Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande"

Transkript

1 53-82 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) 1:e vice ordförande Britt Wall (S) 2:e vice ordförande Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef Åsa Olsson, sekreterare Magnus Karlsson, miljöutredare 55 Robin Sjöström, fysisk planerare, 56 Unni Liljegren, arkitekt, 56 Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör, Torgny Grahl, byggnadsingenjör, Roger Kämäräinen, bygglovsarkitekt, Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Britt Wall (S) Kommunhuset, , kl Åsa Olsson Ulla Christensson Ljunglide (M) Britt Wall (S) BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Klagotid Överklagande enligt Kommunallag: Överklagande enligt Förvaltningslag: 3 veckor från den dag part får del av beslutet. Förvaringsplats för protokollet Miljö- och byggkontoret Underskrift Åsa Olsson O:\Off\PROT\MBNAU\2011\MBNau (beslutsprotokoll).doc Sida: 1(40)

2 MBNau 53 Björnemyren Hovenäset Näringslivsutvecklare Jörgen Samuelsson inleder med en kort information kring projektet Björnemyren. Jörgen Samuelsson refererar till tidigare diskussioner som förts med Tångens Bygg & Kakel i samband med byggnationen av projektet Björnemyren på Hovenäset. Samtal har tidigare förts med Miljö- och byggkontoret gällande byggarea och bygghöjd på de tre kvarvarande tomterna. s beslut tar del av informationen. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 2(40)

3 MBNau 54 Kontaktperson för tillsyn av energideklarationer Lagen om energideklaration för byggnader säger att kommunen ska utöva tillsyn. Detta innebär bland annat att se till att byggnadsägaren följer bestämmelserna om att sammanfattningen av deklarationen finns uppsatt i entré eller reception eller på annat sätt är tillgänglig. Med hjälp av Boverkets register kan tillsynsmyndigheten få en lista på de byggnader som inte har deklarerat men som enligt Lantmäteriverkets fastighetsregister borde ha gjort det om inte byggnaderna omfattas av undantagsregler. Tillsynsmyndigheten kan därefter kontakta fastighetsägaren för att informera om lagen och samtidigt fråga om byggnaden är undantagen från plikten att energideklarera. Tillsynen gäller även att besiktningsprotokoll upprättas för eldriven komfortkyla större än 12 kilowatt. Detta gäller även byggnader som inte omfattas av lagen, eller som är undantagna från skyldigheten att energideklareras. Håkan von Dolwitz har på uppdrag av Miljö- och byggkontorets förvaltningschef anmält sig som kontaktperson till Boverket. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Arbetsutskottet beslutar att Håkan von Dolwitz, pers ska vara kommunens kontaktperson då det gäller energideklarationsregistret. Boverket, box 534, Karlskrona Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 3(40)

4 MBNau 55 Dnr MBN Vägga skärgård 3:1, ansökan om strandskyddsdispens för en meter lång flytbrygga samt höjning av befintlig sjöbod på fastigheten, Värdskap i väst har inkommit med en ansökan om strandskyddsdispens för att bygga en meter lång flytbrygga på fastigheten Vägga skärgård 3:1 i Sotenäs kommun. Syftet är att vidareutveckla konceptet med olika former av temakvällar där gäster i större utsträckning tar sig till hampholmen med egen båt. Sökanden har även för avsikt att höja befintlig sjöbod med 1,5 meter för att uppnå ståhöjd även på övervåningen och kunna erbjuda fler platser inomhus. Även höjning av sjöboden kräver en strandskyddsdispens då ändringen kan innebära att allmänheten avhålls från platsen. Det har sedan lång tid tillbaka funnits en sjöbod på mellom hampholmen. Tidigare fanns en oljebue på platsen och när denna rasat efter en orkan fick en lokal yrkesfiskare 1987 arrende för en 30 kvm stor sjöbod på platsen. Varken bygglov eller strandskyddsdispens krävdes för bygga upp en ny sjöbod på platsen då vederbörande var yrkesfiskaren och därmed omfattades av undantagsregler enligt miljöbalken samt plan och bygglagen. Värdskap i väst ansökte 2006 om att få ta över arrendet för sjöboden. Kommunstyrelsens tekniska utskott ställde sig positivt till detta under förutsättning att befintlig sjöbod användes för näringen Fisketurism. I ett delegationsbeslut daterat meddelade miljö och byggnämnden bygglov och strandskyddsdispens för uppförande av ett c:a 200 kvm stort bryggdäck (inklusive sjöbod) samt renovering av befintlig sjöbod. Beslutet villkorades med att anläggningen skall utföras enligt inlämnade ritningar samt att bryggdäcket och området i anslutning till sjöboden inte får privatiseras utan skall vara tillgänglig för allmänheten. Länsstyrelsen meddelade dispens för en 14 kvm stor bastu/förråd. Efter att sökanden byggt bastu/förråd på 20 kvm meddelade länsstyrelsen en dispens för utökningen av byggnaden. Miljö och byggnämnden beviljade bygglov för samma byggnad upprättade kommunstyrelsen ett arrendeavtal om 266 kvm kommunal mark för uthyrning, arrangemang och konferens som räknas från och fortgår t.o.m På platsen finns idag ett 266 kvm stort bryggdäck på vilket det står en sjöbod 38 kvm, en bastu med förråd 20 kvm, en toalett 4 kvm samt ett skärmtak 3,5 kvm. Toaletten och sjöboden är kopplat till kommunalt VA. Omkringliggande klipphällar har även använts för uppställning av en badtunna. På bryggan sitter en skylt med företagets namn, hemsidadress och telefonnummer dit man kan ringa för att boka lokalen. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 4(40)

5 forts. MBNau 55 Bestämmelser Inom strandskyddsområden får det inte uppföras anläggningar som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter. Om det finns särskilda skäl får miljö och byggnämnden medge dispens från bestämmelserna. Dispens får endast ges om det är förenligt med förbudets syfte, som är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet (7 kap 16 & 26 Miljöbalken, MB). Platsen omfattas, förutom strandskyddsbestämmelser, även av Riksintresse för Naturvård, Riksintresse för Friluftsliv samt Särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1-3 Miljöbalken. Miljöutredarens tjänsteutlåtande s beslut Miljö och byggnämndens återremitterar ärendet till kontoret för kompletterande underlag gällande arrendeavtal samt tjänsteutlåtande från exploateringsingenjör. Exploateringsingenjör Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 5(40)

6 MBNau 56 Dnr MBN Detaljplan för Askums-Anneröd 1:17 m fl Förslag till utställningshandlingar har upprättats av Rådhuset arkitekter AB efter kommentarer i samrådsredogörelsen daterad Sedan samrådsskedet är planförslaget bland annat kompletterat med bestämmelser om sanering av markföroreningar, färgsättning samt begränsningar kring uterum och inklädnader av utrymmet under slänthusen. I planbeskrivningen har även en inventering av bullersituationen före och efter planens genomförande redogjorts. Samråd om detaljplan för Askums-Anneröd 1:17 m.fl. har genomförts i enlighet med 5 kap 28, PBL. Förslaget har sedan bearbetats efter de kommentarer Miljö- och byggkontoret (MBK) redovisade i samrådsredogörelsen vilket lett fram till föreslagna utställningshandlingar. Förändringar efter samrådsfasen Planhandlingarna har kompletterats efter kommentarer och förslag till fortsatt arbete angivet i samrådsredogörelsen. Nedan följer en sammanfattning av de större förändringarna. Förorenad mark En fördjupad miljöteknisk utvärdering har genomförts av WSP daterad Höga halter av föroreningar har påträffats där det föreslås att 600 kubikmeter skall saneras. Planbestämmelsen: Innan området bebyggs med bostäder ska erforderliga åtgärder utföras enligt rekommendationer i kompletterande miljöteknisk undersökning WSP Environmental, daterad har därför införts. MBK är genom denna bestämmelse trygg med att föroreningarna kommer behandlas innan bygglov för bostäder kan ges. Genom detta anses Länstyrelsens erinran gällande hälsa och säkerhet blivit beaktad. Färgsättning Färgsättning av slänthusen har varit under diskussion där MBK velat begränsa de tillåtna färgerna för slänthusen. Detta då läget gör dem synliga över ett stort område och att behovet av att de skall smälta in i omgivningen är stor. För att reglera detta har följande planbestämmelse införts: F1: Tak ska vara matt grå, alternativt sedumtak. Fasader ska naturbehandlas alternativt målas i kulörerna NCS 2005-Y20R, 2005-G80Y, 2005-R eller motsvarande. Inklädnader Diskussioner har förts gällande utrymmen under slänthusen och hur dessa i framtiden skulle kunna kläs in i syfte att tillskapa extra förvaringsutrymme. I föreslagen utställningshandling är en följande planbestämmelse införd: Inklädnader under hus, trädäck och balkonger är inte tillåtet. Detta är en lösning som Miljö- och byggkontoret är tillfredställd med men vill uppmärksamma på att det inte finns något som hindrar de boende till att använda det oinklädda utrymmet för förvaring. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 6(40)

7 forts. MBNau 56 Buller Planbeskrivningen har kompletterats med en beskrivning av bullersituationen i området. Miljö- och byggkontoret anser att detta är en uttömmande beskrivning av bullerläget och att den tillgodoser den erinran som framförts från länsstyrelsen. Inglasade uterum Inglasade uterum har begränsats till 20 kvm. Ritningar på hur detta kan se ut har upprättats. Efter önskemål från miljö- och byggnämndens har även fotomontage från området tagits fram vilka skall bifogas i planhandlingarna. Färdigt golv På illustrationskartan anges en föreslagen nivå på färdigt golv. Avvikelser från denna golvhöjd bör inte över- eller understiga 0,5 meter. Denna angivelse är inte juridiskt bindande men är ett stöd för framtida bygglovhantering. Soprum En diskussion gällande gemensamma soprum har förts med planförfattaren och exploatör. Lösningen är att vid områdets in- och utfarter placera byggrätter för gemensamma sophus i anslutning till Annerödsvägen. Sopbilarna behöver då inte trafikera lokalgatan inne i området utan kan försörjas från huvudgatan/annerödsvägen. Denna lösning stämmer med de intentioner som anges i Översiktsplan Tekniska avdelningens tidigare framförda önskemål om en gemensam central sophantering bedöms därmed tillgodosedd. VA-lösning En VA-lösning är upprättad av konsultfirman BBK, denna är avstämd med tekniska avdelningen och planhandlingarna är justerade efter denna rapport. Detta leder bland annat till att föreslagna u-områden vilka tillåter tekniska anläggningar inom kvartersmark har utgått. Planarkitektens tjänsteutlåtande s beslut beslutar att ställa ut planförslaget i enlighet Plan och bygglagen (PBL) 5:23 samt uppdrar åt arkitekt/fysisk planerare att innan dess, godkänna justeringar av planhandlingen med; - Uppdaterad grundkarta och fastighetsförteckning - Fotomontage samt ritning på inglasat uterum inkluderas i planbeskrivningen eller illustreras på illustrationskarta. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 7(40)

8 MBNau 57 Dnr MBN Finntorp 2:9, Sotenäsvägen 16, - tillbyggnad av enbostadshus samt garage För fastigheten gäller detaljplan fastställd Befintlig bebyggelse utgörs av ett enbostadshus med två våningar och två taklättor placerade en på var sida av sadeltaket. På fastigheten finns även ett garage och en friggebod. Bostadshusets byggnadsarea är 107 m² och garagets 35 m². Befintlig bebyggelse avviker mot detaljplanen enligt följande. Bostadshuset har två våningsplan. Enligt detaljplanen får det bara finnas ett våningsplan. Taklättornas sammanlagda längd är ca 6,5 m vilket överstiger den maximalt tillåtna med 2,5 m eller 62 %. Den maximalt tillåtna byggnadshöjden på 6 m överskrids med en 1,2 m vilket är en avvikelse på 20 %. Garaget är delvis placerat på mark som inte får bebyggas, så kallad punkt prickad mark. Garaget är dock bygglovsprövat. De sökta åtgärderna som berör bostadshuset är följande. Byte av fasadmaterial. Fönsteråtgärder innebärande generellt byte samt tillskott av fler och större fönster. Befintliga taklätta mot norr förlängs från ca 3,8 till 4,8 m och fördjupas 2,4 m utåt, d v s mot norr. Befintlig balkong utanför taklättan inglasas. Befintlig förstuga på bottenvåningen sammanbyggs på höjden med taklätta mot norr. Befintliga taklätta mot söder förlängs från 2,7 till 3,8 m och fördjupas 1 m utåt, d v s mot söder. På båda taklättorna byts befintliga pulpettak byts mot sadeltak. Åt väster utförs en altan med underliggande utrymme vilket innebär att byggnadsarea tillförs med ca 23 m². Beträffande garaget så söks bygglov för tillbyggnad med förrådsdel innebärande att byggnadsarea tillförs med 18,5 m². De sökta åtgärderna avviker från detaljplanen enligt följande; - Taklättornas sammanlagda längd ökar till 8,6 m vilket överstiger den maximalt tillåtna med 4,6 m eller 115 %. - Byggnadsarean ökar till 190 m² vilket är en avvikelse på 10 m² eller 5 %. s beslut återremitterar ärendet till handläggaren som får i uppdrag att i dialog med sökanden anpassa de sökta åtgärderna till bestämmelserna i detaljplanen. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 8(40)

9 MBNau 58 Dnr MBN Heljeröd 1:8, Bovallstrand - ansökan om bygglov för brygga Den planerade åtgärden innebär tillkomsten av en småbåtshamn, bestående av totalt 24 båtplatser vid udden Stärkesten i Bottnafjorden. Strandområdet används idag för bad och några båtplatser. Båtplatserna fördelas på två flytbryggor. Den ena bryggan består av två betongpontoner med en sammanlagd längd av 30 m. Den andra bryggan har längden 21 m och utförs i trä. Båda bryggorna har separata landförbindelser med längden 5 m. Sökanden har begärt samråd med Länsstyrelsen angående vattenverksamhet. Länsstyrelsen har inget att erinra under förutsättning att arbetena utförs enligt anmälan och att i beslutet angivna försiktighetsmått vidtas. Det aktuella området ligger utanför detaljplan. Området undantogs i detaljplanen för Heljeröd 1:8 vilken vann laga kraft Anledningen var att kommunen vill avvakta med ställningstaganden om vattenanvändningen utefter hela kuststräckan till dess frågan om var och hur eventuella nya båtplatser kan tillkomma är utredd. I översiktsplanen (ÖP 2010) ligger området dels inom tätortszonen där krav ställs på detaljplaneläggning, dels inom utvecklingsområde U51 - Strandområdet i nordost. Utvecklingsområden är områden där kommunen är positiv till en prövning av i översiktsplanen föreslagen utveckling i en detaljplan. För U51 föreslås följande: "Utveckling av strandområdet i den norra/nordöstra delen av Bovallstrand bör ses i ett helhetsperspektiv och omfatta området från Skomakarudden till tätortsutbredningsgränsen. Utveckling av hamn och bebyggelse för verksamheter med inriktning mot turism, kontor och hantverk bör ske i anslutning till redan exploaterade/ianspråkstagna delar av strandområdet. Tidigare oexploaterade delar av strandområdet bör bevaras som småskaliga naturområden med full tillgänglighet för allmänheten." Ärendet har skickats på remiss till Miljöutredaren och till Mark- och exploateringsingenjören. Miljöutredaren föreslår i sitt tjänsteutlåtande att ansökan avslås med hänvisning till att en övergripande utredning av bryggfrågan i Bottnafjorden måste göras. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 9(40)

10 forts. MBNau 58 Mark- och exploateringsingenjören anser att ägarförhållandena av vattenområdet behöver utredas innan bygglov ges, samt understryker behovet av utredning om framtida lokaliseringar av hamnar och båtplatser. Miljö- och byggkontoret har översänt remissvaren samt ovan angivna delar av detaljplanen för Heljeröd 1:8 och översiktsplanen till sökanden som yttrat sig i ärendet. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande Miljöutredarens remissvar i tjänsteutlåtande Mark- och exploateringsingenjörens remissvar i tjänsteutlåtande s beslut återremitterar ärendet till kontoret för utredande av ägarförhållandet av vattenområdet. Mark- och exploateringsingenjören Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 10(40)

11 MBNau 59 Dnr MBN Hovenäs 1:310, Hovenäs Orrvik - tillbyggnad med glasveranda Ansökan avser tillbyggnad med glasveranda med byggnadsarean 22,6 m². För området gäller detaljplan fastställd Befintlig bebyggelse upptar en areal av 92,5 m² och utgörs av huvudbyggnad med byggnadsarean 75 m² och en förrådsbyggnad med byggnadsarean 17,5 m². Båda byggnaderna har bygglovprövats i ett och samma ärende. På fastigheten finns även en friggebod. Befintlig byggnation avviker från detaljplanen avseende byggnadsarean som överstiger maximalt tillåtna 75 m² med 17,5 m² eller 23 %. Ansökan innebär att ovanstående avvikelse ökar till 40 m² eller 53 %. Miljö- och byggkontoret gör bedömningen att avvikelse kan medges och bygglov ges, men att glasverandan bör utföras mindre. Detta har kommunicerats med sökanden som ställer sig positiv till förslaget och kommer att komplettera med en ny ritning. Ärendet har skickats på remiss till Miljö- och hälsoskyddsinspektören med anledning av att området inte är anslutet till kommunens avloppsnät. Miljö- och hälsoskyddsinspektören har inget att erinra mot att bygglov ges. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Under förutsättning att berörda grannar inte har något att erinra mot att bygglov ges, delegerar et till byggnadsingenjören att medge avvikelse enligt Planoch bygglagen kap 8 11, sista stycket för byggnadsarean. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 11(40)

12 MBNau 60 Dnr MBN Smögenön 1:456, Vikingagatan 15 - tillbyggnad och utvändig ändring av bostadshus Ärendet avser ett bygglovsärende som behandlades vid sammanträde ( 231). Handläggningen har återupptagits avseende komplettering av hörandet av grannar. Handläggning har även återupptagits med anledning av att vissa av de vidtagna åtgärderna avviker mot bygglovet. Sökandens ombud har i telefonkontakter med Miljö- och byggkontoret redogjort för omständigheterna kring avvikelserna och har meddelat att sökanden ställer sig positiv till ett återställande innebärande att då återställandet är klart, utförandet överensstämmer med bygglovet. Miljö- och byggkontorets bedömning är att den uppstådda situationen kring avvikelsen mot bygglovet för närvarande inte behöver hänskjutas till et. Den övriga delen av tjänsteutlåtandet berör därför endast kompletteringen av hörandet av grannar. Miljö- och byggkontoret hörde grannarna första gången under tiden till och med Berörda grannar bedömdes vara Smögenön 1:454 och Smögenön 1:457. Smögenön 1:455 som saknar gemensam gräns med sökanden är hörd på begäran inkom en reviderad ritning. Denna skickades inte ut till berörda grannarna tog Miljö- och byggnämnden beslut om bygglov och fastställde den reviderade ritningen. Beslutet skickades i rekommenderat brev med mottagningsbevis till Smögenön 1:457 och Smögenön 1:455 med anledning av att ägarna lämnat synpunkter i sina yttranden. Ägarna till Smögenön 1:454 tillsändes inte kopia av bygglovsbeslutet eftersom de inte hade något att erinra mot att bygglov gavs påtalar en delägare till Smögenön 1:454 vid besök på Miljö- och byggkontoret att de inte beretts tillfälle att lämna synpunkter på bygglovsritningen, utan på en ritning som bär ankomststämpeln Med anledning av att bygglovsritningen inte skickats ut till grannarna har Miljö- och byggkontoret under perioden till och med , genomfört ett nytt hörande av grannar. Den här gången med den i bygglovsbeslutet fastställda ritningen med ankomststämpeln Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 12(40)

13 forts. MBNau 60 Följande synpunkter har inkommit. Smögenön 1:454 har framfört synpunkter på ökad fönsterstorlek och ökad totalhöjd. Smögenön 1:455 har genom telefonsamtal påmints att inkomma med yttrande snarast. Vid dagens datum har inget yttrande inkommit. Smögenön 1:457 har inget att erinra. Yttrandet från Smögenön 1:454 har skickats till sökanden för yttrande. Sökandens ombud har meddelat att yttrandet är klart senast måndag Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beslutar att beslut står fast. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Sökanden Smögenön 1:454 Smögenön 1:455 Smögenön 1:457 Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 13(40)

14 MBNau 61 Dnr MBN Ellene 41:1, Myranevägen 3 Hunnebostrand tillbyggnad av industribyggnad Ansökan om bygglov gäller tillbyggnad av industribyggnad med 38 kvm. För fastigheten gäller detaljplan fastställd Befintlig industribyggnad är belägen på mark som enligt detaljplanen är avsedd för bostäder. Tillbyggnaden är belägen på mark som ej får bebyggas s.k. punktprickat. Berörda grannar har inget att erinra mot ansökan. Miljö o byggnämndens beslutade att återremittera ärendet till förvaltningen och uppdra åt förvaltningschefen att samråda med sökande om företagets framtida verksamhet. Förvaltningschefen har varit i kontakt med sökande och diskuterat framtida verksamhet. Kontakten med företaget innebär inte något nytt förslag till beslut från miljö o byggkontoret. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov samt medger avvikelse enligt Plan o bygglagen (PBL) kap 8 11 sista stycket för läget (punktprickat). Befintlig byggnads avvikelse godtas enligt PBL kap a då avvikelsen är en sådan som avses i PBL 8 kap 11 första stycket 2b. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Anmälan om färdigställande skall göras till miljö- och byggkontoret för erhållande av slutbevis. Bygglovsavgift: kronor. Faktureras separat. Sökande Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 14(40)

15 MBNau 62 Dnr Hedalen 1:6, Björnbärsvägen 16 Hunnebostrand nybyggnad av industribyggnad För fastigheten gäller detaljplan fastställd Ansökan avviker från detaljplanen avseende byggnadshöjden(1,5 meter högre än tillåtna 5,0 m) och läget, norra hörnet delvis på prickat. Miljö o byggnämndens har i beslut i ett bygglov för en industribyggnad, inom samma detaljplan, medgivit en avvikelse från byggnadshöjden, med 1,5 m. Berörd granne Hedalen 1:14 har inte haft några erinringar. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s förslag till beslut beslut Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut medger avvikelse enligt Plan o bygglagen kap 8 11 sista stycket för byggnadshöjd och läget samt beviljar bygglov. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygganmälan, samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Bygglovsavgift: kronor. Faktureras separat. Mätningsavgift: Debiteras separat. Sökande Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 15(40)

16 MBNau 63 Dnr MBN Hunnebo 1:7, Torggatan 6 Hunnebostrand tillbyggnad av enbostadshus, takkupa och balkong För fastigheten gäller detaljplan fastställd Befintlig byggnad avviker från detaljplanen vad det gäller läget, för nära gräns och delvis på mark som ej får bebyggas s.k. punktprickat. Tillbyggnaden avviker från detaljplanen vad det gäller antal våningar, takkupans storlek medför att byggnaden får två våningar. Miljö o byggnämnden har i beslut avslagit en ansökan om bygglov för takkupa och balkong på Hunnebo 1:7. Inlämnad ansökan är identisk med den nämnden behandlade Nämnden ansåg i sitt beslut att avvikelserna från detaljplanen på befintlig byggnad och tillbyggnaden ej var en sådan mindre avvikelse som får medges enligt Plan o bygglagen (PBL) kap sista stycket. Ansökan ansågs även strida mot PBL kap. 3 2 då grannen Hunnebo 1:13 fick en försämrad utsikt och ökad insyn. Berörd granne Hunnebo 1:13 har yttrat sig i ärendet och anser att han blir av med sin havsutsikt, får full insyn i sitt vardagsrum samt kraftigt påverka ljusinsläppet från väster. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut avslår bygglov då avvikelsen från detaljplanen på befintlig byggnad och tillbyggnaden ej är en sådan mindre avvikelse som får medges enligt Plan- och bygglagen (PBL) kap sista stycket. Ansökan anses även strida mot PBL kap. 3 2 då Hunnebo 1:13 får en försämrad utsikt och ökad insyn. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Granskningsavgift: kr. Faktureras separat. Sökande Hunnebo 1:13 Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 16(40)

17 MBNau 64 Dnr MBN Hunnebo 1:16, Södra Strandgatan 2 Hunnebostrand tillbyggnad av sjöbod För fastigheten gäller detaljplan fastställd Miljö- och byggnämnden beslutade att starta upp ett planarbete för Hunnebostrands samhälle. Fastigheten Hunnebo 1:16 är beläget inom det område som är utpekat för planarbetet. beslutade att förklara ansökan om bygglov vilande i avvaktan på att planarbetet avslutas. Sökande har inkommit med en begäran att få beslutet omprövat då han har kontrakt med en hyresgäst för sommaren Kommunens planhandläggare för Hunnebostrands samhälle har granskat bygglovsärendet och gjort den bedömningen att bygglov kan lämnas för tillbyggnaden samt sökt verksamhet då denna överensstämmer med det nya detaljplaneförslaget. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov för tillbyggnad av sjöboden samt ändrad användning, från sjöbod till butik under perioden 15 maj 15 sept. Fastighetsägaren skall försäkra sig om att tillbyggnaden inklusive takutsprång blir placerad inom egna fastigheten. Kontakt kan tas med kommunens mätningsavdelning. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygganmälan, samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Bygglovsavgift: kronor. Faktureras separat. Sökande Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 17(40)

18 MBNau 65 Dnr MBN 1518 Hunnebo 1:647, Badhuset tillbyggnad av restaurang För fastigheten gäller detaljplan laga kraft Miljö- och byggnämnden beviljade bygglov för att ändra taklutning och möjliggöra en takterass. Detta bygglov överklagades av grannar. Länsstyrelsen kom med ett delbeslut i ärendet där man förordar att det överklagade bygglovet tillsvidare ej får tas i anspråk. I nuvarande ansökan är tillbyggnaden minskad jämfört med den som nämnden tog beslut på Befintlig byggnad och takterrassen är belägen på mark som enligt detaljplanen ej får bebyggas s.k. punktprickat. Miljö o byggnämnden beslutade att starta upp ett planarbete för Hunnebostrands samhälle. Badhuset är beläget inom det område som är utpekat för planarbetet. Kommunens hygienanläggning inryms idag i restaurang- Badhusbyggnaden. En ny byggnad för hygienanläggning ska planeras i området. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beslutar att enligt Plan- och bygglagen kap 8 23 förklara ansökan om bygglov vilande i avvaktan på att planarbetet avslutats. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Sökande Tekniska avdelningen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 18(40)

19 MBNau 66 Dnr MBN Ramsvik 3:8, Ramsvik Måsebo rivning och nybyggnad av bostadshus Miljö- och byggkontoret har fått in en skrivelse från Johan Bengtsson "Förfrågan om klargörande rörande bygglovsansökan Dnr 843, Ramsvik 3:8". Bengtsson har begärt hos Lantmäteriet att få avstycka den bit av fastigheten Ramsvik 3:8 som hans hus ligger på. Ramsvik 3:8 har 6 delägare och består av 3 byggnader, varav två är sammanbyggda. Den norra byggnaden (Johan Bengtssons) är även sammanbyggd med en byggnad som ligger på fastigheten Ramsvik 1:52. För fastigheten gäller områdesbestämmelser lagakraft Enligt områdesbestämmelserna får fastigheten bebyggas med 85 kvm fritidshus och 25 kvm komplementbyggnad. Miljö- och byggnämnden har i beslut meddelat positivt förhandsbesked för en tillbyggnad. Förhandsbeskedet villkorades med att fastigheten skall avstyckas så att befintliga byggnader på fastigheten inte överstiger tillåten byggnadsyta enligt områdesbestämmelserna. beslutade i Johan Bengtssons ansökan om bygglov följande: att ärendet kommer att tas upp för behandling och slutligt ställningstagande, när byggnaden är avstyckad från Ramsvik 3:8, enligt villkor i lämnat förhandsbesked. Bengtsson skriver även i sitt brev: "Min ansökan avser bygglov som villkoras att bygglovet inte får utnyttjas innan i lämnat förhandsbesked angiven fastighetsbildning vunnit laga kraft". Miljö- och byggkontoret anser ej att ett bygglov kan villkoras enligt Bengtssons förslag. Ett bygglov som lämnas kommer att strida mot områdesbestämmelserna och enligt kontorets bedömning kommer ett sådant beslut att upphävas vid en överklagan. Bengtsson vill även ha ett yttrande rörande varför samtliga delägare och grannar avkrävs yttrande i samband med hans ansökan till skillnad emot då Per Bengtsson fick bygglov. Kontoret har gjort bedömningen att de som är hörda i samband med bygglovet är sakägare enligt Plan o bygglagen kap Beträffande Per Bengtssons bygglov så har Johan Bengtsson överklagat detta och då ärendet är inskickat till länsstyrelsen vill kontoret inte yttra sig, då länsstyrelsen kommer att komma med ett beslut i ärendet. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 19(40)

20 forts. MBNau 66 Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Arbetsutskottet vidhåller sitt beslut från och anser att Johan Bengtssons skrivelse är besvarad enligt texten ovan. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen, se besvärshänvisning. Sökande Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 20(40)

21 MBNau 67 Dnr MBN Smögenön 1:414, Kleven Smögen anmälan om registrering av livsmedelsanläggning, provkök Ansökan avser bygglov för ändrad användning. Byggnaden används idag som sjöbod. Sökande har i sin ansökan presenterat den nya verksamheten, vilken skall vara produktutveckling och seminarier med marin anknytning. För fastigheten gäller detaljplan laga kraft Detaljplanen medger kontor/hamn Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut Miljö- och byggnämnden beslutar bevilja bygglov för ändrad användning. Arrendeavtal med Sotenäs kommun skall upprättas. Kopia av beslut skickas till tekniska avdelningen. Anmälan om färdigställande skall göras till miljö- och byggkontoret för erhållande av slutbevis. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygglovsavgift: 2450 kronor. Faktureras separat. Tekniska avdelningen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 21(40)

22 MBNau 68 Dnr MBN Tryggö 1:4, Tryggö nybyggnad fritidshus För fastigheten gäller endast översiktsplan ÖP-10. Fritidshusen är belägna inom naturreservat och strandskydd. Den 18 maj 1969 beslutade Länsstyrelsen i dåvarande Göteborgs och Bohuslän om naturreservat för Tryggö med Tryggöskär. Föreskrifterna till reservatet innehåller bl.a. förbud mot ny bebyggelse. Som kompensation för missad glesbebyggelserätt och som en intrångsersättning, undantogs två mindre områden med sammanlagt 6 nya byggrätter från nybyggnadsförbudet enligt ovan nämnda avtal från Vidare medgavs rätt att för respektive byggrätt uppföra sjöbod för förvaring av båttillbehör och fiskeredskap samt båtbrygga. Ansökan om förhandsbesked för byggnation i enlighet med de 6 byggrätterna beskrivna ovan inlämnades av Anders och Johan Siberg Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut Som skäl för beslutet angavs att ansökan skall prövas i detaljplan. Nämndens beslut överklagades av Anders och Johan Siberg till Länsstyrelsen Länsstyrelsen har med anledning av överklagandet tillsammans med fastighetsägarna, deras ombud och Sotenäs kommun undersökt möjligheterna att finna en förhandlingslösning avseende byggrätternas antal och läge. Detta ledde fram till ett avtal mellan fastighetsägarna och Länsstyrelsen undertecknat enligt besluten nedan. Miljö- och byggnämnden har i beslut meddelat positivt förhandsbesked för att få avstycka och bebygga 4 st tomter. Förhandsbeskedet gav även rätt till att uppföra 4 st. sjöbodar. Länsstyrelsen har i beslut gett tillstånd enligt reservatsbestämmelser och Natura 2000-område samt strandskyddsdispens för avstyckning av 4 st tomter och byggande av bostadshus och uthus på vardera tomten, anläggande av vatten och avlopp samt tillhörande sjöbodsliknande förrådsbyggnader med bryggdäck. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov för fritidshus samt för uthusbyggnad med ritning ankomststämplad Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 22(40)

23 forts. MBNau 68 Inkoppling av vatten o avlopp får ej göras till uthusbyggnaderna. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygganmälan samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Detta beslut upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygglovsavgift: kr. Faktureras separat. Sökande Länsstyrelsen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 23(40)

24 MBNau 69 Dnr MBN Tryggö 1:5, Tryggö nybyggnad fritidshus För fastigheten gäller endast översiktsplan ÖP-10. Fritidshusen är belägna inom naturreservat och strandskydd. Den 18 maj 1969 beslutade Länsstyrelsen i dåvarande Göteborgs och Bohuslän om naturreservat för Tryggö med Tryggöskär. Föreskrifterna till reservatet innehåller bl.a. förbud mot ny bebyggelse. Som kompensation för missad glesbebyggelserätt och som en intrångsersättning, undantogs två mindre områden med sammanlagt 6 nya byggrätter från nybyggnadsförbudet enligt ovan nämnda avtal från Vidare medgavs rätt att för respektive byggrätt uppföra sjöbod för förvaring av båttillbehör och fiskeredskap samt båtbrygga. Ansökan om förhandsbesked för byggnation i enlighet med de 6 byggrätterna beskrivna ovan inlämnades av Anders och Johan Siberg Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut Som skäl för beslutet angavs att ansökan skall prövas i detaljplan. Nämndens beslut överklagades av Anders och Johan Siberg till Länsstyrelsen Länsstyrelsen har med anledning av överklagandet tillsammans med fastighetsägarna, deras ombud och Sotenäs kommun undersökt möjligheterna att finna en förhandlingslösning avseende byggrätternas antal och läge. Detta ledde fram till ett avtal mellan fastighetsägarna och Länsstyrelsen undertecknat enligt besluten nedan. Miljö- och byggnämnden har i beslut meddelat positivt förhandsbesked för att få avstycka och bebygga 4 st tomter. Förhandsbeskedet gav även rätt till att uppföra 4 st. sjöbodar. Länsstyrelsen har i beslut gett tillstånd enligt reservatsbestämmelser och Natura 2000-område samt strandskyddsdispens för avstyckning av 4 st tomter och byggande av bostadshus och uthus på vardera tomten, anläggande av vatten och avlopp samt tillhörande sjöbodsliknande förrådsbyggnader med bryggdäck. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov för fritidshus samt för uthusbyggnad med ritning ankomststämplad Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 24(40)

25 forts. MBNau 69 Inkoppling av vatten o avlopp får ej göras till uthusbyggnaderna. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygganmälan samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Detta beslut upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygglovsavgift: kr. Faktureras separat. Sökande Länsstyrelsen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 25(40)

26 MBNau 70 Dnr MBN Tryggö 1:6, Tryggö nybyggnad fritidshus För fastigheten gäller endast översiktsplan ÖP-10. Fritidshusen är belägna inom naturreservat och strandskydd. Den 18 maj 1969 beslutade Länsstyrelsen i dåvarande Göteborgs och Bohuslän om naturreservat för Tryggö med Tryggöskär. Föreskrifterna till reservatet innehåller bl.a. förbud mot ny bebyggelse. Som kompensation för missad glesbebyggelserätt och som en intrångsersättning, undantogs två mindre områden med sammanlagt 6 nya byggrätter från nybyggnadsförbudet enligt ovan nämnda avtal från Vidare medgavs rätt att för respektive byggrätt uppföra sjöbod för förvaring av båttillbehör och fiskeredskap samt båtbrygga. Ansökan om förhandsbesked för byggnation i enlighet med de 6 byggrätterna beskrivna ovan inlämnades av Anders och Johan Siberg Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut Som skäl för beslutet angavs att ansökan skall prövas i detaljplan. Nämndens beslut överklagades av Anders och Johan Siberg till Länsstyrelsen Länsstyrelsen har med anledning av överklagandet tillsammans med fastighetsägarna, deras ombud och Sotenäs kommun undersökt möjligheterna att finna en förhandlingslösning avseende byggrätternas antal och läge. Detta ledde fram till ett avtal mellan fastighetsägarna och Länsstyrelsen undertecknat enligt besluten nedan. Miljö- och byggnämnden har i beslut meddelat positivt förhandsbesked för att få avstycka och bebygga 4 st tomter. Förhandsbeskedet gav även rätt till att uppföra 4 st. sjöbodar. Länsstyrelsen har i beslut gett tillstånd enligt reservatsbestämmelser och Natura 2000-område samt strandskyddsdispens för avstyckning av 4 st tomter och byggande av bostadshus och uthus på vardera tomten, anläggande av vatten och avlopp samt tillhörande sjöbodsliknande förrådsbyggnader med bryggdäck. De bygglovshandlingar som har inkommit har inte granskats arkitektoniskt av miljö o byggkontoret. Detta kommer att ske innan et och kontoret förutsätter att en överenskommelse med sökande kommer att ske. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov för fritidshus samt för uthusbyggnad med ritning ankomststämplad Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 26(40)

27 forts. MBNau 70 Inkoppling av vatten o avlopp får ej göras till uthusbyggnaderna. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygganmälan samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Detta beslut upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygglovsavgift: kr. Faktureras separat. Sökande Länsstyrelsen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 27(40)

28 MBNau 71 Dnr MBN Tryggö 1:7 Tryggö nybyggnad fritidshus För fastigheten gäller endast översiktsplan ÖP-10. Fritidshusen är belägna inom naturreservat och strandskydd. Den 18 maj 1969 beslutade Länsstyrelsen i dåvarande Göteborgs och Bohuslän om naturreservat för Tryggö med Tryggöskär. Föreskrifterna till reservatet innehåller bl.a. förbud mot ny bebyggelse. Som kompensation för missad glesbebyggelserätt och som en intrångsersättning, undantogs två mindre områden med sammanlagt 6 nya byggrätter från nybyggnadsförbudet enligt ovan nämnda avtal från Vidare medgavs rätt att för respektive byggrätt uppföra sjöbod för förvaring av båttillbehör och fiskeredskap samt båtbrygga. Ansökan om förhandsbesked för byggnation i enlighet med de 6 byggrätterna beskrivna ovan inlämnades av Anders och Johan Siberg Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut Som skäl för beslutet angavs att ansökan skall prövas i detaljplan. Nämndens beslut överklagades av Anders och Johan Siberg till Länsstyrelsen Länsstyrelsen har med anledning av överklagandet tillsammans med fastighetsägarna, deras ombud och Sotenäs kommun undersökt möjligheterna att finna en förhandlingslösning avseende byggrätternas antal och läge. Detta ledde fram till ett avtal mellan fastighetsägarna och Länsstyrelsen undertecknat enligt besluten nedan. Miljö- och byggnämnden har i beslut meddelat positivt förhandsbesked för att få avstycka och bebygga 4 st tomter. Förhandsbeskedet gav även rätt till att uppföra 4 st. sjöbodar. Länsstyrelsen har i beslut gett tillstånd enligt reservatsbestämmelser och Natura 2000-område samt strandskyddsdispens för avstyckning av 4 st tomter och byggande av bostadshus och uthus på vardera tomten, anläggande av vatten och avlopp samt tillhörande sjöbodsliknande förrådsbyggnader med bryggdäck. De bygglovshandlingar som har inkommit har inte granskats arkitektoniskt av miljö o byggkontoret. Detta kommer att ske innan et och kontoret förutsätter att en överenskommelse med sökande kommer att ske. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov för fritidshus samt för uthusbyggnad enligt fasadritning ankomststämplad Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 28(40)

29 forts. MBNau 71 Inkoppling av vatten o avlopp får ej göras till uthusbyggnaderna. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Bygganmälan samt anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till miljö- och byggkontoret tre veckor före byggstart. Detta beslut upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Bygglovsavgift: kr. Faktureras separat. Sökande Länsstyrelsen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 29(40)

30 MBNau 72 Dnr MBN Tången 42:1, Springgatan Varvsgatan Kungshamn ändrad användning, sjöbod till kontor Ansökan avser bygglov för att bygga till en sjöbod och ändra användning till verkstad/kontor. För fastigheten gäller endast översiktsplan ÖP-10. Miljö- och byggnämnden har påbörjat ett planarbete för Springet och Tångens hamn. Sjöboden är beläget inom det område som är utpekat för planarbetet. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut förklarar, enligt Plan o bygglagen kap 8 23, ansökan om bygglov vilande i avvaktan på att planarbetet avslutats. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Sökanden Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 30(40)

31 MBNau 73 Dnr MBN Uleberg 2:55, Piren Ulebergshamn uppsättning av fyr Ansökan avser bygglov för fyr. Bygglov för fyren är sökt av syföreningen ljus i Ulebergshamn och är tänkt att vara en försköning av hamnpiren För fastigheten gäller detaljplan laga kraft Ansökan är skickad till Transportstyrelsen (tidigare sjöfartsverket) och exploateringsingenjören, då den är placerad på kommunens mark, för yttrande. Tranportstyrelsen och kommunen som markägare har tillstyrkt placeringen under förutsättning att villkoren i deras yttrande uppfylls. Byggingenjörens tjänsteutlåtande s beslut beviljar bygglov. Tranportstyrelsens och mark- och exploateringsingenjörens yttrande skall beaktas. Markarrende skall upprättas med Sotenäs kommun. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Anmälan om färdigställande skall göras till miljö- och byggkontoret för erhållande av slutbevis. Detta beslut upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från denna dag. Sökande Tekniska avdelningen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 31(40)

32 MBNau 74 Dnr MBN Vägga Skärgård 3:1, Hampholmen tillbyggnad magasinsbyggnad Ansökan avser bygglov för att bygga till en magasinsbyggnad som används för konferensverksamhet och fisketurism. Tillbyggnaden innebär att magasinet höjs 1,5 m för att tillskapa konferensmöjligheter på övervåningen. Byggnaden är belägen på ön Hampholmen, inom strandskydd. Byggnaden har från början varit en sjöbod uppförd för fiskets behov. Bygglov och strandskyddsdispens är beviljad för nuvarande byggnader och användningssätt. Miljö o byggkontorets miljöutredare har avstyrkt strandskyddsdispens för tillbyggnaden. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut återremitterar ärendet till miljö- och byggkontoret för komplettering. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 32(40)

33 MBNau 75 Dnr MBN Väjern 1:1, Hamnplan Väjern bygganmälan för eldstad i sjöbod Ärendet är skickat till räddningstjänsten, sotaren och kommunen som markägare för yttrande. Räddningstjänsten och sotaren har inget att erinra under förutsättning att installationen sker fackmässigt och att sotaren ger eldningstillstånd. Per Bengtsson som handlägger kommunens sjöbodsarrenden har ej inkommit med något yttrande vid dagens datum. Sökande har meddelat att kaminen skall användas som värmekälla vid arbete med fiskeredskap. Kommunens arrendeavtal tillåter endast att sjöbodar används som förråd. Miljö- och byggkontoret ser ingen möjlighet att hindra installationen med stöd av lagstiftning eller detaljplan. Ett förbud att installera en kamin måste ske via kommunens arrendeavtal. Byggnadsingenjörens tjänsteutlåtande s beslut återremitterar ärendet till byggnadsingenjören för kompletterande underlag gällande Per Bengtssons yttrande. Granskningsavgift: 987 kronor. Faktureras separat. Sökande Tekniska avdelningen Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 33(40)

34 MBNau 76 Dnr MBN Finntorp 1:48, Dinglevägen 8 nybyggnad av förrådsbyggnad Ansökan om bygglov avser nybyggnad av förrådsbyggnad om 11 kvm samt ett trädäck med ett 1,40 m högt staket. För fastigheten gäller detaljplan, fastställd Åtgärden innebär att förrådsbyggnad samt däck läggs 0,5 m från fastighetsgräns och staket läggs i gräns mot Finntorp 1:49. Då grannars medgivande finns tolkar Miljö- och byggkontoret förrådsbyggnaden som ej bygglovspliktig (friggebod). Berörda grannar har ingen erinran. Byggnadsåtgärden är utförd. Enligt Plan o bygglagen (PBL) 3 kap 1 skall byggnader placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till naturoch kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan. Miljö o byggkontoret anser att däckets utformning i förhållande till dess exponerade läge avviker väsentligt från övrig bebyggelse i området. Arkitektens tjänsteutlåtande s förslag till beslut beslut Bygglovsarkitektens tjänsteutlåtande s beslut återremitterar ärendet till bygglovsarkitekten med uppdrag att i samråd med sökanden inkomma med nytt förslag på ny utformning av trädäcket. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 34(40)

35 MBNau 77 Dnr MBN Malmön 1:740, Stallen Bohus-Malmön nybyggnad av bostadshus Miljö- och byggnämnden har lämnat positivt förhandsbesked Fastigheten ligger utanför detaljplan men inom samlad bebyggelse för Stallen. I förhandsbeskedet har miljö- och hälsoskyddsinspektören granskat ärendet för att bedöma lämpligheten att bebygga utifrån bullerhänseende. Miljö- och hälsoskyddsinspektören har godkänt det läge som redovisat i förhandsbeskedet under förutsättning att fönstren mot vägen utförs bullerdämpande och att sovrum och uteplats placeras på den sidan av huset som vetter från vägen. Förhandsbeskedet har villkorats med att husets utformning och placering skall ske i samråd med miljö- och byggkontoret och att taket inte får vara valmat eller brutet. Enligt Plan- och bygglagen (PBL) 3 kap 1 skall byggnader placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till naturoch kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan. Bygglovsarkitektens tjänsteutlåtande s beslut delegerar till tjänstemannen att bevilja bygglov under förutsättning att nya handlingar överensstämmer med förhandsbeskedet. För Miljö- och byggnämnden med delegation enligt beslut i Miljö- och byggnämnden Ärendet kommer att anmälas vid nästa sammanträde. Justerares sign.: Rätt utdraget intygar: Sida 35(40)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-07-03 kl. 08.30-11.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Vivianne Gustafsson (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande 41-46 Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn. Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S), 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M), 2:e vice ordförande Gunnel

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Sylvia Schönbeck, miljö- och hälsoskyddsinsp.

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Sylvia Schönbeck, miljö- och hälsoskyddsinsp. Miljö- och byggnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2012-05-24 76 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 24 maj 2012 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva

Läs mer

Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör 34 Lars Henningsson, byggnadsingenjör 39-43

Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör 34 Lars Henningsson, byggnadsingenjör 39-43 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-05-08 kl 08.30-12.30 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Britt Wall (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef Håkan von Dolwitz, byggnadsingenjör

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-05-10 kl 08.30-12.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Eveline Savik, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, den 8 februari kl.10:00. Britt Wall (S) Robert Yngve (KD) 1

Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, den 8 februari kl.10:00. Britt Wall (S) Robert Yngve (KD) 1 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 31 januari 2013, kl 09.10-12:00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande 2-10 Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Bo

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall 11-13, 15,16 Robert Yngve 14 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-03-27, kl 08.30-09.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande 1-5 Plats och tid Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl 08.00 16.00 Beslutande Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson(S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Kommunhuset, miljö- och byggkontoret, kl.11:30 Byggnadsnämndens arbetsutskott Beslutsprotokoll 2013-10-24 84 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2013-10-24 kl 10.00-11.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, " Hållö", Kungshamn, fredag 22 november 2013, kl 08.30-16.30 Lunch 12:40-13:40 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Bo Hallgren,

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2261 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunhuset, 2011-02-14, kl 15.00. Ulla Christensson Ljunglide (M)

Kommunhuset, 2011-02-14, kl 15.00. Ulla Christensson Ljunglide (M) 1-29 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.00 13.20 Ajournering 8 kl. 09.15 09.20, 19 kl. 11.25-11.30, lunch kl. 12.00 13.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 2 september 2009, kl 18.30 Plats Kommunhuset sammanträdesrum 1 n Justering Allmänna 1 Budgetuppföljning/Delårsbokslut 2009-08-31 2 Ändring av delegeringsordning

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen

Morgan Gutke Strömstad 2009-04-16. Morgan Gutke. Miljö- och byggförvaltningen Sidnr 1 (9) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, Stadshuset, kl 08.00-11.30 Sören Eriksson (stp) Lars-Åke Karlgren (v) Morgan Gutke (c) Övriga deltagare Michael

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2260-2269 Sekreterare A-C Utter Löfgren Ordförande

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Miljö- och Byggnadsnämnden

Miljö- och Byggnadsnämnden 1 (3) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Miljö- och Byggnadsnämnden Tid Onsdagen den 7 oktober 2009 kl.18.30 Plats Kommunhuset, sammanträdesrum 1 1 Justering Allmänna 2 Delårsbokslut 3 Riktlinjer för gäststugor 4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, 2013-12-05 kl 08.30-13.00 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Nils Olof Bengtson (M) Kerstin Lorentzon (FP) Britt Wall

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11) 2011-08-29 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 augusti 2011, klockan 14.00 14.50 Beslutande Börje Ahlin (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2080-2085 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

PROTOKOLL. Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö

PROTOKOLL. Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö 1 (29) Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 16:40 ande Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö Övriga närvarande Anders Skoog, sekreterare Göran Lönnqvist, stadsarkitekt

Läs mer

DOM 2014-05-06 Stockholm

DOM 2014-05-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2014-05-06 Stockholm Mål nr P 11603-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-28 i mål nr P 1609-13, se

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2013-01-14

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2013-01-14 1 (19) Paragrafer 1-15 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 10.30 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 08:30 11:40 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.00 11.50 Ajournering 103 kl. 10,30-10,45

Kommunhuset, Tryggö, Kungshamn, kl 08.00 11.50 Ajournering 103 kl. 10,30-10,45 SOTENÄS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Sammanträdesprotokoll 2011-09-15 92-111 Plats och tid Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.00 11.50 Ajournering

Läs mer

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-11-17 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-11-17 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 17 november, kl 13.00-15.00. ande Nils Erik Falk (C), ordförande Tord Berbres (KD) Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL)

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar.

Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring, förråd och murar. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-02-01 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0136 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av komplementbyggnad med altan/carport, fasadändring,

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S ej tjänstgörande ersättare 51-77

Ersättare: Judith Hult, S ej tjänstgörande ersättare 51-77 1 (58) Plats och tid 08.00 Mus- Olle i kommunhuset i Krokom Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 51-77 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 51-77 Håkan Schüberg, C, 51-77 Anders Berglund, M 51-77 Bill Öhnstedt,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2319-2331 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 14.00-15.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10

Byggnadsnämnden, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 22 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande:, Vänstra kammaren, onsdagen den 19 januari 2011 kl 15.00 17.10 Zaine Andersson, (M), ordförande Lars-Åke Johansson, (S), vice ordförande Kristina Larsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19) 2016-01-26 1(19) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre kl. 13:30-15.15 Beslutande Barbro Axelsson (S), tillförordnad ordförande Pertti Rolöf (S) ersätter Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Sven

Läs mer

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m)

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Miljö- o Byggnämnden 2009-05-20 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 11:50 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Kerstin Bäck

Läs mer

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Gun Forssell-Spång

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län

HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE. Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län HÖGANÄS KOMMUN Planavdelningen UTLÅTANDE Detaljplan för Brännan 23:4 m fl, i Viken Höganäs kommun, Skåne län Utlåtandet har upprättats den 4 oktober 2010 Syfte Planens syfte är att ge ramar för den bebyggelse

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S)

Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Jan Larsson (M) Lena Svensson (S) Sammanträdesdatum Sida 1/15 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Ingemar Tönnberg (S) Iréne Runkvist Karlsson (S)

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammantradesdatum 2011-03-22. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammantradesdatum 2011-03-22. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. åhjo SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantradesdatum 1 PI",,,h", Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen k1.15 :00-16:45 Ajournering 15 :45-16: 10 Beslutande Ledamöter Björn Bröne, ordförande (Fp) Knut Indebetou

Läs mer

Protokoll 2011-02-01

Protokoll 2011-02-01 2011-02-01 Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2011-02-01, klockan 17:30-19:10 Beslutande Katarina Hansson (S) ej 17 Britt Gelin (S), 17 Sven-Inge Carlsson (S) Christer Fallén

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2012-06-04

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2012-06-04 1 (13) Paragrafer 59-69 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Torsten Johansson, ordförande Ann-Charlotte Pihl Larson Kent Lodesjö Roger

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-01-21 kl 08.30-10.30 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Stig-Arne Helmersson, (C) tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

NORMALT PLANFÖRFARANDE. Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar PLANBESKRIVNING HANDLINGAR 1 (8) NORMALT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för Broby 2:129, Broby backar Håbo kommun, Uppsala län ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd)

Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson (kd) 35-50 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, kl 08 00 12 45. Beslutande Kjell Andersson (s), ordförande Karl-Werner Bengtsson (s) Rune Johansson (c) Robert Höij (m), vice ordförande Kenneth Pehrsson

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:50 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 12.00 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf Tore Andersson (-) utgick under 96-97 Bength Andersson (S) Bertil Johansson (S) Birgit Åhlund (C)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Protokoll 2012-09-10. Måndagen den 10 september 2012, Brånasalen, 13:30-15:45

Miljö- och byggnadsnämnden Protokoll 2012-09-10. Måndagen den 10 september 2012, Brånasalen, 13:30-15:45 Miljö- och byggnadsnämnden 202-09-0 Tid och plats Tjänstgörande Ledamöter Måndagen den 0 september 202, Brånasalen, 3:30-5:45 Per Lindholm (M) ordförande Karin Salomonsson (S) vice ordförande Elijah Hamilton

Läs mer

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut

Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut 1 (2) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-12-21 Dnr Sbn 2012-262 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Saga Wingård Samhällsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan P 182, granskningsbeslut FÖRSLAG

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914. Tillbyggnad av enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Ziegler 2015-09-09 2015-3914 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bo 1:168 Fastighetens adress: Fredagsvägen 5 Sökande: Gren, Johan Ärende: Tillbyggnad

Läs mer

DOM 2015-03-18 Stockholm

DOM 2015-03-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-03-18 Stockholm Mål nr P 6299-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-25 i mål nr P 5591-13, se bilaga KLAGANDE H K Ombud: J

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-14 Innehållsförteckning Ärende 1 Reglemente för byggnadsnämnden och trafiknämnden... 2 2 Svar på remiss om motion angående bostadsbyggande i Habo kommun med särskild hänsyn

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-10-20

Myndighetsnämnden 2009-10-20 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Arne Andersson (S), ersättare för Kenneth Wåhlund (S)

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Åre, tisdagen den 27 juni 2006 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Fränsta 13:1, tillbyggnad 3 Gäle 1:8, nybyggnad kraftstation

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Roothvillan, tisdagen den 28 maj 2013 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Johan Mervin, m Anna Thuresson, c Ersättare Förtroendevalda

Läs mer

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214

Utan synpunkter. Med synpunkter. Utlåtande. Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun. Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Handläggare Patrik Karlsson 0470-436 21 Utlåtande Detaljplan PEPPARROTEN 1, Sandsbro, Växjö kommun Dnr 2014BN0191 Dpl 214 Syftet med detaljplanen är att ändra användningen från lägergård till bostadsändamål.

Läs mer

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden

2010-06-16 1 (1) Miljö- och byggnämnden 2010-06-16 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 16 juni, kl 13:00-14:00. ande Tord Berbres (KD), vice ordförande Allan Elfstrand (C) Hans Rostock (FPL) Abner Englund (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2008-03-19 1(15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 13.00 kl 14.45 Beslutande: Bengt-Olov Persson, ordförande Torbjörn Parling Stefan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 25 januari 2011 kl. 13 30 15 40. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Kenneth Axelsson, m Johan Merving, m Anna-Thuresson, c

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING Detaljplan för Kebal 1:33, Strömstads Kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2009-01-29 6 att genomföra en utställning gällande rubricerat ärende.

Läs mer

Att bygga på prickad mark

Att bygga på prickad mark Att bygga på prickad mark Önskemål om att placera Friggebod eller Attefallshus etc närmare tomtgräns än 4,5 m kommer upp med jämna mellanrum. När det gäller att inkräkta på avståndet 4,5 m mot väg, gata,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-08-23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-08-23 Udvig1 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Yxningen, tisdagen den 23 augusti 2011 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Johan Merving, m Astrid-Marie

Läs mer

Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna.

Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 94 BUDGET Delårsrapport, maj 2008, och ekonomisk uppföljning, januari maj 2008, föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 95 DELEGATIONER Ärenden beviljade med delegation nr 53

Läs mer

Eva Johansson. Owe Karlsson

Eva Johansson. Owe Karlsson 1-33 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 8.00 15.15 Beslutande Närvarande ersättare Owe Karlsson (s), ordförande Gerd Emanuelsson (s) Per-Sten Kristiansson (s) Vivianne Gustafsson (s) 1-15

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se

Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Miljö- och stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande 2014-10-13 Jamal Esfahani Dnr 2014-0829 Stadsarkitekt 08-568 91246 jamal.esfahani@danderyd.se Tillämpning av plan- och bygglagen 9 kap. 4a-d, åtgärder

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2128-2132 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Ärendelista Bn 808/2014

Ärendelista Bn 808/2014 Ärendelista Bn 808/2014 Byggnadsnämnden Datum: 2015-11-19 Klockan: 9:00 - Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II 1 Justering Förslag: Ordinarie: Marcus Willén (MP) Ersättare: Linn Andersson (M) Tid:

Läs mer

Sjöbodspolicy Sotenäs kommun

Sjöbodspolicy Sotenäs kommun UTKAST Sjöbodspolicy Sotenäs kommun Antagen i Kommunfullmäktige 2013-xx-xx Miljö- och byggkontoret & Tekniska avdelningen 2012-12-17 Sjöbodspolicy för Sotenäs kommun Syfte och målsättning Sjöbodspolicyn

Läs mer

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20)

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Byggnadsnämnden 2005-06-22 1 (20) Plats och tid Rum 373, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg torsdagen den 22 juni 2005, kl 13.15-16.15 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista,

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (10) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Carl Eric Schlegel (M) Karl-Ove Reimer ( M) Gerry Ekgrund (M) 125-137, 139. Robert Yngve (KD) Per-Sten Kristiansson (S) 134-147, 149-156

Carl Eric Schlegel (M) Karl-Ove Reimer ( M) Gerry Ekgrund (M) 125-137, 139. Robert Yngve (KD) Per-Sten Kristiansson (S) 134-147, 149-156 125-156 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.00 14.15 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ronald Hagbert (M), ordförande Vivianne Gustafsson (S) 1:e vice ordförande Eva Abrahamsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.00 Ajournering kl. 14.30-14.40 Beslutande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C),

Läs mer