Ansökan om statsbidrag 2011 för inrättande av Regionalt cancercentrum i Sydöstra sjukvårdsregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan om statsbidrag 2011 för inrättande av Regionalt cancercentrum i Sydöstra sjukvårdsregionen"

Transkript

1

2 Regionsjukvårdsstaben BESLUTSUNDERLAG 1(1) Dnr: RSN Regionsjukvårdsnämnden Ansökan om statsbidrag 2011 för inrättande av Regionalt cancercentrum i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnden har beretts tillfälle att ansöka om statsbidrag för fortsatt utveckling av Regionalt cancercentrum Sydöst. Regionalt cancercentrum sydöst är inrättat från 1 januari 2011 och har såväl ledningsgrupp som verkställande chef RCC chef i drift. Bifogade förslag till ansökan är framtaget av RCC Sydösts ledningsgrupp och chef. Underlaget följer det frågeformulär som socialstyrelsen formulerat och innehåller även bilaga 1, med ekonomisk redovisning samt uppföljning av ansökan och statsbidrag för Regionsjukvårdsnämnden föreslås BESLUTA a t t avge ansökan om statsbidrag 2011 för inrättande av Regionalt cancercentrum i Sydöstra sjukvårdsregionen enligt föreliggande förslag Peranders Johansson Ordförande Regionsjukvårdsnämnden Sydöstra sjukvårdsregionen Mats Bojestig Ordförande Regionsjukvårdsledningen Sydöstra sjukvårdsregionen

3 1(11) Socialstyrelsen Regler och tillstånd, Statsbidrag Stockholm Ansökan om statsbidrag för inrättande av regionalt cancercentrum (RCC) 2011 i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Beskriv hur ni avser att arbeta för att skapa en tydlig ledningsorganisation som inkluderar system för uppföljning av RCC-kriterier och beslut Regionalt cancercentrum startade 1 januari Regionsjukvårdsnämnden beslutade i november 2010 att inrätta ett regionalt cancercentrum i sydöstra sjukvårdsregionen, RCC Sydöst, från 1 januari Verksamhetschef för RCC är tillsatt och ledningsgruppen är bildad med representanter från landstingen Jönköping, Kalmar och Östergötland. Samtidigt upphörde organisationen regionalt onkologiskt centrum (ROC), eftersom uppdraget för ROC inkluderas i RCC. I Sydöstra sjukvårdsregionen finns sedan många år ett välfungerande samarbete reglerat i ett samverkansavtal och i regionavtal. De medicinska verksamheterna har därmed lång erfarenhet av sådant samarbete i nätverksform som kommer utgöra basen för RCC-arbetet. Organisationen framgår av bifogad plan. RCC är kopplad till den regionala sjukvårdsledningen (RSL), som utser ledningsgruppen för RCC. Kansliet och staben för RCC ska verkställa besluten. Referensgrupper för RCC s arbete kommer under 2011 formeras. Grupperna kommer att fungera som kontaktytor för samverkan, förankring och information för RCC s verksamhet mot landstingen, kommunerna, patientorganisationer och mot universitet och högskolor för forskning och kompetensutveckling.

4 2(11) Uppdraget för RCC ledningsgrupp är: - Framtagandet av handlingsplan och uppföljning av satta mål för RCC sydöst. - Att samverkan sker med regionala centrumråd, regionala medicinska programgrupper och nätverk som är delaktiga i regionens cancervård. - Att regelbunden uppdatering av kvalitetsregister sker inom cancer samt regelbunden uppföljning och spridning av registerdata. - Regelbunden uppdatering av vårdprogram inom cancer och att vårdprogramgrupper utses i samråd med regionala medicinska programgrupper och nätverk för respektive cancerområde. - Att utse regionens representanter till nationella samarbetsorgan inom cancer. - Att samverka med RCC referensgrupp som är utsedda deltagare med bred förankring från regionala medicinska grupper och nätverk samt med representanter från regionens universitetet och högskolor, där även patientföreträdare erbjuds medverkan. Uppdraget för kansliet inom RCC är: - Arbeta på uppdrag av RCC ledningsgrupp. - Ansvara för att bereda och genomföra den fastställda handlingsplanen inom RCC:s uppdrag. - Ansvara för att verkställa de uppgifter som vilar på RCC sydöst. - Inkludera nuvarande ROC och dess uppdrag enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2006:15. Förankring i landstingsledningarna Deltagarna i RCC ledningsgrupp kommer från de tre landstingen men har i ledningsgruppsrollen regionen som huvuduppdragsgivare. De tre landstingen har utsett personer med god förankring i respektive landstingsledning. Det är hälso- och sjukvårdsdirektör, utvecklingsdirektörer samt verksamhetschefer inom onkologi och kirurgi. Verksamhetsföreträdarna representerar hela verksamheten och inte bara den egna specialiteten. I anslutning till det regionala projektet om förbättrade vårdkedjor för colorektal cancer har forskare i regionen engagerats som utifrån ett metaperspektiv kommer att följa utvecklingen av RCC. I denna uppföljning speglas dessutom hur utfästelserna till patienterna kommer att infrias. Samarbete med andra RCC Samarbete med RCC i andra regioner utgör en viktig framgångsfaktor. I detta samverkansarbete finns stora utmaningar för sydöstra regionen, eftersom det inte finns någon självklar partner. Samarbete sker sedan lång tid med olika regioner på medicinska grunder utefter etablerade remissflöden. Det gäller framförallt mot södra regionen och Stockholm. RCC avser att fortsätta och utveckla dessa kontakter även om det i nuläget är för tidigt att binda sig med ett specifikt RCC. Det nationella nätverket för RCC kommer att vara en viktig arena både för de övergripande nationella gemensamma frågorna men också för att etablera och fördjupa samverkan med enskilda regioner.

5 3(11) 2. Beskriv hur ni avser att utarbeta en långsiktig strategisk utvecklingsplan för cancervården i regionen. Utvecklingsplan byggd på utfästelser till patienterna Arbetet med en långsiktig strategiska utvecklingsplan påbörjas våren 2011 och kommer att vara klar för politiskt beslut våren RCC ledningsgrupp leder detta arbete som kommer utföras inom organisationen för RCC i ledningsgrupp, kansli, referensgrupp och regionala Medicinska Programgrupper (RMPG). Denna utvecklingsplan inbegriper flertalet av de åtgärder som kommer vidtas enligt övriga punkter i denna ansökan. Två av de tre landstingen i regionen har sedan tidigare cancerplaner. Dessa planer och erfarenheterna av att ta fram dem integreras i den regionala planen. I projektarbetet inför bildandet av RCC Sydöst identifierades elva viktiga utvecklingsområden för cancervården i regionen som kopplades till en vision och utfästelser till patienterna. Utvecklingsområdena är: - Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser - Diagnostisk tillgänglighet - Cancerläkemedel - Cancerkoordinatorstöd - Palliativa insatser och vård i livets slutskede - Nivåstrukturering - Kompetensförsörjning av personal - Gemensam vårddokumentation och IT-stöd - Kvalitetsregister och vårdprogram - Lärosätenas uppdrag inom cancervården - Samarbete med andra RCC/regioner Visionen är ur ett patientperspektiv: Jag får den vård och det stöd jag behöver, när jag behöver det. Utfästelserna till patienterna är: - Ingen cancerpatient i regionen har väntat mer än fyra veckor på adekvat behandling - Alla cancerpatienter i regionen erbjuds diagnostik och behandling enligt Best Practice - Alla cancerpatienter är välinformerade/delaktiga i hela vårdkedjan - Alla patienter i livets slutskede får lika god palliativ vård oavsett bostadsort - Alla ska erbjudas bästa möjliga hälsofrämjande insatser och välfungerande screeningsprogram - Prioritera patientnära forskning inom cancerområdet Utvecklingsområdena, visionen och utfästelserna är basen för utvecklingsplanen. Utvecklingsplanen kommer innehålla analys av ett nuläge, ett önskat nyläge, och de åtgärder som krävs för att nå det. Utvecklingsplanen ska också beskriva på vilket sätt uppföljning kommer ske av utfästelserna till patienterna.

6 4(11) Utvecklingsplanen kommer också beskriva strategier för samarbete med andra RCC. I utvecklingsplanen kommer regionens profilområden för RCC-arbete identifieras. Exempel på sådana, där god kompetens finns i regionen, är: - Patientnära verksamhetsutveckling - Implementering av vårdprogram och förbättringsåtgärder 3. Beskriv hur ni avser att utarbeta en optimal nivåstrukturering av cancervården Nivåstrukturering komplicerad men nödvändig Frågorna om nivåstrukturering är komplicerade. De innefattar inte bara analyser och diskussioner inom berörda verksamheter utan har också ett vidare perspektiv politiskt och ledningsmässigt i de tre landstingen om närhetsprinciper och akutverksamhet vid sjukhusen. Geografin i regionen har här betydelse med långa avstånd för patienterna. Det finns en generell utveckling av koncentration av delar av vården samtidigt med decentralisering av andra. Frågan är speciellt viktig för sjukdomar med få insjuknande och där det handlar om enstaka insatser i vårdkedjan. För att en nivåstrukturering ska kunna implementeras måste förankringsprocessen i respektive verksamhet fungera från start. I det befintliga regionavtalet beskrivs en struktur på var olika åtgärder och ingrepp ska utföras med beräknad volym. En mer stringent uppdelning mellan sjukhusen kommer att vara nödvändig för att tillgodose de framtida vårdbehoven med en god kvalitet. Detta arbete måste ske integrerat med nivåstrukturering inom andra verksamheter. En kartläggning för åren 2008 och 2009 är påbörjad hur många ingrepp och behandlingar de nio sjukhusen i regionen gör inom olika cancerområden. Denna kartläggning kommer att fördjupas och presenteras för RMPG med verksamhet inom respektive cancerområde. RMPG kommer att få uppdraget att göra en mer omfattande analys grundat också på relevanta resultat, patientupplevelser, stödverksamheter, samarbete med diagnostik, geografisk närhet mm. En viktig förutsättning för detta arbete är att öka kvaliteten i registreringen i kvalitetsregister. Att arbeta inom kunskapsområdet Mäta för att leda liksom arbete med analys av önskad och befintlig kompetens kommer ha betydelse för att skaffa sig bra beslutsunderlag för beslut om nivåstrukturering. Det finns i regionen god kompetens inom dessa områden. Resultaten och analysen kommer ligga till grund för en diskussion om nivåstrukturering av verksamhet i regionen och nödvändiga beslut kommer tas i de beslutsfora som finns för det regionala samarbetet. Videosystem finns på regionens sjukhus och används regelbundet sedan flera år. En utveckling kommer att ske av videokonferensarbetet med mer funktionella och lättillgängliga mötesplatser.

7 5(11) 4. Beskriv hur ni avser att utarbeta ett gemensamt regionalt ansvar för förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer Kartlägga screening och strategi för tidig upptäckt Inom ramen för den regionala strukturen finns RMPG folkhälsa. Ett tydligare uppdrag kommer att ges att arbeta med det förebyggande arbetet som också kopplas mot kommunerna. Som stöd i detta arbete pågår utveckling av hälsoatlas samt samverkan i nationellt arbete om kartläggning och insatser. Folkhälsocentrum (FHC) kommer att finnas i samma organisation som RCC. Tekniken i de dynamiska kartor som är utvecklade och publicerade inom ROC kan på motsvarande sätt användas inom hälsoområdet. Regionen fortsätter att ta del av och utnyttja Socialstyrelsens riktlinjer för åtgärder emot riskfyllda levnadsvanor. I ett regionalt samordnat arbete kommer de erfarenheter som finns i landstingen av hälsofrämjande arbete och aktiviteter ligga till underlag för framtagande av nya strategier för det hälsofrämjande mötet. Nya tjänster behöver utvecklas för att klara dessa uppgifter. Etablerad cancerscreening är viktiga verksamheter som måste kvalitetssäkras och få en tydligare koppling till de nationella vårdprogrammen och kvalitetsregistren. RCC ska kartlägga hur bra täckningsgraden är hos befintliga screeningsverksamheter, bl.a. med hänsyn till resultaten för olika socioekonomiska grupper. Denna kartläggning och efterföljande samordnat regionalt utvecklingsarbete kopplas till nationellt arbete om bl.a. kallelsesystem. Beredskap och kompetens ska hållas för att möta nya behov av screening inom andra områden än de som screenas idag. Under 2011 tas en strategi fram för kunskapsutveckling inom primärvården för förbättrade möjligheter till tidig upptäckt av cancer. Strategin utformas i samverkan med företrädare för primärvård i de tre landstingen och i detta arbete kopplas förslag om kortversioner av cancervårdprogram med fokus på primärvården. Ett exempel på detta är att i det regionala colorektalcancerprojektet har en checklista arbetats fram som ett angreppssätt för distriktsläkaren när det gäller tidig upptäckt. Detta arbetssätt kommer att testas i Jönköpings län under våren Informationen bör förstärkas till allmänhet om risker och hur man själv kan förebygga cancer. RCC kan här vara delaktig i att utveckla 1177 för att sprida information. 5. Beskriv hur ni avser att arbeta för att kunna ansvara för regionens kunskapsstyrning inom cancervården Vårdprogramgrupperna har en nyckelfunktion Det nationella vårdprogramarbetet utgör en viktig grund för det regionala arbetet. RCC ska utveckla de tumörspecifika vårdprogramgrupperna i regionen och knyta dessa närmre med kvalitetsregisterarbetet. Denna uppgift att styra och stödja är en av de viktigaste för

8 6(11) RCC så att kunskap sprids och implementering genomförs. Det handlar om ett systematiskt arbete att beta av befintliga vårdprogram samt uppdatera och komplettera där sådana saknas. Som systemmätetal för RCC-arbetet kommer dels att rapporteras att vårdprogram finns men också att de efterföljs. RCC ska skapa förutsättningar för mätning av patientorienterade mätetal. Målnivåer för ledtider och överlevnad ska ingå i uppföljning och redovisning av resultaten. Årlig redovisning ska ske av resultaten till berörda målgrupper så att kunskapen kan användas i klinikernas utvecklingsarbete. RCC ska säkerställa att ny kunskap implementeras i vården och att kompetensproblem identifieras. I den kommande långsiktiga handlingsplanen redovisas gapen mellan nuläge och önskat nyläge för kompetens och kunskap i cancervården. Regionens arbete med cancervårdens processer sker i vårdprogramgrupperna. Arbetet i dessa grupper behöver förstärkas med kompetens om processarbete och implementering av nya metoder och arbetssätt. RCC kommer att använda två stödjande organisationer i regionen för implementeringsarbetet, Qulturum och Centrum för Medicinteknisk Utveckling (CMT). 6. Beskriv hur ni avser att skapa samordning av regionens arbete för att effektivisera vårdprocesserna. Skapa ringar på vattnet Innan år 2010 har arbetet med att effektivisera vårdprocesserna i huvudsak bedrivits inom respektive landsting. I regionen pågår nu ett mycket brett upplagt förbättringsarbete, stött av SKL, gällande kolorektalcancervården, där bland annat frågan om väntetider, patientinflytande, informationsflöde, mm beaktas. Ansatsen är att öka vårdens kvalitet i ett brett perspektiv, få den mer patientlikvärdig och effektivare i regionen, även för de patienter som behöver insatser från universitetssjukhuset. Ett av projektets syften är att ge viktig kunskap om metoder för implementering och förbättringsarbete som systematiskt kan spridas till andra patientgrupper inom cancervården. Dessa kunskaper framstår som ett profilområde för RCC sydöst och under hösten planeras ett större regionalt seminarium kallat Utvecklingskraft Cancervård för att till cancervårdgivare i regionen sprida och ta tillvara intryck, kunskap och förbättringsförslag utifrån kolorektalcancerprojektet. Under 2010 gjordes en regional ledtidsanalys som ligger som grund för effektiviseringsarbetet. Nuläget är att var tredje månad presenteras rapporter från Onkologiskt centrum (nuvarande RCC kansli) för verksamhetscheferna och register/vårdprogramansvariga angående registertäckningsgrad och ledtider för de större cancerpatientgrupperna deras. RCC uppgift är att samordna och effektivisera denna process och minska intervallet mellan resultatuppföljningarna. Under år 2011 sker fokus på de generellt viktiga ledtider som tagits fram som i ett särskilt projektet inom Socialstyrelsen. Ledtiderna kommer också att redovisas i RCC referens-

9 7(11) grupp för att bland annat brytas mot brukarnas uppfattning om rimliga väntetider. En annan målgrupp är de regionala vårdprogramansvariga. Här kommer Qulturum i Jönköping att ha en viktig roll för att stödja effektiviseringsarbetet i vårdprogramgrupperna. Det finns ett stort behov att utarbeta en regional strategi för att åtgärda långa väntetider. Här ska nationella målnivåer på väntetider tillämpas, skärpas och följas upp i regionen. Ett område som kommer kräva särskild uppmärksamhet är behovet av effektivisering inom medicinsk diagnostik Ett nytt regionalt nätverk för medicinsk diagnostik har skapats med cheferna för laboratoriemedicin, patologi/cytologi och röntgendiagnostik i de tre landstingen. Regionsjukvårdsledningens direktiv till nätverket är bland annat ge svar på frågorna; Hur ser tillgången på medicinsk kompetens ser ut inom radiologi klinisk fysiologi - patologi- klinisk kemi mikrobiologi i regionen? Hur är tillgängligheten inom radiologi- klinisk fysiologi patologi klinisk kemi i regionen? Vilka diagnostiska metoder bedöms inom en femårsperiod introduceras inom ovanstående discipliner? Kan man samordna resurser inom ovanstående discipliner? Hur utnyttjas idag PET-CT i regionen? Finns det behov av mer än en PET-CT utrustning i regionen? I nätverkets arbete ingår även att bilda normer för mer likvärdiga vårdprocesser inom regionen av t.ex. utformning av röntgensvar och riktlinjer för provtagningar vid cancerutredningar. Kopplat till uppdragen att effektivisera vården är även ett systematiskt patientsäkerhetsarbete, som har en stark ställning i regionen, t ex Patientsäkerhetsenheten inom Centrum för hälsooch vårdutveckling i Östergötland. Vårddokumentationen och överföringen av information mellan olika vårdgivare inom regionen måste förbättras. Regionens tre landsting har i grunden samma datorjournalsystem (COSMIC). Vad som behöver utvecklas är en bättre samverkan av IT-systemen inom regionen med avseende på ökad standardisering och ett fortsatt utvecklingsarbete, som i sin tur kan bidraga med underlag för benchmarking inom cancerområdet. 7. Beskriv hur ni avser att arbeta för att kunna ansvara för att cancerpatienter i hela regionen har tillgång till psykosocialt stöd och palliativ vård av god kvalitet. Stort intresse inom yrkesgrupperna Det är viktigt att inom regionen fastställa gemensamma synsätt för rehabilitering och psykosocialt stöd. För att klara dessa frågor måste en tydligare processorganisation skapas. Det finns ett stort intresse i yrkesgrupperna som tagit egna initiativ. Dessa yrkesgrupper kommer också att representeras i referensgrupperna.

10 8(11) Ett nätverk med socionomer och sjukgymnaster är under uppbyggnad och har det första formaliserade mötet i april Avsikten är att i ett senare skede inkludera andra kompetenser, såsom dietist och arbetsterapeut. Ansatsen är att: Göra inventering om vilka likheter och olikheter som finns i regionen Lära och stimuleras av hur andra gör. Sätta upp mål och arbeta med förbättringsplaner. Formalisera arbetet genom att RCC ledningsgrupp kommer att ge ett uppdrag. Frågorna kring den palliativa vården har sedan många år en särskilt hög aktualitet i Östergötland, där en ambitiös bred utbildningsinsats, fr a om basal palliativ vård erbjuds stora vårdpersonalgrupper, både i kommun som landsting. Palliativt Kompetenscentrum i Östergötland är en sammanhållande enhet för forskning och utbildning inom vad gäller basal och avancerad palliativ vård och anhörigstöd. Olika områden i sydöstra regionen har skilda förutsättningar och palliativ vård bedrivs på olika sätt. Lokalt genomförs processarbeten kring psykosocialt stöd och rehabilitering. Systemet med palliativa rådgivningsteam är etablerat inom flera områden i regionen, men är inte geografiskt heltäckande och skiljer sig åt i utbud och kontinuitet. Det fortsatta regionala arbetet kommer att bygga på data från Svenska Palliativregistret samt på de kommande nationella riktlinjerna och vårdprogrammet för palliativ vård i livets slutskede, där cancerpatienterna utgör huvuddelen. RCC kommer att stödja implementeringen av programmet för att öka samordningen och ge mer likvärdig palliativ vård i regionen: Etablera en regional grupp med representanter för både landsting och kommuner. Arbetet ska ske i samråd med patientföreträdare. Inventera hur vården ges utifrån de nationella riktlinjerna. En organisation skapas för denna inventering. Dra nytta av de aktiviteter som gjorts i landstingen i regionen med lång tradition av avancerade insatser inom palliativ vård. Ge patienterna en ökad delaktighet i val av vårdinnehåll och vårdform. På ett bättre sätt tillgodose anhörigas behov av stöd. 8. Beskriv hur ni avser att arbeta för att stärka patientinflytandet i cancervården Uppföljning för patienternas trygghet En patient som upplever trygghet i vården har också ett starkare inflytande. Patienternas önskan om ökad kontinuitet för läkare och annan sjukvårdspersonal kommer att mötas med att stärka kontaktpersonsarbetet och genom att göra kontinuerliga mätningar av antal ansvariga läkare under sjukdomsförloppet. Allt fler äldre personer drabbas av cancersjukdom och de särskilda behov som denna patientgrupp har är redan uppmärksammade genom flera olika landstingsinitierade projekt, som kommer att ha bäring på regionens arbete. RCC ska bidra med att utveckla innovativa metoder för att på enklare sätt få direkt återföring av patientupplevelser. Målet är att utveckla det kliniska vardagsarbetet och stärka patientinfly-

11 9(11) tandet. Detta arbete kompletteras med att på en mer sammantagen nivå skapa systematisk kunskap om patientinflytandet och verkningsfulla åtgärder för att åstadkomma förbättringar. Hit hör analyser av de nationella patientenkäterna och göra jämförelser för att lära av varandra. Inom regionen pågår praktiskt arbete inom området och det finns nya förslag för att stärka patientinflytandet. Ansatsen är att bygga på lokala traditioner som fallit väl ut. Några av inslagen är: Patientmedverkan i RCC referensgrupp. Använda patientnämnderna för att tanka ur patienternas upplevelser. Under hösten 2011 arrangera en mötesplats för invånarna med företrädare för patientföreningar, patientnämnderna, ledningsgruppen och andra ur RCC-organisationen för att redovisa, förankra och utveckla RCC-arbetet. I ett sådant möte kan också förslag till framtida patientförankring tas fram för implementerig kommande år. I kolorektalcancerprojektet är patienter medbjudna vid varje seminarietillfälle. Inom Jönköpings län testas en elektronisk penna för patienten att använda tillsammans med en dagbok som följer patienten under hela vårdprocessen. En patientenkät ska prövas där patientens syn på den vård som tillhandahålls lyfts fram. Enkäten testas i alla tre landstingen. Tillsammans med onkologkliniken i Jönköping har ett speciellt frågebatteri testats som belyser patientens syn på process och behandling. En egen hemsida för patienten ska testas i med start våren 2011 i anslutning till kolorektalcancerprojektet. Testet sker i samverkan med det nationella projektet Mina vårdkontakter och Min Sida. Kalmar arbetar med att ge patienterna trygghet i sin vårdprocess genom vårdkontrakt. Patienterna ska veta när man går ut från läkaren: Vad händer i nästa steg? Vad ska man reagera på i sina sjukdomssymtom? Vart vänder man sig i olika situationer? När Landstinget i Östergötland gör behovsanalyser inom olika medicinska områden tillämpas brukardialoger, där samtal med patienter och närstående genomförs, som en viktig del i kunskapsunderlaget. Andra inslag kan vara vårdkoordinatorer och kontaktsjuksköterskor samt strukturerade djupintervjuer av olika patientgrupper Patienternas möjlighet till second opinion löses idag genom att använda multidisciplinär kompetens både inom och utanför regionen. Detta arbetssätt ska fortsätta med ökad säkring för dessa kontakter.

12 10(11) 9. Beskriv hur ni avser att arbeta för utveckling av sjukvårdsregionens cancervård i regionen Kompetensförsörjning för framtida behov Det är viktigt att göra en genomgång av regionens framtida behov av personal och kompetensförsörjning. Det finns ett avtal mellan de tre landstingen och tre lärosäten i regionen om utökat samarbete i utbildning och kompetenshöjning. Dessa frågor innebär en stor utmaning och det första steget är att ge ett fylligt underlag för den framtida personalförsörjningen. Det gäller både för kort och lång sikt och ett särskilt fokus på bristspecialiteter. Universitetssjukhuset i Linköping har här ett speciellt ansvar för regionen. I denna genomgång ska kartläggning ske av behov av utbildning för personal i primärvård och kommuner. Det gäller såväl där personalen har hand om cancerpatienter som i det preventiva arbetet vid t.ex. skolor: Inventering av läget. Vilka är personalgrupperna inom cancervården? Hur många behövs i regionen? Hur kommer behovet att se ut framöver med hänsyn till avgångar och framtida ökande prevalens inom cancervården? Regionala medicinska programgrupperna (RMPG) med verksamhet inom cancerområdet och andra relevanta regionala grupper får i uppdrag att tillsammans med landstingens personalavdelningar göra denna kartläggning. Därefter sker en regional plan för utbildning, utveckling och rekrytering. Profilering kommer att ske av vissa områden där det finns specialkompetens. Exempel på sådana områden är: Patientnära verksamhetsutveckling, implementering som nisch i kunskapsstyrning och förbättringskunskap. I regionen finns god kunskap inom Qulturum, Jönköping, det nya övergripande Centrum för hälso- och verksamhetsutveckling i landstinget i Östergötland och i ett samarbete mellan Landstinget i Kalmar län och Linnéuniversitetet avseende förbättringskunskap med en tydlig forskningsprofil. Designarbete av nya tekniker och metoder Införande av strategier för patientsäkerhetsarbete 10. Beskriv hur ni avser att stärka klinisk cancerforskning i samarbete med universiteten, högskolor och industri Profilera mot mer patientnära forskning Ambitionen är att ta tillvara på den forskning som finns i regionens lokala tradition och samtidigt stimulera ett fördjupat samarbete inom den forskning som finns i de tre landstingen i anslutning till Linköpings universitet/hälsouniversitetet (Linköping), Linnéuniversitetet (Kalmar/Växjö) och Hälsohögskolan (Jönköping). Akademin är företrädd i RCC referensgrupp och planeras även bli representerad i RCC ledningsgrupp. Regionen har öar av god grundforskning och uppdraget för RCC är att öka profileringen mot den mer patientnära forskningen.

13 11(11) En tydlig anknytning mellan RCC sydöst och Linköpings universitet, är ett nybildat nätverk för forskningsgrupper inom cancerområdet med representanter från olika akademiska institutioner. Verksamhetschefen för RCC kansli sitter med styrgrupp för detta nätverk. Behovet av utökad patientnära forskning kommer att lyftas fram i denna forskargrupp. RCC kommer att utveckla samarbetet med industrin genom utvecklingen av den regionala kliniska prövningsenheten (Reg KPE/sydöst). Avsikten är att samordna kliniska prövningar och ha studier med hela regionen som en studiesite: Göra regionen mer attraktiv som samarbetspartner för läkemedelsindustri och akademiska grupperingar Ge regionens patienter tillgång till nya läkemedel - oavsett bostadsort Öka vårdens kunskap om nya läkemedel Förstärka kvalitetstänkandet då kliniska prövningar även förbättrar rutinsjukvården Öka möjligheten att finansiera kliniskt viktiga, men inte kommersiellt intressanta prövningar, t ex inom omvårdnad, kirurgi, radioterapi. (Se FORSS nedan) Arbetsgrupp har utsetts med onkologer från Linköping, Kalmar och Jönköping. En databas för kliniska prövningar är upprättad. Prövningar vid sällsynta diagnoser genomförs i samverkan med NASTRO (Network of Academic Swedish Trials centers i Oncology). Forskningsrådet i sydöstra Sverige (FORSS) bildades 1995 som ett samarbete mellan landstingen i Kalmar, Östergötlands och Jönköpings län samt Hälsouniversitetet i Linköping för att Åstadkomma en förstärkt regional samverkan inom forskning och utveckling - särskilt inom kliniska, patientnära problemområden Bidra till effektivare användning av tillgängliga FoU-resurser Fördjupa FoU-dialog i regionen Påskynda och förbättra kunskapsspridningen Förbättra samverkan och ge ökad kvalitet i vården Ett annat exempel på särskilt uppmärksammad FoU-kompetens i regionen är Centrum for medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) som bildades 2002 på initiativ av Linköpings universitet, Landstinget i Östergötland och Sectra. CMIV:s styrka är att: Driva fokuserad grundvetenskaplig forskning genom att utveckla nya effektiva verktyg baserade på avancerad medicinsk bildteknik för diagnos, kommunikation och undervisning. Arbeta för att de medicinska kraven styr den tekniska spetsforskningen i en klinisk miljö. Förfoga över den absolut senaste tekniska utrustning Utmaningen för RCC är att påskynda och underlätta så att all viktig evidensbaserad kunskap kommen ur innovativ forskning länkas in i vården utifrån principerna för God Vård.

14 1(3) Bilaga 1 Ansökan RCC Dnr: RSN Ekonomisk redovisning för RCC sydöst 2010 Trettiotal informationsmöten för regionens medicinska företrädare om Cancerstrategiutredningen och inventering av utvecklingsområden. Heldag för Projektledare och projektsekreterare: 200 tkr Fem landstingsledningsmöten heldag: 200 tkr RCC-uppstartsdag Nässjö 38 tkr Totalt 438 tkr Budgetplan för RCC sydöst 2011, enligt kriterierna 1-10 Ad 1. Beskriv hur ni avser att arbeta för att skapa en tydlig ledningsorganisation som inkluderar system för uppföljning av RCC-kriterier och beslut Omkostnader för RCC ledningsgrupp, inkl lön för ordf 315 tkr Totalt 315 tkr Ad 2. Beskriv hur ni avser att utarbeta en långsiktig strategisk utvecklingsplan för cancervården i regionen. Arbete i RMPG m fl instanser 100 personer, 5 dagar vardera 250 tkr Totalt 250 tkr Ad 3. Beskriv hur ni avser att utarbeta en optimal nivåstrukturering av cancervården Stöd för förbättrad registrering i kvalitetsregister, 3 x 0.5 tjänst/landsting 855 tkr Kartläggning: 0,5 tjänst i ett år på RCC kansli 285 tkr Arbete i RMPG, 10 möten per år 50 tkr Totalt tkr

15 2(3) Bilaga 1 Ansökan RCC Dnr: RSN Ad 4. Beskriv hur ni avser att utarbeta ett gemensamt regionalt ansvar för förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer Screening, kartläggning och förbättring 3 x 50 % sjuksköterska 787 tkr 25% informatör 136 tkr Arbete med strategi för tidig upptäckt, möten 10 pers, 4 heldagar 20 tkr Projektanställd distriktsläkare 10-20% 187 tkr Ad 5. Beskriv hur ni avser att arbeta för att kunna ansvara för regionens kunskapsstyrning inom cancervården Totalt tkr Processarbete i vårdprogramgrupper/metodstödjare1 x 100% 544 tkr Totalt 544 tkr Ad 6. Beskriv hur ni avser att skapa samordning av regionens arbete för att effektivisera vårdprocesserna. Möten +seminarium Utvecklingskraft Cancervård sept tkr Utbildning process/förbättringsarbete 1 x 100 % (lön 50 tkr/mån) 908 tkr IT Utvecklingsarbete 50 % systemvetare 353 tkr Totalt tkr Ad 7. Beskriv hur ni avser att arbeta för att kunna ansvara för att cancerpatienter i hela regionen har tillgång till psykosocialt stöd och palliativ vård av god kvalitet. Rehabnätverksmöten 30 personer 3 st 45 tkr 20 % projektledare sjukgymnast lön 111 tkr Palliativ vård möte 20 personer x 2 st 20 tkr 20 % projektledare överläkare 250 tkr Totalt 426 tkr

16 3(3) Bilaga 1 Ansökan RCC Dnr: RSN Ad 8. Beskriv hur ni avser att arbeta för att stärka patientinflytandet i cancervården Projekt vårdkoordinator 3 x 100% sjuksköterska tkr Patientnämndsmöten 3 personer 4 heldagar 6 tkr Patientnärvaro 10 heldagar Patientinfomaterial 100 tkr Totalt tkr Ad 9. Beskriv hur ni avser att arbeta för utveckling av sjukvårdsregionens cancervård i regionen Kartläggning av personal/kompetens 20 % 117 tkr Totalt 117 tkr Ad 10. Beskriv hur ni avser att stärka klinisk cancerforskning i samarbete med universiteten, högskolor och industri Projektstöd Regional KPE 100 tkr Samarbetsseminarium cancerforskning Universitet/Högskolor heldag 30 st personer x 2 st 30 tkr Totalt 130 tkr Summan av alla skattade kostnader för 2011 ovan: tkr

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15

Uppsala Ö rebro. Verksamhetsbera ttelse 2015. Utkast 2016-02-15 Uppsala Ö rebro Verksamhetsbera ttelse 2015 Utkast 2016-02-15 1 Patientcentrerade kriterier Förebyggande insatser och tidig upptäckt av cancer MÅL: Tydlig regional samordning av mammografi- och cervixcancerscreening,

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar

Uppföljning av regionala cancercentrum 2014. Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Uppföljning av regionala cancercentrum 2014 Uppbyggnad, styrkor och utmaningar Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

Bättre cancervård med patienten i fokus

Bättre cancervård med patienten i fokus Bättre cancervård med patienten i fokus Regionalt cancercentrum syd, RCC Syd, är ett av sex regionala cancercentrum. Inrättandet av regionala cancercentrum syftar till att genom samordning förbättra och

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag

Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag 2015-07-07 Cancerfondens enkätundersökning 2014 Kontaksjuksköterskans uppdrag Behovet av en fast kontaktperson betonas i den Nationella Cancerstrategin (SOU 2009:11) Förbättrad information och kommunikation

Läs mer

2016-01-01 2016-12-31

2016-01-01 2016-12-31 1 (6) Avtalsnummer: 55807407 Dnr: HSN 2015-708 Överenskommelse mellan Region Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Centrum för Hälso- och Vårdutveckling 2016-01-01 2016-12-31 2 (6) Avtalsnummer:

Läs mer

Alla tjänar på ett starkt team!

Alla tjänar på ett starkt team! Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med olika aktörer för att skapa en jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. I Sverige

Läs mer

Regionalt cancercentrum sydöst

Regionalt cancercentrum sydöst Regionalt cancercentrum sydöst Vi finns för att cancer finns Var tredje dödsfall i sydöstra sjukvårdsregionen orsakas av cancer Andelen dödsfall pga cancer i sydöstra sjukvårdsregionen Medelökningen av

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010

Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin år 2010 2 SYFTE 3 BAKGRUND 3 PROJEKT FÖR ÅR 2010 4 1. FÖRSÖKSVERKSAMHET FÖR EN PATIENTFOKUSERAD OCH SAMMANHÅLLEN CANCERVÅRD 4 2. INFORMATIONSTJÄNST

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet

Uppdrag >ll myndigheter. Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp. Regionala cancercentra (RCC) Socialdepartementet Uppdrag >ll myndigheter Överenskommelser med SKL och RCC:s samordningsgrupp Regionala cancercentra (RCC) Implementering av den nationella cancerstrategin Kjell Asplund Presentation på Socialstyrelsen mars

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården JUNI 2015 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2011-12-07 Styrdokumentet fastslaget av Regionala

Läs mer

Norrbottens Läns Landsting 2015

Norrbottens Läns Landsting 2015 1 Redovisning av landstingens handlingsplaner för införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården Norrbottens Läns Landsting 2015 Datum: Fastställd av: Hans Rönnkvist, Landstingsdirektör 2 Nationell

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Utvecklingstendenser Ökat fokus på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete för att klara framtidens utmaningar Den

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Utvecklingstendenser Omvärldsspaning Den demografiska utvecklingen pekar på att vi blir allt fler äldre och tack vare medicinska

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting Landstingsstyrelsens förvaltning FoUU-kansliet Bilaga 2006-03-30 Dnr LS 0602-0316 Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms

Läs mer

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015

Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Västra Götalandsregionen 1 (6) Datum 2015-03-25 Diarienummer HS 87-2015 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för införande av standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen 2015 Bakgrund

Läs mer

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström

Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015. Helena von Knorring Göran Zetterström Regionalt cancercentrum Sydöst platsbesök den 2 september 2015 Helena von Knorring Göran Zetterström 2 Kriterier den tredje uppföljningen Förebyggande insatser och tidig upptäckt att det finns en regional

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE

GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE GUIDE PATIENTERS MEDVERKAN I KVALITETSREGISTERARBETE 1 VISION Nationella Kvalitetsregistren används integrerat och aktivt av svensk hälso- och sjukvård och omsorgsverksamhet för löpande lärande, förbättring,

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg.

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Regional handlingsplan 2014 2015 med särskilt fokus på de mest

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård 1 (11) Ännu bättre cancervård En delrapport om nationell samordning av delar av den högspecialiserade cancervården 1 september 2012 Post: 118 82 Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014

I huvudet på SKL. Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 I huvudet på SKL Marie Källman SFVH Höstmöte 22 oktober 2014 Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelser mellan SKL och regeringen Evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2014

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Folkhälsoenheten Eva Pettersson Lindberg Sara Maripuu 2012-01-02 Implementering av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Sammanfattning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 1 (8) Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 Uppdraget Vårdprocessgrupperna för urologiska och gynekologiska tumörsjukdomar och specialitetsråden för urologi

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla

En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla En hållbar och livskraftig region med god hälsa för alla Ett samhälle som omfattar alla stärker och bidrar till människans frihet att förverkliga sina drömmar. Målet för den Socialdemokratiska hälso- och

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Cancerrehabilitering i vårdprocesser

Cancerrehabilitering i vårdprocesser ARBETSMATERIAL/DISKUSSIONSUNDERLAG Cancerrehabilitering i vårdprocesser Barbro Arvidsson, barbro.arvidsson@orebroll.se och Anna Kling, anna.kling@orebroll.se Processledare för vårdprogramgruppen Cancerrehabilitering,

Läs mer

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona

RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona RC syd och RCC syd kan de bli nåt? Björn Ohlsson Regional patientprocessledare kolorektal cancer RCC Syd samt blivande chef RC syd Karlskrona Vad är RCC? Varför en nationell cancerstrategi? Dubblering

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 150907 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna Selberg Jonasson Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund

Läs mer

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning

Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Cancerplan Standardiserade Vårdförlopp 2015 Redovisning Landstinget Blekinge Oktober 2015 Inledning Landstinget Blekinge redovisar i detta dokument en sammanställning av aktiviteter och åtgärder som är

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

Individuella vårdplaner inom cancervården

Individuella vårdplaner inom cancervården INSATSER INOM CANCERSTRATEGIN 2010 2012 Individuella vårdplaner inom cancervården ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD DELRAPPORT 10 Individuella vårdplaner inom cancervården 1 Innehåll Bakgrund... 3 Uppdraget... 3

Läs mer

Brukardialogberedningar

Brukardialogberedningar Brukardialogberedningar Brukardialoger - möten mellan politiker och brukare Varje år gör Landstinget i Östergötland fördjupade behovsanalyser inom områden som hälso- och sjukvårdsnämnden väljer ut. Behovsanalyserna

Läs mer

Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne. Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet

Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne. Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet 1 Laboratoriemedicinprojekt - en del av förnyelsearbetet Detta är inte en ny utredning

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:69 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2010:12 av Anna Kettner (S) om stöd och behandling för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Välkommen till Lärandeseminarium 1

Välkommen till Lärandeseminarium 1 Välkommen till Lärandeseminarium 1 Jämlik strokevård! Sammanhållen vård, rehabilitering, stöd och information Patient/brukare/närstående är en viktig resurs! JÄMLIK STROKEVÅRD Sammanhållen vård, stöd,

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104

Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104 Minnesanteckningar fra n patientra dets mö te 151104 Närvarande Alexandra Andersson Alfons Forsman Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Charlotte Bygdemo-Toytziaridis Christine Backlund Elisabet Wiklund

Läs mer

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning INSATSER INOM CANCERSTRATEGIN 2014 Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning UTVECKLINGSINSATSER FÖR EN STÄRKT CANCERVÅRD Regeringens diarienummer S2013/6061/FS och S2014/4439/FS

Läs mer

REGIONALT CANCERCENTRUM Södra Regionen Uppdragsbeskrivning

REGIONALT CANCERCENTRUM Södra Regionen Uppdragsbeskrivning REGIONALT CANCERCENTRUM Södra Regionen Uppdragsbeskrivning Bakgrund Överlevnad efter en cancerdiagnos i Sverige är bland de bästa i världen. Svenska cancerpatienter har den lägsta dödligheten i stort sett

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

Framtidens Cancerupplysning

Framtidens Cancerupplysning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-03 1 (2) HSN 1402-0286 Handläggare: Torsten Ibring Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-04-01 p 4 Framtidens Cancerupplysning Ärendebeskrivning En

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Innehåll 1. HSO:s kansli Julstängt på kansliet Förändringar på HSO:s kansli 2. HSO:s styrelse Bort med ordet handikapp 3. Ordförandestämman Ordförandestämman

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa

Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa NY VERSION Datum 2015-01-22 Dnr Arbetsutskottet Direktiv för regionstyrelsens beredning kring jämlik hälsa Bakgrund Folkhälsan i Sverige har blivit allt bättre och medellivslängden har ökat under flera

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost för. DISA-processen (DISA står för Diagnosgrupp I Samarbete)

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost för. DISA-processen (DISA står för Diagnosgrupp I Samarbete) Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost för DISA-processen (DISA står för Diagnosgrupp I Samarbete) Bakgrund 2011 presenterade Rehabiliteringsrådet sitt slutbetänkande Statens Offentliga

Läs mer

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula?

Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Framtid inom akutsjukvård vad kan vi se om vi använder både erfarenhet och kristallkula? Ambulanssjukvården och akutklinikerna i Dalarna har fått uppdraget att ta fram en framtidsplan för akutsjukvården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-03-26 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 14 mars 2012 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011.

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Slutversion 2007-10-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrunder och syften... 3 2 Omfattning av handlingsprogrammet...

Läs mer

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d)

Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 131213 Verksamhetsplan Cancerra det i Landstinget Sö rmland (Lökalt RCC ra d) 2014-2015 RRC Uppsala-Örebro skall verka för en likvärdig och god vård för alla cancerpatienter. Cancerrådet i Sörmland skall

Läs mer

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Tillgång till vårdhygienisk kompetens Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01

Område psykiatri. Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv. Revisionskontoret. Datum: 2002-04-12. Dnr: JLL 684/01 Datum: 2002-04-12 Revisionskontoret Dnr: JLL 684/01 Kvalitetsuppföljning med brukarperspektiv Område psykiatri Handläggare: Tfn Revisor: Ulla-Britt Halvarsson 063-14 75 26 Sid 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Strategisk plan med mål för 2011

Strategisk plan med mål för 2011 Strategisk plan med mål för 2011 1(12) Den röda tråden Här i vår strategiska plan för 2011 fortsätter den röda tråden, från Region Skånes strategikarta till vår vision, verksamhetsidé, värdegrund och mål

Läs mer

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde

Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården. Ett utvecklingsområde Verksamhetskodning i hälso- och sjukvården Ett utvecklingsområde FÖRSLAG PÅ VIDARE ARBETE Låt oss vara tydliga: vi saknar fackkompetens inom hälso- och sjukvård. Vi säger detta med förhoppningen att läsare

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

Mötesanteckning. Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby.

Mötesanteckning. Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby. Bilaga 1 Mötesanteckning Regionsjukvårdsledning Datum: Tisdag 15 November 2011 kl 10:00-15.30 Lokal: Fredensborg, Storebro, Vimmerby Närvarande: Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Jönköping,

Läs mer

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren

Hälsopartiet 2014 översikt av svaren Hälsopartiet 2014 översikt av svaren bedömningen är helt och hållet min egen och utgör grunden till val av segrare, Hälsopartiet. Lite mer bakgrundsdata gavs via: http://hudcancer.nu/pdf/sh2014.pdf Fråga

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer