Version 2011-05-09. Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön)

Arbetsuppgifter. 5 mans besättning. Version 2011-05-09. Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön) Arbetsuppgifter Version 2011-05-09 5 mans besättning Helm (röd) Trim (orange) Floater (gul) Pit (blå) Mast (grön) 4 mans besättning Huvudsaklig placering i båten Huvudsakligt ansvar Andra arbetsuppgifter

Läs mer

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Det finns typiska 'genombrottsbåtar', sådana som gav skjuts åt en framgångsrik konstruktörskarriär

Läs mer

Maxi 33. Teknisk handledning

Maxi 33. Teknisk handledning Maxi 33 Teknisk handledning 2 (7) TEKNISKA DATA LÖA 9.92 m LWL 8.20 m Bredd 3.25 m Djupgående (standardköl) 1.40 m Deplacement cirka 4.5 ton Kölvikt ca. (järnköl) 1 840 kg Storsegel 24 m 2 Självslående

Läs mer

Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson. SM 2009 i Arkösund

Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson. SM 2009 i Arkösund Trimguide från Trissjolle 3327 Björn Sandberg/Linnea Petersson SM 2009 i Arkösund Trimmet utgår från Blixt-segel från Bengt Johansson Sails, 033-254124, bengt.johansson.sails@swipnet.se. Bengt Johanssons

Läs mer

Dufour 45 Performence

Dufour 45 Performence 3-2009 157 Dufour 45 Performence Detta är en relativt ny yacht från det franska varvet Dufour vid Atlantkusten. Den har en rymlig och ljus interiör med många praktiska detaljer. I grundpriset ingår t ex

Läs mer

Ombyggnad av en S30, del 2

Ombyggnad av en S30, del 2 Ombyggnad av en S30, del 2 Sammanfattning av del 1: Då vår drömbåt inte fanns att köpa färdig fick vi istället köpa något som var i närheten (det blev en S30 av gamla modellen) och sedan bygga om den enligt

Läs mer

En kort presentation av ALBIN BALLAD

En kort presentation av ALBIN BALLAD En kort presentation av ALBIN BALLAD Balladen är en populär och tidlös skönhet i mer än 20 länder och den har tillverkats i fler än 1500 exemplar. Ballad - havskryssaren som nu även är klassad som "oceangående"

Läs mer

Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010. www.nicanders.se

Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010. www.nicanders.se Nicander 40' Nicanders Båtvarv AB Grötövägen 23, 45350 Lysekil, 0523-16010 www.nicanders.se Nicander 40' Standardspecifikation Längd Längd, vattenlinje Bredd Djupgående Deplacement Kölvikt P E IG J Storsegel

Läs mer

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters DEGERO 970 DESIGNER HANS GROOP 2 anwb.nl/watersport, de site voor watersporters DEGERÖ 970 specifikation 1993 Skrovlangd Vattenlinj elangd Bredd Djupgang

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

North Sails Trimguide 606

North Sails Trimguide 606 North Sails Trimguide 606 De senaste femton åren har vi varvat aktivt kappseglande i 606 klassen med att utveckla 606 segel och segeltrim. Erfarenheterna från denna tid har vi sammanfattat i detta häfte.

Läs mer

Väcker uppmärksamhet

Väcker uppmärksamhet Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i.

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i. Sportiga Safiren uppskattas för sina goda seglingsegenskaper, med spets på friska kryssar. Hon kappseglas flitigt, men de Safirer du möter i skärgården är faktiskt ute och cruisar det går bra det med.

Läs mer

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt.

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt. Danske Peter Bruun gick sin egen väg när han ritade sin kvartett med spetsgattade 'valbåtar', inspirerade av moder natur. Lilla Späckhuggaren kom först, med en robust klassisk skrovprofil mellan fenan

Läs mer

Test Arcona 410 VS Dehler 41

Test Arcona 410 VS Dehler 41 Arcona 410 och Dehler 41. Två båtar men en tanke, att verkligen tillfredställa taggade storseglare. Test Arcona 410 VS Dehler 41 Ur nummer: 1/2012 Text: Curt Gelin Foto: Curt Gelin & Jens Augustinsson

Läs mer

Delphia 33.3. Pris 1 175 000kr inkl. moms

Delphia 33.3. Pris 1 175 000kr inkl. moms Delphia 33.3 Nu finns det möjlighet att få köpa en helt ny Delphia 33.3 med leverans i början på juli. Båten är rikligt utrustad och har fått mycket beröm av både kunder och press. En riktigt fin kvalitetsbåt.

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra Färska som seglare ville Dag och Anne-Christine Rönnberg ha en trygg båt när de för ett par år sedan gav sig ut på jakt efter sin första egna segelbåt. När man hittade en Bianca 27 behövde man inte leta

Läs mer

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker.

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker. Man behöver inte äga en OE 36 för att falla för hennes sköna linjer. Men denna 'Olle Enderleins vackraste båt' föddes inte utan vissa våndor - och överlevde gjorde hon mycket tack vare en överste som slutade

Läs mer

Rival 22. Klassregler. Rival 22 Förbundet. för. gällande från. 1 april 2014. Klassregler för Rival 22 2014-03-01

Rival 22. Klassregler. Rival 22 Förbundet. för. gällande från. 1 april 2014. Klassregler för Rival 22 2014-03-01 Klassregler för Rival 22 gällande från 1 april 2014 Rival 22 Förbundet Svenska Rival 22 Förbundet Sida 1 (18) Innehåll 0 Förord 1 Allmänna bestämmelser 1.1 Inledning 1.2 Allmänt 1.3 Mätkontroll 1.4 Viktkontroll

Läs mer

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse.

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Funderade lite över vår båts utrustnings status och de förändringar som har vuxit fram från leverans dagen 2008, till

Läs mer

För att lära dig mer om min Stortriss och dess utrusning kan du klicka runt bland länkarna här ovanför!

För att lära dig mer om min Stortriss och dess utrusning kan du klicka runt bland länkarna här ovanför! Stortiss MKII nr 1933 "Stortrissen" från 1979 är nu till salu! "StorTriss mark II - är hela familjens segelbåt för weekend turen, den lilla semesterseglaren och ungdomarnas långfärdsbåt. Lagom stor för

Läs mer

Sid 1) Sandvita förbättringslista under 2011 segel 2012. Toaletter 2 st. Värmeslinga skottet båda toaletterna. Nya speglar

Sid 1) Sandvita förbättringslista under 2011 segel 2012. Toaletter 2 st. Värmeslinga skottet båda toaletterna. Nya speglar Sid 1) Sandvita förbättringslista under 2011 segel 2012 Toaletter 2 st Värmeslinga skottet båda toaletterna Nya speglar Rostfria krokar för handukar och div. Hytter fören: Från 2 hytter till en stor owners

Läs mer

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN

SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN SEGLING OCH PADDLING: BÅTEN Segelbåtar kännetecknas på dess segel. Ett segel är en duk som fästs på båten för att fånga vinden. Med hjälp av vinden och seglet förs båten framåt. Det finns många olika segel

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Klassregler för. MF-båten. Myndighet. Svenska MF-båtförbundet, c/o Nicanders Båtvarv AB, Grötö, 45350 Lysekil tel. 0523-16010

Klassregler för. MF-båten. Myndighet. Svenska MF-båtförbundet, c/o Nicanders Båtvarv AB, Grötö, 45350 Lysekil tel. 0523-16010 Sid.1 (11) 2011 Klassregler för MF-båten Myndighet Svenska MF-båtförbundet, c/o Nicanders Båtvarv AB, Grötö, 45350 Lysekil tel. 0523-16010 MF-båten konstruerad 2009-2010 av Sture Sundén, Blanchegatan 18,

Läs mer

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips)

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Saker som är bra att kolla på om man har eller kan behöva köpa: Blocknyckel 5.5 mm till att justera kicken med. Beteslås

Läs mer

Diverse småtips. 1. En praktisk ankarbox

Diverse småtips. 1. En praktisk ankarbox Diverse småtips 1. En praktisk ankarbox För den som inte har någon stor båt med inbyggd ankarbox är denna lösning mycket praktisk. Ankarboxen görs av en (kasserad) vattendunk där man skär upp ett hål enligt

Läs mer

Bodings lilla. röda. (, ),.

Bodings lilla. röda. (, ),. NU HAR VI GJORT SEGEL I 32 ÅR. (S K E P PA RG ATAN 23, ÅR 1966) VI SYR I FÖRSTKLASSIGA M ATERIAL, AV LEDANDE DUKTILLVERKARE SÅSOM DIMENSION POLYANT OCH CO N T E N D E R. Bodings lilla röda. A.INLEDNING

Läs mer

sporthotel dehler 38c

sporthotel dehler 38c Text och foto SEARCHMAGAZINE sporthotel dehler 38c snygg tysk design, smarta lösningar och Fina seglingsegenskaper Nya Dehler 38, designad av Judel/Vrolijk, har fått många att höja på ögonbrynen. Båten

Läs mer

Klassregler för. RB111-klassen

Klassregler för. RB111-klassen Klassregler för RB111-klassen Reviderad 2003-08-05 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM RB111-båten konstruerades 1983 av Roland Bergström RB111-klassen antogs som klassförbund

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

SWEDE 68 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts

SWEDE 68 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts Profil Profil Vacker och snabb Classic Swedish Yachts designas för att vara vackra att se på och för att segla väl. Du behöver beordra ut besättningen på relingen för att öka farten på yachten. Swede 68

Läs mer

2013-12-20. Nordiska IFRA 2014. Klassregler för. IF-båt. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

2013-12-20. Nordiska IFRA 2014. Klassregler för. IF-båt. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2013-12-20 Nordiska IFRA 2014 Klassregler för IF-båt Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM IF-båten konstruerades 1967 av Tord Sundén. IF-båtförbundet antogs år 1971

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

SKROVET PÅ MAXI. förstärkningar.

SKROVET PÅ MAXI. förstärkningar. SKROVET PÅ MAXI Ett helt nytt båttänkande När Maxi 77 för första gången dök upp på marknaden för några år sen slog den sin omgivning med häpnad. Den djärva formen på båten, med sitt höga släta däck och

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Segling provseglar Fabola Campus 7.4

Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Sittbrunnen erbjuder gott om plats för hela familjen, och rorsman har från sin position fin kontroll på seglingen och omgivningen. Nya 7.4 är störst hittills i Fabola

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26.

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26. Att hon bara är knappa åtta meter lång är nästan omöjligt att tro, hon verkar mycket större än så. Men Johnson 26 uppskattas inte bara för sina utrymmen, hon anses segla fint dessutom. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

H-båten - Vässad, vacker gränsöverskridare

H-båten - Vässad, vacker gränsöverskridare H-båten - Vässad, vacker gränsöverskridare I trettio år har H-båten haft en stabil popularitet - ändå är hon lite av en doldis i Sverige. Nästan 5000 exemplar är byggda, starka klassförbund verkar i hela

Läs mer

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Fri prövningsrätt gäller vilket innebär att säljaren har rätt att välja vem som skall förvärva båten oaktat vilka bud som kommer in. Säljes genom Båtagent

Läs mer

Den nordiska Folkbåten

Den nordiska Folkbåten Den nordiska Folkbåten Foton: Berth Höjer Kappsegling Den Nordiska Folkbåten är idag en av Europas mest aktiva kölbåtsklasser när det gäller kappsegling Folkbåten har blivit en klassiker som de senaste

Läs mer

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga segelbåtar för hela familjen. Med hjälp av vår egen

Läs mer

2007 Powered By Suzuki 9

2007 Powered By Suzuki 9 2007 9 Powered By Suzuki Cantieri Capelli Capelli är en av Italiens ledande båttillverkare och den enda som levererar både RIB och glasfiberbåtar. De producerar närmare 3000 båtar per år. Capelli håller

Läs mer

SRS-reglerna 2015 KLASSREGLER FÖR FLERSKROVSBÅTAR DEL I ADMINISTRATION AVDELNING A ALLMÄNNA REGLER

SRS-reglerna 2015 KLASSREGLER FÖR FLERSKROVSBÅTAR DEL I ADMINISTRATION AVDELNING A ALLMÄNNA REGLER SRS-reglerna 2015 SRS är ett respitsystem för breddkappsegling. Syftet med systemet är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra. Strävan är att SRS-talet ska representera en båttyps

Läs mer

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en familjecruiser med gott om plats för många gäster. 14 Segling

Läs mer

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts Profil Profil Vacker och snabb Classic Swedish Yachts byggs för att vara vackra och segla fort. Du behöver inte beordra besättningen upp på relingen för öka hastigheten på yachten. De erbjuder maximal

Läs mer

Användarhandbok - CB 66 Racer. Användarhandbok för CB66 Racer

Användarhandbok - CB 66 Racer. Användarhandbok för CB66 Racer Användarhandbok för CB66 Racer 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Introduktion... 3 Specifikation och ritningar... 3 CE-märkning... 3 2. Säkerhet... 4 Max last... 4 Säkerhetsutrustning... 4 Kapsejsning... 5 Flytankar...

Läs mer

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN

KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN 2010 KLASSREGLER FÖR CARRERA HELMSMAN Carrera Helmsman konstruerades 1979 av Håkan Södergren och antogs 1984.09.25 av Svenska Seglarförbundet som nationell klass. Sjätte utgåvan 2010.11.24. A ALLMÄNNA

Läs mer

Hallberg Rassy 34 / 2001

Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Allmän beskrivning Info Hallberg Rassy 34 är en mycket trivsam och välbyggd båt som erbjuder goda seglingsegenskaper och hög komfort till sjöss, i hamn

Läs mer

Lommabuktens Seglarskola 2016

Lommabuktens Seglarskola 2016 ! Lommabuktens Seglarskola 2016 Målet med LBS seglarskola är att alla ska tycka att segling är roligt och känna sig trygga och vilja fortsätta segla! På seglarskolan lära du dig grunderna i segling och

Läs mer

Nicander 40' Designed and built in Sweden

Nicander 40' Designed and built in Sweden Nicander 40' Designed and built in Sweden Nicanders Båtvarv AB Lysekil, Sweden Nicander 40' Standardspecifikation 2 850 000 SEK inkl. moms Längd 12.20 m Längd, vattenlinje 11.00 m Bredd 3.30 m Djupgående

Läs mer

Bekymmersfritt Det är inte lätt att veta vilken

Bekymmersfritt Det är inte lätt att veta vilken Finns det några genvägar till en bekymmersfri båt? Vi har tagit hjälp av expertis i form av tre besiktningsmän som var och en valt ut tio säkra kort. Text: Åsa Bonthelius Bekymmersfritt Det är inte lätt

Läs mer

Accentuerat seglarnöje

Accentuerat seglarnöje Accentuerat seglarnöje Accenten har det mesta av större båtars funktioner, men i ett behändigt format. Hon är en pocket cruiser som bjuder på mycket seglingsnöje. Av Bengt Jörnstedt Mikael Sandberg har

Läs mer

Lite historia om Ivelina IV

Lite historia om Ivelina IV Lite historia om Ivelina IV Hon tillverkades 1986 och hade tom november 2001 ägts enbart av Roger Hahn, Linköping. Hemmahamnen var då Valdemarsvik. Sedan sommaren 2002 har vi seglat båten och har bara

Läs mer

Erixon Technoyachts AB Box 73 453 22 Lysekil

Erixon Technoyachts AB Box 73 453 22 Lysekil HP 1030 Specifikation og priser 2009 Se video av HP 1030: http://www.boattube.eu/video/1699/hp-1030 Specifikation HP1030 Bilaga 1 HP1030 skall vara CE godkänd enligt EC Recreational Craft Directive, kategori

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Luckgarage Diva 35&355

Luckgarage Diva 35&355 Luckgarage Diva 35&355 Under vintern 2001-02 fick Eskapad, en Diva 355 byggd -91, vistas inomhus i värmen för en ganska omfattande genomgång och reparation. En liten del av förändringarna redovisas i den

Läs mer

Till en rimlig merkostnad kan seglarna nu få en båt helt identisk med TRISSJOLLEN, men med mer komplett och effektiv kappseglings-utrustning.

Till en rimlig merkostnad kan seglarna nu få en båt helt identisk med TRISSJOLLEN, men med mer komplett och effektiv kappseglings-utrustning. ABCfabrikens bruksanvisningar. Levererade med båtarna 1973. Alltså med TYP 4. De gäller i huvudsak än. ABCfabrikerna finns ju inte längre. Delar finns bl a hos KungälvsPlastservice, t ex Raceutrustningen.

Läs mer

EasyStand båtstöttor

EasyStand båtstöttor EasyStand båtstöttor Monteringsanvisningar och användarinstruktioner för segelbåt och motorbåt Monteringsanvisning för EasyStand segelbåtstötta 1 2 Starta med att ta bort all emballering från stöttan och

Läs mer

Trimanvisning för: Maxi Racer. Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996

Trimanvisning för: Maxi Racer. Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996 Grattis Trimanvisning för: Maxi Racer Henrik Ottosson Segelmakeri AB 1996 Grattis till dina nya Maxi Racer segel från Henrik Ottosson Segelmakeri. Denna trimanvisning är framtagen för att du skall få ut

Läs mer

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström.

Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. NogGrann trimguide för 606. ver 1.0 Är man tillräckligt förberedd, har man vunnit redan innan man startat // Paul Elvström. Idé tanke å nytta. Denna trimguide är till för att man enkelt och lätt skall

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer