Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet"

Transkript

1 Vad gäller? Information om begravningsverksamheten i Linköpings kyrkliga samfällighet

2 Inledning De styrdokument som utgör underlag för denna information är i begravningslagen, SFS 1990:1144 och begravningsförordningen, SFS 1990:1147, samt föreskrifterna i gällande reglemente för begravningsverksamheten. Organ för begravningsverksamheten Griftegårdsnämnden har ansvar för begravningsverksamheten inom Linköpings kyrkliga samfällighet enligt definitionen i begravningslagen. I uppdraget ingår att fullgöra myndighetsuppgifter enligt begravningslagen samt att ge råd och stöd i frågor som rör begravningsversamheten.

3 Definitioner I denna information avses med Begravning bisättning, begravningsceremoni och gravsättning. Begravningsceremoni de ceremonier och handlingar varunder de anhöriga och andra tar avsked från den avlidne. Begravningsverksamhet de olika åtgärder som har direkt samband med förvaltningen av allmänna begravningsplatser. Bisättning med bisättning avses alla åtgärder som hänger samman med förvaring och visning av stoft. Bisättningslokal lokal avsedd för förvaring och visning av stoft. Förbehållsplats gravplats som enligt lag är förbehållen den gravsatte Församlingsbo den person som vid sin död var folkbokförd i någon av församlingarna som ingår i Linköpings kyrkliga samfällighet. Förvaltningsområde det geografiska område som de ingående församlingarna i Linköpings kyrkliga samfällighet utgör. Gravanordning gravvård och andra gravöverbyggnader, stenramar och staket eller liknande anordningar på gravplatsen Gravplats en eller flera gravar som på upprättad gravkarta och gravbok är betecknad med nummer. Gravrätt den rätt som uppkommer när en bestämd gravplats upplåts av huvudmannen till någon för gravsättning. Gravskick Med gravskick menas det sätt som den avlidne gravsätts på, se mer under rubriken Gravskick Gravsättning åtgärder där kroppen eller askan efter den avlidne överlämnas åt jord eller vatten. Huvudman Griftegårdsförvaltningen på uppdrag av griftegårdsnämnden i Linköpings kyrkliga samfällighet. Kremering förbränning av stoft efter en avliden person. Skötsel av gravplatsen åtgärder för att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Särskild gravplats gravplats vars läge och utformning är religiöst motiverad Upplåtare griftegårdsförvaltningen i Linköpings kyrkliga samfällighet

4 Begravningsavgift Avgiftsskyldighet Den som är folkbokförd i Sverige är enligt begravningslagen skyldig att betala begravningsavgift. Avgiften (i procent av inkomsten) fastställs för medlemmar i Svenska kyrkan av samfällda kyrkofullmäktige i Linköpings kyrkliga samfällighet och för icke medlemmar av kammarkollegiet. Avgiften uttaxeras av skatteverket. Tjänster som ingår i begravningsavgiften: Gravplats på allmän kyrkogård i 25 år Gravsättning inkl gravöppning och återfyllning Lokal för förvaring, visning av stoft (bisättningslokal). Transporter av kistan från det att den är avlämnad i bisättningslokalen till dess att gravsättning skett, med undantag av transporter utanför förvaltningsområdet Kremering Lokal för begravningsceremoni Skötsel av begravningsplatsens allmänna ytor Gravrätt Upplåtelse av gravrätt Huvudmannen upplåter rätt till gravplats i samband med ett dösfall. Det går inte att i förväg teckna en gravrätt. Gravrättsinnehavarens ansvar för gravplatsen Innehavaren av gravplatsen skall hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Utövande av gravrätt Gravrätt får utövas bara av den som i gravboken är antecknad som innehavare av gravrätten. Det finns inget hinder för att flera står antecknade som innehavare. När gravrättsinnehavare har avlidit får dock den eller de som ordnar med gravsättningen utöva de befogenheter som tillkommer en gravrättsinnehavare i samband med gravsättning av den avlidne gravrättsinnehavaren. Ny/nya gravrättsinnehavare ska utses av dödsboetinom sex månader efter dödsfall/ gravsättning.

5 Anmälan av gravrättsinnehavare Dödsboet skall så snart som möjligt, dock senast inom sex månader efter dödsfall/gravsättning, anmäla till huvudmannen vem eller vilka som ska antecknas som gravrättsinnehavare. Förbehållsplats I de fall där det inte finns någon som kan eller vill teckna sig för gravrätten anses gravrätten återlämnad till upplåtaren. Upplåtaren är skyldig att behålla gravplatsen i minst 25 år från gravsättning och under denna tid kan inte någon ny gravsättning ske på platsen (gravfrid). Gravanordning behöver bara behållas om kostnaden för skötsel av gravplatsen betalas. Gravrättstid Gravrätt upplåts för en tid av 25 år. Därefter kan förnyelse av gravrättstiden ske. Gravrättsavgift Upplåtelse för 25 år i samband med gravsättning är avgiftsfri. Vid förnyelse av gravrätt utgår avgift enligt fastställd taxa. Upplåtelse till annan än församlingsbo Huvudmannen kan upplåta gravplats till annan än församlingsbo om tillgång på gravmark så medger. Intrång vid gravsättning Gravrättsinnehavaren är skyldig att tåla det intrång på gravplatsen som föranleds av gravöppning eller annat tillfälligt arbete på angränsande gravplatser.

6 Gravskick Kistgrav Kistgravplats upplåts vid gravsättning av kista. Kistgravplats upplåts för gravsättning av askurna bara om det finns särskilda skäl för det. Upplåts med gravrätt. Urngrav Urngravplats för gravsättning av askurna Upplåts med gravrätt. Kolumbarium Nisch i mur med plats för urnor Upplåts med gravrätt. Asklund Är ett gemensamt gravområde för nedgrävning av aska. De anhöriga får delta vid nedgrävningen. I övrigt gäller vad som är föreskrivet för asklunden, läs under Ordningsföreskrifter Minneslund är en gemensam gravplats av kollektiv och anonym karaktär där nedgrävning av aska sker utan närvaro av anhöriga. Plats i minneslund upplåts utan gravrätt. I övrigt gäller vad som är föreskrivet för minneslunden, läs under Ordningsföreskrifter. Muslimska begravningsplatsen Gravplats upplåtes till de med muslimsk trosinriktning. I övrigt gäller vad som är föreskrivet för muslimska begravningsplatsen. Bahàiska avdelningen Gravplats upplåtes till tillhöriga i Bahài-samfundet. I övrigt gäller vad som är föreskrivet för Bahàiska avdelningen.

7 Begravning Bisättning Bisättning skall ske i för ändamålet anvisad lokal. Lokal för begravningsceremoni Som lokal utan religiösa symboler och för avlidna som inte tillhört Svenska kyrkan anvisas något av kapellen i Lilla Aska krematorium samt Uppståndelsens kapell på Centrala kyrkogården. För den som varit medlem i Svenska kyrkan kan även de kyrkor som ägs av församlingarna i Linköpings kyrkliga samfällighet användas för begravningsceremonin. Transporter Från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet ansvarar huvudmannen för alla transporter inom förvaltningsområdet. Om kistor och urnor Varje kista och urna skall vara märkt på sådant sätt att förväxling förhindras. Kistor och urnor skall vara av förgängligt material och i övrigt uppfylla de krav som SBT (Samrådsgruppen begravningsbranschens träindustri) rekommenderar. ( Undantaget är urnor som placeras i kolumbariet som måste vara av icke förgängligt material). Tidpunkt för begravning i kapellen Begravning äger rum på fastställda tider som meddelas av griftegårdsexpeditionen. Tidpunkt för begravning i församlingskyrkorna Begravning äger rum på fastställda tider som meddelas av respektive pastorsexpedition. Anmälan om gravsättning Anmälan om gravsättning skall ske till griftegårdsexpeditionen minst fem arbetsdagar före gravsättning. Begravning utanför hemförsamlingen Vid begravning av församlingsbo i annan församling än de som ingår i samfälligheten gäller begravningsclearing enligt begravningslagens 9 kap 10. Medling Huvudmannen ska på begäran medla mellan parterna om de efterlevande inte kan enas om gravsättningen eller om att kremering ska ske.

8 Gravanordning Vid val av gravanordning ska gällande gravplatsföreskrifter för det aktuella gravkvarteret följas. I de kvarter som saknar föreskrifter får inte gravanordningen: utgöra ett påtagligt störande inslag i en känslig miljö, utgöra fara för besökare eller de som arbetar där, vara otillbörligt kränkande, medföra praktiska olägenheter för intilliggande gravplatser eller för griftegårdsförvaltningen. Godkännande av gravanordning Gravanordning får inte uppsättas utan godkännande av huvudmannen. Ansökan ska inlämnas till huvudmannen i två exemplar. Uppsättning av gravanordning Montering av gravanordning ska ske enligt Centrala gravvårdskommitténs utarbetade anvisningar. Anmälan till huvudmannen skall göras före uppsättning.

9 Skötsel av gravplats Vård och underhåll Det är gravrättsinnehavarens ansvar att hålla gravplatsen i ett ordnat och värdigt skick och att se till att gravanordningen inte utgör en skaderisk. Huvudmannen utför på beställning vård och underhåll av gravplatser enligt fastställda villkor och avgifter. (Se separat folder.) Förverkande av gravrätt Vid uppenbar vanvård kan gravrätten komma att förverkas. Gravplatsen utsmyckning På gravplatsen får finnas: Ett och fleråriga växter, liksom i vissa fall mindre buskar, dock med hänsyn till intilliggande gravplatser och vad som är föreskrivet för kvarteret. Lösa levande växter får placeras i vas. Kransar och liggare av naturligt material Gravlyktor och ljushållare får tillfälligt finnas på gravplatsen under den mörka årstiden Följande får inte finnas på gravplatsen: Vaser av glas eller keramik då dessa lätt går sönder och kan skada personalen Konservburkar och dylikt

10 Ordningsföreskrifter Ordningen på begravningsplatsen Föreskrifter rörande ordningen på begravningsplatsen finns i kommunens lokala ordningsföreskrifter Huvudmannen kan meddela ytterligare föreskrifter rörande miljö, hälso- och arbetarskydd. Ordningsregler för minneslund Minneslunden är ett gravskick med kollektiv och anonym karaktär där avlidnas aska grävs ner inom ett gemensamt område. Askans läge markeras inte och enskilda gravvårdar och planteringar förekommer inte. Nedgrävning av aska utförs av förvaltningen under värdiga former utan närvaro av anhöriga. Askan grävs ner eller med hölje av lätt förgängligt material. Förvaltningen svarar för vården av minneslunden och för all plantering inom denna. Besökare får medverka till utsmyckning med snittblommor och ljus på en plats och på ett sätt anvisat av griftegårdsförvaltningen. Vissna blommor och rester av ljus tas bort genom förvaltningens försorg. Ordningsregler för askgravlund Asklunden är ett gravskick med kollektiv karaktär där nedgrävning av askan sker utan upplåtelse av gravrätt. De anhöriga får delta vid nedgrävningen. Platsen markeras i gravboken. Enskilda gravvårdar får inte förekomma. Askan grävs ner med hölje av lätt förgängligt material. Förvaltningen svarar för vården av asklunden och för all plantering inom denna. Besökare får medverka till utsmyckning med snittblommor och ljus på en plats och på ett sätt anvisat av griftegårdsförvaltningen. Förvaltningen svarar för en gemensam gravanordning där uppgifter om gravsatta inom asklunden kan lämnas. Miljö Kyrkonämnden har beslutat att allt arbete på griftegårdarna ska bedrivas enligt Svenska kyrkans miljödiplomeringsprogram, för att bidra till en utveckling som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Griftegårdsbesökarna förväntas hjälpa oss med detta arbete genom att följa anvisningar angående sortering av avfall med mm.

11 Kontaktuppgifter Begravningsärenden Susanne Bremer Sjöberg Gravskötselärenden Ewa Carlsson Eva Nordgren Griftegårdschef Gunnar Forsberg

12 Box 2037, Linköping Besöksadress: Fridtunagatan 2 kyrkoforvaltning@svenskakyrkanlinkoping.se

Reglemente för begravningsverksamheten

Reglemente för begravningsverksamheten Reglemente för begravningsverksamheten 1(8) Reglemente för begravningsverksamheten inom Göteborgs begravningssamfällighet org. nr. 252004-9020 Antaget av Indelningsstyrelsen för Göteborgs begravningssamfällighet

Läs mer

Föreskrifter reglemente för begravningsverksamheten 1 I Överkalix församling

Föreskrifter reglemente för begravningsverksamheten 1 I Överkalix församling Föreskrifter reglemente för begravningsverksamheten 1 I Överkalix församling Allmänt Utöver vad som föreskrivs i begravningslagen, SFS 1990:1144, och begravningsförordningen, SFS 1990:1147, gäller föreskrifterna

Läs mer

REGLEMENTE. för begravningsverksamheten inom Karlshamns församling

REGLEMENTE. för begravningsverksamheten inom Karlshamns församling REGLEMENTE för begravningsverksamheten inom Karlshamns församling Förslag från Kyrkogårdsgruppen 2009-12-15. Antaget av Kyrkofullmäktige 2010-05-18, KF 10 Utöver vad som följer av lag och/eller förordning

Läs mer

Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente.

Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente. Allmänna bestämmelser Pastoratets begravningsväsende förvaltas av kyrkorådet och leds enligt gällande författningar och detta reglemente. Kyrkorådet har att utfärda föreskrifter för begravningsplatsernas

Läs mer

Ordlista - Begravningsverksamheten

Ordlista - Begravningsverksamheten Ordlista - Begravningsverksamheten Allmängravar, linjegravar Gravsättning i löpande följd, ingen gravrätt finns på gravplatsen. Gravsättning i allmängravar och linjegravar upphörde att gälla 1964. Askgravlund

Läs mer

Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar

Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar Olika slags gravplatser på våra kyrkogårdar TILLHANDAHÅLLES UTAN KOSTNAD FÖR DÖDSBOET: gravplats på allmän begravningsplats under en tid av 25 år gravsättning, se nedan transporter från det kyrkan övertagit

Läs mer

Råd vid dödsfall. Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö

Råd vid dödsfall. Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö Råd vid dödsfall Information från kyrkogårdsnämnden i Malmö DÅ MAN MISTER EN ANHÖRIG eller nära vän ställs man inför både sin egen sorg och en rad praktiska frågor. Frågor som man kanske inte tänkt på

Läs mer

Om begravning och gravsättning i Umeå

Om begravning och gravsättning i Umeå Om begravning och gravsättning i Umeå Begravning och gravsättning i Umeå Allmänt Det är Svenska kyrkan i Umeå som sköter begravningsverksamheten i Umeå på uppdrag av staten. Det gäller invånare i Umeå

Läs mer

Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING

Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING Om våra möjligheter, rättigheter och skyldigheter vid en BEGRAVNING Foton i broschyren är tagna av: Kerstin Andersson, Owe Backland och Christer Arneson. Broschyren ges ut av: Kyrkogårdsnämnden i Löddebygdens

Läs mer

Råd vid dödsfall. Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö

Råd vid dödsfall. Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö Råd vid dödsfall Information från Kyrkogårdsnämnden i Malmö Då man mister en anhörig eller nära vän ställs man inför både sin egen sorg och en rad praktiska frågor. Frågor som man kanske inte tänkt på

Läs mer

Danderyds kyrka. Danderyds. KYRKOGÅRDAR Begravningsverksamheten inom Danderyds församling

Danderyds kyrka. Danderyds. KYRKOGÅRDAR Begravningsverksamheten inom Danderyds församling Danderyds kyrka Djursholms begravningsplats Altorps kapell Danderyds KYRKOGÅRDAR Begravningsverksamheten inom Danderyds församling Danderyds kyrkogård Välkommen till Danderyds kyrkogårdar Inom Danderyds

Läs mer

Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar

Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar Vi vårdar Kungsbacka och Hanhals kyrkogårdar När vi mister en anhörig eller nära vän ställs vi inför både sorg och en rad praktiska problem. Begravning och gravsättning

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling

Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling Till dig som är gravrättsinnehavare i Katrineholmsbygdens församling Att vara gravrättsinnehavare innebär Att ha en grav att gå till, en egen plats där man kan minnas, pynta med blommor och på olika sätt

Läs mer

lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten

lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten lagtexter om krisberedskap i begravningsverksamheten begravningslag (1990:1144) 8 kap. Särskilda bestämmelser 3 En församling som är huvudman för begravningsverksamheten skall vidta de beredskapsförberedelser

Läs mer

www.novabegravning.se 08-570 344 27 info@novabegravning.se 1 Nova Begravningsbyrå AB

www.novabegravning.se 08-570 344 27 info@novabegravning.se 1 Nova Begravningsbyrå AB Bra att veta Bra att veta Det är många frågor du behöver ta ställning till i samband med ett dödsfall. Nova Begravningsbyrå vill i denna folder ta fram det som bör och måste göras samt våra rekommendationer

Läs mer

NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT. Askgravplats Askgravlund Minneslund

NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT. Askgravplats Askgravlund Minneslund NÅGRA GRAVSKICK I NORRKÖPINGS PASTORAT Askgravplats Askgravlund Minneslund Om våra gravskick: askgravplats, askgravlund och minneslund Här informerar Norrköpings pastorat om de nya gravskicken askgravplats

Läs mer

Gravskick. På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick:

Gravskick. På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick: Gravskick Gravskick På våra kyrkogårdar i Västra Tunhem, Gärdhem, Väne Åsaka, Vänersnäs, och Norra Björke har vi tillgång till fyra gravskick: Kistgrav, urngrav, minneslund, askgravplats Det är viktigt

Läs mer

Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de

Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de Bra att veta. Mötet med oss på byrån Det är många frågor du/ni måste besluta om i samband med ett dödsfall, så hur mycket en begravning kostar beror därför på de val man gör. T.ex. storlek på dödsannonsen,

Läs mer

Våra gravar LILLA EDET

Våra gravar LILLA EDET Våra gravar LILLA EDET På graven kan blommor växa Våra kyrkogårdar är som vackra trädgårdar där våra kära vilar. Stilla oaser mitt i samhällets brus som hjälper oss att stanna till och släppa fram både

Läs mer

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling

Den sista viloplatsen. i Maria Magdalena församling Den sista viloplatsen i Maria Magdalena församling Begravning När en anhörig dör är det klokast att först kontakta en begravningsbyrå. Där får man all tänkbar hjälp med de praktiska detaljerna kring begravningen.

Läs mer

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet är framtaget

Läs mer

Processkartläggning av begravningsverksamheten

Processkartläggning av begravningsverksamheten Processkartläggning av begravningsverksamheten 1 Syfte... 4 2 Definitioner och förkortningar... 4 3 Processer... 5 4 Process 1 Hantera gravrätt... 5 4.1 Processbeskrivning... 5 4.2 Input... 5 4.3 Processflöde...

Läs mer

Bestämmelser för gravupplåtelser, minneslundar, askgravlundar, askgravplatser, gravskötsel och gravvårdar mm samt krav på kistor och urnor.

Bestämmelser för gravupplåtelser, minneslundar, askgravlundar, askgravplatser, gravskötsel och gravvårdar mm samt krav på kistor och urnor. Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-10-17 Handläggare Karin Söderling Telefon: +46 (0)8 508 30121 Till KN 2013-11-05 Bestämmelser för gravupplåtelser, minneslundar, askgravlundar,

Läs mer

Innehåll. Februari 2016 Bild: Ronald Eek, Henrik Enarsson Tryck: Billes

Innehåll. Februari 2016 Bild: Ronald Eek, Henrik Enarsson Tryck: Billes Råd vid begravning Innehåll När ett dödsfall inträffar... 4 Att tänka på inför begravningen... 5 Begravningsceremoni... 6 Att välja gravplats... 7 Kremering... 8 Gravsättning... 8 Begravningskostnader...

Läs mer

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND Gemensam askgravplats vid Galärvarvskyrkogården KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Gemensam askgravplats, askgravlund eller minneslund? Gemensam askgravplats och

Läs mer

Efter kremationen. Efter kremationen

Efter kremationen. Efter kremationen Efter kremationen Efter kremationen Gravsättning efter kremationen Efter en kremation kan man välja att gravsättas i en urngrav, familjegrav avsedd för kistor, askgravplats, askgravlund eller minneslund.

Läs mer

BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU

BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU BILAGA 1 MONTERING VID FUNDAMENT FÖRR OCH NU Nuvarande fästning med GRO-socklar ser ut som på bilden nedan. Förr i tiden fästes stenarna vid fundamentet under jorden med järnstänger, kopparrör eller vad

Läs mer

Min vilja. Välkommen till e begravningsbyrå. Plats för grupp HOLMGRENS

Min vilja. Välkommen till e begravningsbyrå. Plats för grupp HOLMGRENS Min vilja HOLMGRENS BEGRAVN A INGSBYRÅ Omsorg hela vägen Välkommen till e begravningsbyrå Omsorg... I en svår tid vill vi vara ett stöd så att fokus är där det känns rätt....hela livet Genom intern erfarenhet,

Läs mer

Handläggare Datum Sidnummer. Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer

Handläggare Datum Sidnummer. Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Sidnummer Roland Palm Tfn: 08-508 30108 2007-10-02 1 (5) Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer 30-1191/07, 22-1188/07 31-1189707, 31-1190/07 2007-10-30 9 SVAR

Läs mer

En grav är en minnesplats för de efterlevande, därför är det bra att diskutera med sina närstående om val av gravplats.

En grav är en minnesplats för de efterlevande, därför är det bra att diskutera med sina närstående om val av gravplats. Efter kremationen Gravsättning efter kremationen Efter en kremation kan gravsättning ske i en urngrav, familjegrav avsedd för kistor, askgravplats, askgravlund eller minneslund. Askan får gravsättas på

Läs mer

2 Regeringen meddelar föreskrifter om vilka länsstyrelser som ansvarar för uppgifter enligt denna

2 Regeringen meddelar föreskrifter om vilka länsstyrelser som ansvarar för uppgifter enligt denna Begravningslag (1990:1144) SFS nr: 1990:1144 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1990-12-06 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:552 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag avses med - begravningsverksamhet:

Läs mer

Begravningspastoral för Vist församling

Begravningspastoral för Vist församling Begravningspastoral för Vist församling Inledning Denna pastoral är ett arbetsledningsinstrument, en lokal överenskommelse som rör arbetet med och kring begravning inom Vist församling. Pastoralen är ett

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 november 2008 Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Det är många som är delaktiga i en begravning. Detta FörbundsInfo innehåller

Läs mer

Kommittédirektiv. Begravningsclearing. Dir. 2014:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014

Kommittédirektiv. Begravningsclearing. Dir. 2014:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014 Kommittédirektiv Begravningsclearing Dir. 2014:62 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska se över systemet med reglering av kostnader vid gravsättning

Läs mer

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling.

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling. Begravning När en människa som står oss nära dör, drabbas vi av många blandade känslor. Men oavsett vad vi känner är det viktigt att få ta avsked på ett sätt som är rätt både för den döda och för oss efterlevande.

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen i Falun Vår verksamhet omfattar nästan 10 000 gravplatser som vi sköter med stor omsorg. Vårt ansvarsområde omfattar elva kyrkogårdar: Aspeboda, Grycksbo,

Läs mer

Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik]

Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik] SFS 1990:1144 Källa: Rixlex Utfärdad: 1990-12-06 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2003:699 Begravningslag (1990:1144) [Fakta & Historik] Innehållsförteckning 1 Kap. Definitioner 2 kap. Begravningsplatser Allmänna

Läs mer

Minneslund, Askgravplats och Askgravlund

Minneslund, Askgravplats och Askgravlund Minneslund, Askgravplats och Askgravlund Askgravlund Norra begravningsplatsen Många svåra frågor uppstår när man förlorar en anhörig. En av de viktigaste handlar om hur den avlidne ska få sin sista vila.

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

Kommittédirektiv. Vissa frågor på begravningsområdet. Dir. 2008:39. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Vissa frågor på begravningsområdet. Dir. 2008:39. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Vissa frågor på begravningsområdet Dir. 2008:39 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över vissa frågor på begravningsområdet.

Läs mer

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård Urngravfält på Kvibergs kyrkogård 031-731 80 80 www.svenskakyrkan.se/goteborg/kgf/ mobil.svenskakyrkan.se/goteborg November 2009 Foto Ronald Eek, Conny Nylén, Cia Hylander Tryck PR-Offset Råd vid begravning

Läs mer

Begravningspastoral för Eda pastorat.

Begravningspastoral för Eda pastorat. Begravningspastoral för Eda pastorat. Ur kyrkoordningen, 24 kapitlet, inledningen: I begravningsgudstjänsten tar församlingen och de sörjande avsked och överlämnar den som har dött åt guds barmhärtighet

Läs mer

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar Stillhetens rum en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar När sorgen drabbar Vi som arbetar i Svenska kyrkan i Kvistofta församling vill finnas som ett stöd och som en hjälp då människor drabbas

Läs mer

När någon dör... ... behöver du svar på dina frågor... www.vallentunaforsamling.se 08-511 862 00

När någon dör... ... behöver du svar på dina frågor... www.vallentunaforsamling.se 08-511 862 00 När någon dör... Adress: Box 71, 186 21 Vallentuna Besöksadress: Mathiasgården Tfn vx: 08-511 862 00, Fax: 08-511 862 48 e-mail: vallentuna.forsamling@svenskakyrkan.se hemsida: www.vallentunaforsamling.se

Läs mer

Bra att veta när man mister en anhörig

Bra att veta när man mister en anhörig Mattmars kyrka Bra att veta när man mister en anhörig Vad gör vi nu? Vad ska man börja med? Det är många frågor som dyker upp vid ett dödsfall. Församlingen försöker alltid vara behjälplig så långt det

Läs mer

Kommittédirektiv. Begravningsfrågor. Dir. 2012:118. Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012.

Kommittédirektiv. Begravningsfrågor. Dir. 2012:118. Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012. Kommittédirektiv Begravningsfrågor Dir. 2012:118 Beslut vid regeringssammanträde den 29 november 2012. Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa frågor på begravningsområdet. Syftet med översynen

Läs mer

begravning gravplatser I gravsättning I begravningsceremonier begravningslagstiftning I begravningsavgift

begravning gravplatser I gravsättning I begravningsceremonier begravningslagstiftning I begravningsavgift om begravning gravplatser I gravsättning I begravningsceremonier begravningslagstiftning I begravningsavgift Om begravning Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation redaktionsgrupp Eva Grönwall, Sofia Skog,

Läs mer

Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat

Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat Att ta avsked Om begravning & gravplatser i Ekerö pastorat BEGRAVNINGSPLATSER Och kyrkogårdar i Ekerö pastorat Ekerö pastorat består av tre församlingar, Adelsö-Munsö, Ekerö och Lovö. Här finns fem kyrkor

Läs mer

Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten. Sammanfattning

Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten. Sammanfattning 1 Kvalitetssäkring av begravningsverksamheten Sammanfattning 2016 Ljungby kyrkogårdsförvaltning Ljungby pastorat Antaget av Kyrkonämnden 2010-10-11 Reviderat av Kyrkogårdsutskottet 2016-10-04 70 2 3 Begravningsverksamheten

Läs mer

Begrepp i begravningsverksamheten GRÖNA FAKTA 5/2005

Begrepp i begravningsverksamheten GRÖNA FAKTA 5/2005 Begrepp i begravningsverksamheten 2005 År 1989 gavs en Skötselmanual ut i Gröna Fakta-serien. Den följdes av Skötselmanual kyrkogårdar 2004 som reder ut innebörden av olika skötseltyper m.m. i kyrkogårdsbranschen.

Läs mer

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral.

I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Inledning Sida 1 av 7 I Biskopsbrev om begravning anges syftet med en begravningspastoral. Begravningspastoralen är en lokal överenskommelse om hur anställda och förtroendevalda i församlingen/församlingarna

Läs mer

SILJANS Begravningsbyrå. Till den som ordnar med min begravning. Mina. önskemål

SILJANS Begravningsbyrå. Till den som ordnar med min begravning. Mina. önskemål Till den som ordnar med min begravning Mina önskemål Jag vill att begravningen ombesörjes av.... (Namn på begravningsentreprenör) Vanligen styr religionstillhörigheten begravningsordningen. Svenska kyrkans

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: Svar på remiss. Förslag till beslut

Kyrkogårdsförvaltningen. Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: Svar på remiss. Förslag till beslut Sida 1 (6) 2015-06-01 Handläggare Mats Larsson/Göran Höglund Telefon: 508 301 00 Till Kyrkogårdsnämnden Betänkande (SOU 2015:26) Begravningsclearing. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Kyrkogårdsnämnden

Läs mer

Begravningspastoral Kulla pastorat 2014

Begravningspastoral Kulla pastorat 2014 Begravningspastoral Kulla pastorat 2014 Innehåll: A. Pastoralteologisk grund.. B. Ansvarsfördelning av begravningsverksamheten. C. Platser för begravningsverksamhet.. D. Kulla pastorats rutiner för begravningsverksamheten..

Läs mer

Vad är en enhetlig begravningsavgift? Alla, utom de som bor i Tranås eller Stockholm, ska betala samma avgiftssats för begravningsverksamheten.

Vad är en enhetlig begravningsavgift? Alla, utom de som bor i Tranås eller Stockholm, ska betala samma avgiftssats för begravningsverksamheten. 160215 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Vad är begravningsavgift? När någon som inte är folkbokförd i Sverige avlider i landet Kontrollfunktioner Om enhetlig

Läs mer

Ersättning för begravningskostnader

Ersättning för begravningskostnader Personskadekommittén Cirkulär 2/2010 (Ersätter cirkulär 2/2005) 2010-11-30 Ersättning för begravningskostnader Allmänt Nuvarande lagstiftning (SFS 2001:732 och som gäller för skadefall inträffade från

Läs mer

Branschförbundet för begravningsverksamheten

Branschförbundet för begravningsverksamheten Branschförbundet för begravningsverksamheten Några siffror 3 200 begravningsplatser 90-95 000 avlider varje år (2013= 90 402 st) KremaAonsfrekvens, 80% År 2000 fanns det 879 huvudmän 2009 fanns det 787

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Definitionen av askgravplats och askgravlund

FÖRBUNDSINFO. Definitionen av askgravplats och askgravlund Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 37 december 2009 Definitionen av askgravplats och askgravlund I Begravningsutredningen som nyligen presenterades föreslås att de i Sverige förekommande gravskicken

Läs mer

STOCKHOLMS STADS BEGRAVNINGSVERKSAMHET

STOCKHOLMS STADS BEGRAVNINGSVERKSAMHET REGLEMENTE FÖR STOCKHOLMS STADS BEGRAVNINGSVERKSAMHET Antaget av Stockholms kyrkogårdsnämnd 2 november 2004 Utgåva november 2004 Gällande fr o m 1 december 2004 Innehållsförteckning Kapitel 1 Huvudman

Läs mer

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Det anteckningsblad som du håller i din hand är tänkt som en checklista inför mötet hos oss på Karlbergs Begravningsbyrå. Här kan du göra egna anteckningar

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Ort och datum Namn E-post Kontaktuppgifter (adress, telefon m.m.) Kontaktuppgifter till närstående Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål.

Läs mer

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner)

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) 161007 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Riksdagen har beslutat om en enhetlig begravningsavgift, en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2016. Lagändringen

Läs mer

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån

Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Checklista inför mötet hos oss på begravningsbyrån Planering för begravningsbeställning Här kan du göra dina egna anteckningar och ta med dig till begravningsbyrån, där har du möjlighet att i lugn miljö

Läs mer

KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING

KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING KVALITETSSÄKRING OCH ETISKA REGLER VID BEGRAVNING I termen BEGRAVNING ingår flera moment, såsom bisättning, begravningsceremoni, gravsättning, eventuell kremering och tillhörande administration. Dokumentet

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:51

Regeringens proposition 2011/12:51 Regeringens proposition 2011/12:51 Några begravningsfrågor Prop. 2011/12:51 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 december 2011 Fredrik Reinfeldt Stefan Attefall (Socialdepartementet)

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Datum Namnteckning... Namnförtydligande... Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål. Viktigt! Denna handling bör förvaras hemma så att den

Läs mer

Jan Olov Andersson SKKF

Jan Olov Andersson SKKF Jan Olov Andersson SKKF jan-olov.andersson@skkf.se www.facebook.com/skkf1882 SKKF Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund Branschförbund utan religiösa eller politiska kopplingar Likbränningsföreningen

Läs mer

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående Vita Arkivet en vägledning för dina närmaste Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående genom att svara på frågor som annars kan vara svåra att besluta om, eller som till och

Läs mer

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner)

FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) 161111 FAQ om begravningsavgift (ersätter äldre versioner) Om enhetlig begravningsavgift Riksdagen har beslutat om en enhetlig begravningsavgift, en lagändring som trädde i kraft 1 januari 2016. Lagändringen

Läs mer

En sista hälsning.. Ett värdigt avslut när livet tar slut. men vad är det som gäller och hur gör jag?

En sista hälsning.. Ett värdigt avslut när livet tar slut. men vad är det som gäller och hur gör jag? En sista hälsning.. Ett värdigt avslut när livet tar slut men vad är det som gäller och hur gör jag? Av Carina Alvén, Konsumentvägledare, Marks kommun, 511 80 KINNA Ett värdigt avslut när livet tar slut

Läs mer

Begrepp i begravningsverksamhet

Begrepp i begravningsverksamhet 2014 Begrepp i begravningsverksamhet Stad och Land nr 186 ISBN : 978-91-576-9221-4 ISSN: 028-4549 Juni 2014 Begrepp i begravningsverksamhet 2014 Förord Ett så kallat terminologiprojekt initierades i februari

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat

BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat BEGRAVNINGSPASTORAL Begravningspastoral för Grästorps pastorat 1 Pastoralteologisk grund Den pastoralteologiska grunden för Svenska kyrkans begravningsverksamhet beskrivs i kapitel 24, Inledningen, Kyrkoordningen.

Läs mer

Begrepp i begravningsverksamhet

Begrepp i begravningsverksamhet 2014 Begrepp i begravningsverksamhet Stad och Land nr 186 ISBN : 978-91-576-9221-4 ISSN: 028-4549 Begrepp i begravningsverksamhet 2014 Förord Ett så kallat terminologiprojekt initierades i februari 2004

Läs mer

Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79)

Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79) Sammanfattning av utredningen Några begravningsfrågor (SOU 2009:79) Frågan om variationerna i begravningsavgiften mellan olika huvudmän Begravningsavgifterna Det införs en ny regel i begravningslagen om

Läs mer

Lilla Begravningsbyrån

Lilla Begravningsbyrån Har Du mist en anhörig eller nära vän? En anhörigs bortgång är en av de svåraste händelser en människa kan drabbas av. Ofta uppstår en sorgekris då man kan behöva hjälp att ordna det praktiska runt ett

Läs mer

När någon dör behöver du svar på dina frågor... SVENSKA KYRKAN

När någon dör behöver du svar på dina frågor... SVENSKA KYRKAN Adress: Box 71, 186 21 Vallentuna Besöksadress: Mathiasgården Tfn: 08-511 862 00, Fax: 08-511 862 48 e-mail: svenskakyrkan@vallentunaforsamling.se hemsida: www.vallentunaforsamling.se När någon dör......

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING

BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING BEGRAVNINGSPASTORAL för TYRESÖ FÖRSAMLING Svenska kyrkan vill finnas som stöd och hjälp vid de viktiga ibland svåra situationer som livet ställer oss inför. Svenska kyrkan vill vara en trygghet i glädje

Läs mer

Kyrkogårdens begravningsplatser

Kyrkogårdens begravningsplatser Kyrkogårdens begravningsplatser En kyrkogård är inte bara till för de döda utan också för de levande. Vår ambition är att församlingens begravningsplatser ska ge en känsla av stillhet, tröst och hopp och

Läs mer

Begravning & begravningsplatser i Borås

Begravning & begravningsplatser i Borås Begravning & begravningsplatser i Borås 17 Att mista en anhörig eller nära vän är svårt. Samtidigt som man upplever sorg måste en rad praktiska problem lösas. Med denna skrift vill vi försöka underlätta

Läs mer

Inledning En begravning angår många efterlevande närstående samfund myndigheter sjukvårdshuvudmän begravningsbyrå leverantörer huvudmannen

Inledning En begravning angår många efterlevande närstående samfund myndigheter sjukvårdshuvudmän begravningsbyrå leverantörer huvudmannen Innehåll S. 3 Inledning S. 4 Begravningsbyråns roll; behörighet och befogenheter S. 4 När begravning ska beställas S. 5 Val av gravplats S. 6 Skyldighet att hålla lokal för förvaring och visning bisättningslokal

Läs mer

Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning - en vägledning

Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning - en vägledning 2011-05-16 Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning - en vägledning Inledning En begravning är en angelägenhet för många. I första hand är det en angelägenhet för den avlidnes anhöriga

Läs mer

Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat.

Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat. Etiska regler och rutiner vid begravning och urnsättningar i Habo pastorat. Habo, Gustav Adolf och Brandstorps församlingar Habo Kyrkliga Samfällighet Kontaktperson: Rose-Marie Johansson Box 200 Telefon:

Läs mer

Begravning i förändring. BSHR 30 januari 2018

Begravning i förändring. BSHR 30 januari 2018 Begravning i förändring BSHR 30 januari 2018 Branschen, vad händer? Branschen, vad händer? Rest in Space Nu kan sista vilan bli i rymden Den som så önskar, kan själv hämta askan efter en anhörig i Falun

Läs mer

Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål

Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål Borgerlig begravning helt efter dina personliga önskemål Begravningen är det sista avskedet. Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en

Läs mer

Att åldras i Sverige

Att åldras i Sverige Att åldras i Sverige Sverige och äldre I många kulturer tar familjen hand om de äldre. I Sverige tar vi hand om de äldre, men det sker ofta genom samhället. en kultur en familj äldre att ta hand om ett

Läs mer

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Råd vid dödsfall en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Att förlora en nära anhörig innebär i många fall ett känslomässigt kaos samtidigt som en mängd praktiska saker måste

Läs mer

Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling

Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling Begravningspastoral för Starrkärr Kilanda församling Pastoralteologisk grund Den pastoralteologiska grunden för Svenska kyrkans begravningsverksamhet beskrivs i kapitel 24, Inledningen, Kyrkoordningen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009 Begravnings- och serviceverksamheten

Verksamhetsberättelse 2009 Begravnings- och serviceverksamheten Verksamhetsberättelse 2009 Begravnings- och serviceverksamheten Kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 2009 avseende begravnings- och serviceverksamheten Innehållsförteckning

Läs mer

I fråga om begravning och begravningsplatser gäller dessutom vad som bestäms i hälsoskyddslagen (763/1994) och med stöd av den.

I fråga om begravning och begravningsplatser gäller dessutom vad som bestäms i hälsoskyddslagen (763/1994) och med stöd av den. Given i Helsingfors den 6 juni 2003 Begravningslag I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde I denna lag finns bestämmelser om gravsättning och kremering

Läs mer

Några begravningsfrågor

Några begravningsfrågor Några begravningsfrågor Betänkande av Begravningsutredningen Stockholm 2009 SOU 2009:79 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

Dödsfall och jordfästning

Dödsfall och jordfästning Dödsfall och jordfästning 1 Uppgifter om dödsfall... 2 1.1 Anmälan om dödsfall... 2 1.2 Anmälan om förrättad jordfästning... 2 1.3 Kungörelse av dödsfall vid gudstjänst och i tidning... 2 2 Jordfästning...

Läs mer

ÅTERTAGANDE AV GRAVRÄTTER DÄR GRAVRÄTTSTIDEN LÖPT UT

ÅTERTAGANDE AV GRAVRÄTTER DÄR GRAVRÄTTSTIDEN LÖPT UT KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Tjänsteutlåtande Handläggare Datum Sidnummer Roland Palm Tfn: 08-508 30108 2008-11-27 1 (5) Diarienummer KNs sammanträde Ärendenummer 43-1567/08 2008-12-09 9 ÅTERTAGANDE AV GRAVRÄTTER

Läs mer

dödsfall i ett mångkulturellt samhälle Dödsfall i ett

dödsfall i ett mångkulturellt samhälle Dödsfall i ett dödsfall i ett mångkulturellt samhälle Dödsfall i ett mångkulturellt samhälle 2 Praktiska frågor om dödsfall och begravning oavsett tradition och kultur Syftet med denna informationsfolder är att ge information

Läs mer

Begravningspastoral. Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav. Riskanalys vid gravsättning. Etiska riktlinjer vid gravgrävning

Begravningspastoral. Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav. Riskanalys vid gravsättning. Etiska riktlinjer vid gravgrävning Begravningspastoral Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav Riskanalys vid gravsättning Etiska riktlinjer vid gravgrävning 091031 Rutiner vid gravgrävning och återfyllning av grav Instruktioner

Läs mer

Godkänt i gemensamma kyrkofullmäktige den 19 april 2012 och fastställt av domkapitlet i Helsingfors stift den 13 juni 2012.

Godkänt i gemensamma kyrkofullmäktige den 19 april 2012 och fastställt av domkapitlet i Helsingfors stift den 13 juni 2012. HELSINGFORS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET REGLEMENTE FÖR BEGRAVNINGSVÄSENDET Godkänt i gemensamma kyrkofullmäktige den 19 april 2012 och fastställt av domkapitlet i Helsingfors stift den 13 juni 2012. 1 Bestämmelser

Läs mer

Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften, svar på remiss

Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften, svar på remiss Stockholms kyrkogårdsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-04-19 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 30101 Till Kyrkogårdsnämnden 2016-05-17 Motion (2015:73) av Lotta Edholm (L) om begravningsavgiften,

Läs mer

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Enligt begravningslagen har vi skyldighet att tillse att arbetet på våra kyrkogårdar sköts på ett ordnat, värdigt och pietetsfullt sätt:

Läs mer

BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling

BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling Ålems församling BEGRAVNINGSPASTORAL för Ålems församling INNEHÅLL 1. Pastoralteologisk grund 2. Pastoralt förhållningssätt 3. Platser för begravningsverksamhet 4. Kontakt 5. Administrativa rutiner vid

Läs mer