Samarbeta, se kompetens och utvecklingspotential hos alla universitet/högskolor i regionen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samarbeta, se kompetens och utvecklingspotential hos alla universitet/högskolor i regionen."

Transkript

1 Samarbeta, se kompetens och utvecklingspotential hos alla universitet/högskolor i regionen. Fortsätta jobba på att få fler att se att Jag är en del av kunskapsregionen. I den egna organisationen(kommunen) arbeta för att våra elever ser värdet av högre utbildning och visa på vilka möjligheter som finns till studier. För det krävs ett målmedvetet arbete tillsammans med professionen. Brist på godkända lärarutbildningar. Vi behöver bygga ihop kommunikation för ökad rörlighet, ex 1 timme och 45 minuter mellan Uppsala och Västerås gynnar inte kunskapsregionen. Storytelling. Vi måste enas om en berättelse för hela Stockholm-Mälardalen. Skapa tillfällen/arenor där akademi & samhälle möts. Jag arbetar för regional utveckling över ett brett antal utvecklingsfrågor där t.ex kompetensförsörjning är en viktig del. Jag kan arbeta för bättre pendlingsmöjligheter till jobb och utbildning. Någon annan behöver förbättra möjligheterna till en andra (och kanske tredje) chans. Alla kommer att behövas. Medverka till konkreta kontakter företag universitet. Jag vill, renodla, profilera, slå ihop högskolor till universitet. Jämför kvalitet, öka konkurrensen, hjälp studenterna i orienteringen. Jobba för billiga TIM-kort för studenter i Mälardalen! Så att man kan läsa kurser i hela regionen. Jag: En förändrad och stärkt grundskola. Någon annan: Stärk universitetskluster så byggs regionen ihop. Jag: Trycka på vikten av högre utbildning, att det krävs för olika arbetsuppgifter. Annan: Kvalitetssäkra utbildningar och ge läraryrket högre status, det krävs högsta betyg för att bli veterinär. Vad krävs för att bli lärare idag? Satsa på lärarkåren. Återupprätta lärarens status. Fundera på hur resurserna används!

2 Det börjar redan på grundskolan. Styrkor: En oerhört stor bredd och stort utbud på utbildningarna. Svaghet: Konkurrens Dålig identitet/bli bättre på att samordna Vi har ingen identitet i nuläget! Arbeta för enklare, gemensam kollektivtrafik till utbildningsområden. Annan: Ändra bilden av högutbildade, är man överkvalificerad eller efterfrågad? Jag vill verka för en ökad interaktion mellan lärosäte och skolverksamhet. - Aktionsforskning - Skolforskning - Ökad fortbildning av lärarkåren Visa att landstingen är kunskapsorganisationen med stor bredd och hög nivå. Jag ska ännu tydligare driva skolfrågan och vikten av att höja utbildningsnivån i kommunen och regionen. - Vikten av att förverkliga livsdrömmar. - Kunna motsvara arbetslivets krav. - Bildningens betydelse för en region. Koppla akademiska kunskaper till landstingets verksamheter, via uppsatser/examensarbeteten som belyser områden där det finns behov av genomlysning. Verka för att landstinget delat ur stipendier inom fler vetenskapsområden. Se över trafiken och kommunikationerna inom Mälardalen. Kompetens och status inom vård och omsorg behöver höjas. Kompetensutveckling ska vara lika viktigt som löneutveckling, speciellt inom den här sektorn. Stockholm/Uppsala/Mälardalen som region behöver bättre fungerande kollektivtrafik. Det jobbar jag för. Behovet av identitet som kunskapsregion ifrågasätter jag. Anders A Aronsson, FP, Uppsala kommun. Som kommunpolitiker kan jag skapa förutsättning för det livslånga lärande genom en bra förskola, grundskola och gymnasium. Universitet och högskolor skaffa samarbetspartners med kommuner så de också får eftergymnasiala utbildningar. Vara lyhörd och öppen för nytänkande och se att samverkan lyfter alla parter.

3 1. Jag är ny i sammanhanget. Jag börjar komma in. Identitet är en svår fråga. 2. Skapa Stjärnbildningsanda som t.ex Gnosjöandan. 3. Svagheter: Bostadsbrist, komma in i arbetslivet, samarbete med näringslivet. Styrkor: Många lärosäten. 4. Praktikplatser för studerande, högre utbildningsnivå för lärarna. 1. Skapa gemensamt forskningsinstitut. 2. Näringslivet måste ha gränsöverskridande arbete. 3. Slå ihop all kollektivtrafik. 4. Elever, som kommit hit genom studentutbyte ska lockas att stanna här. Nätverka. Utveckla fler YH-utbildningar, infrastruktur. (?) Se till att Värmdös elever får tillräckliga kunskaper för att söka högskolor/utbildning i Mälardalsregionen. Medverka för att Flemingsberg får förutsättningar att omsätta forskning till företagsamhet och med tvärvetenskaplighet. Börja från början. Status kreativitet och förväntan i grundskolan. Mer individualiserat stöd för att bryta svagt stöd hemifrån. Jag jobbar för att förskolan, grundskolan och gymnasiet gör sitt jobb! Jag kan handla utifrån analysen nedan, analys förs, sedan handling: Identiteten som kunskapsregion finns universitet i Stockholm, Uppsala och Örebro! Tala om det! Rollerna - Ökad triple helix-samverkan utvecklar och stärker var och en. Styrkan är tillgängligheten många lärosäten. Svagheten att samverkan är för dålig och spetskompetensen. Melbourne skapa attraktivare studiemiljöer. Helsingfors stärk lärarstatusen, rätt utbildade ska utbilda eleverna på grundskolan. München Samarbete med offentlig sektor och näringslivet. Gunnar Söderberg. Albert Einstein sa att fantasi är viktigare än kunskap. Låt skolutbildningarna rusta våra barn och unga att använda sin fantasi, tänka kreativt, tänka annorlunda. Styr forskningspengarna mer. Ge uppdrag precis som företagen gör. Låt invandrare med högre utbildning få jobba med det! Tjafsa ej med språket.

4 Praktikplats får såväl gymnasie- och högskoleelever måste kommun och landsting ordna, inte bara privata. Jag skall medverka till stöd för kommunen att utveckla staden. Förtydliga samverkan kring fungerande RUC Vill Bench. m. i regionen! Ta fokus på de utmaningar vi står inför: - låg utbildningsnivå - höga arbetslösheten bland ungdomar - befolkningsminskningen - det vi producerar i kunskaps- och (?)innehåll är lägre än riksgenomsnittet. Mobilisera Skapa engagemang Lyfta frågor Utbildning in i döden! VAD! HUR! Jag: Engagera mig mer i de utbildningsfrågor vi driver på VKL. Lyfta frågorna mer i vårt informationsarbete. Någon annan ska: Se till att Eleverna ska vara rustade för att gå mellan grundskola -> gymnasiet -> högskola. Jag kan verka för att kultur och estetiska lärprocesser blir en naturlig del i skolan. Kreativitet och entreprenörskap behövs i skolan. Samarbete på riktigt! Konkreta projekt Arbeta för att konkreta: A: Kunskapsprojekt kommer till stånd! ( EBS ) B: Universitets/högskolerektorerna, collegerektorerna bestämmer sig om 10 samarbetsprojekt. Anders C Lindesberg. Jag kan jobba hårdare för att landstinget ska bereda utrymme för vårdutbildningar. Universitet och näringsliv ska jobba närmare varandra för att skapa ett bra innovationsklimat. Se till att kvaliteten i skolan är god, bland annat genom prioritering i budget, öka lärarstatusen, lärarlönerna. Ökat samarbete, högskola näringsliv. Ställa krav på högre måluppfyllelse i skolan!

5 Jag är beredd att betala mer i skatt! Arbete för att Högskolor i Mälardalen ligger under samma tak/organisation! Arbeta för kontakter redan mellan högstadiet näringsliv - offentliga förvaltningar. Ökat samarbete (utbud) mellan högskolor/universitet i regionen. Omdöme av elever? Jag kan som ledamot i Almi Mälardalens styrelse jobba för att stödja innovativa kreatörer i sin kommersialisering/sitt företagande. Alla elever skall nå sin maximala nivå! Vad är en kunskapsregion? - Utbildningsnivå? - Innovationer/1000 invånare? - Kunskapsintensivt företagande? Är vi en region med kunskapskluster? -> Lärosäten, Robotdalen,? Kunskapsintensiva företag i samverkan med akademin/forskningen => Fortsatt internationell konkurrenskraft. Jag kan fortsätta arbeta för att studenterna ska bjudas in och vara en självklar del i den regionala planeringen så att regionen faktiskt kan utvecklas till den kunskapsregion som vi vill att den ska vara. Inventera regionens behov av kompetens (=förse näringslivet med rätt kompetens) Ja, Stockholm. Jag tycker att samarbetet mellan de olika länen ska samarbeta bättre när det gäller utbildningar. Vi måste synas mer. (=svaghet) Varför inte lägga upp ett forum på ex. högskolor om utgående elever med cv, utbildning etc. Jag som företagare kan då in på sajten och söka själv. Ha gärna en person på högskolan som är kontaktbar! Se till att marknadsföring av innehållet i en utbildning ingår i alla utbildningar. Arbeta med att utveckla en gemensam kulturell identitet i Mälardalen

6 Stockholm. Göra en kunskapsinventering i min egen kommun. Ta med de goda exemplen till rådet! Som i sin tur kan tas tillvara i hela regionen. Effekten blir ringar på vattnet. (Fler får ta del av dem) Försöka ta reda på och förstå hur vi i Stockholm kan ta del av kunskapsutveckling i övriga regionen och hur vi kan dela med oss av vår. Varje utbildning ska ha ett konkret mål: Vilket jobb leder den till Berätta mer om den faktiska kunskap som finns i Målarregionen. Debattera, diskutera och propagera för att gymnasium och högskolor får mer praktik i utbildningen. Att göra det samma för att väcka uppmärksamhet och intresse hos näringsliv, kommun, landsting för detta. Jobba för bättre kommunikationer, t.ex pendeltåg Uppsala Arlanda. Stockholm Älvjö Flemingsberg. T.ex snabbpendeltåg inom Stockholms län. Utveckla entreprenörskap i förskolan och skolan. Att näringslivet får inträde i skolans värld. Jag ska verka för att rörligheten dvs matchningen i regionen underlättas. Skapa broar mellan skola-näringsliv. Skapa nätverk för fler praktikplatser från högskolan(mdh) i offentlig sektor. Även forskartjänster. Jag ska också verka för att forskningen blir tvärvetenskaplig i syfte att få fler att resa kollektivt. (Beteende- och naturvetenskap kopplat till ekonomi) Yvonne Blombäck, MP. 1. Ingen identitet i nuläget. 2. Gemensamt Mälardalskort 2. Få förståelse för Mälarens betydelse förr och framtida samhällsplanering. 3. Svaghet: Kollektivtrafiken tar tid, är dyr, bristande underhåll. 3. Svaghet: Bristande samarbete. 3. Styrkor: Stor befolkning. Flera högskolor och universitet. 4. Sammanhållen skola där alla får vara med. Utveckla konceptet Allt inom en timme kulturellt, socialt, utbildning och arbetsmarknad.

7 Ta fram bättre kunskapsunderlag sprid kunskap till beslutsfattare: lokalt regionalt nationellt. Tillsammans med (?) driva genomförande och måluppfyllelse i regional utvecklingsstrategi, området kunskap och kompetens i Örebroregionen. Steg 1: Skapa utveckling, öka kollektivtrafiken. Verkar för bildningsatlas. Alltid tala om att vi kommer från Mälardalen. Låt oss skapa en kunskaps/utbildningsatlas över Stockholm-Mälarregionen där grundskolorna är utmärkta som små stjärnor och universitet och högskolor presenteras med historia och aktuell kurskatalog och industrier. Medverka till att insikten hos barn och unga gällande behov av kunskap och vikten av att skaffa sig kunskapsmöjligheter till ett liv i frihet. Prata om vikten av kunskap och kompetens. Lyfta goda exempel. Jag skall arbeta för att höja statusen för utbildning/kompetens. Synliggöra utbildningskapaciteten i Mälardalen. Verka för en atlas för Mälardalen där vi talar om vad vi har för utbildningar i regionen. Inte att alla ska sälja sin egna utbildning. Verka för att utbildningen börjar redan i förskolan. Kommersialisera kunskap. SSCO 3. Anser att kommuner och lärosäten måste bli bättre på att informera elever i högstadiet om högre utbildning. Studentmentorer ger arbetstillfällen och breddad rekrytering. Se till att vi bygger hyresrätter i Vallentuna bostäder för studenter. Lös regionfrågan först. Koncentrera utbildningarna för bra kvalitet. Fokusera på kunskapsuppdraget i skolorna i Strängnäs. Ta initiativ till: - Ökat samarbete mellan politik-näringsliv-universitet i Mälardalen - att lyfta lärarnas status -> lärarutbildning, didaktik, metodik, praktik, ämneskunskaper. - Utveckla skolforskning.

8 - Högre förväntningar på skolan. Stärka kommunikationen högskola/universitet och kommunerna. Börja på hemmaplan. Mötesplatser. Bildningsatlas. Vad behöver vi? Gemensam marknadsföring. Projekt universitet-näringsliv-skolateknikbyar. Goda exempel. Samverkan. Svagheter: Kommunikationsmöjligheter. Avsaknad av gemensam kunskapsregion. (samarbete skolor/högskolor) Verka politiskt för bättre kommunikationer så att det blir lättare att läsa på flera lärosäten. 1. Nej. 2. Sprid forskningspengar bättre. 3. Bredd och spetts finns. Men man förstår inte tillräckligt (?) och sy ihop detta. Gemensam kollektivtrafik! Uppmuntra kreativa lösningar från skolorna själva (och lärarna) Gör inte skolan till en politisk slagpåse! Höj statusen på läraryrket i grundskolan. G möjlighet till att öka sin egen kunskap och kvalitet i pedagogiken! Näringslivet måste sluta förlita sig på att kommun ska fixa, bistå med pengar Våga stå i bräschen Alla tycks överens, men ingen gör något. Kommer politiken nånsin prestera något annat än floskler? Få in teknikintresset redan i förskolan. Verka för mer samarbete med kommunerna runt Mälaren i olika frågor som bl.a demokratiarbetet och kollektivtrafik allt inom en timme! 1. Ta in teknikundervisninegn i förskolan. 2. Underlätta att hyra ut sin bostad i andra hand. 3. Fler praktikplatser och sommarjobb i näringslivet. 4. Pendeltåget till Arlanda och lättare att resa till andra delarna. 5. Mer sjötrafik. - Höja lärarstatus: Högre krav, högre lön => attraktivt yrke. - Sverige ligger fyra i skolkostnader bland OECD länderna, men på 18.e plats i matte och NV inneffektiv satsning -> Stora belopp som leder till mediokra resultat Inpränta i elever, föräldrar och skolpersonal -> skolan är för att få kunskap, kunskap

9 måste man ha för att försörja sig. Arbeta med kompetensplattformsuppdraget som är ett konkret verktyg som kan arbeta med dessa komplexa frågor. (Samarbete redan med kompetensplattformarna i grannlänen). Hitta förebilder från brukssamhällen, vilka gått mot strömmen och studerat vidare. Framför allt killar! Jag: Stimulera det livslånga lärandet -> regional samordning och kompetensutvecklingsprojekt. Bli bättre på att förmedla kunskap om olika yrkesroller till ungdomar. Väcka teknikintresse bland ungdomar för att få sökande till utbildningar redan i grundskolan för att säkra framtida kompetensförsörjning. Bli bättre på att förmedla kunskap om olika yrkesroller till ungdomar. Väcka teknikintresset bland ungdomar för att få sökande till utbildningar redan i grundskolan för att säkra framtida kompetensförsörjning. Låt den kreative få bli hjälpte(anti jante) och inte en besvärlig person som ledningen själ idéerna från. - Bättre baskunskaper från grundskolan - Öka lärarnas status - Bra behöriga lärare får anställas av skolorna SSCO 1. Strukturella förutsättningar genom bostäder och effektiv infrastruktur. 2. Koppling till arbetsmarknaden genom mer praktik och examensjobb. Utveckla system för det. Skapa praktikplatser/arbetsprojekt för invandrare och ungdomar genom utökat samarbete mellan skola och företagsamhet. Jag göra! - Se till att KS/KI kan utveckla nya företag. - Student forskarbostäder. - Infrastrukturen. - Få unga att bli intresserade av naturvetenskap. - Ge lärarkåren status. Prioritera våga välja och välja bort.

10 Verka för en storregional samverkan inom kompetensförsörjning via kompetensplattformsuppdraget. Jag skall försöka visa på de möjligheter som finns i att samtliga regioner getts detta uppdrag av regeringen. I dessa plattformar skall vi arbeta med analyser och behovsstyrd samverkan mellan arbetsliv och utbildningssystem. Jag kan arbeta med att få in praktikperioden i alla utbildningar, inte bara tekniska/naturvetenskapsutbildningar. Ju tidigare studenter får känna på hur det kan vara i arbetslivet desto bättre. Visa lärare och kommande reformer förtroende! - Identifiera och sen synliggöra regionens styrkeområden, ex automation, energiteknik. - utveckla samarbete triple helix kring projekt, kluster som stärker identiteten. - Börja i det lokala, och utveckla vidare i regionen. - Snabba på med intrastruktur/kollektivtrafik, gemensamt. Nyckeln till framgång som nation är kunskap och kreativitet/innovationer. Som kommunpolitiker kan jag prioritera dessa frågor så att barn och ungdomar får en stabil grund att så på och får större möjligheter att välja vidare utbildning. 1. Nätverkande 2. Kommunikation 3. Infrastruktur Definiera kunskapsregionen för att hitta identiteten. Mälarregionen inklusive Stockholm. Alla elever behöver bra utbildning! Alla behövs. Förväntningar. Skapa förutsättningar för lärande utifrån olikhet och individ. Gymnasium med bra samverkan med lokala arbetslivet. Tyvärr ingen gemensam identitet. Arbeta med intrastrukturfrågorna. Förutsättningar. Vi har många universitet och högskolor, likaså med gymnasier, men jag påstår att vi är dåliga på att utnyttja detta i formar nytänk i samarbetet. Jag: Öka det handfasta samarbetet företag-universitet i utbildningarna. Kommunen: Samordna utbudet av gymnasieutbildningar i hela regionen (även friskolorna). Driva i (KSL) behovet av att inventera näringslivets kompetensbehov för att match regioners utbildningsutveckling.

11 Politiker måste ta ansvar. Bygga broar. Entreprenörskap. Samverkan. Jag ska se till att utmaning! kommer högt i vår RUP-revidering. Catharina Blom Vi har många högskolor/universitet i området, det är en styrka! De kan samarbeta mera Hitta sätt att ta till vara viljan till lärande. Finns hos alla, gäller bara att locka fram den! Höj förväntningarna och notera förändringen (psykologi!!) Livslångt lärande och skapa forskning och utveckla lärplatser på arbetsplatserna. Mer flexibilitet i universiteten, studierna och terminstänkandet ett hinder i det ständiga lärandet. Kommuner och landsting kan vara mer tillgängliga och initiera kontakt med skolor/studenter. Jag ska verka för att kollektivtrafiken utvecklas så att det går att resa enklare och smartare. Verka för att stärka högskolorna utanför traditionella högskoleorter. Erbjuda praktikplats för lärarstudenter i t.ex Polen på sjukhus i Västmanland. Vad någon annan borde göra: Samverkan måste bli ett viktigt kriterium som värdesätts när medel till universitet och högskolor fördelas. Oavsett om det gäller medel till grundutbildning eller forskning. Pengar är en bra motor för att styra lärosätenas prioriteringar, samverkan måste prioriteras! Problemet är dock att utbildningsdepartementet ser samverkan som nått smutsigt där akademin går näringslivets ärenden. Vad ska jag göra: Fortsätta arbete med SIM Studentkårer i Mälardalen. Vi tillsammans representerar en stor del av Sveriges alla studenter, 1/3. Vi vill ta plats i regionfrågorna och finnas på plats när frågan diskuteras. Bjud in oss! Jag ska arbeta för att sprida de arbeten, idéer, verksamheter vi(sll) är bra på och samtidigt ha med att lyssna, ta in, dela idéer och erfarenheter med andra, vare sig de är från Arboga, Skåne eller Peru. Jag ska arbete för att landsting, kommuner, akademier och näringslivet arbetar i öppna allianser, nätverk och öppen kommunikation. Raymond Wigg. I min kommun stärka den grundläggande utbildningen för att få välutbildade ungdomar.

12 Metod: Stärka lärarkompetensen och den pedagogiska ledningen i skolan. Skapa fördjupad dialog mellan företag och kommunens skolor i Ekerö. - Driva kompetensarenor - Verkligen ta tillvara på skolforskningen. - Jobba för sammanhållen skola - Kollektivtrafiken! Hur ska skolan kunna erbjuda eleverna något. Helsingforsexemplet, långsiktig satsning, matchning, lärarstatus.

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Sigtuna kommun diarie: KS/2011:452-008 Remisssvar från Sigtuna kommun Förslag till handlingsprogram Kunskapsregion Stockholm Att tillgodose behovet av högutbildad arbetskraft SIG100, v2.0, 2010-02-26 UTBILDNINGS-

Läs mer

Kunskap, glädje å så lite tillväxt

Kunskap, glädje å så lite tillväxt Kunskap, glädje å så lite tillväxt Det är människans nyfikenhet och vilja till ökad kunskap som för utvecklingen och samhället framåt Policydokument för högskoleutbildning för tillväxt och utveckling i

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2537 av Gunilla Carlsson m.fl. (S) Näringspolitiken i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringspolitik

Läs mer

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län

Gamla mönster och nya utmaningar. Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Gamla mönster och nya utmaningar Arbetsmarknad och livsvillkor för kvinnor och män i Jämtlands och Västernorrlands län Trots ett pågående arbete med jämställdhet under många decennier präglas arbetsmarknaden

Läs mer

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning

Skola i världsklass. Förslag till skolplan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. 1. Inledning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BILAGA DNR 08-401/179 SID 1 (7) 2008-01-30 Förslag till skolplan Skola i världsklass 1. Inledning Skolans huvuduppgift är att förmedla kunskap och vårt gemensamma bildningsarv

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI JÄMTLAND/HÄRJEDALEN 2030 INNOVATIVT OCH ATTRAKTIVT REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Det handlar om oss alla Jämtlands län bor idag inte fler personer än vad I det gjorde för hundra år sedan. På den tiden bodde

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden

Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Våra vägval för Dalarnas väg in i framtiden Det är dags att välja för de närmaste åren. Våra prioriteringar är tydliga: Jobben är viktigast. Sedan skolan och välfärden. Mindre klasser och fungerande vård

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Skolplan/utbildningsstrategi för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2008-05-21, 47 Kommunens mål är att Sollentuna ska erbjuda Sveriges bästa utbildningsverksamhet. Den ska präglas av Kunskap Frihet

Läs mer

En samverkansform för utbildning

En samverkansform för utbildning En samverkansform för utbildning Bakgrund Generationsväxling Personalbrist 2015 2020 Över 20% går i pension Efterfrågan på personal inom vård- och omsorg med utbildning både på gymnasial nivå kommer att

Läs mer

Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01

Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01 - I Södertäljes skolor ger varje elev en kunskapsutmaning varje dag! -- - -.- Versionsdatum 201 1-12-01 T- f Utvecklingsstrategi för Södertäljes skolor Bakgrund: Den 1 juli 2011 infördes en ny skollag

Läs mer

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68)

Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Utlåtande 2002:90 RIV (Dnr 1295/00) Etablerande av högskola i Farsta, Skärholmen, Vällingby och Tensta Motion av Roger Mogert (s) (2000:68) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motion

Läs mer

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden

Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden 01054 1(4) Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-05-28 RS120256 HR-verksamheten Regionfullmäktige Motion om jobb åt unga och förbättrad matchning på arbetsmarknaden Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument

Vuxnas lärande i kommunernas styrdokument Ale - målbeskrivningen är detaljerad och - ska skapa företagsförlagd utbild- - ska öka valideringsmöjligheterna - satsningar på alternativa undervisinriktar sig på verksamhetens ning/lärlingsutbildning

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

REMISSYTTRANDE. En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Från Stockholms studentkårers centralorganisation. Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 2015-11-16 REMISSYTTRANDE Från Stockholms studentkårers centralorganisation En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) Sammanfattning Synpunkter

Läs mer

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP

Ung i Lindesberg. Resultat från LUPP Ung i Lindesberg Resultat från LUPP lokal uppföljning av ungdomspolitiken 2008 Politiken efterlyser ungdomsperspektiv kartläggning bland kommunens ungdomar blir underlag för framtida beslut I september

Läs mer

Jobben är vår viktigaste fråga

Jobben är vår viktigaste fråga Jobben är vår viktigaste fråga Vår politik gör skillnad Jobb och framtidstro! Socialdemokraterna i Olofström har genom en framsynt politik lagt grunden till den positiva utveckling vi idag har i kommunen.

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Folkbildning - Folkhögskolor. Regionala utvecklare?

Folkbildning - Folkhögskolor. Regionala utvecklare? Folkbildning - Folkhögskolor Regionala utvecklare? Definitionen Begreppet folkbildning har ingen entydig definition i litteraturen. I olika rapporter identifieras studieförbunden, folkhögskolorna, folkbiblioteken,

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft Alumnstudie 2015 Genomförd av Linda Widetoft Vilka 32 pers. intervjuade (av 70) 1/3 kvinnor Var Majoriteten av Alumnerna växte upp i Småland och valde att stanna kvar efter avslutade studier. Den främsta

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning

Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning stockholm.se 1 Grimstaskolans plan för entreprenörskap samt studie och yrkesvägledning Ur Grimstaskolans arbetsplan: Vi behöver motverka

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare

Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre Bli en attraktiv arbetsgivare Anna Dyhre pratade under kompetensdagen om hur man blir en attraktiv arbetsgivare. Anna var tidigare chef för Universum Sverige och är numera rådgivare och föreläsare

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018

Verksamhetsplan 2015-2018 Verksamhetsplan 2015-2018 FÖR SKARABORGS KOMMU NALFÖRBUND ANTAG EN AV SKARAB ORGS FÖRBUN D S FU LLMÄKTIG E 2015 04 24 Utgångspunkter för verksamheten Utmaningar Skaraborg står inför att hantera flera påtagliga

Läs mer

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag

KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL. 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag KAPITEL 3 DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGENS UPPDRAG OCH MÅL 3.1 Den grundläggande utbildningens uppdrag Varje skola som ger grundläggande utbildning har som uppdrag att undervisa och fostra. Det innebär

Läs mer

Företagens utmaningar och behov. Vad efterfrågas nu och i framtiden? Lars Jagrén, Chefekonom

Företagens utmaningar och behov. Vad efterfrågas nu och i framtiden? Lars Jagrén, Chefekonom Företagens utmaningar och behov. Vad efterfrågas nu och i framtiden? Lars Jagrén, Chefekonom 27 mars 2012 Företagarna - Sveriges största företagarorganisation Vi representerar ca 75 000 företagare över

Läs mer

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016

Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Dalastrategin Med förenade krafter mot 2016 Den skrift som du håller i din hand är ett strategidokument som anger inriktningen av arbetet med Dalarnas utveckling. Slutresultatet vill Region Dalarna se

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program 2011 Ämnespolitiskt program antaget av Centerstudenters förbundsstämma 21-21 maj 2011, Örebro. Programmet redogör för Centerstudenters syn på den högre utbildningen och hur

Läs mer

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1.

Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Hur näringslivsvänliga är riksdagspartierna? Appendix 1. Här är de samlade svaren från riksdagspartierna med motiveringarna till svaren på frågorna. Moderaterna Ja, Alliansen vill inom ramarna för vår

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020

Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020 Bilaga 3 Kista Science City VISION OCH STRATEGI 2010-2020 Handlingsplaner för visionens utvecklingsområden Dynamiskt näringsliv god tillväxt i en expansiv miljö Aktiviteter kopplade till strategierna för

Läs mer

Företagsklimatet 2016 Skåne län

Företagsklimatet 2016 Skåne län Företagsklimatet 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Om undersökningen Intervjuperiod januari-april 2016 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor

Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Nationell strategi för inköp i offentlig sektor Bra offentliga affärer på en fikarast* 2 *Det vill säga max 15 minuter. Den offentliga sektorn köper in varor och tjänster för mer än 700 miljarder kronor

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013

Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Regionbildning södra Sverige Regional utveckling 6 november 2013 Uppdragsbeskrivningen Analysera förutsättningarna samt föreslå konkreta insatser för ett utvecklat samarbete mellan Skåne, Kronoberg, Blekinge

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Varje elev till nästa nivå

Varje elev till nästa nivå Varje elev till nästa nivå JENSEN grundskola i centrala Västerås Vi på JENSEN grundskola sätter eleven främst. Det innebär att vi gör mer än förväntat för varje elevs utveckling och studieresultat. Förutom

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Arbetslöshetens utveckling i länet 2004-2014

Arbetslöshetens utveckling i länet 2004-2014 Framtiden Arbetslöshetens utveckling i länet 2004-2014 Utsatta grupper: förgymnasial utbildning, personer med funktionsnedsättning som medför arbetsnedsättning, arbetslösa i åldern 55-64 år, och utomeuropeiskt

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Utan högskolorna stannar Sverige. Så tycker TCO om den högre utbildningen

Utan högskolorna stannar Sverige. Så tycker TCO om den högre utbildningen Utan högskolorna stannar Sverige Så tycker TCO om den högre utbildningen Tryck: CM tryck, Bromma, april 2006 Foton: Andy Prhat Förord Utbildning är nyckeln till jobb. Och jobb är nyckeln till vår gemensamma

Läs mer

Den högre utbildningen i Stockholm-Mälarregionen:

Den högre utbildningen i Stockholm-Mälarregionen: Den högre utbildningen i Stockholm-Mälarregionen: nuläge och utmaningar 1 Rapporten är framtagen av Mälardalsrådet Text: Tom Petersson, Regionplanekontoret och Göran Reitberger, Reginova AB Första utgåvan

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län

Ansökan från Transfer om anslag till utveckling av verksamheten i Uppsala län KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Andreas Christoffersson 2014-03-24 UAN-2014-0184 Rev. 2014-04-02 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan från Transfer

Läs mer

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dalarnas Arkitekturråd 2016-03-07 1 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Detta

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant?

Lärdomar. Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Lärdomar Vad lade du märke till som var speciellt intressant? Handledare stötta varandra, utbildade handledare. Det är viktigt att handledarena förstår sig på och tar hand om ungdomarna när de kommer på

Läs mer

2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi

2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi 2015 Saco, Lärarnas Riksförbund, Sveriges universitetslärarförbund och Sveriges Skolledarförbund Nationell kunskapsstrategi Så bygger vi en utbildningskedja i världsklass Nationell kunskapsstrategi Så

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

Region Skåne. Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030

Region Skåne. Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030 Rapport Sida: 1 av 6 Dnr. Af-2014/139813 Datum: 2014-03-21 Region Skåne Remissvar till Skånes Regionala utvecklingsstrategi 2030 - Det öppna Skåne 2030 Arbetsförmedlingen har tagit del av Regions Skånes

Läs mer

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun

Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Mål och visioner för Barn- och utbildningsnämnden i Torsby kommun Vision - En yngre befolkning - En kommun med ett starkt varumärke, framtidstro och en positiv självbild - Förverkliga ett gott liv för

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98)

Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) 1 D nr BG 2005-0082 YTTRANDE 2005-03-19 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Carlbeck-kommitténs slutbetänkande För oss tillsammans Om utbildning och utvecklingsstörning (SOU 2004:98) Riksförbundet

Läs mer

Kartläggning av målgruppen

Kartläggning av målgruppen Bilaga 1 Kartläggning av målgruppen 1 Innehåll Antal unga som inte fullföljer gymnasiet... 3 Antal unga inom aktivitetsansvaret... 3 Antal unga som uppbär försörjningsstöd... 3 Antal unga som har timanställning

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer