Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning"

Transkript

1 Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning

2 Ps. 90:1 Herre, du har varit vår tillflykt från släkte till släkte. Bibelhänvisningar Ps. 90:1-6, Joh. 11:25, 1 Thess. 4:13-14 Mål Att med det kristna budskapet som grund och den kristna kärlekstanken som metod möta människor i sorg. Att ge dessa människor en trygghet i handhavandet av den anhöriges begravningsgudstjänst. Att de kan känna att de får komma till kyrkans anställda och få någon att tala med, svar på sina frågor, ett vänligt och förstående bemötande, men samtidigt ett professionellt handhavande. Pastorsexpeditionen När en församlingsbo avlidit tar den anhörige eller en begravningsbyrå kontakt med pastorsexpeditionen. Vid denna kontakt får pastorsexpeditionen information om den avlidne och anhöriga. Bokning av tid och plats för begravning sker vid denna kontakt eller eventuellt senare. Vid kontakttillfället bestäms tid och plats för tacksägelse. Då begravningsclearing används sker samma process också vid begravning av icke församlingsbo. Tacksägelse Tacksägelsen skall hållas så snart som möjligt efter dödsfallet. Inbjudan om tacksägelse skickas till anhörig. Tjänstgörande präst, vaktmästare och musiker informeras inför den gudstjänst då tacksägelsen sker Tacksägelsen sker i gudstjänsten. Ett ljus tänds om kyrkan är utrustad med ljusbärare eller dylikt, samtidigt som den avlidnes namn läses upp och en bön bes för de anhöriga. För att kunna genomföras nästkommande helg måste tacksägelsen anmälas senast torsdag. Sorgehussamtal Prästen bör så snart hon/han fått meddelande om begravningsgudstjänsten ta kontakt med de anhöriga för att upprätta den första kontakten och avtala ett möte. Sorgehussamtalet sker på en plats och i en miljö som de anhöriga känner sig trygga med. Om det är möjligt sker samtalet i deras hemmiljö. Vid sorgehussamtalet går prästen igenom ordningen för begravnings-gudstjänsten tillsammans med de anhöriga. Texter och böner gås igenom och där så är möjligt, lämnas möjlighet för de anhöriga att göra val. Vid detta möte pratar man också igenom musik och förslag till psalmer tas fram. Dessa bestäms sedan slutgiltigt i samråd med tjänstgörande musiker. Det är även önskvärt att kontakt tas mellan tjänstgörande musiker och sorgehuset, antingen direkt eller på telefon. Det kan också, i vissa fall, vara lämpligt att musiker följer med till sorgehussamtalet. Prästen informerar även de anhöriga om möjligheten att delta i någon av pastoratets sorgegrupper.

3 Pastoratets vaktmästare tar emot sorgehus för visning av lediga gravplatser före begravningstillfället i de fall den avlidne skall jordbegravas. Vid kremation sker visning vid lämpligt tillfälle i god tid före urnsättning. Vaktmästare och klockare står till tjänst för att för sorgehuset presentera och förklara innebörden av övriga gravskick som urngrav, minneslund m.m. Gudstjänstlokal De gudstjänstlokaler för begravning som erbjuds i Floby pastorat är pastoratets sjutton kyrkor, samt Kyrkans hus i Floby. Begravningsgudstjänst Begravningsgudstjänsten skall planeras tillsammans med sorgehuset och enligt kyrkohandbokens ordning.(se ovan: sorgehussamtal) Vad gäller musik planeras denna i samråd med tjänstgörande musiker. Av respekt för människors sorg och för att underlätta sorgearbetet accepteras ett stycke inspelad musik per begravningsgudstjänst, företrädelsevis under avskedsstunden vid kremationsbegravning, vid jordbegravning främst i mitten av gudstjänsten. Levande musik skall dock förordas bl.a. p.g.a. att sådan musik kan kännas mer personlig och kan bättre anpassas till begravningssituationen. Dessutom kan inspelad musik vara olämplig ur akustisk synpunkt i vissa kyrkor. Varje vecka finns sex möjliga tider för begravningsgudstjänst. Av dessa tider pesonalsätts normalt tre. Vid behov personalsätter pastoratets kyrkoherde fler än dessa tre tider. De möjliga tiderna är: Onsdag, torsdag och fredag kl och Begravning av personer som inte tillhör Svenska kyrkan kan ske då särskilda pastorala skäl föreligger. Respekt för den avlidnes önskan att inte tillhöra Svenska kyrkan skall iakttas. Församlingens kyrkoherde kan, efter samråd med församlingspräst och sorgehus bevilja att en kyrklig begravningsgudstjänst hålls även för den som inte tillhör kyrkan. Kostnaden för sådan begravning betalas av dödsboet. Uppståndelsens kapell i Falköping kan användas vid borgerliga begravningar. Präst anställd i församlingen kan ej förrätta borgerlig begravning. Minnesstund Prästens deltagande i Minnesstunden efter begravningsgudstjänsten är en del av det pastorala omhändertagandet i samband med dödsfall. Därför medverkar prästen om möjligt vid denna. Begravningsplats Omkring alla sjutton av pastoratets kyrkor finns kyrkogårdar där gravsättning sker. På Floby kyrkogård finns också minneslund, kistlund samt urnlund. På Kinneved kyrkogård finns minneslund. Arbete pågår med anläggning av fler gravskick på Kinneveds och Åsarps kyrkogårdar. Meddelande skickas till anhöriga om när en gravsättning på dessa platser skett. För gravsättning av muslimska trosbekännare hänvisas till kyrkogårdsförvaltningen i Skövde som upplåter gravplatser avsedda för muslimer. Lokaler för minnesstund De lokaler för minnesstund som upplåts i samband med begravningsgudstjänst är de församlingshem som finns inom pastoratets gränser. Dessa upplåts kostnadsfritt i samband

4 med begravning efter person som är eller som någon gång under de senaste tio åren varit bosatt inom Floby pastorats gränser. I vissa socknar finns möjlighet att hyra bygdegårdar för minnesstund. Sorgehuset betalar då hyra till resp. förening. Gravvård Utformningen av gravvårdar godkännes av förvaltningen inom pastoratet på delegation av kyrkogårds och fastighetsutskottet. Ansökan görs normalt av resp. stenfirma som skickar ansökan och ritning till pastoratets kansli för beslut, vilka snarast återsändes för snabb administrativ hantering. Vid gravsättning i urn eller kistlund på Floby kyrkogård sätts en namnplatta upp på en gemensam sten. Plattan bekostas av sorgehuset. Gravskötselavtal I de gravskötselavtal som erbjuds ingår följande vid helskötsel: Vårstädning, rensning av rabatt, borttagning av vissna blommor i gravvas, borttagning av vårplantering, putsning av gräs runt gravsten, borttagning av ettåriga växter på hösten och beskärning av växter samt vattning, riktning och tvättning av gravvård vid behov. För omgärdade gravplatser ingår dessutom krattning, rensning av ogräs på grusgrav och klippning av eventuell häck. Om sommarplantering ingår så sker denna tidigast under andra veckan i juni. (På grund av frostrisken.) De avtalsformer som erbjuds är: fasttidssavtal, dessa avtal gäller ett eller tre år. Avräkningsavtal, avtal för tid mer än tre år. Uppföljning Pastoratets präster bevakar att uppföljning vid behov sker i samband med dödsfall. Uppföljningen kan se ut på olika sätt ex. genom uppföljande hembesök en tid efter begravningsgudstjänst. Kontinuerligt anordnas också sorgegrupper i församlingarna. De sjutton kyrkorna hålls öppna inför Allhelgonahelgen. Då finns möjlighet för enskild andakt, ljuständning och bön i samband med besök på kyrkogården. I några kyrkor serveras dessutom enkelt fika. Under Allhelgonahelgen firas dessutom minnesgudstjänster i alla församlingar.

5 Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning Ansvar och delegation Kyrkoherden bär det yttersta ansvaret. Arbetet delegeras till kyrkogårdsförmän som vidaredelegerar till lagbas. Vilka omfattas av denna instruktion? Alla som deltar i någon av dessa arbetsmoment. Kyrkogårdsförmän ser till att medarbetare tagit del av denna information. Utbildningskrav Då maskingrävning hyrs in kräver Floby pastorat att alla som handhar grävmaskin i samband med gravgrävning har genomgått utbildning på grävmaskin och dess handhavande. Etik Gravgrävning och gravsättning skall alltid utföras på ett värdigt, pietetsfullt och säkert sätt. Ensamarbete Det skall alltid finnas två personer närvarande inom arbetsområdet vid öppning och återfyllning av en kistgravplats Skyddsutrustning All personal kontrollerar att den personliga skyddsutrustningen är fullgod såsom skyddshjälm, skyddsskor, hörselskydd och första förband. Även fullgott rasskydd erfordras. Instruktioner och lagkrav Se AFS 1981:15 Skydd mot skada genom ras. AFS 2001:1, Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 1996:1, Minderåriga, AFS 1982:3, Ensamarbete, AFS 1999:3, Byggnads och anläggningsarbete. I dessa skrifter fastslås bl.a. Arbetsgivaren är skyldig att tillse att arbeten kring gravgrävning kan ske på ett säkert sätt. Detta skall anges i en arbetsmiljöpolicy som skall vara skriftlig om det finns fler än tio arbetstagare. Arbetsgivaren är dessutom skyldig att tillse att arbetstagaren har den utbildning och erfarenhet som krävs för att kunna genomföra arbetet på ett säkert sätt. Gravgrävningsarbetet skall planeras så att risk för ras förebyggs. Underlaget som belastas skall ha tillräcklig bärighet. Rasskydd skall alltid användas för att förebygga ras. Minderåriga får inte gräva eller återfylla gravar. Man får inte gräva eller återfylla grav ensam. Skyddshjälm och skyddsskor skall användas om det inte anses uppenbart onödigt. Dessa föreskrifter skall följas i Floby kyrkliga samfällighet. Andra föreskrifter som också är relevanta är AFS 1980:14, Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön, AFS 1981:14, Skydd för skada genom fall, AFS 2001:3, Användning av personlig skyddsutrustning. Även följande regelverk kan vara relevant att iakta: AFS 1993:10, Maskiner och andra tekniska anordningar, AFS 2004:6, Användning av traktorer, AFS 2006, Användning av arbetsutrusning.

6 Lagstiftning Lagen om griftefrid, Brottsbalken 16 kap 10. Begravningslagen 2 kap 12 och 13. Åtgärder och brister Eventuella tillbud och olyckor skall omgående rapporteras till vaktmästarförman. Övriga riskbedömningar lagar och författningar Dessa finns beskrivna i skriften Risker och etiska aspekter vid gravgrävning Rapport/utredning (bil. 1). Personal som berörs av gravgrävningsarbete skall sätta sig in i dess innehåll.

7 Arbetsbeskrivning arbetsförlopp Innan gravgrävning Kontrollera att beställningen av begravning är rätt. Kontrollera att det är rätt gravplats och om det finns uppgifter om tidigare gravsättningar gjorts och var de finns. Gör en helhetsbedömning av hur arbetet skall läggas upp med hänsyn till rasrisk, omkringliggande gravstenar, placering av grävmaskin mm. Gravsten skall vid behov lyftas av sockeln och placeras en bit från graven. Kontroll och översyn av att utrustning och maskiner som skall användas vid grävningsarbetena och återfyllning, rasskydd, gångplank, värmetråg och annan utrustning fungerar som avsett. Under gravgrävning Vid gravgrävning lastas jordmassorna på de flesta kyrkogårdarna i jordbinge vid sidan av graven. På något ställe lastas jordmassorna på en släpvagn som transporteras bort från gravområdet till dess gravsättning skett. Rasskydd skall användas vid behov för att eliminera rasrisk. Rasskydd skall alltid användas innan någon går ner i graven. Sortera bort större stenar och lerklumpar under gravgrävningen så det inte riskerar att slå sönder kistan i samband med återfyllning av graven. Eventuella ben och kistrester skall hanteras pietetsfullt och grävas ned. Eventuellt tidigare gravsatta urnor som påträffats skall hanteras pietetsfullt i avvaktan på återförande och återfyllning av grav. Gräv aldrig igenom tidigare orörd kista. Omgrävning av grav sker inte förrän efter tidigast 25 år. Kistdjup kontrolleras. Uppgift om kistans placering rapporteras till den som registrerar gravsättningen i gravboken. Skyddslock skall läggas över graven när den lämnas obevakad. Efter gravgrävning Graven kläds med särskild gravklädsel. Gångplank läggs ut för att eliminera rasrisk i samband med kistsänkning. Skyddslock skall läggas över graven när den lämnas obevakad. Kistgravsättning Kistan transporteras till begravningsplatsen av begravningsbil. Därefter transorteras den med katafalkvagn eller bärning in i kyrkan för begravningsgudstjänst. När begravningsceremonin avslutas med gravsättning används katafalkvagn och/eller bärs och sänks kistan av bärare. Bärare skall vara väl informerade om rutinerna vid gravsättning. Kyrkovaktmästare som utför bärning, oavsett närvaro av anhöriga, utför arbetet i pietetsfullt utvalda kläder. Begravningsgudstjänsten anses inte avslutad förrän kistan sänkts i graven. Präst skall närvara tillsammans med bärare och i förekommande fall anhöriga vid sänkning. Vid gravsättning i kistminneslund sker gravsättningen anonymt. Gravsättningen genomförs vid en tidpunkt då inga utomstående befinner sig i närheten. Gravsättning i kistlund sker i närvaro av anhöriga.

8 Urngravsättning Urngravar grävs manuellt till ett djup av 70 cm. Graven kläds med särskild gravklädsel innan urngravsättning genomförs med anhöriga. Urnan placeras innan gravsättningens början i kyrkans vapenhus eller i kyrkorummet för att ceremonin skall kunna inledas där. Levande ljus tänds. Anhöriga skall ges möjlighet att sänka urnan. I minneslund grävs askan ned av två behöriga personer. Gravsättningen genomförs vid en tidpunkt när inga utomstående befinner sig i närheten av minneslunden. Urngravsättning i urnlund kan genomföras i närvaro av anhöriga (se ovan). Återfyllning Vid återfyllning av grav skall kistan överfyllas försiktigt för att ingen åverkan skall ske. Denna återfyllning sker alltid för hand. Kanterna jordfylls först och trycks till. Sedan överfylls kistan upp till marknivå. Därefter fylls matjord på för att man sedan skall kunna så gräs. Om återfyllning delvis sker på maskinell väg måste den inledande återfyllningen ske för hand så att kistan skyddas av ett jordlager innan resterande jord återförs med maskin. (se ovan). Ingen vattning i graven i samband med återfyllning får ske. Närvaro av anhöriga Anhöriga som önskar närvara vid återfyllning är välkomna att vara det. Kontakt tas med vaktmästare före begravningsgudstjänst för att få veta när återfyllningen sker.

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Enligt begravningslagen har vi skyldighet att tillse att arbetet på våra kyrkogårdar sköts på ett ordnat, värdigt och pietetsfullt sätt:

Läs mer

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård Urngravfält på Kvibergs kyrkogård 031-731 80 80 www.svenskakyrkan.se/goteborg/kgf/ mobil.svenskakyrkan.se/goteborg November 2009 Foto Ronald Eek, Conny Nylén, Cia Hylander Tryck PR-Offset Råd vid begravning

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Datum Namnteckning... Namnförtydligande... Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål. Viktigt! Denna handling bör förvaras hemma så att den

Läs mer

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BEGRAVNINGEN ÄR DET SISTA AVSKEDET Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en borgerlig

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

Inför besöket på begravningsbyrån IGNIS. Begravningsbyråer

Inför besöket på begravningsbyrån IGNIS. Begravningsbyråer Inför besöket på begravningsbyrån Inför besöket är ett dokument som ni kan använda som en checklista inför ert möte med er begravningsrådgivare. Här kan ni göra era egna anteckningar och ta med er till

Läs mer

I samband med dödsfall

I samband med dödsfall I samband med dödsfall Att förlora en nära anhörig och vän tillhör livets allra svåraste upplevelser. Sorgen och saknaden måste få bearbetas och ta sin tid. Man behöver söka stöd både hos närstående och

Läs mer

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND Gemensam askgravplats vid Galärvarvskyrkogården KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Gemensam askgravplats, askgravlund eller minneslund? Gemensam askgravplats och

Läs mer

för Lysekil, Lyse och Skaftö församlingar inkl. riskbedömning vid gravgrävning och skriftliga rutiner för gravgrävning och gravsättning.

för Lysekil, Lyse och Skaftö församlingar inkl. riskbedömning vid gravgrävning och skriftliga rutiner för gravgrävning och gravsättning. BEGRAVNINGSPASTORAL för Lysekil, Lyse och Skaftö församlingar inkl. riskbedömning vid gravgrävning och skriftliga rutiner för gravgrävning och gravsättning. Godkänt av pastoratets församlingar och kyrkonämnd

Läs mer

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Råd vid dödsfall en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Att förlora en nära anhörig innebär i många fall ett känslomässigt kaos samtidigt som en mängd praktiska saker måste

Läs mer

Checklista begravning

Checklista begravning Checklista begravning En begravning innehåller en mängd olika moment och detaljer. Att planera och tänka igenom alla de alternativ som finns är en förutsättning för att begravningen ska bli så personlig

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 november 2008 Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Det är många som är delaktiga i en begravning. Detta FörbundsInfo innehåller

Läs mer

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående Vita Arkivet en vägledning för dina närmaste Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående genom att svara på frågor som annars kan vara svåra att besluta om, eller som till och

Läs mer

Prislista 2016. Skötsel och plantering på Jönköpings kyrkogårdar

Prislista 2016. Skötsel och plantering på Jönköpings kyrkogårdar Prislista 2016 Skötsel och plantering på Jönköpings kyrkogårdar Jönköpings kyrkogårdsförvaltning Jönköpings kyrkogårdsförvaltning ombesörjer bl.a. skötseln av gravar och planteringar på de sex kyrkogårdarna;

Läs mer

Begravningspastoral för Eda pastorat.

Begravningspastoral för Eda pastorat. Begravningspastoral för Eda pastorat. Ur kyrkoordningen, 24 kapitlet, inledningen: I begravningsgudstjänsten tar församlingen och de sörjande avsked och överlämnar den som har dött åt guds barmhärtighet

Läs mer

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Det anteckningsblad som du håller i din hand är tänkt som en checklista inför mötet hos oss på Karlbergs Begravningsbyrå. Här kan du göra egna anteckningar

Läs mer

Döden har drabbat dig. En närstående människa är borta. Sorgen har kommit in i ditt liv. Förlusten av en kär människa gör mer ont än ord kan beskriva.

Döden har drabbat dig. En närstående människa är borta. Sorgen har kommit in i ditt liv. Förlusten av en kär människa gör mer ont än ord kan beskriva. Begravningsguide 1 Döden har drabbat dig. En närstående människa är borta. Sorgen har kommit in i ditt liv. Förlusten av en kär människa gör mer ont än ord kan beskriva. Du känner kanske att längtan och

Läs mer

Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING

Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING Foton i broschyren är tagna av: Kerstin Andersson, Owe Backland och Christer Arneson. Broschyren ges ut av: Kyrkogårdsnämnden i Löddebygdens

Läs mer

Om begravning och gravsättning i Umeå

Om begravning och gravsättning i Umeå Om begravning och gravsättning i Umeå Begravning och gravsättning i Umeå Allmänt Det är Svenska kyrkan i Umeå som sköter begravningsverksamheten i Umeå på uppdrag av staten. Det gäller invånare i Umeå

Läs mer

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Planering för begravningsbeställning Här kan du göra dina egna anteckningar och ta med dig till begravningsbyrån, där har du möjlighet att i lugn miljö

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling

BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling Ålems församling BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling INNEHÅLL 1. Pastoralteologisk grund 2. Pastoralt förhållningssätt 3. Platser för begravningsverksamhet 4. Kontakt 5. Administrativa rutiner vid

Läs mer

Begravningspastoral. Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav. Riskanalys vid gravsättning. Etiska riktlinjer vid gravgrävning

Begravningspastoral. Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav. Riskanalys vid gravsättning. Etiska riktlinjer vid gravgrävning Begravningspastoral Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav Riskanalys vid gravsättning Etiska riktlinjer vid gravgrävning 091031 Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav Instruktioner

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Ort och datum Namn E-post Kontaktuppgifter (adress, telefon m.m.) Kontaktuppgifter till närstående Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål.

Läs mer

Begravningspastoral för Vist församling

Begravningspastoral för Vist församling Begravningspastoral för Vist församling Inledning Denna pastoral är ett arbetsledningsinstrument, en lokal överenskommelse som rör arbetet med och kring begravning inom Vist församling. Pastoralen är ett

Läs mer

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling Den sista viloplatsen i Maria Magdalena församling Begravning När en anhörig dör är det klokast att först kontakta en begravningsbyrå. Där får man all tänkbar hjälp med de praktiska detaljerna kring begravningen.

Läs mer

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling.

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling. Begravning När en människa som står oss nära dör, drabbas vi av många blandade känslor. Men oavsett vad vi känner är det viktigt att få ta avsked på ett sätt som är rätt både för den döda och för oss efterlevande.

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Datum Namnteckning... Namnförtydligande... Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål. Viktigt! Denna handling bör förvaras hemma så att den

Läs mer

Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar

Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar TILLHANDAHÅLLES UTAN KOSTNAD FÖR DÖDSBOET: gravplats på allmän begravningsplats under en tid av 25 år gravsättning, se nedan transporter från det kyrkan övertagit

Läs mer

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral.

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Inledning Sida 1 av 7 I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Begravningspastoralen är en lokal överenskommelse om hur anställda och förtroendevalda i församlingen/församlingarna

Läs mer

Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål

Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål Begravningen är det sista avskedet. Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en

Läs mer

Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten. Sammanfattning

Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten. Sammanfattning 1 Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten Sammanfattning 2016 Ljungby kyrkogårdsförvaltning Ljungby pastorat Antaget av Kyrkonämnden 2010-10-11 Reviderat av Kyrkogårdsutskottet 2016-10-04 70 2 3 Begravningsverksamheten

Läs mer

Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar

Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar Vi vårdar Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar När vi mister en anhörig eller nära vän ställs vi inför både sorg och en rad praktiska problem. Begravning och gravsättning

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING Svenska kyrkan vill finnas som stöd och hjälp vid de viktiga ibland svåra situationer som livet ställer oss inför. Svenska kyrkan vill vara en trygghet i glädje

Läs mer

Våra gravar LILLA EDET

Våra gravar LILLA EDET Våra gravar LILLA EDET På graven kan blommor växa Våra kyrkogårdar är som vackra trädgårdar där våra kära vilar. Stilla oaser mitt i samhällets brus som hjälper oss att stanna till och släppa fram både

Läs mer

Begravningspastoral Kulla pastorat 2014

Begravningspastoral Kulla pastorat 2014 Begravningspastoral Kulla pastorat 2014 Innehåll: A. Pastoralteologisk grund.. B. Ansvarsfördelning av begravningsverksamheten. C. Platser för begravningsverksamhet.. D. Kulla pastorats rutiner för begravningsverksamheten..

Läs mer

Att fylla i dokumentet är kanske i första hand en omtanke om

Att fylla i dokumentet är kanske i första hand en omtanke om Min önskan Att fylla i dokumentet är kanske i första hand en omtanke om anhöriga och vänner. Att inte lämna dem i osäkerhet den dag då du inte längre kan ge uttryck för din önskan själv. I vissa frågor

Läs mer

Begravningspastoral. - så här arbetar Svenska kyrkan i Umeå

Begravningspastoral. - så här arbetar Svenska kyrkan i Umeå Begravningspastoral - så här arbetar Svenska kyrkan i Umeå Pastoralens innehåll Svenska kyrkan har fått i uppdrag från staten att sköta begravningsverksamheten för alla i Umeå. Begravningslagen reglerar

Läs mer

SILJANS Begravningsbyrå. Till den som ordnar med min begravning. Mina. önskemål

SILJANS Begravningsbyrå. Till den som ordnar med min begravning. Mina. önskemål Till den som ordnar med min begravning Mina önskemål Jag vill att begravningen ombesörjes av.... (Namn på begravningsentreprenör) Vanligen styr religionstillhörigheten begravningsordningen. Svenska kyrkans

Läs mer

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss

Begravning återvinning, nya begravningsmetoder och enhetlig begravningsavgiftssats, svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen Förvaltningschefen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7-145-2014 Sida 1 (9) 2014-02-27 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 301 01 Till Kyrkogårdsnämnden 2014-03-05 Begravning återvinning,

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser

FÖRBUNDSINFO. Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 16 september 2007 Skötsel och administration av förbehållsgravplatser Det finns testamentshandläggare knutna till olika frivilligorganisationer som återkommande

Läs mer

All personal som arbetar med begravningar i Tibro kyrkliga samfällighet omfattas av denna pastoral och ska följa de riktlinjer som den anger.

All personal som arbetar med begravningar i Tibro kyrkliga samfällighet omfattas av denna pastoral och ska följa de riktlinjer som den anger. Begravningspastoral Helheten Svenska kyrkan, Tibro kyrkliga samfällighet, utövar huvudmannaskap för all begravningsverksamhet inom Tibro kommun och på samfällighetens begravningsplatser. Samfällighetens

Läs mer

RÅD FRÅN BEGRAVNINGSBYRÅN. Begravningen ett minne för livet

RÅD FRÅN BEGRAVNINGSBYRÅN. Begravningen ett minne för livet RÅD FRÅN BEGRAVNINGSBYRÅN Begravningen ett minne för livet Begravningen ett minne för livet Råd från begravningsbyrån Innehållsförteckning Råd från begravningsbyrån 5 Inledning Sorgen och saknaden Är

Läs mer

Önskemål Inför livets slut

Önskemål Inför livets slut Önskemål Inför livets slut Dokumentet Önskemål inför livets slut och skriften Inför livets slut är framtagna av Sveriges Begravningsbyråers Förbund för att underlätta för dig som vill planera inför din

Läs mer

När någon dör... ... behöver du svar på dina frågor... www.vallentunaforsamling.se 08-511 862 00

När någon dör... ... behöver du svar på dina frågor... www.vallentunaforsamling.se 08-511 862 00 När någon dör... Adress: Box 71, 186 21 Vallentuna Besöksadress: Mathiasgården Tfn vx: 08-511 862 00, Fax: 08-511 862 48 e-mail: vallentuna.forsamling@svenskakyrkan.se hemsida: www.vallentunaforsamling.se

Läs mer

Bra att veta när man mister en anhörig

Bra att veta när man mister en anhörig Mattmars kyrka Bra att veta när man mister en anhörig Vad gör vi nu? Vad ska man börja med? Det är många frågor som dyker upp vid ett dödsfall. Församlingen försöker alltid vara behjälplig så långt det

Läs mer

Till mitt minne. En vägledning till mina efterlevande. Rörsjöstadens begravningsbyrå 040-230043

Till mitt minne. En vägledning till mina efterlevande. Rörsjöstadens begravningsbyrå 040-230043 Till mitt minne En vägledning till mina efterlevande Mina önskemål Att fylla i detta dokument är kanske i första hand en omtanke om dina anhöriga. För att inte lämna dem i osäkerhet den dag då du inte

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat

BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat 1 Pastoralteologisk grund Den pastoralteologiska grunden för Svenska kyrkans begravningsverksamhet beskrivs i kapitel 24, Inledningen, Kyrkoordningen.

Läs mer

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig detsamma mer

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig detsamma mer Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig detsamma mer Alf Henriksson I den sorg och saknad som följer när något

Läs mer

Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat.

Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat. Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat. Habo, Gustav Adolf och Brandstorps församlingar Habo Kyrkliga Samfällighet Kontaktperson: Rose-Marie Johansson Box 200 Telefon:

Läs mer

Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat

Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat BEGRAVNINGSPLATSER Och kyrkogårdar i Ekerö pastorat Ekerö pastorat består av tre församlingar, Adelsö-Munsö, Ekerö och Lovö. Här finns fem kyrkor

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN

KVALITETSSÄKRING AV BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN KVALITETSSÄKRING AV BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN Genom detta dokument vill Bodens kyrkliga samfällighet lämna upplysningar om hur Överluleå, Sävasts och Gunnarsbyns församlingar normalt arbetar i samband med

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

Råd vid dödsfall. Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö

Råd vid dödsfall. Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö Råd vid dödsfall Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö DÅ MAN MISTER EN ANHÖRIG eller nära vän ställs man inför både sin egen sorg och en rad praktiska frågor. Frågor som man kanske inte tänkt på

Läs mer

Gravskick. På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick:

Gravskick. På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick: Gravskick Gravskick På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick: Kistgrav, urngrav, minneslund, askgravplats Det är viktigt

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

Önskemål. livets slut är framtagna av Sveriges Begravningsbyråers. Inför livets slut. Dokumentet Önskemål inför livets slut och skriften Inför

Önskemål. livets slut är framtagna av Sveriges Begravningsbyråers. Inför livets slut. Dokumentet Önskemål inför livets slut och skriften Inför Önskemål Inför livets slut Dokumentet Önskemål inför livets slut och skriften Inför livets slut är framtagna av Sveriges Begravningsbyråers Förbund för att underlätta för dig som vill planera inför din

Läs mer

~...~I!}4. L:~~~~ arbrosöderström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kyrkogårds- fastighetsnämndens arbetsutskott

~...~I!}4. L:~~~~ arbrosöderström. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kyrkogårds- fastighetsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kyrkorådets kyrkogårds- fastighetsutskott 2006-08-23 12(16) Plats och tid Germundsgården, kl. 18.30-20.10 Beslutande Lars-Åke Svensson Anita Lindberg Barbro Söderström ordförande

Läs mer

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet är framtaget

Läs mer

Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling

Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling Pastoralteologisk grund Den pastoralteologiska grunden för Svenska kyrkans begravningsverksamhet beskrivs i kapitel 24, Inledningen, Kyrkoordningen.

Läs mer

Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling

Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling Att vara gravrättsinnehavare innebär Att ha en grav att gå till, en egen plats där man kan minnas, pynta med blommor och på olika sätt

Läs mer

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips.

Stigssons Begravningsbyrå. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips. Begravningen Begravning i enskildhet Som regel bör du alltid försöka gå på begravningar, även när du är avlägsen släkting eller vän till den avlidne, eller den avlidnes familj. Det betyder ändå mycket

Läs mer

Begravningspastoral. För Värnamo pastorat. Fastslagen 2011-09-04

Begravningspastoral. För Värnamo pastorat. Fastslagen 2011-09-04 Begravningspastoral För Värnamo pastorat Fastslagen 2011-09-04 2 Begravningspastoral Begravningspastoral för Värnamo pastorat (Värnamo, Fryele och Nydala församlingar) Pastoralteologisk grund Den pastoralteologiska

Läs mer

Bästa meddelare! Lund juni 2002

Bästa meddelare! Lund juni 2002 Bästa meddelare! Lund juni 2002 Lagom till sommaren kommer här en frågelista på temat Livets högtider. Högtider och ritualer i människans liv har alltid intresserat etnologer och folklorister. I Folklivsarkivet

Läs mer

Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente.

Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente. Allmänna bestämmelser Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente. Kyrkorådet har att utfärda föreskrifter för begravningsplatsernas

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet

Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet Inledning De styrdokument som utgör underlag för denna information är i begravningslagen, SFS 1990:1144 och begravningsförordningen,

Läs mer

Råd vid dödsfall. Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö

Råd vid dödsfall. Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö Råd vid dödsfall Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö Då man mister en anhörig eller nära vän ställs man inför både sin egen sorg och en rad praktiska frågor. Frågor som man kanske inte tänkt på

Läs mer

Riktlinjer i Piteå församling för Begravnings verksamheten

Riktlinjer i Piteå församling för Begravnings verksamheten Riktlinjer i Piteå församling för Begravnings verksamheten Närhet - Omsorg - Solidaritet - Tillgänglighet Gud, kom med ditt ljus i sorgens mörker. Kom med din närhet i saknadens smärta. Kom med din frid

Läs mer

Arbetsbeskrivning samt etiska riktlinjer vid gravgrävning och begravning.

Arbetsbeskrivning samt etiska riktlinjer vid gravgrävning och begravning. Arbetsbeskrivning samt etiska riktlinjer vid gravgrävning och begravning. Målbeskrivning för begravningsarbeten Allt begravningsarbete skall präglas av ett värdigt och etiskt riktigt förhållningssätt.

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017

DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017 DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017 Allmänt om delegering Att delegera innebär att man överför beslutanderätten

Läs mer

Hantering av frågor kring övertagande av gravrätter

Hantering av frågor kring övertagande av gravrätter Stockholms kyrkogårdsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr1.4.1-994-2015 Sida 1 (5) 2015-10-27 Handläggare Elisabeth Tollsten Telefon: 08 508 30107 Till KN 2015-11-12 Hantering av frågor kring övertagande av

Läs mer

Grundskötsel gravplats med planteringsyta

Grundskötsel gravplats med planteringsyta Grundskötsel gravplats med planteringsyta Årsunderhåll av gravplats, avser att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick och omfattas av följande arbetsmoment: * Skötsel av befintlig planteringsyta

Läs mer

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar Stillhetens rum en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar När sorgen drabbar Vi som arbetar i Svenska kyrkan i Kvistofta församling vill finnas som ett stöd och som en hjälp då människor drabbas

Läs mer

Nytt verksamhetsår. Kyrkohedens sida

Nytt verksamhetsår. Kyrkohedens sida Kyrkohedens sida Varje fredag när medarbetarna i Bunge pastorat haft personalmöte, så har vi ägnat oss åt olika andliga övningar. Det har vi gjort för att söka skärpa sinnena och för att öva oss att upptäcka

Läs mer

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola

Handlingsplan vid krissituationer. Bobygda skola Handlingsplan vid krissituationer Bobygda skola Reviderad 2009-02-23 1 VIKTIGA TELEFONUMMER: Allmänt nödnummer 112 Hälsocentralen Delsbo 0653-714000 Hudiksvalls sjukhus 0650-92000 Sjukvårdsupplysningen

Läs mer

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna

Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Att vara medlem i Svenska kyrkan Sollentuna Foto: Sofia Lennartsson Foto: Karolina Adlarson Svenska kyrkan har cirka 6.5 miljoner medlemmar den största medlemsorganisationen i Sverige och den största lutherska

Läs mer

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia

Delegationsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia 2014-06-12 ionsordning arbetsmiljöuppgifter AcadeMedia AcadeMedia AB l Org. nr: 556057-2850 Adolf Fredriks kyrkogata 2, Box 213, 101 24 Stockholm tel: 08-545 87 250, fax: 08-545 87 258 Internet: www.academedia.se

Läs mer

Innehåll. Februari 2016 Bild: Ronald Eek, Henrik Enarsson Tryck: Billes

Innehåll. Februari 2016 Bild: Ronald Eek, Henrik Enarsson Tryck: Billes Råd vid begravning Innehåll När ett dödsfall inträffar... 4 Att tänka på inför begravningen... 5 Begravningsceremoni... 6 Att välja gravplats... 7 Kremering... 8 Gravsättning... 8 Begravningskostnader...

Läs mer

INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA. SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN

INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA. SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN INSTITUTIONEN för ARKITEKTUR CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA SÄKERHETSRUTINER för MODELLVERKSTADEN Texten ligger till grund för att påvisa de säkerhets- och ordningsregler som varje student måste iaktta i modellverkstaden,

Läs mer

Jukkasjärvi församling Luleå stift. Jukkasjärvi församlings bårtäcke fotat på Kiruna krematorium

Jukkasjärvi församling Luleå stift. Jukkasjärvi församlings bårtäcke fotat på Kiruna krematorium Jukkasjärvi församling Luleå stift Jukkasjärvi församlings bårtäcke fotat på Kiruna krematorium Begravningspastoral 2012 2 Sorgehus välkomnas att ta tidig kontakt med församlingens präster och diakoner

Läs mer

BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009

BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009 BEGRAVNINGS- PASTORAL 2009 Bilaga till Församlingsinstruktion för Österhaninge församling Österhaninge församling, Box 113, 136 22 Haninge Besöksadress: Runstensvägen 14 Telefon: 08-555 670 00. Fax: 08-555

Läs mer

Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa begravningsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 4 februari 2016 Alice Bah Kuhnke Daniel Ström (Kulturdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

www.novabegravning.se 08-570 344 27 info@novabegravning.se 1 Nova Begravningsbyrå AB

www.novabegravning.se 08-570 344 27 info@novabegravning.se 1 Nova Begravningsbyrå AB Bra att veta Bra att veta Det är många frågor du behöver ta ställning till i samband med ett dödsfall. Nova Begravningsbyrå vill i denna folder ta fram det som bör och måste göras samt våra rekommendationer

Läs mer

------------------------------------------------------ Genom detta dokument vill Pajala församling, som omfattar kyrkogårdarna i Korpilombolo, Narken, Tärendö, Junosuando, Kangos, Muodoslompolo, Muonionalusta,

Läs mer

NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT. Askgravplats Askgravlund Minneslund

NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT. Askgravplats Askgravlund Minneslund NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT Askgravplats Askgravlund Minneslund Om våra gravskick: askgravplats, askgravlund och minneslund Här informerar Norrköpings pastorat om de nya gravskicken askgravplats

Läs mer

När någon dör behöver du svar på dina frågor... SVENSKA KYRKAN

När någon dör behöver du svar på dina frågor... SVENSKA KYRKAN Adress: Box 71, 186 21 Vallentuna Besöksadress: Mathiasgården Tfn: 08-511 862 00, Fax: 08-511 862 48 e-mail: svenskakyrkan@vallentunaforsamling.se hemsida: www.vallentunaforsamling.se När någon dör......

Läs mer

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2 B Bilaga 2 BILAGA 1 Arbetsmiljöuppgifter Observera att de kommungemensamma arbetsmiljöuppgifter som beskrivs i denna bilaga kan komma att förändras i samband med att förändringar görs i lagar, avtal samt

Läs mer

Min vilja. Välkommen till e begravningsbyrå. Plats för grupp HOLMGRENS

Min vilja. Välkommen till e begravningsbyrå. Plats för grupp HOLMGRENS Min vilja HOLMGRENS BEGRAVN A INGSBYRÅ Omsorg hela vägen Välkommen till e begravningsbyrå Omsorg... I en svår tid vill vi vara ett stöd så att fokus är där det känns rätt....hela livet Genom intern erfarenhet,

Läs mer

Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de

Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de Bra att veta. Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de val man gör. T.ex. storlek på dödsannonsen,

Läs mer

Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen

Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen KAPITEL 9 Lokaler för röstning vallokaler, expeditioner och särskilda röstmottagningsställen Bestämmelser om vallokaler finns i 38 kap. 45, 48 51 kyrkoordningen samt i 11 och 12 samt 18 22 Kyrkostyrelsens

Läs mer

Ordlista - Begravningsverksamheten

Ordlista - Begravningsverksamheten Ordlista - Begravningsverksamheten Allmängravar, linjegravar Gravsättning i löpande följd, ingen gravrätt finns på gravplatsen. Gravsättning i allmängravar och linjegravar upphörde att gälla 1964. Askgravlund

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

Huskvarna Kyrkogårdsförvaltningen

Huskvarna Kyrkogårdsförvaltningen Arbetsbeskrivning gravgrävning igenfyllning. Målbeskrivning för begravningsarbeten Allt begravningsarbete skall präglas av ett värdigt och etiskt riktigt förhållningssätt. Vid öppnandet av grav ska arbetet

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET EDA KOMMUN RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET Reviderad 2006-03-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Arbetsgivarens roll... 3 2.1 Rapportering... 4 Anmälan... 4 Arbetsskadeanmälan...

Läs mer

Önskelistan. Namn. Personnummer

Önskelistan. Namn. Personnummer Önskelistan Din guide till sånt som du bör tänka igenom kring din egen begravning. Och dessutom är den ett bra underlag att använda när du pratar med dina nära och kära om vad som är viktigt i livet. Namn

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE FÖR FRIDHEMS FOLKHÖGSKOLA SVALÖV Sida 1 av 14 Systematisk arbetsmiljöarbete för Fridhems folkhögskola, Svalöv 2013 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen? Sid 3 2. En bra

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer